ЕК ще предприеме действия спрямо България, ако не е спряла ”Южен поток”

http://www.mediapool.bg/ek-shte-predprieme-deistviya-spryamo-bulgaria-ako-ne-e-spryala-yuzhen-potok-news221662.html

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че вярва на българския премиер, че дейностите по "Южен поток" са прекратени, но ще предприеме действия, ако получи доказателства за обратното. Еврокомисарят по енергетиката допусна, че "Южен поток" е част от политическа игра на Русия, а не само въпрос на инфраструктура и икономика. Гюнтер Йотингер коментира и медийните информации, че в България работата по проекта продължава въпреки уверенията на кабинета в обратното. ”Ние трябва да работим с правителството и аз имам доверие на премиера. Може би ако някакви дейности продължават, но няма нови поръчки, това все пак означава прекратяване. Ако не е така – моля ви, дайте ми снимки и кадри, и аз ще предприема действия”, каза Йотингер, цитиран от БНР. Според него съдбата на "Южен поток" до голяма степен зависи от инвеститорите, защото в интерес на всички е да не се вкарват пари в подобен проект, преди да се стигне до приемливо решение, което е в съответствие с европейското законодателство. В България основните законови проблеми са три – те засягат околната среда, вътрешния пазар и конкуренцията, както и втория и най-вече третия енергиен пакет, каза комисарят, като посочи специално начина, по който в България се вземат решенията за това кой ще проектира и кой ще строи газопровода.

Борисов пред Ройтерс: "Южен поток" да продължи, но по правилата

http://frognews.bg/news_71830/

България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток", само ако се спазват всички нормативни актове на Европейския съюз.

Безплатен интернет на 4 000 публични места в Гърция

http://www.grreporter.info/Bezplaten_internet_na_4_000_publichni_mesta_v_Grciya/15680

През ноември ще стартира програмата за безплатен интернет на 4 000 места в 302 общини. До края на годината ще бъде въведен безплатен интернет и в 1 200 – 1 500 градски автобуси и тролеи, както и на 64-те спирки на метрото и електричката в Атина.

прочети повече

От днес Фелипе е крал на Испания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146247

Днес Испания официално ще посрещне новия си крал - Фелипе шести. Точно в полунощ Хуан Карлос предаде престола на сина си, след като вчера Хуан Карлос подписа закона за слизането си от власт, което беше последната формалност преди предаването на короната.
Формално Фелипе ще стане крал, след като положи клетва пред парламента. Днес Испания официално ще посрещне новия си крал - Фелипе шести. Точно в полунощ Хуан Карлос предаде престола на сина си, след като вчера Хуан Карлос подписа закона за слизането си от власт, което беше последната формалност преди предаването на короната. Формално Фелипе ще стане крал, след като положи клетва пред парламента.

Иво Прокопиев: Грешката около „убийството” на Пеевски си свърши работата

http://www.cross.bg/peevski-prokopiev-vasilev-1416470.html

/КРОСС/ „Конфликтът между Пеевски и Василев е принципен. Обикновено г-н Пеевски не казва истината. Винаги ме е притеснявало разбиването на институциите в България. В момента те са в хватката на една група хора, която е заинтересована от обществена опозиция. Една от малкото ключови институции, които се противопоставиха, беше „Икономедия", каза бизнесменът Иво Прокопиев в интервю за БТВ. Отношенията им са много сложни. В продължение на четири-пет години, благодарения на голямата финансова подкрепа, тази групировка се разрасна. Цялата гигантска структура притежава активи от 11-12 милиарда и е неуправляема. С течение на времето тази структура започна да се огъва под собствената си тежест. Тези пари ги няма, те са от заеми. Тази олигархична пирамида се разпада под собствената си тежест, смята Прокопиев. Василев намекна, че крайният собственик на структурата, към която текат пари, е г-н Пеевски. Финансовите институции не финансират дружества с неясен собственик. Ако законодателството е спазено, БНБ и КТБ знаят кой е крайният собственик, коментира Прокопиев. Нека да кажат кой е той. Според бизнесмена, основата на конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев е желанието да се придобие някаква банкова институция. Бяхме свидетели на грешките, които направи прокуратурата направи, но грешката около „убийството" на Делян Пеевски си свърши работата - да подрони авторитета на Цветан Василев. Това е феноменът, който разбива институциите

Стефан Аврамов: За екоминистерството национален парк "Българско Черноморие" е обречен

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/19/2325962_stefan_avramov_za_ekoministerstvoto_nacionalen_park/?ref=rss


Точно една година след като БСП се ангажира със създаване на национален парк "Българско Черноморие", ексертите от БАН предадоха на Министерството на околната среда и водите проекта с необходимите за това документи и карти. Той обаче предизвика остри критики от страна на собственици на земи по крайбрежието, на експерти от системата и от природозащитните организации. В средата на седмицата, предвидена за обществени обсъждания, "Дневник" потърси Стефан Аврамов – експерт "Защитени територии и...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/06/19/2326098_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Преглед на варненския печат - 19 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=255142

90 непълнолетни момичета от Варна и областта на възраст от 14 до 18 г. са станали майки през периода 1 януари – 30 септември 2013 г. Това е водещото заглавие в днешния брой на в. ”Черно море”. Само за 5 от бебетата е имало риск от изоставяне.

Близки на убития Емил от "Горубляне" излизат на протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146242

Близки и приятели на 18-годишния Емил от столичния квартал „Горубляне”, който загина, след като бе прободен с нож от англичанин, се събраха на протест пред Младежкия театър в София, съобщава "Нова телевизия".
„Трябва да има справедливост за Емо. Искаме максималната присъда”, каза пред камерата на Нова ТВ Добри, който е организатор на протеста. Близки и приятели на 18-годишния Емил от столичния квартал „Горубляне”, който загина, след като бе прободен с нож от англичанин, се събраха на протест пред Младежкия театър в София, съобщава "Нова телевизия". „Трябва да има справедливост за Емо. Искаме максималната присъда”, каза пред камерата на Нова ТВ Добри, който е организатор на протеста.

Хърсев и Заимов: Банките са стабилни, няма опасност за парите

http://www.cross.bg/zaimov-gynev-hursev-1416469.html

/КРОСС/Няма никаква опасност за парите на хората в банките, увериха финансистите Матрин Заимов и Емил Хърсев. В сутрешния блок на Нова тв те коментираха ситуацията с КТБ и обвинението срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, че не е спрял източването на частната банка. "Ефектът на доминото, който важи за банковата система, не бива да се надценява в България. Българските банки са много независими една от друга, те нямат взаимни депозити", смята Хърсев. "Няма опасност за други банки в България", потвърди Заимов. Финансистите - и двамата бивши подуправители на БНБ - се изказаха скептично относно вината на Цветан Гунев. Според тях такива нарушения би следвало да се разследват от банковия надзор, а не от полиция и прокуратура, които не са достатъчно компетентни. "БНБ е независима институция и такъв тип действия не са нормални", допълни Заимов. Двамата прогнозираха, че Гунев ще бъде оправдан.  

ЕК: „Южен поток“ не е прекратен, а спрян

http://econ.bg/Новини/ЕК-Южен-поток-не-е-прекратен-а-спрян_l.a_i.551170_at.1.html

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" не е прекратен, а е спрян засега, докато не отговори на законовите изисквания. Това заяви снощи...

Цветан Василев: Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС беше грешка

http://offnews.bg/news/n_1/n_351841.html

"На 14 юни 2013 година все още вярвах, че е направена грешка с номинацията на Пеевски и след нейното отстраняване ще се тръгне по друг път. Разбрах че не е така в началото на септември, тогава започнаха и първите искри." Това заяви банкерът Цветан Василев във втората част от интервюто си за bTV. Цялото ще бъде показано в предаването "120 минути".  По думите на мажоритарния собственик на КТБ враждата между него и Делян Пеевски е започнала още през септември, а причината за това е използването на името на Василев "за всякакви лоши практики". По темата за "Булгартабак" Василев заяви, че като публична компания, в нея не трябва да се случва това, което става там сега. "Знам, като участник в управлението на "Булгартабак", че от него се източват средства. Регулатора не е в състояние да въздейства, защото е заплашен, а източваните средства отиват в нечии лични сметки", заяви Василев. По него думи източените пари са "огромни", а прокуратурата дори не се интересува кой е реалният собственик на компанията.  По думите на Цветан Василев в търга за изпълнител на проекта "Южен поток" в България също е имало високо ниво на корупция и търга трябва да се повтори. "Делян Пеевски не е длъжник на КТБ, но само формално. Той притежава набор от фирми, които се обслужват от банката, а техните собственици са номинални. Крайният собственик е скрит. Представляващите тези компании хора и започнаха необслужване на тези кредити, което значи малко повече работа за банката, но това няма да се отрази на нашето финансово състояние.", коментира Василев. Взимал ли е участие в управлението на медиите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски в НБМГ, Василев отговори, че в редакционната политика той пръст няма и дори не знае къде редакцията и кой е главен редактор на един от вестниците от групата, който остана неназован. Василев коментира още, че не чете тези вестници, защото "нивото на списване е ниско". Вчера пред  "24 часа" Делян Пеевски коментира първата част от интервюто на Василев с думите, че банкерът бил ядосан, защото депутатът от ДПС не подкрепил собственика на КТБ за премиер.  "Аз със сигурност не се изживявам като властелин на държавата и с нито едно мое действие не се показвам като такъв. Обратното – наблюдавам, че с всички свои действия обаче г-н Василев показва, че тъкмо той се изживява като недосегаем властелин на държавата. Иначе как да си обясня публикациите в медиите, че е отпускал от КТБ кредити на свързани с него лица, които десетократно са надвишили размера на парите на държавните предприятия и българските граждани, които са му поверени, посочи Пеевски."

В газовия спор между Москва и Киев не остана икономика - само политика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242658_%D0%92+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0

 Руският “Газпром” въведе авансово плащане за Украйна, чиято компания “Нафтогаз” така и не плати дори отчасти газовия си дълг. Затова горивото, подавано в украинската тръбопроводна система, може да се ограничи само до транзитния обем, пише “Росийская газета”.

Според шефа на “Газпром” Алексей Милер до руско-украинската граница ще се доставя толкова гориво, колкото са поръчали европейците, посочва официозът. “Ако разберем, че на украинска територия се взема гориво без разрешение, ще вдигнем доставките чрез “Северен поток” и “Ямал-Европа”, ще напомпаме още газ в подземните хранилища”, пояснил Милер.

До три години Русия може да се откаже от Украйна като страна-транзитьор на газ за Европа, прогнозира президентът на Руския газов съюз Сергей Чижов.

“Имаме два варианта как бихме могли в най-близко бъдеще да минем без Украйна. Първо, да увеличим с близо 15 на сто доставките чрез построените вече газопроводи като “Северен поток”. Второ, ще може да подаваме газ чрез новия “Южен поток”, естествено ако Европейската комисия не възпрепятства изграждането му. Тогава още през 2017 г. формално вече няма да имаме нужда от Украйна като транзитьор на газ”, пояснява експертът за “Росийская газета”.

Вчера “Газпром” сезира арбитража в Стокхолм с искане за събиране на дълга от “Нафтогаз”. Украинскаат компания почти веднага настоя в насрещен иск да се определи справедлива, пазарна цена за газа, доставян от “Газпром”, напомня “Новие известия”.

Руски експерти твърдят пред вестника, че съдебните процедури може да се точат с години. “Независимо каква е присъдата, Украйна ще я оспори и ще прави всичко, за да не изпълнява нарежданията”, смята Сергей Правосудов.

“В момента Украйна фактически е във фалит, затова проблемът би могло да се реши, като се признае фактическият фалит на “Нафтогаз” и дългът се компенсира с разпродажба на имуществото й, добавя специалистът.

“Има смисъл да уреждаш нещата, само ако го желае и другата страна. Украйна обаче явно не го желае”, коментира колежката му Светлана Мелникова. “Газпром” врътна кранчето на Киев и това изобщо не учуди експертите - в този въпрос вече не остана никаква икономика, само политика, забелязва изданието.

Руският външен министър Сергей Лавров предположи по-рано, че зад позицията на Украйна по газовите въпроси може да стои някаква трета държава, посочва печатът. “Независимая газета” припомня “интереса на американците към засилване на контрола над украинската енергетика”. Синът на вицепрезидента Джо Байдън например влезе в директорския борд на “Бурисма” - частна петролногазова компания в Украйна, пише всекидневникът.

“За САЩ е изгодно да има конфликт и криза между Европа и Русия” и Щатите подкрепят Украйна, “заела неоправдано твърда позиция за положението, в което се намира”, казва пред “Новие известия” Сергей Правосудов.

Според шефа на “Нафтогаз” Андрий Коболев украинските власти имат план за действия, в случай че Русия спре да им подава газ. Но даже ако Европа реши някакси да пренасочва свой газ към Украйна, ще се изправи пред баналния проблем с количеството гориво. В близките пет години ситуацията на европейския енергиен пазар ще е доста напрегната. При всичкия си стремеж към икономии Европа не може да сваля нивото на потребление под определена летва. А собственият европейски добив стабилно намалява, отбелязва всекидневникът.

При недостиг на газ в транзитната тръба най-силно ще пострадат България и Словакия, заявява в коментар за “третата газова война” от електронния в. “РосБизнесКонсалтинг” руският аналитик Михаил Корчемкин.

За разлика от конфронтацията през 2009 г. обаче двете страни няма да останат съвсем без газ, защото ЕС вече уреди на своя територия реверсивни доставки, макар и в ограничен обем. Освен това има възможност да се запълва тръбопроводът “Северен поток”, заобикалящ Украйна, който работи от 2011 г. - това ще компенсира част от дефицита в Европа, пише мрежовото издание.

Лятната консумация на газ в Украйна съвпада с обема на вътрешния добив - към 1,7 милиарда кубика месечно, тъй че до края на септември все още има време Киев да се разбере с “Газпром”, заявява украинският бизнес наблюдател Олександър Парашчи.

През зимата обаче реверсивните количества ще са недостатъчни, за да спасят положението. Ако страните не се споразумеят, Украйна ще започне да взема за себе си от транзитния газ. Повод все ще се намери - например като обезщетение от Русия за присъединяването на Крим или като прихващане заради надплатени суми, смята експертът.

Засега Украйна си запазва шанса да получи по-ниска цена и не рискува нищо, твърди той. “Газпром” също печели в тази ситуация, тъй като част от неговите договори са обвързани със спотовата цена, а тя расте, добавя Корчемкин. Ако обаче страните не се разберат до началото на отоплителния сезон, ще изгубят всички - Украйна ще остане без газ, “Газпром” - без доходи, а в Европа ще има недостиг на гориво заради ниското налягане в украинските хранилища, заключава “РосБизнесКонсалтинг”.

Повторение на ситуацията от 2009 г. е последното, което биха желали “Газпром” и Русия, заявява пред “Ведомости” Алексей Гривач, зам.-директор на федералния фонд за енергийна сигурност.

Преди да наложи режима на авансово плащане, предвиден в договора, “Газпром” два месеца проявяваше невероятна гъвкавост. Руският концерн явно е готов да уреди нещата. До момента украинският му партньор обаче предпочиташе да разговаря с ултиматуми. Дали ще са възможни нови отстъпки от страна на “Газпром” или по-гъвкава позиция от страна на Украйна - това до голяма степен ще зависи и от развитието на политическата ситуация, изтъква експертът.

“Комерсант” прави равносметка на “първия етап от газовата война”. “Газпром” получи само малка част от дълга и изгуби 5 милиарда куб. метра газ, складирани от Украйна в нейните хранилища. Киев получи безплатен газ и спечели време, а най-губещ излезе Евросъюзът, който отпусна на Украйна пари, без нищо да получи в замяна. Брюксел вече няма намерение да подкрепя Киев само от политически съображения, а тъкмо позицията на ЕС ще е най-важна на новия етап от газовите преговори, който неизбежно предстои до есента, пише руският вестник.

Art Basel - световният център на изкуството

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ba8114b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C3460Ca0Cart0Ebasel0Esvetovniiat0Ecentyr0Ena0Eizkustvoto0H1746140C/story01.htm

Автопортрет на Уорхол е най-скъпо продадената досега творба в рамките на най-голямото изложение на модерно и съвременно изкуство


Цветан Василев: Кой е собственикът на 80% от „Булгартабак”?

http://www.cross.bg/vasilev-peevski-tzvetan-1416468.html

/КРОСС/ „В последната година г-н Пеевски стигна прекалено далеч и вече се изживява като властелин на България", каза банкерът Цветан Василев в интервю за БТВ от Виена. Ако България иска да прилича на нормална европейска страна, тя не трябва да бъде Страната на Делян Пеевски, допълни той. Готов съм да съдействам на разследването, заяви Цветан Василев. Според банкера, отношенията им са се ограничавали рамките на бизнеса. „Не бих казал, че този човек няма качества, напротив - исках да заложа на положителните му качества. За жалост, той се оказа не достоен за това. Политиците идват и си отиват, за да покажат на бизнеса колко много зависи от тях. Това е драматично. Голяма част от бизнеса не смее да каже публично колко сделки се разпределят по тайни канали. Те разпределят всички строителни обекти в страната". Пример за това е предприемачът Иван Мирински, посочи Василев и го определи като марионетка. Държавните поръчки се разпределят основно по каналите на човека, който в момента обяснява как аз, едва ли не, съм искал да го убия, посочи Василев. „Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам подобни начинания на Пеевски или който и да било друг? „Свързани фирми и лица" е правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни, че не създават работни места", каза банкерът в отговор на въпрос за финансирани от него с държавни пари бизнес начинания на Делян Пеевски

Чиновниците с право да стачкуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=255162

Чиновниците да имат право да стачкуват ефективно и да подписват колективни трудови договори с шефовете на ведомствата, в които работят. Тези идеи за промени в Закона за държавния служител ще обсъди утре Съветът по административна реформа, под ръководството на вицепремиера Даниела Бобева.

Западът не може да подреди пъзела в Ирак чрез война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242657_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D1

 Инстинктивната реакция на Запада, когато избухне международна криза, е да зададе два въпроса: какво да направим и кои са добрите?

Но когато става дума за разпадането на Ирак, мрачната истина е, че там няма добри, които да бъдат подкрепени, и липсват приемливи политически възможности. Всичко, с което разполагаме, са лоши варианти, хаос и трагедия. Това означава, че е жизнено важно да се води смирена политика и да има ясно усещане за приоритети.

Новината, че “Ислямска държава в Ирак и Леванта”, известна като ИДИЛ, е превзела Мосул, втория по големина град в страната и вероятно се насочва към Багдад, изглежда като отрезвителна. В крайна сметка това е ислямистка група, която дори Ал Каида смята за недопустимо опасна. Централното правителство в Ирак начело с Нури ал Малики - въпреки всичките си кусури и сектантство - очевидно е за предпочитане пред ИДИЛ.

Най-близкият съюзник на Малики в региона е Иран, страна, която Западът все още смята за най-голямата стратегическа заплаха в Близкия изток. А когато стане дума за Сирия, ИДИЛ и Западът всъщност споделят обща цел - свалянето на Башар ал Асад.

Ако победата над ИДИЛ сега е основната цел на Запада, означава ли това, че трябва да се съюзим със сирийското правителство, Иран и Русия? Вече се говори за преки консултации между САЩ и Иран по въпроса за Ирак - макар че Западът продължава да е в конфронтация с Иран заради неговата ядрена програма. В същото време отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската си точка от години насам заради кризата в Украйна.

Една политика, фокусирана преди всичко върху “вътрешната сигурност”, може да принуди западните правителства да стигнат неохотно до извода, че продължаването на управлението на президента Асад в Сирия е по-малката от двете големи злини. Въпреки всичките си грехове, режимът на Асад никога не е вземал на прицел Запада.

Но Асад е толкова затънал в кръвопролития, че съюзяването с него би нанесло огромен удар върху Запада в собствените му очи и върху авторитета на неговите ценности по света. Едно от предимствата на либералните демокрации е, че въпреки всичките им грешки и лицемерие, те се стараят да подкрепят не само интереси, но и ценности.

Добронамерените либерали се стараят да намерят решение с аргумента, че военната помощ трябва да се предоставя на по-либерални сили, които се борят едновременно с режима на Асад и с ИДИЛ. Няма съмнение, че в редиците на сирийската опозиция има храбри и достойни за възхищение хора. Но се изисква прекалено много убеденост, за да повярваме, че ако Западът застане зад тях, нещата ще се подобрят. Напротив, съществуват множество доказателства, които показват, че “либералите” имат много малък шанс да се задържат на власт след падането на една близкоизточна диктатура. От Ирак през Либия чак до Египет прозападните либерали биват изтиквани встрани.

Привържениците на пряката военна намеса на Запада в конфликтите - а и онези, които са против нея - пренебрегват скорошната история, за да защитят позициите си. Истината е, че водената от САЩ коалиция нахлу в Ирак през 2003 г. и сега страната е в разпад, цари кървав хаос и вилнее едно необуздано ислямистко движение. От друга страна, Западът не се намеси в Сирия - но и тази страна е в разпад, там цари кървав хаос и вилнее едно необуздано ислямистко движение.

Смилете се над горките политици, които трябва да се справят с всичко това. В тази ситуация изглежда примамливо да се завърнем към хладнокръвния реализъм - от вида, популярен в Москва, Пекин и Тел Авив - и да заявим, че единственият правилен въпрос е “какви са националните ни интереси?”.

Предвид извънредно трудното постигане на положителни резултати в сложни общества, които едвам разбираме, по-скоро съм привърженик на този подход. Но въпросът “кое е в наш интерес” не е толкова прост, колкото изглежда. Разумно е да се фокусираме върху тероризма. Интервенционистите обаче настояват, че изначалните инкубатори на тероризма са провалените държави и продължителните войни. Затова трябва да се намесим, за да стабилизираме ситуацията.

Антиинтервенционистите отговарят, че тъкмо западната намеса във войните в Близкия изток ще предизвика тероризма. Изглежда, че службите за сигурност - тези крайни реалисти - споделят антиинтервенционистката позиция. За момента те предпочитат опитите за удържане на терористичната заплаха чрез разузнаване и удари с безпилотни самолети.

Насред цялата тази бъркотия кои са принципите, които трябва да залегнат в основата на западната политика? Бих предложил три: националният интерес, хуманитарната помощ и смиреността. Основната цел на Запада сега трябва да бъда победата над джихадистките сили. Основната хуманитарна цел е да се удържа насилието, което се разпространява в Ирак и което вече отне над 150 000 живота в Сирия. За щастие, това съответства на целта за възпиране на тероризма.

Хуманитарният импулс освен това трябва да направи Запада много предпазлив с военните намеси, които биха увеличили броя на жертвите и биха дестабилизирали допълнително региона. Западната военна сила трябва да бъде прилагана само когато съществува категорична антитерористична обосновка или причина да смятаме, че намесата решително ще наклони баланса на силите по начин, който би довел до устойчив политически резултат.

Тук е мястото на смирението. Историята на последното десетилетие в Близкия изток показва, че западната военна сила, макар и способна да постигне бързи победи на бойното поле, има пренебрежимо малки постижения в установяването на трайни и приемливи политически резултати. Президентът Барак Обама изглежда е научил този урок, въпреки че политическите му опоненти създават впечатление, че са предпочели да го забравят.

40 жилища в Карлово ударени от мълния

http://www.vesti.bg/novini/40-zhilishta-v-karlovo-udareni-ot-mylniia-6015151

Мълния е ударила три карловски квартала. Изгорели са електроуредите на десетки домакинства. По думите на хората това се случва за втори път тази година.

Виетнам девалвира валутата си, за да стимулира износа

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ba81151/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cvietnam0Edevalvira0Evalutata0Esi0Eza0Eda0Estimulira0Eiznosa0H1746150C/story01.htm

Cамо през първите пет месеца на годината страната е отчела търговски излишък от 1,6 млрд. долара, посочи централната банка


Близки на убития от англичанин Емил излизат на протест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146236

Близки и приятели на 18-годишния Емил от столичния квартал „Горубляне”, който загина, след като бе прободен с нож от англичанин, се събраха на протест пред Младежкия театър в София, съобщава Близки и приятели на 18-годишния Емил от столичния квартал „Горубляне”, който загина, след като бе прободен с нож от англичанин, се събраха на протест пред Младежкия театър в София, съобщава "Нова телевизия". „Трябва да има справедливост за Емо. Искаме максималната присъда”, каза пред камерата на Нова ТВ Добри, който е организатор на протеста.

Русия нападна своите: Пешеходци!

http://worldcup2014.actualno.com/Rusija-napadna-svoite-Peshehodci-news_34822.html

"Пешеходци!", изригна срещу Сборная руският сайт "Газета" след безличието при 1:1 с Южна КОрея. "Най-голямата скука на Световното. Играта приспа публиката", коментира ис...

Вие не сте Филип Кутев, господин Кутев. Това ви е проблемът

http://cite.actualno.com/Vie-ne-ste-Filip-Kutev-gospodin-Kutev-Tova-vi-e-problemyt-news_34823.html

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов към колегата си от БСП Антон Кутев по време на обсъждането на президентското вето на Закон за МВР.

Заблуден куршум едва не уби невръстен фен

http://worldcup2014.actualno.com/Zabluden-kurshum-edva-ne-ubi-nevrysten-fen-news_34824.html

7-годишно момче оцеля на косъм след мача Бразилия - Мексико (0:0). Инцидентът стана на метри от фен зоната във Форталеза, където се игра срещата. Според очевидците малчуганът бил ударен от заблуден ку...

При резил срещу Уругвай Англия губи $400

http://worldcup2014.actualno.com/Pri-rezil-sreshtu-Urugvaj-Anglija-gubi-400-news_34825.html

В Англия изчислиха, че при провала тази вечер от Уругвай, бизнесът на Острова ще загуби около 400 млн. паунда. Причината е много голям процент от феновете ще спрат да гледат Световното, ако "Трит...

Уругвай със Суарес бие Англия, смята футболният мениджър Милен Георгиев

http://worldcup2014.actualno.com/Urugvaj-sys-Suares-bie-Anglija-smjata-futbolnijat-menidjyr-Milen-Georgiev-news_34826.html

Футболният мениджър Милен Георгиев коментира днешните мачове от груповата фаза на световното първенство. Пред "Стандарт" той сподели какви са очакванията му. Двубоят между Англия и Уругвай ...

Facebook се срина

http://interest.actualno.com/Facebook-se-srina-news_34827.html

От известно време насам Facebook започна с обновяване на целия си интерфейс. Повечето от нас вече са с новата визия, която явно създава проблеми. Заради обновяването на социалната мрежа се получи срив...

Фарадж формира своя група в ЕП

http://europe.actualno.com/Faradj-formira-svoja-grupa-v-EP-news_34830.html

В сряда британският еврофоб Найджъл Фарадж обяви, че е формирал своя група в ЕП благодарение на присъединяването на отлъчил се член на френската крайнодясна партия „Национален фронт&rdqu...

Бизнесът отказва да плаща новите цени на тока

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242656_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B

 Големите потребители на ток ще предприемат безпрецедентна акция в знак на протест срещу популисткото определяне на цените на електроенергията. Предприятията ще спрат да плащат за ток, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри предложените нови цени, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Фирмите не са съгласни с готвеното увеличение от 2.29 лв. за мегаватчас на мрежовата компонента и над 2 лв. за мегаватчас на началната цена на търговете за електрическа енергия. Преди дни те изпратиха протестно писмо до институциите, но никой не им обърна внимание. Затова вчера 4 организации - Българската стопанска камара, Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на металургичната индустрия и Минно-геоложката камара, излязоха с открито писмо по проблема. Те ще сезират ЕК и Комисията за защита на конкуренцията.

"Няма да плащаме, докато не се вразумят. Трябва да е ясно какво искаме да правим - да произвеждаме и да изнасяме или нещо друго", каза  Константин Стаменов от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, в която членуват фирми като "Агрополихим", "Актавис", "Златна Панега Цимент", "Стомана Индъстри", "Тракия Глас България" и др. Според колегата му от федерацията Константин Делисивков тежестта от предстоящото намаление на тока за бита с 0.66% ще натовари бизнеса с над 43 милиона лева допълнителни разходи за година. 

Компаниите смятат, че новите цени ще доведат до загуба на работни места не само в голямата индустрия, но и при средния и малкия бизнес. В същото време, в противоречие на европейските практики, вече една година електроенергията, която се изнася, е по-евтина от тази за вътрешния пазар. "Вместо да прилагаме мерки за повишаване износа на наша продукция, чрез износа на електроенергия на преференциални цени стимулираме икономиките на съседните държави и износа на работни места. А експортът на суровини, каквато е и електроенергията, не създава добавена стойност в икономиката на България", се посочва още в отвореното писмо. Според бизнеса вносът на ток също се възпрепятства, а в определени периоди на съседните пазари има по-евтина електроенергия. "За да не се закриват предприятия, за да се запазят работните места и българската индустрия, с това отворено писмо предупреждаваме, че няма да приемем повишаване на цените на електроенергията и на съпътстващите такси и ще откажем плащания по новопредлаганите цени", пишат организациите.

"Парите в системата така или иначе не достигат и все някой на някого дължи. Едно ново неплащане ще превърне кризата в катастрофа", категорична бе вчера Иванка Диловска, председател на Института за енергиен мениджмънт.  Тя заяви, че изходът е производители и потребители да направят спешен план за излизане от кризата. В настоящата политическа обстановка обаче е наивно да се смята, че това може да стане. "Решението е да се намери смел човек, който да повиши цените за бита", каза Диловска.

Това е поредният скандал, който се разразява в енергийния сектор от началото на годината. През януари трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", започнаха да си прихващат суми, които НЕК им дължи за закупен, но неплатен зелен ток. Спорът бе за 347 милиона лева. Решението на ЕРП-тата доведе до криза в НЕК. ДКЕВР започна наказателна акция срещу снабдителните фирми на ЕРП-тата и откри процедура за отнемане на лицензиите им.

Джулиет Кинчин: Дизайнът носи щастие, но често вреди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4145644

С кураторката от МоМА, която пристига за фестивала
One Design Week в Пловдив, разговаря Ася Владимирова

Джулиет Кинчин е куратор в Департамента за дизайн и архитектура на МоМА (Museum of ModernArt ) в Ню Йорк. Тя има редица публикации за историята на дизайна и декоративните изкуства от ХIХ и ХХ в. Кинчин се присъединява към екипа на МоМА след С кураторката от МоМА, която пристига за фестивала One Design Week в Пловдив, разговаря Ася Владимирова Джулиет Кинчин е куратор в Департамента за дизайн и архитектура на МоМА (Museum of ModernArt ) в Ню Йорк. Тя има редица публикации за историята на дизайна и декоративните изкуства от ХIХ и ХХ в. Кинчин се присъединява към екипа на МоМА след

Проливните дъждове причиниха наводнения и взеха една жертва

http://www.mediapool.bg/prolivnite-dazhdove-prichiniha-navodneniya-i-vzeha-edna-zhertva-news221661.html

Проливните дъждове, които се изсипаха в последните 24 часа, предизвикаха на много места в страната наводнения на мазета, приземни етажи и търговски площи. Синоптиците предупреждават, че поройните дъждове ще продължат до края на седмицата и понеже почвата вече е наквасена достатъчно, изсипващите се води ще останат на повърхността и ще са опасни за наводнения.   След дъждовете в сряда привечер бе обявено бедствено положение в софийските общини Чавдар, Мирково и Златица.   Силен дъжд, градушка и торнадо премина през село Чавдар в сряда следобед и привечер. Екипи на пожарната цяла нoщ отводняваха, електротехници отстраняваха авариите след падналите електрически стълбове, съобщи бТВ.   В село Челопеч има наводнени мазета, а Църквище и Карлиево са буквално "обрулени", разказаха жители на населените места, цитирани от БГНЕС.   В Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб, съобщиха от областната администрация.   Щабът координира неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на цялата област с областното пътно управление, областната дирекция на МВР, областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" и кметовете на общини.   Карловското село Климент също е в бедствено положение след едночасов порой. Има наводнени приземните етажи и мазетата в десетина къщи.   На много места в страната едри ледени късове и унищожиха посеви и реколта.   Пороите взеха една жертва   Пороите взеха една жертва. Труп на мъж е бил намерен тази сутрин между кварталите "Марийно" и "Вулкан" в Димитровград, които снощи бяха връхлетени от мощна гръмотевична буря и порой.   Тялото е било открито от местни жители в дълбока локва. Все още не е ясна причината за смъртта.   От полицията в Хасково заявиха, че становището на съдебния лекар е, че при първоначалния оглед на трупа не са констатирани следи от насилие. Оттам допълниха, че сигналът за инцидента е постъпил в четвъртък сутринта от дъщерята на мъжа, която се притеснила, тъй като не се е прибрал.   Цяла нощ огнеборците са отводнявали къщи и една детска градина в Димитровград. Освен това са разчиствали и паднали дървета в Харманли и Тополовград.   Четири села в община Карлово - Климент, Войнягово, Дъбене и Каравелово, пострадаха от пороя и бурята миналата нощ. Около 15 къщи в ромската махала на карловското село Климент са наводнени от пороя, изсипал се в Подбалкана. Паднали са няколко селскостопански постройки, съобщи зам.-кметът на Карлово Данка Зидарова-Люртова.   Заради пороя снощи съседните села Войнягово и Дъбене са останали без ток, но екипи на ЕВН са отстранили авариите късно през нощта. На този етап няма бедствено положение, уточни зам.-кметът.   Комисия от общината и "Напоителни системи" оглежда щетите след бедствието.   По-малко от 50 см остават да прелее големият язовир край село Климент, който се стопанисва от "Напоителни системи". Затова специалистите са решили да бъде пусната малка част от обема на язовира, тъй като довечера се очакват нови проливни валежи. Пътищата до и около селото също са под вода.   Мълния е ударила три карловски квартала. Изгорели са електроуредите на десетки домакинства. По думите на хората това се случва за втори път тази година.   Част от къща в старозагорския квартал "Лозенец" се е срутила след снощните обилни валежи. Живеещите в нея не са пострадали. Евакуирани са и са прекарали нощта при съседи. Помещения в други пет къщи са наводнени.

Бедствено положение в софийски села заради пороите

http://www.mediapool.bg/bedstveno-polozhenie-v-sofiyski-sela-zaradi-poroite-news221661.html

Бедствено положение е обявено в общините Чавдар, Мирково и Златица заради поройните дъждове, съобщиха от областната администрация на Софийска област. Силен дъжд, градушка и торнадо премина през село Чавдар. Екипи на пожарната цяла нoщ отводняваха, електротехници отстраняваха авариите след падналите електрически стълбове, съобщи бТВ. В село Челопеч има наводнени мазета, а Църквище и Карлиево са буквално "обрулени", разказаха жители на населените места, цитирани от БГНЕС. В Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб, съобщиха от областната администрация. Щабът координира неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на цялата област с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" и кметовете на общини. Карловското село Климент също е в бедствено положение след едночасов порой. Има наводнени приземните етажи и мазетата в десетина къщи. На много места в страната се едри ледени късове и унищожиха посеви и реколта. И в четвъртък има опасност от нови порои. Предупредителен жълт код за проливни дъждове, гръмотевични бури и градушки е обявен в Северна и Източна България От Министeрството на околната среда предупредиха и за повишение на нивата на реките Огоста, Искър и Янтра. Заради дъжда е възможно да бъдат достигнати високи и критични прагове. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес се очакват дъждове между 13 и 60 литра на квадратен метър.

Мълния удари три квартала в Карлово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146230

Мълния е ударила три квартала в Карлово, изгорели са електроуредите на десетки домакинства. Според потърпевшите това се случва за втори път тази година, съобщава "Нова телевизия".
Сервизите в града са затрупани с работа. Затова потърпевшите са внесели подписка до електроразпределителното дружество, с която настояват да ги обезщетят. Мълния е ударила три квартала в Карлово, изгорели са електроуредите на десетки домакинства. Според потърпевшите това се случва за втори път тази година, съобщава "Нова телевизия". Сервизите в града са затрупани с работа. Затова потърпевшите са внесели подписка до електроразпределителното дружество, с която настояват да ги обезщетят.

Селяни не си дават “Ленин”, “Г. Димитров” и "Васил Коларов"

http://www.cross.bg/georgi-vasil-dimitrov-1416467.html

/КРОСС/Общинският съвет в старата столица Велики Преслав не успя да преименува 14 улици, кръстени на соцвождовете Ленин, Георги Димитров, Васил Коларов и местния партизанин Стефан Стойчев. Около 30 души от 6-те села, в които трябваше да има "възродителен" процес, дойдоха на последната сесия на ОбС настроени за протест. Преди това хората направиха подписки срещу смяната на имената. Затова съветникът от ГЕРБ Иван Иванов предложи отлагане на горещата точка и колегите му приеха, пише "Труд". Хората от селата коментират, че искат нов асфалт за улиците, а не нови имена. Освен това най-голямото им притеснение е, че прекръстването ще повлече разходи за смяна на документите им. Поне 550 души ще трябва да подменят лични карти, шофьорски книжки дори и дипломи. Това прави поне по 84 лв. на човек. Дори сесията да реши да натовари общината с разходите, те не са предвидени в бюджета за тази година, коментира кметът на Велики Преслав Александър Горчев (БСП). Като историк по образование неговото мнението е, че е най-добре историята да дава оценка, а разрушаването на паметници и преименуването на улици е недопустимо. Инициаторът за новите имена - съветникът Станислав Йорданов ("Синя коалиция") обаче е категоричен, че актът е морален и справедливостта за делата на някои хора от миналото трябва да възтържествува. Най-много са улиците, кръстени на шуменеца и бивш премиер и БКП-ръководител Васил Коларов - по една във всяко от шестте села. Предложението беше в с

Селяни не си дават “Ленин”, “Г. Димитров” и "Васил Коларов"

http://www.cross.bg/vasil-ylitzi-georgi-1416467.html

/КРОСС/Общинският съвет в старата столица Велики Преслав не успя да преименува 14 улици, кръстени на соцвождовете Ленин, Георги Димитров, Васил Коларов и местния партизанин Стефан Стойчев. Около 30 души от 6-те села, в които трябваше да има "възродителен" процес, дойдоха на последната сесия на ОбС настроени за протест. Преди това хората направиха подписки срещу смяната на имената. Затова съветникът от ГЕРБ Иван Иванов предложи отлагане на горещата точка и колегите му приеха, пише "Труд". Хората от селата коментират, че искат нов асфалт за улиците, а не нови имена. Освен това най-голямото им притеснение е, че прекръстването ще повлече разходи за смяна на документите им. Поне 550 души ще трябва да подменят лични карти, шофьорски книжки дори и дипломи. Това прави поне по 84 лв. на човек. Дори сесията да реши да натовари общината с разходите, те не са предвидени в бюджета за тази година, коментира кметът на Велики Преслав Александър Горчев (БСП). Като историк по образование неговото мнението е, че е най-добре историята да дава оценка, а разрушаването на паметници и преименуването на улици е недопустимо. Инициаторът за новите имена - съветникът Станислав Йорданов ("Синя коалиция") обаче е категоричен, че актът е морален и справедливостта за делата на някои хора от миналото трябва да възтържествува. Най-много са улиците, кръстени на шуменеца и бивш премиер и БКП-ръководител Васил Коларов - по една във всяко от шестте села. Предложението беше в с

Отец Михайлов: Гей парадът дава трибуна на фашизоидни идеи

http://frognews.bg/news_71829/

Самата дума парад ме смущава. Паради след войните правят само победителите. Означава ли това, че нормалното е победило ненормалното? И че всички хетеросексуални люде сме някаква втора ръка хора? И България вече е една капитулирала в морален смисъл държава?

Връчват свидетелство на старшините завършили колежа към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”

http://www.moreto.net/novini.php?n=255151

Днес - 19 юни от 10.00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се състои тържествен ритуал за завършване на учебната година, повишаване в първо старшинско звание и връчване на свидетелствата за професионална квалификация на кадетите от „Випуск 2014” на Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н.

Явор Гърдев се завръща наесен в Народния театър с „Жанна"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242655_%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%93%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B2+%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8

 Топрежисьорът Явор Гърдев, който през последната година позагърби Народния театър заради други проекти, наесен пак ще извади представление на първата ни сцена. На 12 септември е премиерата на „Жанна" по едноименната пиеса на младата руска авторка Ярослава Пулинович, съобщиха от трупата.

Сред другите нови заглавия, които се репетират в Народния, е „Каквато ме искаш" от Луиджи Пирандело на Теди Москов - с премиера между 5 и 10 октомври. Предсто и спектакъл по романа на Анжел Вагенщайн „Петокнижие Исааково" - с полски постановъчен екип, който вече е правил представление по книгата в страната на Лех Валенса.

Режисьорът Стоян Радев започна репетиции на „Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов. Кой в коя роля е разпределен, от Народния театър не издават. Сигурно е, че в гемиджийската група влизат Руси Чанев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Валери Йорданов, пише ploshtadslaveikov.com.




Кои са най-добрите филми по детски книги

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/19/2315883_koi_sa_nai-dobrite_filmi_po_detski_knigi/?ref=rss


Преди около година "Дневник" заедно с издателство "Егмонт България" проведоха инициативата "Децата и четенето", на насочена към родителите, които искат да предадат на децата си удоволствието от четенето. Сега "Детски Дневник" реши да публикува отново най-интересните текстове от инициативата в новата си рубрика "Ваканция, ура!"

Всяка литературна творба носи своите рискове при екранизиране, а специфичният чар на детските книги сякаш още повече затруднява успешното предаване на...

Киев смени министър, псувал Путин

http://www.cross.bg/kiev-poroshenko-deshtitza-1416466.html

/КРОСС/Президентът Петро Порошенко освободи от длъжност външния министър Андрей Дещица. По време на нападението над руското посолство в Киев миналия уикенд Дещица използва нецензурни обиди по отношение на Путин и предизвика скандал. Мястото му ще заеме досегашният украински посланик в Германия Павел Климкин. Порошенко предложи също за главен прокурор първия вицепремиер Виталий Ярема.  

Още два дни порои

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242654_%D0%9E%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B8

 Градушка и смерч в общините Златица и Пирдоп, както и софийската Чавдар, са нанесли сериозни щети на реколтата, на сгради и автомобили, съобщиха от Службата за пожарна безопасност и защита на населението. Днес ще бъде направен оглед на щетите в засегнатите населени места.

В администрацията на Софийска област снощи е свикан Щабът за изпълнение на плана при бедствия. Поради влошените метеорологични условия - дъжд, градушка и ураганен вятър, в общините Чавдар, Мирково и Златица е обявено бедствено положение.

От Службата за защита на населението са реагирали на 157 сигнала за произшествия, свързани с влошената метеорологична обстановка в цялата страна.

Жълт код за валежи на територията на цяла Северна България и областите Бургас, Ямбол и Сливен е обявен за днес. В областите Шумен, Разград и Търговище синоптиците предупреждават за силни гръмотевични бури. Очаква се количеството дъжд да достигне 50-60 л/кв.м. 

За останалата част от страната е обявен зелен код.

Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната. През следващите денонощия, в резултат на очакваните валежи и поради високата почвена влага са възможни по-съществени повишения на водните нива и локални поройни наводнения.

В четвъртък и петък има вероятност на повече места валежите да са значителни. Очакваните количества за денонощие са средно 15-30 л/кв.м, но локално може да стигнат и 50-60 л/кв.м.

В следствие на валежите главно в Дунавската равнина и Източна България са възможни съществени повишения на водните нива на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски лом. 

Според прогнозите на Европейската система за предупреждение на наводнения се очаква сериозно покачване на нивото на реките Дунав и Марица - възможно е на места да бъдат достигнати високи и критични прагове на предупреждение. 

Остава бедствено положението в карловското село Климент. Залети са къщи, прекъснати са пътища, екипи на пожарната отводняват.

Днес над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна, с временни разкъсвания в часовете преди обяд. На много места ще паднат валежи, в отделни райони интензивни, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-значителни ще са валежите в източната половина от страната. Възможни са градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури - между 19° и 24°, в София - около 20°, информират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за юни - ще се понижи.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен, след обяд и привечер - до силен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 19° и 22°. Температурата на морската вода е 23° - 25°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините облачността ще бъде значителна, с временни разкъсвания преди обяд. На много места ще има валежи, в отделни райони интензивни с гръмотевични бури. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен северозападен вятър, с тенденция до края на деня да се ориентира от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 9°.




Прекратяват пълномощията на депутатите, които заминават в ЕП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242653_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D

 Промените в Закона за защита на потребителите влизат за окончателно гласуване в Народното събрание. Новите текстове дават възможност на потребителите да се откажат от договора без да посочват причина и без да дължат неустойки. В програмата на парламента е и изборът на нов министър на околната среда и водите.

При сключва на договор с потребител общите условия ще го обвързват само ако са му били представени и той изрично се е съгласил с тях. Това предвиждат новите разпоредби в Закона за защита на потребителите. Когато търговецът реши да промени общите условия, той ще трябва да обяви намерението на сайта си или в клоновете и представителствата си. Потребителят ще има срок, в който да се откаже от договора, ако не е съгласен с изменението. Така ще се избегнат търговските практики да се налагат на клиентите клаузи, с които не са запознати предварително. Потребителите ще могат да контролират процеса на промяна на условията в договорите, по които са страна.

С предложените изменения се въвежда изцяло нова уредба на договорите от разстояние и на договорите извън търговския обект, като потребителят ще може да се откаже от договора в 14-дневен срок, а не в 7-дневен, както е досега, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка.

В началото на пленарното заседание депутатите ще гласуват решение за персонални промени в Министерството на околната среда и водите. Очаква се за нов екоминистър да бъде избран посочения от ДПС наследник на Искра Михайлова Станислав Анастасов. Искра Михайлова ще бъде евродепутат в бъдещия Европарламент, след като Делян Пеевски от ДПС й отстъпи мястото си.

Ще бъдат прекратени пълномощията на народните представители от ГЕРБ Томислав Дончев и Емил Радев, които също бяха избрани за евродепутати.

Възможно е левицата отново да внесе за обсъждане Закона за МВР след наложеното му от президента вето.




Норман Мейлър: Когато един вестник се докосне до една история, фактите в нея са загубени завинаги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242652_%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD+%D0%9C%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D1%8A%D1%80%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D

 Норман Кингсли Мейлър, изтъкнат американски писател, публицист, драматург, сценарист и филмов режисьор, известен с активната си политическа позиция, често остро критична към правителството на САЩ. Един от пионерите на новата журналистика: Когато един вестник се докосне до една история, фактите в нея са загубени завинаги. Дори и за участниците в нея.




Българските учители масово работят по 60 часа на седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=255130

Българските учители масово работят по 60 часа на седмица, без това да се отразява на заплащането им. Данните са от проучване на Синдиката на българските учители, направено сред 2300 учители. Синдикатите са пресметнали всички ангажименти на един учител - от учебните часове в училище, през часовете за самоподготовка, до задължението придружаване на ученици при превозването им с автобус.

Чили изхвърли шампиона Испания от турнира

http://www.cross.bg/ispaniya-chili-macha-1416465.html

/КРОСС/Поредната сензация на Мондиала в Бразилия е факт! Чили победи с 2:0 Испания и изхвърли настоящия световен шампион от турнира! Загубата бе втора за тима на Висенте дел Боске, който бе разгромен с 1:5 от Холандия в първия си двубой от група "Б".  Чили започна много агресивно мача и още до втората минута можеше да отбележи два гола. Постепенно Испания изравни играта, а Алонсо пропусна да изведе тима си напред от отлична позиция. В 20-та минута Чили поведе в резултата след брилянтна атака. Топката бе отнета, а след прекрасно взаимодействие между Видал и Санчес, Варгас бе изведен сам срещу Касияс. Нападателят на Наполи финтира вратаря и на празна врата бе точен за 1:0. Попадението вдъхнови латиноамериканците и в края на първата част те удвоиха аванса си. Изстрел на Санчес от пряк свободен удар бе избит неубедително от Касияс, топката попадна в Арангис, който овладя и се разписа в близкия ъгъл на вратаря. След почивката Испания се опита да се върне бързо в мача, но Коста пропусна сам срещу Браво, а Бускетс не успя да отбележи на празна врата. До края на срещата, Исла бе много близо да нанесе нов удар по самочувствието на иберийците, чийто отчаяни опити да намалят пасива си се оказа без нужните аргументи. Така Чили и Холандия се класират на 1/8-финалите, а последния мач в групата помежду им, просто ще трябва да определи кой от двата отбора ще заеме първото място

Валежите в Северна България продължават

http://frognews.bg/news_71828/

Жълт код за валежи на територията на цяла Северна България и областите Бургас, Ямбол и Сливен е обявен за днес. В областите Шумен, Разград и Търговище синоптиците предупреждават за силни гръмотевични бури.

Прекратяват пълномощията на депутатите, които заминават в ЕП

http://www.cross.bg/dogovora-dogovorite-zakona-1416464.html

/КРОСС/Промените в Закона за защита на потребителите влизат за окончателно гласуване в Народното събрание. Новите текстове дават възможност на потребителите да се откажат от договора без да посочват причина и без да дължат неустойки. В програмата на парламента е и изборът на нов министър на околната среда и водите. При сключва на договор с потребител общите условия ще го обвързват само ако са му били представени и той изрично се е съгласил с тях. Това предвиждат новите разпоредби в Закона за защита на потребителите. Когато търговецът реши да промени общите условия, той ще трябва да обяви намерението на сайта си или в клоновете и представителствата си. Потребителят ще има срок, в който да се откаже от договора, ако не е съгласен с изменението. Така ще се избегнат търговските практики да се налагат на клиентите клаузи, с които не са запознати предварително. Потребителите ще могат да контролират процеса на промяна на условията в договорите, по които са страна. С предложените изменения се въвежда изцяло нова уредба на договорите от разстояние и на договорите извън търговския обект, като потребителят ще може да се откаже от договора в 14-дневен срок, а не в 7-дневен, както е досега, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка. В началото на пленарното заседание депутатите ще гласуват решение за персонални промени в Министерството на околната среда и водите

Даниел Вълчев: Референдум в ДБГ ще определи подкрепата за кабинет на ГЕРБ

http://www.cross.bg/vulchev-blok-gerb-1416463.html

/КРОСС/ Вътрешнопартиен референдум сред членовете на „България на гражданите" през август ще реши дали движението, като част от Реформаторския блок, би подкрепило евентуално ново правителство на ГЕРБ, каза Даниел Вълчев от ДБГ в интервю за БНТ.  Много хора в партията са против подобна стъпка, посочи Вълчев и подчерта, че ДБГ се е родило като алтернатива на ГЕРБ. Реформаторският блок е трудна, но успешна коалиция, каза Вълчев. Фактът, че в нея са обединени хора с различни политически биографии, е по-скоро добър, допълни той. Обединението на партиите от блока в една партия е мислимо само в далечно бъдеще, отбеляза Вълчев. „Не ми харесва, че втора дума на пресконференцииите на Реформаторския блок е „мафия" и „задкулисие". Ако сме толкова ербап, да кажем поне три имена на мафиоти", призова той Реформаторският блок е успешна коалиция. Разбира се, че има известни търкания, но мисля, че блокът е стабилен. Градихме шест месеца нещо и ще е много глупаво да го разрушим, отбеляза Даниел Вълчев. В държавата се случват лоши неща. В тази ситуация Пламен Орешарски не може нито да гради, нито да разваля. България отдавна няма работещо правителство. Големият проблем е, че в този момент НС приема много лобистки закони.

Даниел Вълчев: Референдум в ДБГ ще определи подкрепата за кабинет на ГЕРБ

http://www.cross.bg/vulchev-blok-daniel-1416463.html

/КРОСС/ Вътрешнопартиен референдум сред членовете на „България на гражданите" през август ще реши дали движението, като част от Реформаторския блок, би подкрепило евентуално ново правителство на ГЕРБ, каза Даниел Вълчев от ДБГ в интервю за БНТ.  Много хора в партията са против подобна стъпка, посочи Вълчев и подчерта, че ДБГ се е родило като алтернатива на ГЕРБ. Реформаторският блок е трудна, но успешна коалиция, каза Вълчев. Фактът, че в нея са обединени хора с различни политически биографии, е по-скоро добър, допълни той. Обединението на партиите от блока в една партия е мислимо само в далечно бъдеще, отбеляза Вълчев. „Не ми харесва, че втора дума на пресконференцииите на Реформаторския блок е „мафия" и „задкулисие". Ако сме толкова ербап, да кажем поне три имена на мафиоти", призова той Реформаторският блок е успешна коалиция. Разбира се, че има известни търкания, но мисля, че блокът е стабилен. Градихме шест месеца нещо и ще е много глупаво да го разрушим, отбеляза Даниел Вълчев. Той все пак посочи, че партиите в блока ще си решат спорните въпроси. Според Вълчев докато върви дивотията между двама души, институциите трябва да гарантират стабилността на финансовата система и независимостта на съдебната власт. Той посочи още, че в оставащите малко дни от живота на този парламент, той не трябва да приема лобистки закони. В държавата се случват лоши неща

Бойко Борисов се зарече да не участва в коалиционни правителства

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-se-zareche-da-ne-uchastva-v-koalitsionni-pravitelstva-news221660.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се зарече да не участва в никакви коалиционни правителства, ако не успее да спечели извънредните избори наесен, за да управлява самостоятелно. В интервю за Ройтерс Борисов заяви, че ако успее да спечели самостоятелно управление, ще се заеме с продължаване на пенсионната реформа и  либерализиране на енергийния пазар, но и с подпомагане на социално слабите. Според агенцията това означава, че лидерът на ГЕРБ ще разчита на външна подкрепа за управление или пък ще се наложи да бъдат насрочени нови извънредни избори. Борисов казва още, че ако състави следващото правителство, ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта ”Южен поток” всяка компания, обект на санкции от Съединените щати или Европейския съюз във връзка с украинския конфликт. За изпълнител на българското трасе бе избран консорциум, ръководен от близката до Кремъл компания "Стройтрансгаз", чийто собственик Генадий Тимченко е сред санкционираните от САЩ руски бизнесмени заради ескалация на кризата в Украйна. България трябва да продължи с работата по проекта  за газопровод "Южен поток", само ако се спазват всички нормативни актове на Европейския съюз, каза лидерът на ГЕРБ. В заглавието на интервюто Борисов е определен като предполагаемия следващ български премиер. Според лидера на ГЕРБ енергийната ни зависимост от Русия би могла да намалее, ако консорциумът между френската газова компания "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" успее да извлече газ от българския участък на Черно море. Договор с този консорциум беше сключен през 2012 г. Евроатлантическата ни ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия, допълва Борисов в интервюто за Ройтерс, цитиран от БНР.

Борисов: Няма да участвам в коалиционни правителства

http://www.mediapool.bg/borisov-nyama-da-uchastvam-v-koalitsionni-pravitelstva-news221660.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да участва в никакви коалиционни правителства, ако не успее да спечели извънредните избори наесен, за да управлява самостоятелно. Борисов заяви в интервю за Ройтерс, че ако успее да спечели самостоятелно управление, ще се заеме с продължаване на пенсионната реформа и  либерализиране на енергийния пазар, но с подпомагане на социално слабите. Според агенцията това означава, че лидерът на ГЕРБ ще разчита на външна подкрепа за управление или пък ще се наложи да бъдат насрочени нови извънредни избори. Борисов заяви, че ако състави следващото правителство, ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта ”Южен поток” всяка компания, обект на санкции от Съединените щати или Европейския съюз във връзка с украинския конфликт. За изпълнител на българското трасе бе избран консорциум, ръководен от близката до Кремъл компания "Стройтрансгаз", чийто собственик Генадий Тимченко е сред санкционираните от САЩ руски бизнесмени заради ескалация на кризата в Украйна. България трябва да продължи с работата по проекта  за газопровод "Южен поток", само ако се спазват всички нормативни актове на Европейския съюз, каза лидерът на ГЕРБ. В заглавието на интервюто Борисов е определен като предполагаемия следващ български премиер. Според него енергийната ни зависимост от Русия би могла да намалее, ако консорциумът между френската газова компания "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" успее да извлече газ от българския участък на Черно море. Договор с този консорциум беше сключен през 2012 г. Евроатлантическата ни ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия, допълни Борисов в интервюто за Ройтерс, цитирано от БНР.

Мълния удари три квартала в Карлово, 40 жилища пострадаха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146226

Мълния е ударила три квартала в Карлово, изгорели са електроуредите на десетки домакинства. Според потърпевшите това се случва за втори път тази година, съобщава Мълния е ударила три квартала в Карлово, изгорели са електроуредите на десетки домакинства. Според потърпевшите това се случва за втори път тази година, съобщава "Нова телевизия". Сервизите в града са затрупани с работа. Затова потърпевшите са внесели подписка до електроразпределителното дружество, с която настояват да ги обезщетят.

Преглед на печата, четвъртък, 19 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-19-юни_l.a_i.551168_at.1.html

СТАНДАРТ: Научният фонд спря кранчето за фирми На финала на мандата си просветният министър Анелия Клисарова все пак реши да отвори спряното...

Референдум в партията на Кунева ще решава дали да се подкрепи кабинет на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/19/2326435_referendum_v_partiiata_na_kuneva_shte_reshava_dali_da/?ref=rss


Вътрешнопартиен референдум сред членовете на "България на гражданите" през август ще реши дали движението, като част от "Реформаторския блок" би подкрепило евентуално ново правителство на ГЕРБ, каза Даниел Вълчев от организацията. Според него има много хора в партията, които са против подобна стъпка. Вълчев допълни, че ДБГ се е родило като алтернатива на ГЕРБ.

Коментирайта "Реформаторския блок" Вълчев каза, че това е трудна, но успешна коалиция. Според него, фактът, че в нея са...

Хърсев: Не полицаи, а банкери да извършват банковия надзор

http://frognews.bg/news_71827/

Не трябва да се подценява ефектът на доминото, но българските банки са доста изолирани една от друга. Не вярвам прокуратурата да има цел да катурва банковата система. Тя за пореден път реагира по познат начин – донос и мигновена реакция, завземайки ролята на други органи.

Марин льо Пен може да сформира група в ЕП с полската КНП и българската ВМРО

http://europe.actualno.com/Marin-lio-Pen-moje-da-sformira-grupa-v-EP-s-polskata-KNP-i-bylgarskata-VMRO-news_34814.html

Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален фронт” Марин льо Пен вероятно ще успее да формира своя група в Европейския парламент, след като към формацията й се присъединят ...

Преди да разплаче Бразилия Очоа продавал сандвичи

http://worldcup2014.actualno.com/Predi-da-razplache-Brazilija-Ochoa-prodaval-sandvichi-news_34815.html

Хорхе Кампос-Папагала вече е забравен. Мексико има своя нов герой на вратата на националния отбор след нулевото равенство с Бразилия на световното първенство. Той се казва Гилермо Мемо Очоа. Само доп...

Бадема: Томов провали кампанията с акциите

http://bgfootball.actualno.com/Badema-Tomov-provali-kampanijata-s-akciite-news_34816.html

Един от лидерите на ЦСКА Емил Гъргоров-Бадема разтрогна договора си заради неизплатени суми. Малко след това от клуба обявиха, че се разделят с него заради неуважително отношение. Пред “24 ч...

Питейната вода в кк "Златни пясъци" не става за пиене

http://varna.actualno.com/Pitejnata-voda-v-kk-Zlatni-pjasyci-ne-stava-za-piene-news_34817.html

Питейната вода в КК „Златни пясъци” не следва да се ползва за пиене и за приготвяне на храна. За отмяна на забраната гражданите ще бъдат допълнително уведомени. Това става ясно от ...

НАСА и Angry Birds създадоха заедно нова електронна игра

http://actualno.actualno.com/NASA-i-Angry-Birds-syzdadoha-zaedno-nova-elektronna-igra-news_34818.html

Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) и Angry Birds си партнират за втори път при разработването на нова версия на популярната игра, съобщава Space.com. Фокусът в нея е насочен към следващата ...

В Хърватска горди: Рапсодия в сърцето на Амазония

http://worldcup2014.actualno.com/V-Hyrvatska-gordi-Rapsodija-v-syrceto-na-Amazonija-news_34820.html

Разгромният успех на Хърватска над Камерун донякъде компенсира балканците за отнетото им в първия мач на Световното срещу Бразилия (1:3). След 4:0 изданията в Хърватска излязоха с "медени" з...

Първанов: Никоя от големите партии не си поставя за цел доброто управление

http://politics.actualno.com/Pyrvanov-Nikoja-ot-golemite-partii-ne-si-postavja-za-cel-dobroto-upravlenie-news_34819.html

Държавата в момента е блокирана, институциите не работят и днес барикадата е навсякъде. Това коментира президентът на България в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов в сутрешния блок на ТВ7, кат...

Бардзали пропусна тренировката на Италия

http://worldcup2014.actualno.com/Bardzali-propusna-trenirovkata-na-Italija-news_34821.html

Защитникът на Италия Андреа Бардзали пропусна тренировката на тима, два дни преди срещата от група D на Мондиал 2014 с Коста Рика. Играчът на Ювентус обаче не е контузен, той не е участвал в занимание...

Задържани лица за серия от взломни кражби

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sFig165aC-k/

Във връзка с извършени взломни кражби от кафе-автомати, разположени на територията на Община – Приморско, служители от Районно управление «Полиция» – Приморско установили и задържали извършителите на престъпленията – това са : 30 год. С.П. и 16 годишната Б.Я., и двамата от Бургас, придвижващи се с лек автомобил «Ауди А 3», с бургаска регистрация. Констатирано е, че за времето от месец май 2014 г. до 16.06.т.г. на територията на ОДМВР – Бургас С.П. и Б.Я. извършили следните престъпления :

- на територията на Районно управление «Полиция» – Созопол в Черноморец, чрез отключване с подбран и подправен ключ, от стаи в приземната част на хотелски комплекс извършили кражби на инструменти : водоструйка, дрелки и флексове от различни марки и модели, диспенсер за вода, както и четири кражби на монети от кафе-автомати, монтирани в Созопол / част от вещите са намерени и иззети/

- на територията на Пето Районно управление «Полиция» – Бургас, на главен път Бургас – кв. «Сарафово» извършили въоръжен грабеж над мъж, от когото отнели лаптоп

- кражба на три велосипеда от междуетажните площадки на блокове в к-с «Изгрев» в Бургас / два от велосипедите са продадени, а последния оставен в гараж в кв. «Ветрен» в Бургас/

- от паркиран на «Летище Сарафово» лек автомобил извършили кражба на CD Player

- на територията на Второ Районно управление «Полиция» – Бургас, в кв. «Ветрен» от лек автомобил извършили кражба на CD Player

- от паркинга пред бл. 20 в к-с «Славейков» в Бургас С.П. проникнал в отключен лек автомобил «Фолксваген», чиито ключове били на арматурното табло, като след неуспешен опит да запали автомобила, отнел ключовете

- от паркинг пред бл. 19 в к-с «Славейков» отнели CD Player

- на територията на Четвърто Районно управление «Полиция» – Бургас от мазета на блокове в к-с «Меден Рудник» извършили кражба на туби с бензин и пласмасови бутилки с вино, както и два кожуха от бойлери

- от автомобил, паркиран пред магазин «Кауфланд» в к-с «Меден Рудник», чрез отваряне на багажник извършили кражба на две газови бутилки от по 20 литра, боксови ръкавици и раница

- от лек автомобил в кв. «Крайморие» в Бургас, извършили кражба на CD Player

- на територията на Първо Районно управление «Полиция» – Бургас извършили кражба на мобилен телефон от шивашко ателие, намиращо се срещу автогара «Юг»

- от лек автомобил «Рено Клио», паркиран в дясно на околовръстния път срещу стадион «Черноморец» в Бургас извършили кражба на лични документи, четири въдици, рибарско яке, мобилен телефон и дебитна карта, собственост на 54 годишен мъж от Бургас, като направили опит за теглене на пари от банкомат в к-с «Меден Рудник»

- от кв. «Победа» в Бургас извършили кражба на навигационна система

- на територията на Районно управление «Полиция» – Несебър извършили кражба от кафе-автомат, разположен на автогарата в Слънчев бряг

- на територията на Районно управление «Полиция» – Камено извършили кражба от кафе-автомат, разположен на паркинга на „Нефтохим – Бургас»

- на територията на Районно управление «Полиция» – Поморие извършили кражба от четири кафе-автомати, разположени в Поморие

- на територията на Районно управление «Полиция» – Приморско са разкрити и документирани шест кражби от кафе-автомати, както и кражба на професионална прахосмукачка от хотел, разположен в Китен.

С.П. и Б.Я. са задържани, като работата по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава.

Норман Мейлър: Когато един вестник се докосне до една история, фактите в нея са загубени завинаги

http://www.cross.bg/istoriya-faktite-zavinagi-1416462.html

/КРОСС/Норман Кингсли Мейлър, изтъкнат американски писател, публицист, драматург, сценарист и филмов режисьор, известен с активната си политическа позиция, често остро критична към правителството на САЩ. Един от пионерите на новата журналистика: Когато един вестник се докосне до една история, фактите в нея са загубени завинаги. Дори и за участниците в нея.

Жълт код е обявен за Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=255153

Жълт код е обявен за Варненска област за днес - 19 юни. Очакват се значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици, научи Moreto.net. Жълт код е в сила за цяла Северна и Източна България, като причината отново са проливните дъждове.

Фелипе VI полага клетва като крал на Испания

http://www.cross.bg/felipe-kral-kletva-1416461.html

/КРОСС/Испанският принц принц Фелипе официално става крал на страната под името Фелипе VI. Досегашният монарх Хуан Карлос подписа закон, с който се отказа от престола след 39 години управление. Фелипе формално ще стане крал, след като положи клетва пред парламента.  Новият крал ще положи клетва на церемония в парламента. След реч пред депутатите той ще премине по улиците на Мадрид със съпругата си Летисия на път за кралския дворец. Маршрутът ще бъде охраняван от 7 хиляди полицаи и ще бъде украсен с цветя в цветовете на испанското знаме. Церемонията ще е скромна и по-скоро ще прилича на прокламация, отколкото на коронация, коментират испанските медии. Няма да има процесии от каляски, гости от чужбина и масови тържества. На фона на икономическата криза, кралското семейство не иска предаването на короната да е свързано с много разходи. Крал Фелипе VI ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства. Той ще трябва да възстанови имиджа на монархията, да окуражи хората в страната, където безработицата е 26 процента и да се опита да обедини нацията, въпреки че Каталуния иска да се отдели. Мисля, че това не е символична промяна. Хуан Карлос наблегна на две идеи - стабилност и обновяване. Това е, което се очаква сега. В същото време има и воля за реформа и тя без съмнение ще доведе до промени в конституцията. Страната е изправена пред нови политически предизвикателства

Джъстин и Селена пак са двойка

http://www.bnews.bg/article-108719

Селена Гомес и Джъстин Бийбър отново са двойка. Изглежда романтиката между тях се възродила, след като двамата прекарали един цял ден заедно.

Избират нов министър на околната среда и водите

http://econ.bg/Новини/Избират-нов-министър-на-околната-среда-и-водите_l.a_i.551167_at.1.html

Депутатите ще гласуват нов министър на околната среда и водите. Сега постът се заема от Искра Михайлова. След като бе избрана за евродепутат обаче,...

Мотиви от български носии и килими, колоритни цветя и сгради представя изложбата-живопис на Петя Илиева в Народното събрание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242651_%D0%9C%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B8+%D0%B8+%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D

Мотиви от български носии и килими, колоритни цветя и сгради оживяват в живописните платна на Петя Илиева, които представя изложба в Народното събрание. Експозицията, в която са включени 55 платна на младата художничка, беше открита от председателя на Народното събрание Михаил Миков на 18 юни 2014 г. в Клуба на народния представител.
 
Председателят на парламента отбеляза, че изкуството на Петя Илиева ни пренася в различни кътчета на България и носи усещане за море, цветя, за характерните багри от нашето минало. Той покани всички народни представители и гости на Народното събрание да разгледат платната, които са цветен празник в иначе скучноватата работа на парламента. Изкуството на Петя Илиева е представяно в галерии в Париж, Виена, Лондон, Брюксел и Киев и се радвам, че Народното събрание също може да бъде домакин на нейна експозиция, добави Михаил Миков.
 
Иска ми се да пренеса светлина, радост и цвят в напрегнатото ежедневие на Народното събрание, посочи Петя Илиева. Тя уточни, че в изложбата са включени основно темперни картини, които носят настроение и представят колоритни багри.
 
Художничката Петя Илиева има повече от 10 самостоятелни изложби в България, а нейни картини са участвали в над 50 национални и международни експозиции на пет континента. Тя е сред творците, участвали в представителна изложба на българското изкуство във Венецуела, в Международната изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж и в Международната изложба на Съвета на Европа в Страсбург.
 
 
 
 

И днес – силни бури и много дъжд

http://www.vesti.bg/bulgaria/i-dnes-silni-buri-i-mnogo-dyzhd-6015149

Бедствено е положението в няколко общини, очаква се сериозно покачване на нивата на Дунав и Марица

252 години "История славянобългарская"

http://www.moreto.net/novini.php?n=255149

Днес се навършват 252 години от написването на "История славянобългарска" от атонския монах Пасий Хилендарски. Това е първото произведение на българската историография, написано в Хилендарския манастир и Зографския манастир в периода 1760–1762 г.

Хърсев и Заимов: Банките са стабилни, няма опасност за парите

http://offnews.bg/news/n_1/n_351824.html

Няма никаква опасност за парите на хората в банките, успокоиха в сутрешния блок на Нова тв финансистите Матрин Заимов и Емил Хърсев. Те бяха в студиото, за да коментират ситуацията с КТБ и обвинението срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, че не е спрял източването на частната банка. "Ефектът на доминото, който важи за банковата система, не бива да се надценява в България. Българските банки са много независими една от друга, те нямат взаимни депозити", посочи Хърсев. "Няма опасност за други банки в България", допълни Заимов. Финансистите - и двамата бивши подуправители на БНБ - се изказаха скептично относно вината на Цветан Гунев. Според тях такива нарушения би следвало да се разследват от банковия надзор, а не от полиция и прокуратура, които не са достатъчно компетентни. "БНБ е независима институция и такъв тип действия не са нормални", допълни Заимов. Двамата прогнозираха, че Гунев ще бъде оправдан.

Още пет дни разиграват народа за вота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4145926

Още 5 дни политиците ще разиграват народа за датата на предсрочните избори. Консултациите между лидерите на четирите парламентарни партии ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака” коя да е датата на предсрочните избори, а оттам - кога кабинетът “Орешарски” ще подаде оставка, ще са във вторник. Засега това е форматът на разговорите, макар в левицата да има гласове з Още 5 дни политиците ще разиграват народа за датата на предсрочните избори. Консултациите между лидерите на четирите парламентарни партии ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака” коя да е датата на предсрочните избори, а оттам - кога кабинетът “Орешарски” ще подаде оставка, ще са във вторник. Засега това е форматът на разговорите, макар в левицата да има гласове з

Още два дни порои

http://www.cross.bg/mesta-valezhi-vyatur-1416460.html

/КРОСС/Градушка и смерч в общините Златица и Пирдоп, както и софийската Чавдар, са нанесли сериозни щети на реколтата, на сгради и автомобили, съобщиха от Службата за пожарна безопасност и защита на населението. Днес ще бъде направен оглед на щетите в засегнатите населени места. В администрацията на Софийска област снощи е свикан Щабът за изпълнение на плана при бедствия. Поради влошените метеорологични условия - дъжд, градушка и ураганен вятър, в общините Чавдар, Мирково и Златица е обявено бедствено положение. От Службата за защита на населението са реагирали на 157 сигнала за произшествия, свързани с влошената метеорологична обстановка в цялата страна. Жълт код за валежи на територията на цяла Северна България и областите Бургас, Ямбол и Сливен е обявен за днес. В областите Шумен, Разград и Търговище синоптиците предупреждават за силни гръмотевични бури. Очаква се количеството дъжд да достигне 50-60 л/кв.м.  За останалата част от страната е обявен зелен код. Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната. През следващите денонощия, в резултат на очакваните валежи и поради високата почвена влага са възможни по-съществени повишения на водните нива и локални поройни наводнения. В четвъртък и петък има вероятност на повече места валежите да са значителни. Очакваните количества за денонощие са средно 15-30 л/кв.м, но локално може да стигнат и 50-60 л/кв.м

Мачовете днес: Англия и Уругвай ще спорят кой да съхрани шансовете си

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/19/2326400_machovete_dnes_angliia_i_urugvai_shte_sporiat_koi_da/?ref=rss


Англия и Уругвай ще се изправят един срещу друг в най-интересния двубой от програмата на световното първенство за деня. Мачът започва в 22.00 часа българско време.

Двата състава влизат в пряк спор за това кой да съхрани възможностите си за излизане от групата. Англичаните играха добре, но загубиха с 1:2 от Италия в първия си мач. Уругвайците направиха грешна стъпка срещу наглед най-слабия отбор в групата - Коста Рика (1:3) - и сега ще трябва да се борят с всички сили срещу фаворитите...

Не от гените, от храната зависи най-много ще хванем ли рак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146207

ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА
Въпреки прогреса на медицината ракът си остава тайнствено заболяване, което причинява смърт на милиони хора. И въпреки технологичния напредък, с който толкова се гордеем, човечеството става все по-болно. Според статистика на Световната здравна организация (СЗО) към 2035 г. всеки втори мъж и всяка трета жена ще са болни от рак. ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА Въпреки прогреса на медицината ракът си остава тайнствено заболяване, което причинява смърт на милиони хора. И въпреки технологичния напредък, с който толкова се гордеем, човечеството става все по-болно. Според статистика на Световната здравна организация (СЗО) към 2035 г. всеки втори мъж и всяка трета жена ще са болни от рак.

Мъж стреля "на месо" в Бяла Слатина, преди дни убил съседско куче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146205

Мъж стреля безнаказано с въздушна пушка по хора, животни и автомобили в центъра на Бяла Слатина. Преди броени дни убил домашно куче. Потърпевшите не издържат повече на терора и казват, че живеят в постоянен страх, и настояват полицията, прокуратурата и съдът в Бяла Слатина да бъдат безкомпромисни към нарушителя, който си е признал за стрелбата, Мъж стреля безнаказано с въздушна пушка по хора, животни и автомобили в центъра на Бяла Слатина. Преди броени дни убил домашно куче. Потърпевшите не издържат повече на терора и казват, че живеят в постоянен страх, и настояват полицията, прокуратурата и съдът в Бяла Слатина да бъдат безкомпромисни към нарушителя, който си е признал за стрелбата,

Министър Терзиева е в Брюксел заради спрените пари

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/2014/06/19/2325972_ministur_terzieva_e_v_brjuksel_zaradi_sprenite_pari/?ref=rss


Казусът с временно спрените плащания по някои проекти от оперативната програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. ще обсъжда в Брюксел ресорният министър Десислава Терзиева. 
 
Днес тя е на работна визита в белгийската столица. 

В програмата й е среща с генералния директор на дирекцията "Регионална и градска политика" в Европейската комисия Валтер Дефа. 

Заради недостатъци във функционирането на системите за управление и контрол, проличали при одитна мисия, в...

Бедствено положение след урагана в сряда

http://www.bnews.bg/article-108749

Обстановката в страната остава напрегната. Заради проливните дъждове, градушката и ураганните ветрове, снощи в община Чавдар е обявено бедствено положение. Много селища в страната все още са без ток.

Борисов пред Ройтерс: "Южен поток" да продължи по руския проект, ако се спазват европравилата

http://www.cross.bg/borisov-yuzhen-potok-1416459.html

/КРОСС/Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заявява в интервю за агенция Ройтерс, че България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток" само ако се спазват всички нормативни актове на Европейския съюз. В заглавието на интервюто Борисов е определен като предполагаемия следващ български премиер. Борисов казва още, че ако той състави следващото правителство, ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта всяка компания, обект на санкции от Съединените щати или Европейския съюз във връзка с украинския конфликт. Според него, енергийната ни зависимост от Русия би могла да намалее, ако консорциумът между френската газова компания "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" успее да извлече газ от българския участък на Черно море. Договор с този консорциум беше сключен през 2012 г. Евроатлантическата ни ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия, допълва Борисов в интервюто си за Ройтерс. Той заявява, че няма да участва в никакви коалиционни правителства, ако не успее да спечели извънредните избори наесен, за да управлява самостоятелно. Според Ройтерс, това означава, че лидерът на ГЕРБ ще разчита на външна подкрепа за управление или пък ще се наложи да бъдат насрочени нови извънредни избори. Борисов предвижда, ако успее да спечели самостоятелно управление, продължаване на пенсионната реформа и либерализиране на енергийния пазар, но с подпомагане на социално слабите

Преглед на печата - 19 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=255143

Скандалът около Делян Пеевски и Цветна Василев е сред водещите теми на вестниците в четвъртък. „Прокуратурата се отказа да обжалва освобождаването от ареста на тримата, заподозрени за атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от държавното обвинение.

От днес Испания има нов крал - Фелипе VI

http://offnews.bg/news/n_1/n_351819.html

От днес Испания има нов крал - Фелипе VI. Синът на Хуан Карлос наследи престола от баща си, който абдикира доброволно на 18 юни. В полунощ официално влезе в сила указът, с който Хуан Карлос предава властта на престолонаследника.  На церемонията присъстваха 150 официални гости, сред които и Симеон Сакскобургготски. Формално Фелипе ще трябва да премине и през парламентарна процедура, която да узакони властта му. Тя ще е скромна и по-скоро ще прилича на прокламация, отколкото на коронация, коментират испанските медии. 

Мъж стреля "на месо" в Бяла Слатина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146202

Мъж стреля безнаказано с въздушна пушка по хора, животни и автомобили в центъра на Бяла Слатина. Преди броени дни убил домашно куче. Потърпевшите не издържат повече на терора и казват, че живеят в постоянен страх, и настояват полицията, прокуратурата и съдът в Бяла Слатина да бъдат безкомпромисни към нарушителя, който си е признал за стрелбата, Мъж стреля безнаказано с въздушна пушка по хора, животни и автомобили в центъра на Бяла Слатина. Преди броени дни убил домашно куче. Потърпевшите не издържат повече на терора и казват, че живеят в постоянен страх, и настояват полицията, прокуратурата и съдът в Бяла Слатина да бъдат безкомпромисни към нарушителя, който си е признал за стрелбата,

Явор Гърдев се завръща наесен в Народния театър с „Жанна"

http://www.cross.bg/narodniya-teatur-yavor-1416458.html

/КРОСС/Топрежисьорът Явор Гърдев, който през последната година позагърби Народния театър заради други проекти, наесен пак ще извади представление на първата ни сцена. На 12 септември е премиерата на „Жанна" по едноименната пиеса на младата руска авторка Ярослава Пулинович, съобщиха от трупата. Сред другите нови заглавия, които се репетират в Народния, е „Каквато ме искаш" от Луиджи Пирандело на Теди Москов - с премиера между 5 и 10 октомври. Предсто и спектакъл по романа на Анжел Вагенщайн „Петокнижие Исааково" - с полски постановъчен екип, който вече е правил представление по книгата в страната на Лех Валенса. Режисьорът Стоян Радев започна репетиции на „Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов. Кой в коя роля е разпределен, от Народния театър не издават. Сигурно е, че в гемиджийската група влизат Руси Чанев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Валери Йорданов, пише ploshtadslaveikov.com.  

Палермо брои €800 000 за Чочев

http://bgfootball.actualno.com/Palermo-broi--800-000-za-Chochev-news_34803.html

ЦСКА е получил оферта от италианския Палермо за Ивайло Чочев. Завърналият се в Серия А клуб от остров Сицилия иска на всяка цена да купи талантливия халф. Според непотвърдена информация предложението...

Българките в топ 10 на най-сексапилните жени в света

http://goodnews.actualno.com/Bylgarkite-v-top-10-na-naj-seksapilnite-jeni-v-sveta-news_34810.html

Най-сексапилните жени в света са бразилките, но в челната десятка попадат и българките, пише американското издание "Латин таймс", цитирано от БТА. Ново допитване, направено по поръчка на са...

Математик припомни по-ефикасен начин за рязане на торта

http://curious.actualno.com/Matematik-pripomni-po-efikasen-nachin-za-rjazane-na-torta-news_34806.html

Математикът Алън Белос показа метод за рязане на торта, измислен преди 100 години. При него остатъците не изсъхват в хладилника, съобщи в. "Дейли мейл". При използването на новия метод от т...

Гавра с Роналдо - прекръстиха го на CR4

http://worldcup2014.actualno.com/Gavra-s-Ronaldo---prekrystiha-go-na-CR4-news_34807.html

Катастрофалната загуба на Португалия от Германия с 0:4 на световното първенство стана повод изобретателни фенове да залеят социалните мрежи с шеги по адрес на звездата Кристиано Роналдо. В САЩ, срещу ...

Спряха нов бойкот в ЦСКА със заплати за април

http://bgfootball.actualno.com/Sprjaha-nov-bojkot-v-CSKA-sys-zaplati-za-april-news_34808.html

Ръководството на ЦСКА е превело заплатите на играчите за април. Вчера те са ги получили по картите си. Така рискът от повторен бойкот на тренировките е потушен, футболистите водят занимания в нормален...

Бойко Борисов: Няма да участвам в консултации за предстоящите избори

http://politics.actualno.com/Bojko-Borisov-Njama-da-uchastvam-v-konsultacii-za-predstojashtite-izbori-news_34813.html

Няма да участвам в консултации за предстоящите парламентарни избори с тези хора, защото те не си държат на думата. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде &b...

Лаптоп с GPS издаде български крадец в Кипър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146199

Българин е бил заловен в Кипър за кражба с взлом от частен дом в гр. Пафос, съобщава сайтът "Български новини".
Българинът откраднал лаптоп и видеокамера и изчезнал, но няколко часа по-късно полицията го идентифицира и го арестува.
Нашенецът попаднал в ръцете на полицията, защото компютърът, който е откраднал, Българин е бил заловен в Кипър за кражба с взлом от частен дом в гр. Пафос, съобщава сайтът "Български новини". Българинът откраднал лаптоп и видеокамера и изчезнал, но няколко часа по-късно полицията го идентифицира и го арестува. Нашенецът попаднал в ръцете на полицията, защото компютърът, който е откраднал,

Популярният бъдещ испански крал Фелипе и големите очаквания от Каталуня

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/06/19/2326160_populiarniiat_budesht_ispanski_kral_felipe_i_golemite/?ref=rss


Очакванията към бъдещия крал на Испания Фелипе VI ще са големи, след като той заеме трона днес. Мнозина се надяват бъдещият монарх да реши някои от най-заплетените политически проблеми на Испания, макар че ролята му е представителна. Един от тях е стремежът към независимост на богатата провинция Каталуня. Големите очаквания към Фелипе са плод най-вече на широката му популярност, коментира агенция "Ройтерс".

Според някои експерти и политици, 46-годишният бъдещ крал ще използва своето задкулисно влияние, за да упражни натиск върху премиерана страната Мариано Рахой. Целта е да бъдат направени промени на конституцията от 1978 г. и по този начин да се решат споровете между автономния регион и правителството.



На Фелипе се гледа като на потенциален посредник между каталунския лидер Артур Мас и премиера Рахой. Докато първият обещава да проведе референдум за независимостта на региона през ноември, вторият се заканва да блокира вота.

"Той може да изпълнява ролята на модератор или на арбитър, за да се постигне консенсус за евентуални реформи в конституцията, които са крайно необходими и които, според мен, трябва да бъдат направени в дълбочина", коментира Грегорио Камара, професор по конституционно право в университета в Гренада. Той ръководи и група, която съставя препоръки за промени в конституцията за опозиционните социалисти.

За тази му роля би помогнал и факта, че Фелипе е изучавал каталунски - език, на който говорят 7 млн. души в североизточната провинция. Това обаче е и едно от нещата, които го отделят от испаноговорящия елит в Мадрид.

Положителният образ на Фелипе е в контраст с този на голяма част от кралското семейство. Съпругът на неговата сестра Кристина Инаки Урдангарин, обвинен в присвояване на милиони евро от публични фондове, стана една от основните причини за абдикирането на крал Хуан Карлос. Самият той също не се слави с особена популярност след като през 2012, в разгара на финансовата криза, беше отишъл на тайна екскурзия за лов на слонове.

Нова конституция

Въпреки резервите на испанците към кралското семейство, проблемите с икономическата криза и растящата безработица, те са настроени борбено. За това говори и амбицията на някои политически групи за реформи в конституцията. Част от тези промени трябва да бъдат насочени именно към Каталуния, пише "Ройтерс".



Настоящата конституция, съставена през 1978 г. е плод на множество договорки. След смърттаа на ген. Франсиско Франко през 1975 г., разделените лидери на Испания се съгласяват формата на управление на страната да е конституционна монархия, отчасти за да успокоят десните сили. Също така те създават 17 автономни области и обещават значителна самостоятелност за сепаратистки настроените баски и каталунци.

"Консенсусът на прехода от 1978 г. вече не работи.  Медиите, политическите партии, съюзите, монархията, нито едно от тези неща не работи вече", казва Хуан Карлос Монедеро, говорител на "Подемос", новата лява политическа партия, която изненадващо печели 8% на изборите за Европейски парламент.

Отслабените испански социалисти също прегръщат идеята за конституционна реформа в опитите си да спечелят популярност сред избирателите. В своите препоръки за поправки социалистите предлагат  Испания да стане федерална дъражава, която да признава историческите, културните и езикови различия на Каталуня, Страната на баските и Галисия.

Предложенията включат и превръщането на Сената  - един от най-критикуваните испански институции, в орган, който да защитава интересите на 17-те самостоятелни региона.

Без подкрепа във властта

Малко политици от управляващата Народна партия обаче подкрепят конституционните промени. Те се съмняват и в способностите на краля да влияе заради ограничените му правомощия.

"Важното е да се постигне широк политически консенсус между управляващата Народна партия и социалистите, вместо да се нарушава целостта на конституцията", казва Хавиер Сарсалехос, ръководител на фондацията за анализи и социални изследвания FAES.

Премиерът на Испания Мариано Рахой също се въздържа от дебати за промените в закона. Той гледа на евентуалната нова конституция като на нещо положително за Каталуния, която иска да се отцепи. Според приближените до премиера той вярва, че Испания в момента вече е толкова децентрализирана, че промените в конституцията само биха засилили този процес.

Карни: САЩ няма да изпращат сухопътни войски в Ирак

http://news.ibox.bg/news/id_357647868

След като Багдад отправи молба за военна помощ в борбата с ислямистите

Гримирайте се като професионалист с помощта на тиксо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4145626

На почти всяка жена се налага всекидневно да използва малки трикове, с които да поддържа външния си вид. Било то да наслои спиралата, за да изглеждат миглите по-гъсти, или да постави молива за устни от външната страна, за да изглеждат обемни.
Има обаче някои дребни трикове, които не са толкова познати, а могат да ни избавят от неприятни ситуации. На почти всяка жена се налага всекидневно да използва малки трикове, с които да поддържа външния си вид. Било то да наслои спиралата, за да изглеждат миглите по-гъсти, или да постави молива за устни от външната страна, за да изглеждат обемни. Има обаче някои дребни трикове, които не са толкова познати, а могат да ни избавят от неприятни ситуации.

Лаптоп с GPS издаде български крадец в Кипър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146195

Българин е бил заловен в Кипър за кражба с взлом от частен дом в гр. Пафос, съобщава сайтът Българин е бил заловен в Кипър за кражба с взлом от частен дом в гр. Пафос, съобщава сайтът "Български новини". Българинът откраднал лаптоп и видеокамера и изчезнал, но няколко часа по-късно полицията го идентифицира и го арестува.Нашенецът попаднал в ръцете на полицията, защото компютърът, който е откраднал,

Жълт код за силен дъжд и гръмотевици за 17 области

http://www.bnews.bg/article-108746

Времето днес ще бъде облачно, с валежи от дъжд, в следобедните часове – придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-значителни ще са валежите в източната половина от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

Най-важното от Варна и Черноморието във вчерашния 18 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=255105

Налагат всички възможни глоби на фирмата, поставяща паветата на центъра на Варна Договорът с фирмата „Зебра трафик”, която е изпълнител на централния пешеходен ринг във Варна, не може да бъде прекратен. На нея обаче ще й бъдат наложени всички санкции, които законът позволява, стана ясна от думите на кмета на града Иван Портних.

Калфин организира прощален коктейл в Европарламента и пожела: Довиждане, не сбогом!

http://pik.bg/калфин-организира-прощален-коктейл-в-европарламента-и-пожела-довиждане-не-сбогом-news192820.html

Калфин организира прощален коктейл в Европарламента и пожела: Довиждане, не сбогом!

Досегашният евродепутат Ивайл Калфин, който беше водач на изборната листа на АБВ, се сбогува с Европарламента. С коктейл той сложи край на депутатската си работа в Брюксел.

"Мандатът ми като евродепутат приключва след 10-ина дни. Затова тази вечер /б.р. - в сряда  срещу четвъртък/ в Европейския парламент събрах приятели и колеги, с които сме водили много битки и сме празнували победи, признавали сме поражения, за да им благодаря за енергията и идеите, с които ме заредиха. Досегашният председател на групата на социалистите Ханес Свобода /на снимката/ каза, че за 18 г. откакто е евродепутат, парламентът не е имал толкова силен бюджетен екип, за което съм му много признателен. Още повече му благодаря за оценката, че съм успял да направя сложната бюджетна материя, понятна за колегите ми евродепутати, с което съм увеличил фенклуба си отвъд въображението си. Българските кореспонденти в Брюксел ме изненадаха със спомен, който приемам като огромно признание, защото политиците не получават често висока оценка от журналистите.Те са ми написали върху него So far, so good /б.а. - дотук добре/", написа той на личната си страница във Фейсбук. На приятелите си в Брюксел той пожела "Довиждане, не сбогом".

Рокади в кабинета и парламента заради избраните за евродепутати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/19/2326151_rokadi_v_kabineta_i_parlamenta_zaradi_izbranite_za/?ref=rss


Парламентът ще освободи днес министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, както и депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев и Емил Радев, които бяха избрани за евродепутати на 25 май.

Тримата напускат постовете си в съответствие с текст от Изборния кодекс, според който "мандатът на избраните кандидати за членове на Европейския парламент от България, които заемат друга изборна длъжност, се прекратява 7 дни преди датата на откриване на първото заседание на Европейския парламент". Първото заседание на ЕП е на 1 юли и така 7-дневният срок е на 23 юни. Работните дни на българския парламент дотогава са днес и утре.

За екоминистър е предложен номинираният от ДПС Станислав Анастасов. Той беше 6-и в листата на ДПС за евроизборите веднага след Искра Михайлова. Анастасов е роден на 5 юни 1983 г., завършил е "Информатика" в Техническия университет – Мюнхен, Германия, и "Стопанско управление" в СУ "Св. Климент Охридски". Владее английски, немски, руски и сръбски език, пише в биографията му на сайта на ДПС. Според нея той няма и никакъв мениджърски или опит в управление на ресурси (хора, пари, процеси), а цялото му развитие е свързано с вътрешнопартийни постове и няколко позиции докато е студент.

Като трудов стаж Анастасов е посочил една година като мрежов и системен администратор в Минно-геоложкия университет (2002 г.), работа по "Консултиране на потребители и поддръжка" в Техническия Университет в Мюнхен (2003-2005 г.) и асистент отново в този университет, катедра "Machine Learning and Data Mining in Bioinformatics" за четири месеца през 2004 г. От 2008 г. прави политическа кариера по етажите на ДПС - първоначално секретар и експерт в младежката организация, отговаря за ресор "Международна дейност". След това става експерт "политически партии" в централата на ДПС.

Мястото на Томислав Дончев в парламента трябва да заеме общинският съветник от ГЕРБ в Севлиево Петко Тотев, а на Емил Радев - областният координатор на младежката организация на ГЕРБ във Варна Даниела Панайотова.

Парламентът гласува оставки на депутати

http://frognews.bg/news_71825/

Парламентът ще гласува персонални промени в кабинета Орешарски. Това се налага, след като министърът на околната среда и водите Искра Михайлова беше избрана за евродепутат. За нейния пост ДПС предложи да бъде избран Станислав Анастасов.

Бедствено положение в община Чавдар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146188

Бедствено положение е било обявено в община Чавдар, а в общините Мирково и Златица е обявено частично бедствено положение.
 Поради влошените метеорологични условия (дъжд, градушка и ураганен вятър) в Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб, Бедствено положение е било обявено в община Чавдар, а в общините Мирково и Златица е обявено частично бедствено положение.  Поради влошените метеорологични условия (дъжд, градушка и ураганен вятър) в Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб,

Финландия: Трябва сериозно да си помислим за присъединяване към НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242650_%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0

 Финландия ще трябва сериозно да обмисли присъединяването към НАТО заради руските агресивни действия в Украйна и да организира референдум по въпроса след изборите през 2015 г., смята финландският министър на отбраната Карл Хаглунд, предаде Ройтерс. 

„Русия не трябва да се изненадва, че в съседката ѝ се води дебат относно членството в НАТО“, каза министърът. 

„Руснаците сами го предизвикаха“,

добави той, посочвайки като пример и кратката война на Москва срещу Грузия през 2008 г., както и действията ѝ в Украйна. 

„Въпреки че Русия не е заплаха за Финландия сега, тя е непредсказуема“, посочи министърът. 

Той обаче увери, че Русия няма да има основание да се страхува от Финландия, ако тя стане член на НАТО. 

„Членството в НАТО на Финландия няма да е заплаха за никого“,

увери Хаглунд. 

Следващият премиер на Финландия Александър Стуб, който ще поеме поста идната седмица, заяви, че би искал страната му да кандидатства за членство в Алианса по време на следващия мандат на Парламента от 2015 г. до 2019 г. 

Допитвания до общественото мнение показват, че само една пета от финландците подкрепят идеята за присъединяване към Алианса. 

Финландия, която е член на ЕС, има трудна история с Русия.

Тя спечели независимостта си от руската империя след болшевишката революция през 1917 г., но после едва не я загуби в битката със СССР през Втората световна война. 

По време на Студената война Финландия запази тесни икономически връзки със Запада, но избягваше политическа конфронтация с Русия. 

Независимо дали Финландия ще стане част от НАТО или не, тя би трябвало да увеличи разходите за отбраната с 200 млн. евро годишно, за да си гарантира надеждна защита, смята министърът. 

През 2012 г. бюджетът за отбрана на страната беше от 3,1 млрд. евро. Относно санкциите срещу Русия, въведени досега от САЩ и ЕС, а именно – визови ограничения и замразяване на авоари, Хаглунд препоръча забрана върху търговията с оръжие.

Опасност от силни дъждове и днес, няколко общини бедстват

http://offnews.bg/news/n_1/n_351816.html

Няколко общини обявиха бедствено положение заради валежите, а синоптиците обещаха поройни валежи и днес. Общините Чавдар, Мирково и Златица бедстват, а в карловското село Климент са съборени и няколко сгради заради водите, но за щастие те са били само земеделски постройки, съобщава bTV. Жълт код за силни валежи и висока гръмотевична активност е обявен за 17 области в страната. Очакват се значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици. Жълтият код важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Разград, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

Активист от формацията на Кунева поиска оставката й, не защитавала партията в Реформаторския блок

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242649_%D0%90%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0

 Съоснователят на "Движение България на гражданите" и член на Контролния съвет на партията Иво Иванов разпространи писмо до медиите, в което иска оставката на председателя на ДБГ Меглена Кунева и на тясното партийно ръководство. В отговор пресцентърът на партията изпрати позицията на Контролния съвет, който се разграничава от Иванов и го обвинява, че не изпълнява задълженията си в помощния орган.

Според Иванов Кунева не е защитила интереса на ДБГ в Реформаторския блок и не се бори за засилването на партията, което щяло да бъде и от полза за блока - "единствения смислен десен политически проект в последните години". Той заявява, че партията се е провалила на евроизборите, на които Кунева беше изместена като водач на листата от кандидата на ДСБ Светослав Малинов с преференциален вот. Реформаторският блок спечели само едно евродепутатско място и то ще бъде заето от Малинов.

Иванов смята още, че Кунева и ръководството се провалили в публичната комуникация, като е реагирала бавно в критични за обществото моменти. Не комуникирали и с местните структури и не направили анализ на изборните резултати.

Пред "Дневник" Иванов каза, че неговите критики се споделяли от още много хора в партията, и то от година. Затова, за да не бъде разцепен Реформаторският блок, трябвало и Кунева, и заместник-председателят Даниел Вълчев да подадат оставка, както направиха миналата година след парламентарните избори. Те обаче бяха избрани наново на втория конгрес на партията. По-рано днес в интервю за "Дарик радио" Вълчев заяви, че Реформаторският блок не е и няма да стане придатък на една от партиите в него, "например ДСБ".

Не сме видели и не сме чули такива настроения, каза пред "Дневник" Найден Зеленогорски, също заместник-председател на ДБГ. По думите му всеки има право да иска оставка, а Иванов не за пръв път прави подобни изявления. Ръководството обаче направило анализ на изборите и ги оценява като успешни. На последната среща на Националния съвет също нямало критики и искания за оставки. Партията ще направи предложения за промени в Реформаторския блок, които трябвало да го направят по-ефективни.

Контролният съвет, чиято позиция беше огласена от председателя му Ива Йорданова и разпространена от партийния пресцентър, подчертава, че искането на Иванов е лично и не е представяно пред съвета. "Г-н Иванов от няколко месеца неглижира задълженията си като член на този орган и не взима участие в работата му", пише в съобщението. "Контролният съвет не потвръждава изложеното в писмото на Иванов и подчертава, че признава правото на всеки да има собствено мнение и свобода на избор пред кого да го изложи", се казва в него.

В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" друг член на тясното партийно ръководство, Прошко Прошков, отрича информацията, появила се в медиите, че се готви да отнеме партийното лидерство от Кунева. Нарича публикациите "пасквилче" и добавя, че изпитва погнуса.

Пред "Дневник" Прошков каза, че нито той, нито колегите му имат намерение да искат оставката на Кунева, както и че изборният резултат в никакъв случай не е провал. По думите му "вглеждането в пъпа" от страна на партията и Реформаторския блок не е полезно за никого.

Бедствено положение в община Чавдар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146186

Бедствено положение е било обявено в община Чавдар, а в общините Мирково и Златица е обявено частично бедствено положение.
 Поради влошените метеорологични условия (дъжд, градушка и ураганен вятър) в Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб, Бедствено положение е било обявено в община Чавдар, а в общините Мирково и Златица е обявено частично бедствено положение.  Поради влошените метеорологични условия (дъжд, градушка и ураганен вятър) в Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб,

Румен Гечев: Спираме грубото нарушаване на конкуренцията в търговските вериги

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ba7ad6d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Crumen0Egechev0Espirame0Egruboto0Enarushavane0Ena0Ekonkurenciiata0Ev0Etyrgovskite0Everigi0H17460A30C/story01.htm

Търговците са против промените в закона за конкуренцията, защото искат да продължават да работят за сметка на българските производители, убеден е депутатът


Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4146297

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Сгащиха българин откраднал лаптоп с Джи Пи Ес в Кипър

http://pik.bg/сгащиха-българин-откраднал-лаптоп-с-джи-пи-ес-в-кипър-news192859.html

Сгащиха българин откраднал лаптоп с Джи Пи Ес в Кипър

Заловен е български гражданин, за кражба с взлом от частен дом в гр. Пафос, Кипър, пише "Български новини". Българинът откраднал един лаптоп и видеокамера и изчезнал, но няколко часа по-късно, полицията го идентифицира и го арестува.

А нашенецът изобщо не успял да разбере как се е случило това. Българският крадец попаднал в ръцете на полицията, защото компютърът, който е откраднал е регистриран в система за проследяване GPS и собственикът просто е дал знак на полицаите къде точно се намира обирджията.

Нашенецът твърди, че е закупил лаптопа и не е знаел, че е бил откраднат. От полицията не успяват да намерят и камерата. Разследването продължава, тъй като от полицията смятат, че българинът е намесен и в други кражби в Пафос.

Финландия: Трябва сериозно да си помислим за НАТО

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/finlandiia-triabva-seriozno-da-si-pomislim-za-nato-6015148

„Русия не трябва да се изненадва, че в съседката ѝ се води дебат относно членството в НАТО... Руснаците сами го предизвикаха“, заяви финландският министър на отбраната Карл Хаглунд

Финландия: Трябва сериозно да обмислим членство в НАТО

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/finlandiia-triabva-seriozno-da-obmislim-chlenstvo-v-nato-6015148

„Русия не трябва да се изненадва, че в съседката ѝ се води дебат относно членството в НАТО... Руснаците сами го предизвикаха“, заяви финландският министър на отбраната Карл Хаглунд

Пазарът оцени Zoopla на почти 1 млрд. паунда

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ba7ad76/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpo0Esveta0C4530Ca0Cpazaryt0Eoceni0Ezoopla0Ena0Epochti0E10Emlrd0Epaunda0H17460A60C/story01.htm

Порталът реши да се възползва от растящия пазар и да излезе на борсата, за да се опита да набере средства за запазване на лоялните клиенти


Световният шампион е аут от Мондиала

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242648_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D0%B5+%D0%B0%D1%83%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B0

 Световният шампион Испания няма да може да защити титлата си в Бразилия, след като загуби от Чили с 0:2 и след второто поредно поражение вече няма шансове да се класира за осминафиналите на турнира.

Селекционерът на иберийците Висенте дел Боске остави на пейката Шави и Жерар Пике след унизителната загуба от Холандия с 1:5, като на тяхно място на терена срещу Чили се появиха Хави Мартинес и Педро. Това обаче не даде резултат като испанците отново бяха напълно безидейни и не успяваха да стигат до никакви голови положения.

Чилийците от своя страна се представиха фантастично и напълно заслужено стигнаха до успеха. Добрата им игра даде резултат в 20-та минута, когато след брилянтна комбинация между Видал, Санчес и Арангуис, Едуардо Варгас бе изведен на удобна позиция и не сбърка. Играчите на Чили тотално отказаха съперниците си с невероятна преса, а в 43-та минута тяхната преднина стана два гола след много добър изстрел на Арангуис.

Дел Боске вкара в игра Коке на почивката, а след това Фернандо Торес и Санти Касорла, но това също не помогна. Чили продължи да бъде по-добрият отбор на терена до 75-та минута, когато прие играта в своята половина. Касорла и Иниеста отправиха опасни изстрели отдалеч, но Клаудио Браво се отличи с много добри намеси и в крайна сметка двубоят завърши при резултат 2:0.

По този начин Чили и Холандия се превърнаха в първите два тима на Мондиала, които се класират за осминафиналите, докато световният шампион Испания отпадна още в груповата фаза, както се случи с Италия и Франция на предните две първенства.

Пътна обстановка в страната - 19 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=255141

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Монтиране на 13 броя рекламни съоръжения на 16.06.2014 г., 19.06.2014 г., 23.06.2014 г., 24.06.2014 г., 25.06.2014 г., 26.06.2014 г., 27.06.2014 г., 30.06.2014 г., както следва км 240+644 ляво, км 240+660 дясно, км 242+264 ляво, км 242+300 дясно, км 243+741 ляво, км 243+752 дясно, км 245+660 дясно, км 245+692 дясно, км 247+349 ляво, км 251+302 дясно и км 269+840 ляво.

36-кратен шампион в Африка краде треньора на ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/36-kraten-shampion-v-Afrika-krade-treniora-na-CSKA-news_34797.html

Най-титулуваният клуб в Египет - Ал Ахли, проявява сериозен интерес към треньора на ЦСКА Стойчо Младенов, пише "Меридиан мач". Тимът е абсолютен рекордьор по спечелени титли на страната - 3...

Разкопките до Ларгото се превръщат в блато

http://society.actualno.com/Razkopkite-do-Largoto-se-prevryshtat-v-blato--news_34800.html

Уникалните разкопки на древна Сердика в самото сърце на столицата са потънали целите в огромни зелени локви, пълни с кал и стърчащи треви, които достигат височината на малки дръвчета. Тази потре...

Демонстрираш сериозни намерения - получаваш ЦСКА, разкри Тодоров

http://worldcup2014.actualno.com/Demonstrirash-seriozni-namerenija---poluchavash-CSKA-razkri-Todorov-news_34799.html

Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров даде интервю, в което коментира подробно обстановката в клуба. Той разкри, че ръководството е готово да се оттегли при определени условия, пише вестн...

Ван Гаал иска Супер Робен в Юнайтед

http://worldcup2014.actualno.com/Van-Gaal-iska-Super-Roben-v-Unajted-news_34801.html

Манчестър Юнайтед готвят официална оферта от 40 милиона паунда за холандския национал Ариен Робен. До този момент играчът на Байерн Мюнхен е един от най-добрите на Мондиала в Бразилия, след като отбе...

Иво Котев: ЦСКА ще има лиценз, разплатихме се с Иван Иванов

http://bgfootball.actualno.com/Ivo-Kotev-CSKA-shte-ima-licenz-razplatihme-se-s-Ivan-Ivanov-news_34802.html

Членът на УС на ЦСКА Иво Котев коментира напускането на Емил Гъргоров и Джаксън Менди, като заяви, че през последните няколко дни клубът е бил подложен на атаки, целящи унищожението му, пише вестник &...

Яна Маринова става учителка и ще танцува в нов филм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4145951

Учителка по танци, която работи по заместване и никой ученик не я харесва - в такава роля ще влезе Яна Маринова след седмица и половина. Новият филм с нейно участие се казва “11 а” - точно като паралелка в училище, защото и сюжетът в него ще се върти около преживяванията в едно училище.
Яна ще играе Лина Николова - учителка, която има по-различен Учителка по танци, която работи по заместване и никой ученик не я харесва - в такава роля ще влезе Яна Маринова след седмица и половина. Новият филм с нейно участие се казва “11 а” - точно като паралелка в училище, защото и сюжетът в него ще се върти около преживяванията в едно училище. Яна ще играе Лина Николова - учителка, която има по-различен

Назаем от "168 часа": Как Тервел спаси Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146180

Препубликуваме материалите от 24chasa.bg, които са били най-четени в периода една година назад поради изключителният интерес към тях. Този текст, който е бил прочетен от 90 835 потребителя, е било публикуван през юли 2013 г.
Eдна изложба броди из България и възхвалява хан Тервел като спасител на Европа от исляма - нещо, Препубликуваме материалите от 24chasa.bg, които са били най-четени в периода една година назад поради изключителният интерес към тях. Този текст, който е бил прочетен от 90 835 потребителя, е било публикуван през юли 2013 г. Eдна изложба броди из България и възхвалява хан Тервел като спасител на Европа от исляма - нещо,

Amazon представи първия си смартфон, който може да разпознае почи всичко

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/06/19/2326420_amazon_predstavi_purviia_si_smartfon_koito_moje_da/?ref=rss


Amazon вече официално е и производител на смартфони. Компанията представи първия си умен телефон, който нарича просто Fire.

И докато представянето на самото устройство беше очаквано, неговите възможности все пак успяха да предложат и известни изненади. Най-голямата може би е приложението Firefly. Чрез него смартфонът може да разпознава над 100 млн. различни предмета, включително стоки в магазини, баркодове, QR кодове, обложки на книги и филми.

Дори има възможност за...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване