Станишев засега остава без ръководен пост в Европарламента

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2014/07/02/2335682_stanishev_zasega_ostava_bez_rukovoden_post_v/?ref=rss


Председателят на Партията на европейските социалисти и лидер на БСП Сергей Станишев засега остава без ръководна роля в Европейския парламент, към който реши да се присъедини в последния възможен момент.

След като през последните дни бяха раздадени председателските и заместник-председателските места в политическите групи и в самия Европарламент, се разбра, че лидерът на социалистите не намира място сред тях.

Въпреки че с месеци уверяваше, че няма да става евродепутат,...

За пореден път градският прокурор на София показа зависимост от Пеевски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335655_za_poreden_put_gradskiiat_prokuror_na_sofiia_pokaza/?ref=rss


Градският прокурор на София Христо Динев отказа информация за това колко дела е решил депутата от ДПС Делян Пеевски като следовател. Мотивите за отказа са два - исканите данни не са обществена информация и че Пеевски изрично е отказал те да бъдат предоставяни.

Това става ясно от решението по заявлението за достъп до обществена информация, което "Дневник" отправи до Софийската градска прокуратура.

Христо Динев, който е свързан с ДПС (съпругата му е била съветник на Четин...

Лекар от Монтана и съпругата му загинаха след сблъсък край Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169575

Известен лекар от Монтана загина на място след тежка катастрофа край врачанското с. Краводер във вторник вечерта. 82-годишният анестизиолог бил зад волана на автомобила си Известен лекар от Монтана загина на място след тежка катастрофа край врачанското с. Краводер във вторник вечерта. 82-годишният анестизиолог бил зад волана на автомобила си "Грейт уол" когато на отсечката от международния път Е-79 между Враца и Монтана се ударил челно с "Фолксваген голф" с монтанска регистрация.

РБ: Управляващите минират бъдещо реформаторско управление

http://pik.bg/рб-управляващите-минират-бъдещо-реформаторско-управление-news197847.html

РБ: Управляващите минират бъдещо реформаторско управление

Реформаторският блок отново настоява за незабавната оставка на правителството на Пламен Орешарски. Това заяви на извънредна пресконференция Божидар Лукарски, съобщиха от пресцентъра на Блока.

Той припомни, че веднага след изборите Блокът предупреди, че всеки ден управление на този кабинет увеличава обедняването на българите и задълбочава политическата криза. 38 дни по-късно Божидар Лукарски отчете, че тези предупреждения вече са факт.

Синият лидер отправи ново предупреждение, че управляващите поставят капани пред бъдещи реформи и бъдещо реформаторско правителство. Той настоя депутатите на ГЕРБ да не стават съучастници с присъствието си в парламента в узаконяването на далаверите на БСП и ДПС във всички ресори на икономиката и държавното управление.

Лукарски подчерта, че реформаторите няма да допуснат никакви компромиси с управленската си програма и ще участват единствено в реформаторско управление. Лошата новина за българите днес е, че няма оставка на правителството, 38 дни след като народът се произнесе на изборите, допълни още Атанас Атанасов. Когато една войска загуби битка и започва да отстъпва, на работа идват сапьорите, които започват да минират териториите, по които ще отстъпва тази войска, даде за пример той.

Загубилите изборите БСП и ДПС не подавайки оставка на правителството Орешарски минират следващото реформаторско управление на България, категорично подчерта Атанас Атанасов. Мините се поставят и за служебното правителство. Атанасов посочи, че от днес започва назначаването на всички областни директори на вътрешните работи  и на всички директори в централните дирекции на МВР, като според закона на правителството за МВР, който преодоля ветото на президента, се елиминира конкурсното начало.

Тези хора са послушни на управляващите. И назначаването на тези хора на практика създава тази минна мрежа в МВР, която няма даде възможност на служебния министър да попречи на купуването на гласове. В министерството на отбраната на шуробаджанашки принцип се назначават хора, които нямат представа от управлението на ведомството, но са от списъчния състав на кадрите на Позитано, добави още той. Ние искаме да алармираме българското общество, че неподаването на оставка на Орешарски на практика минира реформите в България в последствие, заключи Атанасов.

В България в последните дни за определени хора се пишат и цели законопроекти, подчерта Петър Славов. Той уточни, че в  законопроект за нов закон за комисията за защита на конкуренцията и потребителите, управляващите предвиждат да приемат изцяло нов закон най-вече, за да сменят изцяло състава на тази комисия, да назначат с петгодишен мандат хора близки до това управление. За председателя е предвиден мандат от шест години, който надхвърля законово определения срок. Кой е този човек, който не се нуждае от публичен конкурс, запита още Славов.  Като председател той ще има единственото право да предложи всички останали членове на тази комисия на парламента.

Вносител на този закон е депутата от ДПС – Йордан Цонев, добави още Славов. Също така проблемен според него е и законопроектът за изменение на закона за конфликт на интереси, регулиращ дейността на комисията, с цел добиване на контрол и да се назначат удобни хора. Законопроект има и за изменение и допълнение на закона за развитие на академичния състав, предвижда се и там изцяло нова комисия да бъде назначена от кабинета Орешарски, без изслушване и публични процедури.

Славов подчерта че, РБ ще следи за какви законопроекти се събира кворум в Народното събрание и ще апелира за всеки такъв случай към президента да упражни правото си на вето. Проф. Минеков, говорител на ДБГ, заяви, че чрез подготвен законопроект за сливане на Националната художествена галерия (НХГ) и Националната галерия  за чуждестранно изкуство,  спрян през 2013 години и внесен отново сега,  се прави мафиотски престъпен акт и капан за следващия кабинет. Проф. Минеков обясни, че след влизането в сила на такъв закон, вече само или прокурор, или престъпник могат да управляват културното наследство.

Зад привидната цел за намаляване броя на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, се предприема унищожение за на културно наследство, което е жест към частните колекционери, допълни той и подчерта, че в момента Националната художествена галерия бавно и тихо се подготвя за музей за частните колекции, въпреки че за тези колекции не се знае нито как са направени, нито как са стигнали предметите до тях, доколко са наследствени, имат ли документи. Д-р Красимир Гълъбов от Изпълнителния съвет на ДБГ добави, че подобен процес  тече и в сектора на здравеопазването, където чрез промени в Закон за здравето, с които се въвежда нова регулация за защита от нейонизиращи лъчения, се засягат 90 % от лекарските практики,  100 % от кабинетите по физиотерапия, лазерни лъчения и зъболекарските практики и целият малък и среден бизнес, зает с хотелиерство, балнеолечение, комплекси със СПА-процедури, дентални кабинети, хотелски вериги със съответните процедури. С този неясен механизъм и скрит регулаторен режим, който в Европа е режим само „на подпис“, се обслужват кръговете и фирми около червените и приятелите им от ДПС, коментира още д-р Гълъбов.

Той обърна внимание и на нов проблем със специализациите на лекарите, които или трябва да запишат специализации, като си ги осигурят и платят сами и си намерят заместници в лекарските си практики, или ще им се отнемат правата като лекари. Това, по думите му, ще предизвика вълна от поне 1400 лекари, които в следващите до 2 години ще напуснат страната, заради гилотината със специализациите им.

Д-р Гълъбов припомни, че около 1500 лекари са останали без специалност в последните години поради тежките условия и сега проблемът ще се задълбочи силно. Нова регулация по отношение на кръводаряването пък, според  д-р Гълъбов, ще създаде хаос при бракуването на кръвни продукти на фона на драматичната ситуация при снабдяването с кръв, оставено в голямата си част на черния пазар.


Разследват „Фейсбук“ заради психотеста на потребители

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/razsledvat-fejsbuk-zaradi-psihotesta-na-potrebiteli-6016271

Психологическият експеримент на „Фейсбук“, който доказа, че емоциите на потребителите се поддават на манипулация, беше проведен след 700 хил. нищо неподозиращи ползватели на социалната мрежа

Предоставена е концесия за добив от находище „Кобилино“

http://econ.bg/Новини/Предоставена-е-концесия-за-добив-от-находище-Кобилино-_l.a_i.553647_at.1.html

35-годишна концесия за добив на скалнооблицовъчни материали от находище „Кобилино“ предостави Министерски съвет на „Аидалес“ АД. Кариерата се намира...

Деретата в осем села в Пернишко в тежко състояние

http://pik.bg/деретата-в-осем-села-в-пернишко-в-тежко-състояние-news197846.html

Деретата в осем села в Пернишко в тежко състояние

Деретата в осем села в Пернишко са в тежко състояние и са получили предписания да бъдат почистени, съобщиха от общината.

Терените са обрасли в треви и храсти , които намаляват проводимостта на дъждовната вода. Особено критично е състоянието в селата Витановци и Ярджиловци. Във Витановци се е активизирало свлачище, поддала е подпорна стена. В с. Ярджиловци дере, което отвежда водите на язовир "Осломе" неотдавна е било почиствано аварийно. Близо до него има 200 къщи, алармира кметът Григор Христов.

По думите му коритото на река Конска връща водите в деретата. За проблемите е сигнализирано преди 4 години, когато са подадени и документите пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане /МКВП/. Има дори решение на МКВП за финансиране за укрепване и ремонт на Лисичково дере и Младжово дере в Ярджиловци с 321 630 лв., но при наличие на средства.

Досега пари не са постъпили. Проблематична е ситуацията и в селата Мещица, Големо Бучино, Драгичево, Кладница, Студена и Люлин.

Според кмета Росица Янакиева за елиминиране на опасностите, създавани от деретата в общината са необходими 50 млн. лв.


Представиха новия портрет на принц Уилям

http://www.cross.bg/portret-trust-yilyam-1418747.html

/КРОСС/ Новият официално портрет на принц Уилям бе представен днес в Кардиф, съобщава Daily Mail. Откриването на изложбата съвпада с отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война. Художникът Дан Хол, автор на картината, коментира, че това е портрет на един семеен човек с неговите страхове, надежди и стремежи. Картината се нарича "Бащинството" и изобразява херцога на Кеймбридж като баща. Платното ще бъде изложено на благотворителен търг на 1 октомври. Всички пари от продажбата му ще отидат за фондовете The Victoria Cross Trust and War Memorials Trust.  

Григор Димитров се класира за полуфинал на “Уимбълдън”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6Hzp9GI_C0I/

Григор Димитров се класира за полуфинал на “Уимбълдън” след победа над миналогодишния победител Анди Мъри с 3:0 сета. В отделните части 6:1, 7:6(4), 6:3.

 

Учени: Алкохолът наистина може да е полезен за сърцето

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/ucheni-alkoholyt-naistina-mozhe-da-e-polezen-za-syrceto-6016267

"Има солидни доказателства, че алкохолът, консумиран редовно в малки количества (до една напитка дневно за жените и две за мъжете), предпазва от сърдечносъдови заболявания", сочат данните от нов доклад

Изключиха Израел от Международната федерация на журналистите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169722

Изпълкомът на Международната федерация на журналистите изключи Съюза на израелските журналисти от състава си като 14 страни гласуваха „за“, а останалите 3 - „въздържал се“. Причината за това са нападения над палестинските им колеги. Това стана ясно по време на пресконференция на посланика на Палестина в България д-р Ахмед ал Мабдух. Изпълкомът на Международната федерация на журналистите изключи Съюза на израелските журналисти от състава си като 14 страни гласуваха „за“, а останалите 3 - „въздържал се“. Причината за това са нападения над палестинските им колеги. Това стана ясно по време на пресконференция на посланика на Палестина в България д-р Ахмед ал Мабдух.

Кметът Иван Портних: Изпълняваме закона в Гъбената махала и Максуда

http://www.moreto.net/novini.php?n=256686

"Процедурата по доброволно събаряне на постройките в Гъбената махала във Владиславово я започнахме още преди месец. Какво ще правим обаче, когато влезем в Максуда, където има хиляди хора, които обитават такива обекти? Ако утре там се излее порой като този в Аспарухово, дали щетите и трагедията няма да са още по-големи? Преди 7 дена въпросите бяха - защо не са съборени незаконните постройки в Аспарухово, а днес за Гъбената махала се пита – защо ги събаряте? Аз трябва да изпълня закона - държавата прехвърли горещия картоф в края на 2012 г.

Улесняват отпускането на кредити за образование

http://education.actualno.com/Ulesnjavat-otpuskaneto-na-krediti-za-obrazovanie-news_37491.html

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за кредитиране на студенти и докторанти и предлага на Народното събрание да го разгледа и приеме. Промените имат за цел да ...

Според Чобанов няма да се сбъднат прогнозите за фалит на НЗОК

http://healthy.actualno.com/Spored-Chobanov-njama-da-se-sbydnat-prognozite-za-falit-na-NZOK-news_37496.html

Министърът на финансите Петър Чобанов категорично отхвърли прогнозата за фалит на Здравната каса през септември. В Пазарджик той даде информация за приходите до момента, съобщи БНР. "Категори...

Великолепен Григор Димитров размаза Анди Мъри на "Уимбълдън"

http://tennis.actualno.com/Velikolepen-Grigor-Dimitrov-razmaza-Andi-Myri-na-Uimbyldyn-news_37499.html

Мечтата стана реалност - Григор Димитров е на полуфинал на Уимбълдън, след като буквално разби защитаващия титлата си Анди Мъри с 3:0 сета - 6:1, 7:6 (4), 6:2! Това е втора победа на Григор срещу Мъри...

Братът на Хицфелд умрял преди загубата от Аржентина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169757

С голяма мъка в себе си трябваше да води Швейцария в 1/8-финала срещу Аржентина селекционерът на “часовникарите” Отмар Хицфелд. Неговият тим отпадна след 0:1, а мачът бе последен в треньорската кариера на германеца.
Четете повече С голяма мъка в себе си трябваше да води Швейцария в 1/8-финала срещу Аржентина селекционерът на “часовникарите” Отмар Хицфелд. Неговият тим отпадна след 0:1, а мачът бе последен в треньорската кариера на германеца. Четете повече

Робин Уилямс влезе в клиника, бори се да остане трезвен

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/robin-uiliams-vleze-v-klinika-bori-se-da-ostane-trezven-6016269

Актьорът е спазвал програмата The Lodge, която "включва начин на живот в 12 стъпки, който може да се приложи и променя всяка страна от живота", както се казва в сайта на клиниката

Овчарят от село Брезе, който говори с Господ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169723

От десет години на всеки Петровден овчарят Антон Мустанов (70г.) от девинското село Брезе прави курбан за здраве. Коли овца и раздава на всички роднини и съселяни за късмет и благоденствие и най-вече от благодарност към природната сила, която запазила жив сина му Милен. В пророчески сън на Антон му се явила картина как синът пропада с камиона си

Утре превалявания и гръмотевици, температурите до 32°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169752

Утре през страната ще премине атмосферен фронт. Още преди обяд над северозападните райони облачността ще започне да се увеличава и около обяд на места в Западна България ще превали.
По-късно през деня превалявания и гръмотевици ще има вече и в Централна България, а към вечерта и в Източна.
Отначало със слаб източен вятър, Утре през страната ще премине атмосферен фронт. Още преди обяд над северозападните райони облачността ще започне да се увеличава и около обяд на места в Западна България ще превали. По-късно през деня превалявания и гръмотевици ще има вече и в Централна България, а към вечерта и в Източна. Отначало със слаб източен вятър,

Жените масово насилвани от синове и внуци

http://www.cross.bg/zhenite-nasilie-proekta-1418746.html

Пловдив /КРОСС/ Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие от страна на своите синове и внуци. Това обяви на пресконференция в Пловдив управителят на фондация „Джендър алтернативи" адвокат Милена Кадиева.Тези жени са жертва на психически и физически тормоз и по правило не желаят да завеждат дела срещу близките си, които ги тормозят, обясни Кадиева. 293 дела за домашно насилие са заведени в Пловдивския районен съд през 2012 година. Миналата година делата са били 273. Между 25 и 40 % от тях обаче всяка година се прекратяват, тъй като жертвите са били умолявани или принуждавани.Фондация „Джендър алтернативи" приключва работата си по проект „Икономическо овластяване на жените", финансиран с 12 320 щатски долара от платформата „Катапулт" на Глобалния фонд за жените. В рамките на проекта са били обхванати 159 жени от различните малцинства, жертви на домашно насилие и самотни майки, разчитащи на социални помощи. 2/3 от тях са от Пловдив, а една трета - от областта.35 % от обучените са с основно образование, а 40 на сто - безработни или пенсионерки. Те са получили трудови и юридически консултации за защитата на икономическите и социалните им права в ресурсния център на фондацията.В продължение на осем месеца 55 от жените са обучавани в курсове по английски език и компютърна грамотност

Синове и внуци масово насилват жени над 60 години, 293 са делата в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169759

Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие от страна на своите синове и внуци. Това обяви на пресконференция в Пловдив управителят на фондация „Джендър алтернативи" адвокат Милена Кадиева, пише "Марица".
Тези жени са жертва на психически и физически тормоз и по правило не желаят да завеждат дела срещу близките си, Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие от страна на своите синове и внуци. Това обяви на пресконференция в Пловдив управителят на фондация „Джендър алтернативи" адвокат Милена Кадиева, пише "Марица". Тези жени са жертва на психически и физически тормоз и по правило не желаят да завеждат дела срещу близките си,

Жени над 60 са масово насилвани от синове и внуци, 293 дела в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169737

Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие от страна на своите синове и внуци. Това обяви на пресконференция в Пловдив управителят на фондация „Джендър алтернативи Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие от страна на своите синове и внуци. Това обяви на пресконференция в Пловдив управителят на фондация „Джендър алтернативи" адвокат Милена Кадиева, пише "Марица". Тези жени са жертва на психически и физически тормоз и по правило не желаят да завеждат дела срещу близките си,

Осем дни празници в Созопол

http://www.cross.bg/marina-sozopol-kontzerti-1418748.html

/КРОСС/С 8 дни на празници Созопол ще почете Света Марина. От 11-ти до 19-ти юли созополчани ще почетат покровителката на града. Ветроходна регата, изложба на карикатури, премиери на книги, огнено шоу, подводен риболов и концерти  са само част от проявите предвидени в празничния период. В Амфитеатъра ще бъде открита IX „Лятна академия на изкуствата 2014 г. Фамфарна френска музика ще озвучава града дни преди официалното откриване на радиционнитепразници на гр. Созопол „Света Марина" на 16-ти юли, което ще започне с тържествено вдигане на българско, европейско и общинско знаме от 18 часа, последвано от ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметната арка. Вечерта ще продължи с концерти и вечерна служба в храм „Св. Марина". Част от програмата е и конкурсът „Мис Созопол 2014". Плажнте красавици ще дефилират в амфитеатър „Аполония".  

Внимание! Вирусен менингит върлува това лято!

http://pik.bg/внимание-вирусен-менингит-върлува-това-лято-news197843.html

Внимание! Вирусен менингит върлува това лято!

През последните два месеца при вирусните инфекции зачестяват менингитите. За това алармира  д-р Василка Зарчева, лекар инфекционист в болница „Света Анна“ в София, където и в момента има няколко случая на менингит, информира Bnews.bg.

Освен това има болни с чревни инфекции, главно деца, други са заразени с хепатит, макар и не толкова много. Най-притеснителен според д-р Зарчева е фактът, че все по-често се срещат случаи на менингит.

„Не става дума за енцефалит, но е мозъчен оток. Това говори, че причинителят има афинитет към нервната система.

Затова е добре да бъдат имунизирани редовно децата, а и възрастнитезащото ентеровирусните инфекции обикновено идват през летния сезон. Много родителите имат негативно отношение към ваксините, но това не трябва да е така, защото светът е оцелял благодарение на тях“, казва лекарката и припомня какъв бич за обществото е била туберкулозата, която и до днес продължава да се проявява.

„Знаем вариолата (едрата шарка) колко жертви е отнесла, колко драматично беше, когато губехме деца от хепатит В, заразени от майките си по време на раждането. Нямаше ваксина и бебета загиваха още на втория месец. Откакто има ваксина, няма такива случаи. Който е преживял такива загуби, не може да се примири със становища като това, че витамини и хомеопатични леакрства решават проблемите“, споделя д-р Зарчева, която е специалист по детски инфекциозни болести.

Тя разказва, че много от децата в България боледуват от варицела.

И ако в другите страни се поставя ваксина, у нас някои казват: По-добре да преболедува.

„Не е така! Варицелата може да протече много тежко, може да засегне мозъчето на детето, може да остане като бавна инфекция и след това да се развие херпес зостер при евентуален срив на имунитета", отсече медикът.

Затова според нея за ваксините, макар и все по-оспорвани, е необходима по-голяма просвета сред родителите както от лекари, така и от медии.

 

 

Психолог помага на бразилските национали

http://www.cross.bg/psiholog-pomaga-na-brazilskite-natzionali-1418744.html

/КРОСС/ Старши треньорът на бразилския национален отбор по футбол Луиш Фелипе Сколари стигна до заключението, че играчите му не се справят с емоционалния и психологически стрес, свързан с ролята им на фаворити на Мондиала. Ето защо в базата на петкратните световни шампиони е бил извикан психолог. Режина Брандан вече е работила с футболистите по време на подготовката на отбора за финалите. Тя е съставила психологически портрети на всеки един от играчите и е помагала за поддържането на духа им.

Говорителят на МВнР излезе с позиция относно медийни публикации

http://www.cross.bg/mediiini-mandat-raboti-1418745.html

/КРОСС/ "Във връзка с медийни публикации и коментари на представители на политически сили относно „скандални" назначения в Министерството на външните работи, заявяваме, че цитираните заповеди на министъра на външните работи са част от рутинна процедура по преназначаване в Централно управление на МВнР в София на служители на ведомството, чийто задграничен мандат изтича през настоящата година." Това се казва в официална позиция на говорителя на МВнР във връзка с медийни публикации, уронващи престижа на Дипломатическата служба. "Това е нормална дипломатическа практика, която се следва в дипломатическите служби на всички страни, независимо от политическата конюнктура. Във връзка с това бихме желали да призовем външната политика на Република България и българската дипломация да не стават обект на политически спекулации и измислени медийни сензации. Между другото, посочените служители на министерството, чийто мандат приключва през 2014 г., са изпратени на работа в дипломатическите мисии на Република България в чужбина от правителството на ГЕРБ. Новото сега е, че командироването на служителите на задграничен мандат, както и преназначаването на завръщащите се, се осъществява по напълно прозрачен начин, съобразно желанията и професионалната квалификация на всеки един и чрез конкурентен подбор. Кандидатурите се разглеждат от Кариерна комисия, съставена от професионални дипломати, и впоследствие решенията се утвърждават от министъра на външните работи

До 32° утре, с превалявания и гръмотевици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169720

Утре през страната ще премине атмосферен фронт. Още преди обяд над северозападните райони облачността ще започне да се увеличава и около обяд на места в Западна България ще превали.
По-късно през деня превалявания и гръмотевици ще има вече и в Централна България, а към вечерта и в Източна.
Отначало със слаб източен вятър, Утре през страната ще премине атмосферен фронт. Още преди обяд над северозападните райони облачността ще започне да се увеличава и около обяд на места в Западна България ще превали. По-късно през деня превалявания и гръмотевици ще има вече и в Централна България, а към вечерта и в Източна. Отначало със слаб източен вятър,

Бум на змии в Кюстендилско

http://pik.bg/бум-на-змии-в-кюстендилско-news197840.html

Бум на змии в Кюстендилско

Засилена популация на змии се наблюдава през последните две седмици в Кюстендилско. Данните показват, че преди броени дни мъж е ухапан от змия в Дупница. Той е бил настанен в Спешния център, където са му направени необходимите изследвания, пише „Струма".

Все още не е ясен видът на змията, но благодарение на това, че е потърсена навременна медицинска помощ, не се е стигнало до сериозни последствия за здравето на пациента.

„Заради силната горещина и дъждовете преди това, наистина се наблюдава нашествие от змии.

За щастие до момента няма много пострадали. Апелирам за по-голяма бдителност от страна на хората", призова директорът на Спешния център в Кюстендил д-р Анелия Георгиева, цитирана от infomreja.bg.


Енергийната неефективност на свързаните с интернет уреди струва 80 млрд долара

http://www.vesti.bg/novini/energijnata-neefektivnost-na-svyrzanite-s-internet-uredi-struva-80-mlrd-dolara-6016272

Свързаните с интернет електроуреди като модемите, принтерите, конзолите за игри и дори хладилниците, които консумират твърде много електричество, когато са включени без да работят, са станали причина за загубата на 80 милиарда долара през 2013 г.

Подготвя се откриването на Институт за български език и литература в Мадрид

http://www.moreto.net/novini.php?n=256657

Правителството одобри проект на Спогодба за културно, образователно и научно сътрудничество между България и Испания. Една от клаузите в нея предвижда страните да си оказват съдействие и сътрудничество с оглед възможността през следващите години в Мадрид да бъде открит Институт за български език и литература.

Благой Рагин: Конкуренцията за инвеститори в ски писти на Балканите е жестока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169461

С председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация разговаря Христо Николов

Депутати от БСП внесоха преди дни в парламента проект за промени в два закона, с които отпадат редица процедури пред инвеститорите в ски писти и съоръжения. Предвижда се терените за тях да се дават без търг или конкурс, С председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация разговаря Христо Николов Депутати от БСП внесоха преди дни в парламента проект за промени в два закона, с които отпадат редица процедури пред инвеститорите в ски писти и съоръжения. Предвижда се терените за тях да се дават без търг или конкурс,

ДПС с нови позиции в Европейския парламент

http://www.cross.bg/predsedatel-hyusmenova-evropeiiskiya-1418743.html

/КРОСС/ Евродепутатът Филиз Хюсменова е избрана за заместник - председател на политическата група Алианс на либералите и демократите за Европа. Движението за права и свободи e на път да направи и друг пробив в Европейския парламент. Партията излъчи кандидатура за председател на Комисията по регионално развитие в Европарламента. Новината съобщи от Страсбург ръководителят на делегацията на ДПС Филиз Хюсменова, която участва в дискусиите за постовете. "Имаме надежда, че за първи път, откакто България е член на Европейския съюз, български гражданин ще бъде председател на комисия в Европарламента - коментира Хюсменова. За първи път ДПС ще има представители на такива позиции и това ще е висока оценка за проевропейската политика на ДПС", каза тя. За поста „Председател" на Комисията по регионално развитие е предложена евродепутат Искра Михайлова. Очаква се тя да бъде избрана на заседание на комисията на 7 юли.  

Нагли бургазлии подкараха автомобилите си по велоалеята в Морската градина (снимки)

http://pik.bg/нагли-бургазлии-подкараха-автомобилите-си-по-велоалеята-в-морската-градина-снимки-news197839.html

Нагли бургазлии подкараха автомобилите си по велоалеята в Морската градина (снимки)

Животът на майките и децата им, които се разхождат в Морската градина на Бургас е в опасност, защото нагли шофьори подкараха колите си по алеите, които уж са пешеходна зона, алармираха възмутени граждани, пише "Флагман".

Те припомнят случая с прегазения в пешеходната зона на Стара Загора Паоло и предупреждават, че и друго ангелче може да си отиде от този свят, ако не се вземат мерки.



Преговори за колективен трудов договор започват в Спешна помощ

http://www.cross.bg/pomosht-trenchev-speshna-1418742.html

/КРОСС/В столичната Спешна помощ започват преговори за колективен трудов договор, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той потвърди, че протестиращите медици са подписали документ, че не могат да разговарят с медиите без одобрение на ръководството. Тренчев определи като дълбоко неправилен начина, по който медиците от Спешна помощ взимат по-високи заплати с парите от незаетите щатни бройки. На срещата си с изпълняващия длъжността директор на Спешна помощ доктор Александър Златанов, е решено да се започнат преговори по сключването на колективен трудов договор, който ще регламентира правата на медиците и техните възнаграждения, каза Тренчев. По думите му, заплатите в сектора трябва да са поне два пъти по-високи. По отношение на необходимата актуализация на бюджета на Здравната каса доктор Тренчев каза, че още първоначално са били против този бюджет, заявили са, че е недостатъчен и са гласували против. Той очаква средствата да бъдат изчерпани до 20 септември.  

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е преназначен за 5 години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335671_glavniiat_sekretar_na_mvr_svetlozar_lazarov_e/?ref=rss


Досегашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров остава на поста по новия закон за МВР, който влезе в сила вчера. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на Министерския съвет, предаде "Фокус". Решението на правителството гарантира поста на Светлозар Лазаров за следващите 5 години.  

"Главният секретар не е политическо назначение, той е професионална фигура. Така че по никакъв начин не трябва да се влияе от политически процеси", подчерта...

Шая Лебьоф ще се лекува от алкохолизъм

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/02/2335607_shaia_lebyof_shte_se_lekuva_ot_alkoholizum/?ref=rss


Актьорът Шая Лебьоф, който миналата седмица бе обвинен за смущение на изпълнението на мюзикъла "Кабаре" в Ню Йорк, се подлага на лечение за алкохолизъм, обяви неговият говорител Мелиса Кейтс във вторник, предаде "Ройтерс".

28-годишната звезда от филми като "Трансформърс" и "Нимфоманката" доброволно е потърсил извънболнична помощ, се казва в изявление.

Миналата седмица актьорът бе обвинен за нарушаване на обществения ред и тормоз, след като по данни на полицията той е...

Средната работна заплата през март е нараснала с 4,2 %

http://econ.bg/Новини/Средната-работна-заплата-през-март-е-нараснала-с-4-2-_l.a_i.553639_at.1.html

През март месец 2014 г. средната работна заплата у нас е нараснала с 4,2% в сравнение с предходния месец и нейният размер е достигнал 813 лв. Това...

Андрей Ковачев беше избран за един от квесторите на Европарламента

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2014/07/02/2335670_andrei_kovachev_beshe_izbran_za_edin_ot_kvestorite_na/?ref=rss


Евродепутатът Андрей Ковачев (Европейска народна партия /ГЕРБ) беше избран днес с 420 гласа на първи тур за един от петимата квестори на Европейския парламент. Необходимото мнозинство за този избор беше 339 гласа, уточни председателят на Европарламента Мартин Шулц.

Така Ковачев стана първият български представител в парламента, заемащ една от трите най-високи позиции в институцията и съставляващи Бюрото, към което се числят също председателят и неговите заместници.

    02...

Софиянка написа ода за потопа в „Аспарухово”

http://www.cross.bg/kalta-stihotvorenieto-yzhas-1418740.html

/КРОСС/ Жена написа стихотворение, посветено на трагедията в Аспарухово. Мария Панайотова от София от повече от седмица живее с картините на преживения ужас, моли се за душите на починалите, но болката не минава, съобщава petel.bg.„Като отклик на ставащото, в душата ми зрееше този поетичен отговор. Не мога да се включа към доброволците, които с безвъзмездния си труд оказват помощ.Отлично знам, че изпратените от мен есемеси не са достатъчни. Но се надявам това, което аз не мога да направя, да свърши стихотворението. Нека Бог да пази България!", пише тя. Ето и стихотворението й: Снимка на калта без ретуш Гърмеше юни! Хиляди ведра изливаше разгърден в сляпа ярост! И с мощ като от земните недра се втурнаха вода и кал без жалост. Понесоха по пътя си смъртта, готова да премаже всеки срещнат. Превърна се за миг в палач пръстта, до днес боготворена и безгрешна. Със сила на цунами връхлетя разпенена водата кръвожадна. След нея всяка къща опустя и стана страшна гробница прохладна. Удавиха се с ужас в яростта тринадесет живота непорочни. След седмица разравяме калта да търсим пак дете... Дали нарочно препича слънце с лъч от ятаган, а съвестта излющва змийска кожа? Народът ни е като във капан, съдбата е опряла в него ножа. Аз вярвам, че очаква тя от нас да се помолим и да се покаем. Стотици чистят кал и в този час... Но чисти ли сме? Отговора знаем. Мария Панайотова Снимка: Булфото, всички права запазени

Орешарски: Няма изтичане на ликвидност от нито една банка

http://econ.bg/Новини/Орешарски-Няма-изтичане-на-ликвидност-от-нито-една-банка_l.a_i.553640_at.1.html

Няма изтичане на ликвидност от нито една банка. Това заяви по време на брифинг в парламента премиерът Пламен Орешарски. По думите му в последните...

Център за младежи в риск строят в Пловдив

http://pik.bg/център-за-младежи-в-риск-строят-в-пловдив-news197838.html

Център за младежи в риск строят в Пловдив

Център за младежи в риск ще бъде построен до Гребния канал, съобщи зам.- кметът на Пловдив Георги Титюков.

Обектът на стойност около 2 милиона и 4000 лева е спечелен от Община Пловдив в партньорство с Националния алианс за работа с доброволци, пише "Марица".

Младежите от 15 до 29-годишна възраст ще имат възможност да се запишат в различни школи, като например танцови, по изобразително изкуство, а също така да ползват компютърна зала и библиотека.

Проектът трябва да бъде реализиран в началото на 2016 година. Сградата е на 3 етажа, строежът може да стартира тази есен, каза Титюков.

Проектира се и втория етап на Младежкия център. Това ще бъде голям спортен комплекс за мини футбол, баскетбол, волейбол и фитенс на открито с трибеуни за зрители.

Hugo Boss ще управлява китайските си филиали самостоятелно

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c19e763/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C3460Ca0Chugo0Eboss0Eshte0Eupravliava0Ekitaiskite0Esi0Efiliali0Esamostoiatelno0H1754680C/story01.htm

Със сделката Boss поема по стъпките на няколко други компании от бранша, които обезпечиха изключителния контрол над своя бизнес


Спасиха 100 кг културно-исторически ценности

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/spasiha-100-kg-kulturno-istoricheski-cennosti-6016268

Иззети са предмети от жълт и бял метал, сребро, бронз, олово, мед, керамика и кост, с признаци от Античността, Римската епоха, Средновековието и Възраждането

„Споделяме МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРА“ събра над 100 музиканти на четиричасов концерт

http://www.cross.bg/kampaniyata-kontzert-bulgarski-1418741.html

/КРОСС/ Заключителният концерт от кампанията "Споделяме МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРА" събра редица популярни български музиканти на 1 юли в Градската градина в София. Инициативата на творците се проведе безвъзмездно и обедини звученето на класическа, фолклорна, популярна, джаз, рок и хип-хоп музика, в изпълнение на едни от най-обичаните български музикални формации - Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов" с диригент Илия Михайлов, Калин Вельов, Йълдъз Ибрахимова, Антони Дончев, Васил Петров, Теодосий Спасов, Нора Караиванова и Бисер Иванов, Ева квартет, Шопски дует и Фолклорен квартет „Жарава" от НМУ "Л. Пипков", хорът към Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев", Нено Илиев, Венци Такев, Борис Таслев, Бон-Бон, Apo&Nevena, Кайно Йесно Слонце, Рут Колева, Ева квартет, IMP и Исус Ангелов, Мастило, D2 и Tube Hedzzz. „Целта на кампанията ни, която вече единадесети ден изненадва хората на ключови локации в София, е да се обедини българската музикална индустрия, да подкрепим творците, да споделим това, което имаме като културно наследство и като продукт, който се създава в момента. Успяхме да направим обратна връзка с хората по атрактивен начин, те почувстваха музиката по-близо до себе си чрез флашмоб концертите на музикантите", заяви Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор

Във варненско училище реализираха проект „Екофокус – отдих в училищния двор“

http://www.moreto.net/novini.php?n=256679

СОУ „Пейо Яворов”, като първото Екоучилище във Варненска област, носител на международния приз „Зелен флаг”, активно работи за създаване и насърчаване на модели за здравно и екологично поведение сред училищната общност. В училището успешно се реализира проект „Екофокус – отдих в училищния двор“ финансиран от община Варна по проект за подобряване условията за отдих в прилежащите училищни дворове за 2014 г.

ВМРО: У нас могат да влязат терористи от ИДИЛ

http://pik.bg/вмро-у-нас-могат-да-влязат-терористи-от-идил-news197837.html

ВМРО: У нас могат да влязат терористи от ИДИЛ

Опасения, че у нас могат да влязат терористи от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), изразяват от националистическата партия ВМРО.

Лидерът й Красимир Каракачанов е изпратил писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев и до председателя на ДАНС Владимир Писанчев във връзка със събитията в Близкия Изток и дейността на терористичната организация ИДИЛ.

В писмото си Каракачанов изказва опасенията си за нашествие на хора от ИДИЛ на територията на България след конфликтите в Сирия и Ирак. 

"Понастоящем тази групировка упражнява фактическата власт върху немалък регион, разположен върху територии на Сирия и Ирак. През изминалите няколко дни техният водач, именуващ се Абу Бакр ал Багдади, се провъзгласи за "халиф", а контролираната от тях територия за "халифат".

Тези процеси пряко касаят националната сигурност на България по ред обективни и субективни причини", се посочва в писмото на ВМРО.

Тревога буди фактът, че с очакваната поредна вълна нелегални имигранти – този път от Ирак, е възможно в България да проникнат елементи, свързани с ИДИЛ или други подобни на нея

. В допълнение партията посочва, че се разпространяват пропагандни материали на въпросната групировка, които включват територии от България, Македония, Сърбия, Косово и Албания - т. нар. "Ислямска дъга на Балканите".

Шарън Стоун няма връзка с Бандерас

http://www.cross.bg/stoyn-vruzka-banderas-1418738.html

/КРОСС/ Неверни слухове, тиражирани в медиите, разгневиха звездата от „Първичен инстинкт" Шарън Стоун. Най-свежата клюка, която върви из Холивуд, е, че тя е започнала интимна връзка с Антонио Бандерас, който обяви, че се развежда. В скорошно интервю тя заяви, че Антонио й е като брат, а Мелани е била с нея по време на раждането на трите й деца. „Те са ми като семейство", отсече звездата. И добави, че подобни слухове, разпространявани в медиите, са долна клевета. Клюките започнаха да се разпространяват, след като Стоун се появи с Бандерас на червения килим на филмовия фестивал в Кан преди около месец.Що се отнася до личния живот на Стоун, от 10 години тя няма официална връзка. От 1984 г. до 1987 г. тя бе омъжена за сценариста и продуцент Майкъл Грийнбърг. От 1998 г. до 2004 г. стана съпруга на вицепрезидента и главен редактор San Francisco Chronicle Фил Бронщайн.    

Младоженци от Силистра възстановяват сватбата от „Време разделно”

http://www.cross.bg/svatbata-rekord-postaven-1418739.html

/КРОСС/ Истинска венчавка ще пресъздаде сватбата между Манол и Елица от популярната сцена от филма „Време разделно". Влюбените ще се врекат във вярност с благословията на отец Иван от Нови Хан и ще поставят рекорд за най-дългата сватбена софра на Балканския полуостров. Младоженците се казват Виктория и Денислав и са от Силистра. Сватбата им ще се състои на 6 юли в парк "Пчелина", по време на третото издание на националния фолклорен събор "Лудогорие". Всички гости на сватбата ще бъдат облечени с народни носии и ще седнат на 5 софри, дълги по 80 метра. На тях ще има и 1000 глинени купи и 1000 дървени лъжици, 200 погачи, 1/2 тон вино, 200 кг сирене, 12 агнета и 7 казана с боб. За да бъде наистина пресъздаден ритуала от филма местността ще бъде озвучена от 52 медни чана и седем каба гайди. По време на сватбата ще бъде поставен балкански рекорд за най-дългата сватбена маса. Специално избрана комисия ще премери колко са дълги подредените сватбени маси и ще издаде сертификат за поставен рекорд, който ще бъде вписан в Балканската книга на рекордите.  

Жените масово изнасилвани от деца и внуци, 293 дела заведени в Пловдив

http://pik.bg/жените-масово-изнасилвани-от-деца-и-внуци-293-дела-заведени-в-пловдив-news197836.html

Жените масово изнасилвани от деца и внуци, 293 дела заведени в Пловдив

Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие от страна на своите деца и внуци. Това обяви на пресконференция в Пловдив управителят на фондация „Джендър алтернативи" адвокат Милена Кадиева, пише "Марица".

Тези жени са жертва на психически и физически тормоз и по правило не желаят да завеждат дела срещу близките си, които ги тормозят, обясни Кадиева. 293 дела за домашно насилие са заведени в Пловдивския районен съд през 2012 година. Миналата година делата са били 273. Между 25 и 40 % от тях обаче всяка година се прекратяват, тъй като жертвите са били умолявани или принуждавани.

Фондация „Джендър алтернативи" приключва работата си по проект „Икономическо овластяване на жените", финансиран с 12 320 щатски долара от платформата „Катапулт" на Глобалния фонд за жените. В рамките на проекта са били обхванати 159 жени от различните малцинства, жертви на домашно насилие и самотни майки, разчитащи на социални помощи. 2/3 от тях са от Пловдив, а една трета - от областта.

35 % от обучените са с основно образование, а 40 на сто - безработни или пенсионерки. Те са получили трудови и юридически консултации за защитата на икономическите и социалните им права в ресурсния център на фондацията.

В продължение на осем месеца 55 от жените са обучавани в курсове по английски език и компютърна грамотност. От неправителствената организация обясниха, че дейностите по проекта са помогнали на жените да анализират причините за бедност и насилие, свободно да изразят своите страхове и желания. Стана ясно още, че в резултат на проекта, някои от жените са успели да си намерят работа.

Потвърдиха присъдата на убиеца на Мирослава от Перник

http://crime.actualno.com/Potvyrdiha-prisydata-na-ubieca-na-Miroslava-ot-Pernik-news_37489.html

Върховният касационен съд потвърди 28 години затвор за Марио Любенов-Заека, убиеца на Мирослава от Перник. Решението на ВКС, с което се потвърждава решението на Софийски апелативен съд, е окончател...

МВР ще даде официална информация за визитите на Пеевски при Цветанов

http://politics.actualno.com/MVR-shte-dade-oficialna-informacija-za-vizitite-na-Peevski-pri-Cvetanov-news_37488.html

Ще се съобразим със съда и ще дадем пълна информация за това колко пъти Делян Пеевски е посещавал МВР и кабинета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това каза сегашният вътрешен министър и ви...

Люк Еванс минава на тъмната страна в „Дракула: Неразказан“

http://cinema.actualno.com/Luk-Evans-minava-na-tymnata-strana-v-Drakula-Nerazkazan-news_37492.html

Популярният легендарен злодей оживява в най-новата екранизация „Дракула: Неразказан“. Британският актьор Люк Еванс пресъздава историята на средновековното чудовище, но през призма,...

Крис Уодъл: Това е най-великото Световно, не пропускам мач

http://worldcup2014.actualno.com/Kris-Uodyl-Tova-e-naj-velikoto-Svetovno-ne-propuskam-mach-news_37493.html

Той е от онази порода, които правят футбола най-специалната игра. При тях не важат никакви титли, купи или рекорди - магията им е в изкуството на терена. Омайват с допира, финта, тънкия пас, усета към...

Забравете за Неймар, Световното си има Хамес Родригес

http://worldcup2014.actualno.com/Zabravete-za-Nejmar-Svetovnoto-si-ima-Hames-Rodriges-news_37494.html

Играе с жълта фланелка, на 22 години е и е звездата на Мондиал 2014. Не става обаче дума за Неймар, а за Хамес Родригес. Младият колумбиец фокусира върху себе си вниманието на футболния свят, а от пре...

Орешарски: В края на месеца подавам оставка

http://frognews.bg/news_72472/

Ще избера момент към края на месеца, за да подам оставка. Това каза премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в парламента.

Орешарски: Не е изхарчен и лев от помощта за банките

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/oresharski-ne-e-izharchen-i-lev-ot-pomoshtta-za-bankite-6016266

Единственото, което ме притеснява е, дали ще има кворум в Народното събрание, който да гласува оставката ми, каза премиерът

Орешарски: Ще дам оставка към края на месеца

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/oresharski-shte-dam-ostavka-kym-kraia-na-meseca-6016266

Единственото, което ме притеснява е, дали ще има кворум в Народното събрание, който да гласува оставката, каза премиерът

Задачата на Москва е да изгради държава, а не империя

http://www.mediapool.bg/zadachata-na-moskva-e-da-izgradi-darzhava-a-ne-imperiya-news222179.html

Ако протестите на Майдана и последвалите ги събития не попариха надеждите на Русия за Евразийски съюз, който да включва и Украйна, то подписаните миналата седмица споразумения за икономическо и търговско асоцииране между ЕС и Украйна, Грузия и Молдова би следвало да го направят. Трите бивши съветски републики са вече свързани, макар и по-свободно, с ЕС.   Президентът Путин сега открива, че "руският свят", за който той често говори, е категория от "меката сила" - по-скоро геокултурна, а не геополитическа или геоикономическа, и че украинците и руснаците не са "един народ". На този етап, вместо да се тормози за това, което възприема като свои загуби, Москва би трябвало да консолидира печалбите си.   Тя успя да присъедини Крим, което може би е единствена част от постсъветска Украйна, много привързана към руската държава. Тя трябва да положи сериозни усилия, за да превърне полуострова, особено южното му крайбрежие, в процъфтяващ регион, икономически равностоен на района на Сочи, превръщайки го във витрина на способността на Русия да развива изостанали райони със значителен туристически потенциал.   Тя трябва също да удовлетвори тежненията на разнородното кримско население, включително на руското етническо мнозинство; на украинското етническо малцинство (около 25 процента), кримските татари (над 10 на сто) - мюсюлмани, които смятат кримската земя за родина на прадедите си.   След това главният стратегически интерес на Москва е да държи Украйна извън НАТО, и в това отношение перспективата е добра. Вашингтон трябва да балансира глобалните си ангажименти - от Южнокитайско море до Ирак, и Украйна изобщо не е сред приоритетите му. Берлин и Париж са категорични, че нито Украйна, нито Грузия и Молдова, трябва да бъдат приети в алианса. Лондон не вижда необходимост да разширява границите на общата отбрана до същинските руски земи.   Москва трябва да възприеме по-дългосрочен подход към отношенията си с Киев, като се откаже да използва въоръжения бунт в източната област Донбас като средство за защита на своите интереси и вместо това възприеме по-широка политическа стратегия, включваща цяла Украйна. Тъй като връзките на руската военна индустрия с украинските доставчици стават ненадеждни, Москва трябва да използва шанса да си изгради напълно самостоятелна отбранителна промишленост в рамките на границите си.   Русия ще трябва също така да преразгледа търговските си отношения с Украйна и то в пълно съответствие с нормите и принципите на Световната търговска организация.   Една очевидна печалба, освен Крим и Севастопол, могат да се окажат украинците, които минават границата и отиват в Русия. На основата на общия език и култура те могат прекрасно да бъдат интегрирани. Вместо да прибавя нови земи, Москва трябва да събира хора от бившия Съветски съюз, които биха й помогнали да формира по-млада и мотивирана работна сила, както и по-широка потребителска база. Този тип политика ще поощрява онези, които могат да допринесат най-много за нейния просперитет - най-вече инженерите и другите работници, произвеждащи самолетни двигатели и ракети, и предприятията, които бяха много важни за Русия, но които ги чака свиване или пълно закриване, след като Украйна възприеме търговските изисквания на ЕС.   Руската федерация трябва да продължи прехода си от империя към национална държава от континентален мащаб. Тя се нуждае от повече хора, а не и от повече земя. Тя трябва да си представя Евразийския съюз не толкова като копие на ЕС, а по-скоро като нещо подобно на Североамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА). Това, което ще спои новия съюз, са икономическите интереси, а не толкова общите етнически и исторически корени.   Копнежът на Москва през последния четвърт век да бъде приета в западния свят претърпя неуспех. Тя трябва да гледа на това на принципа "всяко зло за добро". След като западната опция за момента се оказва закрита, възможностите пред нея са по-ясни от всякога. Ако тя избере концепцията "крепостта Русия" и продължи с икономическата изолация и политическите репресии , ще тръгне към катастрофа като онази, която сполетя Съветския съюз. Ако се обърне на изток, тя ще се превърне в суровинен придатък и васал на Китай, унищожавайки имиджа си на стратегически независима сила.   Ако иска да остане в играта на глобалната конкуренция, Москва няма друг избор, освен да работи, за да се превърне в държава с гражданско общество, с базирано на принципи държавно управление и модерна икономика.   Страните, подобно на хората, често вършат правилните неща, когато всичките им други варианти са невъзможни. За Русия алтернативите, пред който е изправена, никога не са били по-очевидни.   *Авторът е директор на московския Карнеги център   По БТА

Експерти: ИДИЛ са реална заплаха за България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169650

Сунитските джихадисти от „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) представляват реална заплаха за България, заявиха експерти в областта на националната сигурност и арабисти пред вестник "РЕПОРТЕР". Притесненията им идват от публикуваната от ислямистите карта с териториите, към които групировката има претенции.
До 2020 г. Сунитските джихадисти от „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) представляват реална заплаха за България, заявиха експерти в областта на националната сигурност и арабисти пред вестник "РЕПОРТЕР". Притесненията им идват от публикуваната от ислямистите карта с териториите, към които групировката има претенции. До 2020 г.

Мъж скочи от четвъртия етаж на болницата в Перник

http://www.cross.bg/bolnitzata-reanimatziya-otdelenieto-1418737.html

/КРОСС/ 40-годишен мъж скочи от 4-тия етаж на болницата в Перник. За инцидента, станал тази сутрин, съобщи директорът на здравното заведение д-р Иван Евлогиев. Състоянието на пациента, който е бил в отделението по реанимация, е критично. Мъжът е от село Велковци и е докаран в болницата на 30 юни в състояние на дълбока алкохолна кома в комбинация с медикаменти. По информация на медиците, от една година мъжът бил на антидепресанти. Според лекарите, комбинацията от алкохол и хапчета вероятно е бил опит за самоубийство. Медиците го извадили от това състояние и днес, когато е трябвало да бъде изписан, той скочил от отделението по реанимация, предава Дарик.  

Банките издържаха със свои ресурси, буферите не са пипани, доволен Орешарски

http://news.ibox.bg/news/id_1067611349

Той сам поиска да увери на брифинг в парламента, че към настоящия момент няма изтичане на ликвидност от нито една банка, а буферът от около 1,2 млрд. лева, който Министерството на финансите е осигурил, е неизразходван. Нито един лев не е използван и от одобрените от Европа пари в размер на 3,2 млрд. лева, които представляват държавна помощ, посочи Орешарски.

Светлозар Лазаров е назначен с 5-годишен мандат

http://www.moreto.net/novini.php?n=256676

Въпреки постигнатото съгласие правителството да не взема важни решения, днес Министерски съвет назначи Светлозар Лазаров за 5 години на поста главен секретар на МВР. Това стана само ден, след като новият закон за МВР влезе в сила.

КТБ има "доста по-различна структура" от другите банки

http://www.mediapool.bg/ktb-ima-dosta-po-razlichna-struktura-ot-drugite-banki-news222178.html

Предварителните данни от одита, който се провежда в Корпоративна търговска банка, сочели, че "банката има доста по-различна структура, отколкото на останалите банки". Това посочи премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в парламента, където дойде, за да участва в традиционния за началото на месеца блицконтрола. Той обаче не се проведе, защото пленарното заседание бе прекратено поради липса на кворум.   Случаят с КТБ е доста различен, каза Орешарски без повече подробности с единственото уточнение, че "банката беше изтървана". По искане на БНБ в банката се провежда одит от три независими специализирани компании, а резултатите трябва да станат известни до края на седмицата. Те трябва да покажат какво е състоянието на банката, която бе поставено под специален надзор от БНБ за срок от три месеца и с обещанието, че ще бъде отворена за граждани на 21 юли.   КТБ имаше стремглав възход в последните години, особено по времето, когато Орешарски бе финансов министър в правителството на тройната коалиция. По това време, а и след това - при правителството на Бойко Борисов, в банката на Цветан Василев бяха концентрирани парите на държавните компании.   Едва при служебното правителство на Марин Райков през пролетта на миналата година бе изготвена наредба за прекратяване на тази концентрация. Въпреки наредбата в КТБ остана висок прозент средства на държавни компании до момента, когато заради публичен разрив на Цветан Василев с доскорошния му бизнес партньор Делян Пеевски държавните средства бяха изтеглени и банката се разлюля под равнодушния поглед на всички държавни институции.   В сряда премиерът определи случилото се с КТБ като своеобразен стрес тест за българската банкова система, който е бил издържан успешно. Няма изтичане на ликвидност от нито една банка, каза той.   Орешарски подчерта, че буферът от 1.2 млрд. лева, които бяха събрани на аукцион на извънредна емисия ДЦК в понеделник, е неизразходван, а доверието в банките възстановено. В това се изразява и успокояването. Той припомни, че Еврокомиисята е дала разрешение на България да подпомогне банките с 3.3 млрд. лв., ако се наложи, но това не са пари на ЕК, както погрешно бяха направени интерпретации, а на българската държава.   "Всички български банки са стабилни и дори своеобразният натиск показа, че банките издържаха със собствени ресурси", увери още веднъж премиерът.   Орешарски изрази подкрепа за криминализиране на опитите за дестабилизиране на банковата система. Предложения за промени в Наказателния кодекс в тази насока, изработени от юристите на БНБ, бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. Предложенията бяха силно критикувани от независими експерти и юристи като твърде общи и непропорционално репресивни.   "Силно подкрепям г-н Цонев, макар да твърдя, че може да бъде по-точно направена формулировката. По отношение на банковата сфера не може да си позволим шеги и закачи", каза Орешарски.   Стабилността на банките бе коментирана и от вътрешния министър Цветлин Йовчев.   "Бих посъветвал всички да си държат спестяванията в банката. Българските банки са стабилни", каза той пред журналисти в кулоарите на парламнета. "Това, на което бяхме свидетели миналата седмица, от една страна е резултат може би на дефицит на доверие във всички институции и от друга страна на една изключително отвратителна криминална атака”, продължи той.   Той увери, че провоохранителните служби са действали "много бързо", което е допринесло за успокояване на обстановката. "Възможно е тази седмица да имаме още задържани”, прогнозира министърът.   А пред депутатите от вътрешната комисия в рамките на блицконтрола Цветлин Йовчев обясни, че не може да се ангажира с твърдението, че атаката срещу Първа инвестиционна банка е била огранизирирана предварително. В същото време той уточни, че ДАНС и МВР "неутрализирали много хора", които са се опитвали да засилят допълнително дестабилизацията на банката. По думите му, в момента се работело по няколко линии, по които е била провокирана масова психоза сред хората.   Цветлин Йовчев одобри предложените промени в Наказателния кодекс. "Наистина ще криминализират това деяние и оттук-нататък тези, които си позволят следващ път да проведат такава атака, ще понесат много тежко наказание по Наказателния кодекс. Това нещо го одобрявам изцяло”, заяви той.   На въпрос дали може да се говори за тероризъм във връзка с действията на предизвикалите банкова паника, Йовчев посочи, че това е въпрос, на който би трябвало юристи, най-вече прокуратурата да отговори.

КТБ имала "доста по-различна структура" от другите банки

http://www.mediapool.bg/ktb-imala-dosta-po-razlichna-struktura-ot-drugite-banki-news222178.html

Предварителните данни от одита, който се провежда в Корпоративна търговска банка, сочели, че "банката има доста по-различна структура, отколкото на останалите банки". Това посочи премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в парламента, където дойде, за да участва в традиционния за началото на месеца блицконтрола. Той обаче не се проведе, защото пленарното заседание бе прекратено поради липса на кворум.   Случаят с КТБ е доста различен, каза Орешарски без повече подробности. По искане на БНБ в банката се провежда одит от три независими специализирани компании, а резултатите трябва да станат известни до края на седмицата. Те трябва да покажат какво е състоянието на банката, която бе поставено под специален надзор от БНБ за срок от три месеца и с обещанието, че ще бъде отворена за граждани на 21 юли.   КТБ имаше стремглав възход в последните години, особено по времето, когато Орешарски бе финансов министър в правителството на тройната коалиция. По това време, а и след това - при правителството на Бойко Борисов, в банката на Цветан Василев бяха концентрирани парите на държавните компании.   Едва при служебното правителство на Марин Райков през пролетта на миналата година бе изготвена наредба за прекратяване на тази концентрация. Въпреки наредбата в КТБ остана висок прозент средства на държавни компании до момента, когато заради публичен разрив на Цветан Василев с доскорошния му бизнес партньор Делян Пеевски държавните средства бяха изтеглени и банката се разлюля под равнодушния поглед на всички държавни институции.   В сряда премиерът определи случилото се с КТБ като своеобразен стрес тест за българската банкова система, който е бил издържан успешно. Няма изтичане на ликвидност от нито една банка, каза той.   Орешарски подчерта, че буферът от 1.2 млрд. лева, които бяха събрани на аукцион на извънредна емисия ДЦК в понеделник, е неизразходван, а доверието в банките възстановено. В това се изразява и успокояването. Той припомни, че Еврокомиисята е дала разрешение на България да подпомогне банките с 3.3 млрд. лв., ако се наложи, но това не са пари на ЕК, както погрешно бяха направени интерпретации, а на българската държава.   "Всички български банки са стабилни и дори своеобразният натиск показа, че банките издържаха със собствени ресурси", увери още веднъж премиерът.   Орешарски изрази подкрепа за криминализиране на опитите за дестабилизиране на банковата система. Предложения за промени в Наказателния кодекс в тази насока, изработени от юристите на БНБ, бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. Предложенията бяха силно критикувани от независими експерти и юристи като твърде общи и непропорционално репресивни.   "Силно подкрепям г-н Цонев, макар да твърдя, че може да бъде по-точно направена формулировката. По отношение на банковата сфера не може да си позволим шеги и закачи", каза Орешарски.   Стабилността на банките бе коментирана и от вътрешния министър Цветлин Йовчев.   "Бих посъветвал всички да си държат спестяванията в банката. Българските банки са стабилни", каза той пред журналисти. "Това, на което бяхме свидетели миналата седмица, от една страна е резултат може би на дефицит на доверие във всички институции и от друга страна на една изключително отвратителна криминална атака”, продължи той.   Той увери, че провоохранителните служби са действали "много бързо", което е допринесло за успокояване на обстановката. "Възможно е тази седмица да имаме още задържани”, прогнозира министърът.   Цветлин Йовчев одобри предложените промени в Наказателния кодекс. "Наистина ще криминализират това деяние и оттук-нататък тези, които си позволят следващ път да проведат такава атака, ще понесат много тежко наказание по Наказателния кодекс. Това нещо го одобрявам изцяло”, заяви той.   На въпрос дали може да се говори за тероризъм във връзка с действията на предизвикалите банкова паника, Йовчев посочи, че това е въпрос, на който би трябвало юристи, най-вече прокуратурата да отговори.

Глобалните инвеститори увеличават вложенията си в имоти в Европа

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c19c1ec/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpo0Esveta0C4530Ca0Cglobalnite0Einvestitori0Euvelichavat0Evlojeniiata0Esi0Ev0Eimoti0Ev0Eevropa0H1754650C/story01.htm

Отчита се повишен апетит за риск на основните пазари и по-голям интерес към пазарите, които бяха най-тежко засегнати от кризата, според консултантска компания


С две години се удължават допълнителните проучвания за газ в "Галата"

http://www.mediapool.bg/s-dve-godini-se-udalzhavat-dopalnitelnite-prouchvaniya-za-gaz-v-galata-news222177.html

С две години се удължава разрешителното за търсене и проучване на нефт и газ в находището "Галата" във водите на Черно море край Варна, което бе предоставено през 2008 г. на компанията "Мелроуз Рисорсиз". Това решение е взело правителството на редовното си заседание в сряда.   Също така е намален и размерът на проучваната площ като от нея се изваждат терените на други две находища на "Мелроуз". Това са блоковете "Каварна" и "Калиакра", в които операторът вече регистрира търговски открития на природен газ и получи концесии за добива му.   Освен това правителството предостави на "Аидалес" АД 35-годишна концесия за добив скалнооблицовъчни материали - гнайси, от находище "Кобилино". Кариерата се намира в община Ивайловград, участък "Държавно лесничейство".   С други две решения Министерският съвет одобри промени в сключени концесионни договори за добив на подземни богатства.   Концесионният договор от 2004 г. за добив на суров нефт и природен газ от находище "Бутан-Юг" (община Враца) ще бъде продължен с 15 години с досегашния концесионер "Проучване добив на нефт и газ"АД без промяна в останалите клаузи от договора.   Разрешено беше и прехвърлянето изцяло на правата и задълженията по предоставена през 2002 г. концесия за добив на подземни богатства от находище "Катрище", община Кюстендил, от "Каусто - голд" АД на "Катстрой - 13" ЕООД. Условията на предоставената концесия за добив не се изменят.   На заседанието си в сряда правителството одобри издаването от министъра на икономиката и енергетиката на две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства.   Първото е за "Зеленрок" ЕООД, което ще изследва площта "Друмче" за метални полезни изкопаеми. Теренът се намира на територията на общините Момчилград и Кирково. Разрешението ще бъде предоставено на дружеството за три години.   "Марин Батуров" ЕООД ще проучва за скалнооблицовъчни материали в площта "Барото", разположена в землището на с. Лозенградци, община Кирково. Разрешението се дава за срок от две години.

Преките инвестиции в чужбина нарастват

http://econ.bg/Новини/Преките-инвестиции-в-чужбина-нарастват-_l.a_i.553630_at.1.html

Преките инвестиции в чужбина нарастват с 7,1 млн. евро при ръст от 10,2 млн. евро за април на миналата година. От началото на 2014 г. до април те...

Цачева: БСП за пореден път днес демонстрираха неискреност

http://pik.bg/цачева-бсп-за-пореден-път-днес-демонстрираха-неискреност-news197829.html

Цачева: БСП за пореден път днес демонстрираха неискреност

Няма да допуснем да се гледа законопроект, по който сме категорично „против” от Народно събрание, което няма подкрепата на хората и на практика е пред оставка. Това каза на брифинг в парламента заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Заради това реципрочни действия на това как те се държат. Надявам се и призоваваме за пореден път за размисъл, за разум в това, което вършат, защото да загубим цял един ден в процедури за това каква да бъде програмата ни за тази седмица, след като вчера тя е уточнена между трите парламентарни групи, за нас е недопустимо и няма да оставим без санкция едно такова поведение”, заяви Цачева.

„В разговор с председателя Миков регирахме своевременно още днес, поисках извънреден председателски съвет. Беше ми отказано преди да поискат поименната проверка и да провалят кворума. Явно това е била тяхна тактика. За пореден път демонстрираха неискреност в поетите ангажименти от вчера, за пореден път демонстрираха, че държавнически мислене с тези хора не може да има. Затова нашата толерантност, подадената от нас ръка за някои необходими консенсусни ратификации и законопроекти с наказателни санкции за пореден път бе отхвърлена”, добави тя.

„Оттук насетне ГЕРБ ще има реципрочни действия на това, което те ни предлагат. Без групата на ГЕРБ кворум не може да има в това Народно събрание. Няма да сме ние тези, които ще крепим тяснопартийните им интереси в последните дни на 42-то Народно събрание”, подчерта Цецка Цачева.

Учени разбиха легендите за Йети и Голямата стъпка

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-razbiha-legendite-za-jeti-i-goliamata-stypka-6016263

Брайън Сайкс и колегите му от университета в Оксфорд са тествали 36 космени проби от Бутан, Индия, Индонезия, Непал, Русия и САЩ. Чрез ДНК анализ те са открили техни съответствия от съвсем реални животни

Изписаха нагълталото се с хапчета момиченце от Благоевград

http://pik.bg/изписаха-нагълталото-се-с-хапчета-момиченце-от-благоевград-news197831.html

Изписаха нагълталото се с хапчета момиченце от Благоевград

Приетото в болница 3-годишно момиченце от Благоевград, което погълна хапчета, мислейки че това са бонбони, е изписано днес, пише "Струма БГ".

Както struma.bg писа, малката палавница намерила блистера и го объркала с бонбони. Незабавно й е оказана първа помощ в спешно отделение и е преведена за лечение в реанимация.

Детето бе оставено под лекарско наблюдение впредвид медикаментозното натравяне.

Джони Деп става съдия в китайско риалити

http://www.cross.bg/kitaii-dzhoni-rialiti-1418736.html

/КРОСС/ Американската звезда Джони Деп ще се изявява като съдия в китайския риалити формат Chinese Dream. В шоуто ще участват обикновени граждани, които трябва да демонстрират своите таланти и да изпълняват определени задачи. Победителят освен парична награда ще получи шанса да се разходи из Холивуд в компанията на знаменития актьор. Припомняме, че наскоро Деп посети Китай, където представи филма си „Превъзходство" и остана много впечатлен от страната. „В Китай е много красиво. Тук архитектурата е различна, растенията са други. Би било страхотно да снимам филм в Китай. Мисля, че ще лесно, дори бих могъл да живея в тази страна", коментира актьорът.    

Искра Михайлова може да оглави комисия в Европарламента

http://pik.bg/искра-михайлова-може-да-оглави-комисия-в-европарламента-news197830.html

Искра Михайлова може да оглави комисия в Европарламента

Работата на новия Европейски парламент днес продължава с определяне на ръководството на различните парламентарни комисии, като за първи път има шанс една от тях да бъде оглавена от български представител. Бившият министър на околната среда Искра Михайлова, която влезе в Европарламента от листата на ДПС, е номинирана от групата на либералите за председател на комисията по регионална политика и това изглежда е единственият по-висок пост, който може да получи страната ни, съобщава БНР.

Броят български евродепутати, които бяха избрани от ГЕРБ и БСП, не стига за подобни позиции в техните групи и се очаква те да получат от квотите на Европейската народна партия и групата на социалистите по едно заместник-председателско място в комисия. 

Има шанс България за първи път да бъде представена и в един от ръководните органи на Европейския парламент – Бюрото, където освен председателя и 14-те му заместници, участват и петима квестори. Те се избират с таен вот измежду евродепутатите и отговарят най-вече за административните и финансовите въпроси, свързани с дейността на колегите им. Гласуването предстои в ранния следобед, а преди това Европейският парламент ще обсъжда с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия резултатите от последната среща на държавните и правителствените ръководители на 28-те. 

Искра Михайлова беше министър на околната среда и водите в настоящото правителство. Тя беше избрана за европейски депутат от листата на ДПС. След влизането й в Европейския парламентът министерският пост беше зает от Станислав Ангелов. 

Гръцкият съд позволи държавно финансиране за строеж на джамия в Атина

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/02/2335657_gruckiiat_sud_pozvoli_durjavno_finansirane_za_stroej/?ref=rss


Държавният съвет на Гърция, който е Върховният административен съд на страната, е определил като законно държавното финансиране за строеж на джамия в Атина, съобщи вестник "Та неа", цитиран от БТА.

Финансирането възлиза на 1.1 млн. евро, като в тази сума е включено и възнаграждението на техническия консултант, което възлиза на 153 750 евро. Джамията трябва да бъде построена на терена на стар автосервиз на военноморския флот в района на Вотаникос.

Съдът постанови, че...

Изчезналият на 17 януари Антон от Перник все още е в неизвестност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169686

Служителите на полицията в Перник продължават издирването на Антон Руменов Василев - на 28 г. от миньорския град, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Младият мъж е в неизвестност от 17 януари тази година, когато е напуснал дома си.
Висок е 170 см., с нормално телосложение и къса, черна, гъста, права коса. Антон е с кафяви очи и бяло, избръснато лице. Служителите на полицията в Перник продължават издирването на Антон Руменов Василев - на 28 г. от миньорския град, съобщиха от пресцентъра на МВР. Младият мъж е в неизвестност от 17 януари тази година, когато е напуснал дома си. Висок е 170 см., с нормално телосложение и къса, черна, гъста, права коса. Антон е с кафяви очи и бяло, избръснато лице.

София и Ашхабат обсъждат доставки на туркменски газ за България

http://www.cross.bg/bulgariya-tyrkmenski-tyrkmenistan-1418735.html

/КРОСС/Туркменистан е заинтересован от засилване на сътрудничеството с България въз основа на равенство и взаимна изгода, каза туркменският президент Гурбангулу Бердимухамедов по време на среща на кабинета на министрите, цитиран от туркменски информационни агенции. Предвижда се да се проведе редовно заседание на междуправителствената туркменско-българска комисия за икономическо сътрудничество на 3 и 4 юли в Ашхабад, столицата на Туркменистан, предаде БНР. На срещата участниците ще определят конкретни стъпки за засилване на партньорството в областта на търговията и икономическата сфера, в енергийния сектор, транспорта и комуникациите, както и в строителството и селското стопанство. Ашхабад и София продължават периодично да обсъждат възможностите за туркменски доставки на природен газ за България и по-конкретно начините за изпълнение на проекта за полагане на Транскаспийския газопровод до крайбрежието на Азербайджан, от където туркменският газ може да бъде доставен в Турция, България и други страни от европейския континент. Според туркменските информационни агенции български компании предлагат своите услуги в областта на проучване, разработване и транспортиране на въглеводородни ресурси, както и за създаване на подходяща инфраструктура за газовия тръбопровод. Money.bg отбелязва, че Туркменистан има система от газопроводи, които свързват находищата на страната с руската газопреносна мрежа, като по този начин той се транспортира до Европа

Все още търсят изчезналия на 17 януари Антон от Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169680

Служителите на полицията в Перник продължават издирването на Антон Руменов Василев - на 28 г. от миньорския град, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Младият мъж е в неизвестност от 17 януари тази година, когато е напуснал дома си.
Висок е 170 см., с нормално телосложение и къса, черна, гъста, права коса. Антон е с кафяви очи и бяло, избръснато лице. Служителите на полицията в Перник продължават издирването на Антон Руменов Василев - на 28 г. от миньорския град, съобщиха от пресцентъра на МВР. Младият мъж е в неизвестност от 17 януари тази година, когато е напуснал дома си. Висок е 170 см., с нормално телосложение и къса, черна, гъста, права коса. Антон е с кафяви очи и бяло, избръснато лице.

Пламен Константинов: Звъняха ми от федерацията, но нищо конкретно

http://www.cross.bg/konstantinov-plamen-gyberniya-1418734.html

/КРОСС/ Вариантът Пламен Константинов да поеме националния отбор на България минава само, ако от клубния отбор на специалиста - руския Губерния (Нижний Новгород), дадат съгласието си за целта. "Без съгласие на Губерния няма как да стане", заяви за BGvolleyball.com Пламен Константинов. "Дали са ми се обаждали от федерацията? Да, звъннаха ми, но засега нищо конкретно. Ако има нещо, то ще бъде в края на седмицата, но няма вариант да жертвам едното за сметка на другото", коментира още Константинов. "Оставката на Камило лично мен ме изненада, но явно ситуацията е била такава, че не е имал друг изход. Ако обаче го бяха уволнили, аз в никакъв случай нямаше да сядам за преговори, както казах и преди време", допълни още бившият капитан на националите. Друг от вероятните кандидати за поста селекционер - Мартин Стоев, коментира, че "на конкурси не участва и че не е подавал никакви документи".

Вдигат многофункционален спортен комплекс във „Виница”

http://www.moreto.net/novini.php?n=256678

Многофункционален спортен комплекс предвижда да изгради община Варна в квартал “Виница”. Това стана ясно от заседание на комисията по “Собственост и стопанство”, която функционира в рамките на местния парламент. Новото спортно съоръжение ще се простира на над 6 дка на ул.

КФН ще се издържа от собствените си приходи

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c19c1ed/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbiudjet0Ei0Efinansi0C3330Ca0Ckfn0Eshte0Ese0Eizdyrja0Eot0Esobstvenite0Esi0Eprihodi0H1754670C/story01.htm

Таксите и глобите, събирани от Комисията за финансов надзор, ще бъдат недостатъчни за издръжката на регулатора, смята бизнесът


Агенции се скараха за зрители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169349

Войната за зрителите, водена досега само от телевизиите, се пренесе и между двете агенции у нас, които мерят аудиторията пред екрана. Това са ГАРБ и “Медиарисърч”.
 “Опитите чрез директни нападки да се дискредитира името на ГАРБ и достоверността на предлаганите от компанията данни, се извършват в нарушение на принципите на лоялната конкуренция”. Войната за зрителите, водена досега само от телевизиите, се пренесе и между двете агенции у нас, които мерят аудиторията пред екрана. Това са ГАРБ и “Медиарисърч”. “Опитите чрез директни нападки да се дискредитира името на ГАРБ и достоверността на предлаганите от компанията данни, се извършват в нарушение на принципите на лоялната конкуренция”.

Цветлин Йовчев закрива БОРКОР, била куха служба

http://frognews.bg/news_72471/

Шефът на МВР Цветлин Йовчев е оттеглил служители си от центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС БОРКОР.

За първи път ще има еврокомисар по миграцията

http://www.mediapool.bg/za-parvi-pat-shte-ima-evrokomisar-po-migratsiyata-news222176.html

В новия състав на Европейската комисия за първи път в историята на ЕС ще има отделен комисар по въпросите на имиграцията. Това е обусловено от катастрофалния приток на имигранти в южните страни на ЕС от Близкия изток и Северна Африка, съобщи в интервю за белгийски медии номинираният за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.   "Създаването на поста еврокомисар по миграцията е предизвикано от необходимостта от общоевропейско измерение на нашата миграционна политика", каза той.   След като назначаването на Юнкер бъде утвърдено от Европарламента на 16 юли, той ще трябва до края на септември да представи новия състав на Еврокомисията, в който ще влязат 28 души - по един от всяка страна-членка на ЕС.   Комисията ще се заеме с решаването на проблема за масовия приток на имигранти, засилил се особено през последната година. Тя ще трябва да намери възможности за равномерно разпределяне на имигрантите на територията на ЕС.   Радикалните европейски партии, постигнали исторически успех на последните избори за Европарламент, смятат тази политика за неуспешна и настояват за незабавно затваряне на границите на Евросъюза и за въвеждането на строг полицейски контрол над имиграцията.

Порошенко реши да се бори за умовете и сърцата на хората като ги убива

http://www.cross.bg/poroshenko-stranata-ykrainskiya-1418732.html

/КРОСС/Нека си припомним думите на украинския президент Петро Порошенко пред западните медии: “Ние много добре разбираме, че никога няма да успеем да си върнем тези региони (Луганск и Донецк – бел.ред) по пътя на военните действия. Ние трябва да водим там война за умовете и сърцата на хората”. Днес същият този Порошенко заяви пред украинския народ, че примирието вече е приключило и армията преминава в настъпление срещу “сепаратистите”. В тази връзка нека си припопним думите на покойния генерал Александър Лебед, който казва: “В съвременния свят само глупакът може да се надява да победи някого със силата на оръжието. Днес можеш да победиш само с ум”. Но можем ли да наречем президента Порошенко умен? Нито в предизборната си кампания, нито на поста си на държавен глава той  предложи нещо. Той не предложи абсолютно нищо! Нищо, което да може да изтръгне Украйна от блатото, в което е затънала… Както с почуда разбираме от предизборната кампания на настоящия президент, че украинският народ до ден днешен се бори за своята свобода. “Ние, украинците, искаме да бъдем свободни. Затова и всеки опит за поробяване, без значение външно или вътрешно, ще получи от нас достоен отпор, както бе доказано на Майдана и в борбата срещу руската агресия”. В плана за борба за социална справедливост Порошенко се застъпва за народен контрол над чиновничеството

Обвиниха Ердоган в плагиатство

http://www.cross.bg/erdogan-logoto-tyrtziya-1418733.html

/КРОСС/ Логото, избрано от Реджеп Тайип Ердоган за президентската му кампания, предизвиква доста спорове в Турция, тъй като е твърде сходен с логото на двете кампании американския президент Барак Обама. Логото символизира "светлината в края на тунела", заявиха от Партията на справедливостта и развитието, ръководена от Ердоган. Изгряващото слънце представлява възхода на Турция и нейните постижения под управлението й на партията, както и новите надежда. Криволичещият път пък е символ на политическата кариера на кандидата и трудностите, пред които е бил изправен. И накрая, червения цвят на логото отразява цвета на националното знаме на страната, обясняват от партията.

Кабинетът даде 22 млн. лв. за демонтажа на малките реактори

http://www.mediapool.bg/kabinetat-dade-22-mln-lv-za-demontazha-na-malkite-reaktori-news222175.html

Допълнителни 22 млн.. лв. за осигуряване на дейностите през тази година по демонтажа на изведените от експлоатация четири малки блока ВВЕР-440 на АЕЦ "Козлодуй", предостави правителството. На редовното си заседание в сряда то е взело решение за новите средства в бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката, на чието подчинение е Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", извършващо разглобяването и обезопасяването на съоръженията.   Парите са нужни за осигуряване на българското съфинансиране на демонтажа, който се извършва с пари от Международния фонд "Козлодуй", предоставени от Европейската комисия като компенсация за преждевременно спрените реактори като част от договора на България за еврочленство.   Приетата от България концепция за непрекъснат демонтаж на І-ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" предвижда дейностите по извеждане от експлоатация до статус "кафяво поле" да завършат до 2030 г., припомнят от правителствената пресслужба.

Юруш на помощите за отопление в Столипиново

http://society.actualno.com/Urush-na-pomoshtite-za-otoplenie-v-Stolipinovo--news_37486.html

Докато романтичната част от населението посреща Джулая, населението на най- големия ромски квартал в Европа - Столипиново, мисли за зимата и втори ден поред вече обсажда офиса на дирекцията за социалн...

Бразилските проститутки: Феновете от Европа се представят много по-добре от латиносите

http://worldcup2014.actualno.com/Brazilskite-prostitutki-Fenovete-ot-Evropa-se-predstavjat-mnogo-po-dobre-ot-latinosite-news_37487.html

Легионите чуждестранни фенове в Бразилия са посрещани от армия местни проститутки. Древният занаят е легален в страната, стига и единият, и другият да са навършили 18 години. Бразилия не пуска на тери...

Пропадна участък от пътя Варна – Кранево, забраниха движението

http://pik.bg/пропадна-участък-от-пътя-варна-–-кранево-забраниха-движението-news197825.html

Пропадна участък от пътя Варна – Кранево, забраниха движението

След поройните дъждове пропадна участък от пътя Варна – Кранево в района на спирка “Кипарис”. Движението на автомобили в засегнатото пътно платно е забранено. От община Аксаково заявиха, че до края на седмицата ще започне ремонт, предаде БНТ. 

Районът в засегнатия участък е свлачищен. Поройните дъждове са увеличили нивото на подпочвените води, което е причина за поредното пропадане на пътя. В района няма битова канализация. Водопроводните аварии са чести, което също допринася за придвижването на земните маси към морето.

Стоимен Крумков, дирекция “Обществен ред и контрол” в Община Аксаково: За съжаление има големи участъци, в които продължава да се наблюдават улягания, а на мястото където сме ние, дори и потъване на пътната настилка.

Балчо Симеонов има вила в района на спирка “Кипарис” и казва, че през последните месеци пукнатините по нея са се увеличили.

“Редовно нещо се пука. Тази година имам два кладенеца, догоре се напълниха, значи подземни води”, – разкри Балчо Симеонов.

Агенция “Пътна инфраструктура” отпуска близо 23 хиляди лева за ремонт на засегнатия участък. В разгара на туристическия сезон това е важно, защото от тук минава пътя за черноморските ни курорти.

Е. Николова пред Фрог: Изтеглени са вече служителите на БОРКОР

http://frognews.bg/news_72470/

Изтеглени са нашите служители вече, тъй като те не са за постоянно при нас, а са командировани, коментира пред Фрог нюз зам.-шефът на БОРКОР Елеонора Николова.

Франсоа Оланд: Никола Саркози е невинен до доказване на противното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169672

Никола Саркози трябва да бъде смятан за невинен до доказване на противното. Toва заяви президентът на Франция Франсоа Оланд за Саркози, който бе обвинен в корупция и търговия с влияние, съобщи АФП.
На заседание на правителството Оланд настоя пред министрите върху „независимостта на правораздаването и презумпцията за невинност”, Никола Саркози трябва да бъде смятан за невинен до доказване на противното. Toва заяви президентът на Франция Франсоа Оланд за Саркози, който бе обвинен в корупция и търговия с влияние, съобщи АФП. На заседание на правителството Оланд настоя пред министрите върху „независимостта на правораздаването и презумпцията за невинност”,

Юнкер: В новата ЕК ще има комисар за имигрантите

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/iunker-v-novata-ek-shte-ima-komisar-za-imigrantite-6016265

Създаването на новия пост е обусловено от катастрофалния приток на имигранти в южните страни на ЕС

Франсоа Оланд: Саркози е невинен до доказване на противното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169657

Никола Саркози трябва да бъде смятан за невинен до доказване на противното. Toва заяви президентът на Франция Франсоа Оланд за Саркози, който бе обвинен в корупция и търговия с влияние, съобщи АФП.
На заседание на правителството Оланд настоя пред министрите върху „независимостта на правораздаването и презумпцията за невинност”, Никола Саркози трябва да бъде смятан за невинен до доказване на противното. Toва заяви президентът на Франция Франсоа Оланд за Саркози, който бе обвинен в корупция и търговия с влияние, съобщи АФП. На заседание на правителството Оланд настоя пред министрите върху „независимостта на правораздаването и презумпцията за невинност”,

ВМРО с писмо до Йовчев и Писанчев заради ИДИЛ

http://www.cross.bg/irak-bulgariya-vmro-1418730.html

/КРОСС/ ВМРО изпрати писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев и до председателя на ДАНС Владимир Писанчев във връзка със събитията в Близкия Изток и дейността на терористичната организация „Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов изказва опасенията си за навлизане на терористи на територията на България след конфликтите в Сирия и Ирак. „Понастоящем тази групировка упражнява фактическата власт върху немалък регион, разположен върху територии на Сирия и Ирак. През изминалите няколко дни техният водач, именуващ се Абу Бакр ал Багдади, се провъзгласи за „халиф", а контролираната от тях територия за „халифат". Тези процеси пряко касаят националната сигурност на България по ред обективни и субективни причини", се посочва в писмото на ВМРО. "Тревога буди фактът, че с очакваната поредна вълна нелегални имигранти - този път от Ирак, е възможно в България да проникнат елементи, свързани с ИДИЛ или други подобни на нея", казват още от партията. В допълнение партията посочва, че се разпространяват пропагандни материали на въпросната групировка, които включват територии от България, Македония, Сърбия, Косово и Албания (т. нар. „Ислямска дъга на Балканите").    

Орешарски: КТБ беше изтървана, тя е с по-различна структура от останалите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335653_oresharski_ktb_beshe_izturvana_tia_e_s_po-razlichna/?ref=rss


Случаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) е различен, не само защото беше първа и беше изтървана. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на журналистически въпрос в парламента защо институциите не са реагирали по еднакъв начин в ситуациите с Първа инвестиционна банка (ПИБ) и с КТБ.

Преди две седмици Българската народна банка (БНБ) постави КТБ под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност след серия от прокурорски проверки на мажоритарния й собственик Цветан...

Технически всички партии са в предизборна кампания

http://www.cross.bg/kabinet-kampaniya-slyzhebniyat-1418731.html

/КРОСС/Технически всички партии са в предизборна кампания, след като датата на изборите е обявена. Оттам насетне всяко тяхно действие ще е подчинено на логиката на предизборната кампания. Затова и депутатите в НС могат да бъдат приемани единствено закони и текстове, по които съществува пълно съгласие, каза в интервю за Националното радио политологът Димитър Димитров. Много ниският резултат за партия „Атака" на европейските избори е разрушил формулата, около която настоящия парламент е можел да върши работа, коментира той. Скоро сме имали служебен кабинет. В конституцията много ясно е записано, че неговите правомощия са ограничени както във времето, така и като компетентност, така че едва ли можем да очакваме служебният кабинет да възвърне доверието в политическите процес, в актьорите които са въвлечени. Той има много ясен времеви хоризонт и предполагам, че ще се съсредоточи върху онзи неизбежен дневен ред, зададен отвън - върху детайлите от преговорите за споразумението с Брюксел, които се отнасят за плащанията по предходните периоди, както и за бъдещи периоди, когато ще трябва да бъде договорена, все пак, програмата за паричните потоци, идващи от Брюксел. Предполагам това ще е най-важният приоритет на този служебен кабинет, коментира още политологът.  Според него стремежът служебният кабинет да е консенсусен няма особен смъсъл, но поддържа разговора в орбита на значението и влиянието на партиите, което е от полза за тях.  

Пациент скочи от четвъртия етаж на болница в Перник, лекари се борят за живота му

http://pik.bg/пациент-скочи-от-четвъртия-етаж-на-болница-в-перник-лекари-се-борят-за-живота-му-news197824.html

Пациент скочи от четвъртия етаж на болница в Перник, лекари се борят за живота му

Пациент скочи от четвъртия етаж на пернишката многопрофилна болница за активно лечение "Рахила Ангелова", съобщи ZaPernik.com.

40-годишния Йордан Георгиев от брезнишкото село Велковци е приет в болничното заведение в понеделник.

От около година той е на антидепресанти.

40-годишният мъж се опитал да сложи край на живота си с прекомерно количество алкохол и изпити хапчета. Вследствие на приетите опиати той изпаднал в алкохолна кома.

В момента медици се опитват да спасят човека, който е с опасност за живота.

Борислав Михайлов: Това вероятно е най-доброто световно първенство до момента

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/02/2335652_borislav_mihailov_tova_veroiatno_e_nai-dobroto/?ref=rss


Президентът на БФС Борислав Михайлов смята, че това е най-силното световно първенство в историята. Той е впечатлен от резултатния и атакуващ футбол по стадионите в Бразилия.

"Уникално първенство. За мен е може би най-доброто до момента. Много офанзивна игра на всички отбори, много голове. Много голове, без вратарите да са виновни, което също е уникално", каза Михайлов пред БНТ.

"Радвам се, че горе-долу познах в прогнози преди това, че Холандия ще стигне далеч, че...

Всяка пета цигара у нас - контрабандна, бизнесът процъфтява

http://www.moreto.net/novini.php?n=256674

Всяка пета цигара у нас - контрабандна. Данните са от проучване по поръчка на световни концерни за нелегалния пазар на цигари. Годишно у нас бюджетът губи около половин милиард, само от невнесен акциз на тютюневи изделия. Ефектът от полицейски акции е, че дилърите на контрабандна стока стават по- предпазливи.

Орешарски: Притеснявам се дали ще има кворум, когато си подавам оставката

http://www.mediapool.bg/oresharski-pritesnyavam-se-dali-shte-ima-kvorum-kogato-si-podavam-ostavkata-news222174.html

Притеснението ми за кворума в парламента е дали ще има такъв, когато си подам оставката. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред репортери в сряда, след като блиц парламентарният контрол с негово участие се провали поради липса на кворум.   Запитан на коя дата ще си подаде оставката, той отговори: Ще избера момент към края на месеца.

Нов вид рекет по морето: Носят ти пиене и компаньонки, след това те обират

http://pik.bg/нов-вид-рекет-по-морето-носят-ти-пиене-и-компаньонки-след-това-те-обират-news197822.html

Нов вид рекет по морето: Носят ти пиене и компаньонки, след това те обират

Нов вид рекет измислиха за чуждестранните туристи по Южното Черноморие , съобщи flagman.bg.

22-годишен англичанин, отседнал в Слънчев бряг, подал сигнал в полицията, че около 4.20 ч. в петък, заедно с приятели, посетил еротичен бар, където без да поръчват нищо, им били донесени три питиета.

При тях дошли и три момичета, които ги поканили да танцуват.

Британците отказали, но въпреки това при тръгването си от заведението на вратата са спрени от непознат мъж, който им заявил, че трябва да заплатят сметката си от 620 лева.

Чужденците се дърпали, но ги заобиколили още четирима мъже, които ги избутали в тоалетната, където им взели сумата от 200 лева, три ръчни часовника и фотоапарат.

Единият от мъжете тръгнал с приятел на англичанина до хотелската му стая, където взел сумата от още 900 лева, след което непознатите пуснали туриста и приятелите му да напуснат заведението.

Работата по случая продължава.


Проф. Петков: ДПС контролира енергетиката, земеделието, фондове, агенции

http://www.cross.bg/petkov-seriozni-gerb-1418728.html

/КРОСС/Властта в България на най-високо централно равнище отдавна е узурпирана. Партиите в комбинация с олигархията са превзели държавата. Най-добре е овладяла този "занаят" партията ДПС. Тяхната формула е да приемат мандата, след което го отстъпват срещу сериозни "концесии" от страна на партньорите, били те социалисти, преди това-монархисти или някои други. Една проста аритметика показва, че ДПС контролира най-ресурсните министерства. По този начин те обслужват близки до тях олигарси или корпоративни мрежи, коментира проф. Кръстьо Петков пред "Преса". Истината за договорките между ДПС и ГЕРБ ще разберем след 5-ти октомври, когато се видят резултатите от изборите. При всички случаи нещата не са приключили с любезностите, казани по време на пиенето на кафе. А тази среща между знакови лица на ДПС и ГЕРБ в Кърджали не е единствената, такива има и на друго ниво- между отделн личности от двете партии, казва още проф. Петков.  Защо ДПС изневери на брачния съюз с БСП, кога се случи и каква бе целта? Моят прочит на ситуацията, казва професор Петков е,че първите признаци се появиха през есента на миналата година. Не е съвпадение, че по това време избиха първите сериозни пукнатини в съвместната работа на тандема Пеевски-Цветан Василев. Преди евроизборите ДПС категорично заяви, че най-вероятно ще има нови предсрочни парламентарни избори

Кабинетът предприема мерки за осигуряване на квалификация на бежанците

http://www.cross.bg/kvalifikatziya-bobeva-polychili-1418729.html

/КРОСС/ "Правителството предприема мерки за осигуряване на квалификация на бежанците, които са получили международна закрила." Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Тя бе категорична, че следващата седмица ще бъде готова окончателно стратегията за интеграцията на бежанците. "След като получат образование и научат езика, на хората ще бъде търсена работа", съобщи още Бобева. "Преди бежанската вълна у нас от миналата година страната ни е интегрирала по 50 чужденци, получили статут за пребиваване годишно. Сега в обсега на новата стратегия ще попаднат 2 400 чужденци. Ако те пожелаят ще сключват споразумение за интеграция с кмета на населено място. Лицата ще се включват в курсове по език, ограмотяване и за придобиване на квалификация и професия. Така ще се получи ефектът на разселване в общини, които могат да предложат работни места", коментира вицепремиерът Даниела Бобева. „Над 60% от лицата, на които им е даден статут, са на възраст между 18 и 34 години. Това е нашата най-слаба демографска група - тази, в която влизат най-малко хора поради лошата демографска ситуация. С една интензивна програма за квалификация и преквалификация ние бихме могли да насърчим предлагането на пазара на труда", каза още тя. "В Община Гоце Делчев вече има назначени лица, получили международна закрила. Те не само, че са назначени, но и преминават интензивни курсове за обучение", добави още Даниела Бобева

Джакпот 13 от „Еврофутбол“ падна в Кърджали

http://www.cross.bg/leva-izhod-zalog-1418727.html

/КРОСС/ Джакпотът с 13 срещи от „Еврофутбол" падна в Кърджали. Щастливецът, който го събори взе точно 50 907,76 лева. От тях 41 527 лева от самия Джакпот, а 9 380,76 лева от коефициенти. Изключителния си успех майсторът е реализирал с пускането на талон за 874,80 лева в пункт на бул. „Беломорски" № 4-6 в южния град. Той се е застраховал срещу изненади със система 7 тройни + 2 двойни + 4 единични знака. Ето как точно е изиграл отделните мачове: Колумбия - Уругвай 1 Джиджик - Илвес Тампере 1Х2 БИ/Болунгарвик - ИА Акранес 2Енгелхолм ФФ - ГАИС Гьотеборг 1Х2Йостер ИФ - Хамарби ИФ 2 Люнгшиле СК - ИК Сириус 1Х2Хускварна ФФ - Варберг БоИС 12Асириска ФФ - Йоншьопинг С. 12Коста Рика - Гърция 1Х2 Сан Хосе - ЛА Галакси 2Ди Си Юнайтед - Сиатъл Саундърс 1Х2Колорадо Рапидс - Ванкувър У. 1Х2Чивас САЩ - Реал Солт Лейк 1Х2 Триумфът на кърджалийци продължава с успеха на друг майстор от града, който спечели 8 890,47 лева със седем мача в права колонка и 10 лева залог. Той е пуснал талона си в пункта на ул. „Бенковски" № 5. Познавачът е използвал различни варианти на предвиждания, като краен изход, краен изход с хендикап, първо полувреме, първо полувреме/краен изход, гол-гол/няма гол

Правителството бетонира Светлозар Лазаров като главсек на МВР

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-betonira-svetlozar-lazarov-kato-glavsek-na-mvr-news222173.html

Правителството преназначи Светлозар Лазаров за главен секретар с петгодишен мандат, след като БСП и ДПС приеха промени в Закона за МВР, с които бе елиминирана необходимостта от съгласието на държавния глава.   Така правителството, което ще подаде предсрочно оставка, гарантира поста за Лазаров за 5 години напред. Оттук нататък отстраняването му минава през неговото съгласие, смърт или установяване на конфликт на интереси или несъвместимост с изискванията за заемане на длъжността.   Другият вариант е да се промени законът, каквото намерение вече обявиха от ГЕРБ.   Както се твърди, играта на сегашните управляващи е Лазаров да не може да бъде пипан по време на служебното правителство, което президентът ще назначи след разпускането на Народното събрание на 6 август. "Ако той не бъде назначен, цялата верига по назначаване в МВР трябва да бъде блокирана. Затова и главният секретар е абсолютно необходим. Главният секретар е професионална фигура, а не политическо назначение и не трябва да се влияе от процесите в страната", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Промените в закона отнеха правото на държавния глава да назначава с указ професионалния ръководител на министерството - главния секретар и въведоха петгодишен мандат за длъжността. Президентът Росен Плевнелиев наложи вето над тези текстове, но БСП, ДПС и "Атака" ги прегласуваха. Преди ден ГЕРБ съобщи, че ще внесе предложение в парламента законовите промени да влязат в сила от 1 януари 2015 г., а не от 1 юли, но то едва ли ще мине. Според партията на Бойко Борисов назначението на Лазаров "в 12 без 5" ще взриви идеята за политическа стабилност. Светлозар Лазаров бе назначен за главен секретар миналата година по предложение на кабинета "Орешарски" и с указ на Плевнелиев. Той замени подалия оставка Калин Георгиев, който заемаше длъжността при управлението на ГЕРБ.

Правителството бетонира Светлозар Лазаров като главсек на МВР за пет години

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-betonira-svetlozar-lazarov-kato-glavsek-na-mvr-za-pet-godini-news222173.html

Правителството преназначи Светлозар Лазаров за главен секретар с петгодишен мандат, след като БСП и ДПС приеха промени в Закона за МВР, с които бе елиминирана необходимостта от съгласието на държавния глава.   Така правителството, което ще подаде предсрочно оставка, гарантира поста за Лазаров. Оттук нататък отстраняването му минава през неговото съгласие или доказването на негови нарушения. Другият вариант е да се промени закона.   "Ако той не бъде назначен, цялата верига по назначаване в МВР трябва да бъде блокирана. Затова и главният секретар е абсолютно необходим. Главният секретар е професионална фигура, а не политическо назначение и не трябва да се влияе от процесите в страната", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Промените в закона отнеха правото на държавния глава да назначава с указ професионалния ръководител на министерството - главния секретар и въведоха петгодишен мандат за длъжността. Президентът Росен Плевнелиев наложи вето над тези текстове, но БСП, ДПС и "Атака" ги прегласуваха. Преди ден ГЕРБ съобщи, че ще внесе предложение в парламента законовите промени да влязат в сила от 1 януари 2015 г., а не от 1 юли, но то едва ли ще мине.   Според партията на Бойко Борисов назначението на Лазаров "в 12 без 5" ще взриви идеята за политическа стабилност.   Светлозар Лазаров бе назначен за главен секретар миналата година по предложение на кабинета "Орешарски" и с указ на Плевнелиев. Той замени подалия оставка Калин Георгиев, който заемаше длъжността при управлението на ГЕРБ.

Пациент скочи от 4-ия етаж на болницата в Перник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169630

Пациент скочи от четвъртия етаж на пернишката многопрофилна болница за активно лечение "Рахила Ангелова", съобщи ZaPernik.com.
40-годишния Йордан Георгиев от брезнишкото село Велковци е приет в болничното заведение в понеделник.
От около година той е на антидепресанти.
40-годишният мъж се опитал да сложи край на живота си с прекомерно количество Пациент скочи от четвъртия етаж на пернишката многопрофилна болница за активно лечение "Рахила Ангелова", съобщи ZaPernik.com. 40-годишния Йордан Георгиев от брезнишкото село Велковци е приет в болничното заведение в понеделник. От около година той е на антидепресанти. 40-годишният мъж се опитал да сложи край на живота си с прекомерно количество

Британското дуо Touch and Go пристига в България за два концерта

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/02/2335618_britanskoto_duo_touch_and_go_pristiga_v_bulgariia_za/?ref=rss


Британското поп-денс дуо Touch and Go пристига в България за два концерта, съобщиха организаторите от Event Zone. Вокалът и тромпетът от хитовете "Would You?", "Straight To Number One" и "Tango In Harlem" ще зарадват почитателите си в София на 25 юни на терасата на ресторанта "III етаж" и на плажа пред заведението Casa Real в курортното селище Свети Влас на 26-и юни.

Гостуването на Touch and Go е част от лятната серия на организаторите Summer Session Concerts, която включва още...

Откриват първия в света музей на Джордж Оруел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243348_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6+%D0%

 Първият музей в света, посветен на Джордж Оруел, ще бъде открит в Индия, съобщи Guardian.

Изложбеният комплекс в чест на английския писател, чието истинско име е Ерик Артър Блеър, ще се намира в гр. Мотихари, щата Бихар. Там на 25 юни 1903 година се е родил Оруел.

Домът, в който се е появил на бял свят бъдещият автор на романите "Фермата на животните" и "1984", вече се възстановява. До него се намират няколко вили и бивш склад. Бащата на Оруел е работил в Мотихари, припомня изданието.

Синът на писателя Ричард Блеър разказва, че въпреки влиянието, оказано от баща му върху световната култура, досега в света не е съществувал музей на Оруел.

"Радвам се, че старият дом на моя баща сега се реставрира и ще се превърне в музей - музей, който ще е единствен в света", казва Блеър.

Оруел е бил само на годинка, когато се завръща с майка си Ида Блеър в Оксфордшир. Писателят никога повече не посещава Мотихари. Умира на 21 януари 1950 година, когато е само на 46-годишна възраст, допълва БТА.

Мъж на антидепресанти скочи от 4-ия етаж на болницата в Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169628

Пациент скочи от четвъртия етаж на пернишката многопрофилна болница за активно лечение Пациент скочи от четвъртия етаж на пернишката многопрофилна болница за активно лечение "Рахила Ангелова", съобщи ZaPernik.com. 40-годишния Йордан Георгиев от брезнишкото село Велковци е приет в болничното заведение в понеделник. От около година той е на антидепресанти. 40-годишният мъж се опитал да сложи край на живота си с прекомерно количество

Първият Airbus A320neo е завършен

http://www.cross.bg/aneo-dvigateli-sredstvo-1418726.html

/КРОСС/ Завършването на първия A320neo приключи след боядисване на въздухоплавателното средство и монтирането на двигатели Pratt & Whitney PW1100G-JM. MSN6101 ще бъде първият A320neo, който скоро ще започне наземни тестове, за да се подготви за първи полет. Пробната полетна кампания за A320neo ще стартира през септември 2014 г., което ще проправи пътя за влизане в експлоатация през Q4 2015. "Новата опция двигатели" A320neo включва много нововъведения, включително и последното поколение двигатели и големи Sharklet крила, които заедно осигуряват 15 процента икономии на гориво и намаляване с 3,600 тона C02 емисиите за въздухоплавателно средство на година. С общо около 2700 поръчки, получени от повече от 50 клиенти от стартирането си през 2010 г., семейството на A320neo покрива 60 на сто от пазара, което ясно демонстрира неговото лидерство.    

За малката моруна Апостол и голямата надежда за есетрите в Дунав

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/02/2334797_za_malkata_moruna_apostol_i_goliamata_nadejda_za/?ref=rss


Запознайте се с Апостол. Той е на два месеца, тежи 46 г и е готов да покори света. Или поне Дунав и Черно море.

Преди броени дни малката моруна беше уловена в река Дунав. Апостол е живото доказателство, че има надежда за този рядък и изчезващ вид риба. Щастливата находка идва след двегодишни усилия на изследователския екип на природозащитната организация WWF в България.

Не бял кит, а есетра

Моруната е една от около 26 вида есетри по света и една от шестте, които...

Скандал! Продават фалшиви дипломи в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243347_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%21+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0

 С писмо на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, МОН сезира Районната прокуратура - София, за сайт, предлагащ продажба на дипломи за средно и висше образование. Това обявиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

От МОН уточниха, че в последните дни в министерството са постъпили множество сигнали, че сайтът https://diplomite.wordpress.com предлага дипломи срещу заплащане. Информацията се разпространява, чрез социални мрежи и различни потребителски портали в интернет пространството.

"Моля да разпоредите извършването на проверка и предприемане на спешни действия в кръга на Вашата компетентност", пише в писмото до прокуратурата проф. Клисарова.

Цитат на деня: За оставката ще избера момент в края на месеца, когато има кворум

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/02/2335641_citat_na_denia_za_ostavkata_shte_izbera_moment_v_kraia/?ref=rss


Ще избера момент в края на месеца, когато парламентът осигури кворум.

Така премиерът Пламен Орешарски отговори в парламента на журналистически въпрос кога смята да подаде оставка.

"Единственото, за което мога да се притеснявам, е дали ще има кворум, когато си подам оставката", каза Орешарски, запитан дали изпитва притеснение от факта, че кворумът за пленарните заседания е допълнително затруднен, след като "Атака" вече няма да участва в работата на парламента. Днес...

Светлозар Лазаров остава главен секретар на МВР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243346_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%

 Досегашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров остава на поста по новия закон за МВР, влязъл в сила ден по-рано. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседание на МС.

Решението на правителството гарантира поста на Светлозар Лазаров за следващите 5 години.

40-годишен мъж се хвърли от 4-ия етаж на пернишката болница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243345_40-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D1%8A%D0%B6+%D1%81%D0%B5+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+4-%D0%B8%D1%8F+%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B6+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%

 Йордан Георгиев, на 40 години, от брезнишкото село Велковци се е хвърлил тази сутрин от четвъртия етаж на пернишката болница, съобщиха от лечебното заведение.

Опиталият да се самоубие е в критично състояние. Георгиев е бил приет на 30 юни в болницата с интоксикация от алкохол и медикаменти.

Състоянието му било стабилизирано и днес е трябвало да бъде изписан. Сутринта обаче пациентът скочил от етажа, в който се намира отделение "Реанимация". 

Георгиев от една година пие антидепресанти, предаде БТА. Засега не е изяснена причината, накарала го да посегне на живота си.

ДКЕВР да се прекръсти на Държавна комисия за енергийно вредни решения, предложи Красен Станчев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/02/2335642_dkevr_da_se_prekrusti_na_durjavna_komisiia_za/?ref=rss


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се прекръсти на "Държавна комисия за енергийно вредни решения". Това предложи директорът на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев в интервю за Би Ти Ви по повод решението на регулатора да увеличи цената на тока от 1 юли средно с около 2% за цялата страна.  

Според Станчев това решение на ДКЕВР противоречи както на нормалната практика, така и на европейското и българското законодателство. По думите му...

За шуробаджанашки назначения алармира СДС

http://news.ibox.bg/news/id_1935097296

Обедняването на българския народ се задълбочава, твърди Лукарски

Тротоарът на бул. Левски отново пропадна

http://www.moreto.net/novini.php?n=256672

След полагането на тръбата за тласкателя, булевард "Левски" системно си пропада. За това сигнализира читател на Moreto.net, който изпраща и снимки. "Първо пропадна тротоарът при първия дъжд, дойдоха от "Инжстрой" и го оправиха.

МС бетонира Лазаров на поста главен секретар на МВР

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ms-betonira-lazarov-na-posta-glaven-sekretar-na-mvr-6016259

Назначението на Лазаров от МС не беше включено в дневния ред на правителственото заседание

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване