09/19/11 19:41
(http://www.klassa.bg/)

Еврото отслабва позиции, доларът расте

Еврото е отслабило позициите си и е достигнало почти седеммесечно дъно срещу долара, съобщи „Блумбърг“. Това е така заради провала на европейските министри да предложат план за овладяване на дълговата криза в региона, на фона на опитите на Гърция да избегне фалит. Доларът се повиши срещу всички основни конкуренти, с изключение на йената. Основната причина е, че двугодишната доходност на държавните ценни книжа е спаднала до рекордно ниски равнища, а Федералният резерв започва двудневната си среща. Единната валута наближава 10-годишно дъно срещу японските пари. Това се случва, преди Европейският съюз и Международният валутен фонд да обсъдят с правителството на Гърция какви мерки да вземе страната, за да отговори на изискванията за следващия спасителен транш. Южнокорейските вонове също достигнаха до 6-месечно дъно заради притесненията около Гърция. Причината беше, че търсенето на активи от развиващите се пазари се е понижило значително. „Коментарите през уикенда не бяха в подкрепа на еврото“, обясни Василий Серебряков, валутен стратег в Wells Fargo & Co., Ню Йорк. Налице е липса на прогрес, което е разочароващо, добави той пред „Блумбърг“.
Еврото отстъпи с 1% до 1.3653 долара, изтривайки печалбата си от миналата седмица в размер на 1%. То докосна 1.3495 долара на 12 септември, което беше най-ниската точка от февруари насам. Единната валута спадна с 1.2% до 104.73 йени, след като достигна дори до 103.90 йени на 12 септември, което се оказа своеобразно дъно след юни 2001 г. Доларът се промени слабо срещу японските пари до 76.72 йени.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване