Четири сценария за падането на парламента

Най-важният въпрос сега е не кога (веднага, на европейските избори, след тях, още по-нататък), а как ще падне този парламент, пише проф. Ивайло Дичев в коментар за Дойче веле. Ето и сценариите:

Теодосий Спасов застава до Енио Мориконе в "Арена Армеец"

Теодосий Спасов казва, че според него Маестро Мориконе е музикален гений на нашето време

Колумбия се оплака от руски бомбардировачи във въздушното си пространство


Колумбия подготвя официално оплакване срещу Русия след като два бомбардировача са нарушили на два пъти въздушното пространство на южноамериканската държава, съобщи Reuters, цитирайки президента Хуан Мануел Сантос. Бомбардировачите са изпълнявали полет между Венецуела и Никарагуа.

Първо руските бомбардировачи са навлезли в колумбийското въздушно пространство в петък на път от Венецуела за Никарагуа. На връщане те отново са влезли в колумбийска територия, но след като са прихванати от...

Салахедин пробвал да духне веднага след клането

Нападателят на 20-годишната Вики Салахедин Бин Аладин е потърсил механизми да премине на гръцка територия веднага след инцидента. Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

24-часова стачка "парализира" Гърция

Спряна е работата на обществения транспорт

Над 2 800 кутии цигари задържаха на „Калотина”

София /КРОСС/ 2 817 кутии цигари задържаха митнически инспектори на Калотина. Те са открити след щателна митническа проверка на лек автомобил с българска регистрация, при опит да бъдат внесени нелегално в страната. При първоначалния оглед на колата, служителите на митницата забелязали, че върху рамата има следи от интервенция и я насочили за щателна проверка. Оказало се, че в конструкцията на купето има пригоден тайник, в който били открити 930 кутии „EVA slims" с косовски акцизни бандероли. В хода на проверката инспекторите открили още 424 кутии, укрити в задната броня на автомобила, 261 кутии в дясната задна врата и 242 в задната лява врата, всички от марката „EVA slims", с косовски бандероли.На нарушителя, български гражданин, е съставен акт за митническо нарушение. Цигарите са задържани. По случая е образувано дознание от разследващ митнически инспектор.Междувременно, съвместен екип от митнически и гранични служители за противодействие на контрабандата, предотврати опит за нелегален внос на 960 кутии цигари в товарен влак, пътуващ от Сърбия за България. При проверка, извършена на гара Калотина - Запад, митнически служители от състава на мобилната група, установили, че във фабричните кухини на шаситата на пет от общо осемнайсетте вагона на композицията, са укрити кутии с цигари . Оказало се, че всички 960 кутии са с марката ЕVA slims и нямат акцизен бандерол. Въпреки положените усилия, нарушителят не е установен

Мъри Стоилов: Целта е да отстраним Черно море

Старши треньорът на Ботев Пловдив Станимир Стоилов заяви, че тимът му ще преследва добър турнирен резултат при гостуването си на Черно море за Купата на България. Двубоят на стадион "Тича" е утре (7 ноември) от 14,45 часа, а главен съдия е Никола Попов. "Очаквам да се получи оспорван двубой между два добри отбора. През този сезон Черно море показва постоянство и се представя стабилно", заяви Стоилов пред клубния сайт на "канарчетата". "Силен домакин са, но ние отиваме, за да вземем добър резултат. Това е турнирен сблъсък и срещата във Варна е с...

Драгомир Стойнев: Изграждането на газовата връзка със Сърбия става основен приоритет за следващата година

Изграждането на газовата връзка със Сърбия става основен приоритет за следващата година. Това каза на пресконференция в Министерски съвет министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Двама младежи обраха четири магазина и задигнаха бус в Гоце Делчев

Полицаите в Гоце Делчев разобличиха две момчета на 16 и 17 години от града за кражба на лекотоварен автомобил и пари от 4 магазина.

Вчера двамата тийнейджъри са обрали два магазина за продажба на железарски стоки. От единия е взета сума от около 50 лв., а от другия сума от около 100 лв. В същата нощ младежите са отмъкнали 120 лв. от магазин за Полицаите в Гоце Делчев разобличиха две момчета на 16 и 17 години от града за кражба на лекотоварен автомобил и пари от 4 магазина. Вчера двамата тийнейджъри са обрали два магазина за продажба на железарски стоки. От единия е взета сума от около 50 лв., а от другия сума от около 100 лв. В същата нощ младежите са отмъкнали 120 лв. от магазин за

Гърция парализирана от 24-часова стачка

Стачката е организирана в момент, когато представители на международните кредитори преговарят в Атина с правителството, и е пореден опит за спиране на съкращенията

Властта вещае газов Апокалипсис без “Южен поток”

Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС

Енергийният министър предвеща газов Апокалипсис, от който единственото спасение е “Южен поток”. Той, по думите на ресорния министър Драгомир Стойнев, ни правел “независими” в обстановката на сложни взаимоотношения между Русия и Украйна.

Абсурдното твърдение за независимостта чрез договора по проекта, правещ ни зависими от Русия за години напред, бе казано в Министерския съвет в контекста на това, че е възможна нова газова криза като тази от зимата на 2009 г.

“Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия, и спора между двете държави. На този етап, това е мой кошмар, надявам се да не стане национален”, каза министърът.

През 2009 г. Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за европейските пазари, спря доставките и голяма част от Европа остана без газ и съответно без отопление. България беше силно засегната.

“Силно се надявам кошмарът с газовата криза от 2009 година да не се повтори. Нагнетяването на газ в хранилището, което имаме в момента, е достатъчно, но аз не мога да кажа докога ще продължи една криза.

Можем да стартираме колкото се може по-бързо изграждането на “Южен поток”. Ние трябва да го изградим за две години и колкото по-бързо го изградим, толкова по-бързо ще бъдем независими.

В такава ситуация сме, че аз в момента съм един магьосник, който се опитва да направи всичко възможно, за да се стабилизира ситуацията”, коментира още Драгомир Стойнев.

Той напомни и за лошото финансово състояние на “Булгаргаз” и атакува управляващите в София политици от ГЕРБ за дълговете на “Топлофикация-София” към “Булгаргаз” – 100 млн. лв.

“Не е въпросът дали “Топлофикация София” ще бъде държавна или не. Колко кмета на ГЕРБ трябва да се изредят на стола на Столична община, за да започнат да изпълняват своите задължения, посочи Стойнев”, попита енергийният министър.

Статията "Властта вещае газов Апокалипсис без “Южен поток”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Стойнев: Пред нова газова криза сме. В момента съм един магьосник

Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС

Възможна е нова газова криза като тази от зимата на 2009 г., предупреди след заседанието на Министерския съвет министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

“Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия, и спора между двете държави. На този етап, това е мой кошмар, надявам се да не стане национален, коментира министърът”, обясни министърът.

През 2009 г. Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за европейските пазари, спря доставките и голяма част от Европа остана без газ и съответно без. България беше силно засегната.

Силно се надявам кошмарът с газовата криза от 2009 година да не се повтори. Нагнетяването на газ в хранилището, което имаме в момента, е достатъчно, но аз не мога да кажа докога ще продължи една криза.

Можем да стартираме колкото се може по-бързо изграждането на “Южен поток”. Ние трябва да го изградим за две години и колкото по-бързо го изградим, толкова по-бързо ще бъдем независими.

В такава ситуация сме, че аз в момента съм един магьосник, който се опитва да направи всичко възможно, за да се стабилизира ситуацията”, коментира още Драгомир Стойнев.

Той напомни и за лошото финансово състояние на “Булгаргаз” и атакува управляващите в София политици от ГЕРБ за дълговете на “Топлофикация-София” към “Булгаргаз” – 100 млн. лв.

“Не е въпросът дали “Топлофикация София” ще бъде държавна или не. Колко кмета на ГЕРБ трябва да се изредят на стола на Столична община, за да започнат да изпълняват своите задължения, посочи Стойнев”, попита енергийният министър.

 

Статията "Стойнев: Пред нова газова криза сме. В момента съм един магьосник" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Орландо Блум залюби колежка

/КРОСС/ Докато светът продължава да обсъжда горещата новина за раздялата на австралийския топ модел Миранда Кер и популярния актьор Орландо Блум и осъжда дългокраката хубавица, папараци успяха да щракнат Блум да целува 27-годишната си американска колежка Кондола Рашад, съобщават руски медии. Тъмнокожата красавица играе заедно с Орландо в пиесата на Шекспир „Ромео и Жулиета". Новината, че холивудската знаменитост е намерил нова любов, за първи път бе публикувана от Daily Mail. Позовавайки се на приятел на актьора, изданието написа, че съвсем скоро Блум ще направи официално съобщение за новата си връзка, защото двойката не може да скрие очевидното. Орландо и Кондола прекарват цялото си свободно време заедно - работят на една сцена, а вечер се разхождат хванати за ръка из Ню Йорк.

Стойнев: Има опасност от газова криза като през 2009 г.

Има риск от газова криза тази зима както през 2009 година, предупреди енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерски съвет. 

Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия и спора между двете държави, коментира Стойнев.

През 2009 година Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за Има риск от газова криза тази зима както през 2009 година, предупреди енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерски съвет. Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия и спора между двете държави, коментира Стойнев. През 2009 година Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за

Корумпиран съдия ще лежи 3,5 години

Бившият апелативен съдия Атанас Вълков бе осъден на 3,5 години затвор.

Как бежанците станаха проблем


Битовата престъпност също помпа страха

КОЛЬО КОЛЕВ, Медиана

Много неща са преплетени, за да се превърнат бежанците в проблем за повечето хора. От една страна, е страхът, от друга - ксенофобията.
Много се говори за прочутата българска толерантност, но според мен тя до голяма степен е мит. Показали са го многократно и социологическите Битовата престъпност също помпа страха КОЛЬО КОЛЕВ, Медиана Много неща са преплетени, за да се превърнат бежанците в проблем за повечето хора. От една страна, е страхът, от друга - ксенофобията. Много се говори за прочутата българска толерантност, но според мен тя до голяма степен е мит. Показали са го многократно и социологическите

Първичният фашизъм: Четиринадесет начина да се открие един черноризец

Въпреки известната неяснота по отношение на разликите между отделните исторически форми на фашизма, мисля че е възможно да се очертае един списък от отличителни черти, типични за онова, което бих желал да наричам Първичен фашизъм, или Вечен фашизъм. Тези черти не могат да бъдат организирани в система; много от тях си противоречат, а освен това те са типични и за други видове деспотизъм или фанатизъм. Но е достатъчно да присъства само една от тях, за да стане възможно фашизмът да започне да набъбва около нея.   1. Първата черта на първичния фашизъм е култът към традицията.   Традиционализмът, разбира се, е много по-стар от фашизма. Той е типичен не само за контрареволюционната мисъл след Френската революция; той е роден в късната елинистка епоха, като реакция срещу класическия гръцки рационализъм. В средиземноморския район хората от различни религии (повечето от вярванията, снизходително приети от римския Пантеон) започват да мечтаят за някакво откровение, получено в зората на човешката история. Това откровение, според традиционалистката мистика, в продължение на много дълго време е останало скрито под покритието на забравени езици – в египетски йероглифи, в келтски руни, в скрижалите на слабо познати религии от Азия.   Тази нова култура е трябвало да бъде синкретична. Синкретизмът е не само, както ни подсказва речникът, "комбинация от различни форми на вярвания или религиозни практики“; една такава комбинация трябва и да толерира противоречия. Всяко от оригиналните послания съдържа някакъв отломък от мъдрост, и макар да изглежда, че казват несъвместими едно с друго неща, всички те насочват по алегоричен начин към една и съща първична истина.   Като следствие от това не може да има никакъв напредък на познанието. Истината вече е била произнесена веднъж завинаги и единственото, което можем да направим, е да подпомогнем разясняването на нейното неясно послание.   Ако поровите малко в лавиците, които в американските книжарници са обозначени като New Age, можете да откриете там дори Свети Августин, който, доколкото ми е известно, не е бил фашист. Но комбинацията от Свети Августин и Стоунхендж – това вече е симптом за първичен фашизъм.   2. Традиционализмът предполага отричане на модернизма.   Както фашистите, така и нацистите се прекланяха пред технологията, докато традиционалистките мислители обикновено я отричат като нещо несъвместимо с традиционните духовни ценности. И макар че нацизмът се гордееше с индустриалните си постижения, неговата възхвала на модернизма беше само повърхност на една идеология, основаваща се на кръвта и земята (Blut und Boden). Отхвърлянето на модерния свят беше маскирано като отхвърляне на капиталистическия начин на живот. Просвещението, Векът на разума, се разглеждаше като начало на модерната поквара. В този смисъл първичният фашизъм може да бъде дефиниран като ирационализъм.   3. Ирационализмът зависи и от култа към действието заради самото действие.   Действието, бидейки красиво само по себе си, трябва да бъде прието преди, или без, размисъл. Мисленето е форма на авто-кастрация. Ето защо културата е нещо подозрително, доколкото тя бива идентифицирана с критическо отношение към света. Недоверието към интелектуалния свят винаги е било симптом на първичния фашизъм, от привързаността на Херман Гьоринг към една фраза, заимствана от пиеса на Ханс Йост ("Когато чуя думата култура, се хващам за кобура"), до честото използване на изрази като „изродени интелектуалци“, "яйцеглави“, "изхабени сноби“ и "университетите са гнезда на червените“.   Официалните фашистки интелектуалци бяха ангажирани предимно с атаки срещу модерната култура и либералната интелигенция, защото били предали традиционните ценности.   4. Критичният дух прави разграничения, а способността за разграничение е признак на модернизъм.   В модерната култура научната общност насърчава несъгласието като начин за подобряване на познанието. За първичния фашизъм, несъгласието е предателство.   5. Освен това, несъгласието е признак на разнообразие.   Първичният фашизъм расте върху експлоатирането и изострянето на естествения страх от различното – и търси консенсус на тази основа. Първият апел на едно фашистко или незряло-фашистко движение е апелът срещу чуждите. По този начин първичният фашизъм е расистки по самата си природа.   6. Първичният фашизъм има корените си в индивидуалното и социално разочарование.   Това е причината, поради която една от най-типичните черти на историческия фашизъм е апелът към разочарованата средна класа – една класа, страдаща от икономическа криза или чувства на политическо унижение, изплашена от натиска на местните социални групи. В наше време, когато старите „пролетарии“ се превръщат в дребни буржоа (а лумпените биват до голяма степен изключени от политическата сцена), фашизмът от утрешния ден ще намери публиката си в това ново мнозинство.   7. На хората, които се чувстват лишени от ясна социална идентичност, първичният фашизъм казва, че единствената им привилегия е най-общата – това, че са родени в една и съща страна.   Това е произходът на национализма. В един много прост смисъл, единствените, които могат да дадат идентификация на една нация, са нейните врагове. Ето защо в корена на първично-фашистката психология винаги се открива обсебеността с някаква форма на заговор, по възможност международен. Последователите трябва да се чувстват обкръжени. И най-лесният начин да се разреши заговора е апелът към ксенофобията, омразата към чуждите. Но заговорът може да идва и отвътре: обикновено евреите са най-добрата мишена, защото те притежават предимството да бъдат едновременно и вътре, и вън. В Съединените щати, един много ясен пример за обсебеността от заговора е книгата Новият световен ред на телевизионния проповедник Пат Робертсън, но освен него има множество други.   8. Последователите трябва да се чувстват унижени от крещящото богатство и сила на враговете си.   Когато бях момче ме учеха, че англичаните са хора на петте ежедневни яденета. Те ядели по-често от бедните, но сдържани италианци. Евреите са богати и си помагат едни на други чрез секретна мрежа за взаимопомощ. Освен това обаче, последователите на първичния фашизъм трябва да бъдат убедени, че могат да надвият враговете. Ето защо, чрез едно постоянно изместване на реторичния фокус, враговете са едновременно твърде силни и твърде слаби. Фашистките правителства са осъдени да губят войните, които водят, защото са по природа неспособни да оценят обективно силата на противника.   9. За първичния фашизъм няма борба за живот. По-скоро животът се води заради борбата.   По този начин пацифизмът се превръща в пазарлък с враговете. Той е нещо лошо, защото животът е постоянна война. Но това влече със себе си един комплекс за Армагедон. Тъй като враговете трябва да бъдат победени, трябва да има някаква последна битка, след която движението ще получи окончателен контрол над света. Но такива „окончателни решения“ предполагат една последваща ера на мир, един Златен век, който противоречи на принципите на постоянната война. Никой фашистки лидер не е успявал да разреши това противоречие.   10. Елитизмът е типичен аспект на всяка реакционна идеология, доколкото той е фундаментално аристократичен, а аристократичният и военен елитизъм предпоставя грубо презрение към слабите.   Първичният фашизъм може само да защищава един популярен елитизъм. Всеки гражданин принадлежи към най-добрия народ в света, членовете на партията са най-добрите сред гражданите, а всеки гражданин може (или трябва) да стане член на партията. Но не може да има патриции без плебеи. Всъщност Водачът, знаейки, че властта му не е извоювана по демократичен път, а получена чрез сила, знае същевременно, че силата му се основава на слабостта на масите; те са толкова слаби, че се нуждаят от някой, който да ги управлява.   11. В една такава обстановка, всеки бива възпитаван така, че да стане герой.   Във всяка митология героят е изключително същество, но в първично-фашистката идеология героизмът е норма. Този култ към героизма е стриктно свързан с култа към смъртта. Не е случаен фактът, че един от лозунгите на испанските фалангисти е бил Viva la Muerte (Да живее смъртта!). В нефашистките общества, на обществото се заявява, че смъртта е нещо неприятно, но трябва да бъде посрещната с достойнство; на вярващите се казва, че това е болезненият път към достигането на свръхестествено щастие. В противоположност на това, първично-фашисткият герой не просто приема героичната смърт, той се стреми към нея, тъй като тя се възхвалява като най-добрата награда за героичния живот. Първично-фашисткият герой няма търпение да умре. В нетърпението си той нерядко изпраща на смърт и други хора.   12. Тъй като и постоянната война, и героизмът са игри, трудни за играене, първичният фашизъм прехвърля своята воля за власт и върху сексуалните въпроси.   Това е произходът на мачизма (който включва както презрение към жените, така и нетърпимост, и осъждане на нестандартните сексуални практики – от целомъдрието до хомосексуалността). Но тъй като дори сексът е игра, трудна за играене, първичният фашизъм е склонен да си играе с оръжия – при което това се превръща във фалистично упражнение.   13. Първичният фашизъм се основава на избирателен популизъм, един вид „качествен“ популизъм.   При една демокрация, гражданите имат индивидуални права, но като цяло те имат политическо въздействие само от количествена гледна точка – следват се само решенията на мнозинството. За първичния фашизъм обаче индивидите като такива нямат права, а Народът се възприема като количество, една монолитна единица, изразяваща Общата воля. Но тъй като никое голямо количество хора не може да притежава обща воля, Водачът претендира да бъде неин тълкувател. Изгубили властта си да упълномощават, гражданите не действат; на тях се позовават само когато играят ролята на Народа. По този начин Народът се превръща в театрална измислица. В нашето бъдеще може да се появи някакъв вид телевизионен или интернетски популизъм, при който емоционалната реакция на избрана група граждани бива представена и приета като Глас на народа.   Поради качествения си популизъм, първичният фашизъм трябва да бъде против „гнили“ парламентарни правителства. Винаги, когато някоя политическа каста се съмнява в легитимността на парламента, защото той вече не представлявал Глас на народа, ние можем да подушим първичен фашизъм.   14. Първичните фашисти говорят Новговор.   Новговорът беше измислен от Оруел, в Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта, като официален език на онова, което той наричаше Ангсоц, Английски социализъм. Но елементи на първичния фашизъм са общи за различни форми на диктатури. Всички нацистки и фашистки учебници използват беден речник и елементарен синтаксис, за да ограничат инструментите на сложното и критично мислене. Но ние трябва да бъдем готови да идентифицираме и други видове Новговор, дори и ако те приемат привидно невинната форма на популярно телевизионно токшоу.   Първичният фашизъм все още ни заобикаля, понякога в цивилни дрехи. Би било толкова по-лесно, ако на световната сцена днес би се появил някой, който да каже: "Искам отново да отворя Аушвиц, искам черноризците отново да правят паради по италианските площади.“ Но животът не е толкова прост. Първичният фашизъм може да се завърне под най-невинни маски.  Наш дълг е да го разкрием и да го посочим с пръст при всяка от появите му – всеки ден, във всяка част на света.   Струва си да си припомним думите на Франклин Рузвелт от 4 ноември 1938: "Ако американската демокрация престане да се движи напред като жива сила, търсейки ден и нощ мирни средства за подобряване съдбата на гражданите си, фашизмът ще добие сила в нашата страна.“ Свободата и освобождаването са нескончаеми задачи.   __________________________________   *Статията на италианския учен и писател Умберто Еко е преведена и публикувана за първи път на български на 27 май 2011 година в списание "Либерален преглед". Mediapool препечатва статията заради нейната актуалност в светлината на последните изблици на ксенофобия и расизъм в България. Преводът е на "Либерален преглед". Преводът е на статията на английски език в списание "The modern world" със заглавие: "Eternal Fascism: Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt". Тя е публикувана за първи път през 1995 година в "New York Review of books".

Словашкият външен министър: Гърция отново ще блокира Македония към ЕС


Словашкият министър на външните работи и бивш международен пратеник на Балканите Мирослав Лайчак очаква на следващата среща на високо равнище на Европейския съюз Македония отново да бъде блокирана от страна на Гърция заради спора с името независимо от получената за пети път препоръка за започване на преговори, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Европейският съвет най-вероятно отново няма да даде дата за преговори на Македония, заяви Лайчак. По думите му обаче съюзът трябва да реши какво ще...

Договаряме втори заем от Русия за "Южен поток"

България ще получава дивиденти от “Южен поток” едва след като капацитетът на тръбата бъде запълнен 100%, съобщиха от министерството на икономиката пред “Труд”. Ако това не се случи, страната ще получава компенсации заради включената в договора клауза “транзитирай или плащай”, става ясно от отговорите на министерството на въпроси на “Труд”. 
“БЕХ н България ще получава дивиденти от “Южен поток” едва след като капацитетът на тръбата бъде запълнен 100%, съобщиха от министерството на икономиката пред “Труд”. Ако това не се случи, страната ще получава компенсации заради включената в договора клауза “транзитирай или плащай”, става ясно от отговорите на министерството на въпроси на “Труд”. “БЕХ н

13-годишен обра аптека във Враца

13-годишно момче е обрало аптека във Враца, пише Конкурент. 

Преди дни в районното полицейско управление получават сигнал, че неизвестен е откраднал 290 лева от аптека в града.  

Полицията бързо е установила самоличността на извършителя. Това е момче на 13 години от

















13-годишно момче е обрало аптека във Враца, пише Конкурент. Преди дни в районното полицейско управление получават сигнал, че неизвестен е откраднал 290 лева от аптека в града. Полицията бързо е установила самоличността на извършителя. Това е момче на 13 години от

Кабинетът дава 2 млн. за подземни паркинги в Русе

Те ще са в центъра на града и ще са за 1000 коли

    


Преговорите между Израел и палестинците са провалени

Палестинците отказват да преговарят с Израел, докато продължава заселването на окупираните територии, заявил пред Франс прес високопоставен палестински представител, пожелал анонимност. "Израелската страна е решена да продължава колонизацията и ние не можем да продължим преговорите при тази безпрецедентна офанзива в еврейските селища", заявил източникът след бурен кръг от преговорите между палестинци и израелци в Ерусалим. "Палестинско-израелските преговори се провалиха по време на снощния кръг", добавил същия източник в момента, когато американският държавен секретар Джон Кери пристигна в Ерусалим, за да се опита да съживи изпадналия в затруднение мирен процес. В сряда Кери ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим, а след това с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала на Западния бряг.

Слави Трифонов си купи апартамент от половин декар

В чисто ново жилище ще се нанесе Слави Трифонов догодина с любимата си Мартина Огнянова, разкрива в. "Ретро". Шоуменът е сключил сделката за новия си имот преди 2 седмици и е платил накуп сериозна сума за луксозен и просторен апартамент в нов затворен комплекс в полите на „Витоша”, разказват работещи на обекта, който още е в процес на строителство. Водещият дошъл да огледа имота на място, защото сам ще проектира вида на бъдещия си дом.
Апартаментът се намира в...

Продължава

Животновъдите поеха към София, жандармерия ги спря

Протестиращи животновъди влязоха в лек сблъсък с полицията край село Труд, успяха да надхитрят униформените и блокираха Карловско шосе. След 15-минутен протест потеглиха за София, за да продължат с исканията си пред Министерство на земеделието.

Цветанов: Ще подаря на всички парламентарни групи "Подлите времена" на Едвин Сугарев

Премиерът Борисов летеше на територията на България, защото имаше много инфраструктурни проекти, които бяха реализирани, и политики, които бяха направени.
Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при обсъждането на доклад за работата на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването Премиерът Борисов летеше на територията на България, защото имаше много инфраструктурни проекти, които бяха реализирани, и политики, които бяха направени. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при обсъждането на доклад за работата на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването

Тийнейджъри обраха четири магазина и откраднаха бус в Гоце Делчев

Полицаите в Гоце Делчев разобличиха две момчета на 16 и 17 години от града за кражба на лекотоварен автомобил и пари от 4 магазина.

Вчера двамата тийнейджъри са обрали два магазина за продажба на железарски стоки. От единия е взета сума от около 50 лв., а от другия сума от около 100 лв. В същата нощ младежите са отмъкнали 120 лв. от магазин за Полицаите в Гоце Делчев разобличиха две момчета на 16 и 17 години от града за кражба на лекотоварен автомобил и пари от 4 магазина. Вчера двамата тийнейджъри са обрали два магазина за продажба на железарски стоки. От единия е взета сума от около 50 лв., а от другия сума от около 100 лв. В същата нощ младежите са отмъкнали 120 лв. от магазин за

Автомобил се самозапали по време на движение

Лек автомобил се самозапали, докато се движеше покрай кварталното училище в квартал „Васил Левски” в Казанлък, предаде БГНЕС. Жената, която е шофирала възпламенилия се "Фолксваген Пасат" не е пострадала, отървала се е само с уплаха. Въпреки светкавичната намеса на местните огнеборци, на колата е унищожена цялата предна част. Вероятната причина за инцидента е неизправна електрическа система. Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 около 11:40 часа.

3 вместо 7 години срок за залесяване на гори

Срокът за залесяване на пожарища и сечища се намалява от седем на три години в промените в Закона за горите, които Правителството предлага. Разширява се кръгът на субектите, имащи право да възлагат и извършват залесяване, чрез включването на учебно-опитните горски стопанства и специализираните звена на Изпълнителната агенция по горите. По този начин в по-голяма степен се гарантира защитата на обществения интерес по чувствителната тема за възобновяването на българските гори, се казва в съобщение от Министерски съвет, предаде Стандарт нюз. С изменение на чл. 115, ал. 1 се създава възможност фирмите, регистрирани на територията на дадена община, да могат да участват в процедурите като местни търговци във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии...

Ряпата е новото мощно оръжие срещу грип

Следващата суперхрана и мощното ново оръжие в борбата срещу грипа е ряпата, смятат японски изследователи, пише БТА. Специалистите от изследователската компания "Кагоме" смятат, че ряпата може да революционизира начина на справяне с грипните вируси. Авторите на проучването са установили, че щам на бактерия в маринованата ряпа - популярно блюдо в Япония, стимулира имунитета срещу вирусите на грипа. Пробиотично питие, съдържащо мощната съставка, е тествано върху мишки. Специалистите вече правят тестове с хора с надеждата да постигнат същия благоприятен ефект. Ако действието му бъде потвърдено, голям брой човешки животи могат да бъдат спасени с пробиотичното питие, подобно на тези, стимулиращи "добрите" бактерии в червата. Японските изследователи са открили, че бактерията Лактобацилус бре...

България опрости 90% от дълга на Гаяна

Министерският съвет утвърди подписаното на 12 октомври във Вашингтон междуправителствено споразумение на България и Гаяна, с което се уреждат финансовите отношения между двете страни, предаде Стандарт нюз. Към 31 декември 2012 г. задълженията на Гаяна към България, произтичащи от бартерен протокол от 1984 г., са 3 225 781,49 щатски долара. От 2004 г. Гаяна е със статут на „силно задлъжняла и бедна страна", в резултат на което кредиторите от Парижкия клуб са предоставили 90% редукция на задълженията на страната. Споразумението предвижда в срок от 3 години да получим максимално възможната сума от дълга на Гаяна към България. Останалите 90% от сумата, които отговарят на заложената от Парижкия клуб редукция, се предоставя като официална помощ за развитие в приоритетен за Гаян...

Има подозрения за опит за атентат срещу шефа на КАТ-София

Служители на СДВР разследват версия за атентат, опит за който е бил направен срещу началника на столичния КАТ Богдан Милчев, предаде КРОСС. По постъпила от самия Милчев информация вчера по служебния му автомобил е било стреляно, докато се е движел по „Цариградско шосе". Това разкриха за Fdktor.bg източници от МВР. Според първоначалната информация полицейският шеф е бил обстрелван с въздушна пушка, имало следи по предното стъкло. Вчера в столичния КАТ пристигнала следствена група от СДВР за да разследва инцидента. Засега той се пази в тайна, а пресцентъра на МВР не е обявил информация по случая. Все още няма и яснота дали следите по стъклото са от стрелба или от отхвръкнали камъчета при движението. От няколко месеца се говори, че Богдан Милчев ще бъде освободен от поста си, тъй кат...

Стойнев: Столична община нагнетява напрежението по отношение на "Топлофикация"

Не е въпросът, дали "Топлофикация София" ще бъде държавна или не. Колко кметове на ГЕРБ трябва да се изредят на стола на Столична община, за да започнат да изпълняват своите задължения, попита икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев на специална пресконференция относно "Топлофикация София" и предстоящия зимен сезон. По думите му Столична община създава изкуствено напрежение около Наредбата за топлоснабдяване и това е притеснително. Кметът заявява, че тя не е била информирана, тя не знае за какво се говори, едва ли не - министерството е предприело изведнъж действия. По проекта на наредбата, са участвали представители от Столичния общински съвет. Фандъкова заявява, че едва ли не - ще се създаде хаос, заяви министърът. "Разбирам, че г-жа Фандъкова принадлежи към ...

Тази събота се открива турнирът по вдигане на тежести

На 9 ноември, събота, в зала „Орловец“ ще се проведе турнирът по вдигане на тежести в памет на габровския спортист Михаил Петров. Състезанието ще започне с представяне от 13.30 часа на кадети до седемнадесет години, а в 15.00 часа ще бъде официалното откриване на спортната проява. Изявата на юношите до двадесет години може да проследите от 15.30 часа, а по-късно в 18.00 ще се състои награждаването на спортистите. Турнирът се организира с подкрепата на Община Габрово. Михаил Петров бе заслужил майстор на спорта, трикратен световен шампион от све...

Алтернативни измерители на националните кредитни рейтинги

Основната цел на фискалните политики по време на кризата бе да поддържат добър кредитен рейтинг, което доведе до мерките за икономии

    


Новак Джокович: Вече нямам доверие в антидопинговата политика


Сърбинът Новак Джокович се изказа остро срещу антидопинговата политика в тениса. Той защити своя сънародник и добър приятел Виктор Троицки, който е със спрени права.

Троицки беше наказан за 18 месеца, но впоследствие санцията беше намалена на една година. Това се случи, тъй като при проверка за забранени стимуланти по време на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло той предостави тест за урина, но не и кръвна проба. Въпреки че резултатите са били отрицателни, се стигна до...

Ефективна присъда за бившия председател на Административния съд в Бургас

Атанас Вълков

Състав на Софийския градски съд определи 3 години и половина затвор за бившия ръководител на Административния съд в Бургас Атанас Вълков.

Прокуратурата поиска 6 години затвор. 

Вълков беше задържан и дълго разследван заради това, че през 2011-а година се опита да продаде чужд крайморски имот, който представил с фалшиви документи, като свой.

Съдът прие, че само три от документите са съставени от Вълков, за другите няма данни, че ги е написал лично, но при всички положения, по време на тази сделка, завършила със среща на Вълков с агент под прикритие, той е знаел, че документите са неистински, т.е., че извършва престъпление.

Според съдебния състав единственото смекчаващо вината обстоятелство на съдията от Бургас е неговото чисто съдебно минало и данните за доброто му кадрово развитие. Всичко останало, каза съдия Венцислава Иванова, е отежняващо и най-вече това, че престъпленията са извършени от съдия, което, според нея, сериозно разклаща устоите на съдебната система и руши авторитета на тази институция. Делото приключи след първоначален опит на Вълков да сключи споразумение с прокуратурата, което обаче после беше отменено, и така се стигна до този процес. 

Това е първата съдебна инстанция, присъдата ще бъде обжалвана най-вероятно на по-горните инстанции. 

Статията "Ефективна присъда за бившия председател на Административния съд в Бургас" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Министър Стойнев: Има риск от газова криза като през 2009 година

Има риск от газова криза тази зима както през 2009 година, предупреди енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерски съвет. 

Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия и спора между двете държави, коментира Стойнев.

През 2009 година Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за Има риск от газова криза тази зима както през 2009 година, предупреди енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерски съвет. Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия и спора между двете държави, коментира Стойнев. През 2009 година Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за

САЩ са длъжни да гарантират, че "балканизация" на интернет ще бъде предотвратена

Разкритията за дейностите на американската Агенция за национална сигурност (АНС) и мащабът на извършваното от нея шпиониране на чужди граждани породиха разпалени дебати по света. Каквато и позиция да заеме човек в тези дебати, един общ страх би трябвало да обедини всички ни. Това пише в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс". За някои разкритията, направени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, са причина за сериозна тревога предвид това, че агенцията събира огромно количество електронна информация за чуждестранни граждани. Други се опасяват, че изтичането на поверителна информация е отслабило американските разузнавателни служби, подривайки усилията им в борбата с тероризма, пише вестникът, цитиран от БТА в сряда и добавя, че опасността, която би трябвало да обедини всички, е полемиката около АНС да не доведе до "балканизация" на интернет, рикът правителствата по света да реагират, като изолират мрежите си, за да защитят данните на гражданите си и да ограничат възможността на АНС да ги шпионира. Има множество признаци за движение в тази посока, предупреждава всекидневникът. След съобщенията, че САЩ са следили имейла на бразилската президентка Дилма Русеф, правителството й обяви, че смята да създаде собствена мрежова технология и дори осигурена национална служба за електронна кореспонденция. Европейският комисар по вътрешния пазар Мишел Барние предложи Европа да разработи собствен "Европейски информационен облак", независим от американския контрол, привежда примери "Файненшъл таймс". Това развитие на нещата буди тревога. Глобалната мрежа е най-отворената платформа за комуникации на планетата. Тя е мотор и на световната икономика, тъй като представлява една пета от увеличението на брутния вътрешен продукт в напредналите икономики през последните пет години. Ако глобалната общност бъде разпокъсана на отделни национални мрежи, негативните икономически последици ще са огромни, подчертава вестникът. Фрагментирането на интернет ще е и политически подарък са авторитарни държави като Китай и Русия, които управляват затворени национални системи, за да ограничават информационните потоци. Правителството на Обама трябва да започне да действа за спиране на този процес. То трябва да даде на западните правителства гаранции, че дейностите на АНС стават по-открити и прозрачни. Интересите на американската национална сигурност трябва да бъдат уравновесени от търговските императиви. САЩ категорично искат да запазят значителния си капацитет за борба с тероризма, но защитата на ролята и репутацията на американските комуникационни компании и тяхното място в световната мрежа е ключова икономическа цел. Докато споровете около АНС продължават, САЩ са застрашени неограничените правомощия на агенцията в крайна сметка да навредят на американските интернет-компании, които олицетворяват технологичното лидерство на САЩ, допълва вестникът.

"Против" списъците, но... в това критично време няма "Въздържал се"


 Коментарът на Николай Слатински е от личния му блог и е написан за тиражирания списък на "комисари на подмяната", в който са включени хора, които не одобряват или противодействат на антиправителствените протести и акции. Оригиналното заглавие е "Против" списъците, но "За" всеки да получи справедлива оценка за позицията си - в това критично време няма "Въздържал се"
 
Да го кажа веднага и много ясно:

Всякакви списъци, проскрипции, дадзибао-та, подписки, надписки, задписки и...

Гръмнал бойлер стресна обитателите на зоокъта във Варна

80-литров бойлер, се взриви тази нощ в Зоокъта. Бойлерът е бил поставен в паянтова постройка, където се приготвяла храната за животните. Съоръжението е било доста старо, научи Днес +. По време на инцидента в зоопарка се е намирал само пазачът.

БОК уреди с международна награда ръководената от семейство Гергови федерация по конен спорт


Българската федерация по конен спорт ще получи ежегодната награда на МОК "Пиер дьо Кубертен" по предложение на Българския олимпийски комитет, съобщи вестник "Преса". 

Изпълнителното бюро решило да удостои федерацията, управлявана от семейството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, като признание за развитието на спорта в страната и популяризирането на олимпизма.

Федерацията е една от най-старите в България, а сред българските участници на олимпийските игри в Париж през...

Цветанов: С дебата за полетите се отклонява вниманието от НЕК - трупа задължения над 150 милиона

Премиерът Борисов летеше на територията на България, защото имаше много инфраструктурни проекти, които бяха реализирани, и политики, които бяха направени.
Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при обсъждането на доклад за работата на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването Премиерът Борисов летеше на територията на България, защото имаше много инфраструктурни проекти, които бяха реализирани, и политики, които бяха направени. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при обсъждането на доклад за работата на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването

Последно: Кой летя с Борисов? Аз, скочи Рашидов

Комисията за Авиоотрада прати полетите на властта в прокуратурата

    


Джон Фавро ще режисира новата филмова версия на „Книга за джунглата“

От „Уолт Дисни Пикчърс" намериха режисьор за предстоящата игрална версия на „Книга за джунглата", съобщи ew.com.

Entertainment weekly потвърди, че режисьорът Джон Фавро ще поеме филма, базиран върху книгата на Киплинг, която разказва историята на сирачето Маугли, отгледано от вълци и живеещо в джунглата заедно с животните. Фавро ще влезе в екип От „Уолт Дисни Пикчърс" намериха режисьор за предстоящата игрална версия на „Книга за джунглата", съобщи ew.com. Entertainment weekly потвърди, че режисьорът Джон Фавро ще поеме филма, базиран върху книгата на Киплинг, която разказва историята на сирачето Маугли, отгледано от вълци и живеещо в джунглата заедно с животните. Фавро ще влезе в екип

Призове "Жена на годината 2013" отидоха при...

На церемонията в лондонския хотел "Кларидж" Виктория Бекъм спечели приз за принос към британската мода

Издали сме над 60 лиценза за износ и внос на оръжия

13 пълни едногодишни и 50 пълни тригодишни лиценза

Холандия съди Русия, за да бъдат освободени активистите на Greenpeace


Холандия ще поиска от международен съд на Русия да бъде наредено да освободи 30-те активисти на Greenpeace, които бяха арестувани по време на протест срещу добива на петрол в Арктика, съобщи Reuters.

Задържаните, двама от които са холандци, са обвинени в хулиганство за акцията от 18 септември. Тогава активисти на Greenpeace се опитаха да се покатерят по първата руска сонда в Арктика.

Холандците се надяват Международният трибунал за морско право (ITLOS) в Хамбург да се...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване