02/28/13 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Как Бепе Грило превзе с щурм Италия през социалните медии

Италианският блогър Бепе Грило се ползва с изключителна популярност в страната. Снимка: бепегрило.ит

Движението Пет звезди на Грило спечели 25 процента от гласовете на изборите в Италия чрез съчетание от нови технологии и пропаганда в стар стил.”Утвърдените партии са свършени! Те няма да просъществуват дълго”, обяви Бепе Грило в типичния си стил в понеделник вечерта по телевизионния канал на Движението Пет звезди в интернет. От дълго време политолозите предсказват, че интернет ще доведе до западане на формалните политически партии и Бепе Грило показва как ще стане това.

Преди девет месеца социологическите проучвания сочеха, че комикът и блогър се ползва с 5 процента подкрепа в национален мащаб. В понеделник той събра над 25 процента от гласовете: възход, който на практика няма аналог в съвременната европейска политика. Това изненада доста хора, включително социолозите.

На какво се дължи този светкавичен възход? Преди две седмици изследователският център “Демос” публикува доклад, основаващ се на допитване до почти 2000 поддръжници на Грило и неговото Движение Пет звезди във Фейсбук. Отговорът е: пленителна и силна смес от реторика против върхушката, нови технологии и старомодни митинги и действия на местно ниво. Главата в интернет, а краката на земята, както се изразява самият Грило.

Неговото послание е просто - че италианската политика е корумпирана, елитарна и затворена - и това въздейства. Поддръжниците му са от целия политически спектър; те не са нито чисто леви, нито десни. Всички те обаче са разгневени от състоянието на демокрацията в Италия и Европа. Нашето допитване показа, че едва 2 процента имат доверие на парламента, а едва 11 процента имат доверие на медиите.

Грило изглежда достоверна, говореща прямо алтернатива, макар че не е много наясно с политиките в някои области, включително икономиката. Той направи умен ход, показващ очевидната му безкористност, като не включи себе си в списъка с кандидати за изборите и забрани участието на хора с криминално минало - Грило се определя просто като говорител и “гарант” на движението. Новите парламентаристи на движението са забележителна смес от учители, домакини, безработни, млади, стари и много други. Обикновени хора като нас.

Той съумява да превърне общото разочарование и безразличие на италианците в силно политическо движение, като отхвърля утвърдените медии и общува с хората пряко чрез Туитър и Фейсбук. Грило има многократно повече поддръжници в социалните медии от който и да е политик в Европа: той има над 1 милион приятели във Фейсбук и почти толкова привърженици в Туитър, докато Берсани има около една четвърт от този брой (както и Дейвид Камерън). Неговият блог е най-четеният в Италия.

От решаващо значение е, че той използва това, за да се случат нещата извън интернет, като насърчава своите виртуални поддръжници да се срещат и да обсъждат въпросите, повдигани от него в блога му, в “групи за срещи” в реалния свят - и те са стотици. Поддръжниците му усещат част от нещата и са мотивирани: 51 процента от италианците заявиха, че “никога” няма да участват в бойкот, но едва 9 процента от поддръжниците на Бепе Грило казват същото.

По моя оценка той има около четвърт милион поддръжници, които се смятат за членове на движението: армия от доброволци и хора, които обикалят по домовете, чието набиране преди би отнело години. Средството и посланието си прилягат идеално: медиите са рекет, така че да ги заобиколим. Политиката е затворена, особено системата на партийните списъци, така че да изберем членове онлайн.

Затова неговите предизборни митинги събираха най-много хора в сравнение с всички кандидати, а социолозите не видяха неговия възход: неговите избиратели гласуваха по-последователно от всички други. Същото нещо се случи в Германия с Партията на пиратите на неотдавнашните избори в Берлин, където социолозите сериозно подцениха подкрепата за нея. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване