Съвет по фискална политика би трябвало да работи към парламента от 1 януари


От началото на следващата година се очаква да заработи независим орган за контрол на фискалната  политика - така нареченият фискален съвет към Народното събрание. Това съобщиха на семинар за журналисти експерти от Министерството на финансите, цитирани от БТА.

Маринела Петрова, директор на дирекция "Икономическа и финансова политика" в МФ посочи, че причината за създаването на подобен орган е продиктувана от членството на България в ЕС и
провежданата политика за ограничаване на...

Цветанов в Брюксел за форум по граждански свободи и правосъдие

Бившият вътрешен министър пътува по покана на колегите си от Европейската народна партия

ГЕРБ внесe жалба за незаконно използване на лични данни от БСП

ГЕРБ депозира жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) във връзка с изнесени в медиите данни, че по време на предизборната кампания през 2009 г. от БСП са използвани лични данни на около 2 млн. души, за да бъдат обект на агитация чрез обаждания.

Изплащат пенсиите по-рано

Изплащането на пенсиите за декември в пощенските станции ще започне на 6-и вместо на 7-ми и ще приключи по-рано - на 17-и вместо 20-и декември, съобщиха от Български пощи. Към пенсиите на правоимащите лица (лица, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за м. декември 2013 г., са в размер до 251,00 лв. включително) ще се изплаща и еднократна допълнителна сума в размер на 50,00 лв., съгласно постановление на Министерския съвет....

Два хотела в курорта ”Златни пясъци” с награди от БХРА

Тази година се навършват 20 години от основаването на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация - БХРА, чиято цел е да подпомага развитието на хотелиерството и ресторантьорството, да оказва подкрепа на предприемачеството и да стимулира частната инициатива и туристическия бизнес у нас.

McDonald's се разделя с Heinz заради Burger King

В България предпочитаме пържените картофи със сирене, но в останалите европейски страни, както и в Северна Америка, най-предпочитаната добавка към...

Изплащат пенсиите от 6-ти до 17-ти декември

Изплащането на пенсиите ще започне по-рано - на 6-ти вместо на 7-ми декември и ще приключи на 17-ти вместо на 20-ти декември, съобщиха от "Български пощи" ЕАД. На основание постановление на Министерски съвет, към пенсиите на правоимащите лица ще се изплаща и еднократна допълнителна сума от 50 лв. Право на коледна добавка имат хора, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за декември 2013 г., са в размер до 251 лв. включително, се посочва в съобщението....

ГЕРБ се жалват от БСП: Незаконно използват лични данни

ГЕРБ ще внесат жалба в Комисията за защита на личните данни по повод незаконното използване от страна на БСП на личните данни на 2 000 000 български граждани, без тяхното знание.

Ивайло Стоянов ще свири дербито "Ботев" (Пловдив) - ЦСКА


Реферът Ивайло Стоянов ще ръководи директния сблъсък за третата позиция между "Ботев" (Пловдив) и ЦСКА от 20-ия кръг на А група.

Червените са трети във временното класиране с 35 точки, а "канарчетата" са само на една зад тях.

Двубоят е в четвъртък от 14.00 часа, а помощници на главния съдия ще бъдат Николай Ангелов и Крум Стоилов.

По-рано през сезона Стоянов свири дербитата "Левски" - "Лудогорец" (0:2) и "Лудогорец" - "Литекс" (2:4), като шампионите обмисляха...

Президентът откри старта на "Българската Коледа"

Президентът Росен Плевнелиев обяви официалния старт на 11-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа" в многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ".
"Стартираме в една от водещите университетски болници в България, открита в далечната 1927 г. и болница, която се е доказала, като образец за българското Президентът Росен Плевнелиев обяви официалния старт на 11-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа" в многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ". "Стартираме в една от водещите университетски болници в България, открита в далечната 1927 г. и болница, която се е доказала, като образец за българското

443 млн. лева дупка в бюджета

Министерство на финансите

443 млн. лева е бил бюджетният дефицит към 31 октомври, сочат данните за изпълнението на консолидираната фискална програма, публикувани от Министерството на финансите.

Дефицитът по националния бюджет е 204,4 млн. лева, а по европейските средства - 238,6 млн. лева.

Дефицитът в края на октомври е по-голям с 83 млн. лв. спрямо предния месец.

Приходите до края на октомври са 23 751,3 млн. лв., или 78,2% от годишните разчети. Съпоставени със същия период на 2012 г., приходите и помощите по КФП към октомври 2013 г. бележат номинален ръст от 7,3% (1 623,9 млн. лв.).

Данъчните постъпления, включително приходите от осигурителните вноски, са 18 470,6 млн. лв., което представлява 80,8% от годишните разчети.

Приходите в частта на преките данъци към 31.10.2013 г. са 3 150,1 млн. лв., или 77,8% от планираните за годината. Приходите от косвени данъци са в размер на 9 619,9 млн. лв., което е 80,7% от плана за годината. Приходите от ДДС за периода са 6 105,3 млн. лв., или 79,8% от годишните разчети; от акцизи – 3 370,4 млн. лв., или 81,9% от разчета за годината; от мита – 124,3 млн. лв., или 103,6% спрямо планираните за 2013 г. От данък върху застрахователните премии са постъпили 19,9 млн. лв., което представлява 70,8% от предвидените за годината. Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и други данъци по ЗКПО) са в размер на 698,5 млн. лв., което представлява 86,3% от годишните разчети. Приходите от социалноосигурителни и здравни вноски към 31.10.2013 г. са 5 002,1 млн. лв., или 82,4% от разчетените за годината.

Неданъчните приходи и помощите са в размер на 5 280.6 млн. лв., или 70.1% от разчета за 2013 година. Спрямо същия период на 2012 г. се отчита ръст от 22.3 процента.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към 31.10.2013 г. възлизат на 24 194,2 млн. лв., което е 75,7% от годишния разчет. Съпоставено със същия период на 2012 г. общо разходите по консолидирания бюджет са нараснали с 1 992,7 млн. лв. (9,0%). Съпоставени със същия период на предходната година се отчита ръст основно при социалните и здравноосигурителните плащания, лихвените разходи, капиталовите разходи, разходите за издръжка, разходите за частта от вноската на РБ в общия бюджет на ЕС и други.

 

Текущите нелихвени разходи са в размер на 19 953,5 млн. лв., капиталовите разходи възлизат на 2 790,9 млн. лв. и лихвените плащания – на 660,0 млн. лв.

 

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 октомври 2013 г. от централния бюджет, възлиза на 789,9 млн. лв., което е в съответствие с Регламент (ЕО, ЕВРАТОМ) 1150/2000 на Съвета на ЕС от 22 май 2000 година за прилагане на Решение 94/728/ЕО, Евратом относно системата за собствени ресурси на Общностите.

 

Фискалният резерв към 31.10.2013 г. е в размер на 4,9 млрд. лева.

 

Данните за изпълнението на консолидирания бюджет към 31 октомври 2013 г. са публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите, в категория “Бюджет”/„Статистика“. Освен статистическите данни е публикуван и Информационен бюлетин за изпълнението на консолидирания бюджет, който представлява кратък анализ на изпълнението на основните бюджетни параметри на консолидирано ниво и по съставни бюджети.

 

Статията "443 млн. лева дупка в бюджета" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

ЕК налага антидъмпингови мерки за китайските соларни панели

ЕС ще наложи от петък антидъмпингови мерки срещу китайските производители на соларни панели, които не приеха приятелското споразумение от това лято и това създаде опасения от избухването на търговска война.

Включваме се в мегапроект за велоалея между Златните и града?

Варна ще търси възможности да се включи в международен проект за изграждане на велоалеи, свързващи Констанца и Истанбул. Това съобщи кметът Иван Портних. Представители на местната администрация са на посещение в Бургас, където се представят подробности по проекта. "Ще се търсят възможности Варна също да се включи, тъй като изграждането на велоалеи в града би довело до опазване на околната среда, решаване на проблема с паркоместата", обясни градоначалникът. Той посочи, че би могло например да се мисли за евентуалното свързване на комплекса "Злат...

Тайландската министър-председателка отказа да подаде оставка

Тайландската министър-председателка Инглук Шинаватра отказа да подаде оставка и отхвърли като неконституционни исканията на протестиращите от вчера за замяна на правителството с "народен съвет", предаде Франс прес. Шинаватра направи първото си телевизионно изявление след масовите протести и сблъсъци с полицията през уикенда, при които по официални сведения загинаха между трима и петима души, а десетки бяха ранени. "Готова съм да направя всичко, за да бъдат хората щастливи. Но като премиер това, което върша, трябва да е в съответствие с конститу...

Резултатите от анкетата: Следващото обещание на Бареков е 8 месеца бременност

Хората на Бареков пред МИЕТ    Снимка: Сергей  Антонов

22% процента от читателите на OFFNews смятат, че 8-месечната бременност ще бъде следващото обещание на Николай Бареков към избирателите му.

В анкетата ни взеха участие 3963 души.

Вторият по-популярност отговор-обеащние на Бареков стана и социалната програма “Робин Худ”, която ще бъде финансирана от кражбите на властта. Това предсказание са дали 20% (775) от анкетираните.Бареков обещава 8-месечна бременност

Предсказанието на нашите читатели оказва повече от вярно, тъй като само няколко дни след като пуснахме анкетата, Николай Бареков обеща именно такава програма, дори и със същото име.

На трето място в класацията на барековите обещания се нарежда “Булка за всеки ерген над 35 години” с 485 гласа (12%).

“Истински Дядо Коледа за деца до 4 години” е следващото обещание на Бареков според 403 души (10%).

Класацията с оптимистично-невъзможните обещания на Бареков се допълва с “Офшорките на Дон Корлеоне и Марлон Брандо на прокОрор” с 346 гласа, “Бентли за всеки абитуриент отличник” с 280 гласа, 16-та заплата с 267 гласа, “безплатно море за пенсионерит”е със 198 гласа, “500 лева майчински” със 168 гласа и на последно място се нарежда новият апартамент за младите семейства със 163 гласа.

Статията "Резултатите от анкетата: Следващото обещание на Бареков е 8 месеца бременност" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Българската Коледа: За деца с увреден слух и зрение

Кампанията "Българската Коледа" тази година ще набира дарения за закупуване на апаратура за деца с увреден слух и зрение. С набраните средства ще се купи техника за всички университетски и за детските отделения на областните болници в страната.

Брокери на имоти настояват за национален професионален регистър

Заради политическите сътресения в страната регламентацията на работата на посредниците на пазара на имоти се бави

    


Google посвещава днес заглавната си страница на Мария Калас

/КРОСС/Световната търсачка Google посвещава днес заглавната си страница на 90-годишнината от рождението на Мария Калас - легендарното сопрано и най-харизматичната оперна певица на ХХ век. Нейният феноменален глас, в комбинация с красотата и голямата й драматургична дарба, я превръщат в живата легенда на най-престижната музикална сцена „Ла скала". Оперната дива е родена в Ню Йорк, но в жилите й тече гръцка кръв. Истинското й име е Мария Анна Сесилия София Калогеропулус, а творческият псевдоним "Калас" тя приема след първите си големи успехи на оперната сцена. Случайно или не, най-голяма известност й носят ролите, наситени с трагизъм. Една от тях се оказва и тази на собствения й живот. Въпреки световното признание и обожанието на публиката обаче, Мария не успява да получи единственото, към което истински се стреми - любовта на магната Аристотел Онасис. Умира на 16 септември 1977 година. „Мария Калас е най-високият връх в певческото изкуство на ХХ век. Гласът ѝ беше феноменален, на основата на невероятна техника, съвършена музикалност и магнетично присъствие на сцената. Тези уникални качества я направиха мит в историята и във въображението на обществото."    

Заработи нова евросистема за имигрантите

От днес работи Европейската система за наблюдение на границите ЕВРОСУР, която ще има важен принос за спасяване живота на тези, които се излагат на риск, за да достигнат Европа по вода. България се присъединява към нея на 1 декември догодина.

Софийската градска прокуратура отказва да разследва Кристинката на Найденов

Кристина Спасова, Снимка: в. "168 часа"

Вече втори месец Софийската градска прокуратура (СГП) отказва да изпълни указанието на висшестоящата апелативна прокуратура (САП) да образува разследване за пране на пари и длъжностно престъпление по случая със скоростното забогатяване на пиарките на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Това съобщи „Медиапул“, цитирайки градската прокуратура.

Проверката по случая – първоначално прекратена през април, бе възобновена от САП и това е потвърдено от Върховната касационна прокуратура, пред която градското обвинение е атакувало подновяването на производството.

От СГП досега не са дали обяснение защо делото не е започнало.

Висящата проверка е по повод скандала, избухнал през август 2012 г., когато разследване на в. “Сега” показа, че общата фирма на Кристина Спасова и Лора Димитрова (пиарките на Найденов) “Кей Ем Ком” печели обществена поръчка за 50 хил. лв. за създаване на профили на ПРСР в социалните мрежи.

Фирмата на двете момичета на по 24 и 25 години бе учредена с капитал 2 лв. на 26 септември 2011 г. – три месеца преди подписването на договора с Министерството на земеделието и храните. До юли 2012 г. Спасова вече е собственик на два офиса, закупени с лични средства без ипотека за 507 000 лева, а през юни “Кей Ем Ком” сключва и друга крупна сделка – за придобиване на 26% от капитала на завода “Био ем ди” срещу 390 000 лв. Като съдружник в “Био ем ди” Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано – през април, дъщерно дружество “Био ем ди-1″. 

В капитала на това дружество са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1.1 млн. лв. И след приемането на Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и договор за аренда на земя с община Берковица.

През април СГП отказва да образува досъдебно производство. През юни прокуратурата пък обяви, че няма данни за престъпление в скандалния разговор между Найденов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов в дома на Борисов в Банкя. Във въпросния разговор домакинът споменава „Криси“ в следния “А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която ако искаш ще ти я кажа, ако искаш няма да ти я кажа”, казваше Кокинов на Найденов и му обясняваше как прокуратурата “май” е предложила сделка на “девойките, една от които е дамата, с която живееш”. Сделката е “да свидетелства срещу тебе, за да не й повдига обвинение”.

Статията "Софийската градска прокуратура отказва да разследва Кристинката на Найденов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Софийската градска прокуратура отказва да разледва Кристинката на Найденов

Кристина Спасова, Снимка: в. "168 часа"

Вече втори месец Софийската градска прокуратура (СГП) отказва да изпълни указанието на висшестоящата апелативна прокуратура (САП) да образува разследване за пране на пари и длъжностно престъпление по случая със скоростното забогатяване на пиарките на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Това съобщи „Медиапул“, цитирайки градската прокуратура.

Проверката по случая – първоначално прекратена през април, бе възобновена от САП и това е потвърдено от Върховната касационна прокуратура, пред която градското обвинение е атакувало подновяването на производството.

От СГП досега не са дали обяснение защо делото не е започнало.

Висящата проверка е по повод скандала, избухнал през август 2012 г., когато разследване на в. “Сега” показа, че общата фирма на Кристина Спасова и Лора Димитрова (пиарките на Найденов) “Кей Ем Ком” печели обществена поръчка за 50 хил. лв. за създаване на профили на ПРСР в социалните мрежи.

Фирмата на двете момичета на по 24 и 25 години бе учредена с капитал 2 лв. на 26 септември 2011 г. – три месеца преди подписването на договора с Министерството на земеделието и храните. До юли 2012 г. Спасова вече е собственик на два офиса, закупени с лични средства без ипотека за 507 000 лева, а през юни “Кей Ем Ком” сключва и друга крупна сделка – за придобиване на 26% от капитала на завода “Био ем ди” срещу 390 000 лв. Като съдружник в “Био ем ди” Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано – през април, дъщерно дружество “Био ем ди-1″. 

В капитала на това дружество са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1.1 млн. лв. И след приемането на Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и договор за аренда на земя с община Берковица.

През април СГП отказва да образува досъдебно производство. През юни прокуратурата пък обяви, че няма данни за престъпление в скандалния разговор между Найденов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов в дома на Борисов в Банкя. Във въпросния разговор домакинът споменава „Криси“ в следния “А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която ако искаш ще ти я кажа, ако искаш няма да ти я кажа”, казваше Кокинов на Найденов и му обясняваше как прокуратурата “май” е предложила сделка на “девойките, една от които е дамата, с която живееш”. Сделката е “да свидетелства срещу тебе, за да не й повдига обвинение”.

Статията "Софийската градска прокуратура отказва да разледва Кристинката на Найденов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Китайци и турци идват за Джаксън Менди

ЦСКА ще иска поне 300 000 евро за своя защитник

    


Община Перник ще възстанови ски пистата в Голо Бърдо

В плановете са и отдаване на концесия на спортния комплекс "Металург", както и на минералния извор в кв. Бела вода

    


Верижна катастрофа в подлеза на НДК

След катастрофата в подлеза на НДК. Снимка: Юлиан Христов

Верижна катастрофа стана в подлеза на НДК.

Сблъскаха се два леки автомобила и тролейбус, който е бил на спирката. Катастрофата е станала към 13.15 ч.

За момента не са ясни причините за катастрофата. Според очевидци единият от автомобилите се е завъртял, като в резултат се е блъснал в друга кола. Вторият автомобил се блъснал в тролея.

Няма пострадали, като от инцидента има само материални щети по автомобилите. Движението в района е затрудено. 

В неделя сутринта шофьор от Перник блъсна с автомобила си дядо и внуче, които чакали на спирката в подлеза на НДК в София. 

Лекият автомобил с пернишка регистрация не е успял да вземе завоя при слизането си в подлеза и е блъснал възрастния мъж и 15-годишния му внук. Пострадалите бяха откарани в болница, но след преглед бяха освободени. 

От удара бяха избити 9 бетонни колчета, които са поставени, за да пазят хората, които чакат на спирката в подлеза на НДК.

Статията "Верижна катастрофа в подлеза на НДК" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Верижна катастрофа в подлеза на НДК, няма пострадали

След катастрофата в подлеза на НДК. Снимка: Юлиан Христов

Само ден, след като в подлеза на НДК автомобил катастрофира на спирката на тролейбусите, стана втора катастрофа. 

Катастрофата е станала около 13.15 часа между два леки автомобила и тролей, който е бил на спирката.

За момента не са ясни причините за катастрофата. Според очевидци единият от автомобилите се е завъртял, като в резултат се е блъснал в друга кола. Вторият автомобил се блъснал в тролея.

Няма пострадали, като от инцидента има само материални щети по автомобилите. Движението в района е затрудено. 

В неделя сутринта шофьор от Перник блъсна с автомобила си дядо и внуче, които чакали на спирката в подлеза на НДК в София. 

Лекият автомобил с пернишка регистрация не е успял да вземе завоя при слизането си в подлеза и е блъснал възрастния мъж и 15-годишния му внук. Пострадалите бяха откарани в болница, но след преглед бяха освободени. 

От удара бяха избити 9 бетонни колчета, които са поставени, за да пазят хората, които чакат на спирката в подлеза на НДК.

Статията "Верижна катастрофа в подлеза на НДК, няма пострадали" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Откриват детската площадка в кв. "Изгрев" утре

Отложеното от 28 ноември откриване на детска площадка в кв. „Изгрев" (пресечката на ул."Младежка" и ул.„Подем") заради лошото време тогава ще се състои утре от 11,00 часа, съобщиха от общинската администрация. Припомняме, че Община Хасково и голяма софийска компания стартират регионална информационно-образователна кампания за насърчаване на разделното събиране на отпадъци от опаковки и правилното им изхвърляне в трицветните контейнери. Кампанията е под надслов „Хасково събира разделно! Защото искаме чисти улици, защото ценим природата, защото з...

Силвио Данаилов: Флорентино Перес ни посъветва да използваме харизмата на Карлсен


Президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов и новият световен шампион Магнус Карлсен са се срещнали с президента на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес. Норвежецът беше специален гост на белите за мача с "Валядолид" (5:0) в събота, като символично изпълни началния удар.

"Перес покани Магнус като световен шампион и фен на "Реал" и мен като президент на Европейския шахматен съюз. Това е много голямо признание за шаха, защото президентът на клуба се среща лично с много...

Има ли живот на други планети?

Проф. Димитър Съсълов разказва вълнуващата история за невероятния момент, в който всички усилия на астрономите и биолозите ще ни позволят да надникнем в непознатото – „Животът на свръхземите“ (ИК „Изток-Запад”) е книга, която предлага истинска трансформация в нашето разбиране за живота и за мястото ни в Космоса.През 1543 г. Николай Коперник започва истинска революция с разбиването на геоцентричния модел на Вселената, доказвайки, че нашата планета не е в центъра на Космоса. Почти петстотин години по-късно започналата тогава революция върви към своя завършек. Точно както Земята не е центърът на Сътворението, така и животът върху нея (може би) не е уникален и свойствен само за нашия планетарен дом... Може би или със сигурност?Невероятната книг...

Даваме по-високи олимпийски премии от САЩ и Русия

Зимните Олимпийски игри чукат вече на вратата, до откриването на най-големия спортен форум в Сочи остават точно 67 дни. По традиция силата на страната ни не е в белите дисциплини, но спортистите ни може да се гордеят. Още преди старта на състезанията България уверено поведе на останалите държави. Ако се запази финансовото стимулиране от миналите игри в Лондон през 2012 г., както най-вероятно ще стане, нашите представители ще имат едни от най-сериозните парични бонуси в света. В настоящата наредба на Министерството на младежта и спорта за олимпийско злато са предвидени 200 000 лв., среброто е оценено на 170 000 лв., а бронза - 140 000 лв. Сигурно обаче във ведомството не са притеснени откъде ще намерят парите, защото шансовете на спортистите ни за медал клонят към нулата, а титлата би бил...

Българите отново първи по страдание в света

Българите се самоопределят като по-страдаща нация дори от хората от страните от Третия свят. Независимо от войните, които се разрастват в Близкия Изток, България заема топ позицията в световното проучване на международната социологическа агенция „Галъп Интернешанъл" за "най-страдаща нация през 2012 г.", предаде Стандарт нюз. България оглавява черната класация за трета поредна година. 39% от българите са посочили, че животът им е достатъчно лош, че да бъде счетен за "страдание". Само два процента след нас се нареждат арменците. Трета и четвърта позиция заемат Камбоджа (34%,) и Хаити (32%), следвани от Унгария (32%) и Афганистан (29%). Галъп класифицира държавите в десетобална система в категории "процъфтяваща", "борeща...

Отвориха ценовите оферти на кандидатите за ремонт на училища и културни институти

Седем фирми кандидатстват за изпълнение на обществена поръчка „Текущи и аварийни ремонти по детски градини, училища, читалища, културни институти, детски ясли, социални структури и други сгради на територията на община Шумен". По-рано днес комисията отвори ценовите оферти на кандидатите, информират от пресцентъра на местната администрация. Общата стойност на поръчката е малко над 291 000 лв. В нея са обособени 7 позиции: бетонови и арматурни работи, покривни работи, бояджийски работи, настилки и облицовъчни работи, железарски работи, ремонт на...

Президентът обяви официалния старт на "Българската Коледа"

Президентът Росен Плевнелиев обяви официалния старт на 11-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа Президентът Росен Плевнелиев обяви официалния старт на 11-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа" в многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ". "Стартираме в една от водещите университетски болници в България, открита в далечната 1927 г. и болница, която се е доказала, като образец за българското

Колата на футболист на “Добруджа“ поднесе, удари автомобил с 4 деца

Футболистът на „Добруджа" Иван Иванов катастрофира в района на Шарков чифлик. 20-годишният десен бек е с мозъчно сътресение в хирургията на благоевградската болница. Пежото на защитника поднася на мокрия асфалт, навлиза в насрещната лента, блъска се в мантинелата, след което върху него връхлита „Ауди" със софийска регистрация, съобщи struma.com. В Футболистът на „Добруджа" Иван Иванов катастрофира в района на Шарков чифлик. 20-годишният десен бек е с мозъчно сътресение в хирургията на благоевградската болница. Пежото на защитника поднася на мокрия асфалт, навлиза в насрещната лента, блъска се в мантинелата, след което върху него връхлита „Ауди" със софийска регистрация, съобщи struma.com. В

Пускат движението по новия обходен път на село Поповци

/КРОСС/ От утре пускат движението по новия обходен път на село Поповци. Това е път ІІ-44 Севлиево - Габрово, обход с. Поповци - от км 23+900 до км 25+821. Участъкът се намира западно от гр. Габрово и южно от с. Поповци, като връзката със съществуващия път се осъществява при разклона за с. Гергини. Агенция „Пътна инфраструктура" инвестира близо 3,6 млн. лв. в изграждането на обекта. Проектът е по програмата „Ново строителство" и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет, съобщават от АПИ. Път ІІ-44 Севлиево - Габрово - обход на с. Поповци е един от важните пътни проекти в Габровска област. Той свързва път I-4 София - Варна с път I-5 Русе - Велико Търново - Габрово - Стара Загора и се използва от тежкотоварните камиони за връзка между северозападната и централната част на страната с Южна България чрез прохода Шипка. Досега целият транзитен трафик преминаваше през центъра на Поповци. С изграждането на обходния път движението се изнася извън селото, с което се подобряват условията за живот и ще намалее замърсяването на въздуха. Дължината на пътния участък е 1,92 км. Връзката на новата пътна отсечка със съществуващия път става непосредствено преди пътен възел „Поповци" с направление Шипка. За подобряване безопасността на движението съществуващият мост на пътя Поповци - Гергини е уширен. На целия обект е поставена хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, монтирани са стоманени предпазни огради

Футболист на “Добруджа“ удари кола с 4 деца

Футболистът на „Добруджа Футболистът на „Добруджа" Иван Иванов катастрофира в района на Шарков чифлик. 20-годишният десен бек е с мозъчно сътресение в хирургията на благоевградската болница. Пежото на защитника поднася на мокрия асфалт, навлиза в насрещната лента, блъска се в мантинелата, след което върху него връхлита „Ауди" със софийска регистрация, съобщи struma.com. В

3-месечно бебе е най-малкият читател на варненската библиотека

3-месечно бебе е най-малкият читател на варненската библиотека, разказа директорът д-р Емилия Милкова.„Нашите най-малки приятели са изключително интересни. Те не могат да четат, но важното е, че първият досег с книгата се е случил в библиотеката“, каза Милкова.По думите й това е голяма световна тенденция, която и варненската библиотека се опитва да приложи. „В развитите държави на излизане от родилния дом майката и бебето получават първата книжка, която те да споделят. Идеята е детето да свикне и в дома с книгите“, разкри Милкова. Пред членовет...

Анелия - любителка на адреналина

Попфолк певицата в последните години залага на доста провокативен имидж. От свенливото и обрано момиче, което беше в началото на кариерата си, не е останало нищо.

Учени от ЦЕРН изследват антигравитацията

Учените от ЦЕРН започнаха изследвания на теорията за съществуването на антигравитация. Това стана възможно, след като на практика бе доказано съществуването на бозона на Хигс – частица, която обяснява защо Вселената съществува такава каквато я познаваме.

Градската елха грейва на Никулден

Светлините на градската елха, както и на цялата коледна украса във Варна, ще бъдат запалени на Никулден, съобщиха от общината. Празничната програма ще започне пред сградата на Окръжния съд в петък, в 17:30 часа, с концерт на състави от Общинския детски комплекс. Тази година в коледната украса на града ще има нови елементи, разкри кметът Иван Портних. Те ще бъдат разположени както в центъра, така и по кварталите....

Кръстоносният поход срещу прахосмукачките

От септември 2014 година прахосмукачките с мощност над 1600 вата ще изчезнат от рафтовете на европейските магазини. Това гласи една от последните директиви на Еврокомисията, която цели да ограничи потреблението на електроенергия в домакинствата.   Екологичният начин на живот е на мода в Европейския съюз, но Frankfurter Allgemeine Zeitung се пита дали Брюксел не е обзет от "неистово желание да забранява”.   Сегашното ограничение е част от енергийната политика на Европейския съюз. Тази политика има за цел да намали не само разхода на електроенергия и природни ресурси, но и изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата, което допринася за глобалните промени на климата. Тъй като повече от половината електричество в Европейския съюз, се добива от въглища, петрол и природен газ, става ясно, че всички тези цели са тясно свързани помежду си.   Еврокомисията вече се хвали с някои успехи: например, че за последните 15 години в Европейския съюз разходът на вода в пералните машини е намалял наполовина.   Депутатът от Европарламента Херберт Ройл, член на управляващата в Германия партия ХДС, смята, че Европейската комисия е отишла твърде далеч в стремежа си да регулира и най-малките аспекти на потребителския пазар. Според него, ограничаването на мощността на прахосмукачките е безсмислено, тъй като на домакините ще им е нужно повече време за почистването на килими и други потънали в прах повърхности, в резултат на което разходът на електроенергия не само че няма да намалее, но може даже да нарасне.   Въпроси поражда и новият ”рейтинг” на прахосмукачките, който по план ще влезе в сила от есента на следващата година: енергийната ефективност на тези електроуреди ще се оценява по скалата от А до G.   Въпреки това производителите на прахосмукачки са по-спокойни от очакваното.   Представителите на немската фирма Vorwerk, например, твърдят, че качеството на работа на на прахосмукачката не зависи пряко от нейната мощност. Британската фирма Dyson обаче е изпратила иск срещу Еврокомисията, оспорвайки системата за оценяване на ефективността на прахосмукачките.   Според собственика на фирмата сър Джеймс Дайсон, тестовете, по чиито резултати ще бъде оценявано качеството на битовите уреди, се провеждат в лабораторни условия, т.е. в празни помещения с малко количество прах - а това силно се отличава от реалните условия за работа на прахосмукачката и може да заблуди потребителя. Освен това Дайсон твърди, че европейските правила позволяват създаването на екологично по-вредни модели прахосмукачки със стар тип филтри и торби за събиране на прах.   Европейският трибунал със седалище в Люксембург е приел жалбата на фирмата Dyson за разглеждане, но засега решение така и не е взето.   Въпросът за прахосмукачките, изглеждащ на пръв поглед чисто битов, вече е придобил политическо звучене. Популистите евроскептици са взели на прицел новата директива на Еврокомисията като пример за безсмислените и вредни измислици на евробюрократите.   Британският вестник Daily Express сравнява Брюксел с героя от "Алиса в страната на чудесата” Лудия Шапкар. А депутатът от Европарламента Роджър Хелмер, член на Партия за независимост на Обединеното кралство, произнесе цяла тирада: ”Това е още един пример как Европейският съюз се опитва да изсмуче живота от британските законодатели и домакини! Брюксел казва, че тази тяхна мярка ще позволи спестяването на енергия, достатъчна за непрекъснато електроснабдяване на два милиона домове. Но експертите твърдят, че прахосмукачките с ограничена мощност не са в състояние да се доберат до най-малките частици прах, които вредят най-много на хората с алергии и астматиците. Ето и още един случай, когато щеше да е много по-добре, ако решението се вземе във Великобритания без излишната намеса на Европейския съюз”.   Малко вероятно е обаче директивата за прахосмукачките на Еврокомисията да бъде преразгледана. Още повече, че тя е само част от реализацията на много по-мащабно разпореждане на Европейския съюз, свързано с екодизайна на стоките, работещи с помощта на енергия. То беше прието през 2009 г. и не предизвика никакви сериозни възражения сред обществото.   Възможно е и точно в това да е същината на проблема. Много норми и директиви на европейските власти, които засягат аспекти от всекидневието на жителите на ЕС, влизат в сила незабелязани. Полезни, вредни или може би просто ненужни - широката публика ще разбере за тяхното съществуване само в случаи (много малко на брой), когато тези документи привлекат интереса на медиите.   И тук не става въпрос за злонамерено желание на "евробюрократите“ да внушат своите представи за правилно, полезно и прекрасно. Просто механизмите за приемане и изпълняване на решенията в ЕС често са толкова сложни и непрозрачни, че вниманието на обществеността бива привличано от най-шумните законодателни актове (като историята със забраната на ментолови цигари), но от "дреболии " като лимита на мощността на прахосмукачки - не винаги.   Това вреди и на двете страни. От една страна европейските чиновници наистина свикват с представата за собственото си могъщество. От друга - сред европейците възникват слухове и представи за "тайните интриги на Брюксел", понякога доста странни и далеч от истината.   Така разпространеното мнение за това, че в Европейския съюз може би действа постановление, което забранява продажбата на тези краставици и банани, които са по-криви от допустимата по този документ норма. Такава директива (под номер 2257/94) наистина е достойна за Лудия Шапкар и в действителност е съществувала. Но първо, тя само е класифицирала "кривите“ краставици, като е забранявала да се продават като висок клас продукти и второ – този документ е отменен още през лятото на 2008 г.   Ето една по-нова история: през есента на 2011 г. е влязла в сила разпоредба на Еврокомисията във връзка с продажбата на детски балони и т.н. "езичета“ - whistlе blowers - играчки във формата на надуваеми ленти, които при надуване издават силен звук. За децата до 8 г. възраст е препоръчително да надуват балони и "езици“ под наблюдението на възрастни, за да може да се предотврати задавяне.   В пресата се появили съобщения за това, че на "децата от ЕС е забранено да надуват балони“. Между другото ставало въпрос за препоръка, а не за забрана, както по-късно се опитала да обясни в своя блог и една от сътрудничките на Еврокомисията.   Евродепутатът Андрю Дъф дори събрал на едно място някои митове за "драконовите мерки“ на ЕС – особено в областта на търговията с храни. Сред тези несъществуващи забрани и инструкции, попадат и някои като:   - Забрана за продажба на бонбони без опаковки - Забрана за сирене Чедър; - Директива за продукти, съдържащи ядки – твърди се, че е наредено названията на ядките върху опаковките на продуктите да се пишат единствено на латиница. - Забрана на релефни бутилки джин - Ограничението на телевизионни реклами за сладки и играчки (в действителност наистина съществува, но само в една държава от ЕС – Швеция, и, разбира се, е било прието от нейното законодателство, а не от Брюксел) - Забрана във Великобритания за използването на наименования във футове, а не в сантиметри в традиционните размери на пиците.   И накрая любимото ми от този списък – несъществуващата директива за това, че при превоз на разстояние над 50 км на живи морски дарове, по-специално миди и стриди, е необходимо да се осигури почивка и поливане с душ за намаляване на стреса.   Превод: Натали Николова и Цветина Стоянова

Велико Търново вече е с коледна украса

Близо 1000 светещи елемента украсяват празнично града

    


Украинският президент готов да подкрепи оставката на правителството

Виктор Янукович. Снимка: БГНЕС

Украинският президент Виктор Янукович обяви, че е готов да подкрепи оставката на правителството, ако Върховната рада гласува резолюцията за това.

Оставка поискаха лидерите на трите най-големи опозиционни партии в Украйна.

Оставката обаче трябва да бъде разгледано първо от ресорната комисия и едва след това от парламента в Украйна.

Върховната раса ще обсъди във вторник ситуацията в страната, обясни председателят на парламента Володимир Рибак, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Обсъждането е по идея на партийните лидери. На заседанието ще бъде обсъдено дали трябва да се накажат виновниците за побоя над протестиращите в украинската столица преди дни, уточни Рибак.

На съвещанието във Върховната рада беше обсъдено и искането на демонстрантите за оставка на правителството, посочи Рибак.

Очаква се ситуацията в Украйна да бъде обсъдена и по време на заседанието на Съвета Русия-НАТО на 4 декември в Брюксел.

Въпреки уверението на президента Виктор Янукович, че ще подкрепи решението на Върховната рада, той възнамерява да осъществи планираното за 3 декември посещение в Китай.

В същото време стана ясно, че Украйна е отзовала посланика си в Истанбул Богдан Ярменко заради подкрепата му за евроинтеграцията на страната и критиките относно насилственото разпръсване на протестиращите в Киев.

Десетки бяха задържани, а над 160 души бяха ранени по време на протестите срещу решението за спиране на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС.

Киевският съд вече започна да освобождава задържаните студенти по време на протеста на площад „Незавсимост“. Причината е, че арестите „не са оформени по законен ред“.

Въпреки забраната за протести, която Киевският съд издаде, в центъра на Киев вече има хиляди хора, искащи оставката на правителството. 

Статията "Украинският президент готов да подкрепи оставката на правителството" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Управляващите използват същите методи като властта в Киев!

Цветанов се оплака в Брюксел от политически репресии срещу протестиращи

    


"Галъп": Българите са "най-страдащият" народ трета поредна година


За трета поредна година България оглавява класацията на "Галъп Уърлд" за "най-страдащ" народ. Според публикуваните днес подробни данни за 2012г. от проучване на агенцията 39% от българите определят живота си като достатъчно тежък, за да се каже, че страдат.

"Галъп" класифицира живота на респондентите в три категории: като "процъфтяващ", "борба" и "страдание". Тези определения обаче не са дадени от самите интервюирани. Те трябва да оценят настоящото си състояние и бъдещите си...

Опасна течност за чистачки залива пазара

Приятел спрял при катаджия, без да му вдига палката. Търсил помощ - очите му сълзели, виждал като през мъгла, станало му лошо, зашеметено и едва държал правия път. Детето му на задната седалка имало същите симптоми. “Зле ни е”, рекъл на полицая през прозореца и се отпуснал назад. 
Униформеният отворил вратите, издърпал двамата навън... Приятел спрял при катаджия, без да му вдига палката. Търсил помощ - очите му сълзели, виждал като през мъгла, станало му лошо, зашеметено и едва държал правия път. Детето му на задната седалка имало същите симптоми. “Зле ни е”, рекъл на полицая през прозореца и се отпуснал назад. Униформеният отворил вратите, издърпал двамата навън...

Общината ще финансира създаването на предучилищни групи

Фонд за финансиране на създаването на целодневни предучилищни групи в учебните заведения в Пловдив ще заработи от догодина, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му все още не е ясно, каква сума ще бъде заделена за целта, като това ще се разбере в четвъртък, когато предстои среща с над 30 училищни директори. Фондът няма да финансира новостроящи се сгради, а само реконструкция на съществуващи вече помещения, които да бъдат пригодени за предучилищни занимания.   През следващата година ще бъде запзена и п...

Конкурс "Екоколеда" организира РИОСВ-Шумен

Конкурс „Екоколеда" организира Регионалната инспекция по околна среда и води в Шумен. Желаещите да се включат в него ще трябва ръчно да изработят играчки и гирлянди за елха, коледни и новогодишни картички от екологични материали или рециклируеми отпадъци, както и стихотворения на коледно - новогодишна тематика. Награди за победителите от конкурса са осигурени от екоинпекцията и Държавно горско стопанство "Върбица". Желаещите да се включат в конкурса, трябва до 14 декември включително, да донесат в сградата на РИОСВ на ул. „Съединение" №71, в Ш...

Божидар Димитров имал страх от болонки

ЖЪЛТИНИТЕ
Божидар Димитров изпитвал ужас от болонки, пише клюкарски вестник. Щом видел екземпляр от дребната порода кученца, той побледнявал и бързо се отдалечавал. Не се успокоявал дори и след уверенията на стопаните, че животинчето е много кротко. Това идва от случка в ранното детство на Димитров, обяснявали анонимни приятели, цитирани от ЖЪЛТИНИТЕ Божидар Димитров изпитвал ужас от болонки, пише клюкарски вестник. Щом видел екземпляр от дребната порода кученца, той побледнявал и бързо се отдалечавал. Не се успокоявал дори и след уверенията на стопаните, че животинчето е много кротко. Това идва от случка в ранното детство на Димитров, обяснявали анонимни приятели, цитирани от

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване