Седмица след унищожителната градушка квартали в София са непочистени

http://www.mediapool.bg/sedmitsa-sled-unishtozhitelnata-gradushka-kvartali-v-sofiya-sa-nepochisteni-news222653.html

Седмица след унищожителната градушка в София редица квартали стоят непочистени, въпреки че столичани старателно са помели пред блоковете си и са събрали на купчина натрошените клони, отпадъци и боклуци. За това сигнализираха читатели на Mediapool.   Тревожно е, че непочистени остават дори паркове и градини, като децата играят сред боклука. Такъв е случаят с парка около културния дом "Красно село", както и градинката до бившата сграда на ГУСВ, в която трябва да се нанесе Районния съд.   Градината е почистена, като отпадъците стоят на купчина и няма кой да ги вдигне. Единият бор, който беше прекършен от бурята, все още не е отрязан и създава предпоставка от тежък инцидент.   Най-тревожното обаче е, че оставеният боклук сее вече зарази. Масово са плъзнали бълхи и въшки, деца се разболяха, оплакаха се майки от парка пред Mediapool.   Непочистена е улицата от отпадъка дори пред кварталната детска градина 114, където сутрин постъпват десетки деца, оплакаха се родители.   Според съобщение на Столична община от 11 юли приоритетно се почистват зелените площи, които се намират по протежение на уличната мрежа, както и алеите на парковете от периферията към центъра.   Продължава и почистването от наноси и миене на основната улична мрежа, както и миенето на карета от улици в централната градска част. На сайта на Столична община не е публикун график кога почистващите фирми ще стигнат да вдигнат натрупаните отпадъци от кварталите "Лагера" и "Бъкстон".

Медици: Канабисът може да унищожава рака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192487

Канабисът може да стане убиец на раковите клетки благодарение на активната си съставка тетрахидроканабинол. 
Именно тази съставка може да се използва като противоракова терапия, твърди британското списание "Медикал нюз тудей". 
Изследвания установили, че съединението забавя растежа на туморните клетки, Канабисът може да стане убиец на раковите клетки благодарение на активната си съставка тетрахидроканабинол.  Именно тази съставка може да се използва като противоракова терапия, твърди британското списание "Медикал нюз тудей".  Изследвания установили, че съединението забавя растежа на туморните клетки,

В Мъглиж пазят полезни изкопаеми с уникална световна стойност

http://www.cross.bg/stoiinost-ynikalna-ryda-1420835.html

/КРОСС/32 полезни изкопаеми с уникална световна стойност съставят музейната сбирка в читалището вград Мъглиж. Експонатите са дарени от българския геолог академик Йовчо Смилов Йовчев през 1983 г.  Роден през 1902 г. в Мъглиж геолог прави дарение от 555 експоната - различни полезни изкопаеми, които до откриването на музея през месец май 1984 г., достигат 1060 броя. Една част от тях - 32 на брой, са с уникална стойност за България и световната наука: сулфидни метални друзи - галенит, оловна руда с едри кристали, компактен свалерит - цинкова руда, красива медна руда от азурит и малахит, сбирка от кварцови и оловно-цинкови друзи, окварзени сулфидни руди, голяма слюда московит, самородно злато и др.  

Задържаха 54-годишен варненец със 130 растения канабис

http://www.moreto.net/novini.php?n=258031

54-годишен варненец е задържан за отглеждане на марихуана, съобщиха от полицията за Moreto.net. На 14 юли около 10:55 часа, в с. Приселци, общ. Аврен, в момент на поливане на насажденията от вида на конопа е задържан Б.С. на 54 г. от гр.

11 са загиналите след авария в метрото на Москва, над 200 пострадали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192556

Единадесет са вече загиналите при авария в московското метро, съобщи РИА Новости.
Според зам.-кмета на Пьотр Бируков медицинска помощ са потърсили 149 души, от тях 106 са хоспитализирани. Вертолети превозиха в болница 24 тежко ранени.
Местни медии съобщават обаче за над 200 пострадали.
Днес сутринта три вагона са дерайлираха. Единадесет са вече загиналите при авария в московското метро, съобщи РИА Новости. Според зам.-кмета на Пьотр Бируков медицинска помощ са потърсили 149 души, от тях 106 са хоспитализирани. Вертолети превозиха в болница 24 тежко ранени. Местни медии съобщават обаче за над 200 пострадали. Днес сутринта три вагона са дерайлираха.

Лекарите няма да протестират днес

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/lekarite-niama-da-protestirat-dnes-6017320

Причината е обявеното намерение от правителството да отпусне допълнително 225 млн. лв. за здраве

Русия ще установи виновните в стрелбата по Донецк чрез спътникови данни

http://www.cross.bg/donetzk-rysiya-oblast-1420834.html

/КРОСС/ Следственият комитет на Русия (СКР) ще изпрати запитване за предоставяне на данни от спътници с цел изясняване на виновните в обстрела на град Донецк Ростовска област (Русия), както и траекторията на снарядите, предаде ИТАР-ТАСС. Според официалния представител на СКР Владимир Маркин, това ще позволи да се определят имената на конкретните командири, заповядали да се стреля по руска територия, в резултат на което двама души са били ранени и един загинал. Напомняме, че на 13 юли, на територията на Русия, в град Донецк (Ростовка област) вследствие на взрив от украински снаряд е загинал един жител, а други двама са ранени. В същия ден украински военен самолет е нарушил руското въздушно пространство. Инцидентът е станал близо до градчето Донецк в Ростовска област (южна Русия). Самолетът, захождайки от територията на Русия, е нанесъл удар по цели в Украйна.

В Батак искат изгаряне на иконата и житието на мъчениците

http://pik.bg/в-батак-искат-изгаряне-на-иконата-и-житието-на-мъчениците-news202636.html

В Батак искат изгаряне на иконата и житието на мъчениците

Последното действие на батачани, които продължават да настояват за деканонизацията на баташките мъченици и възстановяване на собствеността на храма „Света Неделя”, е издаването на прокламация, в която са описани подробно исканията и мотивите за тези искания, каза секретарят на Културно-историческо дружество „Будител” в Батак Веселин Станков, съобщи "Фокус".

„Освен нещата, които много пъти сме коментирали досега, в прокламацията настояваме за публично изгаряне на иконата и житието на мъчениците. Смятаме, че житието като текст и иконата като изображение представят един мит, подменящ истинската история на Априлското въстание в Батак”, уточни Станков. Той припомни, че в житието и акатиста няма нито ред, че тези хора са загинали през 1876 година, когато са се вдигнали на бунт срещу Османската империя и срещу робството. „Това е основната причина те да бъдат изклани. Трябва да припомним също, че батачани, които са загинали във въстанието, са съзаклятници на Левски и Волов. Не трябва да забравяме и че опълченците от Четвърти революционен окръг и Гюргевски революционен комитет не са вдигнали въстание, за да спасяват поповете и църквата, а за освобождението на България. Така че, канонизацията, която подменя историята на Априлското въстание с митове и легенди, не ни трябва”, коментира Веселин Станков. Според него, ако свещениците бяха разсъдили, биха могли да направят тази канонизация по съвсем друг начин - като канонизират светци- воини. „Ако бяха споменали в житието и акатиста, че тези хора са загинали по време на Априлското въстание в България, за освобождението, а не само заради вярата, което е погрешно, трябваше да ги обявят за светци воини”, добави секретарят на дружество „Будител”. Той каза също, че откакто са направили искане за деканонизация, няма реакция от нито една от институциите, до които е било отправено. 

МОСВ предлага физически лица да могат да предават скрап до 2015-а. Блокадата на Капитан Андреево продължава

http://www.cross.bg/otpadutzite-ypravlenie-izkypyvane-1420833.html

/КРОСС/Министерството на околната среда и водите предлага да бъде удължен срокът, в който физическите лица могат да предават скрап в пунктовете за изкупуване на вторични суровини. Екологичното ведомство ще предложи на парламента промяна на Закона за управление на отпадъците, съобщи заместник-министърът на екологичното ведомство Чавдар Георгиев. Ние отчитаме фактическата невъзможност за изпълнение на действащия закон и подкрепяме внесения законопроект в Народното събрание. Това е официалното становище. Отчитаме, че това е и в интерес и на общините, и на бизнеса, тъй като наистина се налага да се даде допълнителен срок за влизане в сила на действащите в момента норми. Наистина има препятстващи обстоятелства, обективни, по отношение дейността на бизнеса. Ние сме затова и апелираме към всички парламентарни групи да се приеме новият кратък закон за изменение и допълнение на закон за управление на отпадъците, с който ще се даде едно допълнително отлагане на действието на задълженията за забрана за изкупуване на отпадъци от физически лица до края на 2015-а година, коментира Георгиев, цитиран от БНР.  Междувременно движението на граничния пункт "Капитан Андреево" отново беше спряно. Втори ден протестиращите от фирмите за скрап блокират района заради новите правила, според които в пунктовете за изкупуване на вторични суровини могат да предават само фирми

Руснаци разбиха сайта на CNET

http://econ.bg/Новини/Руснаци-разбиха-сайта-на-CNET-_l.a_i.556064_at.1.html

Руски хакери атакуваха технологичния новинарски сайт CNET и откраднаха потребителски имена, криптирани пароли и имейли на повече от един милион...

Юнкер иска общ дигитален и енергиен пазар за ЕС

http://econ.bg/Новини/Юнкер-иска-общ-дигитален-и-енергиен-пазар-за-ЕС_l.a_i.556055_at.1.html

Изграждането на дигитален общ пазар и на енергиен такъв иска кандидатът на председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тези две точки са сред...

Скандални нови правила за Фонда за лечение на деца

http://www.vesti.bg/novini/skandalni-novi-pravila-za-fonda-za-lechenie-na-deca-6017321

Затруднен и усложнен достъп на деца до финансиране, невъзможност да се финансира лечението на деца, които не могат да чакат изминаване на процедурата по одобрение, нарастване на разходите, опит за въвеждане на лимит при финансирането и липса на прозрачност и предпоставки за корупция.

По нашенски! Масов бой между жители на две села на събор

http://www.zapernik.com/krimi/po-nashenski-masov-boi-mejdu-jiteli-na-dve-sela-na_33065/

Жители на брезнишките села Велковци и Сопица са се били в събота вечер, научи ZaPernik.com.

Около 10 човека от двете села са се млатили на ливада в центъра на Велковци. Инцидентът се разиграл на на събора на Велковци, който се проведе в събота вечерта.

Искрата пламнала от спречкване между няколко човека. След минути прераснала в масов бой на ливадата. Мелето било осветено от празничната заря, която по това време гърмяла над главите на биещите...

Продължава

Промените във Фонда за лечение на деца били за отклоняване на вниманието

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/07/15/2343988_promenite_vuv_fonda_za_lechenie_na_deca_bili_za/?ref=rss


Готвените промени в правилника за работата на Център "Фонд за лечение на деца" са вредни за децата и семействата им. Цялостната структура, която изпитано работи, ще бъде нарушена, поставят се нови неизпълними срокове и условия по кандидатстването за финансиране на лечение, работата се разбива в многобройни малки комисии с общо 132 членове. Това предупредиха представители на граждански и пациентски организации, членуващи в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца на пресконференция...

Такса смет да се формира на принципа „замърсителят плаща", реши тристранката. Общините са против

http://www.cross.bg/plashta-zamursitelyat-smet-1420832.html

/КРОСС/Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна консенсус по промените в Закона за местните данъци и такси и методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, предложена от Министерство на финансите. Определянето на такса смет ще става на принципа „замърсителят плаща". Предложението е такса "смет" да се определя по няколко критерия: според индивидуалното количество отпадъци на даден имот, определено чрез торби с дадена вместимост; според количеството битови отпадъци за имота на базата на броя и вместимостта на поставените контейнери, кофи и други съдове; както и в зависимост на броя ползватели на услугата в имота или пък използваното количество вода. Вицепремиерът Зинаида Златанова посочи, че има консенсус по тази толкова важна реформа. Тя поздрави Министерство на финансите за прецизната работа и каза, че след такъв консенсус, трябва и в парламентът да се съобразят с това. "Няма разумен аргумент срещу това замърсителят да плаща, във всички европейски държави е така", каза Васил Велев от АИКБ. Той допълни, че проблемът, който се решава с предложените документи е на повече от 10 години. Сега картината може да се илюстрира по следния начин - един пие, друг плаща, а сервитьорът надписва сметката. Ако се приеме замърсителят да плаща, това ще доведе до намаляване и на сивия сектор, ще се харчи и по - малко за боклуци.Принципът замърсителят плаща е най-точен и този, който замърсява, той да плаща и съответната такса

Видео: Ник Кейв в 20-хилядния ден от живота си

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/15/2343990_video_nik_keiv_v_20-hiliadniia_den_ot_jivota_si/?ref=rss


Австралийският музикант, композитор и писател Ник Кейв е основен обект на новия филм на име "20 000 дни на Земята" (20,000 Days on Earth), който разглежда живота на фронтмена на Bad Seeds и Grinderman както документално, така и по художествен начин. Неговият първи трейлър се появи онлайн, съобщи Pitchfork.

Режисьори на проекта са Иън Форсайт и Джейн Полард. Те са създатели на клиповете към синглите на Nick Cave & The Bad Seeds от 2008 г. Dig, Lazarus, Dig!, Midnight Man и More News...

Вежди: Културата може да възстанови икономическата тъкан на страната

http://pik.bg/вежди-културата-може-да-възстанови-икономическата-тъкан-на-страната-news202635.html

Вежди: Културата може да възстанови икономическата тъкан на страната

"Като министър на културата и сега като депутат продължавам да вярвам, че културата е в състояние да възстанови икономическата тъкан на обществото. Като министър аз започнах с бюджет от 92 млн. лева и то в условията на незапомнена финансова култура. Няма друг министър, който да е управлявал с такъв безпрецедентно нисък бюджет и дефицит от 6 млн. лева.” Това заяви народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов при откриването на дискусията: „Българската културна политика – визия за развитие и модели на управление”, съобщи "Фокус".

„За 3 години увеличих парите за култура с 121 млн. лева до 2013 година. По наше време нямаше нито един театър или опера с неплатени заплати, или неплатени сметки. В условията на тежка финансова криза аз и моя екип върнахме дебата за творчеството и направихме успешна театрална реформа след дълги дискусии”, коментира Вежди Рашидов.

„Бюджетът на културата на сегашния министър явно е писан от някой, който не е ходил на театър”, допълни още Вежди Рашидов.
По отношение на средствата, отпуснати за кино, Вежди Рашидов подчерта, че всяка година при управлението на ГЕРБ са били увеличавани с 1 млн. Той даде за пример успеха на филма „Мисия Лондон”, както и постигнатите споразумения за копродукции с Франция и Израел. „Защо сега парите за кино замръзват?”, запита Рашидов.

Подобрена ли е работата на общинска администрация в Поморие?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Sf91lE7VZ04/

Подобрена ли е работата на общинска администрация в Поморие  ще се разбере на 16.07.2014 г., от 16:00 ч., в зала № 2 на Община Поморие.Тогава щ е се проведе заключителната пресконференция за оповестяване на резултатите от провеждането на проект „Подобряване на работата на общинска администрация Поморие чрез оптимизиране на структурата и повишаване на ефективността и ефикасността от дейността й”, Договор № 13-11-36/19.08.2013 г., финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Общата цел на проект е свързан с постигането на гъвкава и адаптивна администрация на Община Поморие, прилагаща успешно принципите на добро управление, ефикасно управляваща ресурсите и способна да отговори на високите изисквания на бизнеса, на жителите и гостите на Общината от качествено административно обслужване, пише pomorie.bg

Екоминистерството подкрепя рециклиращия бранш за отлагане на новия закон за скрап

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/15/2343984_ekoministerstvoto_podkrepia_reciklirashtiia_bransh_za/?ref=rss


Министерството на околната среда и водите подкрепя искането на фирмите, изкупуващи скрап, да бъде удължен срокът за влизане в сила на нормативната уредба за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали. Това заяви екоминистърът Станислав Анастасов, докато продължава извънредна среща между представители на протестиращите, парламентарно представените партии и ръководството на ведомството, цитиран от Дарик радио.

От началото на седмицата официално влезе в сила забраната за предаване...

Полицията издирва Иван Дамянов Петков

http://press.mvr.bg/NEWS/news140715_08.htm

 83-годишният мъж е в неизвестност от сутринта на 14 юли 2014 година

Дерайлира влак в московското метро, Десет души загинаха

http://www.moreto.net/novini.php?n=258021

10 души са загинали, а 120 човека са пострадали в резултат на злополука, станала в московското метро, предаде ИТАР-ТАСС. Информацията за жертвите съобщи пред ИТАР-ТАСС заместник-кметът на руската столица Пьотър Бирюков. Тази сутрин в пиков час в в московското метро дерайлираха три вагона на композиция, без обаче да се преобърнат.

Официално - Жан-Клод Юнкер поема ръководството на Европейската комисия

http://europe.actualno.com/Oficialno---Jan-Klod-Unker-poema-rykovodstvoto-na-Evropejskata-komisija-news_39735.html

Както се очакваше, кандидатът на ЕНП Жан-Клод Юнкер бе избран за председател на Европейската комисия. "За" гласуваха 422-ма евродепутати, "против" - 250, а 47 се въздържаха. Това п...

10 000 лв. трябват за ремонт на професионалната гимназия в монтанското село Владимирово

http://business.actualno.com/10-000-lv-trjabvat-za-remont-na-profesionalnata-gimnazija-v-montanskoto-selo-Vladimirovo--news_39731.html

Необходими са не по-малко от 10 000 лева за отстраняване на щетите, нанесени от градушката на 8 юли на учебния комплекс, който е собственост на професионалната гимназия по транспорт в село Владимиро...

Скандали и раздели тресат Ботев (Пд) преди старта

http://bgfootball.actualno.com/Skandali-i-razdeli-tresat-Botev-Pd-predi-starta-news_39736.html

Кризата в Ботев (Пловдив) преди старта на сезона става все по-голяма, информира "Plovdiv Derby". Не стига че играчите си тръгват един след друг, ами оставки и забрани за достъп вдигнаха град...

Испанците изключиха Меси от идеалния отбор на Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Ispancite-izkluchiha-Mesi-ot-idealnija-otbor-na-Svetovnoto-news_39739.html

Испанските фенове масово не одобряват признанието на звездата на Барселона Лео Меси за най-добър играч на световното първенство. Това стана ясно след анкета, проведена от вестник "Marca", в...

Националната и транзитна газопреносна мрежа ще се третират като една

http://www.vesti.bg/novini/nacionalnata-i-tranzitna-gazoprenosna-mrezha-shte-se-tretirat-kato-edna-6017319

Проектът на методика за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи ще създаде повече прозрачност и ще съдейства за либерализирането на газовия пазар, което е едно от изискванията на Европейската комисия, предаде репортер на БГНЕС.

С 20 дни закъснение трамваите по бул. "България" отново се движат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/15/2343986_s_20_dni_zakusnenie_tramvaite_po_bul_bulgariia_otnovo/?ref=rss


С близо 20 дни закъснение тръгна трамваят по ремонтираната линия №7 на булевард "България" в София, съобщи БНР. С 800 хил. лева ще бъде глобен изпълнителят на обекта заради забавянето.

По трасето ще се движат чисто нови трамвайни мотриси, информира заместник-кметът по транспорт Любомир Христов.

Според него налице е увеличаване на средната експлоатационна скорост до 19 километра в час по трасето и оттам намаляване на интервала за движение и съответно по-голям брой пътници,...

Microsoft обяви голям напредък в разработката на изкуствен интелект

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/15/2343960_microsoft_obiavi_goliam_napreduk_v_razrabotkata_na/?ref=rss


Надпреварата в разработката на изкуствен интелект става още по-разгорещена, след като Microsoft обяви сериозен напредък по работата на своята система Adam. Според софтуерния гигант Adam е два пъти по-точен и 50 пъти по-бърз в разпознаването на обекти на снимки спрямо предшествениците си.

По-важното обаче е, че Adam може да постига това с впечатляващите 30 пъти по-малко компютърни системи. "Adam търсене на отговор как да създадеш най-големия мозък", казва пред сп. Wired Питър Лий,...

Становище на EVN България по проект на ДКЕВР за „Общи условия“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/onf2fkoMFZs/

Днес, 15.07.2014 г., EVN България Електроснабдяване (EVN EC) и EVN България Електроразпределение (ЕVN EP) представиха на открити заседания в ДКЕВР своите становища по доклад на Комисията за нови „Общи условия“.

Като представиха своя анализ на два проекта на общи условия, изработени от Комисията, дружествата поискаха временно отлагане на процедурата за допълнително прецизиране на текстовете. За целта дружествата заявиха готовност за участие в допълнителни работни срещи с експерти на ДКЕВР.

Аргумент за отлагане на процедурата EVN EC и EVN EP виждат във факта, че изготвянето на нови общи условия стартира преди повече от година, докато в това време се извършиха редица промени в нормативната уредба, които не са отразени в тях. Това налага общите условия да кореспондират с новостите в Закона за енергетиката, Правилата за търговия с електрическа енергия, Правила за измерване на количеството електрическа енергия, становища и решения на ДКЕВР във връзка с функционирането на пазара на електрическа енергия.

Сред текстовете, които е необходимо да бъдат дискутирани, са предложението на ДКЕВР да отпадне цената за услуга за възстановяване на електрозахранването, като в същото време се запазва заплащането за експресната услуга за възстановяване.Това не само не отговаря на принципите за законосъобразност, но противоречи и на икономическата логика, без да е ясен мотивът на ДКВЕР, с който се прави това разграничение.

Друг текст, който EVN EC счита за необходимо да се прецизира, е предложението за промяна на условията за двукратно предварително уведомяване на клиентите за предстоящо изключване при неспазване на клаузи от общите условия. Така предложен, този текст предизвиква отделянето на несъразмерно голям ресурс, насочен към малка група недобросъвестни клиенти, за сметка на всички останали коректни клиенти, което дружеството счита за неправилно.

Неправилно според EVN EC е и липсата на санкция в проекта на ДКЕВР за клиенти, които самоволно възстановяват своето захранване, когато то е прекъснато поради нарушаване на общите условия. Прецизиране е необходимо и на текст, касаещ съставянето и връчването на констативни протоколи, където по неясни за EVN EP причини отпада възможността за връчване на протокол на представител (служител, наемател, обитател или член от домакинството), друго лице, представляващо титуляря, което е съгласно да го приеме. Това сериозно би затруднило лицензионната дейност на компанията по проверка, подмяна и метрологичен контрол на електромерите.

EVN България вярва, че ДКЕВР ще приеме предложението за провеждане на допълнителни срещи така, че „Общите условия“ на двете дружества да защитават в максимална степен правата на клиентите и възможността компаниите да изпълняват своите лицензионни ангажименти.

 

"Локомотив" (Пловдив) привлече двама защитници

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2343978_lokomotiv_plovdiv_privleche_dvama_zashtitnici/?ref=rss


Двама нови футболисти се присъединиха към пловдивския "Локомотив" в понеделник. Това са защитниците Ангел Грънчов и Даниел Граматиков.

21-годишният Грънчов, който е юноша на ЦСКА, игра за железничарите през пролетта, но след това разтрогна своя договор. Защитникът се завръща в отбора, след като Константин Динев се оттегли от управлението на клуба и го остави в ръцете на феновете.

Граматиков е роден през 1989 г. и за последно се състезаваше за"Академик" (Свищов). Преди това...

Частично помилваха 57-годишна майка на осиновено дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192531

Неомъжена и неосъждана в миналото 57-годишна майка на осиновено дете е частично помилвана с указ от февруари т.г. Това отчита Комисията по помилването при президента в отчета си за първото полугодие на 2014 година.
Жената е помилвана частично в размер на 12 месеца от остатъка от близо 3 години.
Тя е изтърпяла близо 2 години и 6 месеца от Неомъжена и неосъждана в миналото 57-годишна майка на осиновено дете е частично помилвана с указ от февруари т.г. Това отчита Комисията по помилването при президента в отчета си за първото полугодие на 2014 година. Жената е помилвана частично в размер на 12 месеца от остатъка от близо 3 години. Тя е изтърпяла близо 2 години и 6 месеца от

Търсят 67 спеца за "Южен поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=257995

Нови 67 работни места са отворени около строителството на газопровода "Южен поток". Повечето касаят българския участък на газопровода. През 2014 г. проектната компания "Южен поток България" е планирала да назначи 55 специалисти в различни области.

9 страни на ЕС са готови да блокират икономическите санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktzii-rysiya-otnoshenie-1420830.html

/КРОСС/ Девет от страните на Европейския Съюз са готови да блокират опитите за въвеждане на икономически санкции по отношение на Русия. Това стана ясно на срещата на комитета на ЕС в Брюксел днес, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от постоянното представителство в ЕС. «Франция, ФРГ, Люксембург, Австрия, България, Гърция, Кипър, Словения и председателстващата в ЕС Италия, не виждат основания в настоящите условия да се въвеждат секторни търговско-икономически санкции по отношение на Русия. Страните ще настояват санкциите да не бъдат въведени на поредната среща в Брюксел». Решението за каквито и да било ограничителни мерки от търговско-икономически характер срещу Руската Федерация на срещата в Брюксел може да бъде взето само единодушно от 28-те страни на ЕС, като всяка от страните има право на вето по този въпрос, напомни източникът от постоянното представителство в ЕС.

Частично помилваха 57-годишна майка на осиновено дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192511

Неомъжена и неосъждана в миналото 57-годишна майка на осиновено дете е частично помилвана с указ от февруари т.г. Това отчита Комисията по помилването при президента в отчета си за първото полугодие на 2014 година.
Жената е помилвана частично в размер на 12 месеца от остатъка от близо 3 години.
Тя е изтърпяла близо 2 години и 6 месеца от Неомъжена и неосъждана в миналото 57-годишна майка на осиновено дете е частично помилвана с указ от февруари т.г. Това отчита Комисията по помилването при президента в отчета си за първото полугодие на 2014 година. Жената е помилвана частично в размер на 12 месеца от остатъка от близо 3 години. Тя е изтърпяла близо 2 години и 6 месеца от

BRICS: Международната валутно-финансова система трябва да бъде реформирана

http://www.cross.bg/briks-pytin-stranite-1420831.html

/КРОСС/ Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) искат световната валутна система да не зависи от финансовата политика на САЩ и да не е толкова зависима от долара, заяви Владимир Путин, съобщава ИТАР-ТАСС. Страните от БРИКС искат това положение да се промени, подчерта руският президент. Според него страните от БРИКС имат цял комплекс съвпадащи стратегически интереси. „Преди всичко става дума за споделен стремеж към реформиране на международната валутно-финансова система. В сегашния си вид тя е несправедлива - по отношение на БРИКС и като цяло за новите икономики", посочи Путин. Необходимо е да участваме по-активно в системата за вземане на решения в МВФ и Световната банка, убеден е Путин. Групата ще обсъди реформа на МВФ, заяви той. По думите му, страните от БРИКС са обезпокоени от това, че реалният конкретен разговор по тази тема неоправдано се протака. „Това подкопава всички усилия на G-20 по този тема. Става въпрос за удовлетворяване на законните искания на новите икономики за промяна на баланса в МВФ в съответствие с реалностите на XXI в.", подчерта руският президент. Домакин на двудневната среща на държавните и правителствени лидери на страните от групата БРИКС е бразилският град Форталеза.

Още един район във Варна остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=258041

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - абонатите около бившото читалище "Просвета" до 17 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места - кв.

Експерти: БНБ избърза с оценките и присъдите за КТБ

http://econ.bg/Новини/Експерти-БНБ-избърза-с-оценките-и-присъдите-за-КТБ_l.a_i.556045_at.1.html

Прибързаните присъдите по адрес на Корпоративна търговска банка, които Българската народна банка (БНБ) направи, са прибързани. Срокът, в който те...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/15/2343979_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на обедната емисия:

- Днес изтича ултиматумът, който лекарите дадоха на управляващите за актуализация на бюджета на здравната каса.

- Евродепутатите ще гласуват на сесията си в Страсбург дали Жан-Клод Юнкер да бъде новият председател на Европейската комисия.

- Президентът на Европейската централна банка Марио...

Търговците на скрап на среща с партиите в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192496

Предстоят срещи на протестиращите търговци на скрап с трите парламентарни партии ДПС, БСП и ГЕРБ, каза вчера пред журналисти екоминистърът Станислав Анастасов във връзка с протестите на бранша и блокадата на границата при Капитан Андреево. Очаквам към края на деня да имаме твърд ангажимент от партиите в парламента за промяна на закона, Предстоят срещи на протестиращите търговци на скрап с трите парламентарни партии ДПС, БСП и ГЕРБ, каза вчера пред журналисти екоминистърът Станислав Анастасов във връзка с протестите на бранша и блокадата на границата при Капитан Андреево. Очаквам към края на деня да имаме твърд ангажимент от партиите в парламента за промяна на закона,

Детски музей на колела в пет града през юли и август

http://www.mediapool.bg/detski-muzei-na-kolela-v-pet-grada-prez-yuli-i-avgust-news222652.html

В събота започва първият у нас "Детски музей на колела" – нов културно-образователен проект, който ще премине през градовете Русе, Варна, София, Пловдив и Плевен.   Идеята е децата да се включат безплатно в редица творчески работилници, които ще им представят по забавен начин историята на световното изкуство, съобщиха организаторите на проявата фондация "Изиарт" и "Сосиете Женерал Експресбанк".   Детският музей на колела ще бъде в рамките на един ден, от 10 до 20 часа, на ключови места във всеки град. Ателиетата включват теоретична и практическа част, като под формата на игра децата се запознават с осем различни периода от историята на световното изкуство - Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт.   Преподаватели в програмата са млади специалисти - дипломанти и студенти в Националната Художествена Академия с опит в работа с деца, както и представители на "Сосиете Женерал Експресбанк" от местните офиси, преминали специално обучение.   След приключването на краткия курс по история на световното изкуство, малките участници ще имат за задача да подредят сами изложбата на музея на колела, съставена от реплики на знаменити шедьовъра от различните епохи.   Освен приятното изживяване и творбите, които са създали сами по време на програмата, децата ще получат и дипломи за завършен курс по История на световното изкуство.   Програмата предвижда детският музей на колела да бъде в Русе на 19 юли при Вазата, на входа на Парка на младежта. Във Варна ще е на 20 юли на входа на Морската градина. В София проявата ще е на 26 юли пред Народния театър, в Пловдив на 27 юли пред сградата на общината и в Плевен на 2 август в парка Кайлъка.

Чрез рисуване учат варненчета за миналото на своя роден край

http://www.moreto.net/novini.php?n=258022

На 16 юли – в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” ще се открие втория пленер за детска рисунка „Колко са чудни делата Ти Господи" за деца от 7 до 16 години, научи Moreto.net. Пленерът се организира от Духовно-просветен център "Свети Архангел Михаил" и Школата по живопис на Радко Мурзов с подкрепата на Община Варна и е част от културните прояви по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св.

Една трета от гърците никога не са ползвали компютър

http://econ.bg/Новини/Една-трета-от-гърците-никога-не-са-ползвали-компютър_l.a_i.556046_at.1.html

Близо една трета от гърците никога не са използвали компютър (34,4%) или сърфирали в интернет (36,6%). Делът на жените (40,8%), които никога не са...

Една трета от гърците никога не са ползвали компютър

http://econ.bg/Новини/Една-трета-от-гърците-не-са-ползвали-компютър_l.a_i.556046_at.1.html

Близо една трета от гърците никога не са използвали компютър (34,4%) или сърфирали в интернет (36,6%). Делът на жените (40,8%), които никога не са...

Скотланд ярд ще наема само лондончани

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/skotland-iard-shte-naema-samo-londonchani-6017314

Целта – полицейските сили да представят в по-голяма степен населението, на което служат

Спането с родителите крие голям риск за бебетата

http://www.vesti.bg/tehnologii/spaneto-s-roditelite-krie-goliam-risk-za-bebetata-6017312

Около 69 на сто от бебетата, станали жертви на внезапна смърт, спели заедно с възрастен в едно и също легло, когато починали, сочи ново проучване

НСИ отчете дефлация и през юни

http://econ.bg/Новини/НСИ-отчете-дефлация-и-през-юни_l.a_i.556042_at.1.html

Националният статистически институт отчете дефлация през юни както на месечна, така и на годишна основа. От данните става ясно, че цените на стоките...

КТБ остава затворена

http://business.actualno.com/KTB-ostava-zatvorena--news_39722.html

Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор на групата Корпоративна търговска банка (КТБ). Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредит...

Льов към феновете: Всички с вас сме световни шампиони

http://worldcup2014.actualno.com/Liov-kym-fenovete-Vsichki-s-vas-sme-svetovni-shampioni-news_39730.html

"Всички ние сме световни шампиони и за нас е голяма радост да бъдем с вас", обърна се селекционерът на германския национален отбор Йоаким Льов към хилядите фенове, които посрещнаха тима в Бе...

Глоба от 1000 лв. за мним лекар,опитал да отмъкне 12 000

http://crime.actualno.com/Globa-ot-1000-lv-za-mnim-lekaropital-da-otmykne-12-000-news_39718.html

46-годишен мъж беше задържан от служители на Четвърто районно управление за опит за измама. Действията по разследването започнали на 11 юли, след като 55-годишна жена подала сигнал в полицията. Пре...

Реал (Мадрид) продава световен вместо вицешампион

http://worldcup2014.actualno.com/Real-Madrid-prodava-svetoven-vmesto-viceshampion-news_39733.html

Световният шампион в състава на Реал (Мадрид) - Сами Кедира, може да започне следващия сезон в друг отбор, информира "Marca". Треньорът на "Кралския клуб" Карло Анчелоти разчиташе...

В Сливен през следващата седмица започва реконструкция на центъра

http://society.actualno.com/V-Sliven-prez-sledvashtata-sedmica-zapochva-rekonstrukcija-na-centyra--news_39721.html

В Сливен на 22 юли ще бъде направена първата копка по проект "Зелени, достъпни и активни пешеходни зони", финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Това съобщи пред ...

Шест читалища в община Тунджа ще бъдат ремонтирани

http://education.actualno.com/-Shest-chitalishta-v-obshtina-Tundja-shte-bydat-remontirani--news_39723.html

Започват частични ремонти на сградите на шест читалища в община Тунджа, съобщиха от общинската администрация. Строителните дейности ще бъдат финансирани в размер на 19 000 лева по проект за получаван...

Местан: Утре МС ще гласува решение за актуализацията на бюджета и на бюджета на НЗОК

http://politics.actualno.com/Mestan-Utre-MS-shte-glasuva-reshenie-za-aktualizacijata-na-budjeta-i-na-budjeta-na-NZOK-news_39732.html

Утре на Министерски съвет най-вероятно ще бъде гласувано решение, с което Министерски съвет да предложи на парламента актуализация на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет в параметри, които са...

Гърция издига Дора Бакояни за еврокомисар по външа политика?

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-izdiga-Dora-Bakojani-za-evrokomisar-po-vynsha-politika--news_39734.html

Гърция обмисля кандидатурата на Дора Бакояни за еврокомисар. Атина има явни претенции за висшия пост на Върховен представител за външна политика. Очаква се утре премиерът Самарас да обяви официално к...

15-годишен се блъсна с мотор в трактор и загина

http://www.vesti.bg/novini/15-godishen-se-blysna-s-motor-v-traktor-i-zagina-6017315

15-годишен и неправоспособен мотоциклетист загина, след като се блъсна в трактор в град Кочериново, област Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Мащабна спецакция на Криминална полиция в цялата страна

http://www.vesti.bg/novini/mashtabna-specakciia-na-kriminalna-policiia-v-cialata-strana-6017316

Специализирана полицейска операция за противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол е била проведена на 11 юли на територията на цялата страна.

НСИ: Стоките и услугите – с 0,4% по-евтини през юни

http://www.cross.bg/poevtineli-napitki-poskupvane-1420828.html

/КРОСС/ Стоките и услугите у нас са поевтинели с 0.4% през юни, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо година по-рано дефлацията е 1.9%. Най-много поевтиняват през месеца храните и безалкохолните напитки - с 1.2%, следвани от облеклото и обувките, чиито цени са спаднали с 0.4%. В здравеопазването е регистриран спад в цените с 0.3% през месеца. Цените в транспорта, съобщенията, алкохола и тютюневите изделия както и жилищното обзавеждане и уреди са спаднали с 0.1% през юни. Очаквано за летния сезон поскъпване се регистрира в ресторантите и хотелите - с 0.3% и в сектора на развлеченията и културата - с 3.2%. На равнището от май остават цените в образованието и наемите на жилища и текущото им поддържане. При храните най-много са поевтинели през юни краставиците (-13.1%), доматите (-6.2%), зелето (-16.2%), киселото мляко (-1.1%), каймата (-1.4%), яйцата (-2.1%) и рибата (-1.1%). Очаквано през месеца са поскъпнали ябълките - с 4.8%, и цитрусовите плодове - с 4.1%. Ръст има и в цената на ориза, който поскъпва с 1.5%, както и при газираните напитки - с 1.8%. Принос за дефлацията през месеца имат и горивата, при които най-много са поевтинели пропан-бутанът - с 3.4% и дизелът и най-масовият бензин - с 0.8%. Автомобилите втора употреба са поевтинели с 1.2%. Сезонно има поскъпване при комплексните услуги за почивка и туристически пътувания - с 10.3%, услуги за краткосрочно настаняване - с 3.9%, и други.    

НСИ отчете дефлация от 0,4% през юни

http://www.mediapool.bg/nsi-otchete-deflatsiya-ot-04-prez-yuni-news222651.html

Националният статистически институт отчете дефлация от 0,4 процента за юни спрямо май 2014 година, съобщиха от институцията във вторник. За първите шест месеца на година дефлацията е 1.4 процента, а от юни 2014 година спрямо юни 2013 година натрупаната дефлация е 1.9 процента.   Така на годишна база юни тази година е единадесетият пореден месец (от август миналата година насам) с понижение на потребителските цени. На месечна основа едва четири непоредни месеца имаха леко повишение на потребителските цени.   Икономистите имат доста обяснения за дефлацията, сред които са спадът на борсовите цени на основни суровини, както и свиване на потреблението.   Правителството се опита да обясни с дефлацията "известни" проблеми в приходната част на бюджета, а финансовият министър Петър Чобанов изрази надежда през май, че евентуалното ускоряване на инфлацията да подобри приходната част. Това засега не се случва.

Нови трамваи тръгнаха по бул. "България", спряха 22 по "Ботевградско шосе"

http://www.cross.bg/shose-botevgradsko-avtostantziya-1420829.html

/КРОСС/Възстановено е движението на трамваите по столичния бул. "България", където вече се движат нови климатизирани мотриси. От днес са спрени трамваитепо линия 22, от гара Подуяне по Ботевградско шосе, където тече ремонт, до Автостанция Изток. В този участък трамваят е заменен от автобус №22. За спирането му обаче гражданите не бяха информирани предварително и тази сутрин се стигна до скандали между изнервени пътници, шофьори на автобуси и ватмани на трамвай 22, който все пак се движи, но с променен маршрут - по линията на 20. Реконструкцията на релсовия път по бул. "България" - от бул. "Витоша" до трамвайното "ухо" "Борово", започна на 5-и март. Трасето трябваше да бъде пуснато в експлоатация от 1-ви юли, след като срокът бе удължаван два пъти. Заради забавянето строителите ще понесат санкции в размер на 0,5% от стойността на договора за всеки ден забавяне или по около 42 хиляди лева на ден. С 800 000 лева ще бъде глобен изпълнителят на обекта заради забавянето. По трасето ще се движат чисто нови трамвайни мотриси, информира заместник-кметът по транспорт Любомир Христов: Ползите от проекта, като цяло, показват над 4.5 милиона пътника, които могат да бъдат превозени в повече от гледна точка на повишената ефективност на трасето на годишна база

Машинистите са невинни. Неработеща сигнализация причинила влаковата катастрофа

http://www.cross.bg/tvurdyat-greshka-kolegite-1420827.html

/КРОСС/Колеги на машинистите на дерайлиралия край гара Калояновец влак, твърдят че двамата са невинни. 38-годишният Венко Тодоров, който загина, и колегата му - 42-годишният Христо Тиляшев, който бе ранен, са работили в локомотивното депо в Пловдив. Пред Нова тв колегите им твърдят, че двамата не са допусната грешка и така отхвърлиха твърденията на ръководството на БДЖ, че са пропуснали два предупредителни светлинни самафора. От държавните железници твърдят, че машинистите са пропуснали не един, а двапредупредителни сигнала, които указвали, че скоростта трябва да бъде намалена на 40 км/ч. Колегите им обаче твърдят, че в този участък автоматичната система не работи. Според тях автоматичната локомотивна сигнализация за контрол е спасила 4-5 катастрофи. Тя обаче била сменена с друга, която не работела много добре. "Тъй като познаваме много добре колегите, премахваме човешката грешка и стигаме до извода за грешка в сигнализацията", каза Димитър Гергов, председател на Синдиката на локомотивния персонал в депо Пловдив. Колегите на загиналия машинист Тодоров в са предприели дарителска акция, за да подпомогнат му.  

Станишев: Подкрепяме Юнкер, отстоявайки приоритетите на ПЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=258035

„Подкрепа за кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, но само отстоявайки приоритетите ни". Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на заседанието на групата на социалистите и демократите в Европарламента. Днес евродепутатите ще гласуват кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на европейската комисия.

В Луганск обявиха тридневен траур

http://www.cross.bg/lygansk-obstrela-mirni-1420826.html

/КРОСС/ Кметът на Луганск Сергей Кравченко обяви тридневен траур (15, 16 и 17 юли) в памет на загиналите мирни граждани в резултат на обстрела от страна украински военни сили, предаде ИТАР-ТАСС. „Само през последните 3 дни са загинали 17 мирни граждани, а 73 имат шрапнелни и огнестрелни рани. Във връзка с трагичните събития е взето решение в Луганск да бъде обявен тридневен траур", се казва в съобщението на Кравченко. По-рано само при обстрела на жилищния квартал „Мирни" в Луганск, са загинали 4 души, като сред тях е 21-годишен баща, който закрил с тялото си количката с новороденото си дете. Детето е оцеляло. Киевските бойци, не успявайки да преодолеят съпротивлението на опълченците в настъплението си на Луганск в неделя на 13 юли, от безсилие и злоба разстрелват мирни граждани с ракети. Днес сутринта, в резултат на авиоудара на град Снежни (Донецка област) са загинали трима души, сред тях семейна двойка пенсионери, съобщи РИА Новости. По всяка вероятност, авиоударът по Снежни е отговор на нощния обстрел от страна на опълченците по украинския дивизион от „Град"в Амвросиевка (Донецка област). Както съобщиха представители на щаба на опълчението, позовавайки се на информация от главнокомандващия на ДНР Игор Стрелков, „в резултат на обстрела са унищожени два БТР-а и 4 единици бойна техника на противника

Следващите 3 години Европа трябва да мобилизира 300 млрд. евро инвестиции, заяви Юнкер

http://www.cross.bg/yunker-suyuz-evro-1420825.html

/КРОСС/Европейският съюз има нужда от реформи, обяви кандидатът за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европарламента, където предстои гласуване на номинацията му. По думите на Юнкер на изборите европейците са изпратили своето послание към политиците, и сега те трябва да реагират. Днес и в следващите години ние трябва да им отговорим. Трябва да отговорим на очакванията, на тревогите, на надеждите и на мечтите на хората, защото в Европейския съюз има място за мечти, заяви Юнкер в пленарната зала. През следващите 3 години Европа да мобилизира 300 милиарда евро публични и частни инвестиции и да ги насочи към растеж и заетост. Това предвижда управленската програма на кандидата за председател на Европейската комисия. Не може да има устойчив растеж на базата на растяща планина от дългове. Работните места се създават най-вече от бизнеса, не от правителствата или европейските институции, подчерта Юнкер, но добави, че средствата в евробюджета и Европейската инвестиционна банка може да се използват по-добре и това да стимулира частните инвестиции. Именно така той очаква да бъдат мобилизирани и въпросните 300 милиарда евро, които според програмата му трябва да бъдат насочени главно към комуникационна, енергийна и транспортна инфраструктура, индустриални центрове, образование, научни изследвания и енергийна ефективност. Дигитален общ пазар и общ енергиен пазар са други от общо 10 приоритета на Юнкер

Мъж наръга и уби питбул, захапал съпругата му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192477

Варненец закла домашен питбул, нападнал съпругата му. Пострадалата 33-годишна жена се прибирала в апартамента си в блок в квартал „Владиславово”, когато на етажна площадка върху нея се нахвърлило кучето. То успяло да я ухапе по крака. Тогава се намесил мъжът й, който с кухненски нож намушкал няколко пъти питбула. Варненец закла домашен питбул, нападнал съпругата му. Пострадалата 33-годишна жена се прибирала в апартамента си в блок в квартал „Владиславово”, когато на етажна площадка върху нея се нахвърлило кучето. То успяло да я ухапе по крака. Тогава се намесил мъжът й, който с кухненски нож намушкал няколко пъти питбула.

Търговците на скрап блокираха главния път към Турция

http://www.mediapool.bg/targovtsite-na-skrap-blokiraha-glavniya-pat-kam-turtsiya-news222650.html

Напълно блокирано е движението от понеделник сутринта през най-големия граничен пункт по границата ни с Турция "Капитан Андреево" заради протест на търговците на скрап. Трафикът в двете посоки е пренасочен през ГКПП- Лесово и ГКПП-Ново село, съобщиха от МВР.   Търговците протестират срещу влезлите в сила от понеделник нови правила, които дават право единствено на фирми да предават вторични суровини срещу заплащане в пунктовете за изкупуване на вторични суровини. Така всички останали вече могат да предават без пари старо желязо, хартия, пластмаса и други отпадъци на общински площадки, които обаче не са изградени. Според асоциацията на фирмите в бранша в този отрасъл са вложени повече от 2,5 млрд. лв. инвестиции през последните години. С парите са реконструирани около 900 площадки за изкупуване на черни и цветни метали. Промените в закона бяха приети единствено в интерес на фирмите за разделно събиране на отпадъците, които ще вземат и мизерните около двайсетина лева дневно, които изкарва един ром, бъркайки в кофите за боклук, за да отсее полезните суровини. Годишният оборот в този сектор е 2 млрд. лв., по данни на Българската асоциация по рециклиране. По-късно във вторник в Министерството на околната среда и водите ще се проведе среща на ръководството на министерството с представители на фирми за скрап.

Цветан Василев ходел на "Позитано" 20, пушел пури с Борисов и празнувал с Пеевски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/15/2343953_cvetan_vasilev_hodel_na_pozitano_20_pushel_puri_s/?ref=rss


Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се е срещал с част от политиците в централата на БСП на "Позитано" 20, пушел пури с Бойко Борисов, а когато празнувал, го правел в компанията на Делян Пеевски. Това разказа пред Би Ти Ви изпълнителният директор на банката в годините 2005 - 2008 г. Любомир Весов. 

Според Весов в онези години по-скоро Василев се е възползвал от Делян Пеевски, отколкото обратното. Бившият директор каза, че не е виждал в банката...

Мъж закла питбул, нахапал съпругата му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192446

Варненец закла домашен питбул, нападнал съпругата му. Пострадалата 33-годишна жена се прибирала в апартамента си в блок в квартал „Владиславово”, когато на етажна площадка върху нея се нахвърлило кучето. То успяло да я ухапе по крака. Тогава се намесил мъжът й, който с кухненски нож намушкал няколко пъти питбула. Варненец закла домашен питбул, нападнал съпругата му. Пострадалата 33-годишна жена се прибирала в апартамента си в блок в квартал „Владиславово”, когато на етажна площадка върху нея се нахвърлило кучето. То успяло да я ухапе по крака. Тогава се намесил мъжът й, който с кухненски нож намушкал няколко пъти питбула.

Петима загинали при авария в метрото на Москва, 30 пострадали (обновена)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192469

Петима са вече загиналите при авария в московското метро, съобщи РИА Новости.
Информацията е по предварителни данни от оперативния щаб на инцидента. Днес сутринта три вагона са дерайлирали, броят на пострадалите също се увеличи до 70. Пътниците с травми са 80. Започна евакуация на пътниците.
От сайта на метрополитена в Москва стана ясно, Петима са вече загиналите при авария в московското метро, съобщи РИА Новости. Информацията е по предварителни данни от оперативния щаб на инцидента. Днес сутринта три вагона са дерайлирали, броят на пострадалите също се увеличи до 70. Пътниците с травми са 80. Започна евакуация на пътниците. От сайта на метрополитена в Москва стана ясно,

Още 12 млн. лв. отиват за Западната дъга на Околовръстното шосе

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/15/2343958_oshte_12_mln_lv_otivat_za_zapadnata_duga_na/?ref=rss


Още 12 млн. лв. ще бъдат налети в изграждането на Западната дъга на Ооколовръстното шосе на София с мотива, че по този начин се допълват пропуски в проекта на трасето. Това се разбира от обявена в края на юни обществена поръчка от Агенция "Пътна инфраструктура", съобщава "Капитал daily". По договор изпълнението на проекта струва 39.85 млн. лв. без ДДС.

Договарянето на дейностите по допълнителната сума ще е без състезание - директно с изпълнителя обединение "Трейс СОП" с водещ...

Още 12 млн. лв. отиват за Западната дълга на Околовръстното шосе

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/15/2343958_oshte_12_mln_lv_otivat_za_zapadnata_dulga_na/?ref=rss


Още 12 млн. лв. ще бъдат налети в изграждането на Западната дъга на Ооколовръстното шосе на София с мотива, че по този начин се допълват пропуски в проекта на трасето. Това се разбира от обявена в края на юни обществена поръчка от Агенция "Пътна инфраструктура", съобщава "Капитал daily". По договор изпълнението на проекта струва 39.85 млн. лв. без ДДС.

Договарянето на дейностите по допълнителната сума ще е без състезание - директно с изпълнителя обединение "Трейс СОП" с водещ...

Питбул нахапа жена във Владиславово

http://www.moreto.net/novini.php?n=258033

На 14 юли, около 17:30 часа, е получен сигнал за пострадала от нахапване от куче жена в жилищен блок в ж.к. "Вл. Варненчик", съобщиха от полицията за Moreto.net. На етажна площадка, при среща със съседско куче порода Питбул, под надзора на И.

Португалия не е единственият проблем на еврозоната

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c83c9ec/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cportugaliia0Ene0Ee0Eedinstveniiat0Eproblem0Ena0Eevrozonata0H1762220C/story01.htm

Инвеститорите трябва да се притесняват от факта, че растежът в някои от най-големите икономики в еврозоната изостава


Македония - дар от спомени за цял живот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192445


 Македония може да бъде незабравима почивка, изпълненa с вълнуващи преживявания и спомени, които остават за цял живот.
Страна на природни чудеса, Македония ви призовава да се насладите на изобилие от различни цветове - безкрайното синьо на езерата, зеленината на гъстите гори, топлите цветове на долините през пролетта или великолепна белота на  Македония може да бъде незабравима почивка, изпълненa с вълнуващи преживявания и спомени, които остават за цял живот. Страна на природни чудеса, Македония ви призовава да се насладите на изобилие от различни цветове - безкрайното синьо на езерата, зеленината на гъстите гори, топлите цветове на долините през пролетта или великолепна белота на

Юнкер призова 300 млрд. евро да се инвестират за съживяване на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/07/15/2343968_junker_prizova_300_mlrd_evro_da_se_investirat_za/?ref=rss


Номинираният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за инвестиционна програма за публично-частно партньорство в размер на 300 милиарда евро, които да се вложат за съживяване на икономиката на Европейския съюз.

По време на дебата в Европейския парламент за неговото одобряване кандидатът за наследник на Жозе Мануел Барозу каза още, че с тези средства трябва да се помогне за създаване на работни места за младите и за стимулиране на растежа в следващите 3...

Християн Кръстев: Категорично не е опасно да се пътува с БДЖ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191673



С изпълнителния директор на БДЖ
ХРИСТИЯН КРЪСТЕВ
разговаря ДАРИНА КАХРАМАНОВА

- Господин Кръстев, в събота дерайлира влакът от София за Варна, с който пътуваха близо 160 души. Опасно ли е да се пътува с БДЖ?

- Категорично не е опасно да се пътува с БДЖ. Това, че се случи тежък инцидент, не означава, че е опасно. С изпълнителния директор на БДЖ ХРИСТИЯН КРЪСТЕВ разговаря ДАРИНА КАХРАМАНОВА - Господин Кръстев, в събота дерайлира влакът от София за Варна, с който пътуваха близо 160 души. Опасно ли е да се пътува с БДЖ? - Категорично не е опасно да се пътува с БДЖ. Това, че се случи тежък инцидент, не означава, че е опасно.

Чочев: Имаше вариант да остана в ЦСКА, аз го исках

http://bgfootball.actualno.com/Chochev-Imashe-variant-da-ostana-v-CSKA-az-go-iskah-news_39729.html

"Имаше вариант да остана в ЦСКА, но от Палермо бяха много настоятелни", заяви новото попълнение на Палермо Ивайло Чочев. "Имах няколко оферти и не съм избрал Палермо на всяка цена. Има...

Борисов отново поиска незабавната оставка на управителя на БНБ

http://politics.actualno.com/Borisov-otnovo-poiska-nezabavnata-ostavka-na-upravitelja-na-BNB-news_39726.html

Ръководството на Българската народна банка трябва да подаде оставка веднага. Това трябва да бъде първа точка в дневния ред на Народното събрание. Такава позиция изрази за втори път в последните два дн...

Израел удари Голанските възвишения

http://asia.actualno.com/Izrael-udari-Golanskite-vyzvishenija--news_39728.html

Поредната ескалация на конфликта между Израел и Палестина става все по-сериозна. Израелски изтребители нанесоха въздушни удари по три административни и военни цели на Голанските възвишения. Починали...

Криминалисти от ГД „Криминална полиция“ и СДВР разкриха случай на отвличане

http://press.mvr.bg/NEWS/news140715_07.htm

Петима души, съпричастни към похищението на италиански гражданин са задържани; действията по разследването са осъществени под ръководството Софийска градска прокуратура 

Вижте предложение за брак под вода (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192298

Предложението за брак може да бъде наистина вълнуващо и незабравимо. В това ни убеждава млада двойка, която се сгоди под вода. 
Целия текст и видеото вижте Предложението за брак може да бъде наистина вълнуващо и незабравимо. В това ни убеждава млада двойка, която се сгоди под вода.  Целия текст и видеото вижте

Съюзът на глухите: Жестовият език да бъде признат за официален

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192412

Жестовият език да бъде признат за официален у нас, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ). Това каза зам.-председателят на съюза Николай Нинов на пресконференция в БТА по повод на 80-годишнината от създаването на СГБ, цитиран от Жестовият език да бъде признат за официален у нас, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ). Това каза зам.-председателят на съюза Николай Нинов на пресконференция в БТА по повод на 80-годишнината от създаването на СГБ, цитиран от "Дарик". Признаването на жестовия език като официален е в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората

Вижте предложение за брак под вода (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192273

Предложението за брак може да бъде наистина вълнуващо и незабравимо. В това ни убеждава млада двойка, която се сгоди под вода. 
Целия текст и видеото вижте Предложението за брак може да бъде наистина вълнуващо и незабравимо. В това ни убеждава млада двойка, която се сгоди под вода.  Целия текст и видеото вижте

"Хамас" обстрелва известен израелски курорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=258014

Три ракети, изстреляни от Газа, се взривиха в Ейлат, популярен израелски курорт на Червено море. По данни на пресслужбата на армията на Израел, ранени са били двама души, а няколко автомобила са изгорели. "Ейлат е подложен на обстрел.

Станишев: Подкрепяме Юнкер само след отстояване на приоритетите ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192646

На свое заседание в Страсбург групата на социалистите и демократите обсъди избора на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК.
По време на обсъждането лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви: „Подкрепа за кандидатурата на Жан Клод Юнкер, но само отстоявайки приоритети ни”. Той обясни, че основните такива са 5 и посочи като първи На свое заседание в Страсбург групата на социалистите и демократите обсъди избора на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК. По време на обсъждането лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви: „Подкрепа за кандидатурата на Жан Клод Юнкер, но само отстоявайки приоритети ни”. Той обясни, че основните такива са 5 и посочи като първи

Румен Петков: Банките са стабилни въпреки усилията на някои държавни институции

http://www.cross.bg/petkov-prokyror-bankovata-1420824.html

/КРОСС/ Важно е българските граждани да запазят самообладание и да знаят, че банките са стабилни, въпреки главния прокурор и гуверньора на централната банка, които се държат като откровени престъпници и бандити, заявява в интервю за Off News Румен Петков, член на НС на АБВ. Петков изразява недоверие към изнасяните от прокуратурата и ръководството на БНБ данни от началото на банковата криза у нас: „Защо трябва да вярваме на прокуратурата, че има източване? Прокуратурата и гуверньорът на БНБ с нечуван апломб обявиха, че някой е изнесъл 206 млн. лв. в чували. Днес казват - не, не са изнесени 206 млн. лв. в чували, просто някой краде от 2011 г. досега. Защо трябва да им вярваме? Прокуратурата обяви, че се подготвя убийството на Делян Пеевски. На другия ден казаха - не, не се планира убийство. Ние сме сбъркали малко". Още кой в България вярва на този главен прокурор? Той се държи като мутра. Той се държи като джобно ножче на Делян Пеевски. За всички е видно, че той се държи като инструмент на Ахмед Доган. Така че тази прокуратура не може да разполага с доверието на никого".Петков посочва ДПС и БСП като съучастници на главна прокуратура и на БНБ в генерирането на банковата криза: „Тези две партии трябва да си отидат от сцената. Всеки, който гласува за БСП, гласува против парите и интересите си. Това трябва да е ясно на гражданите. Това са зависими хора. Това не е персонален въпрос. Тук въпросът е на морал или по-скоро на липсата на морал

Десет загинали при авария в московското метро

http://www.vesti.bg/novini/deset-zaginali-pri-avariia-v-moskovskoto-metro-6017310

При тежката авария тази сутрин в Московското метро са загинали около 10 души, съобщи пред журналисти столичният заместник-кмет Пьотр Бирюкв, предадоха руските агенции.

Защо документи за 3,5 млрд. лв. не може да се изпарят

http://www.cross.bg/registur-dokymenti-arhiv-1420823.html

/КРОСС/ Скъпи (бивши) колеги от БНБ и настоящи палячовци, престанете да пробутвате глупости за "изчезнали досиета" и "неизвестни кредитополучатели" за 3.5 милиарда - това просто не е възможно: 1) Кредитните досиета в една банка съдържат хартиени оригинали, но по-голяма част от важните документи се издават и/или регистрират от/в други институции - Годишен финансов отчет - Търговски регистър към Агенция по вписванията; Ипотеки - Имотен регистър към Агенция по вписванията; Скици на имоти - Кадастрален регистър към АГКК, Залози върху движими и недвижими активи, дялове и акции - Регистър на особените залози към МП, Пълномощни - Регистър на пълномощните към Камарата на нотариусите; Оценки на обезпечения - независими външни оценители посочени от банката; Оценки на апортни вноски - независими външни оценители определени от Агенция по вписванията. 2) Голяма част от документите по един кредит минават през нотариус, където се пазят копия от тях. Разбира се, освен ако всички тези кредити не са отпускани без обезпечение от самото начало и сделките не са минавали въобще през нотариус... Но да оставим нотариусите за момент. 3) Оригиналите на определени документи (напр. ипотеки) се пазят в банката разделно от текущите документи по кредитните досиета, в каси, за които има назначени материално отговорни лица, има описи и пр. Тези хора носят отговорност, подобна на тази на арестуваните касиерки

Жестовият език да бъде признат за официален, искат от Съюза на глухите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192339

Жестовият език да бъде признат за официален у нас, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ). Това каза зам.-председателят на съюза Николай Нинов на пресконференция в БТА по повод на 80-годишнината от създаването на СГБ, цитиран от "Дарик".
Признаването на жестовия език като официален е в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората Жестовият език да бъде признат за официален у нас, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ). Това каза зам.-председателят на съюза Николай Нинов на пресконференция в БТА по повод на 80-годишнината от създаването на СГБ, цитиран от "Дарик". Признаването на жестовия език като официален е в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората

Учени: Близките приятели имат сходен ДНК код

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-blizkite-priiateli-imat-shoden-dnk-kod-6017304

Ново изследване показа, че около 1 процент от гените на индивидите, които принадлежат към една и съща социална среда, са сходни

Бивш нападател на Левски: Не ме взеха от Миньор (Перник), за да казват колко висока ми е заплатата

http://www.zapernik.com/sport/bivsh-napadatel-na-levski-ne-me-vzeha-ot-minior-pernik_33064/

Бившият нападател на Левски Цветан Генков сподели, че клубът е опитал по всякакъв начин да го изгони.

"Не отричам, че съм скъп футболист. Но съм го извоювал на терена. Никой не съм карал на сила да подписва с мен. Можех да искам от Левски парите, които взимах във Висла, но не го направих. Дойдох при едни условия, а си тръгнах при съвсем други. Не знам дали го оцениха. А и все пак не ме взеха от Миньор Перник или Локо Мездра, за да казват колко висока ми...

Продължава

10-годишни близнаци свирят виртуозно на пиано

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192380

10-годишни близнаци от Шумен пленяват публика и жури по конкурси в България и по свят с виртуозните си изпълнения на пиано.  Само до преди две години Ибрахим и Хасан Игнатови не са познавали нотите.Момчетата свирят от две години и седем месеца на пиано. Преди това дори не познавали нотите, свирели на детско акордеонче по слух. 10-годишни близнаци от Шумен пленяват публика и жури по конкурси в България и по свят с виртуозните си изпълнения на пиано.  Само до преди две години Ибрахим и Хасан Игнатови не са познавали нотите.Момчетата свирят от две години и седем месеца на пиано. Преди това дори не познавали нотите, свирели на детско акордеонче по слух.

10-годишни близнаци свирят виртуозно на пиано

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192401

10-годишни близнаци от Шумен пленяват публика и жури по конкурси в България и по свят с виртуозните си изпълнения на пиано.  
Само до преди две години Ибрахим и Хасан Игнатови не са познавали нотите.
Момчетата свирят от две години и седем месеца на пиано. Преди това дори не познавали нотите, свирели на детско акордеонче по слух. 10-годишни близнаци от Шумен пленяват публика и жури по конкурси в България и по свят с виртуозните си изпълнения на пиано.   Само до преди две години Ибрахим и Хасан Игнатови не са познавали нотите. Момчетата свирят от две години и седем месеца на пиано. Преди това дори не познавали нотите, свирели на детско акордеонче по слух.

Британският министър на отбраната и евроскептик Филип Хамънд става външен министър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/15/2343941_britanskiiat_ministur_na_otbranata_i_evroskeptik_filip/?ref=rss


Британският премиер Дейвид Камерън назначи досегашния министър на отбраната Филип Хамънд за министър на външните работи, съобщи "Ройтерс". Уилям Хейг се оттегли от поста на дипломат номер едно в понеделник в рамките на мащабни рокади в британското правителство преди парламентарните избори през 2015 г.

"Филип Хамънд е новият външен министър", написа Дейвид Камерън в своя профил в Twitter.

Филип Хамънд заемаше поста министър на отбраната от 2011 г. "Ройтерс" припомня...

Израелската армия прекрати операцията си срещу "Хамас" в Ивицата Газа

http://www.cross.bg/ivitzata-gaza-armiya-1420822.html

/КРОСС/Израелската армия прекрати операцията си срещу "Хамас" в Ивицата Газа, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира официалния представител на организацията Питър Лернер. „Израелската армия прекрати огъня срещу ХАМАС, но остава в готовност за продължаване на атаките от Ивицата Газа и всякакво друго развитие на събитията", заяви Лернер.

Започна обучение на учители във Варна през лятната ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=258024

От днес - 15 юли стартира обучение на учители от общинските детски градини и училища, част от Програмата за квалификация и насърчаване на педагогическите кадри в общината. Инициативата кореспондира и с темата на предстоящото издание на Националната конференция с международно участие „Хуманизъм и прагматизъм в образованието на ХХІ век” през месец октомври.

Филип Хамънд е новият външен министър на Великобритания

http://www.cross.bg/hamund-filip-ministur-1420821.html

/КРОСС/Британският министър-председател Дейвид Камерън обяви днес, че евроскептично настроеният Филип Хамънд ще бъде новият министър на вътрешните работи на Великобритания, предаде AFP.  Хамънд идва на мястото на Уилям Хейг, който по-рано съобщи, че се оттегля от поста си, но остава в правителството като лидер на Камарата на общините.

Adidas плаща 1,3 млрд. долара на Manchester United

http://econ.bg/Новини/Adidas-плаща-1-3-млрд-долара-на-Manchester-United-_l.a_i.556038_at.1.html

Английският футболен отбор Manchester United и производителят на спортни облекла Adidas сключиха най-скъпата сделка в историята на спорта, информира...

Да хванеш влака от небето

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/07/15/2340660_da_hvanesh_vlaka_ot_nebeto/?ref=rss


Години наред строителството на небостъргачи се приема за престижно и демонстриращо благоденствието на държави и успешния бизнес на предприемачи. Но двама британски архитекти смятат, че в бъдеще кулите може да повлияят революционно на жп транспорта и чрез тях да бъдат въведени вертикални гари за супер бързи влакове.

Според дизайнерите Кристофър Кристофи и Лукас Мазараса изграждането на влакови кули вместо гари (например високи колкото Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк) ще спести много...

Експерти: БНБ избърза с присъдите за КТБ

http://frognews.bg/news_73059/

Българската народна банка е избързала с оценките и присъдите за Корпоративна търговска банка, дошли в срок, който не е достатъчен, за да се измери капиталовата дупка в поставената под надзор финансова институция. Такова мнение споделиха в „Здравей, България” финансистът Владимир Каролев и бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

Работници почистват тревата и пясъка на пътя София - Перник, при село Драгичево

http://www.zapernik.com/obshtestvo/rabotnici-pochistvat-trevata-i-pyasuka-na-putya-sofiya-pernik_33063/

Работници почистват международен път Е - 79, между Перник и София, в района на пернишкото село Драгичево, засне обективът на ZaPernik.com.

Преди седмица служители по пътното поддържане почистиха тревата и храстите между мантинелите в участъка Драгичево - Владая.

От рано сутринта те трескаво се борят с растителноста и пясъка в района от светофарите на Драгичево до началото на пътен възел "Даскалово".

В района около разчистващите...

Продължава

19 убити и над 150 ранени при аварията в метрото на Москва (обновена)

http://www.cross.bg/raneni-slavyanski-bylevard-1420820.html

/КРОСС/Броят на жертвите и ранените в московското метро продължава да расте.  Броят на загиналите при инцидента в московското метро се увеличи до 19 души. Сред загиналите е и машинистът на дерайлиралия влак Сергей Осипов, работещ в депо „Измаилово". Ранените са над 150. По-рано заместник-кметът на града Бирюков съобщи за 10 загинали и 149 ранени, но допусна броят им да расте. В Московското днес дерайлираха три вагона на композиция.  Рязко спадане на електрическото напрежение е причината за катастрофата, съобщава РИА Новости. То е довело до подаден лъжлив сигнал, който най-вероятно е задействал аварийната спирачка. При разкото спиране от релсите са излезли няколко вагона. Трагедията се случила между станциите "Славянски булевард" и "Парка на победата" по синята линия на подземната железница. Смъртоностният инцидент е станал в най-натовареното време, когато хората отиват на работа - 8,39 часа местно време. 106 ранени пътника са закарани в различни болници. От тях над половината са в тежко състояние.   На мястото на инцидента работят лекари от Бърза помощ, които евакуират пострадалите през станциите "Славянски булевард" и "Парка на победата". В тунела аварийните служби си служат с с хидравлична техника, за изваждане на пътниците от блокираните вагони. Пътническият поток отчасти е поет от автобуси

16 убити и над 150 ранени при аварията в метрото на Москва (обновена)

http://www.cross.bg/raneni-slavyanski-rybli-1420820.html

/КРОСС/Броят на жертвите и ранените в московското метро продължава да расте.  Броят на загиналите при инцидента в московското метро се увеличи до 16 души, предаде Интерфакс. Сред загиналите е и машинистът на дерайлиралия влак Сергей Осипов, работещ в депо „Измаилово". Ранените са над 150. По-рано заместник-кметът на града Бирюков съобщи за 10 загинали и 149 ранени, но допусна броят им да расте. В Московското днес дерайлираха три вагона на композиция.  Рязко спадане на електрическото напрежение е причината за катастрофата, съобщава РИА Новости. То е довело до подаден лъжлив сигнал, който най-вероятно е задействал аварийната спирачка. При разкото спиране от релсите са излезли няколко вагона. Трагедията се случила между станциите "Славянски булевард" и "Парка на победата" по синята линия на подземната железница. Смъртоностният инцидент е станал в най-натовареното време, когато хората отиват на работа - 8,39 часа местно време. 106 ранени пътника са закарани в различни болници. От тях над половината са в тежко състояние.   На мястото на инцидента работят лекари от Бърза помощ, които евакуират пострадалите през станциите "Славянски булевард" и "Парка на победата". В тунела аварийните служби си служат с с хидравлична техника, за изваждане на пътниците от блокираните вагони. Пътническият поток отчасти е поет от автобуси

12 убити и над 140 ранени при аварията в метрото на Москва (обновена)

http://www.cross.bg/moskva-vagona-raneni-1420820.html

/КРОСС/Броят на жертвите и ранените в московското метро продължава да расте.  12 души са загинали и 149 са ранени при тежка авария в метрото на Москва, заяви заместник-кметът на града Бирюков. Три вагона са излезли извън релсите. Може да има и още жертви. В Московското днес дерайлираха три вагона на композиция.  Рязко спадане на електрическото напрежение е причината за катастрофата, съобщава РИА Новости. То е довело до подаден лъжлив сигнал, който най-вероятно е задействал аварийната спирачка. При разкото спиране от релсите са излезли няколко вагона. Трагедията се случила между станциите "Славянски булевард" и "Парка на победата" по синята линия на подземната железница. Смъртоностният инцидент е станал в най-натовареното време, когато хората отиват на работа - 8,39 часа местно време. 106 ранени пътника са закарани в различни болници. От тях над половината са в тежко състояние.   На мястото на инцидента работят лекари от Бърза помощ, които евакуират пострадалите през станциите "Славянски булевард" и "Парка на победата". В тунела аварийните служби си служат с с хидравлична техника, за изваждане на пътниците от блокираните вагони. Пътническият поток отчасти е поет от автобуси. Кметът на Москва Собянин обяви, че на близките на починалите ще бъдат изплатени по 1 милион рубли около 21 400 евро, а ранените ще бъдат обезщетени с по 500 000 рубли.  

5 убити и 120 ранени са вече жертвите в Москва

http://www.cross.bg/ranenite-raneni-ybiti-1420820.html

/КРОСС/Броят на жертвите и ранените в московското метро продължава да расте. Агенците съобщават за 5 убити и 120 ранени. Някои от ранените са в тежко състояние. В Московското днес дерайлираха три вагона на композиция. Вагоните са се преобърнали.   На мястото на инцидента работят лекари от Бърза помощ, които евакуират пострадалите през станциите "Славянски булевард" и "Парка на победата". В тунела аварийните служби си служат с с хидравлична техника, за изваждане на пътниците от блокираните вагони. Пътническият поток отчасти е поет от автобуси, предадоха руските агенции.  

КТБ остава затворена до септември

http://business.actualno.com/KTB-ostava-zatvorena-do-septemvri--news_39722.html

Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор на групата Корпоративна търговска банка (КТБ). Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредит...

Ще подходим сериозно към Дюделанж, обеща Стойчо Стоев:

http://bgfootball.actualno.com/Shte-podhodim-seriozno-kym-Dudelanj-obeshta-Stojcho-Stoev--news_39724.html

"Подхождаме сериозно към всеки противник. В никакъв случай няма да подценим Дюделанж", обеща треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев на пресконференция в навечерието на мача с първенеца на Люксе...

Сънят с родителите е главен рисков фактор за внезапна смърт при бебетата

http://interest.actualno.com/Synjat-s-roditelite-e-glaven-riskov-faktor-za-vnezapna-smyrt-pri-bebetata-news_39706.html

Спането заедно с родителите е главният рисков фактор за внезапна смърт при бебетата и особено при пеленачетата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.Около 69 на сто от бебетата, ста...

Протест на търговци на скрап спря движението през "Капитан Андреево"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/15/2343937_protest_na_turgovci_na_skrap_spria_dvijenieto_prez/?ref=rss


Спряно е пропускането на моторни превозни средства през граничния пункт "Капитан Андреево" в двете посоки, съобщи МВР.

Причината е продължаващият от вчера протест на  търговци на скрап, които настояват Народното събрание да отложи въвеждането на забрана за тях да изкупуват старо желязо от физически лица. 
Забраната влезе в сила вчера - 14 юли, а опасенията на бизнеса са, че в оставащите дни до разпускането депутатите няма да успеят да гласуват отлагането й . Според новите...

Стоките и услугите са поевтинели с 0.4 на сто през юни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/15/2343923_stokite_i_uslugite_sa_poevtineli_s_04_na_sto_prez_juni/?ref=rss


Стоките и услугите у нас са поевтинели с 0.4 на то през юни, показват данните на Националния статистически институт(НСИ). Спрямо година по-рано пък дефлацията е 1.9 на сто.

Най-много поевтиняват през месеца храните и безалкохолните напитки - с 1.2 на сто, следвани от облеклото и обувките, чиито цени са спаднали с 0.4 процента. В здравеопазването е регистриран спад в цените с 0.3 процента през месеца.

Цените в транспорта, съобщенията, алкохолът и тютюневите изделия както и...

Експерти: БНБ избърза с присъдите за КТБ

http://www.cross.bg/banka-vasilev-dypka-1420818.html

/КРОСС/Българската народна банка е избързала с оценките и присъдите за Корпоративна търговска банка, дошли в срок, който не е достатъчен, за да се измери капиталовата дупка в поставената под надзор финансова институция. Такова мнение споделиха в студиото на Нова тв финансистът Владимир Каролев и бившият посланик на България в Москва Илиян Василев. Прокуратурата има много по-голяма роля от БНБ по казуса с КТБ, защото е упражнила осезаем натиск върху управителното тяло на централната банка и тяхната позиция от обективен модератор в ситуацията се е изменила в страна по делото с обявяването на резултатите от одита, смята Василев. „Институциите, които трябва да решават проблема, стават част от него. И прокуратурата, и БНБ загубиха височина", коментира бившият дипломатически представител. „Централната банка работи с най-важния капитал - доверието, че справедливо отсъжда и регулира този сектор. Не виждам как те ще си върнат това доверие в обозрима перспектива". Парите във Фонда за гарантиране на депозитите не са на данъкоплатците, а на банките, уточни Владимир Каролев: „Аз съм абсолютно против сметката да бъде платена от данъкоплатците". Каролев не вижда причина КТБ да бъде отворена на 21 юли, а смята, че трябва да бъде продължен мандатът на одиторите, за да се оцени капиталовата дупка. Илиян Василев обвини централната банка в непрофесионално поведение

Ива Екимова иска още едно дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192368

Ива Екимова е винаги усмихната. Красивата и крехка на вид дама носи няколко дини под мишница - PR специалист, университетски преподавател, водеща на "Жените говорят"... Преди всичко обаче е майка. Инак я познаваме още от времето, когато бе едно от момичетата на "Невада", после като съпругата, впоследствие и като вдовицата на Дими от "Сленг"... Ива Екимова е винаги усмихната. Красивата и крехка на вид дама носи няколко дини под мишница - PR специалист, университетски преподавател, водеща на "Жените говорят"... Преди всичко обаче е майка. Инак я познаваме още от времето, когато бе едно от момичетата на "Невада", после като съпругата, впоследствие и като вдовицата на Дими от "Сленг"...

Ива Екимова иска още едно дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192357

Ива Екимова е винаги усмихната. Красивата и крехка на вид дама носи няколко дини под мишница - PR специалист, университетски преподавател, водеща на Ива Екимова е винаги усмихната. Красивата и крехка на вид дама носи няколко дини под мишница - PR специалист, университетски преподавател, водеща на "Жените говорят"... Преди всичко обаче е майка. Инак я познаваме още от времето, когато бе едно от момичетата на "Невада", после като съпругата, впоследствие и като вдовицата на Дими от "Сленг"...

Путин: БРИКС няма намерение да създава военно-политически алианс

http://www.cross.bg/briks-pytin-rysiya-1420819.html

/КРОСС/ Страните от БРИКС са за укрепване на политическата роля на обединението в международните отношения и искат да повишат тяхното значение в световната икономика, също така БРИКС не планира да създава военно-политически алианс. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин преди заседанието на БРИКС в Бразилия, което се провежда днес, предаде ИТАР-ТАСС. Путин заяви, че страните от БРИКС имат намерение да укрепват политическата страна на сътрудничеството си. „Дойде време, когато трябва да се увеличи ролята на БРИКС, а също нашето обединение да стане част от системата за глобално управление в интересите на устойчиво развитие", поясни Путин пред журналистите.„В същото време искам да подчертая, че нямаме планове за формиране на военно-политически алианс на базата на БРИКС", увери руският президент. Той добави, че дългосрочният общ интерес на участниците на БРИКС е укрепление на върховенството на международното право и централната роля на ООН в международната система.„Ще кажа директно - без принципиалната позиция на Русия и Китай в Съвета за Сигурност на ООН за Сирия, събитията в тази държава отдавна щяха да се развият по либийския или иракския сценарий", отбеляза той. Освен това, Владимир Путин изказа позицията си за създаването в рамките на БРИКС на система за противодействие на „тормоз" срещу държавите, несъгласни с политиката на САЩ и техните съюзници

Бареков с най-висок доход от евродепутатите ни, Неков не посочил дохода си

http://www.moreto.net/novini.php?n=258026

Най-добре платен от новите български евродепутати е бил лидерът на партия “България без цензура” (ББЦ) Николай Бареков. Докато работел за ТВ СЕДЕМ ЕАД, той вземал над 10 хил. евро бруто на месец. В “Балкан българска телевизия” ЕАД доходът му от заплата бил от 5001 евро до 10 хил.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване