ООН подозира Башар Асад във военни престъпления

Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай заяви за първи път, че има доказателства за "отговорност" на сирийския президент Башар Асад за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Индустриалните поръчки в Германия се сринаха през октомври

Анализаторите отбелязват рязък спад в търсенето от страните извън еврозоната

    


Задържаха 23 нелегални сирийци на ГКПП "Дунав мост"

Група от 23-ма сирийци е била задържана при опит да напусне нелегално страната през ГКПП „Дунав мост Група от 23-ма сирийци е била задържана при опит да напусне нелегално страната през ГКПП „Дунав мост", съобщиха от Гранична полиция. Емигрантите били задържани около 01:00 часа в нощта срещу неделя при проверка на турски ТИР, превозващ алуминиеви профили за Германия. При проверката граничарите забелязали, че въжето, с което било пломбирано ремар

Бивши разузнавачи топят ГЕРБ за бежанската криза

От три години насам една от основните задачи на нашите разузнавачи е била осигуряване на информация за арабския свят и това е била регулярна информация. Това са споделили бивши разузнавачи на председателя на Асоциацията на разузнавачите у нас.

Вижте срещата на литературата с графичния дизайн (снимки)

Чудили ли сте се някога какво би се получило от срещата на литературата с графичния дизайн? 
Новата поредица от литературни плакати на Евън Робъртсън отговаря на този въпрос. Тя включва в себе си цитати от световно известни автори, въплътени в интересни картини. Той превръща думите на писателите в причудливи произведения на изкуството, в Чудили ли сте се някога какво би се получило от срещата на литературата с графичния дизайн? Новата поредица от литературни плакати на Евън Робъртсън отговаря на този въпрос. Тя включва в себе си цитати от световно известни автори, въплътени в интересни картини. Той превръща думите на писателите в причудливи произведения на изкуството, в

Грожан не е много сигурен във финансовото бъдеще на Лотус

Пилотът на Лотус Ромен Грожан не смята, че финансовите проблеми на тима от Формула 1 са напълно разрешени. Тъкмо нередовните плащания накараха звездата Кими Райконен да потърси спасение в бившия си тим Ферари, а не съвсем розовото парично състояние на базирания в Енстоун отбор принуди преговорите с Нико Хюлкенберг да се протакат до степен на пропадане. Така през миналата седмица Лотус прибегнаха до своя резервен вариант и обявиха, че Пастор Малдонадо ще бъде новият партньор на Грожан за 2014 година. Макар че от тима не споменаха нищо за сериозн...

Екрокомисар: Практически България и Румъния са в Шенген

„Технически България и Румъния са в Шенген също като останалите държави от ЕС, които изрично не са пожелали друго", това заяви на пресконференция Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева


Черконе поясни това, по повод влязлата е „Технически България и Румъния са в Шенген също като останалите държави от ЕС, които изрично не са пожелали друго", това заяви на пресконференция Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Черконе поясни това, по повод влязлата е

Неджми Али срещу орязването на бюджетите за отбрана

Зам.-министърът на отбраната откри научна конференция на тема "Военни технологии и осигуряване на отбраната".

И в Армения протестират срещу планираното сближаване с Русия (видео)


Около 500 души в Ереван протестираха по време на посещението на руския президент Владимир Путин срещу плановете Армения да се присъедини към Митническия съюз, воден от Москва, предаде "Ройтерс".

Някои от участниците в протеста носеха плакати с надписи "Путин, върви си у дома" и "Не на СССР", намек за опитите на руския лидер да обедини бившите съветски републики в икономически съюзи и съюзи за сигурност.

Путин е на посещение в Армения, за да разговаря за решението на...

Борисов: Време е всички опозиционни партии да са единни – като в Украйна

Бойко Борисов. Снимка: ГЕРБ

Възхищавам се за това, че украинската опозиция намери общ език за изпълнение на целите си, написа днес в личния си Facebook профил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Всички опозиционни партии застанаха рамо до рамо в Украйна, независимо от битките им на изборите, защото имат обща цел – присъединяване към ЕС. Това би трябвало да ни послужи като пример, защото в България дори и в протестите срещу правителството бяхме разединени – едни в Пловдив, едни в университета, едни пред НС и по улиците. Така енергията на протестите намаля и не можа да постигне целта си, категоричен е Борисов.

Когато ГЕРБ напусна парламента и предложихме общи действия за сваляне на това нелегитимно правителство, получихме вежлив отказ. Дано всички си научим урока от украинската опозиция, намеква лидерът на ГЕРБ.

Статията "Борисов: Време е всички опозиционни партии да са единни – като в Украйна" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

За първи път в Исландия полицията застрелва човек

Той се бил "барикадирал" в апартамента си и стрелял по полицаите

Президентът подкрепя решението за намаляване на партийните субсидии

Президентът Росен Плевнелиев оцени положително намерението на управляващите партии да намалят партийните субсидии. По време на проведения през почивните дни семинар на властта стана ясно, че БСП и ДПС са договорили 10-процентно намаление на държавните субсидии за партиите.

Почина нацист, убивал холандски граждани

Хайнрих Боере, който е убил холандски граждани

Румънската полиция раздига със сила лагер срещу шистови сонди на "Шеврон"

Напрежение между силите на реда и протестиращи срещу експлоатацията на шистов газ в Източна Румъния е възникнало в понеделник сутринта, предадоха румънски медии, цитирани от БТА. Близо 30 души, които се намираха в палатков лагер в района на селищата Силищя и Пунджещ в окръг Васлуй, са били отведени от жандармеристи със затворнически коли. Силите на реда са поставили заграждения на окръжния път, съобщи в. "Евениментул зилей". Протестиращите бяха стегнали редиците си, за да се противопоставят на разполагането на оборудване на американската компания "Шеврон" за проучвания за шистов газ. "Шеврон" разполага с всички необходими разрешителни за монтиране на първа сонда за проучвания в периметър между селищата Силищя и Пунгещи, но след протести на местното население, екоактивисти и представители на църквата през октомври временно замрази проекта. Агенция "Аджерпрес" съобщи, че представители на "Шеврон" са пристигнали в понеделник сутринта със свое оборудване в периметъра, за който имат концесия. В зоната са мобилизирани впечатляващо количество представители на силите на реда - полицаи, жандармерия, пожарникари. Хората на закона са обградили палатковия лагер на съпротивата и са отвели с камионетки протестиращите за легитимация, посочва агенцията. В района са изпратени и три линейки. Движението по окръжния път, който свързва окръжния град Васлуй с Пунгещи, е блокирано, като силите на реда не позволяват преминаване и на журналистите. Представителите на жандармерията твърдят, че протестиращите са се държали враждебно и са отказали да освободят пътя. Демонстрантите пък твърдят, че около 4:30 ч. тази сутрин жандармерията е упражнила сила срещу тях. Част от протестиращите твърдят, че са били бити с палки, съобщи "Евениментул зилей". Вестник "Ромъния либера" цитира говорителката на румънската жандармерия Ирина Раду да казва, че "мисията на жандармеристите е да осигурят климат на нормалност в Пунджещ". По думите й около 100 души били блокирали окръжния път, а седем от тях са отведени в полицията.

8,5 години затвор за полски свещеник заради педофилия

Полското правосъдие осъди 49-годишен свещеник на 8 години и половина затвор за педофилия, предаде Франс прес. Отец Славомир С. от района на Рава Мазовецка, в централната част на Полша, извършил сексуални посегателства по отношение на пет момчета на възраст под 15 години. Той бил задържан през април 2012 година, след като една от жертвите подала сигнал срещу него. По време на процеса свещеникът твърдеше, че е невинен, посочва БТА. Делото се гледаше при закрити врата. Полската църква беше разтърсен...

Български артисти погребаха морала на политиците ни

Много български артисти се присъединиха към шествието „Да погребем морала на българските политици”, с което те подкрепиха протеста на „Ранобудните студенти” срещу политическата ситуация в България. Шествието тръгна от градинката край „Кристал”, като всички актьори се събраха и потеглиха към Народното събрание. Участие взеха председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, заместникът му Валентин Танев, Ненчо Илчев, известните актриси Мартина Вачкова и Силвия Лулчева, режисьорите Теди Москов и Андрей Слабаков. Популярният с множеството си роли в театъра Танев се беше облякъл като свещеник, който направи опелото. Както си му е редът бяха запалени свещи за помен, а на огражденията бяха сложени и некролози.

Кучето Скаут, което може да носи всичко на главата си (снимки)

Мислите, че кучетата се учат на трикове само, докато са малки? Тогава 9-годишният бултериер Скаут ще ви изненада със способностите си. Той може да балансира предмети върху главата си. За него разказва гордата му стопанка Джен Гилън пред в. "Дейли експрес". Макар да принадлежи към порода, забранена във Великобритания заради агресията си, Скаут по-скоро е търпеливо създание, което с удоволствие позира за снимки, демонстрирайки новопридобития си навик. Пътен конус, три хамбургера, чаша с доматен сок или чиния със сладки - за бултериера не представлява никакъв проблем да балансира различни предмети върху главата си. Стопанката на Скаут - Джен Гилън от Торонто, е осиновила питомеца си през 2009 г. от приют за животни. Сега тя е публикувала 20 снимки в блога си, за да демонстрира тал...

България е превишила двойно прага на ЕК за задлъжнялост

Механизмът за наблюдение на макроикономическите дисбаланси отчита за България прекрачване на праговете по още един показател - нивото на безработицата

Поща и ателиета на Дядо Коледа- на площада в Димитровград

5 дървени къщички, които ще се превърнат в работилници за коледни картички, украси и сурвачки, монтират от днес на площада пред сградата на общината в Димитровград. Миналата година там бе устроен коледен базар, в който се включиха местни фирми. Този път къщичките ще приютят работилниците на Дядо Коледа и пощата за писма до него, уточняват от общината. Посрещането му е планирано за 9 декември, когато ще е и церемонията за запалване светлините на живата коледна елха в града, висока над 30 метра. Дървените къщички ще останат на площада до 22 де...

Жан-Марк Еро: Неделя да остане почивен ден

Социалистическото правителство на Франция ще остави в сила повечето от действащите ограничения за търговията в неделя, въпреки критиките, че ограниченията са насочени към борба с безработицата.

Tайриз Гибсън плака неудържимо за Пол Уокър

Скалата и Вин Дизел изразиха тъгата си във Фейсбук, а актьорът Тайрийз Гибсън разчувства целия свят, след като лично почете Пол на импровизирано поклонение на лобното му място.

Сирийски бежанци заловени сред алуминиеви профили

23 нелегални сирийски емигранти бяха задържани на Дунав мост край Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Сирийски бежанци заловени сред алуминиеви профили на Дунав мост

23 нелегални сирийски емигранти бяха задържани на Дунав мост край Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Германия: Сърцето на Украйна бие с ритъма на Европа


Масовите антиправителствени протести в Киев показват, че "сърцето на украинския народ бие с ритъма на Европа", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, изразявайки безпокойство от насилието срещу демонстрантите, предаде "Франс прес".

Най-големите продемократични протести след Оранжевата революция през 2004 г. поискаха оставката на президента Виктор Янукович, след като под руски натиск той се отказа от по-тесни връзки между бившата съветска държава и Европейския съюз,...

ЕВН иска производителите на ток да плащат цена за достъп

ЕВН България Електроразпределение подаде заявление в ДКЕВР с искане всички производители на електроенергия, присъединени към мрежата на дружеството, да плащат цена за достъп. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Съгласно процедурата електроразпределителната компания подаде заявлението месец след като публично обяви своето намерение. Цената за достъп е изчислена на база договорена мощност и е в размер на 0,01650 лв./кВт за ден. Предложената цена за достъп за производители на енергия няма да доведе до промяна на крайната цена за потребите...

"Българската Коледа" ще събира средства за деца с увредено зрение и слух

Президентът Росен Плевнелиев обяви началото на единадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Тази година акцентът ще бъде "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух". Намалението на слуха е едно от най-често срещаните вродени заболявания и придобити увреждания в най-ранна детска възраст и неустановено навреме то води до забавяне на развитието - говорно, интелектуално, емоционално, социално. Голяма част от тези заболявания могат да бъдат излекувани, ако се диагностицират навреме, заяви президентът. Целта на "Българската Коледа“ през следващата година е да осигури високотехнологична апаратура в университетските и областните болници в страната. “В детските отделения на областните болници липсват апарати за ранна диагностика и лечение за тези заболявания и нашата цел е децата в цялата страна да получат навременна и адекватна помощ и да могат да се лекуват в България”, каза Росен Плевнелиев. Държавният глава посочи, че ще бъдат разгледани всички постъпили заявления от родители на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение, и експертния съвет и комисия към "Българската Коледа“ ще се произнесат за необходимото и възможно подпомагане, съобразно събраните от инициативата средства. Дарителската сметка на кампанията "Българската Коледа” е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210; банков код BIС: UBBSBGSF; ОББ, клон “Централен”. Титуляр на сметката е БНТ – за “Българската Коледа”. Дарения могат да бъдат направени чрез SMS на кратък номер 1117 за абонати на Mtel, Vivacom и Globul. Стойността на 1 SMS за абонати по договор с Mtel, Vivacom и Globul e 1 лв., а за потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. Можете да дарите 1 лев с гласово обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Mtel иVivacom, като стойността на едно обаждане е 1 лев.

Две коли горяха и в Брегово

Две коли са били подпалени предишната нощ в Брегово, съобщиха от ОД на МВР Видин. В 2 часа на 30 ноември е получен сигнал за пожар на ул. „Тодор Петров“. Частично са унищожени пътнически микробус „Мерцедес” и джип. През светлата част на деня е извършен повторен оглед на мястото. По случая работи РУП-Видин, образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.330, ал.1 от НК....

„Шалом” връчва почетен знак на кмета Димитър Николов

На мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи" председателят на ОЕБ „Шалом" - Максим Бенвенисти ще връчи почетния знак на организацията, посветен на 70-годишнината от спасението на българските евреи на бургаския кмет. Димитър Николов ще получи званието за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на спасението на българските евреи през 1943 г. Другият награден на паметната за евреите у нас дата ще бъде Алберта Алкалай.Церемонията за запалване на свещите на Ханука ще се с...

КНСБ с коледна акция "Дари телефон - помогни на дете"

У нас има 12 млн. GSM-a, над 8 млн. от тях не се използват

    

Двама души загинаха при катастрофи край Велико Търново


Две тежки катастрофи отнеха живота на двама души. Четирима други са ранени в инцидентите край Велико Търново.

Рано сутринта два леки автомобила са се ударили челно край село Шереметя по главния път за Варна. Причината е несъобразена скорост на мокрия път, съобщи БНТ. При този инцидент е починал 32-годишен мъж в линейката на път за болницата.

Втората катастрофа е станала в ранния следобед и е затворила за няколко часа главния път за София. По първоначална информация гъстата...

Община Варна финансира освежаване на библиотечния фонд с 20 хил. лева

Сумата от 20 хил. лева гласуваха членовете на общинската комисия по култура и духовно развитие в подкрепа на програмата за обновяване на книжните фондове в обществените библиотеки. Програма за обновяване на книжните фондове в обществените библиотеки подкрепи общинската комисия по култура и духовно развитие на днешно заседание.

Държавата си прибира старинни монети от колекционер

Условна присъда получи иманяр в Кърджали заради това, че съхранявал у дома богата колекция от старинни монети и накити, които не са идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство, предаде БГНЕС.Мъжът е с висше образование и е земеделски производител. Окръжният съд в Кърджали постанови наказанието лишаване от свобода за 14 месеца, с отложено изпълнение за срок от 3 години. Колекционерът трябва да плати и глоба в размер на 3 000 лева. Богата му сбирка от над 35 монети и няколко накити се отнемат в полза на държавата.Сред колекци...

Сирийски екстремисти взеха заложници в манастир в християнски град

Сирийски екстремисти взеха заложници в старинния манастир "Света равноапостолна Текла" в християнския град Маалюля в Западна Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. Нападателите са взели за заложници игуменката Баладжия (Пелагея), няколко монахини и сираци от приюта на територията на манастира, не е ясно колко точно. Според сирийската държавна агенция САНА в манастира има 40 монахини и сираци, пише БТА. Сирийският център за правата на човека потвърди, че сирийски бунтовници, сред които има джихадисти от Фронта "

Зам. на Филчев отива на разпит по "Октопода"

Бившият зам.главен прокурор Христо Манчев и председателят на Военно-апелативния съд полк. Петьо Петков ще бъдат призовани като свидетели по т.нар. дело "Октопод". Те са призовани не пряко да дадат показания в процеса, а заради случая на репресия от страна на хората от Филчевото обкръжение, за което стана въпрос в предходно заседание.

Една не(до)волна част от Европа

България стана член на Европейския съюз не по своя воля. Тя се озова там по силата на историческата инерция, а не заради осъзната потребност да практикува ценностите на Съюза: зачитане на човешкото достойнство и правата на човека, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството (списъкът е от член 2 на Договора за създаване на ЕС). Всъщност, страната беше допусната в ЕС въпреки липсата на разбиране за тези ценности. Днес България е настръхнала, зла и сърдита на Европа. Сърдита е, защото се опита, но не успя да подмени “вносните” и неясни за нея европейски принципи с комплекта от правила, които допреди еврочленството винаги й бяха помагали да оцелее: снишаване вместо достойнство, приемане на неравенството, недоверие вместо недискриминация, враждебност вместо толерантност, индивидуализъм вместо солидарност, беззаконие вместо правов ред, връзкарство вместо демокрация. Преди 20 години българите избрахме ЕС не поради привързаност към свободата, демокрацията и правовия ред, а заради миража на благоденствието. Докато кризата не подложи европейската конструкция на изпитание, криво-ляво успявахме да поддържаме впечатление, че спазваме общите правила. Сърдитата България обаче не забеляза, че когато правилата започнат да не достигат или направо липсват, европейците ги заменят с ценности  – добросъвестност, отговорност, солидарност, търпимост. Днес европейското благосъстояние е в криза и ЕС основателно изисква неговите страни-членки да потвърдят ценностния си ангажимент. За България, а и за някои от останалите източни държави-членки (Унгария, Чехия, Румъния) е време за последен избор. Няма никакво съмнение, че днешният конфликт върху жълтите софийски павета не е между богати и бедни, нито между свои и чужди. Той е между онези, които са убедени, че българският геном е непоправимо различен от европейския и другите, които искат да докажат обратното. Първите не се тревожат от вероятността България да остане бедна държавица в периферията на богатия ЕС, защото тяхната кауза е практикуването на демокрацията според местните разбирания и привички. Вторите отдавна са открили общото между себе си и „европейците” и вече се опитват да противодействат на закрепостяването на страната си в покрайнините на европейския блок. Сегашният конфликт само на пръв поглед прилича на онзи, който България (уж) преодоля в началото на прехода преди 24 години. Разликата е, че тогава почти целият огромен ресурс на ЕС беше насочен към успешното приобщаване на младите източни демокрации. Кризата обаче оголи Съюза до ценностната му сърцевина. Енергията на ЕС в момента е насочена към изработването на нови правила, които да помогнат на европейската конструкция да устои на управленската неефективност, рецесията, неконкурентоспособността, апатията, евроскептицизма, национализма, ксенофобията и демографската бомба със закъснител. България вече не е част от дневния ред в Брюксел. Тъжната равносметка е, че страната пропусна да се възползва от европейската готовност за подкрепа, когато тя беше в изобилие.  Трагичният резултат от седемте години бездействие в ЕС се вижда в днешната оголена сърцевина на българското общество: пустота и отприщени първични енергии. Всепроникващото усещане за безнадеждност, което служи за фон на тази картина, идва от това, че няма начин пустотата да се представи за ценност, нито първичните енергии – да се впрегнат за установяване на справедлив порядък. Излишно е обаче да разчитаме, че „европейците” отново ще дойдат да запълнят ценностния ни вакуум с наставления и пари. По-вероятно е да издигнат предпазна ограда. Всъщност, нейните подпорни стълбове вече са сложени – това са продължаващият правосъден мониторинг, недопускането в Шенген, недопускането в еврозоната,  новите правила за достъп до еврофондовете... Предпазната мрежа пък в момента се изплита от удобно толерираната истерия в някои държави-членки заради отпадането от 1 януари 2014 на ограниченията за българи и румънци на европейския трудов пазар. Най-страшното е, че по оградата се работи и от вътрешната страна. Сърдитата България е на крачка да артикулира тезата, че европейците я държат в изолация и по този начин й пречат да реализира потенциала си. Когато този аргумент бъде наистина хвърлен в лицето на Европа, оградата вече ще си е на мястото и по нея ще тече ток. Разбира се, докато ЕС съществува, България ще остане формална част от него. Важният въпрос е как ще изглежда тогава Съюзът и как ще са разположени местата в залите, където ще се провеждат тогава европейските срещи.  Ако България днес е в миманса, няма ли тогава да бъде свалена направо в галерията за публиката? Има начин това да не се случи. Пустотата и първичните енергии няма да надделеят, докато поне част от хората в България осмислят и приемат като свои ценностите, върху които е изградена Европа. Тези хора и в момента настояват, че ЕС с неговите правила и ценности е решението, а не причината за националната катастрофа. Ако обаче и тези последни будители бъдат пренебрегнати и заглушени, не чакайте спасение от никъде. Европа ще изгради бъдещето си със или без нас и ще се озърта в нашата посока, колкото да се убеди, че все още се влачим на опашката. *Материалът е препечатан от блога EUMYTHS _______________ Този документ е препечатан с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Пощите очакват ръст на пратки, колети и писма за Коледа

Двойно увеличение на куриерските пратки и колетите, както и около 20% процента ръст на писмата за Коледа очакват от „Български пощи”. В дружеството започна серия от инспекции на разменно-сортировъчните центрове. Проверката трябва да установи дали „Български пощи” има готовност да обработва по-големите обеми писма и колети, които хората си разменят за Коледните и Новогодишните празници. Инспекцията в сортировъчния център в квартал „Враждебна” в София е показала, че ритъмът на работа е нормален и не се очакват проблеми с колетните пратки....

В Търговище спасиха три деца от извеждане от семейството

Спешно заседание на Консултативния съвет по деинституализация свика зам. областният управител на Търговище Хабибе Рамаданова за предприемане на незабавни мерки за поставени в риск бебе и сестричката му. Момченцето, което е на 9 месеца, тежи едва 4 кг заради хронично недохранване и липса на адекватни грижи. Детето е трето в семейството. Най-голямото - момиче, е на близо 7 години и за него се грижи дядото. Средното, което е на година и 9 месеца, също е недохранено и изостава в развитието си.Сигналът за децата е подаден от организацията „Надежда и...

Трансплантираха успешно черен дроб на 14-годишно момче

Военномедицинска академия (ВМА)

Във ВМА трансплантираха успешно черен дроб на 14-годишно момче. Това е най-младият пациент, трансплантиран в лечебното заведение.

14-годишният Виктор е трансплантиран на 15 срещу 16 ноември. Операцията продължава 8 часа.

Бях много притеснен. Не бях сигурен, че това ще помогне, но с времето започнах да се успокоява, обясни Виктор пред bTV.

Донор за Виктор става 49-годишна жена в мозъчна смърт.

Извадих най-големия късмет на света и се намериха добри хора, които да дарят. За съжаление, те загубиха важен за тях човек, но благодарение на нея аз сега съм жив. Това може би е най-големият ми подарък и съм много благодарен, казва 14-годишното момче.

Виктор е един от 33-мата пациенти, трансплантирани в Клиниката по чернодробна трансплантация във ВМА.

В лечебното заведение днес беше открито пано „Дърво на живота“ в памет на донорите, спасили живота на непознати. 

Статията "Трансплантираха успешно черен дроб на 14-годишно момче" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Смъртта на Калас все още е забулена в тайни

Според общоприетата версия Калас се е самоубила, като изпила прекалена доза приспивателни, тъй като не могла да приеме, че Аристотел Онасис я е отхвърлил.

прочети повече

МВР вика бивши контраразузнавачи на помощ за бежанците

Идеята дойде по време на форум, организиран от Национална асоциация "Сигурност".

Въоръжението на армията е морално остаряло

Основен ангажимент на ръководството на Министерството на отбраната е осигуряването на условия за изпълнение на конституционно възложените задачи и отговорности на Българската армия, както и изпълнение на ангажиментите ни по линия на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това заяви зам.-министърът на отбраната Неджми Али при откриването на научна конференция на тема: „Военни технологии и системи за осигуряване на отбраната”, съобщиха от военното министерство. Според Али изпълнението на тези ангажименти в условията на финансов дефи...

Антон Кисе: Ще има нови избори в Украйна

Депутатът във Върховната Рада от Одеския избирателен район Антон Кисе, събеседник в „Междуредие”: Каква е ситуацията в момента в Украйна? Има противопоставяне, имаше много провокации. Мирните шествия, които вървят, никой не ги спира, но имаше провокации, нападения пред президентството. Имаше пострадали най-много от милиционерите, които изпълняваха своя дълг. Сега обстановката е спокойна и под контрол. Имахме предварително заседание на депутатските групи. Един от въпросите е за доверието към Министерски съвет. И ще има още много въпроси, ще има ...

МИЕ: Предложението на „Атака” не е прецедент в ЕС

/КРОСС/ Мерки, подобни на предложението на ПП „Атака" за въвеждане на такса в размер на 20% от преференциалната цена при задължително изкупуване на електрическа енергия, произведена от вятърна и слънчева енергия на регулиран пазар, се прилагат и от други европейски законодателства, дори с ретроспективно действие. Примери в тази посока са Чехия, където е въведен данък върху преференциалните цени от 26 до 28%, и Гърция - 30%. Мерки, свързани с реформиране на схемата за подпомагане на възобновяемата енергия, са предприети от Италия, Испания, Румъния и Обединеното Кралство, се посочва в позиция на Министерството на икономиката и енергетиката. Обхватът на таксата е твърде стеснен до сделките на регулиран пазар на електрическа енергия на преференциални цени. Производителите сами са избрали търговията на регулиран пазар с преференциални цени, а държавата е въвела по-благоприятно за тях третиране и е задължила обществения доставчик да изкупи цялото количество произведена енергия. При промяна на средата законодателят е в правото си да въведе и такси за произведената и изкупена по преференциални цени електроенергия. В Насоките на Европейската комисия за държавна намеса в електроенергийния сектор от 5 ноември 2013 г. е казано ясно, че „преференциалните цени са приложими с цел поддържане на ниски нива на рисковете за инвеститорите в нови технологии

"УниКредит" обедини банките си в Чехия и Словакия

Италианската банкова група, която е представена и в България - "УниКредит", обедини банките си в Чехия и Словакия. Това съобщиха от застрахователният...

"Брат за брата" - украински изпълнители пяха в подкрепа на протеста (видео)




Близо 20 популярни певци от Украйна подкрепиха протеста срещу управляващите в Киев като записаха версия на песента "Брат за брата".

Музиката е на Kozak System, а текстът на Олександър Положински.

В записа участват Тарас Чубай, Сергий Фоменко, Мария Бурмака, Олег Собчук, Анжелика Рудницка, Олена Грозовска, Едуард Приступа, Юрий Журавел, Сеня Присяжний, Ирена Карпа, Дмитро Лазуткин, Олександр Пипа, Вадим Красноокий, Олександр Доний, Руслана Лижичко, Святослав...

Проверяват готовността на „Български пощи” за пратките по Коледа

Двойно увеличение на куриерските пратки и колетите, както и около 20% ръст на писмата за Коледа очакват от „Български пощи”. Днес започна и серия от инспекции на разменно-сортировъчните центрове на дружество. Проверката има за цел да установи дали „Български пощи” има готовност да обработва по-големите обеми писма и колети, които хората си разменят за Коледните и Новогодишните празници. Инспекцията в сортировъчния център в квартал „Враждебна” в София е показала, че ритъмът на работа е нормален и не се очакват проблеми с колетните пратки....

Роналдиньо ще се бори за място на Мондиала

Звездата на Атлетико Минейро Роналдиньо се надява, че ще попадне сред избраниците на Луиш Фелипе Сколари за домашния Мондиал през идното лято. 33-годишният полузащитник бе част от спечелването на последната световна титла за „селесао“ преди 11 години, но не е обличал националната фланелка от април насам. Бившият ас на Барса обаче се надява, че силното му представяне в местния шампионат няма да остане незабелязано. „Сколари е много директен човек и винаги е бил открит с мен. Знам, че все още има шанс за тези, които играят силно“, коментира Ронал...

Оглавихме топ класация по… страдание

Световно проучване показва, че 39% от българите определят живота си като достатъчно труден, за да се нарече “страдание”.

Вадят картини и рисунки на Петко Задгорски от семейна колекция

Около 40 творби на известния бургаски жудожник Петко Задгорски могат да бъдат видяни от днес в столичната галерия Около 40 творби на известния бургаски жудожник Петко Задгорски могат да бъдат видяни от днес в столичната галерия "Класика". За експозицията са подбрани творби от личната колекция на дъщерята на художника Тони Задгорска. Ценителите ще видят автора и като портретист, и като пейзажист. В изложбата са включени и много рисунки

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване