04/05/12 05:49
(http://www.azcheta.com/)

Децата аутисти

Темата за аутизма доста често е подминавана и даже отбягвана. Защото, според закостенелите представи на част от обществото ни, е трудно да се говори за подобни състояния.

И все пак... Децата аутисти съществуват. И имат точно толкова големи права, колкото и ние останалите. Права да се чувстват обичани и да живеят в приятна обстановка, да бъдат подкрепяни и насърчавани.

На 02. април, освен Международен ден на детската книга, се почита и Световния ден на аутистичните личности. За да светнем и ние лампичката, макар и няколко дни по-късно, ви представяме книгата "Децата аутисти" от Джонатан Леви, която ни предлага в есенция "десет неща, които можем да направим още сега, за да помогнем на детето с аутизъм".

Книгата е базирана на истински истории с родители и деца – пациенти на Американския център за лечение на аутизъм (АЦЛА) и представлява вдъхновяващ пример за това как любовта, вярата постоянството и упоритостта могат да направят чудеса за състояния, приети до този момент от медицината за необратими. Авторът, самият част от екипа на АЦЛА, ни въвежда в живота на семейства, които не са се предали пред аутизма и са потърсили начин да подобрят способностите на детето си да общува и да се интегрира в по-голяма степен в обществото.

Леви определя книгата си по-скоро като сборник с полезни техники и ни уверява, че дори само част от тях да бъдат приложени, те със сигурност ще доведат до определени положителни резултати. Аргументите затова защо не трябва да постъпваме по определен начин, като например в ситуации от типа "Какво се крие зад детския плач – емоционален стрес или симулиране" са последвани от инструкции, като: "А сега ето какво точно трябва да направите:...", където ни се предлагат конкретни доказали ефективността си техники, обединени около десетте най-важни неща за овладяване на аутизма.

Книгата би била полезна за терапевти и други специалисти, занимаващи се с разстройства от типа на аутизма, както и за всеки родител, решен сам да овладее и прилага всички или някои от предложените занимания. Макар специфичните техники да са разгледани и приложени в контекста на деца, страдащи от аутизъм, книгата би могла да бъде полезно четиво и за родители с деца, които просто имат склонност по-трудно се приобщават към външния свят.

Вижте и други ревюта в помощ на родителите.

Вземи тази книга с отстъпка!




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване