08/01/11 20:28
(http://radiomilena.com/)

В Поморие се откри Националната седмица на морето

С посрещане на  Нептун на поморийското пристанище  и с  парад на плавателни съдове се откри Националната седмица на морето в Поморие.  На площад „Св. Св. Кирил и Методий”  царят на моретата и оканите  със своята  морска свита  приветства публиката и апелира за опазване на чистотата на морската вода с думите: ”Добър вечер, достолепни поморийци и вие, скъпи гости на този древен град. Аз и моята вярна свита сме щастливи за пореден път, че  сме поканени в този райски кът-града на солта, виното и любовта. Зная за древното Анхиало и днешно Поморие и черпя своите гости с еликсирите на Поморие-искрящите вино, ракия и коняк. Пазете морето чисто!”

Изложба  „Малка пластика” на скулптора Николай Коев бе открита от председателя на читалище ”Просвета-18888”  Милчо Талев  в изложбената зала на  Общински детски комплекс”.  Николай Коев е родом от Поморие, преподавател е по скулптура във Велико Търново, работил е в Тунис. Той представя в  родния си град  7 пластики  „Светлина и материя” с материал-полиестер; керамика ”Малки фигури” на фотоси; серия ”Акварели”  -рисунки и серия ”Човешки фигури”, с обекти-мъжа и жената, танца, движението. Уникалната изложба на скулптора Николай Коев  е достъпна за посетители през националната седмица на морето  всеки ден след 18.00 ч.  Празничните дни от 1 до 7 август, посветени на морето ще  бъдат наситени и привлекателни за жителите и гостите на града, жадни за  културни преживявания край морето. Тази вечер концерт изнесе „Мери бойс бенд”, които са гостували преди  три години  и са щастливи, че отново са в Поморие, в „този този чуден град за срещи  и общуване”, в който се чувстват като в приказка. Краят на концерта на „Мери бойс бенд” и официалното начало на Седмицата на морето беше поставен с впечатляваща  заря, по време на която всички пяха „Семеен спомен за Поморие”.

Жителите и гостите на града  имат възможност тези седем дни  да се насладят на  богатата културна програма в рамките на Националната седмица на морето. 2-ри  август е посветен на децата,  от 18.00  ч. те ще рисуват върху асфалт на централния площад, а от 19,30 е концертът  на дует Трайчеви и Бистра Окереке от Нигерия. На 3 август хората ще се наслаждават на концерта на струнен квартет ”Мистик” от 21.00 ч . 4-ти август е наситен с музикални мероприятия – от 19,30 ще се изяви духовият оркестър  от Поморие в кафе „Градина”, а от 21.00 ще се изявят талантите на Поморие. В кв.”Свети Георги” в четвъртък  от 20.00 ч. на лятната сцена на читалище”Светлина” предстои концерт на Райко Кирилов и танцова формация „Самодиви”. На 5 август  фолклорният ансамбъл „Странджа” ще разтърси централния площад в Поморие от 21.00 ч. В съботния ден 6 август от 21.00 ч. предстои концерт на група „Грамофон”. На 7 август в акваторията на пристанището ще се демонстрират морски спортове, а от 21.00 ч ще бъде закрита седмицата на морето  с гала спектакъла „Купонът” на трупата на Нешка Робева.

Проявите, включени в Националната седмица на морето – Поморие `2011 се финансират от Община Поморие и входът за тях е свободен. Организатори са Дирекция “Образование, култура и вероизповедания”, ч-ще “Просвета-1888”, НЧ “Светлина-1939” и Общински детски комплекс.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване