05/31/11 08:05
(http://e-vestnik.bg/)

Германия и Швейцария спират АЕЦ, Бойко - с твърд курс към “Белене”. Ще ни излезе през носа

Любимата на Борисов политичка Ангела Меркел съобщи, че се отказва от АЕЦ и ще закрие всичките си 17 централи до 2022 г. Германия вече спря 7 от тях и няма повече да ги пусне. Само преди 10 месеца Меркел прие да удължи живота им. Заради аварията във Фукушима мъдрите германци размислиха.

Не по-малко мъдрите японци спряха здрава и права ядрена централа, по-нова от “Козлодуй”, заради риска от авария и занапред ще търсят алтернатива на ядрената енергия.

Швейцария обяви, че спира проектите за 3 нови АЕЦ и ще остави сегашните си на доизживяване – тоест също се отказва от ядрената енергия. Австрия вече се е отказала от нея с конституция. Италия – с референдум. Да не изреждаме всички държави противници на ядрената енергия.

На този фон ГЕРБ прие преди 3 дни в парламента нова енергийна стратегия на страната, според която ще се изграждат нови 2000 мегавата мощности от АЕЦ – в Белене. И ще се удължи животът на старите в Козлодуй, с възможност да се строят и нови блокове там.

България в момента има консумация на ток, която пада до 2800 мегавата дневно през лятото. През зимата в най-студените дни стига до 6000 и в пикови моменти до 6500 мегавата. Това показват данните на НЕК и централния диспечерскщи пункт от последните години. Всеки може да порови и да провери. Дори когато Путин спря газа преди 3 години, консумацията не надхвърли 7000 мегавата в час пик.

При това положение да направиш 4000 мегавата мощности на АЕЦ означава да спираш други мощности за сметка на ядрените. България има общо над 11 000 мегавата енергийни мощности в момента. Около 30% от тях са студент резерв. И се кани да строи още 2000 мегавата АЕЦ. Ако това не е разхищение на народни пари, здраве му кажи.

Любимецът на народа Борисов го лъже, че ще му даде евтин ток от АЕЦ, а всъщност ще напълни гушата на руските инвеститори. Те, освен че ще си построят централа, ще я притежават наполовина и за да печелят от нея България ще спира другите си енергийни мощности, в моменти на излишък на енергия.

Онези, които се блазнят от сладките приказки на Борисов за евтин ток, са като простолюдието, на което раздават кебапчета преди изборите и те се радват. Няма безплатни кебачета, евтин АЕЦ и евтин ток от АЕЦ. Напротив, все по-скъп ще става. Европа ще ни налага все по-големи разходи за безопасност, застраховки на ядрената централа, докато поевтинява токът от слънце и вятър.

Заедно със стратегията за атома Борисов законодателно удари точно екологичната енергия. В момента корейски и японски инвеститори в слънчеви колектори протестират, че държавата ги е излъгала. И докато Германия развива и поевтинява екологичната енергия, тук българският премиер се бори с нея.

Спокойно може да се каже, че Борисов е екологично опасен.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване