04/30/12 05:36
(http://www.reduta.bg/)

Из делниците на един луд (23 – 27 април)

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 23 април

Изобличиха Фидосова в плагиатство. Подава оставка.  Но не веднага. Някой друг път…

Колегата Иван Бакалов  хванал г-жа Искра Фидосова, „юридическата машина на партия ГЕРБ” по сполучливия израз на г-н Бареков, че преписва от „Труд”. Тя верно е машина, но не точно юридическа… На 11 април във вестника излиза обстоен анализ на новия НК, написан от Павлина Желева и Цветан Гемишев. А оня ден „24 часа” пуска интервю с Фидосова, председател на Правната комисия в НС, което дословно повтаря цели абзаци от текста на „Труд”. Дори заглавието й е преписано от „Труд”. Те броили донякъде промените в НК, па им писнало и ги писали 85. И Фидосова го пернала в заглавие. А той всъщност бил променян над 100 пъти.

 „Труд”: „Новият НК е прочистен от състави, изостанали от социализма…”

Фидосова: „Новият НК е прочистен от състави, изостанали от социализма…”

„Труд”: Общият извод за новия НК е, че репресивността му намалява.”

Фидосова: „ Забелязвам в проекта за новия НК тенденция за намаляване на репресивността му.”

И т.н. и т.н.

Не се прави така, има си академични стандарти! Ако се препише само от един автор, се смята за плагиатство, а ако е от много автори, се нарича изследване. Малшансът на Фидосова е, че по темата нема друго писано, щото проектът е изготвен от МС и една сега вижда бял свят. И явно затова тя не била в състояние да направи изследване.

Има и вариант сам да анализираш промените. Както е направила Павлина. Ама тя е била завършила право първо във Франция, после и в СУ. Докато Фидосова учила тънката материя в Монтана, в незаконния стопанско-правен факултет на УНСС. А като го закрили, държала приравнителни изпити в СУ, за да й издадат диплома…

Боже, Боже… И ние чакаме от тия хора да подредят държавата. Толкова ни е акълът, затова чакаме.

Според вас, да препишеш от „Труд” и да го публикуваш в „24 часа” наглост ли е, или простотия? Може би трябваше да задам въпроса в конюнкция, не в дизюнкция?

Японците измислили очила, които карат хората да ядат по-малко. Това обаче не го съобщавам за Фидосова, а за моите приятели пенсиите. Ей, братя, един от вариантите на новото устройство увеличавал обема на храната с 50%, без да променя размера на чинията и приборите. Сипваш си 200 гр., то ти ги показва като 300. Учените отчели, че с тези очила хората изяждали по 9.3% по-малко.

Но по-интересен е другият вариант. Той пресъздавал мириса на различни продукти, като междувременно ги прожектирал на екран, монтиран в очилата. Представяте ли си? Чорба от лапад става абсолютно взаимозаменяема с агнешко със спанак.  И си мирише на агнешко, и виждаш мръвката в чинията, ако и да я няма… С едни такива очила всичко можеш да си позволи човек. Намажеш една филия мас и настроиш очилата на сьомга с препечени филийки. Или пък компот от джанки с прожекция на крем „Брюле”… Кюфтабчетата хич даже и не ги споменавам, щото при такъв голям избор кой ще ти яде кюфтабче?!

Няколко милиона чифта очила по линията на НЗОК и нема смисъл да се увеличават пенсиите…

Но докато чакаме очилата, братя от последната възраст, да ви спомена нещо, дето можете да го почнете още утре. Чета, че яйцата в Пазарджик били по 23 ст., докато във Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Русе са по 28 ст.  Брашното на борсите във Враца било 66 ст., във Варна – 99 ст. В Хасково олиото било 2.35 лв., а в Смолян 2.75. Схванахте ли ми мисълта? Следете бюлетина на МЗХ и както пътувате с намаление…  Така де, какво сте наклякали край копривата! Два круиза седмично, лафче по влака, нови познанства и изживявания и, ако не тече, поне ще капе. Ей, животът е кратък, ама за сметка на това пък е труден! И, не искам да ви плаша, но ще става още по-труден.

Вторник, 24 април

Вчера  беше Ден на книгата. Казвам го, щото съм сигурен, че  няма откъде да разберете. Мина повече от скромно. В „Стандарт” има днес, след после, няколко дописки, които са по-скоро рекламни. От М-tel скоро щели да пуснат книги за слушане, издадени от издателство „Калинка”.

Издателство „Калинка”?! Лелей…

Ей, издателството, ако не сте обърнали внимание, калинката вече не е това, което беше – мила малка буболечка, трудолюбив помощник на селския стопанин. Калинката вече придоби нов, изразено пейоративен смисъл. То кое ли не придоби, де… Но специално издателство „Калинка” звучи като издателство Цветан Цветанов…

„Стандарт” цитират и изследване на „Галъп”, според което през последните две години любовта към книгата почнала да се топи. 57% от българите, 3% повече от 2010 г., признавали, че в момента не четат нищо.

Не е за чудене. Като погледнеш нагоре и виждаш само малко чели, нечели, нискочели… Тези образци на успеха не стимулират четенето, даже наобратно. Зер много е чела Фидосова, та преписва от вестниците? Или Тетка Цачева, дето а си е отворила устата, а е изпаднал некой бисер… В „Сега” чета част от разговора й с Диана Найденова. Диана я пита какво ще правят, ако Сидеров пак се отметне и подкрепи вота на недоверие.

Тетка: „Животът е толкова сложен и интересен, че всичко е възможно да се случи… Когато фактите са факти – обективирани по надлежен ред в деловодството на Народното събрание, тогава ще коментирам. А като мисъл го има и в момента… Аз съм готова – и ръководството на парламента – да предвидя няколко хода напред от това, което се случва.”

Няколко хода! Луеко, луеко, а са не съпнеш!

„…Във вътрешния й мир нямаше никакво място за съмнението и още по-малко за истината…”

Изобщо, ще ви кажа какво мисля. Управляват ни хора, които са всичко друго, но не и обикновени.

 „Обръщат парада за 6 май на запад”, съобщава „24 часа”. Досега войската дефилираше от запад на изток, тази година ще е обратно – от изток на запад. Висш военен обяснил, че преди 44-та и през 90-те години парадът винаги е бил пред НС и колоните са идвали откъм Орлов мост. Но Костов го преместил пред бившия царски дворец и обърнал посоката. Чак да не повярваш, че не е осъзнал каква символика има в цялата работа!

 Старият и новият герб на Боливарска република Венецуела.

Тъй така Уго Чавес, ако помните, обърна коня в герба на Венецуела, та да препуска наляво, а не на дясно към САЩ. Но Уго е социалист. А Иван Костов не е. Вече не е. Няма логика един западно ориентиран демократ да марширува на изток! Не ли? Браво на ГЕРБ, че се сетиха да оправят тази абсурдна символика.

Сряда, 25 април

„Посрещат Бойко с палми от Рим”, съобщава „Стандарт”. В неделя премиерът ще реже лентата на Римския стадион в Пловдив. Много хитро! Тоя дамар като го подхване и сто години да управлява, все да има какво да открива. Траки, римляни, византийци… „Археологии” колкото искаш. Стадионът в Пловдив специално е построен от император Адриан, който, подобно на премиера, е бил голям строител.

Той всъщност е бил и много други неща, но не ги споменаваме, щото по тях не прилича на премиера… Адриан преустройва Пантеона в Рим, построява Храма на Зевс в Атина, основава и застроява град Адрианопол (днешен Одрин)…

Както и да е. Тук ставаше дума, че пловдивските общинари, воглаве кмета Тотев, решили да украсят античния стадион с 20 палми. До ден-два щели да пристигнат. Верно, че е малко в последния момент, но общинарите търсели къде са най-евтини. За българските им искали по 2000 лв., за турските – по 1000 лв. Затова те взели италиански по 500 лв. Което си е направо за без пари. През 2008 г. варненският кмет Кирил Йорданов купи 85 палми за 280 000 лв., което прави по 3294 лв. и 12 ст. парчето. Отделно взе на лизинг 65 палми за 10 г., за които варненци ще платят 5.2 млн. лв. Което прави по 80 хил. лв. бройката.

Ще кажете, че са много пари. Да, така е. Но не може да се отрече, че няма друг град, който така да прилича на Палма де Майорка. Само едно не разбрах – що купиха декоративни? Можеха да вземат финикови, кокосови или други некои плодни. Тогава населението щеше да е още по-доволно.

И предвид на всичко това вчера много се учудихме, на думите на Станишев: „Морската столица е позагубила от блясъка, който имаше при управлението на БСП”. Сигурно се е объркал. Щото и при БСП, и при ГЕРБ, изобщо от 1999 г., все Киро е кмет… Ако му зачетем и периода 1991-97, когато е областен на Варна (при СДС, Беров и Виденов), можем спокойно да кажем, че сериозна част от варненският електорат е от хора, родени и социализирани при Киро. Това какво означава за бъдещето на Варна, не мога да ви кажа.

Ей, Варна, забравих да питам дали изкарахте вече палмите?

Щото те всяка зима ги прибират на топло. Вместо да си приберат кмета…

„ДСБ София пред разпад, вълна от напускащи”, драматизира „24 часа”. По-умерено е заглавието на Медиапул (и то е естествено): „Още 17 души напуснаха демонстративно ДСБ”. „Напускаме с огорчение, рекли ренегатите, защото каузата, на която отдадохме времето, енергията и мечтите си, се превърна в инструмент за политическо оцеляване”. Шефът на софийските десебари Иван Иванов обаче вика, че те напуснали, за да идат при Кунева, защото имали „надежда за постигане на определени кариеристични цели за бързо израстване”… Не е изключено. Обаче, ако още една група напусне ДСБ с кариеристични мотиви, някой може да направи извод, че тази партия е била пълна с кариеристи. И е логично, не ли? Но лично ние ще се въздържим. Не искаме ядове. Стига ни само г-н Грънчаров да се превъзбуди… Той ни е сърдит, че по цял ден пише в сайта, пък ние не му отговаряме. Но, ако почнем да му отговаряме, хората може да не видят разликата. Така де, не е ли така! Пък и той е много фертилен, ако мога така да се изразя. По 40-50 коментара пуска под всеки наш текст, някои от които монографични. Е, ние трябва да си зарежем работата, за да му отговаряме. А какво ще ручаме тогава?

В първата неделя след Великден шефът на Лукойл Валентин Златев и съпругата му Люба сключили църковен брак в манастира “Св. Теодор Тирон”.

Семейство Златеви вече и пред Бога заедно. Сн. “24 часа”.

Игуменът на манастира Йоан казал пред „168 часа”, че на церемонията присъствали Вежди Рашидов, Мирослав Найденов и други министри. Дедо поп чул, че на тържествения обяд бил и премиерът Борисов, но той лично не го е видял.

Поредно доказателство, че цялата история с ЛУКоил беше театър. Ако някой още се нуждае от доказателства, де…

„Разходка до гробищата влияе добре на здравето”, съобщава „24 часа” резултатите от проучване на американски учени от университета в Мисури. Изследователите открили, че това „място злачно, място тревисто…” карало човек да се държи по-адекватно. Поради което препоръчвали периодични разходки до там с цел укрепване на психичното здраве.

Отрили са на гаргите очите! Това е известно откакто свят светува. Още император Клавдий, позовавайки се на Омировата „Илиада”, казва:

За радост дан от нас смъртта не взе -

другарите ни свършиха по-зле…

Това е смисълът на оздравителните посещения на гробищата – какъвто и да ти е животът, все пак си още от правилната страна. Докато другите не са имали тоя късмет. И си викаш майната му на другото, това е важното! И това настроение те държи поне ден-два…

Четвъртък, 26 април

В „Труд” Кънчо Стойчев написал анализ за народната подкрепа, която Борисов получава: „Напоследък все по-често ме питат за истинските данни за рейтинга на Борисов. Казвам ги. И следва разочарование – ама това са същите данни, които публикувате! Да, същите са. Над 2 млн. избиратели продължават да имат доверие на премиера ни…”

И после със сложна вербална еквилибристика обяснява, че е възможно и слънце да грее, и дъжд да вали. В смисъл хем да сме недоволни от дереджето си, хем да подкрепяме премиера…

Ако бяхме по-мнителен, като нищо щяхме да свържем този анализ с дописката  „Белият град чака самолети” във в. „Стандарт”, в която се съобщава, че на 3 май в Балчик каца първият граждански самолет. А на 31 май и 2 юни ще кацнат още два. Те ще превозват участници в международен голф турнир, който ще се проведе на игрището на Краси Георгов “Тракийски скали”. Гергов е съсобственик с Кънчо Стойчев и Андрей Райчев и в другото голямо голф игрище край Балчик, „Блексирама”, където са закопани над 100 млн. евро. С една дума, премиерът си изпълни обещанието да им пусне летището, та да се пораздвижи бизнесът. И не е прав да реве Магърдъч, че го цензурирали в Битивито. За колко по-малки работи колко повече цензура е имало… Ама то не е само летището. Ето вчера чета в Медиапул, че Гергов вече години провалял конкурса за външната реклама в София, която в момента е поделена главно между него и Диляна Грозданова, президент на Издателския борд на Вестникарска група България…

Прав е бил персийският цар Дарий: “Спечелиш ли жреците, не ти трябва много войска да поддържаш реда.” Когато повечето днешни жреци пеят в платения хор, няма що да обвиняваме народа, че имал доверие в премиера. Ми що да няма? Какво лошо е чул за него?!

Бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко, тая, дето, ако си спомняте, си носи косата като погача, обявила гладна стачка в затвора в Харков, където излежава 7-годишна присъда. По думите на адвоката й, тя била малтретирана – ръцете й били целите в синини,  на корема имала огромен хематом…

Слава Богу, че ние не сме такива варвари, че да си вкарваме премиерите в затвора. Еле па да ги и малтретираме там! Само малко монархо-фашистите са правели такива работи. И комунистите после. Знаете на премиера за дядо му… Но иначе не. Понеже някои ни изкараха върл антикостовист, та ще отбележим изрично, че и по времето на Иван Костов не се биеше. Освен ако много, много се наложеше… И това, че в България не се бие, е известно още от Петко Каравелов. През 1891 г. бай Петко е арестуван и хвърлен в Черната джамия (днес „Св. Седмочисленици”) във връзка с атентата срещу Стамболов, при който загива министър Хр. Белчев. Всъщност, дали е било наистина атентат срещу Стамболов, е трудно да се докаже. Щото Христо Белчев е бил финансов министър. А един финансов министър сам по себе си е достойна цел. Жената на тоз Белчев, поетесата Мара Белчева била голяма хубавица и Стамболов май се увъртал… По-късно се залюбва с Пенчо Славейков, голяма любов! Затова, ако вземете (не е моя работа откъде!) една петдесетолевка, ще видите, че Мара е на гърба на Пенчо. Но да не се отплесваме… Из София се разчува, че в затвора бившият министър-председател Каравелов е изтезаван. А когато отишли кореспондентите на западните медии лично да проверят, Каравелов им рекъл: “Господа, в България не бият!” Дали след тези патриотични думи са продължили да го тормозят, историята мълчи. Известно е, че той остава в затвора и лежи даже и половин година след падането на Стамболов от власт през 1894 г.

Петък, 37 април

Ай, ай! „Роми амфибии плячкосват кораб”, пише „Стандарт”. „Банда крадци разфасоваха и опоскаха цял кораб на морското дъно. Апашите се оказаха роми амфибии.”

„Крадци”,  „апаши”, „бандити”, „плячкосано желязо”, „местопрестъпление”… Полицията арестувала „9 души, които участвали в наглата кражба”. И целият този патос за една гемия, потънала преди стотина години, която седи и гние на дъното. Иначе обаче колегите ни еднъж не са ги нарекли цигани, а им казват само по коректному роми.

Като говорим за роми, та се сетих. Ей, „Стандарт”, като пишете кога е основан Рим, добавяйте за коя ера става дума. Щото както сте написали – 21 април 753 г. – излиза, че е основан почти век след Плиска…

Циганин амфибия в акция.

Та за амфибиите, де. Не сме специалист по морското право, но като направихме некои справки, се оказа, че амфибиите яко за загазили. По силата на Чл. 120, ал. 1 и  2 от Закона за морските пространства и т.н., всеки, който извършва научни изследвания и проучвателна дейност в морските пространства на страната не по съответния ред, се наказва с глоба от 50 000 до 200 000 лв. А циганите, няма как да се отрече, са извършили сериозна проучвателна дейност.

Пък проучвателната дейност на психолозите от университета в Илинойс показала, че бирата прави мъжете по-умни. И не просто по-умни, а два пъти по-умни. Провели тестовете с две групи мъже, едните пийнали по няколко бири, а другите били контролна група от трезвеници. Оказало се, че мъжете, консумирали бира, успели да решат с 40% повече задачи от трезвениците. Освен това те решавали една задача средно за около 12 сек., докато на трезвениците им били необходими 15,5.

Изглежда, че мъжете наистина знаят защо.

Лично ние обичаме бирата и то съвсем не платонически. Но досега не сме забелязали да ни влияе по този начин. Може би при нас да няма накъде повече, знам ли… Но и да не е верно, какво от това? Дето викат италианците, Se non è vero, è ben trovato. (Ако не е вярно, поне е добре казано.) И на началника да го цитираш, и на булката да го споменеш…

Абе, братя, как обезмирисявате бидоните от киселото зеле? В един форум съветват да съм го напълнел с мастика и докато я изпия, той щял да престане да мирише на зеле. Дали да ги послушам? Мастиката не ми е любимата, ама ако трябва…

To be continued next път

Публикувана на 04/30/12 05:36 http://www.reduta.bg/?p=2976
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване