Порой остави вдовец с две деца без дом, стара черква може да рухне

Един от най-старите храмове в Свищов “Свето Преображение Господне Един от най-старите храмове в Свищов “Свето Преображение Господне" е застрашен от срутване след пороя, който удави града в сряда вечерта. Той е строен през 1836 г. и е недвижима културна ценност от национално значение. “Ще предявим искане пред комисията по бедствия и аварии за възстановяване на храма. Имаше пропадане при предишни порои.

Калифорния отново с пожари в горещо и сухо време

Американският щат Калифорния отново е сцена на пожари. Девет горски пожара, подхранвани от високите температури и сушата, изгориха над 9000 дка и унищожиха няколко сгради северно от Сан Диего.

Скръб и гняв заливат Турция

Броят на загиналите хора при срутването на мина в Турция достигна 282-ма души, предаде Франс прес, като цитира турския енергиен министър Танер Йълдъз, след като спасителните екипи извадиха още няколко тела от срутената мина в град Сома. Властите и роднините на все още липсващите миньори се надяват, че те са живи, но заклещени в шахтите

На живо: Дебатът за председател на Европейската комисия

Пленарната зала на Европейският парламент в Брюксел домакинства председателския дебат с петимата водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Дебатът е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (Евровизия). В него участват Жан-Клод Юнкер от Европейската народна партия, Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти, Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите за Европа, Ска Келер от Зелената партия и Алексис Ципрас от Партията на европейската левица.

Искат извинение от Фарадж за българите

Британски министри разкритикуваха Партията на независимостта на Великобритания на Найджъл Фарадж. Те я обвиниха, че разпространява всяващи паника слухове, след като стана ясно, че броят на българските и румънските имигранти на Острова всъщност е намалял, съобщиха британските медии.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Британски министри разкритикуваха Партията на независимостта на Великобритания на Найджъл Фарадж. Те я обвиниха, че разпространява всяващи паника слухове, след като стана ясно, че броят на българските и румънските имигранти на Острова всъщност е намалял, съобщиха британските медии. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Внимание! Фирми мамят гурбетчии по полска схема

/КРОСС/ Командироването на гурбетции в Германия е най-актуалната пазарна ниша, в която се вихрят измамници на трудовия пазар. Това предупреждава шефа на хамбургската организация "Труд и живот" Рюдигер Вингер, цитиран от в. "Труд". Според българското законодателство наши фирми без проблем могат да пращат работници в командировка в Германия и други страни от ЕС, ако са подписали договор като подизпълнители на местни компании. По тази схема обаче на гурбетчиите се плащат ниски заплати като в България.По закон, ако командировката е по-дълга от 30 календарни дни, българският работодател трябва да плаща на служителите си, поне минималната заплата за съответния бранш в страната, където са изпратени. Въпреки това гурбетциите получавали под минималните за Германия ставки.При законната 40-часова работна седмица едвин строител в Германия трябва да се разписва за поне 1600 евро месечно. Реално обаче командированият получава колкото в България, около 500 евро.Така германският работодател ползва евтина работна ръка, а българските фирми печелят комисионни от врътката. Измамната схема доби популярност в ЕС преди 10-ина години заради честото й използване от полски фирми. Напоследък нарушенията с командироването на служитнели зачестяват, казват от Инспекцията по труда. Подобни случаи имало в Германия, Великобритания, Белгия и Холандия. Само за първото шестмесечие на годината измамени са подали над 80 сигнала, докато за 2012 година жалбите са 54

Не е отнеман кабинетът на председателя на ПГ на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание

 Във връзка с разпространена информация за отнемане на кабинета на лидера на ПГ на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в парламента, пресцентърът на Народното събрание е упълномощен да разпространи следното уточнение:

 
В действителност, считано от 15.5.2014 г., е ограничен достъпът до стаи с номера 10 и 20 в Народното събрание, но не отговаря на истината твърдението, че е отнет кабинетът на председателя на ПГ на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание. Такъв кабинет никога не му е бил отреждан в това му качество в сградата на пл. „Народно събрание“ 2.
 
Всъщност през последните 25 години председателите на ПГ никога не са имали отделни работни помещения в сградата на Народното събрание, пл. „Народно събрание” №  2. Председателите на парламентарни групи традиционно разполагат с работни кабинети в другата сграда на парламента – на площад „Княз Александър І” № 1. Във връзка с това още в началото на мандата на това Народно събрание на председателя на ПГ на ПП ГЕРБ е осигурен просторен кабинет от четири свързани помежду си работни помещения (с номера 233, 235, 237 и 239) с обща площ от повече от 70 квадратни метра. Същият се намира в сградата на парламента на площад „Княз Александър І” № 1, където са и кабинетите на всички останали председатели на парламентарни групи.
 
За разлика от председателите на парламентарни групи, право на самостоятелен кабинет в централната сграда на парламента традиционно имат обаче заместник-председателите на парламента, но към момента ПГ на ПП ГЕРБ не са номинирали такъв и не са демонстрирали намерение да сторят това.
 
Съгласно чл. 8, ал. 1, т. 4 от Правилника за организацията на Народното събрание председателят на Народното събрание, а не Главният секретар, определя правилата за вътрешния ред в сградите на Народното събрание и използването на материалната база, след съгласуване с Председателския съвет на парламента. При постановяването на въпросната заповед този ред е бил спазен. В допълнение на това, още в средата на м. март с нарочно писмо от Председателя на 42-рото Народно събрание г-н Борисов е поканен да освободи доброволно помещението, което фактически заема, но вече повече от два месеца той видимо не се е съобразил с това.
 
Не отговаря на истината и твърдението за смяна на ключалки и повреда на имуществото. От началото на мандата на това Народно събрание въпросната ключалка не е била подменяна и до момента ръководството на събранието не е демонстрирало намерение тя да бъде сменяна по каквито и да е причини.
 
Стая 20 е запечатана в присъствието на комисия, без никой от членовете на тази комисия да е влизал в нея, намиращото се в нея имущество се съхранява, то не е застрашено, изнесено или повредено и може да бъде получено по всяко време от лицата, които се легитимират като негови собственици.
 
Към момента не се предвижда стая 20 да бъде предоставена за използване от народните представители, нечленуващи в парламентарна група, независимо от тенденцията за увеличаване на техния брой от последните месеци и от факта, че вече няколко месеца те са фактически принудени да работят без свое помещение в централната сграда на Народното събрание.
 
С коментираната заповед се цели единствено и само по-справедливо и рационално разпределение и използване на ограниченото работно пространство в сградата на Народното събрание.

Раул в дует с българин в атаката на “Космос”

Великият Раул ще играе редом с българин в атаката на “Ню Йорк Космос”. Следващата седмица трябва да бъде обявен договорът на голмайстор №1 в историята на “Реал” (Мадрид) с новия му клуб. Сега близо 37-годишният Ел Капитан е в “Ал Сад” (Катар). В САЩ го чакат през есента.

“Космос” е във втора лига. Стрелец №1 на тима е Стефан Димитров (29 г). Юно Великият Раул ще играе редом с българин в атаката на “Ню Йорк Космос”. Следващата седмица трябва да бъде обявен договорът на голмайстор №1 в историята на “Реал” (Мадрид) с новия му клуб. Сега близо 37-годишният Ел Капитан е в “Ал Сад” (Катар). В САЩ го чакат през есента. “Космос” е във втора лига. Стрелец №1 на тима е Стефан Димитров (29 г). Юно

Ивайло Захариев: “Последвай ме, защото напред е готино!”

 Актьорът Ивайло Захариев е първият, който се включи в кампанията “Аз карам велосипед, последвай ме!“ - социална инициатива, която популяризира карането на велосипед в града като път към здравословния и по-качествен начин на живот. 

 
Често можете да го видите със своя велосипед със столче, в което разхожда и сина си. Разказва ни за своята лична История на колело. 
 
Още като малък Ивайло изпъква в квартала не с какво да е, а с най-бързото и красиво колело, което кара с ”голям кеф”. Дължи първите си “стъпки” и любов към велосипеда на баща си. А с брат си свързва най-забавните случки и премеждия с колело. Оказва се, че да се научиш да караш колело не е лесна работа, особено, след като брат ти е направил “катастрофа” с... жилищен блок пред очите ти. 
 
Все пак свързва велосипеда само с хубави спомени и асоциации. “Свободата да се придвижваш по такъв “готин” начин, независимо дали в града или в природата, е много приятно усещане”, споделя актьорът. 
 
Винаги когато може заменя автомобила със своя велосипед с детско столче за сина му Филип. Ивайло не пропуска възможност да отиде на репетиции до театъра на велосипед и се радва се, че все повече негови колеги също го правят. 
 
Предприемал е дори “приключение на колело” и до по-далечни дестинации като разходка до Панчарево. Казва “приключение”, защото смята, че по българските пътища всичко може да се случи. Негодува, че шофьорите не спазват достатъчно дистанция и не възприемат велосипедистите като равноправни на пътя. 
 
Но въпреки това удоволствието когато караш колело за него е несравнимо! “Само хората, които не карат велосипед не знаят какво изпускат”, споделя актьорът. 
 
Не пропускайте и да разгледате всички снимки на Ивайло Захариев на страницата на кампанията: http://maxeurope.eu/media/azkaram/. 

Повече за капанията:

 

“Аз карам велосипед, последвай ме!” е социална инициатива, която цели чрез позитивно споделяне да популяризира карането на велосипед в града като път към здравословния и по-качествен начин на живот.

 

Тя стартира на 15 май и в продължение на повече от два месеца Посланиците на колела ще разказват своите истории на велосипед и ще дадат своя пример за подражание. Сред известните личности има представители както на изкуството - актьори, певци, така и на бизнеса, а също и спортисти, журналисти, общественици.

 




 

Ръст на фалитите

София /КРОСС/ Близо 70 000 са компаниите в региона, обявили несъстоятелност през 2013 г. При всички страни от ЦИЕ с изключение на Унгария, броят на тези фирми се е повишил средно с 9 процента. България отчита най-голямо увеличение на несъстоятелността с 834 компании (39 на сто). Причината за това може да бъде открита в намаленото търсене, трудния достъп до кредити и недостатъчните програми, подкрепящи бизнеса.Тези данни за несъстоятелността в региона на Централна и Източна Европа бяха представени днес на среща на френската застрахователна група Кофас (Coface), в която взе участие и pредседателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов."След пика на несъстоятелностите през 2013 година за първото тримесечие на тази година за България наблюдаваме спад в размер на 27 на сто, но само в правните производства по несъстоятелност. Въпреки това случаите на неплащане и особено на забавяне на плащанията нарастват, което има потенциал да създаде трудности пред бизнеса в страната ни, ако не се прилагат систематични решения и мерки по управление на риска", обяви Милена Виденова, управител на Кофас за България."Съществуват и редица несъвършенства от правна гледна точка в сферата на несъстоятелността в страната ни. Необходимо е да се работи за намаляване на субективния елемент в оценката на несъстоятелността и съкращаване на сроковете

Фирми мамят гурбетчии по полска схема

Според българското законодателство наши фирми без проблем могат да пращат работници в командировка в Германия и други страни от ЕС, ако са подписали договор като подизпълнители на местни компании. По тази схема обаче на гурбетчиите се плащат ниски заплати като в България. Според българското законодателство наши фирми без проблем могат да пращат раб Според българското законодателство наши фирми без проблем могат да пращат работници в командировка в Германия и други страни от ЕС, ако са подписали договор като подизпълнители на местни компании. По тази схема обаче на гурбетчиите се плащат ниски заплати като в България. Според българското законодателство наши фирми без проблем могат да пращат раб

240 души арестувани на протест в Брюксел

Белгийската полиция арестува 240 души в Брюксел, включително трима гръцки политици, при протест срещу търговското споразумение между ЕС и САЩ. 1000 души се събраха пред сградата, където се провеждаше бизнес среща на високо равнище за трансатлантическото партньорство. Полицията съобщи, че протестиращите опитали да спрат срещата. Белгийската полиция арестува 240 души в Брюксел, включително трима гръцки политици, при протест срещу търговското споразумение между ЕС и САЩ. 1000 души се събраха пред сградата, където се провеждаше бизнес среща на високо равнище за трансатлантическото партньорство. Полицията съобщи, че протестиращите опитали да спрат срещата.

Лудогорец спечели Купата на България, фенове на "Ботев" нахлуха на терена

Лудогогорец направи златен дубъл и спечели Купата на България след успех с 1:0 на финала в Бургас срещу "Ботев". 
Срещата ще се запомни с много инциденти и прекъсвания.
В 60-ата минута, секунди след като "Лудогорец" излезе напред в резултата с гол на Безяк, 8-те хиляди ултраси в сектор "В" на спортното съоръжение избухнаха и започнаха да мятат Лудогогорец направи златен дубъл и спечели Купата на България след успех с 1:0 на финала в Бургас срещу "Ботев". Срещата ще се запомни с много инциденти и прекъсвания. В 60-ата минута, секунди след като "Лудогорец" излезе напред в резултата с гол на Безяк, 8-те хиляди ултраси в сектор "В" на спортното съоръжение избухнаха и започнаха да мятат

ЦИК отряза жалбата на Ранобудните срещу Станишев и Бареков

София /КРОСС/ Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли единодушно днес жалба на "Ранобудните студенти" с искане за заличаването на лидерите на БСП и "България без цензура" Сергей Станишев и Николай Бареков от кандидатските листи за предстоящите евроизбори.Според организацията на протестиращи студенти Станишев и Бареков, които водят кандидатските листи на "Коалиция за България" и коалицията между "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден", нарушават Конституцията, като заявяват, че ако бъдат избрани за евродепутати, няма да отидат в Брюксел.Авторите на сигнала до ЦИК смятат, че така двамата политици злоупотребяват с пасивното си избирателно право и нарушават текстовете от основния закон, според които такава злоупотреба е недопустима, ако се накърняват права или законни интереси на други. Затова трябвало да бъдат заличени регистрациите на двете коалиции за изборите, а ако това не стане - двамата да отпаднат от листите. Студентите са приложили към сигнала си разпечатки от новинарски сайтове, които цитират изявления на Станишев и Бареков.Мотивите, с които членовете на ЦИК отхвърлиха искането, са, че предварителният отказ от права е недействителен. От комисията считат и че двете коалиции са изпълнили всички условия за регистрация за изборите и не могат да бъдат заличени, пише "Дневник".

DIESLER & LAURA VANE SOUND SYSTEM [Tru Thoughts / Freestyle Records / Unique Records]

 На 23-ти май, петък, концертът в СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ се отменя! Организаторите очакват съвсем скоро нова дата, с която ще зарадват всички родни фенове и меломани.


* Закупилите билети за концерта на ЛАУРА ВЕЙН ще могат да си вземат парите от офиса на
 www.eventim.bg или да презаверят за следващата дата!

Диджеят Jonathan Radford (Diesler) пристига в компанията на невероятната певица с черния глас Laura Vane, за да представят за първи път пред българска публика своето ново шоу. Колаборация събрала в едно най-доброто от творчеството на музикантите и излязла на бял свят благодарение на лейбълите Tru Thoughts / Freestyle Records / Unique Records. Музиката им е с подчертано чувство на фънк, внушителен соул и комбинация от ню-джаз и клубно звучене.

          Diesler е известен музикант, продуцент и диджей, оставил зад гърба си четири албума, ремикси за десетки лейбъли и компилации от съвременната клубна сцена, представени на живо в над 30 държави. По време на кариерата си се радва на сътрудничество с ZANE LOWE (BBC RADIO1), GILLES PETERSON (BBC 6MUSIC), MR. SCRUFF & BONOBO (NINJA TUNE).

           Laura Vane е ангелът от Острова, който за секунди вдъхновява, впечатлява и завладява. Започва кариерата си преди 10 години с авторски репертоар в разнообразни стилове. Излиза на една сцена с имена като Гнарлс Баркли и Емджей Коул.Композира и изпълнява собствена продукция, излизайки пред публика в десетки държави. Емоцията й изцяло се вдъхновява от джаз и соул ритмите, но връзката й с поп сцената я подтиква лесно да прескача в различни стилове, да създава песни, повлияни от Арета Франклин, Елла Фицджералд и много други. Бързо може да бъде разпоната и от съвместната си работа с холандската банда THE VIPERTONES, с които достигнаха върховете на класациите.

Лудогорец прибра и купата

/КРОСС/ Отборът на Лудогорец е тазгодишният носител на Купата на България. Тимът от Разград победи Ботев (Пловдив) с 1:0 и направи дубъл.Победното попадение, което падна в 58-ата минута на срещата, бе дело на Роман Безяк. Сблъсъкът на "Лазур" приличаше повече на бойно поле, а не на футболен двубой. Феновете на "Ботев" запалиха стадиона след гола на Безяк и 18 минути не се игра. Пожарната и полицията се намесиха, след което спорът беше подновен. В добавеното време обаче "канарчетата" отново се развихриха, мятаха седалки по терена и дори някои от горещите ултраси на "Ботев" нахлуха на терена.    

България под вода: Порой удави ниви и къщи, ураган уби щъркелчета (ОБЗОР)

Пороите и ураганните ветрове, които се вихрят из страната, предизвикаха множество наводнения и изровиха улиците, заляха ниските помещения на къщите, "събудиха" свлачища и унищожиха посеви. Неколцина души, сред които и малки деца, по чудо се отърваха, след като бурният вятър прекърши улични дървета.
Пороите и ураганните ветрове, които се вихрят из страната, предизвикаха множество наводнения и изровиха улиците, заляха ниските помещения на къщите, "събудиха" свлачища и унищожиха посеви. Неколцина души, сред които и малки деца, по чудо се отърваха, след като бурният вятър прекърши улични дървета.

"Лудогорец" спечели Купата на България с 1:0 срещу "Ботев"

"Лудогогорец" направи златен дубъл и спечели Купата на България след успех с 1:0 на финала в Бургас срещу "Ботев".  Срещата ще се запомни с много инциденти и

Стойнев: Имаше натиск за разпродажба на енергетиката


Българската енергетика не е за продан, заяви на среща с бизнеса министърът на икономиката Драгомир Стойнев. От началото на мандата на правителството имало огромен натиск за разпродаване.
Стойнев попита кои са тези експерти, които вещаят колапс на енергийната система. “От независимия енергиен борд ли, Българската енергетика не е за продан, заяви на среща с бизнеса министърът на икономиката Драгомир Стойнев. От началото на мандата на правителството имало огромен натиск за разпродаване. Стойнев попита кои са тези експерти, които вещаят колапс на енергийната система. “От независимия енергиен борд ли,

ВЕЖДИ РАШИДОВ

 Изненада за почитателите на съвременното изкуство, а и за самите нас е настоящата изложба на Вежди Рашидов. Познат като скулптор със силно изявен творчески почерк, майстор на деформацията на формата, на  мощните и сурови образи. Изведнъж последните най-нови  творби на Вежди в пространството на галерия Арте ни пренасят в един нов, непознат за публиката свят на автора – нежни, направо поетични акварели на цветя и пейзажи. Този обрат в чепатата творческа натура на Вежди отново доказва колко непредвидим е неговия талант, как няма еднопосочни определения,  за този който свободно владее езика на изкуството и може да си позволи всичко, дори да бъде изненадващо деликатен.

Само преди броени дни Вежди Рашидов получи поредното международно  признание, този път от Венеция – първия  български скулптор във фонда на музея „Арсенал“ е отличен и с почетния медал на музея. Дълъг е списъкът с отличия на именития ни скулптор: от Ватикана, Париж, Полша, Монако, Ню Йорк, Япония, Украйна, Москва и др.

Макар и да е трудно да си представим с какво още може да ни изненада Вежди, винаги сме готови да приемем новите му предизвикателства пък били дори и цветни градини, толкова  майсторски!

ЦИК отхвърли искане на "Ранобудните студенти" Станишев и Бареков да отпаднат от евролистите

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли единодушно днес жалба на "Ранобудните студенти" с искане за заличаването на лидерите на БСП и "България без цензура" Сергей Станишев и Николай Бареков от кандидатските листи за предстоящите евроизбори, съобщи "Дневник".
Според организацията на протестиращи студенти Станишев и Бареков, Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли единодушно днес жалба на "Ранобудните студенти" с искане за заличаването на лидерите на БСП и "България без цензура" Сергей Станишев и Николай Бареков от кандидатските листи за предстоящите евроизбори, съобщи "Дневник". Според организацията на протестиращи студенти Станишев и Бареков,

Златен дубъл! Лудогорец взеха и Купата!

Лудогорец победи с 1:0 Ботев във финала на турнира за Купата на България. Златният гол за шампионите реализира Роман Безяк през второто полувреме. Темпераментните фенове на пловдивчани на два пъти нахлуваха на терена.

ЦИК отхвърли жалба на "Ранобудните студенти" с искане Станишев и Бареков да отпаднат от евролистите

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли единодушно днес жалба на Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли единодушно днес жалба на "Ранобудните студенти" с искане за заличаването на лидерите на БСП и "България без цензура" Сергей Станишев и Николай Бареков от кандидатските листи за предстоящите евроизбори, съобщи "Дневник". Според организацията на протестиращи студенти Станишев и Бареков,

180 безработни от Ямболско започват работа по програма „Сигурност“

Ямбол /КРОСС/ Националната програма „Сигурност" осигурява 5 000 работни места в дейности по опазване на обществения ред на територията на страната за срок от осем месеца. Това стана ясно при официалното стартиране на програмата в Област Ямбол, обявено от областния управител на Ямбол Николай Пенев и заместник-министрите на труда и социалната политика и на вътрешните работи Росица Янкова и Васил Маринов. От днес се сключват трудовите договори с първите безработни от Област Ямбол, които ще бъдат наети по програмата, като до средата на месец юни ще бъдат назначени всички 180 лица.Целта на програмата е осигуряване на заетост и трудови доходи на безработни лица, подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в общини с висока безработица и високо ниво на битова престъпност.Национална програмата „Сигурност" е разработена и се изпълнява съвместно от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на вътрешните работи и е финансово обезпечена със средства от държавния бюджет.От държавния бюджет се осигуряват средства за трудовите възнаграждения на наетите лица в размер на минималната работна заплата, за допълнителни възнаграждения по минимални размери, за платен годишен отпуск и за дължимите осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя. Безработните лица се назначават на длъжността „Пазач - сътрудник по опазване на обществения ред". Лицата изпълняват важни функции по подобряване на сигурността

Открит турнир по надтегляне с тежковози в село Големо Бучино

Открит турнир по надтегляне с тежковози в с. Големо Бучино Община Перник на Мотопистата

14 юни 2014г.

Програма:

Състезанието ще се проведе в 6 категорий.

До 500кг

до 600кг

до 700кг

до 800кг

до 900кг

Над 900кг

от 08:00 до 10:00ч. - претегляне на конете.

10:30ч. - старт на първата категория.

Телефони за повече информация:

0888224628; 0898535569

Стивън Тайлър учи български

„Доскоро” и „да” са първите думи на български, усвоени от Стивън Тайлър, научи „Монитор”. Освен езика ни през изминалата седмица фронтменът на Aerosmith е изучавал и списък със забележителности в София и си набелязал отскок до храм паметника „Св. Александър Невски” и Витоша. Великолепната петорка от Бостън пристига у нас утре по обяд,

Вестниците “Монд” и “Ню Йорк таймс” с нови главни редактори

Два от най-големите и авторитетни вестници в света - американският “Ню Йорк таймс” и френският “Монд”, внезапно смениха главните си редактори, предадоха световните агенции.
Компанията, която управлява “Ню Йорк таймс”, отстрани главният му редактор Джил Ейбръмсън по-малко от 3 г. след назначаването и?, предаде Ройтерс. Два от най-големите и авторитетни вестници в света - американският “Ню Йорк таймс” и френският “Монд”, внезапно смениха главните си редактори, предадоха световните агенции. Компанията, която управлява “Ню Йорк таймс”, отстрани главният му редактор Джил Ейбръмсън по-малко от 3 г. след назначаването и?, предаде Ройтерс.

Поход „Най-големи герои са най-малките”:

 Фондация „Нашите недоносени деца“ има удоволствието да Ви покани на празника Поход „Най-големи герои са най-малките” в подкрепа на недоносените деца в България. Походът ще се проведе на 17 май 2014 г., събота, с начало от 11:00 ч. при езерото Ариана в Борисовата градина, София, и ще продължи до 14:00 ч.

По време на Похода председателят на Фондация „Нашите недоносени деца” Нина Николова ще представи инициативата. Деца ще подкрепят с таланта си недоносените в България, като представят своите танцови и вокални изпълнения. Ще има много изненади, приятни преживявания и творчески ателиета.

В Похода „Най-големи герои са най-малките” ще вземат участие:

·         Marching stars известният оркестър и мажоретен състав от Златица, които ще водят похода

·         Детска вокална група "Мики Маус" с ръководител Вяра Панталеева, които ще пеят в подкрепа на недоносените деца

·         Балет на Маша Илиева – децата от школата ще представят балетно изпълнение

Ще има още много възможности за забавление всички деца, които искат да се включат:

·         Лека атлетика за деца

·         Стрелба с лък

·         Ателие за глинени скулптури

·         Изработване на картички с цветен ориз

Похода е част от кампания „Най-големи герои са най-малките”, която се подкрепя от олимпийския шампион Румяна Нейкова и известния водещ Ники Кънчев. Кампанията цели да постави във фокуса на общественото внимание нуждата от специални грижи за недоносените деца, тъй като всяко десето бебе в България се ражда недоносено. Все още темата не се дискутира достатъчно в българското обществото. Всеки може да подкрепи каузата на недоносените деца в България, като просто хареса Фейсбук страницата „Недоносени бебета”.

Ще се радваме да се присъедините в празника на малките герои!

"Лудогорец" спечели Купата на България сред пламъци и нахлуващи фенове


Шампионът "Лудогорец" победи "Ботев" (Пловдив) с 1:0 и направи дубъл със спечелването на Купата на България за втори път, но по-голямата интрига бе предизвикана от хулиганските прояви на жълто-черните фенове по трибуните.

Роман Безяк отбеляза единствения гол в 59-ата минута на срещата и секунди по-късно пловдивските запалянковци запалиха рекламните пана край терена с факли и фойерверки.

Пламъците наложиха навлизането на пожарен автомобил и прекъсване на срещата от рефера...

Средствата от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 ще бъдат вложени за намаляване на различията между регионите

 „Средствата от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат инвестирани за намаляване на социално – икономическите различия между регионите и това е интересът на държавата и на българските граждани.“ Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при представянето на четвъртия вариант на програмата. Заедно с представители на Националното сдружение на общините в Република България и кметове от страната министърът обсъди параметрите на програмата и възможностите за финансиране по нея.

„С управителния съвет на сдружението обсъдихме и се обединихме около запазването в програмата на финансирането на 67 града от първо до четвърто ниво, съгласно Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г., чрез изпълнение на мерки за устойчиво и интегрирано градско развитие, както и върху териториалните измерения на секторните политики от регионално значение - образователна, здравна и социална инфраструктура, регионален туризъм, пътна инфраструктура и превенция на риска от свлачища“, съобщи министърът. „Смятаме, че абсолютно обосновано сме аргументирали, в оперативната програма, прилагането на полицентричния модел за разпределение на финансирането. Нашата държава е най-бедният регион в Европа и за съжаление имаме и големи различия между отделните региони“, коментира Терзиева и подчерта, че „този подход, ще доведе до намаляване на различията между градовете чрез един интегриран подход на прилагане на новата оперативна програма заедно с другите оперативни програми и националното финансиране от бюджета.“

 „Целта ни е да защитим интегрирания подход за регионално развитие, като бъдат използвани стратегическите документи, които вече са готови – регионални, областни и интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“, обясни    регионалният министър. Тя заяви, че „Националното сдружение на общините е основен стратегически партньор в разработването на програмата“ и подчерта, че разчита на тяхната подкрепа в преговорите с Европейската комисия за отстояване параметрите на програмата. Министърът съобщи, че очаква на 21 май Министерският съвет да одобри четвъртия вариант на програмата и до края на месеца да бъде изпратена на ЕК заедно с всички други програми официално.

Индикативният бюджет на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е 1,589 млрд. евро с включено национално съ-финансиране от 15%. Средствата са разпределени по 8 основни приоритетни оси. По приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ е предвидено финансиране от 262 млн. евро за енергийна ефективност; за подобряване на градската среда - 270 млн. евро; за общинска образователна инфраструктура - 89 млн. евро; за социална инфраструктура - 163 млн. евро, за интегриран градски транспорт – 143 млн. евро. По приоритетна ос 2 са предвидени 133 млн. евро за регионална образователна инфраструктура; приоритетна ос 3 - за регионална здравна инфраструктура - 84 млн. евро; приоритетна ос 4 „Регионална социална инфраструктура“ - 51 млн. евро; приоритетна ос 5 „Регионален туризъм“ – 127 млн.евро; приоритетна ос 6 „Регионална пътна инфраструктура“ – 194 млн.евро; приоритетна ос 7 „Превенция на риска“ – 20 млн.евро; приоритетна ос 8 „Техническа помощ“ – 52 млн.евро.

Българин стана голмайстор на Евро 2014 за журналисти

България отново остави следа на европейското първенство по футбол за журналисти, макар да бе спряна по пътя към защитата на титлата си от предишния турнир. Светлин Йочев (TV7) от българската селекция стана голмайстор на Евро 2014 с 12 отбелязани попадения в 6 мача. В топ 3 на реализаторите попадна и Бисер Тошев (Sportal.bg) с 8 гола. България отново остави следа на европейското първенство по футбол за журналисти, макар да бе спряна по пътя към защитата на титлата си от предишния турнир. Светлин Йочев (TV7) от българската селекция стана голмайстор на Евро 2014 с 12 отбелязани попадения в 6 мача. В топ 3 на реализаторите попадна и Бисер Тошев (Sportal.bg) с 8 гола.

До края на май ще е готово транспортното споразумение между България и Турция


България и Турция работят по изготвянето на транспортно споразумение и няма повод за напрежение. Това увери министърът на транспорта Данаил Папазов в Шумен по повод протестите на превозвачите. Той ги призова  да проявят още малко търпение, защото документът ще бъде готов до края на май, предаде БНТ.

"Ние не сме отстъпили от нито една позиция, която е била искана от бранша в преговорите с Турция. Именно това е проблемът, че и двете страни имат твърде високи изисквания към другата и...

39% скок на фалитите на фирми през 2013 г.

Рязко са се увеличили фирмите в несъстоятелност в България през миналата година, обявиха вчера от компанията за кредитно застраховане “Кофас”. Дружествата, изпаднали във фалит, са били 834 на фона на 601 компании през 2012 г. Това е скок с 39% само за година.                                                   
Рязко са се увеличили фирмите в несъстоятелност в България през миналата година, обявиха вчера от компанията за кредитно застраховане “Кофас”. Дружествата, изпаднали във фалит, са били 834 на фона на 601 компании през 2012 г. Това е скок с 39% само за година.

Хелмут Кол: Обединена Европа е въпрос на война или мир

Бившият германски канцлер Хелмут Кол, един от авторите на ЕС в днешния му вид, наруши мълчанието си и даде интервю за в. “Билд” 10 дни преди изборите за Европейски парламент. В него призова хората да гласуват и подкрепи Европейската консервативна партия, чийто член е неговият ХДС.
“Надявам се председател на Европейския парламент да стане моят стар Бившият германски канцлер Хелмут Кол, един от авторите на ЕС в днешния му вид, наруши мълчанието си и даде интервю за в. “Билд” 10 дни преди изборите за Европейски парламент. В него призова хората да гласуват и подкрепи Европейската консервативна партия, чийто член е неговият ХДС. “Надявам се председател на Европейския парламент да стане моят стар

Мълчаливо бдение със свещи пред Турското посолство

София /КРОСС/ Мълчаливо бдение със свещи се проведе пред Турското посолство в София. Причината за хакерската атака на сайта на Българската патриаршия от мюсюлманска организация е нападението на Томбул джамия в Пловдив. На бдението присъстваха и част от интелектуалците, които по-рано разпространиха отворено писмо. В него те заявяват, че не бива да се поддаваме на провокации, които целят създаване на напрежение между християни и мюсюлмани. Протестиращите заявяват, че събирането им е неофициално и неполитическо.По-рано днес Българската патриаршия също окачестви атаката срещу своя сайт като абсолютно неприемлива и безсмислена провокация, съобщи БНР.

Медии: Партньори от ЕС спасили Милер от санкции

/КРОСС/ Председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер можеше да бъде добавен в санкционния списък на Европа, но партньорите на компанията са уговорили властите да не включват името му, пише "Ведомости".Припомняме, че в понеделник Съветът на ЕС разшири списъка на лицата, попадащи под европейски санкции. В него влязоха 13 човека, сред които и първият заместник-началник на президентската администрация Вячеслав Володин, както и две юридически лица - „Черноморнефтгаз" и „Феодосия". Изданието отбелязва, че в списъка е можело да попадне и фамилията на Милер, но по време на подготвянето му той е попаднал в ръцете на петролни и газови компании, които чрез политиците от своите страни са успели да зачеркнат името му, позовавайки се на факта, че санкциите могат сериозно да усложнят работата с руския партньор.По думите на източник, основните защитници били германски, френски и италиански петролни и газови компании.

Стойчо Стоев: Сезон мечта, надявам се, че съм готов за Шампионската лига

Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев определи сезона като мечта. Разградчанинът остава начело на тима, след като единият от собствениците Георги Домусчиев обяви, че до края на седмицата ще подпишат нов...

Ад на стадиона в Бургас, фенове палиха и трошиха! Нахлуха на терена

Истински екшън се разигра на стадион „Лазур” в Бургас на финала за Купата, съобщи агенция „Фар”.

Без голям талон в Гърция - до 8000 евро глоба за шофьора

Ако ви спрат полицаи в южната ни съседка и по някаква причина поискат да изяснят собствеността на автомобила, то сте длъжни да им представите големия талон за регистрация на превозното средство

София в топ 3 в туристическа класация на Huffington Post

Huffington Post публикува класация на "15-е неизвестни места, които трябва да посетите". Според онлайн изданието популярните туристически дестинации са все по-малко интересни на средностатистическия любител на пътуванията. За да предложи на читателите си алтернативни места за посещение, екипът на сайта е изброил 15 кътчета по земята, а българската столица София гордо заема трето място в подредбата. Пред нея са само малкият уругвайски град на атлантическото крайбрежие Хосе Игнасио и така нареченият "девствен рай на Камбоджа" - Ко Ронг.  Останалите дестинации, които присъстват заедно с българския град в класацията, са места като Роатан (Хондурас), Замбия и Зимбабве, Йорк (Великобритания), Рига (Латвия) и още няколко други екзотични кътчета по света.  Пълната класация на Huffingtonpost.com: 1. Хосе Игнасио (Уругвай) 2. Ко Ронг (Камбоджа) 3. София (България)  4. Амбергриз Кайе (Белиз) 5. Мианмар 6. Роатан (Хондурас) 7. Рига (Латвия)  8. Пулия (Италия)  9. Замбия и Зимбабве 10. Йорк (Великобритания) 11. Бусан (Южна Корея)  12. Манила (Филипините) 13. Фу Куок (Виетнам)  14. Кеп (Камбоджа) 15. Салинас Грандес (Аржентина)

Селфи на деня: Владо Пенев с президента Плевнелиев и колеги министри


Снимка тип "селфи" с президента Росен Плевнелиев и министри от служебния кабинет на Марин Райков публикува в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" актьорът Владимир (Владо) Пенев тази вечер. Към нея той е написал "Ние пак там". 

От кадъра, направен с мобилен телефон, не става ясно дали е снимал популярният с образа си на инспектор Емил Попов в сериала "Под прикритие" Пенев или някой друг от хората на нея. 

Пенев беше министър на културата в служебния кабинет, сформиран...

Фенове на Ботев подпалиха стадион „Лазур”

Бургас /КРОСС/ Феновете на пловдивския Ботев предизвикаха пожар на бургаския стадион "Лазур". Двубоят за Купата на България между "канарчетата" и Лудогорец спрян на няколко пъти, след като привържениците на пловдивчани с фойерверки подпалиха рекламните пана до терена. Част от феновете пък нахлуха на терена, но жандармеристите успяха бързо да ги изкарат. Голяма част от седалките са изпочупени. Потрошена е и предпазната ограда. Съдията Георги Йорданов прибра двата отбора в съблекалните, докато ситуацията бъде овладяна от дежурните власти. Мачът бе прекъснат в 60-ата минута, като двата отбора подновиха футболната битка след прекъсване от 18 минути.Реакцията на "жълто-черната" агитка бе предизвикана от попадението на Роман Безяк, който откри резултата в 58-ата минута с красиво воле. Малко преди отбелязването на гола привържениците на Ботев започнаха да изстрелват фойерверки във въздуха, но след това започнаха да хвърлят факли по терена.

Предстоящи събития в страната за утре, 16 май

/КРОСС/  ***София.Висшият съдебен съвет ще заседава от 9.30 ч. ***София.В знак на солидарност със своите европейски колеги, българските лекари ще изразят недоволството си от рестриктивната политика на НЗОК чрез символичен протест пред лечебните заведения. Българският лекарски съюз ще даде пресконференция от 13 ч. в Пресклуба на БТА под надслов: осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани; прекратяване на корупцията; прекратяване на репресиите върху лекари; достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България; Проявата е част от международния ден на протест на европейските лекари. ***София.Съюзът на международните превозвачи организира Национален форум по проблемите на международния автомобилен превоз на товари, който ще се състои от 13 ч. в зала 8 на НДК. ***София.Столична община организира пресконференция за проверка на началото на строителството на Завода за механично-биологично третиране в с. Яна, район "Кремиковци" по проект №DIR-592113-1-9 за "Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда 2007-2013г." и заем от Европейска инвестиционна банка. Събитието ще се проведе от 12 ч. в административната сграда на площадка „Садината", с. Яна, район „Кремиковци". ***София

По делото срещу Цветанов - 300 лв. глоба за затаена истина в съда

Втора глоба от 300 лв. отнесе вчера бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Този път, защото затаи истината пред Софийския градски съд.
“Знаех, че спрямо мен са приложени СРС от човек, който беше в МВР”, обясни Тодоров. “Кой е той”, попита съдия Тони Гетов. Бившият антимафиот отговори: “Ще запазя правото си да не... Втора глоба от 300 лв. отнесе вчера бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Този път, защото затаи истината пред Софийския градски съд. “Знаех, че спрямо мен са приложени СРС от човек, който беше в МВР”, обясни Тодоров. “Кой е той”, попита съдия Тони Гетов. Бившият антимафиот отговори: “Ще запазя правото си да не...

Токът в цяла вилна зона бил с напрежение от 110 волта

“Цяла вилна зона в Хасково със 100 абонати на ЕVN е снабдявана с електричество с напрежение 110 вместо регламентираните 220 волта. Това бе най-фрапиращото оплакване, което получихме. Все още нямаме доказателства дали това е вярно”, съобщи членът на ДКЕВР Илиян Илиев след приемна на регулатора в южния областен център вчера.

“Крушките едва тлеят. “Цяла вилна зона в Хасково със 100 абонати на ЕVN е снабдявана с електричество с напрежение 110 вместо регламентираните 220 волта. Това бе най-фрапиращото оплакване, което получихме. Все още нямаме доказателства дали това е вярно”, съобщи членът на ДКЕВР Илиян Илиев след приемна на регулатора в южния областен център вчера. “Крушките едва тлеят.

Най-добрият сърфист на Бургас се заби в бетонови тетраподи, състоянието му е тежко

32-годишният Красимир Гюров – най-добрият сърфист на Бургас, който се заби нелепо в бетоновите тетраподи край кв. "Сарафово", е в много тежко състояние. Той бе приет в МБАЛ-Бургас. След първоначалния преглед от Спешното казаха, че има контузия на двете тазобедрени стави и няма опасност за живота му. 32-годишният Красимир Гюров – най-добрият сърфист на Бургас, който се заби нелепо в бетоновите тетраподи край кв. "Сарафово", е в много тежко състояние. Той бе приет в МБАЛ-Бургас. След първоначалния преглед от Спешното казаха, че има контузия на двете тазобедрени стави и няма опасност за живота му.

Почина бившият белгийски премиер Жан-Люк Деан

Бившият министър-председател на Белгия и една от големите фигури в европейската политика през 90-те години, почина на 73 години, съобщи неговата партия.

Известният привърженик на евроинтеграцията Жан Люк Деан е починал след падане по време на почивка в Бретан, където е бил със съпругата си и приятели, обясниха белгийските социалдемократи.

Деан не бе добре със здравето, но продължаваше да участва в събития на партията, както и в подготвянето на нови финансови правила за...

Най-добрият сърфист на Бургас се заби в бетонови тетраподи (видео)

32-годишният Красимир Гюров – най-добрият сърфист на Бургас, който се заби нелепо в бетоновите тетраподи край кв. 32-годишният Красимир Гюров – най-добрият сърфист на Бургас, който се заби нелепо в бетоновите тетраподи край кв. "Сарафово", е в много тежко състояние. Той бе приет в МБАЛ-Бургас. След първоначалния преглед от Спешното казаха, че има контузия на двете тазобедрени стави и няма опасност за живота му.

Феновете на "Ботев" запалиха стадиона и нахлуха на игрището в Бургас

Финалът за Купата на България между "Лудогорец" и "Ботев" определено не мина спокойно.
В 60-ата минута, секунди след като "Лудогорец" излезе напред в резултата, 8-те хиляди ултраси в сектор "В" на спортното съоръжение избухнаха и започнаха да мятат цялата си налична пиротехниката си към терена - факли, димки, бомби, съобщи "Флагман". Финалът за Купата на България между "Лудогорец" и "Ботев" определено не мина спокойно. В 60-ата минута, секунди след като "Лудогорец" излезе напред в резултата, 8-те хиляди ултраси в сектор "В" на спортното съоръжение избухнаха и започнаха да мятат цялата си налична пиротехниката си към терена - факли, димки, бомби, съобщи "Флагман".

Чобанов: Въпросът за увеличение на данъчните приходи на общините е на дневен ред

Добрич /КРОСС/ Въпросът за увеличение на собствените данъчни приходи на общините е на дневен ред и се разисква, заяви в Добрич финансовият министър Петър Чобанов. Той коментира темата в отговор на въпрос от зам.-кмета на Добрич Иван Колев по време на среща с бизнеса и представители на местните администрации.Общините се надяват от началото на 2015 година да получават като собствен данъчен приход 2 или 3% от данъка върху доходите на физическите лица. Това по думите на Колев ще осигури 400 или 600 млн. лева допълнителни данъчни приходи в общините, което ще им помогне в решаването на местните проблеми. Според него обаче преговорите в създадената работна група с представителите на министерството на финансите и на НАП вървят трудно.Наистина имаме намерение да осигурим допълнителен приходоизточник на общините, не сме се отказали от идеята, тя е залегнала в програмата на правителството и работим по нея, посочи Петър Чобанов. Той подчерта обаче, че общините трябва да са наясно с трудностите, които съпровождат този процес и съвместно да се търси решение. По думите му трябва да се направи баланс между това какъв допълнителен приход ще бъде осигурен и какви допълнителни ангажименти ще поемат общините.„Когато се обсъжда въпросът за приходоизточниците, трябва да се разглежда и цялата съвкупност от финансови взаимоотношения между централната и местните власти", посочи още Чобанов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване