02/20/13 23:38
(http://e-vestnik.bg/)

Самозапалване… И паралелната реалност, в която живеят журналистите

Полицаи оглеждат мястото пред общината, където протестно се самозапали 36-годишен мъж. На тротоара се виждат овъглени останки от дрехите му. Снимка: Булфото

Дянков се завръща на бойния си пост, чета радостна новина. Оставката обратно, пак е приятел с премиера. Той е простил “онова, което МИ причини с помощите за земеделците”… И Дянков обявява още, че ще се бори за втори мандат.
В същия момент чета друга една новина – 36-годишен мъж се самозапали протестно пред община Варна.
Вторият.
В рамките на 48 часа двама млади хора се самозапалиха. Първо един в Търново, после този във Варна. Първият – демонстративно, на пешеходна пътека в града. Успял да каже, че му е омръзнал този живот. Вторият е още жив, макар да се е полял с повече бензин. Държал и плакат против кмета, пред това участвал в протестите.

Не знам друга държава да са се самозапалили протестно двама души за 48 часа и медиите да блеят в някакъв унес и да разсукват някаква неясна тревога защо Борисов си отива. А финансовият министър бодро да обяснява как комунистите довели страната до не знам колко си катастрофи и той нямало да позволи. Какво няма да позволи? Той до какво доведе страната? Може би живее в някакъв друг свят?

На кой свят, по дяволите, живеят говорещите глави от телевизора?
Не чуват ли, че хора се самозапалват? Някой замисля ли се какво е това?

Да се изгориш публично не е просто самоубийство

Това е ритуално самоубийство, най-крещяща форма на протест. При всеки подобен акт по света е имало катаклизми. Тук медиите го слагат в графата битов инцидент, криминална хроника - гръмнал бойлер, убил човек.
Не. По-лошо. И цветановата полиция, и борисовите медии се занимават с (фашистка ли да я нарека, комунистическа ли) пропаганда.
За изгорелия в Търново съобщиха, че бил болен от шизофрения. Хем бил шизофреник, хем доскоро работел, ама получил депресия и напуснал работа. В държавата на Бойко Борисов не могат да се самозапалват хора. Само луд, нали?

За изгорелият във Варна, който е алпинист и фотограф, има собствена фирма, някакъв полицейски шеф се опита да каже пак, че бил луд – нещо бил самотен, не общувал с родителите си. Ама понеже не можаха да го изкарат луд, съобщиха, че е хващан с наркотици. Ами защо не е в затвора, като е хващан? Или това е просто типичната полицейска фашистка пропаганда?

Но четеш тия новини в графата за дребни инциденти и някак умът ти не го побира. В Южен Виетнам навремето се самозапалиха будистки монаси и това помете правителството. В Чехия един студент се самозапали и стана знаме на свободата.
В България се самозапалват хора, полицията ги изкарва луди, медиите ги слагат в криминалната хроника и повече не им обръщат внимание.

Пускаш телевизора –

говорещата глава Цветанка Ризова

с почти разплакан глас пита някакви поканени в студиото лидери на протеста „Ама защо искате оставка на правителството?” - как е възможно - на доброто правителство, на добрия Бойко Борисов?
Сякаш поетическият идеал на Цветанка – Бойко Борисов - пада. Нейният свят се срутва. Тя къде е живяла досега? Докато сладко чурулика с политици, сякаш не е чула за самозапалени, не е чула за бедност и безизходица.

Цветанка Ризова. Снимка: Булфото

По телевизионни студия бълбукат обичайните приказки, какво мислела тази парламентарна група, какво мислела онази. Андрей Райчев пак говори за прехода, за лявото и дясното…
Мустакатият партньор на Цветанка - Цонев, спечелил си навремето прякора Пъпеша, усмихнато обяснява на другия ден, че в сайта на бТВ гласували почти 20 000 души и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване