Най-важното от Варна във вчерашния 10 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=257571

Част от дерето в "Максуда" вече е изчистено Част от дерето във варненската махала „Максуда” вече е изчистено, след като определената с договор за това фирма - „Никман канал сервиз”, започна от 3 юли работа по него. Това съобщиха от район "Одесос".

Завеси и нощни лампи за концерта на Хю Лори в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4184877

Хю Лори се очаква да пристигне в София днес. Актьорът, когото широката публика у нас нарича д-р Хаус, прави концерт в зала 1 на НДК утре вечер в 19,30 ч. Английската звезда идва за първи път в България, а участието му е по покана на EventEase и Хю Лори се очаква да пристигне в София днес. Актьорът, когото широката публика у нас нарича д-р Хаус, прави концерт в зала 1 на НДК утре вечер в 19,30 ч. Английската звезда идва за първи път в България, а участието му е по покана на EventEase и "Артишок". Заедно с него пътува и The Copper Bottom Band. Изискванията на Хю Лори и останалите

Сервират обяд в лифт кабинка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243628_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B4+%D0%B2+%D0%BB%D0%B8%D1%84%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0

 Туристите в швейцарския алпийски курорт Гщаад могат да се нагостят с изискани ястия, предлагани от ресторант в кабинков лифт, пише в. „Дейли мейл”.

 

По време на екстравагантния им обяд или вечеря във въздуха те ще бъдат посрещани с музика от алпийски рогове, звучаща от околната местност. Докато трае кулинарното приключение, щастливците могат да се радват на незабравими алпийски гледки.

 

Кабинковият лифт Ридерберг в Цвайзимен предлага неповторимото изживяване. Туристите могат да си изберат традиционно швейцарско меню, сътворено от майстор-готвачите от разположения в подножието на планината ресторант „Хамилтън Лодж”. Кувертът възлиза на около 84 британски лири на човек.

Внимание! Летен вирус върлува по морето

http://pik.bg/внимание-летен-вирус-върлува-по-морето-news201156.html

Внимание! Летен вирус върлува по морето

Летен вирус върлува по морето. Най-пострадали са децата. В Педиатрията на варненската болница "Св. Марина" в момента лекуват 74 малчугани при 76 легла. През нощта срещу четвъртък в спешното са прегледани 21 хлапета, като 14 от тях са само с кашлица и температура, а останалите 7 са в по-тежко състояние и са настанени в болницата. Рекорден брой от 78 хлапета с оплаквания са минали през спешното отделение за малчугани в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна през последния уикенд, научи "Стандарт".

Сред тях има и доста русначета. Родителите им ги оставяли да прегреят на силното слънце без контрол, а след това търсели лекарска помощ. Няма епидемия, това са типичните летни вирусни инфекции, категорична е проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на направление "Педиатрия" в университетската болница. Сезонните заболявания при децата протичат с температура, повръщане и по-рядко със стомашно-чревни разстройства.

Лятно време морската столица се увеличава поне три пъти като население и затова се брои и по-голяма заболеваемост. Летен грип с пневмонии и стомашно-чревни разстройства морят най-малките туристи и по Южното Черноморие. Най-много са заразените деца с ентеровируси. В момента 20 малчугани лежат в инфекциозното отделение със силно стомашно разстройство и болки в корема.

В детското отделение към МБАЛ-Бургас в момента се лекуват 18 хлапета. Там преобладават пневмониите. "Не може да се говори за летен грип, а по-скоро за вирус. В последните дни има завишен леко прием в детското отделение, тъй като освен деца от района имаме и почиващи - особено от София.

Те направо идват болни", каза началникът на детското отделение в балчишката болница д-р Дияна Малчева.

Зико укроти гето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4184356

Полицията в Сливен отчете безпрецедентен факт - за повече от денонощие не е постъпил нито един сигнал за нарушение в 15-хилядния ромски кв. "Надежда". А заслугата за мира и спокойствието, според униформените, е на колегата им Зико.
Той е следово куче, порода немска овчарка и носи името на легендарния бразилски футболист. Зико е бил включен в Полицията в Сливен отчете безпрецедентен факт - за повече от денонощие не е постъпил нито един сигнал за нарушение в 15-хилядния ромски кв. "Надежда". А заслугата за мира и спокойствието, според униформените, е на колегата им Зико. Той е следово куче, порода немска овчарка и носи името на легендарния бразилски футболист. Зико е бил включен в

Филм причини болка на Ким Чен Ун, взе да куца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243627_%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BC+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD+%D0%A3%D0%BD%2C+%D0%B2%D0%B7%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D1%8

 КНДР протестира пред ООН по повод американския филм “Интервюто”, в който се представя опит за убийството на севернокорейския държавен ръководител Ким Чен Ун, и поиска от Вашингтон да забрани излизането на филма на екран, съобщи АФП.

 

В писмо, което е адресирано до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и стана публично достояние, севернокорейският посланик в ООН преценява, че разрешаването на снимките и дистрибуцията на филм за убийството на действащ държавен ръководител трябва да се смята за подкрепа на тероризма и за акт на агресия. Сценарият предвижда да се оскърби и да се убие държавният ръководител на КНДР, се отбелязва в писмото. В него се настоява американските власти да вземат незабавно нужните мерки, за да се забрани работата над филма и дистрибуцията му. Посланикът поиска от Бан Ки Мун да разпространи писмото като официален документ на Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност.

 

В “Интервюто”, който през октомври трябва да се появи по екраните в САЩ, двама американски телевизионни водещи са вербувани от ЦРУ, за да убият Ким Чен Ун, под предлог че вземат интервю.

 

Ден преди това стана известно, че Ким Чен Ун е съвсем обикновен смъртен. Севернокорейският лидер пристигна на церемония в Пхенян по повод 20-годишнината от смъртта на неговия дядо – основателя на КНДР Ким Ир Сен, накуцвайки. Севернокорейската телевизия показа как Ким Чен Ун върви в залата в Кимсусанския мемориален дворец, известен и като Двореца на Слънцето. Западните медии оцениха излъчените кадри като небивал случай за страната, в която към лидерите се отнасят като към полубожества.

 

Досега държавните средства за масова информация и пропаганда на Северна Корея не си позволяваха да покажат слабост или болест на ръководителите на страната, припомня „Гардиън”.

 

В дните, в които Северна Корея отбелязва годишнината от смъртта на Ким Ир Сен, на хората им е забранено да се усмихват. Забранени са също танците. Не се позволява също хората да си говорят на висок глас, както и пиенето на алкохол. Всъщност и на никой не му хрумва да прави тези неща, когато цяла Северна Корея е потънала в скръб за вожда. Отбелязването на 20 годишнината от смъртта на Ким Ир Сен започна във вторник и ще продължи няколко дни.

Днес ще е облачно с валежи и гръмотевици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4185319

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за юли. През деня ще е почти без промяна, едва привечер ще започне да се повишава.
Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, отначало в Западна и Централна България, а по-късно през деня и над Източна. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за юли. През деня ще е почти без промяна, едва привечер ще започне да се повишава. Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, отначало в Западна и Централна България, а по-късно през деня и над Източна.

Държавата дължи на строителите 1 млрд. лева

http://pik.bg/държавата-дължи-на-строителите-1-млрд-лева-news201154.html

Държавата дължи на строителите 1 млрд. лева

Държавата и общините рязко са увеличили дълговете си към строителните фирми и скоро те ще стигнат 1 млрд. лв. Това съобщи  изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

“Неразплатените средства идват най-вече от спирането на плащания по оперативните програми. Само по линия на “Околна среда” наши фирми имат да получават към 500 млн. лв. за строеж на пречиствателни станции и това положение повече не може да се търпи”, каза Бойков.

През последните 2 години дълговете на държавата и общините към строителните фирми се движеха в рамките на 180-200 млн. лв., като по-голямата част бяха борчове на общини. Натрупването на по-големи суми за кратък срок е довело до проблеми при редица обекти и строителите вече заплашват с протести. От своя страна фирмите не смеят да спрат работа по проектите, защото са сключили договори с точни графици и ще трябва да плащат неустойки ако ги нарушат, пише "Труд".

Камарата е поискала срещи с парламентарно представените сили и премиера Орешарски, но до вчера на молбата им откликна само ГЕРБ. Депутатът Лиляна Павлова, която беше министър на регионалното развитие в кабинета “Борисов”, каза вчера в кулоарите на парламента, че строителите подготвят протести от вторник.

Самият Бойков заяви, че все още се надяват в понеделник ръководството на камарата да бъде прието от премиера Пламен Орешарски. Според него единственият начин да се реши проблемът е след актуализация на бюджета плащанията да се извършат от хазната, която ще си възстанови средствата след разблокирането на европейските програми.

“Парите в крайна сметка могат да се платят и от фискалния резерв”, каза шефът на камарата.


Хърватия Форум: "Прилики и разлики в интеграцията на Западните Балкани в ЕС"

http://www.euinside.eu/bg/news/croatia-forum-western-balkan-integration-differences-and-similarities

Това е темата на първия панел от тазгодишния "Хърватия форум", който се провежда в Дубровник. В него участие ще вземат еврокомисарят на разширяването Щефан Фюле, външните министри на Италия, Словакия, Сърбия, Холандия и Черна гора. В дискусията ще участва и заместник-външният министър на Литва В ...

Журналисти недоволни от Белия дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243626_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BC

 Общо 38 професионални журналистически организации изпратиха писмо с протестен характер до американския президент Барак Обама срещу “политически мотивирания натиск върху новини, клипове и друга информация”, който осъществяват американските власти.

 

„Напоследък вие изразявате загриженост относно факта, че разочарованието в страната поражда цинично отношение към демокрацията” - пишат авторите на писмото. Трябва само да погледнете собствената си администрация, за да видите огромния източник на тази неудовлетвореност - политически мотивиран натиск върху новинарската и всякаква друга информация, свързана с федерални власти.

 

Репортерите  се оплакват, че на длъжностни лица от цялото американско правителство е забранено да общуват с тях, още по-малко пък „за пресата”, до такава степен, че много често техните молби и покани за интервюта остават без отговор, а критично настроените журналисти като цяло директно влизат във ведомствените черни списъци.

9 руснаци дават по 1 млн. лева за български паспорт

http://frognews.bg/news_72893/

Те кандидатствали по процедурата за постоянно пребиваване в България, за което изискването е 1 млн. лв. инвестиции и най-малко 5 г., през които да са живели постоянно у нас. Руснаците вложили парите в имоти.

Днес ще е облачно с валежи и гръмотевици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4185315

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за юли. През деня ще е почти без промяна, едва привечер ще започне да се повишава.
Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, отначало в Западна и Централна България, а по-късно през деня и над Източна. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за юли. През деня ще е почти без промяна, едва привечер ще започне да се повишава. Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, отначало в Западна и Централна България, а по-късно през деня и над Източна.

Строители на магистрала "Хемус" отново излизат на протест

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/11/2341099_stroiteli_na_magistrala_hemus_otnovo_izlizat_na_protest/?ref=rss


Работниците от "Автомагистрали - Черно море’’ отново излизат на протест, съобщи Господин Янков, синдикален лидер в дружеството, цитиран от агенция "Фокус". Пътната агенция дължи над 11 млн. л. на компанията за строителните работи по трасето на автомагистрала "Хемус". Работниците протестират от дни заради забавени заплати.

От 12.00 до 13.00 часа те ще се съберат на разклона за град Търговище, пътен възел "Белокопитово’’.

По думите на Господин Янков, решението е взето вчера,...

Жълт код за валежи и гръмотевични бури в 5 области

http://www.vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-za-valezhi-i-grymotevichni-buri-v-5-oblasti-6017003

Валежите и гръмотевиците ще са най-интензивни в Централна Северна България, но ще са краткотрайни, прогнозират от НИМХ

Газа е на острието на бръснача

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243625_%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0

 Газа се намира „на острието на бръснача“ и влошаването на ситуацията може бързо да излезе от контрол, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от Ройтерс. Регионът „не може да си позволи още една война“, предупреди Бан Ки Мун и призова за свикването на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН във връзка с конфликта. Посланиците на арабските държави в ООН също

 

поискаха извънредно заседание

 

на Съвета за сигурност.

 

Най-малко 14 палестинци бяха убити при вчерашните израелски въздушни удари в Ивицата Газа. Палестински групировки изстреляха ракети, които достигнаха столицата Тел Авив. Поне две от тях бяха прехванати над града.

 

Израелската армия е поразила над 300 обекта на движението Хамас в Ивицата Газа през нощта, съобщи нейният говорител подполковник Петер Лернер. С това общият брой на обектите на Хамас, поразени от началото на израелската военна операция, предприета в отговор на ракетния обстрел от палестинската територия, е достигнал 750. На мушка са били взети места, от които се изстрелват ракети, тунели и командни постове. Най-малко 83-ма души са били убити при въздушните удари, голяма част от тях цивилни.

 

От Ивицата Газа срещу Израел са били изстреляни осем ракети. С това общият брой на ракетите, изстреляни от палестинската територия през последните дни, е достигнал почти 300.

 

Според Израел Хамас

 

притежава близо 10 000 ракети

 

в Ивицата Газа.

 

Поредният изблик на насилие започна след убийството на трима израелски младежи, отвлечени на окупирания Западен бряг на река Йордан. След това палестински тийнейджър беше изгорен жив от еврейски десни екстремисти в Ерусалим.

 

В последните дни Израел мобилизира над 40 000 резервисти за евентуална сухопътна операция срещу Газа.

При 0:7 Неймар спрял телевизора, изпсувал и седнал да играе покер

http://www.cross.bg/neiimar-esporte-germaniya-1420162.html

/КРОСС/ Контузената звезда на Бразилия Неймар не е видял края на 1/2-финала срещу Германия, загубен катастрофално от домакините на световното първенство с 1:7. Според вестник UOL Esporte той дори е реагирал доста грубо на провала на съотборниците си. Изданието твърди, че при вкарването на 7-ия гол за немците от Андре Шюрле Неймар не издържал и загасил телевизора. След това асът на Барселона се обърнал към приятелите си, с които гледал мача, и изпсувал каруцарски по адрес на съотборниците си. "Не искам вече да гледам това. Ще играем покер", изтърсил после 22-годишният Неймар, твърди UOL Esporte. Така той не видял почетното попадение на Оскар и мъката на колегите си след кошмарния мач. Неймар гледал мача в къщата на родителите си в Гуаружа. Той бе откаран там с хеликоптер от базата на бразилските национали. Нападателят мина оттам след болницата, където постъпи заради травмата си. Бразилецът бе грубо изритан в гърба от колумбиеца Сунига. Прегледът показа спукване на 3-и прешлен, което изисква пълна почивка от 4 до 6 седмици. В началото на тв излъчването Неймар се разплакал отново, пише още UOL Esporte. Причината бил жестът на капитана в двубоя срещу Германия Давид Луиш и вратаря Жулио Сезар. При изпълнението на бразилския химн те държаха фланелка на Неймар. Звездата често плачеше по време на Мондиала, пише в."24 часа".  

Балчик отново ще стане център на класическата музика в България

http://dobrudjatv.net/%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d1%87%d0%b8%d0%ba-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b8/

В продължение на една седмица Балчик отново ще стане център на класическата музика в България. Петото издание на Balchik Classic Days сще се проведе от 26 юли до 2 август. Тази година в Балчик ще се съберат музиканти от България, Холандия, САЩ, Полша, Украйна, Германия […]

Един от нападателите на Аржентина струва 100 млн. евро и това не е Меси

http://worldcup2014.actualno.com/Edin-ot-napadatelite-na-Arjentina-struva-100-mln-evro-i-tova-ne-e-Mesi-news_38935.html

Президентът на Наполи Аурелио Де Лаурентис увери, че нападателят Гонсало Игуаин няма да напусне тимa, въпреки слуховете за интерес от страна на Барселона. По думите на собственика на италианския клуб,...

Съдия от Алжир ще ръководи малкия финал на Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Sydija-ot-Aljir-shte-rykovodi-malkija-final-na-Svetovnoto-news_38936.html

Алжирецът Джамел Хаймуди ще ръководи мача за третото място на Мондиал 2014 между Бразилия и Холандия в събота. 43-годишният съдия свири двубоя на "оранжевите" на световното първенство срещу ...

ФИФА наложи солена глоба на Аржентина

http://worldcup2014.actualno.com/FIFA-naloji-solena-globa-na-Arjentina-news_38937.html

Футболната асоциация на Аржентина беше глобена от Дисциплинарната комисия към ФИФА с 300 хиляди швейцарски франка заради нарушение на правилата за комуникации с медиите, съобщава официалният сайт на Ф...

Следващият Bugatti Veyron ще е с 1500 к.с.?

http://cars.actualno.com/Sledvashtijat-Bugatti-Veyron-shte-e-s-1500-ks-news_38941.html

В последните няколко години всички супер автомобили се равняват по Bugatti Veyron. Само че въпросният хипер автомобил вече поизостава в технологично отношение от най-новите представители на породата. ...

Анхел Ди Мария излиза срещу Германия

http://worldcup2014.actualno.com/Anhel-Di-Marija-izliza-sreshtu-Germanija-news_38942.html

Един от лидерите на Аржентина - Анхел ди Мария все още не тренира наравно със своите съотборници, но се надява да играе във финала на Мондиал 2014 срещу Германия в неделя в Рио де Жанейро. Нападател...

Цар Киро със съмнения за инфаркт

http://crime.actualno.com/Car-Kiro-sys-symnenija-za-infarkt--news_38940.html

Арестуваният вчера за разпространение на наркотици ромски барон Кирил Рашков е прекарал нощта в болница заради съмнение за инфаркт. Той продължава да бъде под лекарско наблюдение, съобщиха от Окръжнат...

Lidl с награда за обществена ангажираност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4184576

„Лидл България”, получи отличие за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце“ на списание Business Lady, в категорията „Зелена планета”, на официална церемония, която се състоя на 9 юли в София. За наградата се състезаваха институции, компании и отделни личности, доказали съпричастност към различните обществени проблеми, „Лидл България”, получи отличие за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце“ на списание Business Lady, в категорията „Зелена планета”, на официална церемония, която се състоя на 9 юли в София. За наградата се състезаваха институции, компании и отделни личности, доказали съпричастност към различните обществени проблеми,

Летен вирус върлува по морето

http://www.cross.bg/hlapeta-malchygani-leten-1420161.html

/КРОСС/ Летен вирус върлува по морето. Най-пострадали са децата. В Педиатрията на варненската болница "Св. Марина" в момента лекуват 74 малчугани при 76 легла. През нощта срещу четвъртък в спешното са прегледани 21 хлапета, като 14 от тях са само с кашлица и температура, а останалите 7 са в по-тежко състояние и са настанени в болницата. Рекорден брой от 78 хлапета с оплаквания са минали през спешното отделение за малчугани в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна през последния уикенд, пише "Стандарт". "Няма епидемия, това са типичните летни вирусни инфекции", категорична е проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на направление "Педиатрия" в университетската болница. Сезонните заболявания при децата протичат с температура, повръщане и по-рядко със стомашно-чревни разстройства. Лятно време морската столица се увеличава поне три пъти като население и затова се брои и по-голяма заболеваемост. Летен грип с пневмонии и стомашно-чревни разстройства морят най-малките туристи и по Южното Черноморие. Най-много са заразените деца с ентеровируси. В момента 20 малчугани лежат в инфекциозното отделение със силно стомашно разстройство и болки в корема. В детското отделение към МБАЛ-Бургас в момента се лекуват 18 хлапета. Там преобладават пневмониите.  

Пътна обстановка в страната - 11 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=257603

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока София- Бургас: няма ограничения - посока Бургас – София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта: 60 км/час; Движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния обходен маршрут: гр.

Лекари излизат на предупредителен протест

http://www.cross.bg/byudzheta-kasata-aktyalizatziya-1420160.html

/КРОСС/ Медицинските екипи в болниците ще излязат на половинчасов предупредителен протест в 12 ч., обявиха вчера представители на университетски, областни и общински болници и на Българския лекарски съюз. От болниците настояват за бърза актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Председателят на БЛС Цветан Райчинов посочи, че ако до петък не бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на касата, за тях това ще означава, че се протака и шикалкави, и че изобщо няма да бъде внесено такова. "Ще загубим доверие в тези, които поеха ангажимент пред нас да бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на касата", заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов. "Даваме срок до вторник и след това ще призовем колегите си - просто да окачат престилките на стената, да излязат извън лечебните заведения и да спрат да работят", каза още Райчинов. През седмицата управителният съвет на здравната каса одобри актуализация на бюджета на ведомството с 328 млн. лв. Документът беше внесен в здравното министерство. След заседанието на правителството в сряда обаче се разбра, че здравният министър е поискала още данни и анализи от касата. По-късно пък премиерът Пламен Орешарски обяви, че ако се гледат данните, няма никакво основание бюджетът на касата да се актуализира.  

Проф. Огнян Герджиков: Само коалиция ГЕРБ - БСП ще направи България стабилна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4185134

- Проф. Герджиков, как ви изглежда отстрани ситуацията в държавата в момента – парламентът не работи ефективно, партиите не могат да се разберат, правителството не казва кога ще подаде оставка? Вие пишете стихове, можете ли да опишете ситуацията в рими?
- Ще опитам:
Пак събра се парламентът.
Пак събра се, но, уви,
свърши неговото вре - Проф. Герджиков, как ви изглежда отстрани ситуацията в държавата в момента – парламентът не работи ефективно, партиите не могат да се разберат, правителството не казва кога ще подаде оставка? Вие пишете стихове, можете ли да опишете ситуацията в рими? - Ще опитам: Пак събра се парламентът. Пак събра се, но, уви, свърши неговото вре

Само в ZaPernik.com! Велоалеята се строи с машини и работници от строежа на площада!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/samo-v-zapernik-com-veloaleyata-se-stroi-s-mashini-i-rabotnici_32998/

В първите дни от изграждането на велоалея в Перник работата върви бавно. Върви бавно, тъй като се използват работници и машини за изграждането й, но и за ремонта на площада. За двете места се отделят пари за работа и материали. Основният проект за централната градска част е на стойност 5 милиона лева, а за велоалеята - 400 хиляди лева.

По - рано през деня ZaPernik.com показа първите стъпки на полагането на бъдещата велоалея. На обекта работеше валяк с един работник,...

Продължава

Парламентът гледа ветото на Закона за конкуренцията

http://www.cross.bg/parlamentut-gleda-vetoto-na-zakona-za-konkyrentziyata-1420159.html

/КРОСС/ Парламентът трябва да разгледа върнатите от президента Росен Плевнелиев промени в закона за защита на конкуренцията. Депутатите трябва да разгледат наложеното вето в началото на пленарното заседание. В дневния ред е предвиден и парламентарен контрол.  

Въображението е по-важно от знанието

http://www.cross.bg/vuobrazhenieto-znanieto-po-vazhno-1420158.html

/КРОСС/ Алберт Айнщайн, немски физик-теоретик, философ и писател: Въображението е по-важно от знанието.

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/preskonferentziya-provede-sofiyaot-1420156.html

/КРОСС/ София.От 09.00 часа ще започне пленарното заседание на Народното събрание. София.От 10:30 часа в Музея на съобщенията на ул. „Гурко"-6, ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на Петър Дънов. София.От 12:00 часа, в Конферентната зала на ЦУ на БАБХ, бул. Пенчо Славейков 15 А, гр. София, в присъствието на Даниела Бобева, вицепремиер на Република България и проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на БАБХ, ще се проведе тестова демонстрация на пет административни електронни услуги. София.От 10:00 часа в СГС, 14 състав, ще гледа дело НОХД № 4020/2013 - срещу Венимир Стоянов, Михаил Гюров и Кристиян Александров(чл. 199 от НК, подсъдими за обира на Алианц Банк). София.От 10:00 часа, в залата на Трета градска болница на адрес ул. Коньовица 65, проф. Владимир Пилософ, председател на работната група към министъра на здравеопазването, ще даде пресконференция на тема: „Проекта на Правилник на ЦФЛД". София.От 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция за обявяване на създаването на Обединение на русофилите в БСП. Велико Търново.От 11:00 часа в Пресклуба на БТА ще се състои представяне на постигнатите резултати по проект "Подобряване прилагането на принципите на добро управление в Община Велико Търново". Плевен.От 10:00 часа в Пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на Реформаторския блок - Найден Зеленогорски. Плевен

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/direktor-bulgariya-rysnatzi-1420157.html

/КРОСС/ в. Думa14 дни за отказ от неизгоден договор!Няма да посочваме причина за решението си, не дължим и неустойкиОт 7 на 14 дни бе удължен срокът, в който потребителят ще може да се откаже от договор, сключен от разстояние или извън търговския обект. в. 24 часа9 руснаци дават по 1 млн. за BG паспорт9 руснаци, които са инвестирали по 1 млн. лв. в България, са поискали да получат гражданство. Това съобщи в интервю за в. „24 часа" Илия Ангелов, заместник-министър на правосъдието.Те кандидатствали по процедурата за постоянно пребиваване в България, за което изискването е 1 млн. лв. инвестиции и най-малко 5 г., през които да са живели постоянно у нас. Руснаците вложили парите в имоти. в. ЗемяУволниха шефовете на фонд „Земеделие"Виолета АлександроваУправителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" освободи изпълнителния директор Мирослав Николов и зам. изпълнителния директор Виолета Александрова вчера. До назначаване на изпълнителен директор на ДФЗ-РА временно да изпълнява длъжността беше избран заМирослав Николов местник-министьрът на земеделието Явор Гечев, съобщиха официално от МЗХ. На проведеното заседание членовете на УС на ДФЗ гласуваха отпускането на финансов ресурс в размер на 19 898 793 лв., който се разпредели по различни схеми на държавни помощи. в

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-zhivo-raboti-1420154.html

/КРОСС/ bTV, "Тази сутрин" Тема: На живо: Ще затворят ли болниците, ако не бъде актуализиран бюджетът на здравната каса?Тема: Сигнали до прокуратурата, оставки и политически натиск в земеделието. Министър Греков отвръща на обвиненията;Тема: На живо: Как работи системата за известяване при бедствия и предстоят ли нови природни катаклизми?Тема: КОЙ даде зелена светлина на офшорките и опитва ли се някой да свали тавана на лихвите по кредитите? Отговорът - от Георги Кадиев;Тема: Полицаи под прикритие на морето - как ще ни пазят от крадците?Тема: Две години след като спаси детето си от огнения ад, 20-годишната Ани живее със 150 лева на месец; Нова ТВ, "Здравей, България" Тема: започват ли протестите на лекарите. В студиото ще се постави въпроса „Кой ни взе здравето?" Очаквайте отговорите на председателя на Здравната комисия в НС Нигяр Джафер от ДПС и бившия здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова. И още от темите в предаването: Тема: Цар Киро арестуван отново. На живо от мястото на събитието.Емил Хърсев и Владимир Каролев в очакване на истината за Корпоративна търговска банка и изявленията на БНБ. Тема: Кмет прехвърля земи и издава лични карти, без хората да знаят. Кара хората да му работят за безплатно. Каква е далаверата? Разказва Тина Ивайлова. БНТ1, "Денят започва" Тема: Болниците пред протест. Ще свършат ли парите за здраве? Ген

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1420155.html

/КРОСС/ Георги Димитров, кмет на Карнобат Иван Колев, бивш депутат Огнян Тетимов, бивш депутат Проф. д-р Петър Панчев, началник на Клиниката по урология в Александровска болница Княз Кирил Преславски, инвестиционен банкер, син на Симеон Сакскобургготски

11 юли в историята

http://www.cross.bg/dnes-windows-voiina-1420153.html

/КРОСС/ 1346 г. - Карл IV е избран за император на Свещената Римска империя.1733 г. - Осветена е катедралата в Санкт Петербург, известна като Петропавловски събор - най-високата сграда в града (122,5 м).1829 г. - Руско-турска война (1828-1829): Руски отряди овладяват Месемврия (днес Несебър) и Анхиало (днес Поморие).1829 г. - Приключва Австро-итало-френската война с победа за Франция и Сардиния.1884 г. - Съставено е Правителство на България, начело с Петко Каравелов.1890 г. - В Япония се провеждат за първи път избори.1919 г. - В Холандия е въведен 8-часов работен ден.1921 г. - След активната намеса на Червената армия Монголия става независима от Китай, като се създава Народна Република Монголия.1922 г. - Официално е открит амфитеатъра Холивуд Боул в Лос Анджелис.1940 г. - Румъния е изключена от Лигата на нациите заради сътрудничеството ѝ с Хитлеристка Германия.1950 г. - Пакистан се присъединява към Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.1960 г. - Публикуван е романът Да убиеш присмехулник на американската писателка Харпър Ли, в който става дума за расовата несправедливост.1971 г. - Състои се премиерата на рок операта Исус Христос суперзвезда от Андрю Лойд Уебър.1979 г. - Първата американска космическа станция Скайлаб се разпада планувано над Индийския океан при завръщането си на Земята.1987 г. - Според Организацията на обединените нации населението на Земята преминава границата от 5 000 000 000 (5 милиарда).1995 г

Държавата задлъжня на строителите с 1 млрд. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4184948

Държавата и общините рязко са увеличили дълговете си към строителните фирми и скоро те ще стигнат 1 млрд. лв. Това съобщи за “Труд” изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. “Неразплатените средства идват най-вече от спирането на плащания по оперативните програми. Само по линия на “Околна среда” наши фирми имат да Държавата и общините рязко са увеличили дълговете си към строителните фирми и скоро те ще стигнат 1 млрд. лв. Това съобщи за “Труд” изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. “Неразплатените средства идват най-вече от спирането на плащания по оперативните програми. Само по линия на “Околна среда” наши фирми имат да

Св. равноапостолна Олга

http://www.cross.bg/olga-knyaz-kiev-1420152.html

/КРОСС/ Света благоверна Олга била съпруга на киевския княз Игор. След ранната смърт на съпруга си тя поела управлението на княжеството до пълнолетието на своя син Светослав. Княгиня Олга деятелно се заела да благоустроява държавата. Обикаляла всички области на страната и навсякъде оставяла следи от мъдри грижи, като въвеждала в управлението ред и правосъдие. С това тя спечелила любовта на народа и се прославила като мъдра управителка. Русите през Х в. били още езичници. Но още в средата на ІХ в. всред тях започнало да прониква християнството. На някои места били построени църкви и християните свободно извъшвали богослужение. Такава църква имало и в гр. Киев. Княгиня Олга наблюдавала живота на християните, могла да узнае за тяхната вяра и да направи сравнение със славянското езичество. Със своя светъл и проницателен ум тя схванала, че езичеството не могло да възпита такива люде, каквито са християните. Беседите с християнски учители й открили небесната чистота и висота на християнското учение. Нейното сърце било пленено от евангелската истина. Но Олга не се решавала да приеме кръщение в Киев, понеже се страхувала от вълнения между старейшините и народа, които, като езичници, не били разположени към християнската вяра. От друга страна, тя желаела да изслуша най-точни наставления във вярата в самата столица на християнството, за да не допусне някаква грешка

11 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=257601

Събития 1346 г. — Карл IV е избран за император на Свещената Римска империя. 1733 г. — Осветена е катедралата в Санкт Петербург, известна като Петропавловски събор - най-високата сграда в града (122,5 м). 1829 г. — Руско-турска война (1828–1829): Руски отряди овладяват Месемврия (днес Несебър) и Анхиало (днес Поморие).

Честит рожден ден на Найден Тодоров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4185084

Днес Христова възраст навършва колегата ни от спортния отдел Найден Тодоров. За разлика от Исус той не може да ходи по вода и затова му пожелаваме попътен вятър в новата му страст - ветроходството. Иначе би било добре да може като Христос да прави от водата вино и с 5 хляба и 2 риби да почерпи приятелите си, защото те наистина са много.
Наздраве, Днес Христова възраст навършва колегата ни от спортния отдел Найден Тодоров. За разлика от Исус той не може да ходи по вода и затова му пожелаваме попътен вятър в новата му страст - ветроходството. Иначе би било добре да може като Христос да прави от водата вино и с 5 хляба и 2 риби да почерпи приятелите си, защото те наистина са много. Наздраве,

Прогноза за времето - 11 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=257574

Днес с ориентиране на вятъра от запад-северозапад и временно усилване в страната ще проникне малко по-хладен въздух. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, първоначално в Западна и Централна България, а по-късно през деня и над Източна.

Актуализация без приоритизация

http://viewpoint.actualno.com/Aktualizacija-bez-prioritizacija-news_38881.html

Поредната порция обвинения и искания, този път за здравния сектор, заля медиите през тази седмица. Основно споровете са дали да има актуализация на бюджета или да се кара на мускули, с оптимизиране ...

Има кворум в парламента, още един депутат го напусна официално

http://politics.actualno.com/Ima-kvorum-v-parlamenta-oshte-edin-deputat-go-napusna-oficialno-news_38928.html

Кворум в Народното събрание засега има. От бързане заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова дори леко се удари в стола, докато сядаше на мястото си. А председателят на парламента Миха...

Безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C в Пловдив

http://healthy.actualno.com/Bezplatni-i-anonimni-izsledvanija-za-hepatit-B-i-C-v-Plovdiv-news_38929.html

В Пловдив ще се проведат безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C. Мобилният кабинет ще бъде разположен на площад "Централен" от 12 до 17 часа. Резултатите ще се получават на м...

Катастрофа задръсти Аспаруховия мост

http://varna.actualno.com/Katastrofa-zadrysti-Asparuhovija-most-news_38930.html

Катастрофа е станала на Аспаруховия мост във Варна, съобщиха за Агенция „Фокус” от МВР. Сигналът за произшествието е получен в 7.07 часа. Лек автомобил е блъснал пешеходец. Пешехо...

Четири жертви на катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/Chetiri-jertvi-na-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_38931.html

Четири души са загинали при станалите 22 тежки пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщи пресцентърът на МВР. Ранените са 28, за живота на един от тях има опасност. В София с...

Клозе: Роналдо е най-завършеният нападател на всички времена

http://worldcup2014.actualno.com/Kloze-Ronaldo-e-naj-zavyrshenijat-napadatel-na-vsichki-vremena-news_38932.html

Германският национал Мирослав Клозе описа Роналдо като "най-завършеният нападател за всички времена". Голмайсторът на Бундестима вече е реализатор номер 1 на световните първенства със своит...

Oфициално: Отложеният мач на Литекс с Верис ще се играе днес от 20:45 часа в София

http://bgfootball.actualno.com/Oficialno-Otlojenijat-mach-na-Liteks-s-Veris-shte-se-igrae-dnes-ot-2045-chasa-v-Sofija-news_38933.html

Литекс ще изиграе срещата-реванш от Лига Европа с молдовския Верис на Националния стадион „Васил Левски“ в София, съобщава сайтът на ловешкия клуб. Това стана ясно, след като двубо...

Поразителни факти за очите

http://interest.actualno.com/Porazitelni-fakti-za-ochite-news_38934.html

Понякога не се замисляме какъв дар от природата са очите ни. Сякаш знаем основните неща, но винаги има и нещо интересно, което може да научим. Ето 12 поразителни факта за очите,  които сигурн...

Съдът освободи двойния убиец край Луковит

http://www.bnews.bg/article-110756

Ловешкият окръжен съд пусна под домашен арест шофьора, убил двама млади в зверска катастрофа край Луковит на 5 май т.г.

Избухват войни за охлюви в дълбините на Тихия океан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4184906

Нужна е смелост, за да се потопиш в бурните води на Тихия океан и стабилна физическа подготовка, за да издържаш по 8 часа на ден, без да се показваш на повърхността. Героите в новата поредица на Discovery Channel притежават и двете.
На 14 юли от 20,00 ч започва “Войни за морски охлюви”. Епизодите проследяват екипи от безстрашни водолази, които се Нужна е смелост, за да се потопиш в бурните води на Тихия океан и стабилна физическа подготовка, за да издържаш по 8 часа на ден, без да се показваш на повърхността. Героите в новата поредица на Discovery Channel притежават и двете. На 14 юли от 20,00 ч започва “Войни за морски охлюви”. Епизодите проследяват екипи от безстрашни водолази, които се

Лекари излизат на протест заради бюджета на здравната каса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/11/2341110_lekari_izlizat_na_protest_zaradi_bjudjeta_na_zdravnata/?ref=rss


Медицинските екипи в болниците ще излязат на половинчасов предупредителен протест в 12 ч., обявиха вчера представители на университетски, областни и общински болници и на Българския лекарски съюз /БЛС/ пред журналисти след среща с ГЕРБ.

От болниците настояват за бърза актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Председателят на БЛС Цветан Райчинов посочи, че ако до петък не бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на касата, за тях това ще означава,...

Opel представи новата Corsa

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c639208/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpremieri0C4450Ca0Copel0Epredstavi0Enovata0Ecorsa0H1759730C/story01.htm

Дебютът на модела пред публика ще се състои на изложението в Париж в началото на октомври


ДПС не дирижира цирка във фонд „Земеделие“

http://www.bnews.bg/article-110743

Вчера бях за 5 минути в земеделското министерство, заяви Рушен Риза

Религиозен календар за 11 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4184134

Св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. равноап. княгиня Олга. Преп.  Никодим Албански
    Св. Олга била киевска княгиня, съпруга на княз Игор.  След убийството на княза  от славянското племе древляни Олга му  отмъстила с голяма жестокост-  страната им била опустошена, а много от тях - изгорени живи. По-късно Олга приела християнството в Константинопол. Св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. равноап. княгиня Олга. Преп. Никодим Албански Св. Олга била киевска княгиня, съпруга на княз Игор. След убийството на княза от славянското племе древляни Олга му отмъстила с голяма жестокост- страната им била опустошена, а много от тях - изгорени живи. По-късно Олга приела християнството в Константинопол.

Депутатите решават за ветото на президента върху регулациите за търговските вериги

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/11/2341160_deputatite_reshavat_za_vetoto_na_prezidenta_vurhu/?ref=rss


Парламентът ще обсъди днес ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за защита на конкуренцията, които затягат отношенията между търговските вериги и техните доставчици.

Целта на измененията, приети от парламента, е да променят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици, така че да станат равноправни, а нелоялните практики на веригите да бъдат прекратени. По думите на търговците обаче измененията ще доведат единствено до повишение на...

Преглед на печата от 11 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/11/2341144_pregled_na_pechata_ot_11_juli/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

БНБ иска спешни законови промени за спасяването на КТБ
Новите текстове дават вариант банката ускорено да се капитализира с държавни пари и намалява възможностите акционери да обжалват решението

Сега

Договори за 15 млрд. лв. предизвикаха спешни рокади на висши чиновници
Спасяването на парите по земеделската и екологичната европрограма стана почти безнадеждно

Дебатът за промяна в бюджета на НЗОК се...

Планирани спирания на водата в София

http://society.actualno.com/Planirani-spiranija-na-vodata-v-Sofija--news_38921.html

"Софийска вода" ще прекъсне днес водоснабдяването в части на столицата, това съобщават от дружеството. Във връзка с монтаж и демонтаж на спирателни кранове на ул. "Мургаш" в кв. ...

Бивш треньор на Бербатов става селекционер на Гърция

http://worldcup2014.actualno.com/Bivsh-trenior-na-Berbatov-stava-selekcioner-na-Gyrcija-news_38924.html

Италианският треньор Клаудио Раниери потвърди, че може да поеме националния отбор на Гърция. Специалистът беше уволнен от Монако в края на миналия сезон и е фаворит да замени на поста Фернандо Сантош....

Алексис Санчес: Много съм щастлив, че станах част от Арсенал

http://football.actualno.com/Aleksis-Sanches-Mnogo-sym-shtastliv-che-stanah-chast-ot-Arsenal-news_38926.html

Новото попълнение на Арсенал Алексис Санчес заяви след трансфера, че очаква с нетърпение старта на новия сезон. Нападателят подписа дългосрочен договор с клуба и се надява да радва феновете със своята...

БНБ не е виновна за ситуацията в КТБ, смятат Каролев и Хърсев

http://business.actualno.com/BNB-ne-e-vinovna-za-situacijata-v-KTB-smjatat-Karolev-i-Hyrsev-news_38925.html

Когато една банка изпадне в състоянието на КТБ, регулаторът вкарва одитори, които изчисляват капиталовата ѝ адекватност – съотношението между собствения капитал и рисковите ѝ позиции. Ако им...

Стоичков към шефовете на Барса: Направихте страхотна глупост!

http://worldcup2014.actualno.com/Stoichkov-kym-shefovete-na-Barsa-Napravihte-strahotna-glupost-news_38927.html

Живата легенда на Барселона Христо Стоичков не бе никак доволен от трансфера на Алексис Санчес в арсенал и отправи остра критика към ръководството на тобора. каталунския гранд заради продажбата на Але...

Обама готов за посредник между Израел и Хамас

http://news.ibox.bg/news/id_843719685

До момента екстремистите в Газа са изстреляли ракети, които са достигнали до 115 километра на израелска територия, заплашвайки Тел Авив, северното пристанище Хайфа и Йерусалим

Неймар: Благодаря на Господ, че не съм инвалид

http://worldcup2014.actualno.com/Nejmar-Blagodarja-na-Gospod-che-ne-sym-invalid-news_38919.html

Суперзвездата на бразилския национален отбор по футбол Неймар късно снощи даде прочувствена пресконференция, на която заяви, че при сблъсъка с Хуан Камило Сунига в четвъртфиналния мач срещу Колумбия к...

Отменят бедственото положение в Ловеч

http://society.actualno.com/Otmenjat-bedstvenoto-polojenie-v-Lovech-news_38920.html

След адекватните действия на общинския щаб снощи, бедственото положение в Ловеч може би ще бъде отменено днес, но първо трябва да се направи щателен оглед. Това заяви областният управител на Ловеч ...

Нигяр Джафер: НЗОК плаща повече на болниците през тази година и пак не стига

http://healthy.actualno.com/Nigjar-Djafer-NZOK-plashta-poveche-na-bolnicite-prez-tazi-godina-i-pak-ne-stiga-news_38922.html

Ситуацията с НЗОК изглежда като дежа вю. Миналата година пак се говореше за дефицит в бюджети на отделни болници. Затова трябва да се премине към съществения въпрос – реформа на здравеопазва...

Дзакерони: Направих Япония отбор на бъдещето

http://worldcup2014.actualno.com/Dzakeroni-Napravih-Japonija-otbor-na-bydeshteto-news_38923.html

Алберто Дзакерони напусна поста си на селекционер на японския национален отбор по футбол. Италианският специалист заяви, че решението му е за доброто на „сините самураи“, в които т...

На 11 юли рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4185100

Георги Димитров, кмет на Карнобат
Иван Колев, бивш депутат
Огнян Тетимов, бивш депутат
Проф. д-р Петър Панчев, началник на Клиниката по урология в Александровска болница





















































































Георги Димитров, кмет на Карнобат Иван Колев, бивш депутат Огнян Тетимов, бивш депутат Проф. д-р Петър Панчев, началник на Клиниката по урология в Александровска болница

Путин отива в Латинска Америка, ще вади Русия от изолацията

http://e-vestnik.bg/20919/putin-otiva-v-latinska-amerika-shte-vadi-rusiya-ot-izolatsiyata/

Франс прес

Дилма Русеф и Врадимир Путин. Снимка: официален сайт

Руският президент Владимир Путин започва амбициозна обиколка в Латинска Америка, по време на която ще се срещне с ръководителите на Бразилия, Куба и Аржентина, с цел да ги обедини в подкрепа на своята кауза в разгара на конфронтацията между Русия и Запада.

По време на шестдневното си пътуване Владимир Путин ще се срещне с бащата на кубинската революция Фидел Кастро, ще участва в среща на високо равнище на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) и ще присъства на финала на Световното първенство по футбол в Рио де Жанейро, Бразилия.

Тази обиколка на силния човек на Кремъл идва в момент, когато Русия продължава да се противопоставя на Запада за кризата с Украйна, където при боевете между украинските сили за сигурност и проруските сепаратисти вече загинаха близо 500 души.

Разговорите между Владимир Путин и лидерите от Южна Америка, традиционна зона на влияние на САЩ, са подигравка от страна на Кремъл към Вашингтон, смятат анализатори.

“Обиколката има за цел да подсили и да премести центъра (на руската политика, бел. АФП) от Северна Америка към Латинска Америка”, обяснява Владимир Орлов, председател на московския център за изследвания ПИР.

Непредубедени партньори

След като конфликтът в Украйна и присъединяването на Крим към Русия през март провокираха най-тежката криза между Изтока и Запада от Студената война насам, Москва “се обръща към естествените си партньори, които нямат предубедено отношение към нея”, продължава анализаторът.

Владимир Путин ще започне обиколката си с посещение в Куба, където ще обсъди сътрудничеството в енергийната сфера, транспорта, гражданската авиация и Космоса с кубинския лидер Раул Кастро, заяви Кремъл.

Москва, която през последните години се опита да съживи връзките с комунистическия остров, в петък миналата сидмеца опрости 90 на сто от натрупания дълг на Куба към СССР, който достигаше общо 35 милиарда долара (26 милиарда евро).

Според Владимир Давидов, директор на Института за Латинска Америка в Руската академия на науките, Хавана и Москва може да подпишат енергиен договор, включващ руския петролен гигант “Роснефт”.  Владимир Путин ще се срещне и с Фидел Кастро. “Фидел е последният мохикан, с когото Путин може да обсъди сегашния и бъдещия световен ред”, подчертава Владимир Орлов.

След Куба руският президент ще посети в събота Буенос Айрес за разговори по търговията и енергетиката с аржентинската президентка Кристина Кирхнер, след което ще отлети до Бразилия на четиридневно посещение. Там руският президент ще се срещне с местни бизнесмени, за да ги убеди да инвестират в Русия, която страда от значително бягство на капитали от началото на украинската криза.

След това той ще участва в среща на лидерите на страните от БРИКС на 15 и 16 юли. Развиващите се страни трябва да скрепят създаването на тяхната обща банка за развитие, отдавнашна цел, целяща да конкурира базираните във Вашингтон международни институции (Световната банка и Международния валутен фонд), в които те смятат, че са зле представени.

Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви миналата седмица, че тази институция, специализирана във финансирането на инфраструктурни проекти, трябва да се появи на бял свят през 2016 г., след което за седем години да получи 10 милиарда долара (по два милиарда от всяка страна-член).

“БРИКС представляват пет ключови цивилизации и в тях живеят близо 43 на сто от населението” на света, напомни Владимир Давидов. Кулминационната точка на посещението на руския президент ще бъде без съмнение церемонията по закриването на Световното първенство по футбол, на която бразилската президентка Дилма Русеф ще предаде щафетата за организирането на следващото първенство на своя руски колега.

Като домакин на Световната купа през 2018 г., Русия вече обеща да похарчи милиарди долари за строеж на стадиони и инфраструктура, за да посрещне ...

Ракети с голям обсег и командоси - Хамас увеличава бойната си мощ

http://e-vestnik.bg/20920/raketi-s-golyam-obseg-i-komandosi-hamas-uvelichava-boynata-si-mosht/

Франс прес

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Ракетните обстрели, способни да поразяват все по-отдалечени мишени в Израел, и неотдавнашният щурм откъм морето на неколцина командоси показват, че с иранска и сирийска подкрепа Хамас е засилил военната си мощ, отбелязват анализатори.

“През 2012 г. израелските сили нанесоха тежък удар на Хамас; оттогава обаче групировката получи доста снаряжение от Иран, както и оръжия от Сирия”, изтъква пред АФП полковник Ричард Кемп, експерт от лондонския Център за изследвания по сигурността (RUSI).

Хамас и въоръженото му крило - “Бригадите Изедин ал Касам”, разполагат с арсенал от ракети, чийто точен брой не се знае, но “става дума за хиляди” според Фирас Аби Али, експерт от аналитичния център Ай Ейч Ес (IHS Country Risk).

По време на израелската операция “Стълб на отбраната” през 2012 г. Хамас вече бе способен да нанася удари в сърцето на еврейската държава. В момента движението притежава ракети с обсег 160 километра и може да поразява цели чак в Северен Израел.

Неговите ракети “Фаджр-5″, иранско производство, имат обсег 75 километра и могат да носят 90 килограма експлозив. През ноември 2012 г. те достигаха Тел Авив, а ракети “М75″ с обсег 80 километра експлодираха в околностите на Ерусалим.

Ракетите “М75″ се сглобяват в Газа от компоненти, каквито се доставят в палестинския анклав през тунели под границата - методика, предоставена от Иран, Сирия и Хизбула, посочи пред АФП Фирас Аби Али.

Във вторник последва и качествено нова стъпка - Хамас успя да изстреля ракета с далечен обсег “М-302″ сирийско производство срещу град Хадера северно от Тел Авив, разположен на 116 километра от ивицата Газа.

А в сряда две палестински ракети паднаха в морето край Хайфа (Северен Израел) - на 160 километра от анклава, съобщиха израелските медии. До момента ракета от Газа никога не бе стигала толкова далеч.

Според израелски военни източници Хамас има “десетки” ракети от този тип. Четирийсет такива ракети “М-302″, изпратени според израелската армия от Иран в ивицата Газа, бяха открити през март на борда на кораб “Клос-Ц”, плавал под панамски флаг и спрян в Червено море.

Фирас Аби Али подчертава, че всеки конфликт с Израел, вместо да стопява арсенала на Хамас, води до нарастване на военната мощ на ислямисткото движение.

“От две години насам Хамас успява да увеличи не само броя на притежаваните ракети, но и честотата на пусковете - целта му е да изстрелва едновременно възможно повече ракети, за да претовари системата (за ПРО, бел. на АФП) “Железен купол”, обяснява той.

Според експерта Хамас “се впуска в ескалация, с която цели да тласне Израел към сухопътна офанзива”, и “се надява да причини големи загуби на израелците, като им натрапи градска война”.

Той отбелязва също, че Хамас вероятно разполага с противотанкови ракети “Корнет”, каквито използва Хизбула през 2006 г.

Според лондонския Международен институт за стратегически изследвания (IISS) Хамас, контролиращ Газа от 2007 г. насам, има в редиците си над 20 000 бойци: близо 10 хиляди членове на “Бригадите Изедин ал Касам” и още между 10 и 12 хиляди души в отрядите “Изпълнителна сила”, въоръжени с ракети, миномети и леки стрелкови оръжия.

Но опитът на четирима палестински бойци, пристигнали от Газа по море, да атакуват във вторник военна база в Южен Израел, “е нещо безпрецедентно”, отбелязва Фирас Аби Али.

“Това предполага специално обучение и сложна подготовка, добри разузнавателни данни за израелците и овладени похвати за тактическа изненада”, добавя той.

БТА

Руски и други шпиони върлуват в Сърбия

http://e-vestnik.bg/20917/ruski-i-drugi-shpioni-varluvat-v-sarbiya/

Най-активните разузнавателни служби в Сърбия са руската Федерална служба за сигурност (ФСС), австрийската разузнавателна служба ХНА и хърватската Агенция за сигурност и разузнаване (СОА), твърдят добре осведомени източници на “Блиц”.

Присъстват и служби на други страни като германската Федерална разузнавателна служба (БНД) и израелската Мосад и разбира се, вездесъщите ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и МИ6, които често използват услугите на по-малки агенции на приятелски страни.

Броят на чуждите агенти, разбира се, не може да се установи. Освен “класическите шпиони” и онези, които пребивават в Сърбия като разни аташета в посолства, много чуждестранни фирми чрез своите отдели за сигурност действат като придатък на разузнавателните служби на страните, от които произхождат.

“Общо взето, когато компании от някоя страна инвестират в Сърбия, тогава се засилва и активността на разузнавателните агенции от тази държава. Особено когато става въпрос за стратегически вложения, като инвестициите в сръбската петролна компания НИС или газопровода “Южен поток”, оценява Предраг Петрович, изпълнителен директор на Белградския център за политика за сигурност.

Именно такъв е може би и случаят в Черна гора, чието приемане в НАТО според Асошиейтед прес е отложено заради подозрения, че в черногорските разузнавателни служби работят руски агенти. Представител на НАТО, пожелал да остане анонимен, каза за агенция Асошиейтед прес, че по общи оценки от 25 до 50 агенти на черногорското разузнаване са свързани с Русия.

“Вече са предприети мерки за неутрализиране на тяхната дейност, но се изисква време, докато мерките се увенчаят с успех”, каза представителят на НАТО.

Черногорският премиер Мило Джуканович отхвърли възможността приемането на Черна гора в НАТО да е отложено заради подозренията, че в разузнавателните служби работят руски шпиони, писа в. “Виести”. “При всичките ми разговори досега никога не е споменавано, че съществува дори едно, камо ли 25 до 50 лица, които застрашават стандартите за сигурност”, каза Джуканович.

Проблемът, по думите на Петрович, може да бъде в това, че Черна гора, както и Сърбия, има подписани споразумения с Европейския съюз и НАТО за размяна на данни за сигурността и в Брюксел се страхуват да не би някои от данните през Подгорица да завършат в Москва. Това, разбира се, не може да бъде някой строго поверителен документ, но в НАТО едва ли желаят да облекчават работата на агентите от ФСС.

Що се отнася до Сърбия, освен ФСС и ХНА, които се занимават главно със защита на капиталите, които идват от Русия и Австрия, много активна е и хърватската СОА, която се интересува особено от положението в сръбската армия. Мосад, от друга страна, се е концентрирал върху дейност в Босна и Херцеговина, Санджак, в Косово, в Македония и Албания, преди всичко защото там действат радикални ислямисти.

Един от бившите високопоставени служители на военното разузнаване, пожелал да остане анонимен, посочва, че в Сърбия е доста активна и черногорската АНБ (Агенция за национална сигурност), която според него следи движението на черногорски престъпници в Сърбия, но същевременно следи и всички онези, за които подозира, че работят срещу черногорския премиер Мило Джуканович.

БТА

Какво може Западът да направи с Лукашенко

http://e-vestnik.bg/20918/kakvo-mozhe-zapadat-da-napravi-s-lukashenko/

Александър Лукашенко: снимка: белпан

Преди 20 години в Беларус се състояха последните избори, признати от международните наблюдатели за свободни и честни. Победителят в тях и досега управлява страната, а на Запад му лепнаха етикета “последния диктатор на Европа”.

Лукашенко удържа властта чрез потискане на политическата опозиция и запазване на наследените от съветските времена социални гаранции за по-голямата част от населението. Още през 90-те години той декларира стремежа си за интеграция с Русия, хулеше Запада и се отнасяше с ядно пренебрежение към обвиненията в авторитаризъм и нарушаване на човешките права.

Впрочем, през последните месеци, и то далече не за първи път, беларуският президент се оказа в една лодка със Запада. Той не призна анексирането на Крим от Русия и намери общ език с правителството, дошло на власт в Киев след събитията на Майдана. Не го смути безапелационността на руските медии, които говореха за “бандеровци” и “хунта”.

Експерти смятат, че сега Западът е заинтересуван от максимално самостоятелна беларуска външна политика, защото тя ще повлияе и на руската външна политика. Фазите на противостоянието

За 20 години стана възможно да се проследи как изострянето на отношенията на Лукашенко със Запада се сменят с фази на разведряване. Така например през 2008 г. Лукашенко не последва Русия, която призна независимостта на отцепилите се от Грузия републики Абхазия и Южна Осетия. Владимир Путин - тогава формално премиер на Русия - публично свърза нежеланието на Минск да признае отцепилите се републики с натиск от Запада.

Коментаторите смятаха, че мотивите на Минск вероятно са двояки: недоволство от руската доктрина за военни интервенции под предлог за “защита на руските граждани”, от една страна, и от друга - потребността от финансова помощ в условията на световната икономическа криза.

Тогава, през есента на 2008 г., Беларус успя да договори необичайно голям кредит. На парламентарните избори същата есен наблюдателите на ОССЕ констатираха, че Минск проявява повече готовност за сътрудничество, отколкото преди (но изборите въпреки това не съответстваха на стандартите).

Затоплянето бързо се изчерпи до президентските избори през 2010 г. Протестните акции срещу злоупотребите, отбелязани и от международните наблюдатели, бяха потушени с твърда ръка, а много от участниците в тях, включително и алтернативните кандидати, скоро се оказаха зад решетките. Лукашенко каза, че “не му пука за Запада”.

Западните страни отговориха на репресиите с визови и финансови санкции спрямо самия Лукашенко и десетки други беларуски чиновници. Някои признаци на “разхлабване на гайките” в Беларус се появиха отново към края на 2011 г., когато властите освободиха един от осъдените съперници на президента - Дмитрий Ус.

“Сега, на фона на поредната война на Русия със съседните страни, наблюдаваме някакво, може би не чак затопляне, между Беларус и страните от ЕС (защото официалната риторика и от страна на САЩ, и от страна на ЕС не се променя), което още не е топене, но не е и заледяване”, казва координаторът на “Фонда Маршал” Марина Рахлей.

Две крила

Официалната риторика от страна на Запада не се е изменила, защото и политиката спрямо Беларус не е преосмислена, отбелязва Ендрю Уилсън, експерт по Източна Европа в лондонския “Юнивърсити колидж” и автор на книгата “Беларус: последната европейска диктатура”.

“В Беларус има малко етнически руснаци и практически няма проблемни региони, които могат да станат мишена на Русия, като например Крим или Северен Казахстан. Но руската трактовка на нейното право на намеса в работите на съседни държави е толкова широка, че и Беларус не може да не се безпокои. Макар Лукашенко да не е естествен приятел на демонстрациите от “майдански” тип, той леко нервничи заради натиска на Русия върху всичките й съседи и затова отново заговори за възстановяването на политиката на “две крила”, пише Уилсън.

Западът, от своя страна, е заинтересуван “двете ...

Очаквана политическа “жега”в Гърция

http://e-vestnik.bg/20921/ochakvana-politicheska-zhegav-gartsiya/

В атмосфера на остра политическа конфонтация се очаква да се движи политическият живот в Гърция в следващите дни, като акцентът на това противопоставяне ще бъде въпросът за референдум за запазване на държавния характер на енергийните мощности на страната, исканията на тройката международни кредитори ЕС, ЕЦБ, МВФ , чиито представители са вече в Атина, за разговори относно извършването на промени на пазара на труда и по-нататъшното управление на гръцкия държавен дълг.

Главната опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА, по-специално се очаква да окаже голям натиск върх у правителството по въпроса за приватизацията на държавната електрическа компания. Нейният лидер Алексис Ципрас възнамерява да “институционализира” въпроса с референдума за енергийното дружество, като целта му е да притисне с аргументи президента Каролос Папуляс и да го накара малко преди изтичането на неговия мандат в началото на следващата година да не ратифицира гласувания от парламента приватизационен закон.

Така де факто държавният глава се явява регулатор за това дали законът ще е валиден за разпродажбата на 30 на сто от акциите на електрическата компания. За отбелязване е, че времето, през което президентът може да не подписва един закон, ако счете, че има процедурен проблем относно свикването на референдум, не може да е повече от един месец.

От тази гледна точка и на фона на случилото се през годините, откакто Гърция получава външна финансова помощ, позицията на държавния глава се очертава като особено трудна, тъй като се очаква той да бъде подложен на голям натиск от опозиционните партии и най-вече от СИРИЗА да не подпише гласувания закон.

Основният аргумент на опозицията е, че няма процедура за свикване на парламента, за да бъде взето или не решение в пленарна зала за провеждането на референдум.

Наред с това позицията на Комунистическата партия се явява катализатор на целия този процес, който влияе не само на въпроса за приватизацията на електрическата компания, но и на създаването на антиправителствен фронт. Очаква се комунистите да се произнесат по въпроса за референдум.

Ако тяхното предложение бъде прието, изискваните от закона депутати може да надхвърлят цифрата от 120, без да бъдат причислявани към нея и тези на крайнодясната “Златна зора”, която също се обяви за референдум. Комунисти и Демократичната левица ДИМАР са резервирани и не желаят техните гласове да бъдат съпоставяни с тези на крайната десница.

Без гласовете на “Златна зора”, депутатите, подкрепящи референдума, надхвърлят 120 - на СИРИЗА те са 71, на Комунистическата партия - 12, “Независими гърци” - 13, независими депутати - 15 и от ДИМАР поне 10 от общо 13.

Проблемите на пазара на труда обаче са “масло в огъня” на управляващите, тъй като реформите в този сектор се бавят, а кабинетът прави опити да поиска от тройката кредитори, с чийто представители започва разговори днес, да отложи решенията по тях.

Показателно за това е, че според високотпоставен представител на министерството на труда, “предстоящата миниоценка на тройката няма да има особена тежест и голямата ревизия ще е през септември”, когато ще бъде преразгледан меморандумът за заемите.

В същото време в динамична фаза навлизат разговорите по устойчивостта на гръцкия държавен дълг. Визитата на ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг в Атина бе изпълнено със символики и съдържание.

“Ние сме инвестирали в бъдещето на Гърция”, каза той след среща с финансовия министър Гикас Хардувелис. Реглинг обаче не каза нито дума за нова “подстрижка” на гръцкия дълг, въпреки намеренията на МВФ. През последните три години фондът е отпуснал над 141 млрд. евро на Гърция и е поел върху гърба си 43 на сто от нейния дълг, допълни Реглинг, като това негово послание бе ясно адресирано към управляващия директор на МВФ Кристин Лагард.

БТА

Жълт код за валежи в 5 области на Северна България

http://society.actualno.com/Jylt-kod-za-valeji-v-5-oblasti-na-Severna-Bylgarija-news_38915.html

Жълт код в пет области на Северна България обяви Националният институт по метеорология и хидрология за 11 юли. Предупредителният код е в сила за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Плевен и Ру...

Две трети от населението на света ще е градско към 2045 г.

http://europe.actualno.com/Dve-treti-ot-naselenieto-na-sveta-shte-e-gradsko-kym-2045-g-news_38904.html

Градското население през следващите няколко десетилетия ще расте бързо, а към 2045 г. ще надхвърли 6 милиарда души. Това е видно от доклада на ООН. Според световната организация през 2050 г. ще жив...

Кадиев пита: Защо се позволява на Цонев да разбърква Закона за офшорките?

http://business.actualno.com/Kadiev-pita-Zashto-se-pozvoljava-na-Conev-da-razbyrkva-Zakona-za-ofshorkite-news_38917.html

Не може да имаме някаква позиция и да не я защитаваме. Като не си отстояваме позициите, губим избори. Това заяви категорично червеният депутат Георги Кадиев. И даде конкретен пример – със за...

Световен ден на населението

http://asia.actualno.com/Svetoven-den-na-naselenieto-news_38916.html

Днес е Световният ден на населението. Празникът е обявен от ООН и се отбелязва в чест на рождението на 5-милиардния жител на планетата на 11 юли 1987 година.И ако в световен мащаб денят повдига дискус...

Зико: Бразилските футболисти имат самочувствие без покритие

http://worldcup2014.actualno.com/Ziko-Brazilskite-futbolisti-imat-samochuvstvie-bez-pokritie-news_38918.html

Легендарният футболист Зико разкритикува бразилския национален отбор за подготовката му за Световното първенство. Според треньора лошата работа е довела до разгромната загуба от Германия с 1:7 в полуф...

Симиди с домашен квас и бира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4185107

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Силвейн Рейнард: Написах "Изкуплението на Гейбриъл" специално за читателите

http://literature.actualno.com/Silvejn-Rejnard-Napisah-Izkuplenieto-na-Gejbriyl-specialno-za-chitatelite-news_38887.html

Авторът на „Адът на Гейбриъл”, „Екстазът на Гейбриъл” и „Изкуплението на Гейбриъл” продължава да жъне огромен успех със своите три романа, н...

Летен вирус мъчи децата по морето

http://healthy.actualno.com/Leten-virus-mychi-decata-po-moreto--news_38914.html

Летен вирус върлува по морето. Най-пострадали са децата. В Педиатрията на варненската болница "Св. Марина" в момента лекуват 74 малчугани при 76 легла. През нощта срещу четвъртък в спешн...

Мозъкът на тийнейджъра

http://literature.actualno.com/Mozykyt-na-tijnejdjyra-news_38902.html

Изключи компютъра! Веднага, Джейк! Никакви игри, преди да си написал домашните си!“ – извика майка му, тропайки силно по вратата на стаята. Джейк открехна вратата, из...

Дига се скъса в Якутия, 15 хиляди са заплашени

http://www.vesti.bg/novini/diga-se-skysa-v-iakutiia-15-hiliadi-sa-zaplasheni-6017002

В петък сутринта се скъса дига на водохранилище в Чурапчинския район на руската република Саха в Якутия. В заливната зона са девет населени места, съобщи ИТАР-ТАСС.

Зехтинът - течното злато

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4184537

Зехтинът е растителна мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета. Изходната суровина са маслините. Обрани от дървото, те са горчиви, стипчиви и неприятни за ядене. Тези, които ще се превърнат в зехтин, се смилат – с воденични камъни или с чукови мелници. Съставът му го прави изключително полезен за човешкия организъм. Зехтинът е растителна мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета. Изходната суровина са маслините. Обрани от дървото, те са горчиви, стипчиви и неприятни за ядене. Тези, които ще се превърнат в зехтин, се смилат – с воденични камъни или с чукови мелници. Съставът му го прави изключително полезен за човешкия организъм.

Св. равноапостолна Олга

http://celebrate.actualno.com/Sv-ravnoapostolna-Olga-news_38900.html

Света благоверна Олга била съпруга на киевския княз Игор. След ранната смърт на съпруга си тя поела управлението на княжеството до пълнолетието на своя син Светослав. Княгиня Олга деятелно се заела...

Израел и палестинците продължават размяна на удрари

http://asia.actualno.com/Izrael-i-palestincite-prodyljavat-razmjana-na-udrari-news_38912.html

Шестима палестинци, включително една жена, бяха убити в петък сутринта при две отделни израелски атаки срещу жилища в ивицата Газа, съобщи АФП като се позова на медицински източник. При нападението...

Жертвите на гражданската война в Сирия надхвърлиха 170 000 души

http://asia.actualno.com/Jertvite-na-grajdanskata-vojna-v-Sirija-nadhvyrliha-170-000-dushi-news_38913.html

Жертвите на гражданската война в Сирия надхвърлиха 170 000 души, обяви Сирийският център за човешки права. "От първата жертва на сирийската революция, регистрирана на 18 март 2011 г. в провинци...

Отново облачно и дъждовно време

http://society.actualno.com/Otnovo-oblachno-i-dyjdovno-vreme-news_38899.html

Днес с ориентиране на вятъра от запад-северозапад и временно усилване в страната ще проникне малко по-хладен въздух. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, първоначално в Западна и Цент...

Договори за 15 млрд. лв. предизвикаха спешни рокади на висши чиновници

http://politics.actualno.com/Dogovori-za-15-mlrd-lv-predizvikaha-speshni-rokadi-na-visshi-chinovnici-news_38911.html

Само за ден няколко висши чиновници, управляващи ключови структури, бяха мълниеносно сменени без или със странни обяснения. Кадровите рокади са пряк резултат от сблъсъка на интересите на БСП и ДПС, ...

Дълбоко земетресение под Червено море

http://www.vesti.bg/novini/dylboko-zemetresenie-pod-cherveno-more-6017001

Дълбока сеизмична активност бе регистрирана през нощта срещу петък под Червено море, съобщи Йеменският сеизмологичен институт (National Seismological Observatory Center Dhamar), цитиран от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Най-известният фен показа голямо сърце

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4184711

Кловиш Акоща Фернандеш е може би най-известният фен на Бразилия в последните дни. Той се превърна в образ на националната трагедия и снимките му обиколиха света. Усмихнат на трибуните преди мача с Германия (1:7) и потънал в скръб след него, гушнал копие на жадуваната световна купа.

Симпатичният мъж с посребрени коси и мустаци, който се превърна Кловиш Акоща Фернандеш е може би най-известният фен на Бразилия в последните дни. Той се превърна в образ на националната трагедия и снимките му обиколиха света. Усмихнат на трибуните преди мача с Германия (1:7) и потънал в скръб след него, гушнал копие на жадуваната световна купа. Симпатичният мъж с посребрени коси и мустаци, който се превърна

Сезонът на бирата по български и съперничество с виното

http://e-vestnik.bg/20913/sezonat-na-birata-i-sapernichestvo-s-vinoto/

60 процента от бирата у нас се пие от пластмасови бутилки, докато из някои страни от Западна Европа пият 60 процента наливна.

По данни на Световната здравна организация за България консумацията на бира заема 32% от общия пазар на алкохолни напитки у нас – измерено в проценти чист алкохол.
Като литри картината изглежда така – за 2013 г. по данни на Съюза на пивоварите у нас са изпити 511 млн. и 600 хил. литра бира. Това прави по около 7 литра на човек.

Друго проучване показва, че през лятото българите пият бира 10 пъти месечно, докато през зимата 6 пъти. Изглежда малко невероятно, защото най-много се пие бира в жегите, а в студовете пиячът посяга на на „по-затоплящи” алкохолни напитки. Но какви ли не изследвания има. И става дума за съвсем

различни количества лете и зиме,

не само за брой дни в месеца.
И още – мъжете у нас консумират бира два пъти и половина по-често, отколкото жените. Затова и такива реклами - „Мъжете знаят защо”…

За бирата има изписани хиляди статии. Бирените концерни по света са много мощни и плащат социологически проучвания и научни изследвания, за да доказват полезността и предимствата на бирата. Такива  публикации започват обикновено в началото на лятото, съпроводени от натрапващи се телевизионни реклами на разните марки бира.
Така че, ако някой прочете статия, че от вино се пълнее повече, отколкото от бира, да знае, че е блъф. За всяко питие количеството е определящо. Нормално е двама души, като седнат на маса, да изпият една бутилка вино. Докато с бирата може да изпият по две-три халби, което е 1-2 литра на човек (според халбата).

Та всеки да си прави сметка как се пълнее…

И от бирата човек се надува. Алкохолът също има значение – и за пълнеенето, и за опияняването. В две големи бири има около 50 мл чист алкохол, а в половин бутилка вино – около 45 мл. И двете питиета се пият по съвсем различен начин – бирата на едри глътки, виното – по-бавно, с повече табиет. Но всичко зависи от количеството… Всеки сам да смята , според навиците си, колко алкохол поглъща с едното или с другото.

Други особеностите на лятното пиене са, че белите вина и розетата изместват червените. Но взети заедно не могат да победят бирата в жегите, поне в България.

Най-много у нас се пие бира от пластмасови шишета,

което е български феномен. За 2013 г., пак по данни на Съюза на пивоварите, с най-голям дял е консумацията в РЕТ бутилки – 60,5%.
Това са особености на пазара у нас – потребителят е беден, купува за по-евтино, за пиене в домашна обстановка, вместо на кръчма.
За 2013 г. делът на бирата в стъклени бутилки е 25,5%, в кенове (алуминиеви кутийки) – 8,5%. Наливната (от кегове – големите алуминиеви бидони) е само 5,5% от консумацията.

Разликите с бирените страни в Западна Европа са големи. В някои като Германия, Чехия, Белгия, консумацията на наливна бира достига до 50-60% от общото количество бира – колкото се пие у нас от пластмасови бутилки. В тези бирени страни на почит е наливната бира, защото ценителите знаят, че тя е най-добра. Там има и множество малки пивоварни, които зареждат вериги от заведения или дори са само към един-единствен ресторант.

Принципът на пиячите на бира е, където и да си по света –

пий местно наливно

И в заведения с такива малки пивоварни често се продава жива бира – тоест непастьоризирана и нефилтрирана. Тя е леко по-мътна, но има по-плътен и по-богат вкус. В България тук-там ...

Преведоха заплати на всички в “Ботев”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4184825

Заплатите за месец юни бяха преведени по банков път на всички футболисти в “Ботев” (Пд) часове преди реванша снощи от първия предварителен кръг на Лига Европа в Сан Марино срещу “Либертас”. За целта бяха открити сметки и раздадени нови дебитни карти в друга банка, защото досегашните в КТБ са замразени до 21 юли.

Така никой няма да има основание Заплатите за месец юни бяха преведени по банков път на всички футболисти в “Ботев” (Пд) часове преди реванша снощи от първия предварителен кръг на Лига Европа в Сан Марино срещу “Либертас”. За целта бяха открити сметки и раздадени нови дебитни карти в друга банка, защото досегашните в КТБ са замразени до 21 юли. Така никой няма да има основание

Мисията на могъщите маймуни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4183923

Дългоочакваният научно-фантастичен екшън трилър “Зората на планетата на маймуните” е един от качествените комерсиални продукти на кино индустрията, който има възможност да отсрами летния сезон с приятна комбинация от интригуваща тематика и смазващо зрелище. Филмът е продължение на хита от 2011-а “Възходът на планетата на маймуните”, който пък бе Дългоочакваният научно-фантастичен екшън трилър “Зората на планетата на маймуните” е един от качествените комерсиални продукти на кино индустрията, който има възможност да отсрами летния сезон с приятна комбинация от интригуваща тематика и смазващо зрелище. Филмът е продължение на хита от 2011-а “Възходът на планетата на маймуните”, който пък бе

"Арсенал" обяви трансфера на Алексис Санчес

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/11/2341302_arsenal_obiavi_transfera_na_aleksis_sanches/?ref=rss


"Арсенал" привлече нападателя на "Барселона Алексис Санчес. 25-годишният играч премина днес медицински прегледи и подписа дългосрочен договор.

Трансферната сума и подробностите около сделката не бяха разкрити. Според BBC "артилеристите" ще платят на каталунците 35 милиона паунда, а чилийският национал ще получава 100 000 паунда седмична заплата. 

Санчес изигра най-силния си сезон за "Барселона", като вкара 21 гола и направи 15 асистенции в 54 мача. След това той пренесе...

Филми в Дневник След 5: Зората на планетата на маймуните

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/07/11/2339331_zorata_na_planetata_na_maimunite/?ref=rss


Жанр: Драма, Екшън, Фантастика
САЩ / 2014 / 130 минути
Сценарист: Скот З. Бърнс, Аманда Силвър, Рик Джафа
Режисьор: Мат Рийвс
В ролите: Анди Съркис, Кирк Асеведо, Кевин Ранкин, Тоби Кебел, Коди Смит-Макфи, Джейсън Кларк, Джуди Гриър, Гари Олдман, Кери Ръсел
Оператор: Майкъл Сересин
"В зората на планетата на маймуните" зараждащата се нация от генетично еволюирали маймуни, предвождани от шимпанзето Цезар, са застрашени от група хора, които са оцелели от върлуващия...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване