07/19/12 07:07
(http://www.azcheta.com/)

Неанатомия for Dummies. Ама наистина

Напоследък чета повече научна литература, която е свързана с работата ми като главен асистент по биохимия в Медицинския факултет на СУ. Покрай четенето реших да си купя "Анатомия и физиология for Dummies" - анатомията далеч не ми е силна страна и исках да се самообразовам, но това, което прочетох, ме потресе.

В началото на "книгата" се обещава малко бонус химия покрай анатомията. Специалността ми е биохимия и направо подскочих, като зачетох тази част. Грешките са много, не само там, за съжаление.  Извадила съм само малък списък от нещата,които съм отделяла по време на четенето и дори съм изпратила до издателите:

стр. 40: "След отделянето на вода лимонената киселина се превръща в цис аконитат. Още вода бива отделена и цис - аконитатът се превръща в изоцитрат" На втората стъпка от цикъла на Кребс се ПРИСЪЕДИНЯВА молекула вода, а не се ОТДЕЛЯ.

"... и неорганична фосфорна молекула (Рн)" – фосфорът, доколкото знам, не образува молекули, а и в случая верният израз е остатък от фосфорна киселина или неорганичен фосфат, като съкращението на български е Фн.

стр. 48: "никлетодите..." - да, правописна грешка е, но някой съвсем спокойно може да го приеме за нов термин.

На много места се използва "репродуциране" вместо възпроизвеждане или размножаване.

52 стр: "...единичните хроматиди...,  за да се превърнат в хромозоми" Хроматидите НЕ могат да се ПРЕВЪРНАТ в хромозоми. Всяка хромозома е изградена от две ХРОМАТИДИ, свързани с центромера.

стр. 54: "Транспортна ДНК (тДНК)" - е такова нещо не съществува, транспортна РНК има, но две грешки в едно изречение е малко в повече, не мислите ли?

стр. 79: "...наричани система Хаверзиян" освен в тази книга, съмнявам се някой да подозира за съществуването на такава система - поне в Google не намери НИТО един резултат (може би, защото описаната система от каналчета е известна на български като Хаверсова система?)

стр. 90: "Стернумът има три части..." Нали книгата е за неспециалисти? Според мен по-лесно би било да се напише гръдна кост? Същото важи и за фигурата на стр. 91 с костите на подбедрицата, написани като тибия и фибула и известни на български като голям и малък пищял. Ако ще се използват латинските наименования, могат поне да са написани на латиница, като например scapula –  на български е лопатка, patella – колянно капаче....

Ще завърша с най-забавното нещо, което прочетох. Tо се намира на кръглата страница 100 и гласи: "Екстензията прави ангела по-голям." При такова божествено твърдение човек може направо да онемее от богоговение. И да се запита дали преводачът освен от биохимия и анатомия да няма и понятие от английски и да не прави разлика между angel и angle (ангел и ъгъл съответно).

И имайте предвид, че това не са всички грешки, които намерих до страница 100, а само такива, които могат да говорят нещо на неспециалисти.

По стечение на обстоятелствата познавам поне като име преводача на книгата. Не е магистър по биология, както ми бе обяснено от издателството, а е завършила бакалавърска степен по биотехнология и магистърска по медицинска и фармакологична биофизикохимия, като в нито една от тези специалности не се изучава анатомия (е, биохимия се изучава, но явно не е запомнила много от предмета). И в момента не завършва медицина, както също ми бе казано, а започва да учи - първи курс е.

Ако някой иска да прегледа книгата, мога да му я дам - не си струва 20-те лева, които дадох, за да мога да забавлявам колегите си биолози с цитати от нея. Честно казано, струва ми се безобразие тази книга да се разпространява. Ако искате да добиете доста грешни представи за процесите в организма, или сте биолог с излишни пари - купете си я, ще се позабавлявате. Но в никакъв случай не учете от нея!

*Авторът на този текст е главен асистент по биохимия Медицински факултет, катедра "Химия и биохимия" на СУ "Св. Климент Охридски".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване