Незряща жена на 101 години прогледна

/КРОСС/101-годишна жена прогледна след четири години слепота. Операцията се прави за първи път на толкова възрастен пациент в местната болница, разказва Нова тв. Баба Василка е на 101 и през последните четири години е живяла в мрак, защото не е виждала и с двете си очи. „Най-хубавото нещо е да виждаш хората и да се развеселяваш с внуците си", каза баба Василка. Тя е от маджаровското село Златоустово и цял живот е работила. До преди четири години сама е цепила и дървата за печката си. Рецепта за дълголетието си баба Василка няма, но казва, че най-много обичала да пие вино. Отгледала е две деца и четири внучки. Има седем правнуци и една праправнучка. Макар и рутинна, операцията за смяна на очната леща на столетницата е истински рекорд за хасковската болница. „От 42 години работя в отделението, за първи път ми се случва жена над 100 години да оперирам и то сполучливо, въпреки че беше голямо напрежение", каза д-р Теню Тянков - началник на Очно отделение към МБАЛ - Хасково. Най-щастливи са в семейството на баба Василка.

ГЕРБ внася вота на недоверие идната седмица

От партията ще искат кореспонденцията за "Южен поток"


Станишев: Десните са статуквото, алтернативата са социалистите

Много са проблемите и в България, и в Европа всички го виждаме и усещаме, трябва да се знае причината, за да се вземе правилното решение. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, пред граждани в Елхово. Той припомни, че Европа е доминирана от десни сили, политика на рестрикции и затягане на коланите. Много са проблемите и в България, и в Европа всички го виждаме и усещаме, трябва да се знае причината, за да се вземе правилното решение. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, пред граждани в Елхово. Той припомни, че Европа е доминирана от десни сили, политика на рестрикции и затягане на коланите.

Повече от 14 000 шофьори у нас са хванати да шофират пияни

/КРОСС/Всяка година при катастрофи в Европа загиват близо 30 хиляди души. Жестоката статистика е в резултат и на шофиране в нетрезво състояние, а у нас повече от 14 хиляди шофьори са хванати да шофират пияни.  "Не карай пил" - съвет, който вероятно всички сме чували, но някои го пренебрегват. За някои мотористите са любителите на железните коне, други ги наричат донори заради страстта към високите скорости. За съчетаването на карането с пиенето обаче самите те имат ясни правила. „Когато караме, не пием, а когато пием, не караме", обясни Сергей Ценков пред Нова тв.  Далеч сме от заблудата обаче, че всички мотористи са примерни трезвеници. Но и в такива случаи си имат създадена организация. „Същите хора, които се занимават с охрана на мероприятието, когато видят, че на някой юнак адреналинът му е в повече, отиват, просто му прибират ключа от мотора, оставят го на съответното място - на следващия де, като изтрезнее, жив и здрав - да се маха", разкри мотористът Сергей Ценков. Според експерти именно съдействието на компанията, с която сме се събрали на почерпка, може и трябва да се окаже решаващо, когато от чашката искаме да посегнем към волана. „Да не позволяват човек от компанията да седне пил, защото ние ставаме съпричастни, ставаме един вид съучастници в това престъпление", посъветва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи. В Европа България е в челната шестица по жертви на пътя

Триумф от медали на "Домейн Бойар" и с розови вина в Кан

 Водещата българска изба  отново със злато и сребро на поредния световен конкурс
За поредна година Кан събра най-добрите розови вина и световните експерти, които да ги оценят. Градът всяка година е домакин на най-големите светила не само в киното, но и във виното като културна столица на областта Прованс - родината на розовите вина.  Водещата българска изба  отново със злато и сребро на поредния световен конкурс За поредна година Кан събра най-добрите розови вина и световните експерти, които да ги оценят. Градът всяка година е домакин на най-големите светила не само в киното, но и във виното като културна столица на областта Прованс - родината на розовите вина.

Украйна увеличава финансирането на армията за сметка на здравеопазването и аграрния сектор

/КРОСС/ Увеличаването на разходите за отбрана ще бъде компенсирано от съкращения във финансирането на социалната сфера, заяви финансовият министър на Украйна Александър Шлапак, цитиран от РИА „Новости". От началото на 2104 г., разходите за армията са се увеличили с 50%, но дори това не е достатъчно, отбелязва министърът и подчертава, че приоритет е съхраняването на украинската независимост.  

Георги Господинов заслужено застана до Умберто Еко

Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата" е в петорката на първото европейско издание на наградите „Стрега", най-важното литературно отличие в Италия, нещо като „Оскар" в сферата на книгоиздаването на Апенините.

Завишен е приемът на студенти по педагогика, технически науки и спорт

През учебната 2014/2015 г. в държавните висши училища ще може да бъдат приети нови 58 515 студенти, а в частните – 15 219, реши правителството на своето заседание в събота. Утвърденият прием на докторанти е 2015 за държавните ВУЗ-ове, 69 – за частните, и 339 – за научните организации.   Определеният брой се основана на изискването към 2020 г. 36% от хората на възраст между 30 и 34 г. да имат висше образование. От правителството уточняват, че са проучени и отразени потребностите на пазара на труда и нуждите от специалисти с конкретен профил. Така се увеличава планираният прием по приоритетни за обществото области като педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване и спорт. По заявка на Министерството на здравеопазването целенасочено е увеличен приемът за обучение по специалностите "Медицинска сестра" със 129 места и "Рентгенов лаборант" с 16 места. За първи път се дава възможност на български висши училища да обучават студенти по специалностите "Парамедик" (82 места за професионални бакалаври) и "Лекарски асистент" (60 места за бакалаври).   Поради отрицателното мнение на Националната агенция за оценяване и акредитация професионални направления и докторски програми в решението на кабинета не е включен Европейският политехнически университет – Перник.  Данните на Националния статистически институт за 2013 г., оповестени неотдавна, показаха, че студентите в частните университети намаляват, този на докторантите расте. Броят на записаните в различните степени на висшето образование за учебната 2013/2014 година остава почти без промяна в сравнение с предходната учебна година - 277.2 хил.

5% от българското население страда от редки неизличими болести

/КРОСС/ 5% от българското население страда от редки неизличими болести. Най- често този вид заболявания са нелечими, като в световен мащаб има около 360 милиона болни. Регистрирани са около 7000 редки болести. Те засягат до 8% от населението на света. В България болните са около 400 хиляди. Йосиф страда от рядкото заболяване „Остеогенезис имперфекта" или болестта на „стъклените кости". Ставите са толкова фини, че множеството фрактури са неизбежни. В България болните са около 300, разказва бТВ. „Докторът ни каза, че той е с това заболяване, разбра от крачетата му. Само като се роди, че е с увиснали крачета като наденички. За пръв път чувах това заболяване, никога през живота си не съм чувала за такова заболяване - „чупливи кости", споделя Мария Костадинова, майка на Йосиф. Момчето е свикнало с гипса. За 13 години е чупил ръцете и краката си над 55 пъти. Направени са му и 10 операции. „Един път помня, че хвана едно котенце за опашката. То се дръпна силно и му счупи ключицата на лявата ръка", казва още майката. В българия има и 103 ма души, страдащи от рядката болест наричана „пеперудени деца". Те имат изключително финна кожа и лесно се нараняват. 8 от страдащите от тази болест са деца. „Понякога се чудя дали ще се събуди, дали ще се събуди с отворени очи, защото освен кожата, и лигавицата е изключително ранима

Откриха жп трафика по „Дунав мост 2”

Мостът „Нова Европа" има не само стратегическо значение

Шеговитата криптовалута Dogecoin със сериозни намерения за успех


Голямата популярност на Bitcoin и непредвидимостта й доведе до появата на други виртуални валути, които се опитват да спечелят вниманието на хората и да решат проблемите по различни начини. Сред тях има и някои по-шеговити разработки, като Dogecoin например.

Dogecoin е вдъхновен от популярния интернет мийм (или интернет шега) Doge, който включва картинка на фотогенично куче със забавно изражение и специфичен изказ към него. Шеговитата валута обаче има сериозни намерения. Наскоро тя...

Гърция с план да намали безработицата под 20% до 2016 г.

Безработицата в Гърция да намалее под 20 процента до 2016 година. Това се посочва в одобрен от гръцкия парламент бюджетен план, целящ да върне към растеж изпадналата в криза икономика на страната. Гръцкият парламент одобри бюджетен план за периода 2015-2018 г.

Над половината от малките и средните компании се интересуват от екологични практики

59% от собствениците на малък и среден бизнес се интересуват от екологични и социални практики. Това показва проучване по повод националната конференция Стандарти за зелена икономика която ще се прове...

Пламен Константинов: Първите заплати взехме на 15 април, другите 50% през юни

Старши треньорът на Губерния (Нижни Новгород ) Пламен Константинов се разприказва след сезона и разкри истината за финансовите проблеми на клуба. „Не трябва да се забравя какви цели бяха по...

Тази година започва строежът на „Южен поток“, кълне се Стойнев

Тази година започва строежът на газопровода „Южен поток“. Информацията съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти след редовното правителствен...

Загина работник, затиснат от кофа на фадрома в Шабла

54-годишен мъж от Шабла е загинал при трудова злополука по време на извършване на ремонтни дейности, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Добрич.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Вчера, около 14.00 часа в Районно управление „Полиция” - Шабла е получено съобщение за възникнала трудова 54-годишен мъж от Шабла е загинал при трудова злополука по време на извършване на ремонтни дейности, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Добрич. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Вчера, около 14.00 часа в Районно управление „Полиция” - Шабла е получено съобщение за възникнала трудова

Чирпанлиев: Комисариатът за бежанците може да твърди, че ние сме космонавти


Този човек го познавам много добре. Срещал съм се с него през няколкото пъти, в които е идвал в България. И ви казвам още веднъж, господин Коштел разгледа всички наши центрове и това, че през октомври и ноември имахме проблеми - това не го отричаме. Не е имало проблеми след 22 ноември с отоплението в нашите центрове. Ама той може да си твърди, че ние сме космонавти, нали?

Така председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев отговори на въпрос на "Дневник" как ще...

BMW утроява производството на карбон

Заводът в Моузес Лейк става най-големия производител на въглеродни влакна в света


Загина мъж, затиснат от кофа на фадрома в Шабла

54-годишен мъж от Шабла е загинал при трудова злополука по време на извършване на ремонтни дейности, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Добрич.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Вчера, около 14.00 часа в Районно управление „Полиция” - Шабла е получено съобщение за възникнала трудова 54-годишен мъж от Шабла е загинал при трудова злополука по време на извършване на ремонтни дейности, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Добрич. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Вчера, около 14.00 часа в Районно управление „Полиция” - Шабла е получено съобщение за възникнала трудова

Сергей Станишев: Десните са статуквото, алтернативата са социалистите

/КРОСС/ За да се вземе правилното решение, трябва да се знае причината за проблемите и в България, и в Европа, заяви председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев пред граждани в Елхово. Той припомни политиката на рестрикции и затягане на коланите на доминиращите в Европа десни сили. „Българите повече не могат да затягат коланите, нужна е активна социална политика. Десните - това е статуквото, а алтернативата са социалистите", добави Станишев. БСП е натоварена с големи очаквания - каза той. - Няма да ви разочароваме. Това изисква работа и кураж. Имаме ги, но ни трябва подкрепа. Тези избори са различни, но изключително важни за бъдещето на Европа и България, припомни той.  

Събитията в Украйна показват, че мирът и стабилността в Европа не са даденост

Свидетели сме на националистическа и популистка реторика, която поставя под въпрос някои от най-големите постижения на Европейския съюз - общата валута, общия пазар, свободата на придвижване и процеса на разширяване. Това е обявил по време на лекция в Щутгарт президентът Росен Плевнелиев по повод Деня на Европа 9 май, съобщиха от прессекретарията на държавния глава. "Наше задължение е да не допуснем краткосрочни политически интереси да подкопаят основите на европейския проект", е заявил той. Държавният глава е подчертал, че вотът за Европейски парламент, който ще се проведе в държавите-членки от 22 до 25 май, ще определи посоката на развитието на Европейския съюз през следващите 5 до 10 години. "Най-могъщото оръжие на Европа е нейното единство и това, че всеки е важен. Няма да бъдем силни, ако се разделим на център и периферия и градим Европа на две или повече скорости. Ако за някои Балканите са периферия на ЕС, то за други, като Русия, те се намират в центъра на стратегическите интереси. В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения Една нова, втора, фаза на демократичното развитие на Югоизточна Европа трябва да бъде подкрепена", каза Росен Плевнелиев, съобщава сайтът на президентът. Той е предупредил, че забавяне на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани ще направи региона по-уязвим за дестабилизиращи влияния от фактори извън евроатлантическата общност. "Югоизточна Европа има повече нужда от "меката сила" на ЕС. Можем да се гордеем с това, че нашите общества преминаха успешно през една огромна социална и политическа трансформация, но Балканите все още са нестабилни и уязвими на влиянието на външни сили", заяви Плевнелиев, който определи като най-големия успех на страните от региона стабилното им завръщане към пътя на демокрацията и европейските ценности. "Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост. Като част от ЕС и НАТО една страна не трябва да си изгражда фалшиво чувство за сигурност, защото вече виждаме ясни признаци за промяна на демократичния ландшафт в Централна и Югоизточна Европа. Само чрез едно задълбочено евроатлантическо партньорство регионът е в състояние да се защити от негативно развитие. Инструментите за това са изграждането на работещи държавни институции, активно гражданско общество и интензивна икономическа и политическа интеграция в Европа", подчертава Росен Плевнелиев. В лекцията си президентът очертава икономическите предимства за България от членството в Европейския съюз. "Но идеята за един общ Европейски съюз излиза далеч извън рамките на икономическите и финансови измерения. Обединена Европа бе създадена от желанието на народите да живеят в мир. След Втората световна война виждаме едно драстично подобрение на благосъстоянието на населението такова, каквото никога преди това не е имало в Европа. Възможно е напоследък да сме изгубили фокус, но руската агресия в Украйна трябва да върне всички европейски политици обратно към нашия общ фундамент и истинските ни ценности", каза още държавният глава в Щутгарт.

Събитията в Украйна показват, че мира и стабилността в Европа не са даденост

Свидетели сме на националистическа и популистка реторика, която поставя под въпрос някои от най-големите постижения на Европейския съюз - общата валута, общия пазар, свободата на придвижване и процеса на разширяване. Това е обявил по време на лекция в Щутгарт президентът Росен Плевнелиев по повод Деня на Европа 9 май, съобщиха от прессекретарията на държавния глава. "Наше задължение е да не допуснем краткосрочни политически интереси да подкопаят основите на европейския проект", е заявил той. Държавният глава е подчертал, че вотът за Европейски парламент, който ще се проведе в държавите-членки от 22 до 25 май, ще определи посоката на развитието на Европейския съюз през следващите 5 до 10 години. "Най-могъщото оръжие на Европа е нейното единство и това, че всеки е важен. Няма да бъдем силни, ако се разделим на център и периферия и градим Европа на две или повече скорости. Ако за някои Балканите са периферия на ЕС, то за други, като Русия, те се намират в центъра на стратегическите интереси. В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения Една нова, втора, фаза на демократичното развитие на Югоизточна Европа трябва да бъде подкрепена", каза Росен Плевнелиев, съобщава сайтът на президентът. Той е предупредил, че забавяне на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани ще направи региона по-уязвим за дестабилизиращи влияния от фактори извън евроатлантическата общност. "Югоизточна Европа има повече нужда от "меката сила" на ЕС. Можем да се гордеем с това, че нашите общества преминаха успешно през една огромна социална и политическа трансформация, но Балканите все още са нестабилни и уязвими на влиянието на външни сили", заяви Плевнелиев, който определи като най-големия успех на страните от региона стабилното им завръщане към пътя на демокрацията и европейските ценности. "Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост. Като част от ЕС и НАТО една страна не трябва да си изгражда фалшиво чувство за сигурност, защото вече виждаме ясни признаци за промяна на демократичния ландшафт в Централна и Югоизточна Европа. Само чрез едно задълбочено евроатлантическо партньорство регионът е в състояние да се защити от негативно развитие. Инструментите за това са изграждането на работещи държавни институции, активно гражданско общество и интензивна икономическа и политическа интеграция в Европа", подчертава Росен Плевнелиев. В лекцията си президентът очертава икономическите предимства за България от членството в Европейския съюз. "Но идеята за един общ Европейски съюз излиза далеч извън рамките на икономическите и финансови измерения. Обединена Европа бе създадена от желанието на народите да живеят в мир. След Втората световна война виждаме едно драстично подобрение на благосъстоянието на населението такова, каквото никога преди това не е имало в Европа. Възможно е напоследък да сме изгубили фокус, но руската агресия в Украйна трябва да върне всички европейски политици обратно към нашия общ фундамент и истинските ни ценности", каза още държавният глава в Щутгарт.

Двама надзиратели остават без работа заради бягството на Шатката и гватемаслкият трафикант

Сериозни наказания за служители в затворите. Двама постови служители ще бъдат уволнени, а срещу други 11 са образувани дисциплинарни производства. С порицание ще бъде наказан директорът на Софийския затвор и негов заместник.

Наказанията са наложени заради бягствот на двамата затворници от Софийският затвор - Николай Николов-Шатката и Хосе Луис Гевара Мартинес, както и на Иван Гюров-Шливата, който избяга от затворническото общежитие в Бургас, предаде телевизия...

Продължава

Над 10 загинали и 15 ранени при катастрофа в Дубай

Рано сутринта днес автобус с работници от Югоизточна Азия се е врязал с висока скорост в камион

Наполовина падат такси по Закона за трансплантациите

С 50% намаляват такси по Закона за трансплантациите, реши Министерски съвет.

Меркел и Оланд обявиха референдумите в Украйна за незаконни


Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд определят като незаконни референдумите, подготвяни в Източна Украйна. Те заплашват Москва със "съответни последици" в случай на провал на президентските избори на 25 май и настояват за "видимо" намаляване на руските войски на украинската граница.

Това гласи съвместна декларация на двамата ръководители, цитирана от АФП и Ройтерс.
Меркел и Оланд предупредиха , че евентуален провал на международно признатите...

Лекари поискаха оставката на здравния министър

/КРОСС/От Българския лекарски съюз поискаха оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Това стана по време на извънредния събор на съсловната организация, който се провежда в морската столица, съобщи Нова телевизия. Медиците настояха също бюджетът за здравеопазване да бъде актуализиран до 30 май. Лекарите ще излязат на протести от 15 май. Така те ще подкрепят недоволство на колегите си от други европейски страни. В средата на месеца медици планират общоевропейска акция, на която ще настояват за по-добри условия на работа и за повече средства за здраве. 400 делегати от цялата страна, които участват в срещата във Варна, трябва да решат дали протестът им да бъде национален.  

Триумф от медали на "Домейн Бойар" и с розови вина в Кан

За поредна година Кан събра най-добрите розови вина и световните експерти, които да ги оценят. Градът всяка година е домакин на най-големите светила не само в киното, но и във виното като културна столица на областта Прованс - родината на розовите вина. 
Производители на розе от 30 страни представиха най-добрите си произведения на Световното... За поредна година Кан събра най-добрите розови вина и световните експерти, които да ги оценят. Градът всяка година е домакин на най-големите светила не само в киното, но и във виното като културна столица на областта Прованс - родината на розовите вина. Производители на розе от 30 страни представиха най-добрите си произведения на Световното...

Фалшивият преводач от погребението на Мандела стана звезда в реклама (видео)

Тамсанка Джантие, злополучният жестомимичен преводач от погребението на Нелсън Мандела, се издигна от пепелта на своя срам и стана звезда в нова реклама на мобилно приложение за онлайн стрийминг. Създаденото от израелци приложение "LiveLens" е проста програма за излъчване на видео в реално време. Пред "Ню Йорк Дейли Нюз" създателят на апликацията Сефи Шакед сподели, че за рекламата на продукта са имали нужда от лице, което да бъде изненадващо и неочаквано за потребителите. "Искахме да изберем възможно най-лошият вариант за лице на нашата програма. И избрахме човека, станал причина за най-голямата издънка в историята на телевизията", споделя Шакед. В абсурдната реклама Тамсанка Джантие се качва на кон, хвърля пари и се извинява за грешката си на погребението на Нелсън Мандела. Видео:

Сирачетата от Перник - Криси и Симонка изкараха незабравим ден с предаването "Предай нататък"

В „Предай нататък” тази събота, 10 май, първите герои ще бъдат баба Станка и нейните внучета – Криси и Симонка. Тяхната история трогва Светослава и Деси, които решават да се обърнат към екипа на Наталия Симеонова, за да ги накарат поне малко да се усмихнат. Животът на двете деца се променя коренно, когато в рамките на две години губят и двамата си родители и им остава единствено тяхната грижовна баба Станка. За да донесат малко щастие в живота на внучетата, екипът...

Продължава

Ивайло Калфин: Извън ЕС България би била в тежка и безперспективна ситуация

/КРОСС/ Извън ЕС България би била в тежка и безперспективна ситуация, заяви в интервю за Дарик радио водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин. Той уточни, че теоретично всичко е възможно, но вариант, в който страната ни е извън ЕС не чертае благоприятна перспектива. След следващия мандат на ЕП, след пет години, българинът трябва да има самочувствието, че е европейски гражданин с всички права, с качеството на живот и с убеждението, че ЕС дава възможности, а не отнема такива, категоричен е Калфин. В момента най-важният въпрос за България е доходите на хората, каза Ивайло Калфин и допълни, че инструментите, които дава ЕС, траябва да бъдат така използвани, че проблемът за ниските доходи и бедността да бъда приоритетно решен. По въпроса за влизането на България в Шенген Калфин обясни, че страната ни трябва да убеди няколко държави, които трайно подлагат на съмнение способността на държавата ни да се присъедини. „На първо място е Холандия, за съжаление, през последните години на управлението на ГЕРБ се появиха Германия и Франция, където също трябва да бъдат положении усилия", коментира евродепутатът.За да отпадне наблюдението върху държавата ни по механизма за сътрудничество и проверка е необходимо решението да бъде взето от страните - членки, които да бъдат убедени, че от него няма смисъл. „Това означава България да има действителен напредък и ние да заменим този механизъм, който е насочен само срещу България и Румъния с общоевропейски механизъм

Започва превантивна кампания „Шофирай отговорно и толерантно-2014"

/КРОСС/Започва превантивна кампания „Шофирай отговорно и толерантно-2014", съобщиха от пресцентъра на МВР. Кампанията, под надслов „Шофирай отговорно и толерантно - 2014", е съвместна инициатива на МВР и сдружение „Отворена младеж". Тя е част от едноименен проект, реализиращ се в рамките на международния проект AVENU, подкрепен от ГД „Мобилност и транспорт" на Европейската комисия. Подробности за поставените цели на инициативата ще научите на пресконференция, в която участие ще вземат ръководни представители на отдел "Пътна полиция" при ГДНП, СДВР и на сдружение „Отворена младеж".  По повод компанията „Шофирай отговорно и толерантно-2014" на 12 май, понеделник, 11.00 часа, сградата на ГД "Национална полиция" ще се проведе пресконференция.

Два цирка гостуват в момента във Варна

Два цирка могат да гледат в момента жителите и гостите на Варна. От 2 май цирк "Орбита" е опънал шапито си над стадион "Локомотив" в непосредствена близост до бул."Сливница". Представленията са от 18.

Лекарите искат оставката на Таня Андреева


От Българския лекарски съюз поискаха оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Това стана по време на извънредния събор на съсловната организация, който се провежда в морската столица, съобщи Нова телевизия. Медиците настояха също бюджетът за здравеопазване да бъде актуализиран до 30 май.

Лекарите ще излязат на протести от 15 май. От лекарския съюз обявиха, че ще подкрепят недоволство на колегите си от други европейски страни. В средата на месеца медици планират...

59% от малките и средни предприятия се интересуват от екологични и социални практики

По-голямата част от собствениците на малък и среден бизнес в България се интересуват как тяхната компания да бъде отговорна към обществото и околната...

Метаморфозите на вампира Робърт Патинсън

Лицето на британския актьор е покрито с боя на корицата на ново списание


Лекари поискаха оставката на Таня Андреева

Медиците настояха също бюджетът за здравеопазване да бъде актуализиран до 30 май

Тарикат джитка с хартиени регистрационни номера

Ловешки полицаи спипаха 36-годишен шофьор да кара с хартиени рагистрационни номера.

Българският пациент доплаща 66% за лекарствата си по Здравна каса

Българският пациент доплаща 66% за лекарствата си по здравна каса, защото са предимно оригинални медикаменти. Това съобщиха на дискусия за генеричните лекарства от Българската генерична асоциация. В...

4 двойки влакове ще пътуват по Дунав мост 2

Международният жп трафик по линията Крайова-Голенци-Видин от утре ще се осигурява от 2 двойки влакове. Те са собственост на Националната железопътна компания на Румъния. Това каза държавният секретар ...

Ченге - менте изкарал избягалите пандизчии Шатката и гватемалският трафикант

Мним полицай успял да изкара двамата затворници с кола със синя лампа от столичния затвор. Това сочи проверката на Министерството на правосъдието, направена по повод на успешното бягство на Хосе Мартинес и Николай Николов.
 

В деня на бягството, около 17:00 ч., автомобил със синя лампа и затъмнени стъкла бил допуснат през транспортния вход в двора на затвора. Колата била управлявана от мъж, облечен с полицейска униформа. Постовият не проверил кой е в...

Продължава

България ще иска финансова помощ от Европейския съюз за интеграция на бежанците


България ще иска финансова помощ от Европейския съюз за интеграция на бежанците, получили статут у нас. В момента се изготвя стратегия за интеграция, но все още не е уточнено колко души ще бъдат включени в нея, защото част от хората, получили статут напускат страната.

Това стана известно на пресконференция на Държавната агенция за бежанците, на която беше отчетено свършеното от институциятa по годишната програма на Европейския бежански фонд. Според данните ДАБ е успяло да усвои над...

Георги Първанов ще посети Силистра и Тутракан

/КРОСС/ Президентът (2002-2012) Георги Първанов ще се срещне в неделя с граждани на Силистра. Събитието ще се състои в 11.30 ч. хотел „Дръстър". В 14.30 ч. ще започне срещата му с жители на с. Калиперово, а в 16.30 ч. - с обществеността в Тутракан.В 19.30 ч. започва концерт на Николина Чакърдъкова на площад „Ларго" в Разград, съобщава пресцентърът на АБВ. Водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин ще посети Силистра и регион Русе.9.30 ч. - среща със земеделски производители в зала „Сребърна" на хотел „Дръстър", Силистра;13.30 ч. - среща - дискусия с учители на тема „Проблемите в средното образование и възможности на завършилите за реализация в България и Европа" в конферентната зала на хотел „Вега", Русе;15.30 ч. - среща с обществеността на Бяла в местното читалище. В 12 ч. ген. Михо Михов ще се срещне с обществеността на Сливница, Драгоман, Божурище и Костинброд в сградата на Общината на Сливница.  

Кола с фалшива синя лампа помогнала за затворническото бягство

Кола със синя лампа е била допусната безпрепятствено в Централния софийски затвор, за да отведе избягалите на 30 април затворници Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез. Това обясни заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов по повод разпоредените проверки в затвора в София и в общежитието "Строител" в Бургас, откъдето пък на 5 май избяга затворникът Иван Гюров. Става дума за светлосив Опел "Астра" със затъмнени стъкла, който трябвало да мине за кола на МВР, въпреки че по регистрационните номера е установено, че вътрешното министерство няма такъв автомобил. За допускането на колата в двора на затвора роля изиграл и дъждът над София, съобщи в събота „Правен свят“. "На 30 април се изсипа огромен дъжд над София след 17,00 ч. Допускам, че служителят, който е извършил пропускателния режим не е отишъл да провери личната карта на шофьора, а евентуално той само си я е показал през прозореца", каза Илия Ангелов. Този служител ще бъде и най-тежко наказан – с дисциплинарно уволнение. Проверката показала, че той не е извършил проверка на колата и шофьора нито на влизане, нито на излизане, а единствено записал номера в постовата книга. Автомобилът влязъл около 17,00 ч в двора през контролно-транспортния пункт на ул. "Столетов. Той е бил управляван от униформен, който показал служебна карта на МВР и е влязъл под претекст, че отива към конвойните помещения. Опелът напуснал затвора през същия портал в 17,35, без служителят на входа да е видял затворници в него. Ангелов посочи, че това е недопустимо поведение, защото задължение на служителите на входовете е всяка кола да се проверява на място - служителят отива, вижда документите, колко хора са вътре, по каква работа идват и тогава ги пуска, а на излизане отново трябва да ги провери, включително и багажника. След двете бягства са образувани и досъдебни производства, но до момента не е установено някой от служителите в София и Бургас да е помагал на бегълците. На днешния брифинг в правосъдното министерство присъставаха още новият шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков и заместникът му Свилен Цветанов. "При такава обстановка без санкции няма как да се размине. Водят се дицсиплинарни производства срещу 13 служители", посочи Желязков. Дисциплинарно уволнен ще бъде и служителят, който е отговарял за пропусквателния режим, когато от общежитието в Бургас е избягал Иван Гюров. Директорът на затвора в София Петър Кръстев ще бъде наказан с порицание. Същите наказания ще понесат заместник-директорът по надзорно-охранителната дейност, началник секторът по сигурността и дежурният главен надзирател, който е бил на смяна и трябвало да осъществява контрол върху постовете, допуснали пропуските. За да стигне до двора, където чакала колата със синя лампа, подсъдимият за грабеж Хосе Мартинез избил дупка в стената на работилницата в паровата централа, където работел. След срязал една решетка и се озовал в двора на ареста, а достъп до зоната имал и Николов, който пък излежаваше 20-годишна присъда за убийство. Заместник-министър Ангелов опроверга информациите, че двамата нямали право да работят в парното помещение, а работата на Шатката дори била награда от прокуратурата за свидетелските му показания по делото "Килърите" 3. "И двамата са имали право да работят. Показали са необходимото поведение, имали са необходимата квалификация и са одобрени от комисия. Еднозначно, еднолично, нито началникът на затвора, нито някой друг ще ги назначи на работа. Прави се оценка на риска и на поведението им, като е надделял въпросът за квалификацията им като параджии. Показали са умения на заварчици, на шлосери, а при предното пребиваване на Николов в затвора, той показал и добро поведение. Това е една от крачките към бъдещата ресоциализация на лишените от свобода", обясни Ангелов. Заради двете бягства правосъдното министерство и ГДИН са начертали няколко организационни мерки, сред които е и закриване на неефективни следствени арести. Досега са закрити тези в Лом, Балчик и Самоков, като състава е насочен към затвори и други места за лишаване от свобода, където има нужда от повече служители, каза Ангелов. Друго решение е да се оптимизира личния състав на ГДИН – щатът, който се освободи ще се насочва към места за лишаване от свобода, за да се преодолее недоброто съотношение между надзиратели и затворници. Ще бъде направена и атестация на всички служители на ГДИН. Спешно трябва да се ускори и работата по европроекти за местата за лишаване от свобода, които касят условията там. Такива места са затворническо общежитие от открит тип в Дебелт за 400-450 човека, с което ще се облекчи корпуса на затвора в Бургас, арестът в Шумен и общежитие към затвора във Варна. Предвижда се още арестите да се преместят в корпусите на затворите, което според заместник-министъра ще доведе до освобождаване на резерв от личен състав и ще повиши сигурността, а ще се реализират и доста икономии. Ангелов обеща да се завишат изискванията към надзорно-охранителни състав, както за първоначалната подготовка, така и в последващите обучения. В правосъдното министерство отново е на дневен ред темата за изграждане на нов затвор в София чрез публично-частно партньорство. Ангелов припомни, че наскоро чужда фирма е направила презентация, а по думите му, изплащането няма да е проблем за държавата, защото щяло да става в продължение на 30 години, съобщава още „Правен свят“.

Кола с фалшива синя лампа помогнала за бягството на двамата затворници

Кола със синя лампа е била допусната безпрепятствено в Централния софийски затвор, за да отведе избягалите на 30 април затворници Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез. Това обясни заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов по повод разпоредените проверки в затвора в София и в общежитието "Строител" в Бургас, откъдето пък на 5 май избяга затворникът Иван Гюров. Става дума за светлосив Опел "Астра" със затъмнени стъкла, който трябвало да мине за кола на МВР, въпреки че по регистрационните номера е установено, че вътрешното министерство няма такъв автомобил. За допускането на колата в двора на затвора роля изиграл и дъждът над София, съобщи в събота „Правен свят“. "На 30 април се изсипа огромен дъжд над София след 17,00 ч. Допускам, че служителят, който е извършил пропускателния режим не е отишъл да провери личната карта на шофьора, а евентуално той само си я е показал през прозореца", каза Илия Ангелов. Този служител ще бъде и най-тежко наказан – с дисциплинарно уволнение. Проверката показала, че той не е извършил проверка на колата и шофьора нито на влизане, нито на излизане, а единствено записал номера в постовата книга. Автомобилът влязъл около 17,00 ч в двора през контролно-транспортния пункт на ул. "Столетов. Той е бил управляван от униформен, който показал служебна карта на МВР и е влязъл под претекст, че отива към конвойните помещения. Опелът напуснал затвора през същия портал в 17,35, без служителят на входа да е видял затворници в него. Ангелов посочи, че това е недопустимо поведение, защото задължение на служителите на входовете е всяка кола да се проверява на място - служителят отива, вижда документите, колко хора са вътре, по каква работа идват и тогава ги пуска, а на излизане отново трябва да ги провери, включително и багажника. След двете бягства са образувани и досъдебни производства, но до момента не е установено някой от служителите в София и Бургас да е помагал на бегълците. На днешния брифинг в правосъдното министерство присъставаха още новият шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков и заместникът му Свилен Цветанов. "При такава обстановка без санкции няма как да се размине. Водят се дицсиплинарни производства срещу 13 служители", посочи Желязков. Дисциплинарно уволнен ще бъде и служителят, който е отговарял за пропусквателния режим, когато от общежитието в Бургас е избягал Иван Гюров. Директорът на затвора в София Петър Кръстев ще бъде наказан с порицание. Същите наказания ще понесат заместник-директорът по надзорно-охранителната дейност, началник секторът по сигурността и дежурният главен надзирател, който е бил на смяна и трябвало да осъществява контрол върху постовете, допуснали пропуските. За да стигне до двора, където чакала колата със синя лампа, подсъдимият за грабеж Хосе Мартинез избил дупка в стената на работилницата в паровата централа, където работел. След срязал една решетка и се озовал в двора на ареста, а достъп до зоната имал и Николов, който пък излежаваше 20-годишна присъда за убийство. Заместник-министър Ангелов опроверга информациите, че двамата нямали право да работят в парното помещение, а работата на Шатката дори била награда от прокуратурата за свидетелските му показания по делото "Килърите" 3. "И двамата са имали право да работят. Показали са необходимото поведение, имали са необходимата квалификация и са одобрени от комисия. Еднозначно, еднолично, нито началникът на затвора, нито някой друг ще ги назначи на работа. Прави се оценка на риска и на поведението им, като е надделял въпросът за квалификацията им като параджии. Показали са умения на заварчици, на шлосери, а при предното пребиваване на Николов в затвора, той показал и добро поведение. Това е една от крачките към бъдещата ресоциализация на лишените от свобода", обясни Ангелов. Заради двете бягства правосъдното министерство и ГДИН са начертали няколко организационни мерки, сред които е и закриване на неефективни следствени арести. Досега са закрити тези в Лом, Балчик и Самоков, като състава е насочен към затвори и други места за лишаване от свобода, където има нужда от повече служители, каза Ангелов. Друго решение е да се оптимизира личния състав на ГДИН – щатът, който се освободи ще се насочва към места за лишаване от свобода, за да се преодолее недоброто съотношение между надзиратели и затворници. Ще бъде направена и атестация на всички служители на ГДИН. Спешно трябва да се ускори и работата по европроекти за местата за лишаване от свобода, които касят условията там. Такива места са затворническо общежитие от открит тип в Дебелт за 400-450 човека, с което ще се облекчи корпуса на затвора в Бургас, арестът в Шумен и общежитие към затвора във Варна. Предвижда се още арестите да се преместят в корпусите на затворите, което според заместник-министъра ще доведе до освобождаване на резерв от личен състав и ще повиши сигурността, а ще се реализират и доста икономии. Ангелов обеща да се завишат изискванията към надзорно-охранителни състав, както за първоначалната подготовка, така и в последващите обучения. В правосъдното министерство отново е на дневен ред темата за изграждане на нов затвор в София чрез публично-частно партньорство. Ангелов припомни, че наскоро чужда фирма е направила презентация, а по думите му, изплащането няма да е проблем за държавата, защото щяло да става в продължение на 30 години, съобщава още „Правен свят“.

Напрежението в Източна Украйна продължава да ескалира

В източния украински град Мариупол се провежда спецоперация срещу поруските сепаратисти. По данни на местни медии е бил отвлечен началникът на местната полиция, а сградата на местното полицейско управление е била подпалена. Междувременно от Пентагона обявиха, че разполагат с данни за струпването на голямо количество руски войски по границата с Украйна, готови да влязат на украинска територия.

Плевнелиев: Събитията в Украйна трябва да върнат европейските политици към истинските ни ценности


Свидетели сме на националистическа и популистка реторика, която поставя под въпрос някои от най-големите постижения на Европейския съюз - общата валута, общия пазар, свободата на придвижване и процеса на разширяване. Това обяви по време на лекция в Щутгарт президентът Росен Плевнелиев по повод Деня на Европа 9 май.

"Наше задължение е да не допуснем краткосрочни политически интереси да подкопаят основите на европейския проект". 

Държавният глава подчерта, че вотът за...

Учители и ученици пяха Една българска роза на патронния празник на 6-то СОУ - ВИДЕО

Учители и ученици изпяха естрадната песен "Една българска роза" на Паша Христова. Изпълнението зарадва гостите в Обединен детски комплекс - Перник, които присъстваха на патронния празник на 6-то СОУ "Свети Свети Кирил и Методий", предаде човек на ZaPernik.com.

На тържеството се връчваха наградите "Златна книга" на училищната академия "Златна книга" в различни номинации. Преди връчването на номинацията "Ученик на...

Продължава

Шведският премиер предупреди за вълна от национализъм покрай евроизборите


Дни преди изборите за Европейски парламент премиерът на Швеция Фредрик Райнфелд коментира пред "Ройтерс" тенденцията на нарастващ национализъм в Европа преди вота, както и факта, че не вижда страната си в НАТО.

Една от причините за увеличаващите се националистически вълнения на континента, според Райнфелд, е неуспехът на Европа да създаде икономически растеж и нови работни места. Това от своя страна е довело до загуба на доверие сред обществото, която ще засили антиимигрантски...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване