Ректоратът остава окупиран, студентите са поканени на лекции

Сградата на Ректората остава окупирана, като каним колегите, преподавателите и администрацията да се върнат в Ректората и да провеждат занятията си. 

Това казаха представители на „Ранобудните студенти Сградата на Ректората остава окупирана, като каним колегите, преподавателите и администрацията да се върнат в Ректората и да провеждат занятията си. Това казаха представители на „Ранобудните студенти" по време на пресконференция тази вечер в двора на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски". През нощта „Ранобудните студенти"

Шефовете на Ботев признателни на "бултрасите"

Чрез публикация в официалния сайт на Ботев, шефовете на клуба се обърнаха със специално обръщение към феновете на отбора, с което им благодариха за безрезервната подкрепа.

Кабинетът подарява предколедно по 50 лева на пенсионери

По 50 лева допълнително през декември ще получат хората, чиито пенсии или сбор от пенсии заедно с добавките и компенсациите към тях са в размер до 251 лева включително, съобщават от Министерски съвет.

Със сумата преди Коледа ще бъдат подпомогнати 1 070 000 възрастни с най-ниски доходи. За целта правителството одобри допълнителни 53 500 000 лева По 50 лева допълнително през декември ще получат хората, чиито пенсии или сбор от пенсии заедно с добавките и компенсациите към тях са в размер до 251 лева включително, съобщават от Министерски съвет. Със сумата преди Коледа ще бъдат подпомогнати 1 070 000 възрастни с най-ниски доходи. За целта правителството одобри допълнителни 53 500 000 лева

Перничани пренасят протеста „Окупация” в София

Протест „Окупация” събра представители на партиите от Реформаторския блок в Перник пред сградата на областната администрация. С викове „Оставка”, „Времето ви изтече” и „Долу БСП”, обединението на десните партии за пореден път изразиха недоволството си от настоящото управление на страната. Около 50-ина души се включиха в протеста тази вечер. От утре пернишкият протест „Окупация” ще се пренесе в София. В подкрепа на реформаторите от Перник, в митинга дойде и зам.-председателят на ДСБ генерал Атанас Атанасов. „Няма значение колко са хората на прот...

Пием 3 пъти повече антибиотици от другите европейци

Специалистите апелират пациентите да не се самолекуват

    


Пламен Димитров: На стачката човек си губи надницата, а на протест – не

/КРОСС/ На стачката човек си губи надницата, а на протеста не. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По негови думи 20% от българите са готови да излязат на национална стачка.  Димитров бе категоричен, че пенсионната реформа трябва да бъде замразена за седем години.  "За пенсионерите - добавки, ок, ами за работеща България - нищо", заяви пред bTV още Димитров. Хората, които взимат под 350 лева - как живеят, пита ли ги някой, допълни още той. На въпрос дали знае, че студентите също правят митинг по това време, той заяви, че са чули от медиите. Димитров заяви, че не обслужват или нямат договорка, с която и е да политическа партия. Не вярвам, че в този момент и при тези условия работещите българи са готови за национална стачка, допълни още синдикалният лидер. Димитров заяви, че когато спрат да плащат заплати в АЕЦ "Козлодуй" - системата ще блокира, защото хората няма да искат да работят без заплати.

Издирват 40-годишен, виновен за трите нападения в Париж

Предполага се, че заподозреният е на възраст между 40 и 45 години

Облачно и хладно

Прогноза за 19 ноември, вторник През нощта ще има разкъсана облачност. След полунощ на места в низините и котловините отново ще се образува мъгла. Утре видимостта ще се подобрява в следобедните часове. Над останалата част от страната облачността ще бъде предимно значителна. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър. Минимални температури между 0 и 5 градуса, по Черноморието 6-8 , максимални в повечето места между 7 и 12 градуса. В Сливен минимална около 6, максимална около 13 градуса. Над планините ще има разкъсана, след обяд значителна ...

Британското разузнаване подслушвало 350 хотела

/КРОСС/ Британската шпионска централа Главна квартира за правителствени комуникации (GCHQ) е подслушвала чужди дипломати и правителствени делегации в над 350 хотели по целия свят, съобщава в. "Индипендънт". Информацията е дошла от Едуард Сноудън и се появява първо в германското сп. "Шпигел". Системата, чрез която спецовете от GCHQ са слухтели, носи и подходящото име - "Royal Concierge" (Кралски портиер). "Британските портиери" прослушват комуникациите на съответните хотели. В момента, в който научат, че в тях се прави резервация на любопитни гости, пристига екипът по техническото обслужване. Негова задача е да "обзаведе" телефоните и компютрите в дадените помещения с необходимите "бръмбари", които да следят комуникациите. При много интересни посещения на място се изпраща и жива сила, т.е. за външно наблюдение на обектите. От "Шпигел" не дават имената на хотелите, които са били навестявани от британски "портиери". На въпрос на изданието говорител на GCHQ отговаря, че не може нито да потвърди, нито да опровергае публикацията".

Ранобудните студенти също ще протестират в сряда


Ранобудните студенти обявиха, че излизат на протест в сряда в 11 часа, когато ще има митинг на КНСБ и шествие на таксиметровите шофьори. На импровизирана пресконференция в двора на СУ Ивайло Динев и двама негови колеги от студентите-окупаторите обявиха мотивите си за решението от вчера, да вдигнат частично окупацията на сградата на ректората на СУ.

Както е известно от днес те контролират само най-голямата аула в учебното заведение. Динев заяви, че окупацията е постигнала своята цел и...

Екстрадираме руски измамник в Москва

Компетентите органи на Република България в сътрудничество със служители на бюрото на „Интерпол" в Русия ще екстрадират руснака Андрей Краснов. Той е обвиняем за кражба на 5,5 милиона рубли, предаде ИТАР-ТАСС.

„В хода на разследването бе установено, че от 2008 до 2011 година Краснов е бил отговорен за отчетната дейност на Сибирския машиностроите Компетентите органи на Република България в сътрудничество със служители на бюрото на „Интерпол" в Русия ще екстрадират руснака Андрей Краснов. Той е обвиняем за кражба на 5,5 милиона рубли, предаде ИТАР-ТАСС. „В хода на разследването бе установено, че от 2008 до 2011 година Краснов е бил отговорен за отчетната дейност на Сибирския машиностроите

Само 20 на сто от КНСБ искат национална стачка

Проучване на синдиката, в което са участвали над 1800 синдикални членове, сочи че над 51% от тях настояват за национални протести с искания за увеличаване на доходите и сигурността на работното място. Под 20% от участвалите в проучването са за национални стачни действия.Това каза в "лице в лице" по bTV лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Калашников влезе в болница

/КРОСС/ 94-годишният оръжеен конструктор Михаил Калашников бе приет в болница в Ижевск. Той е постъпил в лечебното заведение след като се е почувствал зле по време на рождения си ден, съобщи неговият син Виктор Михаил Тимофеевич, като уточни, че хоспитализацията на баща му е с профилактична цел. В момента състоянието на Калашников е стабилно и той се намира под лекарско наблюдение.  Специалистите полагат всички необходими усилия „да го изправят на крака", съобщиха здравните власти в руската република Удмуртия.  

Освен за Бирата, проверяват Борисов и за Вучката

В рамките на делото „Мишо Бирата“ се проверяват всички данни за престъпления от разговорите между Бойко Борисов и Ваньо Танов, излезли в публичното пространство през януари 2011 г. Сред тях е и ходатайството за Вучката, който рита футбол с Борисов.

Сигнал: "Детска площадка във Варна дебне жертви"

Читател на Морето.нет сигнализира за опасна ограда около детска площадка. На едната част от ограда има поставени шипове, които застрашават здравето на децата, играещи на площадката. Публикуваме пълния текста на писмото: "Много от детските площадки във Варна се нуждаят от ремонт, но една тях се нуждае и от сериозно обезопасяване.

Бобева: Може да има безлихвени заеми за бизнеса

Държавата обмисля идеята бизнесът да получи достъп до безлихвени кредити чрез Банката за развитие, като лихвата се поема от оперативна програма “Конкурентоспособност”. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на конференцияза достъпа на български бизнес до международните финансови институции.
Бобева каза още, че държавата ще насърчава тези Държавата обмисля идеята бизнесът да получи достъп до безлихвени кредити чрез Банката за развитие, като лихвата се поема от оперативна програма “Конкурентоспособност”. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на конференцияза достъпа на български бизнес до международните финансови институции. Бобева каза още, че държавата ще насърчава тези

Без проблеми с отоплението в училищата и детските градини

Пуснато е парното във всички детски градини и ясли в община Сливен. Проблеми с отоплителните инсталации няма, съобщават от общинския пресцентър. „Топлофикация“ - Сливен направи първата проба за отопление с централно парно на 13 ноември. Заради понижаване на температурите е изпратено писмо до директора на ТЕЦ-а с искане за включване топлоподаването към абонатните станции в сгради общинска собственост. Топлоподаването към абонатните станции, обслужващи учебните заведения на територията на град Сливен се уточнява с ръководителите на учили...

Мутра потроши бившата си половинка

 С особена жестокост мъж преби жена си, като по чудо не я остави инвалид за цял живот. Вследствие на ударите, майката на детето му е получила фрактура на гръдната кост, на горната челюст и още куп увреждания.

Въпреки забраната да приближава бившата си изгора, на 21 април т.г. Р. Неджибов я причакал до работното й място. Когато тя се появила той започнал да я рита и да я налага с юмруци. Два месеца след побоя жената, която по време на съжителството им го дарила с дете не можела...

Продължава

Поп и рок музиката вдигат ефикасността на слънчевите панели

Класиката няма особено влияние, откриха британски учени

    


Мъж взе психиатъра си за заложник

Психиатър бе взет за заложник от един от пациентите си в Париж, предаде AFP. Според представителите на полицията неизвестният мъж, който дошъл в медицинския център за безплатен консултативен преглед държи лекаря като заложник от 16 часа местно време. Други обстоятелства около инцидента не се съобщават. В болницата са изпратени допълнителни подразделения на силите за сигурност.  

Топлото време помага за тежък грип точно по Коледа

 Коледа идва с жестока епидемия от грип, прогнозират медици. Тази година вирусът подранява заради необичайно топлото време, което стимулира развитието на заразите. Очакванията са от новия грип да бъдат поразени над половин милион българи.
В момента все още няма епидемия. Няколко респираторни вируса циркулират в момента в страната и разболяват масово деца и възрастни, съобщи д-р Атанас Мангъров, началник-отделение в Инфекциозна болница в София. Най-много са заразените с т.нар....

Продължава

България екстрадира руски измамник в Москва

Компетентите органи на Република България в сътрудничество със служители на бюрото на „Интерпол Компетентите органи на Република България в сътрудничество със служители на бюрото на „Интерпол" в Русия ще екстрадират руснака Андрей Краснов. Той е обвиняем за кражба на 5,5 милиона рубли, предаде ИТАР-ТАСС. „В хода на разследването бе установено, че от 2008 до 2011 година Краснов е бил отговорен за отчетната дейност на Сибирския машиностроите

Протестът пее: Пацо – в Дупница, Волен – в лудница

Протестът в понеделник вечерта. Снимка: Константин Павлов - Комитата

Над 200 души се събраха пред Народното събрание на редовния вечерен протест срещу кабинета „Орешарски”.

След като завършиха пресконференцията си, група от „Ранобудните студенти” се присъедини към демонстрантите от ДАНСwithme.

Тази вечер протестиращите пеят следната песен: “Пацо – в Дупница, ша-ла-ла-ла, Волен – в лудница, ша-ла-ла-ла”.

Към 20 ч. движението пред Народното събрание по бул. „Цар Освободител” до ул. „Г. С. Раковски” е блокирано.

Статията "Протестът пее: Пацо – в Дупница, Волен – в лудница" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Малка или голяма е необходимостта от подобряване на тоалетните в училище


"Детски Дневник" публикува статията на Аделина Кюнчарска, ученик и член на младежката мрежа "Мегафон", която е платформа за участие на децата и младите хора в работата на Национална мрежа за децата. Повод за текста е Световният ден на тоалетната - 19 ноември. За трета поредна година Националната мрежа за децата прави акция в този ден, за да фокусира вниманието върху лошото състояние на тоалетните в училищата в България и проблемите, които те създават на децата.

Най-големият проблем в...

Малка или голяма е нуждата от подобряване на тоалетните в училище


"Детски Дневник" публикува статията на Аделина Кюнчарска, ученик и член на младежката мрежа "Мегафон", която е платформа за участие на децата и младите хора в работата на Национална мрежа за децата. Повод за текста е Световният ден на тоалетната - 19 ноември. За трета поредна година Националната мрежа за децата прави акция в този ден, за да фокусира вниманието върху лошото състояние на тоалетните в училищата в България и проблемите, които те създават на децата.

Най-големият проблем в...

90% от автосервизите в страната са в сивия сектор

/КРОСС/ Народните представители от ПП ГЕРБ ще внесат законови промени, чрез които да се регламентира дейността на автосервизите в България. Това стана ясно на форум във Варна, където представители на бранша дискутираха проблема с депутатите от ГЕРБ Ивайло Московски, Иван Вълков, Павел Христов и Нели Петрова. Участие в дискусията взе и Жельо Алексиев, председател на транспортната комисия към Общински съвет-Варна. „Около 90% от автосервизите в страната са в сивия сектор - не плащат данъци и не могат да гарантират качество на извършваната услуга. За работата на бранша като цяло няма законов регламент, въпреки че 62% от автомобилите у нас са на повече от 15 години, а голяма част от инцидентите на пътя стават в резултат от технически неизправности." Това коментира в рамките на форума Емил Германов, председател на Съюза на автосервизите в София. „Предишното правителство възложи на „Автомобилна администрация" да извърши съответните анализи, за да се въведе специален регламент за работата на автосервизите, но не изкарахме мандата си, а така не успяхме да финализираме и предприетите мерки", разясни Ивайло Московски, който бе транспортен министър в кабинета на Бойко Борисов. „Не целим да поставяме високи изисквания, които биха затруднили малките сервизи. Затова търсим варианти за въвеждането на облекчен регистрационен режим

Папазов за наетите влакове: Става много лесно

Според транспортния министър Данаил Папазов наемането на цял влак не е нещо необичайно. Той посочи, че е изключително доволен от високите финансови постъпления през съботния ден, когато от ДПС осигуриха железопътен транспорт на симпатизантите си.

Раздялата с Том Круз - най-мрачният миг в живота на Кидман

Актрисата споделя за успешните и трудните си моменти

    


Джорджиа: Никой не ме е бил, няма как да се случи

Преквалифициралата се от попфолк в поп певица обясни пред камерата на BLife, че няма нищо вярно в последните слухове за нея, че била пребита. Претърпяла инцидент, след който има белег на челото.

Чобанов: Парите за здраве да отидат за здраве

/КРОСС/ Моята работа като министър на финансите не е да се меся брутално в останалите бюджетни системи и то в системи, които са чувствителни и изискват експертизата от страна на ангажираните с тях. Моята отговорност засяга постигането на цялостния баланс в бюджета. Това заяви на пресконференция министърът на финансите Петър Чобанов. По негови думи парите за здраве ще отидат за здраве. Той определи като положително връщането на ваксините като ангажимент на здравното министерство., като подчерта, че трябва да се обърне и специално внимание на Фонд ин витро. „Тези крачки ще продължат, в зависимост от възможностите и успехите които ще постигнем в посока реформи. В бюджета на НЗОК ясно е записано, че в средата на следващата година ще бъде направен преглед на изпълнението и тогава е момент, когато могат да бъдат набелязани допълнителни мерки и действия, в зависимост от това колко ресурс не ни стига или колко ресурс би бил наличен", обясни още Чобанов. "Не по-малка важна стъпка е и отношението ни тази година, когато се постарахме от гледна точка на приходните администрации да направим коректна оценка, колко още приходи от здравни осигуровки, тоест преизпълнение на плана, може да очакваме към края на годината, които веднага да бъдат употребени по предназначение. Парите за здраве да отидат за здраве е посланието, което отправяме последните няколко месеца, стремим се да гарантираме и това ще е подходът ни от тук-нататък

Полският премиер ще смени поне петима министри до края на седмицата, според местните медии


Полският премиер Доналд Туск вероятно ще обяви промени в своя кабинет тази седмица – по-рано от прогнозираното, в опит да повиши намаляващата подкрепа за своята партия, пишат местните медии. Очаква се той да смени поне петима от министрите си, включително този на финаните Яцек Ростовски и този на околната среда Марчин Королец.

Ходът идва точно по средата на четиригодишния мандат на правителството и има за цел да възстанови доверието на поляците в дясноцентристката партия "Гражданска...

Аз, предприемачът: Очила по мярка

Очила по мярка. Така най-точно пловдивският предприемач Росен Топалов определя изработваните във фирмата му диоптрични стъкла. “Ние сме единствената лаборатория в България, която произвежда рецептурна индивидуална офталмологична оптика. Чрез специализиран софтуер от Германия имаме възможността да направим съвършеното диоптрично стъкло. 
Очила по мярка. Така най-точно пловдивският предприемач Росен Топалов определя изработваните във фирмата му диоптрични стъкла. “Ние сме единствената лаборатория в България, която произвежда рецептурна индивидуална офталмологична оптика. Чрез специализиран софтуер от Германия имаме възможността да направим съвършеното диоптрично стъкло.

Бюджетът дава 200 млн. лв. за водните проекти със спрени европари

Около 200 млн. лв. ще са необходими от държавния бюджет за да се поемат плащанията по проектите, изпълнявани по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), чиито средства бяха временно спрени от Европейската комисия. Това съобщи министърът на екологията Искра Михайлова пред БНР в понеделник. Спирането на европейските средства по ОПОС не означава спиране на проектите и плащанията по тях, каза Михайлова. Тя обясни, че плащанията по програмата ще бъдат поети от националния бюджет, докато Европейската комисия вдигне забраната. Това ще стане след като страната ни наложи финансови корекции по договорите, по които има нарушения при обществените поръчки. Потърпевши от мярката няма да са само общините, но и дори и ведомство на подчинение на Министерството на околната среда и водите, което изпълнява проект за биоразнообразие за 26 млн. лв. На него ще му бъде наложена финансова корекция от 5 млн. лв., каза Михайлова. След като България се поправи, се очаква Брюксел да вдигне санкцията за спрените плащания. Обикновено процедурата продължава 6 месеца, но надеждите са, че това може да стане и по-бързо, по думите на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Докато парите са спрени, плащанията ще бъдат поети от националния бюджет. По предварителни разчети за това ще са необходими около 200 млн. лв., каза Михайлова. "Знам че ще е тежко за националния бюджет, но той може да се го позволи", допълни министърът на екологията. Финансовият министър Петър Чобанов също обеща да бъдат осигурени средства от бюджета, докато плащанията от Брюксел са замразени. Важно е да продължи нормалният процес по разплащане на средствата по ОПОС като още тази седмица ще бъдат предоставени конкретни мерки за справяне със ситуацията, каза той.

ГЕРБ готви законодателни промени за по-строг контрол на автосервизите


ГЕРБ ще внесе законодателни промени, с които да се регламентира дейността да автосервизите в България, съобщиха от пресцентъра на партията. Целта на промените не е поставяне на високи изисквания, които биха затруднили малките сервизи, затова търсим варианти за въвеждането на облекчен регистрационен режим, каза на кръгла маса във Варна бившият министър на транспорта в кабинета "Борисов", а сега депутат от ГЕРБ, Ивайло Московски. За целта можело да се изготви нов закон или да се допълнят законът...

Мика Зайкова: Приходите на бюджет 2014 са застрашени

Бюджет 2014 е застрашен откъм приходната част. Приходната част е надценена, по простата причина, че е даден темп на ръста на приходите, заяви пред Фокус финансовият експерт Мика Зайкова.

"Ако погледнете 3-годишната бюджетна прогноза, най-висок ръст има в 2014 година. Ако трябва да бъда съвсем точна, ръстът на приходите е оценен на 1,440 Бюджет 2014 е застрашен откъм приходната част. Приходната част е надценена, по простата причина, че е даден темп на ръста на приходите, заяви пред Фокус финансовият експерт Мика Зайкова. "Ако погледнете 3-годишната бюджетна прогноза, най-висок ръст има в 2014 година. Ако трябва да бъда съвсем точна, ръстът на приходите е оценен на 1,440

Косовски трус поразклати София

Земетресение с епицентър в Косово люшна леко високите етажи на София. Това съобщиха сеизмолозите на БАН.

Задържаха наркопласьор в момент на разпространяване на наркотици във Варна

Варненските полици са задържали мъж за разпространяване на наркотици. При проведени оперативно-издирвателни дейности на бул. "Владислав Варненчик" е задържан В.П. на 36 г. от гр. Варна, осъждан за хулиганство. Мъжът е бил задържан в момент на разпространение на наркотични вещества, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

Синдикати и таксиджии атакуват в сряда

Столицата ще бъде взривена от три протеста на 20 ноември, сряда. Ранобудните студенти ще бъдат пред Народното събрание в 11 часа. Малко след това ще тръгне шествие от площад „Македония”, което ще мине през Здравното министерство и ще стигне до Министерския съвет. Таксиметровите шофьори също ще излязат на улицата със свои искания.

Бургас събра в един портал информацията в полза на туриста


Община Бургас дава възможност на собствениците на заведения, хотели, магазини, галерии или фирми, предоставящи други услуги за туристите, да популяризират дейността си безплатно чрез официалния туристически портал Go To Burgas (www.gotoburgas.com).

Идеята е в Go To Burgas да бъде събрана на едно място и представена атрактивно пълната информация за града, от която един турист се интересува и нуждае, информират от общината.

Сайтът е разработен така, че информация в него да...

Прокуратурата разследва разговора за Вучката между Борисов и ген.Танов

Прокуратурата разследва разговора за "Вучката" (митничаря Николай Методиев Вучев - б.р.) между Бойко Борисов и Ваньо Танов, твърди сайтът "Правен свят". Не само казусът "Мишо Бирата" се разследва в рамките на досъдебното производство по повод разговорите на Бойко Борисов и Ваньо Танов, станали известни главно заради ясния натиск, който бившият премиер оказва върху бившия шеф на Агенция "Митници", за да се блокира митническата проверка в пивоварната фабрика "Леденика" в Мездра. В рамките на това досъдебно производство се проверяват всички данни за престъпления от разговорите между Борисов и Танов, излезли на порции в публичното пространство през януари 2011 г., макар и осъществени година по-рано. В това число - и разговорите между Танов, Борисов и шефа на митницата на летището Павел Манче...

Мика Зайкова: Бюджет 2014 е застрашен откъм приходната част

Бюджет 2014 е застрашен откъм приходната част. Приходната част е надценена, по простата причина, че е даден темп на ръста на приходите, заяви пред Фокус финансовият експерт Мика Зайкова.

Бюджет 2014 е застрашен откъм приходната част. Приходната част е надценена, по простата причина, че е даден темп на ръста на приходите, заяви пред Фокус финансовият експерт Мика Зайкова. "Ако погледнете 3-годишната бюджетна прогноза, най-висок ръст има в 2014 година. Ако трябва да бъда съвсем точна, ръстът на приходите е оценен на 1,440

В Гърция задържаха четирима заради удавените имигранти

Инцидентът стана на 15 ноември край остров Левкада

Високопоставен лидер от сирийската опозиция е загинал


Високопоставен командир от сирийските бунтовници е починал от раните си, получени при бомбардировка над военновъздушна база в Алепо, контролирана от опозиция, съобщи Би Би Си. Абдул Кадир ал Салех, лидер на групата "Лиуа ал Таухид" (в превод "чета на единството") е починал през нощта, е заявил говорител на организацията пред Associated Press. "Лиуа ал Таухид" е една от основните бунтовнически сили в Алепо и разполага с между 8000 до 10 000 бойци.

Междувременно високопоставени...

Русия се присъединява към ОИСР до 2015 г.

Moсква вече е получила зелена светлина от седем от комисиите към международната организация

    


80 торнада удариха САЩ

Властите се опасяват, че под срутените къщи и цели разрушени квартали може да има множество хора. Необичайните за сезона бури затвориха за кратко трафика в двете основни летища на Чикаго. Десетки хиляди души в няколко щата останаха без ток. Ветровете стигнаха до 110 км/ч. Националната метеорологична служба предупреди, че стихиите отиват на изток. Властите се опасяват, че под срутените къщи и цели разрушени квартали може да има множество хора. Необичайните за сезона бури затвориха за кратко трафика в двете основни летища на Чикаго. Десетки хиляди души в няколко щата останаха без ток. Ветровете стигнаха до 110 км/ч. Националната метеорологична служба предупреди, че стихиите отиват на изток.

Продължават протестите в Телиш против настаняването на бежанци в селото

Продължават протестите в плевенското село Телиш против настаняването на бежанци. Това каза Нели Дакова, кмет на с. Телиш, община Червен бряг. Блокадата на пътя към бившето военно поделение остава денонощна. По думите й днес на протеста, недоволните жители на село Телиш са били около 100 души. Жителите на Телиш бяха отправили искане до 15 ноември да бъде премахнато оборудването от бившето военно поделение. „До момента нищо от обещаното ни не е изпълнено. Нито писмено, нито устно", обясни Дакова. „Последните ни надежди са в Консултативния съвет, ...

"Ред бул" постави нов рекорд за най-бърз питстоп за 1,9 сек.


В Гран при на САЩ Себастиан Фетел записа рекордна осма поредна победа в един сезон, а екипът на "Ред бул" се отчете с още едно върхово постижение.

За разлика от обичайното, този път то е свързано с болида на Марк Уебър и по-точно неговото обслужване в бокса, отнело по-малко от две секунди.

"Данните на отбора показват, че автомобилът на Марк е бил в покой за едва 1,923 секунди. Това е изключителен подвиг", се казва в съобщението на сайта на "Ред бул", чийто пилот завърши...

Германските компании с най-много инвестиции в развойната дейност в Европа

За първи път от 2004 г. насам предприятие от Европейския съюз е най-големият инвеститор от частния сектор в научноизследователската и развойната дейност (НИРД). Това е германският производител на автомобили "Фолксваген". Дружеството зае челно място в индекса на Европейската комисия за 2013 г. за инвестициите в иновации в промишлеността с вложените 9.5 млрд. евро през миналата година. В топ 5 попадат още три немски фирми – "Даймлер" с инвестиции от 5.64 млрд. евро, "Бош" - с 4.92 млрд. евро и "Сименс" – 4.57 млрд. евро. Френската "Сафони-Авентис" е четвърта с 4.91 млрд. евро инвестирани в иновации. В класацията участват 2000 фирми от ЕС, САЩ, Япония и други страни, като сред тях няма българска фирма. От европейските компании най-много са тези с регистрация в Германия – 130. От страните от бившия социалистически блок попадат само по една компания от Чехия, Словакия и Унгария. Като цяло базираните в ЕС предприятия (527 дружества) са повишили инвестициите си в НИРД с 6.3%, което е малко над средната стойност за 2000 предприятия, включени в индекса (+6.2%). Както и миналата година обаче, те изостават спрямо колегите си от САЩ (+8.2%), но броят на техните фирми е по-висок - 658. Дружествата, участващи в индекса на ЕС, очакват техните изследователски инвестиции да се повишат средно с 2.6% годишно за периода 2013-2015 г., което и спад в очакванията от предходната година. "ЕС все още изостава от своите основни конкуренти в бизнес инвестициите в научна дейност, а в последните доклади са налице и някои тревожни сигнали. Въпреки положителните резултати на най-успешните европейски компании във важни промишлени сектори като автомобилостроенето, все още сме твърде слаби във високотехнологичните области като биотехнологии и софтуер", заяви Мойра Гейгън-Куин, европейски комисар по въпросите на научните изследвания, иновациите и науката. Дружествата от индекса са увеличили средно с 6.2% инвестициите си в НИРД, въпреки забавянето на нетния ръст на продажбите (+4.2% спрямо +9.9% през 2011 г.) и спада в оперативните печалби в размер на 10.1% през 2012 г. В ЕС общите положителни резултати се дължат до голяма степен на темповете на растеж на инвестициите в НИРД на германските дружества, особено в автомобилния сектор. Второ място в класацията заема южнокорейската "Самсунг Електроникс" (Samsung Electronics) с инвестиции в размер на 8.3 млрд. евро. Половината от компаниите в топ 10 са седалище в САЩ - Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson и Pfizer. Две са в Швейцария - Roche и Novartis, и едно в Япония – Toyota. Компаниите със седалище в ЕС от автомобилния сектор и сектора за автомобилни части показват стабилен растеж на НИРД (+14.4% спрямо -2.6% за техните колеги от САЩ). Дружествата от ЕС изпреварват тези от САЩ също в промишленото инженерство (+12.3% спрямо +9.4%) и авиокосмическата и отбранителната промишленост (+9.5% спрямо -1.3%). Резултатите на дружествата от ЕС в сектора на ИКТ са смесени, като показват добри резултати в областта на софтуерните и компютърни услуги (+14.2%) и спад в производството на хардуер за ИТ (-2.3%). За разлика от европейските, базираните в САЩ компании се представят добре и в софтуера, и в хардуера като инвестициите показват ръст съответно от 12.6% и 14.8% спрямо година по-рано. Анализът на тенденциите през последните 10 години показва, че САЩ продължават да увеличават специализацията си в сектори с интензивна НИРД като информационно-комуникационните технологии и здравеопазване. Техният дял е 70% от общите инвестиции в НИРД, направени от американските дружества от индекса през 2012 г. спрямо 64% през 2004 г. Въпреки водещата позиция на САЩ в секторите с високи инвестиции в НИРД, внимателно вглеждане в по-долните места, заемани от европейски компании, показва, че в сектори като софтуер и биотехнологии има много дружества с добри показатели, които биха могли да станат лидери в бъдеще. Индексът на Европейската комисия за инвестициите в НИРД в промишлеността се публикува всяка година от Европейската комисия. Индексът за 2013 г. се основава на извадка от 2000 дружества, големи инвеститори в иновации, които заедно създават инвестиционна стойност, равняваща се на над 90% от общите разходи за наука в света. С помощта на индекса се измерва общата стойност на техните световни инвестиции в НИРД, финансирани със собствени средства, независимо от мястото, където се осъществява съответната НИРД. В извадката са включени дружества, които са инвестирали повече от 22.6 млн. евро НИРД през 2012 г. и са със седалище в ЕС (527 компании), САЩ (658), Япония (353) и други държави (462), включително Китай, Южна Корея, Швейцария, Индия, Канада, Австралия, Израел, Норвегия и Бразилия. Проучването на ЕС за тенденциите при инвестициите в развойна дейност в промишлеността допълва индекса, като събира качествена информация относно факторите и проблемите, оказващи влияние върху сегашните и бъдещите стратегии за инвестиции в НИРД. Резултатите от проучването през 2013 г. се основават на отговорите на 172 предимно големи компании от посочените 1000 европейски компании за 2012 г. Тези отговори са събрани между април и юни 2012 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване