01/17/13 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Икономическите връзки могат да спасят Арабската пролет в Африка

Блумбърг

Две години след свалянето от власт на тунизийския президент Зин Абидин Бен Али икономическият императив за политическата стабилност в Северна Африка изисква смело и новаторско мислене. Една идея, която заслужава повече внимание, е насърчаването на регионалната икономическа интеграция.

Търговията между страните от Магреб - Мароко, Алжир, Тунис, Либия и Мавритания - е 3% до 4% от целия им стокообмен, а това прави региона вероятно най-малко интегрирания в света. Преодоляването на този неуспех би помогнало да се отворят граници или би позволило по-голяма ефективност, икономическо разнообразяване и мащабни икономии, като се задействат силните страни на всяка държава - човешки и природни ресурси.

Тунис например има излишък от квалифицирана работна сила, както и от работници на физическия труд. На Либия й липсват квалифицирани кадри, но пък разполага с най-големите африкански петролни резерви и трябва да изпълни огромен проект за възстановяване. Алжир има природен газ и се опитва да разнообрази икономиката си. Мароко се представя най-добре в селското стопанство.

Интегрирането на тези често допълващи се силни и слаби страни е стратегическа цел, която трябва да започне от Тунис и нейните съседи Либия и Алжир преди в крайна сметка да обхване цяла Северна Африка. Това не може да бъде постигнато бързо, но може да се окаже преобразяващо за региона в процес на преход.

Национална стабилност

Всеки успех би трябвало да започне с развитието на стабилна и отворена икономика на Тунис. Коалиционното правителство начело с ислямистката партия “Ан Нахда” (”Възраждане”) все още не е показало, че е способно да се справи със задачата да управлява прехода, постигайки икономически растеж, справяйки се с неравенството и борейки се с корупцията.

Ако Тунис иска да укрепи демокрацията си, то лидерите на “Ан Нахда” ще трябва да се придържат към някои основни правила: да отхвърлят насилието, да отстояват върховенството на закона, да спазват свободата на словото, вероизповеданието, събирането и сдружаването, а също така да защитават правата на жените и малцинствата. Същевременно предимно светската опозиция ще трябва да поддържа открит диалог с правителството, за да се избегне поляризация на обществото, което евентуално би довело до кървави сблъсъци.

Въпреки значителните предизвикателства ние сме на мнение, че тунизийската еволюция към демокрация ще продължи, ако икономиката не се срине. Най-спешните приоритети са справянето с високата безработица сред младежите, която според Международния валутен фонд е 30 %, и преодоляване на продължилото десетилетие бездействие, което причини голямото неравенство между развитите крайбрежни райони на Тунис и икономически слабата вътрешна част на страната. Допълнителните мерки включват ускоряване на пазарните реформи, изграждане на институции и подобряване на пазарите на труда, които са белязани от значителна закостенялост и несъответствия в квалификацията.

Всичко това е постижимо. Ситуацията е назряла за свежо, смело мислене и старата голяма идея за икономическата интеграция на Магреб може да помогне. Значителната регионална търговия би дала възможност страните от Северна Африка да предоставят конкретни дивиденти на гражданите и да засилят народната подкрепа за новите институции.

За съжаление никое от правителствата в региона все още не е прегърнало идеята, което не е изненадващо. През 90-те години САЩ насърчаваха регионалното сътрудничество в Магреб като начин да се привлекат инвестиции и да се активизира търговията. Идеята се препъна заради липсата на интерес от Мароко и по-специално Алжир, където продължаващият териториален спор за Западна Сахара блокира сътрудничеството.

Научени уроци

За да не се повтори този неуспех, усилията, насочени към интеграция, трябва да започнат там, където имат най-големи шансове за успех - в Тунис и Либия - две страни, чиито лидери имат нужда от нови идеи и не са в плен на миналото. Частните компании са готови да поемат инициативата и могат да използват наученото от подобни платформи на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване