04/18/11 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Създават фонд от €20 млн. за стартиращ бизнес

Водим преговори с Брюксел за създаването на специален фонд, с който ще се финансира стартирането на бизнес у нас, съобщи вчера зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. В него се очаква да влязат 20 млн. евро от Европейския инвестиционен фонд. В момента предприемачите могат да разчитат на пари за развитието на бизнеса си по три направления – ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“, холдинговия фонд „Джереми“ и Програмата за енергийна ефективност и зелена икономика. С новия фонд ще се стремим да затворим целия цикъл на финансиране на бизнеса, уточни Ангелов. Той обеща до месец да бъде готова новата стратегия за развитието на българската икономика. Тя е подготвена след проучване сред представители на 300 000 фирми и ще бъде подложена на обществена дискусия.
Икономически сектори с висока добавена стойност - като информационни технологии, енергийна ефективност, технологии, свързани със здравеопазването, са в основата на стратегията. Те ще изведат страната ни от кризата, твърди Ангелов. Според него Евростат прогнозира 2,6% икономически растеж за нашата страна през 2011 г. и 3,8% през 2012 г., което е значително над средното за ЕС. Ангелов връчи оборудване на пет стартиращи фирми на студенти от Лесотехническия университет. Техниката е купена със средства от Фонда за стимулиране на предприемачеството, учреден от университета.


НЕК и „Булгаргаз“ последни на опашката за вземания от „Кремиковци“

Държавните предприятия НЕК и "Булгаргаз", на които металургичният комбинат "Кремиковци" дължи огромни суми, са последни в редицата от физически и юридически лица, чакащи да им бъдат изплатени средства, твърди Евгени Ангелов. Общите задължения на комбината са около 2 млрд. лв., а миналата седмица той бе продаден за 316 млн. лв. Цената за "Кремиковци" вече е напълно платена и е въпрос на процедура кога новият собственик ще влезе във владение, коментира заместник-министърът. Той каза, че има строго определен ред, по който ще се извършат разплащанията към кредиторите, и няма как Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е принципал на НЕК и "Булгаргаз", да поиска да бъдат изплатени първо техните задължения. Претенции имат и Министерството на финансите, и работниците, и други дружества, които са преди нас, а НЕК и "Булгаргаз" са в края на редицата и не знам тези 316 млн. лв. докъде ще стигнат, каза Евгени Ангелов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване