Представят автоматизирана информационна система за хора с увреждания

Автоматизирана информационна система за хора с увреждания ще бъде представена от експерт на Агенцията за хората с увреждания. Това ще стане по време на заседание на Областният съвет за интеграция на хората с увреждания, към Област с административен център Кюстендил.В дневният ред е предвидено сформирането на работна група за подготовка на план график на Областния съвет за хора с увреждания за 2014 г. Това е консултативен орган към Областния управител за осъществяване на координация, консултация и сътрудничество на областно равнище, при пров...

Майките искат по 51 лв. за дете

Детските надбавки да се увеличат на 51 лв. и да се дават на всички деца, независимо от доходите на семейството. Това е едно от исканията на Инициативния комитет на майките, който изпрати писмо на президента от седем точки, свързани с бюджет 2014 г.

Св. апли Стахий, Амплий и другите с тях. Св. мчк Епимах

В памет на свети мъченик Епимах Свети мъченик Епимах, син на благочестиви християни, произхождал от Египет. Още от най-ранна младост той възлюбил Бога от цялата си душа и имал доброто намерение на Него Единия да служи. Подражавайки на свети Йоан Кръстител, той се отправил към пустинята и дълго време пребивавал в Пелусийската планина.Той нямал за ръководител някой от светите отци; негов наставник в това сурово пустинно житие бил Самият Свети Дух. Любовта му към Бога го поддържала и го укрепвала в този труден подвиг. Защото единствено любовта към Бога може повече от всичко друго да научи човека на добродетел; тя подбудила светите апостоли да оставят всичко и да тръгнат след Господа, Който не притежавал земни богатства; пак тя въодушевявала преподобните отци, които се „скитаха ... по пустини и планини, по пещери и земни пропасти"; движени от тази любов мъчениците - мъже и жени, мъжествено страдали за Христа, викайки: „Теб, Женише мой, обичам, и Тебе, като търся, страдам." Тази любов научила и свети Епимах да понася пустинните подизи и трудове, да търпи всякакви напасти от невидимите врагове, да живее свято в Бога и да бъде готов да умре за Него. Като проживял много години в своето пустинно уединение, свети Епимах узнал, че християните в Александрия търпят силни притеснения, при което някои от последователите на Христа, боейки се от жестоки мъчения, се крият в планините и пустините, а други отпадат от вярата

ЦВЕТЕЛИНА – ДРУГОТО ЛИЦЕ НА ОЛИГАРХИЯТА. В РАЗКОША НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ

Натрупала сериозен икономически ресурс, Бориславова се заема с политическо инженерство чрез групировката Tipping point. Управлението на НДСВ ще остане в историята като периода на най-масово навлизане на нови и непознати фигури в политиката. Всеки от тях със своите интереси, които в края на мандата започнаха да си личат все по-ясно.

Това доведе до яростно разцепление в царското движение и съвсем ясно очертаващ се крах на предстоящите през лятото на 2005 г. парламентарни избори. След провеждането им на власт идва добре известната Тройна коалиция, съставена от БСП, НДСВ и ДПС. Властта се преразпределя, а с това и зоните на влияние в бизнеса. Сред фаворитите на новата власт обаче си остава вечната любимка Цветелина Бориславова.

Нейният възлюбен Бойко Борисов напуска поста главен секретар в МВР след конфликт с министър Румен Петков. Понатрупал самочувствие и генерирал медиен интерес, Бойко бързо се ориентира в обстановката и в средата на мандата – през 2007 г., става кмет на София.

Разрушител в действие

Борисов може и да играе ролята на обиденото на властта дете, но приятелката му Бориславова продължава да използва целия държавен ресурс. Сметките на големи държавни институции си остават в СИБанк, а апетитите на Бориславова в туризма стават впечатляващи. Това е период на бурно строителство на писти, ваканционни комплекси в планините и морски курорти. В изпълнение на тези проекти Бориславова, иначе представяща се за защитник на природата и “зелен” човек, не подбира методите за постигане на целите си.

За да противодейства на еколозите, които протестират срещу унищожаването на природата, Цветелина учредява Асоциация за устойчиво развитие на планините, заедно с други големи инвеститори в курортите. В нея влизат Кирил Асенов – ски комплекс “Перелик”, Георги Крумов, управляващ съдружник в “Екуест”, ангажиран с проекта “Супер Боровец”, Симеон Пешов – президент на “Главболгарстрой”, Цеко Минев и др. По това време са започнали прокурорски проверки по големите проекти “Супер Боровец”, “Паничище” и “Перелик”.

В емблематичен пример за срастването на политика и бизнес в олигархичен модел се превърна СПА комплексът на Бориславова “Катарино”. Без конкурси или търгове той се превърна в любимото място на властта за почивка и за провеждане на заседания, семинари и обучения. Така Бориславова осигуряваше уютен комфорт на приятелите си от управлението на Тройната коалиция, а властта отговаряше с провеждането на щедри събития в комплекса. В обичайния си стил Бориславова не даваше формални поводи името й да се свързва със собствеността на “Катерино”.

Комплексът беше собственост на строителите от “Балканстрой” но финансиран щедро през Цветелинината банка. Ситуацията се промени едва през 2011 г., когато Бориславова и Светослав Божилов се появиха като крайни собственици в комплекса чрез сложна врътка по апортиране на имоти в новоучредена компания.

СИБанк изобщо е използвана за плацдарм при експанзията в строителството. Тя кредитира или е директен инвеститор в много от проектите. През есента на 2007 г. обаче мажоритарният пакет от 75% от капитала на СИБанк е продаден на белгийската КВС за 295 млн. евро. Бориславова остава собственик на 22.3%, за които има “пут опция” и продължава да е шефка на Надзорния съвет. Същата година тя е избрана за почетен посланик на Исландия в България. Връзката там е по линия на Тор Бьорголфсон, с който въртят бизнес в БТК и по-късно и в самата СИБанк.

През февруари 2008 година фондът на Цветелина Бориславова Си Ес Ай Еф (CSIF) обявява, че ще вложи близо 1 млрд. лв. във възобновяеми енергийни източници, промишленост, финансови услуги и имоти. Част от проектите са свързани с биомаса, изграждане на вятърни паркове и соларни проекти. Това агресивно бизнес намерение предизвиква остра реакция от официалната власт.

Министърът на икономиката по това време Петър Димитров от БСП напада Бойко Борисов с твърдението, че инвестициите, които Цветелина се готви да направи, имат връзка с неговата дейност: “Погледнах регистрацията на фирмите, в които кметът на София Бойко Борисов е участвал. Той почти навсякъде е с Цветелина. Тоест, там юридически декларира, че са заедно. А когато става въпрос за бизнес начинанията, Цветелина е нещо отделно и различно. Аз нямам нищо против модерните семейства. И когато става въпрос за мижави пари, вероятно не си струва да се споменават. Но тук официално в медиите беше обявено, че ще се правят инвестиции за 1 милиард лева. Разбирате ли за какво си говорим? Как изведнъж се намира в България такъв инвеститор и се оказва, че той няма никакво отношение към семейството на Бойко Борисов? Това просто не е сериозно”.

Министър Димитров приканва финансовото разузнаване и агенцията за национална сигурност да се самосезират и да направят проверка, но това не се случва. Нещо повече – далаверите се засилват. Вестник “Струма” публикува информация, че Стоян Сарийски – Стенли, който е приятел на по-голямата дъщеря на Цветелина Бориславова – Ралица, е участвал в поръчка за 50 млн. евро за изграждането на софийското метро.

Стоян Сарийски е съдружник в разложката фирма “Буллес строй”. Бойко Борисов се сопва на медиите, че „ако идете и проверите, ще видите, че няма такова участие“ на фирма на Стенли в строежа на метрото.

Вестник “Дума” обаче прави проверка и доказва, че Бойко Борисов лъже. Фирмата на Стоян Сарийски-Стенли “Буллес строй” наистина участва в строежа на софийското метро. Камиони и техника на дружеството се виждат в цяла София. Фирмата е сред големите доставчици на бетон за строежа на метрото.

Стенли и и Цветелина Бориславова са свързани индиректно чрез повече от десет търговски дружества. Според вестник “Дума” поръчките на Стенли с общината са се договаряли пряко, без конкурс по Закона за обществените поръчки. Фирмата “Буллес строй” участва още в “разчистване в районите “Искър”, “Панчарево”, “Кремиковци” и “Слатина” и в “отстраняване на остров в язовирна чаша” на яз. “Мрамор”.

Политически претенции…

Набрала икономическа мощ и привикнала с близостта до властта, Бориславова си поставя по-тежката задача да моделира политическия процес у нас така, че хем възлюбеният й Бойко да има значима роля, хем собствената й бизнес империя да разполага с гаранции за непоклатимост.

Още през 2002 г. тя става един от основателите и главна движеща сила в Сдружение “Глобална България”.

В него членуват дългогодишният й бизнес партньор и бивш кадър на Божков Светослав Божилов (банкер, съосновател на БРИБанк и СИБанк, близък с Емил Кюлев), Франк Бауер (финансист, шеф на Българо-американски инвестиционен фонд, сега почетен председател на Фондация “Америка за България”), Красимир Гергов (рекламен бос, консултант и по онова време неофициален собственик на bTV), Венелина Гочева (тогава главен редактор на “24 часа”), енергийният бос Сашо Дончев (шеф на “Овъргаз” – фирмата , която защитава интересите на “Газпром” в България), друг едър енергиен шеф Валентин Златев (управител на “Лукойл” – България), политологът Иван Кръстев , Иво Прокопиев (издател на “Капитал” и “Дневник” и консултант по серия приватизационни договори), икономистът на ИПИ Красен Станчев, банкерът Левон Хампарцумян, Огнян Шентов (шеф на Центъра за изследване на демокрацията) и Стефан Попов – шеф на фондация „Отворено общество” – България .

…и инженерство

При Тройната коалиция обаче „Глобална България“ се свива до нова структура, наречена Фондация „Типинг пойнт”. Учредителите му са част от герои от „Глобална България” – Цветелина Бориславова, Светослав Божилов, Иван Кръстев плюс Александър Божков – министър на промишлеността в правителството на Костов, чиято поява в тази компания не е изненадваща.

Връзките му с “Отворено общество” са обществена тайна, а и той е съвсем официално член на настоятелството на Нов български университет – създаден и функциониращ с помощта на Джордж Сорос и фондация “Отворено общество”. След като Божков заболява от рак, неговото място заема мажоритарният собственик на “Алфа Финанс холдинг” Иво Прокопиев.

Архитектите на новия кабинет

Типинг пойнт (Tipping point) в превод означава “повратна точка” и е добил гражданственост покрай една книга – бестселър на американския журналист Малкълм Гладуел. Книга за манипулацията на общественото мнение, при което с изключително ограничени ресурси се постига огромен ефект. Примерно, как от един Бойко Борисов да се изработи супергерой на една нация (да кажем – българската), след което въпросната нация да го въздигне за свой министър-председател, без за целта да се харчат милиарди за PR, реклама и политически маркетинг…

Tipping point е приемана за организацията, създала ГЕРБ и асфалтирала пътя на партията до властта. Самата Бориславова пък има ключова роля в реденето на новото правителство, което се случва в собствения й кабинет.

С протекциите и препоръките на Бориславова е изградена икономическата част на кабинета, съставена от министъра на финансите Симеон Дянков, икономическия министър Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев (сегашен президент).

В кръга на потенциалните министри първоначално освен Плевнелиев влиза още един кадър на Иво Прокопиев – дългогодишният изпълнителен директор на “Икономедиа” Бисер Боев. Той обаче отпада, след като Бойко Борисов се уплашва да не стане прекалено видно участието на кръга “Капитал” в управлението.

Очаквайте: Цветелина става политическият инженер на ГЕРБ

 Репортер

Преглед на варненския печат - 31 октомври

“Работещи в “Транстриумф” окупираха общината”, четем от първата страница на вестник “Народно дело”. Стачкуващите, за сега само символично, работници в частния превозвач вчера напълниха до краен предел зала “Пленарна” на общината по време на сесията на Общинския съвет.

"Бежанските проблеми" са наши


Марина Лякова е доктор по социология с над десетгодишен професионален опит в миграционните изследвания в Германия. Редовен преподавател е в Образователния университет в гр. Карлсруе (Германия) и заместник-директор на Института за трансдисциплинарни социални изследвания в Карлсруе. Много се изписа за така наречените бежански проблеми в България. За "бежанците" се говори изцяло и изобщо, без да се прави разлика откъде произхождат и по какви причини са потърсили убежище в България, смята тя. Ето...

Преглед на печата - 31 октомври

24 часа: Френско-британски консорциум потвърди: Има проблеми с Дунав мост 2, но не са опасни Конструкцията на Дунав мост 2 е абсолютно стабилна, тя е с гаранция 120 г. и по нея няма никакви дефекти. Внушенията за сериозни проблеми започнаха от румънски медии, след като "24 часа" съобщи на 13 октомври т.

Изследват безплатно за диабет

Безплатна акция за диагностициране на предиабет, диабет тип 2 и метаболитен синдром ще се проведе от 11:00 до 15:00 часа в централното фоайе (партерен етаж) на МЦ „Трета поликлиника". Всички желаещи ще могат да се изследват, като приемът ще е без предварително записване. Кампанията е по повод Световния ден за борба с диабета (14 ноември) и се реализира благодарение на Национална пациентска организация, с подкрепата на Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" и новоучредената Асоциация „Диабет тип 2". По време на акцията ще...

Проф. Стати Статев отрече да е пращал студентите в емиграция

Проф. Стати Статев, ректор на УНСС. В общежитие на УНСС на 29 февруари беше убит 19-годишен студент.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев отрече да е съветвал студентите си да емигрират, ако не им харесва у нас.

Репликата на Статев „Като не ви харесва в България, емигрирайте!” възмути протестиращите студенти и взриви социалните мрежи. Тя била казана във вторник на среща по повод блокадата.

Думите са мои, но са извадени от контекста и погрешно цитирани от медиите, каза тази сутрин професорът пред bTV.

Репликата на професор Статев била провокирана в хода на разговора, когато той заявил, че трябва да се спазва Конституцията и да не се пречи на останалите студенти да учат, посочва Статев пред dnevnik.bg. Студентите отвърнали, че има и други окупирани университети, а той им казал, че ако не им харесва в УНСС, могат да се прехвърлят в друг вуз. Студент отговорил, че би предпочел да учи в чужбина и тогава Статев казал:  ”На който не му харесва в България, има начин да емигрира. 28 човека пречите на 1000 всеки ден.” 

Статията "Проф. Стати Статев отрече да е пращал студентите в емиграция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

100 Кила възпя сливенския кашкавал. Бум, бау...

Вижте нецензуриран вариант на новата му песен и клип

    


Най-богатият бразилец пред финансов крах

Еике Батиста - едно време най-богатият човек на Бразилия и доскоро сочен за милиардер №7 в света, е изправен пред сериозни финансови проблеми, след като неговата петролна компания OGX, основана през 2007 г., подаде иск за съдебна защита при фалит, предадоха световните агенции. 

Документите бяха внесени в трибунал в Рио де Жанейро. Компанията има дългове от 3,6 млрд. долара. 

Тя обещаваше на инвеститорите си огромни количества петрол и заради това през 2010 г. пазарната й стойност стигна 34 млрд. долара. Но в началото на настоящата година средният добив на петрол на фирмата беше едва от 8500 барела на ден. 

Според анализатори Батиста е излъгал инвеститорите си,

като е казал през 2012 г., че разполага с офшорни залежи от 1 млрд. барела петрол, но преди няколко седмици той намали прогнозите си и посочи, че залежите са само от 285 млн. барела, което нанесе удар по цената на акциите на компанията. 

Сега компанията трябва до 60 дни да представи план за преструктуриране, а инвеститорите ще имат после до 180 дни да решат дали да приемат или да отхвърлят плана. 

Ако те го отхвърлят, компанията ще бъде ликвидирана. 

OGX е стълб в империята на Батиста,

която включва мини, инфраструктурни компании, стоманодобивни предприятия и фирми за недвижими имоти. 

Батиста навършва 57 години през ноември и едно време притежаваше 30 млрд. долара, но сега има едва 900 млн. долара. 

Ексцентричен и суеверен, Батиста, който е син на бивш министър на мините и енергетиката и на германка, неотдавна издаде книга с рецепти как човек да стане милионер. 

Филантроп, той финансира големи културни, спортни и екологични проекти. 

До неотдавна мислеше да участва в почистването на лагуната на Рио, където ще се провеждат някои турнири от летните олимпийски игри през 2016 г., но после се отказа. 

Консорциумът на Батиста спечели концесията за легендарния стадион "Маракана" в Рио, където ще бъде финалът на Мондиал 2014 г. Търгът породи доста критики и оспорвания. 

Според Батиста

крахът му се дължи на неблагоприятните звезди

и на група служители, които са злоупотребили с доверието му. 

Батиста е почитател и на бързите коли и моторници. Той има двама сина. По-малкият Олин е диджей, а по-големият Тор беше осъден неотдавна да плати половин милион долара на семейството на колоездач, когото блъсна с автомобила си и уби. 

В миналото Батиста беше женен за плеймейтка и кралица на карнавала в Рио.




БТА  


Телевизионно утро - 31 октомври

БНТ, „Денят започва": Тема: Жени на корта - шампионките Саманта Стоусър и Елена Веснина специално за БНТ Тема: Кои партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес - данните на "Сова Харис" Тема: Кой качи кокаина на кораба "Св

Тестват софтуер, обединяващ кръвните центрове

От днес започва тестовият период на специализирания софтуер, който обединява кръвните центрове у нас. Това съобщиха от Националния център по трансфузионна хематология. Към момента софтуерът обхваща 8 от структурите на центъра в Западна България. Сред тях са болница „Св. Анна" в столицата и болниците в Перник, Кюстендил, Благоевград, Враца, Видин и Лом. Целта е да се тества надеждността на системата, която трябва да съдържа информация за донорите, кръвните продукти, лечебните заведения, както и за лицата, които се нуждаят от кръвопреливане. Тест...

Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 31 октомври - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - кв. "Чайка" бл.57,58, Спортното училище, ул.

Един загинал при катастрофи в страната

През изминалото денонощие са станали 17 тежки ПТП-та

    


Пред дълга и тъмна политическа зима


"Решението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС има смисъл само ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз."

Това каза неотдавна Иван Кръстев. Преди дни станахме свидетели на второ парламентарно решение, което също е обяснимо с този мотив. Вече става дума не за изолиран инцидент, а за закономерност в поведението.

Решението да се удължи мораториумът върху продажбата на земя на граждани на ЕС до 2020 година не само наруши...

Том Джоунс пристигна от Израел, след концерта си ще разглежда София

Изпълнителят на Изпълнителят на "Дилайла" и "Сексбомб" кацна в София във вторник вечерта с чартърен полет от Израел. Той с усмивка раздаде автографи на чакащите го хора и отговори на въпросите им. Каза, че наистина сам е пожелал да дойде отново в страната и иска да разгледа София. Джоунс пристигна в София за концерта си вчера в зала 1 на НДК, но остана и днес,

5-годишно дете - тежко ранено при падане в парижкия "Дисниленд"

Петгодишно дете бе тежко ранено при падане от едно от съоръженията в атракционния парк "Дисниленд" в Париж, съобщиха от полицията и дирекцията на парка.

В първоначалните съобщения полицейски източник каза, че животът на тежко раненото дете е в опасност. Впоследствие обаче местните власти уточниха, че детето вече е вън от опасност. Момченцето е паднало от задната част на кораб в атракцията "Карибски пирати" и както изглежда си е ударило силно главата в друг кораб отзад. То е било транспортирано в детската болница "Некер" без видими наранявания. Детето е паднало по неизвестни причини във водата и се е оказало заклещено, но баща му с помощта на други възрастни е успял бързо да го извади. То е било дезориентирано, когато е прието в болницата, най-вероятно от удар в главата. Атракцията "Карибски пирати" е много популярна. Представлява канал с декори, вдъхновени от филма, в който плават малки корабчета. Годишно се посещава от 6.5 млн. души. В момента е затворена за посетители заради инцидента, съобщи говорителят на компанията "Евродисни".




















АФП

Орешарски се среща с шефа на “Газпром”

Алексей Милер. Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски ще се срещне днес с председателя на Управителния съвет на ОАО “Газпром” Алексей Миллер, съобщиха от правителствената информационна служба.

В разговора ще участват министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. За какво ще си говорят те, не се съобщава.

След срещата ще има изявления за медиите в 10.30 часа в Гранитна зала на Министерския съвет, но очакванията са да не бъде дадена възможност за задаване на въпроси.

Орешарски и Миллер се срещнаха през юли по темата за строителството на газопровода “Южен поток”

Строителството трябваше да започне в края на лятото на българска територия, а първите количества газ да постъпят у нас в края на 2015 г. Това обаче няма да се случи или поне не в тези срокове – проектът няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда, нито строително разрешително.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) притежава половината проектна компания за изграждане на “Южен поток” у нас. Очаква се цената на тръбата на българска територия да бъде около 3 млрд. евро, като България се е уговорила да не инвестира нищо, но и да не взема транзитни такси в продължение на 15 години.

За участието на България в проекта руският енергиен гигант ще отпусне кредит от 1.55 млрд. лв. По неофициална информация руската страна иска цели 8% лихва върху предоставеното финансиране

Статията "Орешарски се среща с шефа на “Газпром”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Продават треньора на Милан за 1 евро

Запалянкото е взел решение да се изгаври в интернет със специалиста на Милан заради неудачното представяне на отбора във вътрешното първенство.

Пламен Орешарски ще се срещне с ВСС заради бюджета


Премиерът Пламен Орешарски ще посети Висшия съдебен съвет (ВСС), за да разговаря с членовете му за  бюджета на съдебната власт. Срещата на министър-председателя с членовете на съвета е насрочена за 11.30 часа, съобщи "Правен свят".

В проектобюджета за догодина Министерството на финансите предвижда разходите на съдебната власт да бъдат 434 млн. лева, докато ВСС иска 543.6 млн. лева.

Срещата е поискана от Пламен Орешарски през септември. Вчера кабинетът одобри окончателно...

Риск от недостиг на вино в световен мащаб

Светът се движи към глобален недостиг на вино и чаша червено вино след няколко години може да достигне главозамайващи цени, предупреждава американската банка "Стенли Морган" в изследване.

Кулминацията на световното производство на вино е достигната през 2004 г. когато секторът е имал излишък от 600 млн. каси с бутилки, обяснява "Морган Стенли" в изследването си. Оттогава световното предлагане не спира да намалява заради спад на капацитета, стигайки до 1 млн. бутилки през 2012, което е най-ниското ниво от 40 години, обяснява банката. Успоредно с това търсенето на вино в световен мащаб не спира да расте. Новата руска, китайска и от други страни буржоазия се научи да пие вино и сега търсенето е надхвърлило предлагането с 300 млн. каси миналата година, констатира изследването. В краткосрочен план запасите намаляват, тъй като консумацията ще разчита на излишъците от предишните години.

Когато обаче се стигне да се консумира производството на 2012 г. то се очаква да има сериозен недостиг, скок на търсенето и на износните цени", пише "Морган Стенли". Според бизнес банката страните, които са в най-изгодна позиция в тази ситуация, са Австралия, ЮАР, Чили, Аржентина и Нова Зеландия. В Европа обаче ситуацията ще е по-различна, тъй като е регион производител, но същевременно и голям консуматор.

















АФП

Минаването към зимно часово време увеличавало катастрофите


Преминаването от лятно на зимно часово време води до по-чести катастрофи по пътищата в двете седмици след връщането на часовниците, предаде "Франс прес", като се позова на данни на автомобилно застрахователно дружество от Британска Колумбия в Канада.

Статистиките показват, че пътните инциденти са с 16% повече отколкото в двете седмици преди местенето на стрелките.

Резултатите на пръв поглед са парадоксални, защото промяната на времето означава още един час за спане. Но...

Япония запази гъвкавата си монетарна политика

Паричната база на страната ще продължи да нараства с годишен темп от 60-70 трлн. йени

    


Рожденниците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС поздравява с рождения им ден:  Васил Живков - режисьор и сценарист Чл.-кор. Димитър Йорданов - геофизик Мариана Маринова - Мисис България 2007 Ненка Иванова - адвокат, зам. главен редактор на сп. „Общество и право" Пламен Бобоков - бизнесмен, съсобственик на „Приста ойл груп" Светлана Янчева - театрална и филмова актриса Стефан Господинов - депутат от ГЕРБ в 42-рото НС Стефан Китанов - филмов продуцент, директор на „София филм фест"    

Остава слънчево, но става малко по-хладно

Oт североизток със слаб, в Дунавската равнина и източните райони - до умерен вятър в страната ще прониква по-хладен въздух. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над северните и източните райони, но валежи не се очакват. Максимални температури между 17° и 22°, в крайните югозападни райони до 24°, в ... Oт североизток със слаб, в Дунавската равнина и източните райони - до умерен вятър в страната ще прониква по-хладен въздух. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над северните и източните райони, но валежи не се очакват. Максимални температури между 17° и 22°, в крайните югозападни райони до 24°, в ...

Вирусът на SARS може да преминава директно от прилепи на хора

Учени са установили, че вирусът на атипичната пневмония (SARS), която отне живота на 774 души по света, може да прескочи направо от китайски прилер на хора, без да е нужно да има междинно животно гостоприемник.
Това откритие има огромни последици за общественото здраве заради потенциално пандемичната обстановка в Китай, където прилепите са носители на този вирус. Освен това лекарите се оплакват, че така без междинното звено дори не могат да опрделят колко смъртоносен е той.



















АФП

Най-богатият бразилец пред финансов крах

Според ексцентричния Еике Батиста, които навремето имаше 30 млрд. долара, виновни за неуспеха му са звездите и някои негови служители, излъгали доверието му

САЩ настояват Китай да укрепне по-бързо своята валута

Администрацията на САЩ отбелязва успехите на Китай в укрепването на своята национална валута, но смята, че трябва Пекин да се движи в тази посока по-бързо.

В текста се отбелязва, че "курсът на юана се мени, но не така бързо, както е необходимо". Министерството на финансите на САЩ заяви, че ще следи процеса и ще оказва на Китай натиск за провеждане на преобразования в съответствие с условията на пазара. Става дума за необходимостта от намаляване на валутните интервенции, прозрачност и създаване на терен за осъществяване на възможностите за американския бизнес, уточняват от ведомството.

В министерството на финансите подчертават, че от юни 2010 до средата на октомври 2013 курсът на юана се е закрепил спрямо долара на 12%. В своите доклади за икономическото положение в страната, които се публикуват два пъти годишно, министерството на финансите на САЩ отбелязва, че основно внимание се обръща на Китай, макар да се следи положението и в други страни. САЩ обяви, че смята да следи за икономическата политика на Япония, и препоръчва на Южна Корея да ограничи валутните интервенции.





















ИТАР-ТАСС

Либералите за НДСВ: Партията не е жива

Либералният интернационал е изключил НДСВ от редиците си на 19 октомври. Причината - две години царската партия не е плащала членски внос и дължи 14 000 паунда.

Софарма с 11% спад на печалбата за деветмесечието

Продажбите на фармацевтичната компания намаляват с 1% до 174 млн. лв.

    


Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Преглед на основните теми в печата на Информационна агенция „КРОСС" Водещи заглавия в печата в. Труд - Царят прави мозъчен тръст за ЕСв. 24 часа - Скандално:НДК не е плащал данъци!в. Стандарт - Софиянец живее в 16 апартаментав. Новинар - Дунав мост 2 пред разпадв. Дума - Окупацията на СУ струва 115 хилядив. Сега - Столичните полицаи бламираха ръководството на МВРв. Телеграф - Наша мутра с фабрика в Коста Рикав. Монитор - Българите свободно на работа във Великобританияв. Земя - Пак батак с парнотов. Всеки ден - Измамник буни окупацията на Алма Матерв. България днес - Валери омагьосанв. Капитал - Внезапна любов към овърдрафтав. Преса - Либералите изхвърлиха НДСВ Водещи заглавия на вътрешните страници Забавени проекти за 57 млн. евро в старите блокове на „Козлодуй" - в. Капитал Дейли - стр. 3Столичната община с критики към икономическото ведомство заради наредбата за топло снабдяване - в. Капитал Дейли - стр. 3Опасна зебра дебне слепи хора, повдигнете я ! - в. 24 часа - стр. 2, 3Войниците в армията до 50 г., за да хванат пенсии - в. 24 часа - стр. 4Извънредни часове по български за 5- и 6-годишните - в. 24 часа - стр. 4Министър кани студентите на разговор - в. Труд - стр. 2Младежки съвети пишат декларации против бунтовете - в. Труд - стр. 2Заповед уплаши столични ченгета - в. Телеграф - стр. 5ДЪРЖАВАТА ДЪЛЖИ 1 МЛРД. ЗА ЗДРАВНИ ВНОСКИ - в. Телеграф - стр. 7   Водещи интервюта Проф

Прониква по-хладен въздух, но остава слънчево

Oт североизток със слаб, в Дунавската равнина и източните райони - до умерен вятър в страната ще прониква по-хладен въздух. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над северните и източните райони, но валежи не се очакват. Максимални температури между 17° и 22°, в крайните югозападни райони до 24°, в ... Oт североизток със слаб, в Дунавската равнина и източните райони - до умерен вятър в страната ще прониква по-хладен въздух. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над северните и източните райони, но валежи не се очакват. Максимални температури между 17° и 22°, в крайните югозападни райони до 24°, в ...

Малчуган се качи при папата, седна му в престола

Момченце, което се качи на сцената, от която папа Франциск произнасяше своя реч, и не само че не пожела да я напусне, но и с детския си интерес изучаваше отблизо папата, се превърна знаменитост през последните дни. 

В събота папа Франциск говори на площад "Св. Петър" пред семейства на вярващи католици от цял свят.

Папата слушаше разказа на жители на италианския остров Лампедуза и мигранти, когато момчето станало от мястото си и се покачило на сцената.

Въпреки няколко опита на охраната и папските помощници да накарат детето да си тръгне, то упорито остана и дори в един момент прегърна папата, който се бе изправил да говори, за крака
Видео от Тук

Папа Франиск, който е известен със смиреността си и благия си характер, се държеше като снизходителен дядо и остави момчето да прави каквото си поиска, като само се подсмихваше.

Проявявайки голям интерес към папските инсигнии, момчето разгледа кръста, който Светият отец носи, а в друг момент го издебна, докато той говореше, и седна в папския престол.

Симпатичната сцена беше заснета от телевизията на Ватикана и обиколи световните медии.










YouTube.com






Пътна обстановка в страната - 31 октомври

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: - АМ „Хемус“: Област София: На 31.10.2013 г. ще се извършват ремонтни работи в участъка от км.0+400 до км.1+400 дясно платно посока Ботевград в активна и изпреварваща ленти в светлата част на деня.

Студенти ще събудят Пловдив с ноемврийско шествие

Пловдивските студенти планират шествие по Главната за Деня на народните будители. Това съобщиха за Дарик инициаторите от окупираната 5-а аудитория в Ректората. Към ранобудните студенти могат да се присъединят всички, които са съгласни с исканията им за оставка на правителството и разпускане на Народното събрание. След 17.00 часа  на 1 ноември шествието  ще премине през  центъра в посока бул. „Шести септември“ като се очаква блокада на възлово кръстовище. Окупацията на аудиторията в Пловдивския университет остава безсрочна, а студентите осигуря...

За "липсващия крайник": Ще лекува ли "Пирогов"?

Ножът не е до кокала, кокалът вече е прерязан, обяви доц. Стоян Миланов

    


Орешарски се среща с шефа на „Газпром"

Премиерът Пламен Орешарски ще се срещне с шефа на „Газпром" Алексей Милер. Това е втората визита на председателя на руския газов гигант след встъпването в длъжност на кабинета „Орешарски". През юли бе договорено, че финансирането на проекта „Южен поток" ще бъде осигурено от руската страна, а в последствие България ще върне своя дял от инвестицията чрез транзитните такси. Очаква се българският дял да струва 3,1 млрд. евро. Синьо гориво ще потече по тръбата през декември 2015 г. До края на годината трябва да бъде подготвена цялата документация п...

Гордън Браун: Образованието може да изкорени бедността в света

"Единственото нещо, което може да премахне бедността и глада от лицето на Земята е образованието",заяви бившият британски премиер Гордън Браун по време на международна среща за иновациите в образованието в катарската столица Доха."Убеден съм, че образованието може да разруши бедността и мизерията. За това е много важно хората по света да разберат колко е важно да учат. Ето защо ние трябва да кажем това на всички. Трябва да имаме евангелски подход към това", заяви Браун.Според него почти всички страни отделят по-малко от необходимото финансиране за сектора на образованието. "Повече ресурси трябва да бъдат насочени към образованието. Сигурен съм, че правителствата могат да увеличат финансирането на тази сфера. Трябва да координираме съвместните си усилия в световен мащаб и да работим заедно ...

Тодорова: Държавата няма откъде да извади парите за част от дълговете

Държавата няма откъде да извади парите за част от дълговете поне на този етап. Единствената помощ може да дойде от Агенцията по приходите. Те са се заели много сериозно. Това каза пред БНТ д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.Шефът на НАП е член и на Надзорния съвет на НЗОК, той е в течение на всички проблеми. Надеждата ни е тези пари да дойдат от НАП. Това може да стане ясно през декември, сега е много рано, за да говорим за определена сума, уточни управителят на НЗОК. Тя добави, че НАП прави и в момента продължава анализ, от който излизат интересни цифри - около 1 млн. българи ги няма в страната, над 1 млн. не се осигуряват. "В тази група от неосигурените има хора, които никога не могат да си внесат вноските - те са около 400 000 души. Малка група от тях не знаели, че има осигуряване в...

От Герена си искат Стоилов обратно

От някои фенове на "Левски" се чуват скандирания: "Мъри, добре дошъл обратно". Слуховете за завъщане на Станимир Стоилов на "Герена" се носят от много време, но напоследък се засилват, поради зачестилите издънки на "Ботев Пд". Вчера "канарчетата" направиха 1:1 с "Пирин Гд" и дори изтърваха дузпа. За част от най-верните фенове на "Левски" това са добри новини, защото явно само Стоилов изглежда, че ще може да върне клуба към предишните му силни изяви. Според сигурна информация на "Меридиан Мач" от ръководството на клуба са обявили пред представители на фенклуба още след кризата "Петев", че ще направят всичко по силите им, за да върнат Станимир Стоилов в "Левски", пише football24.bg.

Борисов разпитван над 2 часа за смъртта на Чакъра

Бившият премиер Бойко Борисов се яви на разпит по делото за Тодор Димов-Чакъра, който загина в сражение с командоси през декември 2003 г.

Борисов прекарал близо 2 часа във Военноокръжна прокуратура, отговаряйки на въпроси за действията на тежковъоръжените части, обсадили къщата на Чакъра край Харманли преди 10 години, съобщава вестник "Труд".

Чакъра бе убит през 2003 г. - годината, когато Борисов бе главен секретар на МВР и той ръководи лично полицейската операция.

Той нареди къщата, в която се беше барикадирал Чакъра, да бъде обстрелвана с гранатомети.

През месец юни разследването на възобновеното дело бе преместено от Пловдив в столицата.

Според Европейския съд в Страсбург трябва да бъдат разпитани всички членове на Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали в акцията по задържането на Чакъра.

На 10 декември 2003 г. Чакъра бе обстрелван с гранатомети във вилата си край Харманли, където се беше барикадирал, за да не бъде отведен в затвора.

Той бе обграден от над 100 души от МВР, включително 30 барети.

Бойко Борисов, който пристигна на място, разпореди по Чакъра да бъдат изстреляни 15 снаряда с гранатомети РПГ-7. На 11 декември сутринта в къщата бе открит овъгления труп на Чакъра.

На 6 ноември 2012 г. Европейския съд осъди България поради нарушаването на правото на живот на Димов. След осъждането Борисов каза, че не се чувства отговорен, въпреки че по делото държавата плати 50 000 евро на наследниците на Чакъра и близо 5000 евро за разноски по делото.

  БГНЕС    

Какво намалява риска от рак на гърдата

В световния здравен календар октомври е месец за борба с рака на гърдата. Тазгодишната кампания включва безплатни прегледи и консултации. След предварително записване на 17, 24 и 31-и може да посетите мамолог в Първа АГ В световния здравен календар октомври е месец за борба с рака на гърдата. Тазгодишната кампания включва безплатни прегледи и консултации. След предварително записване на 17, 24 и 31-и може да посетите мамолог в Първа АГ "Св. София" в столицата и в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, а във Военномедицинска академия - всеки делничен ден с изключение на...

В Нигерия: Нова "фабрика за бебета", готвени за продан

Нигерийската полиция съобщи днес, че миналата седмица в Порт Харкорт, в южната част на Нигерия, е открила нелегална клиника, в която са намерени шест бременни момичета, чиито бебета са били предвидени за продан, предаде Франс прес.

Агенцията цитира говорителката на местната полиция. Най-младото момиче е било на 14 години.

Собственичката на клиниката е арестувана.

Засега не е ясно дали тийнейджърките са били накарани насила да останат в болничното заведение или са били там по собствено желание.

През последните месеци в Нигерия бяха открити няколко такива "фабрики за бебета".

Обикновено това са частни клиники, приемащи бременни жени, за да продадат децата им.

В повечето случаи става дума за жени с нежелана бременност, които отиват сами в клиниките или биват принудени от близките си да родят там, твърдят властите.

Новородените се продават за няколко хиляди евро, като момчетата струват по-скъпо.

Майките получават само по около 150 евро.

Според ООН трафикът на хора е третото най-разпространено престъпление в Нигерия след измамите и наркотрафика.















Франс прес


Д. Бобева: Затягат се правилата при отпускането на бързи кредити до 400 лева

Обмисля се небанковите финансови институции да преминат от регистрационен към лицензионен режим

    


САЩ отчетоха най-ниския бюджетен дефицит от 2008 г.

За бюджетната 2013 година дефицитът е 680 милиарда долара, което е с 51% по-малко от 2009 година, когато бяха отчетените рекордните 1,4 трилиона долара. Като процент от икономиката също се разглежда като по-малък за последните пет години - 4.1% от БВП. За сравнение годишният дефицит за 2009 година бе 10% от БВП, а 2012 - 6.8%.

Юрий Гагарин АД със 136% ръст на печалбата преди обезценки

Продажбите се увеличават с 62% на годишна база до 61,4 млн. лв. за деветмесечието

    


Малчуган се качи при папата, седна в престола му

Папа Франциск, който е известен с благия си характер, се държеше като снизходителен дядо и остави момчето да прави каквото си поиска, докато той говори

Малчуган се качи при папата, седна му в престола

Папа Франиск, който е известен със благия си характер, се държеше като снизходителен дядо и остави момчето да прави каквото си поиска, докато той говори

Американски учени откриха планета, подобна на Земята

Американски учени откриха планета, подобна на Земята, но извън Слънчевата система, съобщава Ройтерс. Тя е не само със същите размери като земните , но и със същия количествен и качествен състав от лед и скали, което е ключов критерии за откриване на планета, на която може да съществува живот. Планетата, назована „Кеплер 78Б" се върти ... Американски учени откриха планета, подобна на Земята, но извън Слънчевата система, съобщава Ройтерс. Тя е не само със същите размери като земните , но и със същия количествен и качествен състав от лед и скали, което е ключов критерии за откриване на планета, на която може да съществува живот. Планетата, назована „Кеплер 78Б" се върти ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване