Протестът и оставката

Автор: Даниел Смилов

Обявяването на оставката на кабинета „Орешарски“ и датата за нови избори е въпрос на дни. За своята годишнина гражданският протест, избухнал през лятото на 2013 г., ще е постигнал основната си цел. Без съмнение протестът е главната причина за тази оставка:

- той дефинира проблемите на корпоративна зависимост, разкрити от назначаването на г-н Пеевски за шеф на ДАНС;
- той делегитимира управлението, което не можа по смислен начин да се дистанцира от корпоративната група около г-дата Пеевски и Василев;
- той създаде трайни нагласи за неизбежни предсрочни избори и оставка;
- той показа и на европейските, и международните партньори на България слабостта на това правителство, зависимостите му, ролята на Атака;
- настроенията, които протестът създаде, доведоха и до изборния крах на БСП през май.

Това, че конкретният повод за падането на правителството е неразбирателство в коалицията, не отменя изброеното по-горе. Напротив, без постиженията на протеста, тези неразбирателства лесно щяха да бъдат заметени под килима и преодолени. Сега това не е възможно.
Място за какъвто и да е триумфализъм, разбира, се няма. Всички знаеха, че оставката е необходимо, но не достатъчно условие за позитивни промени. Остава много да се свърши, гражданският натиск трябва да продължи, за да може ефектът върху политическата система да е положителен.

Кои са ключовите приоритети:

  1. Свидетели сме на мимикрия на определени политически субекти, които носят сериозна вина за създадените проблеми. ДПС – без сериозна вътрешна реформа и с г-н Пеевски за баласт – просто иска да смени коалиционния партньор с ГЕРБ, който в момента е във възход. Такава смяна на конете не бива да се допуска – тя е толкова безпринципна, колкото и настоящото статукво;
  2. ГЕРБ не е доказал, че е независим от кръга Пеевски. Борисов все още не е дори критикувал корпоративната срастналост на ДПС с определени фирми, по никакъв начин не се е дистанцирал от подобни практики. Достатъчно автономен ли е Борисов, за да направи това – не знам. Но той го дължи на около милион избиратели, които продължават да гласуват за ГЕРБ. Най-вече ТЕ, но и останалите българи, трябва да засилят натиска върху ръководството на ГЕРБ да се реформира, да заеме позиция по тези въпроси. Като начало, трябва да е ясно, че една бърза следизборна коалиция ГЕРБ–ДПС просто ще възроди порочно партньорство от типа Пеевски-Цветанов, което характеризираше по-голямата част от предишния мандат на ГЕРБ. И ГЕРБ и ДПС трябва да дадат много, ама много сериозни гаранции, че нещо подобно няма да се случи. Дотогава да забравят за коалиция – тя би била нелегетимна;
  3. Третият елемент от триадата – г-н Василев – явно в момента е в конфликт с бившите си партньори Пеевски и Борисов. За какво е този конфликт и дали е истински или фасаден не е публично известно, но не е и особено интересно. Важното е, че със собствен политически субект – ББЦ – той се опитва да усложни управленското уравнение и да направи така, че без него да не може да се състави следващ кабинет. Каквито и качества да има г-н Василев, такова директно корпоративно участие в управлението в една нормална демокрация е недопустимо. В този смисъл, трябва да е ясно, че заигравания с ББЦ са предателство на гражданските цели на протеста.

Накратко, основната борба сега е за формата на бъдещо управление. БСП ще понесе негативите за проваления мандат на Орешарски на идващите избори, но и останалите виновници не трябва да бъдат награждавани. Това особено важи за ДПС, както и за новия кандидат медиатор – ББЦ. Натискът за реформи върху ГЕРБ, както и за въздържане от възстановяване на старата любов с Пеевски-ДПС е другото ключово предизвикателство.

Опитът на миналата година е безценен. Вече има гражданска общност, способна и на рефлексия, и на смислена реакция. Тази общност доказа, че може да е ефективна – всъщност много ефективна – колкото и децентрализирана, разногласна и неорганизирана да изглежда. Успехът на тази общност е далеч от гарантиран, но пък не е невъзможен. Keep walking!

Източник: Профилът на Даниел Смилов във Фейсбук

The post Протестът и оставката appeared first on Noresharski.com.

Само 13,6% от устройствата с Android ползват най-актуалната версия KitKat

Фрагментацията на различните версии на софтуера и липсата на бързи актуализации до новите версии е сериозен проблем на Android


Стоилов: Оставка на кабинета сега няма да бъде обсъждана

Сега въпросите са два:Какво да се прави и Кой и докога да го прави?Затова трябва да бъдат набелязани няколко краткосрочни задачи - едни - с хоризонт до близките два месеца, други - докъм септември, заяви по НТВ Янаки Стоилов от БСП. Водят се разговори с министрите от кабинета, каза той.

Преглед на печата - 6 юни

Искането на лидера на ДПС за предсрочни избори е водеща тема за петъчните вестници. „Избори до края на тази година - последната неделя на ноември или първата на декември. Това поиска в изявление пред медиите в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан.

ДПС и БСП играят театър с изборите

Този кабинет ще остане, докато стане ясно, че за Станишев е намерен достоен изход от ситуацията, смята политологът Първан Симеонов по повод заявката на ДПС за предсрочен вот до няколко месеца. Какво мисли БСП за съдбата на управляващите и правителството, ще узнаем след 10.30, за когато е насрочена пресконференция в парламента.

Леят паметник на завистта в Хасково

Първият и единствен паметник на завистта вече се изработва от художника Господин Тенев-Гурпата. Пълното име на композицията е Първият и единствен паметник на завистта вече се изработва от художника Господин Тенев-Гурпата. Пълното име на композицията е "Паметник на завистта - българският Икар". Тя ще представлява устремена фигура на човек, готов да полети с криле от пера на ръцете. Крайници на скелет обаче посягат да пречупят крилете му. Тенев е автор и на други

Косово гласува на прага на национално сътресение

/КРОСС/ Предсрочните парламентарни избори в Косово на 08.06.2014г. са логическо следствие след проведените местни избори. Постигнатият паритет между управляващата ДП и опозицията като цяло постави управляващите пред дилемата - да се подложат на непрекъснат парламентарен и външен натиск и да губят позиции или да проведат предсрочни избори, които ще им донесат по-малко загуби. Немаловажен фактор бяха и личностните отношения между лидерите на ДП на Х Тачи и Р Харадинай, лидер на ЛДП. Външният фактор в лицето на ЕС също изигра определяща роля поради факта, че правителството на Х.Тачи все повече затъваше в зависимост от вътрешните криминални структури, което не е тайна за никого, от една страна и от друга - преговорите със Сърбия застинаха в една точка. Проблемите със Северно Косово не можаха да се решат с нежеланието на Тачи да приеме реалността. Този казус лежи в основата на преговорите. От друга страна самият ЕС, в лицето на комисаря Аштън, няма точна представа за решението му. Не може шест страни членки на съюза да не са признали независимостта на Косово. В ЕС самоопределението е въпрос в политиката му, който се решава в зависимост от държавата, в която е поставен, като се прилага и двоен стандарт - за Косово може , но за баските не може. В изборите ще участват 32 политически формации: 19 партии, 7 граждански обединения, 4 коалиции и 1 независим

Евроизбори 2014 – революцията се отлага

 Изборите за Европейски парламент през 2014 г. се очакваха като едно ново начало – на реполитизация на европейската интеграция, която твърде дълго беше виждана най-често като един сравнително тромав бюрократичен процес. Именно тази нарастваща бюрократичност на ЕС, която наред с другото се проявява в един безжизнен и неутрален „брюкселиш“ (може да се преведе и като европейски новговор) с неговите implementation, administrative capacity, sustainability, governance, pro-actif. Но на тези избори нищо такова не се случи. Напротив, вместо нов ентусиазъм за европейския проект, Европа изживява една от най-сериозните кризи на подкрепата за един започнал преди повече от 60 години проект.

Малко сухи числа: близо 500 милиона избиратели от 28 страни избират 751 представители в ЕП. Участвали са 43,1% от избирателите, което е почти толкова, колкото и през 2009 г. (43,0%). Но затова пък през 1994 са 56,7% (Европа на 9-те), през 1999 са 49,5% (Европа на 15-те) и през 2004 са 45,5% (Европа на 25-те). Удивително е, че докато Европа се превръща в Европейски съюз (1992), реформира институциите си с Лисабонския договор (2009), разширява се от 9 на 28 страни членки за последните 20 години, успоредно с това участието на европейските избори спада непрекъснато.

Отчетеното нарастване на участието с около 0,1% сега е съмнително да се смята за решителна промяна на тенденцията. Участието в страните от Централна и Източна Европа (най-новите членки) е средно по-ниско от Западна Европа – рекордът сега е поставен от Словакия – 13%.

Съмнително е обаче, че най-ниско е участието в онези страни членки, които най-малко са се възползвали от членството. В крайна сметка, ЕС не е безкрайно богат донор, както някои и у нас си го представят. И когато „престане да дава“, да се разочароваме от него. Това би било поведение на претенциозна метреса, но не смятам, че повечето хора, включително в България, си представят нещата именно така.

Какво се случи в Европа?

Десницата от ЕНП излезе начело (214 места), следвана от ПЕС (189 места), либералите от АЛДЕ (67 места), зелените (52 места), консерваторите (46 места), европейските леви (45 места), суверенистите (38 места). Повечето обаче загубиха места спрямо 2009 г.: най много ЕНП – 61, либералите – 19, консерваторите – 11, социалистите – 6 и зелените – 4. Места печелят партии от крайната левица (+7) и от суверенистите (+7).
Останалите 101, определени като „нови“ и не присъединили се, една разнородна, но значителна група, събира депутатите на крайно десните националисти, като френския Национален фронт, унгарската „Йобик“, австрийската Партия на свободата, британската Партия на независимостта, но също и на други, повече популистко-консервативни, отколкото крайно десни партии.

При подготовката именно на тези избори основното послание беше свързано с това, че сега за първи път ЕП ще избере председателят на ЕК. Досега това беше в ръцете на Съвета – държавите се договаряха кого да подкрепят. Новата ситуация повиши символната тежест на сегашното гласуване – резултатите щяха да се окажат решаващи за такъв важен избор. Но дори това не мобилизира гражданите повече от обичайното. Защото гражданите изглежда разбираха, че промяната не е съществена.

Промяната не е съществена, защото останалите еврокомисари, с които ще работи председателят на ЕК, ще бъдат номинирани от съответните правителства. Така съотношението на партийните сили в ЕП няма да бъде толкова съществено при определянето на общата политика на Комисията. Да не говорим, че резултатите от изборите не дават на нито една европейска партия мнозинство в ЕП (никога и не е имало еднопартийно мнозинство), пък и европейските партии са федеративни структури – алианс на сходни национално организирани партии. Гражданите сякаш усетиха, че въпреки дебатите между потенциалните кандидати, предавани на живо по всички европейски обществени телевизии, изборът на председателя на ЕК от парламента няма да е от такова голямо значение. Защо тогава да гласуваме?

Втората страна на въпроса е начинът, по който се номинират евродепутатите. В повечето случаи това правят партийните централи, те подреждат и листите. Независими кандидати обикновено има малко, пък и много от тях се присъединяват после по своя воля към някоя от европейските партии, а не остават до края независими. Мнозина от гражданите се питат дали искат да бъдат съучастници в това някой политик да получи положението и възнаграждението на европейски депутат, като срещу това може би и нищо няма да направи за общността. Друг мотив за негласуването.

Но парадоксът и на тези европейски избори е, че най-антиевропейските партии, крайно десните популисти, се оказват избрани в една доста многолюдна група, която дори изявява претенциите да се самоорганизира в нещо, което парадоксално би било „интернационал на националистите“. Такава група на „национал-популистите“, както ги наричат напоследък, би била значителна сила в парламента и би могла да наклонява мнозинствата в една или друга посока. Изобщо, именно тези партии изглежда са най-печелившите. Към най-печелившите ще добавя и популистки нелиберални партии, често с ултраконсервативен нагон: ФИДЕС на Виктор Орбан в Унгария, „Право и справедливост“ на Ярослав Качински. В свой коментар Иван Кръстев отбелязва: „Унгарският завой към нелиберален авторитаризъм разбива илюзиите, че членството в ЕС гарантира и стабилна демокрация.“

Какво се случи в България?

При участие от 35,8% (през 2009 г. – 38,6%), България се нарежда някъде в средата спрямо останалите страни от ЕС. Видимо тези избори не предизвикаха масов ентусиазъм, при това въпреки значителните граждански мобилизации през предишната година.
Първото, което се вижда, ако човек се разходи по улиците на градовете, е, че в обществото няма и най-малък белег на радост или еуфория. Победителите от ГЕРБ се зарадваха помежду си в НДК, но един митинг в тяхна полза на следващия ден сутринта събра малко над 20 души.

ДПС засили позициите си, въпреки „казуса Пеевски“, но не бърза за предсрочни избори, защото засега няма друг партньор, освен БСП. БСП претърпя тежка катастрофа (476 хил. избиратели на предишните европейски избори през 2009 г., 422 хил. гласа сега), но най-унизителното изглежда е разликата от 11% спрямо ГЕРБ. Реформаторският блок отпразнува изпращането в ЕП на 1 евродепутат, но тепърва ще види дали ще се справи с вътрешните си конфликти: преференциите, най-вече с мобилизацията на ДСБ, изместила Меглена Кунева.

ББЦ, която има най-много основания за радост, влезе в голямата политика, но продължава да не знае с кого ще върви в нея (консерваторите ли, християндемократите ли, либералите ли), да не говорим, че лидерът й Николай Бареков направи реверанс и към социалистите: „Честно да ви кажа, като гледам цялата ситуация в парламента, единствената нормална партия, която се държи нормално, като изключим нейното ръководство, е БСП“.

Добрата новина е, че България този път не съдейства за увеличаването на депутатите на крайните националисти в ЕП (други направиха това). Няма да имаме вече Слави Бинев или Димитър Стоянов, който да обижда някоя евродепутатка-ромка, например. Макар че това не е гаранция за повторение на резултата на едни парламентарни избори.

Коментирайки мрачно ситуацията, Николай Слатински отбелязва: „От изборните резултати най-силно ме тревожи това, че една немалка част от образованите, интелигентните, успешните и европейски мислещи хора се е преориентирала и си е дала гласа за ГЕРБ… Значи те нищо по-добро от това зло не виждат.” Не бих сравнил непременно ГЕРБ с ФИДЕС в Унгария, но изглежда в България не сме много далече от това.

Европейските избори ни доближават до предсрочни парламентарни избори – една констатация, която вече беше направена от мнозина наблюдатели в края на миналата година, при разгара на протестите, искащи оставка на правителство заради „случая Пеевски“. Но, парадоксално, в обществото не се забелязва особен ентусиазъм за това. Не знам дали протестите отново ще наберат сила, но този път те определено ще изглеждат в полза на ГЕРБ. Затова може би хората от „Протестна мрежа“ са резервирани.

Всъщност, ентусиазмът за предсрочни избори, които иначе изглеждат логични при резултатите от европейските, не е висок поради една основна причина: не се очертава ново и убедително политическо мнозинство, което да измести настоящето. Дори ГЕРБ да спечели относително мнозинство, отново ще се изправят пред вече разиграната ситуация - да нямат партньор за мнозинство в парламента. Някои политически инженери вече видяха такова мнозинство заедно с Реформаторите и ББЦ. Но една такава нова тройна коалиция изглежда дори много по-малко постижима сега, отколкото това беше при БСП, ДПС и НДСВ през 2005 г. Николай Бареков изобщо не изглежда да желае коалиция с Бойко Борисов, в Реформаторския блок вътрешните напрежения по повод възможна коалиция с ГЕРБ (или ББЦ) могат просто да го взривят.

От друга страна, отслабената БСП не изглежда в състояние бързо да се превърне в център на ново политическо мнозинство, напротив, ще има да решава най-вече вътрешнопартийни проблеми. Но също и защото засега няма оферта за коалиция от никой друг, освен от ББЦ (ако това, разбира се, е сериозно отправено). Досегашният партньор ДПС донесе повече негативи за публичния образ на социалистите, отколкото позитиви. Пък и Лютви Местан също изглежда резервиран към продължаването на тази коалиция в едно далечно бъдеще.

Какво ни очаква?

И в Европа, и в България очакванията са за повече или по-малко продължителен spleen (не става дума за далак, а за меланхолия – една поостаряла употреба на думата, любима за романтически поети като Бодлер). Очакване за нищо по-добро, но без драма или страх.
В Европа ще започнат преговорите за председател на ЕК. Макар кандидатът на ЕНП Жан-Клод Юнкер (един класически федералист) вече да обяви победата си, това никак не е сигурно. Още повече, че германската канцлерка Ангела Меркел не го подкрепи твърдо.

Проблемът е, че в новоизбрания ЕП не се очертава ясно политическо мнозинство. Стратези от ЕП вече направиха сценарии за възможните мнозинства, всичките коалиционни.
Дясно-центристка коалиция (ЕНП, консерватори и суверенисти) няма да има мнозинство (298 от 751 места). Дори и с либералите местата стават 346 (а са нужни поне 376). Дясно мнозинство е възможно само ако се присъединят и крайно десните, което е невъзможно. Ляво-центристка коалиция (ПЕС, левица, зелени) също не е мажоритарна: само 283 места. Ако се присъединят и либералите, местата стават 349 и пак няма мнозинство.

Крехко мнозинство би имало при екзотичната коалиция „Ямайка“ (от германския политически живот – коалиция между ХДС, ХСС, Либералите и Зелените) – 378 места, с 2 повече от мнозинството. Съмнително е дали европейските зелени ще се съюзят обаче с консерваторите. Затова най-вероятни изглеждат варианти на „големи коалиции“ с едновременното участие на ЕНП и ПЕС. Двете партии заедно разполагат с 403 места, а заедно с либералите биха имали 469 места – едно значително мнозинство.

Макар в ЕП мнозинствата никога да не да били твърди, досега, общо взето, доминираше формулата на „голямата коалиция“. Вероятно и сега това ще се случи, което означава, че въпреки очакванията, изборите от 2014 г. не доведоха до революция – ЕП ще функционира на основата на постигнато съгласие между ЕНП и ПЕС. Така фигурата на председателя на ЕК ще се определи с компромис, както и досега. С други думи, като цяло - „нищо ново под слънцето“. И все пак – една нараснала група от крайни националисти, за които все повече ще чуваме. Както и вълна от оставки и сътресения в много европейски страни. България няма да бъде изключение.

Изплащането на пенсиите започва с ден по-рано

Изплащането на пенсиите за месец юни ще започне днес, с ден по-рано от обичайното. Пенсионерите могат да получат парите си в пощенските станции до 20 юни, съобщават от Националния осигурителен институт. Изплащането този месец започва по-рано, тъй като обикновено то е от 7-мо число. Преводите на пенсиите, получавани по банков път, също ще бъдат направени днес.

И мегаорган няма да спаси бюджета

С тревога за набъбващата дупка в хазната ДПС възкреси вчера сливането на НАП и Агенция “Митници” в нов мегаорган. За целта ударно се пишел и закон.
Звучи добре, но едва ли ще е панацея за повече приходи в хазната. Първо, двете администрации ще се напасват с месеци, дори година в едно. Пък после ще видим общия им урожай. С тревога за набъбващата дупка в хазната ДПС възкреси вчера сливането на НАП и Агенция “Митници” в нов мегаорган. За целта ударно се пишел и закон. Звучи добре, но едва ли ще е панацея за повече приходи в хазната. Първо, двете администрации ще се напасват с месеци, дори година в едно. Пък после ще видим общия им урожай.

Един убит при стрелба в университет в Сиатъл

Четирима души бяха простреляни от въоръжен нападател в университета Сиатъл Пасифик, съобщи Асошиейтед прес. Мъж на около 20 години е починал от раните си, а 20-годишна жена е в критично състояние. Други двама мъже, на 24 и 22 години, са в стабилно състояние и няма опасност за живота им. Сиатълската полиция заяви, че служители на университета са успели да заловят и разоръжат стрелеца. Полицията тепърва ще изяснява какви си били мотивите на нападателя. Това не е първият случай на стрелба в американски учебни заведения през последните месеци. През март полицията в град Кълъмбъс застреля мъж, зареждащ пистолета си в студентско общежитие. Един ден по-късно в университета Стивънсън в щата Мериленд бе обявена тревога в един от кампусите, след съобщение за въоръжен мъж на негова територия. През април жертви на стрелбата в близост до кампуса на Калифорнийския университет в Санта Барбара станаха шестима души, а други седем бяха ранени.

Моуриньо: Следим ситуацията с Фабрегас

"Бъдещето му ще стане ясно след световното първенство", смята Жозе


Оставка веднага или вот „2 в 1”

 Кабинетът „Орешарски“ да подаде оставка незабавно, да се проведат консултации при президента и септември-октомври да има избори и ново правителство. За това настоя отново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на сценариите, предложени от ДПС. Единствената друга опция, която той би обсъждал, били избори „2 в 1“ през октомври догодина. Експремиерът категорично не се съгласи с варианта за избори в края на тази година, защото видя в него „капан“. „Няма кой при тези пасиви да издържи повече от два-три месеца, ако дойде на власт през зимата. Февруари-март хората пак ще са на улицата“, прогнозира Борисов. По думите му следващото правителство било длъжно да направи такива реформи, че от първия ден „да отмилее“ на хората. Борисов не скри стъпките, които ще предприеме ГЕРБ, ако се върне отново на власт. Сред тях е още по-драстична пенсионна реформа, като вместо въведения от Симеон Дянков и после отменен ръст на възрастта с по 4 месеца на година, тя ще скача вече с 6 месеца. Цените на тока също щели да се увеличат, а в редица сфери щели да настъпят съкращения. Борисов заподозря, че при евентуални избори ноември-декември лидерът на БСП Сергей Станишев щял да се кандидатира за еврокомисар. И предложи, за да не става така и „за да мирне“, да се приеме закон, който да уреди пожизнен царствен пост за соцлидера и неговата фамилия, както и резиденция.

D2 обявиха конкурс за ремикс на "Феникс"

Всеки диджей и продуцент може да се включи в надпреварата


Всеки трети не иска фонтана на “Витоша”

Всеки трети не иска фонтана на “Витоша”

Противоречивият фонтан на бул. “Витоша” в столицата ще бъде премахнат. Причината е, че всеки трети софиянец не иска шадравана на пешеходната улица. Това показват резултатите от анкетата на Столичната община, в която гласуваха 8413 души, като 31% от тях или 2574 души са дали гласа си за демонтаж на шадравана.

С 550 гласа по-малко следва проектът на Николета Иванова, които предвижда басейнът да се украси с чадъри.Заради масовото неодобрение на “коритото” общината направи специално допитване сред софиянци

. Близо 2 месеца те можеха да гласуват за някоя от 12-те визии на студенти от Националната художествена академия за преобразяване на съоръжението. Главният архитект на София Петър Диков призна, че самият той не харесва фонтана. “Витоша” е място, през което вече има все повече мероприятия, минават повече хора, така че мисля, че мнението на гражданите е основателно и правилно”, допълни Диков.

Премахването на водната атракция ще стане наесен. То ще се направи с ремонта на последната част от пешеходната зона между улиците “Солунска” и “Алабин”. 

Да гласуваме през октомври заради „Бюджет 2015”

 Следващите парламентарни избори трябва да са през есента, за да може новото правителство да си приеме „Бюджет 2015”. Това заяви лидерът на ББЦ Николай Бареков, който вчера се появи в НС, след като ДПС лансира възможностите за предсрочни избори.

 

„Ние настояваме парламентарният вот да е на 26 октомври, а не на 7 декември, както предлагат от ДПС. От една страна не е удачно вотът да е веднага след Никулден и непосредствено преди студентския празник, а от друга – по-ранната дата ще даде възможност на новото правителство, да си структурира бюджета”,  обоснова се Бареков. Той призова президента Росен Плевнелиев да започне веднага с консултациите за служебен кабинет, като включи в тях всички големи партии, в това число извънпарламентарната ББЦ. „Местан излезе най-умният измежду всички. За разлика от Станишев той разчете правилно знаците на обществото и на партньорите ни в ЕС”, констатира Бареков. По думите му ББЦ е готова за избори, а БСП и „Атака” не били в добра кондиция и затова имали толкова неадекватно поведение.

 

Междувременно Бареков се закани да съди bTV и Нова ТВ заради „неверни и режисирани внушения”, насочени срещу ББЦ.

"Виагра" докарва меланома, освен полова мощ

Мъжете, които по-често използват "Виагра" за стимулиране на сексуалната мощ, се излагат на повишен риск от меланома. Такова заключение правят експерти медици от Харвардския университет.

ЕК одобри €120 млн. за Северната тангента на София

 Европейската комисия (ЕК) одобри проекта за изграждане на Северна скоростна тангента на София по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. и неговия бюджет от 120 млн. евро, съобщиха от Министерството на регионалното развитие (МРР).

 

През миналата година проектът бе прехвърлен към ОП “Регионално развитие”. Отсечката е с дължина от 16 км и основната й задача е през Западната дъга на околовръстното да свърже автомагистрала “Люлин”, бъдещият аутобан между София и Калотина с “Хемус” и “Тракия”. Договорът за проектиране и строителство на Северната скоростна тангента на София беше подписан през февруари тази година. За изпълнител на проектирането и строителството Върховният административен съд определи консорциума “ХПВС - ССТ”.

 

В момента голямата пречка пред реализацията на проекта са започнатите около 300 дела от собственици на имоти по трасето на отсечката, определени за отчуждаване. Без по всички тях да има окончателно съдебно решение или съгласие на притежателите на парцелите, строителството не може да започне.

Най-важното от Варна във вчерашния 5 юни

Лилия Христова: В центъра няма места за нови детски градини, родителите да разширят периметъра си Строителството на детски градини в идеалния център на Варна е невъзможно заради липса на свободни терени, заяви в предаването на Дарик „Зала Пленарна” шефът на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Лилия Христова.

БСП казва за съдбата на кабинета

Социалистите ще дадат в 10:30 ч днес пресконференция в парламента, на която се очаква да съобщят позицията си за съдбата на правителството след "депесарския шут" към властта. Припомняме, че вчера лидерът на колаиционния партньор ДПС Лютви Местан заяви, че не е възможно кабинетът "Орешарски" да изкара пълния си мандат и посочи три варианта за предсрочни избори. Местан добави, че "предпочита" вариантът с избори до края на годината - на 30 ноември или 7 декември.

В Япония започват излъчване на 4К формат

 Телевизори от следващо поколение съвсем скоро ще се появят в домовете на японците. В началото на тази седмица в Страната на изгряващото слънце започна пробно излъчване на сигнал със свръхвисока разделителна способност с 4К формат. На церемония в Токио, министърът на съобщенията Йоко Камикава обеща пълна поддръжка на тази технология. Тя изрази надежда, че всички ще могат да се радват на динамично изображение с много висока разделителна способност през 2020 година, когато в Япония ще се състоят летни олимпийски игри.

 

4К изображението е около 4 пъти по-ясно и по-подробно от сегашния формат, използван в телевизионните предавания в Япония. Тунерите за новия формат ще се продават от края на месеца. Министерството възнамерява да започне редовното излъчване с този формат през 2016 година. Основните производители на телевизори предвиждат огромна конкуренция при производството на модели, изцяло поддържащи новия формат.

 

Спецификациите на формата 4К предвижда приблизително 4000 пиксела по хоризонтала и 2000 пиксела по вертикала, като тези параметри многократно превъзхождат обикновените Full HD телевизори. Засега глобалното излъчване на телевизионен сигнал с 4К видео все още не е започнало, но много японски телевизори вече разполагат с възможност за превключване от Full HD към 4К видео.

Комисията по стоковите борси става отдел към икономическото министерство

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за стоковите борси и тържищата


70 години от десанта в Нормандия

И до днес това остава най- голямата десантна операция за цялата история на войните – в операция „Овърлорд“ участват общо 2,8 млн. души, около 6700 бойни и транспортни самолета и около 6500 кораба

Юрий Асланов: При атака отвън БСП се сплотява, така че Станишев не е заплашен


Обикновено, когато е нападната отвън, както сега, БСП се сплотява вътрешно, така че в момента председателят на партията Сергей Станишев едва ли има основание да се чувства заплашен, макар и широко неодобряван като лидер. Така социологът от агенция "Афис" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов коментира пред "Дневник" ситуацията в партията след вчерашното изявление на лидера на ДПС Лютви Местан.

В четвъртък Местан обяви, че партията му предпочита предсрочни парламентарни...

Десантът в Нормандия: Спомените на оцелелите 70 години по-късно


Днес се навършват седемдесет години от десанта в Нормандия, познат като "Денят Д". На 6 юни 1944 г. американски, британски, канадски и френски части нападат бреговете на Северна Франция. Това е повратната точка на Европейския театър във Втората световна война и началото на отстъплението на силите на Третия райх от територията на Франция. "Ройтерс" разказва историите на двама от живите днес участници в бойните действия.

Когато Леон Гутие достига до "Сорд бийч" под вражески обстрел на...

България Ер сключи договор за партньорство с Emirates

Двете авиокомпании ще изпълняват съвместни полети до Ню Йорк и Дубай


Toshiba представя новата серия лаптопи Satellite S

 Toshiba Europe представи последното поколение лаптопи от серия S. Satellite S50 с ултратънък и стилен  39,6-сантиметров (15.6 инча) дисплей, а Satellite S70 идва с 43,9-сантиметров (17.3 инча) екран. Тези модели предлагат изключителна функционалност – през набора от ергономични характеристики и висока производителност до опцията за сензорен екран и всичко това, представено в премиум дизайн.

 

S50 е с дебелина от едва 19,9 мм и има изцяло гладко метално покритие и елегантен горен капак. Лаптопът е тънък и достатъчно лек за употреба навсякъде.

 

С големия набор от опции Satellite S е ориентиран към мултимедията. Говорителите harman/kardon осигуряват звук от най-високо качество в допълнение с технологията DTS SoundTM, така че няма нужда от външни колонки.

 

Изборът от HD, HD+ и Full HD качество на дисплея гарантира по-ясни детайли и наситени цветове, а вградената Resolution+ технология на Toshiba анализира и подобрява видео- и фотосъдържанието в реално време.

 

За още по-лесна употреба е включен и нов дизайн на клавишите, който позволява по-голяма осезаемост и по-естествено усещане по време на писане. Наличен е избор на процесори до i7 от 4-то поколение Intel CoreTM. Серията Toshiba Satellite S ще се предлага в Европа през второто тримесечие на 2014 година.

КНДР арестува трети американец

Причината е, че оставил Библията в хотела, в който пребивавал

Пускат част от “Марица” през есента

 Очаква се през есента да бъде пусната първата отсечка от магистрала “Марица”. Това стана ясно по време на заседание за отчет по ОП “Транспорт”, водено от зам.-министъра на транспорта Петър Киров. Трасето е с дължина близо 34 км и свързва Димитровград и Харманли, като към момента напредъкът по строителството му е 70%. Инвестицията в обекта е около 122 млн. лв., а средствата се отпускат по програмата в периода 2007 - 2013 г.

 

Продължава и изграждането на лот 1 от аутобана. Трасето, дълго 31 км, свързва Оризово и Димитровград. Италианският консорциум досега е изградил отсечката на 40%. Очакванията са обектът да бъде готов през 2015 г. По време на заседанието стана ясно, че половината от всички пътувания с метрото са по новите отсечки. В момента продължава изграждането на още две разширения от подземната железница от бул. “Цариградско шосе” до летище София и от “Младост 1” до бизнес парка в “Младост 4”. Напредъкът на отсечките е около 60%, като се очаква строителството да приключи през месец април 2015 г.

 

Близо 1,2 млрд. евро, или 60% от бюджета на оперативната програма, са изплатени на бенефициентите. Договорен е целият наличен финансов ресурс, а Европейската комисия вече е сертифицирала над 850 млн. евро, или 53% от бюджета. В момента се подготвя сертификат, с който сумата ще достигне над 917 млн. евро.

На 6 юни рожден ден имат

Александър Донев, кинокритик 

Д-р Бисер Петров, зав. операционен блок в Александър Донев, кинокритик Д-р Бисер Петров, зав. операционен блок в "Софиямед" Васко Кръпката, певец и музикант Проф. Иван Данов, архитект, министър на инвестиционното проектиране Красимир Райдовски, директор на пресцентъра на МС при Жан Виденов Мариана Попова, певица Мария Сапунджиева, актриса

Преразглеждаме условията за лицензите на енергото

 Условията, заложени в лицензиите на електроразпределителните дружества, ще бъдат преразгледани, заяви вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, цитиран от Investor.bg.

 

Той коментира, че такова преразглеждане никога не е правено, а резултатите от одитите на дружествата са показали, че

 

някои от текстовете противоречат

 

на законо-дателството

 

и помежду си.

 

“За мен е удачно такова преразглеждане да се прави поне на 2-3 години”, допълни Боев.

 

Преразглеждането ще бъде направено с представителите на трите електроразпределителни дружества, допълни още председателят на енергийния регулатор. Боев каза, че в момента експертите на Комисията изготвят актовете за нарушенията, констатирани в одита. След това те ще бъдат изпратени на ЕРП-тата.

 

Припомняме, че преди седмици ДКЕВР представи доклад от проверката на цялостната дейност на трите електроразпределителни дружества за периода 2008 - 2012 година. Установени бяха към 3 хиляди нарушения за трите дружества. Те са свързани основно с по-високи от предварително определените приходи за дружествата, икономии от разходите и технически нарушения, свързани с

 

лошо качество на предоставяната услуга,

 

както и нередности при промяната на измервателните уреди (електромерите на клиентите).

 

Междувременно вчера от ЧЕЗ се обявиха против искането на регулатора да не се плаща такса при възстановяване на прекъснат достъп до мрежата при неплатени сметки. Това стана по време на публичното обсъждане на предложените от дружествата нови общи условия в договорите пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

 

От комисията искат в Общите условия на ЧЕЗ Електро да бъде записано и  задължително уведомление за спиране

 

на електричеството при неплатени сметки в тридневен срок по “избран от клиента начин”. Ко­­рекциите предвиждат още и в срок от 30 дни жалбите за проблеми да бъдат разгледани, да им бъде отговорено и проблемът да бъде отстранен. При лошо качество на предоставената енергия ЧЕЗ трябва да намали сметката с 50%, а не както досега - с 10%, посочва работната група.

В Конго избягаха 300 затворници

/КРОСС/ Полицията и военните в Конго издирват около 300 затворници, избягали от затвор в град Букаву, в източната част на страната, предадоха информационните агенции. Пресаташето на правителството Ламбер Манд заяви пред БиБиСи, че 46 от бегълците вече са заловени, а двама са загинали в престрелка със силите на реда. При операцията са загинали и двама войници. Властите са започнали разследване на бягството.  

Борисов: Да се надяваме, че режимът на Станишев ще си отиде днес

Да се надяваме, че режимът на Станишев ще си отиде днес. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде „Фокус”. „Да не пускаш кметовете ...

Ювентус взима нападател на Белгия

Ювентус обмисля варианта да вземе под наем нападателя на Челси Ромелу Лукаку, съобщава Sky Sport Italia. Италианският шампион е готов да купи правата на 21-годишния голмайстор за 25 млн. евро, ако ост...

Започна обследване на Стария бряст в Сливен

Комисия от специалисти започна обследване на Стария бряст в Сливен. Стефан Мирчев, доцент в Лесотехническия университет ще извърши оглед на Европейското дърво на 2014 година и ще излезе със становище ...

Животновъди ще блокират Е-79

Животновъди ще блокират главния път Е-79 в 12.00 часа в знак на протест заради неизплатени от държавата помощи. От сутринта те докараха селскостопанска техника и животни на изхода на Дупница в посока ...

Капитанът на Русия пропуска Мондиала

Капитанът на Русия Роман Широков няма да може да вземе участие на Световното първенство. Халфът на Зенит дълго време лекуваше контузия, която се е възобновила и той няма да може да се възстанови навре...

Бареков иска Сакскобургготски за еврокомисар, ще прави референдум за връщане на монархията

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков заяви категорично, че Сергей Станишев не може да бъде еврокомисар, а трябва да се търси компромисна фигура за този пост. В предаването "...

Маркиньос започва с ЦСКА в понеделник

Бразилската звезда с български паспорт Маркиньос ще стане третото ново попълнение на ЦСКА. Той се очаква да подпише в понеделник, пише "Меридиан Мач". Халфът се връща след почивка в родината...

Разкриха тайната на кълбовидната мълния

Китайски учени съобщават, че са разгадали тайната на кълбовидната мълния. При това те признават, че откритието им е станало съвършено случайно, за което са имали огромен късмет. Благодарение на тази ...

Издигат паметник на завистта в Хасково

Първият в света "Паметник на Завистта – Българският Икар" ще бъде в Хасково. Това съобщи шефът на Туристическия информационен център Красимир Пилев. Вече е готов както идейният п...

„България Ер” сключи договор за партньорство с Emirates

Ще изпълняват съвместни полети до Ню Йорк и Дубай


Дъждът отнесе улиците във варненско село

Поройният дъжд, който се изсипа снощи във Варенско буквално е помел улиците в село Долище, пише petel.bg.
Асфалтът е изкъртен на много места. Образували са се огромни дупки, а на места са натрупани камари с пясък, показват снимките на Светлин Поройният дъжд, който се изсипа снощи във Варенско буквално е помел улиците в село Долище, пише petel.bg. Асфалтът е изкъртен на много места. Образували са се огромни дупки, а на места са натрупани камари с пясък, показват снимките на Светлин

Нови цени на роуминга от 1 юли

 От началото на следващия месец влиза в сила нова цена на мегабайт за пренос на данни в роуминг – от 45 на 20 евроцента, таксувани на използван килобайт. Освен това от 1 юли някои мобилни оператори в Европа ще дадат възможност да се избира отделен договор за роуминг, преди да пътувате, а когато е възможно, ще ви позволят да изберете местен мобилен оператор при използването на пренос на данни в роуминг.

 

Освен това в момента Евросъюзът работи по създаването на нови правила, които ще доведат до пълното премахване на таксите за роуминг от следващата Коледа, за да може навсякъде в Европа хората да разговарят, изпращат съобщения и използват интернет все едно са у дома.

 

Максималните цени за обаждания, текстови съобщения и сърфиране  в интернет

 

Изходящи гласови повиквания (на минута)  €0.24      €0.19

 

Входящи гласови повиквания (на минута)   €0.07     €0.05

 

Изпращане на SMS (за SMS)                    €0.08       €0.06

 

Интернет (изтегляне на данни, за MB*)      €0.45       €0.20

Парламентът гласува тегленето на нов заем

/КРОСС/ Парламентът ще обсъжда дали държавата да поеме дълг от близо 1 милиард и 500 милиона евро. Вчера комисията по бюджет и финанси одобри емитирането на облигации на международните пазари, а ресорният министър Петър Чобанов обясни, че намерението на правителството е чрез заема да погаси стари дългове. Вчера вечерта ГЕРБ внесоха пети вот на недоверие към кабинета Орешарски, именно заради финансовата политика на правителството. Депутатите трябва да гласуват днес и отмяната на Закона за публично частното партньорство. Парламентът ще гласува на първо четене и промените в Закона за туризма, които предвиждат от догодина да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене и развлечение.  

Дъждът отнесе улиците във варненско село

Поройният дъжд, който се изсипа снощи във Варенско буквално е помел улиците в село Долище, пише petel.bg.
Асфалтът е изкъртен на много места. Образували са се огромни дупки, а на места са натрупани камари с пясък, показват снимките на Светлин Поройният дъжд, който се изсипа снощи във Варенско буквално е помел улиците в село Долище, пише petel.bg. Асфалтът е изкъртен на много места. Образували са се огромни дупки, а на места са натрупани камари с пясък, показват снимките на Светлин

Дават пенсиите с ден по-рано

/КРОСС/ От днес започва изплащането на пенсиите за месец юни. Пенсионерите могат да получат парите си в пощенските станции до 20 юни, съобщават от Националния осигурителен институт. Изплащането започва с ден по-рано, тъй като обикновено първият ден е 7-мо число на месеца. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, също ще бъдат извършени днес. На 27 май надзорният съвет на НОИ реши от 1 юли тази година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2013 година, да бъдат вдигнати с 2,7 на сто.  

Руши се един от символите на Варна - Аквариума

Мрежа закрива красивите орнаменти над централния вход на Аквариума във Варна

Стойнев води 20 компании в Китай

 Представители на над 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на работното му посещение в Китай в периода 6-10 юни, съобщиха от пресцентъра на ведомството. По време на визитата Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай  Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското правителство. Предвижда се разговори да има и с големи китайски компании в сферата на енергетиката, строителството, леката промишленост и туризма.

 

Министърът ще участва в конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. Ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между европейските страни и Китай, както и разширяването на търговския стокообмен, увеличаването на съвместните инвестиции и сътрудничеството в изграждането на инфраструктурни обекти.

 

Фирмите, които ще пътуват за Китай, са винопроизводители, производители на козметика и етерични масла, а производители на електроника ще представят продуктите си на изложението. Участието им се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване