12/09/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Блогърът Навални поваля Кремъл

Би Би Си

Алексей Навални и неговият сайт РосПил

Борецът срещу корупцията и известен блогър Алексей Навални е една от централните фигури на протестите и гражданската активност, които поставят под съмнение резултатите от руските парламентарни избори от четвърти декември.

Твърди се, че той е и единствената видна опозиционна фигура, появила се в Русия през последните пет години. Освен това дължи политическата си известност почти изцяло на активността си като блогър.

Издигането на Навални като фактор в руската политика започва през 2008 година, когатов блога си той се захваща с темата за предполагаеми законови нарушения и корупция в някои от най-големите руски държавни корпорации като енергийните гиганти Газпром, Роснефт, Транснефт и банката ВТБ.

Дотогава той е сравнително второстепенна фигура, просто член на различни опозиционни организации. Занимава се и с националистическа политика, участва в няколко ежегодни националистически демонстрации на сила, наречени Руски маршове. Работи в областта на търговското право. На 35 години е, женен, с две деца.

“Генератор за жалби”

Когато Навални пренасочва вниманието си от политическата дейност и към борбата с корупцията, той изведнъж става много по-популярен като блогър. През декември 2008 г. блогът му има малко над 1500 редовни читатели. През май 2010 г. те са вече над 11 хиляди, а днес са над 60 хиляди. Регистрацията му в Туитър има над 117 хиляди последователи.

Благодарение на популярността на блога си той започна да мобилизира интернет потребителите да взимат активно участие в антикорупционните му кампании чрез метод, нарече от него “генератор на жалби”. “Генераторът” действа, карайки интернет потребителите да изпращат стотици онлайн оплаквания до следствието и до надзорни органи с настоявания да разследват случая, с който Навални се занимава в даден момент.

Една от най-забележителните му онлайн намеси е свързана с твърдения за злоупотреба с 4 милиарда долара (3 милиарда евро) от държавния консорциум Транснефт, който се занимава с преноса на петрол по магистралните тръбопроводи. Ключовият му материал по този въпрос получи над 9900 коментара и привлече вниманието на по-независимите основни руски медии.

Навални е разследвал и твърдения за корупция и злоупотреби в различни правителствени служби. През 2010 година използва генератора си за оплаквания, за да настоява за разследване, след като германският автомобилен производител Даймлер призна, че е плащал подкупи на руски чиновници.

През 2011 година Навални се отказа от своята онлайн антикорупционна дейност и създаде уебсайта Rospil.info, чиято цел е да изобличава и разследва корупцията при възлагането на държавни поръчки. Роспил действа по различен начин от предишните му проекти. Вместо просто да търси помощ от онлайн доброволци, господин Навални помоли поддръжниците си да допринесат с пари за проекта му чрез онлайн система за плащания, която му позволява да наема правни експерти, за да обработват и проверяват информацията, получена от широката общественост.

Роспил докладва в сайта си, че е подал 73 сигнала до федералната антимонополна служба за нередности при отпускането на държавните поръчки и че 39 от тези жалби са били определени като основателни. Сайтът привлече широко медийно внимание, както в Русия, така и по света, и направи Навални много известен.

Но усилията му да търси отговорност от висши чиновници и ръководители на държавни корпорации в общи линии се натъкнаха на непреодолими юридически пречки. Той удържа най-забележителната си победа, когато чиновник от здравното министерство бе принуден да подаде оставка заради подозрително скъп проект в областта на информационните технологии.

Навални се сблъска и с мръсни номера и клевети от страна на подкрепящи Кремъл интернет потребители, стана обект на криминално разследване, за което повечето наблюдатели са на мнение, че е политически мотивирано.

“Партия на мошеници и крадци”

В Русия ...
Публикувана на 12/09/11 22:40 http://e-vestnik.bg/13345/blogarat-navalni-povalya-kremal/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване