07/19/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Летен застой за Арабската пролет

Асошиейтед прес

Сред протестните знамена на площад Тахрир в Кайро бе и нарисувана на ръка карта на Арабската пролет с черни мишени върху всяка страна, засегната от антиправителствени бунтове след свалянето тази година на лидерите на Тунис и Египет. Мишените обаче лесно биха могли бъдат заменени с въпросителни, след като мъртвото вълнение на промяната прерасна в разпокъсани и неразрешени конфликти, при които загинаха хиляди, а западните политици жонглират, играейки различни роли - от това НАТО да бомбардира Либия до това да бъдат разтревожени наблюдатели на случващото се Сирия и Йемен.

Застоят може да се задълбочи още повече през август, през ислямския свещен месец рамазан, когато по традиция животът почва да тече по-бавно, тъй като ислямският свят спазва от изгрев до залез слънце строг пост и други обичаи като временното примирие. Свалянето на режими, които са на власт от десетилетия, е огромна и мъчителна задача и се отразява на почти всяко решение, дори това кой да бъде нает за уличен чистач.

Иран направи такава промяна с ислямската революция през 1979 г., а американската инвазия за свалянето на Саддам Хюсеин обърна нова страница в историята на Ирак и предизвика продължаваща с години гражданска война. При сегашните бунтове обаче не се вижда такава цялостна промяна. Това предизвика опасения, че дори лидерите да паднат, стожерите на режима могат да оцелеят, както стана, когато военни поеха временно контрола, след като египетският президент Хосни Мубарак се оттегли от властта.

“Няма полза от полуреволюциите”, гласеше заглавие от миналата седмица в египетския в. “Ал Ахрам ал Масаи”, след като демонстрантите се върнаха на площад “Тахрир”, за да настояват за по-бързи политически реформи и по-смели действия на съдебната система срещу представители на режима на Мубарак, които бяха обвинени в корупция и убийството на протестиращи. Макар и полуреволюция, тя отбеляза по-голям напредък от повечето бунтове срещу старата гвардия в Близкия изток.

Ядрото на лоялните сили за сигурност в Йемен и Сирия поддържа режимите въпреки нестихващите протести. В Либия Муамар Кадафи може стигне да бъде изправен пред съдбовен момент, защото бунтовници се доближават до столицата Триполи и военните самолети на НАТО удрят военни обекти, въпреки че антиправителствените сили още нямат безспорен лидер, който да предотврати евентуалното заграбване на властта, за да се контролират петролните богатства, ако Кадафи бъде свален.

Страната, от която започна Арабската пролет, Тунис, беше разтърсена от размирици, включително надигане на ултраконсервативните ислямисти, преди изборите през октомври за Учредително събрание, което да изготви нова конституция. Някои политически групи призовават за ново отлагане на изборите, за да се даде шанс на новите партии да се организират.

Междувременно Египет поставя въпроса кога и дали управляващият военен съвет ще предаде властта. Временните управляващи заявиха във вторник, че изборите се отлагат, а подготовката за гласуването щяла да започне на 30 септември. “Свалете военната хунта” скандираха във вторник някои от 30-те хиляди протестиращи на площад “Тахрир”. Часове по-късно военните показаха, че търпението им се изчерпва - майор-генерал Мохсен ел Фангари размаха пръст и предупреди протестиращите, че накърняват националните интереси.

Само в малък Бахрейн властите очевидно наклониха везните в своя полза. С помощта на саудитски подкрепления силите за сигурност потушиха бунта на шиитското мнозинство, което иска от сунитските управляващи повече права. Така нареченият социален диалог започна този месец, но няма вероятност управлявалата 200 години династия да се откаже от властта и вероятно ще и се наложи да действа с твърда ръка, за да предотврати повтаряне на шиитските протести.

“Арабската пролет не е приключила, но сега сме в неприятна ситуация”, заяви Кристофър Дейвидсън, лектор по въпросите на Близкия изток и Залива в британския университет Дърам. Затова определението какво е Арабската пролет става все по-разтегливо. Това важи както за сегашните ...

Публикувана на 07/19/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12253/leten-zastoy-za-arabskata-prolet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване