Учителки бързачки да си ходят заключиха деца в ОДЗ

http://www.bnews.bg/article-111206

Две деца на 4 и 7 г. се оказаха заключени в детската градина, след като учителките събрали багажа и врътнали ключа преди края на работното време.

Изтървали срока за Национален парк "Българско Черноморие"

http://www.moreto.net/novini.php?n=258099

Нов скандал гръмна около проекта за Национален парк "Българско Черноморие" по време на общественото обсъждане в Бургас. Оказа се, че от четири дни проектът вече е невалиден, защото експертите изтървали крайния срок за провеждане на обществените дискусии по места.

Параскева Джукелова раздава играчки

http://www.monitor.bg/article?id=435932

„Приятели, къде мога да подаря играчки? Някъде, където ще им се зарадват. Моля, дайте съвети”, написа в социалната мрежа Facebook актрисата Параскева Джукелова. Тя е от знаменитостите, които често правят благотворителни жестове.

Стойчо Стоев: Внушавам на играчите, че слаби отбори и леки мачове няма

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2344358_stoicho_stoev_vnushavam_na_igrachite_che_slabi_otbori/?ref=rss


Треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев заяви, че опитва да настрои футболистите си за сериозен двубой с "Дюделанж". Българският първенец се изправя срещу състава от Люксембург в първа среща от втория предварителен кръг в Шампионската лига.

"Винаги съм се опитвал да внуша на футболистите, че слаби отбори и леки мачове няма. Знам, че момчета са наясно с този факт и осъзнават какъв двубой ги очаква в сряда", каза Стоев.

Извън състава на шампионите ще е Георги Терзиев....

Аржентина имаше нужда от Меси толкова, колкото рибата има нужда от вода

http://www.cross.bg/arzhentina-kempes-mesi-1420914.html

/КРОСС/ Аржентинската звезда Лео Меси може и да спечели наградата за Играч номер едно на турнира, но острите критики към него в родината му продължават. Първи камъни в неговата градина хвърли легендата Диего Марадона, а сега го последва още един силно обичан бивш футболист на "гаучосите" - Марио Кемпес. "Аржентина имаше нужда от Меси толкова, колкото рибата има нужда от вода. А той изглеждаше сякаш не се влага за отбора. На всички ни липсваше неговият футболен мозък. Мисля, че Лео не поддържаше стандарта, който сам си е наложил. Той може и да вкара четири гола в групите, но в последните мачове не показа, че е футболист от световна класа", сподели Кемпес пред медиите в Аржентина. "Просто нямам думи. Преди шампионата всички се притеснявахме от защитата си, а се оказа, че тя ни е най-силното звено. За разлика от атаката, която беше с най-много проблеми", сподели още Кемпес, цитиран от Гонг.  

Л. Павлова: Чуждите инвестиции са намалели с 34%

http://frognews.bg/news_73089/

Според статистиката за тази година чуждестранните инвестиции у нас са намалели с 34%. На фона на липсата на приходи в хазната и дупките в бюджета катастрофата е съвсем реална, ако не се спре безразборното харчене, прогнозира народният представител от ПП ГЕРБ Лиляна Павлова, съобщиха пресцентърът на партията. Тя се срещна с граждани в клуба на ПП ГЕРБ във варненския район „Владислав Варненчик”, където гостува по покана на районния ръководител на партията Николай Костадинов.

Из Европа на стоп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192415

ЕВА ДИМИТРОВА
Смелост, една заплата и едномесечен платен отпуск са нужни, за да обиколиш Европа на стоп.
През лятото на 2009-а, на 21 години, Емануил Иванов от Русе обикаля Европа на автостоп. Тръгва с близък приятел - 18-годишния Пламен, с когото пропътуват на стоп Румъния, Унгария, Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург и Франция. ЕВА ДИМИТРОВА Смелост, една заплата и едномесечен платен отпуск са нужни, за да обиколиш Европа на стоп. През лятото на 2009-а, на 21 години, Емануил Иванов от Русе обикаля Европа на автостоп. Тръгва с близък приятел - 18-годишния Пламен, с когото пропътуват на стоп Румъния, Унгария, Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург и Франция.

В Пловдив иззеха близо 74 000 къса контрабандни цигари

http://www.cross.bg/tzigari-kusa-plovdiv-1420913.html

/КРОСС/ Близо 74 000 къса контрабандни цигари са иззети при спецакция в Пловдив. Петима мъже и четири жени са били задържани за срок до 24 часа. Специализираната полицейска операция е в резултат на предприетите мерки за противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол на територията на пловдивския квартал "Столипиново". Акцията на служители от пловдивското на Шесто районно управление е проведена под ръководството Районна прокуратура - Пловдив. В хода на процесуалните и следствени действия са извършени претърсвания на девет частни адреса. Иззети са общо 73 900 къса цигари от различни марки без бандерол. С полицейски заповеди за срок до 24 часа са били задържани деветима пловдивчани - петима мъже и четири жени. По случая са образувани две производства - досъдебно и бързо, за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Работата на разследващите продължава.  

Изписаха Цар Киро от болницата

http://frognews.bg/news_73087/

Кирил Рашков -Цар Киро е бил изписан днес от кардиологичното отделение в МБАЛ Пловдив в добро здраве. След това е бил настанен в ареста, така както нареди вчера съдът, съобщи „Марица”.

Хайде на опера в Банско за пета поредна година!

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/hajde-na-opera-v-bansko-za-peta-poredna-godina-6017354

Мероприятието стартира на 29 август от 20:30 ч., когато Държавна oпера Русе представя световноизвестният балет “Жизел” по музика на Адолф Адам и либрето на Теофил Готие.

Следят предсрочно освободени за добро поведение затворници с електронни гривни и GPS

http://www.moreto.net/novini.php?n=258098

180 предсрочно освободени за добро поведение затворници в страната ще бъдат поставени под електронно наблюдение. Това съобщи във Варна ръководителят на проект за прилагането на пробационните мерки в съответствие с евростандартите, изпълняван от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Валентина Караганова.

ЕП ще приеме препоръки за справяне с младежката безработица

http://www.cross.bg/bezrabotitza-preporuki-problema-1420912.html

/КРОСС/ Европейският парламент ще обсъди проблема с младежката безработица с европейския комисар за заетост, социални въпроси и социално приобщаване Ласло Андор в сряда сутрин в 9,15 часа. След края на дебатите ЕП ще гласува и препоръки за справяне с проблема. Тези препоръки ще бъдат и първото усилие на членовете на новия Парламент за решаване на проблема с високата безработица сред младежите до 26-годишна възраст в цяла Европа и най-вече в засегнатите от кризата страни.

САЩ възобновиха полетите на F-35

http://news.ibox.bg/news/id_881048514

Решението е прието след проверки и анализ на техническите данни

ФИФА иска да намали стадионите за Русия 2018

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2344363_fifa_iska_da_namali_stadionite_za_rusiia_2018/?ref=rss


ФИФА може да намали броя на стадионите, приемащи мачове от световното първенство в Русия през 2018 г. от 12 на 10. От организацията се притесняват, че след едномесечното събитие съоръженията ще станат икономически неизгодни.

Ден след победата на Германия с 1:0 срещу Аржентина във финала на шампионата в Бразилия президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че ще бъде изпратена делегация, която да се срещне с организаторите на турнира в Русия. Те трябва да обсъдят плановете за следващото...

Необходима е промяна в правилата за дейността на Фонд за лечение на деца

http://www.cross.bg/lechenie-detza-fonda-1420911.html

/КРОСС/ "Това, което показа работата на Обществения съвет и на Фонда за лечение на деца през последните няколко месеца, че всъщност е необхоидма много повече експертиза, необходимо е да има медицинска и финансова обосновка, защото това в голяма степен провокира и напрежението около работата на Фонда", каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева в интервю за предаването „Нещо повече". "Ако наистина искаме да бъдем ефективни в това, което правим, трябва да има промяна в правилата за дейността на Център Фонд за лечение на деца. Аз приемам предложените промени като възможност за дебат и обсъждане как да бъдем по-адекватни в подкрепата си на децата, които имат нужда от лечение в чужбина или които имат нужда от медицински изделия", добави тя.    

ДПС има уверения от БНБ, че Пеевски няма влогове и заеми в КТБ

http://www.mediapool.bg/dps-ima-uvereniya-ot-bnb-che-peevski-nyama-vlogove-i-zaemi-v-ktb-news222678.html

Макар БНБ да отказва официална информация на парламента за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ), нейни квестори са направили специална проверка за депутата от ДПС Делян Пеевски и са установили, че в лично качество той няма нито влогове, нито задължения. Съобщението направи шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) във вторник.   Попитан дали партията ще провери замесен ли е Делян Пеевски в схемите около КТБ, лидерът на ДПС Лютви Местан препоръча на медиите да се възползват от Закона за достъп до обществена информация и да поискат данни от БНБ дали Пеевски въобще има задължения към КТБ.   По този повод Йордан Цонев съобщи, че управителят на БНБ е поставил задача на квесторите да проверят има ли изобщо кредити и депозити на Пеевски в КТБ и, по думите му, официалният отговор е, че в лично качество депутатът няма нито влогове, нито задължения. Единствено майка му има два кредита за не много голяма сума, обслужвани до стотинка регулярно и точно до момента, увери Цонев.   Както е известно, сътресенията в КТБ започнаха след разрива между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски, който, според повечето мнения, представлява интересите и парите на Ахмед Доган. Ако се съди по изявленията на собственика на КТБ Василев, атаката срещу банката е предизвикана от Пеевски, който дърпа конците на цялата държава, включително БНБ, прокуратура и пр. През последните седмици се разбра също, че Пеевски е изкарал фирмите си от КТБ и ги е прехвърлил към други банки.   Лидерът на ДПС демонстрира спокойствие по отношение на това какво би могло да излезе на бял свят за КТБ. Според Местан през последните дни сме свидетели на два различни подхода към казуса КТБ - дали става въпрос за външна намеса или за вътрешен проблем. Въпрос на време е да се установи коя от двете е причината, каза той.   Местан декларира, че партията му няма никакъв проблем да се провери "генезисът на казуса КТБ от възникването на банката и банкера, да стигнем до това кой, кога, как и защо е докоснал, за да му даде начален тласък".   След това призова за "проследяване на развитието на банката от гледна точка на кривата на суперрастежа, как се е разполагала във времето и едва тогава да се види цената и заради кого тя ще бъде платена".   Коментарът му беше по повод изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано във вторник, че сегашното управление струва на данъкоплатците 3.5 млрд. лв. - размерът на кредитите, за които липсвали част от документите в КТБ.   Борисов настоя за оставката на Искров да е първа точка в дневния ред   Бойко Борисов призова цялото ръководство на БНБ да си подаде оставката, която да бъде гласувана още утре. Той обясни, че управата на БНБ страда от "липсата на репутация".   "Не мога да допусна, че ще излязат и ще говорят, ще внушават дни наред, че някой с чували носи пари, а в същото време главният прокурор ще излиза след това да се черви и да обяснява, че такова нещо не е имало”, допълни той.   Оставката трябва да е точка първа в дневния ред, а на мястото на сегашното ръководство да дойдат хора, на които може да се вярва, подчерта Борисов.   Както предупреди директорът на ИПИ Красен Станчев в понеделник пред БНР, ако този парламент избере ново ръководство на банката, ще избере седем Пеевски - колкото е съставът на управата на БНБ. "Не мога да повярвам, че е истина на шофьори, счетоводители, да се дават стотици милиони. Според мен това го има в една политическа партия и, ако това е така, къде са били службите? Къде са били данъчните? Как ще се появи човек със 100 млн. в сметките? Нормално е, когато имаш такива фирми, да видиш дали са си платили данъците. Минало ли е счетоводството им през задължителните мероприятия? С всеки ден въпросителните стават повече и повече и нямаме хора, на които да вярваме”, възмути се Борисов, говорейки за ситуацията в КТБ, допусната от БНБ и службите.   Според него "настоящата тройна коалиция" струва на данъкоплатците 3.5 млрд.лева – колкото е дупката в КТБ, според БНБ, която пък се базира на данни от десетдневен одит, според който от банката липсвали кредитни досиета за такъв размер заеми.   По повод изявленията на Борисов, председателят на групата на БСП в парламента Мерджанов обясни, че подобно искане за оставка от страна на лидера на ГЕРБ е "малко позакъсняло".   В настоящия момент, в който всички очи са вперени в действията на УС на БНБ, на правителството и на парламента, повече от важно е да се носи отговорност и да се приемат работещи решения, които гарантират по най-добрия начин и солидарно интересите на българските граждани, допълни той.   Мария Капон: Борисов да каже защо назначи Искров   "Най-после се чу един удивителен факт – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставка на ръководството на БНБ, защото той не им вярвал. Това означава, че точно днес е денят, в който именно г-н Борисов трябва да обясни как повярва някога на г-н Искров, и чия е отговорността за номинирането му и избирането му за гуверньор на БНБ", коментира лидерът на Единна народна партия Мария Капон.   "Знам, че председателят на ГЕРБ обича да флиртува със слабата памет на гражданите и затова ще му припомня по групи как бе избран г-н Искров за централен банкер – 107 гласа - ГЕРБ (пълно мнозинство), 33 гласа - БСП, 29 гласа - ДПС, 17 гласа - Атака, 9 гласа - РЗС, Синята коалиция - 0 гласа. Сега отново повтарям въпроса КОЙ носи отговорност за избора на Иван Искров? Когато се заемат героични пози в публичното пространство е добре да се помнят фактите. И БНБ, и правителството са различни институции и е добре някои от приближените на г-н Борисов да му го обясни. Но парламентарната отговорност е именно партийна. И когато днес се говори за липса на репутация, което е факт, е добре да носят отговорност всички, които инсталираха тази фалшива репутация на главата на българския народ", коментира Мария Капон.

ДПС имат уверения от БНБ, че Пеевски няма влогове и задължения в КТБ

http://www.mediapool.bg/dps-imat-uvereniya-ot-bnb-che-peevski-nyama-vlogove-i-zadalzheniya-v-ktb-news222678.html

Макар БНБ да отказва официална информация на парламента за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ), нейни квестори са направили специална проверка за депутата от ДПС Делян Пеевски и са установили, че в лично качество той няма нито влогове, нито задължения. Съобщението направи шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) във вторник.   Попитан дали партията ще провери замесен ли е Делян Пеевски в схемите около КТБ, лидерът на ДПС Лютви Местан препоръча на медиите да се възползват от Закона за достъп до обществена информация и да поискат данни от БНБ дали Пеевски въобще има задължения към КТБ.   По този повод Йордан Цонев съобщи, че управителят на БНБ е поставил задача на квесторите да проверят има ли изобщо кредити и депозити на Пеевски в КТБ и, по думите му, официалният отговор е, че в лично качество депутатът няма нито влогове, нито задължения. Единствено майка му има два кредита за не много голяма сума, обслужвани до стотинка регулярно и точно до момента, увери Цонев.   Както е известно, сътресенията в КТБ започнаха след разрива между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски, който, според повечето мнения, представлява интересите и парите на Ахмед Доган. Ако се съди по изявленията на собственика на КТБ Василев, атаката срещу банката е предизвикана от Пеевски, който дърпа конците на цялата държава, включително БНБ, прокуратура и пр. През последните седмици се разбра също, че Пеевски е изкарал фирмите си от КТБ и ги е прехвърлил към други банки.   Лидерът на ДПС демонстрира спокойствие по отношение на това какво би могло да излезе на бял свят за КТБ. Според Местан през последните дни сме свидетели на два различни подхода към казуса КТБ - дали става въпрос за външна намеса или за вътрешен проблем. Въпрос на време е да се установи коя от двете е причината, каза той.   Местан декларира, че партията му няма никакъв проблем да се провери "генезисът на казуса КТБ от възникването на банката и банкера, да стигнем до това кой, кога, как и защо е докоснал, за да му даде начален тласък".   След това призова за "проследяване на развитието на банката от гледна точка на кривата на суперрастежа, как се е разполагала във времето и едва тогава да се види цената и заради кого тя ще бъде платена".   Коментарът му беше по повод изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано във вторник, че сегашното управление струва на данъкоплатците 3.5 млрд. лв. - размерът на кредитите, за които липсвали част от документите в КТБ.   Борисов настоя за оставката на Искров да е първа точка в дневния ред   Бойко Борисов призова цялото ръководство на БНБ да си подаде оставката, която да бъде гласувана още утре. Той обясни, че управата на БНБ страда от "липсата на репутация".   "Не мога да допусна, че ще излязат и ще говорят, ще внушават дни наред, че някой с чували носи пари, а в същото време главният прокурор ще излиза след това да се черви и да обяснява, че такова нещо не е имало”, допълни той.   Оставката трябва да е точка първа в дневния ред, а на мястото на сегашното ръководство да дойдат хора, на които може да се вярва, подчерта Борисов.   Както предупреди директорът на ИПИ Красен Станчев в понеделник пред БНР, ако този парламент избере ново ръководство на банката, ще избере седем Пеевски - колкото е съставът на управата на БНБ. "Не мога да повярвам, че е истина на шофьори, счетоводители, да се дават стотици милиони. Според мен това го има в една политическа партия и, ако това е така, къде са били службите? Къде са били данъчните? Как ще се появи човек със 100 млн. в сметките? Нормално е, когато имаш такива фирми, да видиш дали са си платили данъците. Минало ли е счетоводството им през задължителните мероприятия? С всеки ден въпросителните стават повече и повече и нямаме хора, на които да вярваме”, възмути се Борисов, говорейки за ситуацията в КТБ, допусната от БНБ и службите.   Според него "настоящата тройна коалиция" струва на данъкоплатците 3.5 млрд.лева – колкото е дупката в КТБ, според БНБ, която пък се базира на данни от десетдневен одит, според който от банката липсвали кредитни досиета за такъв размер заеми.   По повод изявленията на Борисов, председателят на групата на БСП в парламента Мерджанов обясни, че подобно искане за оставка от страна на лидера на ГЕРБ е "малко позакъсняло".   В настоящия момент, в който всички очи са вперени в действията на УС на БНБ, на правителството и на парламента, повече от важно е да се носи отговорност и да се приемат работещи решения, които гарантират по най-добрия начин и солидарно интересите на българските граждани, допълни той.   Мария Капон: Борисов да каже защо назначи Искров   "Най-после се чу един удивителен факт – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставка на ръководството на БНБ, защото той не им вярвал. Това означава, че точно днес е денят, в който именно г-н Борисов трябва да обясни как повярва някога на г-н Искров, и чия е отговорността за номинирането му и избирането му за гуверньор на БНБ", коментира лидерът на Единна народна партия Мария Капон.   "Знам, че председателят на ГЕРБ обича да флиртува със слабата памет на гражданите и затова ще му припомня по групи как бе избран г-н Искров за централен банкер – 107 гласа - ГЕРБ (пълно мнозинство), 33 гласа - БСП, 29 гласа - ДПС, 17 гласа - Атака, 9 гласа - РЗС, Синята коалиция - 0 гласа. Сега отново повтарям въпроса КОЙ носи отговорност за избора на Иван Искров? Когато се заемат героични пози в публичното пространство е добре да се помнят фактите. И БНБ, и правителството са различни институции и е добре някои от приближените на г-н Борисов да му го обясни. Но парламентарната отговорност е именно партийна. И когато днес се говори за липса на репутация, което е факт, е добре да носят отговорност всички, които инсталираха тази фалшива репутация на главата на българския народ", коментира Мария Капон.

Windows 9 връща старото старт меню

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191452


Обновеното меню “Старт” се вижда на изтекъл скрийншот на предстоящия Windows 9. Неговото завръщане е едно от най-значимите и дългоочаквани от потребителите нововъведения в операционната система
Завръщането на менюто “Старт” трябваше да се появи в актуализацията Windows 8.1 Update 2, която се очаква да бъде пусната в близко бъдеще, Обновеното меню “Старт” се вижда на изтекъл скрийншот на предстоящия Windows 9. Неговото завръщане е едно от най-значимите и дългоочаквани от потребителите нововъведения в операционната система Завръщането на менюто “Старт” трябваше да се появи в актуализацията Windows 8.1 Update 2, която се очаква да бъде пусната в близко бъдеще,

9 ареста в Столипиново за контрабандни цигари

http://www.bnews.bg/article-111205

Девет жители на Столипиново са в ареста, след като полицията иззе 74 000 къса контрабандни цигари, съобщи МВР.

Бомба изби 89 души на пазар в Афганистан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193325

Поне 89 души загинаха, а 42-ма бяха ранени при бомбен атентат на пазар в източната афганистанска провинция Пактика, съобщи Би Би Си.
Взривното устройство било детонирано в граничещия с размирната пакистанска провинция Вазиристан окръг Ургун от атентатор самоубиец с високопроходим автомобил, който бил преследван от силите за сигурност до самата Поне 89 души загинаха, а 42-ма бяха ранени при бомбен атентат на пазар в източната афганистанска провинция Пактика, съобщи Би Би Си. Взривното устройство било детонирано в граничещия с размирната пакистанска провинция Вазиристан окръг Ургун от атентатор самоубиец с високопроходим автомобил, който бил преследван от силите за сигурност до самата

Общински комисии гласуваха проекта на Наредбата за незаконните строежи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258107

Проектът на Наредбата за премахване на незаконни постройки бе гласуван с някои забележки от общинските съветници по време на съвместното заседание на общинската правна комисия и комисията по архитектура, предаде репортер на Moreto.

Шекер паре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193369

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Педагози настояват да се признае съществуването на ромски училища

http://www.cross.bg/kryshari-ychilishta-priznae-1420910.html

/КРОСС/ Държавата трябва да признае съществуването на ромски училища. За това призоваха педагози от община Крушари, работили по проект за интегриране на деца от етнически малцинства. "Заради демографските процеси в България се появиха учебни заведения, в които почти 100% от децата са от ромски произход. Съществуването на тези училища трябва да се признае и да се коригира нормативната база за тях по отношение на числеността на паралелките, на учебната програма и учебниците", посочиха учителите от Крушари. Нужна е промяна в закона, която да позволи учениците от 1 до 4 клас да повтарят годината. При сегашните правила в пети клас постъпват ученици, които не са се научили да четат и пишат. Въпреки усилията на преподавателите да ги ограмотят на следващата година половината от тях отпадат от училище, посочи директорът на училището в Крушари Боян Петров. За преодоляване на проблема в община Крушари е разкрита безплатна детска градина за 5 и 6-годишните деца, където те учат български език. Усилията, които ние полагаме трябва да бъдат подкрепени от държавата и родителите на децата, отбеляза кметът на общината Добри Стефанов. В рамките на продължилия 10 месеца проект „Различни заедно" в Крушари са създадени седем учебни програми по български език и литература за учениците от първи до седми клас, които се нуждаят от допълнително обучение, предава Дарик.  

Варна очаква генералния секретар на Международната морска организация

http://www.moreto.net/novini.php?n=258037

Варна ще бъде домакин на Втората среща на ръководителите на морските администрации на държавите от Черноморския и Каспийския басейн – Азербайджан, Грузия, Иран, Русия, Казахстан, Молдова, Румъния, Турция, Украйна, Туркменистан и България.

Какво се случи с Крим след анексирането?

http://europe.actualno.com/Kakvo-se-sluchi-s-Krim-sled-aneksiraneto-news_39781.html

По-високи пенсии, безплатни медицински услуги и по-високи заплати за държавните чиновници- така Москва възнагради жителите на анексирания Крим. Но туристите, които са от жизненоважно значение за пре...

Икономист: БНБ не оправда очакванията на хората

http://www.cross.bg/horata-zastrashen-vzeme-1420909.html

/КРОСС/ Според икономическия анализатор Лъчезар Богданов проблемът с КТБ е, че междувременно в нея и в БНБ влиза прокуратурата, арестуват се хора и е много трудно да се действа конвенционално. „Ако е здрава банката, но има краткосрочен проблем трябва да се намери краткосрочно решение. Ако не е здрава тя категорично трябва да се затвори", заяви анализаторът в студиото на "Лице в лице" по бТВ. За Гроздан Караджов няма никаква логика да има толкова амбициозен план, че за 10 дни ще се направи одитен план на банка от калибъра на КТБ. „Защо хора като централните банкери са живели с тази илюзия?", попита той. „Те не са в реалността. Почти нищо от досега казаното от БНБ за съжаление не се оказа вярно. Тази институция тотално не оправда очакванията на хората", посочи той. Владимир Георгиев от своя страна смята, че трябва да се каже абсолютно ясно, че сигналите, които идват от БНБ са противоречиви и могат да бъдат приравнени към некомпетентност. "Но това е твърде лесно, не е това отговорът", смята той. "Не е вярно, че хората са некомпетентни. Въпросът е, че самата институция не функционира и то не от днес или от вчера, а не е функционирала през всичките тези години", поясни той. „В момента БНБ чрез квесторите си трябва по закон да прецени дали банката е неплатежоспособна и след това да вземе решение

Болен адвокат спаси имотите на братя Галеви

http://pik.bg/болен-адвокат-спаси-имотите-на-братя-галеви-news202819.html

Болен адвокат спаси имотите на братя Галеви

Съдът отново удари на камък по делото, заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Пламен Галев и Ангел Христов - Геле, техните съпруги и контролираните от тях дружества.

За трети път магистратите се опитаха да дадат ход на процеса, но това така и не се случи. Оказа се, че адвокат Николай Николов, който защитава жената на Геле, е болен и не може да присъства.

Николов става причина делото да се отлага за трети път и заради несериозното му отношение ще бъде заличен като особен представител. Още днес ще бъде изпратено писмо до адвокатска колегия Кюстендил, за да бъде определен нов и да не се протака повече процеса.

През 2013 г. процесът срещу Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества бе спрян, защото се чакаше произнасяне по тълкувателното дело, заведено във ВКС, касаещо необходимостта от съществуване на връзка между конкретната престъпна дейност, времето на нейното осъществяване и придобитото имущество, пише Bnews.bg.

Искът на Комисията е на стойност над 4 млн. лв., като в него са включени 9 луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 - Ангел Христов. На конфискация подлежат и недвижими имоти в село Ресилово, както и сума над 800 000 лв. по банкови сметки.

Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за издирване и са в неизвестност от май миналата годинаслед като получиха присъди по наказателно дело за организиране и участие в престъпна група, изнудване и рекет.

Бебето на наръганото 16-годишно момиче е живо

http://frognews.bg/news_73085/

Бебето на наръганото над 50 пъти бременно момиче е живо, съобщиха от болницата в Мездра. 16-годишната Ива Татянова беше нападната в неделя от приятеля си Адриян.

Заради дъждовете събирането на реколтата е изключително затруднено

http://www.cross.bg/todorova-zatrydneno-subiraneto-1420908.html

/КРОСС/ Изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България Наталия Тодорова каза в ефира на ТВ7, че събирането на реколтата тази година е изключително затруднено поради обилните дъждове. По думите й оптимистичните очаквания на Министерство на земеделието и храните за количеството зърно няма да бъдат реализирани. Някои производители, заяви тя, няма да могат да оправдаят разходите, които са направили през годината. Тодорова успокои, че няма да има дефицит на пшеница и не се очаква повишение на цената на брашното, що се отнася до суровината, от която то се прави. Тя е категорична, че нито една фирма не се е оплакала от рекет от страна на Министерството или от ДФ „Земеделие".  

"Фикосота" откри нов логистичен център, инвестира 50 млн. лв. до 2015 г.

http://www.mediapool.bg/fikosota-otkri-nov-logistichen-tsentar-investira-50-mln-lv-do-2015-g-news222677.html

Шуменската компания "Фикосота" откри нов логистичен център във вторник. Фирмата ще инвестира 50 млн. лв. в развитие на производствената си база до 2015 г., обяви управителят й Красен Кюркчиев.   В новия логистичен център на "Фикосота" са вложени 11 млн. лв. Той беше открит по случай 20-ата годишнина на една от успешните български фирми, работеща на над 40 пазара.   Логистичният център е изграден в Шумен и това, което го отличава от другите складове, е,значително по-високата сграда от стандартно изпълняваните. Разгърнатата застроена площ е 8500 кв. м с 20 000 палетни места, като последното обслужваемо ниво е на 15.30 метра височина.   В склада ще се използват шесто поколение машини, водени индуктивно и с транспондери. Това е най-високият склад на Балканите, използващ такъв тип техника.   Сградата пести електроенергия чрез интегрираната система за управление на осветлението.   "Фикосота" планира да изгради и цялостен сграден мениджмънт, включващ и инсталациите за осветление, вентилация и климатизация, с което комплексът ще стане още по-природосъобразен.   Проектант на логистичния център е "Зуум студио", а главен изпълнител е българският клон на белгийската "Кордеел". Построяването му е отнело 10 месеца.   "Фикосота" е собственост на братята Красен и Жечко Кюркчиеви. Компанията е основана през 1994 г. и е специализирана в производството на бързооборотни стоки. "Фикосота" е производител на марките Savex, Teo, Semana, Pufies, Maretti, Milde, Terter и много други.   Изнася продукцията си на Балканите, Източна и Западна Европа, Азия, Латинска и Северна Америка. Неотдавна "Фикосота" откри свой офис в Сингапур. В компанията работят над 900 служители. Носител е на наградата "Предприемач на годината" за 2011 г. на Европейските бизнес награди.

Българин, шеф във ВТБ, си подаде оставката. Има ли връзка с КТБ?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193429

Ръководителят на звеното за задгранични операции в най-голямата инвестиционна банка в Русия бе 3 години на високи постове
Главният изпълнителен директор на VTB Capital International Атанас Бостанджиев, който оглавява задграничните операции в най-голямата инвестиционна банка в Русия, ще напусне след три години на различни постове в компанията. Ръководителят на звеното за задгранични операции в най-голямата инвестиционна банка в Русия бе 3 години на високи постове Главният изпълнителен директор на VTB Capital International Атанас Бостанджиев, който оглавява задграничните операции в най-голямата инвестиционна банка в Русия, ще напусне след три години на различни постове в компанията.

"Правен свят": Вложителите в КТБ могат да съдят БНБ и държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193401

Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) са били лъгани от властите и могат да заведат дела срещу Българската народна банка и държавата, се казва в материал, публикуван в "Правен свят". Поради значимостта на темата препечатваме цялата статия:
До преди няколко дни най-високопоставени представители на държавната власт уверяваха гражданите, Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) са били лъгани от властите и могат да заведат дела срещу Българската народна банка и държавата, се казва в материал, публикуван в "Правен свят". Поради значимостта на темата препечатваме цялата статия: До преди няколко дни най-високопоставени представители на държавната власт уверяваха гражданите,

МВР удари контрабандата в „Столипиново”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193422

Близо 74 000 къса контрабандни цигари са иззети при полицейска спецакция в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Специализираната полицейска операция е в резултат на предприетите мерки за противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол на територията на пловдивския квартал “Столипиново”. Близо 74 000 къса контрабандни цигари са иззети при полицейска спецакция в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МВР. Специализираната полицейска операция е в резултат на предприетите мерки за противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол на територията на пловдивския квартал “Столипиново”.

Хюсменова: Личността на Юнкер е впечатляваща

http://www.cross.bg/yunker-bulgariya-hyusmenova-1420907.html

/КРОСС/ "Изборът на Юнкер щеше да бъде невъзможен, ако Алиансът на либералите и демократите за Европа не беше подкрепил тази кандидатура. Гласувахме за Юнкер, защото Лисабонският договор е действащо законодателство на ЕС и ние не можем да отстъпим от правовия ред. Второ, защото личността на Юнкер е впечатляваща. Той предложи една качествена програма, която според нас е един синтез от предложенията, идеите и препоръките на големите европейски политически семейства", каза Филиз Хюсменова от Групата на либералите в интервю за предаването „Нещо повече". "Надявам се Юнкер да остане приятел на България и ние всички евродепутати, които сме националния отбор на България в Брюксел да направим така че да привличаме повече съмишленици и приятели на България. По отношение на комисаря мога да кажа, че е добре да има по-сериозен кръг от консултации. Комисарите трябва да имат ясна визия за управлението на ЕС през следващите 5 години", добави тя. Томислав Дончев от ЕНП и ГЕРБ заяви: "Днес е добър ден за Европа, защото една от ключовите европейски институции вече има начело силен и безспорен лидер." Според Дончев не би следвало някой да е смутен от мониторинговия механизъм, който Юнкер иска да продължи за България.  

Путин иска реформа на световната валутна система и независимост от американския долар

http://www.moreto.net/novini.php?n=258094

Владимир Путин заяви, че страните от БРИКС искат световната валутна система да не зависи от финансовата политика на САЩ и да не е толкова зависима от долара, съобщава ИТАР-ТАСС. Преди всичко става дума за взаимен стремеж към реформиране на международната валутно-финансова система.

Google работи и върху умни контактни лещи

http://econ.bg/Новини/Google-работи-и-върху-умни-контактни-лещи_l.a_i.556133_at.1.html

Google и швейцарската фармацевтична компания Novartis работят върху smart контактни лещи, а идеята е въпросните да се превърнат в комерсиален...

САЩ заловиха пратка опасни охлюви

http://www.vesti.bg/novini/sasht-zaloviha-pratka-opasni-ohliuvi-6017364

Американски митничари на летището в Лос Анджелис заловиха пратка от Лагос с 67 гигантски африкански охлюви.

"Лайк" и за ВСС във Фейсбук

http://news.ibox.bg/news/id_1484418064

Това е поредната стъпка към модернизиране на връзките с публичното пространство

МВР удари контрабандата в пловдивския квартал „Столипиново”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193417

Близо 74 000 къса контрабандни цигари са иззети при полицейска спецакция в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Специализираната полицейска операция е в резултат на предприетите мерки за противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол на територията на пловдивския квартал “Столипиново”. Близо 74 000 къса контрабандни цигари са иззети при полицейска спецакция в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МВР. Специализираната полицейска операция е в резултат на предприетите мерки за противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол на територията на пловдивския квартал “Столипиново”.

Русия разглежда три версии за трагедията в московското метро

http://www.cross.bg/rysiya-metro-proizshestvie-1420906.html

/КРОСС/ Следствието на Русия издигнало първите официални версии във връзка с най-голямата по броя на жертвите през последните години авария в московското метро - сред тях не фигурира терористичен акт. Причините за извънредното произшествие могат да бъдат няколко: блокиране на стрелките, пропадане на платното, неизправност на самия вагон. Както се предполага, с разследване на делото на най-сложното и резонансно произшествие ще се занимава централният апарат на Следствения комитет на Русия, предава Гласът на Русия.  

Станишев: Да стана еврокомисар не е стояло пред мен и не съм го обмислял

http://frognews.bg/news_73084/

За първи път ЕП избира президент на ЕК, не на базата на договорка между премиерите в Европейския съвет, а на базата на преките резултати от европейските избори, което е инициатива на европейските социалисти от 2009, каза пред журналисти в ЕП в Страсбург лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след като Жан Клод Юнкер беше избран за шеф на ЕК.

Падна блокадата на тъговците на скрап на Капитан Андреево

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/padna-blokadata-na-tygovcite-na-skrap-na-kapitan-andreevo-6017358

МОСВ и депутатите подкрепят законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, с който се удължават преходните срокове

Падна блокадата на тъговците на скрап на Капитан Адреево

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/padna-blokadata-na-tygovcite-na-skrap-na-kapitan-adreevo-6017358

МОСВ и депутатите подкрепят законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, с който се удължават преходните срокове

Пътници изхвърчаха от Опел на пътя край Струмяни

http://www.bnews.bg/article-111187

65-годишен мъж и 52-годишна жена са изхвърчали от "Опел" на главен път Е-79 между с. Градешница и гр. Струмяни, след като автомобилът се блъска в мантинелата. И двамата пострадали с откарани в болница без опасност за живота.

До избора на нов зам.-шеф на ДФЗ Атидже Алиева-Вели поема селската програма

http://www.mediapool.bg/do-izbora-na-nov-zam-shef-na-dfz-atidzhe-alieva-veli-poema-selskata-programa-news222676.html

Прилагането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) се поема временно то Атидже Алиева-Вели до избора на нов заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Назначението е на избрания преди ден нов изпълнителен директор Атанас Добрев, който седна в горещия стол, след като бяха уволнени бившият шеф Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, отговаряща за селската програма.   Алиева-Вели ще продължава да отговаря и за ресорите "Селскостопански пазарни механизми”, "Технически инспекторат” и "Рибарство и аквакултури”, съобщиха от фонд "Земеделие".   Добрев казал пред екипа на ДФЗ, че вярва в професионалните качества на Алиева-Вели, която познава в дълбочина проблематиката в ПРСР и вече осма година работи в структурата.   Алиева-Вели е назначена във фонда като експерт в сектор "Мляко” в началото на 2007 г. До 2011 г. последователно заема длъжностите старши експерт, главен експерт и началник на сектора. През 2011 г. оглавява отдел "Методология и контрол” в дирекция Договориране по ПРСР и участва в разработването и актуализирането на правилата за работа в дирекцията. Има опит и в отчитането на напредъка по прилагане на мерките от ПРСР, както и в анализа на пропуските и проблемите по прилагането й в координацията с ЕК. Участвала е в много обучения и обмяна на опит с други страни-членки на ЕС, сочи биографичната справка на зам.-шефката на фонда.

КФН: Не сме подкрепяли идеите за банкова ваканция

http://econ.bg/Новини/КФН-Не-сме-подкрепяли-идеите-за-банкова-ваканция_l.a_i.556135_at.1.html

Комисията за финансов надзор (КФН) не е подкрепяла идеите за т. нар. банкова ваканция. Това се посочва в съобщение на комисията, публикувано на...

Променят кметска наредба за бараките във Варна

http://pik.bg/променят-кметска-наредба-за-бараките-във-варна-news202814.html

Променят кметска наредба за бараките във Варна

Бараките и сергиите във Варна, които продават хранителни стоки, в това число плодове и зеленчуци, вече няма да имат нужда от документ, който да съгласува работата им с наредбата за хигиената на храните, пише "Петел".

Условието търговците да получат подобно съгласуване от Областната дирекция по безопасността на храните отпада от реда, по който получават разрешенията си по предложение на кмета Иван Портних.

Промяната, която беше обсъдена в правната комисия на Общинския съвет и ще бъде гласувана на следващата сесия, има за цел да улесни появата на нови бараки и щандове, продаващи храни, при това най-вече в центъра.

В мотивите за отмяната на предварителното съгласуване на подобен обект с дирекцията по храните кметът посочва директно, че то на практика може да се даде само за вече съществуващ обект. Той обаче бил сезиран от комисията „Търговия, туризъм и реклама“ и от кмета на централния район „Одесос“ Георги Недев, които смятат въпросното условие за неприложимо. И то е наистина такова, когато става въпрос за поставяне на нова барака, която няма как да се съгласува, при положение че не съществува.

Явно давайки превес на желанието на търговци да продават храни във временни обекти, общината ще отмени разпоредбата. Така се отваря пътят за поставянето на нови бараки, а без съгласуване с дирекцията по безопасност на храните местната власт става единствената институция, която има отношение към предварителните условия за разкриване на такива обекти.

Междувременно броят на обектите за продажба на храни, плодове и зеленчуци особено в центъра на града расте. Не е ясно дали поне част от тях не са „изпреварили“ промяната на регламента и дали не работят в нарушение на общинската наредба, която на практика още не е коригирана. Ако това е така, съществува нарушение, което надали е санкционирано.

Новата наредба за поставяне на преместваеми обекти по смисъла на чл. 56, ал. 1 от ЗУТ беше изработена и приета само преди месеци. Не е ясно защо още тогава тя не е била коригирана, за да не се стига до мнения, че в нея има „неприложими“ изисквания към търговците.

Много е вероятно тогава обаче нито интересът, нито натискът върху администрацията за разкриване на нови бараки да не е бил толкова силен, както в активния летен сезон. 

КТ „Подкрепа“: Сценарият с КТБ е ориентиран към унищожаване на банката

http://econ.bg/Новини/КТ-Подкрепа-Сценарият-с-КТБ-е-ориентиран-към-унищожаване-на-банката_l.a_i.556134_at.1.html

Основната част от разигравания сценарий с „Корпоративна търговска банка“ е ориентирана към унищожаване на банката за замитане на следи от финансови...

Шофьор, причинил смърт на пътя, се отърва с 3-годишна условна присъда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193397

Наказание 3 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок наложи Окръжен съд-Бургас на Димитър Петров, съобщиха от съда.
Той бе признат за виновен в това, че на 14. Август 2010 година на път от Бургас по посока на Созопол на 150 метра след бензиностанция „Пода” при управление на моторно превозно средство - лек автомобил „Форд”, Наказание 3 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок наложи Окръжен съд-Бургас на Димитър Петров, съобщиха от съда. Той бе признат за виновен в това, че на 14. Август 2010 година на път от Бургас по посока на Созопол на 150 метра след бензиностанция „Пода” при управление на моторно превозно средство - лек автомобил „Форд”,

Отварят Прохода на Републиката в четвъртък

http://www.cross.bg/metra-dulzhina-traseto-1420905.html

/КРОСС/ Проходът на Републиката ще бъде отворен за движение в четвъртък на обяд, съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Георги Филипов. На среща с областния управител той заяви, че ремонтните дейности по трасето ще приключат до два дни. Двамата обходиха днес всички свлачища, по които към този момент се работи. Голяма част от подпорните съоръжения вече са готови, а останалите ще бъдат завършени до 17 юли. Над 2 милиона лева са вложените средства за ремонта на прохода. 30 000 квадратни метра е положената мрежа за опасване на склоновете, където бяха активизирани свлачищни процеси. Според новите изисквания материала за изработката на мрежата е подсилен, а телта е двойно усукана. Укрепените свлачища са с обща дължина 320 метра. Изградени са специални преградни стени от траверси, които ще спират земната и скална маса. Освежена е маркировката по цялото трасе на прохода, който е с дължина около 35 километра. Изкърпени са и всички дефекти по пътното платно. Банкетите са профилирани и подравнени, пропаданията са запълнени, а растителността е отстранена. Също така са почистени отводнителните канали, които бяха затлачени от поройните дъждове. Подменената мантинела по трасето е с обща дължина около 600 метра, предава Дарик.  

Новият сериал на БНТ "На границата" ще тръгне в ефир наесен

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/15/2344344_noviiat_serial_na_bnt_na_granicata_shte_trugne_v_efir/?ref=rss


Най-новият сериал на Българската национална телевизия "На границата", базиран на военните разкази на Йордан Йовков от цикъла "По места", приключи своя снимачен период и ще се появи на малкия екран в ефира на БНТ1 наесен, съобщиха от медията.

Последни са били заснети най-трудните, батални сцени, които показват събития, свързани с Първата световна война.


Сценарият на дълго подготвяната историческа поредица е създаден по военните разкази на Йордан Йовков. Шестте серии...

Топикономисти: Централните банкери са във фантазия, не в реалност

http://frognews.bg/news_73080/

Хора като централните банкери, ако можем да ги наричаме вече банкери, са в някаква фантазия, не в реалността, не е възможно за толкова кратко време да се направи същински одит, да се прецени кой кредит е добър, кой лош, кой може да се санира, кой не, каза Гроздан Караджов, икономист от РБ. Не можем да вярваме само в едно лице, разчитаме на институцията, а тя тотално не оправда доверието, смята той.

"Топлофикация - София" с 80 млн. лв. в КТБ, сменят ръководството

http://pik.bg/топлофикация---софия-с-80-млн-лв-в-ктб-сменят-ръководството-news202812.html

"Топлофикация - София" с 80 млн. лв. в КТБ, сменят ръководството

Другата седмица ще стане ясно дали ще бъде сменено ръководството на "Топлофикация - София" заради депозитите й в Корпоративна търговска банка, които са близо 80 милиона лева. Няма затруднения с оперативните и ежедневните плащания на дружеството, увери пред БНР председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Той уточни, че значителна сума от средствата са предвидени за инвестиционната програма на дружеството. Герджиков е поставил въпроса за отговорността на изпълнителния директор на "Топлофикация" Стоян Цветанов и оставка на ръководството. "Изпълнителният директор заяви, че към този момент няма никакви затруднения с разплащанията на "Топлофикация-София".

Дружеството изпълнява всички оперативни разходи, заплати, осигуровки, и че дори днес е превело към "Булгаргаз" 6 000 000 лева. Към момента на затварянето на КТБ, дружеството е имало около 60 милиона лева на разплащателна сметка плюс 10 милиона евро на депозит, който е бил натрупан от продажба на въглеродни емисии.

Става въпрос и за евентуална оставка на изпълнителния директор, евентуално поемане на отговорност за това, че такава голяма сума е поставена под някакъв риск и още повече, ако нещата се развият неблагоприятно и дружеството наистина загуби тази огромна сума.

Другата седмица общинският съвет ще обсъжда този въпрос, ако дотогава, разбира се, не постъпи оставка от изпълнителния директор и, както си е в правомощията на Общинския съвет, ще бъде взето решение, дали ще бъде сменено ръководството", каза председателят на СОС.


Кои влогове в КТБ не гарантира законът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193380

Далеч не всички вложители в КТБ ще получат парите си въпреки гарантирането на депозитите до 196 000 лева със Закона за гарантиране на влоговете в банките. Част от вложителите няма да получат и лев, ако същият този закон се спази. Причината е, че в чл. 5 законодателят е вписал 13 групи вложители, които нямат право да претендират за парите си, Далеч не всички вложители в КТБ ще получат парите си въпреки гарантирането на депозитите до 196 000 лева със Закона за гарантиране на влоговете в банките. Част от вложителите няма да получат и лев, ако същият този закон се спази. Причината е, че в чл. 5 законодателят е вписал 13 групи вложители, които нямат право да претендират за парите си,

Кметът на „Младост“: 99.9% от ромите в „Максуда“ няма как да бъдат настанени във военното поделение

http://www.moreto.net/novini.php?n=258101

Във военното поделение биха могли да се настанят само хора, които са категоризирани като крайно нуждаещи се без жилище и които са подали документи с искане за подслон. В „Младост“ тези хора са около 750. Категоризираните в ромското гето „Максуда“ са не повече от 99.

Осъдените не плащат исковете в полза на пострадалите

http://frognews.bg/news_73082/

Осъдениите престъпници не плащат исковете в полза на жертвите. Това се казва в доклад на Комисията по помилване при президента.

Обама все по-непопулярен в Русия, Германия и Бразилия

http://www.cross.bg/germaniya-obama-doverie-1420904.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама никога не е бил толкова непопулярен в Русия, Германия и Бразилия. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от американския институт Pew, предава Франс прес. Анкетата е била направена през април - в разгара на украинската криза и разкритията за американския шпионаж срещу Германия. Проучването е обхванало 44 страни, 7 от които в Европа - Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания, Полша и Гърция. 83% от французите имат доверие във външната политика на Обама. Едва 15 на сто от руснаците имат доверие в Обама срещу 41% през 2010 г. 71% от руснаците нямат доверие на Съединените щати, пише Актуално.  

Смяната на ръководството не опази от спад акциите на "Ешпириту Санту"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/15/2344351_smianata_na_rukovodstvoto_ne_opazi_ot_spad_akciite_na/?ref=rss


Смяната на ръководството на водещата португалска банка Ешпириту Санту - БЕС (Banco Espirito Santo - BES), която бе засегната от криза, не успя да разсее опасенията за състоянието на финансовата институция и днес акциите й продължиха да поевтиняват, предаде ДПА.

Плановете да бъде изтеглено с две седмици напред поемането на контрола от новите шефове не сложиха край на загубите, като в днешната търговия котировките временно спаднаха с 20 на сто до нов минимум.

Банку Ешпириту...

Нов метод на изчисляване вдига такса смет

http://pik.bg/нов-метод-на-изчисляване-вдига-такса-смет-news202810.html

Нов метод на изчисляване вдига такса смет

Нов метод за изчисляване на такса смет може да я вдигне, съобщи Би Ти Ви.

Съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет предложи три варианта на общините.

Първият е такса смет да се определя в зависимост от използването на вода и ток. Вторият предлага гражданите и фирмите да си купуват торби за смет с определена вместимост. Третият предлага смесен тип такса и я свързва с броя на хората в едно домакинство.

"Най-после се реши една несправедливост - методът за определяне почти нямаше връзка с количеството на генерираните отпадъци. Бизнесът се оплакваше, че е обвързан с дълготрайните материални активи, населението се оплакваше, че зависи от имотната оценка, която нищо общо няма с отпадъка", каза Николай Ненков от КНСБ.

"На практика, зад красивите думи на представителите на правителството се крие трикратно или четирикратно увеличение на такса смет за гражданите. Нека всеки запомни кой каква позиция е заел по този въпрос, ако, надявам се, тази реформа никога да не се случи, но ако се случи всеки да знае кой каква отговорност носи", коментира предложенията заместник-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

Швейцарска организация предлага и новородените да имат право на глас

http://europe.actualno.com/Shvejcarska-organizacija-predlaga-i-novorodenite-da-imat-pravo-na-glas-news_39779.html

Швейцарската неправителствена организация „Детско лоби за Швейцария” предлага властите в страната да разгледат предложението децата още с раждането си да имат право да гласуват, пи...

Холандия се отказва от Фейсбук

http://europe.actualno.com/Holandija-se-otkazva-ot-Fejsbuk-news_39780.html

Холандия призова всички, които мислят, че могат да издържат без Фейсбук 99 дни, да се включат в кампанията за "освобождаване от социалните мрежи", предаде БГНЕС. Кампанията, наречена &quo...

Отказът на БНБ да каже истината за КТБ блокира търсенето на решение

http://www.mediapool.bg/otkazat-na-bnb-da-kazhe-istinata-za-ktb-blokira-tarseneto-na-reshenie-news222675.html

Липсата на официална информация от БНБ за реалното състояние на Корпоративна търговска банка (КТБ) препъва намирането на решение и отговорът на въпроса "какво да се прави" остава висящ. Във вторник БНБ съобщи, че отлага планираното за 21 юли отваряне на КТБ за клиенти, тъй като планът й, предвиждащ държавата да покрие всички влогове в банката, като вкара пари в дъщерната й "Креди Агрикол", която пък смяташе да одържави, е отхвърлен предишния ден на срещата между политическите сили, правителството и БНБ при президента.   Междувременно парламентарните партии излъчиха свои представители и експерти, които във вторник се събраха да обсъждат конкретни мерки. Лидерът на ДПС Лютви Местан изрази оптимизъм, до сряда може да се стигне до консенсусно решение.   Единствено БСП дава отпор на специалния закон на БНБ   От изявление на депутата от БСП Румен Гечев, публикувано в БГНЕС, обаче става ясно, че тези очаквания са преждевременни, тъй като социалистите настояват за отговори от БНБ, каквито все още не са получени.   Според него, както и според други представители на БСП, в момента ДПС и ГЕРБ са на едно мнение, че трябва да се подкрепи плана на БНБ за спасяване на всички депозити, а не само на тези до 100 000 евро, които са гарантирани от банковия фонд. На същата позиция остава и правителството, според официалното му съобщение от вторник. Това означава, че БСП е единствената, която дава отпор на предложения от БНБ специален закон, с който се отнема лиценза на КТБ, "Креди Агрикол" се одържавява и данъкоплатците поемат спасяването на вложителите в пълния им размер (  "колкото е необходимо – толкова"  ), без да е ясно какво точно е състоянието на КТБ.   Налага се мнение, че БНБ крие нещо за КТБ   "По време на консултациите при президента Росен Плевнелиев беше предложено разглеждане в парламента на специален закон, който има различни страни и механизми, но една от важните части беше дали да се възмездят всички, които имат депозити – фирми и граждани – в неограничен размер. Това предложение беше подкрепено от ДПС и ГЕРБ. Последните вече си бяха променили мнението от предния ден. Към вчерашния момент и до днес Българска народна банка, въпреки многобройните официални и неофициални искания, не представя никакъв официален документ за пасивите и активите на Корпоративна търговска банка", посочва Гечев.   "Нашата позиция е, докато нямаме такъв официален документ с разчети, би било нередно да вземаме каквото и да било решение. Смятаме, че този вариант, който е предложен в проектозакона, разработен от БНБ, не е защитен интереса на българския данъкоплатец и не е приемливо нито икономически, нито политически ние да нарушаваме пазарните принципи и да отиваме дори зад закона за защита на влоговете в Европа и България до 100 000 евро. По този въпрос не постигнахме консенсус", заявява икономистът.   "В КТБ има огромни капитали – на големи дружества, на част от оръжейната промишленост. Това са огромни пари и сред нас все повече се наслага мнението, че БНБ крие нещо за състоянието на банката. Ако не криеше, просто би трябвало да ни предоставят данни. Ако не ни ги дадат, ние пък няма как да ги изискваме", коментираха депутати от БСП пред Mediapool.   Кой къде стои?   Към момента БСП е единствената партия, която дава публичност на позицията си в разговорите за КТБ. Според социалистите има добър "синхрон" между ДПС и ГЕРБ. Ситуацията е като с исканата банкова ваканция. Тогава пак двете партии бяха "за", припомнят от БСП.   ДПС подкрепя плана на БНБ, който в понеделник беше отхвърлен, но очевидно смята, че все още има шанс той да бъде приет.   "Имаме действащи закони, съзвучни на европейското право, и съгласно тях са гарантирани влоговете на граждани до 100 хил. евро, но ако ни води публичният интерес, съдбата на редица коректни данъкоплатци и чист бизнес, трябва да се потърси обща воля да се види това по-широко измерение на публичния интерес", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.   От ГЕРБ не са коментирали какъв вариант подкрепят, като вместо това лидерът на партията Бойко Борисов отново поиска оставката на управителя на БНБ Иван Искров, като този път настоя тя да е факт "още утре". В понеделник, след консултациите при президента, лидерът на ГЕРБ каза, че е бил склонен на компромис по искания от БНБ специален закон за КТБ, но само ако се обявят публично кои са лицата и фирмите, които имат депозити над 100 000 евро, да се провери какъв е произходът на тези пари и дали са платени данъци върху тях. По време на дебатирането на детайлите обаче възникнали много неизвестни, поради което предложението не било прието.   Кабинетът е дал картбланш за увеличение на дефицита само с 0.2%   Междувременно Румен Гечев направи важното уточнение, че на консултациите при президента, в които участваха премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, е постигнато съгласие за бюджетният дефицит да се повиши от 1.8% до 2%, а не до 3%.   "Беше счетено за разумно да се осигурят минимални средства за служебното правителство, за да му дадем малко по-голяма фискална свобода. Има само една разлика в числото, което видях в медиите и за което се споразумяхме. Ние се споразумяхме бюджетният дефицит от 1.8% да отиде на 2%, т.е. да се повиши с 0.2%, а не до 3%, както беше дадено в комюникето на президента. Може би това е някаква техническа грешка", посочва депутатът от левицата.   "Този от партията ГЕРБ, който казваше колко лошо е да се теглят нови заеми, поиска, и ние проявихме разбиране. Даваме 0.2% бюджетен дефицит, но той ще бъде гласуван в парламента. Решението при президента беше пожелателно. Този въпрос ще бъде разгледан в парламентарната зала. Там ще се изнесат конкретни разчети и ще гласуваме. Ние имаме такава настройка от нашата парламентарна група, ако е необходимо с разчети да се направи тази минимална стъпка", поясни Румен Гечев.

Болен адвокат спаси имотите на братя Галеви

http://www.bnews.bg/article-111204

Делото за конфискация на имотите на душнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, отново не можа да тръгне. И този път причината беше болен адвокат. За да не се протакат нещата, той ще бъде заместен от нов адвокат.

Изненада! Изпълнителният директор на ВТБ Атанас Бостанджиев напуска поста! Подозира се, че оставката е свързана с Цветан Василев!

http://pik.bg/изненада-изпълнителният-директор-на-втб-атанас-бостанджиев-напуска-поста-подозира-се-че-ос-news202800.html

Изненада! Изпълнителният директор на ВТБ Атанас Бостанджиев напуска поста! Подозира се, че оставката е свързана с Цветан Василев!

Атанас Бостанджиев, който е шеф на международните операции в най-голямата руска инвестиционна банка - ВТБ, планира да напусне VTB Capital, съобщава Блумбърг.

VTB Capital е инвестиционното звено на банката, което има няколко български инвестиции и си партнира с Цветан Василев - в "Булгартабак холдинг", в БТК, в която държат основния пакет акции заедно с Василев. Отделно VTB Capital е акционер с 9.9% в самата КТБ.

Главният финансов директор Ник Хът заменя временно Бостанджиев на поста главен изпълнителен директор на VTB Capital според съобщение на руската компания до медиите.

Международните операции включват офисите в Лондон, Ню Йорк, Хонконг, Дубай, Сингапур и София.

"VTB Capital създаде уникален международен екип от професионалисти от световна класа и ще продължи да развива международното си присъствие", се посочва в съобщението.

Блумбърг не се е свързал с Бостанджиев, който е базиран в Лондон.

Главният финансов директор Ник Хът бе избран за негов временен заместник, съобщи пресслужбата на VTB Capital, цитирана от Bloomberg.

През последните три години Бостанджиев работеше на различни постове в банката. Той започна работа във VTB Capital през май 2011 г. от Goldman Sachs Group Inc. Там той бе съдружник, отговарящ за бизнеса с нововъзникващите пазари в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка.

VTB Capital International се размина със своите цели за рентабилността в последните пет години, каза през ноември 2013-а Атанас Бостанджиев. И предложи затваряне на част от подразделенията на финансовото дружество, както и съкращаване на общо 231 работни места.

Българинът не пожелал да коментира своето напускане.

Израел прие предложението за примирие, "Хамас" продължава с ударите

http://www.moreto.net/novini.php?n=258095

Израелските власти приеха предложението на Египет за прекратяване на огъня в ивицата Газа след седмица на ожесточени бомбардировки. Тел Авив обаче остава в готовност за продължаване на операцията в Газа, ако се получи друго развитие на събитията.

Нова методология на изчисляване вдига такса смет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193366

Нов метод за изчисляване на такса смет може да я вдигне, съобщи БТВ. Съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет предложи три варианта на общините.
Първият е такса смет да се определя в зависимост от използването на вода и ток. Вторият предлага гражданите и фирмите да си купуват торби за смет с определена вместимост. Нов метод за изчисляване на такса смет може да я вдигне, съобщи БТВ. Съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет предложи три варианта на общините. Първият е такса смет да се определя в зависимост от използването на вода и ток. Вторият предлага гражданите и фирмите да си купуват торби за смет с определена вместимост.

Нов метод на изчисляване вдига такса смет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193340

Нов метод за изчисляване на такса смет може да я вдигне, съобщи БТВ. Съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет предложи три варианта на общините.
Първият е такса смет да се определя в зависимост от използването на вода и ток. Вторият предлага гражданите и фирмите да си купуват торби за смет с определена вместимост. Нов метод за изчисляване на такса смет може да я вдигне, съобщи БТВ. Съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет предложи три варианта на общините. Първият е такса смет да се определя в зависимост от използването на вода и ток. Вторият предлага гражданите и фирмите да си купуват торби за смет с определена вместимост.

Павлова: Чуждестранните инвестиции у нас са намалели с 34%

http://www.cross.bg/pavlova-investitzii-namaleli-1420903.html

/КРОСС/ "Според статистиката за тази година чуждестранните инвестиции у нас са намалели с 34%. На фона на липсата на приходи в хазната и дупките в бюджета катастрофата е съвсем реална, ако не се спре безразборното харчене." Това прогнозира народният представител от ПП ГЕРБ Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на партията. Тя се срещна с граждани в клуба на ПП ГЕРБ във варненския район „Владислав Варненчик", където гостува по покана на районния ръководител на партията Николай Костадинов. „Актуализация на бюджета се налага преди всичко заради проблемите в Здравната каса. В противен случай след 3 месеца държавата ще бъде блокирана и няма да има пари за нищо", категорична бе Лиляна Павлова. По повод ситуацията във фонд „Земеделие" тя разясни, че задължително трябва да бъдат разплатени минимум 800 млн. лв., които иначе страната ни ще изгуби. „Риск съществува и за вече платените 500 млн. лв., които Брюксел може да не ни признае", припомни още Павлова.    

Дървеният мост във Варна е конструктивно здрав, установи проверка

http://www.moreto.net/novini.php?n=258091

Конструкцията на т. нар. "Дървен мост" във Варна по никакъв начин не е компрометирана от образувалия се процеп в насипа до една от носещите колони. Това заяви за Topnovini.bg директорът на Областното пътно управление (ОУП) инж.

ДКЕВР не обмисля сериозно поскъпване на тока от октомври

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/15/2344347_dkevr_ne_obmislia_seriozno_poskupvane_na_toka_ot/?ref=rss


Все още е рано да се прогнозира увеличението на цената на тока от 1 октомври, но не се очаква то да е шоково, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев, цитиран от БНР.

На въпрос какво увеличение се очаква Боев отговори: "Не мисля за никакво увеличение на цената на тока. Като дойде септември, когато видим какво е отражението на правилата, които сме поставили в момента и резултатите, които са налице, тогава ще говоря. Нека да не гадаем, защото...

ДКЕВР отхвърли възможността за шоково поскъпване на тока

http://www.bnews.bg/article-111181

На 1 септември ще се разбере какво е отражението на правилата върху ценообразуването на тока, съобщиха от ДКЕВР. В регулатора обсъдиха нова методика за определяне цeните на природния газ през газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз”.

Слънчевата светлина подобрява качеството на съня

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/slynchevata-svetlina-podobriava-kachestvoto-na-synia-6017350

Хората, които прекарват дълги часове от деня на естествена светлина, спят по-добре нощем, сочат данните от ново изследване. Причина за това е по-голямото количество витамин D, който се натрупва в организма

ВСС има вече своя страница във Facebook

http://www.cross.bg/komynikatzionnata-politika-facebook-1420902.html

/КРОСС/ В изпълнение на т. 9 от раздел ХІ от Годишната си програма за 2014 г. и на Дейност 2.3. от Плана за действие за изпълнение на Комуникационната политика на ВСС 2014 -2018 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) създаде своя страница във Facebook. Профилът в социалната мрежа е още една възможност за гъвкаво, обективно и ефективно обявяване на решенията, позициите и посланията, които ВСС отправя към обществеността. Чрез страницата си във Facebook органът ще осъществява открита и активна комуникация с аудиторията на новите медии. Това е поредната стъпка на ВСС към модернизиране на връзките му с публичното пространство, израз на желанието за още по-активна прозрачност в дейността му. През 2013 г. бе приета Комуникационната политика на ВСС. Тя утвърждава съвременни стандарти за ефективно управление на комуникацията на ВСС с професионалните общности в съдебната система, медиите, гражданите, законодателната и изпълнителната власт. Последователното прилагане стандартите, посочени в Комуникационната политика на ВСС ще позволи да се създаде активна, отворена и диалогична публична среда, ангажирана към необходимите промени в съдебната система.  

Почина възрастният мъж, обгорен от изтекла газ

http://pik.bg/почина-възрастният-мъж-обгорен-от-изтекла-газ-news202803.html

Почина възрастният мъж, обгорен от изтекла газ

Възрастният мъж, който получи 80% изгаряния по лицето и тялото при пожар в дома си преди седмица, е починал в болницата, съобщиха негови близки, предаде Дарик. 

75-годишният Димитър Тодоров беше обгорен, след като изтекла газ от неизправна бутилка на терасата му се възпламени. При инцидента пострада и 73-годишната Недка Димитрова. Тя получи 35% изгаряния по лицето и ръцете.

Инцидентът с възрастните хора стана около 16 ч. в понеделник в жилището им на ул. „Д-р Пискюлиев”. При опит бутилката да бъде изключена след употреба се е спукал маркучът й, свързващ я с котлона. Изтеклата газ се възпламенила и огънят е обхванал терасата на апартамента.

Близките на починалия Тодоров благодарят на всички, които са се отзовали на апела им за кръводаряване.

Георги Сърмов напусна "Ботев" и подписа с "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2344343_georgi_surmov_napusna_botev_i_podpisa_s_levski/?ref=rss


Полузащитникът Георги Сърмов напусна "Ботев" (Пловдив), съобщиха от клуба. 28-годишният играч не е пожелал да остане при новите значително намалени финансови условия и договорът му е прекратен по взаимно съгласие.

Веднага след това Сърмов подписа едногодишен договор с бившия си отбор "Левски". Той се завръща на "Герена" след четиригодишна пауза.

Бившият национал игра за сините между 2006 и 2010 г., преди да направи неуспешен опит за кариера извън България. Той носеше екипа...

Дилма Русеф: Бразилия опроверга негативните прогнози с добра организация

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/15/2344336_dilma_rusef_braziliia_oproverga_negativnite_prognozi_s/?ref=rss


Президентът на Бразилия Дилма Русеф постави добра оценка на организацията на световното първенство. Според нея страната е показала способността си като домакин на голямо събитие.

"Прогнозите, които се правеха за световното, бяха ужасни. Започна се с "Няма да има световно" и с "Ще бъде хаос". Без съмнение ние разрушихме песимистичните очаквания. С огромния и прекрасен принос на бразилския народ организирахме първенството на първенствата", каза Русеф.

Думите ѝ идват ден след...

20 жертви при инцидента в московското метро

http://www.vesti.bg/novini/20-zhertvi-pri-incidenta-v-moskovskoto-metro-6017361

Сред жертвите на инцидента в московското метро има най-малко две чужденки – една гражданка на Украйна и една на Молдова.

КФН: Блокираните пари на клиенти на КТБ не са изложени на риск

http://frognews.bg/news_73081/

Блокираните пари на клиенти на КТБ не са изложени на потенциален риск. Това се казва в прессъобщение на Комисията за финансов надзор. Ето пълният му текст:

Видео от Европарламента: Изкореняване на ракообразната международна престъпност

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2014/07/15/2344330_video_ot_evroparlamenta_izkoreniavane_na_rakoobraznata/?ref=rss




Международната престъпност е сред големите проблеми на Европейския съюз. Тя има многообразни проявления, които страните членки се опитват да отстранят. Видео на EuroparlTV обобщава, че 3 600 престъпни групи действат в Европа, а 70% имат мрежи в поне няколко държави членки.

Трафикът на хората, сексуалната експлоатация и злоупотребата с деца са сред най-сериозните проблеми, а видеото ги определя като "съвременното робство".

Киберпрестъпността също расте, а...

Атидже Алиева-Вели временно поема Програмата за селските райони

http://www.cross.bg/alieva-veli-prsr-ekspert-1420901.html

/КРОСС/ Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" - РА (ДФЗ) Атанас Добрев назначи Атидже Алиева-Вели временно да отговаря за прилагането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), до назначаването на нов заместник-изпълнителен директор. Алиева-Вели продължава да отговаря и за ресорите „Селскостопански пазарни механизми", „Технически инспекторат" и „Рибарство и аквакултури". Атанас Добрев каза пред екипа на институцията, че вярва в професионалните качества на Алиева-Вели, която познава в дълбочина проблематиката в ПРСР и вече осма година работи в структурата. Алиева-Вели е назначена в ДФЗ като експерт в сектор „Мляко" в началото на 2007 г. До 2011 г. последователно заема длъжностите старши експерт, главен експерт и началник на сектора. През 2011 г. оглавява отдел „Методология и контрол" в дирекция Договориране по ПРСР. Алиева-Вели участва активно в разработването и актуализирането на правилата за работа в дирекцията. Има опит и в отчитането на напредъка по прилагане на мерките от ПРСР, както и в анализа на пропуските и проблемите по прилагането й в координацията с ЕК. Участвала е в много обучения и обмяна на опит с други страни-членки на ЕС.  

ДПС иска да продължат преговорите за закон за КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-ktb/dps-iska-da-prodylzhat-pregovorite-za-zakon-za-ktb-6017357

След липсата на консенсус на консултациите при президента Местан каза, че е добре да се положат още усилия за постигане на съгласие

Кейт Мидълтън отново бременна, твърди нейна приятелка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193313

Кейт Мидълтън отново е бременна, твърди нейната приятелка от училище Джесика Хей пред австралийския таблоид New Day, съобщи списание Клоузър.
От няколко месеца слуховете за втората бременност на Кейт Мидълтън се множат с всеки изминат ден.
Джесика Хей, която от няколко години живее в Австралия, заяви, Кейт Мидълтън отново е бременна, твърди нейната приятелка от училище Джесика Хей пред австралийския таблоид New Day, съобщи списание Клоузър. От няколко месеца слуховете за втората бременност на Кейт Мидълтън се множат с всеки изминат ден. Джесика Хей, която от няколко години живее в Австралия, заяви,

Ердоган: Израел не се различава от Хитлер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193314

Израелското поведение в Палестина не се различава от това на Адолф Хитлер спрямо евреите, заяви турският премиер Ердоган, пише в. „Хюриет дейли нюз“.
Ердоган заяви, че израелците подлагат палестинците на системен тормоз и постоянен терор. Турският лидер обаче приветства решението на Тел Авив да преустанови въоръжената операция срещу палестински Израелското поведение в Палестина не се различава от това на Адолф Хитлер спрямо евреите, заяви турският премиер Ердоган, пише в. „Хюриет дейли нюз“. Ердоган заяви, че израелците подлагат палестинците на системен тормоз и постоянен терор. Турският лидер обаче приветства решението на Тел Авив да преустанови въоръжената операция срещу палестински

Херцогиня Катрин отново бременна, твърди нейна приятелка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193335

Кейт Мидълтън отново е бременна, твърди нейната приятелка от училище Джесика Хей пред австралийския таблоид New Day, съобщи списание Клоузър.
От няколко месеца слуховете за втората бременност на Кейт Мидълтън се множат с всеки изминат ден.
Джесика Хей, която от няколко години живее в Австралия, заяви, Кейт Мидълтън отново е бременна, твърди нейната приятелка от училище Джесика Хей пред австралийския таблоид New Day, съобщи списание Клоузър. От няколко месеца слуховете за втората бременност на Кейт Мидълтън се множат с всеки изминат ден. Джесика Хей, която от няколко години живее в Австралия, заяви,

В изпълнение на годишната си програма ВСС се появи във "Фейсбук"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/15/2344327_v_izpulnenie_na_godishnata_si_programa_vss_se_poiavi/?ref=rss


Близо месец след като е била създадена, Висшият съдебен съвет (ВСС) се похвали със страница в социалната мрежа "Фейсбук". Това се е случило "в изпълнение на т. 9 от раздел ХІ от годишната си програма за 2014 г. и на Дейност 2.3. от Плана за действие за изпълнение на Комуникационната политика на ВСС 2014 - 2018 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) създаде своя страница във Facebook".

Целта на профила на кадровия орган на Темида е "още една възможност за гъвкаво, обективно и ефективно...

Пребиха и ограбиха бежанци край Петрич

http://pik.bg/пребиха-и-ограбиха-бежанци-край-петрич-news202802.html

Пребиха и ограбиха бежанци край Петрич

Двама бежанци от Република Бенин и Кот Д Ивор са били ограбени и пребити край Петрич, информира "Преса". 

Мъжете, на възраст 20 и 34 години, са намерени в безпомощно състояние в покрайнините на южния град от случайни минувачи. Пред полицаите пострадалите обяснили, че са станали жертва на грабеж. Нападателите ги отвлекли от София от квартал "Овча купел", след това ги закарали в гориста местност над Петрич. Там им взели 1000 евро и златни накити, а след това ги пребил и изоставили.

Всичко това се случило в понеделник вечерта.

Инцидентът вдигна на крак полицията в Пиринско.Направени са заградителни мероприятия по главен път Е-79. Край Дупница с помощта на магистрална полиция двамата похитители са били задържани.

Оказало се, че това са стари познайници на полицията - криминално проявени от столичния квартал "Люлин".

Чужденците са върнати в бежанския лагер. Най-вероятно те са тръгнали със софийските нападатели, за да преминат нелегално през българо-гръцката граница. Едва ли става въпрос за отвличане, предположиха криминалисти.

В Районната прокуратура в Петрич е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за грабеж, съобщи прокурор Весела Стоилова.

Ердоган: Израел се държи като Хитлер в Палестина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193332

Израелското поведение в Палестина не се различава от това на Адолф Хитлер спрямо евреите, заяви турският премиер Ердоган, пише в. „Хюриет дейли нюз“.
Ердоган заяви, че израелците подлагат палестинците на системен тормоз и постоянен терор. Турският лидер обаче приветства решението на Тел Авив да преустанови въоръжената операция срещу палестински Израелското поведение в Палестина не се различава от това на Адолф Хитлер спрямо евреите, заяви турският премиер Ердоган, пише в. „Хюриет дейли нюз“. Ердоган заяви, че израелците подлагат палестинците на системен тормоз и постоянен терор. Турският лидер обаче приветства решението на Тел Авив да преустанови въоръжената операция срещу палестински

Германия - победител без лидери

http://e-vestnik.bg/20945/germaniya-pobeditel-bez-lideri/

Ето, че спечелихме световната купа на ФИФА. Ако добавим този трофей към настоящите икономически свръхпостижения на страната, можем да започнем нова ера на германска доминация и то не само в световния футбол. Обаче все още има една област, в която немците нямат превъзходство: в глобалната политика страната е второстепенна сила.

Нейната армия е далеч по-малобройна от тази на Франция и на Обединеното кралство, а Германия проявява слаб интерес да промени това. През юни, само дни след като САЩ смъмриха ЕС, че не прави достатъчно за световната сигурност, германският парламент гласува за орязване на бюджета за отбрана с около 800 милиона евро. Така че дали победата на стадион “Маракана” ще преодолее нашето нежелание да поемем водачеството?

Разбира се, футболният успех няма много общо нито с икономическите успехи, нито с политическото влияние. Само погледнете Испания, чийто отбор доминираше в световния футбол по време на най-големите кризи в историята й. Бразилия, въпреки някои печални представяния през тази година, все още е с най-успешния национален отбор, но не може да се каже, че е била политически гигант през повечето години от своето съществуване.

Обаче футболът има силата да променя самоусещането на държавите и вследствие на това - начина, по който те се държат на световната сцена. Чувството на спокоен и всеобщ патриотизъм, проявило се в Германия по време на Световното първенство по футбол през 2006 г., което ще се запомни с жизнерадостната си атмосфера, предизвика изненада у наблюдателите - вкл. у мнозина немци - и създаде нова представа за страната, която не е доминирана от Аушвиц и есесовските униформи. За пръв път чужденците не задаваха неудобни въпроси за войната, а ни поздравяваха за гостоприемството и красотата на нашите градове.

Все пак ако си домакин или победител в Световната купа, това няма да премахне - и с основание - вината за Холокоста и спомена за двете загубени войни. Този опит е създал у немците неохота към политическите рискове и той обяснява защо надделяваха такива прагматични (някой би казал направо скучни) политици като Ангела Меркел и Хелмут Кол. Нещо повече - с икономика, движена от износа, неотменимият интерес на страната е да не обижда народите, които купуват от нас, и най-вече да не дразни лидерите им. Така че заради своята история и безусловния си личен интерес Германия едва ли ще се надигне и ще стане световен лидер. Това е добре както за Германия, така и за света.

Начинът по който “националманшафт”-ът изигра този турнир добре съответства на начина, по който Германия се държи в световната политика. Преди финала Филип Лам и Бастиан Швайнщайгер бяха критикувани за липсата на лични качества да бъдат родени Fuhrungsspieler (водещи играчи, лидери на отбора), подобно на германски играчи в миналото - свадливият Щефан Ефенберг и напереният Лотар Матеус. Лам контрира, че такива “водачи на глутница” нямат място в съвременния футбол. “Днес ние споделяме отговорностите”, обясни той.

Това мислене изглежда властва в германската политика. Меркел, подобно на Лам, е екипен играч, който се отвращава от показността. Соловите акции като обречените на неуспех опити на Дейвид Камерън да попречи на избирането на Жан-Клод-Юнкер за председател на Европейската комисия са неприсъщи за нея. И въпреки че британската преса обича да обрисува Меркел като “желязната фрау”, тя не е всемогъщ водач, независим от икономическата мощ на Германия. Както в съвременният футбол, в днешния глобален поредък с изникващите нови сили Китай, Индия и Бразилия вече няма място за самотни лидери. Германия, отстъпила през 2009 г. на Китай титлата “световен шампион в експорта”, отчасти осъзнава това.

Както показа катастрофата с войната в Ирак, никога нищо добро не произлиза от страна, която надценява своя ресурс, влияние и лидерство. Днешният свят е лишен ...

За първи път от 136 години българската държава няма пари за археологически разкопки

http://www.moreto.net/novini.php?n=258065

Стана ясно, че тази година за първи път в 136-годишната история на Третата българска държава правителството няма да отпусне пари за планови археологически разкопки. Планови разкопки означава проучване на значими от гледна точка на научната информация, а и качества на находките, проучвания.

КФН порица „Икономедия“ за клеветнически статии

http://www.bnews.bg/article-111202

КФН остро нападна „Икономедия“ заради „манипулативни, лъжливи и клеветнически медийни публикации“ в техни издания. На фона на това пък „Капитал“ публикува нов материал, посветен на банковата криза.

Понижения за европейските акции

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c86c12e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cponijeniia0Eza0Eevropeiskite0Eakcii0H1762660C/story01.htm

Инвеститорските настроения бяха засегнати от коментарите на Джанет Йелън, че лихвите в САЩ може да бъдат вдигнати по-рано от очакваното


Кабинетът търсел варианти за спасяване и на големите вложители на КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193311

Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ, се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на МС.
Безспорно е, че гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство, Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ, се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на МС. Безспорно е, че гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство,

Как да измеря теглото на теле без кантар?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4192137

Може да определите приблизителното тегло на телето без кантар, като премерите обиколките му с шивашки сантиметър и след това по получените стойности определите теглото в публикуваната таблица. Пресечната точка между измерените две стойности в таблицата е теглото на телето. Този начин на определяне на теглото се основава на факта, Може да определите приблизителното тегло на телето без кантар, като премерите обиколките му с шивашки сантиметър и след това по получените стойности определите теглото в публикуваната таблица. Пресечната точка между измерените две стойности в таблицата е теглото на телето. Този начин на определяне на теглото се основава на факта,

Патриарх Неофит и полският посланик: Има духовна криза

http://www.cross.bg/patriarh-neofit-hensel-1420900.html

/КРОСС/ Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие Негово превъзходителство посланика на Р Полша в България Лешек Хенсел. Срещата, която се състоя в приемния салон на Патриаршеския дом на светейшия патриарх, бе по повод приключването на мандата и отпътуването на г-н посланика от страната. Това бе втората официална среща на полския посланик с патриарх Неофит. Посланик Хенсел запозна Негово Светейшество с резултатите от някои от проектите на Полското посолство, касаещи Православието, като организирането с благословението на патриарх Неофит фотографска изложба „Цветовете на православието" в София, Русе, Рилския манастир и предстоящото й представяне в гр. Варна; с мястото на светото Православие в Полша и как са регулирани отношенията между отделните християнски деноминации в полската държава. От своя страна патриарх Неофит благодари на посланик Хенсел за подчертания му интерес към Православието, за уважението му към Православна църква и разбирането му колко е важна православната вяра за българския народ и му благопожела успех и в предстоящото му служение

Мтел обяви конкурс за униформи

http://news.ibox.bg/news/id_1400822524

Търсят млади дизайнери, които да облекат служителите в магазините

Предизвикателството - да върне доверието в европейската интеграция

http://www.mediapool.bg/predizvikatelstvoto---da-varne-doverieto-v-evropeiskata-integratsiya-news222674.html

Бившият премиер на Люксембург и бивш лидер на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, избран днес от ЕП за председател на ЕК е известен като ловък посредник, който е в сърцето на европейския валутен съюз в продължение на 25 години. Той е единственият действащ европейски лидер от времето, когато се водеха преговорите в Маастрихт през 1991 г., поставили основите на единната европейска валута.   Сега обаче той ще бъде изправен пред сериозното предизвикателство да възвърне общественото доверие в процеса на европейската интеграция и да задържи ЕС заедно, коментира във вторник агенция Ройтерс.   Петдесет и девет годишният Юнкер беше премиер на Люксембург в продължение на 19 години. Юнкер беше начело на Еврогрупата в разгара на битката за спасяване на еврозоната от дълговата криза. Като лидер на Еврогрупата той ръководеше заседанията на министрите на финансите на страните от еврозоната в момент, в който те договориха спасителни планове за пет закъсали страни членки, затегнаха правилата за бюджетна дисциплина и договориха политика на икономии, пораждайки недоволство срещу ЕС в редица страни.   Като председател на ЕК Юнкер ще трябва да съживи най-влиятелната институция на блока, в която работят над 20 000 души, както и да направлява политически и икономически реформи, по които 28-те имат много различни позиции. Хора, работили със Юнкер, си задават въпроса как този понякога раздразнителен човек ще се справи с предизвикателството да управлява толкова голяма институция, в която има толкова много бюрокрация.   Задачата му няма да бъде улеснена от британския премиер Дейвид Камерън, който през юни го определи като "неподходящия човек, номиниран в неподходящо време за поста".   Юнкер е син на стоманолеяр, който е бил заставен принудително да влезе в нацистката армия след нахлуването на нацистите в Люксембург през 1940 г.   Политическите и социалните възгледи на Юнкер са формирани от детството му в поствоенния период в семейство на християни и членове на синдикати. Бащата на Юнкер е синдикалист, а самият Юнкер става член на Християнсоциалната партия през 1974 г., допълва ДПА. Пет години по-късно той се дипломира като юрист в Университета в Страсбург във Франция.   Правителствената му кариера започва през 1982 г., когато е назначен за държавен секретар в правителството. Юнкер става финансов министър на Люксембург, когато е само на 34 години.   В Европейската народна партия - европейската десница, Юнкер е по-скоро в лявото й крило. Той подкрепя идеята за въвеждане на национална минимална заплата за всички страни членки, посочва Ройтерс.   Юнкер отдавна е противник на това, че Великобритания се ползва от правото да не прилага някои разпоредби на европейското законодателство в областта на трудовото право, като например лимита върху работните часове.   Юнкер от дълго време е възприеман като духовен син на бившия германски канцлер Хелмут Кол.   Бившият премиер на Люксембург изпитва носталгия по онези дни, в които Европейският съвет, доминиран от големите страни членки, имаше по-малко власт и в ЕС преобладаваха методите на общностното управление. При тази система ЕК имаше единствено правото да инициира закони, отчитащи общите европейски интереси, страните членки и ЕП съвместно прилагаха законите, а Съдът на ЕС ги подкрепяше.   Според Юнкер този институционален триъгълник е бил нарушен в последното десетилетие и е изгубил силата си. "Европейската комисия изгуби влиянието си, което е лошо за общите интереси", заяви неотдавна той.   Юнкер е телегеничен, заклет пушач и говори четири езика.

Второ обществено обсъждане за Национален парк „Българско Черноморие“ отново със скандал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RVUUv0qGJ50/

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Второ обществено обсъждане за Национален парк „Българско Черноморие“ отново разбуни духовете в Бургас. Оказа се, че срокът за обсъждане е изтекъл и срещата е била абсолютно безсмислена, съобщи Gramofona.com.

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов пък отказа да отговаря на бургаски журналисти. Репортерът на Радио-Фокус-Бургас Катя Николова попита Костадинов дали днешното обществено обсъждане за Национален парк „Българско Черноморие“ е легитимно. „А, не! Вие сте медии! Ама, разбира се, че е легитимно обсъждането“, отговори разнопосочно зам. министърът.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

А повод за задаване на въпроса й бе изказването на поморийския кмет Иван Алексиев. Според него днешният дебат за парка е абсолютно безсмислен. Народното събрание е дало срок от една година за проучване и изготвяне на проекта. Срокът е изтекъл на 11 юли, а днес сме вече 15-ти.

“За какво избщо днес сме тук? На 11 юли 2013 е взето решението на Народното събрание и беше даден срок от 1 година за проучване и изготвяне на проекта. Сега сме 15 юли 2014 година. МОСВ изтърваха момента, не може държавата да не си спазва законите и процедурата“, каза Алексиев. По думите му за да има такива дебати трябва да се вземе ново решение от новото Народно събрание, но това вече ще е при друго управление на страната. След което напусна залата видимо ядосан.

От трибуната се изказа и секретарят на Национална Асоциация Българско Черноморие Тодор Георгиев. Той пък попита дали от вчерашната среща в Созопол се е води протокол и дори поиска да го види. „Къде е протоколът от заседанието в Созопол? Няма такъв. Можете ли да ми прочетете мотивите на Народното събрание? Решението на парламента е приключило, а срокът е изтекъл. Вие трябваше да направите проучването и да подготвите предложението до 11, а днес сме 15-и“, каза още Георгиев.

В дискусията, която постепенно прерасна в скандал, се включиха и ръководителят на проекта проф. д-р Румяна Мечева, както и Мария Лалева от Гражданската инициатива „Да спасим Карадере”.  Обсъдиха се дали само държавните имоти влизат в територията на парка или и частните, както и важността на околната среда.

1cdb4e73c71f39804ecb052ca82cf690

В проекта за създаване на Национален парк „Българско Черноморие“ са били включени животни, които не са характерни за Черноморието. Това съобщи днес на второто обществено обсъждане в Бургас Невен Каравасилев- ръководител на ловно-рибарско дружество „Лебед“ в града. Пред експерти той даде за пример Тундровата яребица, която е разпространена в Северна Европа и Северна Америка, белобузата гъска, която се среща в Гренландия, Финландия, Дания, Швеция и други страни.

По думите му се оказва, че в нашите гори е имало и рис, който не е установяван в черноморското крайбрежие на Странджа. „Малко грубо ще прозвучи, но мога да ви кажа, че част от екипът който е изготвил проекта, въобще не е бил на терен и въобще не знае за както става въпрос”, каза Каравасилев.

Той заяви, че през последните 30-40 години никой не е регистрирал гнездещи сиви гъски по Черноморското крайбрежие. Обясни, че е възможно през есенно-зимната миграция отделни птици да долитат до България, но това не е повод да бъде включен във видовете.

Освен това в проекта е упоменат Комитет по горите, който не съществува от 1997 година.

Как да измеря теглото на теле без кантар?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192134

Може да определите приблизителното тегло на телето без кантар, като премерите обиколките му с шивашки сантиметър и след това по получените стойности определите теглото в публикуваната таблица. Пресечната точка между измерените две стойности в таблицата е теглото на телето. Този начин на определяне на теглото се основава на факта, Може да определите приблизителното тегло на телето без кантар, като премерите обиколките му с шивашки сантиметър и след това по получените стойности определите теглото в публикуваната таблица. Пресечната точка между измерените две стойности в таблицата е теглото на телето. Този начин на определяне на теглото се основава на факта,

Плевнелиев поздрави Юнкер за избирането му за председател на ЕК

http://politics.actualno.com/Plevneliev-pozdravi-Unker-za-izbiraneto-mu-za-predsedatel-na-EK-news_39778.html

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Жан-Клод Юнкер по повод избирането му за председател на Европейската комисия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Бих искал да Ви поздрав...

Google и Novartis ще разработят умни контактни лещи за диабетици

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/15/2344320_google_i_novartis_shte_razrabotiat_umni_kontaktni/?ref=rss


Умните лещи за диабетици, които Google представи като концептуален проект преди няколко месеца, скоро ще бъдат реалност. Компанията е сключила споразумение с швейцарската фирма Novartis, с която заедно да разработят умните лещи, съобщава в. Financial Times.

Двете компании са си поставили срок да са готови с лещите в рамките на пет години. "Сделката е началото на пътешествие по един нов начин на мислене за грижата за здравето", казва Джо Джименез, изпълнителен директор на Novartis....

Станишев: Подкрепяме Юнкер само след отстояване на приоритетите ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193305

На свое заседание в Страсбург групата на социалистите и демократите обсъди избора на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК. По време на обсъждането лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви: „ Подкреоа за кандидатурата на Жан Клод Юнкер, но само отстоявайки приоритети ни”. Той обясни, че основните такива са 5 и посочи като първи На свое заседание в Страсбург групата на социалистите и демократите обсъди избора на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК. По време на обсъждането лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви: „ Подкреоа за кандидатурата на Жан Клод Юнкер, но само отстоявайки приоритети ни”. Той обясни, че основните такива са 5 и посочи като първи

Правителството търси варианти за спасяване и на големите вложители на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193294

Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ, се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на МС.
Безспорно е, че гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство, Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ, се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на МС. Безспорно е, че гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство,

КФН: Няма риск за хората, инвестирали чрез КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-ktb/kfn-niama-risk-za-horata-investirali-chrez-ktb-6017355

КТБ не отговаря пред кредиторите си с финансови инструменти и парични средства на своите клиенти, предоставени на институцията в качеството й на инвестиционен посредник, посочват от КФН

Изграждат подпорна стена на ул.„Калач” в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=258068

До края на седмицата ще бъде изградена изцяло подпорна стена с дължина 22 метра на улица „Калач” в квартал „Аспарухово”. Продължават укрепителните дейности в рисковите зони в целия квартал. Преоткосира се ската на улица „Моряшка”.

Отвлякоха италианец за да изнудват приятелката му

http://frognews.bg/news_73079/

Италианец бил отвлечен в София. Целта на похитителите била да изнудват приятелката му да прехвърли част от бизнеса си на своята бизнеспартньорка, съобщи БНР.

Станишев: Подкрепяме Юнкер само след отстояване на приоритетите ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193299

На свое заседание в Страсбург групата на социалистите и демократите обсъди избора на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК. По време на обсъждането лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви: „ Подкреоа за кандидатурата на Жан Клод Юнкер, но само отстоявайки приоритети ни”. Той обясни, че основните такива са 5 и посочи като първи На свое заседание в Страсбург групата на социалистите и демократите обсъди избора на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК. По време на обсъждането лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви: „ Подкреоа за кандидатурата на Жан Клод Юнкер, но само отстоявайки приоритети ни”. Той обясни, че основните такива са 5 и посочи като първи

Константин Тренчев: Изпитвам гняв и възмущение от инсценираната банкова криза

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/15/2344300_konstantin_trenchev_izpitvam_gniav_i_vuzmushtenie_ot/?ref=rss


"КТ "Подкрепа" изразява острия си гняв и възмущение по повод инсценираната банкова криза, целяща разчистване на сметки между отделните клонове на олигархичните мафиотски кръгове в България с помощта най-вече на прилежащите им медии. Мръсна пиеса, която за втори път се опитва да бъде поднесена на българските граждани с дейното участие на институции, които по своето предназначение трябва да предотвратяват и преследват подобни деяния."

Това пише в декларация, подписана от президента на...

Станишев: Не съм обмислял варианта да стана еврокомисар

http://www.cross.bg/stanishev-prezident-evrokomisar-1420899.html

/КРОСС/ "За първи път ЕП избира президент на ЕК, не на базата на договорка между премиерите в Европейския съвет, а на базата на преките резултати от европейските избори, което е инициатива на европейските социалисти от 2009." Това заяви пред журналисти в ЕП в Страсбург лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след обявяването на резултатите от избора на Жан Клод Юнкер за президент на ЕК. Той подчерта, че миналата седмица в групата на социалистите и демократите в ЕП е имало изслушване на Юнкер, на което са му били поставени ясни въпроси за ангажименти за промяна в работата и приоритетите на ЕК. "В неговата програмна реч и в неговите отделни изявления прозвучаха ясни ангажименти за промяна. Тази промяна, за която ние работихме и през предишния мандат на ЕП", заяви Станишев и поясни, че тя включва: програма за публични и частни инвестиции за икономически растеж и заетост, разширяването на обема и на финансирането на младежката гаранция, защита на правата на работниците. Той подчерта, че за всичко това групата на социалистите и демократите ще наблюдава много внимателно през целия период на работата на комисията дали ще се изпълни пред европейските граждани, защото без подкрепата на партиите от ПЕС и на парламентарната група, е нямало как да бъде избран Юнкер

Нарушения в метадоновите програми – причината да закрият НЦН

http://news.ibox.bg/news/id_1395052915

Въпреки че нямал ефект, пациентите продължавали да получават метадон в аванс

Милионерите били за 4-дневна работна седмица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191865


Голяма част от милионерите по света подкрепят идеята за четиридневна работна седмица, съобщи Си Ен Би Си, позовавайки се на данни от скорошно проучване на Spectrem Group. 69% от анкетираните смятат, че 4 дни работа в седмицата е добра идея, а от жените милионерки 82 на сто подкрепяли идеята.
“Концепцията, че хората трябва да работят като луди, Голяма част от милионерите по света подкрепят идеята за четиридневна работна седмица, съобщи Си Ен Би Си, позовавайки се на данни от скорошно проучване на Spectrem Group. 69% от анкетираните смятат, че 4 дни работа в седмицата е добра идея, а от жените милионерки 82 на сто подкрепяли идеята. “Концепцията, че хората трябва да работят като луди,

Абазов обсъди с организации директните плащания в Новия програмен период

http://www.cross.bg/plashtaniya-direktnite-abazov-1420898.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов обсъди в МЗХ с над 40 представители на Работната група по прилагане на Общата селскостопанска политика 2015-2020 г. три от елементите на директните плащания в Новия програмен период - прехвърляне на средства между стълбовете, Схемата за дребни земеделски стопани и намаление и таван на плащанията. „Днешната среща е продължение на поредицата от дискусии, свързани с новите елементи на Общата селскостопанска политика, по които всяка страна, в зависимост от спецификата си, може да избере своето национално решение за прилагане на директните плащания. В края на този месец България трябва да информира Европейската комисия за националния избор на страната ни. Точно по тази причина МЗХ организира цикъл от работни срещи с браншовите организации от сектора, за да заложим най-добрите параметри и направим най-добрия национален избор в рамките на предоставените ни възможности", каза зам.-министър Абазов. Той обясни, че заедно с екип от експерти е провел поредица от срещи със свои колеги от няколко страни-членки на ЕС, за да бъде проучен опитът на други сродни страни по прилагане на директните плащания. По този начин избраните национални параметри ще бъдат максимално полезни за българските земеделски производители и приложими за всички сектори, които ще изпълняват поетите ангажименти

ДАНС тараши цяла България за търговци на детско порно! Един изгоря в Плевен!

http://www.bnews.bg/article-111196

Агенти на ДАНС пипнаха поредния търговец на детско порно. Този път арестът е станал при акция в Плевен. Преди дни изгоряха негови колеги в Бургас и Велико Търново.

Бившите протестиращи от киевския Майдан напуснаха седем обществени сгради

http://www.mediapool.bg/bivshite-protestirashti-ot-kievskiya-maidan-napusnaha-sedem-obshtestveni-sgradi-news222673.html

Бившите протестиращи от Майдана, окупирали обществени сгради в центъра на Киев, напуснаха седем здания, но остават в още 12, съобщи прокурорът на Киев Серхий Юлдашев, цитиран от Франс прес.   Никой не е използвал сила, за да накара активистите от "Самоотбрана" и военизираното националистическо движение "Десен сектор" да напуснат сградите, каза Юлдашев на среща с мисията наблюдатели на ОССЕ. Силите на реда убедиха активистите, че трябва да дадат възможност на служителите да се върнат на работните си места, обясни той.   Майданът - главният площад в Киев - бе арена на протестно движение, продължило месеци и завършило с принудителната оставка на проруския президент на Украйна Виктор Янукович. При сблъсъците със силите на реда тогава загинаха около 100 души. Протестиращите издигнаха палатков лагер и завзеха няколко големи обществени сгради около него. Една от тях - Домът на профсъюзите - беше подпалена при атака на полицията за борба с безредиците, която в крайна сметка беше отблъсната.   Общо 950 души напуснаха сградите на различни институции, сред които Съвета за радио и телевизия, Дирекцията по градоустройство, клон на Украинската федерация на профсъюзите, Съюза на архитектите и Националната музикална академия, уточни киевският прокурор. Най-много хора - около 300 души - са освободили зданието на Съюза на потребителските кооперативи, допълни той.   Активистите продължават да окупират още 12 големи сгради в центъра на столицата, включително Октомврийския дворец и Украинския дом (бившия Музей на Ленин), където полицията подозира, че те държат големи запаси от оръжие.   Кметът на Киев Виталий Кличко се опитва да накара с мирни средства хората да приберат многобройните палатки, които все още са разпънати на част от бул. "Хрешчатик" зад барикади от автомобилни гуми и бетонни блокове.

Ани Цолова си купи нова къща за 280 000 лв. в Драгалевци!

http://www.bnews.bg/article-111194

Водещата на „Здравей, България” си е купила къща в баровския квартал Драгалевци, която ремонтира с пълна пара.

Скандално! Бременна жена пред уволнение, няма кой да й даде болничен

http://pik.bg/скандално-бременна-жена-пред-уволнение-няма-кой-да-й-даде-болничен-news202792.html

Скандално! Бременна жена пред уволнение, няма кой да й даде болничен

Бременни жени са заплашени от уволнение, защото няма кой да им даде болничен. Оказва се, че 21-годишна бременна жена е принудена да търси дни наред документ, който да удостовери състоянието й. В противен случай ще изгуби работата си, предава Нова телевизия.

Тези хора обикалят вече седми ден из софийските поликлиники. Търсят лекарска комисия, която да издаде болничен лист на Мелани. Тя кара тежка бременност. Откриването на такава комисия през лятото обаче се оказва предизвикателство.

Работодателят на Мелани иска болничния днес и нито ден по-късно. В противен случай заплашва, че ще я уволни.

Мелани не успява да се сдобие с болничния лист, защото лекарите от всички 10 поликлиники, които е потърсила, са в отпуск. И никой не ги замества.

Вчера бременната Мелани имаше късмет. Тя и приятелят й намериха кабинет, откъдето обещаха болничен лист, но с по-късна дата - 17 юли. Тогава ще има работеща комисия.

От Здравното министерство обясняват, че лекарите от комисиите в отпуск трябва да имат заместници, определени от директора на лечебното заведение.

Случаят на Мелани показва, че това не се случва, което означава много проблеми за и без това проблемните бременни.

Симеон събра във “Врана” семейни вещи от Мадрид, Кобург и Ещорил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191174


Непоказвани досега лични предмети и оригинални документи на царското семейство от три европейски града се събират в София. Те ще бъдат част от експозицията на музея в двореца “Врана”, който ще отвори врати наесен.
Повечето от експонатите Симеон Сакскобургготски е пренесъл както от дома си в Мадрид, Непоказвани досега лични предмети и оригинални документи на царското семейство от три европейски града се събират в София. Те ще бъдат част от експозицията на музея в двореца “Врана”, който ще отвори врати наесен. Повечето от експонатите Симеон Сакскобургготски е пренесъл както от дома си в Мадрид,

Андреева: Безконтролното разкриване на лечебни заведения обремени НЗОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=258075

"Безконтролното разкриване на лечебни заведения обремени бюджета на Здравната каса. За 4 години новите болници са над 50 и струват над 150 милиона на НЗОК", съобщи в Пловдив здравният министър Таня Андреева. "Докато не се стигне до ясна регламентация за разкриването на лечебни заведения, за методиките, партньорите и условията, по които Касата ще плаща, тази ситуация ще се повтаря всяка година", допълни м-р Андреева.

И Фабиан Канчелара се отказа от "Тур дьо Франс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2344294_i_fabian_kanchelara_se_otkaza_ot_tur_dyo_frans/?ref=rss


Швейцарският колоездач Фабиан Канчелара е поредното голямо име, което прекрати участието си в тазгодишния "Тур дьо Франс". Състезателят на "Трек" обяви оттеглянето си в днешния първи почивен ден на обиколката.

Олимпийският и четирикратен световен шампион е решил да си вземе по-голяма почивка, за да се подготви пълноценно за световното първенство, което ще се проведе между 21 и 28 септември.

"Сезонът беше доста дълъг за мен. Започнах да карам още от Дубай и до момента имам...

Отварят Хаинбоаз в четвъртък, ремонтът струвал над 2 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4193255

Проходът на Републиката ще бъде отворен за движение в четвъртък на обяд, съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Георги Филипов пред Дарик.
На среща с областния управител той заяви, че ремонтните дейности по трасето ще приключат до два дни. Двамата обходиха днес всички свлачища, по които към този момент се работи. Проходът на Републиката ще бъде отворен за движение в четвъртък на обяд, съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Георги Филипов пред Дарик. На среща с областния управител той заяви, че ремонтните дейности по трасето ще приключат до два дни. Двамата обходиха днес всички свлачища, по които към този момент се работи.

В четвъртък отварят Хаинбоаз, ремонтът струвал над 2 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193271

Проходът на Републиката ще бъде отворен за движение в четвъртък на обяд, съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Георги Филипов пред Дарик.
На среща с областния управител той заяви, че ремонтните дейности по трасето ще приключат до два дни. Двамата обходиха днес всички свлачища, по които към този момент се работи. Проходът на Републиката ще бъде отворен за движение в четвъртък на обяд, съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Георги Филипов пред Дарик. На среща с областния управител той заяви, че ремонтните дейности по трасето ще приключат до два дни. Двамата обходиха днес всички свлачища, по които към този момент се работи.

Работниците от "Автомагистрали-Черно море" смятат да преместят протеста си в София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/15/2344322_rabotnicite_ot_avtomagistrali-cherno_more_smiatat_da/?ref=rss


Работниците от "Автомагистрали-Черно море", които днес по обед блокираха за около половин час пътищата Шумен – Търговище и Шумен – Русе, са решени да преместят протестите си в София пред сградите на Министерския съвет и Агенция "Пътна инфраструктура". Това ще стане, ако и утре на заседанието на Министерския съвет въпросът около проблемите на дружеството не се задвижи.

Протестиращите смятат да отстояват позицията си докрай. Според синдикалния лидер Господин Янков хората са отчаяни и...

Кирил Рашков обжалва ареста си

http://www.cross.bg/rashkov-kiril-bolnitzata-1420897.html

/КРОСС/ Кирил Рашков обжалва взетата му в понеделник от Пловдивския окръжен съд мярка „задържане под стража" и апелативните магистрати ще заседават по казуса на 22 юли. От арестуването си миналия четвъртък Рашков е в инвазивната кардиология на МБАЛ „Пловдив" и се наложи екип от прокурор и съдия да отиде на място в отделението, за да реши дали го пусне на свобода, или да го остави под охрана, макар и в болницата, предава Преса. Вчера състоянието на Кирил Рашков, който при задържането си обяви, че не е добре със сърцето, беше по-добро. Предстои в блзиикте дни той да бъде изписан и преместен в ареста, но кога точно, лекарите още не могат да кажат. На съдебното заседание в болницата в понеделник станя ясно, че Кирил Рашков е внесъл живака, който беше открит в джипа му, за да произвежда с него „мръсни" бомби.  

Стресът забавя метаболизма

http://www.vesti.bg/novini/stresyt-zabavia-metabolizma-6017356

Ново проучване показва, че стресът може да забави метаболизма и да доведе до увеличаване на телесната маса.

ВКС: 100 000 лв. обезщетение за Пейо Янчев, убит от рухнало дърво

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4193262

Общината в Бургас ще трябва да заплати 100 000 лева обезщетение на близките на загиналия от срутено дърво в центъра на града Пейо Янчев. Прогнил кестен се стовари върху 26 годишния мъж на 17 септември 2012 г.
Окръжен съд - Бургас постанови размера на обезщетението, но общината обжалва. Сега върховните магистрати обявяват, че не са уважили жалбата. Общината в Бургас ще трябва да заплати 100 000 лева обезщетение на близките на загиналия от срутено дърво в центъра на града Пейо Янчев. Прогнил кестен се стовари върху 26 годишния мъж на 17 септември 2012 г. Окръжен съд - Бургас постанови размера на обезщетението, но общината обжалва. Сега върховните магистрати обявяват, че не са уважили жалбата.

Пак не взеха имотите на братя Галеви

http://frognews.bg/news_73077/

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество пак не успя да вземе имотите на братя Галеви. Причината е, че делото, което се гледа днес беше отложено за 15 септември.

Основният въпрос на преговорите за иранската ядрена програма остава нерешен

http://www.mediapool.bg/osnovniyat-vapros-na-pregovorite-za-iranskata-yadrena-programa-ostava-nereshen-news222672.html

Американският държавен секретар Джон Кери отхвърли идеята, че Иран може да запази настоящия си брой центрофуги за обогатяване на уран в рамките на дългосрочно споразумение с шестте световни сили, което би довело до постепенно отпадане на санкциите, предаде Ройтерс.   "Дадохме да се разбере кристално ясно, че 19-те хиляди центрофуги, които сега са част от програмата им, са твърде много", каза пред журналисти Кери след тридневни преговори с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф.   В интервю за в. "Ню Йорк таймс" Зариф намекна, че Техеран може да запази програмата си за обогатяване на сегашното й равнище за няколко години, след което да я разшири.   Постигнахме напредък, каза Кери и предупреди, че все още предстои много работа преди крайния срок за постигане на споразумение - 20 юли. Запазват се някои реални разногласия по ключови въпроси в преговорите, но дипломатическо решение в обявения срок все още възможно, отбеляза той. Държавният секретар съобщи, че се връща във Вашингтон за консултации с президента Барак Обама и Конгреса относно изгледите за постигане на сделка с Иран. Той каза, че ще бъде обсъдена и възможността за удължаване на преговорите и след определения краен срок, посочва Асошиейтед прес.   Вашингтон трябва да вземе необходимите решения, за да сложи край на безизходицата в ядрените преговори, заяви иранският външен министър, цитиран от иранската информационна агенция ИРНА. Имахме добър обмен на мнения. Сега е необходима сериозна дискусия на равнище политически директори, каза Зариф след срещата си с Кери.   Според главния ирански преговарящ Техеран може да приеме сделка за запазване на капацитета му за производство на ядрено гориво на сегашните равнища в течение на няколко години, при условие да бъде третиран като всяка друга държава с ядрена програма за мирни цели, посочва "Ню Йорк таймс". По-конкретно Иран ще настоява ограниченията върху програмата му да бъдат краткосрочни - за три до седем години, докато САЩ смятат, че срокът трябва да бъде по-дълъг - поне десет години.   След изтичането на споразумението, като страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, Техеран ще бъде свободен да произвежда толкова гориво, колкото иска, стига да спазва залегналите в договора правила за инспекция.   Като допълнителни гаранции за САЩ и другите страни, каза Зариф в интервюто, Иран би могъл да преработва голямата част от произвеждането от него ядрено гориво във форма, която не може да се използва за направата на оръжие, и да се откаже от изграждането на инсталация, която би била необходима за първата стъпка от преработката му в гориво за военни цели.   В момента Техеран разполага с около 10 000 работещи центрофуги за пречистване на уран до равнището, използвано в атомните електроцентрали. Още 9000 центрофуги са инсталирани, но не са в експлоатация, припомня ДПА.

ЕК иска диверсификация на доставчиците на ядрено гориво

http://www.vesti.bg/novini/ek-iska-diversifikaciia-na-dostavchicite-na-iadreno-gorivo-6017367

Европейската комисия въвежда изисквания за диверсификация на източниците и производителите на ядрено гориво. С решението си за строителството на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология България отговаря на тях, коментират експерти.

Пиян шофьор прати две жени в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4192744

Пиян шофьор се блъсна челно с опела си в насрещно идващ автомобил на пътя Ракитово - Цигов чарк и рани тежко пътуващите в него жени, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е станал в ранния следобяд в понеделник след като 42-годишният столичанин Захари С. изгубил контрол над колата си и навлязъл в насрещната лента за движение . Пиян шофьор се блъсна челно с опела си в насрещно идващ автомобил на пътя Ракитово - Цигов чарк и рани тежко пътуващите в него жени, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е станал в ранния следобяд в понеделник след като 42-годишният столичанин Захари С. изгубил контрол над колата си и навлязъл в насрещната лента за движение .

Ева Янева: Липсваше ми да играя за България

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/15/2344309_eva_ianeva_lipsvashe_mi_da_igraia_za_bulgariia/?ref=rss


Волейболната националка Ева Янева заяви, че е щастлива от завръщането си в отбора. Тя попадна в състава за силния турнир за купа "Елцин", който България спечели след 3:2 срещу домакина Русия.

"Изпитах огромно удоволствие отново да облека екипа на България. Определено ми липсваше", каза Янева пред сайта на федерацията. По думите ѝ чувството да играеш за националния отбор не може да се сравни с това да играеш за който и да е отбор на клубно ниво.

"Показахме добра игра и това...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване