МВФ готов да помага на Украйна, стига Киев да поиска

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да окаже помощ на Украйна, ако нейните лидери я потърсят. Това заяви генералният директор на МВФ Кристин Лагард по време на срещата на финансовите министри и централните банкери на Г-20 в Сидни.

"Украйна е член на МВФ. Ако Украйна се обърни за помощ, икономическа или финансова, ние сме готови да й я предоставим", каза Лагард. Тя обаче подчерта, че за МВФ е нужно все пак да има с кого да обсъди тези въпроси.

Лекарите ни предпочитат Германия

Германия се оказва най-предпочитаната дестинация за имигриране на лекарите ни. Това показват последните данни на БЛС.

Онлайн какво?

Престижните "Блумбърг" и OOkla са категорични - България е сред страните с най-добър интернет в света. 

Оттук насетне всичко е нелогично - ако оставим на страна факта, че е-правителството остава само в далечните ни мечти, то БДЖ са на път да подобрят рекорда за най-бавно и най-странно въвеждане на онлайн продажба на билети (виж рубрика "Бизнес") Престижните "Блумбърг" и OOkla са категорични - България е сред страните с най-добър интернет в света. Оттук насетне всичко е нелогично - ако оставим на страна факта, че е-правителството остава само в далечните ни мечти, то БДЖ са на път да подобрят рекорда за най-бавно и най-странно въвеждане на онлайн продажба на билети (виж рубрика "Бизнес")

Любим виц на Любен Дилов

Любим виц
на Любен Дилов

Мъж се обръща към по-пълна жена: 
- Не ядете свинско, нали, уважаема госпожо? Та във вашия случай това би било канибализъм!



















































































Любим виц на Любен Дилов Мъж се обръща към по-пълна жена: - Не ядете свинско, нали, уважаема госпожо? Та във вашия случай това би било канибализъм!

Камери снимат всеки ден наркодилъри пред школата

Камерите, които снимат в района на училищата в София, запечатват по 4 диска с видео на ден, на което се вижда как дилъри продават близо до школата.

Месни заговезни е

Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни заговезни. Месни заговезни е винаги в неделя - осем седмици преди Великден.

Протестиращите в Киев посрещнаха с аплодисменти Юлия Тимошенко

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която бе пусната от затвора, бе приветствана бурно от протестиращите на централния площад "Независимост" в Киев. Пред десетките хиляди демонстранти на Майдана тя обеща да бъде гарант за изпълнението на всички искания на протестиращите и поиска "народен съд" за президента Виктор Янукович.

Още не е ясно кой управлява Украйна


След изключително драматичен ден, в който украинският парламент гласува за отстраняването на президента, още не е съвсем ясно кой управлява страната с 46 милиона души население.

Според парламента това със сигурност не е Виктор Янукович. Малко след назначаването на председател, който е един от старите му политически съперници, депутатите обявиха, че държавният глава противоконституционно се е "самоотстранил от поста" и гласуваха за предсрочни избори на 25 май.

Малко...

Г-20 ще увеличава общия си БВП с 2% за 5 години

Финансовите министри и централните банкери на Г-20 се договориха през следващите пет години да увеличат колективния им брутен вътрешен продукт с 2 на сто. Това се посочва в комюнике след срещата им в Сидни.

В документа на най-големите икономики в света се отбелязва, че изпълнението на тази задача ще донесе още два трилиона долара и ще позволи да се създадат десетки милиони нови работни места. "За да постигнем тези цели, ще предприемем конкретни стъпки за привличане на инвестиции, за борба срещу безработицата, за увеличаване на ръста на търговията", се подчертава в комюникето.
Страните от Г-20 не се занимават с централно планиране, посочи австралийският финансов министър Джо Хоки. Поставената задача не означава автоматично увеличение на растежа с 2 на сто във всяка страна. Ние обаче смятаме, че всички страни от "двадесеторката" трябва да се справят с тежките икономически проблеми, много от които имат специфичен за всяка страна характер. Също така смятаме, че всички трябва да извършат структурни реформи, насочени към привличане на частния сектор в ключови сектори от икономиката", посочи той.

Янукович се е опитал да напусне Украйна, но е бил спрян без документи

Украинският президент Виктор Янукович, за чието отстраняване парламентът гласува днес, се е опитал да напусне страната с чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на документи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местната агенция УНН.

Самолетът на Янукович не е имал разрешение за излитане.

Бившият украински министър на вътрешните работи Виталий Захарченко, генералният прокурор Виктор Пшонка и изпълняващият длъжността министър на доходите и таксите Олександър Клименко също са се опитали да напуснат днес страната през летището на Донецк, но не са получили разрешение.

Междувременно бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която бе освободена от затвора днес, пристигна със самолет от източния град Харков в Киев и бе посрещната триумфално на площад "Независимост" в центъра на столицата, предадоха световните агенции.

В инвалидна количка, Тимошенко бе приветствана от десетките хиляди хора, които са се събрали на Евромайдана.

През сълзи тя първо приветства героите на Украйна - демонстрантите, включително онези, които са дали живота си.

"Героите никога не умират", извика тя и подчерта, че протестите трябва да продължат, докато постигнат всички свои цели.

Символ на прозападната Оранжева революция в бившата съветска република през 2004 г., Юлия Тимошенко бе осъдена през 2010 г. на 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение след избирането на Виктор Янукович за президент по-рано през същата година.

Янукович трябва да бъде принуден да дойде тук на Майдана, каза Тимошенко.


Взрив в руски магазин уби три продавачки

Взрив избухна в търговски център в град Бийск, в алтай, съобщи РИА Новости. Загинали са три продавачки от магазина.

Юлия Тимошенко излезе от затвора, кандидатира се за президент

Бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която днес бе освободена от затвора, обяви, че ще се кандидатира за президент, предаде ИТАР-ТАСС.

Преди да отлети от Харков за Киев, Тимошенко каза пред журналисти, че се отправя към киевския Площад на независимостта. На въпрос за по-нататъшните си планове тя отговори: "Ще се кандидатирам за поста президент".

По-късно тя пристигна на площад "Независимост" в украинската столица и

от трибуната изрази увереност, че Украйна скоро ще стане член на ЕС и "това ще промени всичко".

"Необходимо е да бъдат наказани всички, виновни за смъртта на хора при сблъсъците в Киев", подчерта Тимошенко пред журналисти при пристигането си със самолет от Харков на международното летище на столицата "Жуляни".

В противен случай "нама да сме достойни за паметта на хората, които загинаха и откриха за нас пътя", предупреди тя пред журналисти.

Тимошенко се отправи към улица "Грушевски", за да отдаде почит на загиналите при сблъсъците. След това тя ще отиде на Евромайдана, площад "Независимост" в центъра на Киев.

82 души са загинали при сблъсъците в украинската столица според данни на министерството на здравеопазването. Днес и утре са дни на траур в страната.

Бившият премиер бе изведена по-рано днес от харковската клиника, където се лекуваше, на инвалидна количка, но имаше бодър вид, пише ИТАР-ТАСС.

"Диктатурата падна", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

Изявлението на Тимошенко се случи, след като украинският парламент гласува днес за отстраняване на президента Виктор Янукович от поста и свика предсрочни президентски избори на 25 май.

Резолюцията "За самоотстраняване на президента на Украйна от изпълнение на конституционните му задължения" бе приета с мнозинство от 328 депутати от 447 депутати. Решението бе взето с аргумента, че Янукович "противоконституционно е изоставил конституционните си правомощия и неспособен да изпълнява задълженията си".

Новоизбраният днес председател на Върховната рада Олександър Турчинов заяви, че президентът се е отказал от конституционните си задължения и това "заплашва функционирането на държавата, териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

След гласуването депутатите, ликувайкии ръкопляскайки, се изправиха на крака и запяха националния химн. Следващото заседание на украинския парламент бе насрочено за 10 ч. сутринта утре местно време (и българско). Янукович, който замина за източния град Харков, обяви по-рано днес, че няма да подаде оставка и че решенията на парламента са незаконни.

Той определи събитията в Киев като държавен преврат. Съгласно постигнатото вчера с посредничеството на Европейския съюз и Русия споразумение между украинските власти и опозиция, в страната трябва да бъдат произведени предсрочни президентски избори не по-късно от декември тази година. Този срок обаче предизвика гнева на опозиционните демонстранти, които настояват Янукович незабавно да подаде оставка.

Юлия Тимошенко, бивш премиер и лидер на опозиционната партия "Баткившчина", бе освободена от затвора днес, съобщиха по-рано ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Съгласно един от отменените днес текстове в НК през октомври 2011 г. Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор по обвинение в превишени пълномощия при сключването на договор за доставка на руски газ, припомня ИТАР-ТАСС.Процесът срещу нея бе смятан от Запада за политически.

Върховната рада гласува по-рано днес постановление за освобождаването й.

Депутатите приеха постановлението с 233 гласа "за", съобщи ИТАР-ТАСС.

Украинският парламент одобри снощи промяна в наказателния кодекс, която ще позволи освобождаването на експремиера Юлия Тимошенко след прекарани от нея повече от две години в затвора, предадоха АП и ИТАР-ТАСС.

С 310 гласа "за" и 54 "против" депутатите приеха промяната, която декриминализира деянието, за което е осъдена Тимошенко. За одобряването на законопроекта бяха необходими 226 гласа в 450-местната Върховна рада.

Законът декриминализира редица деяния, описани в няколко члена от действащите досега НК и НПК на Украйна, като по този начин привежда националното законодателство в унисон с изискванията на международното право.

Съгласно един от тези текстове през октомври 2011 г. Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор по обвинение в превишени пълномощия при сключването на договор за доставка на руски газ. В съответствие със законодателната промяна Юлия Тимошенко може да бъде освободена, но засега не е известно кога ще стане това. Понастоящем тя се лекува в болница в Харков под охраната на надзиратели.


Трима души са загинали в катастрофи през денонощието

18 души са ранени при 17 тежки пътни инцидента в страната

    


Колекциите за догодина в черно, сиво и бяло

В Лондон пак показаха лъскавите пайети

През последните няколко седмици дизайнерите показаха колекциите си есен-зима 2014-2015 в Лондон, Ню Йорк, Милано. В Париж в края на януари бе представена висшата мода, дефилетата с моделите за следващата година започват на 25 февруари.

Сред имената, около които се шумя най-много в Лондон тези дни, бе В Лондон пак показаха лъскавите пайети През последните няколко седмици дизайнерите показаха колекциите си есен-зима 2014-2015 в Лондон, Ню Йорк, Милано. В Париж в края на януари бе представена висшата мода, дефилетата с моделите за следващата година започват на 25 февруари. Сред имената, около които се шумя най-много в Лондон тези дни, бе

Актрисата Шарлот Доусън бе открита мъртва в дома й

Австралийската телевизионна звезда Шарлот Доусън беше намерена мъртъв в апартамента си в Сидни, съобщи BBC, цитирана от БГНЕС. Тялото на родената в Нова Зеландия Доусън (47 г.) е открито в събота ...

Абе една тояга и ще видим кой е в депресия

С тези думи бившият културен министър Вежди Рашидов коментира в предаването на Люба Кулезич състоянието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Както е добре известно, Доган не се яви на делото ср...

ПОЛИ ГЕНОВА, КОНСТАНТИН ЦЕКОВ и LaTiDa Представят Polifoniks /unplugged/

На 1 март SOFIA LIVE CLUB отново ще е домакин на ново и различно музикално преживяване, а именно премиерата на Polifoniks. Поли Генова, Константин Цеков и Латида представят своя нов проект -

Polifoniks Unplugged“.

 

В навечерието на мартенския празник един легендарен пианист – Константин Цеков, невероятният талант Поли Генова и музикалното женско трио ще съчетаят таланта си в акустична вечер на съзвучията.

 

Акустичен лайв, в който публиката ще може да се наслади на любими авторски песни, както и световни хитове, изпълнени за първи път само с едно пиано и 5 гласа. Специални музиканти за вечерта ще са Юри Божинов - бас и Георги Марков - барабани.

 

В края на миналия месец Поли представи премиерно новата си песен в дует с Дичо. След участието си в популярно телевизионно шоу, двамата творци се събраха в звукозаписното студио и записаха парчето „Нека с теб“. Музиката е на Дичо, текстът е на Поли, а аранжиментът е на Жоро Янев. В записа на парчето участие имат и момичетата от „La Ti Da“. Режисьор на видеото е Радостин Събев – Шошо, а оператор Томислав Михайлов – Чочо.

 

Polifoniks Unplugged обещава на публиката добро настроение, хубава музика и МАРТЕНИЦИ!

 

Сдружението на "Деца с онкохематологични заболявания" ще продава мартеници по време на събитието, а събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на първия в България възстановителен център за „Деца с онкохематологични заболявания“.

 

Вход: 10 лева на място в клуба

 


Никола Чонгаров ще носи българското знаме на закриването на игрите в Сочи

Никола Чонгаров ще бъде знаменосец на българската делегация по време на закриването на ХХІІ Зимни олимпийски игри в Сочи, съобщиха от Българския олимпийски комитет (БОК).
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
След прибралата се вече в България Александра Жекова, Никола Чонгаров ще бъде знаменосец на българската делегация по време на закриването на ХХІІ Зимни олимпийски игри в Сочи, съобщиха от Българския олимпийски комитет (БОК). Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS След прибралата се вече в България Александра Жекова,

Никола Чонгаров ще носи българското знаме на закриването на игрите в Сочи

Никола Чонгаров ще бъде знаменосец на българската делегация по време на закриването на ХХІІ Зимни олимпийски игри в Сочи, съобщиха от Българския олимпийски комитет (БОК).
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
След прибралата се вече в България Александра Жекова, Никола Чонгаров ще бъде знаменосец на българската делегация по време на закриването на ХХІІ Зимни олимпийски игри в Сочи, съобщиха от Българския олимпийски комитет (БОК). Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS След прибралата се вече в България Александра Жекова,

BMW пуска карбонови джанти до 2 години

Германската компания разширява производството на този материал

    

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Във високите части на планините вали сняг

    


Прочит на историята: Цар Борис Трети и деветнайсетомайците


Статията е от научната конференция "Цар Борис Трети и неговото време", организирана  по повод 120-годишнината от рождението на монарха. Вътрешните заглавия са на "Дневник".

Превратът от 19 май 1934 г. и последвалите го събития преобръщат българския обществено-политически живот. Кръгът "Звено" и Военният съюз, които осъществяват радикалната промяна, имат ясна визия за задачите, стоящи пред тях, и не се колебаят при реализацията им.

Деветнадесетомайците разпускат ХХІІІ...

Рок легенда и млада звезда с приз за изпълнение

Дейвид Бауи получи наградата за най-добър изпълнител. Той не присъства на церемонията, но изпрати послание, в което призова шотландците да не се отделят от Обединеното кралство. За най-добра изпълнителка беше отличена новозеландката Лорд.

5 неща, които не знаем за Вини Джоунс

Коравият актьор и бивш футболист с външен вид на брутален британски гангстер Вини Джоунс смути някои от своите почитатели с решението си да бъде гост-звезда в българското риалити шоу “Къртицата”. Предаването започва в края на февруари, а Вини ще бъде топ името сред останалата родна шоу бизнес фауна с локална разпознаваемост. Коравият актьор и бивш футболист с външен вид на брутален британски гангстер Вини Джоунс смути някои от своите почитатели с решението си да бъде гост-звезда в българското риалити шоу “Къртицата”. Предаването започва в края на февруари, а Вини ще бъде топ името сред останалата родна шоу бизнес фауна с локална разпознаваемост.

Пловдивски хостел е сред 10-те най-добри в света

Туристическата медийна компания Туристическата медийна компания "Лонли планет" (Lonely Planet), собственост на американския милиардер Брад Кели, всяка година обявява своите прогнози за най-добрите места в света. Преди дни излезе класация за най-добрите хотели, в която на 4-о място е българският хостел "Олд Пловдив гестхаус". За разлика от други списъци, в този хотелите не

МВФ готов да помага на Украйна, стига Киев да поиска

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да окаже помощ на Украйна, ако нейните лидери я потърсят. Това заяви генералният директор на МВФ Кристин Лагард по време на срещата на финансовите министри и централните банкери на Г-20 в Сидни.

Днес да почерпят

Ангел Лабов, дългогодишен международен съдия по баскетбол, 70 г. 

Васил Едрев, кмет на гр. Айтос, 56 г.

Проф. Вера Ганчева, литературен критик, публицист и преводач.

Георги Думанов, карикатурист, аниматор, режисьор, 75 г.

Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарс Ангел Лабов, дългогодишен международен съдия по баскетбол, 70 г. Васил Едрев, кмет на гр. Айтос, 56 г. Проф. Вера Ганчева, литературен критик, публицист и преводач. Георги Думанов, карикатурист, аниматор, режисьор, 75 г. Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарс

Преглед на печата - 23 февруари

24 часа: Пореден обир на банкомат в столицата, взеха 56 000 лева Пореден обир на банкомат беше извършен снощи в столицата. Той се намира в магазин за хранителни стоки в квартал „Банишора", съобщи Нова телевизия. Взети са около 56 000 лева.

Неделя месопустна е

Подготвяйки вярващите за изпитанието

Посрещнаха Тимошенко триумфално на Майдана

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която бе освободена от затвора вчера, пристигна със самолет от източния град Харков в Киев и бе посрещната триумфално вечерта на площад "Независимост" в центъра на столицата, предадоха световните агенции.

Левски - проектът, който никога няма да успеем да завършим

Текстът е от портала "Култура".   Заглавието (оригиналното е "Левски") и акцентите са на "Дневник".

На 19-ти февруари бях на паметника "Васил Левски". Видях снайперистите, разположени върху покрива на бъдещия музей на изящните изкуства. Беше по залез, светлината им идваше отзад и те снимаха околността. В началото, преди да заемат позициите си. Видяхме и жандармерията, пиеща чай на крак до своите ръбести автомобили, които излъчват нещо странно. Да, странно, не страшно. Телата на тези...

Обстановката на киевския площад „Независимост” е спокойна

Спокойно посрещна сутринта площад „Независимост” в центъра на украинската столица Киев, който бе е едно от основните места на сраженията между протестиращи и полиция, предаде Интер...

Мъжката мода стана техно

Хърватски дизайнер конструира смарт вратовръзка, която променя цвета и шарките си с натискането на бутон, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Рационализацията е дело на 33-годишния Томисл...

Още двама спортисти изгоряха с допинг в Сочи

Австрийският скиор Йоханес Дюр и латвийският хокеист Виталис Павловс бяха уличени в употреба на допинг, предаде БГНЕС. Дюр (на снимката) няма да вземе участие в масовия старт на 50 км от ски бяганет...

Протест срещу новия закон за контрол в интернет в Турция

Полицията със силови действия изтласка демонстрантите от Таксим

    


Трябва ли община Варна да се самоглоби?

С пълна пара тече иначе важния за Варна ремонт на центъра, но шумът пречи на хората и се извършва в забранено за такива дейности време

Пътна обстановка в страната - 23 февруари

Републиканските пътища на територията на страната са проходими при зимни условия, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. Температурите са в интервала от +1 С° до +13 С°. Времето над страната е предимно облачно. Дъжд вали на АМ „Тракия” в района на с.

Швеция срещу прокобата на световния шампион

Канадците стигнаха до битката за златото след минималното 1:0 над най-силния тим в олимпийския турнир САЩ. Благодарение най-вече на вратаря си Кери Прайс, спасил цели 31 удара. Единственият гол бе дело на Джейми Бен от Канадците стигнаха до битката за златото след минималното 1:0 над най-силния тим в олимпийския турнир САЩ. Благодарение най-вече на вратаря си Кери Прайс, спасил цели 31 удара. Единственият гол бе дело на Джейми Бен от "Далас Старс", който бе и в състава за световното през 2012 година. Канадците също имат доста проблеми поне статистически.

Г-20 ще увеличава общия си БВП с 2% за 5 години

Финансовите министри и централните банкери на Г-20 се договориха през следващите пет години да увеличат колективния им брутен вътрешен продукт с 2 на сто. Това се посочва в комюнике след срещата им в Сидни.

Да се подготвим за Великденския пост

Последната, подготвителна седмица преди постите се нарича Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). Тя започва днес и за нея важи забраната да не се яде месо.

Танци и забава на Острова на подправките в Танзания

В Занзибар ви очакват музикални и кулинарни емоции

    


Месни Заговезни

Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последния ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата - през 2013 се отбелязва на 10 март, пише женското списание Hera.bg. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден, и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.

Единствено държавата може да се противопостави на неравенството

То е световен проблем, който не може да се разреши без искането и настояването на обществото, смята студентът Люсиен Димов

    


Месни Заговезни

На следващия ден след Голямата Задушница българите отбелязват един от първите пролетни празници - Месни Заговезни. Голяма Задушница и Месни Заговезни са свързани един с друг. Българите отдават своята...

Облаци и в неделя, ще има превалявания

Времето над страната ще бъде облачно и главно в Западна и Централна България ще има превалявания от дъжд, съобщиха от НИМХ. Не се очакват значителни валежи. Вятърът ще е от север-североизток &nda...

Поетеса ще плаща 8000 лева, наръгала неверен почитател

Въоръжена с нож поетеса ще трябва да плати общо 8000 лв. заради пренебрегнатата й поезия от пишман слушател в Русе.
Окръжният съд глоби с 3000 лв. М.С. за причинените телесни повреди на Д.З. и я осъди да му плати 5000 лв. обезщетение за преживения стрес от опита за убийство. Според съдебно-психиатричната експертиза тя е вменяема и може да носи Въоръжена с нож поетеса ще трябва да плати общо 8000 лв. заради пренебрегнатата й поезия от пишман слушател в Русе. Окръжният съд глоби с 3000 лв. М.С. за причинените телесни повреди на Д.З. и я осъди да му плати 5000 лв. обезщетение за преживения стрес от опита за убийство. Според съдебно-психиатричната експертиза тя е вменяема и може да носи

На 23 февруари рожден ден имат

Доц. Борислав Китов, лекар, бивш депутат,член на УС на БЛС

Васил Едрев, кмет на Айтос

Вера Ганчева, преводач, литературовед, издател,преподавател

Данаил Папазов, министър на транспорта

Здравко Велев, арабист, дипломат

Илия Раев, актьор

Проф. Камен Веселинов, председател на Патентното ведомство, бивш ректор на Техническия Доц. Борислав Китов, лекар, бивш депутат,член на УС на БЛС Васил Едрев, кмет на Айтос Вера Ганчева, преводач, литературовед, издател,преподавател Данаил Папазов, министър на транспорта Здравко Велев, арабист, дипломат Илия Раев, актьор Проф. Камен Веселинов, председател на Патентното ведомство, бивш ректор на Техническия

Въпросът не е "Кой", а "Кой от кои е?"


Едно откровение продължава да описва относително точно картината на властовите отношения. "Не мога да разбера какво се случва – кой от кои е?" (по Николай Кокинов), е фраза, която може да се избродира на гоблен, да се размножи и да се закачи на стената на всеки, който е решил да управлява в държавата. "Кой от кои е?" се оказва лост, който движи това, което трябва "да се случи". "Кой от кои е?" оформя конфигурации, взима решения, пише драматургията на "театъра на сенките", изненадващ със своите...

В Турция протестираха срещу новия закон за контрол в интернет

Полицията предприе силови действия, за да изтласка демонстрантите от площад Таксим

    

"Космос", или науката като поглед на влюбен


Представете си, че сте стъпили на края на Вселената. В ръцете си държите лък, опъвате тетивата и изстрелвате една стрела. Какво се случва с нея? Полита ли нависоко в пространството? Ако се издига и отдалечава, значи Вселената не свършва на това място, а продължава и по-нататък. Или може би стрелата ви се удря в преграда, в някаква стена? Представете си тогава, че се покатервате върху стената – и изстрелвате нова стрела. Полита ли тя? Или я спира нещо?

Приблизително така през 1 век...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване