128 години от подписването на Пиротското примирие

Първата чета от доброволци, участвала в Сръбско-българската война

Пиротското споразумение от 9 декември 1885 година урежда условията за примирието в Сръбско-българската война. Под натиска на силите-гаранти на Берлинския договор и, преди всичко, на Австро-Унгария, България и Сърбия се отказват от плановете си за продължаване на бойните действия и изтеглят войските си зад довоенните си граници.

Споразумението е сключено почти месец след прекратяването на бойните действия. На 16 ноември – ден след като българите разбиват сръбската армия при Пирот, Австро-Унгария спира настъплението им с ултиматума, че ще се намеси с войските си за защита на Сърбия.Последвалите преговори са безуспешни, тъй като сърбите отказват да се оттеглят от окупираните части на Видинско без съответно изтегляне на българите от Пиротско. От своя страна, българското правителство желае да задържи Пирот като залог срещу бъдеща парична компенсация за военните си разходи. Поради влошеното материално положение на армията си и опасността от турска окупация на Източна Румелия (останала с неуреден статут след Съединението на княжество България), то настоява за по-скоро сключване на мирен договор, но Сърбия гарантира само 6-седмично примирие. Този отговор и сведенията, че правителството на Гарашинин използва спирането на българското настъпление, за да засили войските си, карат външния министър Илия Цанов да предупреди австрийския представител в София в началото на декември, че България ще поднови бойните действия. Австро-Унгария реагира, като инициира посредническа акция на Великите сили.

Споразумението от 9 декември 1885 налага безусловно освобождаване на пленниците и завзетите територии. Сърбите трябва да се изтеглят от района на Видин до 13 декември, а българите от Пиротско два дни по-късно. Демаркационната линия се установява по границата отпреди войната с неутрална зона, широка 6 km. Като крайна дата за приключването на мирните преговори е определен 17 февруари 1886.Букурещкият мирен договор е сключен два дни след изтичането на този срок (19 февруари) без да внесе изменения в статуквото, създадено от Пиротското споразумение.

Статията "128 години от подписването на Пиротското примирие" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Берлускони: Милан не може без моята помощ

Президентът на Милан Силвио Берлускони смята, че той е ключът към решаването на проблемите на клуба. „Росонерите“ са доста далеч от челото и след 15 кръга заемат незавидното 10 място. В петък играчите на Масимилиано Алегри едва се спасиха от поражение при 2:2 с Ливорно, а със своите 18 точки са на 22 зад лидера Ювентус. „Миналата кампания след ужасяващ първи полусозен аз проявих по-сериозен интерес към Милан и завоювахме третото място“, изтъкна Берлускони, който в момента е централна тема в медиите на Апенините, след като оттегли подкрепата си ...

"Игра на тронове" скоро и като видео игра

/КРОСС/Популярният сериал „Игра на тронове", базиран върху поредицата епични фентъзи-романи „Песен за огън и лед" на Джордж Р. Р. Мартин , съвсем скоро може да зарадва и геймърите, съобщи Mashable. От HBO планират до края на 2014 година да пуснат в продажба видео игра, инспирирана от сюжета и героите на сериала. Студиото, което ще застане зад проекта е Telltale Games, което е създател на известните и обичани игри- The Walking Dead, и The Wolf Among Us.25-секундният трейлър, който от разработчика на играта пуснаха обаче на този етап не показва какво точно да очакваме от нея. video:http://www.youtube.com/watch?v=4sd0KWkplHA

Берлускони иска нови парламентарни избори в Италия заедно с тези за Европарламент


Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който е в опозиция от края на ноември, заяви вчера, че желае нови парламентарни избори в Италия през май, едновременно с изборите за Европейски парламент, съобщи агенция "Франс прес".

"След шест месеца ще гласуваме за Европарламент и се надявам, че и в страната ни ще има избори, за да имаме ново правителство", заяви Берлускони на конгрес, организиран по случай учредяването на първите хиляда клуба на партията му "Форца Италия".
...

Случващото се около Южен поток не е публично

Договорът с Русия за Южен поток трябва да отговаря на европейските правила и България да не е пасивната страна, защото ние, а не Москва, сме член на ЕС. Такава позиция защити в "Гореща точка" по ТВ7 евродепутатът Ивайло Калфин. По думите му кореспонденцията по темата не е прозрачна и публична.

Нови барикади и палатки в центъра на Киев

Демонстрантите в украинската столица Киев издигнаха нови барикади и палатки през изминалата нощ. Полицията задържа хора заради бутането на паметника на Ленин, алармира депутат. Полицията отрича за арести. Ангела Меркел и ЕНП ще подкрепят Виталий Кличко и партията му.

Олиото поевтинява, сиренето поскъпва

От началото на юни слънчогледовото олио е поевтиняло на борсите в страната с 48 ст. за литър. Това става ясно от излезлите данни на Държавната...

Солидна охрана в "зоната за сигурност" на Шеврон в Румъния

Американският енергиен гигант Шеврон (Chevron) обяви в неделя, че възобновява операциите с цел да направи проучвания за шистов газ в Румъния, въпреки големите протести срещу проекта, предаде Стандарт нюз. "Шеврон подновява дейността си в Пунгещи", село в североизточната част на Румъния, съобщи компанията в имейл до АФП. За да предотвратят нови протести срещу добива на шистов газ, румънските власти обявиха Пунгещи и околностите му за "специална зона за сигурност" и разгърнаха значителни части от силите за сигурност, каза през АФП Мариус Тарану - говорител на жандармерията. Части на жандармерията и полицията са изградили прегради при входовете на селото и проверяват колите, които се движат по пътищата, установи кореспондент на АФП. На няколко журналисти беше поп...

Водещата Нана помага на жени с рак на гърдата

„Предпочитам да казвам, че съм в ремисия, не здрава. За тези от нас, които са чули диагнозата рак, това остава за цял живот. Ставаме по-обрани и смирени. В този момент се боря, направих пълни изследвания през ноември и се оказа, че съм чиста. В момента сме в клуба на фондация „Една от осем”. Имах нужда да продължа този контакт с хора като мен. Това ми помага и помага и на тях”. Това казва водещата Нана в интервю за „Здравей, България” за своята инициатива с която е решила да помага на други жени с рак на гърдата. „Всеки има правото да се чувства нормален човек. През каквото и да минаваме, докато сме все още живи, има неща, с които не можем да се преборим – тревоги, комплекси”, заяви водещата. Тя сп...

Отново няма кворум в парламента

И днешното заседание на Народното събрание не можа да започне нормално. Един депутат не стигна, за да бъде събран кворум. Отново парламентарната група на ГЕРБ не се яви в пленарна зала и затова нямаше необходимия брой депутати. Председателят на парламента Михаил Миков обяви 20-минутна почивка, след която ще бъде направен втори опит за откриване на заседанието, предаде Агенция "Фокус". Днес заседанието на Народното събрание е извънредно, като на него трябва да бъде завършено гласуването на Бюджет 2014 в детайли - бюджетите на отделните ведомства, които още не са одобрени, както и да се обсъди и гласува намалението на партийните субсидии. Предложението на Бюджетната комисия е намаление от 1 лев на глас - от 12 лева на 11 лева.

София сред най-търсените дестинации от македонците

Мистична Индия, Израел, Париж - градът на любовта и модата, или съседна България са топ дестинациите, които са избрали македонците за новогодишните празници, пише македонския вестник "Дневник", цитиран от БГНЕС. Туристическите агенции са впечатлени от големия интерес на македонците да прекарат празниците тази година в чужбина. Още от началото на декември местата за Нова година са запълнени. Индия и Израел тази година са новото откритие на македонците с дълбок джоб. Около 90 евро е средният разход на македонците в съседните им страни. Цената се вдига до 1500 евро за почивка на Малдивите, в Тайланд или Бали, Индия, Израел или Китай. Местна туристическа компания е запълнила почти всички места, за които предлага новогодишен пакет. Още преди седмици са запазени екскурзиит...

Закриват РИА Новости

Руската информационна агенция РИА Новости ще бъде закрита, съобщи Интерфакс. С указ на президента на Русия Владимир Путин  РИА Новости  се превръща в „Международна информационна агенция  "Русия днес" („Россия сегодня”) . За директор на новата агенция е назначен Дмитрий Кисельов. В същия указ се казва, че  се закрива и радио „Гласът на Русия” Мярката е част от президентски указ наречен „относно мерките по повишаване на ефективността на дейността на държавните средства за масова информация”. Според документа от момента на ликвидирането на Риа Новости юридически приемник на агенцията става „Русия днес”. Към новата агенция преминава и имуществото, вкл. и н...

Двама ранени на студентския празник в Банско

Полиция. Снимка: БГНЕС

Студентска свада в хотелска стая в Банско завърши с леко ранени с джобно ножче студенти.

Две компании се спречкали, в резултат на което две момчета на по 24 години са леко ранени, единият в областта на гърдите ,а другият в областта на гърба. Раните са повърхностни и съвсем леки. Не се е наложила лекарска намеса.

В момента полицаи от Благоевград разпитват младежите.

Статията "Двама ранени на студентския празник в Банско" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Погнуса: Младеж се гаври с паметника на Яворов в Поморие

Младеж, извършващ гнусни действия с паметника на Яворов в Поморие, е заснет, а снимките са публикувани и харесани от негови приятели в социалната мрежа Фесбук, съобщава възмутен гражданин.

Снежна буря в САЩ, над 2000 полета са отменени

Над 50 автомобила се сблъскаха във верижна катастрофа в Пенсилвания, повече от 30 - край Чикаго

10% съкращения в МВР няма да засегнат полицаите

Готвеното 10-процентно съкращение на служители в МВР няма да засегне полицаите, увери пред БТВ Илия Кузманов, зам.-председател на синдиката на МВР.

Служителите на ведомството са около 54 000, което означава, че оптимизацията ще засегне близо 5 400 души. По думите на Кузманов - това ще бъдат служители от спомагателните дейности в МВР - огняри, Готвеното 10-процентно съкращение на служители в МВР няма да засегне полицаите, увери пред БТВ Илия Кузманов, зам.-председател на синдиката на МВР. Служителите на ведомството са около 54 000, което означава, че оптимизацията ще засегне близо 5 400 души. По думите на Кузманов - това ще бъдат служители от спомагателните дейности в МВР - огняри,

Нейков: Има риск бедността да не намалее в следващите 10 години

Големият проблем в борбата ни с бедността е във водената политика по увеличаване на социалните помощи, твърди бившият социален министър

    


Уредени ли са отношенията протестиращи-полиция в Закона за МВР?

/КРОСС/Няма да има увеличение на полицейски правомощия и нарушаване на човешки права. Новият закон за МВР не съдържа нито един член за нарушаване на правата на хората за протест. Това каза в сутрешния блок на БТВ Атанас Мерджанов, депутат от Коалиция за Българияв коментар на упреците и протестите на "Ранобудните" срещу тази част в новия защон, която, според тях, ограничава правото на протест на хората. Мерджанов бе категоричен, че полицаите с чест и достойнство изпълняват дълга си. Депутатът Красимир Ципов от ГЕРБ обаче смята, че протестът не е уреден в законодателството ни и попита колегата си от Коалиция за България на какво основание вътрешният министър заявява, че протестите са незаконни. По повод показаните по време на протестите кадри, в които полицаи събират лични даннина градани, Ципов заяви, че се бърка полицейската регистрация със събиране на лични данни. А според Мерджанов важният  въпросъ е за какво се събират тези лични данни. Правова държава сме, не виждам за какво е това напрежение, каза той. До този момент нямаме информация за правови нарушения, заяви още депутатът от Коалиция за България. Атанас Мерджанов обясни, че Законът за МВР е преработван над 20 пъти в последните години. "Той е на кръпки", заяви депутатът. В коментар на промените той каза още, че главният секретар е висша ръководна фигура в МВР и отговорността за назначаването му трябва да се носи от вътрешния министър

Янукович предложи преговори на протестиращите, милицията готви щурм срещу тях

Украинската милиция и военни готвят щурм срещу "Европейския площад" в Киев и барикадите на протестиращите на фона на предложението на украинския президент Виктор Янукович за преговори с опозицията. Няколкостотин души се събраха и в понеделник на "Европейския площад", а десетки други демонстранти са издигнали барикади на няколко места в съседния квартал, където се намират основните централи на властта - президентство, парламент, министерски съвет. Украински полицаи за борба с безредиците са заели позиции край кметството в Киев, което е окупирано от проевропейски настроени демонстранти, протестиращи срещу резкия завой на правителството към Русия. След като бе издадена съдебна заповед протестиращите да напуснат сградата, полицията предупреди миналата седмица хората вътре, че разполагат с четири дни да си тръгнат или ще бъдат изгонени от там. Координатори на протестиращите потвърдиха постъпилата до тях информация, че се готви щурм на сградата, съобщи ИТАР-ТАСС. Силите за сигурност се готвят да прочистят площад "Независимост" в Киев, заяви лидерът на парламентарната група на опозиционната партия "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Блокирани са всички метростанции в центъра, насам идват подразделения на Вътрешни войски и бойци от специалните части "Беркут". Ние ще защитаваме площада си", заяви той. Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко се срещна със служителите на специалните подразделения на площад "Независимост" и ги предупреди, че ще носят отговорност за разпръсване на мирна протестна акция. Четири станции на метрото в центъра на Киев пък бяха затворени заради сигнали за бомба, подадени от неизвестни лица на телефон 102. На фона на засилващото се напрежение президентът Виктор Янукович подкрепи предложение на бившия президент Леонид Кравчук за преговори, отбелязвайки, че "това може да се превърне в основа за разбирателство". Янукович ще се срещне във вторник с трима бивши президенти, подкрепили миналата седмица проправителствените протести. Държавният глава одобри инициативата на експрезидентите Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко за среща между четиримата утре, се казва в изявление на президентството. Очаква се във вторник върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън да замине на помирителна мисия в украинската столица Киев. Аштън ще се срещне с всички страни в конфликта - правителството, опозицията и представители на гражданското общество, за да подкрепи намирането на политически изход от ситуацията, каза нейна говорителка. В неделя украинската опозиция събра в Киев най-големия проевропейски протест срещу президента Виктор Янукович досега, като според данни на различни световни агенции броят на участниците в него надхвърли 1 милион души. Демонстрацията продължи и в понеделник, като правителственият квартал в столицата остава окупиран от противниците на кабинета. Входовете на сградата на администрацията на президента, кабинета на министрите и парламента са барикадирани от протестиращите. През нощта срещу понеделник бяха издигнати нови барикади и палатки. По време на проявата, проведена в неделя под надслов "Свободата ще дойде и ще въведе ред", беше разрушен паметникът на Владимир Ленин на площад "Шевченко", което предизвика възмущението на Комунистическата партия на Украйна, предаде РИА Новости. Според местните медии хората, бутнали статуята на бащата на Октомврийската революция, са носели знамена на националистическата партия "Свобода". Те са съборили паметника с помощта на верига, след което са го натрошили с големи чукове. Протестиращите в Киев правеха опити да унищожат монумента от началото на демонстрациите, но досега милицията успяваше да го охранява ефективно. Осквернен е бил и паметник на бойците от Януарското въстание от 1918 година в Киев, разположен недалеч от сградата на парламента, предаде радио "Голос России". На паметника е изписан лозунг в подкрепа на украинските националисти, а скулптурното изображение на знамето е било изрисувано в черно и червено (цветовете от знамето на националистите). Привържениците на управляващата Партия на регионите пък отвърнаха със заплаха да изпратят сили за защита на "законните органи на властта". Страната е обхваната от най-големите протести от Оранжевата революция през 2004 година с искане за оставка на Янукович, като вече стотици пострадаха при сблъсъци с органите на реда. Протестите избухнаха след отказа на президента да подпише Споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Основен мотор на антиправителствените митинги е и съпротивата срещу евентуално влизане на Украйна в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан).

Протестиращите в Киев окупираха сградите на правителството и президента

Украинската опозиция събра в неделя в Киев най-големия проевропейски протест срещу президента Виктор Янукович досега, като според данни на различни световни агенции броят на участниците в него е надхвърлил 1 милион души. Демонстрацията продължава и в понеделник, като правителственият квартал в столицата остава окупиран от противниците на кабинета. Входовете на сградата на администрацията на президента, кабинета на министрите и парламента са барикадирани от протестиращите. Около всяка от барикадите се намират по няколкостотин души, предава кореспондент на РИА Новости. През нощта срещу понеделник бяха издигнати нови барикади и палатки, съобщи БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. След масовата демонстрация в неделя, в началото на новата седмица на площад "Независимост" се намират около 1500 демонстранти. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу разговаря по телефона с украинския президент Виктор Янукович и повтори необходимостта от намиране на политическо решение на създалата се ситуация в Украйна. По време на проявата, проведена в неделя под надслов "Свободата ще дойде и ще въведе ред", беше разрушен паметникът на Владимир Ленин на площад "Шевченко", което предизвика възмущението на Комунистическата партия на Украйна, предаде РИА Новости. Според местните медии хората, бутнали статуята на бащата на Октомврийската революция, са носели знамена на националистическата партия "Свобода". Те са съборили паметника с помощта на верига, след което са го натрошили с големи чукове. Протестиращите в Киев правеха опити да унищожат монумента от началото на демонстрациите, но досега милицията успяваше да го охранява ефективно. Осквернен е бил и паметник на бойците от Януарското въстание от 1918 година в Киев, разположен недалеч от сградата на парламента, предаде радио "Голос России". На паметника е изписан лозунг в подкрепа на украинските националисти, а скулптурното изображение на знамето е било изрисувано в черно и червено (цветовете от знамето на националистите). Междувременно на основното място на протеста – площад "Независимост", бе избран т.нар. революционен комендант на Киев, който се закани, че ще изгони от кабинета шефа на градската администрация. "Трябва да поставим Киев под пълен контрол. Трябва да сложим контролни пунктове на всички изходи на града. Трябва да контролираме движението на въоръжените формирования и милицията. Трябва да искат разрешение от нас дали може да се предвижват", коментира депутатът от опозиционната Европейска партия на Украйна Николай Катеринчук, избран за революционен комендант. Събитията в Киев бяха посрещнати негативно от руския президент Владимир Путин, който заяви, че украинската опозиция или изпуска от контрол ситуацията на проевропейските протести, или служи като "прикритие" за екстремистки действия, предаде агенция УНН. Според него тези акции са били подготвени и планирани за президентските избори през 2015 г., но са започнали по-рано поради отлагането на подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. "Тази нощ и утрешният ден са определящи. Ние обявихме, че протестната акция се разширява и сега протестът фактически обхваща цялата столица. Затова каним всички от сутринта след 5.00 часа да започнат да се събират на площада и да протестират пред правителствените органи", обяви лидерът на парламентарната група на партията "Баткившчина" Арсений Яценюк в неделя вечерта, последван от лидера на партия "Свобода" Олег Тягнибок, който също отправи подобен призив.

Украинската опозиция свика най-големия протест в Киев

Украинската опозиция събра в неделя в Киев най-големия проевропейски протест срещу президента Виктор Янукович досега, като според данни на различни световни агенции броят на участниците в него е надхвърлил 1 милион души. Демонстрацията продължава и в понеделник, като правителственият квартал в столицата остава окупиран от противниците на кабинета. През нощта срещу понеделник бяха издигнати нови барикади и палатки, съобщи БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. След масовата демонстрация в неделя, в началото на новата седмица на площад "Независимост" се намират около 1500 демонстранти. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу разговаря по телефона с украинския президент Виктор Янукович и повтори необходимостта от намиране на политическо решение на създалата се ситуация в Украйна. По време на проявата, проведена в неделя под надслов "Свободата ще дойде и ще въведе ред", беше разрушен паметникът на Владимир Ленин на площад "Шевченко", което предизвика възмущението на Комунистическата партия на Украйна, предаде РИА Новости. Според местните медии хората, бутнали статуята на бащата на Октомврийската революция, са носели знамена на националистическата партия "Свобода". Те са съборили паметника с помощта на верига, след което са го натрошили с големи чукове. Протестиращите в Киев правеха опити да унищожат монумента от началото на демонстрациите, но досега милицията успяваше да го охранява ефективно. Осквернен е бил и паметник на бойците от Януарското въстание от 1918 година в Киев, разположен недалеч от сградата на парламента, предаде радио "Голос России". На паметника е изписан лозунг в подкрепа на украинските националисти, а скулптурното изображение на знамето е било изрисувано в черно и червено (цветовете от знамето на националистите). Междувременно на основното място на протеста – площад "Независимост", бе избран т.нар. революционен комендант на Киев, който се закани, че ще изгони от кабинета шефа на градската администрация. "Трябва да поставим Киев под пълен контрол. Трябва да сложим контролни пунктове на всички изходи на града. Трябва да контролираме движението на въоръжените формирования и милицията. Трябва да искат разрешение от нас дали може да се предвижват", коментира депутатът от опозиционната Европейска партия на Украйна Николай Катеринчук, избран за революционен комендант. Събитията в Киев бяха посрещнати негативно от руския президент Владимир Путин, който заяви, че украинската опозиция или изпуска от контрол ситуацията на проевропейските протести, или служи като "прикритие" за екстремистки действия, предаде агенция УНН. Според него тези акции са били подготвени и планирани за президентските избори през 2015 г., но са започнали по-рано поради отлагането на подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. "Тази нощ и утрешният ден са определящи. Ние обявихме, че протестната акция се разширява и сега протестът фактически обхваща цялата столица. Затова каним всички от сутринта след 5.00 часа да започнат да се събират на площада и да протестират пред правителствените органи", обяви лидерът на парламентарната група на партията "Баткившчина" Арсений Яценюк в неделя вечерта, последван от лидера на партия "Свобода" Олег Тягнибок, който също отправи подобен призив.

Най-големият протест в Киев продължава и в понеделник

Украинската опозиция събра в неделя в Киев най-големия проевропейски протест срещу президента Виктор Янукович досега, като според данни на различни световни агенции броят на участниците в него е надхвърлил 1 милион души. Демонстрацията продължава и в понеделник, като правителственият квартал в столицата остава окупиран от противниците на кабинета. През нощта срещу понеделник бяха издигнати нови барикади и палатки, съобщи БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. След масовата демонстрация в неделя, в началото на новата седмица на площад "Независимост" се намират около 1500 демонстранти. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу разговаря по телефона с украинския президент Виктор Янукович и повтори необходимостта от намиране на политическо решение на създалата се ситуация в Украйна. По време на проявата, проведена в неделя под надслов "Свободата ще дойде и ще въведе ред", беше разрушен паметникът на Владимир Ленин на площад "Шевченко", което предизвика възмущението на Комунистическата партия на Украйна, предаде РИА Новости. Според местните медии хората, бутнали статуята на бащата на Октомврийската революция, са носели знамена на националистическата партия "Свобода". Те са съборили паметника с помощта на верига, след което са го натрошили с големи чукове. Протестиращите в Киев правеха опити да унищожат монумента от началото на демонстрациите, но досега милицията успяваше да го охранява ефективно. Осквернен е бил и паметник на бойците от Януарското въстание от 1918 година в Киев, разположен недалеч от сградата на парламента, предаде радио "Голос России". На паметника е изписан лозунг в подкрепа на украинските националисти, а скулптурното изображение на знамето е било изрисувано в черно и червено (цветовете от знамето на националистите). Междувременно на основното място на протеста – площад "Независимост", бе избран т.нар. революционен комендант на Киев, който се закани, че ще изгони от кабинета шефа на градската администрация. "Трябва да поставим Киев под пълен контрол. Трябва да сложим контролни пунктове на всички изходи на града. Трябва да контролираме движението на въоръжените формирования и милицията. Трябва да искат разрешение от нас дали може да се предвижват", коментира депутатът от опозиционната Европейска партия на Украйна Николай Катеринчук, избран за революционен комендант. Събитията в Киев бяха посрещнати негативно от руския президент Владимир Путин, който заяви, че украинската опозиция или изпуска от контрол ситуацията на проевропейските протести, или служи като "прикритие" за екстремистки действия, предаде агенция УНН. Според него тези акции са били подготвени и планирани за президентските избори през 2015 г., но са започнали по-рано поради отлагането на подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. "Тази нощ и утрешният ден са определящи. Ние обявихме, че протестната акция се разширява и сега протестът фактически обхваща цялата столица. Затова каним всички от сутринта след 5.00 часа да започнат да се събират на площада и да протестират пред правителствените органи", обяви лидерът на парламентарната група на партията "Баткившчина" Арсений Яценюк в неделя вечерта, последван от лидера на партия "Свобода" Олег Тягнибок, който също отправи подобен призив.

Православната църква почита Св. Анна

Православната църква чества зачатие на Света Анна на 9 декември. В календара на православната църква този празник е тясно свързан с празника на Рождество на Пресвета Богородица. На него се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица.Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог ...

Пушенето на марихуана превръща мъжете в жени

Пушенето на марихуана често води до развитието на гинекомастия, което е доброкачествено увеличение на млечната железа при мъжете.

Нови барикади бяха издигнати тази нощ в центъра на Киев


През изминалата нощ в центъра на украинската столица Киев демонстрантите издигнаха нови барикади и палатки, съобщи БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

На площад "Независимост" се намират около 1500 демонстранти. Те прекараха там цялата нощ, греейки се на огньове и танцувайки под звуците на украински музиканти.

Призори към сградата на правителството на улица "Грушевски" дойдоха стотина протестиращи, за да сменят онези, които прекараха там цялата нощ.
...

Румен Петков: БСП не изпълнява предизборните си обещания

Трудно приемам подобни бомбастични твърдения, особено когато те не са подкрепени с доказателства. Не считам, че това е вярно.
Това заяви пред Нова телевизия Румен Петков по повод твърденията на икономиста Кольо Парамов, че е подслушван по нареждане на лидера на БСП Сергей Станишев.
Попитан какво става в БСП, Петков посочи, че проблемът по-скоро е Трудно приемам подобни бомбастични твърдения, особено когато те не са подкрепени с доказателства. Не считам, че това е вярно. Това заяви пред Нова телевизия Румен Петков по повод твърденията на икономиста Кольо Парамов, че е подслушван по нареждане на лидера на БСП Сергей Станишев. Попитан какво става в БСП, Петков посочи, че проблемът по-скоро е

Румен Петков: БСП не изпълни предизборния си ангажимент „Белене"

/КРОСС/ В БСП не стават нужните неща. Не изпълняваме предизборните си ангажименти. Не се участва убедително и в кадровата политика. Критиките към социалистическата партия са на Румен Петков, който в студиото на Нова телевизия посочи слабостите на собствената си партия. Ключовото, най-важното, което БСП пропуска е АЕЦ „Белене", смята Петков. Фактът, че има заявен чуждестранен инвеститор и фактът, че БСП не предприема нищо, а напротив - „Атака" внася предложения за отпадане на мораториума, мен лично ме безпокои, призна Петков и добави: „Ние подменяме ангажимента, който поехме за „Белене"." Петков припомни, че съпартиецът му - бившият енергиен министър Румен Овчаров - ясно формулира двете основни причини за отстъплението от „Белене" - грозен политически слугинаж и/или корпоративни интереси. Иска ми се да отхвърля и двете, каза Румен Петков. Ако са ясни условията, ако е ясна цената, е едно, но ние не дебатираме, допълни той и припомни и ангажимента ни като държава за експлоатация на 2 000 мегавата мощности. Що се отнася до слабостите в кадровата политика и недостатъчно убедителното участие на БСП в нея Румен Петков каза: „В националния партиен съвет продължава да не е ясно кой е инициаторът за някои от назначенията в правителството, например за министъра на инвестиционното проектиране." Според него, един добър министър би бил Димчо Михалевски

Предстоящите съкращения в МВР няма да засегнат полицаите

Готвеното 10-процентно съкращение на служители в МВР няма да засегне полицаите, увери пред БТВ Илия Кузманов, зам.-председател на синдиката на МВР.

Служителите на ведомството са около 54 000, което означава, че оптимизацията ще засегне близо 5 400 души. По думите на Кузманов - това ще бъдат служители от спомагателните дейности в МВР - огняри, Готвеното 10-процентно съкращение на служители в МВР няма да засегне полицаите, увери пред БТВ Илия Кузманов, зам.-председател на синдиката на МВР. Служителите на ведомството са около 54 000, което означава, че оптимизацията ще засегне близо 5 400 души. По думите на Кузманов - това ще бъдат служители от спомагателните дейности в МВР - огняри,

Откриха труп на млад мъж в Търговище

Мъжът починал след запой, няма следи от насилие

    


Пешеходец пострада в катастрофа

Един човек е пострадал в катастрофа през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. Раненият е пешеходец, който е бил ударен от преминаваща кола. От удара е получил травми, като за живота му няма опасност. Пътните инциденти с материални щети са 10. Пътищата от републиканската пътна мрежа във Варненска област са сухи, на места обаче има заледени участъци. Три машини обработват настилките. В сутрешните часове видимостта е добра. През деня ще преобладава променлива облачност. В Източна България ще духа умерен до силен вятър. За Варн...

Сторят "Хемус" с икономии от "Стурма"

Държавата обмисля варианти, с които да спести средства от изграждането на участъка от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. С тях ще стартира довършването на автомагистрала “Хемус”. Това е казал пред “Стандарт” зам.-министърът на транспорта Петър Киров, който отговаря за проектите, финансирани от еврофондовете.

Разглеждат актуализацията на бюджета на Варна

Изпълнението на бюджета на Варна за първите девет месеца на година и неговата актуализация ще разгледат общинските съветниците от комисията по „Финанси и бюджет”. Освен това те ще обсъдят предложението за поеме на общински дълг за дофинансиране на инфраструктурни проекти Текстът на нова наредба за поставяне на преместваеми обекти ще бъде представен пред съветниците от комисията „Туризъм, търговия и рекламна дейност”. Преди последната за година сесия на Общинския съвет още три комисия ще заседават днес. Това са „Собственост и стопанство”, „Благ...

Движещи се коли без шофьори до 2020 година

/КРОСС/ Регулаторите в Калифорния работят по създаването на нови правила за движение по пътищата, което да позволи тестването и оперирането на т.нар. безпилотни коли - автомобили, които могат да се движат и без някой активно да ги управлява, съобщи LA Times. Производителите сами по себе си се надяват такъв тип превозни средства да могат да бъдат пуснати в продажба до 2020 година. Регулаторите от Автотранспортната инспекция на западния щат обявиха, че през пролетта ще започне уреждането на процедурите с производителите, за да могат те да започнат работа по създаването на тези автомобили в най-скоро време. На този етап Калифорния е щатът, който работи най-усилено по създаването на правила, позволяващи автомобили без шофьор. Освен него Невада и Флорида също работят по внедряването на безпилотни коли, но са в по-ранна фаза.

Р. Петков: КОЙ назначи министри: на културата, на регионалното развитие?

Скептично приемам бомбастичните изявления, а и това са лесно проверими неща, за съжаление практиката показва, че в страната ни могат да се изсипват такива твърдения, без от това да следва нищо за изсипващия ги, заяви по НТВ Румен Петков от БСП в коментар на думите на Кольо Парамов за подслушванията, в това число и на Георги Първанов.

Байерн срещу Хамбургер в 1/4 финалите на Купата на Германия

Байерн Мюнхен ще спори с Хамбургер в 1/4 финалите на турнира за Купата на Германия, отреди тегленият в неделя жребий. Мачът ще се играе в Хамбург. Двойките в другите срещи са следните: Айнтрахт Франкфурт - Борусия Дортмунд Хофенхайм - Волфсбург Байер Леверкузен - Кайзерслаутерн. Двубоите ще се играят на 11 и 12 февруари. Полуфиналите са насрочени за 15 и 16 април, а финалът в Берлин ще се състои на 17 май. /БГНЕС...

Пълна работна седмица за депутатите заради Бюджет 2014

Народното събрание заседава извънредно понеделник и вторник

Румен Петков: БСП подменя ангажимента, който пое

Трудно приемам подобни бомбастични твърдения, особено когато те не са подкрепени с доказателства. Не считам, че това е вярно.
Това заяви пред Нова телевизия Румен Петков по повод твърденията на икономиста Кольо Парамов, че е подслушван по нареждане на лидера на БСП Сергей Станишев.
Попитан какво става в БСП, Петков посочи, че проблемът по-скоро е Трудно приемам подобни бомбастични твърдения, особено когато те не са подкрепени с доказателства. Не считам, че това е вярно. Това заяви пред Нова телевизия Румен Петков по повод твърденията на икономиста Кольо Парамов, че е подслушван по нареждане на лидера на БСП Сергей Станишев. Попитан какво става в БСП, Петков посочи, че проблемът по-скоро е

Съкращенията в МВР няма да засегнат полицаите

Готвеното 10-процентно съкращение на служители в МВР няма да засегне полицаите. Това увери пред бТВ Илия Кузманов, зам.-председател на синдиката на МВР. Служителите на ведомството са около 54 000, което означава, че оптимизацията ще засегне близо 5 400 души. По думите на Кузманов това ще бъдат служители от спомагателните дейности в МВР - огняри, работници в столови, диспечери, системни оператори. „Те няма да засегнат полицаите, които са около 27 000 души", категоричен бе синдикалистът. Според Илия Кузманов готвените съкращения в МВР „не дават о...

Не политане, а пропадане с Дороти и Оз

Първи превод на продължението на прочутата приказка е у нас

    


Депутатите продължават с дебата за Бюджет 2014-а, обсъждат намаляване на партийните субсидии

В 10 часа започва извънредно заседание на Народното събрание. Депутатите продължават с обсъждането на бюджета за следващата година. През миналата седмица в четири поредни заседания те успяха да преполовят текстовете от най-важния закон в държавата.

Православието отбелязва зачатие на Света Анна

На 9 декември Православната църква чества зачатие на Света Анна. Този празник е тясно свързан с празника на Рождество на Пресвета Богородица. На него се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отв...

Уволненият чичо на Ким Чен Ун бил женкар и наркоман

Северна Корея потвърди, че Джан Сон Тхек, властен чичо на младия лидер Ким Чен Ун, е бил освободен от поста заради престъпни действия.

Втора експертиза за смъртта на дядо Кирил

Варненската прокуратура е поискала втора съдебномедицинска експертиза за смъртта на дядо Кирил. Според окръжния прокурор Владимир Чавдаров тя ще бъде изготвена до дни и едва след това разследването ще може да бъде приключено. Целта на новата, тройна експертиза е да се изясни имал ли е митрополитът заболявания, чиито внезапни симптоми да са довели до неговото удавяне.

Американец превърна боксониера в многостаен апартамент (видео)

Преустройство на апартамент в Манхатън

Близо две години са отнели на американеца Греъм Хил да превърне боксониера от 39 кв. м. в многостаен апартамент. 

През 2010 година той купил малкото жилище в стара сграда в Манхатън и след значителна по обем работа и немалко вложени пари, две години по-късно той вече има многостаен апартамент. 

Тайната е в дизайнерски решения, които позволяват преустройство на основното помещение. Освен вградени мебели, в които се намира обичайната техника за едно жилище, апартаментът разполага с подвижна стена. Тя прегражда жилището на две части, които могат да се превърнат в спални, кабинет и хол или трапезария.

Самата подвижна страна представлява гардероб и система от шкафчета, в които са вградени сгъваеми легла и бюро.

Жилището може да бъде трансформирано в шест помещения – дневна, трапезария, две отделни спални, кухня и кабинет. Кухненският бокс е оборудван с всички необходими уреди. 

Тоалетната също може да бъде преустроена в стая за усамотение и релакс.

Статията "Американец превърна боксониера в многостаен апартамент (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Чакат президента на посещение в Пловдив

Президентът на България Росен Плевнелиев се очаква да пристигне тази седмица в Пловдив. Той е поканен да присъства на инициативата „Младежка визия за развитие на България”, където по програма трябва да изнесе и реч.   Събитието, което се провежда за втора поредна година, ще започне на 12-ти декември от 13.00 часа в 6-та аудитория на Пловдивския университет. ...

Дядо Коледа отваря работилница в община Благоевград

Дядо Коледа отваря своя работилница във фоайето на Oбщина Благоевград, като официално тя ще стартира днес от 14.00 часа. Ролята на джуджета е поверена на всички деца между 5 и 10 години от училищата,  детските градини и Ресурсния център в общината. Малчуганите ще творят рисунки с Коледно-новогодишни мотиви, картички, сурвачки, украси за елхата, маски и колачета. Те ще имат помощници, които ще ги посветят в магията на Коледа. Това са актьори от Куклен театър, школи от Младежки дом, Обединен детски комплекс и Център по изкуствата. В рамките на дв...

24-годишен намушкан в Банско на студентския празник

24-годишен мъж от Ямбол е бил намушкан с нож след скандал пред хотел в Банско.
Към 04:40 часа в полицията е получен сигнал за сбиване пред хотел "Св. Иван Рилски", съобщи БГНЕС.
Х.Д. е получил прободна рана в областта на корема след сбиване.
Младежът е транспортиран в МБАЛ в Разлог. Малко по-късно в същата болница е приет негов съгражданин на 24-годишен мъж от Ямбол е бил намушкан с нож след скандал пред хотел в Банско. Към 04:40 часа в полицията е получен сигнал за сбиване пред хотел "Св. Иван Рилски", съобщи БГНЕС. Х.Д. е получил прободна рана в областта на корема след сбиване. Младежът е транспортиран в МБАЛ в Разлог. Малко по-късно в същата болница е приет негов съгражданин на

Масови безредици шокираха Сингапур

Причината - автобус снощи е премазал индиец

    


24-годишен намушкан в Банско на 8 декември

24-годишен мъж от Ямбол е бил намушкан с нож след скандал пред хотел в Банско.
Към 04:40 часа в полицията е получен сигнал за сбиване пред хотел 24-годишен мъж от Ямбол е бил намушкан с нож след скандал пред хотел в Банско. Към 04:40 часа в полицията е получен сигнал за сбиване пред хотел "Св. Иван Рилски", съобщи БГНЕС. Х.Д. е получил прободна рана в областта на корема след сбиване. Младежът е транспортиран в МБАЛ в Разлог. Малко по-късно в същата болница е приет негов съгражданин на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване