11/17/11 07:00
(http://www.azcheta.com/)

Детективи с машина на времето: Стани гладиатор и умри

Ave, Caesar! Morituri te salutant!

Напрегнато мълчание. Игра на нерви. Рециарий и мирмилон. Схватка. Загуба и победа. А за народа – хляб и зрелища.

Ужасяващо и странно ли ви звучи това? Да, но едно време… в Древен Рим гладиаторските игри били страхотно забавление. На всичкото отгоре, при откриването на Колизеума от император Тит през 80 г.,  кървавите битки продължили цели 100 дни!

Всичко написано, както и още много други подробности за Древния Рим и гладиаторите, научих от първа ръка. Моите нови приятели – детективи Ким, Леон и Юлиан, заедно с египетската котка Киа, поеха на дълго пътешествие с машината на времето, за да разкрият самоличността на „Тайнственият отмъстител“.

Приятелите дружно се пренесоха във времето на откриването на световно известната туристическа атракция – Колизеумът, който днес ни удивлява, но едно време е бил проклятие за всеки осъден на смърт. По време на Лудите*, както и при всякакви празнични поводи, жителите на Вечния град се стичали да наблюдават зрелищните битки с животни, гладиатори и дори с кораби, за да утолят жаждата си за кръв. Вярвате или не, много често победените молели за милост, но зрителите решавали съдбата им. Да бъдат убити…

Чакайте, че се отплеснах много. Та, трите деца „кацнаха“ в канализацията на Рим точно преди откриването на първите игри в Колизеума, само за да научат за заплахата, отправена към почитателите на игрите от Тайнствения отмъстител.

Предупреждението му, изпратено с кървавочервена стрела, съветваше да отменят игрите, за да не умрат хиляди хора. Дали обаче посланието му имаше нещо общо с работата на едилът Марк – изключителен гадняр, мразен от много хора, или пък целеше убийството на императора? Децата решиха да разузнаят!

Подозирайки всички, като се започне от Андроник, тракиецът – работник в Колизеума и се стигне чак до самия едил Марк, децата започнаха разплитането на много стара тайна, забулена в нишките на времето, преплетена с желание за отмъщение и с несправедливото наказание на един млад храбър мъж.

Ако някога сте имали желание да станете гладиатори, повярвайте ми – след тази книга доста неща ще ви се изяснят. Мисля даже, че ще се откажете от желанието си, но кой знае! При всички случаи обаче си заслужава да изминете разстоянието до Древен Рим с тримата приятели, за да узнаете и други прелюбопитни подробности. О, ама разбира се, и за да видите как свършва историята за Тайнствения отмъстител Wink.

Ако пък сте изпуснали пътуването ми до Египет с машината на времето, веднага си наваксайте! И очаквайте съвсем скоро да ви разкажа за книжката "100 интересни неща за гладиаторите"!

*  игри в Древен Рим

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване