05/30/11 19:54
(http://www.klassa.bg/)

След приемането ни в еврозоната внасяме до 4 млрд. евро за фалирали държави

Лили Мирчева
lili_hris@abv.bg

В най-лошия случай България ще трябва да внесе 4 млрд. евро в Европейския стабилизационен фонд в подкрепа на фалирали страни от еврозоната, а в най-добрия - не повече от 2,6 млрд. евро. Това заяви експертът на финансовото министерство Юлиан Войнов по време на дискусия, организирана от Института по икономическа политика и фондация „Фридрих Еберт“ по проблемите на присъединяването ни към валутния съюз. По думите му пактът „Евро +“, както и самото влизане в еврозоната имат само положителни страни. „Преговаряйки за включването в Европейския осигурителен механизъм, което е различно от пакта „Евро +“, България успя да извоюва доста облекчени условия, като изплащане на 50% намалени вноски за 12- годишен преходен период след влизането ни в еврозоната, подчерта Войнов. Според него финансовата тежест върху България няма да бъде 6 млрд. евро, а ще е съобразена с факта, че БВП на страната е със 75% по-малък от средния за ЕС. Годишната вноска, която България ще трябва да плаща след приемането ни в еврозоната, е около 350 млн. евро, припомни експертът.
България трябва да се присъедини максимално бързо към механизма, предхождащ еврозоната, и в самата еврозона, защото позитивите са повече от негативите, подчерта икономистът Надя Йоргова от Института за икономическа политика. Според нея влизането ни във валутния съюз ще донесе по-високи цени и по-ниски банкови лихви. Заради валутния борд, в който България е от 1997 г. насам, страната не разполага с финансови лостове, с които да води собствена парична политика. „Това означава, че на практика няма да прехвърлим повече от вече прехвърления суверенитет към ЕЦБ“, каза Йоргова. Според нея в момента рисковата премия в България е все още много голяма, което води до увеличаване в пъти на лихвите спрямо тези в еврозоната, но след включването ни във валутния съюз рисковата премия ще намалее и лихвите ще спаднат. Освен това въвеждането на единната валута ще улесни движението на стоки, услуги и капитали от и към България.
Според икономистите очакван негативен ефект от включването ни във валутния съюз е намаляване на конкурентоспособността на българските предприятия в регионален аспект. Друг недостатък на еврото ще бъде увеличаването на инфлацията, защото „няма как цените да не скочат след смяната на парите, като този ефект ще се наблюдава и при възнагражденията. Но увеличаването на цените ще има еднократен, а не дългосрочен ефект“, подчерта Йоргова.
Всички позитиви лесно да бъдат превърнати в негативи, ако някои страни от еврозоната фалират, и ще трябва „примерните“ държави да „спасяват“ тези, които са водили лоша финансова политика, коментира Георги Ангелов от институт "Отворено общество".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване