06/19/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Двойно по-високи цени на пшеницата в България, Франция и Унгария

За една година повече от два пъти се е увеличила цената на пшеницата в България, Унгария и Франция. С това трите държави се нареждат в челото на класация, която отчита поскъпването на стоката в световен мащаб. Най-малко - с 58%, е нараснала цената на зърното в Щатите, 86% е увеличението в Украйна, а 98% е в Германия, съобщи Антонина Белопитова, шеф на дирекция в Софийската стокова борса /ССБ/.
В началото на юни Световният съвет по зърното /ССЗ/ съобщи, че очаква 667 млн. т зърно, което е с 5 млн. т по-малко от оповестените през май очаквания. Количеството е доста по-ниско и спрямо предишните 2009 г. и 2010 г. Сушата, засегнала основните производителки на жито в ЕС – Германия, Франция, Великобритания и Полша, както и валежите в пшеничните пояси на Щатите, са основните причини за песимистичната прогноза. Анализаторите очакват запасите да се свият до 187 млн. т. За сравнение през м. г. те бяха 198 млн. тона. ССЗ прогнозира също, че българската зърнена реколта ще е в рамките на 3,8 млн. тона. През миналата година у нас бяха добити 3,9 млн. т пшеница.
Русия и Украйна отмениха наложените през м. г. ограничения на износ, но това съвсем леко повлия на пазара. След първоначалната еуфория, предизвикала леко падане на цените, нивата отново се върнаха нагоре. Очакваната добра реколта в двете страни обаче трудно ще компенсира намалените запаси в света.
В момента на ССБ има множество оферти за предлагане на брашно в чували по 50 кг директно от мелниците, тип 500 на нива 540 лв. на тон без ДДС и тип 700 – 500 лв. на тон.
Световните анализатори следят какъв ще е климатът и това ще е основният фактор, който ще определи цените.
Много е трудно да се направи каквато и да е прогноза, коментира Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ. Той твърди, че климатът рязко може да обърне всички очаквания. Много зависи също дали Русия и Украйна, които са големият фактор в Европа, ще търгуват свободно. Те ще гледат да осигурят първо собственото си търсене и ще излезнат на международния пазар, след като вържат собствения си баланс.
На ССБ купувачи са пробвали нива от 350 – 360 лв. без ДДС за тон зърно от новата реколта, но никой не е предложил количества на тази цена. Със сигурност се вижда, че през юни 2011 г. цените и на пшеницата, и на царевицата стартират от много по-висока база, каза още Симов. Той заяви, че проблем със зърнения баланс в България няма да има. Ако няма някакви изненади по време на жътва, съвсем реално е 1,9 млн. т пшеница да бъдат свободни за износ.

Запасите на царевица са най-ниски от 15 години

Данните са категорични – има ясна тенденция за поскъпване на царевицата. В последните години драстично е нараснал делът на царевицата, употребявана не само за фураж, но и за производството на алтернативни горива. Според ССЗ тази година се очакват 848 млн. т, но запасите ще са най-ниски от 15 години насам. В същото време потреблението ще е 853 млн. тона. Всичко говори за драстично увеличение на цените и на тази стока, според водещи световни анализатори поскъпването може да е в рамките дори на 35%.
Спада производството на рапица в света вследствие на валежите в САЩ и Канада и сушата в Западна Европа. Очакват се само 18,8 млн. т, през 2010 г. са произведени 20,6 млн. т рапица. Въпреки отмяната на квотите има информация, че Украйна се готви да въведе експортни мита, защото се очаква по-малка реколта и там.
От началото на годината до сега се наблюдава застой в цените на маслодайния слънчоглед в диапазона 580 – 660 щ.д. на тон. Благоприятни са прогнозите за производството в Украйна , оценките за реколтата там се движат в границите от 7,3 млн. т до 7,8 млн. т, през 2010 г. бяха добити 6,8 млн. т. В Русия пък са засети рекордно количество площи и се очакват 8,1 млн. т слънчоглед. За сравнение през миналата година бяха произведени 5,4 млн. т. Всичко това ще стабилизира цените не само в Черноморския регион, но и в световен мащаб, смятат анализаторите.




Демографският бум в Китай и Индия засилва търсенето на храни

Демографският бум в Китай и Индия ще засилва в геометрична прогресия търсенето на храни и те ще продължават да поскъпват през следващото десетилетие Това показва доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от АФП. Според прогнозите на ФАО и ОИСР до 2020 г. зърнените храни ще поскъпнат до 20%, а месото – до 30 на сто. Предвижданията сочат, че цената на ориза ще се увеличи с 15%, още 20 на сто ще прибавят върху цената си царевицата, слънчогледовото олио и захарта. С 30 на сто по-скъпо ще се търгува пилешкото месо, с 50% ще поскъпне маслото.
Анализаторите предричат още, че по-високите цени на енергията и ограниченото количество земеделска земя плюс по-трудният достъп до водни ресурси ще намалят растежа на добивите от различните земеделски култури. ОИСР и ФАО очакват производството на селскостопански продукти през това десетилетие да се увеличава с 1,7% годишно. До 2020 г. се очаква 13% от пшеницата, 15% от слънчогледовото олио и 30% от захарната тръстика да отиват за биогорива.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване