Баретата май ще остане без присъда за лятото

http://www.bnews.bg/article-111182

Софийският апелативен съд ще се произнесе в срок за присъдата на Златомир Иванов – Баретата.

Путин: Отношенията Русия-ЕС са поставени на сериозно изпитание

http://europe.actualno.com/Putin-Otnoshenijata-Rusija-ES-sa-postaveni-na-seriozno-izpitanie-news_39766.html

Руският президент Владимир Путин поздрави Жан-Клод Юнкер за избирането му начело на Европейската комисия. Руският държавен глава подчерта, че "отношенията между Русия и ЕС са поставени на сурово ...

КТ "Подкрепа": Ситуацията около КТБ е мръсна пиеса

http://business.actualno.com/KT-Podkrepa-Situacijata-okolo-KTB-e-mrysna-piesa--news_39767.html

КТ "Подкрепа" изразява острия си гняв и възмущение по повод инсценираната банкова криза, целяща разчистване на сметки между отделните клонове на олигархичните мафиотски кръгове в България ...

Измамници използват скандала с КТБ, взимат 900 лв. от пенсионерка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192960

Нова телефонна измама , която включва КТБ, бе разкрита от полицията в Русе, съобщи БГНЕС.
На 12 юли мъж се обадил на телефона на 88-годишна жена и заявил, че е внукът й от Испания. Мъжът казал, че има депозит в КТБ, която фалира, но познава човек от банката, който може да изтегли спестяванията му в размер на 14 хиляди лева. Нова телефонна измама , която включва КТБ, бе разкрита от полицията в Русе, съобщи БГНЕС. На 12 юли мъж се обадил на телефона на 88-годишна жена и заявил, че е внукът й от Испания. Мъжът казал, че има депозит в КТБ, която фалира, но познава човек от банката, който може да изтегли спестяванията му в размер на 14 хиляди лева.

Телефонни измамници използват скандала с КТБ, за да ограбят пенсионерка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192951

Нова телефонна измама , която включва КТБ, бе разкрита от полицията в Русе, съобщи БГНЕС.
На 12 юли мъж се обадил на телефона на 88-годишна жена и заявил, че е внукът й от Испания. Мъжът казал, че има депозит в КТБ, която фалира, но познава човек от банката, който може да изтегли спестяванията му в размер на 14 хиляди лева. Нова телефонна измама , която включва КТБ, бе разкрита от полицията в Русе, съобщи БГНЕС. На 12 юли мъж се обадил на телефона на 88-годишна жена и заявил, че е внукът й от Испания. Мъжът казал, че има депозит в КТБ, която фалира, но познава човек от банката, който може да изтегли спестяванията му в размер на 14 хиляди лева.

Таня Андреева обвини Центъра по наркомании, че не си върши работата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/07/15/2344125_tania_andreeva_obvini_centura_po_narkomanii_che_ne_si/?ref=rss


След като в края на миналата седмица в социалните мрежи и в медиите се разпространи предупреждението, че здравното министерство планира да закрие Националния фокусен център за наркотици и наркомании, днес министър Таня Андреева уточни, че става въпрос за преминаването му под шапката на Националната служба по опазване на общественото здраве (НЦОЗА) и на Изпълнителната агенция "Медицински одит", а не за пълното му елиминиране. Целта, по думите й, е по-добър контрол. 

"Центърът не се...

Бойко Борисов: С избора на Юнкер беше чут гласът на европейските граждани

http://www.cross.bg/gerb-bulgariya-borisov-1420873.html

/КРОСС/ Изключително щастлив съм от вота на Европейския парламент, който с избирането Ви за председател на Европейската комисия потвърждава избора на европейските граждани, изразен на изборите през май. Това заявява в поздравителен адрес до Жан-Клод Юнкер председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. В адреса Борисов поздравява Юнкер за избирането му за председател на ЕК от името на Изпълнителната комисия, кметовете и общинските съветници и всички членове на ГЕРБ, съобщава пресцентърът на партията. „Като Председател на ГЕРБ, по време на мандата ми като министър-председател на България в периода 2009-2013 г. и докато бях кмет на София, винаги съм разчитал на силата на убежденията Ви, на Вашата енергия и способност за вслушване в мнението ми. Разчитал съм и на Вашето приятелство. Пазя също така прекрасен спомен от последното Ви пътуване до България за откриването на предизборната кампания на ГЕРБ и ЕНП в зала Арена Армеец в София, където повече от 14 000 симпатизанти на нашето политическо семейство дойдоха да засвидетелстват доверието си в Европа и още веднъж да потвърдят, че България повече няма време за губене. Тяхното послание бе чуто. ГЕРБ отбеляза отличен резултат, даващ ни преднина повече от 10% пред социалистите. Този успех се вписва в поредицата победи, които ГЕРБ бележи от 2007 г. и така поправя несправедливостта от изборите през май 2013 г., които бяха конфискувани от една противоестествена коалиция

Откриха мъртъв русенец до пейка

http://www.cross.bg/murtuv-rysenetz-peiika-1420875.html

/КРОСС/ Млад русенец е открит мъртъв в кв. "Дружба", съобщиха от полицията. 32-годишният мъж бил забелязан да лежи до пейка от случайни минувачи малко преди 7 часа сутринта. След сигнал на тел. 112 пристигнал екип на Спешна помощ, който е констатирал смъртта. При извършения оглед в присъствието на патоанатом е установено, че по трупа няма видими следи от насилствена смърт. По случая е образувано досъдебно производство, предава Дарик.  

Пишман социолози като Юлий Павлов трябва да се забранят със закон

http://www.bnews.bg/article-111179

На псевдосоциолози без образование като Юлий Павлов трябва да им бъде забранено със закон да манипулират общественото мнение, каза Николай Бареков.

Енерго-про подмени подземните кабелни линии в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258079

След подмяната на подземните кабелни линии в центъра на град Варна, Енерго-про смени и старите разпределителни електрически касети с нови, модерни съоръжения. Освен че подобряват облика на централната градска част, новото оборудване на касетите гарантира по-високо ниво на сигурност на електрозахранването.

Москва обяви сряда за ден на траур

http://www.vesti.bg/novini/moskva-obiavi-sriada-za-den-na-traur-6017343

Москва обяви сряда за ден на траур заради инцидента в московското метро, при който загинаха 20 души, а 160 бяха ранени.

От модерния петобой недоволстват от отношението от Мариана Георгиева и екипа й

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2344132_ot_moderniia_petoboi_nedovolstvat_ot_otnoshenieto_ot/?ref=rss


Президентът на Българска федерация по модерен петобой (БФМП) Андрей Кузманов обвини спортния министър Мариана Георгиева и нейния екип, че не са проявили никакъв интерес за среща с президента на международната федерация по модерен петобой (UIPM).

Д-р Клаус Шорман е на работно посещение в България, за да се обсъдят подробностите около предстоящия конгрес на международната федерация, който ще се състои в София през ноември, както и развитието на спорта в България.

На срещата...

Чарли Чаплин и Малкият принц разкрасиха спирките във Враца

http://www.cross.bg/vratza-charli-malkiyat-1420874.html

/КРОСС/ Любимите герои от филми и книги Чарли Чаплин, Малкият принц, Мечо Пух, Том и Джери, и смърфовете вече са неизменна част от градския ентериор на Враца. Образите им изгряха на спирки на обществения транспорт и зарадваха врачани, които от два дни не спират да си правят снимки пред новите придобивки. Рисунките са дело на художниците Дамян Бумбалов, Румен Димитров, Гълъбин Христов, Жечо Попов, Ганчо Ганчев и на врачанина Явор Венчев. Майсторите на стрийтарта пристигнаха във Враца по покана на кмета инж. Николай Иванов за второто издание на Street art fest „Refresh Vratsa". Тази година мотото е „Мисли fresh".    

КТБ и "Креди Агрикол" няма да отворят поне до септември

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/15/2344104_ktb_i_kredi_agrikol_niama_da_otvoriat_pone_do_septemvri/?ref=rss


КТБ и "Креди Агрикол" няма да отворят врати поне до септември, става ясно от днешното съобщение на БНБ. В него се посочва, че тъй като не е приет предложеният от централната банка вариант да се приеме гласува в Народното събрание специален закон, който да разреши проблемите около групата на КТБ, то продължава процедурата по сегашното законодателство.

За КТБ режимът на специален надзор е започнал на 20 юни, а за "Кредит Агрикол" - на 23 юни, уточниха пред "Дневник" от БНБ.
...

Общината в Бургас плаща 100 хил. лв. обезщетение за загиналия под дърво Пейо

http://pik.bg/общината-в-бургас-плаща-100-хил-лв-обезщетение-за-загиналия-под-дърво-пейо-news202694.html

Общината в Бургас плаща 100 хил. лв. обезщетение за загиналия под дърво Пейо

Върховният касационен съд не е допуснал жалбата на община Бургас срещу решението на апелативните магистрати по делото "Пейо Янчев".

То е образувано по искане на близките на 26-годишния мъж за изплащане на обезщетение в размер на 100 хил. лв. за причинена смърт след падане на болен кестен в центъра на Бургас. Това се случи на 17 септември 2012 г.

Определението на съда все още не е публикувано в сайта на ВКС, но в него е отбелязано, че жалбата не се допуска.

Втората инстанция изцяло застана зад решението на окръжните магистрати, които през август м.г. се произнесоха по гражданската жалба на родителите на Пейо, майката на детето му Бранимира и малкия му син Алекс. Според магистратите местната администрация трябда да плаща и издръжка на момченцето до навършване на пълнолетие - по 150 лв. месечно.

По делото бе назначена експертиза за здравословното състояние на дървото. Експертите посочиха, че само по външния статус на растението има достатъчно белези, по които специалистите да забележат, че той е болно и опасно, следователно е трябвало своевременно да бъде отсечено.

Това е делото за частичния иск, вероятно ще заведен друго, каза адвокатът на семейството Евгений Мосинов.

Фейсбук в скандал заради проучване на 700 000 потребители на сайта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191432


Cпорното проучване на фейсбук за чувствата на потребителите разпали в научните среди дебат за етичните стандарти в света на интернет.
“Мисля, че този случай ще послужи за преосмисляне на отношенията между компаниите и учените”, казва Сюзън Т. Фиск, редактор на изследването и професор по психология и публични дела в университета в Принстън, Cпорното проучване на фейсбук за чувствата на потребителите разпали в научните среди дебат за етичните стандарти в света на интернет. “Мисля, че този случай ще послужи за преосмисляне на отношенията между компаниите и учените”, казва Сюзън Т. Фиск, редактор на изследването и професор по психология и публични дела в университета в Принстън,

Жан-Клод Юнкер е новият председател на Еврокомисията

http://econ.bg/Новини/Жан-Клод-Юнкер-е-новият-председател-на-Еврокомисията-_l.a_i.556096_at.1.html

Жан-Клод Юнкер бе избран за председател на Европейската комисия със сериозно мнозинство. Европарламентът прецени, че кандидатът на Европейската...

Възстановено е нормалното преминаване през Калотина и Капитан Андреево

http://www.cross.bg/andreevo-kapitan-pynktove-1420872.html

/КРОСС/Възстановено е нормалното преминаване на моторни превозни средства в двете посоки през граничните пунктове Калотина и Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ограничението, което бе въведено около 9.00, бе свързано с протестни действия. Няма сериозни струпвания от леки и товарни автомобили от двете страни на граничните пунктове. По-рано днес търговци на скрап блокираха граничен пункт Капитан Андреево, където и вчера организираха протест заради влязъл в сила закон, който според тях заплашва бранша. Протест има и на Калотина.Съгласно новите правила само фирми ще могат да предават желязо в пунктовете за изкупуване. Според търговците държавата създава монопол в този бранш в полза на общините. Снимка: Булфото

Летуващи семейства заместват алкохолния туризъм в Слънчев бряг

http://econ.bg/Новини/Летуващи-семейства-заместват-алкохолния-туризъм-в-Слънчев-бряг_l.a_i.556095_at.1.html

Този сезон традиционните чужденци тийнейджъри в Слънчев бряг, дошли на алкохолен туризъм у нас, са заменени от летуващи семейства. Все повече...

Катастрофа с мотор отне живота на 15-годишен

http://www.cross.bg/katastrofa-s-motor-otne-zhivota-na-godishen-1420871.html

/КРОСС/ 15-годишно момче загина, след като се удари в трактор. Произшествието е възникнало малко след 9.30 часа днес в Кочериново на ул. "Юри Гагарин". Тракторът се е движел по стръмна улица, а момчето с мотоциклета е излязло от странична улица и се ударило странично в трактора. Местопроизшествието се обслужва от дежурна полицейска група, трупът на загиналото момче ще бъде закаран за аутопсия в кюстендилската болница, съобщават от ОД на МВР Кюстендил.  

Тихомир Стойчев: Цветлин Йовчев е разследван за финансови злоупотреби

http://frognews.bg/news_73071/

Шефът на МВР Цветлин Йовчев е бил разследван за финансови злоупотреби докато е бил служител в Националната служба за сигурност. Това каза пред Фрог нюз бившият директор на ЦСБОП и експерт по национална сигурност Тихомир Стойчев. Той обясни, че разполага с документ, който доказва твърденията му. Вижте какво още разкри Стойчев:

Предстои ми да излюпя пиленца, как да ги храня?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192121

Отглеждането на малки пиленца през първите 10 дни е отговорна задача. През този период пилетата се нуждаят от специални грижи. На първо място подгответе помещението, където ще ги отглеждате. То трябва да е топло, сухо и чисто, с добра вентилация но без течение. На 1 кв. м може да разположите не повече от 20-25 пиленца. Отглеждането на малки пиленца през първите 10 дни е отговорна задача. През този период пилетата се нуждаят от специални грижи. На първо място подгответе помещението, където ще ги отглеждате. То трябва да е топло, сухо и чисто, с добра вентилация но без течение. На 1 кв. м може да разположите не повече от 20-25 пиленца.

Метрото в Москва изхвърчало от релсите със 70 км в час. Жертвите станаха 20

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192941

Жертвите на аварията в московското метро нарастнаха на 20, съобщи Министерството на извънредните ситуации, цитирано от РИА Новости.
Мотрисите са се движили със 70 км в час, първите 3 вагона са излетели.
Двама са в кома, някои от пострадалите са със спупен гръбначен стълб. Утре е обявен ден на траур в руската столица. Жертвите на аварията в московското метро нарастнаха на 20, съобщи Министерството на извънредните ситуации, цитирано от РИА Новости. Мотрисите са се движили със 70 км в час, първите 3 вагона са излетели. Двама са в кома, някои от пострадалите са със спупен гръбначен стълб. Утре е обявен ден на траур в руската столица.

Предстои ми да излюпя пиленца, как да ги храня?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192114

Отглеждането на малки пиленца през първите 10 дни е отговорна задача. През този период пилетата се нуждаят от специални грижи. На първо място подгответе помещението, където ще ги отглеждате. То трябва да е топло, сухо и чисто, с добра вентилация но без течение. На 1 кв. м може да разположите не повече от 20-25 пиленца. Отглеждането на малки пиленца през първите 10 дни е отговорна задача. През този период пилетата се нуждаят от специални грижи. На първо място подгответе помещението, където ще ги отглеждате. То трябва да е топло, сухо и чисто, с добра вентилация но без течение. На 1 кв. м може да разположите не повече от 20-25 пиленца.

БНБ продължава работата по процедурата за специален надзор на КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=258077

След постигнатия консенсус на срещата вчера при президента на Република България, в която участваха представители на основните парламентарни политически сили, правителството и БНБ, Българската народна банка предприе действия в две насоки.

Официално: Юнкер оглави Европейската комисия

http://frognews.bg/news_73070/

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер бе избран за председател на Европейската комисия. За кандидатурата му гласуваха 442-ма депутати. За избирането му бяха необходими 377 гласа. Юнкер сяда на мястото на Мануел Барозу.

„Социални грижи” отказаха съдействие на жена, оплакала се в пресата (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192933

Жена от Гоце Делчев, която сама се грижи за свекървата си без крака и съпруга си с байпас на сърцето, получи категоричен отказ за съдействие от страна на „Социални грижи” в града.
Причината – преди месец тя се оплакала на местния сайт toppresa.com за окаяното си положение. Заради изявлението пред медията на София Стамберова й било заявено, Жена от Гоце Делчев, която сама се грижи за свекървата си без крака и съпруга си с байпас на сърцето, получи категоричен отказ за съдействие от страна на „Социални грижи” в града. Причината – преди месец тя се оплакала на местния сайт toppresa.com за окаяното си положение. Заради изявлението пред медията на София Стамберова й било заявено,

Ново подкрепление от Сърбия пристигна в Украйна

http://www.cross.bg/dobrovoltzi-zhivkovich-surbite-1420870.html

/КРОСС/ Донецк. Командирът на сръбското Четническо движение Братислав Живкович съобщи, че сърбите водят успешни сражения срещу Националната гвардия на Украйна и неонацистите от «Десен сектор» в югоизточната част на страната, предаде сръбското интернет издание RuSerbia. Живкович заяви, че сред сърбите доброволци засега няма загуби. Също така, той съобщи, че наскоро пристигна нова група доброволци от Сърбия. Отрядът «Йован Шевич» вече наброява 35 доброволци. Сега го наричат Славянски четнически отряд, тъй като в отряда се числят не само сърби, но и доброволци от Русия. "Нашият девиз е: Фашизмът няма да мине - слава на Новорусия!", заяви Братислав Живкович.    

Режат тополата пред централната поща в Перник, за която Пепи Протеста алармира в началото на годината - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/rejat-topolata-pred-centralnata-poshta-v-pernik-za-koyato-pepi_33068/

Работници режат старата топола пред пощата в центъра на Перник, засне обективът на ZaPernik.com.

От 10 часа няколко работника със специализирана техника режат огромните клони на дървото. Районът около дейностите по премахване на 15-метровата топола е заграден с лента и е затворен за пешеходци.

В началото на 2014 година Петър Симов, по - известен сред перничани като Пепи Протеста. В последните месеци пернишко лице на протестите срещу правителството на Пламен...

Продължава

Присъединяването към банковия съюз не е панацея

http://www.euinside.eu/bg/comments/joining-the-banking-union-is-not-a-panacea

След консултации с парламентарно представените политически партии президентът Росен Плевнелиев обяви изненадваща новина, а именно че е постигнато пълно съгласие да започне незабавна процедура за влизането на България в единния надзорен механизъм за банките на ЕС като първа крачка преди присъедин ...

В това кафене няма Wi-Fi

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/15/2344096_v_tova_kafene_niama_wi-fi/?ref=rss



Канадският художник и градски трансформатор Джулиън Томас и архитектурното студио Hugh Condon Marler направиха кафене, което нарочно блокира електронните комуникации, пише The Pop-Up City. Идеята на "Фарадей кафе" във Ванкувър е да стимулира "едновремешния" вид общуване между хората лице-в-лице, неопосредстван и необезпокояван от постоянната мобилна връзка.

От "Фарадей кафе" не можеш да се "чекнеш" в платформата Foursquare, да споделиш със света закуската си с бодър поздрав за...

Обсъждат граждани да могат да предават скрап до 2016 г.

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c858a53/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cobsyjdat0Egrajdani0Eda0Emogat0Eda0Epredavat0Eskrap0Edo0E20A160Eg0H1762590C/story01.htm

Очаква се депутатите от екокомисията в НС да подкрепят исканията на бизнеса за удължаване на срока за изкупуване на скрап от физически лица


„Социални грижи” отказаха съдействие на жена, оплакала се пред медиите (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192909

Жена от Гоце Делчев, която сама се грижи за свекървата си без крака и съпруга си с байпас на сърцето, получи категоричен отказ за съдействие от страна на „Социални грижи” в града.
Причината – преди месец тя се оплакала на местния сайт toppresa.com за окаяното си положение. Заради изявлението пред медията на София Стамберова й било заявено, Жена от Гоце Делчев, която сама се грижи за свекървата си без крака и съпруга си с байпас на сърцето, получи категоричен отказ за съдействие от страна на „Социални грижи” в града. Причината – преди месец тя се оплакала на местния сайт toppresa.com за окаяното си положение. Заради изявлението пред медията на София Стамберова й било заявено,

Нов проект в НСИ ще осигури по-качествени и прозрачни електронни услуги

http://www.cross.bg/kachestvoto-statisticheski-ypravlenie-1420868.html

/КРОСС/ Националният статистически институт (НСИ) стартира изпълнението на проект „Подобряване на качеството на обслужване на гражданите и бизнеса, създаване и въвеждане на ясни, надеждни и унифицирани процедури за разработените електронни услуги чрез внедряване на система за управление на качеството съгласно стандарта ISO 9001:2008". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Основните целеви групи са граждани и представители на бизнеса, органи на статистиката, държавни и други институции - потребители на електронни услуги на Националния статистически институт, както и териториалните статистически бюра и Централното управление на Националния статистически институт. По време на изпълнението, ще бъде разработена и внедрена система за управление на качеството, съгласно международния стандарт ISO 9001:2008. За да се осигури ефективната ѝ употреба, 100 служители на Националния статистически институт ще преминат обучение за работа със системата, а 10 ще бъдат обучени за вътрешни одитори на системата за управление на качеството. „Изпълнението на този проект е част от основния ангажимент на Националния статистически институт към предоставяне на прозрачно и качествено административно обслужване и развитие на електронните услуги в България

Местан: Утре гласуваме актуализацията на бюджета

http://www.cross.bg/mestan-byudzhet-repyblikanskiya-1420869.html

/КРОСС/ "Утре на Министерски съвет най-вероятно ще бъде гласувано решение, с което Министерски съвет да предложи на парламента актуализация на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет в параметри, които са ясни." Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента. Местан уточни, че бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран с 225 млн. лева, колкото съобщи и финансовият министър. А в републиканския бюджет ще настъпи корекция в дефицита. Той добави, че на консултациите не е обсъждана темата с оставката на ръководството на БНБ. Местан не пожела да коментира настояванията на Бойко Борисов за оставка на шефа на БНБ Иван Искров. По думите му, той има право на тази позиция, но тя едва ли ще получи подкрепа от другите партийни лидери. Същевременно Местан призова да продължат консултациите за банковата ситуация. Според него е въпрос на време да се види дали проблемите с КТБ са причинени от външно въздействие или от вътрешни проблеми "Вчера постигнахме съгласие - има необходимост от радикално повишаване ефективността на банковия надзор. Може би най-надеждно е да се присъединим към общоевропейската банкова система, включително подчиняване на банките у нас на общоевропейския банков надзор. Тук има категорично да от страна на партиите", допълни той. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Рали "България" ще се проведе изцяло с пари от държавата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2344122_rali_bulgariia_shte_se_provede_izcialo_s_pari_ot/?ref=rss


Предстоящото рали "България" ще се проведе с бюджет, осигурен изцяло от държавата, съобщи директорът на състезанието Камен Михайлов.

45-ото издание на надпреварата ще струва 140 хиляди лева и ще се проведе между 18 и 20 юли. То е част от European Rally Trophy, формален наследник на безличната Европейска рали купа.

Сто и двадесет хиляди лева са осигурени от Министерството на младежта и спорта, а останалите 20 хиляди – от Министерството на икономиката и енергетиката.

Водач на такси заспа на Е-79, двама са в болница

http://www.vesti.bg/novini/vodach-na-taksi-zaspa-na-e-79-dvama-sa-v-bolnica-6017339

Двама пострадаха след като водач на такси заспа и се заби в мантинелата на Е-79 край Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Номинират Зинаида Златанова за еврокомисар?

http://www.bnews.bg/article-111177

Орешарски ще консултира кандидатурата утре на срещата на Европейския съвет и с новия председател на ЕК

Окончателно: Общината плаща 100 хил. лв. обезщетение за загиналия под дърво Пейо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192914

Върховният касационен съд не е допуснал жалбата на община Бургас срещу решението на апелативните магистрати по делото Върховният касационен съд не е допуснал жалбата на община Бургас срещу решението на апелативните магистрати по делото "Пейо Янчев". То е образувано по искане на близките на 26-годишния мъж за изплащане на обезщетение в размер на 100 хил. лв. за причинена смърт след падане на болен кестен в центъра на Бургас. Това се случи на 17 септември 2012 г.

Здравният министър: Тръгвам си с мисълта, че можехме и повече

http://pik.bg/здравният-министър-тръгвам-си-с-мисълта-че-можехме-и-повече-news202689.html

Здравният министър: Тръгвам си с мисълта, че можехме и повече

Тръгвам си с мисълта, че можеше и много повече, но в зависимост от условията и ситуацията, в които работим, ви уверявам, че нито един ден за нас не е бил нулев. Това каза при откриването на нова Клиника по хемодиализа в университетска болница в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя обяви, че след две седмици вече няма да е министър и ще се върне отново в средите на колегите си медици.

„ Много скоро няма да бъде министър, но през тази една година натрупах огромен опит и се запознах с много значими хора”, каза Андреева. Тя отчете още, че са реновирани много клиники в страната, открити са Акушеро-гинеколочини клиники, Клиники по неотология, открити са над 17 онкологични центъра със съвременна апаратура за диагностика, в 3 от тях ще има иновативна техника за радиохирургия и лъчетерапия, което ще спаси десетки милиони левове на държавата, защото днес тези пари ги плащаме за лечение в чужбина. Министър Андреева посочи още, че у нас над 3400 души са на хемодиализа всяка година, над 100 чакат за транспнатация на бъбрек,всеки ден се правят между 25 и 28 трансплантации. Това е недостатъчно, има още да се работи по отношение на донорството и трансплантациите у нас, каза Андреева. Според нея, в нашата срана се прави медицина на високо ниво, имаме конкурентноспособни специалисти, работи се с иновативна апаратура, особено в университетските болници.

Таня Андреева защити колегите си, като каза, че няма български лекар, който да не работи с мисълта да направи всичко до краен предел, за да спаси пациента си. Всеки, който отрича това, дълго ще му тежи на съвестта, добави д-р Андреева.

Възстановиха нормалното преминаване през ГКПП Калотина и Капитан Андреево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192911

Възстановено е нормалното преминаване на моторни превозни средства в двете посоки през граничните пунктове Калотина и Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Ограничението, което бе въведено около 9.00, бе свързано с протестни действия.
Няма сериозни струпвания от леки и товарни автомобили от двете страни на граничните пунктове. Възстановено е нормалното преминаване на моторни превозни средства в двете посоки през граничните пунктове Калотина и Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ограничението, което бе въведено около 9.00, бе свързано с протестни действия. Няма сериозни струпвания от леки и товарни автомобили от двете страни на граничните пунктове.

АБВ се обявиха против увеличаване на 3% на бюджетния дефицит

http://politics.actualno.com/ABV-se-objaviha-protiv-uvelichavane-na-3-na-budjetnija-deficit-news_39765.html

Политическа партия "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) изразява неудовлетворение и несъгласие с постигнатите вчера договорености при президента Плевнелиев. Тези решения не се съсредо...

Произшествието в московското метро не е терористичен акт

http://www.vesti.bg/novini/proizshestvieto-v-moskovskoto-metro-ne-e-teroristichen-akt-6017338

20 станаха загиналите пътници при инцидента тази сутрин в московското метро, който според властите не е терористичен акт.

МС: Жизнената част на КТБ да продължи да работи

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ms-zhiznenata-chast-na-ktb-da-prodylzhi-da-raboti-6017336

Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ, се казва в прессъобщение от МС

Спасиха 13-годишно момче, малтретирано от татко си да краде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192607

13-годишно хлапе, малтретирано от баща си и принуждавано да краде, е спасено при полицейска операция по издирване из горите в Търговищко.
Униформените били вдигнати на крак заради серия кражби в района на селата Макариополско и Съединение. Там от 3 юли насам бяха обрани частен дом, магазин, ловна хижа и др. 13-годишно хлапе, малтретирано от баща си и принуждавано да краде, е спасено при полицейска операция по издирване из горите в Търговищко. Униформените били вдигнати на крак заради серия кражби в района на селата Макариополско и Съединение. Там от 3 юли насам бяха обрани частен дом, магазин, ловна хижа и др.

Местан и Борисов за КТБ: Истината да излезе наяве

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-i-borisov-za-ktb-istinata-da-izleze-naiave-6017336

Двамата политически лидери са на едно и също мнение за случващото се с КТБ, а именно, че истината трябва да излезе наяве

Отлагат отварянето на КТБ на 21 юли

http://news.ibox.bg/news/id_2070000570

БНБ подготвя процедура за кандидатстване за Единния надзорен механизъм на ЕС, както и разговор на Росен Плевнелиев с президента на ЕЦБ

Възстановено е преминаването през ГКПП Калотина и Капитан Андреево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192898

Възстановено е нормалното преминаване на моторни превозни средства в двете посоки през граничните пунктове Калотина и Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Ограничението, което бе въведено около 9.00, бе свързано с протестни действия.
Няма сериозни струпвания от леки и товарни автомобили от двете страни на граничните пунктове. Възстановено е нормалното преминаване на моторни превозни средства в двете посоки през граничните пунктове Калотина и Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ограничението, което бе въведено около 9.00, бе свързано с протестни действия. Няма сериозни струпвания от леки и товарни автомобили от двете страни на граничните пунктове.

Студенти по графичен дизайн от Варна могат да участват в конкурс Алианс франсез

http://www.moreto.net/novini.php?n=258052

Алианс франсез Варна организира на местно ниво конкурс за графични дизайнери и студенти по графичен дизайн. , които могат да участват със свой плакат, посветен на град Варна, съобщиха организаторите за Moreto.net. Графичната творба на избрания лауреат ще участва в изложба в Париж, озаглавена „Градовете по света”, която ще се състои в рамките на второто издание на „Празник на графичния дизайн”.

Скрап ще може да се продава от граждани до края на 2015 г.

http://www.mediapool.bg/skrap-shte-mozhe-da-se-prodava-ot-grazhdani-do-kraya-na-2015-g-news222665.html

Около компромисния вариант отпадъци от старо желязо, пластмаса, хартия и други да може да се предават от физически лиза срещу заплащане на всички площадки за вторични суровини до края на 2015 г., се обединиха на среща във вторник министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов и представители на бизнеса със скрап. По-късно идеята бе обсъдена и и с парламентарно представените партии е е насрочена за сряда заседание на парламентарната комисия по околна среда, на което да се обсъди предложената поправка з Закона за управление на отпадъците. В същото време втори ден търговците на отпадъци протестират срещу влязлата в сила от 13 юли 2014 г. забрана за продажба на скрап от гражданите и задължението им да предават безвъзмездно совите отпадъци на общински площадки, каквито обаче няма нито изградени в нито една община. Рециклиращи фирми блокираха отново граничния пункт "Капитан Андреево" и създадоха неудобство на пътници и тирове, които бяха пренасочени към ГКПП- Лесово и Малко Търново. В ранния следобед блокадата беше вдигната. До това положение се стигна след като през 2012 г. управляващите от ГЕРБ наложиха ограничението граждани да продават отпадъци с цел да спрат кражбите на телекомуникационни кабели, релси, електрическа мрежа  и капаци от шахти. Това обаче застрашаваше да постигне обратен ефект, а Конституционният съд обяви, за незаконно въвеждането на изискването за безвъзмездно предаване на отпадъците от гражданите на общинските площадки. Все още обаче не е излязло самото решение на съда с мотивите към него, тъй като трябва да се разгледат оспорвания и на други текстове от Закона за управление на отпадъците, а и рециклиращите организации се притесняват от възможни законови поправки, които да регламентират продажбата на вторични суровини да става само на общински площадки, което ще удари бизнеса им и ще наруши конкуренцията. Затова от Българската асоциация по рециклиране настоява за законовите поправки и удължаването на срока за забраната на продажбата на отпадъци до края на 2015 г. Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов коментира пред журналисти след среща с бранша, че ако не се одобрят бързо законовите поправки, би имало екологични, общински, социални проблеми и предизвикателство с контролните функции на екоминистерството. Представителите на бизнеса отново отбелязаха, че 500 хиляди души се изхранват със събиране на скрап, а 14 хиляди души работят в сектора, което ще създаде голям социален проблем, ако фирмите спрат работа. Призоваваме всички парламентарни групи за бързи решения, така че бизнесът да работи спокойно, каза Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Той посочи, че са блокирани ГКПП Капитан Андреево и Калотина от протестиращи фирми. По думите му при липса на промяна, се очаква много от фирмите да минат в "сивия" сектор.

Откриха изнасилено 7-годишно момиченце в Сандански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192890

7-годишно изнасилено момиченце е открито цялото в кръв днес преди обяд в кв. Изгрев, Сандански, съобщи Struma.bg.
Момичето е намерено от свой връстник.
Детето е все още в шок и е откарано в местната болница. Има задържан за 7-годишно изнасилено момиченце е открито цялото в кръв днес преди обяд в кв. Изгрев, Сандански, съобщи Struma.bg. Момичето е намерено от свой връстник. Детето е все още в шок и е откарано в местната болница. Има задържан за

Адът в Москва се разраства: 20 вече са загиналите при инцидента в метрото

http://frognews.bg/news_73069/

Адът от инцидента в метрото в Москва се разраства, загиналите вече са 20, съобщават Интерфакс и LifeNews. Както е известно, инцидентът стана след излизането от релсите на три вагона на Арбатско-Покровската линия.

КЗК разследва сигнал за картел в енергетиката

http://econ.bg/Новини/КЗК-разследва-сигнал-за-картел-в-енергетиката_l.a_i.556091_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разследва сигнали за картел в енергетиката, свързани с нагласени търгове и обществени поръчки. Това съобщи...

Продължават совалките по казуса КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/15/2344115_produljavat_sovalkite_po_kazusa_ktb/?ref=rss


Разговорите между експертите на парламентарните сили по решенията на казуса КТБ продължават. 

Председателят на групата на БСП в Народното събрание Атанас Мерджанов съобщи пред журналисти, че работни групи обсъждат допълнителни варианти за законодателни промени, които са насочени към това да не бъде допуснат срив в икономиката, касаещ депозитите и разплащателните сметки на фирмите в банката. 

По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан призова консултациите да продължат като...

КФН: Няма риск за средствата на клиенти на КТБ като инвестиционен посредник

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c85855a/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Ckfn0Eniama0Erisk0Eza0Esredstvata0Ena0Eklienti0Ena0Ektb0Ekato0Einvesticionen0Eposrednik0H1762580C/story01.htm

Има резултати от инициираните от регулатора проверки на лица и медии за неправомерни изказвания и публикации относно евентуални пазарни манипулации


Двама чужди граждани бяха бити и ограбени в Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192868

Двама чужди граждани са били бити и ограбени в Петрич, съобщиха от ОД на МВР-Благоевград.
Около 01:05 ч. на тел.112 в Районно управление „Полиция"-Петрич е получен сигнал за бити и ограбени хора. Изпратеният незабавно на място автопатрул установява две лица - чужди граждани.
Полицейските служители са задържали две съпричастни към деянието лица. Двама чужди граждани са били бити и ограбени в Петрич, съобщиха от ОД на МВР-Благоевград. Около 01:05 ч. на тел.112 в Районно управление „Полиция"-Петрич е получен сигнал за бити и ограбени хора. Изпратеният незабавно на място автопатрул установява две лица - чужди граждани. Полицейските служители са задържали две съпричастни към деянието лица.

Шефът на ДКЕВР отхвърли възможността за шоково поскъпване на тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=258073

Все още е рано да се прогнозира увеличението на цената на тока от 1 октомври, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев. Той категорично отрече възможността за шоково поскъпване на тока, както прогнозираха синдикатите.

Възстановиха преминаването през ГКПП-Капитан Андреево

http://pik.bg/възстановиха-преминаването-през-гкпп-капитан-андреево-news202680.html

Възстановиха преминаването през ГКПП-Капитан Андреево

Възстановено е нормалното преминаване на моторни превозни средства в двете посоки през граничните пунктове Калотина и "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на МВР. Ограничението, което бе въведено около 9.00, бе свързано с протестни действия.

Няма сериозни струпвания от леки и товарни автомобили от двете страни на граничните пунктове. 

EVN поиска временно отлагане на процедурата за допълнително прецизиране на новите „Общи условия”

http://www.cross.bg/ysloviya-dkevr-protzedyrata-1420867.html

/КРОСС/ EVN България Електроснабдяване (EVN EC) и EVN България Електроразпределение (ЕVN EP) представиха на открити заседания в ДКЕВР своите становища по доклад на Комисията за нови „Общи условия". Като представиха своя анализ на два проекта на общи условия, изработени от Комисията, дружествата поискаха временно отлагане на процедурата за допълнително прецизиране на текстовете. За целта дружествата заявиха готовност за участие в допълнителни работни срещи с експерти на ДКЕВР. Аргумент за отлагане на процедурата EVN EC и EVN EP виждат във факта, че изготвянето на нови общи условия стартира преди повече от година, докато в това време се извършиха редица промени в нормативната уредба, които не са отразени в тях. Това налага общите условия да кореспондират с новостите в Закона за енергетиката, Правилата за търговия с електрическа енергия, Правила за измерване на количеството електрическа енергия, становища и решения на ДКЕВР във връзка с функционирането на пазара на електрическа енергия. Сред текстовете, които е необходимо да бъдат дискутирани, са предложението на ДКЕВР да отпадне цената за услуга за възстановяване на електрозахранването, като в същото време се запазва заплащането за експресната услуга за възстановяване. Това не само не отговаря на принципите за законосъобразност, но противоречи и на икономическата логика, без да е ясен мотивът на ДКВЕР, с който се прави това разграничение

Юнкер е новият шеф на Европейската комисия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192853

Очаквано Европейският парламент избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия с 422 гласа "за" при нужни 376.
Против са гласували 250 евродепутати от всички 751 европейски депутати, 47 са били белите бюлетини, а 10 - невалидните.
Бившият министър-председател на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата беше номиниран за шеф на ЕК Очаквано Европейският парламент избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия с 422 гласа "за" при нужни 376. Против са гласували 250 евродепутати от всички 751 европейски депутати, 47 са били белите бюлетини, а 10 - невалидните. Бившият министър-председател на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата беше номиниран за шеф на ЕК

Фермери направиха своя версия на суперхита Gangnam style (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192849

Много хора си мислят, че фермерската работа не е лесна. Трима братя от САЩ обаче са се заели да докажат на света, че фермерите са най-ценните хора. Те не просто отглеждат храната ни, но се грижат и за земята.
Цялата история и видеото вижте в сайта на "Български фермер" Много хора си мислят, че фермерската работа не е лесна. Трима братя от САЩ обаче са се заели да докажат на света, че фермерите са най-ценните хора. Те не просто отглеждат храната ни, но се грижат и за земята. Цялата история и видеото вижте в сайта на "Български фермер"

Борисов строил магистрали, за да могат туристите да видят археологията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/15/2344094_borisov_stroil_magistrali_za_da_mogat_turistite_da/?ref=rss


В Европа две неща съм чул похвални за България – едното е археологията, другото е финансовата дисциплина, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на дискусия в парламента. Форумът е на тема "Българската културна политика – визия за развитие и модели на управление" и е организиран от ГЕРБ.

На срещата с представители на културни и творчески индустрии, представители на сдружения, гилдии, професионални съюзи в културата и изкуствата лидерът на ГЕРБ обеща, ако се върне на власт, ще продължи...

ЕП реши: Жан-Клод Юнкер е новият председател на Европейската комисия

http://www.cross.bg/yunker-predsedatel-podkrepa-1420866.html

/КРОСС/ Европейският парламент одобри Жан-Клод Юнкер за нов председател на Европейската комисия. Той ще встъпи в длъжност през ноември месец за срок от пет години. Юнкер е получил значителна подкрепа от най-големите групи в парламента. Депутатите гласуваха тайно, като използваха хартиени бюлетини, вместо да разчитат на електронното гласуване. Общо 422 членове на Европейския парламент са гласували в подкрепа на Юнкер, 250 - против, а 47 въздържали се. Същевременно е имало и 10 недействителни бюлетини. Юнкер беше предложен официално за председател на ЕК от Европейския съвет на 27 юни след безпрецедентно гласуване, поискано от Лондон, на което срещу кандидатурата му гласуваха само Великобритания и Унгария.  

Биха и ограбиха двама чужди граждани в Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192857

Двама чужди граждани са били бити и ограбени в Петрич, съобщиха от ОД на МВР-Благоевград.

Около 01:05 ч. на тел.112 в Районно управление „Полиция Двама чужди граждани са били бити и ограбени в Петрич, съобщиха от ОД на МВР-Благоевград. Около 01:05 ч. на тел.112 в Районно управление „Полиция"-Петрич е получен сигнал за бити и ограбени хора. Изпратеният незабавно на място автопатрул установява две лица - чужди граждани. Полицейските служители са задържали две съпричастни към деянието лиц

Избраха Юнкер за шеф на Еврокомисията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192843

Очаквано Европейският парламент избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия с 422 гласа Очаквано Европейският парламент избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия с 422 гласа "за" при нужни 336. Против са гласували 250 евродепутати?, 47 са били белите бюлетини, а 10 - невалидните. Бившият министър-председател на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата беше номиниран за шеф на ЕК от Европейската народна партия

Жертвите в московското метро станаха 20

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192780

Жертвите на аварията в московското метро нарастнаха на 20, съобщи Министерството на извънредните ситуации, цитирано от РИА Новости.
Мотрисите са се движили със 70 км в час, първите 3 вагона са излетели.
Двама са в кома, някои от пострадалите са със спупен гръбначен стълб. Утре е обявен ден на траур в руската столица. Жертвите на аварията в московското метро нарастнаха на 20, съобщи Министерството на извънредните ситуации, цитирано от РИА Новости. Мотрисите са се движили със 70 км в час, първите 3 вагона са излетели. Двама са в кома, някои от пострадалите са със спупен гръбначен стълб. Утре е обявен ден на траур в руската столица.

Откриха 7-годишно момиченце изнасилено в Сандански

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192905

7-годишно изнасилено момиченце е открито цялото в кръв днес преди обяд в кв. Изгрев, Сандански, съобщи Struma.bg.
Момичето е намерено от свой връстник.
Детето е все още в шок и е откарано в местната болница. Има задържан за 7-годишно изнасилено момиченце е открито цялото в кръв днес преди обяд в кв. Изгрев, Сандански, съобщи Struma.bg. Момичето е намерено от свой връстник. Детето е все още в шок и е откарано в местната болница. Има задържан за

Започна настаняването на семейства без дом след потопа в Добрич

http://pik.bg/започна-настаняването-на-семейства-без-дом-след-потопа-в-добрич-news202683.html

Започна настаняването на семейства без дом след потопа в Добрич

Почти месец след наводнението започна настаняването в общински жилища на пострадали семейства, които останаха без покрив над главите си. Първите заповеди за настаняване в общински жилища са връчени в понеделник следобед, съобщиха от общината, пише Стандарт.

Сред новодомците, които влязоха в апартаменти в бл. 1 на ул. "Калиакра" 54, бе 68-годишната Костадинка Николова, живяла на ул. "Копривщица" 13. Пред журналисти възрастната жена сподели, че е благодарна, че има покрив над главата си, но добави: "Загубих си къщичката. Цял живот съм живяла там. Искам тези, които пуснаха наводнението, да бъдат наказани. Аз от 25 години съм вдовица". В общинското жилище срещу 50 лв. наем на месец ще живеят петима души.

Ключове от жилище с две стаи получи и Румен Киров от "Индже войвода" 11. Мъжът сподели, че е загубил всичко и му е много трудно, но трябва да се събере и да започне живота си отначало. "По-лесно ще ми е да кажа от какво нямам нужда. Не вярвам, че държавата ще ни помогне, работил съм като държавен служител и мога само да кажа, че Добрич е забравен от всички. Поне сега имаме покрив над главата", сподели Румен.

Сред новодомците, които вече имат покрив над главите си, е и семейството на Гергана Георгиева, което също е живяло на ул. "Индже войвода". Тя и 8-годишния й син Алекс получиха ключовете от апартамент в бл. 1, докато съпругът й бе на работа. "Живеем при приятели. Ще ни е много трудно, защото аз останах без работа, а заплатата на съпруга ми отива за покриване на кредит, който бяхме теглили. Така оставаме 4 души на заплатата на майка ми от 400 лв., тъй като живеем заедно", каза Гергана. Младата жена добави, че е имала по-големи очаквания и изрази притеснение откъде ще успяват да плащат наем от 102 лв., сметки, кредит, а и да покриват всички други нужди.

Всички настанени получиха освен ключове от жилищата и нужния брой матраци и постелъчно бельо с одеяла. На новонастанените представител на дружеството обясни, че ще се координира нуждата им от покъщнина с БЧК, в чийто склад се съхраняват дарения от цялата страна.

Кметът Детелина Николова излезе с благодарност към всички, които са помогнали на Добрич и жителите на града в трудния момент и помагат и в момента. В знак на признателност за проявената съпричастност общината публикува на сайта си списък с имената на хора и фирми, дарили труд, средства и вещи на Добрич. Продължават и благотворителни прояви в страната за набиране на средства за подпомагане на града.

Продължава събарянето на опасните къщи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258072

В сряда (16 юли) от 9.45 часа продължава събарянето на останалите четири общински къщи, които са освидетелствани като опасни и на 4 юли на самонастанилите се в тях граждани бяха връчени заповеди за изземване, съобщиха от Община Варна за Moreto.

"Дай пари на археолозите за разкопки и направи път на туристите да ги видят"

http://www.mediapool.bg/dai-pari-na-arheolozite-za-razkopki-i-napravi-pat-na-turistite-da-gi-vidyat-news222664.html

"Стотици археолози и чираци работят на тези обекти - това са работни места. Такива знатни неща каквито в света ги няма! Държавата има две задължения - дай пари на археолозите да правят разкопки и им направи път туристите да отидат да ги видят". Такава рецепта за развитието на културата даде бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на форума "Българската културна политика – визия за развитие и модели на управление", организиран във вторник в парламента от депутатите от ГЕРБ.   "Ако трябва да пътувам 6-7 часа в едната посока и 6-7 часа в другата посока, ще го гледам на снимка", допълни аргументацията си за нужда от пътища Борисов. "В Европа съм чул две неща буквално за България - едното е археологията, другото - финансовата ни дисциплина", заяви той и припомни старата си теза, че в най-тежката криза в света "запазихме България абсолютно стабилна, без никакво сътресение в банковата система или където и да е било".   "Една година след като кризата замина, дойде в България", каза още лидерът на опозицията.   Веднага след това бившият премиер пак се върна на инфраструктурата, която била основно перо, за да печели туризмът. Именно по тази причина и ГЕРБ са се старали толкова много със строежите на пътища и магистрали.   "Асфалт не се яло – как ще отидеш да го видиш? Това ще накара хората да отидат там. Така сме разсъждавали. Само с 15% от нашите парички. Другите ги дават немци, италианци, французи. Само с 15% правим тези магистрали”, подчерта лидерът на ГЕРБ. "Сега ще дадем 3 млрд. и половина. Все едно три магистрали "Хемус”, за да оправим някакви бакии. Сега говорим за милиарди, които ще заминат за някъде”, коментира Борисов.   "Исках да ви уверя, че това са нашите разбирания. Колкото и да е тежка кризата, в каквото и състояние да е държавата, дали ще сме управляващи, или опозиция, в наше лице политиката по тази програма и това, което виждате, политика ще бъде тази”, увери Бойко Борисов.   Той подчерта още, че ГЕРБ ще продължи да прави инфраструктура и да заделя максимални средства за културния туризъм и съответно в тези сфери, в които досега са подпомагали – кино, театър. "Да си ремонтираме там, където има недоремонтирани опери, театри. Виждате картинките колко са много. Там имаме европейските фондове”, допълни Борисов и заключи: "Една година може да се каже, спокойно, не само пропусната от време, а накрая ще ни струва около 3 милиарда и половина това, че сме си избрали такава тройна коалиция”, каза Борисов.

Фермери направиха своя версия на суперхита Gangnam style (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192839

Много хора си мислят, че фермерската работа не е лесна. Трима братя от САЩ обаче са се заели да докажат на света, че фермерите са най-ценните хора. Те не просто отглеждат храната ни, но се грижат и за земята.
Цялата история и видеото вижте в сайта на Много хора си мислят, че фермерската работа не е лесна. Трима братя от САЩ обаче са се заели да докажат на света, че фермерите са най-ценните хора. Те не просто отглеждат храната ни, но се грижат и за земята. Цялата история и видеото вижте в сайта на "Български фермер"

Все по-малко руснаци вярват на Обама

http://europe.actualno.com/Vse-po-malko-rusnaci-vjarvat-na-Obama-news_39762.html

Президентът на САЩ Барак Обама никога не е бил толкова непопулярен в Русия, Германия и Бразилия. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от американския институт Pew, предаде Франс ...

ЕС няма да се разширява през следващите 5 години, заяви Юнкер

http://www.cross.bg/yunker-investitzii-mesta-1420865.html

/КРОСС/ "Европейският съюз няма да се разширява в идните 5 години", заяви кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската Комисия Жан Клод Юнкер. „ЕС има нужда от пауза в процеса си на разширяване, за да консолидира постигнатото досега, когато в него има 28 членове", заяви Юнкер пред европейските депутати в Страсбург. "Под моето председателство на ЕК преговорите, които са в ход, ще продължат, по-специално тези със Западните Балкани, които имат нужда от европейска перспектива", добави той. Същевремнно той подчерта нуждата от реформи и добави, че през следващите 3 години Европа трябва да мобилизира 300 милиарда евро публични и частни инвестиции и да ги насочи към растеж и заетост, предават световните агенции. Политикът предложи план от десет точки за стимулиране на растежа и създаване на нови работни места. Той изтъкна, че негов приоритет е борбата срещу безработицата и допълни, че частните и публичните инвестиции са най-доброто оръжие срещу загубата на работни места.  

В Украйна протестират срещу мобилизацията на военни

http://www.cross.bg/ykraiina-grad-yugoiztochna-1420864.html

/КРОСС/ Родители на украински наборници, които киевското правителство изпраща на война в югоизточна Украйна, отново излязоха с акция на протест, предаде «Россия 24». Жители на град Яровов в Лвовска област призоваха Киев да върне войниците в поделенията и да прекрати мобилизацията на военнослужещи. Както заявиха протестиращите, само при едно сражение в югоизточна Украйна до град Зеленополие са загинали десетки наборници. А онези, които са останали живи изпитват недостиг на вода, боеприпаси и бронежилетки. Самите мобилизирани се оплакват, че така и не са ги научили да стрелят и не са им били предоставени никакви средства за защита. В редиците на украинската армия също расте недоволство относно действията на Киев. Бойците все по-често заявяват, че не искат да воюват и да убиват хора. В началото на юни, роднини на украински военнослужещи вече се опитаха да възпрепятстват на изпращането на новобранци от западна Украйна в горещите точки в източната част на страната - тогава те блокираха входовете на военните поделения.    

Отвлякоха италианец в София

http://pik.bg/отвлякоха-италианец-в-софия-news202676.html

Отвлякоха италианец в София

Италиански гражданин е бил отвлечен в София миналата седмица и освободен от столични полицаи, съобщи БНР.

Сигналът е бил подаден в VII РПУ от 24-годшната приятелка на мъжа. Тя разказала, че докато двамата са се движели с кола, двама неизвестни мъже са издърпали приятеля й и са го натикали в друг автомобил, след което изчезнали.

Полицейското разследване е установило, че причина за отвличането са неуредени финансови отношения между младата жена и нейна съдружничка. Двете са били съсобственички на заведение в София, а партньорката е наела похитителите, за да я принуди приятелката на отвлечения да ? прехвърли своята част от заведението.

При операция на СДВР в кантора в София са били арестувани похитителите, а италианецът е освободен.

Още двама от щаба на "Ботев" (Пловдив) напуснаха

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2344089_oshte_dvama_ot_shtaba_na_botev_plovdiv_napusnaha/?ref=rss


Администраторът на "Ботев" (Пловдив) Костадин Костадинов и помощник-треньора Костадин Видолов са поредните служители, които заявиха желанието си да напуснат клуба.

Двамата са подали своите оставки пред ръководството на жълто-черните, което трябва да се справя със задълбочаващата се криза в отбора.

"Ботев" влезе в икономичен режим покрай проблемите на своя собственик Цветан Василев, а в понеделник представи новия си старши треньор Велислав Вуцов.

Костадинов,...

Путин ще иска от лидери от БРИКС защита от американските санкции

http://www.mediapool.bg/putin-shte-iska-ot-lideri-ot-briks-zashtita-ot-amerikanskite-sanktsii-news222663.html

Руският президент Владимир Путин ще настоява пред останалите лидери от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) да приемат мерки за защита от атаки със санкции от страна на Съединените щати и съюзниците им с цел тормоз над държави, които се противопоставят на тяхната политика, предаде ИТАР-ТАСС във вторник.   В интервю за агенцията преди започващата по-късно същия ден двудневна среща на върха на групата в североизточния бразилски град Форталеза, Путин каза, че ще призове Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка да си направят необходимите изводи от санкциите, наложени на Русия заради украинската криза.   Руският президент се обяви за разработване от БРИКС на система от мерки, която ще предотврати тормоза над държави, които не приемат външнополитически решения на САЩ и техните съюзници, и ще насърчава един цивилизован диалог по всички въпроси на основата на взаимния интерес.   Путин не разкри подробности. Той обаче посочи, че е необходимо страните от групата на големите бързоразвиващи се икономики да си сътрудничат повече в ООН, където две от тях, Русия и Китай, имат право на вето в Съвета за сигурност, както и да се борят в по-тясно сътрудничество помежду си срещу заплахи за сигурността.   БРИКС трябва да играят по-голяма роля в световните дела в противовес на влиянието на САЩ, призова Путин. Той се аргументира, че "всички опити за създаване на модел на международните отношения, при който всички решения се взимат от един-единствен полюс, са неефективни, редовно функционират лошо и в крайна сметка са обречени на провал".   Путин припомни, че страните от БРИКС ще подпишат договор за създаване на съвместна банка за развитие и спешен резервен фонд. Ройтерс определя това като голяма стъпка за разнородната група, известна повече с антизападната си риторика, отколкото с координирани действия.

ДКЕВР не планира поскъпване на тока от 1 октомври

http://econ.bg/Новини/ДКЕВР-не-планира-поскъпване-на-тока-от-1-октомври_l.a_i.556084_at.1.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не планира поскъпване на тока от 1 октомври. Това каза председателят на комисията Боян Боев. Той...

83 хил. лева глоба за "Практикер" за подвеждаща реклама

http://www.moreto.net/novini.php?n=258071

При проведена от Практикер рекламна кампания „минус 22% на всичко, само от 14 до 17 ноември” потребителите не са надлежно информирани, че намалението не се отнася за всички, а само за определени стоки. В промоцията не са включени всички продукти, които се продават в магазини Практикер.

338 милиона евро глоба за ценови сговор на производители на наденички в Германия

http://www.mediapool.bg/338-miliona-evro-globa-za-tsenovi-sgovor-na-proizvoditeli-na-nadenichki-v-germaniya-news222662.html

Германската антикартелна служба наложи глоби на обща стойност 338 млн. евро на 21 компании, произвеждащи наденички, за фиксиране на цените, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.   Наказани са и 33 отделни лица, посочиха властите. Сред глобените компании са подразделението на Нестле (Nestle) Херта (Herta), Майка (Meica), Бьоклундер (Boecklunder) и Визенхоф (Wiesenhof).   Според антикартелните власти големи производители на наденички са започнали да се договарят през 2003 година за по-високи цени, уговаряйки ценови диапазони за различни продукти. Службата посочва, че е била информирана за случая от анонимен източник.   Единайсет компании са решили да сътрудничат на властите и са се признали за виновни.   Глобите изглеждат високи, но те отчитат големия брой въвлечени компании, продължителността на картела и милиардите от пазарни приходи, посочи ръководителят на антикартелната служба Андреас Мунд.

Ваньо Танов за Фрог: Не ми се вярва да са изнасяни чували с милиони през летищата

http://frognews.bg/news_73068/

Нямам спомен по мое време да са изнасяни пари в чували. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на митниците и ГДБОП Ваньо Танов. По думите му само един опит е бил засечен докато е оглавявал антимафиотската служба, но властите са го прихванали.

Няма сигнали за пострадали българи в Израел

http://www.cross.bg/izrael-bulgari-signali-1420863.html

/КРОСС/ "В Израел е напрегнато положението. Тази сутрин кабинетът по сигурността на Израел прие египетската инициатива и от 9 часа Израел е в състояние на прекратяване на огъня. За съжаление през половин час чувам сигнали за ракетни атаки, които падат. Положението остава напрегнато и моята оценка е, че ислямистите от Хамас не откликнаха на тази позитивна инициатива, сякаш те искат да получат стратегическо превъзходство и да приключат тази операция по начин, по който пропагандно могат да я представят като победа." Това каза посланикът на България в Израел Димитър Михайлов в интервю за предаването „12+3". Михайлов съобщи, че няма много българи в Газа: "Общата им бройка предполагам, че е под 10, така че към момента сме изкарали четирима. Имаме един човек, който чака обработване на документите в съответната агенция на ООН. Не сме в критична точка, така както са някои други европейски държави. Нямаме сигнали за пострадали българи и наши сънародници в беда. Държим връзка с тези, които можем."  

Местан: Проблемът КТБ резултат на външна намеса ли е?

http://pik.bg/местан-проблемът-ктб-резултат-на-външна-намеса-ли-е-news202673.html

Местан: Проблемът КТБ резултат на външна намеса ли е?

Ставаме свидетели на два различни подхода към казуса КТБ - че случващото се там е въпрос на външна намеса, а вторият - че проблемите на КТБ са вътрешен проблем, включително и проблеми от такова естество. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента. „Въпрос на време е да се види дали проблемите на тази банка са резултат от външна намеса, или са вътрешен проблем, като част от тези вътрешни проблеми биха се оказали в тежка колизия с българските закони”, допълни Местан.

„Да не гадаем и да не избързваме”, призова Лютви Местан.
„Този отговор да дадат и лидери на други партии”, коментира Местан, попита дали представители на ДПС имат пари в КТБ.
„Не познавам Цветан Василев, нямал съм физически контакт с него, нямам сметки в КТБ, не съм лице, което някога да е получавало кредит, същото се отнася и за ДПС”, посочи той.

Попитан за законовите промени, специално за КТБ, Местан обясни, че не го е видял. „Време е да се проведат консултациите, още не е късно да постигнем съгласие и за подхода към КТБ. Що се отнася до тезата цената на това управление е 3,5 милиарда през призмата на казуса КТБ, препоръчвам на всички малко по-внимателно отношение и въздържане от самоцелни екстраполации поради причината, че ДПС няма никакъв проблем с това да проследи генезиса, възникването на банката и на банкера, да стигне до кой, кого, как и защо е докоснал, за да му даде началния тласък”, заяви Местан.

Местан обяви, че нямат притеснение да се проследи развитието на банката. „От гледна точка на кривата на супер растежа и как се е разполага в годините тази крива, за да стигнем до днешния ден и да видим ако им цена заради кого и защо я плащаме тази цена”, коментира той.

В сферата на пределно общото и абстрактното говорене, но е достатъчно конкретно за онези, които ще ме чуят
„Какво ще правим с три седмици ширещите се внушения, че някой отвън клати банката, за да обезцени своите задължения, ами ако този някой няма задължения. Истината ще излезе наяве”, каза още Лютви Местан.

Инвеститорското доверие в Германия се е понижило за седми пореден месец

http://www.mediapool.bg/investitorskoto-doverie-v-germaniya-se-e-ponizhilo-za-sedmi-poreden-mesets-news222661.html

Инвеститорското доверие в Германия е спаднало за седми пореден месец, сочи ключово изследване, цитирано от ДПА.   Институтът за икономически изследвания в Манхайм, известен с абревиатурата Цет Е Ве (ZEW) обяви, че индексът му, измерващ нагласите сред анализатори и институционални инвеститори за следващите шест месеца се е понижил през юли до 27,1 пункта спрямо 29,8 пункта през юни. Показателят спада от декември и е на най-ниското си равнище от края на 2012 година.   Анализаторите очакваха показателят да се понижи по-слабо през юли до 28,2 пункта.   "Германия неотдавна преживя лек спад в икономическата активност - продажбите на дребно се понижиха, както и промишленото производство на фона на спада в новите поръчки", посочи президентът на института Клеменс Фюст, цитиран от ДПА.   Намаляването на индекса отразява "това отрезвяващо развитие", отбеляза той, допълвайки обаче, че "средносрочната икономическа перспектива остава благоприятна".

Жертвите в московското метро станаха 19

http://www.vesti.bg/novini/zhertvite-v-moskovskoto-metro-stanaha-19-6017335

Броят на загиналите при произшествието в московското метро тази сутрин е нараснал до 19 души, съобщиха властите.

Утре ще бъде гласувана актуализация на бюджета на НЗОК, обяви Местан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192784

Утре на Министерски съвет най-вероятно ще бъде гласувано решение, с което Министерски съвет да предложи на парламента актуализация на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет в параметри, които са ясни. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента след проведените консултации при председателя на Народното събрание Михаил Утре на Министерски съвет най-вероятно ще бъде гласувано решение, с което Министерски съвет да предложи на парламента актуализация на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет в параметри, които са ясни. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента след проведените консултации при председателя на Народното събрание Михаил

КЗК разследва в енергетиката за нагласени търгове

http://www.vesti.bg/pari/biznes/kzk-razsledva-v-energetikata-za-naglaseni-tyrgove-6017332

Поради секретния характер на производството той отказа да конкретизира дали проверката се прави срещу държавни, или частни фирми

КЗК отмени обществена поръчка на Държавна агенция за бежанците

http://econ.bg/Новини/КЗК-отмени-обществена-поръчка-на-Държавна-агенция-за-бежанците_l.a_i.556079_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени обществена поръчка на Държавна агенция за бежанците към Министерски съвет. Това се казва в...

Отвлякоха италианец в София, полицията арестува похитителите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192752

Италиански гражданин е бил отвлечен в София миналата седмица и освободен от столични полицаи, съобщи БНР.
Сигналът е бил подаден в VII РПУ от 24-годшната приятелка на мъжа. Тя разказала, че докато двамата са се движели с кола, двама неизвестни мъже са издърпали приятеля й и са го натикали в друг автомобил, след което изчезнали. Италиански гражданин е бил отвлечен в София миналата седмица и освободен от столични полицаи, съобщи БНР. Сигналът е бил подаден в VII РПУ от 24-годшната приятелка на мъжа. Тя разказала, че докато двамата са се движели с кола, двама неизвестни мъже са издърпали приятеля й и са го натикали в друг автомобил, след което изчезнали.

Израел прие египетския план за прекратяване на огъня с ивицата Газа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/15/2344075_izrael_prie_egipetskiia_plan_za_prekratiavane_na/?ref=rss


Израел е прием предложението на Египет за прекратяване на конфликта с ивицата Газа, съобщи Би Би Си. Движението "Хамас", което управлява Газа, все още обсъжда примирието, но военното му крило вече го отхвърли като "предаване".

Според египетския план прекратяването на огъня трябва да влезе в сила в веднага, а след това да се проведат редица срещи на високо равнище в Кайро.

Палестинските власти твърдят, че поне 192 души са загинали в следствие на въздушните удари на Израел...

Местан: Утре ще бъде гласувана актуализация на бюджета на НЗОК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192749

Утре на Министерски съвет най-вероятно ще бъде гласувано решение, с което Министерски съвет да предложи на парламента актуализация на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет в параметри, които са ясни. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента след проведените консултации при председателя на Народното събрание Михаил Утре на Министерски съвет най-вероятно ще бъде гласувано решение, с което Министерски съвет да предложи на парламента актуализация на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет в параметри, които са ясни. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента след проведените консултации при председателя на Народното събрание Михаил

Андреева: Безконтролното разкриване на лечебни заведения обремени НЗОК

http://www.cross.bg/andreeva-kasata-ministur-1420861.html

/КРОСС/ "Безконтролното разкриване на лечебни заведения обремени бюджета на Здравната каса. За 4 години новите болници са над 50 и струват над 150 милиона на НЗОК", съобщи в Пловдив здравният министър Таня Андреева. "Докато не се стигне до ясна регламентация за разкриването на лечебни заведения, за методиките, партньорите и условията, по които Касата ще плаща, тази ситуация ще се повтаря всяка година", допълни м-р Андреева. Същевременно здравният министър заяви, че ще подкрепи пълния размер на исканата от Надзора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) актуализация на бюджета на Касата в размер на 328 млн. лв. „Аз съм поискала повече средства - толкова, колкото Касата е поискала. Разбира се, че ще се реже от другаде, все пак ресурсът на държавата е в определени граници", подчерта министър Андреева. По думите й сега актуализация се налага не защото са свършили парите в Касата, а защото ще свършат до края на годината. "Предвид политическата ситуация и фактът, че няма да има парламент в следващите месеци, се налага сега да се правят стъпки да се актуализира бюджетът. Актуализацията може да се направи и през октомври, но не е ясна каква ще бъде тогава ситуацията, за да се осигурят последните месеци на годината", допълни Андреева

Украинската авиация бомбардира мирно население

http://www.cross.bg/snezhnoe-grad-armiya-1420862.html

/КРОСС/ Украинската авиация бомбардира мирни жители в Източна Украйна, предаде телевизионният канал «Звезда». В интернет се завъртя видео от мястото на събитията, след авиоудара на украинската авиация по град Снежное в Донецка област, във вторник сутринта. На кадрите се вижда, как местни жители и опълченци на Луганска народна република (ЛНР) разчистват купища останки от разрушена жилищна сграда след бомбардировката на града. «Аз съм мирен жител на град Снежное, работя в «Донецкобленерго». Бомбардираха дома ми. Искам да се обърна към президента на Украйна - прекратете своята антитерористична операция, спрете да бомбардирате мирно население! Иначе аз и всички ни еще се обърнем към международния съд!!! Украинската армия не спасява населението, а обратното! Ето защо моля президента на Русия Владимир Путин да въведе армия тук и да ни защити, защото украинската армия и украинския президент за създали тази война срещу собствения си народ», заяви пред камерата на «Звезда» Виктория Иотова. На 15 юли, сутринта, самолетите на украинската армия нанесоха авиоудар по град Снежное в Донецка област. Опълченците на Донецка народна република съобщиха, че 10 души са загинали и всички те са мирни граждани

Осъдиха 18-годишен варненец за притежание на марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=258064

За държане на марихуана, по силата на одобрено споразумение, Районен съд - Варна наложи условно наказание на 18-годишен младеж. 18-годишният И.Д. призна вината си в това, че на 28 май тази година, без надлежно разрешително държал наркотично вещество - марихуана с общо нетно тегло 12,54 грама със съдържание на 9% активен компонент тетрахидроканабинол.

Ходор от "Игра на тронове" става хаус диджей през лятото

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/15/2344026_hodor_ot_igra_na_tronove_stava_haus_didjei_prez_liatoto/?ref=rss


Северноирландският актьор Крисчън Найрн, който изпълнява ролята на Ходор в поредицата  на HBO "Игра на тронове", тръгва на турне като хаус диджей, какъвто е отдавна - много преди да стане популярен с ролята си в сериала, пише NME.com.

Найрн има вече запазени шест дати в Австралия, а името на турнето е Rave of Thrones, допълва изданието Mixmag.

Партита ще бъдат преобразени тематично с различни символи на "Игра на тронове", докато актьорът пуска дийп хаус, а визуалната част...

Трагедия при пожар във Франция

http://www.vesti.bg/novini/tragediia-pri-pozhar-vyv-franciia-6017333

Три деца са загинали при пожар в малкото градче Сен Жюст, западна Франция.

Парламентарният шеф подкрепя промените в закона за отпадъците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192761

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов подкрепят промените в Закона за управление на отпадъците, съобщиха от пресцентъра на парламента.
Това стана ясно след срещата им с председателя на Асоциацията на рециклиращата индустрия Иво Георгиев, Председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов подкрепят промените в Закона за управление на отпадъците, съобщиха от пресцентъра на парламента. Това стана ясно след срещата им с председателя на Асоциацията на рециклиращата индустрия Иво Георгиев,

Италианец отвлечен в София, полицията арестува похитителите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192735

Италиански гражданин е бил отвлечен в София миналата седмица и освободен от столични полицаи, съобщи БНР.
Сигналът е бил подаден в VII РПУ от 24-годшната приятелка на мъжа. Тя разказала, че докато двамата са се движели с кола, двама неизвестни мъже са издърпали приятеля ? и са го натикали в друг автомобил, след което изчезнали. Италиански гражданин е бил отвлечен в София миналата седмица и освободен от столични полицаи, съобщи БНР. Сигналът е бил подаден в VII РПУ от 24-годшната приятелка на мъжа. Тя разказала, че докато двамата са се движели с кола, двама неизвестни мъже са издърпали приятеля ? и са го натикали в друг автомобил, след което изчезнали.

ДПС настоява консултациите за спецзакон за КТБ да продължат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/15/2344060_dps_nastoiava_konsultaciite_za_speczakon_za_ktb_da/?ref=rss


ДПС призова да продължат политическите консултации за постигане на общо съгласие за специален закон по казуса КТБ. Не е късно, имаме на разположение днес и утре, коментира пред журналисти лидерът на движението Лютви Местан, който напусна по-рано консултациите на парламентарните групи по дневния ред тази седмица. 

Имаме действащи закони, съзвучни на европейското право, и съгласно тях са гарантирани влоговете на граждани до 100 хил. евро, но ако ни води публичният интерес, съдбата на...

5 смислени неща, които можем да научим от децата

http://curious.actualno.com/5-smisleni-neshta-koito-mojem-da-nauchim-ot-decata-news_39757.html

Децата могат да ни научат на много, стига да им позволим. Те могат да ни покажат важните неща в живота, за които сме забравили с времето. От тях можем да вземем най-доброто, ако просто се заслушаме в ...

Парейра: Не знаех, че съм уволнен, научих от интернет

http://worldcup2014.actualno.com/Parejra-Ne-znaeh-che-sym-uvolnen-nauchih-ot-internet-news_39759.html

Техническият директор на бразилския национален отбор Карлос Алберто Парейра разкри, че е научил за уволнението си от публикациите в интернет. "Аз все още чакам отговор от футболната федерация на...

Ръководството на столичната "Топлофикация" може да бъде сменено

http://society.actualno.com/Rykovodstvoto-na-stolichnata-Toplofikacija-moje-da-byde-smeneno-news_39760.html

Другата седмица ще стане ясно дали ще бъде сменено ръководството на "Топлофикация София" заради депозитите й в Корпоративна търговска банка (КТБ), които са близо 80 милиона лева. Няма затруд...

ЕК остава против проекта "Южен поток"

http://europe.actualno.com/EK-ostava-protiv-proekta-Ujen-potok-news_39761.html

Европейската комисия ще продължи да заема твърда позиция по отношение на „Южен поток”, настоявайки за прекратяване на проекта. Това заяви ръководителят на генералния директорат на ...

Правителството подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mkTny3cuA-k/

Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ. Безспорно е, че гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство, за което правителството ще съдейства с необходимия финансов ресурс, съобщиха от пресцентъра на МС.

Продължаваме да считаме, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и Правителството продължава да работи, са за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 хил.евро.

Подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката. Напротив, настояваме за максимална прозрачност на тези лица. Тези варианти обезпечават нормалното функциониране на десетки български фирми и могат да минимизират съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на тази, сравнително голяма българска банка.

Правителството ще продължи да участва в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ.

Призоваваме политическите сили за диалог в името на стабилността на държавата и да се въздържат от непремерено политическо говорене по темата.

 

 

Британските служби разработили софтуер за различни онлайн манипулации

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/15/2344050_britanskite_slujbi_razrabotili_softuer_za_razlichni/?ref=rss


Британският Център за правителствени комуникации (GCHQ) е разработил няколко софтуерни инструмента, чрез които да манипулира информация в интернет, съобщава специализираното онлайн издание The Intercept.

GCHQ е еквивалент на американската Агенция за национална сигурност (NSA) и често двете звена работят заедно по тези проекти. Не е ясно дали и в този случай това е така.

Софтуерните инструменти позволяват на агентите на GCHQ да извършват доста сериозни манипулации, показват...

Консултациите при Миков минават без "Атака"

http://frognews.bg/news_73067/

Парламентарните партии се събраха за консултации за търсене на консенсус по програмата на Народното събрание. Председателят на Народното събрание Михаил Миков свика представителите на парламентарните групи, за да ги накара да подновят работата си.

Миков е "за" промени в помощ на търговците на скрап

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192699

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов подкрепят промените в Закона за управление на отпадъците, съобщиха от пресцентъра на парламента.
Това стана ясно след срещата им с председателя на Асоциацията на рециклиращата индустрия Иво Георгиев, Председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов подкрепят промените в Закона за управление на отпадъците, съобщиха от пресцентъра на парламента. Това стана ясно след срещата им с председателя на Асоциацията на рециклиращата индустрия Иво Георгиев,

Кола бомба уби поне 89 души в източната афганистанска провинция Пактика

http://www.mediapool.bg/kola-bomba-ubi-pone-89-dushi-v-iztochnata-afganistanska-provintsiya-paktika-news222660.html

Кола пълна с експлозиви избухна на оживен пазар в източната афганистанска провинция Пактика. Убити са най-малко 89 души, ранени са десетки, предадоха осведомителните агенции, цитирайки местната полиция. Броят на жертвите вероятно ще се окаже по-голям.   Нападението е извършено недалеч от слабо охраняваната граница с пакистанския район Северен Вазиристан, където през последните няколко седмици пакистанската армия атакува бази на талибаните, принуждавайки ги да се оттеглят към Афганистан   Полицията била получила предварителна информация, че ще има нападение с кола бомба и я е издирвала, когато е проехтяла експлозията.

Камерън усилено ремонтира кабинета, раздавайки уволнения

http://www.cross.bg/kamerun-kabineta-ministur-1420859.html

/КРОСС/ Британският министър-председателя Дейвид Камеръв започна най-сериозната подмяна на кабинета откакто пое властта. Камерън определи ремонта на кабинета като подготовка за парламентарните избори. Премиерът замени шестима досегашни министри и цели привличането на жени в правителството. Камерън изпрати в оставка министъра на образованието на образованието на страната Майкъл Гоув.От сега нататък Гоув ще заема висш пост в Палатите на общините. Той е един от близките съратници на Камерън, но в последните месеци позициите му като министър на образованието бяха разклатени от ислмистки фондове, които успяха да внедрят възгледите си в началните училища в Централна Англия. Същевременно Камерън уволни външния министър Уйлям Хейг, а неговото място ще заеме евроскептично настроеният Филип Хамънд. Припомняме, че Уйлям Хейг лично съобщи, че напуска поста си на външен министър, воден от "необходимостта от обновление" в правителството. Новият му пост ще бъде на лидер на консерваторите в Камарата на общините, където ще замени Ендрю Лансли. Първият уволнен министъра по въпросите на Уилст Дейвид Джоунз. Сред най-впечатляващите уволнения са това на министъра на околната среда Оуен Патерсън. Днес Камерън ще обяви безпрецедентно назначение на 12 жени в новия си кабинет. Камерън през последните години бе атакуван непрекъснато заради своя "женски проблем" и бе обвиняван, че се заобикаля само с "привилегировани мъже"

Двама пострадаха след удар на кола в мантинелата на Е-79

http://pik.bg/двама-пострадаха-след-удар-на-кола-в-мантинелата-на-е-79-news202666.html

Двама пострадаха след удар на кола в мантинелата на Е-79

Двама души са пострадали, след като лек автомобил се е ударил в мантинелата на главен път Е-79 при село Градешница, съобщават от Областна дирекция на МВР-Благоевград.

Сигналът за инцидента е подаден около 12:45 часа. Няма данни за жертви, двама са пострадали.

Все още не е уточнено състоянието им, линейка ги транспортира до Спешен център-Сандански.

Не е уточнена и причината за катастрофата. Временно движението по международния път се осъществява само в едната лента в района на село Градешница. На място има полицейски служители, които регулират трафика.

От полицията призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост при преминаване в този участък.

Бизнесът подкрепя актуализацията на бюджета

http://www.cross.bg/byudzheta-velev-finansovata-1420858.html

/КРОСС/ Работодателските организации застанаха зад актуализация на бюджета, която ще подкрепи финансовата система. Добре е да бъдем застраховани от всякакви рискове, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в Министерския съвет, съобщава Investor.bg. Според Велев актуализацията на държавния бюджет в рамките на определени допустими лимити би дала сигурност на страната по време на управлението на служебния кабинет, когато парламентът няма да работи. „Не става дума за изливане и харчене на пари, а за създаване на възможност, ако се наложи, държавата с цялата си мощ да застане и да подкрепи финансовата система", коментира той. Политическият дебат да не бъде част от темата за финансовата стабилност, призова зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Финансовата стабилност е въпрос, с който политическите сили не трябва да спекулират, подчерта той. Вчера, след консултациите при президента, стана ясно, че управляващите и парламентарните партии, без „Атака", която не изпрати свой представител, са постигнали съгласие за увеличаване на бюджетния дефицит до 3%. Ще се обсъжда и нарастване на тавана на държавния дълг в разумни граници. В близките дни се очаква и законодателна инициатива от кабинета за актуализация на бюджета на НЗОК. По отношение на ситуацията с КТБ, Велев заяви, че бизнесът знае по-малко, отколкото е критичният минимум, за да направи адекватен анализ на случващото се

БНБ: КТБ няма да отвори на 21 юли

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-ktb/bnb-ktb-niama-da-otvori-na-21-iuli-6017329

Заради липса на политически консенсус БНБ продължава работата си по процедурата за специален надзор на групата на Корпоративна търговска банка, която към момента е за срок от три месеца. Това се съобщава от пресцентъра на Централната банка.

Освободиха отвлечен в София италианец

http://www.cross.bg/sofiya-pohititelite-otvlechen-1420857.html

/КРОСС/ Италиански гражданин е бил отвлечен в София миналата седмица, съобщава "Хоризонт". Сигналът е бил подаден в VII РПУ от 24-годшината приятелка на мъжа. Тя разказала, че докато двамата са се движели с кола, двама неизвестни мъже са издърпали приятеля ѝ и са го натикали в друг автомобил, след което изчезнали. Полицейското разследване е установило, че причина за отвличането са неуредени финансови отношения между младата жена и нейна съдружничка. Двете са били съсобственички на заведение в София, а партньорката е наела похитителите, за да я принуди приятелката на отвлечения да ѝ прехвърли своята част от заведението. При операция на СДВР в кантора в София са били арестувани похитителите, а италианецът е освободен.  

219 осъдени са получили отказ за помилване

http://www.moreto.net/novini.php?n=258060

За първите 6 месеца на годината Комисията по помилване при президента се е произнесла по 233 от получени 274 молби, съобщават от Дондуков 2. 14 са прекратените молби, а 219 са получили отказ от помилване, сочи още отчетът за полугодието на Комисията.

Мъжът на ексдепутатката Вяра Петрова: Не съм виновен за катастрофата, над извършителя има чадър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192717

"Съжалявам за човека, който загина. Но той не е единственият пострадал в това ПТП", заяви днес в съда Димитър Петръв, съпруг на бившата депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова. 53-годишният Петров е подсъдим в процес за пътно произшествие, в което загина 41-годишен компютърен специалист. Днес за първи път той даде обяснения в съдебната зала,

Откриват "гореща линия" след аварията в московското метро

http://www.vesti.bg/novini/otkrivat-goreshta-liniia-sled-avariiata-v-moskovskoto-metro-6017330

Московският метрополитен откри денонощна "гореща" телефонна линия за пътниците в композицията, която претърпя тежка катастрофа тази сутрин.

Таня Андреева: Безконтролното разкриване на нови болници източва НЗОК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192697

 Безконтролното разкриване на нови лечебни заведения източва НЗОК и тази практика трябва да бъде незабавно прекратена с приемането на нов закон, който е внесен в Народното събрание още в края на април, но още не е гласуван, заяви в Пловдив здравната министърка д-р Таня Андреева.
"За по-малко от 4 години безконтролно са разкрити над 50 нови болници,  Безконтролното разкриване на нови лечебни заведения източва НЗОК и тази практика трябва да бъде незабавно прекратена с приемането на нов закон, който е внесен в Народното събрание още в края на април, но още не е гласуван, заяви в Пловдив здравната министърка д-р Таня Андреева. "За по-малко от 4 години безконтролно са разкрити над 50 нови болници,

Двадесет и осем екипажа ще стартират на рали "България"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2344053_dvadeset_i_osem_ekipaja_shte_startirat_na_rali/?ref=rss


Двадесет и осем пилоти от пет страни са подали заявки за участие в предстоящото през уикенда 45-ото издание на рали "България".

Списъкът за надпреварата от петък до неделя се оглавява от миналогодишния победител Олександър Салюк.

Състезаващият се за казахстански отбор украинец ще се включи в битката с "Форд Фиеста R5". Така за първи път вицешампионът Крум Дончев ще има конкуренция с идентичен автомобил след купуването на своя R5 преди година.

На старта ще...

Наши села се обединяват в динена федерация

http://www.cross.bg/dinyata-nikyup-sela-1420856.html

/КРОСС/ Неформално сдружение на селата в България с фестивали, посветени на динята, обмислят няколко населени места в страната. Те са и производители на сладкия летен плод. И всяка година го почитат с празник. Идеята за обединението е на кмета на великотърновското село Никюп Йорданка Атанасова, предава Sever.bg. Тя е предложила да изнамерят и други села у нас с динен празник, и да ги поканят да се присъединят към тях. Идеята - заедно да защитават запазената марка - динята и нейното име. Като добри домакини, салманчани са поканили никюпските гости на техния фестивал - на 23 август. Съответно и те са получили покана за никюпския. Фестивалът на динята в Никюп ще бъде на 9 август. Той се организира за трета поредна година. Освен похапване на дини ще бъде организиран и карвинг демонстрации, с гост Златка Енева. Body art ще е Даниела Енчева-Кънчева.    

Терапия с риби лекува високо кръвно и диабет

http://www.vesti.bg/novini/terapiia-s-ribi-lekuva-visoko-kryvno-i-diabet-6017331

В Куба се предлага риботерапия за подобряване на качеството на живот на възрастните хора и възстановяване на организма.

15-годишният моторист загинал след челен удар в общински трактор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192708

Загиналият 15-годишен мотоциклетист в Кочериново се е блъснал в трактор на общината. Това съобщи за „Фокус” кметът на община Кочериново Иван Минков, който е бил на мястото на инцидента.
Той посочи, че по случая се води следствие и органите на реда са тези, които изясняват причините за катастрофата.
Според Иван Минков, Загиналият 15-годишен мотоциклетист в Кочериново се е блъснал в трактор на общината. Това съобщи за „Фокус” кметът на община Кочериново Иван Минков, който е бил на мястото на инцидента. Той посочи, че по случая се води следствие и органите на реда са тези, които изясняват причините за катастрофата. Според Иван Минков,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване