Йовчев: Българските банки са стабилни, дръжте спестяванията си в тях

http://www.cross.bg/iiovchev-ataka-stabilni-1418714.html

/КРОСС/ "Бих посъветвал всички да си държат спестяванията в банката. Българските банки са стабилни." Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в кулоарите на Народното събрание. "Всичко, което се случи е в резултат на дефицит на доверието и плод на изключително отвратителна криминална атака към банковата система. Възможно е тази седмица да имаме още задържани. Всички виновни ще понесат своето тежко наказание. Към този момент няма данни за увеличаване на битовата престъпност", каза още министърът. „Наистина ще криминализират това деяние и оттук-нататък тези, които си позволят следващ път да проведат такава атака, ще понесат много тежко наказание по Наказателния кодекс. Това нещо го одобрявам изцяло", категоричен бе Йовчев.    

Огнян Минчев: Няма вестник или списание, в което не може да се направи платена публикаци

http://www.cross.bg/makedoniya-ezik-durzhava-1418718.html

/КРОСС/Няма вестник или списание, в което не може да се направи платена публикация. В това отношение нашите македонски братя са се учили на дипломация от Белград, а не от традиционно куция ПР на българската държава. Това пише във Фейсбук профила си политологът Огнян Минчев по повод публикуваната в дипломатическото списание Le Monde diplomatique спорна статия, подписана от Лоран Жеслин и озаглавена „Братска страна и сестрински език", посветена на взаимоотношенията между България и Македония, и с подзаглавие „България не престава да оспорва македонската самостоятелност". Статията е придружена от множество исторически карти, които недвусмислено илюстрират принадлежността на географската област Македония към българското национално пространство в миналото, но независимо от това в нея се говори за „македонски книжовен език" и за неговата история. Огнян Минчев коментира: Едва ли читателите на Monde Diplomatique ще проявят някога интерес към подозрително дълбоките - все по-дълбоки корени на "македонскиот идентитет". Още по-малък е шансът чиновниците в Брюксел да започнат ентусиазиран дебат дали император Василий е Българоубиец или "Македоноубиец". Тези спорове са за академичната аудитория. За политическите кръгове и за общественото мнение е по-важно да се покаже простото сравнение между официалните държавни доктрини на Скопие през последните 70 години. 1945 - 1990 г

Над 500 студенти ще започнат стаж в държавната администрация

http://www.cross.bg/administratziya-durzhavnata-stydenti-1418713.html

/КРОСС/ "Кабинетът прие постановление за приемане на Наредба за студентските стажове в държавната администрация. Идеята е тя да позволи по-голям достъп на студентите в държавната администрация и гарантира равните им права." Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева след заседанието на МС. По думите й над 573 студенти ще започнат стаж в държавната администрация, като над 100 от учат в чужбина. Същевременно 131 административни структури са заявили готовност за приемане на стажанти, а най-много места има в областта на икономиката, правото и архитектурата. Най-много младежи ще приемат структурите на МВнР, следвани от МФ и Агенция "Митници". Стажовете ще бъдат неплатени и ще продължат 2 месеца. Предвижда се и дистанционна форма.  

Меле

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2014/07/02/2335377_mele/?ref=rss


Свирят гуми от натиснати спирачки, шофьори, които се чудят какво да правят и как да преминат. Автобус на градския транспорт, който също е затруднен да достигне до спирката. Причината - натоварени конски каруци, които се движат по колелото на 4-ти колометър в двете платна, като едната е в най-лявата лента, а другата до нея в съседната лента, като преминават от платно в платно и пресичаъки се отправят към бул. Цариградско шосе! Порди големия трафик конете се плашат и не могат да бъдат...

Джани Питела ще бъде председател на социалистите в Европарламента

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2014/07/02/2335608_djani_pitela_shte_bude_predsedatel_na_socialistite_v/?ref=rss


Италианецът Джани Питела беше избран късно снощи за председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на групата.

В миналия Европарламент Питела беше един от заместник-председателите на Европарламента. За кратко той изпълняваше длъжността и председател на институцията. Италианският евродепутат води началото и на първото заседание вчера, докато Мартин Шулц официално беше избран на позицията.

"Горд съм, че бях избран за...

Би Би Си: Кой би искал да дестабилизира България и защо?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243329_%D0%91%D0%B8+%D0%91%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B1%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%91%D1%8A

 Британската обществена медия Би Би Си посвещава подробен материал на кризата в банковия сектор в България.

Авторът цитира президента Росен Плевнелиев, който казва, че "това не е криза на банковия сектор, а криза на доверие и криминална атака". Припомня се, че вълненията в банковия сектор идват след като премиерът Пламен Орешарски обяви, че замразява строежа на спорния газопровод "Южен поток".

Кой би искал да дестабилизира България и защо? И може ли проблемът с банките да е провокиран в отговор на ситуацията с газопровода, пита Би Би Си.

В статията се припомня банковата криза от 1997 г. и въвеждането на валутния борд. Отбелязва, че две трети от българските банки са чужда собственост, банковата ликвидност е висока, а държавният дълг нисък, което прави страната ни една от най-стабилните в Европа. Но се посочва, че доверието на хората в политическата система е разклатено от корупция по високите етажи, вината за която е на олигарсите.

Авторът описва и ситуацията с „Южен поток”, като казва, че всички основни политически партии в България са „за” проекта, който се подкрепя и от сръбското правителство. Газопроводът е желан и от големи  западни доставчици на газ като италианската ЕНИ и австрийската ОМВ. Цитирани са мнения на експерти, че в краткосрочен план газопроводът ще засили енергийната сигурност на страната, защото ще заобикаля нестабилната Украйна, но в дългосрочен ще накърни сигурността, защото засилва зависимостта на страната ни от един доставчик - „Газпром”.

Ситуацията около „Южен поток” създаде проблеми на България с Европейската комисия, която настоява тръбата да може да се използва и от други компании, отбелязва материалът на Би Би Си. Авторът пише и че според информация в българските медии финансовите и политически битки по отношение на банките и на газопровода съвпада с конфликта между Делян Пеевски, депутат от една от управляващите партии ДПС, и бизнесмен, за когото се твърди, че е проруски настроен. 

Компаниите на Пеевски спечелиха търгове за изграждане на „Южен поток” в България, а Цветан Василев е собственик на Корпоративна търговска банка, завършва информацията на Би Би Си.

В Бургас организират дискусия на тема: “Идеален дом в идеален град”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kDJSHlxXOnY/

Кметът на Бургас Димитър Николов ще открие утре (3 юли) в 11 часа в културен център „Морско казино“ дискусия, организирана от вестник „24 часа“  и Община Бургас – “Идеален дом в идеален град”.

На дискусията ще бъдат представени причините, поради които Бургас е единственият български град трикратен победител в класацията “Най-добрият град за живеене в България”. Ще бъде представена и новата инициатива за обявяване на “Идеален дом”, която цели да направи българските градове още по-хубави като оцени усилията на всички граждани.

 

На дискусията са поканени кметовете на всички останали 13 общини в Бургаска област, както и областният управител Павел Маринов.

Ще има и представител на Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Борисов: Станишев ме помоли да говоря с Иван Искров

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-stanishev-me-pomoli-da-govoria-s-ivan-iskrov-6016248

Ще кажа всичко – какво каза Искров, какво Орешарски и как се караха. Само да внимават, предупреди лидерът на ГЕРБ

Тайните на най-големия гръцки остров - Крит

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/tajnite-na-naj-golemiia-grycki-ostrov-krit-6016244

Едно от нещата, които правят Крит наистина много значим в историята на човечеството, е, че именно там се е зародила първата европейска цивилизация - Минойската

Около 20% ръст в броя на щъркеловите гнезда в България отчитат експерти

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/02/2335543_okolo_20_rust_v_broia_na_shturkelovite_gnezda_v/?ref=rss


Около 20% ръст на гнездата с щъркели в сравнение с периода 2004-2005 г. отчитат експерти като се позовават на първоначални данни от мащабно преброяване на белия щъркел в страната (между 15 юни и 15 юли в две поредни години - 2014 и 2015 г.). За това съобщава националният координатор на кампанията Свилен Чешмеджиев от Българско дружество за защита на птиците.

Такъв тип преброяване се провежда на всеки десет години в цяла Европа. Предстои данните да бъдат подробно анализирани, но до...

Да се наслаждаваме здравословно на слънцето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169506

Стартиралата през април 2014 г. традиционна образователна кампания „dm Слънчеви деца Стартиралата през април 2014 г. традиционна образователна кампания „dm Слънчеви деца" обедини 64 участващи детски градини, благодарение на които достигна до около 12 000 деца на територията на България. Всички деца получиха тематични пакети с подаръци от dm. Целта на кампанията е да разкаже както за ползите така и да за рисковете при излагане на сл

Да се наслаждаваме здравословно на слънцето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169508

Стартиралата през април 2014 г. традиционна образователна кампания „dm Слънчеви деца" обедини 64 участващи детски градини, благодарение на които достигна до около 12 000 деца на територията на България. Всички деца получиха тематични пакети с подаръци от dm. Целта на кампанията е да разкаже както за ползите така и да за рисковете при излагане на сл Стартиралата през април 2014 г. традиционна образователна кампания „dm Слънчеви деца" обедини 64 участващи детски градини, благодарение на които достигна до около 12 000 деца на територията на България. Всички деца получиха тематични пакети с подаръци от dm. Целта на кампанията е да разкаже както за ползите така и да за рисковете при излагане на сл

Земетресение край остров Крит

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-kraj-ostrov-krit-6016253

Регистрирано е земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер. Трусът е бил в ранните часове в морето край гръцкия остров Крит, съобщава вестник "Етнос".

Окраднаха 10 000 лв. от управител на модна фирма

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UQX9fE_d9Zw/

10 000 лева са били откраднати от управител на модна фирма, който извършва разнос и търговия на дрехи в Поморие. 30-годишният хасковлия се жалвал в полицията, че кражбата е извършена от микробус “Пежо Боксер”, с хасковска регистрация. В него той оставил служебни пари, две дебитни карти и лични документи. Кражбата е извършена вчера за времето от около 15.40 ч. – 16.00 ч. на поморийската улица “Княз Борис І”, докато зареждал с дрехи частен магазин. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Греков: Оказването на натиск не е моят стил на работа

http://econ.bg/Новини/Греков-Оказването-на-натиск-не-е-моят-стил-на-работа_l.a_i.553615_at.1.html

Да оказвам натиск не е част от моя стил на работа. Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще. Това каза министърът на земеделието...

Малка приложничка прави бижута в стил "етно магия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169490


Бижута в стил Бижута в стил "етно магия" твори младата приложничка от Монтана Десислава Григорова. Със странен дизайнерски усет 15- годишното момиче ги изработва от нетъкан материал - плъст, полимерна глина, мед и дантела, с елементи от нашенските традиции. Десислава Григорова е ученичка в природо-математическата гимназия "Свети Климент Охридски" в Монтана,

Греков: Оказването на натиск не е моят стил на работа

http://econ.bg/Новини/Греков-Оказването-на-натиск-не-е-моя-стил-на-работа_l.a_i.553615_at.1.html

Да оказвам натиск не е част от моя стил на работа. Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще. Това каза министърът на земеделието...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/02/2335576_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на обедната емисия:

Парламентът започна работа като кворумът беше осигурен от депутатите на ГЕРБ.

Очаква се днес икономическата комисия в парламента да разгледа ветото на президента върху Закона за защита на конкуренцията.

1 милиард и 23 милиона лева под формата на 5-месечни държавни ценни книжа пласира...

"Уокмен" стана на 35 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243328_%22%D0%A3%D0%BE%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D0%BD%22+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+35+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 На 1 юли 2014 г. най-популярното устройство за слушане на музика в света, "Уокмен", стана на 35 години. Въпреки че вече почти никой не слуша музика с оригиналния вариант на музикалния плейър, днес брандът на Sony успешно пренесе популярната марка в бързоразвиващият се свят на мобилните технологии.

Подобно на "Цайс", марката "Уокмен" се превърна в нарицателно на портативния касетофон. За 35 години са продадени над 400 млн. устройства с тази марка, 200 млн. от които са с касети.

Sony пенсионира оригиналния "Уокмен" през 2010 година, но продължи да поддържа марката дигитално като мобилно приложение за слушане на музика с високо качество.

Сайтът "The Verge" публикува любопитна галерия с историята на "Уокмен":

Първата версия на "Уокмен" излиза на пазара на 1 юли 1979 година:

 

Първият "Уокмен" със зареждащи се батерии, по-тънък от предшественика си:

 


Sony представи дигиталните аудио касети през 1987 година. Този "Уокмен", който освен плейър, може и да записва, е представен през 1990 година:

 

Легендарното "жълто чудовище" на Sony:

 

Първият "Уокмен" с минидиск, представен през 1992 година:

 

4 години след уокменът с минидиск Sony представи неговата чувствително по-тънка версия:

 

Първият дискмен на Sony видя бял свят през 1984 година, но той стана популярен години след това под името CD-Walkmen:

 

Sony започва да използва плейъри с вътрешна памет в началото на 21-ви век. На снимката е модерният за времето си "Уокмен" с вътрешна памет от 256 МБ, който дори има допълнителен слот за карта памет:

 

През 2004 година Sony пуска на пазара уокмен с 20 ГБ вътрешна памет, но цената (400$) е прекалено висока за потребителите, които вече са се насочили към конкурент номер 1 на музикалния пазар - Ipod:

 

SONY WALKMAN NW-E505/507 - плейър, вдъхновен от флакон от парфюм:

 

Първият телефон на Sony под марката "Уокмен", видял бял свят през 2007 година:

 

Първият "Уокмен" на Sony с тъчскрийн дебютира през 2009 година, но бе определен дори от Sony като "провал":

 


Първият "Уокмен" на Sony за слушане на музика с висока резолюция, пуснат на пазара през 2013 година:

 


Слушалки и "Уокмен" едновременно. Sony бяха толкова горди от факта, че този модел е непромокаем, че го продаваха в малки контейнери с вода:

 

Последният модел на "Уокмен". 35 години разлика: 

Изписаха детето, нагълтало се с хапчета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169487

Приетото в болница дете, което погълна хапчета, мислейки че това са бонбони, е изписано днес, съобщи Фокус.
3-годишното дете е прието с медикаментозна интоксикация в благоевградската болница.
Момиченцето е прието вчера, след като е изпило голямо количество хапчета, мислейки ги за Приетото в болница дете, което погълна хапчета, мислейки че това са бонбони, е изписано днес, съобщи Фокус. 3-годишното дете е прието с медикаментозна интоксикация в благоевградската болница. Момиченцето е прието вчера, след като е изпило голямо количество хапчета, мислейки ги за

Жена написа ода за потопа в Аспарухово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169481

Жена написа стихотворение, посветено на трагедията в Аспарухово. Мария Панайотова от София от повече от седмица живее с картините на преживения ужас, моли се за душите на починалите, но болката не минава, съобщава petel.bg.
„Като отклик на ставащото, в душата ми зрееше този поетичен отговор. Не мога да се включа към доброволците, Жена написа стихотворение, посветено на трагедията в Аспарухово. Мария Панайотова от София от повече от седмица живее с картините на преживения ужас, моли се за душите на починалите, но болката не минава, съобщава petel.bg. „Като отклик на ставащото, в душата ми зрееше този поетичен отговор. Не мога да се включа към доброволците,

Столичанка написа ода за потопа в Аспарухово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169486

Жена написа стихотворение, посветено на трагедията в Аспарухово. Мария Панайотова от София от повече от седмица живее с картините на преживения ужас, моли се за душите на починалите, но болката не минава, съобщава petel.bg.
„Като отклик на ставащото, в душата ми зрееше този поетичен отговор. Не мога да се включа към доброволците, Жена написа стихотворение, посветено на трагедията в Аспарухово. Мария Панайотова от София от повече от седмица живее с картините на преживения ужас, моли се за душите на починалите, но болката не минава, съобщава petel.bg. „Като отклик на ставащото, в душата ми зрееше този поетичен отговор. Не мога да се включа към доброволците,

Отиде си сценографът Даниела Олег Ляхова

http://www.cross.bg/lyahova-daniela-oleg-1418712.html

/КРОС/На 46-годишна възраст си отиде сценографът Даниела Олег Ляхова. Тя е родена на 9 октомври 1967 г. Завършва специалност "Сценография" в Националната художествена академия през 1995 г. Дебютира със сценографското решение на "Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов в Театрална работилница "Сфумато". Ляхова почина след продължително боледуване. Даниела Олег Ляхова е сред най-популярните български художници, работещи в областта на театралното изкуство. Освен със сценография Ляхова успешно се изявяваше и в областта на живописта, рисунката и графичния дизайн. От 1998 г. тя е сценограф в Театрална работилница "Сфумато". Освен творческата й дейност в работилницата, Даниела Ляхова има реализирани сценографски и костюмографски проекти и на сцените на Народен театър "Иван Вазов", както и на драматичните театри в Сливен, Ловеч, Димитровград и др. Даниела Олег Ляхова е и четирикратен носител на "Аскеер" и двукратен носител на национална награда "Икар" - за сценографията на "Жули Жан и Кристин", режисьор Маргарита Младенова и на "Завръщане във Витенберг", режисьор Иван Добчев. И двете постановки са поставяне на сцената на "Сфумато". Ляхова е наградена и за декорите на "Хамлет" в режисурата на Явор Гърдев в Народен театър "Иван Вазов"

Кола помете каруца, внезапно изскочила на пътя край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=256667

Вчера около 18:50 часа е станала катастрофа между лек автомобил и каруца по пътя Белослав – Константиново, съобщиха от варненската полиция за Moreto.net. 22-годишен шофьор управлявал с не съобразена скорост автомобил “Опел Корса”.

Изписаха нагълталото се с хапчета дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169474

Приетото в болница дете, което погълна хапчета, мислейки че това са бонбони, е изписано днес, съобщи Фокус.
3-годишното дете е прието с медикаментозна интоксикация в благоевградската болница.
Момиченцето е прието вчера, след като е изпило голямо количество хапчета, мислейки ги за Приетото в болница дете, което погълна хапчета, мислейки че това са бонбони, е изписано днес, съобщи Фокус. 3-годишното дете е прието с медикаментозна интоксикация в благоевградската болница. Момиченцето е прието вчера, след като е изпило голямо количество хапчета, мислейки ги за

18-годишен се опита да регистрира в Перник "Фиат Пунто" с пренабити номера

http://www.zapernik.com/krimi/18-godishen-se-opita-da-registrira-v-pernik-fiat-punto-s_32815/

Лек автомобил с пренабити номера е задържан вчера в Перник, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.
 

Колата е засечена на пункта за регистрация на моторни превозни средства в квартал „Калкас”. 18-годишниаят И.Е. докарал за регистрация лек автомобил „Фиат Пунто”. След направена проверка, експертите задържали колата със съмнение за интервенция върху номерата на рамата.
Започнато е досъдебно производство и случая се...

Продължава

18-годишен се опита да регистрира в Перник "Фиар Пунто" с пренабити номера

http://www.zapernik.com/krimi/18-godishen-se-opita-da-registrira-v-pernik-fiar-punto-s_32815/

Лек автомобил с пренабити номера е задържан вчера в Перник, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.
 

Колата е засечена на пункта за регистрация на моторни превозни средства в квартал „Калкас”. 18-годишниаят И.Е. докарал за регистрация лек автомобил „Фиат Пунто”. След направена проверка, експертите задържали колата със съмнение за интервенция върху номерата на рамата.
Започнато е досъдебно производство и случая се...

Продължава

Искра Михайлова е номинирана за председател на европейската регионална комисия

http://politics.actualno.com/Iskra-Mihajlova-e-nominirana-za-predsedatel-na-evropejskata-regionalna-komisija--news_37458.html

Бившата екоминистърка Искра Михайлова е предложена за председател на Комисията по регионално развитие в Европарламента. Новината съобщи от Страсбург ръководителят на делегацията на ДПС Филиз Хюсмено...

Мондиал 2014 - сладкото отмъщение на вратарите

http://worldcup2014.actualno.com/Mondial-2014---sladkoto-otmyshtenie-na-vratarite-news_37461.html

Вратарският традиционно е подценяван пост. За справка - единственият страж, печелил Златната топка е Лев Яшин. При наличието на десетки легенди на този пост. Вратарите традиционно остават в сянката на...

Неста: Меси е най-трудният съперник за един защитник

http://worldcup2014.actualno.com/Nesta-Mesi-e-naj-trudnijat-sypernik-za-edin-zashtitnik-news_37462.html

Легендарният защитник на Милан и италианския национален отбор Алесандро Несте стана поредният, който сравни двамата най-добри футболисти в света за последните няколко години - Лионел Меси и Кристиано ...

Кутев: Не се чувствам виновен за банковата паника, но ако трябва, ще поема отговорност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243327_%D0%9A%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%87%D1%83%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D

 "Не се чувствам виновен за банковата паника. Аз мога да бъда последният човек, който е виновен. Но в края на краищата, ако трябва да поема отговорността, заедно с Бойко Борисов и Румен Петков, защото те имаха бая по-сериозни изказвания от моите, ако аз ще трябва да съм отговорен за това, дето се вика, мога да поема отговорност".

Това коментира пред журналисти депутатът от БСП и медиен секретар на партията Антон Кутев, който преди седмица обяви, че някой се опитва да събори втора банка, а след това беше подаден сигнал срещу него.

Кутев коментира и решението на "Атака" да бойкотира парламента. Поведението на Волен Сидеров винаги е било непредсказуемо. И той на това се осланя, така разбира политиката, каза Кутев.

Тази ситуация води до опити за диалог, което не е лошо. Има полза от това, има още месец до края на парламента и ще трябва да се решават проблемите с консенсус, коментира Кутев.

Важните за нас законопроекти са обсъждани и голяма част от тях и в момента са в дневния ред на НС, заяви още той.

Според него НС трудно работи, защото трябва консенсус между БСП и ГЕРБ. „Очевидно този консенсус се постига трудно с човек, който периодично къса споразумения, когато влезе законопроект, който не му харесва”, категоричен бе депутатът.

Очевидно е, че ние в момента с ДПС не можем да работим в този вид, в който сме

Помолен да коментира заявената от ДПС теза, че може да няма достатъчно политическа воля за преодоляване на президентското вето, наложено вчера и дали е имало разговори с тях, Кутев отговори, че преговорите се водят от ръководството на групата и на председателки съвет, на които той не е член.

„Най-вероятно е имало такива разговори, но какво са се разбрали, аз не мога да кажа”, допълни той.

На въпрос, дали има разграничаване на позициите на двете партии, народният

представител отговори, че такова очевидно има. „Няма никакво съмнение, че това, което се случва в последните дни, е видимо разграничаване на позициите и това е част от процеса в държавата. Очевидно е, че ние в момента с ДПС не можем да работим в този вид, в който сме”, заключи Антон Кутев.

От септември спешните медици минават на 7-часов работен ден

http://www.cross.bg/raboten-hora-takuv-1418711.html

/КРОСС/Вероятно от 1 септември работещите в Спешната помощ ще преминат на 7-часов работен ден. Дежурствата ще останат 12-часови, но при изчисляване на работната заплата ще се има предвид по-малко необходими отработени часове. Това казва и.д. директор на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София-град д-р Александър Златанов. По думите му по индиректен начин ще се увеличи възнаграждението на всеки лекар с 15-20 процента. „Това, че не са преминали с години на такъв режим, е огромна грешка и е отнела доста привилегии и пари от работещите. Напълно изпълнимо е. В момента се извършва подготовка за преминаването към такъв намален работен ден. Консултирам реда, по който това да стане, така че да не се отрази и на графиците на работа. Подготовката ще трае един или два месеца. Надявам се и дотогава да заработи по-добре схемата за назначаване на нови хора - месечно да назначаваме поне по 7-8 медицински лица. Това означава, че за 10 месеца ще назначим 70-80 нови хора", допълни Златанов. Снимка: Булфото

Стойчо Стоев: Притеснява ме, че играем толкова хубаво

http://www.cross.bg/stoev-dyzpi-kontrola-1418710.html

/КРОСС/ Старши треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев похвали своите футболисти за победата с 4:2 над Стяуа в първата им контрола на английска земя. "Радва ме хубавата победа, но тя също така ме притиснява и от друга страна, тъй като все още сме в начален етап на подготовка и показахме доста добри неща, но колкото и парадоксално да звучи - това ме притеснява", каза Стоев пред Нова телевизия. "Защото все още не сме в това състояние, в което трябва да сме. Но пък може би превъзходният терен и самият противник предразположиха нашия отбор да покаже това, което може. Доволен съм от играта, а резултатът беше плод на това, което показаха футболистите. Харесаха ми - имаше доста футбол, доста агресия, доста голови положения, доста изпуснати дузпи", споделя треньорът. "Като цяло показаха едно впечатляващо представяне. Винаги има и от какво да не съм доволен, разбира се, те, контролите са за това - да видим слабостите и да ги изчистим. Видяха се слабости, но хубавите неща бяха в n-та степен повече. Изпуснатите дузпи ме карат да се замисля - аз си познавам футболистите, но за съжаление нямам някой изявен дузпаджия. Надявам се в контролите да изпускаме дузпите, но в официалните мачове да ги вкарваме. Виждаме и на Световното първенство колко дузпи се изпускат, но в това отношение ще взема мерки", завърши наставникът на шампионите. Следващата контрола на разградчани е на 3 юли от 21,30 часа срещу шотландския Хартс

Задържаха 26-годишен криминално проявен перничанин задигнал слънцезащитни кремове от хипермаркет в квартал "Изток"

http://www.zapernik.com/krimi/zadurjaha-26-godishen-kriminalno-proyaven-pernichanin-zadignal-sluncezashtitni-kremove-ot-hipermarket_32814/

Служители от Второ РУ "Полиция" – Перник задържаха криминално проявен за кражба, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.
 

Вчера бил подаден сигнал, че от голям хипермаркет в квартал „Изток” са откраднати слънцезащитни кремове. Пристигналите на място полицаи установили, че извършител на деянието е криминално проявения М.Д./26 г./ от областния град. Мъжът е познат с кражби и причиняване на средна телесна повреда. Задържан е...

Продължава

Кабинетът прие стратегията за образование през телефон и таблет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335567_kabinetut_prie_strategiiata_za_obrazovanie_prez/?ref=rss


Правителството прие Стратегията за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката (2014-2020 г.), която министърът на образованието Анелия Клисарова анонсираше като революционна за развитието на образованието. Целта на документа е да осигури равен и гъвкав достъп до образование и научна информация по всяко време и от всяко място - от стационарен компютър, лаптоп, таблет, мобилен телефон.

С национална електронна платформа ще бъде...

Лекарите от софийската Спешна помощ настояха за увеличение на заплатите

http://pik.bg/лекарите-от-софийската-спешна-помощ-настояха-за-увеличение-на-заплатите-news197797.html

Лекарите от софийската Спешна помощ настояха за увеличение на заплатите

Да се увеличат щатните заплати със 100% на всички служители на столичната Спешна помощ. Това са поискали работещите в Центъра за спешна медицинска помощ, съобщи БТА. Медиците са направили това по време на среща с временния си директор д-р Александър Златанов. Така, според служителите, дори да бъдат назначени допълнителни екипи, допълнителното материално стимулиране за всеки от тях няма да бъде намалено. Не може нищо да се реши за екипите, защото все още ги няма, а по стандарт са необходими 50 екипа на смяна, посочват лекарите. В момента работят по 8 или 11 екипа. От новоназначените четирима лекари - трима работят при половин работен ден. По-рано днес стана ясно, че временно изпълняващият длъжността директор на "Спешна помощ" в София доктор Александър Златанов е поискал писмени обяснения от протестиращите медици, които са говорили пред медиите. Има списък на хората, които излизат да протестират. Медиците от Спешната помощ в столицата отново излязоха, за да изразят недоволството си от насилието срещу лекарскиете екипи и ниското заплащане на труд. Протестът им беше мълчалив. Едва 15 души се осмелиха да излязат пред Центъра за спешна медицинска помощ в столицата.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/215901-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%86%D1%81%D0%BC%D0%BF-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5.html

Лекарите от столичната Спешна помощ постояха за 100% увеличение на щатните заплати, съобщава БТА. Медиците са представили своите искания по време на среща  с временния си директор д-р Александър Златанов. Така, според служителите, дори да бъдат назначени допълнителни екипи, допълнителното материално стимулиране за всеки от тях няма да бъде намалено.

"Не може нищо да се реши за екипите, защото все още ги няма, а по стандарт са необходими 50 екипа на смяна. В момента работят по 8 или 11 екипа. От новоназначените четирима лекари - трима работят при половин работен ден.", посочват лекарите.

По-рано днес стана ясно, че временно изпълняващият длъжността директор на "Спешна помощ" в София доктор Александър Златанов е поискал писмени обяснения от протестиращите медици, които са говорили пред медиите. Има списък на хората, които излизат да протестират.

Медиците от Спешната помощ в столицата отново излязоха, за да изразят недоволството си от насилието срещу лекарскиете екипи и ниското заплащане на труд. Протестът им беше мълчалив. Едва 15 души се осмелиха да излязат пред Центъра за спешна медицинска помощ в столицата.

Екшън с роми във Враца! Дължат над 16 000 лв. за вода, вдигнаха се на бунт

http://pik.bg/екшън-с-роми-във-враца-дължат-над-16-000-лв-за-вода-вдигнаха-се-на-бунт-news197798.html

Екшън с роми във Враца! Дължат над 16 000 лв. за вода, вдигнаха се на бунт

Ромите от ул. „Анастас Йованович“ във Враца се вдигнаха на бунт. Над 16 000 лв. дължат за вода настанените в общински жилища, пише "Конкурент".

„Всяко домакинство има да плаща натрупали се сметки в размер между 2 000 лв. и 7 000 лв.“, информираха от градската администрация.

Акцията бе инициирана от водоснабдителното дружество, на което съдействаха полицаи и експерти от общината, която е собственик на имотите.

След разигралите се драми от ВиК за пореден път направиха компромис, като дадоха едномесечен срок на ромите, в който те да започнат да се издължават.

Ето ги звездите с най-скъпи усмивки (СНИМКИ)

http://econ.bg/Новини/Ето-ги-звездите-с-най-скъпи-усмивки-СНИМКИ-_l.a_i.553607_at.1.html

За представителите на шоубизнеса няма спор, че е от особена важност да изглеждат добре. Все пак това е част от успеха им и само така могат да...

СБ отчете рязък ръст на финансирането за развиващите се държави

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c18ae1b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Csb0Eotchete0Eriazyk0Eryst0Ena0Efinansiraneto0Eza0Erazvivashtite0Ese0Edyrjavi0H1754530C/story01.htm

Общото кредитиране от Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е с 65% по-високо от предкризисните нива


За ДПС не е задължително ветото за търговските вериги да бъде отхвърлено

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335572_za_dps_ne_e_zaduljitelno_vetoto_za_turgovskite_verigi/?ref=rss

Не е задължително да бъде преодоляно ветото на президента върху промените в закона за защита на конкуренцията, свързани с търговските вериги. "Когато няма достатъчна политическа воля, нещата просто не се случват", каза пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

В понеделник президентът върна за ново обсъждане текстове от измененията в закона за защита на конкуренцията, с които се променя и законът за храните, чиято цел според БСП е за ограничения на търговските вериги...

Клинсман иска да остане начело на САЩ и за световното в Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/02/2335568_klinsman_iska_da_ostane_nachelo_na_sasht_i_za/?ref=rss


Юрген Клинсман планира да остане селекционер на националния отбор на САЩ след световното първенство в Бразилия. Според бившия германски футболист американците разполагат с млад отбор, който трябва да се развива.

САЩ отпадна в осминафиналите на мондиала след загуба от Белгия с 1:2 след продължения. В груповата фаза американците завършиха втори след Германия в една от най-тежките групи, в която бяха още Португалия и Гана.

"Да, мисля, че ще остана за следващото световно (в...

Пернишката полиция продължава издирването на изчезналия през месец януари Антон Руменов Василев

http://www.zapernik.com/krimi/pernishkata-policiya-produljava-izdirvaneto-na-izcheznaliya-prez-mesec-yanuari-anton_32813/

Полицията в Перник продължава издирването на Антон Руменов Василев. 28-годишният мъж е в неизвестност от януари 2014 година, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Областна дирекция на МВР – Перник продължава издирването на Антон Руменов Василев, на 28 години от Перник. Антон е в неизвестност от 17 януари тази година, когато е напуснал дома си. Висок е 170 сантиметра, с нормално телосложение и къса, черна, гъста, права коса. Мъжът е с кафяви очи и...

Продължава

БЧК-Варна се появи в „Аспарухово” с тузарско BMW без регистрационни табели

http://frognews.bg/news_72465/

БЧК-Варна се появи в разрушения от водната стихия квартал „Аспарухово” с луксозно ВМW. Лимузината, която дори е без регистрационни табели е била заснета от шокирани доброволци преди няколко дни. Според запознати базовата цена на тузарското возило е около 150 000 лв.

Не трябва доброволци да бъдат уволнявани, заради желанието си да помогнат

http://www.moreto.net/novini.php?n=256663

Четирима души са уволнени от работа, защото са помагали като доброволци в бедстващите райони след наводнението. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Той бе категоричен, че още в първия ден хора са идвали „по джапанки и сандали” с много голям ентусиазъм да работят.

Медал „За заслуга" за Станка Златева и орден "Стара планина" за Гунди посмъртн

http://www.cross.bg/orden-stara-vruchi-1418709.html

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев ще връчи висши държавни отличия на изтъкнати български деятели на спорта на тържествена церемония от 16 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2. За изключително големите им заслуги в областта на спорта и по повод 100-годишнината от създаването на СК „Левски" с орден "Стара планина"- първа степен ще бъдат удостоени Георги Аспарухов (посмъртно), Ваня Гешева и Ивана Тодорова. Стоян Хранов ще бъде награден с орден "Стара планина"-втора степен. Медал „За заслуга" държавният глава ще връчи на Станка Златева, Юлия Боянова, Симеон Щерев, Петя Неделчева, Мария Михайлова, Йорданка Благоева, Петър Стойчев, Лазар Лазаров и Люсиен Велчев.  

Стойчо Стоев: Притеснява ме, че играем толкова хубаво

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/02/2335569_stoicho_stoev_pritesniava_me_che_igraem_tolkova_hubavo/?ref=rss


Треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев заяви, че е притеснен от добрата игра на отбора си. Шампионите победиха с 4:2 "Стяуа" в приятелска среща в Англия.

"Радва ме хубавата победа, но тя също така ме притеснява, тъй като все още сме в начален етап на подготовка и показахме доста добри неща. Колкото и парадоксално да звучи - това ме притеснява", каза Стоев, цитиран "Нова телевизия".

По думите му отборът все още е подготвен. "Но пък може би превъзходният терен и самият...

100 кг културно-исторически ценности спасени при съвместна спецакция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243326_100+%D0%BA%D0%B3+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0

 Голямо количество културно-исторически ценности са спасени при съвместна операция на ДАНС, МВР и Агенция „Митници”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При съвместна операция на ДАНС, ГД ”Гранична полиция” – МВР и „Митница” – Видин, със съдействието на ОДМВР – Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин, е разкрит и пресечен опит за контрабанда на 70 кг културно-исторически ценности.

Артефактите са открити в лек автомобил с българска регистрация, който се е явил на изход от българска страна на ГКПП ”Видин – Дунав мост”.

Иззети са множество различни по вид и форма предмети от жълт и бял метал, сребро, бронз, олово, мед, керамика, кост и други, с признаци от Античността, Римската епоха, Средновековието и Възраждането - 23 915 монети; пръстени; гривни с отворени и затворени краища; обеци; мъниста; части от накити; верижки; игли за коса от кост; торкви; медальони; бронзова вотивна пръчица с фигура на птица и кръст; апликации и токи за колан и сандъци; печати; фибули с форма на животни; ключове; лули; плочки с латински надписи; фрагменти с формата на глави на животни; върхове на стрели; медицински инструменти; игли за шиене от мед и кост и др.

На територията на област Бургас са открити и иззети още 13 354 монети с общо тегло 30 кг.

По случая е образувано досъдебно производство. Задържани са двама български граждани за срок от 72 часа. На единия от тях Апелативният съд - София е наложил постоянна мярка „Задържане под стража”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Мартин Дюйвен получи почетния знак на Община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7N0pDh-z5E0/

Заместник-кметът Илия Джингов връчи почетния знак на Община Поморие на Мартин Дюйвен. Той изрази благодарности към него и съпругата му – Мике за благотворителната им дейност, насочена към социалните институции в общината.  „Човек живее на тази планета не само заради себе си, а за да е полезен и на другите. Благодаря за това признание, ще поставя знака на специално място в моя дом.” – каза Мартин Дюйвен.

Семейство Дюйвен е от град Алмело, Холандия.  Преди 24 години са на почивка  в България. Любознателни да се запознаят с българския бит и култура, те попадат в Социално учебно професионалното заведение /СУПЗ/ в с. Бата и дълбоко  се впечатляват от действителността в интернатите. Началото на  дейността им е положена  през 1991 г. с първата благотворителна акция, при която на собствени разноски, организират  поредица от благотворителни концерти на бургаският хор „Родна песен” във всички по-големи градове на Холандия.  Резултатът е обнадеждаващ и със събраните средства е закупено оборудване, машини, нови автомобили, храни, дрехи и материали, които те доставят лично в социалното заведение в с. Бата. В този период семейство Дюйвен привлича за благотворителната кауза съмишленици и учредява холандската фондация „Труд”, която развива изключително активна дейност в един труден за децата в социалните заведения период, като организира и изпраща, под формата на хуманитарна помощ, големи количества храни, дрехи, учебни пособия, обзавеждане и инвентар за социалните заведения в Бургаския регион и цяла България.

На по-късен етап, въпреки, че не са  допускали, че дейността им може да прерасне в нещо по – значимо,  те осъществяват проекти, които променят живота и бъдещето на деца в неравностойно положение. По -значимите от тях за Община Поморие са: Изграждане и обзавеждане на „Център за настаняване от семеен тип ” с капацитет 12 деца в с. Бата.; Изграждане и обзавеждане на „Защитено жилище ” в с. Бата;  Основен ремонт и обзавеждане на „Преходно жилище” с. Бата; Ремонт и обзавеждане на учебни кухни в СУПЗ с. Бата, Ремонт и разширение на кухненски блок и столова  в СУПЗ с. Бата, Изграждане на оранжерии и селскостопански проект в СУПЗ с. Бата, Изграждане на нов учебен корпус в СУПЗ с. Бата и други.

Реализирани са и поредица проекти за социални заведения в областите Сливен, Силистра, Пловдив, Варна и др.

Мартен Дюйвен е на 80 години. Казва, че втората му родина е България, на която посвещава 24 години от живота си.

Милица Гладнишка: С гаджето сме като две капки - тотално куку

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169467

"С гаджето сме като две капки - тотално куку", казва в интервю за новия брой на "Всичко за семейството" Милица Гладнишка. Но крие името му в тайна, издава само, че е актьор и бъка от таланти като нея. Пеещата актриса се чувства на мястото си като Господарка на ефира, обещава да стане страшно, когато й мине респектът от предаването. "С гаджето сме като две капки - тотално куку", казва в интервю за новия брой на "Всичко за семейството" Милица Гладнишка. Но крие името му в тайна, издава само, че е актьор и бъка от таланти като нея. Пеещата актриса се чувства на мястото си като Господарка на ефира, обещава да стане страшно, когато й мине респектът от предаването.

Христо Григоров: Не може, когато има бедствие, работодателят да няма ангажименти

http://www.cross.bg/grigorov-hora-krust-1418707.html

/КРОСС/Четирима души са уволнени от работа, защото са помагали като доброволци в бедстващите райони след наводнението. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Той бе категоричен, че още в първия ден хора са идвали „по джапанки и сандали" с много голям ентусиазъм да работят. Според шефа на БЧК трябва да бъдат направени промени в Кодекса на труда, които да регламентират подобни казуси.  „Не може, когато има една национална кампания, едно бедствие, работодателят да няма ангажименти, когато има желаещи доброволци, един-два-три дни да ги пусне. Това трябва да бъде регламентирано с някакъв акт. Не може да бъде уволнен човек, който е отишъл да помага по време на бедствие. Засега са уволнени четирима души. Този въпрос ще го поставим, но нека се успокоят малко нещата, нека се канализира помощта, хората да видят, че светлината в тунела не е от насрещния влак, а излизат от този тунел", заяви Григоров. По думите на Христо Григоров обстановката вече е овладяна, но все още остава много тежка и във варненския квартал „Аспарухово", и в Добрич. В Добрич хората все още имат нужда от вода и от храна. Григоров призова вече да не се изпращат дрехи, защото към момента има достатъчно. Важно е да започнат строително - монтажни дейности и да се осигури битова техника за хората

Прощалното шоу на "Монти Пайтън" ще бъде прожектирано и в София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/02/2335552_proshtalnoto_shou_na_monti_paitun_shte_bude/?ref=rss


Порщалното шоу на британската комедийна група "Монти Пайтън" с продължителност 3 часа и половина на 20 юли ще бъде прожектирано след това на запис и в Дома на киното, както и в рамките на програмата "София Филм Фест в "Маймунарника" между 31 юли и 19 август, съобщиха организаторите от фестивала.

Вчера, на пресконференция по повод първият от десетте финални спектакъла на формацията, които ще приключат на 20 юли с едно голямо шоу, излъчвано на живо в над 2000 кина и по телевизията в...

Бизнесдами раздават награди за благотворителност „Златно сърце"

http://www.cross.bg/business-lady-nagradite-1418708.html

/КРОСС/ Първото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност на списание Business Lady ще се проведат на 9 юли в „София Хотел Балкан" . Основната цел на организаторите е да мотивира допълнително институциите, компаниите, отделната личност да бъдат по-съпричастни към различните обществени проблеми. Наградите се присъжват за инициирани, реализирани и/или подкрепени обществено значими кампании и социални проекти в различни каузи, сред които Подкрепа на беззащитните; Зелена планета; Спортни инициативи; Обучение и развитие; Информационни кампании за превенция и устойчивост; Културни проекти; Развитие на регионите; Здраве и безопасност на работа; Популяризиране на доброволческия дух; НПО в действие; Политиката и институциите; Медиите и благотворителността; Приятели на човека; Личност-вдъхновител и др. Наградите „Златно сърце" целят още да възнаградят морално усилията на онези компании и отделни личности, които са допринесли най-много чрез средства и отделено време за дадена кауза. Награда „Златно сърце" може да получи всяка българска или международна компания или отделна личност, социално ангажирана на територията на България. Наградите за благотворителност и КСО на списание Business Lady са още едно продължение на основната цел на изданието - да дава гласност на различни професионални успехи, качества и постижения във всяко отношение

Милица Гладнишка: С гаджето сме като две капки - тотално куку

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169459

"С гаджето сме като две капки - тотално куку", казва в интервю за новия брой на "Всичко за семейството" Милица Гладнишка. Но крие името му в тайна, издава само, че е актьор и бъка от таланти като нея. Пеещата актриса се чувства на мястото си като Господарка на ефира, обещава да стане страшно, когато й мине респектът от предаването.

Бизнесдами раздават награди за благотворителност „Златно сърце"

http://www.cross.bg/lady-nagradite-surtze-1418708.html

/КРОСС/ Първото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност на списание Business Lady ще се проведат на 9 юли в Шератон хотел Балкан. Основната цел на организаторите е да мотивира допълнително институциите, компаниите, отделната личност да бъдат по-съпричастни към различните обществени проблеми. Наградите се присъжват за инициирани, реализирани и/или подкрепени обществено значими кампании и социални проекти в различни каузи, сред които Подкрепа на беззащитните; Зелена планета; Спортни инициативи; Обучение и развитие; Информационни кампании за превенция и устойчивост; Културни проекти; Развитие на регионите; Здраве и безопасност на работа; Популяризиране на доброволческия дух; НПО в действие; Политиката и институциите; Медиите и благотворителността; Приятели на човека; Личност-вдъхновител и др. Наградите „Златно сърце" целят още да възнаградят морално усилията на онези компании и отделни личности, които са допринесли най-много чрез средства и отделено време за дадена кауза. Награда „Златно сърце" може да получи всяка българска или международна компания или отделна личност, социално ангажирана на територията на България. Наградите за благотворителност и КСО на списание Business Lady са още едно продължение на основната цел на изданието - да дава гласност на различни професионални успехи, качества и постижения във всяко отношение

Датският кораб, натоварен със сирийски химически оръжия, пристигна в Италия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/02/2335562_datskiiat_korab_natovaren_sus_siriiski_himicheski/?ref=rss


Датският кораб "Арк футура", който пренася стотици тонове сирийски химически оръжия, пристигна днес в италианското пристанище Джоя Тауро. Там той ще да прехвърли товара си на американския кораб "Кейп рей", който ще унищожи отровните вещества, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

"Арк футура", ескортиран от плавателен съд на италианската брегова охрана и хеликоптер, който кръжеше над кораба, пусна котва близо до "Кейп рей", който има оборудване за неутрализиране на химикалите....

Човек губи средно по двама приятели, когато се влюби

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/chovek-gubi-sredno-po-dvama-priiateli-kogato-se-vliubi-6016243

Оказва се, че романтичният партньор изисква толкова време и внимание, че измества не един, а двама от петимата най-близки приятели

Дете пострада при удар от кола, докато пресича

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169441

7-годишно момче пострада при пътно-транспортно произшествие, съобщиха от полицията в Хасково.
Вчера в 13:15 часа край Любимец е станал инцидент между лек автомобил "Опел", шофиран от 58-годишен хасковлия.
Поради несъобразена скорост той е блъснал с предната лява част на колата пресичащото внезапно и неправилно дете. 7-годишно момче пострада при пътно-транспортно произшествие, съобщиха от полицията в Хасково. Вчера в 13:15 часа край Любимец е станал инцидент между лек автомобил "Опел", шофиран от 58-годишен хасковлия. Поради несъобразена скорост той е блъснал с предната лява част на колата пресичащото внезапно и неправилно дете.

100 кг културно-исторически ценности спасени при спецакция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169443

Голямо количество културно-исторически ценности са спасени при съвместна операция на ДАНС, МВР и Агенция „Митници”, съобщиха от пресцентъра на МВР.
При съвместна операция на ДАНС, ГД ”Гранична полиция” – МВР и „Митница” – Видин, със съдействието на ОДМВР – Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин, Голямо количество културно-исторически ценности са спасени при съвместна операция на ДАНС, МВР и Агенция „Митници”, съобщиха от пресцентъра на МВР. При съвместна операция на ДАНС, ГД ”Гранична полиция” – МВР и „Митница” – Видин, със съдействието на ОДМВР – Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин,

Автомобил е горял в Провадия

http://www.moreto.net/novini.php?n=256660

По линия на пожарна безопасност и спасяване – през денонощието е регистриран 1 пожар с преки материални щети, съобщиха от пресцентъра на МВР-Варна за Moreto.net. Късно снощи около 01:44 ч. е постъпил сигнал за горящ лек автомобил на улица в гр.

Димитър Греков: Да оказвам натиск не е в стила ми

http://www.cross.bg/grekov-dimitur-ministur-1418705.html

/КРОСС/ "Да оказвам натиск не е част от моя стил на работа. Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще." Това е позицията на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков по повод обвиненията на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие" Мирослав Николов. Министър Греков е категоричен, че единственото, което е изисквал от настоящия ръководител на Фонда е коректност, бързина и работа в интерес на земеделските стопани. „Настоявал съм да се изплащат евросубсидиите на много фирми и земеделски производители, чийто плащания недопустимо са били забавяни. Пред кабинета ми непрекъснато има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията, без да им се дава логично обяснение защо. Хората идват при мен и ми доверяват тревогите си. Няма как да стоя и да не правя нищо, когато българските земеделци не получават парите си", заявява министър Греков. Той е категоричен, че това е основната причина за обтегнатите отношения между Министерството и Фонда.Според министър Греков проблемът между двете структури изобщо не е заради една или друга фирма, община или дори заради проблемите между ДФЗ и Българската православна църква. „Всички тези въпроси действително седят. Забавянията, в това число и на общините, са толкова много, че направо са недопустими. Тупкането на топката от страна на Фонда продължава, а аз искам те просто да си свършат работата за всички изрядни бенефициенти", категоричен е Димитър Греков

Какво видяхме за първите 14 дни световно първенство?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169437

Протести, съдийски грешки, летящи холандци, детрониран шампион, вдъхновени южноамериканци, уморени европейци, много голове, канибал!
Чудите се къде може да видите всичко това на едно място? Отговорът е ясен. Световното първенство по футбол в Бразилия! Груповата фаза на мондиала вече е в историята, а футболният фен по целия свят стана свидетел на Протести, съдийски грешки, летящи холандци, детрониран шампион, вдъхновени южноамериканци, уморени европейци, много голове, канибал! Чудите се къде може да видите всичко това на едно място? Отговорът е ясен. Световното първенство по футбол в Бразилия! Груповата фаза на мондиала вече е в историята, а футболният фен по целия свят стана свидетел на

7-годишен пешеходец пострада при удар от кола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169410

7-годишно момче пострада при пътно-транспортно произшествие, съобщиха от полицията в Хасково.
Вчера в 13:15 часа край Любимец е станал инцидент между лек автомобил 7-годишно момче пострада при пътно-транспортно произшествие, съобщиха от полицията в Хасково. Вчера в 13:15 часа край Любимец е станал инцидент между лек автомобил "Опел", шофиран от 58-годишен хасковлия. Поради несъобразена скорост той е блъснал с предната лява част на колата пресичащото внезапно и неправилно дете.

Образувано е досъдебно производство срещу заместник-кмет на Видин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335549_obrazuvano_e_dosudebno_proizvodstvo_sreshtu/?ref=rss


Срещу заместник кмета на Видин Добромир Дилов е повдигнато обвинение за престъпление по служба, съобщиха от прокуратурата. Образувано е досъдебно производство. 

При специализирана операция на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) на 25 юни са извършени процесуално-следствени действия на територията на Видин и София, поради наличието на данни за извършени престъпления по служба. Разпитани са общо 28 свидетели във Видин и...

Софиянка посвети ода на потопа в "Аспарухово"

http://pik.bg/софиянка-посвети-ода-на-потопа-в-аспарухово-news197794.html

Софиянка посвети ода на потопа в "Аспарухово"

Мария Панайотова от София повече от седмица живее с картините на преживения ужас в Аспарухово, моли се за душите на починалите, но болката не минава.

Тя реши да посвети ода на потопа във Варна, като изпрати своя труд на редакционната поща на "Петел".

„Като отклик на ставащото, в душата ми зрееше този поетичен отговор. Не мога да се включа към доброволците, които с безвъзмездния си труд оказват помощ.

Отлично знам, че изпратените от мен есемеси не са достатъчни. Но се надявам това, което аз не мога да направя, да свърши стихотворението. Нека Бог да пази България!“, пише тя. 

Ето и стихотворението й:

Снимка на калта без ретуш

Гърмеше юни!

Хиляди ведра изливаше разгърден в сляпа ярост!

И с мощ като от земните недра

се втурнаха вода и кал без жалост.

Понесоха по пътя си смъртта,

готова да премаже всеки срещнат.

Превърна се за миг в палач пръстта,

до днес боготворена и безгрешна.

Със сила на цунами връхлетя

разпенена водата кръвожадна.

След нея всяка къща опустя

и стана страшна гробница прохладна.

Удавиха се с ужас в яростта тринадесет живота непорочни.

След седмица разравяме калта да търсим пак дете...

Дали нарочно препича слънце с лъч от ятаган,

а съвестта излющва змийска кожа?

Народът ни е като във капан,

съдбата е опряла в него ножа.

Аз вярвам, че очаква тя от нас да се помолим и да се покаем.

Стотици чистят кал и в този час...

Но чисти ли сме? Отговора знаем.

 

БОРКОР си отива, щяло да има друга организация за борба с корупцията

http://politics.actualno.com/BORKOR-si-otiva-shtjalo-da-ima-druga-organizacija-za-borba-s-korupcijata-news_37455.html

Националният център за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, ще бъде закрит. Това потвърди лично вътрешният министър Цветлин Йовчев на брифинг след редовнот...

БСП развали кворума, за да няма поправка в НК за престъпленията на комунизма

http://politics.actualno.com/BSP-razvali-kvoruma-za-da-njama-popravka-v-NK-za-prestyplenijata-na-komunizma-news_37456.html

След като поработи около три часа, Народното събрание спря трудовата си дейност, защото кворумът отново се оказа дефицитна стока. Този път обаче причината за това беше БСП. Оказа се, че социалистите ...

РУП Джебел е с нов началник

http://kardjali.actualno.com/RUP-Djebel-e-s-nov-nachalnik-news_37457.html

Главен инспектор Петко Добрински е новият началник на РУП-Джебел, съобщават от ОД на МВР-Кърджали. Той е назначен със заповед на министъра на вътрешните работи и е бил представен днес пред състава на ...

Оланд за Саркози: Невинен е до доказване на противното

http://europe.actualno.com/Oland-za-Sarkozi-Nevinen-e-do-dokazvane-na-protivnoto-news_37459.html

Никола Саркози е невинен до доказване на противното. Това обяви френският президент Франсоа Оланд по време на редовното заседание на френското правителство в коментар за своя предшественик. На заседа...

Притеснявам се дали ще има кворум в парламента, когато си давам оставката

http://cite.actualno.com/Pritesnjavam-se-dali-shte-ima-kvorum-v-parlamenta-kogato-si-davam-ostavkata-news_37460.html

По отношение на кворума единственото, от което малко се притеснявам е дали ще има кворум, когато си подам оставката. Друго не ме притеснява. Но това действително е притеснително дали ще се събере кв...

Местан: Обвиненията към депутат от ДПС за банковата криза са спекулативни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335488_mestan_obvineniiata_kum_deputat_ot_dps_za_bankovata/?ref=rss


Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като некоректни и спекулативни обвиненията, че партията му мълчи на фона на коментарите, че един депутат от движението носи до голяма степен отговорност за банковата криза.

"Напротив, ДПС беше с много ясна позиция по банковата криза, достатъчно отговорна, участва активно при преодоляването на притесненията, защото не бива да говорим за криза, дадохме своя принос за постигане на съгласие. Но само толкова, няма да влизам в конкретика, защото това би...

Доверието в промишлеността се повишава

http://econ.bg/Новини/Доверието-в-промишлеността-се-повишава_l.a_i.553609_at.1.html

Доверието в промишлеността се повишава през май месец, като неговият показател е нараснал с 4,3 пункта спрямо миналия месец. Това сочат данните от...

100 кг културно-исторически ценности спасени при съвместна спецакция (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169420

Голямо количество културно-исторически ценности са спасени при съвместна операция на ДАНС, МВР и Агенция „Митници”, съобщиха от пресцентъра на МВР.
При съвместна операция на ДАНС, ГД ”Гранична полиция” – МВР и „Митница” – Видин, със съдействието на ОДМВР – Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин, Голямо количество културно-исторически ценности са спасени при съвместна операция на ДАНС, МВР и Агенция „Митници”, съобщиха от пресцентъра на МВР. При съвместна операция на ДАНС, ГД ”Гранична полиция” – МВР и „Митница” – Видин, със съдействието на ОДМВР – Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин,

Доверието в родната промишленост се повишава през май

http://econ.bg/Новини/Доверието-в-родната-промишленост-се-повишава-през-май_l.a_i.553609_at.1.html

Доверието в промишлеността се повишава през май месец, като неговият показател е нараснал с 4,3 пункта спрямо миналия месец. Това сочат данните от...

Юкия Амано: След Фукушима фокусът е върху ядрената безопасност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168557

С Юкия Амано, генерален секретар на Международната агенция за атомна енергия, разговаряха Димитър Мартинов и Марияна Бойкова

- Г-н Амано, какво ви води в България?
- Дойдох, за да се срещна с политици, както и с инженери. Исках да видя и нивото на атомната енергетика в страната ви. Днес имах няколко срещи, а утре (вторник - б.р. С Юкия Амано, генерален секретар на Международната агенция за атомна енергия, разговаряха Димитър Мартинов и Марияна Бойкова - Г-н Амано, какво ви води в България? - Дойдох, за да се срещна с политици, както и с инженери. Исках да видя и нивото на атомната енергетика в страната ви. Днес имах няколко срещи, а утре (вторник - б.р.

Антон Кутев не се чувства виновен за банковата паника

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/anton-kutev-ne-se-chuvstva-vinoven-za-bankovata-panika-6016241

Ако трябва да поема отговорността, заедно с Бойко Борисов и Румен Петков, защото те имаха бая по-сериозни изказвания от моите, мога да поема отговорност, категоричен е депутатът

Съветът за сигурност на Русия: Хегемонията на САЩ приключи, Русия се изправи на крака

http://www.cross.bg/lykyanov-rysiya-sigyrnost-1418704.html

/КРОСС/ Хегемонията на САЩ на световната сцена приключва и сега е нужно да седнем на масата на преговори на основата на Студената война. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Евгений Лукянов. “Хегемонията на САЩ на световната сцена е към края си, с което, разбира се, Вашингтон не може да се съгласи. Нужно е да седнем на масата и да преговаряме на основата на Студената война”, подчерта Лукянов. Според него трябва да бъде свикан световен конгрес, на който да участват всички ключови играчи. “Към момента в света не съществуват други организации за тези задачи освен ООН и Съвета за сигурност на ООН”, добави Лукянов. В противен случай, обясни той, няма да има правила в играта, няма да има споразумения. Лукянов добави, че ако има такива, те ще бъдат нарушавани, особено когато няма ясен ангажимент. “И тогава светът ще стане по-неуправляем и по-хаотичен”, смята Евгений Лукянов. Заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия подчерта, че в момента на световната сцена се появяват нови центрове на сила, включително страните от БРИКС. „Да и самата Русия може да се изправи на крака”, смята той. По отношение на Украйна Лукянов каза, че в тази страна има американски съветници, които разработват стратегическа политика, към която се придържа Киев

Робин Уилямс отново постъпи в клиника

http://www.cross.bg/yilyams-klinika-podlozhi-1418706.html

/КРОСС/Робин Уилямс доброволно е влязъл в клиника, за да стабилизира емоционалното си състояние. Актьорът ще се подложи на лечение, защото опитът му да остане трезвен след доскорошния му алкохолизъм го докарал до срив, съобщава tmz.com. Говорителят на Уилямс съобщи, че клиентът му си е взел няколко седмици отпуск, но не е започнал отново да пие. Просто искал да затвърди преодоляването на зависимостта си, тъй като в близките 20 месеца имал постоянни снимачни ангажименти и... нямал време да се концентрира върху крехкото състояние на своята трезвеност. В рехабилитационния център „Дан Андерсън" в Минесота комикът ще се подложи на терапия, която се фокусира около „духовния фитнес", емоционалния баланс, здравословните връзки, мъката и медитацията,  Уилямс се бори с пристрастяванията си от десетилетия. Алкохолизмът е главната причина неговата съпруга да поиска развод след 19 години брак.  Отдава се на алкохола и кокаина в началото на 80-те, след което е чист цели 20 години. До 2006, когато пропада толкова, че му се налага да влезе в клиника. Уилямс е известен повече с таланта си като комик, въпреки че най-силните му изпълнения са драматични. Участва в "Добрия Уил Хънтинг", за който печели и "Оскар" за второстепенна роля. Академията го номинира за отличието още три пъти - за филмите "Добро утро, Виетнам", "Кралят на рибарите" и "Обществото на мъртвите поети".  

Антон Кутев не се чувства виновен на банковата паника

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/anton-kutev-ne-se-chuvstva-vinoven-na-bankovata-panika-6016241

Ако трябва да поема отговорността, заедно с Бойко Борисов и Румен Петков, защото те имаха бая по-сериозни изказвания от моите, мога да поема отговорност, категоричен е депутатът

Световната банка отпуска на Босна заем за 100 млн. долара заради наводненията

http://www.moreto.net/novini.php?n=256641

Световната банка е одобрила заем от $100 млн. за Босна и Херцеговина. Средствата ще се възползват от властите за преодоляване на последствията от наводненията. Безпрецедентните наводнения на Балканите са причинили преки щети за милиарди евро и може да повлияят неблагоприятно на икономическия растеж, като повишат инфлацията, съобщи Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Спасиха 100 кг културно-исторически ценности

http://www.vesti.bg/novini/spasiha-100-kg-kulturno-istoricheski-cennosti-6016247

Разкрит и пресечен е опит за контрабанда на голямо количество културно-исторически ценности с общо тегло 70 кг. при съвместна операция на Митница - Видин, ДАНС и ГД "Гранична полиция" - МВР, със съдействието на ОДМВР - Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура - Видин, съобщиха от Агенция "Митници".

Европейските министри на вътрешните работи ще обсъждат рамка за намаляване на риска при бедствия след 2015 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169403

Правителството одобри позицията на България за участие в неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, което ще се проведе на 8 и 9 юли в Милано.
Основната дискусия на министрите на вътрешните работи от ЕС ще се проведе по документа „Към Рамката за намаляване на риска при бедствия след 2015 г. Правителството одобри позицията на България за участие в неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, което ще се проведе на 8 и 9 юли в Милано. Основната дискусия на министрите на вътрешните работи от ЕС ще се проведе по документа „Към Рамката за намаляване на риска при бедствия след 2015 г.

Чалгата закъса, най-сетне! Вече слушаме опера на площада

http://www.cross.bg/opera-chalga-chalgata-1418703.html

/КРОСС/Попфолкът все повече добива цвета на покойник. Най-известните клубове за чалга в София все по-трудно свързват двата края. Срамните времена, когато тези заведения се пръскаха по шевовете и пред входовете им се виеше опашка, явно са пред финал. Вместо попфолк на площада, българите се завърнаха към цивилизацията и вече слушат опера. Тишината в попфолка е мехлем за ушите! Музиканти разкриха пред „Площад Славейков", че певиците на „Пайнер" са в паника, защото в бизнеса им не останало място за повече от 5-6 имена. Твърдели, че хората не искали да ги слушат, защото са твърде много, а не пеели на живо, а на запис. Тревогата им е основателна не само заради празните чалготеки, които вече изпитват трудности да си платят месечния наем. Основният източник на доходи в попфолка - градските празници на открито из страната, секна. А преди години общините канеха само чалга и Веселин Маринов, твърдят изпълнители. Чалгата не е желана дори на частни партита, съобщават с радост поп изпълнители. Чалгата обаче не беше приключена от самосебе си. На нейно място дойде друга чалга - българският хип-хоп. Но рапът е в клубовете, които не събират повече от 200-300 души. Навалицата, за щастие е другаде. По площадите из всички кътчета на България тази година звучи опера

Версията на Борисов за овладяването на кризата: По молба на Станишев се разбрах с Искров и осигурих единство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335536_versiiata_na_borisov_za_ovladiavaneto_na_krizata_po/?ref=rss


След като във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че лично е спасил банковата система, днес той обясни и как го е направил. Пред журналисти в парламента Борисов разказа, че получил SMS от председателя на БСП Сергей Станишев, който го помолил да се свърже с подуправителя на БНБ Иван Искров.

По думите на Борисов това станало "в петък – събота". В неделя след консултации в президентството партиите излязоха с единна позиция, че банковата система е стабилна.

Лидерът на...

Започва миенето на столичните улици

http://pik.bg/започва-миенето-на-столичните-улици-news197790.html

Започва миенето на столичните улици

От днес започва миенето на улици в центъра на София, съобщават от Столичната община. Екипи на консорциум "Титан София Център" ДЗЗД и консорциум "Щрабаг Умвелтсървиз" ДЗЗД ще мият улици по карета на територията на Столична община в районите "Красно село", "Триадица - център", "Възраждане", "Оборище" и "Средец" в периода от 2 юли - 26 август.

По време на дейността от 7.30 ч. до 16.30 ч. се забранява движението, престоят и паркирането на улиците, попадащи в съответните зони /карета/. За същия времеви период ще бъдат закривани участъците от "Синя /Зелена/ зони" и "Служебен абонамент", а гражданите ще бъдат уведомявани предварително. Консорциум "Титан София Център" ДЗЗД и Консорциум "Щрабаг Умвелтсървиз" ДЗЗД ще осигуряват поставянето на съответните знаци по временната организация на движението в съответствие със съгласувания график.

По време на лятното миене ще бъде осигурен авариен екип на "Софийска вода", който да работи при възникване на проблеми с оттичане на отпадните води в дъждоприемните шахти. Фирмите "БТК-VIVACOM" АД, "Топлофикация-София" АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "Улично осветление" ЕАД се задължават да окажат съдействие и своевременно да отстранят проблемите по шахтите, настилките, тротоарите и пътните платна в същия период, съобразно своите задължения.

Преди измиване на каретата Центърът за градска мобилност ще направи преглед на всички свои съоръжения и ще отстрани повредите. В този интервал от време собствениците и водачи на превозни средства следва доброволно да преместят автомобилите си, с цел качествено извършване на дейността.

Непреместените от собствениците автомобили ще бъдат принудително преместени като за новото им местоположение информация се получава от съответното полицейско управление.


Поредна драма с продължения – Белгия-САЩ 2:1

http://www.mediapool.bg/poredna-drama-s-prodalzheniya-belgiya-sasht-21-news222164.html

Отборът на Белгия стана последният четвъртфиналист на Световното първенство по футбол, където ще се изправи срещу Аржентина. Това стана ясно след поредния (пети от общо осем) драматичен осминафинал с продължения, в който белгийците победиха с 2:1 отбора на Съединените щати.   Целият мач премина при явно превъзходство на младия, събрал куп таланти, белгийски отбор, смятан от мнозина за скрития фаворит за титлата на първенството. Белгийците се надпреварваха да създават и да пропускат едно след друго голови положения, като отправиха цели 27 точни удара във вратата на противника си.   Американците отначало изглеждаха смутени и прекалено предпазливи. Постепенно те се отпуснаха и да предприемат макар и по-редки опасни контраатаки.   Герой за тях и основен "виновник" за нулевото равенство в редовното време обаче стана вратарят Тим Хауърд. С изумителната си игра той заслужи да бъде обявен за играч на мача. Хауърд постави рекорд за най-много спасявания в един мач от световно първенство – 16. Подобна статистика се води на първенствата от 1996 година насам.   Белгия взе победата с две бързи попадения в първото продължение на мача. Шеметни комбинации, завършени от Кевин де Брюин и резервата Ромелу Лукаку, елиминираха рухналата защита на американците и направиха безсилен феноменалния им вратар.   Противно на всички очаквания обаче отборът на САЩ успя да намери сили да се върне в мача още в началото на второто продължение, когато влезлият току що като резерва 19-годишен играч на Байерн Мюнхен Джулиан Грийн успя да преодолее силния белгийски вратар Тибо Куртоа.   Голът стресна белгийците, накара ги да грешат, което доведе до серия опасни разбърквания пред тяхната врата. До изравняване обаче така и не се стигна.   Така Белгия е на четвъртфинал за първи път от 1986 г. насам.   Освен с петте си мача с продължения осминафиналите на шампионата в Бразилия го правят уникален в историята с още нещо – за първи път до четвъртфиналите стигат всичките, осем победители в предварителните групи.

Военният министър ще ръководи честването на 100 години от Първата световна война

http://www.mediapool.bg/voenniyat-ministar-shte-rakovodi-chestvaneto-na-100-godini-ot-parvata-svetovna-voina-news222163.html

Правителството създаде Национален комитет начело с министъра на отбраната за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014-2018 г./, съобщи пресслужбата на кабинета.   В комитета са включени министрите на културата, на външните работи и на образованието и науката, областни управители, директори на исторически музеи, председателят на БАН, представители на академичната общност, на военно-патриотични съюзи, на медиите и други.   Създаден беше и организационен комитет на кампанията под председателството на постоянния секретар на отбраната. Задачата на организационния комитет е да изготвя, а на националния - да одобрява ежегодно национален план с конкретни прояви за отбелязване на събитието.

Петър Андронов: Обществената реакция на кризата е голяма победа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168502

- Г-н Андронов, опашките пред ПИБ свършиха още в понеделник. Вие забелязвате ли сигнали на успокоение и очаквахте ли толкова бързо след решителните действия на държавата ситуацията да се нормализира?
- Разбира се, че забелязваме успокоението, но още по-хубавото е отговорното поведение на всички през последните няколко дни. - Г-н Андронов, опашките пред ПИБ свършиха още в понеделник. Вие забелязвате ли сигнали на успокоение и очаквахте ли толкова бързо след решителните действия на държавата ситуацията да се нормализира? - Разбира се, че забелязваме успокоението, но още по-хубавото е отговорното поведение на всички през последните няколко дни.

Европейските министри на вътрешните работи ще обсъждат рамка за намаляване на риска при бедствия след 2015 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169398

Правителството одобри позицията на България за участие в неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, което ще се проведе на 8 и 9 юли в Милано.
Основната дискусия на министрите на вътрешните работи от ЕС ще се проведе по документа „Към Рамката за намаляване на риска при бедствия след 2015 г. Правителството одобри позицията на България за участие в неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, което ще се проведе на 8 и 9 юли в Милано. Основната дискусия на министрите на вътрешните работи от ЕС ще се проведе по документа „Към Рамката за намаляване на риска при бедствия след 2015 г.

Пациент скочи от четвъртия етаж на пернишката болница

http://www.zapernik.com/krimi/pacient-skochi-ot-chetvurtiya-etaj-na-pernishkata-bolnica_32812/

Пациент скочи от четвъртия етаж на пернишката многопрофилна болница за активно лечение "Рахила Ангелова", научи ZaPernik.com.

40-годишния Йордан Георгиев от брезнишкото село Велковци е приет в болничното заведение в понеделник. От около година той е на антидепресанти. 40-годишният мъж се опитал да сложи край на живота си с прекомерно количество алкохол и изпити хапчета. Вследствие на приетите опиати той изпаднал в алкохолна кома. В момента...

Продължава

Издаваните от Румъния, Кипър и Хърватия визи за транзитно и краткосрочно пребиваване ще бъдат признавани у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169395


Правителството прие решение, с което се предвижда, че до датата на пълното ни присъединяване към Шенгенското пространство, за целите на транзитното преминаване и краткосрочно пребиваване, България ще признава като равностойни на националните си визи визите и разрешителните за пребиване, издавани от Румъния, Кипър и Хърватия. Правителството прие решение, с което се предвижда, че до датата на пълното ни присъединяване към Шенгенското пространство, за целите на транзитното преминаване и краткосрочно пребиваване, България ще признава като равностойни на националните си визи визите и разрешителните за пребиване, издавани от Румъния, Кипър и Хърватия.

EVN изтегли имената на 150 свои лоялни клиенти, които ще получат ваучери за топлинна енергия

http://www.cross.bg/klienti-energiya-toplinna-1418701.html

/КРОСС/ На 27 юни 2014 г. EVN България Топлофикация организира томбола за своите лоялни клиенти, които през отоплителен сезон 2013/14 г. са ползвали услугата централно отопление и са заплащали редовно своите месечни фактури за топлинна енергия. Отчитайки коректното поведение на своите клиенти, дружеството раздаде като награди общо 150 индивидуални ваучера за топлинна енергия на обща стойност, всеки от които на стойност по 50 лв. Общата стойност на наградите е 7500 лв. Спечелената сума от ваучера ще бъде приспадната от фактурите за топлинна енергия на печелившия след 1 октомври 2014 г. Определянето на печелившите се извърши като с компютър бяха изтеглени имената на клиентите и номерата на измервателните точки (ИТН), отговарящи на условията за участие. В програмата за лоялност не участват клиенти, ползващи само топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация. Томболата се проведе в присъствието на нотариус и на упълномощени лица от топлофицирани сгради етажна собственост, които взеха участие в тегленето на печелившите имена. Списъкът с печелившите клиенти от томболата е публикуван на интернет страницата на дружеството: http://www.evn.bg/Chastni_klienti/Toplinna_energija/Kampania_TP/EVN-TP-Tombola.aspxНаградените клиенти ще бъдат уведомени писмено от EVN България Топлофикация. Организирането на томбола за индивидуални клиенти е част от цялостна програма за насърчаване на лоялните клиенти, която EVN България Топлофикация стартира през 2011 г. През сезон 2013/14 г

Вигенин заминава на официално посещение в Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-vigenin-repyblika-1418700.html

/КРОСС/ Министър Кристиан Вигенин ще бъде на официално посещение в Белград на 3 юли по покана на първия заместник министър-председател и министър на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич. Двамата ще обсъдят развитието на двустранните отношения, регионалното сътрудничеството и актуални въпроси от европейския и международен дневен ред. В рамките на визитата министър Вигенин ще се срещне още с президента на Република Сърбия Томислав Николич и председателя на Народната скупщина Мая Гойкович. Българският външен министър ще разговаря и с Н. Св. патриарх Ириней. Министър Кристиан Вигенин ще положи венец на плочата на Васил Левски и Георги Сава Раковски в парк „Ташмайдан" в Белград и ще се срещне с представители на българската общност в Република Сърбия.

Издаваните от Румъния, Кипър и Хърватия визи за транзитно и краткосрочно пребиваване ще бъдат признавани у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169391


Правителството прие решение, с което се предвижда, че до датата на пълното ни присъединяване към Шенгенското пространство, за целите на транзитното преминаване и краткосрочно пребиваване, България ще признава като равностойни на националните си визи визите и разрешителните за пребиване, издавани от Румъния, Кипър и Хърватия. Правителството прие решение, с което се предвижда, че до датата на пълното ни присъединяване към Шенгенското пространство, за целите на транзитното преминаване и краткосрочно пребиваване, България ще признава като равностойни на националните си визи визите и разрешителните за пребиване, издавани от Румъния, Кипър и Хърватия.

Проф. Попов: Концепцията за новия музей да бъде изработена от изкуствоведите

http://www.cross.bg/myzeii-izkystvo-popov-1418702.html

/КРОСС/Не е много добър атестат за българската култура фактът, че няма нито една сграда в София, построена специално за музей. Оправданията с липса на средства или пък с някакви други причини, според мен са несериозни. Липсват не пари, а отношение и култура. Това твърди изкуствоведът и преподавател проф. Чавдар Попов. Разговаряме с него по повод предаването от строителите на част от ремонтираната сграда на бившето МЕИ в София за нов музей на българското изобразително изкуство. Всички сгради вторично и допълнително са приспособявани за музеи, продължава проф. Попов. Според него идеята да се направи един изцяло нов музей при условията, в които живее, звучи абстрактно. Но от друга страна, не могат да се омаловажат и усилията, които се полагат, в случая за ремонта на сградата, която е предназначена да приюти българското изкуство. Поради липса на специална постройка, тя по всяка вероятност, ще бъде подходяща за целта, за която е предназначена, казва изкуствоведът. „Когато споменах за това, че в София и до ден днешен липсва специална сграда, строена от самото начало единствено и само за музей, акцентирах по-скоро върху самия факт, който ми се струва симптоматичен, за голямо съжаление. И този факт виси с пълна сила в пространството, неотменимо, независимо от усилията, които се полагат за създаване на нови музеи

Спряха опити за контрабанда на общо 100 кг. културно-исторически ценности

http://www.cross.bg/vidin-kost-teglo-1418699.html

/КРОСС/ При съвместна операция на Митница - Видин, ДАНС и ГД "Гранична полиция" - МВР, със съдействието на ОДМВР - Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура - Видин, е разкрит и пресечен опит за контрабанда на голямо количество културно-исторически ценности с общо тегло 70 кг. Артефактите са открити в лек автомобил с българска регистрация, който се е явил на изход от българска страна на ГКПП "Видин - Дунав мост". Иззети са множество различни по вид и форма предмети от жълт и бял метал, сребро, бронз, олово, мед, керамика, кост и други, с признаци от античността, римската епоха, Средновековието и Възраждането:- 23 915 монети, пръстени, гривни с отворени и затворени краища, обеци, мъниста, части от накити, верижки, игли за коса от кост, торкви, медальони, бронзова вотивна пръчица с фигура на птица и кръст, апликации и токи за колан и сандъци, печати, фибули с форма на животни, ключове, лули, плочки с латински надписи, фрагменти с формата на глави на животни, върхове на стрели, медицински инструменти, игли за шиене от мед и кост и др. При последвали процесуално-следствени действия на територията на област Бургас са открити и иззети още 13 354 монети с общо тегло 30 кг. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278а, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2 и чл. 278, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс. Задържани са двама български граждани за срок от 72 часа

Връщат роми от градски плаж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169347

Жители на Кюстендил се оплакали, че не са ги пуснали в общинския плувен комплекс в града заради ромския им произход, съобщиха от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) вчера. На входа на басейна ги посрещнали с предупреждение, че има изрично нареждане да не се допускат роми. Дошла полиция, но охраната потвърдила казаното: "без роми на плажа". Жители на Кюстендил се оплакали, че не са ги пуснали в общинския плувен комплекс в града заради ромския им произход, съобщиха от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) вчера. На входа на басейна ги посрещнали с предупреждение, че има изрично нареждане да не се допускат роми. Дошла полиция, но охраната потвърдила казаното: "без роми на плажа".

Мадлена Бояджиева заменя Корнелия Маринова в българската делегация в Комитета на регионите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169388

Правителството направи промяна в състава на заместник-членовете на българската национална делегация в Комитета на регионите на Европейския Промяната е продиктувана от избирането на Корнелия Маринова за народен представител в 42-ото Народно събрание, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
Поради това тя ще бъде заменена като заместник-член Правителството направи промяна в състава на заместник-членовете на българската национална делегация в Комитета на регионите на Европейския Промяната е продиктувана от избирането на Корнелия Маринова за народен представител в 42-ото Народно събрание, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Поради това тя ще бъде заменена като заместник-член

Фрегатата „Верни” ще вземе участие в операцията на НАТО

http://www.moreto.net/novini.php?n=256656

Фрегатата „Верни” от състава на военноморските ни сили ще вземе участие в операцията на НАТО в Средиземно море „Active Endeavour”. С щатното си въоръжение и екипаж до 153 души тя ще се включи в операцията между 10 октомври и 8 ноември т.

"Барселона" започва преговори с "Ливърпул" за Луис Суарес

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/02/2335505_barselona_zapochva_pregovori_s_livurpul_za_luis_suares/?ref=rss


"Барселона" започва преговори с ръководството на "Ливърпул" за трансфера на Луис Суарес, твърди BBC. Представителите на двата клуба ще се срещнат днес в Лондон, за да обсъдят параметрите на евентуална сделка за 27-годишния играч.

Според английските медии в договора на носителя на "Златната обувка" има клауза за откупуване на стойност 80 милиона паунда. Каталунците обаче са готови да платят около 65 милиона.

Един от обсъжданите варианти е включването в сделката на чилийския...

3,9 млн. лв. са предоставени в подкрепа на читалищата в 237 общини

http://pik.bg/39-млн-лв-са-предоставени-в-подкрепа-на-читалищата-в-237-общини-news197784.html

3,9 млн. лв. са предоставени в подкрепа на читалищата в 237 общини

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 3 910 954 лв. по бюджетите на общини за целево финансово подпомагане дейността на народните читалища за 2014 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата са планирани в бюджета и са предназначени за частични ремонти, художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд, закупуване на техническо оборудване, библиотечен и друг софтуер.

Допълнителното финансиране е за проектите на читалища от 237 общини, одобрени в конкурсна сесия и в съответствие с Правилата за целево финансово подпомагане дейността на народните читалища.

Градушка унищожи реколтата в Смолянско

http://pik.bg/градушка-унищожи-реколтата-в-смолянско-news197780.html

Градушка унищожи реколтата в Смолянско

Градушката и поройните дъждове съсипаха 25 дка люцерна, 17 дка фасул и 5 дка домати в Смолянско. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Смолян от Областната дирекция „Земеделие” – Смолян.

От пороите са засегнати и 250 дка тютюн, 100 дка картофи и други култури.

Към края на месец юни в Областната дирекция „Земеделие” са постъпили 4 заявления за обследване на пропаднали посеви в следствие на дъжд и градушка. Едното от тях е в село Барутин, община Доспат, където са обследвани площи с градински краставици. Три от заявленията са в село Момчиловци, като площите там са били посети с картофи, които в последствие са били възстановени. Съставени са 4 обикновени протоколи, поради липса на 100 % унищожени култури, уточниха още от дирекцията.

Кутев: Не съм против банките, исках ДАНС да се заеме със слуховете срещу тях

http://www.cross.bg/partiyata-stanishev-hora-1418697.html

/КРОСС/Антон Кутев, депутат от Коалиция за България - Г-н Кутев, какво се случи, че станахте обект на проверка от ДАНС за злонамерено изказване срещу банковата система? - ДАНС още не се е заела с мен, но имам готовност да разкажа всичко, което знам. Готов съм да нося отговорност за разклащането на банковата система заедно с Бойко Борисов и Румен Петков, защото по някаква причина се оказах в една компания с тях. - Въз основа на каква информация направихте изявлението си? - Имах информацията, която имаха всички - от електронни медии и от фейсбук. Имаше достатъчно медии, които правеха такива твърдения няколко дни по-рано, много хора коментираха темата в социалните мрежи. Но аз нищо лошо не съм казал, не съм твърдил, че някоя банка няма ликвидност. Единственото, което казах, е, че има хора, които умишлено се опитват да съборят определени банки и системата и че с тези хора трябва да се заемат ДАНС и прокуратурата. И е факт, че на следващия ден вътрешният министър потвърди това, което казах. Няколко часа по-късно започнаха и арестите на хора, които правят това. - Но все пак внушавахте, че има проблем и в други банки - твърдение, което не може да се прави без конкретна информация? - Никъде не съм изказал съмнения в стабилността на банката. Моето твърдение касаеше прокуратурата и ДАНС, които трябваше да се заемат с въпроса и с това кои хора го правят, а не стабилността на банката

Балъков на път за Молдова: Търсим победа или резултат, който да ни носи спокойствие

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/02/2335530_balukov_na_put_za_moldova_tursim_pobeda_ili_rezultat/?ref=rss


Треньорът на "Литекс" Красимир Балъков каза, че отборът отива в Молдова, за да постигне резултат, който да донесе спокойствие на състава. Оранжевите гостуват на дебютанта "Верис" в мач от първия квалификационен кръг в Лига Европа в четвъртък в 17.30 ч.

"Във всеки мач имаме едни и същи амбиции - да побеждаваме. Противникът ни може да не е познат като име, но ние се информирахме доста добре. За три години е стигнал от трета дивизия до класиране за европейските турнири. Не може да бъде...

Във Волгоградска област обявиха извънредно положение заради потока от украински бежанци

http://www.cross.bg/bezhantzi-polozhenie-izvunredno-1418696.html

/КРОСС/ Във Волгоградска област обявиха извънредно положение във връзка с прииждането в региона на бежанци от Украйна. Към момента в областта се намират над 5 000 украински граждани, макар да не се споменава къде е тяхното местожителство и имат ли намерение да придобиват статус на бежанци. Под извънредно положение  се подразбира подобряването на местата за настаняване на бежанците, организацията на мобилните помощни групи, както и координацията на работата на областните ведомства за осигуряването на всичко необходимо за мигрантите. “Хората пристигат от зоните на бойните действия, всички те се нуждаят от подкрепа и нашата задача е да им предоставим условия за временно пребиваване във Волгоградски регион”, заяви губернаторът на областта Андрей Бочаров, цитиран от агенция  Regnum. Около 900 украински бежанци се обърнаха за помощ във волгоградските областни органи за социална защита. В понеделник в съседна Ростовска област също обявиха извънредно положение във връзка с потока бежанци от Украйна, където по последни данни в центровете за временно настаяване в момента пребивават над 20 000 души.

Великобритания разследва Facebook заради тайния социален експеримент

http://www.cross.bg/facebook-rezyltatite-potrebiteli-1418698.html

/КРОСС/ Британското бюро на комисионера по информация (ICO) е започнало разследване срещу Facebook, след като компанията обяви резултатите от експеримент, в който е променила новинарския поток в профилите на близо 700 хил. потребители, съобщава ZDNet. Целта на разследването е да се провери дали експериментът на социалната мрежа е в разрес със законите за защита на лични данни в страната. Експериментът е проведен през януари 2012 г., като резултатите от него бяха обявени преди малко повече от седмица. В него са участвали специалисти на Facebook и учени от два университета, а проучването е имало и спонсориране от американското правителство. Учените са избрали произволна група потребители на социалната мрежа и са променили техния News Feed да показва или повече положителни новини, или повече негативни. Разследването сега започва, като е рано да се каже дали има реално нарушение на законите, коментира пред в. Financial Times говорител на ICO. Едва когато бъде установено евентуално нарушение, ще се мисли и за наказание на компанията. Публикуването на резултатите провокира множество остри критики срещу Facebook за неморално поведение. Компанията на Зукърбърг беше наречена неетична и дори вредна, след като не разкри какво точно е направила с профилите на хората и кои точно са те, пише Дневник.  

Мадлена Бояджиева заменя Корнелия Маринова в българската делегация в Комитета на регионите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169383

Правителството направи промяна в състава на заместник-членовете на българската национална делегация в Комитета на регионите на Европейския Промяната е продиктувана от избирането на Корнелия Маринова за народен представител в 42-ото Народно събрание, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
Поради това тя ще бъде заменена като заместник-член Правителството направи промяна в състава на заместник-членовете на българската национална делегация в Комитета на регионите на Европейския Промяната е продиктувана от избирането на Корнелия Маринова за народен представител в 42-ото Народно събрание, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Поради това тя ще бъде заменена като заместник-член

Йовчев: Бежанският поток отново расте

http://society.actualno.com/Jovchev-Bejanskijat-potok-otnovo-raste-news_37454.html

От няколко седмици натискът по границата се е увеличил. Връщаме по 150 – 200 души на ден. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде БТА. По думите му полицаите на т...

Избраха 14-те заместник-председатели на Европарламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169376

Всички 14 заместник-председатели на Европейския парламент бяха избрани в рамките на три последователни гласувания. Шестима бяха избрани още на първи тур, трима — на втори тур. Останалите петима бяха избрани с обикновено мнозинство по време на третия тур, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент, Всички 14 заместник-председатели на Европейския парламент бяха избрани в рамките на три последователни гласувания. Шестима бяха избрани още на първи тур, трима — на втори тур. Останалите петима бяха избрани с обикновено мнозинство по време на третия тур, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент,

Осигурени са 22 млн. лв. за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169378

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 22 млн. лв. по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД в изпълнение на задължението на страната ни Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 22 млн. лв. по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД в изпълнение на задължението на страната ни

След употреба на анаболи: 15-годишен от Благоевград изгуби говор и съзнание

http://pik.bg/след-употреба-на-анаболи-15-годишен-от-благоевград-изгуби-говор-и-съзнание-news197782.html

След употреба на анаболи: 15-годишен от Благоевград изгуби говор и съзнание

15-годишен гимназист от Благоевград е приет по спешност в реанимацията на благоевградската болница, след като внезапно изгубил говор и съзнание.

Инцидентът с ученика от строителната професионална гимназия станал вчера в първия ваканционен ден малко след 16 часа в дома му в кв. "Грамада", пише в. "Струма".

Изведнъж тийнейджърът се почувствал зле и започнал да повръща, малко преди това той играел на топка на улицата. На помощ се притекла баба му. Извикана е линейка. Състоянието на детето рязко се влошило и то е прието в спешното отделение на болницата.

При направените изследвания се установило, че няма травми и мозъчни увреждания. Една от версиите е, че се касае за силна интоксикация на организма. 

Приятел на пострадалия споделил, че той скоро е взел добавки за качване на килограми, които масово ползват подрастващите за мускулна маса. Възможно е да се касае и за заболяване. 

Преди година бащата на момчето починал от алергия след ужилване от насекомо в гората.

Над 500 души са арестувани в Хонконг при протест за повече демокрация

http://www.mediapool.bg/nad-500-dushi-sa-arestuvani-v-honkong-pri-protest-za-poveche-demokratsiya-news222162.html

Полицията в Хонконг е задържала 511 демонстранти, които се опитаха да попречат на главния администратор Лян Чжънинда да отиде на работа, съобщи ДПА.   Демонстрантите организираха седящ протест, хванати за ръце, пред офиса на Лян, настоявайки за изцяло демократични избори на следващия лидер на територията.   Пекин обеща през 2017 г. главният администратор на Хонконг да бъде избран чрез всеобщи избори, но изключи възможността за номиниране на кандидати от гражданите.   Арестите започнаха по обвинение в незаконно събиране и неизпълнение на полицейски заповеди. Сред задържаните общо 511 протестиращи са и трима местни депутати.   Организатор на среднощния протест бяха студентски групи. Той бе предшестван от организирания всяка година на 1 юли продемократичен поход, в който вчера участваха над половин милион души.   По-голямото участие тази година организаторите обясниха с гнева на хората от разпространено на 10 юни съобщение от Държавния съвет на Китай, в което се подчертава пълната власт на Пекин над Хонконг. Жителите на града се ползват със специални свободи по силата на споразумението между Великобритания и Китай, предвиждащо относителна автономия на Хонконг до 2047 г.  

Влак вместо гилотина: Мъж се самоуби пред очите на машиниста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169370

Мъж легна на релсите и локомотив отряза главата му като гилотина. Кървавият инцидент е станал във вторник по обед на жп линията между район „Тракия” и село Скутаре, съобщи "Марица". По релсовият път се движели два локомотива, закачени един за друг, когато машинистът на първия забелязал човек, близо до линията. Мъж легна на релсите и локомотив отряза главата му като гилотина. Кървавият инцидент е станал във вторник по обед на жп линията между район „Тракия” и село Скутаре, съобщи "Марица". По релсовият път се движели два локомотива, закачени един за друг, когато машинистът на първия забелязал човек, близо до линията.

Намалиха присъдата на Гребеца от „Наглите”

http://frognews.bg/news_72464/

Върховният касационен съд намали присъдата на Любомир Димитров-Гребеца от групата за отвличания „Наглите” от 15 на 10 години. Решението по знаковото дело е окончателно и не подлежи на обжалване.

Мъж се самоуби, сложи главата си върху релсите край Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169360

Мъж легна на релсите и локомотив отряза главата му като гилотина. Кървавият инцидент е станал във вторник по обед на жп линията между район „Тракия” и село Скутаре, съобщи Мъж легна на релсите и локомотив отряза главата му като гилотина. Кървавият инцидент е станал във вторник по обед на жп линията между район „Тракия” и село Скутаре, съобщи "Марица". По релсовият път се движели два локомотива, закачени един за друг, когато машинистът на първия забелязал човек, близо до линията.

Осигурени са 22 млн. лв. за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169368

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 22 млн. лв. по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД в изпълнение на задължението на страната ни Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 22 млн. лв. по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД в изпълнение на задължението на страната ни

Кабинетът прие стратегия за прилагане на информационните технологии в образованието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169363

Правителството прие Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката (2014-2020 г.). Нейната основна цел е да осигури равен и гъвкав достъп до образование и научна информация по всяко време и от всяко място – от стационарен компютър, лаптоп, таблет, мобилен телефон, Правителството прие Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката (2014-2020 г.). Нейната основна цел е да осигури равен и гъвкав достъп до образование и научна информация по всяко време и от всяко място – от стационарен компютър, лаптоп, таблет, мобилен телефон,

Вижте кои са 14-те заместник-председатели на Европарламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169358

Всички 14 заместник-председатели на Европейския парламент бяха избрани в рамките на три последователни гласувания. Шестима бяха избрани още на първи тур, трима — на втори тур. Останалите петима бяха избрани с обикновено мнозинство по време на третия тур, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. Всички 14 заместник-председатели на Европейския парламент бяха избрани в рамките на три последователни гласувания. Шестима бяха избрани още на първи тур, трима — на втори тур. Останалите петима бяха избрани с обикновено мнозинство по време на третия тур, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Стотици арестувани след протест на демокрацията в Хонконг

http://www.moreto.net/novini.php?n=256645

Стотици души са арестувани в Хонконг, защото са участвали в демонстрация за демокрация. Протестът се е състоял след традиционното шествие по случай годишнината от връщането на територията на Китай. Според различни данни задържаните са между 200 и 500.

Жена окупира чужда къща във Видинско, не могат да я изгонят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4169355

Столичанин сигнализирал преди около месец в районното управление на Кула, че в наследствената му къща в село Извор махала се е самонастанила 47-годишната М.Р. от същото село.
Жената била предупредена в срок до 30 юни доброволно да напусне имота, пише "Конкурент". След извършена проверка е констатирано, че М.Р. Столичанин сигнализирал преди около месец в районното управление на Кула, че в наследствената му къща в село Извор махала се е самонастанила 47-годишната М.Р. от същото село. Жената била предупредена в срок до 30 юни доброволно да напусне имота, пише "Конкурент". След извършена проверка е констатирано, че М.Р.

МОН сезира районната прокуратура за сайта, търгуващ с дипломи

http://www.cross.bg/diplomi-klisarova-sezira-1418695.html

/КРОСС/ С писмо на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, МОН сезира Районната прокуратура - София, за сайт, предлагащ продажба на дипломи за средно и висше образование. В последните дни в министерството постъпиха множество сигнали, че сайтът https://diplomite.wordpress.com предлага дипломи срещу заплащане. Информацията се разпространява, чрез социални мрежи и различни потребителски портали в интернет пространството. „Моля да разпоредите извършването на проверка и предприемане на спешни действия в кръга на Вашата компетентност", пише в писмото до прокуратурата проф. Клисарова.  

Великобритания е започнала разследване срещу Facebook заради експеримента с News Feed

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/02/2335477_velikobritaniia_e_zapochnala_razsledvane_sreshtu/?ref=rss


Британското бюро на комисионера по информация (ICO) е започнало разследване срещу Facebook, след като компанията обяви резултатите от експеримент, в който е променила новинарския поток в профилите на близо 700 хил. потребители. От бюрото са решили да проверят дали това не е нарушение на законите за защита на лични данни в страната, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Експериментът е проведен през януари 2012 г., като резултатите от него бяха обявени преди малко повече от седмица. В него...

Създадени са условия за въвеждане на единна информационна и технологична среда в училища, университети и научни организации

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169353

Правителството прие Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката (2014-2020 г.), съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Нейната основна цел е да осигури равен и гъвкав достъп до образование и научна информация по всяко време и от всяко място – от стационарен компютър, лаптоп, Правителството прие Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката (2014-2020 г.), съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Нейната основна цел е да осигури равен и гъвкав достъп до образование и научна информация по всяко време и от всяко място – от стационарен компютър, лаптоп,

Жена окупира чужда къща във Видинско, не иска да си тръгне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4169351

Столичанин сигнализирал преди около месец в районното управление на Кула, че в наследствената му къща в село Извор махала се е самонастанила 47-годишната М.Р. от същото село.
Жената била предупредена в срок до 30 юни доброволно да напусне имота, пише Столичанин сигнализирал преди около месец в районното управление на Кула, че в наследствената му къща в село Извор махала се е самонастанила 47-годишната М.Р. от същото село. Жената била предупредена в срок до 30 юни доброволно да напусне имота, пише "Конкурент". След извършена проверка е констатирано, че М.Р.

Културният център на Заха Хадид в Баку беше отличен като дизайн на годината

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/07/02/2335302_kulturniiat_centur_na_zaha_hadid_v_baku_beshe_otlichen/?ref=rss


Културният център в Баку, проектиран от Заха Хадид, спечели тазгодишната награда "Дизайн на годината", връчвана от 2008 г. насам от лондонския Музей на дизайна. Това е първият случай, откакто се раздава престижното отличие, при който то отива не при дизайнер, а при архитект, при това - жена.


Комплексът в столицата на Азербайджан действа от ноември 2013 г. и според журито той е апогей в работата на Хадид и нейното студио. Мястото е кръстено на бившия президент на страната Гайдар...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване