02/02/13 18:47
(http://ruslantrad.com/)

Теория на чуждата конспирация

Максим Проданов

На 28 януари Иран съобщи, че е изпратил маймуна в космоса и я е върнал безопасно на земята. Това постижение не е кой знае какво за 21 век, но то послужи за добър PR на правителството на Иран на 34-та годишнина от ислямската революция и в разгара на икономическите санкции над страната. The Telegraph обаче вчера публикува статия, озаглавена „Измама ли е космическата маймуна на Иран?“. Въпросителната в края на заглавието е излишна, защото този въпрос така и не става спорен – по думите на Ярив Баш, основател на НПО „Space Israel“ – “Това изглежда като съвсем различна маймуна, носът, чертите на лицето, всичко е различно. Това означава, че маймуната или е умряла от инфаркт след като ракетата се е приземила, или че експериментът не е протекъл много добре“. Доказателството за това е снимка на маймуна с белег над дясното си око, която е различна от маймуната, показана в последвалата пресконференция по иранската телевизия. Статията беше бързо преразказана в The Sun, Huffington Post, Popular Science, Fox News и други големи медии, с цветисти заглавия като „Експерти смятат изявленията на Иран за маймунджилъци“. 80% от посетителите на Huffington Post UK, прочели статията са убедени, че Иран наистина е скалъпил всичко.

monkey-business

Първоначално и аз не се усъмних в тази версия. Реших все пак да проверя нещата сам. Не ми отне дълго време да намеря кадри от иранската телевизия, публикувани в YouTube, на които се вижда маймуната при изстрелването, по време на полета и при приземяването:

Click here to view the video on YouTube.

Маймуната няма белези по лицето си и изглежда по един и същ начин преди, по време и след полета, както и на тържественото й представяне по телевизията няколко дни по-късно. Изненадах се, че авторите и „експертите“ на The Telegraph не са си направили труда да направят същата проверка, преди да публикуват статията. По-изненадващо бе обаче, че от всички споменати медии, точно Fox News се хвана в грешка и публикува статия, уточняваща, че снимката с белега е по-скоро архивна и вероятно е от миналия опит на Иран през 2011 г., който завърши с неуспех. Въпросният експерт просто е видял снимка на друга маймуна.

Колко лесно обаче беше за големите медии и техните читатели да приемат нескептично една теория с доказателствен материал не по-добър от този за двойниците на Бин Ладен и Саддам Хюсеин и техния задгробен живот на някой остров на Карибите. Снимката от едната страна не прилича на снимката от другата – следователно историята е ясна. Защо обаче беше толкова лесно да се хванем на въдицата? Все пак „Оста на злото“ е съставена от тоталитарни държави – светата троица от Ким-ове в Северна Корея например, усъвършенства изкуството на алтернативната реалност в страната си – ако можеха да видят новините в тази смачкана от външни и вътрешни забрани страна, Оруел и Кафка биха се комплексирали за липса на въображение. Когато се родил Ким Чен Ир например, се появила двойна дъга, а птиците започнали да пеят на корейски. Немалко корейци са убедени в достоверността на тази история. Немалко хора обаче са убедени и в теориите за икономическото равновесие и „невидимата ръка на пазара, подплатени с изчисления, на които повечето математици и истински учени биха се изсмяли. С право очакваме манипулации от правителства, които активно пропагандират своята позиция. Но изглежда ни е далеч по-трудно да се усъмним в приятни разкази, които красноречиво потвърждават мнението ни.

Публикувана на 02/02/13 18:47 http://ruslantrad.com/2013/02/02/teoria-na-chuzhdata-konspiraia/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване