Наследникът на рода Аргирови загрява с фолклор и забива рок

Първият вокал на рокбандата Първият вокал на рокбандата "Епизод" Димитър Аргиров живееше между Италия и България в последните години. Въпреки уредения живот на Апенините нещо все го теглеше към родината. И сега реши окончателно да се върне. Чувства, че има мисия да възроди песните на легендарния си баща, народния певец Илия Аргиров. На 78 години Дими го убеждава отново да

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите, които медията ще следи днес:


Студентите от НАТФИЗ изписаха “морал” и “отговорност” с телата си (видео)

Студенти от НАТФИЗ изписаха думата МОРАЛ с телата си.

Студените от НАТФИЗ изписаха “морал”, “отговорност” и въпросителен знак с телата си тази сутрин.

Те излязоха пред Театралната академия, на ул. “Г.С. Раковски”, малко след 8 ч. и изписаха думите, легнали на улицата. В това време движението бе бързо спряно от полицията.

“Темата днес е “Знаем ли какво е морал? Знаем ли какво е отговорност?”, разказа една от участничките в днешния 7-и  флашмоб на протестиращите студенти от академията пред Нова телевизия.

През целия днешен ден ще задаваме тези въпроси на хората, които срещаме, защото смятаме, че някои са забравили отговорите, обясни тя.

 

 

Статията "Студентите от НАТФИЗ изписаха “морал” и “отговорност” с телата си (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Студентите от НАТФИЗ изписаха “морал” и “отговорност” с телата си

Протестиращите студенти от НАТФИЗ. Снимка: "Ранобудните студенти НАТФИЗ", архив

Студените от НАТФИЗ изписаха “морал” и “отговорност” с телата си тази сутрин.

Те излязоха пред Театралната академия, на ул. “Г.С. Раковски”, малко след 8 ч. и изписаха думите, легнали на улицата. В това време движението бе бързо спряно от полицията.

“Темата днес е “Знаем ли какво е морал? Знаем ли какво е отговорност”, разказа една от участничките в днешния пореден флашмоб на протестиращите студенти от академията пред Нова телевизия.

През целия днешен ден ще задаваме тези въпроси на хората, които срещаме, защото смятаме, че някои са забравили отговорите, обясни тя.

Статията "Студентите от НАТФИЗ изписаха “морал” и “отговорност” с телата си" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Областни управители ще мъдрят безопасността на пътя Русе - В. Търново

Станалият вчера пътен инцидент между два ТИР-а с чужда регистрация в района на 9-ти км по пътя Русе - Бяла, взел две жертви, както и зачестилите ПТП в резултат на превишена скорост по път I-5 Русе - В. Търново, са повод за предстояща съвместна работна среща между представители на Областните администрации на Русе и Велико Търново. Срещата ще се проведе в края на месец ноември, като на нея ще бъдат дискутирани възможностите за подобряване безопасността на движение по път I-5 Русе - В. Търново. Поканени да вземат участие са представители на инстит...

Ню Йорк си избра нов кмет (видео)

Прогресивният демократ и досегашен "омбудсман" Бил де Бласио бе избран за кмет на Ню Йорк и ще замени на поста милионера Майкъл Блумбърг.

Общонационална стачка блокира Гърция днес

Протестът е срещу новия единен данък върху собствеността

    


Откриха мъртъв 31-годишния Николай от Добрич

Свръхдоза е предполагаемата причина за смъртта му

    


Кабинетът ще разгледа изпълнението на бюджета за деветмесечието

Бюджетният дефицит към края на септември е 216,4 млн. лв., а по европейските средства - 144,1 млн. лв. Това се посочва в доклада на министъра на финансите за изпълнението на републиканския бюджет към края на септември тази година, който Министерският съвет ще разгледа днес. Общо 72,3% са данъчните постъпления и приходите от осигурителни вноски към края на септември спрямо планираното за годината, а 76,9% - неданъчните приходи, което е с 2,7 на сто повече от миналата година. Фискалният резерв към края на септември е 5 млрд. лева. Нова защитена ...

"Майки срещу насилието": Ректори подкрепят чалга индустрията

"Вместо да следват светлия пример на народните будители, ректори на водещи столични университети насърчават и подкрепят чалга индустрията, с което насаждат ценностите на силиконовите мутреси сред младото поколение".Това заявяват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" в своя позиция до медиите.От гражданското сдружение настояват ректорът на УНСС проф. Стати Статев спешно да бъде извикан на извънредно заседание на Комисията по образованието и науката в 42-то НС, за да даде обяснения през депутатите на какво основание си е позволил да издаде скандалната заповед № 1617 от 02.08 2013 г., с която разпорежда на 17 септември 2013 г. да се проведе търг за отдаване под наем на имот, публична държавна собственост, с площ 540 кв.м., за да бъде открита дискотека - бар в стол ...

Хванаха нападателя на Виктория

Нападателят на студентката Виктория Христова е бил задържан преди минути, съобщиха в "Денят започна" по БНТ. Нападението над 20-годишната студентка стана около 02.00 часа през нощта на 2 ноември. Виктория е била нощна смяна в магазин за алкохол и цигари на улица „Пиротска", където работи като касиерка. Около 02.00 часа в магазина влязъл чужденец, който след спречкване с момичето и нанесъл над 10 удара с нож по гърдите, шията и ръцете. Мъжът успял да отмъкне около 300 лева от касата на магазина, след което избягал. Разследващите разполагат с видеозапис от камерите в района, от които се вижда целият развой на инцидента. Виктория бе настанена в болница, но няма опасност за живота й.

4494 лв. на човек излиза издръжката на държавата

Всеки българин ще плати средно по 4494 лв. за издръжка на държавата през 2014 г. - със 175 лв. повече, отколкото през т.г. Това показват изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ), оформени като касова бележка на базата на заложените разходни политики в проектобюджета за догодина. Най-скъпо през 2014 г. ще ни струват пенсиите. Всеки българин ще плати средно по 4494 лв. за издръжка на държавата през 2014 г. - със 175 лв. повече, отколкото през т.г. Това показват изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ), оформени като касова бележка на базата на заложените разходни политики в проектобюджета за догодина. Най-скъпо през 2014 г. ще ни струват пенсиите.

Задържаха нападателя на Вики

Салахедин Бин Аладин намушка с нож студентката в магазин

    


Жълт код за силен вятър в Бургаска област

Оранжев код за опасност от обилни валежи е обявен за областите Кърджали и Смолян, съобщиха от НИМХ. Очакваното сумарно количество на валежите за денонощието ще бъде до 50 – 60 л/кв.м.

Жълт код за силен вятър е обявен в 17 области в страната. Това са: Монтана, Враца, Ловеч, Търговище, Разград, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Шумен, Хасково и Кърджали. В тези области ще духа умерен и силен южен вятър с пориви до 22-24 м/сек.

За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Времето ще остане топло и ветровито. Ще духа южен вятър, в Източна България и северно от планините умерен и силен. Минималните температури в повечето места ще бъдат между 12° и 17°. Около обяд от северозапад вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад и с него да нахлува студен въздух. През нощта срещу четвъртък вятърът и в източните райони вече ще е от северозапад. Облачността ще е предимно значителна. Дъжд ще вали в Югозападна България и южните райони на Родопите. В следобедните часове и през нощта срещу четвъртък от запад на изток ще превали дъжд в цялата страна. Значителни валежи до около 50 л/кв.м се очакват в южните райони на Родопите. Максималните температури в повечето места ще бъдат между 18 и 23°.

 

 

МВР задържа нападателя на Вики

Салахедин Бин Аладин Снимка: МВР

Полицията е задържала издирвания алжирец, който нападна 20-годишната Виктория в София на 2 ноември.

В събота рано сутринта 20-годишната студентка Виктория Христова бе нападната от двама души на тръгване от работа заради оборот от 300 лева. Тя беше намушкана от един от нападателите си.

Алжирецът Салахедин Бин Аладин е открит от МВР, но повече подробности по случая ще бъдат дадени на брифинг на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров в 9.30 часа днес. 

За момента се знае, че мъжът е бил регистриран на адрес в столичния квартал “Овча купел”. Имаше и съмнения, че той е напуснал София и дори държавата. 

Полицейска акция за издирване на извършителите вкара в районите управления повече от 60 души.

Състоянието на Виктория е стабилно и раните не са опасни за живота ú. Очаква се тя да бъде изписана от болница до края на седмицата.

Момичето е активист на ВМРО. Това беше причина от партията да организират протестно шествие в неделя. 

Заради призиви за расова омраза след инцидента пък прокуратурата образува досъдебно производство срещу зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.

Статията "МВР задържа нападателя на Вики" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Лихвоточките ще важат до 2016 г.

С 3 години - до декември 2016 г., да се удължи срокът, в който притежателите на лихвоточки могат да купят жилище или да се включат в строеж. Това предложение за промени в закона приеха депутатите вчера на извънредно заседание.
Новите текстове са по идея на депутата от БСП Захари Георгиев и негови колеги, както и от депутати от ГЕРБ С 3 години - до декември 2016 г., да се удължи срокът, в който притежателите на лихвоточки могат да купят жилище или да се включат в строеж. Това предложение за промени в закона приеха депутатите вчера на извънредно заседание. Новите текстове са по идея на депутата от БСП Захари Георгиев и негови колеги, както и от депутати от ГЕРБ

Нинова: Работим активно за обещаните 250 хил. работни места

Социалните мерки в Бюджет 2014 ще повишат потреблението и ще подпомогнат икономиката, коментира "червеният" депутат

    


Холандия предлага убежище на руските гейове

Франс Тимерманс Снимка: vesti.ru

Убежище в Холандия предложи външният министър на страната Франс Тимерманс на руските гейове, подложени на дискриминация в родината си.

Външният министър е готов да предложи убежище на руснаци, които са дискриминирани заради анти-гей законодателството на Русия, съобщи DutchNews.

Новият закон определя като престъпление обществените прояви и разпространяването на информация за хомосексуалността сред непълнолетни лица.

Русия декриминализира хомосексуализма през 1993 г., но хомофобията остава силна, писа АП по-рано тази година.

Законът засяга лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните.

В писмо до парламента Тимерманс заявява: “Този закон допринася за създаването на климат на хомофобия и застрашава ЛГБТ хората и техните симпанизанти”.

Министърът настоява ситуацията в Русия да бъде взета под внимание при разглеждането на молбите за предоставяне на убежище от руски гейове.

“Нечовешкото третиране трябва да бъде приемано като сериозно нарушаване на човешките права и трябва да се разглежда в делата за предоставяне на убежище. Това може да включва и анти-гей законодателство, но също и дискриминацията от руските власти и националисти”, посочва министърът в писмото си.

Статията "Холандия предлага убежище на руските гейове" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ранните записвания сочат 35% ръст на туристите в Пампорово

Инвестициите в курорта са за около 5 млн. лв. основно в изграждането на нов 4-седалков лифт и доставка на безконтактни лифт карти

    


Теглим заеми в левове

За първи път, откакто съществува кредитен пазар в България, в ипотечното кредитиране левът е предпочитан като валута. Много от банките предлагат по-добри лихвени нива и отстъпки в началните такси, безплатни застраховки на имота, или на живота на кредитополучателя.

5 неща, които Twitter никога няма да туитне

Мениджърите ще се опитат да премълчат някои притеснителни факти около компанията

    


Руснаците избират символ на рублата

От днес до 5 декември руските граждани трябва да се произнесат за знака на тяхната валута. Те трябва да избират измежду 5-те предложени символа, събрали досега най-много гласове.

Външно съветва: Не пътувайте в Гърция

Протест в Гърция, Снимка: БГНЕС, архив

Българското Министерство на външните работи (МВнР) съветва да не се предприемат пътувания до Гърция.

Днес южната ни съседка ще бъде парализирана от 24-часова общонационална стачка. В центъра на Атина ще се състоят митинги и демонстрации в знак на протест срещу нов единен данък върху собствеността и поредното орязване на заплатите и пенсиите.

Няма да работят местните администрации. Стачкуват учителите и преподавателите, а също и част от служителите в обществения транспорт.

Възможно е отлагането на редица полети. Съюзът на авиодиспечерите призова за провеждане на тричасова стачка от 12 до 15 часа, а Съюзът на служителите в гражданската авиация призова за четиричасова стачка, която започва в 12 часа.

Статията "Външно съветва: Не пътувайте в Гърция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Индиец пее парчета на Любо Киров

"Още мога" - едно от най-популярните парчета на Любо Киров, изпя индиец от Ченай в Южна Индия и след това изпрати видеозаписа от изпълнението си на българския певец. Клипът продължава 1,33 мин и е заснет от българина Александът Тодоров. Любо Киров е публикувал видеото в личния си профил във фейсбук и е написал: "Нещо, което ме накара да се

Кечърът подслушвал бизнесмени

Kечърът на МВР е подслушвал предимно корпоративни структури. Това заяви пред Би Ти Ви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че телефоните в тефтерчетата на подслушвачите масово са се водели на фирми. Обвинител №1 отказа да съобщи имена от оперативните бележници, но уточни, че за 50% от тях не е имало разрешение ... Kечърът на МВР е подслушвал предимно корпоративни структури. Това заяви пред Би Ти Ви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че телефоните в тефтерчетата на подслушвачите масово са се водели на фирми. Обвинител №1 отказа да съобщи имена от оперативните бележници, но уточни, че за 50% от тях не е имало разрешение ...

8 декември - празник в чест на Уго Чавес

На тази дата бе последната публична поява на Чавес

Делегация от Владикавказ идва за празника на Враца

Делегация от побратимения на Враца град Владикавказ пристига на 8 ноември. Поводът е предстоящото отбелязване на 136-тата годишнина от освобождението на Враца. Делегацията ще бъде водена от Сергей Дзантиев – кмет на столицата на Република Северна Осетия - Алания. По време на визитата си гостите ще се срещнат с кмета инж. Николай Иванов, ще участват в тържеството при паметника на Вестителя и ще проведат разговори с представители на местния бизнес, най-вече в областта на строителството, селското стопанство и текстилната промишленост....

Бум на варицела

Бум на деца, болни от варицела, отчитат епидемиолозите. Само за изминалата седмица от дребна шарка са се заразили363 деца, а заразените от началото на годината вече надхвърлят 34 500. Причината е, че у нас няма регистрирана ваксина, обясни д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозна болница- София. Страната ни трябва да предприеме спешни мерки за да набави ваксината, защото сме заплашени от епидемия, подобна на тази от морбили през 2010 година, когато се разболяха над 24 000 деца, а сега болните от варицела са с 10 000 повече, коментира лекарят. Имунизацията срещу дребна шарка струва между 120 и 150 лева. Над 34 000 заразени деца обаче означават поне 10 дни болнични за единия от родителите и престой в лечебно заведение по клинична пътека 460 лева. Усложненията от варицела са редки – под 1%. Те обаче са доста тежки – обикновено децата развиват пневмония и енцефалити. Тя е едно от най-заразните заболявания, като е достатъчно само да влезеш в стая, където е имало болен, за да се обринеш до дни./КРОСС/

 

 

Софийското летище е едно от слабонатоварените в Европа

Основната част от трафика е от или до друга страна от ЕС, показа статистика на Евростат

    


Двама загинали и 15 ранени в катастрофи за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 15 тежки пътнотранспортни произшествия, с 2-ма загинали и 15 ранени, съобщиха от МВР. На територията на столицата са станали 112 леки и 5 тежки пътнотранспортни произшествия с 5-ма ранени.

Пътищата в страната са сухи

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки са сухи, съобщиха от АПИ. Състояние на Автомагистралите: АМ "Тракия": област Пазарджик: Затваря се аварийната лента на км. 96+550 ляво платно, посока София за възстановителни работи. При км. 67+027, във връзка с ремонтно-възстановителни дейности се въвежда ВОД на два етапа: Първи етап - ремонтни работи в лявото платно в посока София, движението на тежкотоварни автомобил над 12т., включително с ремаркета и полуремаркета се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север, при км. 126+200 - по път ІІ -64- околовръстен път гр.Карлово - път І-6 към София. В обхвата на виадукта при км. 67+027 движението на МПС се пренасочва двупосочно в платното Бургас-София. Затваря се платното София-Бургас. При в...

Можем ли да преборим неуместния страх?

Американският психотерапевт и преподавател д-р Дейвид Ричо маркира разликата между нездравия, невротичен страх и уместния страх, показвайки ни как да се „страхуваме безопасно“ в своята книга „Когато любовта срещне страха“ (ИК „Изток-Запад“).

"Оранжев" код за порои в Смолян и Кърджали

"Жълт" код за силен вятър е обявен в 17 области

    


Инфаркти покосяват и 20-годишни у нас

Кардиолог: възрастта е паднала значително

    


Църквата отбелязва една година от смъртта на патриарх Максим


Днес се навършва една го­ди­на от кон­чи­ната на патриарх Максим (1914-2012), съобщиха от Светия синод.

В съ­бор­ния храм "Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" на Тро­ян­с­кия манастир, където е гробът на патриарх Максим, днес ще бъ­де от­с­лу­же­на за­у­по­кой­на света ли­тур­гия от Ловчанския митрополит Гавриил и ар­хи­е­реи на Българската православна църква. В края на литургията ще се из­вър­ши па­ни­хи­да, въз­г­ла­ве­на от бъл­гар­с­кия пат­ри­арх Не­о­фит в със­лу­же­ние с...

Кличко-старши още не се отказва от бокса

Виталий Кличко засега няма намерение да спира с бокса. На конгреса на Световния боксов съвет (WBC) в Банкок 42-годишният украинец обяви, че смята да защитава титлата си в тежка категория на WBC през 2014-а. А година по-късно да се кандидатира за президент на Украйна. 
Официален претендент за пояса на Кличко е канадецът Бермейн Стиверн, имащ 23 поб Виталий Кличко засега няма намерение да спира с бокса. На конгреса на Световния боксов съвет (WBC) в Банкок 42-годишният украинец обяви, че смята да защитава титлата си в тежка категория на WBC през 2014-а. А година по-късно да се кандидатира за президент на Украйна. Официален претендент за пояса на Кличко е канадецът Бермейн Стиверн, имащ 23 поб

Надзирателите умуват на чай за стачката

Служителите на затвора в Бобов дол се събират, за да обсъдят за последно предстоящия национален протест на 9 ноември в София.

Рибаков: Пътят към успеха е прост – учете, упражнявайте се, търгувайте

Основното предизвикателство пред пазарните участници винаги е била само и единствено самодисциплината, смята професионалният трейдър

    


Оранжев код за опасно време в две области, жълт код в 16

Силен вятър и дъжд се очаква утре в цялата страна. Снимка БГНЕС

Оранжев код за опасно време е обявен от НИМХ-БАН в две области за днес – Кърджали и Смолян.

В Смолян кодът е обявен заради очаквани проливни валежи – 50-60 л/кв. м., а в Кърджали – заради силен южен вятър с пулсации до 30 м/сек. и проливни дъждове  (до 50-60 л/кв.м.) в южните райони на областта.

Оранжевият код показва прогнозирани опасни и особено опасни метеорологични явления, при които съществува голяма вероятност от материални щети и възможни човешки жертви. Препоръчва се хората да бъдат много внимателни, да се информират за очакваните метеорологични условия и да следват съветите на властите.

Жълт код заради очакван силен южен вятър е обявен за 16 области.

Те са Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Сливен, Шумен, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Враца и Монтана.

Жълтият код означава потенциална опасност. Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления, при които са възможни щети.

 

Статията "Оранжев код за опасно време в две области, жълт код в 16" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Парламентът ще гласува днес оставката на Христо Бисеров като депутат


Очаква се парламентът да освободи днес депутата от ДПС Христо Бисеров, заместник-председател на Наодното събрание и шеф на правната комисия, в която се гласуват най-важните закони. Заявлението си за напускане Бисеров подал в понеделник в 9.40ч., когато освободил кабинета си на зам.-председател и изнесъл вещите си от парламента. Той не дойде вчера за извънредното заседание на Народното събрание.

За напускането на Бисеров, който от години е една от ключовите фигури в движението, се...

Животновъди ще блокират АМ "Тракия"

Животновъди ще блокират Автомагистрала "Тракия", съобщи БГНЕС.Преди няколко дни животновъдите протестираха край село Труд и се заканиха отново да го направят. "Тук трябваше да се съберем две-три хиляди, а вместо това вижте ни колко сме, обърна се към фермери, събрали се край пловдивското село Труд, Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите. Сред 50-60-те фермери имаше хора от Плевенско, от Симеоновград, Клисура, Раковски, Пловдив. "Повече така не може, загиваме", обобщи положението Синапов, който заяви, че вече отказва всякакви срещи с политици и вместо 70%, настоява от името на асоциацията вече на всичките 100%.Не само неизплатените субсидии са повод за протестите на фермерите, изясни Пенка Христова, секретар на Асоциацията. Подписана е декларация, според която кредитите,...

Година от кончината на патриарх Максим

Погребението на патриарх Максим 11

Днес се навършва 1 година от кончината на патриарх Максим (1914-2012).

В съ­бор­ния храм “Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но” на Тро­ян­с­кия манастир, където е гробът му, днес ще бъ­де от­с­лу­же­на за­у­по­кой­на света ли­тур­гия от Ловчанския митрополит Гавриил и ар­хи­е­реи на Българската православна църква. В края на литургията ще се из­вър­ши па­ни­хи­да, въз­г­ла­ве­на от бъл­гар­с­кия пат­ри­арх Не­о­фит в със­лу­же­ние с Великотърновския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Доростолския митрополит Амвросий, епископи – Стобийски Наум, Браницки Григорий, Агатоникийски Борис, както и архим. Дионисий, архим. Виктор, архим. Емилиян, архим. Викентий и др.

Светият синод приканва всич­ки пра­вос­лав­ни хрис­ти­я­ни да по­ме­нат в мо­лит­ва пре­се­ли­лия се от нас бъл­гар­с­ки пър­во­йе­рарх и да учас­тват в по­мен­ни­те бо­гос­луж­би, които ще се отслужат по православните храмове в страната.

Статията "Година от кончината на патриарх Максим" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

И морският флот свали потници и гащи за благотворителност

Новобранци показват секси плочки и татуировки в поредния мъжки британски календар

    


Преглед на печата от 6 ноември


Държавно управление

Сега

Бюджетът за 2014 г. струва 4494 лв. на всеки данъкоплатец
Дълговете на държавата ще натоварят бремето на българина с допълнителни 2500 лв.

Министър Йовчев се провали в рекламата на бежанските лагери
В село Телиш чакали китайци, затова не искали сирийци

КАТ се закани да глобява и за неизправни чистачки
КАТ започна превантивна кампания "Зима", с която ще следи дали автомобилите имат изправни светлини, чистачки и...

Студентите: Назрял е моментът за нов обществен договор (видео)

Студентите окупатори от СУ.

“С настоящите си действия ние градим бъдещето. Създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав. Убедени сме, че е назрял моментът да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор.”

Това се казва в декларация на Националния щаб на Ранобудните студенти, приета вчера вечерта. Щабът включва студенти от 15 висши училища: Софийския университет, Великотърновския университет, НБУ, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивския университет, Техническия университет – София, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Медицинския университет – София, УАСГ, Бургаския свободен университет, Русенския университет, Икономическия университет – Варна и Лесотехническия университет.

“Ние, Ранобудните студенти, сме обединени от убеждението, че държавата ни се намира в тежка политическа и още по-тежка ценностна криза. Обединени сме от възмущението си, предизвикано от липсата на морал и политическата безотговорност на народните представители. Протестът ни е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм, задкулисие и липса на чуваемост. Смятаме, че настоящото правителство олицетворява всички тези недъзи на българския политически и обществен живот. 42-то Народно събрание на Република България е изчерпано откъм легитимност, щом повече от четири месеца народните представители се крият от народа зад тежки метални ограждения”, пишат те.

Студентите настояват тези народни представители да проявят достойнство и отговорност пред избирателите си и да подадат оставка. Те призовават и правителството с премиер Пламен Орешарски да подаде оставка.

“Гарантираме, че след изпълнението на гореспоменатите искания, ние ще продължим да реагираме на всяко политическо действие или бездействие, което влиза в разрез с разбиранията ни за политически морал и отговорност. Ще продължим да работим за разширяването на критичната маса в българското общество”.

В декларацията си студентите за пръв път заявяват и искания в сферата на образованието. От всеки следващ парламент те ще искат “отговорна държавна политика спрямо образователния модел, който да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители”.

В декларацията им са посочени още шест изисквания към бъдещите народни представители:

- Изграждане на съвременни и независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни, олигархични или партийни интереси;

- Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;

- Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;

- Прекратяване на системната практика медиите да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдо реалност.

- Съобразяване с нормите за морал и отговорност.

“Ние, Ранобудните студенти, сме убедени, че се борим за бъдещето на нашето поколение и ще продължим да го правим дори и част от това поколение да не осъзнава важността на историческия момент, в който се намираме. Ние призоваваме всички български граждани да застанат рамо до рамо с нас, за да помогнем на България!”

Статията "Студентите: Назрял е моментът за нов обществен договор (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Студентите в декларация: Назрял е моментът нов обществен договор (видео)

Студентите окупатори от СУ.

“С настоящите си действия ние градим бъдещето. Създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав. Убедени сме, че е назрял моментът да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор.”

Това се казва в декларация на Националния щаб на Ранобудните студенти, приета вчера вечерта. Щабът включва студенти от 15 висши училища: Софийския университет, Великотърновския университет, НБУ, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивския университет, Техническия университет – София, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Медицинския университет – София, УАСГ, Бургаския свободен университет, Русенския университет, Икономическия университет – Варна и Лесотехническия университет.

“Ние, Ранобудните студенти, сме обединени от убеждението, че държавата ни се намира в тежка политическа и още по-тежка ценностна криза. Обединени сме от възмущението си, предизвикано от липсата на морал и политическата безотговорност на народните представители. Протестът ни е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм, задкулисие и липса на чуваемост. Смятаме, че настоящото правителство олицетворява всички тези недъзи на българския политически и обществен живот. 42-то Народно събрание на Република България е изчерпано откъм легитимност, щом повече от четири месеца народните представители се крият от народа зад тежки метални ограждения”, пишат те.

Студентите настояват тези народни представители да проявят достойнство и отговорност пред избирателите си и да подадат оставка. Те призовават и правителството с премиер Пламен Орешарски да подаде оставка.

“Гарантираме, че след изпълнението на гореспоменатите искания, ние ще продължим да реагираме на всяко политическо действие или бездействие, което влиза в разрез с разбиранията ни за политически морал и отговорност. Ще продължим да работим за разширяването на критичната маса в българското общество”.

В декларацията си студентите за пръв път заявяват и искания в сферата на образованието. От всеки следващ парламент те ще искат “отговорна държавна политика спрямо образователния модел, който да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители”.

В декларацията им са посочени още шест изисквания към бъдещите народни представители:

- Изграждане на съвременни и независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни, олигархични или партийни интереси;

- Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;

- Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;

- Прекратяване на системната практика медиите да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдо реалност.

- Съобразяване с нормите за морал и отговорност.

“Ние, Ранобудните студенти, сме убедени, че се борим за бъдещето на нашето поколение и ще продължим да го правим дори и част от това поколение да не осъзнава важността на историческия момент, в който се намираме. Ние призоваваме всички български граждани да застанат рамо до рамо с нас, за да помогнем на България!”

Статията "Студентите в декларация: Назрял е моментът нов обществен договор (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Студентите в декларация: Назрял е моментът нов обществен договор

Студентите окупатори от СУ.

“С настоящите си действия ние градим бъдещето. Създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав. Убедени сме, че е назрял моментът да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор.”

Това се казва в декларация на Националния щаб на Ранобудните студенти, приета вчера вечерта. Щабът включва студенти от 15 висши училища: Софийския университет, Великотърновския университет, НБУ, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивския университет, Техническия университет – София, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Медицинския университет – София, УАСГ, Бургаския свободен университет, Русенския университет, Икономическия университет – Варна и Лесотехническия университет.

“Ние, Ранобудните студенти, сме обединени от убеждението, че държавата ни се намира в тежка политическа и още по-тежка ценностна криза. Обединени сме от възмущението си, предизвикано от липсата на морал и политическата безотговорност на народните представители. Протестът ни е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм, задкулисие и липса на чуваемост. Смятаме, че настоящото правителство олицетворява всички тези недъзи на българския политически и обществен живот. 42-то Народно събрание на Република България е изчерпано откъм легитимност, щом повече от четири месеца народните представители се крият от народа зад тежки метални ограждения”, пишат те.

Студентите настояват тези народни представители да проявят достойнство и отговорност пред избирателите си и да подадат оставка. Те призовават и правителството с премиер Пламен Орешарски да подаде оставка.

“Гарантираме, че след изпълнението на гореспоменатите искания, ние ще продължим да реагираме на всяко политическо действие или бездействие, което влиза в разрез с разбиранията ни за политически морал и отговорност. Ще продължим да работим за разширяването на критичната маса в българското общество”.

В декларацията си студентите за пръв път заявяват и искания в сферата на образованието. От всеки следващ парламент те ще искат “отговорна държавна политика спрямо образователния модел, който да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители”.

В декларацията им са посочени още шест изисквания към бъдещите народни представители:

- Изграждане на съвременни и независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни, олигархични или партийни интереси;

- Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;

- Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;

- Прекратяване на системната практика медиите да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдо реалност.

- Съобразяване с нормите за морал и отговорност.

“Ние, Ранобудните студенти, сме убедени, че се борим за бъдещето на нашето поколение и ще продължим да го правим дори и част от това поколение да не осъзнава важността на историческия момент, в който се намираме. Ние призоваваме всички български граждани да застанат рамо до рамо с нас, за да помогнем на България!”

Статията "Студентите в декларация: Назрял е моментът нов обществен договор" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване