29 души загинаха при атентат до сирийско-турската граница

Агенция Доган съобщава за десетки пострадали и от турската страна на границата

Двайсет и една жертви на антикитайските протести във Виетнам

Най-малко 21 душибяха убити, а стотина ранени по време на протести във Виетнам срещу разполагането на китайска петролна платформа в район на Южнокитайско море, за който претендира Ханой, съобщи Ройтерс в четвъртък. Убитите са петима виетнамски работници и още 16 души, за които се смята, че са китайци. Китайци са и по-голямата част от ранените.   Тълпа от хиляда души нападнала тайвански металургичен завод в провинция Ха Тин в централен Виетнам, собственост на компанията "Формоса Пластикс", един от най-големите чуждестранни инвеститори във Виетнам. Нападателите подпалили няколко сгради и се нахвърлили на китайските работници.   Във вторник и сряда разгневени тълпи подпалиха и разграбиха десетки фабрики в южен Виетнам, притежавани от чужденци, мислейки, че са китайски, но много от тях всъщност бяха тайвански или южнокорейски, припомня Асошиейтед прес.   Стотици китайци са избягали в Камбоджа от антикитайските бунтове във Виетнам, предаде Ройтерс. Вчера над 600 китайци, живеещи във Виетнам, са прекосили пропускателния пункт Бавет и са влезли в Камбоджа, съобщи говорителят на камбоджанската национална полиция Кирт Чантарит.   Хората са отседнали в хотели и хостели в Пном Пен. Около 100 души са останали в град Бавет, добави полицейският представител. Бавет се намира на магистралата, свързваща виетнамския търговски център Хошимин с Пном Пен.   Китай изрази сериозно безпокойство от антикитайските протести, прераснали в насилие, в съседен Виетнам и призова да бъдат наказани нарушителите на закона и да се компенсират близките на жертвите.   Вълненията са израз на най-тежката криза в отношенията между Пекин и Ханой от 1979 г., когато двете страни водиха кратка погранична война.   Говорителка на китайското министерство на външните работи обвини днес виетнамското правителство в съучастие с участниците в размириците, предаде Франс прес.   Виетнамският премиер Нгуен Тан Зунг нареди на регионалните власти да вземат всички необходими мерки, за да предотвратят масовите антикитайски погроми.

Какви продукти изнасят най-много държавите в света (виртуална карта)

България произвежда и изнася най-много дрехи за чужбина и заедно единствено с Албания е сред държавите в Европа, които се занимават с износ на текстил. Това сочи ново проучване на изданието "Бизнес Инсайдър", позовавайки се на данни от ЦРУ. Изследването е представено чрез карта на света, която посочва какви продукти изнасят най-много държавите. В Европа преобладава износа на техника, машини, стомана и метал. В Близкия Изток и Централна Азия е маркиран цветът на износа на петрол, злато и алуминий. Според картата най-цветно е положението в Азия, където всяка държава изнася различни от своята съседка продукти. Китай изнася най-много електроника, Индия - скъпоценни камъни, а Мианмар - дървесина. В Африка най-много износ има на петрол, диаманти, злато, кафе и чай. В Северна Америка САЩ са лидерите на моторни части, компютри и телекомуникационно оборудване, а Канада изнася най-много автомобилни части. В Южна Америка Бразилия изнася най-много транспортно оборудване, а Аржентина и Парагвай - соеви кълнове. Цялото изследването може да видите на този линк.

Варненски автобус излезе извън пътя заради колабирал шофьор

Автобус на градския транспорт е излязъл извън пътното платно, съобщиха за Topnovini.bg от Областната дирекция на полицията във Варна. Инцидентът е станал в района на кръстовището на булевардите "Левски" и "Осми Приморски полк".

Попович: Мнението на клиента трябва да ни интересува

София /КРОСС/ Много важно е един startup да има разписан бизнес план и да знаем към коя група сме го насочили. Това каза пред Bulgaria On Air съсобственикът на Social Me Ален Попович, коментирайки маркетинговата политика на компаниите. По думите му по-голямата част от startup-ите, 80%, са онлайн позиционирани и 80% от продажбите им идват онлайн. „Дори продажбите им да са офлайн, комуникацията с продукта се случва онлайн. С доста по-малка част от средствата можеш да достигнеш до по-голяма група потенциални клиенти и да създадеш доверие към своя продукт", уточни той. Попович посочи, че всяка компания предлага уникален продукт. От особена важност обаче било потребителят да не бъде лъган. „Много компании се опитват да създават продукт, който продават като илюзия, но когато тя достигне до клиента, той усеща, че е излъган или неудовлетворен от това, което получава. Трябва да сме честни и да не обещаваме илюзията в един продукт, а нещата, за които той е наистина предназначен и които може да свърши. Нещата към клиента трябва да са честни, защото той може да бъде потенциален клиент много години", допълни той. Съсобственикът на Social Me каза, че всеки бизнес има свой уникален начин да говори с клиентите си. "Големи компании като Apple създават култ към собствения си бранд. Samsung имат друг подход. App Store има официална страница във Фейсбук, но Apple няма

Наводненията в Сърбия взеха пет жертви, бедствено положение в Босна

Сърбия поиска помощ от Русия, ЕК и Словения заради големите наводнения и "катастрофалрното положение", както го определи премиерът на страната Александър Вучич.

Луганск обяви конкурс за герб, знаме и химн

Щабът на армията на Югоизтока обяви конкурс за герб, знаме и химн на т. нар. Луганска народна република, съобщи ИТАР-ТАСС.
"Всички желаещи могат да участват в конкурса. Крайният срок за подаване на заявките е 31 май 2014 г.", съобщи пресслужбата на щаба.
На 11 май в Луганска област бе организиран референдум за самоопределение на населението в Щабът на армията на Югоизтока обяви конкурс за герб, знаме и химн на т. нар. Луганска народна република, съобщи ИТАР-ТАСС. "Всички желаещи могат да участват в конкурса. Крайният срок за подаване на заявките е 31 май 2014 г.", съобщи пресслужбата на щаба. На 11 май в Луганска област бе организиран референдум за самоопределение на населението в

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

Висшият съдебен съвет отстрани временно от длъжност председателите на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Военно-апелативния съд - полк. Петър Петков.

Хакери удариха сайта на Светия Синод на Българската православна църква.

Над 20 000 жители на турския град Измир протестираха след...

„Графичните ателиета на Жоан Миро” отварят врата в София

Изложбата „Графичните ателиета на Жоан Миро" - част от културната програма „Испанска пролет", ще бъде открита на 15 май в Националната художествена галерия. Експозицията включва пет проекта, реализирани през последните 20 години от различни творци в ателиетата на фондацията „Пилар и Жоан Миро" на остров Майорка. В нея ще бъде показан творческият процес на изработване на едно от графичните произведения на самия Миро. След откриването им през 1994 г., в изпълнение желанието на художника да бъдат платформа за творчество, през ателиетата преминават много признати, както и млади художници от Испания и от други страни. Те разработват творчески проекти и създават произведения, които стават част от колекцията на фондацията от Палма де Майорка. Изложбата е показвана в галерия Krejisa в рамките на Международното биенале на графиката в Любляна от 14 септември до 24 ноември 2013 г., в Институт Сервантес във Виена, в двореца Палфив в Братислава и в Институт Сервантес в Прага. От София тя ще отпътува за галерия „Форум" в Загреб и други европейски градове. Изложбата е организирана със съдействието на посолството на Кралство Испания в София, Националния музей на българското изобразително изкуство, Тур Испания, фондацията „Пилар и Жоан Миро", Общината на Палма де Майорка, Института за балеарски изследвания и правителството на Балеарските острови.  

„Графичните ателиета на Жоан Миро” отварят врата в София

Изложбата „Графичните ателиета на Жоан Миро" - част от културната програма „Испанска пролет", ще бъде открита на 15 май в Националната художествена галерия. Експозицията включва пет проекта, реализирани през последните 20 години от различни творци в ателиетата на фондацията „Пилар и Жоан Миро" на остров Майорка. В нея ще бъде показан творческият процес на изработване на едно от графичните произведения на самия Миро. След откриването им през 1994 г., в изпълнение желанието на художника ателиетата да бъдат платформа за творчество, през тях преминават много признати, както и млади художници от Испания и от други страни. Те разработват творчески проекти и създават произведения, които стават част от колекцията на фондацията от Палма де Майорка. Изложбата е показвана в галерия Krejisa в рамките на Международното биенале на графиката в Любляна от 14 септември до 24 ноември 2013 г., в Институт Сервантес във Виена, в двореца Палфив в Братислава и в Институт Сервантес в Прага. От София тя ще отпътува за галерия „Форум" в Загреб и други европейски градове. Изложбата е организирана със съдействието на посолството на Кралство Испания в София, Националния музей на българското изобразително изкуство, Тур Испания, фондацията „Пилар и Жоан Миро", Общината на Палма де Майорка, Института за балеарски изследвания и правителството на Балеарските острови.  

„Графичните ателиета на Жоан Миро” отварят врата в София

Изложбата „Графичните ателиета на Жоан Миро" - част от културната програма „Испанска пролет", ще бъде открита на 15 май в Националната художествена галерия. Експозицията включва пет проекта, реализирани през последните 20 години от различни творци в ателиетата на фондацията „Пилар и Жоан Миро" на остров Майорка. В нея ще бъде показан творческият процес на изработване на едно от графичните произведения на самия Миро. Жоан Миро, известен и с испанското си име - Хуан Миро, е един от най-самобитните и оригинални художници на ХХ век.

Чудесата в БГ - никога за Коледа, винаги преди избори

Чудесата в България никога не стават по Коледа, но за сметка на това винаги се случват преди избори.
 Особено когато става въпрос за народни душмани като Чудесата в България никога не стават по Коледа, но за сметка на това винаги се случват преди избори. Особено когато става въпрос за народни душмани като "Топлофикация", енергото, кредитни институции, ВиК и прочее... Как иначе да си обясням факта, че в продължение на цяла една година след падането на правителството на ГЕРБ заради високите сметки

„Графичните ателиета на Жоан Миро” отварят врата в София

Изложбата „Графичните ателиета на Жоан Миро" - част от културната програма „Испанска пролет", ще бъде открита в Националния музей на изобразителното изкуство в София. Експозицията включва пет проекта, реализирани през последните 20 години от различни творци в ателиетата на фондацията „Пилар и Жоан Миро" на остров Майорка. В нея ще бъде показан творческият процес на изработване на едно от графичните произведения на самия Миро. Жоан Миро, известен и с испанското си име - Хуан Миро, е един от най-самобитните и оригинални художници на ХХ век.

Станишев: Манифестът на ПЕС е за една нова справедлива Европа

Председателят на БСП днес се подписа под Манифеста на ПЕС, който бе донесен в Плевен от група социалисти, представители на няколко европейски страни

Шопската салата на път да стане най-известно ястие в Европа

Българската шопска салата убедително води в класацията за най-популярно ястие в ЕС. Анкетата се провежда от Европейския парламент под надслов "Вкусът на Европа". На далечно второ място засега се намира студената супа от цвекло с произход Литва.   За шопската салата до четвъртък следобед (17.15 часа) бяха гласува 6411 души. Студената супа има на своя страна едва 1288 души. Съседките на България в ЕС явно залагат на сармите. Румънските зелеви сарми (Сармале) са привлекли скромните 812 харесвания, а лозовите сарми от Гърция (Долматакия) – 602.   Ястията от Западна Европа не се представят добре в класацията, вероятно, защото на Запад не й обръщат внимание. Най-популярен е виенският шницел (Австрия) с 561 почитатели и спагетите карбонара (Италия) с 455 фенове.

Намалили наемите в ЦСКА, клубовете не знаят

“Първото нещо, което направих за ЦСКА, бе да намаля наемите. И от 2000 и 1000 лв. станаха 600 и 200”, заяви спортният министър Мариана Георгиева на публична среща със спортни клубове на “червените”. 

“Ние не знаем, нямаме никакъв документ”, контрира шефът на волейболния ЦСКА Александър Попов. 

На срещата проф. Георгиева се ангажира да съдейст “Първото нещо, което направих за ЦСКА, бе да намаля наемите. И от 2000 и 1000 лв. станаха 600 и 200”, заяви спортният министър Мариана Георгиева на публична среща със спортни клубове на “червените”. “Ние не знаем, нямаме никакъв документ”, контрира шефът на волейболния ЦСКА Александър Попов. На срещата проф. Георгиева се ангажира да съдейст

Бареков: Тодор Живков се оказа най-големият държавник

10 милиарда се крадат всяка година от политическия елит в държавата. Аз обещавам, че кражбите ще спрат, няма да има борисовщини, станишевщини, изреди той.

Богата спортна програма очаква варненци до 18 май

Богата спортна програма очаква варненци в дните до края на тази седмица. На 16 май ще се проведе турнир по пожароприложен спорт „Млад огнеборец” от 9.30 ч. на спортен комплекс "Локомотив", съобщиха от общината за Moreto.

Луганск с конкурс за герб, знаме и химн

Щабът на армията на Югоизтока обяви конкурс за герб, знаме и химн на т. нар. Луганска народна република, съобщи ИТАР-ТАСС.
Щабът на армията на Югоизтока обяви конкурс за герб, знаме и химн на т. нар. Луганска народна република, съобщи ИТАР-ТАСС. "Всички желаещи могат да участват в конкурса. Крайният срок за подаване на заявките е 31 май 2014 г.", съобщи пресслужбата на щаба. На 11 май в Луганска област бе организиран референдум за самоопределение на населението в

Съдебният съвет понижи в ранг бившия шеф на Инспектората към прокуратурата


Висшият съдебен съвет (ВСС) понижи в ранг бившия ръководител на Инспектората към Върховната касационна прокуратура Малена Филипова и в следващите 18 месеца тя ще е прокурор в Софийската апелативна прокуратура, съобщи "Правен свят".

Това става година след образуването на дисциплинарката срещу Филипова и след предложението на главния прокурор Сотир Цацаров тя да бъде уволнена.

Днес мнозинството от членовете на съвета одобриха предложението на дисциплинарния състав, което бе...

Путин - неочакваният приятел на Европа

Той вече може да разчита на националистическите сили в ЕС


Цветозар Томов: Сигурността на бюлетините е гарантирана

/КРОСС/ Залагам името си за това, че сигурността на бюлетините на тези избори е напълна гарантирана. Нито една бюлетина в тази кампания няма да се изплъзне, каза говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов по време на разяснителна презентация относно гласуването в изборния ден. „Транспортирането на бюлетините става под контрола на всички заинтересовани институции при ред, който не може да бъде нарушен", допълни той.  

"Лукойл" победи "Черно море" и за 13 път е на финал

"Лукойл Академик" победи с 82:64 "Черно море" във Варна и с 3:1 победи си осигури за 13 път финал в Националната баскетболна лига. "Академиците" ще защитават титлата сре...

ЦСКА на Георги Миланов е шампион на Русия!

ЦСКА (Москва) стана шампион на Русия за 12-и път в своята история. Тимът на българина Георги Миланов победи Локомотив (Москва) с 1:0 и грабна трофея с 64 т. и пункт повече от втория Зенит. Шампионския...

Станишев: Г-н Прокопиев няма ли срам, че в името на свои интереси дискредитира правителството

Не мога да разбера защо трябва да се извинявам аз за това, че коментират нещо, което излиза в медиите. Обадиха ми се и ме попитаха какво е мнението ми, тъй като съм засегнат там в тази негова кореспонденция. Бих попитал г-н Прокопиев не го ли е срам, няма ли да се извини, че в името на конкретни свои икономически интереси, това което четем в медиите. Така Сергей Станишев коментира в Плевен исканото от Прокопиев публично извинение.

Спират завода за производство на мед в Пирдоп–„Аурубис България”?

Синдикалните организации към КНСБ и КТ "Подкрепа" са изпратили уведомително писмо за проблема до всички отговорни институции.

Всеки седми лев у нас идва от туризъм

Всеки седми лев в страната ни идва от туризма, като индиректно тази индустрия внася близо 5,5 млрд. евро в икономиката ни. Това заяви зам.-министърът...

Станишев: Сложен е край на една практика за политическа селекция на общините

За последните месеци от работата на правителството показахме отношение към Плевен и областта. Близо 14 млн. лв. е стойността на одобрените проекти за областта. Това решава конкретни проблеми на редица общини, включително и на Плевен, защото знаете, че са одобрени 2 млн. лв. за проектирането на спортната зала, За последните месеци от работата на правителството показахме отношение към Плевен и областта. Близо 14 млн. лв. е стойността на одобрените проекти за областта. Това решава конкретни проблеми на редица общини, включително и на Плевен, защото знаете, че са одобрени 2 млн. лв. за проектирането на спортната зала,

В писмо до европейските лидери Путин засилва натиска срещу Киев

Русия доставя газ на Украйна, само ако си плаща авансово

Диляна продума: Ще имам син от Асен Блатечки

След спекулациите около връзката на Диляна Попова с актьора Асен Блатечки, Диляна наруши мълчанието: Да, ще имам момче от Асен Блатечки!

Сергей Станишев: Сложен е край на една практика за политическа селекция на общините

/КРОСС/ За последните месеци от работата на правителството показахме отношение към Плевен и областта. Близо 14 млн. лв. е стойността на одобрените проекти за областта. Това решава конкретни проблеми на редица общини, включително и на Плевен, защото знаете, че са одобрени 2 млн. лв. за проектирането на спортната зала, същинското финансиране ще бъде осигурено през следващата година, като ангажимента на правителството на Орешарски е да продължим с финансирането на регионите и през следващите години от мандата. Това заяви на пресконференция в Плевен лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. По думите му сложен е край на една практика за политическа селекция, на дискриминация към общините, които не са били от ГЕРБ. „Стараем се да помагаме на всички общини. По инициатива на народните представители от КБ от област Плевен поставих въпроса пред кабинета да се отпуснат целеви средства за пръскането против комари, това вече е направено", допълни Станишев.Сергей Станишев: Г-н Прокопиев няма ли да се извини, че в името на конкретни свои икономически интереси четем в медиите указания, които дискредитират действията на правителствотоСтанишев коментира и исканото от Прокопиев публично извинение: Не мога да разбера защо трябва да се извинявам аз за това, че коментират нещо, което излиза в медиите. Обадиха ми се и ме попитаха какво е мнението ми, тъй като съм засегнат там в тази негова кореспонденция

В МЗХ бяха обсъдени готвените промени в Закона за тютюна

Днес в Министерството на земеделието и горите бяха обсъдени готвените промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия с представители на браншовите организации на производители от сектора. „Целта на промените е да бъде поставено началото на регламентиране на отношенията между производителите и преработвателите”, каза Георги Ралчев, държавен експерт във ведомството.

Станишев: Сложен е край на една практика за политическа селекция на общините

За последните месеци от работата на правителството показахме отношение към Плевен и областта. Близо 14 млн. лв. е стойността на одобрените проекти за областта. Това решава конкретни проблеми на редица общини, включително и на Плевен, защото знаете, че са одобрени 2 млн. лв. за проектирането на спортната зала, За последните месеци от работата на правителството показахме отношение към Плевен и областта. Близо 14 млн. лв. е стойността на одобрените проекти за областта. Това решава конкретни проблеми на редица общини, включително и на Плевен, защото знаете, че са одобрени 2 млн. лв. за проектирането на спортната зала,

Aerosmith отмениха концерта в Турция заради траурa

Рокгрупата са съпричастни към национален траур в Турция и заради затрупаните миньори, отмениха планувания концерт в Истанбул.

Делото срещу Цветанов остава за след изборите

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе отложено за след изборите на 25 май.
Причината е поискана справка, с която трябва да се изясни дали разследването срещу бившия шеф на районното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров е било образувано преди искането за прилагане на СРС към него. Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе отложено за след изборите на 25 май. Причината е поискана справка, с която трябва да се изясни дали разследването срещу бившия шеф на районното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров е било образувано преди искането за прилагане на СРС към него.

Правосъдие или справедливост

Една от малкото зони на съгласие в българското общество е свързана с разбирането за дълбоката несправедливост на всичко, което се случва във всекидневния ни живот. Тази нагласа е толкова устойчива и масово споделена, че във все по-голяма степен започва да определя начина, по който се възприема всяко конкретно събитие или коментар. Нещо повече – мнозинството от българските граждани смятат, че сегашното им положение, което определят като крайно неприемливо, е резултат от някаква форма на несправедливост. Ние сме бедни и нещастни, защото спрямо нас се извършва несправедливост. И все пак, каква е представата за справедливост, с чието отсъствие мнозинството от българските граждани свържат собствените си проблеми? Съдебната реформа у нас се възприема като серия от експерименти. Целта на една подобна реформа би могла да бъде само преструктуриране на съдебната власт, за да отговори на публичните проблеми, а не тя да функционира по-добре. Съдебната система трябва да работи добре и тя може да го прави и при сегашните условия. Експериментите не дават резултат – нито по отношение на авторитета и професионализма на магистратите, нито по отношение на общественото доверие към съда. Доверието в съдебната система у нас, през последните повече от петнадесет години, не е надвишавало 13 % – 15 %. Всъщност, огромното мнозинство от българските граждани са убедени, че съдебната система не е независима; че назначенията в нея са предопределени от корпоративни и политически интереси; че съществува масова корупция, а правосъдието не води до справедливост. В основата на това недоверие стои дълбоко неразбиране и непознаване на съдебната система, а върху него изглежда все по-лесно да се проектира разбирането за това, че след като нещо не е както трябва, то това е резултат от корупция. Върху тази нагласа успешно паразитира „анти-корупционния” популизъм, с неговите гръмки призиви за „чисти ръце” и „пращане в затвора” на всички политици. Само по себе си, съществуването на този тип популизъм е тежка диагноза за равнището на деградация на самата представа за демокрация и държава, основана на върховенството на закона. В езиците, основани на латинския, правосъдие и справедливост са синоними. У нас те запазват дълбоката си смислова разлика. Правосъдието изглежда като система, която функционира според законите, но няма пряка връзка със справедливостта. Представата за това, че е възможно да бъде спазван закона и това да е нещо различно от справедливостта, не може да бъде разбрана извън нашата политическа култура. Проблемът е в представата за самия закон и законността като принцип на функциониране на държавата. Оттам идва дълбокото убеждение, че съществува базисна несправедливост, която е облечена в законова форма. Затова изглежда толкова лесно тази нагласа да бъде използвана за политически цели – обещават ни „справедлива” Европа и България; призовават ни да гласуваме за политици, които щели да сложат ред в държавата. А това е обикновен популизъм, най-малкото защото представата за несправедливост е различна, точно както и самото разбиране за справедливост. Най-често установяването на справедливост у нас се възприема като отмъщение, като кръвнина или като вендета. Принципът на модерната държава, според който справедливостта е в закона, остава принципно неразбираем в България. През последните почти петнадесет години, за които съществуват достатъчно социологически данни, с най-висока степен на одобрение се ползва разбирането, че законът не се прилага еднакво спрямо всички – има значение кой си, чий си, какво притежаваш и кого би могъл да застрашиш. Всъщност, това означава, че мнозинството от българските граждани са убедени, че върховенството на закона е куха фраза и още повече - че ние не сме равни пред закона. Тази нагласа насърчава търсенето на „спасител”, на поредния „герой”, който ще сложи ред и ще установи всеобща справедливост. Не е вярно това, че болезненото възприемане на несправедливостта винаги е резултат на носталгия към фалшивото равенство, което прокламираше съветския тоталитаризъм. Не вярно и това, че мнозинството от хората у нас са колективистично настроени. Колективизмът надделява у нас, само когато става въпрос за търсене на отговорност – когато става дума за печалба, всички отново стават индивидуалисти. Несправедливостта има дълбоките си основания в начина, по който се управляват общите ни дела, в самия модел на държава и начина, по който тя се управлява. Изминалата една година постави поредния тъжен рекорд по отношение на качеството на законодателството в България. Народното събрание почти напълно успя да обезсмисли представата, че правенето на закони трябва да удовлетворява преди всичко публичния интерес. През последните години, промените в закона, които обслужват нечии лични или корпоративни интереси, вече почти не правят впечатление. Дълбокото политическо недоверие компрометира готовността за спазване на закона, както сред гражданите, така и сред онези, които би трябвало да го прилагат. Заради всичко това изглежда толкова лесно всеки да бъде заплашван с разследвания; към прокуратурата да тече непрекъснат поток от безсмислени „сигнали”; местни „барони” и крупни „босове” да налагат безогледно собствените си интереси, а държавата в лицето на временно управляващите я да бъде употребявана само като инструмент за репресия. Това не би било възможно, ако българските граждани наистина искаха ред и законност. По всичко изглежда, че това не е така. Спазването на закона и най-вече – налагането на наказания за неговото нарушаване, се възприемат като напълно задължителни само по отношение на другите. Няма обществено съгласие за това, че защитата на собствените ни права зависи от спазването на закона. Затова и най-често споровете и скандалите в България са свързани с това кой е прав, кой определя правилата и по чии правила би трябвало да случи нещо. Основният източник на агресивното противопоставяне в българското общество е спорът за реда. В крайна сметка, ред се оказва, че може да налага не този, който има законно право, а онзи, който може да наложи волята си чрез сила. Но това се оказва масово прието състояние у нас, прикривано или премълчавано заради представата, че нищо не може да се промени. Всъщност може би заради надеждата, че покрай агресивно налаганите интереси на другите, бихме могли да спечелим нещо. Не може да има справедливост там, където нормите не се прилагат еднакво спрямо всички. Ние сме свободни, доколкото сме равни пред закона и участваме в процеса на неговото изработване чрез избори. Ако има избирателност в приложението на закона, това означава, че няма закон. А беззаконието, ситуацията, при която предишните правила вече не са валидни, а новите все още не са установени - аномията се превръща в „безлика тирания”, както написа преди години Ралф Дарендорф. Тази тирания е истинският проблем, пред който е изправено българското общество, защото тя продължава да възпроизвежда собствените си условия на съществуване. Тази безлика тирания генерира несправедливост и компрометира правилата у нас. Всичко това се случва с мълчаливото съгласие на мнозинството, което предпочита да живее в несправедливост, вместо да потърси пътища за налагане на върховенството на закона. Първата стъпка към освобождението ни от хватката на тази безлика тирания е участието в избори, поне докато те все още биха могли да променят нещо.

Полицаи нарушители дебнат в тревата

Автопатрул на столичната полиция бе паркирал в 11,40 ч вчера в тревните площи на детелината на “Алея Яворов” в София.
Това е нарушение на Закона за движението по пътищата и Наредбата за организация на движението на Столичната община, за което са предвидени глоби от 20 до 500 лева. Санкциите се налагат от служители на КАТ или от инспектори от Автопатрул на столичната полиция бе паркирал в 11,40 ч вчера в тревните площи на детелината на “Алея Яворов” в София. Това е нарушение на Закона за движението по пътищата и Наредбата за организация на движението на Столичната община, за което са предвидени глоби от 20 до 500 лева. Санкциите се налагат от служители на КАТ или от инспектори от

Антония Първанова протестира в Плевен за по-добро здравеопазване

/КРОСС/ Наблюдавам мощна вълна на натиск в цяла Европа и ще съм особено щастлива и се надявам да доведе до включване на глава „Здравеопазване" в Договора за членсво в ЕС, заяви д-р Антония Първанова в Плевен. С включването на тази глава ще е възможна обща европейска политика в сектора, а чрез общото законодателство ще се подобри организацията и финансирането на здравеопазването. Глава „Здравеопазване" ще помогне и за създаването на стандарти за качество и за използване на фондовете максимално за осигуряване на достъпа на хората до медицински услуги, разясни д-р Антония Първанова, водач на евролистата на КОД- Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП.  В Плевен тя се включи в мероприятията по повод Европейския ден на протест на лекарите. В България през годините ние зачеркнахме в здравеопазването всичко, което мислихме, че е продукт на социализма и сега се опитваме да направим някакъв капиталистически модел на здравеопазване, който обаче никога не сме прилагали, никога не сме виждали , никога не сме имали възможност да оценим неговите положителни и отрицателни страни, коментира д-р Първанова

Учениците на СОУ ”Иван Вазов” с високи постижения по български език и литература в област Бургас

DSC02813

Приключи петнадесетото издание на областното състезание по български език и литература за ученици от първи до седми клас , което се провежда по традиция  в  ОУ ”Елин Пелин”гр. Бургас  под егидата на Регионалния инспекторат по образованието  под надслов „Обичам те, българска реч!”. Форматът, утвърдил се в професионалните   среди  като един от най- сериозните и най- добрите в тази област на знанието, се ползва с широк интерес от страна на учениците и учителите  в цялата област. От години възпитаниците на най-голямото училище в  нашата община мерят сили със своите връстници от другите бургаски училища  и отбелязват високи постижения  със знания и с  усет  за  красивото българско слово.

На 9 май в актовата зала на ОУ ”Елин Пелин” на официална церемония тържествено бяха връчени наградите на отличилите се ученици и училища. В навечерието на най-светлия  национален празник – 24 май – децата на Поморие се завърнаха с високи отличия – награда за постиженията им по родния език, отличия за труда и за постоянството им в овладяването на материята. Шестокласниците и седмокласниците класираха отборно училището си на първо място в областта, второкласниците се класираха на второ, а децата от  трети и четвърти заеха не по-малко престижното трето място. Учениците от първи и пети клас заеха достойни позиции в индивидуалните класирания. В дългия списък на явилите се ученици с най-висок резултат в Бургаска област класацията на седмокласниците поведе  индивидуално Кристиян Попов, а в класацията на четвъртокласниците – Мирела Красимирова. Преподавателите по български език Мариана Маринова, Мариана Карталова, Петя Казакова  и началните учители Ганка Демирева, Стефка Ангелова, Елена Коева, Жана Рибова, Лидия Пенова и Славена Стоянова благодарят сърдечно на своите възпитаници. В навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий децата поднесоха на своите наставници  най-прекрасния букет – от знания, награди, споделени емоции -  гордост от постигнатото! И усмивки !

DSC02812

DSCN2037

"Принцесата от Монако" откри фестивала в Кан

Фестивалът в Кан бе открит с подобаващ за влиянието и размаха си блясък. По червения килим дефилираха звездите на филма Принцесата на Монако – Никол Кидман (в ролята на Грейс Кели) и Тим Рот (като съпруга й принц Рение). 
	На сутрешната прес прожекция филмът бе възприет едновременно с плахи освирквания и с плахи аплодисменти. При все Фестивалът в Кан бе открит с подобаващ за влиянието и размаха си блясък. По червения килим дефилираха звездите на филма Принцесата на Монако – Никол Кидман (в ролята на Грейс Кели) и Тим Рот (като съпруга й принц Рение). На сутрешната прес прожекция филмът бе възприет едновременно с плахи освирквания и с плахи аплодисменти. При все

Как да се наслаждавате повече на работата си

Човек винаги трябва да се чувства добре, особено на работното си място


Десетки превозвачи остават без лицензи

Транспортният сектор се сблъсква с редица проблеми

Николай Бареков дари лични средства на пострадалите от смерча

Николай Бареков отиде с лично дарение в удареното от смерч софийско село Чепинци. Лидерът на „България без цензура“ влезе в двете най-пострадали от бедствието къщи, които са с отнесени покриви, съобщават от пресцентъра на ББЦ. „Не идвам с празни ръце само да ахкам. От това няма смисъл. Давам пример на другите партии. Николай Бареков отиде с лично дарение в удареното от смерч софийско село Чепинци. Лидерът на „България без цензура“ влезе в двете най-пострадали от бедствието къщи, които са с отнесени покриви, съобщават от пресцентъра на ББЦ. „Не идвам с празни ръце само да ахкам. От това няма смисъл. Давам пример на другите партии.

Орлин Тодоров: Знаех, че срещу мен ще се използват СРС-та

Последният свидетел по делото срещу Цветан Цветанов, Орлин Тодоров, заяви пред съда, че знаел, че срещу него ще се използват СРС-та. Тодоров съобщи, че през 2008 г., през август или септември, негов познат, близък от МВР, му казал това.

Задължиха Кличко да се бие с Кубрат Пулев

Украинската легенда искаше да избяга от Кобрата и първо да се бие срещу Бърмейн Стивърн (Кан) за пояса на WBC, но канадецът има друг претендент.

Отложиха делото срещу Цветанов за след изборите

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе отложено за след изборите на 25 май.
Причината е поискана справка, с която трябва да се изясни дали разследването срещу бившия шеф на районното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров е било образувано преди искането за прилагане на СРС към него. Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе отложено за след изборите на 25 май. Причината е поискана справка, с която трябва да се изясни дали разследването срещу бившия шеф на районното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров е било образувано преди искането за прилагане на СРС към него.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 16 май - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - гр.Варна - ул."Иван Богоров" №2,9,10,12,13,14, ул.

Алжирецът Аладин получи още 11 години затвор

Алжирецът Салахедин бин Аладин получи втора присъда от 11 години затвор.  На 4 март Софийският градски съд му даде 12 години затвор за нападението над Виктория Христова в края на миналата година. Днес съдът се произнесе по друго обвинение срешу бежанеца от Алжир - опит за убийство на Тихомир Владимиров .  Нападението станало преди година - на 27 май 2013 г., в близост до паркинга на Централните хали в София. Аладин нападнал Тихомир, като го пробол няколко пъти във врата, корема, гръдния кош и шията. Това довело до нараняване на черния дроб, на дясната външна сънна артерия с последвала остра кръвозагуба и изпадане на пострадалия в хеморагичен шок. По това обвинение Аладин получава 11 години затвор.  Съдът задължава алжиреца да плати 60 хил. лв. обезщетение на пострадалия. Аладин ще трябва да поеме разноските по делото - 1687 лв., 2400 лв. държавна такса и да плати още 500 лв. на пострадалия Тихомир, които той дал за деловодни разноски.  Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

Бареков дари лични средства на пострадалите от смерча

Николай Бареков отиде с лично дарение в удареното от смерч софийско село Чепинци. Лидерът на „България без цензура“ влезе в двете най-пострадали от бедствието къщи, които са с отнесени покриви, съобщават от пресцентъра на ББЦ. „Не идвам с празни ръце само да ахкам. От това няма смисъл. Давам пример на другите партии. Николай Бареков отиде с лично дарение в удареното от смерч софийско село Чепинци. Лидерът на „България без цензура“ влезе в двете най-пострадали от бедствието къщи, които са с отнесени покриви, съобщават от пресцентъра на ББЦ. „Не идвам с празни ръце само да ахкам. От това няма смисъл. Давам пример на другите партии.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване