Взривиха охладителната кула на първия ТЕЦ в България

/КРОСС/ Взривиха охладителната кула на първия ТЕЦ в България, предаде репортер на ZaPernik. Взривиха последното, което остана от бившия ТЕЦ "Перник" - охладителната кула. В 15:27 часа силен тътен огласи пернишките квартал "Твърди ливади", "Христо Ботев" и "Хумни дол". Кулата е срутена наполовина, тъй като взривът не е бил силен, заради жилищните сгради в квартал "Твърди ливади", които се намират на около 200 метра от съоръжението. Охраната на останките от ТЕЦ-а каза, че е имало предупреждение за живущите в района. "Чу се някаква сирена, която не беше силна. На доста места, около блоковете ни и улицата се разхвърчаха камъчета. При нас имаше един полицай, който наблюдаваше взрива от улицата. Беше си паркирал колата встрани, докато автомобилите на живеещите не бяха преместени, защото никой не ни предупреди", оплака се перничанин. През изминалата година бяха взривени силозите и двата комина на ТЕЦ "Перник". Комините имаха предписание, заради щети нанесени след голямото земетресение от 22 май, 2012 година.  

bTV уволни още един директор, Ани Салич излиза на екран в Нова в края на февруари

За поредно уволнение в bTV сигнализира агенция Блиц. Според информация на медията освободен от поста си е и програмният директор на телевизията Апостол Пенчев. Пенчев е поредният от старото ръководст...

Насилие на светло

През последните години повече българки ставали жертва на домашно насилие, показват данните на неправителствени организации.

Природозащитници протестират в защита на "Странджа" и други паркове

В 18:00 часа природозащитници започнаха да се събират на Орлов мост в столицата. Минути след 19:00 часа протестиращите поеха на шествие към парламента.

Участниците в протеста казват, че битката вече не е само за природен парк „Странджа", който е застрашен от застрояване след влизането в сила на Общия устройствен план на община Царево.

В момен В 18:00 часа природозащитници започнаха да се събират на Орлов мост в столицата. Минути след 19:00 часа протестиращите поеха на шествие към парламента. Участниците в протеста казват, че битката вече не е само за природен парк „Странджа", който е застрашен от застрояване след влизането в сила на Общия устройствен план на община Царево. В момен

Ново изследване: Технологиите сближават двойките

/КРОСС/ Технологиите помагат за сближаването на женените двойки, въпреки че използването на електронни устройства може да се превърне в източник на напрежение, показва американско изследване, цитирано от The Malay Mail Online. 21% от женените двойки и тези, които живеят на семейни начала, се чувстват половинката си по-близка благодарение на разговорите си онлайн или чрез SMS-и. Една четвърт от двойките споделили, че пращат SMS-и на партньора си, когато и двамата са си у дома, а 9% разрешили конфликт в интернет или чрез текстово съобщение. 25% от собствениците на мобилни телефони обаче заявили, че половинката им се разсейва твърде много с телефона, когато са заедно. 8% споделили, че са имали спорове относно времето, което другият прекарва онлайн. 42% от двойките между 18 и 29 години с мобилни телефони и сериозна връзка казват, че половинката им се е разсейвала с мобилния телефон, но 41% от същата възрастова група казали, че се чувстват по-близки с партньора или партньорката си благодарение на интернет и SMS-ите. Изследването установило още, че две трети от женените или хората със сериозна връзка споделят една и съща парола с половинката си за своите онлайн акаунти. Една четвърт от двойките споделят един и същи имейл с партньора си, а 11% имат онлайн календар, който споделят.  

Париж погва милиардер за купуване на гласове

Френският милиардер Серж Дасо, който е и сенатор, се зарече да се откаже в сряда от имунитета си, за да може да бъде разследван за корупция, предаде АФП. 88-годишният Дасо, собственик на едноименния авиационен гигант, е в центъра на един от най-гръмките корупционни скандали във Франция за последните години. Френският милиардер Серж Дасо, който е и сенатор, се зарече да се откаже в сряда от имунитета си, за да може да бъде разследван за корупция, предаде АФП. 88-годишният Дасо, собственик на едноименния авиационен гигант, е в центъра на един от най-гръмките корупционни скандали във Франция за последните години.

Актрисата Шърли Темпъл почина на 85 години

Актрисата, певица и танцьорка Шърли Темпъл, която става известна още като дете през 30-те години в САЩ, почина на 85 години. Темпъл започва кариерата си на тригодишна възраст, превръщайки се в една от най-популярните детски звезди на всички времена.

Заради остарели съоръжения 2/3 от водата "изтича" по пътя до чешмите

Заради остарели водоснабдителни съоръжения и липсата на инвестиции в сектора около 2/3 от питейната вода в България не стига до чешмите, а се „губи” по трасето. Таза тревожна статистика съобщи регионалният министър Десислава Терзиева по време на срещата на правителството с бизнеса.

Грък се изпотроши на писта "Томба"

Гръцкият скиор Йоанес А. е в тежко състояние, след като се преби на писта в Банско. Има вероятност той да се е блъснал в стълб на ски лифта

Борисов се дистанцира от Цветанов, твърди Безлов

Жандармерията да спре да се снима с бабите, съветва експертът

    


Калин Врачански изчислява жените с формула

Отношението на височината към разстоянието между ушите, делено на площта на лицето, плюс диаметъра на глезените на квадрат, минус средната стойност на броя на примигванията в минута, умножено по размера на седалищния мускул.

Янукович предложи на Кличко телевизионен дуел


Президентът на Украйна Виктор Янукович е заявил, че е готов на дебат с лидера на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко по телевизионен канал с национално покрите. Това съобщи Алексей Лисенко, ръководител на пресцентъра на президента, цитиран от агенция РБК-Украйна.

"За да са максимално достъпни за широката общественост, а не само за аудиторията на Площада на независимостта, предлагаме да ги проведем по един от националните катали", обяснява той. Дуелът може да се състои на който и...

БСП предвиждала сценарий за избори 3 в 1 през май

/КРОСС/ БСП е предвиждала сценарий, при който тази година заедно с европейските избори е можело да се проведат президентски и парламентарни. Това става ясно от първоначалния вариант на проекта за Изборен кодекс, публикуван на сайта на парламента на 17 октомври 2013 г. и изпратен във Венецианската комисия, научи "Труд". Проверка в документа, пуснат на сайта на временната комисия за нов кодекс, показа, че има параграф 12 със следното съдържание: "При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители." Това не означава, че БСП е предвиждала да има избори "3 в 1", коментира пред "Труд" председателката на временната комисия Мая Манолова. Според нея текстът просто описва хипотеза за съвпадение на избори. Параграфът бил нужен, защото проектът не предвиждал как се провеждат едновременно вотове, изискващи различно райониране на избирателите. "При парламентарни избори страната вече ще се дели на 32 района, а при президентски и европейски има само един район. Затова при вот "3 в 1" депутатите записали, че районите остават 32", каза Манолова

БСП наела пиар агенция, за да осигури около 700 "трола" за "опорните си точки"

Около 700 "трола" обслужват "опорните точки" на БСП срещу техни политически опоненти, включително и представители на социалистическата партия, които не споделят възгледите на ръководството й. Това става ясно от публикация на сайта "Биволъ" във вторник. Активното мероприятие е организирано от отдела за медийна комуникация на БСП, оглавяван от Антон Кутев. За целта, според информацията на медията, е наета специална пиар-фирма, която се е отчитала на депутата за "изпълнените задачи". Темите, които се целят, са актуалните за деня: Моникагейт, политическият проект АБВ, отношенията с ДПС, данъчната политика, “емунитета” на Сидеров. Атаката се разпростира върху рекордния брой от над 50 електронни медии, форумите на вестници, радиа и телевизии, Facebook и социалните мрежи. По поръчка на управляващата партия мероприятието се координира от консултантската агенция "Лийдуей Медия Солюшънс", която пуска, следи и грижливо отчита всички активности на фалшивите профили. За близо година – от март 2013 до края на януари 2014 г., 672 профила са произвели 10154 коментара, прокарващи "партийните тези". Според, публикуваните от "Бовлъ" данни цел на тролските коментари не са само политическите противници - ГЕРБ и Реформаторския блок, но и вътрешната опозиция на ръководството на БСП в лицето на проф. Георги Близнашки, напусналата социалистите Татяна Дончева; Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин от АБВ. Те са получили стотици злостни коментари, като не е спестено и агентурното име на Първанов – Гоце. Сред "поръчните" дори е и народният представител от БСП Георги Кадиев, чието мнение по важни политически въпроси се разминава с това на Станишев. Според публикуваните документи, фирмата, наета да осъществявала "троленето", е "Лидуей Медия Салюшънс", собственост на Оля Маркес де Каденас, която по време на Тройната коалиция бе пиар на финансовият министър Милен Велчев. По това време медийни услуги за НДСВ извършваше и самата Моника Станишева. Агенцията редовно се е отчитала на Антон Кутев за публикуваните коментари и нарастването на групи във Facebook, които тя специално е създала за манипулативния медиен проект на левицата. Потърсени за коментар ,от агенцията "Лийдуей" категорично отрекоха, че имат договор с БСП. "БСП не ни е клиент. "Нямаме договор за медийно обслужване с тях и никога не сме имали", заяви по телефона Оля Маркес де Карденас, която се е подписала в отчетните справки.

БСП наели пиар агенция, за да осигурят около 700 "трола" за "опорните си точки"

Около 700 "трола" обслужват "опорните точки" на БСП срещу техни политически опоненти, включително и представители на социалистическата партия, които не споделят възгледите на ръководството й. Това става ясно от публикация на сайта "Биволъ" във вторник. Активното мероприятие е организирано от отдела за медийна комуникация на БСП, оглавяван от Антон Кутев. За целта, според информацията на медията, е наета специална пиар-фирма, която се е отчитала на депутата за "изпълнените задачи". Темите, които се целят, са актуалните за деня: Моникагейт, политическият проект АБВ, отношенията с ДПС, данъчната политика, “емунитета” на Сидеров. Атаката се разпростира върху рекордния брой от над 50 електронни медии, форумите на вестници, радиа и телевизии, Facebook и социалните мрежи. По поръчка на управляващата партия мероприятието се координира от консултантската агенция "Лийдуей Медия Солюшънс", която пуска, следи и грижливо отчита всички активности на фалшивите профили. За близо година – от март 2013 до края на януари 2014 г., 672 профила са произвели 10154 коментара, прокарващи "партийните тези". Според, публикуваните от "Бовлъ" данни цел на тролските коментари не са само политическите противници - ГЕРБ и Реформаторския блок, но и вътрешната опозиция на ръководството на БСП в лицето на проф. Георги Близнашки, напусналата социалистите Татяна Дончева; Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин от АБВ. Те са получили стотици злостни коментари, като не е спестено и агентурното име на Първанов – Гоце. Сред "поръчните" дори е и народният представител от БСП Георги Кадиев, чието мнение по важни политически въпроси се разминава с това на Станишев. Според публикуваните документи, фирмата, наета да осъществявала "троленето", е "Лидуей Медия Салюшънс", собственост на Оля Маркес де Каденас, която по време на Тройната коалиция бе пиар на финансовият министър Милен Велчев. По това време медийни услуги за НДСВ извършваше и самата Моника Станишева. Агенцията редовно се е отчитала на Антон Кутев за публикуваните коментари и нарастването на групи във Facebook, които тя специално е създала за манипулативния медиен проект на левицата. Потърсени за коментар ,от агенцията "Лийдуей" категорично отрекоха, че имат договор с БСП. "БСП не ни е клиент. "Нямаме договор за медийно обслужване с тях и никога не сме имали", заяви по телефона Оля Маркес де Карденас, която се е подписала в отчетните справки.

Частица от мощите на Свети Валентин се пази в манастира "Св. Св. Константин и Елена"

Частица от мощите на Свети Валентин се пази в епархийския манастир "Св. Св. Константин и Елена" край Варна. Това каза за Радио „Фокус” – Варна иконом Стоян Махлелиев, игумен на манастира. Не е известно кога е основан манастирът, но предания разказват, че още през ХVІ век тук живяло монашеско братство и свързват възникването му с чудотворната икона на покровителите на християнството Св.

Очертава се ново поскъпване на най-разпространените лекарства

Най-разпространените лекарства - противовъзпалителни, противогрипни и обезболяващи, могат да поскъпнат доста сериозно в следващите месеци, алармира Нова телевизия. Повечето фармацевтични компании о...

Програмният директор на bTV уволнен?

Програмният директор на bTV Апостол Пенчев е бил уволнен днес. Той е последният от старото ръководство след изпълнителния директор Вики Политова и шефката на новините Люба Ризова, който е принуден да си тръгне. 

С това официално се слага край и на ерата Красимир Гергов в телевизията, като резултат от новата политика на собствениците на bTV - Програмният директор на bTV Апостол Пенчев е бил уволнен днес. Той е последният от старото ръководство след изпълнителния директор Вики Политова и шефката на новините Люба Ризова, който е принуден да си тръгне. С това официално се слага край и на ерата Красимир Гергов в телевизията, като резултат от новата политика на собствениците на bTV -

Програмният директор на bTV Апостол Пенчев е бил уволнен

Програмният директор на bTV Апостол Пенчев е бил уволнен днес. Той е последният от старото ръководство след изпълнителния директор Вики Политова и шефката на новините Люба Ризова, който е принуден да си тръгне. 

С това официално се слага край и на ерата Красимир Гергов в телевизията, като резултат от новата политика на собствениците на bTV - Програмният директор на bTV Апостол Пенчев е бил уволнен днес. Той е последният от старото ръководство след изпълнителния директор Вики Политова и шефката на новините Люба Ризова, който е принуден да си тръгне. С това официално се слага край и на ерата Красимир Гергов в телевизията, като резултат от новата политика на собствениците на bTV -

Путин планира киборги и интернет от ново поколение

 
Руското правителство публикува списък с 16 приоритетни научни задачи за периода до 2030 г., изготвен с помощта на експерти от администрацията на президента Владимир Путин. Сред приоритетите е посочена разработката на киборги, както и интелигентни технически системи.
Говори се също за разработка на интерфейс “мозък-машина”,   Руското правителство публикува списък с 16 приоритетни научни задачи за периода до 2030 г., изготвен с помощта на експерти от администрацията на президента Владимир Путин. Сред приоритетите е посочена разработката на киборги, както и интелигентни технически системи. Говори се също за разработка на интерфейс “мозък-машина”,

Камерън отмени посещението си в Израел заради наводненията у дома


Британският премиер Дейвид Камерън отмени посещенията си в Израел и Палестина, планирани за следващата седмица, за да се концентрира върху кризата с наводнена Англия. Заради тежките метеорологични условия части от страната са потопени вече седмици наред.

"Отменям визитата си в Близкия изток следващата седмица", заяви Камерън пред журналисти. "Изпращам извиненията си на (израелския) премиер (Бенямин) Нетаняху и на (палестинския) президент (Махмуд) Абас, но нищо не е по-важно от това...

БСП мислела за хипотеза "вот 3 в 1"

БСП е предвиждала сценарий, при който тази година заедно с европейските избори е можело да се проведат президентски и парламентарни. Това става ясно от първоначалния вариант на проекта за Изборен кодекс, публикуван на сайта на парламента на 17 октомври 2013 г. и изпратен във Венецианската комисия, научи “Труд”.
Проверка в документа, пуснат на сайт БСП е предвиждала сценарий, при който тази година заедно с европейските избори е можело да се проведат президентски и парламентарни. Това става ясно от първоначалния вариант на проекта за Изборен кодекс, публикуван на сайта на парламента на 17 октомври 2013 г. и изпратен във Венецианската комисия, научи “Труд”. Проверка в документа, пуснат на сайт

Задържаха двама души, заплашващи да се самозапалят на площад Свети Петър

Силите на реда задържаха двама мъже, които заплашваха да се самозапалят на площад Свети Петър като протест срещу икономическата криза в Италия.

Дария Домрачова от Беларус с титла в преследването в биатлона

Дария Домрачова от Беларус спечели златния медал в преследването на 10 километра в биатлона. 27-годишната състезателка от Минск стартира от девета позиция, на 32 секунди от шампионката в първия старт Анастасия Кузмина. Тя обаче изпревари всички още преди втората стрелба докрая нямаше конкуренция само с една грешка в стрелбата – в последния си, 20-ти изстрел. Със среброто е норвежката Тора Бергер, а с бронза - ветеранката Тея Грегорин от Словения.

Кутев: 70 доброволци поддържат позициите на БСП в интернет

/КРОСС/ Медийният секретар на БСП Антон Кутев, чието име се вижда в справка на ПР агенция, публикувана от сайта "Биволъ", като човек до когото са изпращани коментари за активности по форумите в полза на левицата, каза пред "Дневник", че не работи с фирмата и тя не му е позната. "Интернет кампанията ни е базирана на доброволци, което неведнъж съм казвал, които поддържат позициите на БСП в мрежата", каза Кутев. По думите му доброволците във форумите, с които БСП работи, са 60-70, но в зависимост от ситуацията броят им нараствал сред техни познати. "Работят без пари, по собствено убеждение", твърди Кутев. "Обучаваме ги, опитваме се по време на предизборна кампания да им даваме работа, да се чувстват полезни", обясни той мотивацията на БСП сред доброволците.    

Южнокорейка спечели титлата в бързото пързаляне на 500 метра

Южнокорейката Ли Сан Хуа спечели златния медал в бързото пързаляне с кънки на 500 метра на Зимните олимпийски игри в Сочи. Това е нейната втора поредна олимпийска титла в тази дисциплина. Хуа постави и два олимпийски рекорда в дисциплината - най-доброто време на 500 метра - 37.28 секунди, и най-доброто общо време от двата манша - 74.70 секунди. Втора се класира рускинята Олга Фаткулина, а трета - холандката Маргот Бур.

Силвио на съд за подкупване на сенатор

Силвио Берлускони (77 г.) пак бе изправен пред съд, този път по обвинение, че подкупил с 3 млн. евро сенатор, който да помогне за свалянето на правителството на Романо Проди.
Процесът започна в Неапол, като лидерът на “Форца Италия” не бе в залата. Там бяха адвокатите му Микеле Черабона и Николо Гедини, които обявиха, че той е невинен. Силвио Берлускони (77 г.) пак бе изправен пред съд, този път по обвинение, че подкупил с 3 млн. евро сенатор, който да помогне за свалянето на правителството на Романо Проди. Процесът започна в Неапол, като лидерът на “Форца Италия” не бе в залата. Там бяха адвокатите му Микеле Черабона и Николо Гедини, които обявиха, че той е невинен.

15 години затвор за убиеца на иракски кюрд с шведски паспорт

И за нанасяне на леки телесни повреди на втори шведски граждани

Рецидивисти паднаха в жандармерийската мрежа

Двама, обявени за национално издирване, иманяри, браконири и побойник паднаха в жандармерийската клопка по време на първия ден от мащабната полицейска акция по селата.

Pinterest и LinkedIn ще са все по-популярни в България

Различни социални мрежи ще се състезават за вниманието ни

    


Nokia представя смартфон с Android до седмици

Телефонът с кодово име Normandy ще предлага на потребителите познатите услуги на Nokia и Microsoft

    


"Вие сте позор, оставка и затвор" на поредния протест в защита на "Странджа" (хронология)


Въпреки новината от по-ранните часове на деня, че екоминистерството спира спорния общ устройствен плана на Царево, хиляди протестиращи се събраха отново на символичния за опазването на природен парк Странджа "Орлов мост". Оттам тръгна шествие към сградата на министерство на околната среда и водите.

Протестът спря за кратко пред парламента и до сочен за резиденция на собственика на КТБ Цветан Василев луксозен имот в градинката на "Кристал". Протестното шествие събра основно млади...

"Орлов мост" събра отново хиляди да опазят Странджа (на живо)


Въпреки новината от по-ранните часове на деня, че екоминистерството спира спорния общ устройствен плана на Царево, хиляди протестиращи се събраха отново на символичния за опазването на природен парк Странджа "Орлов мост". Те блокираха кръстовището със скандирания "Оставка" и "Искаме природа не искаме бетон".

19.20 часа
Хората тръгнаха по бул. "Цар Освободител" към сградатата на Народното събрание. На огромен транспарант пише "Природата няма цена, Странджа ни е само една". Има...

Цацаров се разграничи от задочния диалог между Цветанов и Пеевски

Главният прокурор Сотир Цацаров не счита, че следва да участва в задочния диалог между народните представители Делян Пеевски и Цветан Цветанов. Това се казва в позиция на обвинител номер едно по повод изявленията пред медии на двамата депутати.

"Алфа Рисърч":На евроизборите ГЕРБ-6 депутати, БСП-5, ДПС-3, АБВ-2,РБ-1

Появата на нов играч вляво пренарежда съотношението на силите за евроизборите, показва национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено между 18 и 22 януари сред 1050 души. Според данните към момента партия ГЕРБ би имала шест евродепутати, БСП - пет, ДПС - трима, АБВ - двама, а Реформаторският блок - един.

Азар: Моуриньо е най-добрият мениджър в света

/КРОСС/ Белгийският футболист Еден Азар заяви, че Жозе Моуриньо е най-добрият мениджър в света. „Неговият рекорд в Премиършип говори достатъчно. Смятам, че вече никой не се съмнява в неговите способности. Моуриньо доказва постоянно, че е най-добрият мениджър в света", каза още Еден Азар. "Не мисля, че ще спечелим Шампионската лига този сезон, тъй като тази година има по-силни от нас отбори, а по отношение на Английската висша лига - ще видим. Ако играем всеки мач, както играехме срещу Манчестър Сити, ще станем шампиони", каза още играчът на Челси.    

Протести в няколко града в защита на Странджа

Обстановката на Орлов мост е спокойна, в района има засилено полицейско присъствие

„Природата няма глас, има нас”, обяви протестът в защита на Странджа

Върнатият устройствен план на Царево е първата стъпка в правилната посока

7 неща в брака, които мъжете мразят

Мъжете се дразнят на задължителните семейни събирания

    


България не бърза да увеличи срока на авторските права до 70 години

България може да бъде глобена с над 800 хиляди евро, ако не въведе до 27 март Директивата на ЕС, която увеличава срока за защита на авторските права и правата на музикалните изпълнители и продуцентите на звукозаписи от 50 на 70 години. Това каза шефът на дирекцията "Авторско право" в културното министерство Георги Дамянов във вторник и допълни, че промяната е трябвало да бъде направена до ноември 2013 г. По думите на Дамянов, министерството е внесло за ратификация Пекинския договор, регламентиращ правата на изпълнителите в аудиовизуални произведения, в стремежа си да спазва сроковете за въвеждане на международното законодателство. Споразумението бе одобрено на първо четене от парламентарната комисия по културата и медиите, което предизвика обществено недоволство, тъй като се разтълкува като нов опит за посегателство над торент тракерите. Дамянов увери, че в документа няма забрани за интернет споделянето на файлове, включително филми, както и че това не е престъпление по силата на Наказателния кодекс. Депутатът и член на културната парламентарна комисия Мартин Захариев отбеляза, че "Пекин е буря в чаша вода" и че ратификацията на документа няма да доведе до съществени промени в българското законодателство. Ще бъдат въведени три-четири текста, които няма да имат фатални последици нито за ползвателите, нито за правоимащите, увери той. След като процедурата е задвижена от Министерството на културата и Министерския съвет, трябва да се съобразим с това, но същевременно не трябва да бързаме и да сме третата страна, която ратифицира договора - след Сирия и Ботсвана, обясни Захариев и допълни, че в доклада, който трябва да се изготви от парламентарната комисия, ще препоръча "да се изчака с ратифицирането на договора, без да се определят срокове". За да влезе в сила договорът, той трябва да бъде ратифициран от най-малко 30 държави-членки на Световната организация по интелектуалната собственост. "Първо трябва да преборим пиратството. Не Явор Колев да гони пиратите един по един, а да вкараме бизнеса в Zamuna и Arena", каза изпълнителният директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) Мехти Меликов. "Зрителят вече ясно показа, че предпочита да гледа сериали по цели сезони наведнъж, а не серия по серия, както преди." "Имаме много по-сериозни проблеми в момента в областта на интелектуалната собственост, отколкото Пекинския договор", посочи продуцентът Велизар Соколов-Заки. По думите му, документът е продължение на Споразумението за свързаните с търговията аспекти на правото на интелектуална собственост (ТРИПС) от 1996 г., приложение на Маракешкото споразумение. Соколов допълни, че по въпросите за авторското право "трябва да намерим диалога между държава и граждански сектор". Парите, които се събират у нас от авторски и сродни права, са над три пъти по-малко от средното за света, каза изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров. Дружествата за колективно управление на авторски и сродни права у нас събират по 50 евроцента годишно на човек, докато в глобален мащаб средният доход от авторство е 1.8 евро. Димитров отбеляза, че в Дания от авторски и сродни права се събират 25 евро годишно на човек от населението. По-ниска е доходността в държави като Унгария - около 5 евро, и Чехия – 3.2 евро на човек. Димитров приветства възстановяването на Съвета по интелектуалната собственост, в който ще участват представители на различни институции, граждански, творчески и бизнес организации. Институциите най-после разбраха, че авторското право генерира икономика, каза той и предложи още проверките за авторски права да се извършват от екипи по места, тъй като културното министерство няма достатъчно служители, за да покрие всички концерти и публични изпълнения в страната. Съветът по интелектуалната собственост ще заседава на всеки три месеца, а първата сбирка се очаква през март.

Борислав Сарафов: "Г-н Цветанов е разтревожен и объркан"


Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов не коментира по същество твърдението на Цветан Цветанов в интервюто му пред БиТиВи, че главният прокурор Сотир Цацаров е прикрил сигнал срещу Сарафов. В понеделник Цветанов в свойствения си неясен стил каза, че " точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е...

Кутев: Доброволци поддържат позициите на БСП в интернет


Медийният секретар на БСП Антон Кутев, чието име се вижда в справка на ПР агенция "Лийдуей Медия Солюшънс", публикувана от сайта "Биволъ", като човек до когото са изпращани коментари за активности по форумите в полза на левицата, каза пред "Дневник", че не работи с фирмата и тя не му е позната.

Интернет кампанията ни е базирана на доброволци, което неведнъж съм казвал, които поддържат позициите на БСП в мрежата, каза Кутев. Тази фирма не ми е позната, което не означава, че някои от...

Йордан Цонев: Танов ще стане герой на прокуратурата заради Мишо Бирата

"След като самият Ваньо Танов твърди, че никой не му е оказвал натиск при изпълнение на служебните си задължения, той ще стане герой на прокуратурата".Това обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е председател на комисията в парламента, която разследва скандала Мишо Бирата. Според него ако премиерът тогава Бойко Борисов не е оказвал натиск върху Танов, тогава вината на бившия шеф на митниците е очевидна.

Цонев: Пивоварната на Мишо Бирата е изварила 68 тона нелегален спирт

Първата проверка на митничарите във фабриката на Мишо Бирата е намерила колонка за варене на спирт. От отпадъчни продукти от бирата се вари спирт и не са плащали акциз. Всичко се е водело в тетрадка. За две години се изварили 68 000 литра спирт. Това означава едно нещо - имало е нелегално производство на спирт. Това е престъпление по Наказателния к Първата проверка на митничарите във фабриката на Мишо Бирата е намерила колонка за варене на спирт. От отпадъчни продукти от бирата се вари спирт и не са плащали акциз. Всичко се е водело в тетрадка. За две години се изварили 68 000 литра спирт. Това означава едно нещо - имало е нелегално производство на спирт. Това е престъпление по Наказателния к

Цонев: Мишо Бирата е изварил 68 тона спирт във фабриката си незаконно

Първата проверка на митничарите във фабриката на Мишо Бирата е намерила колонка за варене на спирт. От отпадъчни продукти от бирата се вари спирт и не са плащали акциз. Всичко се е водело в тетрадка. За две години се изварили 68 000 литра спирт. Това означава едно нещо - имало е нелегално производство на спирт. Това е престъпление по Наказателния к Първата проверка на митничарите във фабриката на Мишо Бирата е намерила колонка за варене на спирт. От отпадъчни продукти от бирата се вари спирт и не са плащали акциз. Всичко се е водело в тетрадка. За две години се изварили 68 000 литра спирт. Това означава едно нещо - имало е нелегално производство на спирт. Това е престъпление по Наказателния к

Горски мегахолдинг ще обединява шестте държавни предприятия

Шестте държавни горски предприятия да бъдат обединени в мегахолдинг, за да се гарантира прозрачност. Идеята лансира министърът на земеделието и храните Димитър Греков по време на срещата на правителството с бизнеса във вторник. Той съобщи това в отговор на оплакването на практикуващия лесовъд инж. Димитър Джоков. че в момента шестте предприятия, създадени от предишния земеделски министър Мирослав Найденов, са монополизирали бранша. На практика горските държавни предприятия казват къде, какво и кой да го сече, като изборът на компаниите става на принципа на връзкарството, а не на ясни правила, недоволства отрасълът. Отделно цените на дървения материал тази година са намалени, като те се определят еднолично от министъра на земеделието. "Вече седем месеца нищо не се променя. Не искаме субсидии, не искаме нищо. Искаме да ни дадете шанс да живеем и работим в собствената си страна", каза инж.Джоков. Земеделският министър обясни, че цената на дървесината е паднала, защото тази година няма износ за Турция, а най-голямото преработващо предприятие в Свищов имало суровина за година напред. "Не бих се съгласил, че нищо не се прави за сектора. Примерно предприятията може да се обединят като холдинг, за да има публичност", каза Греков в опит да успокои лесовъда. Близо 40 фермери поискаха да зададат въпроси. Тези, които успяха да го направят, изразиха недоволство от водената политика в областта на земеделието. "Много сме недоволни, но не сме толкова атрактивни, въздържаме се засега", каза Радослав Христов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Той поиска повече прозрачност и контрол, за да няма злоупотреби в сектора. "В тая държава файда няма, всеки, който бяга от тука, се е спасил", реагира ядосано земеделски производител. Той се оплака колко разрешителни и документи трябва да изкара за да може да има оранжерия за домати и да гледа 100 прасета и 20 крави, а после попита Греков дали е доволен от управлението в министерството на земеделието и има ли икономическо лобиране за определени компании. Греков призна, че за да може да си пробиеш един кладенец на вилата на село или да си направиш капково напояване, трябва година и осем месеца за да си набавиш нужните разрешително от байсеновата дирекция. Земеделският министър обясни, че не е мнителен и "веруюто му е", че работещите в министерството трябва да са професионалисти. "Икономическо лобиране може и да има, но гледаме да се разделим с тези служители", каза Греков в опит да успокои недоволния фермер. "С вас поне се виждаме и си говорим, докато в министерството на икономиката не може да пробием", каза земеделецът. Подготвя се закон за браншовите организации в сектор земеделие, каза Греков. Такъв закон се посочва за приоритетен от трети агроминистър, но досега не се е случил. Този път се ползва румънския опит, а законопроектът се подготвя от съветниците на министъра, които са французи и германци. Селскостопанската академия няма да се закрива, но в сегашния си вид повече не може да съществува, защото не е ефективна, каза министър Греков. Намерение за реформа в академията имаше и министърът на земеделието на ГЕРБ Мирослав Найденов още с идването си на власт през лятото на 2009 г., но не сполучи в това свое начинание.

Жените си мечтаят за Бекъм на 14 февруари

Силният пол пък иска романтична вечеря с тв водещата Холи Уилоуби

    


Берлускони отново на съд, този път за даване на подкуп

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони трябва да се изправи отново пред съда. Този път той е обвинен, че през 2006-та година е дал подкуп на сенатор, за да се присъедини към партията му. Така щел...

Почитатели на Майкъл Джексън взеха по едно евро обезщетение за смъртта му

Петима почитатели на Майкъл Джексън получиха символично обезщетение от едно евро всеки, след като френски съд потвърди, че те са пострадали емоционално от смъртта на поп звездата, предаде БГНЕС. Не...

Оланд бетонира дружбата със САЩ

Пълен набор от церемониални почести, сред които военен строй и 21 топовни салюта, очакваха снощи Франсоа Оланд във Вашингтон. Така стартира официалната част от посещението му в САЩ. С церемониала на най-високо ниво Оланд и американският му колега Барак Обама искат да бетонират дружбата между САЩ и Франция - най-стария US съюзник, коментира АФП. Пълен набор от церемониални почести, сред които военен строй и 21 топовни салюта, очакваха снощи Франсоа Оланд във Вашингтон. Така стартира официалната част от посещението му в САЩ. С церемониала на най-високо ниво Оланд и американският му колега Барак Обама искат да бетонират дружбата между САЩ и Франция - най-стария US съюзник, коментира АФП.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване