02/27/13 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Комикът Бепе Грило - трън в очите на политиците

Франс прес

Италианският блогър Бепе Грило се ползва с изключителна популярност в страната. Снимка: бепегрило.ит

Бепе Грило, популисткият комедиен актьор, преквалифицирал се в политик, постига зрелищен пробив на италианските парламентарни избори, като постави своето “Движение 5 звезди” в триото на водещите италиански политически формации, извличайки максимални дивиденти от масовото отхвърляне на традиционните италиански партии.

“Тези партии ни атакуват, те примират от страх, защото ние ще постигнем нещо изключително”, провикна се той с цяло гърло по време на един от предизборните си митинги. Този навик му остана още от времето, когато със своите спектакли той пълнеше големите спортни зали из Италия.

Страхът, за който говореше Грило, действително беше оправдан. “Движение 5 звезди”, което в допитванията преди изборите имаше 13-16-процентна подкрепа, накрая доближи 25-те процента и зае трето място в парламента след левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани и десноцентристите на Силвио Берлускони.

Бепе Грило е смятан за италианска версия на френския комедиант Колюш. Този “свободен електрон” на италианската политика разчиташе на добрите резултати, постигнати на местните избори миналата година и преди всичко на отличния резултат, постигнат през октомври в Сицилия благодарение на интензивната си предизборна кампания, на която той потегли с каравана - един маратон из целия Апенински полуостров, който той нарече символично “Цунами турне”.

Шейсет и четири годишният Грило, който е и блогър, отхвърля традиционните медии и предпочита да говори чрез социалните медии и чрез блога си, който е най-четеният в Италия. Той отказва да говори пред основните италиански телевизии и изисква същото от своите кандидати за депутати и сенатори.

Грило е страстен привърженик на пряката демокрация и мечтае за една страна, в която гражданите да се избират помежду си благодарение на движението му, което по думите му е “средство в услуга на италианците, за да могат те да се самоуправляват”.

Допреди изборите най-голямото постижение на Грило и на неговото движение, освен избирането на десетки областни и общински съветници в различни италиански градове, си оставаше победата в кметските избори миналата пролет в Парма, град с 188 000 жители, гласуващи традиционно за десницата. През октомври на областните избори в Сицилия Грило спечели 18 процента от гласовете на избирателите.

Програмата на този нисичък, закръглен и брадат мъж с посивяла буйна грива, е пропита от популистки нотки, според неговите противници. Грило обещава въвеждането на минимална работна заплата, орязване на разходите за отбраната, изтегляне от еврозоната, намаляване на заплатите на политиците и на държавното финансиране на партиите и на медиите, безплатен интернет за всички и намаляване на работната седмица на 20 часа.

Въпреки крайните си изказвания, граничещи понякога с гафове, като например това, че “Мафията не задушава държавата, но политическите партии - да”, неговите откровено изразени позиции намират особен отзвук у италианците, отчаяни от множащите се скандали с финансирането на политическите партии и със злоупотребите с държавни средства, белязали както левицата, така и десницата.

Грило започна кариерата си в кабаретата, преди да бъде открит за голямата публика от държавната телевизия РАИ през 70-те години. Успехът на неговите спектакли го направи милионер, което му позволява днес да финансира до голяма степен движението си.

Дебютът на Грило извън света на шоубизнеса стана през 2007 г. с организиране на масовите протести срещу политическата класа, наречени “Ден: “Майната ти!”

Нито един от настоящите италиански политически лидери не може да се хареса на Грило. Най-вече привърженикът на строгите икономии Марио Монти, бившият европейски комисар, когото Грило нарече Rigor Montis игра на думи с фамилията на Монти и с латинското Rigor Mortis, означаващо мъртвешка вкочаненост . Да не говорим за Силвио Берлускони, който Грило нарече “ходещ труп”.

Вчера, малко след като гласува в родния си град Генуа, Грило прогнозира: “Историята ще се промени малко. И то как ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване