06/13/11 14:25
(http://www.klassa.bg/)

Еволюцията на човека е три пъти по-бавна

Хората вероятно еволюират три пъти по-бавно, отколкото се смяташе досега, показва изследване на генетичните изменения в две поколения семейства, съобщи АФП.
Генетичният код на човека се състои от 6 млрд. нуклеотида – градивните единици на ДНК, половината от които получаваме от единия родител, а останалите – от другия. Според конвенционалните теории всеки от родителите допринася за между 100 и 200 изменения в тези нуклеотиди. Новото изследване обаче показва, че настъпващите промени всъщност са много по-малко – всеки от родителите допринася за средно 30 такива изменения.
“Изглежда, скоростта на еволюцията е едва една трета от това, което сме смятали досега“, обясни Филип Авадала от Университета на Монреал. Изследването подлага на съмнение и широкоразпространената теория, че ДНК мутациите се предават главно от бащите.
Ако тези тенденции се докажат и в по-голям мащаб, това вероятно ще промени начина, по който изчисляваме броя на поколенията, които разделят хомо сапиенс от неговите предшественици.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване