Десетки камиони не могат да напуснат Украйна на границата с Крим

http://www.cross.bg/krim-strana-granitzata-1416518.html

/КРОСС/ Киев подсилва блокпостовете на границата с Крим и изпраща войските си там, съобщи ИТАР-ТАСС. Руската страна оценява това като психоза и никак не реагира на действията на украинската страна. Десетки камиони и леки автомобили стоят на опашка в очакване на своя ред, за да напуснат територията на Украйна през КПП «Чонгар». На шофьорите се налага да прекарват часове преди преминаването на украинския граничен КПП и митница, съобщи агенция Криминформ. От 18 юни движението на автомобилите е затруднено заради фортификационните укрепления от двете страни на пътя. По този начин Държавната гранична група на Украйна и украинското Министерство на отбраната провеждат подсилването на блокпостовете на границата с Крим в Херсонска област. Освен това, КПП «Чонгар» е обезопасен с бодлива тел. Пътят буквално е заринат от масивни бетонни блокове. Към това, на разстояние от няколко километра преди КПП-то, украинските военни са обособили огневи точки с окопи, заградени с чували с пясък. Там са забелязани танк Т-64, няколко БМП-2, БМД (бойна десантна машина), БТР-60 ПБ (бронетранспортьори), както и военни палаткови лагери. От страна на Крим обаче, не се забелязва да има огневи точки, нито бронирана техника. Руските граничари се намират в пункта за автомобилен пропусквателен режим.  

Верижна катастрофа с автобуси в Пловдив

http://www.vesti.bg/novini/verizhna-katastrofa-s-avtobusi-v-plovdiv-6015179

Товарен бус се е врязал в пътнически автобус по линия 36 на спирката на Сточна гара около 8.30 ч. тази сутрин, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Интриги в Реформаторския блок: Опитват да изолират ДСБ

http://pik.bg/интриги-в-реформаторския-блок-опитват-да-изолират-дсб-news192974.html

Интриги в Реформаторския блок: Опитват да изолират ДСБ

Опит за изолиране на ДСБ в рамките на Реформаторския блок са обсъждали ръководствата на "Движение България на гражданите" и СДС на среща в Пловдив, пише "Труд".

На срещата са присъствали Емил Кабаиванов и Румен Христов, по чието време бе разтрогната "Синята коалиция" между СДС и ДСБ. Там е била и Меглена Кунева, както и водачът на сините Божидар Лукарски.

След като кандидатът на тъмносините за евродепутат Светослав Малинов измести Кунева от мястото в Брюксел, в Реформаторския блок тлее напрежение. Част от присъствалите на срещата са заявили, че влиянието на ДСБ, чийто лидер Радан Кънев е говорител на блока, трябва да бъде ограничено с общи сили.

Предстояли разговори с БЗНС и НПСД за бъдещето на РБ, твърдят участници в сбирката. Заместникът на Кунева Даниел Вълчев каза, че РБ "няма да стане придатък на никоя от партиите, например ДСБ". Още преди евровота той намекна, че има вариант за смени на върха на коалицията.

Според източници  тече подготовка и на ново споразумение между партиите в обединението. Междувременно членът на Контролния съвет на ДБГ Иво Иванов поиска оставката на Кунева и ръководството, а от партията го обвиниха, че не работел за формацията и не изпълнявал задълженията си.

Новият Закон за МВР влиза в сила

http://offnews.bg/news/n_1/n_351947.html

С гласовете на БСП, ДПС и "Атака" депутатите преодоляха ветото на президента Росен Плевнелиев върху част от Закона за МВР. Вкарването на тази точка в дневния ред предизвика гнева на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов , който обяви още вчера война на управляващите, а днес каза, че няма да участва в консултациите за дата за предсрочните избори и приоритетините закони, които ще се гледат от този парламент. Те са против новия Закон за МВР, защото той предвижда увеличаване на заплатите в системата, за които не са осигурени пари - около 160 млн. лв., и много вратички за назначаване на хора без конкурс. С приемането на новия закон окончателно в сила влизат и някои от спорните текстове, в които правозащитни организации съзряха опит за блокиране на протестите. В чл. 63 е записано, че вътрешният министър има право на въвежда извънредни мерки при заплаха за сигурността или вътрешния ред. Тези временни ограничения могат да се прилагат „за предотвратяване на престъпления и нарушения на обществения ред на определени обществени места“ и „при безредици или непосредствена опасност от възникването им“. Дебатът преди гласуването на ветото, който продължи повече от два часа, не мина без нападки между БСП и ГЕРБ. Първи атакува Красимир Янков от БСП, който обяви, че при управлението на ГЕРБ в системата за сигурност е бил въведен тоталитарен подход.  "Аз поне не допуснах секторът да се управлява от Делян Пеевски . Вие го превърнахте в това Делян Пеевски да контролира сектора за сигурност", отговори му Цветан Цветанов от ГЕРБ, министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов". „Няма друг действащ депутат, който да има ефективна присъда и да си позволява да ми раздава морал", обяви отново Антон Кутев от БСП, визирайки Цветанов. „Не се смейте, защото веднъж трябваше дрегер, а днес трябват решетки за някой, който не знае какво говори от тази трибуна", обяви Снежана Дукова в защита на Цветан Цветанов (във вторник в пленарна зала ГЕРБ внесоха кутия с надпис "дрегер" след разпалено изказване на Христо Монов от БСП). „Колежката ме прати зад решетките, но тя очевидно не е разбрала, че присъдата от 4 години не е за мен, а е за г-н Цветанов", отговори й от своя страна Кутев. Цветан Цветанов се защити като каза, че е бил осъден от задкулисието.

"Златни пясъци" без питейна вода

http://pik.bg/златни-пясъци-без-питейна-вода-news192973.html

"Златни пясъци" без питейна вода

Питейната вода в курорта „Златни пясъци" не отговаря на изискванията за качество и не следва да се ползва за пиене и приготвяне на храна. Това предупреждават от Регионалната здравна инспекция - Варна, пише Петел.

Във връзка с провеждането на мониторинг по държавен здравен контрол на водата за пиене е констатирано, че изследваните проби на водата в курорта не отговарят на изискванията по показатели колиформи, ентерококи и остатъчен свободен хлор.

Издадено е предписание до експлоатиращото предприятие за предприемане на незабавни действия за проучване на причините, за възстановяване на качеството на питейната вода, както и за провеждането на учестен мониторинг до получаване на благоприятни резултати.

За отмяна на забраната гражданите ще бъдат допълнително уведомени.

Обвинените за атентат срещу Пеевски търсят защита в Страсбург

http://frognews.bg/news_71842/

Софийският апелативен съд официално прекрати делото за разглеждане на мярката за неотклонение на тримата, обвинени за опита за атентат срещу Делян Пеевски.

Банкерите да се оттеглят от политическото инженерство, препоръчва червен депутат

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/06/19/2326581_bankerite_da_se_ottegliat_ot_politicheskoto/?ref=rss


"Недопустимо е да въвличаме банковата система в политически разправии и лични вендети. Ако тази практика на участие на някои банки в политическо инженерство се разшири, това може да ни донесе много неприятни изненади. Отговорността е на самата банкова система". 

Това каза зам.-председателят на парламентарната икономическа комисия и депутат от "Коалиция за България" Румен Гечев пред БНТ, помолен да коментира разрива между депутата от ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на...

Депутатите предоляха ветото върху новия закон за МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/19/2326607_deputatite_predoliaha_vetoto_vurhu_noviia_zakon_za_mvr/?ref=rss


Парламентът успя да преодолее ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от закона за МВР с гласовете на БСП, ДПС и "Атака".

Дебатът беше белязан от припомняния и реплики към бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за ефективната му четири годишна присъди, а той от своя страна обвини управляващите, че са превърнали системата за сигурност в слуга на депутата от ДПС Делян Пеевски (бел. ред. който беше за три дни шеф на ДАНС), че БСП служат на  организирана престъпност. БСП и...

Ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България се нормализира

http://www.cross.bg/elektrozahranvaneto-mesta-bulgariya-1416517.html

/КРОСС/Аварийните екипи на EVN България успяха да възстановят почти изцяло електрозахранването за клиенти по места, в районите на които през изминалото денонощие имаше смущения с електрозахранването. Към 12:00 ч. с нарушено електроснабдяване остават отделни малки селища, разположени предимно в района северно от Бургас - в близост до Обзор, сред които и с. Приселци, както и в района на Елхово. Техници на EVN България продължават работа по възстановяването на схемата и за тези населени места, както и в случаи на отделни локални прекъсвания. Причина за авариите бяха силни гръмотевични бури и и обилни валежи от дъжд на много места, предимно села по черноморското крайбрежие. Където е необходимо, дружеството използва и дизелов генератор с цел по-бързо възстановяване на електрозахранването. Всички 76 аварийни екипа на дружеството и сътрудниците в диспечерските центрове са в готовност да реагират своевременно за възстановяване на електрозахранването. Всички екипи са оборудвани с необходимата техника, механизация и инструменти. Дружеството напомня, че денонощният център за връзка с клиенти е в готовност да приема сигнали и да предоставя информация на клиентите 24 часа в денонощието.  

Шофьор на градски автобус в болница след катастрофата в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146660


Шофьор на градски автобус №29 в Пловдив е настанен в болница за наблюдение след верижната катастрофа, станала тази сутрин на спирката на Сточна гара.
Шофьор на градски автобус №29 в Пловдив е настанен в болница за наблюдение след верижната катастрофа, станала тази сутрин на спирката на Сточна гара. "При сблъсъка той се е ударил във волана. Почувствал се е зле, тъй като има херния", обясни пред "24 часа" управителят на фирмата превозвач Веселин Дошков.

Полската прокуратура се опита да обискира списание, огласило разговори на политици

http://www.mediapool.bg/polskata-prokuratura-se-opita-da-obiskira-spisanie-oglasilo-razgovori-na-polititsi-news221669.html

Прокурори и полиция влязоха в сряда в редакцията на полското списание "Впрост", като се опитаха да извършат обиск и да изземат компютри. Енергичната съпротива на главния редактор на списанието накара представителите на държавното обвинение и на силите на реда да си отидат, без да вземат нищо от редакцията, предадоха информационните агенции.   Обискът стана след като през уикенда списанието публикува запис на скандални разговори между високопоставени представители на властите. Веднага след това Варшавската прокуратура е издала заповед за предаване на доказателства, визирайки устройствата, на които се съхраняват записите.   Сред публикуваните записи, направени тайно, се съдържат разговори на министъра на вътрешните работи Бартломей Шенкевич и управителят на централната банка Марек Белка. Шенкевич и Белка обсъдили през юли миналата година в ресторант в полската столица как централната банка може да помогне на правителството в борбата с икономическите проблеми, за да може то да остане на власт.   В четвъртък министър-председателят на Полша Доналд Туск не изключи възможността за предсрочни парламентарни избори, след гръмването на скандала със записите.   "Ако тази афера не бъде разнищена през идните седмици, ако кризата на доверие е действително толкова голяма, може би предсрочните избори ще бъдат единственото решение", заяви той пред журналисти.   Въпреки това Туск призова журналистите от "Впрост" да покажат всички записи на личните разговори между лидерите, които те твърдят, че притежават. Туск допълни, че докато скандалът не приключи, неговият екип е уязвим към изнудване.

Бурята взе жертва в Димитровград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146653

Бурята, която се разрази снощи се разрази в Димитровград, взе в жертва 50-годишен мъж.Безжизненото тяло е било открито в района на бивш полигон между кварталите "Марийно" и "Вулкан". На място пристигнаха екипи на полицията, противопожарната служба и съдебният лекар д-р Христо Еленски. Все още не е ясна причината за смъртта - възможно е удавяне или Бурята, която се разрази снощи се разрази в Димитровград, взе в жертва 50-годишен мъж.Безжизненото тяло е било открито в района на бивш полигон между кварталите "Марийно" и "Вулкан". На място пристигнаха екипи на полицията, противопожарната служба и съдебният лекар д-р Христо Еленски. Все още не е ясна причината за смъртта - възможно е удавяне или

Работници на ВиК се борят със скрита авария на улица "Софийско шосе"

http://www.zapernik.com/obshtestvo/rabotnici-na-vik-se-boryat-sus-skrita-avariya-na-ulica_32532/

Авария по водопроводната мрежа е станала на улица "Софийско шосе" в Перник, засне обективът на ZaPernik.com.

Работници на местното ВиК са разкопали платното за движение на кръстовището на улиците "Димчо Дебелянов" и "Софийско шосе". Движението на автомобили посока центъра и автогарата на града е затруднено заради ремонтните дейности. Районът на аварията е сигнализиран с конуси.

"Има скрита авария и се опитваме да разберем...

Продължава

Багери започнаха да събарят хангарите на летище „Божурище”

http://pik.bg/багери-започнаха-да-събарят-хангарите-на-летище-„божурище”-news192969.html

Багери започнаха да събарят хангарите на летище „Божурище”

Багери са започнали да събарят хангарите на летище „Божурище” в столицата, съобщи „Фокус”.

Рано сутринта багери са започнали събарянето на сградите и вече една от тях, според тя, е разрушена.

Не е известно по чие нареждане и с чие разрешение се извършват тези дейностите, тъй като в старото летище „Божурище” е признато за паметник на културата.

Нещастна фамилия вдясно

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/19/2325804_neshtastna_familiia_vdiasno/?ref=rss


Някой да е изненадан от това, че фракциите в Реформаторския блок нагазиха отново в блатото на скандала? Но не заради противоборство на идеи, предлагане на решения за излизане от политическата и държавна криза, а заради обичайните си вътрешнофамилни дрязги. Една нещастна фамилия, която скоро ще отбележи декада, започнала с отделянето на ДСБ от СДС и продължила с роене на политически кръжоци.

Участниците в Реформаторския блок отново показват, че вътрешнопартийният им живот и...

Микробус блъсна два рейса на спирка в Пловдив, има пострадали

http://www.cross.bg/avtobys-liniya-reiis-1416516.html

Пловдив/КРОСС/Туристически микробус предизвика верижна катастрофа на спирката до Сточна гара в Пловдив. Две от пътничките в градски рейс по линия № 36 са откарани в болница за преглед, шофьорът на другия автобус по линия № 29 - също. Инцидентът стана в 9,20 часа на оживената спирка. Микробусът, причинил сблъсъка, се оказа без задължителната застраховка гражданска отговорност. Водачът му отказа дори да си каже името. Той обясни, че се движел в средната лента на бул. "Христо Ботев" в посока към Военна болница, когато бил засечен от лек автомобил. "Натиснах спирачка, тя отказа и се ударих в спрелия градски автобус по линия № 36", обясни той. Блъснатият рейс пък удря спрелия пред него автобус по линия № 29. "Шофьорът се ударил във волана, не се почувствал добре и е потърсил медицинска помощ", обясни управителят на "Хеброс бус" Веселин Дошков, цитиран от "24 часа". "От 31 г. карам рейс, но такова нещо - да ме блъснат на спирка, докато пътниците слизат, не ми се е случвало", потресен е водачът на автобус № 36 Иван Сотиров. Вазилото е закупено преди 8 месеца и е помляно. Задната и предната му част са смачкани. За щастие в салона, където са били пътниците, няма големи поражения. "Една жена се оплака, че е ударена в главата, друга не се почувствала добре и са откарани на преглед", каза Момчил Костадинов, представител на фирмата превозвач КЗТ "Златанови"

Читателка: Неизрядна техника бави приема на заявленията на кандидат-гимназисти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255196

За създаден хаос и допълнително напрежение при подаването на документи в ОУ „Цар Симеон“ за прием на кандидат-гимназисти, пише гневна майка в писмо до редакционната поща на Moreto.net. „Изненадаха ни с нова технологична придобивка-вече приетите документи трябваше да се сканират и копират.

Жестоко нападение над ромско момче предизвика дебати във Франция

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/06/19/2326666_jestoko_napadenie_nad_romsko_momche_predizvika_debati/?ref=rss


Жестокото нападение над ромски тийнейджър в парижко предградие в края на миналата седмица предизвика шок у политическата класа и нови дебати във френското общество, силно чувствително към ромските заселници, разказват местните медии.

16-годишният Дариус, който е от Румъния, е бил извлечен от изоставената къща, в която се бил настанил със семейството си, в северното парижко предградие Пиерфит-сюр-Сен и заключен в мазе. След това маскираните мъже, които го похитили – между четирима и...

КРИБ: Оставка веднага

http://www.vesti.bg/bulgaria/krib-ostavka-vednaga-6015175

Конфедерацията на работодателите и индустриалците настоява за бързи избори и призовава управляващите да не взимат важни дългосрочни решения

В "Туитър" позлословиха за срива на "Фейсбук"

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/06/19/2326614_v_tuitur_pozlosloviha_za_sriva_na_feisbuk/?ref=rss


След като социалната мрежа "Фейсбук" се срина за кратко, много потребители използваха момента, за да злословят по темата в "Туитър".

Творението на Марк Зукърбърг изчезна от мрежата за около 25 минути след 11 ч. българско време в цял свят и все още проблемът не е решен изцяло.

Все пак успелите да влязат във "Фейсбук" се питат един друг как са след случилото се.

My first reaction

Поискаха доживотен затвор без замяна за убийците на бургаски бизнесмен

http://www.cross.bg/stoyan-stoyanov-angel-1416515.html

/КРОСС/Най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна поиска прокурорът от Бургаската окръжна прокуратура Ангел Георгиев за петимата подсъдими по делото "Гранити". То е за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов. Подсъдимите Гални Костов, Нено Стоянов, Стоян Колев и Стоян Петров чуха лично в залата искането на държавното обвинение. Петият подсъдим - бившитя директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов е в неизвестност от 4 г.Прокуратурата прие за основателни гражданските искове, които са в размер общо на 1 млн.лв. - 500 000 лв. за сина на убития Стоянов и по 250 000 лв. за родителите му."Случилото се е било шокипащо и потресаващо за близките на отвлечения и убит бизнесмен, чийто живот е бил прекъснат в неговия разцвет", заяви в съделната зала наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев. "Изправени сме пред жестоки и предизвикващи отвръщение престъпления", аргументира прокурорът поисканото най-тежко наказание за петимата.Предстоят пледоариите на защитата, делото продължава днес следобед, съобщава "24 часа".  

Как да се създава собствен почерк в секса

http://www.vesti.bg/kak-da-se-syzdava-sobstven-pocherk-v-seksa-6015174

Експертът по секса Трейси Кокс дава 4 съвета за това как да се създава собствено движение в секса

Атака: ГЕРБ, БСП, ДПС, не правете 60 000 служители на МВР жертва на политическите си съглашателства

http://pik.bg/атака-герб-бсп-дпс-не-правете-60-000-служители-на-мвр-жертва-на-политическите-си-съглашате-news192965.html

Атака: ГЕРБ, БСП, ДПС, не правете 60 000 служители на МВР жертва на политическите си съглашателства

„Няма логика да блокираш текстове в закона за МВР, които се подкрепят от синдикалните организации и от полицаите. Тези промени са дълго очаквани и необходими за подобряването на работата на служителите. Нещо повече – с приемането на този закон ще се увеличи тяхното месечно възнаграждение за труда, който те полагат, а той наистина не е малък.“ Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от АТАКА Димитър Димов по повод дебатите по наложеното вето от президента върху закона за МВР.

Димов отбеляза, че за пореден път президентът отсъства от зала и не защитава своите аргументи и мотиви за налагане на ветото. Той подчерта, че според АТАКА мотивите не са продиктувани от загриженост, а се цели блокирането на този закон, което е целта на ГЕРБ и лично на Борисов.

Димов обърна внимание, че президентът изпълнява директиви, спуснати му от ГЕРБ, с което уронва престижа на институцията.
„Имайки предвид в какви условия работят, с каква материална база и с какъв ресурс разполагат, цяло чудо е, че все пак успяват да вършат служебните си задължения успешно. Това се дължи изцяло на отдадеността на тези хора към професията полицай, наличната им загриженост и на чувството им за дълг към Родината, а не заради заплащането, което получават, което е 5 или 10 пъти по-ниско в сравнение с редица други държави. Само че рискът да загубят живота си е един и същ навсякъде“, заяви Димов.

Той попита защо Плевнелиев не се е срещнал с полицаите, за да им обясни, че е лошо да се заплаща извънредния труд, че не могат да им се повишат заплатите и изрази съмнения, че такава среща може да се осъществи, защото президента знае каква ще бъде реакцията.
Според АТАКА, трябва да се извършат още много реформи в системата на МВР, които да защитават българския полицай и да гарантират правата му. Необходимо е преразпределение на бюджета в посока техническо оборудване на униформените полицаи и отделите, работещи пряко срещу престъпността. Необходимо е веднъж завинаги да се спре порочната практика на партийните назначения в системата на МВР. Необходимо е правомощията на българския полицай да бъдат увеличени, за да се спре унижението на което е подложен той ежедневно, когато бива нападан и
често пребиван от развилнели се цигански банди.
„Ние от АТАКА настояваме за повече права на българския полицай , но в случай, че служител на реда злоупотреби със служебното си положение, участва в корупционни схеми и извършва незаконни действия срещу него трябва да се упражни цялата строгост на закона.

Ежедневно полицаите са по съдилищата, за да се оправдават защо и как са арестували някой престъпник, разполагащ с много средства, с които наема добри адвокати, за да осъди служителя, който го е задържал. По този начин всички полицаи се демотивират да изпълняват служебните си задължения, знаейки какво ги очаква след това. Ние от АТАКА настояваме да се сложи край на всичко това. Само тогава ще имаме една добре функционираща система за борба с престъпността и опазването на живота и здравето на българските граждани“, заключи Димитър Димов.

Британското посолство в Атина с кампания срещу алкохолния туризъм

http://www.grreporter.info/Britanskoto_posolstvo_v_Atina_s_kampaniya_sreshchu_alkoholniya_turizm/15682

Целта на кампанията е да информира младите туристи да ограничат възможни проблеми по време на ваканцията си като прекалената консумация на алкохол, шофирането в нетрезво състояние и други, свързани с тях ситуации.

прочети повече

Ще бъдем "екзистентни", "те с мекия ятаган, ние с мекия кинжал"

http://www.mediapool.bg/shte-badem-ekzistentni-te-s-mekiya-yatagan-nie-s-mekiya-kinzhal-news221668.html

ГЕРБ няма да участва в консултациите между парламентарните партии идната седмица за определяне дата на избори, съобщи Бойко Борисов в четвъртък, след като Законът за МВР бе включен в програмата на Народното събрание. "Не, няма да участвам в консултации с тези хора, защото те не си държат на думата. Ние се разбрахме само преди два дни по всички теми и те днес виждате какво правят. Днес дори ДПС стигна дотам, че не иска да се гледа точката, в която Възродителният процес и жертвите му да имат възмездие. Какво да си консултираме като отидем? Те вече всичко са направили. Да кажем, като отидем във вторник, добре, било каквото било, направихте си Сметна палата, Национален статистически институт, Закон за МВР да си бетонирате главния секретар за безобразията, които свърши, и всичко останало. И какво да се договаряме? Вярно, за МВР не сме говорили, ама по-важен закон има ли от сигурността? Те са си една коалиция. Виждате, "Атака" си ги подкрепя, правят им кворума и си карат нататък. Няма да водим война и реваншизъм, а ще бъдем с мекия кинжал", разясни лидерът на ГЕРБ. По думите му управляващите не са съгласували с него и номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, приета в сряда от Министерския съвет. Той обаче уточни, че ГЕРБ ще участват в заседанията на парламента. Преди ден Борисов демонстративно скъса споразумението, постигнато на КСНС при президента във вторник, в което е скрепено съгласието за консултации, на които да се реши точната дата на изборите и оставката на кабинета, както и нещата, с които ще се занимава НС до разпускането си другия месец. Лидерът на ГЕРБ обяви "война" и "реваншизъм до дупка" на управляващите. За вчерашните си думи, че обявява война на управляващите и се подготвя за "реваншизъм до дупка", Борисов каза, че може и да говори завоалирано "като тях". "Вчера можех, проявявайки лицемерието на г-н Местан, да изляза и да кажа: "И от днес-нататък ще бъдем най-толерантни, екзистентни, когато обезглавяваме цели министерства и ги подменяме с наши кадри и ще го правим с толерантност, постепенно в унисон с всички европейски, демократични световни тенденции", коментира Борисов, имитирайки "високия наратив" на Лютви Местан. Вероятно под "екзистентни" е имал предвид "екзактни" - един от любимите изрази на Местан. "Ето, казвам, че ние ще бъдем изключително толерантни, като махаме техните кадри, ще го правим публично, плавно, в рамките на ден, много постепенно, много мило, много любезно, вежливо също така....Няма да водим война и реваншизъм, а ще бъдем с мекия кинжал. Както господин Местан говори, че е толерантен и вежлив – те с мекия ятаган, ние с мекия кинжал", продължи Борисов. Борисов коментира, че "те" подменяли кадри с техни, но народът се бил произнесъл ясно, че не иска да се подменя кадри на ГЕРБ и били поставили партията като първа политическа сила. Лидерът на ГЕРБ отново коментира прословутата декларация, приета от лидерите на партиите във вторник по време на КСНС, като добави, че той не бил сложил и една думичка в него. Дори, когато ме попитаха за избора на дата - казах, когато кажете, само да е твърдо, че давате оставка, иначе датата, когато кажете, добави Борисов. Той не съжалява, че е скъсал това споразумение: "Те го късаха вътре в залата, късаха и го и днес".

Съдът прекрати производството срещу обвинените за покушение над Пеевски

http://www.cross.bg/trimata-suda-hristov-1416514.html

/КРОСС/Софийският апелативен съд официално прекрати делото за разглеждане на мярката за неотклонение на тримата, обвинени за опита за атентат срещу Делян Пеевски. Вчера прокуратурата оттегли искането за постоянен арест на Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, след като станало ясно, че срещу тримата няма доказателства, които да ги уличават в повдигнатите обвинения. От съобщение на прокуратурата в четвъртък стана ясно, че прокурори от Апелативната прокуратура и ВКП са извършили проверка на делото. В резултат те установили, че доводите на Софийска градска прокуратура, с които се иска постоянен арест за тримата задържани, не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста. За днес беше насрочено делото за мярката за неотклонение на тримата на втора инстанция. Съдът нямаше друг ход освен да прекрати производството. В съда днес, за да чуят определението на съда, дойдоха двама от обвиняемите - Венцислав Върбанов и Георги Христов. Третият - Красимир Методиев, не дойде днес в съда. Той е в прединфарктно състояние и е под лекарско наблюдение. Върбанов и Христов отказаха да коментират каквото и да било. Адвокатът на Георги Христов обясни, че клиентът му все още е обвиняем за опит за убийство. Той обясни, че тримата били подслушване от седмици и с решение на прокурор от СГП са били задържани. Според адвокат Николай Хаджигенов срещу тримата няма никакви доказателства за това, че подготвяли убийството на Пеевски

Трима души пострадаха при катастрофата между два автобуса и един микробус в Пловдив

http://pik.bg/трима-души-пострадаха-при-катастрофата-между-два-автобуса-и-един-микробус-в-пловдив-news192963.html

Трима души пострадаха при катастрофата между два автобуса и един микробус в Пловдив

Трима души са пострадали при катастрофата, в която се удариха два автобуса и един микробус в Пловдив. Това съобщиха за Радио ''Фокус'' – Пловдив от Центъра за спешна медицинска помощ в града.

Пострадал е шофьорът на един от автобусите. Той е с контузия на глава и корем. Жена на 55 години също е хоспитализирана. Тя е контузия на глава, гърди и счупена ръка.

Третата пострадала жена е отказала да бъде откарана в болница.

От Спешния центъра казаха, че състоянието на пострадалите не е сериозно и няма опасност за живота им.

Бурята взе жертва в Димитровград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146625

Бурята, която се разрази снощи се разрази в Димитровград, взе в жертва 50-годишен мъж.Безжизненото тяло е било открито в района на бивш полигон между кварталите Бурята, която се разрази снощи се разрази в Димитровград, взе в жертва 50-годишен мъж.Безжизненото тяло е било открито в района на бивш полигон между кварталите "Марийно" и "Вулкан". На място пристигнаха екипи на полицията, противопожарната служба и съдебният лекар д-р Христо Еленски. Все още не е ясна причината за смъртта - възможно е удавяне или

ЕС е дал закрила на 135 700 бежанци през 2013 г.

http://europe.actualno.com/ES-e-dal-zakrila-na-135-700-bejanci-prez-2013-g--news_34891.html

135 700 бежанци са получили убежище в страни от Европейския съюз през изминалата 2013 г. В сравнение с 2012 това е увеличение с около 20 000 души, показват данни на Евростат. За последните пет години...

Франц Бекенбауер помогна на разследването за избора на Катар

http://worldcup2014.actualno.com/Franc-Bekenbauer-pomogna-na-razsledvaneto-za-izbora-na-Katar-news_34892.html

Германската футболна легенда Франц Бекенбауер е отговорил на въпроси на ФИФА по разследването за корупция при избор на Катар за домакин на Световното първенство през 2022 година."За ваша информац...

Марадона скочи на Дел Боске: Мустакатият не трябваше да пуска Касияс!

http://worldcup2014.actualno.com/Maradona-skochi-na-Del-Boske-Mustakatijat-ne-trjabvashe-da-puska-Kasijas-news_34893.html

Аржентинската футболна легенда Диего Марадона отправи остри критики към отбора на Испания и селекционера Висенте дел Боске. Според бившият треньор на "гаучосите" испанският специалист не е т...

Табарес: Трябва да спечелим двата ни оставащи мача

http://worldcup2014.actualno.com/Tabares-Trjabva-da-spechelim-dvata-ni-ostavashti-macha-news_34894.html

Треньорът на Уругвай Оскар Табарес заяви, че мачът срещу Англия ще бъде от особено значение и за двата отбора. В първите срещи от група „D” на Световното първенство и двата тима за...

Германия не вижда Украйна в НАТО

http://europe.actualno.com/Germanija-ne-vijda-Ukrajna-v-NATO--news_34895.html

Германия не вижда Украйна в НАТО и подкрепя идеята за неутралния й статут. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за австрийския в. Kurier в навечерието на посещението...

Наказват Русия и Хърватия заради расизъм?

http://worldcup2014.actualno.com/Nakazvat-Rusija-i-Hyrvatija-zaradi-rasizym-news_34896.html

Отборите на Русия и Хърватия може да бъдат наказани от Световната футболна централа заради поведението на феновете си по време на мачовете на тимовете от първия кръг в груповата фаза на Световното пър...

Двама играчи на Камерун едва не се сбили на терена

http://worldcup2014.actualno.com/Dvama-igrachi-na-Kamerun-edva-ne-se-sbili-na-terena-news_34898.html

Двама играчи на Камерун се сдърпаха по време на мача с Хърватия (0:4). Защитникът Беноа Асу-Екото и съотборникът му Бенжамин Муканджо влязоха в словесна разправа, а след това Асу-Екото опита да удари ...

Станишев остава в разкрачено положение между Народното събрание и ЕП

http://politics.actualno.com/Stanishev-ostava-v-razkracheno-polojenie-mejdu-Narodnoto-sybranie-i-EP-news_34897.html

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който влезе в квотата на евродепутатите от Коалиция за България, все още не е взел решение дали ще става европейски народен представител или ще си остане български наро...

Видал: Чили има сили да стигне до края

http://worldcup2014.actualno.com/Vidal-Chili-ima-sili-da-stigne-do-kraja-news_34899.html

Полузащитникът на Чили Артуро Видал заяви след победата на тима си над Испания (2:0) на Световното първенство, че отборът има сили да стигне до края на турнира.Пред „Футбол Италия“...

Испанските медии: Това е краят, но дължим уважение и благодарност

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/19/2326608_ispanskite_medii_tova_e_kraiat_no_duljim_uvajenie_i/?ref=rss


Испанските вестници са изпълнени с болка и тъга, но също така и с гордост сутринта след загубата на световните шампиони с 0:2 от Чили, която сложи край на участието им на първенството в Бразилия. 

"Краят", е красноречивата присъда на мадридския спортен всекидневник "Марка" на първа страница, на която се вижда само малката фигура на Андрес Иниеста в гръб. Това заглавие сякаш сумира шока в страната, която се радваше на успехите на този отбор в последните години и се надяваше на още...

ГЕРБ: Няма да участваме в политическите консултации

http://frognews.bg/news_71839/

ГЕРБ няма да участва в консултациите идната седмица между политическите партии в рамките на парламента.

Градушка помля близо 1500 декара реколта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146618

Градушка помля близо 1500 декара реколта в землищата на свиленградските села Мустрак и Равна гора миналата вечер. Напълно унищожени са посеви от Пшеница, слънчоглед и тютюн. Градушка помля близо 1500 декара реколта в землищата на свиленградските села Мустрак и Равна гора миналата вечер. Напълно унищожени са посеви от Пшеница, слънчоглед и тютюн. "Валя около 15 минути с големина на лешник. Ледените късове обаче натрупаха покривка около 20 сантиметра", разказаха жители на Мустрак.

Съдът прекрати производството срещу обвинените за покушение над Пеевски, ще търсят правата си в Страсбург

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146620

Софийският апелативен съд официално прекрати делото за разглеждане на мярката за неотклонение на тримата, обвинени за опита за атентат срещу Делян Пеевски, съобщава Дарик.
Вчера прокуратурата оттегли искането за постоянен арест на Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, защото срещу тримата няма доказателства, Софийският апелативен съд официално прекрати делото за разглеждане на мярката за неотклонение на тримата, обвинени за опита за атентат срещу Делян Пеевски, съобщава Дарик. Вчера прокуратурата оттегли искането за постоянен арест на Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, защото срещу тримата няма доказателства,

Не знаем кои са опасните сгради при трус, алармират учени

http://www.moreto.net/novini.php?n=255183

Всяка четвърта сграда в България пада при земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер. Тази обезпокоителна информация предизвика стреснати реакции и множество коментари в социалните мрежи. Опасенията бяха споделени по време на международна конференция в София тази седмица.

Александър Новак: ЕК притиска страните включени в "Южен поток"

http://econ.bg/Новини/Александър-Новак-ЕК-притиска-страните-включени-в-Южен-поток-_l.a_i.551198_at.1.html

Експертите от Европейския съюз притискат страните, които са включени в проекта „Южен поток“. Това каза руският енергиен министър Александър Новак по...

Александър Новак: ЕК притиска страните включени в "Южен поток"

http://econ.bg/Новини/Александър-Новак-Европейската-комисия-притиска-страните-включени-в-Южен-поток-_l.a_i.551198_at.1.html

Експертите от Европейския съюз притискат страните, които са включени в проекта „Южен поток“. Това каза руският енергиен министър Александър Новак по...

ФИФА разследва мексиканските фенове за расизъм

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/19/2326663_fifa_razsledva_meksikanskite_fenove_za_rasizum/?ref=rss


ФИФА е започнала разследване срещу Мексико заради обвинения в расизъм от страна на фенове на отбора по време на мача с Камерун в петък.

Организацията съобщи, че е стартирала дисциплинарната процедура по сигнал за непристойно поведение от страна на северноамериканските привърженици.

ФИФА нееднократно подчерта, че има нулева толерантност към всички форми на дискриминация и расизъм. Източници на Би Би Си от централата твърдят, че централата разследва и случаи на дискриминация...

Почина една от легендите в джаза

http://www.cross.bg/silvur-noyt-horus-1416513.html

/КРОСС/Джаз пианистът и композитор Хоръс Силвър, смятан за пионер в стила хард боп в джаза през 50-те години на миналия век, почина на 85-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции. "Той умря от естествена смърт в дома си в Ла Рошел, щата Ню Йорк", заяви синът му Грегъри Силвър. Музикантът, чието истинско име е Хоръс Уорд Мартин Тавареш Силва, е роден в Кънектикът в семейство, което произхожда от Кабо Верде. От най-ранната си възраст Хоръс е повлиян от фолк музиката в тази африканска страна. Започва да свири на тенор саксофон, преди да стане пианист и да участва в турне на саксофониста Стен Гец. Впоследствие се установява в Ню Йорк, където 25 години записва музика за звукозаписната компания "Блу ноут". Първият му албум Horace Silver and the Jazz Messengers е смятан за крайъгълен камък в стила хард боп, който черпи вдъхновение от ритъм енд блуса, госпъла и блуса. Силвър сформира групата "Джаз месинджърс" заедно барабаниста Арт Блейки в началото на 50-те. Дуото записва един албум, преди всеки от двамата да поеме по свой път. Силвър е записал над 20 джаз албума за "Блу ноут", сред които Song for My Father и The Jody Grind, както и композициите Senor Blues, The Preacher и Filthy McNasty, които станаха хитове. 4 от дисковете му са включени в списъка на "Блу ноут" с нейните 100 най-значими джаз албума.    

Минометен обстрел край Краматорск въпреки мирния план на Порошенко

http://offnews.bg/news/n_1/n_351935.html

Минометен обстрел продължава в околностите на украинския град Краматорск, съобщи РИА Новости. В града е включена сирената за оповестяване на гражданите. Артилерийският обстрел на града продължава през последните три дни. Пострадали са частни домове, жилищни блокове, административни сгради и др. При бомбардировката са загинали 6 местни жители, а 13 са били ранени. Киев започна антитерористична акция в Източна Украйна в средата на април. В последните дни обаче новият президент на Украйна Петро Порошенко заговори за въвеждане в действие на мирен план. В сряда Порошенко обяви, че огънят в Източна Украйна ще бъде спрян едностранно за кратко, за да се даде шанс на бунтовниците да предадат оръжието си. Той обеща амнистия на тези, които предадат оръжието си, ако не са извършили тежки престъпления. По-рано Порошенко обяви, че огънят в Източна Украйна ще бъде прекратен, след като Киев си върне властта над границата с Русия. Във вторник той заяви, че войската е върнала контрола върху над 250 км от границата и в момента се поставят пропускателни пунктове.

Австралия въведе финансови санкции срещу руски граждани и фирми

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/19/2326629_avstraliia_vuvede_finansovi_sankcii_sreshtu_ruski/?ref=rss


Австралия въведе финансови санкции срещу 50 руски граждани и 11 фирми и организации вследствие на действията на страната по време на кризата в Украйна, съобщава РИА "Новости".

"Днес влизат в сила финансови санкции и ограничения по отношение на 50 руски граждани 11 фирми, които застрашават суверенитета и териториалната цялост на Украйна", пише в съобщението на австралийското министерство на външните работи.

Санкции са въведени по отношение на съветника на президента...

С приложението SmartBirds всеки помага на птиците

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/19/2326573_s_prilojenieto_smartbirds_vseki_pomaga_na_pticite/?ref=rss


Нова професионална версия на смартфон приложение SmartBirds ще бъде разработена по проект на Българско дружество за защита на птиците, след като спечели финансиране по програма на "Мтел еко грант".

Мобилното приложение SmartBirds Pro позволява събиране на полева биологична информация. Идеята е то да облекчи и ускори набирането на научни данни, техния анализ и да направи наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието, както...

Внушителния силует на Лондон идва до края на строителния бум

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242667_%D0%92%D0%BD%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D1%83%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%B

 Ерата на високи кули, която  трансформира лицето на Лондонското Сити е към своя край. Главният проектант за Лондонското Сити в продължение на 29 години до пенсионирането си през април, г-н Рийс е издал разрешение за строеж за серията на кули, които пресичат силуета на квадратна миля. (the Square Mile’s skyline). В градът вероятно няма да видите огромен брой допълнително построени кули, каза той. Биж предсказал, че през следващото десетилетие на дейност в града ще започне реконструкцията на съществуващи сгради. Има много сгради, датиращи от началото до средата на 90-те години, които се нуждаят от нов облик, нова електро-инсталация и нови асансьори”.

 

 

Тези сгради са били построени като "groundscrapers" (приземни сгради), вместо да бъдат вертикални, те заемат голяма хоризонтална част и са изяли голяма площ от мястото, което е можело  да се използва за построяването на кули.  Вместо това, високото строителство ще се премести към новите части на Лондон, с повече от 200 високи сгради, които са в процес на строеж. Три-четвърти от тях са жилищни.

 

The Cheesegrater - официално наречена Leadenhall сграда - ще се превърне в най-високото офис пространство в града,като неговата конструкция ще бъде завършена до края на месеца.

 

Неговият архитект Graham Stirk, на Rogers, Stirk, Harbour + Partners, каза, че високото строителство в града е ограничено от наследствени правила, които съхраняват исторически линии.

 

Източник:  Кейъ Алън, Financial Times 

 

Цветанов: Задкулисието ме осъди на първа инстанция

http://offnews.bg/news/n_1/n_351932.html

Задкулисието ме осъди на първа инстанция. Знаем, че вие сте част от това задкулисие, от организираната престъпност.  Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов от парламентарната трибуна по време на дебатите за президентското вето на Закона за МВР. Софийският градски съд (СГС) призна Цветанов за виновен по обвинения, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров. Така той е осуетил разследването срещу антитерориста в продължение на една година. Цветанов получи 4 години затвор, което беше повод той да нападне съда като обвини съдия Тони Гетов в това, че изпълнявал поръчка. Само няколко дни преди да бъде осъден, Цветанов получи оправдателна присъда по друго дело. Тогава бившият министър обясни, че вярва в българския съда.  "Днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност. Може би вие сте част от нея", каза днес в парламента Цветанов, като се обърна към депутатите от левицата. "Нека ви припомня операцията в Лясковец – това не е ли некомпетентност? Полицейщината е в момента. Ползвате МВР само за лични и бизнес интереси. Фалирахте министерството", каза още Цветан Цветанов. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от Коалиция за България" Атанас Мерджанов се обърна към Цветанов с думите: "Току-що казахте, че съм част от организираната престъпност, но вие сте осъден на първа инстанция", което провокира Цветанов да заяви, че е осъден по поръчка от задкулисието.

Министър Найденов: Визията за развитие на въоръжените сили ще спомогне за постигането на приемственост

http://www.cross.bg/sili-vuoruzhenite-naiidenov-1416512.html

/КРОСС/„Този форум бележи важен етап от реализацията на проекта, когато трябва да бъде направена равносметка на постигнатото и да се очертае най-оптималният път за приключването на дейностите в предвидените срокове", каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 19 юни, при откриването на конференцията по научноприложен проект „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 г." Той подчерта, че подобен проект, който ще представи бъдещото желано състояние на въоръжените сили, с времеви хоризонт от две десетилетия не е провеждан до момента в България и представлява огромно предизвикателство с амбициозните и широкообхватни цели, които преследва. „Успешното приключване на проекта е предпоставка за осигуряване на политически и обществен консенсус, последователност, прозрачност и приемственост в развитието на въоръжените сили", посочи министър Найденов. Целта на Визия - 2035 г. е също така да спомогне за консолидирането на усилията за модернизацията и превъоръжаването, както и за развитието на базовата структура на въоръжените сили. Министърът на отбраната заяви, че резултатите от работата по проекта могат да окажат влияние върху отбранителното планиране в дългосрочен план и да подпомогнат процесите на бъдещи стратегически прегледи на отбраната или на структурата на въоръжените сили

Обама възнамерява да предприеме мерки в Ирак и без одобрението на Конгреса

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/19/2326621_obama_vuznameriava_da_predprieme_merki_v_irak_i_bez/?ref=rss


Американският президент Барак Обама е заявил пред лидерите на Конгреса, че не се нуждае от одобрението на законодателите, за да предприеме мерки в Ирак. Това съобщи републиканецът Мич Макконъл, цитиран от Би Би Си.

Иракските власти поискаха САЩ да съдействат с въздушни удари за спиране на ислямистката заплаха от радикалната групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Свързаните с "Ал Кайда" бунтовници успяха да превземат ключови градове, включително и втория по големина...

Започна Седмата среща на европейската платформа на НПО срещу трафика на хора

http://www.cross.bg/eksploatatziya-hora-trydova-1416511.html

/КРОСС/Днес в „Кемпински хотел Зографски" в София започна Седмата среща на европейската платформа на неправителствените организации срещу трафика на хора „Сътрудничеството между НПО и бизнес сектора в борбата с трафика на хора". Срещата се организира от международната асоциация „La Strada International" (LSI) и „Асоциация Анимус", която е сред учредителите на LSI - европейска мрежа от независими неправителствени организации, работещи в сферата на превенцията на трафика на хора и подкрепата на жертвите. Според Националния доклад на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) за 2013 г., основните държави на крайна дестинация за жертви на трафик на хора през 2013 г. са Германия, Гърция, Холандия, Австрия, Франция, Кипър, Полша, Италия, Чехия. Наблюдава се увеличение на броя на жертвите на трафик с крайна дестинация към страните от Централна Европа, както и скандинавсия регион за периода май - август, основно Швеция, с цел трудова експлоатация във връзка брането на боровинки. Особено уязвима група на потенциални жертви на трафик остава ромското население

Опълченците на Донбас се сдобили с над 200 танка

http://www.cross.bg/tanka-opulchentzite-donbas-1416510.html

/КРОСС/ Ръководството на донецкото опълчение призовава в редиците си танкисти, трактористи и механици, съобщи «Politikus.ru». Появи се информация, че опълчението на Донбас се е сдобило с 248 танка. Според някои данни, командването е успяло да убеди една от танковите украински части в източна Украйна да предаде бойните машини на опълченците. Същият източник, отбеляза, че командирът на военното подразделение «вече е далеч и не толкова богат». Същевременно стана известно, че опълченците са пленили 8 украински военнослужещи

Варненският съд осъди трима за трафик на хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=255191

Дело за трафик на хора приключи с осъдителна присъда на Районен съд - Варна. Съдът наложи различни наказания и глоби на тримата подсъдими по делото - 37-годишният Деян В. и 32-годишните Милен А. и Панко Я. Обвиненията срещу тримата са за различни престъпни деяния, осъществени в конкретни времеви периоди (между 2007 год.

ЧЕЗ Разпределение България получи бронзово отличие от стандарта Инвеститори в хората"

http://www.cross.bg/slyzhiteli-standarta-bulgariya-1416509.html

/КРОСС/ЧЕЗ Разпределение България получи сертификат за втора степен от стандарта „Инвеститори в хората" (Investors in people) и едновременно с това спечели бронзовото отличие от престижния стандарт. Процесът стартира през 2013 г. с диагностика на мениджърските системи за управление на човешки ресурси в системата на ЧЕЗ. Всички служители от регионалните поделения на ЧЕЗ Разпределение взеха активно участие в разпространение и прилагане на високите изисквания на стандарта в реалните условия на труд и почивка. От 2 до 6 юни британски експерти проведоха одит на стратегическия мениджмънт, системите за управление на човешки ресурси и работата с партньори и синдикати, както и интервюта с 88 служители, за да получат необходимия доказателствен материал, че дружеството прилага стандарта в своята дейност. „Инвеститори в хората" е международно признат стандарт в 80 страни и е внедрен в над 40 000 организации с над 10 000 000 служители. Стандартът е създаден във Великобритания през 1991 г. като критерий за сравнение на добрите практики в областта на развитието на човешкия потенциал с оглед на подобряване на бизнеса и е под егидата на Британската комисия по заетостта. Днес той е разпространен във всички континенти, участниците в него говорят на 30 езика

Пет въпроса след грешката на прокурорите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146545

Прокуратурата вече не иска арест за “убийците” на Пеевски. “По-добре да си признаем грешката”, каза Цацаров. Прави му чест. Но тук възникват поне пет въпроса: 
1. Кой ще отговаря за сбърканото прокурорско постановление, което урони престижа на държавното обвинение? 
2. Ще се извини ли някой на съдия Димитрина Ангелова, задето бе залята с помия Прокуратурата вече не иска арест за “убийците” на Пеевски. “По-добре да си признаем грешката”, каза Цацаров. Прави му чест. Но тук възникват поне пет въпроса: 1. Кой ще отговаря за сбърканото прокурорско постановление, което урони престижа на държавното обвинение? 2. Ще се извини ли някой на съдия Димитрина Ангелова, задето бе залята с помия

ЧЕЗ получи бронзово отличие

http://frognews.bg/news_71838/

ЧЕЗ Разпределение България получи сертификат за втора степен от стандарта „Инвеститори в хората“ (Investors in people) и едновременно с това спечели бронзовото отличие от престижния стандарт.

Проф. Георги Михайлов: Само след няколко години леченията ще са изцяло персонализирани

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/06/19/2325579_prof_georgi_mihailov_samo_sled_niakolko_godini/?ref=rss


Няма граници в медицината, само цели на хоризонта, които рано или късно ще бъдат достигнати. В това се убедиха участниците в 19-ия годишен конгрес на Европейската хематологична асоциация, който се проведе в Милано миналата седмица. Сред гостите на 4-дневната специализирана конференция бяха и много български млади и старши хематолози, учени и журналисти. Там "Дневник" срещна националния консултант по клинична хематология проф. д-р Георги Михайлов и го помоли да обясни с прости думи изводите от...

Съдът прекрати производството срещу обвинените в опит за убийство на Пеевски. Тримата ще си търсят правата в Страсбург

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146551

Софийският апелативен съд официално прекрати делото за разглеждане на мярката за неотклонение на тримата, обвинени за опита за атентат срещу Делян Пеевски, съобщава Дарик.
Вчера прокуратурата оттегли искането за постоянен арест на Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, след като станало ясно, че срещу тримата няма доказателства, Софийският апелативен съд официално прекрати делото за разглеждане на мярката за неотклонение на тримата, обвинени за опита за атентат срещу Делян Пеевски, съобщава Дарик. Вчера прокуратурата оттегли искането за постоянен арест на Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, след като станало ясно, че срещу тримата няма доказателства,

Писмо до протеста

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/19/2326535_pismo_do_protesta/?ref=rss


Текстът е от портала "Култура"

Чувствам се длъжен да напиша тези редове, защото годишнината от протеста на 14 юни пак ни събра на площада, но в еуфорията от развръзката не успяхме да разменим дори няколко думи. А и нямаше как: на улицата отново излязоха хиляди хора, при това много различни – "сияйни", но не непременно "великолепни" (задължително "красиви" и "интелигентни"), както ни обласкават противниците ни; хиляди гласове, които имат мнение и сигурно имат какво да кажат, но го...

Първо в "24 часа": Поискаха доживотен затвор без замяна за убийците на бургаски бизнесмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146528

Най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна поиска прокурорът от Бургаската окръжна прокуратура Ангел Георгиев за петимата подсъдими по делото Най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна поиска прокурорът от Бургаската окръжна прокуратура Ангел Георгиев за петимата подсъдими по делото "Гранити". То е за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов. Подсъдимите Гални Костов, Нено Стоянов, Стоян Колев и Стоян Петров чуха лично в залата искането на държавното обвинение

Ремонтът на Цариградско налага поредни промени на движението в София

http://society.actualno.com/Remontyt-na-Carigradsko-nalaga-poredni-promeni-na-dvijenieto-v-Sofija--news_34886.html

От утре в София влиза в сила нова временна организация на движението заради ремонта на бул. "Цариградско шосе". Ето в какво се състои тя: От 06.00 часа на 20 юни до 24.00 часа на 17 юли се ...

Бразилската полиция арестува 45 протестиращи

http://worldcup2014.actualno.com/Brazilskata-policija-arestuva-45-protestirashti-news_34887.html

Бразилия помете поредната протестна вълна срещу провеждането в страната на световното първенство по футбол. Във Форталеза, североизточната част на страната, по време на срещата между Бразилия и Мексик...

За пети път световният шампион отпада в групите

http://worldcup2014.actualno.com/Za-peti-pyt-svetovnijat-shampion-otpada-v-grupite-news_34888.html

След отпадането на Испания от Световното първенство в Бразилия за пети път в историята на мондиалите шампионът е елиминиран в първата фаза на следващото издание на турнира. Досега това се е случвало н...

Петков не допуска забавяне на регистрацията на АБВ

http://politics.actualno.com/Petkov-ne-dopuska-zabavjane-na-registracijata-na-ABV-news_34889.html

Не допускам съдът да забави регистрацията, напротив. Имаме 8 юристи в Инициативния комитет, ще искаме да обсъдим с тях още веднъж всичко, което е необходимо от законова гледна точка, за да можем и ...

В Хърватия: Победихме Камерун в невъзможни условия

http://worldcup2014.actualno.com/V-Hyrvatija-Pobedihme-Kamerun-v-nevyzmojni-uslovija-news_34890.html

Хърватия победи Камерун в мача от Световното първенство в Бразилия с 4:0 при невъзможни условия, коментира хърватското електронно издание Metro-portal. Според изданието хърватските футболисти са показ...

Фейсбук изчезна за кратко, вся паника по света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146557

Социалната мрежа фейсбук се срина по-рано днес. Най-голямата социална мрежа се оказа недостъпна за милиони потребители, а проблемът изглежда глобален.
Кратко съобщение разочарова потребителите: „Съжаляваме, нещо не е наред. Работим по отстраняването на проблема възможно най-скоро”.
Въпреки че и преди се е случвало някоя социална мрежа Социалната мрежа фейсбук се срина по-рано днес. Най-голямата социална мрежа се оказа недостъпна за милиони потребители, а проблемът изглежда глобален. Кратко съобщение разочарова потребителите: „Съжаляваме, нещо не е наред. Работим по отстраняването на проблема възможно най-скоро”. Въпреки че и преди се е случвало някоя социална мрежа "да падне"

Фейсбук се срина за половин час, засегнат бе целият свят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146576

Социалната мрежа фейсбук се срина по-рано днес. Най-голямата социална мрежа се оказа недостъпна за милиони потребители, а проблемът изглежда глобален.
Кратко съобщение разочарова потребителите: „Съжаляваме, нещо не е наред. Работим по отстраняването на проблема възможно най-скоро”.
Въпреки че и преди се е случвало някоя социална мрежа "да падне" Социалната мрежа фейсбук се срина по-рано днес. Най-голямата социална мрежа се оказа недостъпна за милиони потребители, а проблемът изглежда глобален. Кратко съобщение разочарова потребителите: „Съжаляваме, нещо не е наред. Работим по отстраняването на проблема възможно най-скоро”. Въпреки че и преди се е случвало някоя социална мрежа "да падне"

Това не са новини, а факти: Панелките са средната категория – не най-опасните, но не и най-гъвкавите

http://www.cross.bg/sgradi-bulgariya-milev-1416508.html

/КРОСС/Всяка четвърта сграда в България пада при земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер. Тази обезпокоителна информация предизвика стреснати реакции и множество коментари в социалните мрежи. Опасенията бяха споделени по време на международна конференция в София тази седмица. Тези данни не са новини, а са добре известни и на оторизираните органи факти, отбеляза в сутрешния блок на Нова тв проф. Емил Ботев, ръководител на катедра „Сеизмология" към БАН, като уточни: "Това не са новини, а факти". „Никой не говори за паднали сгради, а за такива с разрушителни повреди. Това означава пукнатина в стената от единия до другия край и наличие на дупки", поясни сеизмологът. По думите му падналите сгради се отнасят към следваща категория - „срутване". Става въпрос за обща, а не детайлна оценка на евентуални последствия за района на София, уточни експертът. На нея се базира и прогнозата, че 4 500 души може да загинат при такъв трус. Световната статистика след разрушителни земетресения, между 6,5 и 7,5 по Рихтер, показва, че в урбанизираните райони, като София, разрушенията зависят от качеството на строителството, добави проф. Йордан Милев, преподавател от Университета по архитектура, строителство и геодезия. „В Япония напълно разрушените сгради са от порядъка на 3 - 4%, в Мексико - 5 - 6%, в Турция - около 10%. Не може да говорим, че всяка четвърта сграда ще падне, но ние сме по-близо до Турция", смята експертът

Борисов: Вече не им вярвам за избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=255176

Преди два дни лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров, лидерът на БСП Сергей Станишев, лидерът на ДПС Лютви Местан, председателят на Народното събрание Михаил Миков написаха текст, който след това беше приет от всички. Написаха текст, който вчера четох от трибуната на парламента – изпълнителната власт и парламентът, докато не минат консултациите във вторник, по които да се разберем, какво да правим до избори, да не се прави нищо.

Автобус се вряза в спирка, трима са ранени (обновена)

http://offnews.bg/news/n_1/n_351927.html

Трима души са пострадали леко при верижна катастрофа между микробус и два автобуса от градския транспорт в Пловдив.  Инцидентът се разигра на спирката до Сточна гара в Пловдив. От ОДМВР съобщиха за OFFNews, че сигналът за инцидента е постъпил в 8.45 часа тази сутрин. Шофьорът на микробус е изгубил управление и се врязъл в спрял на спирка автобус. От удара автобусът се ударил в спрял пред него друг автобус.  Пострадала е леко една жена, която се возила в единия автобус. Тя е прегледана в болница и е освободена за домашно лечение. Леко пострадал е и шофьорът на единия от автобусите по линия № 29. 55-годишна жена също е хоспитализирана. Тя е контузия на глава, гърди и счупена ръка. На място е направена проверка с дрегер на тримата шофьори, като не е отчетено наличие на алкохол.  Според в. "24 часа" микробусът, който причинил сблъсъка, няма задължителната застраховка гражданска отговорност. Шофьорът обяснил, че се движел в средната лента на бул. "Христо Ботев" в посока към Военна болница, когато бил засечен от лек автомобил. "Натиснах спирачка, тя отказа и се ударих в спрелия градски автобус по линия № 36", обясни той.

Мълния изпепели чакалнята на автогарата във Върбица

http://offnews.bg/news/n_1/n_351926.html

Мълния удари чакалнята на автогарата във Върбица. Започнал е пожар, който изпепелил цялата чакалня, съобщи БГНЕС. Мълнията е ударила в 22.41 часа снощи. Конструкцията на сградата е метална, но се запалил стиропора, който служи за изолация. На мястото веднага е пристигнал екип на местната противопожарна служба. Пожарникарите успели да се справят с пламъците около 00.30 часа. Цялата чакалня, която заема половината от автогарата, е изгоряла. От пожарната служба обясниха, че автогарата не е имала гръмоотвод.

Смартфони от Ebay идват с вграден софтуер за подслушване

http://econ.bg/Новини/Смартфони-от-Ebay-идват-с-вграден-софтуер-за-подслушване_l.a_i.551194_at.1.html

Ebay спира продажбите на смартфони след като компанията получила информация, че на устройството е предварително инсталиран софтуер за подслушване,...

АТАКА: ГЕРБ, БСП, ДПС НЕ ПРАВЕТЕ 60 000 СЛУЖИТЕЛИ НА МВР ЖЕРТВА НА ПОЛИТИЧЕСКИ СИ СЪГЛАШАТЕЛСТВА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242666_%D0%90%D0%A2%D0%90%D0%9A%D0%90%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%2C+%D0%91%D0%A1%D0%9F%2C+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%9D%D0%95+%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%95+60+000+%D0%A1%D0%9B%D0%A3%D0%96%D0%98%D0%A2%D0%95%

 „Няма логика да блокираш текстове в закона за МВР, които се подкрепят от синдикалните организации и от полицаите. Тези промени са дълго очаквани и необходими за подобряването на работата на служителите. Нещо повече – с приемането на този закон ще се увеличи тяхното месечно възнаграждение за труда, който те полагат, а той наистина не е малък.“ Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от АТАКА Димитър Димов по повод дебатите по наложеното вето от президента върху закона за МВР.  Димов отбеляза, че за пореден път президентът отсъства.
 Това от зала и не защитава своите аргументи и мотиви за налагане на ветото. Той подчерта, че според АТАКА мотивите не са продиктувани от загриженост, а се цели блокирането на този закон, което  е целта на ГЕРБ и лично на Борисов. Димов обърна внимание, че президентът изпълнява директиви, спуснати му от ГЕРБ, с което уронва престижа на институцията.
„Имайки предвид в какви условия работят, с каква материална база и с какъв ресурс разполагат, цяло чудо е, че все пак успяват да вършат служебните си задължения успешно. Това се дължи изцяло на отдадеността на тези хора към професията полицай, наличната им загриженост и на чувството им за дълг към Родината, а не заради заплащането, което получават, което е 5 или 10 пъти по-ниско в сравнение с редица други държави. Само че рискът да загубят живота си е един и същ навсякъде“, заяви Димов.
        Той попита защо Плевнелиев не се е срещнал с полицаите, за да им обясни, че е лошо да се заплаща извънредния труд, че не могат да им се повишат заплатите и изрази съмнения, че такава среща може да се осъществи, защото президента знае каква ще бъде реакцията.
Според АТАКА, трябва да се извършат още много реформи в системата на МВР, които да защитават българския полицай и да гарантират правата му.  Необходимо е преразпределение на бюджета в посока техническо оборудване на униформените полицаи и отделите, работещи пряко срещу престъпността.  Необходимо е веднъж завинаги да се спре порочната практика на партийните назначения в системата на МВР.  Необходимо е правомощията на българския полицай да бъдат увеличени, за да се спре унижението на което е подложен той ежедневно, когато бива нападан и
 често пребиван от развилнели се цигански банди.
„Ние от АТАКА настояваме за повече права на българския полицай , но в случай, че служител на реда злоупотреби със служебното си положение, участва в корупционни схеми и извършва незаконни действия срещу него трябва да се упражни  цялата строгост на закона. Ежедневно полицаите са по съдилищата, за да се оправдават защо и как са арестували някой престъпник, разполагащ с много средства, с които наема добри адвокати, за да осъди служителя, който го е задържал. По този начин всички полицаи се демотивират да изпълняват служебните си задължения, знаейки какво ги очаква след това. Ние от АТАКА настояваме  да се сложи край на всичко това. Само тогава ще имаме една добре функционираща система за борба с престъпността и опазването на живота и здравето на българските граждани“, заключи Димитър Димов.

Столичната болница „Св. Екатерина” търси спешно кръв от група „А отрицателна”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146548

УСБАЛССЗ „Света Екатерина” търси спешно кръводарители с кръвна група „А-” за пациент, който е на операционната маса за сложна комбинирана операция. Това съобщиха от лечебното УСБАЛССЗ „Света Екатерина” търси спешно кръводарители с кръвна група „А-” за пациент, който е на операционната маса за сложна комбинирана операция. Това съобщиха от лечебното

Болница "Света Екатерина" в София се нуждае спешно от кръв от група "А отрицателна"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146559

УСБАЛССЗ „Света Екатерина” търси спешно кръводарители с кръвна група „А-” за пациент, който е на операционната маса за сложна комбинирана операция. Това съобщиха от лечебното УСБАЛССЗ „Света Екатерина” търси спешно кръводарители с кръвна група „А-” за пациент, който е на операционната маса за сложна комбинирана операция. Това съобщиха от лечебното

Красимир Янков срещу Цветан Цветанов при повторното разглеждане на ветото върху Закона за МВР

http://www.cross.bg/tzvetanov-ministur-zakona-1416506.html

/КРОСС/Вместо да започнат работа с промени в кабинета „Орешарски", по предложение на БСП депутатите започнаха с разглеждането на ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР. Вчера ветото доведе до скандал в пленарната зала и отлагане на точката, но днес от левицата отново поискаха разглеждането й. Опозицията контрира, че законът не е консенсусен и не дава възможност към плавно преминаване към служебно правителство. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че по настояване на опозицията ще покани за обсъжданията вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а премиерът Пламен Орешарски щял да дойде в Народното събрание, за да представи персоналните промени в правителството. В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочва, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за тази година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Подчертано е, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация. Разглеждането на промените в Закона за МВР накара депутатите да заговорят за решетки, присъди и права

Красимир Янков срещу Цветан Цветанов при повторно разглеждане на ветото върху Закона за МВР

http://www.cross.bg/tzvetanov-gerb-zakona-1416506.html

/КРОСС/Вместо да започнат работа с промени в кабинета „Орешарски", по предложение на БСП депутатите започнаха с разглеждането на ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР. Вчера ветото доведе до скандал в пленарната зала и отлагане на точката, но днес от левицата отново поискаха разглеждането й. Опозицията контрира, че законът не е консенсусен и не дава възможност към плавно преминаване към служебно правителство. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че по настояване на опозицията ще покани за обсъжданията вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а премиерът Пламен Орешарски щял да дойде в Народното събрание, за да представи персоналните промени в правителството. В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочва, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за тази година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Подчертано е, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация. Разглеждането на промените в Закона за МВР накара депутатите да заговорят за решетки, присъди и права

Наводнени са жилищни сгради в Стара Загора след силните валежи

http://pik.bg/наводнени-са-жилищни-сгради-в-стара-загора-след-силните-валежи-news192941.html

Наводнени са жилищни сгради в Стара Загора след силните валежи

Част от къща в старозагорския квартал „Лозенец” се е срутила след снощните обилни валежи, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора.

Живеещите в къщата не са пострадали, те са евакуирани и са прекарали нощта при съседи.

Помещения в други пет къщи са наводнени. Областният управител Живка Аладжова посети късно снощи района и направи оглед заедно с екипи на ОУ „Пожарна безопаснот и защита на населението”, които отводниха част от помещенията, за да се ограничат щетите и да се избегнат рискове за здравето на хората. Аладжова ще съдейства пред БЧК за предоставяне на одеяла, дезинфектанти и питейна вода на пострадалите семейства.

Те ще имат възможност и да кандидатстват в Дирекция „Социално подпомагане” за еднократна помощ в размер на 325 лева.

В Община Стара Загора следва да бъде назначена общинска комисия за установяване и оценка на щетите в засегнатите къщи, която трябва да предостави резултатите от огледа на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Двама от обвиняемите за опита за убийство на Делян Пеевски се явиха в съда

http://www.cross.bg/trimata-prokyror-prokyratyrata-1416505.html

/КРОСС/Двама от обвиняемите за опита за убийство на депутата Делян Пеевски - Георги Христов и Венцислав Върбанов, се явиха в съдебната зала, където състав на Софийския апелативен съд трябваше да решава за "постоянния им арест". Не дойде третият обвиняем - Красимир Методиев, който е в слединфарктно състояние. След като вчера прокуратурата оттегли протеста си срещу определението на Софийския градски съд, който пусна на свобода и тримата без каквато и да е мярка за неотклонение, апелативните магистрати прекратиха производството срещу тях. Христов и Върбанов не пожелаха да застанат пред камерите, за да коментират прокурорския обрат и вчерашното признание на главния прокурор, че е било грешка при липса на доказателства те да бъдат задържани. Че не вярва на казаното от Сотир Цацаров обаче каза адвокатът на Георги Христов, който от петък насам коментира обвинението в опит за убийство като поръчка. Направи го и днес и се усъмни в искренността на разследващите, като се позова на предисторията на това разследване - именно по искане на прокурор тримата мъже са били подслушвани от седмици и пак с решение на прокурор от Софийска градска прокуратура са били в ареста за 72 часа. Адвокат Хаджигенов беше категоричен, че по делото няма нито едно доказателство, че тримата са се опитвали да убият Делян Пеевски

Акция "всички срещу ДСБ" в ход при Реформаторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4145907

Опит за изолиране на ДСБ в рамките на Реформаторския блок са обсъждали ръководствата на “Движение България на гражданите” и СДС на среща в Пловдив, научи “Труд”. В сбирката са участвали и седесарите Емил Кабаиванов и Румен Христов, по чието време бе разтрогната “Синята коалиция” между СДС и ДСБ. Там е била и лидерката на ДБГ Меглена Кунева.
След к Опит за изолиране на ДСБ в рамките на Реформаторския блок са обсъждали ръководствата на “Движение България на гражданите” и СДС на среща в Пловдив, научи “Труд”. В сбирката са участвали и седесарите Емил Кабаиванов и Румен Христов, по чието време бе разтрогната “Синята коалиция” между СДС и ДСБ. Там е била и лидерката на ДБГ Меглена Кунева. След к

За хората, инвалидите и инвалидното мислене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4145831

АСАНСЬОРЪТ, върху който падна 51-годишната Валя в Бургас, не бил асансьор, а платформа само за хора с увреждания. Токов удар предизвикал внезапна повреда в електрониката на съоръжението, жената сама е виновна, че опитала да се качи на подемника.
Часове след инцидента в Бургас на 16 юни бяха произведени куп защитни версии. Нито една от тях не АСАНСЬОРЪТ, върху който падна 51-годишната Валя в Бургас, не бил асансьор, а платформа само за хора с увреждания. Токов удар предизвикал внезапна повреда в електрониката на съоръжението, жената сама е виновна, че опитала да се качи на подемника. Часове след инцидента в Бургас на 16 юни бяха произведени куп защитни версии. Нито една от тях не

Архитекти предлагат в Стокхолм да се строят... ферми за насекоми

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/06/19/2326327_arhitekti_predlagat_v_stokholm_da_se_stroiat_fermi_za/?ref=rss


Шведски архитекти предлагат в Стокхолм да се строят ферми за насекоми. Идеята е с развъждането им да се задоволят все по-нарастващите нужди от храна, тъй като според очакванията до 2050 г. населението на планетата ще достигне 9 милиарда души.

Смелото предложение за т.нар. бръмчащи сгради (buzz buildings) e на архитектурното студио Belatchew Arkitekter. Според дизейнерите на възлови кръстовища в града до 2018 г. може да се изградят развъдници на насекоми (в случая щурци), което ще...

ГЕРБ няма да участва в политическите консултациите

http://www.cross.bg/gerb-ychastva-borisov-1416504.html

/КРОСС/Партия ГЕРБ няма да участва в консултациите идната седмица между политическите партии в рамките на парламента, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. След като Законът за МВР беше включен в програмата на Народното събрание, Борисов заяви, че не вижда смисъл да участва в бъдещи консултации. Не, няма да участвам в консултации с тези хора, защото те не си държат на думата. Ние се разбрахме само преди два дни по всички теми и те днес виждате какво правят. Днес дори ДПС стигна дотам, че не иска да се гледа точката, в която Възродителният процес и жертвите му да имат възмездие. Какво да си консултираме като отидем? Те вече всичко са направили. Да кажем, като отидем във вторник, добре, било каквото било, направихте си Сметна палата, Национален статистически институт, Закон за МВР да си бетонирате главния секретар за безобразията, които свърши, и всичко останало. И какво да се договаряме. Вярно, за МВР не сме говорили, ама по-важен закон има ли от сигурността. Те са си една коалиция. Виждате, "Атака" си ги подкрепя, правят им кворума и си карат нататък. Няма да водим война и реваншизъм, а ще бъдем с мекия кинжал, каза лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов каза още, че парламентарната група на ГЕРБ ще участва в заседанията на парламента.  

Американски изтребители извършват разузнавателни полети над Ирак

http://www.mediapool.bg/amerikanski-iztrebiteli-izvarshvat-razuznavatelni-poleti-nad-irak-news221667.html

Американски изтребители Ф-18 от американския самолетоносач Джордж Хърбърт Уокър Буш в Персийския залив вече са започнали да извършват разузнавателни полети над територията на Ирак, докато администрацията на президента Барак Обама все още обсъжда как да реагира на кризата в Ирак.   Сунитските джихадисти от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" продължават военните действия в северната част на страната, а иракските сили не са в състояние да окажат значителна съпротива. Източници от Пентагона съобщиха, че една от целите на разузнавателните полети е да се демонстрира готовността на САЩ за решителни действия във връзка със ситуацията в Ирак. "Тук е важно не да видим нещо, а да бъдем видени", е заявил представител на Пентагона. Ирак вече отправи официална молба към Съединените щати за нанасяне на въздушни удари срещу джихадистите, които предприеха офанзива в северната част на страната. Вашингтон разположи самолетоносач в Персийския залив и е изпратил морски пехотинци, които да увеличат сигурността на американското посолство в Багдад. Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с лидерите на Конгреса, за да обсъди обстановката в Ирак и продължава консултациите. Той не изключва който и да е вариант за действие, с изключение обаче на изпращането на сухопътни сили, обобщава Франс прес. Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Мартин Демпси съобщи, че "в интерес на нашата национална сигурност е да се противопоставим на Ислямската държава в Ирак и Леванта където и да е". Американски представители, пожелали да запазят анонимност, съобщиха, че иракското искане е включвало удари с безпилотни самолети и увеличаване на американските разузнавателни полети с безпилотни самолети, допълва Ройтерс. След срещата с лидерите на Конгреса в Овалния кабинет, Белият дом посочи, че на нея са обсъждани варианти за увеличаване на помощта в областта на сигурността на Ирак, припомня Ройтерс. Нито един вариант не беше отстранен, пък увери американският държавен секретар Джон Кери пред Ен Би Си, като по този начин отхвърли хипотезите на някои медии, че Белият дом се е отказал поне в краткосрочен план от въздушни удари, посочва Франс прес. Единственото нещо, което президентът изключва е изпращането на американски войски да се сражават в Ирак, но той продължава да проучва други варианти, каза Джей Карни, говорителят на американската администрация. Крайната цел е да избегнем цели зони от Ирак и в района да станат убежище на екстремистите от ИДИЛ, което накрая може да се превърне в заплаха за САЩ, допълни Карни. Запитан дали е необходимо разрешение на Конгреса преди да се започнат евентуални въздушни удари, както когато бяха обмисляни удари в Сирия, Карни подчерта, че ситуацията е чувствително различна и че разликата идва от това, че Ирак е поискал помощ. След срещата в Овалния кабинет лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл заяви, че президентът е посочил, че не мисли, че ще има нужда от каквото и да е разрешение на Конгреса за стъпките, които може да предприеме във връзка с Ирак, предаде Асошиейтед прес. Паралелно с изслушването на Демпси в Сената и със срещата в Белия дом, американският вицепрезидент Джо Байдън, който е на обиколка в Южна Америка, е разговарял с трима иракски лидери, за да ги призове за единство срещу ИДИЛ. Байдън е говорил по телефона по отделно с иракския премиер шиита Нури ал Малики, с председателят на парламента Усама Абдел Азиз ан Наджафи, сунитския съперник на Малики, и с Масуд Барзани, президента на Кюрдския автономен район, уточнява Ройтерс. Във всеки разговор Байдън е подчертал нуждата от национално единство пред заплахата на ИДИЛ. Вицепрезидентът е изразил солидарността на САЩ със всички общности в Ирак в тяхната борба с ИДИЛ, допълва Франс прес. Байдън е обсъдил с Малики и мерките, които да се вземат, за да се спре напредъкът на терористите. По повод на тези мерки пък Мартин Демпси заяви, че американски военни представители работят върху различни варианти, които да предложат на Обама и подчерта необходимостта от получаването на надеждни разузнавателни данни предвид бързото напредване на ИДИЛ в Ирак, посочва Франс прес. Същевременно бившият вицепрезидент Дик Чейни, който беше най-яростен защитник на американската инвазия в Ирак преди 11 години, отправи остра нападка срещу Обама, посочва Франс прес. Обама ни повтори безброй пъти, че ще сложи край на войните в Ирак и Афганистан, сякаш беше достатъчно само да се надяваме. Риториката му сега се разби в действителността, написа Чейни във в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА. Ирак може да падне в ръцете на джихадистите, докато Обама говори за климатични промени, добави Чейни. Терористите поеха контрола върху повече територии и ресурси отколкото някога сме виждали в историята, а Обама си играе голф, каза Чейни. Същевременно специалният представител на САЩ в Афганистан Пакистан Джеймс Добинс заяви в комисия на Конгреса, че действията на ИДИЛ в Ирак засега не са оказали негативно влияние върху Афганистан, предаде ИТАР-ТАСС. Той увери, че САЩ имат намерение да се изтеглят напълно от Афганистан в края на 2016 г. и няма да създават постоянни военни бази там. От 2017 г. в Афганистан ще има само малко на брой военни дипломати и съветници, акредитирани към посолството на САЩ в Кабул.

Стихията отнесе плажа на "Смокиня" (снимки)

http://pik.bg/стихията-отнесе-плажа-на-смокиня-снимки-news192937.html

Стихията отнесе плажа на "Смокиня" (снимки)

Лошото време опропасти почивката на избралите да летуват в околностите на Созопол. Последната нощ се превърна в истински климатичен кошмар за летовниците на юг от Созопол. Скъсани диги на микроязовир заляха култовия къмпинг "Смокиня". Централният плаж е почти напълно унищожен. Стихията е отнесла каравани, а морската вода е замърсена от калните потоци, което я прави неподходяща за къпане и плуване.

Преди няколко дни на "Смокиня" преживяха друг кошмар, като станаха свидетели как торнадо бушува в морето.

Драматично е положението и в къмпинг "Градина". В морето там се е появило грамадно миризливо кафяво петно с размери на тенис корт. Хората са притеснени, че това може да е химикал или фекални води. Никой не влиза в морето от страх.

 

Едрият бизнес поиска оставка "сега и веднага" на кабинета "Орешарски"

http://offnews.bg/news/n_1/n_351920.html

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) поиска оставката на правителството с премиер Пламен Орешарски. Организацията представлява едрият бизнес в страната. Председател на организацията е шефът на "Софарма" Огнян Донев, а негови заместници са Георги Ранделов, генерален директор на "Майкрософт" в България, Атанас Гаров, управляващ директор на "Колиърс Интернешънъл", Петко Димитров, съдружник и управител на "Прайсуотърхаускупърс България", Светослав Глосов, управител на "Биад-С" ООД. КРИБ поиска оставката чрез декларация, разпространена до медиите. Ето какво се казва в нея: Точно преди една година Конфедерацията на работодателите и индустриалците поиска правителството на Република България да подаде оставка, веднага и без отлагане. Както заявихме тогава: "Ситуацията в момента обаче ни оставя една единствена алтернатива - да дадем възможност на истински активните български граждани да излъчат нов парламент в едни нови, демократични и честни избори. Без отлагане." КРИБ бе единствената работодателска организация, която видя заплахата и реагира съобразно делегираните й права. Това бе общият глас на обединените в КРИБ български работодатели и индустриалци, които осигуряват ежедневно над 800 000 работни места и също така ежедневно носят отговорност за запазването им, въпреки неадекватните действия или престъпни бездействия на призваните да представляват суверена на страната – българският народ. За този едногодишен период стана видно, че оценките и тревогите на КРИБ са основателни. Социална справедливост и реформи не бяха постигнати. Многократно рекламираните бюджетни средства в размер на стотици милиони лева за малкия и среден бизнес намериха друг получател. С действията или бездействието си държавните регулатори и други компетентни институции и органи допуснаха да бъдат нанесени тежки, често непоправими удари на реалния сектор, банките и финансовата стабилност на Република България като цяло. Енергетиката е в колапс. Продължаваме да нямаме адекватни на съвремието здравеопазване и образование. Спряха ни Еврофондовете. Понижиха ни кредитния рейтинг. Запътиха ни в обратна на европейските и трансатлантическите ценности посока. На някои българи им е трудно да кажат на глас кои са ни съюзниците и с кого имаме проблеми. В тази ситуация има само един изход и той от една година стои отворен. А именно – оставка сега и веднага , безотлагателно провеждане на предсрочни избори, формиране на национално отговорно мнозинство в парламента, което да излъчи правителство, което от своя страна да направи тази и подобни бъдещи декларации неуместни и безпредметни. Междувременно не трябва да се взимат решения с дългосрочен характер, за които впоследствие може да бъде търсена отговорност. България и отговорният български бизнес имат нужда от такова правителство.

Гръцки национали се сбиха на тренировка

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/19/2326561_grucki_nacionali_se_sbiha_na_trenirovka/?ref=rss


Двама от футболистите на гръцкия национален отбор се сбиха на тренировка в навечерието на мача срещу Япония, който има ключово значение за оцеляването им на световното първенство.

Янис Маниатис и Георгиос Тзавелас са стигнали до размяна на реплики по време на заниманието. Полузащитникът Маниатис бил толкова бесен от историята, че си запазил самолетен билет за връщане в Атина, преди да бъде успокоен от треньора Фернандо Сантош. 

Халфът на "Олимпиакос" се ядосал от...

Румен Гечев: Както паднаха лихвите по ипотеките, така ще паднат и цените във веригите

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/06/19/2326541_rumen_gechev_kakto_padnaha_lihvite_po_ipotekite_taka/?ref=rss


Депутатът от "Коалиция за България" Румен Гечев, който е сред вносителите на промените в законодателството за ипотечните кредити и за търговските вериги, увери, че както лихвите са тръгнали надолу, така и цените на храните в магазините ще последват същата тенденция.   

"Някои твърдяха, че лихвите ще вървят нагоре, а сега - цените. Погледнете ипотечните кредити - движат се надолу още преди да е влязъл в сила закона (бел. ред. - това ще стане на 23 юли), защото банките правилно...

Приетите в детските градини с 240 по-малко от обявените от Община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255186

Броят на приетите деца, родени през 2011 година, в първа група във варненските детски градини е 1851, а не 2092, както бе обявено от общината в първите часове след класирането на 31-ви май чрез съобщение до медиите. Това стана ясно от справка, която Moreto.

Младеж се обеси в село Баница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146523

20-годишно момче от врачанското село Баница сложи край на живота си. Д. М. се прибрал наскоро от гурбет в Италия. Хората го позна.ат като скромно и добро момче, без проблеми.
Снощи Даниел не се прибрал вкъщи при родителите си, а отишъл при свой приятел, който бил козар в селото. Момчетата яли, пили и нищо не подсказвало, 20-годишно момче от врачанското село Баница сложи край на живота си. Д. М. се прибрал наскоро от гурбет в Италия. Хората го позна.ат като скромно и добро момче, без проблеми. Снощи Даниел не се прибрал вкъщи при родителите си, а отишъл при свой приятел, който бил козар в селото. Момчетата яли, пили и нищо не подсказвало,

Младеж се обеси във врачанско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146512

20-годишно момче от врачанското село Баница сложи край на живота си. Д. М. се прибрал наскоро от гурбет в Италия. Хората го позна.ат като скромно и добро момче, без проблеми.
Снощи Даниел не се прибрал вкъщи при родителите си, а отишъл при свой приятел, който бил козар в селото. Момчетата яли, пили и нищо не подсказвало, 20-годишно момче от врачанското село Баница сложи край на живота си. Д. М. се прибрал наскоро от гурбет в Италия. Хората го позна.ат като скромно и добро момче, без проблеми. Снощи Даниел не се прибрал вкъщи при родителите си, а отишъл при свой приятел, който бил козар в селото. Момчетата яли, пили и нищо не подсказвало,

Атака: ГЕРБ, БСП, ДПС, не правете 60 000 служители на МВР жертва на политически съглашателства

http://www.cross.bg/ataka-dimov-politzaii-1416503.html

/КРОСС/„Няма логика да блокираш текстове в закона за МВР, които се подкрепят от синдикалните организации и от полицаите. Тези промени са дълго очаквани и необходими за подобряването на работата на служителите. Нещо повече - с приемането на този закон ще се увеличи тяхното месечно възнаграждение за труда, който те полагат, а той наистина не е малък." Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от "Атака" Димитър Димов по повод дебатите по наложеното вето от президента върху закона за МВР. Димов отбеляза, че за пореден път президентът отсъсъства от зала и не защитава своите аргументи и мотиви за налагане на ветото. Той подчерта, че според "Атака" мотивите не са продиктувани от загриженост, а се цели блокирането на този закон, което е целта на ГЕРБ и лично на Борисов. Димов обърна внимание, че президентът изпълнява директиви, спуснати му от ГЕРБ, с което уронва престижа на институцията. „Имайки предвид в какви условия работят, с каква материална база и с какъв ресурс разполагат, цяло чудо е, че все пак успяват да вършат служебните си задължения успешно. Това се дължи изцяло на отдадеността на тези хора към професията полицай, наличната им загриженост и на чувството им за дълг към Родината, а не заради заплащането, което получават, което е 5 или 10 пъти по-ниско в сравнение с редица други държави. Само че рискът да загубят живота си е един и същ навсякъде", заяви Димов

Соларни зарядни за автомобили да захранват уличните лампи, предлагат на Община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255187

Уличното осветление във Варна да се захранва от соларни зарядни станции за превозни средства. Тази възможност предложи фирма, работеща в сферата на енергетиката и възобновяемите енергийни източници, по време на заседание на временната общинска комисия по околна среда, предаде репортер на Moreto.

Борислав Гуцанов: БСП няма да сменя лидера си преди изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4145875

- Г-н Гуцанов, БСП страхува ли се от "реваншизъм до дупка" след предсрочните избори? За такъв се закани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и ви обяви война - какъв ход е това? 
- Надявам се след изборите Борисов да не вземе властта, защото не искам да се връщат едни времена, които не се помнят с добро от по-голямата част от българските граждани. Ясно - Г-н Гуцанов, БСП страхува ли се от "реваншизъм до дупка" след предсрочните избори? За такъв се закани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и ви обяви война - какъв ход е това? - Надявам се след изборите Борисов да не вземе властта, защото не искам да се връщат едни времена, които не се помнят с добро от по-голямата част от българските граждани. Ясно

Стара Загора ще се сдобие с нов наказателен паркинг и 2 "паяка"

http://starazagora.actualno.com/Stara-Zagora-shte-se-sdobie-s-nov-nakazatelen-parking-i-2-pajaka-news_34885.html

С 36 гласа „За" и нито един „против" общинските съветници на Стара Загора гласуваха днес предложението на кмета Живко Тодоров за увеличаване с 11 души на щата на звено &a...

Звездата на Белгия не тренира заради болки в крака

http://worldcup2014.actualno.com/Zvezdata-na-Belgija-ne-trenira-zaradi-bolki-v-kraka-news_34884.html

Звездата на Белгия Еден Азар пропусна последната тренировка на отбора. Той изгледа заниманието на "Червените дяволи" отстрани. Играчът на Челси завърши с остри болки в десния крак първия ма...

Своеволия във Фонд „Земеделие": Парите за коли отиват за мотори и АТВ-та

http://www.cross.bg/proekti-fonda-zakypyvane-1416502.html

/КРОСС/Всеки пети одобрен проект е за кола. Парите за джипове и яхти отиват за мотори, АТВ-та и сайтове. Това стана ясно след проведени през последната седмица редица срещи и разговори между представители на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми (БАБЕП), Държавен Фонд „Земеделие" (ДФЗ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ). „Свидетели сме на поредното своеволие във Фонда. Ръководството отново не се съобрази с указанията на МЗХ и предприе действия, целящи финансиране на скандалните проекти за директно закупуване на превозни средства по Мерки 311 и 312. От Фонда за пореден път доказаха некомпетентността си да ръководят Разплащателната агенция и нежеланието си да следват заповеди и указания, в следствие на което страдат българските селски райони" - коментира председателят на БАБЕП Ивайло Здравков. След като многократно ръководствата на двете ведомства увериха, че нито едно евро от Програмата няма да бъде похабено нецелесъобразно, управата на Фонда, вместо да отхвърли проектите, нареди те да бъдат само финансово ограничени-стъпка, която от Европейската комисия определиха за неефективно решение на проблема, тъй като въпросните средства след това няма да бъдат възстановени на държавата ни. При това, ограничението от 47хил. лв. е приложимо само и единствено за проекти за закупуване на автомобили, и важи само за обособена позиция. Всички останали проекти, вкл

Покана Африка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242665_%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 Заповядайте на нашето специално представяне с участието на Рене Метдж - спортен директор на състезанието и трикратен победител в рали "Париж-Дакар".

LG разширява възможностите при таблетите с нови модели от серията G Pad

http://www.cross.bg/predlaga-tableti-seriyata-1416501.html

/КРОСС/LG Electronics добавя три нови таблета към своята серия G Pad, предлагайки повече опции за употреба от притежателите им. Новите G Pad устройства - G Pad 7.0, G Pad 8.0 и G Pad 10.1 - бяха показани за първи път на MedPI 2014, едно от най-големите IT/Tech форуми в Европа, което се състоя между 13-16 май в Монако. Разширеното портфолио от таблети на LG, което включва и вече добре приетият G Pad 8.3, значително ще увеличи влиянието на LG на пазара на таблети. „Клиентите ни казват, че биха желали по-широка гама от устройства с достатъчно голям екран без да правят компромис с мобилността им," каза Др. Жонг-сеок Парк, президент и управляващ директор на LG Electronics Mobile Communications Company. „За разлика от смартфоните, при таблетите не важи максимата, че един размер пасва на всички. Ето защо ние създадохме серията G Pad, която предлага решения за разнообразна група от потребители, някои от които залагат изцяло на преносимостта на устройството, докато други желаят възможно най-доброто мултимедийно преживяване. G Pad предлага всичко това." Отличителни характеристики на новите таблети от серията G Pad на LG са: ● G Pad 7.0: Създаден за да бъде държан с една ръка, той е най-малкият таблет на LG и лесно преносим център за забавление, който предлага едновременно мобилност и мощност. ● G Pad 8

Кой на мястото на Станишев? БСП остава силна, поради многото уплашени от ГЕРБ

http://e-vestnik.bg/20770/koy-se-bori-za-stola-na-stnishev-bsp-vse-pak-ostava-silna-poradi-mnogoto-uplasheni-ot-gerb/

Какво става в БСП? Разнопосочните изказвания и оставки показват, че и хората вътре в тази партия не са наясно. Много колеги журналисти се изказват като големи познавачи на процесите в БСП, но само разпространяват вътрешнопартийни клюки. По принцип има журналисти и особено журналистки, които се изявяват като политически конструктори и въртят политически интриги.

Засега е ясно само, че в БСП има силно разочарование от изборите и силно недоволство от Станишев. Същевременно в БСП нямат лидер, заместител на Станишев с неговия международен авторитет, модерен, завършил в Москва, ама и с докторат от Лондон, близък с Мартин Шулц и т. н., колкото и да не го харесват вътре в БСП или извън БСП.

Повечето лица в ръководството на БСП са или провинциалисти, или нямат достатъчни силен публичен образ да станат лидери. Ако ги пресмяташ на пръстите на едната си ръка, не можеш да извадиш подходящ лидер на тази партия.
Примерно министърът Стойнев е вариант – дипломиран на Запад, по-млад, модерен, но той е технократ, едва ли ще се хване с такава работа.

Кадиев е тръгнал по пътя на Татяна Дончева, изказва се радикално против партията си, в някои случаи основателно, но оставя впечатление, че не е съвсем от принципни позиции, а това са вътрешнопартийни войни със скрити центрове на интереси. И Бареков остави лошо впечатление, като каза, че ще управлява само с Кадиев, ако БСП го избере.

Първанов вече е предател за по-голямата част от партията си, няма шанс да се върне и да я оглави. Така че в БСП имат проблем. Сега някои се оглеждат безпомощно към остарелия Стефан Данаилов дали няма да ги спаси като оглави партията.

Работата е, че БСП обективно вече не може да спечели избори с пълно мнозинство и да управлява сама. А вътре в партията има хора, които се залъгват, че това е възможно и проблемът е Станишев – той губи избори, а не БСП.

За добро или зло БСП остава силна поради множество уплашени от ГЕРБ хора, които ще гласуват за нея който и да е начело. Навремето една сива мишка като Виденов спечели със стабилно мнозинство избори след управлението на кабинета Любен Беров, по време на което СДС бяха като опозиция.

На изборите през 2013 г. БСП прибави 200 хил. гласа, а ГЕРБ загуби 600 хил., но все пак водеше с 4%. Сега на евроизборите БСП загуби гласове – взе 424 хил. гласа срещу 476 хил. през 2009 г. ГЕРБ добави – 680 хил. гласа срещу 627 хил. гласа през 2009 г. В абсолютни цифри се вижда, че става дума за относително твърди ядра. На парламентарните избори ще е по-различно, те са скоро, ще се види.

Цветанов: Днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност

http://pik.bg/цветанов-днешната-политика-на-мвр-е-в-услуга-на-организираната-престъпност-news192930.html

Цветанов: Днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност

Днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Фокус.

„Може би вие сте част от нея. Нека ви припомня операцията в Лясковец – това не е ли некомпетентност? Полицейщината е в момента. Ползвате МВР само за лични и бизнес интереси. Фалирахте министерството”, заяви Цветанов.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов каза: „Току-що казахте, че съм част от организираната престъпност, но вие сте осъден на първа инстанция”.

В реплика Цветан Цветанов заяви: „Задкулисието ме осъди на първа инстанция. Знаем, че вие сте част от това задкулисие, от организираната престъпност”.

Facebook се срина

http://offnews.bg/news/n_1/n_351907.html

Най-голямата социална мрежа Facebook се срина днес към 11 ч. Достъпът бе възстановен след около 20 минути.

Киевските власти все повече привличат вниманието на психиатрите

http://www.cross.bg/kiev-ykraiina-demarkirane-1416507.html

/КРОСС/ Москва с недоумение възприе заявлението на Украйна, че тя ще започне „едностранно демаркиране" на украинско-руската граница. Това решение беше обявено от секретаря на Съвета за национална сигурност (ССУ) в Киев Андрей Парубий след заседание с председател президентът Петро Порошенко. На 17 юни на правителството беше наредено да изработи практическите аспекти. След това президентът Петро Порошенко е длъжен да подпише указ и граничните стълбове ще започнат да се разрушават. Според руски експерти, този подход е нещо невиждано в международната практика.„Едностранно демаркиране на граници" не съществува, каза председателят на международния комитет на Държавната Дума на Русия Алексей Пушков: - Ако в Киев не са информирани, за демаркиране винаги се създава смесена комисия и с това се занимават и двете страни. Това е предмет на отделно споразумение между държавите. Границата, прокарана само от една страна, няма юридическа сила, и затова едностранното демаркиране означава постоянни гранични конфликти с Русия.Това го признават и авторитетни украински експерти. Бившият първи заместник секретар на ССУ Степан Гавриш заяви пред украинската телевизия, че „в случай на едностранно демаркиране на украинско-руската граница Русия може да обвини Украйна в завземане на част от нейната територия". И издигането по цялата граница на петметрова стена с ток по нея, което Киев също планира, е не по-малко абсурдно

Пеевски: Отказах на г-н Василев да подкрепя амбицията му за премиер

http://www.moreto.net/novini.php?n=255184

Делян Пеевски се изживява като властелин на държавата, коментира от Виена пред БТВ за първи път Цветан Василев. Собственикът на КТБ в първата си медийна изява обясни, че не е тандем с депутата от ДПС. „24 часа” потърси за коментар Пеевски по повод интервюто на банкера.

Холандецът Бруно Мартинс е с мозъчно сътресение

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/19/2326574_holandecut_bruno_martins_e_s_mozuchno_sutresenie/?ref=rss


Холандският защитник Бруно Мартинс е получил мозъчно сътресение при победата на отбора над Австралия с 3:2.

Новината за състоянието на бранителя дойде от селекционера на "лалетата" Луис ван Гаал.

"Лекарите ми казаха, че Мартинс има сътресение на мозъка. С такива травми футболистите напускат строя минимум за една седмица. Това е голяма загуба за нас", обясни Ван Гаал.

Мартинс пострада при сблъсък с голмайстора на Австралия Тим Кейхил в края на първото полувреме...

ФИФА забрани слушалките Beats по време на Световното

http://www.mediapool.bg/fifa-zabrani-slushalkite-beats-po-vreme-na-svetovnoto-news221666.html

ФИФА забрани на футблистите да носят слушалките Beats на футболните терени по време на Световното първенство в Бразилия заради лицензионен договор. Обемистите слушалки обаче са предпочитани от много от водещите играчи, което превръща форума в неофициална реклама за придобитата миналия месец от Apple компания. Цветните луксозни слушалки, създадени от рапъра Доктор Дре, вече са се превърнали в повсеместен футболен аксесоар. Неймар носеше такива на слизане от автобуса пред стадиона във Форталеза преди последната тренировка на Бразилия в навечерието на мача им с Мексико. Същата марка слушалки стояха на врата на Луиз Суарез, докато той се шегуваше със съотборниците си в една от почивките на тренировка на Уругвай, отбелязва sportal.bg  

Плодът, който повдига най-много настроението

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/plodyt-kojto-povdiga-naj-mnogo-nastroenieto-6015170

Плодове като ябълките и бананите от друга страна навяват спомени за обяд на бюрото и затова не подобряват настроението

И Цветан Василев година по-късно: Пеевски за шеф на ДАНС беше грешка

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/19/2326507_i_cvetan_vasilev_godina_po-kusno_peevski_za_shef_na/?ref=rss


"На 14 юни 2013 г. все още вярвах, че е направена грешка с номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и че след нейното отстраняване ще се тръгне по нормален път, но това не стана."

Така една година по-късно, след като изборът на Пеевски предизвика най-масовите и продължителни протести, преминали в искане за оставка на правителството и продължаващи и досега, и след като политиците от БСП и ДПС всячески се опитваха да се оправдават за този избор, и банкерът Цветан Василев се...

Бизнесът заплашва да спре да плаща за ток

http://www.vesti.bg/pari/biznes/biznesyt-zaplashva-da-spre-da-plashta-za-tok-6015169

Ще сезираме КЗК и ЕК за новите цени на тока, се казва в отворено писмо, подписано от големи браншови организации у нас

Цветан Цветанов: Днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146495

Днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Фокус.
„Може би вие сте част от нея. Нека ви припомня операцията в Лясковец – това не е ли некомпетентност? Полицейщината е в момента. Днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Фокус. „Може би вие сте част от нея. Нека ви припомня операцията в Лясковец – това не е ли некомпетентност? Полицейщината е в момента.

Пеевски: Василев да отговори за милиарда кредити за фирми - пощенски кутии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146486

Цветан Василев дължи отговор на най-важния въпрос защо управляваната от него банка е отпуснала кредити на фирми - пощенски кутии десетки пъти надвишаващи допустимото по закон. Това заяви Делян Пеевски пред ПИК след излъчената трета част от интервюто на собственика на КТБ пред бТВ от Виена.
"Нека г-н Василев признае как е отпуснал тези кредити за Цветан Василев дължи отговор на най-важния въпрос защо управляваната от него банка е отпуснала кредити на фирми - пощенски кутии десетки пъти надвишаващи допустимото по закон. Това заяви Делян Пеевски пред ПИК след излъчената трета част от интервюто на собственика на КТБ пред бТВ от Виена. "Нека г-н Василев признае как е отпуснал тези кредити за

Съдът прекрати производството срещу обвинените за убийството над Пеевски

http://offnews.bg/news/n_1/n_351905.html

Софийски апелативен съд (САС) прекрати днес производството по мярката за неотклонение на тримата обвинени за подготвяно убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски.  Вчера прокуратурата оттегли искането за постоянен арест на Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, след като станало ясно, че срещу тримата няма доказателства, които да ги уличават в повдигнатите обвинения. От съобщение на прокуратурата в четвъртък стана ясно, че прокурори от Апелативната прокуратура и ВКП са извършили проверка на делото. В резултат те установили, че доводите на Софийска градска прокуратура, с които се иска постоянен арест за тримата задържани, не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста. За днес беше насрочено делото за мярката за неотклонение на тримата на втора инстанция. Съдът нямаше друг ход освен да прекрати производството.  В съда днес, за да чуят определението на съда, дойдоха двама от обвиняемите - Венцислав Върбанов и Георги Христов. Третият - Красимир Методиев, не дойде днес в съда. Той е в прединфарктно състояние и е под лекарско наблюдение. Върбанов и Христов отказаха да коментират каквото и да било. Адвокатът на Георги Христов обясни, че клиентът му все още е обвиняем за опит за убийство. Той обясни, че тримата били подслушване от седмици и с решение на прокурор от СГП са били задържани. Според адвокат Николай Хаджигенов срещу тримата няма никакви доказателства за това, че подготвяли убийството на Пеевски. Сега на ход е прокуратурата, която трябва да прецени дали да прекрати цялото производство. Обвиняемите са категорични, че ще търсят правата си в съда в Страсбург. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване