Спасението на вложителите в КТБ ще струва около 2 млрд. лв. (видео)

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/11/2341876_spasenieto_na_vlojitelite_v_ktb_shte_struva_okolo_2/?ref=rss


Схемата за спасение на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто лиценз ще бъде отнет, ще струва на фиска между 1.5 до 2 млрд. лв., съобщи министърът на финансите Петър Чобанов пред депутатите от бюджетната комисия. На извънредното заседание ръководството на БНБ представи резултатите от одита на КТБ и мерките, които ще предприема спрямо банката. 

Чобанов посочи, че ще бъдат внесени законодателни промени, с които да бъде увеличен таванът на дълга, а вариантите...

Разлог приютява мотористи и рокери от цялата страна

http://www.cross.bg/razlog-predel-ti-1420278.html

/КРОСС/ Два дни Разлог ще бъде дом на мотористи и рокери от цялата страна. На 18-ти юли (петък) в 18:30 часа в м. „Предел" с водосвет започва осмия мото-рок фест „Предел 2014", който ще продължи до 20 юли. На 19-ти юли от 13:00 часа ще се проведе традиционната почетна обиколка на Разлог, след което на входно-изходния път на града от и към Благоевград ще бъде демонстрирано атрактивно каране на мотор (Stunt). През двата дни мотористите ще се забавляват с много мото игри, сред които дартс от мотор, сапунена игра, бутане на бирен кег с мотоциклет, мятане на бирен кег, надпиване с бира, дърпане на въже клубно и сборни отбори, състезание за най-много татуировки и най-добра самоделка, както и други. Групите TAK`N и BLACK ROSE ще се качат на сцената вечерта на 18-ти юли, SEVI и TOP STOPPERS & ex-WICKEDA ще свирят на 19-ти юли. Мото-рок фест „Предел 2014" се организира от Мото клуб „Пирински Вълци" и Община Разлог под мотото „Карай с каска".  

Пътни работници блокираха пътя София-Варна заради неизплатени заплати

http://frognews.bg/news_72919/

Работници на „Автомагистрали-Черно море" блокираха за 10 минути пътя София-Варна край Шумен с искане за незабавно изплащане на поне 80% от дължимите от държавата 12 млн. лв.

Стоянович награждава посланика на Франция със „Златен век”

http://www.cross.bg/repyblika-ksavie-kyltyrata-1420277.html

/КРОСС/ Министър д-р Петър Стоянович ще награди с най-високото българско отличие в областта на културата - „Златен век" огърлие, извънредния и пълномощен посланик на Република Франция в България Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан на тържествена церемония на 14 юли 2014 г., понеделник, от 11:00 часа в Тронната зала на бившия Царски дворец в София /Национална художествена галерия/ на пл. "Княз Александър I" №1. Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан ще бъде удостоен от д-р Петър Стоянович на Националния празник на Френската република с най-престижното отличие на българското Министерство на културата - почетен знак „Златен век" огърлие, за неговия голям принос и заслуги в развитието на културното сътрудничество между приятелските ни страни. Както е известно, сътрудничеството в сферата на културата между Република България и Република Франция бележи несъмнен възход, като сме свидетели и на успешното реализиране на значими и за двете страни арт изяви и проекти. Един от основните двигатели за засиления културен обмен между нашите две държави е именно дейността на Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, който притежава и много задълбочени познания за културната история на страната ни.  

Източването на КТБ от собственика ѝ е скандалът на века!

http://www.bnews.bg/article-110856

„Не може банка да бъде източвана от основния ѝ акционер, това е недопустимо и трябва да бъде спряно със законови мерки“, отсече лидерът на ББЦ.

Чобанов: Брюксел подкрепя отделянето на здравата част от КТБ в нова банка

http://econ.bg/Новини/Чобанов-Брюксел-подкрепя-отделянето-на-здравата-част-от-КТБ-в-нова-банка_l.a_i.555352_at.1.html

В непрекъсната комуникация сме със службите на Европейската комисия. Схемата за отделяне на здравата част на Корпоративна търговска банка в нова...

Работниците от магистрала "Хемус" блокираха пътя София-Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186239

Работниците от „Автомагистрали-Черно море“, дружеството строящо магистрала "Хемус",  блокираха по обед главен път София- Варна при разклона за град Търговище, съобщи Фокус. Служителите на фирмата излязоха на пътното платно за около десет минути.
Около 300 човека се събраха на протеста и заявиха, че ако проблемът със заплатите им не бъде решен ще Работниците от „Автомагистрали-Черно море“, дружеството строящо магистрала "Хемус",  блокираха по обед главен път София- Варна при разклона за град Търговище, съобщи Фокус. Служителите на фирмата излязоха на пътното платно за около десет минути. Около 300 човека се събраха на протеста и заявиха, че ако проблемът със заплатите им не бъде решен ще

Започват най-силните дни на FUNCITY във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=257690

В четвъртък през деня работилниците в района на Морско казино се разшириха. Десетки млади хора се събраха под огромна шатра в центъра на събитията и изпробваха разнообразни настолни и логически игри. Любителите на технологиите имаха възможност да се включат в работилницата по роботика, съобщиха организаторите за Moreto.

Гюл: Израел е длъжен да прекрати военната операция в Ивицата Газа

http://www.cross.bg/gaza-operatziya-izrael-1420276.html

/КРОСС/ Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че е необходимо да се спре бомбардирането на Ивицата Газа от израелски самолети и да се предотврати започването на операцията по земя. "Въздушните бомбардировки на Газа трябва да приключат и в никакъв случай не трябва да се допуска преминаването към наземна операция. Нужно е страните да се върнат към съблюдаване на условията на примирието от 2012 г. и да провалят воля за възобновяване на преговорите, които биха върнали на палестинците законните им права", каза в обръщението си Гюл. И добави, че усложняващата се ситуация между Израел и Палестина е голяма човешка трагедия. В допълнение, турският президент отбеляза, че през последните седмици се наблюдава увеличение на насилието в различни точки на света.

Виждали ли сте това момиче? Изчезна в Княжево!

http://www.bnews.bg/article-110860

Полицията издирва Надежда Станиславова Илиева. 14-годишното момиче е в неизвестност от четвъртък, 1 юли.

Защо министър сравни Цветан Василев с Бърнард Мадоф

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186211

Финансовият министър сравни днес скандала с КТБ с този с Мадоф. За какво става въпрос?
Името на Бърнард Мадоф може да остане в историята като името на човека, оглавил най-голямата измамна схема в САЩ.
Бърнард Мейдоф (на английски: Bernard Lawrence Madoff) е създател на най-голямата финансова пирамида в света, Финансовият министър сравни днес скандала с КТБ с този с Мадоф. За какво става въпрос? Името на Бърнард Мадоф може да остане в историята като името на човека, оглавил най-голямата измамна схема в САЩ. Бърнард Мейдоф (на английски: Bernard Lawrence Madoff) е създател на най-голямата финансова пирамида в света,

Във фейсбук стягат протест заради банките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186233

Малко след изявлението на управителя на БНБ Иван Искров във Фейсбук бе организиран протест под надслов #БАНКwithme. Събитието ще се проведе пред сградата на Народната банка в 18,30 часа.
„Нагло, безпардонно, непочтено псевдо-управление и уж-надзор над финансовата система позволи създаването, храненето и поддържането на уроди, Малко след изявлението на управителя на БНБ Иван Искров във Фейсбук бе организиран протест под надслов #БАНКwithme. Събитието ще се проведе пред сградата на Народната банка в 18,30 часа. „Нагло, безпардонно, непочтено псевдо-управление и уж-надзор над финансовата система позволи създаването, храненето и поддържането на уроди,

Сепаратистите са разстрелвали в Славянск по указ на Сталин, твърдят журналисти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/11/2341873_separatistite_sa_razstrelvali_v_slaviansk_po_ukaz_na/?ref=rss


Проруските сепаратисти са разстреляли няколко души, позовавайки се на указ от началото на Великата отечествена война "За военното положение", твърдят репортери на изданията BuzzFeed и Mashable.

Макс Седън и Кристофър Милър са открили в една от изоставените от сепаратистите сгради в Славянск протоколи от заседания на военно-полеви трубинал и ги показват на страниците на своите издания, както и на личните си микроблогове.

Съгласно един от документите местният жител Алексей...

Бюджетът на НЗОК не е драстично променян от този за 2013-а

http://econ.bg/Новини/Бюджетът-на-НЗОК-не-е-драстично-променян-от-този-за-2013-а_l.a_i.555351_at.1.html

Финансовите резултати на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не са били драстично променян в сравнение с Бюджет 2013. Това коментира...

Децата на украинските управници пишат романи и се къпят във вино

http://www.cross.bg/ykraiina-detza-poroshenko-1420275.html

/КРОСС/ Докато в източната част на страната тече ожесточена война, потомците на киевския елит се наслаждават на охолен живот… В Източна Украйна войната е в разгара си. Донецка и Луганска област са обляти в кръвта на загиналите и сълзите на техните близки. Загиват и възрастни, и деца. И в Украйна все по-често се питат: «Новите управници нямат ли деца? Може би, ако те трябваше да се бият, сраженията отдавна да са приключили?!». Е, стана ясно, че и управниците в Киев също имат деца. Но едва ли някое от тях ще се озове там, където свистят куршуми и се взривяват снаряди. Семейството на Порошенко: танци, музика и английски Украинският президент Петро Порошенко е горд баща на четири деца. Малкият му син Михаил е завършил седми клас в елитен лицей и в момента се готви за двумесечен курс по английски във Великобритания. Близначките Александра и Евгения се наслаждават на лятната ваканция и се занимават с танци и музика. Момичетата тази година учиха едновременно в Кловския лицей в Киев и «Конкорд колидж» в Англия. «Шоколадовите зайчета»се снимат в клипове и сериали и учат в Англия. Големият син на Порошенко (вляво) съвсем скоро го направи дядо Неотдавна Евгения дебютира в киното, като изигра епизодична роля в сериала «Завръщането на Мухтар – 8». Преди това заедно със сестра си Александра се превърна в героиня и в музикалния клип на своята кръстница, певицата Оксана Билозир

Работниците от магистрала "Хемус" излязоха на протест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186190

Работниците от „Автомагистрали-Черно море“, дружеството строящо магистрала Работниците от „Автомагистрали-Черно море“, дружеството строящо магистрала "Хемус",  блокираха по обед главен път София- Варна при разклона за град Търговище, съобщи Фокус. Служителите на фирмата излязоха на пътното платно за около десет минути. Около 300 човека се събраха на протеста и заявиха, че ако проблемът със заплатите им не бъде решен ще

Каква е истината за Бялата кралица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4184916

Реалността може да бъде много по-интригуваща от измислицата, а историята предлага достатъчно факти, които да спечелят и да задържат вниманието.
 Новата минипоредица на Viasat History “Истинската Бяла кралица и нейните съперници” ще се опита да го докаже. Началото ще бъде дадено на 14 юли от 22,00 ч.
Утвърденият историк и автор Филипа Грегори Реалността може да бъде много по-интригуваща от измислицата, а историята предлага достатъчно факти, които да спечелят и да задържат вниманието. Новата минипоредица на Viasat History “Истинската Бяла кралица и нейните съперници” ще се опита да го докаже. Началото ще бъде дадено на 14 юли от 22,00 ч. Утвърденият историк и автор Филипа Грегори

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка по сигнал на БНБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=257688

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка по сигнал на БНБ, съобщиха от Прокуратурата. I.По отношение на сигнал от 09.07.14 г. на г-н Иван Искров до г-н Сотир Цацаров В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи.

Официално: Луис Суарес е играч на Барселона

http://www.cross.bg/barselona-evro-miliona-1420274.html

/КРОСС/ Уругвайският национал Луис Суарес официално е играч на Барселона, става ясно от съобщение на клуба в Twitter и на официалната страница на тима. Предполага се, че ръководствата на двата клуба са постигнали споразумение за 70 милиона евро. Каталунците ще разполагат с играча за срок от 5 години, а той официално ще бъде представен другата седмица, когато ще пристигне в Барселона. Барселона вече финализира трансфера на Алексис Санчес в Арсенал, получавайки сумата от 42,5 милиона евро от продажбата на чилиеца.  

Чобанов: Ще бъдат защитени спестяванията на всички граждани

http://www.cross.bg/chobanov-zashtiteni-spestyavaniyata-1420273.html

София /КРОСС/ Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че с решението на БНБ за отнемане на лиценза на "Корпоративна търговска банка" излиза истината за финансови злоупотреби в особено големи размери за над 3 милиарда и половина лева. Чобанов увери, че с одържавяването на дъщерното дружество "Креди Агрикол - България" ще бъдат защитени спестяванията на всички български граждани."Става въпрос за финансови злоупотреби в особено големи размери - за три милиарда и половина портфейл, който си задаваме въпроса има ли го, няма ли го и как се е стигнало до тази ситуация и от тук нататък обвиненията, че правителството има нещо общо с този проблем, няма общо. Правителството е част от решението, институциите, правителство и парламент, търсят това решение. За това колко ще струва, вариантите са различни, разбирате, в зависимост от това как ще се осигури ресурсът. Това, което е важно в случая, е, че ще бъдат защитени спестяванията на всички български граждани. Тук става въпрос за решение, което управителят на БНБ предложи, в което се прехвърлят всички депозити в новата банка, която ще бъде държавна и ще бъде гарантирана нейната стабилност", посочи Чобанов, цитиран от БНР.

Не поставям въпроса за отговорността на Искров, заяви Местан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186215

„До днес аз нямам абсолютно никакви комуникация с БНБ. Днес едва се огласи одитът, аз получавам откъсната информация от онова, което се казва в медиите и то на части. Заради това има необходимост да видим одита в неговата цялост и още по-важно е да видим какво БНБ предлага като законодателни изменения и в какви посоки да се реши проблемът. „До днес аз нямам абсолютно никакви комуникация с БНБ. Днес едва се огласи одитът, аз получавам откъсната информация от онова, което се казва в медиите и то на части. Заради това има необходимост да видим одита в неговата цялост и още по-важно е да видим какво БНБ предлага като законодателни изменения и в какви посоки да се реши проблемът.

Местан: Не поставям въпроса за отговорността на Искров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186178

„До днес аз нямам абсолютно никакви комуникация с БНБ. Днес едва се огласи одитът, аз получавам откъсната информация от онова, което се казва в медиите и то на части. Заради това има необходимост да видим одита в неговата цялост и още по-важно е да видим какво БНБ предлага като законодателни изменения и в какви посоки да се реши проблемът. „До днес аз нямам абсолютно никакви комуникация с БНБ. Днес едва се огласи одитът, аз получавам откъсната информация от онова, което се казва в медиите и то на части. Заради това има необходимост да видим одита в неговата цялост и още по-важно е да видим какво БНБ предлага като законодателни изменения и в какви посоки да се реши проблемът.

Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев е арестуван

http://econ.bg/Новини/Изпълнителният-директор-на-КТБ-Орлин-Русев-е-арестуван_l.a_i.555347_at.1.html

В прокуратурата има постъпил от сряда (9 юли) сигнал от управителя на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров за нарушения в „Корпоративна...

Бареков ще иска от Европа нов закон за банките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186206

Скандалът на века. Така лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков коментира фактите от доклада на БНБ за случилото се в Корпоративна търговска банка. Оказа се, че Цветан Василев е източил собствената си банка, това е шокиращо!, каза Бареков, цитиран от пресцентъра на ББЦ.
Той посочи, че мажоритарният акционер е причината за неспасяемото Скандалът на века. Така лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков коментира фактите от доклада на БНБ за случилото се в Корпоративна търговска банка. Оказа се, че Цветан Василев е източил собствената си банка, това е шокиращо!, каза Бареков, цитиран от пресцентъра на ББЦ. Той посочи, че мажоритарният акционер е причината за неспасяемото

Изпълнителният директор на КТБ АД Орлин Русев е арестуван

http://econ.bg/Новини/Изпълнителният-директор-на-КТБ-АД-Орлин-Русев-е-арестуван_l.a_i.555347_at.1.html

В прокуратурата има постъпил от сряда (9 юли) сигнал от управителя на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров за нарушения в „Корпоративна...

Бареков ще иска от Европа нов закон за банките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186184

Скандалът на века. Така лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков коментира фактите от доклада на БНБ за случилото се в Корпоративна търговска банка. Оказа се, че Цветан Василев е източил собствената си банка, това е шокиращо!, каза Бареков, цитиран от пресцентъра на ББЦ.
Той посочи, че мажоритарният акционер е причината за неспасяемото Скандалът на века. Така лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков коментира фактите от доклада на БНБ за случилото се в Корпоративна търговска банка. Оказа се, че Цветан Василев е източил собствената си банка, това е шокиращо!, каза Бареков, цитиран от пресцентъра на ББЦ. Той посочи, че мажоритарният акционер е причината за неспасяемото

Отпускат близо 4,4 млн. лв. за пропаднали земеделски площи

http://pik.bg/отпускат-близо-44-млн-лв-за-пропаднали-земеделски-площи-news201326.html

Отпускат близо 4,4 млн. лв. за пропаднали земеделски площи

Земеделските производители ще получат близо 4,4 млн. лева за пропаднали площи през 2013 година, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие".

Средствата се отпускат по Схемата за компенсации за пропаднали площи в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2013 г. Помощта ще покрива до 80% от разходите за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година. В случай, че заявените средства надхвърлят одобрения бюджет по схемата, ще се прилага коефициент на редукция за преизчисляване помощта на всеки заявител.

По схемата могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители. Помощта ще получават фермерите, които имат издаден протокол за напълно пропаднали площи в следствие на природно бедствие или неблагоприятно климатично условие. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ.

Изключение прави щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без редукция. Заявленията за подпомагане ще се приемат от 10 юли до 1 август 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическите лица и по адрес на управление на юридическите лица. Срокът за изплащането на помощта е 15 септември 2014 г.

На няколко плажа по Южното Черноморие няма достатъчно спасители

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/07/11/2341861_na_niakolko_plaja_po_jujnoto_chernomorie_niama/?ref=rss


Общо 97 проверки са извършени по плажовете от началото на тазгодишния летен сезон до момента. Констатирани са 80 нарушения на 40 морски плажа. Нередности са установени при осигуряване на
водно-спасителната дейност, медицинското обслужване, както и такива, свързани с преместваеми обекти, поставени не по предварително утвърдената схема. Това каза на пресконференция в Созопол министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, цитирана от БТА.

Рано тази...

Още 11 души влизат в обхвата на европейските санкции срещу Русия

http://europe.actualno.com/Oshte-11-dushi-vlizat-v-obhvata-na-evropejskite-sankcii-sreshtu-Rusija-news_39037.html

Европейският съюз добави днес нови 11 имена в списъка на 61 руски граждани и украински проруски лица, попадащи под действието на санкциите заради ролята си в украинската криза. Новата мярка е "...

Страхил Ангелов: Защо Мирослав Николов и заместничката му са в нашата стаичка?

http://politics.actualno.com/Strahil-Angelov-Zashto-Miroslav-Nikolov-i-zamestnichkata-mu-sa-v-nashata-staichka-news_39039.html

Големите скандали в България нямат край. Вече има развитие и по поредния - този с ръководството на Държавен фонд "Земеделие". Изненадах се, когато видях Мирослав Николов и заместничката му ...

Кой е Орлин Русев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186183

Задържаният Орлин Русев, председател на Управителния Съвет и изпълнителен директор на КТБ, е роден през 1967 г., сочи справка в сайта на банката.
Завършил е магистратура във ВШФКО към УНСС – гр. София.
Започва банковата си кариера в Централна кооперативна банка през 1993 г., като последователно е специалист и директор „Паричен пазар и ценни книжа”. Задържаният Орлин Русев, председател на Управителния Съвет и изпълнителен директор на КТБ, е роден през 1967 г., сочи справка в сайта на банката. Завършил е магистратура във ВШФКО към УНСС – гр. София. Започва банковата си кариера в Централна кооперативна банка през 1993 г., като последователно е специалист и директор „Паричен пазар и ценни книжа”.

Apple готви устройства изцяло от стъкло?

http://www.cross.bg/stuklo-apple-patenta-1420269.html

/КРОСС/ Apple се отказаха да използват стъкло за задната страна на корпуса на устройствата си, но явно не са се отказали от материала завинаги. Компанията е подала документи за патент за устройство, което е направено изцяло от стъкло. По-интересното е, че в патента освен смартфони, които са сравнително компактни, дори и с тенденцията екраните да стават все по-големи, се споменават и монитори. Същевременно в патента е описан и процесът по полагане на слоевете, пише Mobilebulgaria.  

Стартират ежедневни полети Варна-Истанбул

http://www.moreto.net/novini.php?n=257678

След успешен старт на полетите Варна-Истанбул, Турски авиолинии въвеждат ново разписание на полетите си до морската столица, научи Moreto.net. От 26-ти юли полетите стават ежедневни и връзките, както с Истанбул, така и с много други държави, оперирани от летище Ататюрк стават по-близки от всякога.

Ето как ще изглежда детето на Ева Мендес /снимки/

http://www.cross.bg/mendes-malins-gosling-1420271.html

/КРОСС/ Тези дни новината за бременността на холивудската звезда Ева Мендес взриви западните медии. Разбрал за хубавата вест, известният американски художник и голям фен на красавицата Джо Малинс реши да покаже на целия свят как би изглеждало бъдещото отроче на Мендес и приятеля й Райън Гослинг. За целта, с помощта на специална програма, той е съединил снимките на Мендес и Гослинг и доколкото полът на бебето все още е неизвестен, е направил две снимки - на момче и момиче. Малинс твърди, че момичето ще прилича повече на майка си, а момчето - на баща си, и това е видно от цвета на очите и формата на устните.    

Хамас изстреля ракети по летището в Тел Авив

http://www.bnews.bg/article-110848

Трафикът на граждански самолети на международното летище Бен Гурион беще спрян. Причината е въздушна тревога заради ракетно нападение над Тел Авив, съобщиха израелски медии. Хамас призна, че за пръв път целенасочено е атакувано летището на Тел Авив.

Бареков: Източването на КТБ от собственика й е скандалът на века

http://pik.bg/бареков-източването-на-ктб-от-собственика-й-е-скандалът-на-века-news201344.html

Бареков: Източването на КТБ от собственика й е скандалът на века

Скандалът на века. Така лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков коментира фактите от доклада на БНБ за случилото се в Корпоративна търговска банка. Оказа се, че  Цветан Василев е източил собствената си банка, това е шокиращо!, каза Бареков пред Радио „Фокус“.

Той посочи, че мажоритарният акционер е причината за неспасяемото положение в банката, а не държавата, която е изтеглила 60 млн лева от нея, нито хората, които се редиха на опашки за спестяванията си. КТБ е довършена от престъпния акт на Василев с теглене на огромна сума, която надвишава значително собствения му капитал.

  Той обяви, че като евродепутат ще инициира промени в европейското законодателство, които да не позволяват повече такъв срив в една банка. „Не може банка да бъде източвана от основния й акционер, това е недопустимо и трябва да бъде спряно със законови мерки“, отсече лидерът на ББЦ.

 Прокуратурата да влезе и в другите, свързани с банката фирми, където могат да се унищожат документи, както е станало в КТБ, призова Бареков. Такъв тип мащабни престъпление не се вършат от едно лица и трябва да знаем кои са, обясни той.

  Лидерът на „България без цензура“ приветства решението на БНБ да се одържавят само добрите активи на банката, за да могат гражданите и фирмите да си получат парите. Няма да могат да разполагат с влоговете си свързаните с мажоритарния акционер фирми, които са източили 3,5 млрд. лева от банката чрез неработещи или кухи дружества. „Така държавата ще задели само около 1,5 млрд., за да обслужи добрите вложения, а не 5-6 милиарда, които Борисов и Местан прибързаха да пришият на бюджета“, коментира Бареков.

 КТБ не е лицето на българската банкова система. Банковата система у нас е стабилна и ликвидна, категоричен е Бареков.

Бареков ще иска от Европа нов закон за банките

http://pik.bg/бареков-ще-иска-от-европа-нов-закон-за-банките-news201344.html

Бареков ще иска от Европа нов закон за банките

Скандалът на века. Така лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков коментира фактите от доклада на БНБ за случилото се в Корпоративна търговска банка. Оказа се, че  Цветан Василев е източил собствената си банка, това е шокиращо!, каза Бареков пред Радио „Фокус“.

Той посочи, че мажоритарният акционер е причината за неспасяемото положение в банката, а не държавата, която е изтеглила 60 млн лева от нея, нито хората, които се редиха на опашки за спестяванията си. КТБ е довършена от престъпния акт на Василев с теглене на огромна сума, която надвишава значително собствения му капитал.

  Той обяви, че като евродепутат ще инициира промени в европейското законодателство, които да не позволяват повече такъв срив в една банка. „Не може банка да бъде източвана от основния й акционер, това е недопустимо и трябва да бъде спряно със законови мерки“, отсече лидерът на ББЦ.

 Прокуратурата да влезе и в другите, свързани с банката фирми, където могат да се унищожат документи, както е станало в КТБ, призова Бареков. Такъв тип мащабни престъпление не се вършат от едно лица и трябва да знаем кои са, обясни той.

  Лидерът на „България без цензура“ приветства решението на БНБ да се одържавят само добрите активи на банката, за да могат гражданите и фирмите да си получат парите. Няма да могат да разполагат с влоговете си свързаните с мажоритарния акционер фирми, които са източили 3,5 млрд. лева от банката чрез неработещи или кухи дружества. „Така държавата ще задели само около 1,5 млрд., за да обслужи добрите вложения, а не 5-6 милиарда, които Борисов и Местан прибързаха да пришият на бюджета“, коментира Бареков.

 КТБ не е лицето на българската банкова система. Банковата система у нас е стабилна и ликвидна, категоричен е Бареков.

Протест #БАНКwithme се организира във Фейсбук

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/11/2341857_protest_bankwithme_se_organizira_vuv_feisbuk/?ref=rss


Протест #БАНКwithme се организира във Фейсбук пред БНБ за тази вечер от 18.30 ч. В описанието на събитието е запосано,че повод е "нагло, безпардонно, непочтено псевдо-управление и уж-надзор над финансовата система позволи създаването, храненето и поддържането на уроди, колоси на глинени крака. Цената я плащаме всички".

Призивът е хората да се съберат днес, защото утре ще е късно. По-рано БНБ съобщи, че отнема лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ), а чрез трето лице...

Местан: Не поставям въпроса за отговорността на Иван Искров

http://www.cross.bg/otgovornostta-mestan-grazhdani-1420272.html

/КРОСС/Не поставям въпроса за отговорността на Иван Искров. Когато говоря за отговорност, се отнася за състоянието на одита на КТБ. Това каза пред журналисти Лютви Местан, лидер на ДПС. „До днес аз нямам абсолютно никакви комуникация с БНБ. Днес едва се огласи одитът, аз получавам откъсната информация от онова, което се казва в медиите и то на части. Заради това има необходимост да видим одита в неговата цялост и още по-важно е да видим какво БНБ предлага като законодателни изменения и в какви посоки да се реши проблема. Едно е сигурно, ние ще настояваме държавата да гарантира интереса на българските граждани, а чрез какъв точно механизъм е въпрос на законодателна инициативен каквато очакваме да получим като предложение от БНБ", каза Местан. „Разбира се, много е важен въпросът за отговорността. Не поставям въпроса за отговорността на Иван Искров. Когато говоря за отговорността, имам предвид отново състоянието на одита - ако има проблем защо се е стигнало до тук, чия е отговорността, което е в компетенциите на прокуратурата и на правоохранителната система", допълни Местан. „Трябва да решим едновременно два въпроса - първият да гарантираме интереса на невинните български граждани, вторият е превенцията на риска. Да няма занапред подобни изкушения, ако такива е имало и ако заради нечии изкушения стигаме до това положение да ангажираме всички ресурси, за да гарантираме интереса на българските граждани", коментира ДПС лидерът

Йордан Цонев : Дължим отговор на обществото какво ще му струва случаят с КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/11/2341837_iordan_conev_duljim_otgovor_na_obshtestvoto_kakvo_shte/?ref=rss


Освен защитата интересите на вложителите и на клиентите, дължим отговор на обществото какво ще му струва  случаят с Корпоративна търговска банка. Това заяви председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) на извънредно заседание на комисията за изслушване на резултатите от одита на банката. 

В заседанието участват управителят на БНБ Иван Искров и финансовият министър Петър Чобанов.  

Народното събрание ще трябва да приеме законодателство, което да реши проблема, ще...

Варненец изяде костенурка, осъдиха го

http://pik.bg/варненец-изяде-костенурка-осъдиха-го-news201342.html

Варненец изяде костенурка, осъдиха го

Мъж изяде костенурка и днес получи „гарнитурата“ – пробация за срок от 8 месеца, наложена му от Окръжния съд във Варна, пише Bnews.bg.

Марин Маринов от Девня бе наказан, тъй като е убил костенурка, която попада в категорията на защитените от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) видове.

Член 278 д от НК посочва, че който унищожи екземпляр от европейски или световно защитени диви гръбначни животни или екземпляр от вид, защитен от ЗБР се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5000 до 20 000 лева.

59-годишният мъж постигна споразумение с Варненска окръжна прокуратура и през следващите 8 месеца ще има задължителни срещи с пробационен служител. За същия период от време, два пъти седмично ще се регистрира и по настоящ адрес.

На 25 май тази година Марин отишъл в градината, в която отглеждал домати. Във високите треви видял костенурката и решил, че може да си я ханпе. Показал плячката на комшията.

Съседът пък побързал да даде информация в полицията, но когато органите на реда пристигнали вече било късно.

Експерти установили, че животното е от вида Testuro ibera - „Шипобедрена сухоземна костенурка"която е от защитен от закона вид. Марин обяснил на полицаите, че изял животинката от глад.

Споразумението влиза в сила веднага.  

Коте и двойка делфини се заиграха като първи приятели (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186169

Казват, че котките не са общителни, но това изглежда изобщо не важи за коте от Флорида. Пухкавото същество се качило в туристическа лодка с двамата си стопани и започнало да обикаля в нея делфинариума.
Всички обаче се изумили, когато котето се навело през борда, за да поздрави минаващите делфини. 
Цялата история и видеото вижте в сайта на "Хай Казват, че котките не са общителни, но това изглежда изобщо не важи за коте от Флорида. Пухкавото същество се качило в туристическа лодка с двамата си стопани и започнало да обикаля в нея делфинариума. Всички обаче се изумили, когато котето се навело през борда, за да поздрави минаващите делфини.  Цялата история и видеото вижте в сайта на "Хай

Русия опрости 90% от дълговете на Куба

http://www.cross.bg/rysiya-kyba-dulgovete-1420268.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, съгласно който Русия опростява 90% дългове на Куба пред СССР, съобщават от Кремъл. Преди това документът беше приет и одобрен от руския парламент. Общата сума на дълговете на Куба по кредитите съставлява $35,2 милиарда. Половината от тях са лихви върху основния дълг. Близо 10% от дълговете ($3,5 милиарда) ще бъдат вложени в съвместни инвестиционни проекти. Москва и Хавана, по-специално, изработват проект за създаване на промишлена кооперация в рамките на особената икономическа зона „Мариел". Освен това Куба планира да купува в Русия самолети Ил-96-300, Ан-148 и хеликоптери Ми-171. Двустранният стокооборот на Русия и Куба през 2013 година състави $185 милиона, предава Гласът на Русия.  

Терзиева: Близо 7 млн. лв. приходи от концесии на плажовете

http://www.vesti.bg/novini/terzieva-blizo-7-mln.-lv.-prihodi-ot-koncesii-na-plazhovete-6017053

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева инспектира морския плаж Созопол-Централен, съобщиха от регионалното министерство.

Кой е Орлин Русев, арестуваният шеф на КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186162

Орлин Русев е роден през 1967 г. Завършил е магистратура във ВШФКО към УНСС – гр. София.
Започва банковата си кариера в Централна кооперативна банка през 1993 г., като последователно е специалист и директор „Паричен пазар и ценни книжа”. От 1999 г. в продължение на една година е Началник отдел “Левова наличност и пазари” в ТБ „България инвест” АД. Орлин Русев е роден през 1967 г. Завършил е магистратура във ВШФКО към УНСС – гр. София. Започва банковата си кариера в Централна кооперативна банка през 1993 г., като последователно е специалист и директор „Паричен пазар и ценни книжа”. От 1999 г. в продължение на една година е Началник отдел “Левова наличност и пазари” в ТБ „България инвест” АД.

Свалят охраната на Станишев до месец

http://www.bnews.bg/article-110851

До 15 дни ще бъде свалена охраната от НСО на бившия депутат Сергей Станишев, съобщи директорът на службата ген. Ангел Антонов.

Коте и двойка делфини се заиграха като първи приятели (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186158

Казват, че котките не са общителни, но това изглежда изобщо не важи за коте от Флорида. Пухкавото същество се качило в туристическа лодка с двамата си стопани и започнало да обикаля в нея делфинариума.Всички обаче се изумили, когато котето се навело през борда, за да поздрави минаващите делфини. Двама от морските бозайници също отвърнали на котето Казват, че котките не са общителни, но това изглежда изобщо не важи за коте от Флорида. Пухкавото същество се качило в туристическа лодка с двамата си стопани и започнало да обикаля в нея делфинариума.Всички обаче се изумили, когато котето се навело през борда, за да поздрави минаващите делфини. Двама от морските бозайници също отвърнали на котето

Ограничават строителството на търговски вериги

http://www.moreto.net/novini.php?n=257680

Ще сложим спирачка на прекалено наситеното застрояване с обекти на големите търговски вериги в центъра на големите градове и почти на всяко кръстовище. Това заяви депутатът от КБ Корнелия Нинова в кулоарите веднага след като народните представители не преодоляха ветото на президента върху промените в закона за защита на конкуренцията.

Актуализация на здравния бюджет най-вероятно ще има

http://www.mediapool.bg/aktualizatsiya-na-zdravniya-byudzhet-nai-veroyatno-shte-ima-news222551.html

Най-вероятно ще има актуализация на бюджета на НЗОК, тъй като такава е политическата воля, заяви в петък пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов. Той обясни също, че има разлика между това дали е необходимо отпускането на исканите 300 млн. лв. допълнително за Здравната каса и дали те ще бъдат дадени.   Изявлението му идва на фона на предупредителни лекарски протести, провели се на обяд в цялата страна, и съмнения, че правителството може и да не одобри дофинансирането на системата, след като премиерът Пламен Орешарски отново заяви, че не смята за нужна актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).   Медиците настояват до 15 юли да бъде взето решението за актуализацията на парите за здраве, в противен случай още на следващия ден заплашиха да подадат оставки.   В момента се подготвят няколко варианта на действие по отношение на Здравната каса и предложението ще бъде внесено в парламента, увери Чобанов. Нека първо Министерският съвет да обсъди тези варианти и след това да ги оповестим, допълни той, но все пак разкри, че се предвижда допълнителните средства за здраве да се осигурят чрез намаляването на разходите на всички министерства и ведомства и спестени разходи от други системи.   Финансовият министър коментира, че едното мнение е, че не е необходимо да има актуализация, тъй като все още могат да се предприемат дисциплиниращите мерки и системата да се справи с този ресурс. Ситуацията към края на май показва, че дефицитът в бюджета на НЗОК се отклонява с много малко спрямо това, което е било миналата година, обясни Чобанов.   "Към 31 май се отчита ръст в размера на здравноосигурителните плащания, включително трансферите за болнична помощ в размер на около 169 милиона лева. Дефицитът по бюджета на НЗОК към 31 май е 166 милиона лева при дефицит в същия период на миналата година 78 милиона лева, но със същественото уточнение, че 67 милиона лева от посочения дефицит са извършени плащания за неразплатени дейности за месеците октомври и ноември 2013-та, това са плащания от миналата година", каза Чобанов.   Така разликата била само 20 млн. лв., която е била толкова голяма, но има ясна политическа воля да бъде актуализиран бюджетът на Касата с цел да се гарантира спокойствието на пациентите и на здравния сектор.   "Не се твърди, че проблеми няма. Проблеми има, но те не са по различни от проблемите, които имаше и през миналата година", допълни той.   Помолен да коментира думите на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев за планиран фалит на Касата, министър Чобанов посочи, че НЗОК е система, която, когато се наложи, бюджетът подпомага с допълнителен ресурс. Как може такава система да фалира, попита той.   Така и не стана ясно обаче дали актуализацията ще стане в дадения от Българския лекарски съюз срок до 15 юли, след което болници заплашиха, че ще спрат работа, тъй като и без това през есента здравните заведения яма да имат средства.   Директорът на болница "Света Анна" в София Димитър Димитров заяви, че повечето негови колеги едва задържат хората на работа. В декларация на медицинския и немедицинския персонал в лечебното заведение до премиера, до Министерския съвет и до здравните институции се казва, че ако до 15-и юли предложението за актуализация на бюджета на НЗОК не се внесе в парламента за разглеждане, на следващия ден те ще подадат оставка.   Доц. Владимир Данов, който е началник на Клиниката по кардиохирургия в болница "Света Анна", съобщи, че недофинансирането по клиничните пътеки при тях е около 40 на сто. През последния месец, само за нашата клиника не бяха признати пътеки за около 100 хиляди лева.   Лекарите от повечето лечебни заведения в страната подкрепят протеста на своите колеги, но без да спират работа.

Лекарски протест заради неясната актуализация на здравния бюджет

http://www.mediapool.bg/lekarski-protest-zaradi-neyasnata-aktualizatsiya-na-zdravniya-byudzhet-news222551.html

Лекари от цялата страна излязоха на предупредителен протест в 12 часа в петък, заради липсата на ясното дали въобще ще има актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), която бе подкрепена от БСП, ГЕРБ и ДПС преди дни. Левицата обаче започна да дава заден, а премиерът Пламен Орешарски смята ,че не е необходимо да се дават допълнително исканите от касата 330 млн. лв. до края на годината, тъй като положението не е по-различно от миналата година и ведомството може само да се справи с недостига на пари.   От Българския лекарски съюз обаче заявяват, че ако до 15 юли актуализацията не е факт, ще спрат работа, тъй като и без това през есента здравните заведения яма да имат средства.   Директорът на болница "Света Анна" в София Димитър Димитров заяви, че повечето негови колеги едва задържат хората на работа. В декларация на медицинския и немедицинския персонал в лечебното заведение до премиера, до Министерския съвет и до здравните институции се казва, че ако до 15-и юли предложението за актуализация на бюджета на НЗОК не се внесе в парламента за разглеждане, на следващия ден те ще подадат оставка.   Доц. Владимир Данов, който е началник на Клиниката по кардиохирургия в болница "Света Анна", съобщи, че недофинансирането по клиничните пътеки при тях е около 40 на сто. През последния месец, само за нашата клиника не бяха признати пътеки за около 100 хиляди лева.   Лекарите от повечето лечебни заведения в страната подкрепят протеста на своите колеги, но без да спират работа.   В същото време финансовият министър Петър Чобанов заяви в парламента, че финансовите резултати на Здравната каса не са драматично променени в сравнение с 2013 г.   "Към 31 май се отчита ръст в размера на здравноосигурителните плащания, включително трансферите за болнична помощ в размер на около 169 милиона лева. Дефицитът по бюджета на НЗОК към 31 май е 166 милиона лева при дефицит в същия период на миналата година 78 милиона лева, но със същественото уточнение, че 67 милиона лева от посочения дефицит са извършени плащания за неразплатени дейности за месеците октомври и ноември 2013-та, това са плащания от миналата година", каза Чобанов.   "Не се твърди, че проблеми няма. Проблеми има, но те не са по различни от проблемите, които имаше и през миналата година", допълни той.

Руски журналисти под обстрел в Луганск

http://www.cross.bg/lygansk-ozovaha-voennata-1420270.html

/КРОСС/ Журналисти на няколко руски телевизионни канала и в. „Российская газета" се озоваха под минометен обстрел до сградата на военната комисия в Луганск, предаде RT. По-рано украинските военни обстреляли района на на военната комисия в Луганск, където е бил разположен щабът на опълчението на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР). «10 минути след началото на обстрела, всички акредитирани телекомпании, включително и журналистът от в. «Российская газета» Юри Снегирьов бяха там и се озоваха под обстрела», се казва в съобщението на сайта на вестника. Както разказа Снегирьов, в града «с миномети нагло действа диверсионна група на «Десен сектор». По думите му, всички журналисти едвам успели да напуснат мястото на обстрела с автомобил, него самия са го изозили с мотор.    

Задържаха изпълнителния директор на КТБ

http://frognews.bg/news_72918/

В Созопол е задържан Орлин Русев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица, съобщиха от прокуратурата.

Арестуваха шефа и главния касиер на КТБ, издирват Василев

http://news.ibox.bg/news/id_1747593561

Орлин Русев и Маргарита Петрова. Петрова вадила с чували пари от трезора на КТБ

Задържаха полицай от Плевен с белязани пари

http://www.cross.bg/leva-pleven-direktziya-1420267.html

/КРОСС/ Полицай от Плевен е задържан в момент на получаване на 5 хиляди белязани лева. 37-годишният служител на МВР имал общ бизнес със съдружник и изнудвал бизнес дама, предава БНР. Преди година двамата обвиняеми сключили договор с жена от Плевен, спечелила проект за обучение на кадри за фитнес подготовка. Уговорен бил наем от 250 лева месечно. Това обясни наблюдаващият прокурор Ивайло Ангелов. Дамата получила по европейския проект 34 хиляди лева и добавила към уговорената сума още по 150 лева месечно. Мъжете обаче започнали да я изнудват за повече пари. Заплашвали я с побой, с подаването на сигнал за нарушения в Агенцията по заетостта. За изнудването пострадалата сигнализирала в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. На срещата за получаване на парите дошъл само полицаят. Срещу двамата мъже е повдигнато обвинение за изнудване. "В Областната дирекция на МВР в момента се извършва вътрешна дисциплинарна проверка по случая и полицейският служител ще бъде отстранен от длъжност до приключване на следствието", каза директорът на МВР - Плевен главен инспектор Йордан Каменов.  

Има двама задържани по сигнала на БНБ до прокуратурата

http://www.cross.bg/dokymenti-otnoshenie-prokyratyrata-1420266.html

/КРОСС/ В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ Иван Искров депозира до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на „КТБ" АД за извършено на 19.06.2014г. /ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор/ неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми. Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 лева. Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД. Днес в гр. Созопол е задържан Орлин Русев - председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД. Вчера като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл.203 от НК е привлечена Маргарита Петрова - главен касиер на КТБ АД. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража". Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи. Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев

Местан: Очаквам решението на БНБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-ochakvam-reshenieto-na-bnb-6017049

В парламента тече извънредно заседание на комисия по бюджет и финанси, на което ще бъде изслушан управителят на БНБ Иван Искров

Финансите на здравната каса били както преди година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186133

Финансовите резултати на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не са драматично променени в сравнение с 2013-а г., заяви министърът на финансите Петър Чобанов по време на парламентарния контрол, съобщи БНР.
Така той застъпи становището на премиера Пламен Орешарски, който преди ден в телевизионно интервю изрази скептицизма си за Финансовите резултати на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не са драматично променени в сравнение с 2013-а г., заяви министърът на финансите Петър Чобанов по време на парламентарния контрол, съобщи БНР. Така той застъпи становището на премиера Пламен Орешарски, който преди ден в телевизионно интервю изрази скептицизма си за

Джоли обяви война на The Daily Mail

http://www.cross.bg/dzholi-daily-mail-1420265.html

/КРОСС/ Актрисата Анджелина Джоли подаде съдебен иск срещу британския таблоид The Daily Mail. Изданието си навлече гнева на звездата, след като публикува скандално видео, заснето през 90-те години на миналия век от наркодилъра Франклин Майер, което разкрива тъмната страна на Джоли. Майер бе така добър да разкрие пред пресата, че по това време актрисата е била на тежки наркотици и изобщо не й е пукало кой се намира около нея и как изглежда. Те не стеснявала да взима дрога дори и пред наркодилъра си. От своя страна Джоли изобщо не обича да говори за тези години. Единственият й коментар е, че това е бил тежък и тъмен момент от живота й. Публикуването на въпросното видео холивудската звезда смята за нахлуване в личния й живот и нарушаване на неприкосновеността й. Все още не е ясно по каква точно причина Джоли е вдигнала мерника на The Daily Mail. За първи път скандалният клип и снимки бяха поместени в американски таблоид National Enquier, а след това информацията се появи и в британското издание. video:http://www.youtube.com/watch?v=D9TdgbCdl0Q

Сп. „Тайм“: Сладка музика за ушите на Путин

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/sp.-tajm-sladka-muzika-za-ushite-na-putin-6017050

Според „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Германия и САЩ „са на прага на дипломатическа война“

Започва събарянето на опасни сгради в "Максуда"

http://www.moreto.net/novini.php?n=257683

От понеделник - 14 юли започва поетапното събаряне на 8 общински къщи, в които има самонастанили се граждани. Сградите са освидетелствани като опасни и са били отчуждени в периода 1988-1990 година с цел да бъдат реализирани градоустройствени мероприятия, съобщиха от пресцентъра на район "Младост" за Moreto.

Първи арести в скандала КТБ: Задържани са Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор, и главната касиерка на банката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186138

Вече има арестувани и обвинени в скандала в Корпоративна търговска банка.Ето официалното съобщение на прокуратурата:В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на „КТБ“ АД за Вече има арестувани и обвинени в скандала в Корпоративна търговска банка.Ето официалното съобщение на прокуратурата:В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на „КТБ“ АД за

Дъжд с гръмотевици и градушка порази Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ODvtTA7mqto/

Снимки1165

Освен аварията на главния водопровод и липсата на вода днес в  Поморие, изведнъж се изсипа  и силен дъжд, придружен с гръмотевици, градушка и много силен вятър. Счупиха се прозорци, нападаха саксии и други предмети от терасите.  Бурята не пощади дограмата на пенсионерския клуб, разположен на булевард  “Яворов”, която се сгромоляса.На ул.” Проф. Стоянов” , в района на калните бани,  водата бе почти до колене.

Дъжд с гръмотевици

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/i4G3MESFxgM/

Освен аварията на главния водопровод и липсата на вода днес, в  Поморие се изсипа силен дъжд, придружен с гръмотевици и много силен вятър. Счупиха се прозорци, нападаха саксии и други предмети от терасите. Пътните настилки са хлъзгави и мокри. И утре времето ще е с променлива облачност, с вероятност за валежи, вятърът ще е умерен до 5,7 м/с, а температурата на въздуха-от 19 до 26 градуса.

Чобанов успокои в парламента: Хората няма да загубят и стотинка!

http://www.bnews.bg/article-110853

Парламентът и правителството действаме в ускорен порядък, за да създадем новата държавна банка и тя най-бързо да отвори, заяви финансовият министър. Запитан откъде ще дойдат парите, той уточни, че от една страна ще се използва годната част от портфейла на КТБ, т.е. тези кредити, извън 3,5 млрд. лева, които не са под въпрос. Другите източници са Фонда за гарантиране на влоговете в банките и държавата.

Двама арестувани от КТБ, издирват Цветан Василев

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-ktb/dvama-arestuvani-ot-ktb-izdirvat-cvetan-vasilev-6017048

От прокуратурата подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев, който според някои медии се намира в Австрия

Чобанов: Банковият скандал е огромен, от ранга на Мадоф

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186171

Банковият скандал е огромен, от мащаба на този на Мадоф. Това заяви след среща с депутатите от ДПС финансовият министър Петър Чобанов, съобщи БГНЕС.
Министърът се задържа известно време в стаята на ПГ на ДПС и медиите го хванаха, за да даде своята позиция на излизане от нея.
Ясно трябва да се поеме отговорността в тази ситуация и виновниците да Банковият скандал е огромен, от мащаба на този на Мадоф. Това заяви след среща с депутатите от ДПС финансовият министър Петър Чобанов, съобщи БГНЕС. Министърът се задържа известно време в стаята на ПГ на ДПС и медиите го хванаха, за да даде своята позиция на излизане от нея. Ясно трябва да се поеме отговорността в тази ситуация и виновниците да

Двама арестувани от КТБ, издирват Цветан Василев

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/dvama-arestuvani-ot-ktb-izdirvat-cvetan-vasilev-6017048

От прокуратурата подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев, който според някои медии се намира в Австрия

Дават на фермерите 10 млн. лева за имунопрофилактика на животни

http://pik.bg/дават-на-фермерите-10-млн-лева-за-имунопрофилактика-на-животни-news201333.html

Дават на фермерите 10 млн. лева за имунопрофилактика на животни

10 млн. лв. за имунопрофилактика на животни ще бъдат дадени на фермерите, реши Управителния съвет на ДФ „Земеделие”, цитиран от пресцентъра на фонда.

Средствата ще се отпускат по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2014 г. Предстои ДФ „Земеделие”, съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), да изготвят указанията за разпределяна на средствата и прилагане на помощта. Средствата ще се предоставят на ветеринарни лекари, които да извършват диагностични изследвания на животните.

Целта на помощта е да бъдат покрити разходите, които българските фермери извършват за дейностите, свързани с гарантиране здравето на животните и предотвратяването на зарази и епидемии.

Опашка за новия ядрено-магнитен резонанс на "Софиямед", ще работи и в събота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186097

Опашка от пациенти се изви пред отделението по образна диагностика в столичната многопрофилна болница за активно лечение Опашка от пациенти се изви пред отделението по образна диагностика в столичната многопрофилна болница за активно лечение "Софиямед", съобщиха от болницата. Интересът е предизвикан от новия ултрамодерен ядрено-магнитен резонанс, който функционира на територията на болничното заведение от края на месец май. Апаратурата е най-модерната от

Д-р Валери Нецов, "Софиямед": Стерилитетът е лечим!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186105

Все повече млади семейства се сблъскват с проблеми при зачеването. Кои са най-честите причини за безплодието, както и какви са възможности да се Все повече млади семейства се сблъскват с проблеми при зачеването. Кои са най-честите причини за безплодието, както и какви са възможности да се "сдобием" с така мечтаното дете разговаряме с акушер-гинеколога д-р Валери Нецов, завеждащ АГ отделението в МБАЛ "Софиямед": - Д-р Нецов, на какво най-често се дължат проблемите в зачатието

Арестуваха Орлин Русев, шеф на УС на КТБ. Издирват Цветан Василев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186128

В Созопол днес е бил арестуван Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/ да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица, В Созопол днес е бил арестуван Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/ да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица,

Чобанов: Банковият скандал е огромен

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/chobanov-bankoviiat-skandal-e-ogromen-6017047

Министърът на финансите заяви, че ще бъдат защитени всички спестявания на хората в КТБ

Неймар: Още два сантиметра и щях да съм в инвалидна количка

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/11/2341831_neimar_oshte_dva_santimetra_i_shtiah_da_sum_v/?ref=rss


Бразилската футболна звезда Неймар се разплака по време на пресконференция, докато обясняваше колко близо е бил до прекратяване на кариерата. 

Нападателят коментира, че ако ударът на колумбиеца Хуан Сунига в четвъртфиналния мач на световното първенство е бил два сантиметра по-надолу, е щял да бъде парализиран в инвалидна количка.

22-годишният играч на "Барселона" получи контузия в гръбначния стълб, която сложи край на участието му в мондиала. Той все пак се очаква да бъде...

Земеделците получават близо 4, 4 млн. лв. за пропаднали площи

http://www.cross.bg/ploshti-propadnali-litza-1420263.html

София /КРОСС/ Земеделските производители получават близо 4, 4 милиона лева за пропаднали площи през 2013 година. Средствата се отпускат по Схемата за компенсации за пропаднали площи в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2013 г. Помощта ще покрива до 80% от разходите за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година. В случай, че заявените средства надхвърлят одобрения бюджет по схемата, ще се прилага коефициент на редукция за преизчисляване помощта на всеки заявител.По схемата могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители. Помощта ще получават фермерите, които имат издаден протокол за напълно пропаднали площи в следствие на природно бедствие или неблагоприятно климатично условие. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ. Изключение прави щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без редукция.Заявленията за подпомагане ще се приемат в от 10 юли до 1 август 2014 г. областните дирекции на ДФ „Земеделие" по постоянен адрес на физическите лица и по адрес на управление на юридическите лица. Срокът за изплащането на помощта е 15 септември 2014 г.

Ричард Брансън отказва телешкото заради глобалното затопляне

http://curious.actualno.com/Richard-Bransyn-otkazva-teleshkoto-zaradi-globalnoto-zatopljane-news_39036.html

Британският милиардер сър Ричард Брансън е решил да се откаже от консумацията на телешко и говеждо месо, съобщи в."Дейли мейл". По думите на бизнесмена, телешкото винаги е било един от люби...

Цветан Василев обвинява Искров от чужбина, гуверньорът пита дали някой му вярва

http://business.actualno.com/Cvetan-Vasilev-obvinjava-Iskrov-ot-chujbina-guvernioryt-pita-dali-njakoj-mu-vjarva-news_39038.html

"От няколко месеца насам срещу мен е предприета масирана, целенасочена и изключително манипулативна кампания, която се пренесе и върху всичко, което се свързва с моето име. Основната цел на без...

Калфин изригна: Прокуратурата да вкара в затвора всички, замесени в грабежа на КТБ

http://pik.bg/калфин-изригна-прокуратурата-да-вкара-в-затвора-всички-замесени-в-грабежа-на-ктб-news201330.html

Калфин изригна: Прокуратурата да вкара в затвора всички, замесени в грабежа на КТБ

БНБ да прощава, но да не препраща топката за КТБ към политиците. Това коментира във Фейсбук бившият външен министър Ивайло Калфин, след като стана ясно, че Цветан Василев е изтеглил над 205 млн. лева от КТБ преди банката да хлопне кепенци.Как може кредитни досиета за 3.5 милиарда лева просто "да изчезнат"? Как се теглят над 100 милиона евро в брой и БНБ не разбира? Как може да се поддържа доверие в банковата система, като отговорност за нея носела не институция, а един човек - подуправител?, пита Калфин и продължава с въпросите:

Ще повтори ли някой аргументите отпреди 2 години, че не искаме да участваме в европейския банков надзор, защото нашите банки били много по-добре защитени? Ще обясни ли някой мастит представител на българския бизнес, че националният капитал бил много отговорен, а дъщерните дружества на чужди фирми у нас изсмуквали държавата? Кой обръща внимание на очевидно нереалните лихви по депозитите? Кои са големите вложители в КТБ, които са си изтеглили парите в месеца, преди банката да затвори?

Политиците - да стоят на страна. БНБ - да даде отговори на тези въпроси и да си свърши работата за осигуряване на средствата по депозити и разплащателни сметки на гражданите. Прокуратурата - да върне поне изнесените в брой пари и да вкара в затвора всички замесени в този грабеж, зове Калфин. 

1 млн. европейци искат промени в законодателството на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=257656

Европейска инициатива събира 1 млн. подписа, за да инициира промени в законодателството на Европейския съюз (ЕС), свързани с медийната свобода. Инициативата е на организациите "Европейски алтернативи" и "Международния алианс на журналистите".

Новият посланик на ООН за Сирия е Стафан де Мистура

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/11/2341659_noviiat_poslanik_na_oon_za_siriia_e_stafan_de_mistura/?ref=rss


Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун назначи дългогодишният дипломат Стафан де Мистура за нов посланик на международната организация за Сирия, съобщи агенция "Ройтерс".

Той ще е първият заемал поста, който няма да е общ представител на ООН и Арабската лига, а само на Обединените нации. Негов заместник ще бъде  египетският дипломат Рамзи Езелдин Рамзи.

Смяната идва след като в края на май предишният посланик Лахдар Брахими се оттегли от поста. Причината за решението му...

1200 ревизори започват проверки за касови бележки

http://www.vesti.bg/pari/biznes/1200-revizori-zapochvat-proverki-za-kasovi-belezhki-6017046

Глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за юридически лица, укриващи обороти, може да се стигне и до запечатване на търговския обект

Неизвестен оставя биткойн портфейли на различни места в Сан Франциско

http://econ.bg/Новини/Неизвестен-оставя-биткойн-портфейли-на-различни-места-в-Сан-Франциско_l.a_i.555287_at.1.html

Треската да се оставят скрити пари на различни места и после да се съобщава чрез социалните мрежи къде се намират вече се пренесе и в дигиталния...

Петър Чобанов: Банковият скандал е огромен, от ранга на този с Мадоф

http://pik.bg/петър-чобанов-банковият-скандал-е-огромен-от-ранга-на-този-с-мадоф-news201327.html

Петър Чобанов: Банковият скандал е огромен, от ранга на този с Мадоф

Банковият скандал е огромен, от мащаба на този на Мадоф*. Това заяви след среща с депутатите от ДПС финансовият министър Петър Чобанов, съобщи БГНЕС.

Министърът се задържа известно време в стаята на ПГ на ДПС и медиите го хванаха, за да даде своята позиция на излизане от нея.

Ясно трябва да се поеме отговорността в тази ситуация и виновниците да бъдат посочени. Надявам се всички да признаят, тези, които участваха в пропагандирането на конспиративни теории, че те са били безпредметни. Главният прокурор със своите действия ясно защити държавността в тази ситуация, категоричен бе Чобанов.

Прокуратурата е органа, който ще търси отговорността - виждате до какви резултати стига и одита. Това категорично подкрепя действията до този момент по отношение на банката, каза Чобанов.

*Името на Бърнард Мадоф може да остане в историята като името на човека, оглавил най-голямата измамна схема в САЩ. Той е създател на най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва през ноември-декември 2008 г. в САЩ, Ню Йорк в разгара на т.нар. световна финансова криза. От финансовата пирамида са завлечени многобройни нейни клиенти.

Срещу него бяха повдигнати 11 различни обвинения, в това число за пране на пари, измами с ценни книжа и лъжесвидетелстване.

Петър Чобанов: Банковият скандал е огромен, от ранга на Мадоф

http://pik.bg/петър-чобанов-банковият-скандал-е-огромен-от-ранга-на-мадоф-news201327.html

Петър Чобанов: Банковият скандал е огромен, от ранга на Мадоф

Банковият скандал е огромен, от мащаба на този на Мадоф. Това заяви след среща с депутатите от ДПС финансовият министър Петър Чобанов, съобщи БГНЕС.

Министърът се задържа известно време в стаята на ПГ на ДПС и медиите го хванаха, за да даде своята позиция на излизане от нея.

Ясно трябва да се поеме отговорността в тази ситуация и виновниците да бъдат посочени. Надявам се всички да признаят, тези, които участваха в пропагандирането на конспиративни теории, че те са били безпредметни. Главният прокурор със своите действия ясно защити държавността в тази ситуация, категоричен бе Чобанов.

Прокуратурата е органа, който ще търси отговорността - виждате до какви резултати стига и одита. Това категорично подкрепя действията до този момент по отношение на банката, каза Чобанов.

Ивайло Калфин: БНБ да даде отговор на всички въпроси, свързани с КТБ

http://frognews.bg/news_72917/

Много политици и общественици зададоха куп въпроси след като БНБ публично обяви резултатите от проверката на БНБ за състоянието на Корпоративна търговска банка. Ето какво отбеляза бившият външен министър и евродепутат Ивайло Калфин във фейсбук:

Непозната върна изгубените документи на Ноа Уайли

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/nepoznata-vyrna-izgubenite-dokumenti-na-noa-uajli-6017045

Актьорът, известен от сериала "Спешно отделение", бил удивен, когато върнали бързо шофьорската му книжка, намерена от напълно непозната жена

Видео: Водни цветя в центъра на Варна

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/11/2341848_video_vodni_cvetia_v_centura_na_varna/?ref=rss


Сияещи водни цветя украсяват нощем центъра на Варна. Ефектните разноцветни водни стълбове бликат във фонтан, разположен на метри от сградата на общината. Новата атракция набира голяма популярност и десетки хора се събират край нея след залез, за да се насладят на цветната водна феерия и да се снимат за спомен.


Фонтанът е оборудват  е с лед осветление, което обагря водните потоци и в цветовете на българския трибагреник. Осветлението в трите вани на шадравана, разположени по...

Състоянието на здравната каса е същото като преди година, смята Петър Чобанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/11/2341834_sustoianieto_na_zdravnata_kasa_e_sushtoto_kato_predi/?ref=rss


Финансовите резултати на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не са драматично променени в сравнение с 2013-а година, заяви министърът на финансите Петър Чобанов по време на парламентарния контрол, съобщи БНР. Така той застъпи становището на премиера Пламен Орешарски, който преди ден в телевизионно интервю изрази скептицизма си за необходимостта да се отпусне допълнително финансиране на касата.  

Надзорният съвет на НЗОК преди дни внесе предложение за актуализация на бюджета...

Задържани са двама души от КТБ, Цветан Василев ще бъде призован (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/11/2341830_zadurjani_sa_dvama_dushi_ot_ktb_cvetan_vasilev_shte/?ref=rss


Председателят на управителния съвет на КТБ Орлин Русев и главният касиер на банката Маргарита Петрова са били задържани днес във връзка със сигнала от Българска народна банка (БНБ) до прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.

Оттам уточняват, че се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев. Това означава, че срещу Василев ще бъде издадена европейска заповед за арест.
В прессъобщение, озаглавено "Главният прокурор Сотир...

Задържани са член на управителния съвет и главен касиер от КТБ (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/11/2341830_zadurjani_sa_chlen_na_upravitelniia_suvet_i_glaven/?ref=rss


Член на управителния съвет на КТБ Орлин Русев и главният касиер на банката Маргарита Петрова са били задържани днес във връзка със сигнала от Българска народна банка (БНБ) до прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.

Оттам уточняват, че се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев.

В прессъобщение озаглавено "Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка по сигнала на БНБ", който е бил внесен на девети...

Умереното пиене също е вредно за здравето

http://www.vesti.bg/novini/umerenoto-piene-syshto-e-vredno-za-zdraveto-6017052

Пиенето само на две чаши вино на ден е вредно за здравето, установиха британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Арестуваха шефа на УС на КТБ, готвят призовка за Цветан Василев!

http://www.bnews.bg/article-110852

Задържан е Орлин Русев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД. Прокуратурата подготвя и документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев.

Местан: Парламентът да приеме със съгласие банков закон след предложение на БНБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/11/2341829_mestan_parlamentut_da_prieme_sus_suglasie_bankov_zakon/?ref=rss


Ако има необходимост, а такава явно се очертава, парламентът да поеме своята отговорност с нарочен закон, ние ще участваме в разговорите за постигане на съгласие. За това настоя лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента.

По думите му обсъждането предстои, след като станат ясни предложенията на Българската народна банка (БНБ) за законодателни промени, предизвикани от състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ). На пресконференция днес от БНБ обявиха, че лицензът...

Число на деня: Колко тежат 205 887 223 лева и как се изнасят от банка от един човек

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186011

Кой може да носи накуп 205 887 223 лева?
Този въпрос изникна след днешното изявление на Управителния съвет на БНБ.
Ето цитат от него:
"Конкретно - по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния Кой може да носи накуп 205 887 223 лева? Този въпрос изникна след днешното изявление на Управителния съвет на БНБ. Ето цитат от него: "Конкретно - по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния

Чобанов: Положението на НЗОК е аналогично с миналогодишното

http://www.cross.bg/miliona-leva-plashtaniya-1420261.html

/КРОСС/ "Финансовите резултати на Здравната каса не са драматично променени в сравнение с 2013-а година. Състоянието на здравноосигурителната система е аналогично с миналогодишното", заяви министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на питане на депутати от ГЕРБ в парламентарния контрол. "Към 31-ви май се отчита ръст в размера на здравноосигурителните плащания, включително трансферите за болнична помощ в размер на около 169 милиона лева. Дефицитът по бюджета на НЗОК към 31-ви май е 166 милиона лева при дефицит в същия период на миналата година 78 милиона лева, но със същественото уточнение, че 67 милиона лева от посочения дефицит са извършени плащания за неразплатени дейности за месеците октомври и ноември 2013-а, това са плащания от миналата година. Не се твърди, че проблеми няма. Проблеми има, но те не са по-различни от проблемите, които имаше и през миналата година", категоричен бе министърът.  

Навийте ми един телевизор, моля

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/11/2341819_naviite_mi_edin_televizor_molia/?ref=rss


Компанията LG обяви, че ще пусне на пазара гъвкав телевизиоен панел, който е толкова тънък, че може да се навие на руло с диаметър 3 см. До 2017г. смятаме, че ще можем да предложим 60-инчов Ultra HD телевизор, който ще може да се "навива", цитира съобщението Би Би Си.

Подобни екрани бяха демонстрирани от LG по-рано тази година и специалисти смятат, че те могат да се използват за далеч по-творчески занимание от гледането на телевизия.

Новият 18-инчов панел е с резолюция...

Откриха нарушения на 40 плажа

http://www.cross.bg/ivitzi-narysheniya-plazha-1420260.html

/КРОСС/ Необходимо е да се отвори пазарът за водни спасители, тъй като има дефицит по цялото Черноморие. Това предлага министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, която беше в Созопол за инспектиране на плажните ивици. Тя даде за пример курорт Албена, където проблемът с липсата на спасители е решен с наемането на служители от съседна Румъния. От 18 юни до 4 юли са били проверени 97 плажа, по 40 от тях са били констатирани нарушения. Те са свързани най-вече с водното спасяване. На концесионерите е даден 14-дневен срок за отстраняване на проблемите по стопанисваните от тях ивици. Терзиева съобщи, че плажовете по Черноморието, към които това лято не е бил проявен инвеститорски интерес, ще бъдат ангажимент на областните администрации. Големите и дълги ивици ще бъдат парцелирани на по-малки, за да станат атрактивни за инвестиции, предава Дарик.  

Арести в КТБ, прокуратурата ще иска екстрадицията на Цветан Василев

http://www.mediapool.bg/aresti-v-ktb-prokuraturata-shte-iska-ekstraditsiyata-na-tsvetan-vasilev-news222550.html

Арестувани са изпълнителният директор на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Орлин Русев и главният касиер на банката Маргарита Петрова, а за мажоритарния собственик на банката Цветан Василев се иска екстрадиция. Това съобщиха от прокуратурата в петък, малко след като стана ясно, че КТБ ще остане без лиценз, активите й ще отидат в дъщерната й "Креди Агрикол", която пък ще бъде одържавена.   Русев е задържан в петък в Созопол, защото за него има доказателства, че е разпоредил изнасянето от банката на близо 206 милиона лева в полза на мажоритарния собственик Цветан Василев. Главният касиер е Маргарита Петрова е задържана още в четвъртък вечерта, защото е извадила парите от трезора и ги е връчила в чували на Цветан Василев.   Няколко часа преди прокуратурата от БНБ съобщиха, че парите са дадени на Василев само срещу бележка за платежно нарежда на 19 юни, ден преди банката да бъде поставена под особен надзор.   От държавното обвинения допълват, че вече подготвят документите за искане на екстрадицията в България за самия Цветан Василев по реда на международната правна помощ. В съобщението не пише къде точно в чужбина се намира банкерът, но по последна информация той се намираше във Виена.   Прокуратурата съобщава, че на 9 юли (преди два дни) управителят на БНБ Иван Искров е предал на Сотир Цацаров сигнал с документи, който свидетелства за изтеглените от Цветан Василев пари. Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ.   От съобщението на държавното обвинение се разбра, че докладът от одита на БНБ все още не е постъпил в прокуратурата. Когато това стане, той ще бъде приобщен към делото срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев за неупражнен контрол върху отпускането на кредити от КТБ.   Цветлин Йовчев: Има данни за тежко криминално престъпление   "Има данни за извършено тежко криминално престъпление по отношение на КТБ, което се разследва. Не мога да ви кажа друго към момента", това обяви в кулоарите на парламента в петък вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той призна, че няма данни дали банкерът е обявен вече за издирване.   "Към момента няма данни, че в резултат на процесите в КТБ ще се появи по един или друг начин заплаха за националната сигурност – това е прекалено пресилено", каза още МВР шефът, уточнявайки, че "от кого е извършено (престъплението), ще каже разследването, но явно липсват пари".   "Не съм казал срещу кого е (разследването). Има досъдебно производство в момента и се разследва престъпление. Явно липсват пари. Пари, които е трябвало да бъдат в трезора, но не са там. Оттук нататък отговор може да даде само наблюдаващият прокурор. Ще се разследва и това имах предвид преди известно време, когато казах, че ситуацията е коренно различна в тази банка от ситуацията в другите банки, които в резултат на една криминална атака бяха поставени под заплаха. Всички данни за извършени престъпления ще бъдат разследвани. Мога да ви уверя в това нещо. Нищо няма да остане, без да бъдат предприети всички необходими действия", увери Йовчев.   Министърът намекна, че "трябва да се мисли" към евентуалното връщане на наказателната отговорност при раздаване на необезпечени кредити. Направи обаче и уговорката, че "не мога да се ангажирам с конкретен отговор на този въпрос, защото по мнението на много експерти предприемането на такива мерки би могло да се тълкува по различен начин и да затрудни чисто търговският пазар".   "Раздаването на кредитите е един процес, при който се отчита определен риск. Мисля, че ситуацията от последните месеци, която ни сполетя, изисква да се направи много внимателно прочитане на законодателството и текстовете от НК", заключи Цветлин Йовчев.   В момента парламентът обсъжда евентуални промени на Наказателния кодекс, които да криминализират публичното разпространяване на неверни твърдения за състоянието на банковата система. Те бяха предложени от БНБ и внесени за разглеждане от депутата от ДПС Йордан Цонев. Правната комисия вече ги одобри на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС.   Срещу въпросните промени обаче се обявиха множество неправителствени и правозащитни организации, тъй като част от предложените от БНБ текстове на практика забраняват всякакво говорене за дейността на банките, което според експерти пряко застрашава свободата на словото. Депутатите от ГЕРБ и ДПС обаче държат те да бъдат вкарани в НК, макар и с известни корекции.

Арести в КТБ, прокуратурата иска екстрадицията на Цветан Василев

http://www.mediapool.bg/aresti-v-ktb-prokuraturata-iska-ekstraditsiyata-na-tsvetan-vasilev-news222550.html

Арестувани са изпълнителният директор на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Орлин Русев и главният касиер на банката Маргарита Петрова, а за мажоритарния собственик на банката Цветан Василев се иска екстрадиция. Това съобщиха от прокуратурата в петък, малко след като стана ясно, че КТБ ще остане без лиценз, активите й ще отидат в дъщерната й "Креди Агрикол", която пък ще бъде одържавена.   Русев е задържан в петък в Созопол, защото за него има доказателства, че е разпоредил изнасянето от банката на близо 206 милиона лева в полза на мажоритарния собственик Цветан Василев. Главният касиер е Маргарита Петрова е задържана още в четвъртък вечерта, защото е извадила парите от трезора и ги е връчила в чували на Цветан Василев.   Няколко часа преди прокуратурата от БНБ съобщиха, че парите са дадени на Василев само срещу бележка за платежно нарежда на 19 юни, ден преди банката да бъде поставена под особен надзор.   От държавното обвинения допълват, че вече подготвят документите за искане на екстрадицията в България за самия Цветан Василев по реда на международната правна помощ. В съобщението не пише къде точно в чужбина се намира банкерът, но по последна информация той се намираше във Виена.   Прокуратурата съобщава, че на 9 юли (преди два дни) управителят на БНБ Иван Искров е предал на Сотир Цацаров сигнал с документи, който свидетелства за изтеглените от Цветан Василев пари. Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ.   От съобщението на държавното обвинение се разбра, че докладът от одита на БНБ все още не е постъпил в прокуратурата. Когато това стане, той ще бъде приобщен към делото срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев за неупражнен контрол върху отпускането на кредити от КТБ.   Цветлин Йовчев: Има данни за тежко криминално престъпление   "Има данни за извършено тежко криминално престъпление по отношение на КТБ, което се разследва. Не мога да ви кажа друго към момента", това обяви в кулоарите на парламента в петък вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той призна, че няма данни дали банкерът е обявен вече за издирване.   "Към момента няма данни, че в резултат на процесите в КТБ ще се появи по един или друг начин заплаха за националната сигурност – това е прекалено пресилено", каза още МВР шефът, уточнявайки, че "от кого е извършено (престъплението), ще каже разследването, но явно липсват пари".   "Не съм казал срещу кого е (разследването). Има досъдебно производство в момента и се разследва престъпление. Явно липсват пари. Пари, които е трябвало да бъдат в трезора, но не са там. Оттук нататък отговор може да даде само наблюдаващият прокурор. Ще се разследва и това имах предвид преди известно време, когато казах, че ситуацията е коренно различна в тази банка от ситуацията в другите банки, които в резултат на една криминална атака бяха поставени под заплаха. Всички данни за извършени престъпления ще бъдат разследвани. Мога да ви уверя в това нещо. Нищо няма да остане, без да бъдат предприети всички необходими действия", увери Йовчев.   Министърът намекна, че "трябва да се мисли" към евентуалното връщане на наказателната отговорност при раздаване на необезпечени кредити. Направи обаче и уговорката, че "не мога да се ангажирам с конкретен отговор на този въпрос, защото по мнението на много експерти предприемането на такива мерки би могло да се тълкува по различен начин и да затрудни чисто търговският пазар".   "Раздаването на кредитите е един процес, при който се отчита определен риск. Мисля, че ситуацията от последните месеци, която ни сполетя, изисква да се направи много внимателно прочитане на законодателството и текстовете от НК", заключи Цветлин Йовчев.   В момента парламентът обсъжда евентуални промени на Наказателния кодекс, които да криминализират публичното разпространяване на неверни твърдения за състоянието на банковата система. Те бяха предложени от БНБ и внесени за разглеждане от депутата от ДПС Йордан Цонев. Правната комисия вече ги одобри на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС.   Срещу въпросните промени обаче се обявиха множество неправителствени и правозащитни организации, тъй като част от предложените от БНБ текстове на практика забраняват всякакво говорене за дейността на банките, което според експерти пряко застрашава свободата на словото. Депутатите от ГЕРБ и ДПС обаче държат те да бъдат вкарани в НК, макар и с известни корекции.

МВР разследва тежко престъпление в Корпоративна банка

http://www.mediapool.bg/mvr-razsledva-tezhko-prestaplenie-v-korporativna-banka-news222550.html

"Има данни за извършено тежко криминално престъпление по отношение на КТБ, което се разследва. Не мога да ви кажа друго към момента." Това обяви в кулоарите на парламента в петък вътрешният министър Цветлин Йовчев, след като БНБ съобщи, че мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил чрез трето лице над 100 млн. евро кеш. Запитан дали банкерът, който по неофициални данни не се е прибирал в България, откакто КТБ бе поставена под специален надзор и активите й бяха замразени, е обявен за издирване, Йовчев каза лаконично, че нямал такива данни. "Към момента няма данни, че в резултат на процесите в КТБ ще се появи по един или друг начин заплаха за националната сигурност – това е прекалено пресилено", каза още МВР шефът, уточнявайки, че "от кого е извършено (престъплението), ще каже разследването, но явно липсват пари". "Да, разследва се, ще се разследва и това имах предвид преди известно време, когато казах, че ситуацията е коренно различна в тази банка от ситуацията по другите банки, които в резултат на една криминална атака бяха поставени под заплаха. Всички данни за извършени престъпления ще бъдат разследвани, мога да ви уверя в това нещо. Нищо няма да остане без да бъдат предприети всички необходими действия", увери Йовчев. Министърът намекна, че "трябва да се мисли" към евентуалното връщане на наказателната отговорност при раздаване на необезпечени кредити. Направи обаче и уговорката, че "не мога да се ангажирам с конкретен отговор на този въпрос, защото по мнението на много експерти предприемането на такива мерки би могло да се тълкува по различен начин и да затрудни чисто търговският пазар". "Раздаването на кредитите е един процес, при който се отчита определен риск. Мисля, че ситуацията от последните месеци, която ни сполетя, изисква да се направи много внимателно прочитане на законодателството и текстовете от НК", заключи Цветлин Йовчев. В момента парламентът обсъжда евентуални промени на Наказателния кодекс, които да криминализират публичното разпространяване на неверни твърдения за състоянието на банковата система. Те бяха предложени от БНБ и внесени за разглеждане от депутата от ДПС Йордан Цонев. Правната комисия вече ги одобри на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Срещу въпросните промени обаче се обявиха множество неправителствени и правозащитни организации, тъй като част от предложените от БНБ текстове на практика забраняват всякакво говорене за дейността на банките, което според експерти пряко застрашава свободата на словото. Депутатите от ГЕРБ и ДПС обаче държат те да бъдат вкарани в НК, макар и с известни корекции.

Намериха шамански амулет в Полша

http://econ.bg/Новини/Намериха-шамански-амулет-в-Полша_l.a_i.555328_at.1.html

Археолози попаднаха на изумителна находка. Те намериха амулет от метеорит на 9000 години в праисторическо жилище на шаман в Полша, съобщи Daily...

Бъчварова: Греков носи отговорност за фонд "Земеделие"

http://econ.bg/Новини/Бъчварова-Греков-носи-отговорност-за-фонд-Земеделие-_l.a_i.555334_at.1.html

Комисията по земеделието обяви своето становище, в което постави на внимание въпросите, засягащи блокирането на работа на фонд „Земеделие“. ...

Мними служители на НОИ измамиха пенсионер

http://www.moreto.net/novini.php?n=257665

79-годишен мъж е станал жертва на измама вчера, съобщиха от полицията за Moreto.net. Три неизвестни лица, на улицата, в близост до дома на потърпевшия, са установили контакт с него и са се представили за служители на НОИ – Варна. Те му поискали депозит, като му обяснили, че ще получи помощи, чийто размер зависел от депозита.

Как да определим недостига на витамини?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4185493

През преходните сезони, когато слънцето ту препича, ту се крие зад облаците, много често се чувстваме унили и изморени. Работоспособността ни е под критичния минимум, а настроение нямаме никакво. Естествено отдаваме това неразположение на умора, липса на чист въздух, заседналия начин на живот,... А причината може да е много банална - липса на През преходните сезони, когато слънцето ту препича, ту се крие зад облаците, много често се чувстваме унили и изморени. Работоспособността ни е под критичния минимум, а настроение нямаме никакво. Естествено отдаваме това неразположение на умора, липса на чист въздух, заседналия начин на живот,... А причината може да е много банална - липса на

Рашидов внесе в прокуратурата анонимно писмо за "грабеж" на КТБ

http://www.mediapool.bg/rashidov-vnese-v-prokuraturata-anonimno-pismo-za-grabezh-na-ktb-news222549.html

Високопоставени служители на Корпоративна търговска банка (БНК), близки до мажоритарния й собственик Цветан Василев, са направили схема с него, при която от банката са изнесени 1.7 милиарда лева кеш само за 27 дни преди тя да бъде поставена под надзора на БНБ.   Това се твърди в анонимно писмо, получено от депута от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов, което той внесе в петък в прокуратурата. Преди да влезе в Съдебната палата той разказа накратко пред журналистите какво е съдържанието му, отправяйки "колосална молба" – "нека да запазя все пак това, което ме помолиха адвокатите, те самите ми казаха до къде мога да ви го казвам, защото оттук нататък вътре детайлите са наистина фрапиращи – става въпрос за един, наистина, грабеж на собствената си банка, но на чужди пари".   Анонимните твърдения, огласени от Рашидов, се разминават с обявените междувременно от БНБ констатации на одита, според които Цветан Василев е изтеглил от КТБ чрез трето лице над 100 млн. евро кеш в деня преди банката да бъде затворена на 20 юни.   "Тука е описано за един грабеж тотално на г-н Василев – собствената му банка... В рамките на 27 дена този грабеж е подготвен. Онова, което е фрапиращо и мога да си позволя да го кажа, защото оттук нататък мисля, че детайлите г-н Цацаров трябва да прави диктовката... Тука са описани полетите на частния самолет (на Василев), които са циркулирали, начинът, по който са изкарвани пари в рамките на милиард и 700 (милиона) лева, като само около 1 милиард са изнесени в деня, когато опашките бяха до Съюза на писателите на ул. "Ангел Кънчев" (централата на КТБ). Когато в 11.00 часа той е помолил да влязат синдици в банката – в рамките на тези 2-3 часа 1 милиард са изнесени", разказа депутатът.   Попитан как си обяснява факта, че точно той е получил въпросната анонимка, Рашидов предположи, че причината са публичните му изказвания по темата. След влизането на квестори на БНБ в банката и замразяването на активите й лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че скулпторът щял да се самоубие, ако спестяванията му "изгорят". Впоследствие ексминистърът на няколко пъти коментира с притеснение ситуацията в КТБ пред медиите.   "Адресирано е до мене с молба като гражданин и депутат наистина да взема отношение, няма нищо странно. През нощта е пуснато, предполагам. Явно е анонимно от страх, но предполагам, че детайлите са такива, че много... Аз просто истински ви моля – моето задължение като гражданин – трябва да го предам на съответните органи, които да... Оттук нататък хубаво е това писмо да не се замете и да се пита г-н Цацаров как се движи. Разбира се истинността на всичко това трябва да излезе", добави Рашидов.   Попитан дали има опасения, че писмото може да е част от кампанията на депутата от ДПС Делян Пеевски срещу доскорошния му съдружник Василев, с когото влязоха в открит конфликт през последните седмици, скулпторът заяви: "Нищо не мога да допускам".   Той искрено се подразни от въпрос на Mediapool – защо е започнал толкова често да коментира Василев и Пеевски, както и процесите в КТБ, едва след като ГЕРБ падна от власт.   "Откъде да знам какво става в банката, като бях министър, аз не си пия кафе с Делян Пеевски и не го познавам лично. Занимавах се с култура и с моите скулптури в моето ателие", отсече депутатът от опозицията, който наскоро коментира, че щом още е в ГЕРБ, значи партията не била влязла в сделка с ДПС.   "Може ли да ми задавате така въпроса, с това се занимавах, разбира се, с какво се занимава един художник?! Да, денем ходех на работа, вечер до 1.00 – 2.00 си правих скулптурата и си правих изложби по света, к'ъв ми е проблемът?! 'Ма как министърът на културата... Има си МВР, има си министерства, има си оторизирани министерства... Задавате ми излишни въпроси на мене! Аз, ако бях на вътрешните работи, досега щях да проверя къде са тея хора", нервно добави Рашидов, запитан не е ли имал представа кои са Пеевски и Василев, когато е решил да си вложи спестяванията точно в КТБ.   "Не съм знаел бе колежке... Ми от 6 месеца (си държи парите в КТБ), приятели казват – там дават по-добри лихви и аз... Моят интерес е да получа по-добри лихви, това е. Какъв отговор да ви дам", заключи скулпторът, допълвайки, че не е работа на вложителите да проверяват състоянието на дадена банка, а на държавата.

Вежди Рашидов внесе в прокуратурата анонимно писмо за "грабеж" на КТБ

http://www.mediapool.bg/vezhdi-rashidov-vnese-v-prokuraturata-anonimno-pismo-za-grabezh-na-ktb-news222549.html

Високопоставени служители на Корпоративна търговска банка (БНК), близки до мажоритарния й собственик Цветан Василев, са направили схема с него, при която от банката са изнесени 1.7 милиарда лева кеш само за 27 дни преди тя да бъде поставена под надзора на БНБ.   Това се твърди в анонимно писмо, получено от бившия културен министър и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, което той внесе в петък в прокуратурата. Преди да влезе в Съдебната палата той разказа накратко пред журналистите какво е съдържанието му, отправяйки "колосална молба" – "нека да запазя все пак това, което ме помолиха адвокатите, те самите ми казаха до къде мога да ви го казвам, защото оттук нататък вътре детайлите са наистина фрапиращи – става въпрос за един, наистина, грабеж на собствената си банка, но на чужди пари".   Анонимните твърдения, огласени от Рашидов, сериозно се разминават с обявените междувременно констатации на БНБ, според които Цветан Василев е изтеглил от КТБ чрез трето лице над 100 млн. евро кеш.   "Тука е описано за един грабеж тотално на г-н Василев – собствената му банка... В рамките на 27 дена този грабеж е подготвен. Онова, което е фрапиращо и мога да си позволя да го кажа, защото оттук нататък мисля, че детайлите г-н Цацаров трябва да прави диктовката... Тука са описани полетите на частния самолет (на Василев), които са циркулирали, начинът, по който са изкарвани пари в рамките на милиард и 700 (милиона) лева, като само около 1 милиард са изнесени в деня, когато опашките бяха до Съюза на писателите на ул. "Ангел Кънчев" (централата на КТБ). Когато в 11.00 часа той е помолил да влязат синдици в банката – в рамките на тези 2-3 часа 1 милиард са изнесени", разказа депутатът.   Попитан как си обяснява факта, че точно той е получил въпросната анонимка, Рашидов предположи, че причината са публичните му изказвания по темата. След влизането на квестори на БНБ в банката и замразяването на активите й лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че скулпторът щял да се самоубие, ако спестяванията му "изгорят". Впоследствие ексминистърът на няколко пъти коментира с притеснение ситуацията в КТБ пред медиите.   "Адресирано е до мене с молба като гражданин и депутат наистина да взема отношение, няма нищо странно. През нощта е пуснато, предполагам. Явно е анонимно от страх, но предполагам, че детайлите са такива, че много... Аз просто истински ви моля – моето задължение като гражданин – трябва да го предам на съответните органи, които да... Оттук нататък хубаво е това писмо да не се замете и да се пита г-н Цацаров как се движи. Разбира се истинността на всичко това трябва да излезе", добави Рашидов.   Попитан дали има опасения, че писмото може да е част от кампанията на депутата от ДПС Делян Пеевски срещу доскорошния му съдружник Василев, с когото влязоха в открит конфликт през последните седмици, скулпторът заяви: "Нищо не мога да допускам".   Той искрено се подразни от въпрос на Mediapool – защо е започнал толкова често да коментира Василев и Пеевски, както и процесите в КТБ, едва след като ГЕРБ падна от власт.   "Откъде да знам какво става в банката, като бях министър, аз не си пия кафе с Делян Пеевски и не го познавам лично. Занимавах се с култура и с моите скулптури в моето ателие", отсече депутатът от опозицията, който наскоро коментира, че щом още е в ГЕРБ, значи партията не била влязла в сделка с ДПС.   "Може ли да ми задавате така въпроса, с това се занимавах, разбира се, с какво се занимава един художник?! Да, денем ходех на работа, вечер до 1.00 – 2.00 си правих скулптурата и си правих изложби по света, к'ъв ми е проблемът?! 'Ма как министърът на културата... Има си МВР, има си министерства, има си оторизирани министерства... Задавате ми излишни въпроси на мене! Аз, ако бях на вътрешните работи, досега щях да проверя къде са тея хора", нервно добави Рашидов, запитан не е ли имал представа кои са Пеевски и Василев, когато е решил да си вложи спестяванията точно в КТБ.   "Не съм знаел бе колежке... Ми от 6 месеца (си държи парите в КТБ), приятели казват – там дават по-добри лихви и аз... Моят интерес е да получа по-добри лихви, това е. Какъв отговор да ви дам", заключи скулпторът, допълвайки, че не е работа на вложителите да проверяват състоянието на дадена банка, а на държавата.

Около 200 души излязоха на протест #БАНКwithme

http://www.mediapool.bg/okolo-200-dushi-izlyazoha-na-protest-bankwithme-news222548.html

Около 200 души се събраха на протест пред сградата на Българската народна банка (БНБ) в София в петък и поискаха оставката на управителния съвет на БНБ, включително и на управителя й Иван Искров.   Протестиращите скандираха "оставка", свириха със свирки, биха барабани и развяваха българското знаме и това на Европейския съюз. Полицейското присъствие бе засилено.   Протестиращите носеха голям плакат с надпис "Не ни стига оставка де факто, искаме оставка де юре".   Протестът #БАНКwithme беше организиран във Фейсбук с начален час 18.30 часа пред сградата на БНБ.   "Нагло, безпардонно, непочтено псевдо-управление и уж-надзор над финансовата система позволи създаването, храненето и поддържането на уроди, колоси на глинени крака. Цената я плащаме всички. На площада, днес!   Утре е късно, Утре е днес!", посочват организаторите в социалната мрежа.

Протест #БАНКwithme в петък пред БНБ

http://www.mediapool.bg/protest-bankwithme-v-petak-pred-bnb-news222548.html

Протест #БАНКwithme се организира във Фейсбук . Събитието е насрочено за 18.30 часа пред сградата на БНБ. "Нагло, безпардонно, непочтено псевдо-управление и уж-надзор над финансовата система позволи създаването, храненето и поддържането на уроди, колоси на глинени крака. Цената я плащаме всички. На площада, днес! Утре е късно, Утре е днес!", посочват организаторите в социалната мрежа.

Чобанов: Банковият скандал е огромен, от мащаба на Мадоф

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4186088

Банковият скандал е огромен, от мащаба на този на Мадоф. Това заяви след среща с депутатите от ДПС финансовият министър Петър Чобанов, съобщи БГНЕС.
Министърът се задържа известно време в стаята на ПГ на ДПС и медиите го хванаха, за да даде своята позиция на излизане от нея.
Ясно трябва да се поеме отговорността в тази ситуация и виновниците да Банковият скандал е огромен, от мащаба на този на Мадоф. Това заяви след среща с депутатите от ДПС финансовият министър Петър Чобанов, съобщи БГНЕС. Министърът се задържа известно време в стаята на ПГ на ДПС и медиите го хванаха, за да даде своята позиция на излизане от нея. Ясно трябва да се поеме отговорността в тази ситуация и виновниците да

Русофилите в БСП се обединиха

http://www.cross.bg/rysofilite-izbirateli-politika-1420258.html

/КРОСС/ Инициаторите на „Обединение на русофилите в БСП" дадоха специална пресконференция днес, където представиха по-задълбочено своите възгледи. Документи за създаването на ново обединение в БСП - на русофилите в партията, вече са внесени в деловодството на Националния съвет. Член 34 от устава на партията позволява създаването на такива обединения. Ето и декларацията на Инициативния съвет за създаване на „Обединение на русофилите в БСП": "Днес доверието на левите избиратели към БСП силно ерозира. Основната причина е наличието на несъответствие между поведението на БСП и ценностите на нейните членове и избиратели. В това несъответствие включваме: - Приемането на евроатлантическите политики като цивилизационен избор, евроатлантическата политика е геополитически избор, който не противоречи на отношенията ни с Русия; - Въвличането на БСП, от европейски среди и НАТО, във враждебно отношение към Русия; - Управленски действия, възприемани като резултат от директен американски натиск; - Безпринципни компромиси с различни политически сили; - Кадрова политика, обслужваща корпоративни интереси; - Непоследователно отношение към програмни постановки на БСП, в които включваме и действия в областта на външната, икономическата и социалната политика

Местан: Не поставям въпроса за отговорността на Иван Искров!

http://www.bnews.bg/article-110850

Ние трябва да решим едновременно два въпроса. Първият е да гарантираме интереса на невинните граждани, но вторият грамаден проблем е превенцията на риска да няма занапред подобни изкушения, ако такива е имало и ако заради изкушения нечии, сме стигнали до това положение да ангажираме всички ресурси на българската държава, за да гарантираме интереса на гражданите, т.е. цялата строгост на закона, заяви пред медиите в парламента Лютви Местан и добави: Може би, когато се реализира и този втори аспект, ще получите отговор на въпроса - кой крив, кой прав, кой виновен, кой невинен?

Как новината на БНБ за КТБ отекна в социалната мрежа Фейсбук

http://www.cross.bg/banka-sotzialnata-mrezha-1420259.html

/КРОСС/Корпоративна търговска банка ще бъде дадена на главния прокурор заради действия, несъвместими със закона и навеждащи на мисълта за злоупотреби. Лицензът на банката ще бъде отнет, но всички средства и сметки на граждани и фирми ще бъдат защитени и прехвърлени към дъщерното дружество "Креди Агрикол"-България. Дружеството разполага с добре управляван финансов портфейл, а БНБ ще го одържави и оздрави. "Креди Агрикол" ще бъде преименувана. Това обяви управителят на Централната банка Иван Искров. На брифинг пред избрани медии бяха оповестени резултатите от проверката на одиторите в двете банки Как новината отекна в социалната мрежа Фейсбук? Май държавата трябва да "национализира" БНБ, да уволни и заключи Искров - протежето на покойния Кюлев, когото цар и мутра калесаха на този пост, за да мирясаме, коментира Богомил Бонев. Искров е за затвора. Изпълнители на мръсни поръчки като него трябва да бъдат съдени, за да служат за пример на другите. Трябва да се почва от малкото и да се стигне до голямото - краен е в позицията си и журналистът Явор Дачков. И само не ми казвайте, че Герб нямат нищо общо... - пише Десислав Чуколов от "Атака".  Мария Капон пише: Разтревожената ни държава не можа да измисли нищо срещу опита хората да знаят истината и в банките, и спрямо поведението на политическите сили и мина към мека или откровена цензура! Истината ще се знае, каквото и да струва това

Софийска филхармония отбелязва 150-ия юбилей на Петър Дънов с концерт днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/11/2341818_sofiiska_filharmoniia_otbeliazva_150-iia_jubilei_na/?ref=rss


По случай 150-тата годишнина от рождението на Петър Дънов, основателят на религиозно-философското учение и движение за езотерично християнство, известно у нас и по света като Бялото братство, "Софийска филхармония" ще изнесе тържествен концерт в зала "България" от 19 ч. тази вечер, съобщи издателството на Братството.

В програмата са вкличени произведения на самия Дънов и Йохан Себастиан Бах, изпълнени от Софийска филхармония, Филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и солистите...

С децата в почивните дни (12 и 13 юли)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/07/11/2341623_s_decata_v_pochivnite_dni_12_i_13_juli/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg. СЪБОТА:

- София - Следващо ателие на "Био игри" в Националния исторически музей е на тема "Направи човешко...

Как новината на БНБ за КТБ отекна в социалната мрежа Фейсбук

http://www.cross.bg/iskrov-mrezha-feiisbyk-1420259.html

/КРОСС/Корпоративна търговска банка ще бъде дадена на главния прокурор заради действия, несъвместими със закона и навеждащи на мисълта за злоупотреби. Лицензът на банката ще бъде отнет, но всички средства и сметки на граждани и фирми ще бъдат защитени и прехвърлени към дъщерното дружество "Креди Агрикол"-България. Дружеството разполага с добре управляван финансов портфейл, а БНБ ще го одържави и оздрави. "Креди Агрикол" ще бъде преименувана. Това обяви управителят на Централната банка Иван Искров. На брифинг пред избрани медии бяха оповестени резултатите от проверката на одиторите в двете банки Как новината отекна в социалната мрежа Фейсбук Май държавата трябва да "национализира" БНБ, да уволни и заключи Искров - протежето на покойния Кюлев, когото цар и мутра калесаха на този пост, за да мирясаме, коментира Богомил Бонев. Искров е за затвора. Изпълнители на мръсни поръчки като него трябва да бъдат съдени, за да служат за пример на другите. Трябва да се почва от малкото и да се стигне до голямото - краен е в позицията си и журналистът Явор Дачков. Мария Капон пише: Разтревожената ни държава не можа да измисли нищо срещу опита хората да знаят истината и в банките, и спрямо поведението на политическите сили и мина към мека или откровена цензура! Истината ще се знае, каквото и да струва това

Учени разработват пръстен, който да помогне на слепи и хора с увредено зрение да четат

http://www.cross.bg/hora-pomogne-fingerreader-1420257.html

/КРОСС/Учени в технологичния институт в Масачузец работят върху направата на пръстен, който да помогне на слепи и хора с увредено зрение да четат, съобщи huffingtonpost.com. Устройството, „FingerReader", ще се поставя на показалеца. Камера ще сканира текста, а синтезиран глас ще го изговаря. Пръстенът ще вибрира при отклоняване от текста. Пръстенът ще помага на хора с увредено зрение да четат книги, списания, вестници, менюта в ресторанти и т.н. Той няма да замени брайловото писмо, а просто ще бъде допълнителна опция. Все още обаче предстои работа по проекта. Устройството не е пригодно за тъчскрийн, а това би било пречка при използването на таблети, електронни четци и особено мобилни телефони. „FingerReader" не би бил напълно практичен, ако може да се използва единствено за печатни материали. Също така още не е намерено решение за хора, които освен проблеми със зрението, имат увреждания и на слуха. Все пак учените смятат, че скоро изобретението ще бъде на пазара. Те планират то да не е на висока цена, за да може да влезе в масова употреба. Джери Бериър, 62-годишен, който е роден сляп, чака с нетърпение излизането на „FingerReader". Той коментира: „Когато вляза в лекарски кабинет, има документи, които бих искал да прочета, преди да подпиша. Искам да мога да получавам същата информация като тези, които виждат, независимо как..

80 нарушения по плажовете регистрирани за месец

http://econ.bg/Новини/80-нарушения-по-плажовете-регистрирани-за-месец_l.a_i.555324_at.1.html

Общо 80 нарушения са регистрирани за един месец при проверките на 97 морски плажа. Това обяви регионалният министър Десислава Тервиева по време на...

Брендън Роджърс: Направихме всичко възможно да задържим Суарес

http://football.actualno.com/Brendyn-Rodjyrs-Napravihme-vsichko-vyzmojno-da-zadyrjim-Suares-news_39029.html

Мениджърът на Ливърпул Брендън Роджърс заяви, че ръководството на английския тим е направило всичко възможно, за да запази Луис Суарес в отбора. Както е известно, уругвайският национал премина в Бар...

Неймар присъства на тренировка на Бразилия

http://football.actualno.com/Nejmar-prisystva-na-trenirovka-na-Brazilija-news_39030.html

Бразилската звезда Неймар коментира пред медиите, че ще подкрепи съотборниците си в Барселона – Лионел Меси и Хавиер Масчерано във финала на 13 юни, когато Аржентина играе с Германия. Бр...

Подадоха сигнал срещу Портних за злоупотреба с 4,5 млн. лева

http://varna.actualno.com/Podadoha-signal-sreshtu-Portnih-za-zloupotreba-s-45-mln-leva-news_39032.html

Сигнал до прокуратурата беше подаден срещу кмета на Варна Иван Портних. В сигнала се посочва, че Портинх е опитал да облагодетелства определена фирма с обществена поръчка от 4,5 млн. лева, натискайки ...

Без отговор на въпроса попада ли Бареков в "неизвестните 3,5 млрд. лева кредити" на КТБ

http://politics.actualno.com/Bez-otgovor-na-vyprosa-popada-li-Barekov-v-neizvestnite-35-mlrd-leva-krediti-na-KTB-news_39033.html

Вярно ли е, че политически партии са финансирани от Корпоративна търговска банка и кредитите попадат в числото на тези 3,5 млрд. лева, за които не е известно дали са лоши заеми и подробности около тях...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване