Експерт: Старо устройство е причина за катастрофата при Калояновец

http://frognews.bg/news_73504/

Устройството, което отделя коловозите в района на жп гара Калояновец, е било старо, независимо, че участъкът е изцяло ремонтиран. Това каза експертът по Безопасност и здраве при работа (БЗР) Иван Балталийски, позовавайки се на думите на машинисти.

Деца със слухови проблеми играят тенис във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258905

Със състезание по тенис за деца със слухови проблеми ще приключи месец юли общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“. Надпреварата стартира в 11 ч., на 25 юли /петък/ в зала „Владислав“ на СК “Черно море“, като в нея ще вземат участие представители на фондация „Чудеса от звуци“ на възраст от 10 до 18 години, съобщиха от общината за Moreto.

Пожар избухна в петролната база във Варна

http://www.cross.bg/suedinenie-kuso-pozhar-1422107.html

/КРОСС/ Пожар избухна в сграда на територията на петролната база във Варна. Пострадали няма, съобщава БНР. Пожарът е възникнал в сграда, съхраняваща архива на няколко фирми на територия от близо 200 квадратни метра. Очевидци твърдят, че електрическата инсталация на сградата е много стара и вероятно става дума за късо съединение. Пет екипа с противопожарни автомобили на втора районна служба на противопожарна и аварийна безопасност са на мястото. Според тях пожарът вече е локализиран и няма опасност да достигне съхраняващите се в базата горивни вещества. Инцидентът се разследва. Все още няма яснота дали става дума за късо съединение или за умишлен палеж.  

Затвориха култов еротичен бар в Слънчев бряг

http://pik.bg/затвориха-култов-еротичен-бар-в-слънчев-бряг-news205759.html

Затвориха култов еротичен бар в Слънчев бряг

Култовият еротичен бар „Оксижен” в Слънчев бряг е затворен след мащабна проверка от служители на РДНС, МВР, Пожарна и аварийна безопасност и Инспекцията по труда.

Заведението, което се намира в хотел „Алба” в Слънчев бряг, е запечатано от инспекторите въз основа на заповед, основаваща се на член 178 от ЗУТ. От заповедта става ясно, че собственикът на бара не разполага с необходимото разрешение от РДНСК, за да може помещението да бъде използвано като бар, съобщи burgasinfo.com.

Въз основа на заповедта са спрени токът и водата в помещението.

Инспекторите са установили, че необходимото разрешително липсва и са съставили констативен протокол, който предшества издадената дни по-късно заповед.

Еротичният бар стана известен след няколко случая на бити туристи, които посещавали клуба, консумирали алкохол, но не се възползвали от предлаганите им секс услуги. Вследствие от отказа яки момчета пребивали туристите и ги карали да теглят пари от банкомати, за да си платят.

От полицията в Несебър потвърдиха, че барът е запечатан до края на сезона, но заповедта може да бъде обжалвана.

МС одобри допълнителни разходи за субсидирана заетост и закупуване на противоградови ракети

http://www.cross.bg/byudzheta-razhodi-deiinosti-1422108.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. за сметка на разходите по централния бюджет за 2014 г. в размер на 3 млн. лв. С осигурените средства ще се продължи заетостта на наетите безработни лица в дейности по осигуряването на опазването на обществения ред по Национална програма „Сигурност". Целта на Програмата е да се ограничи безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности по опазване на обществения ред. Реализацията на Програмата от една страна осигурява работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга - допринася за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в страната, като допълнителен ефект е и подпомагането на възрастни и болни хора при възникване на аварии или бедствия. Одобрени са и допълнителни средства в размер на 1 млн. лв. по бюджета на Министерство на земеделието и храните за 2014 г. за закупуване на противоградови ракети, във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната. Чрез бюджета на Министерството на образованието и науката се предоставя и допълнителен трансфер по бюджета на Българската академия на науките за 2014 г. Средствата в размер на 4 млн. лева ще се използват за изграждане на многофункционален компютърен комплекс, разположен в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН

Черните кутии на разбилия се боинг са вече във Великобритания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4208116

Черните кутии от полет MH17 на „Малайзия еърлайнс”, който се разби в Източна Украйна са били доставени във Великобритания за експертни анализи, съобщи АФП.
Записващите устройства са били доставени с централата на Отдела за разследване на въздушни катастрофи във Фарнбороу, югозападно от Лондон.
„Можем да потвърдим, Черните кутии от полет MH17 на „Малайзия еърлайнс”, който се разби в Източна Украйна са били доставени във Великобритания за експертни анализи, съобщи АФП. Записващите устройства са били доставени с централата на Отдела за разследване на въздушни катастрофи във Фарнбороу, югозападно от Лондон. „Можем да потвърдим,

Убитият от ток строител е бягал от полицията

http://pik.bg/убитият-от-ток-строител-е-бягал-от-полицията-news205758.html

Убитият от ток строител е бягал от полицията

Убитият от ток работник на строителен обект в центъра на Варна бил обявен от полицията за национално издирване от 2009 г. за извършено престъпление, потвърдиха от МВР.

Нелепият инцидент с 40-годишния мъж се случи в неделния следобед, когато по-късно лекарите в шокова зала в МБАЛ "Св. Анна" са установили смъртта му. Трупът на жертвата на трудовата злополука бил буквално оставен пред входа на Спешното от други двама мъже с частен автомобил, които си тръгнали веднага. При проверка от Инспекцията по труда беше установено, че работникът не е имал сключен договор, информира "Стандарт".

Загиналият мъж бил нает направо от улицата и без знанието на ръководството на строителната фирма - изпълнител на обекта. Познавал техническо лице, на което се примолил за работа - да слага мазилката след грубия строеж. Взели са го само да пробват дали ще се справи, но категорично му казали да не се захваща с това в неделя, навръх Илинден, когато, според поверието, не се работи, за да не се разсърди пророк Илия.

Той обаче на своя глава влязъл в обекта, взел си и помощник да бърка разтвора за боята, като искал да замаже стена отвътре, за да го оценят на другия ден. Двамата до обяд се почерпили с по една 2-литрова бутилка бира и помощникът отскочил до магазина да набави още.

От пороя в събота било доста наводнено и двамата ентусиасти включили помпа за изсмукване на водата, както и прожектор да осветява стените на жилищната кооперация отвътре. Като се е намокрил кабелът, вероятно от фазата е изтекъл ток, който е ударил човека. Или прожекторът, или помпата са "офазили" помещението.

Помощникът, който се върнал от магазина, заварил още жив приятеля си - бил проснат на земята и хъркал в агония.

Той позвънил на техника от строежа и двамата, вместо да се обадят на тел. 112 и да дойде линейка на място, сами го откарали до болницата, но по пътя до там мъжът издъхнал.

Ако докторите бяха извикани на място - с масажи и обдишване, можеха да му спасят живота, смятат специалистите. Образувано е досъдебно производство по случая. В болницата са установили, че работникът има и черепно-мозъчна травма, която вероятно е причинена след падане. Патоанатомите са категорични, че няма данни за насилствено причинена смърт.

Загиналият мъж няма нито ден трудов стаж - през целия си живот не е работил на договор. Обектът, на който се е случил инцидента, вчера бе запечатан, като в кооперацията имат право да влизат само полицаи и служители на Инспекцията по труда.

Министерството на финансите получи 7.4 млн. лв., за да си върши по-добре работата

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/23/2348914_ministerstvoto_na_finansite_poluchi_74_mln_lv_za_da_si/?ref=rss


Приходните агенции към Министерството на финансите ще получат допълнително 7.365 млн. лв., реши правителството.  Така  "ще бъдат покрити неотложни разходи на тези институции, свързани с повишаване на бюджетните приходи и за намаляване административната тежест за бизнеса, с цел изпълнение на приоритетите на правителството", се посочва в съобщение на правителствената пресслужба.

С парите ще се поддържат и развиват и информационните системи на Министерството на финансите.
...

Увеличават се банковите депозити на домакинствата

http://www.cross.bg/leva-miliarda-domakinstvata-1422105.html

/КРОСС/ Увеличават се банковите депозити на домакинствата през последната година, съобщават от БНБ. В края на юни депозитите са 56.983 млрд. лв., което е ръст от 7.2 на сто. Домакинствата разполагат с 8.5 на сто повече в банките спрямо юни миналата година и са депозирали 38.5 милиарда лева. Само с 0.3 на сто нарастват кредитите на домакинствата за една година - в края на юни те са малко над 18 милиарда и 600 милиона лева. Жилищните кредити са близо 9 милиарда лева, потребителските 7.3 милиарда лева и бележат ръст от близо процент спрямо юни миналата година.  

ВМРО решава дали да се раздели с ББЦ

http://news.ibox.bg/news/id_683950127

Това ще стане на утрешното заседание на Националния изпълнителен комитет на партията

НСО отново поема ловното стопанство "Кричим"

http://www.mediapool.bg/nso-otnovo-poema-lovnoto-stopanstvo-krichim-news222961.html

Управлението на ловното стопанство "Кримич" отново се дава на Националната служба за охрана (НСО), реши правителството на заседанието си в сряда. Така се връща положението от преди две години, когато кабинетът на ГЕРБ реши да вземе от НСО стопанството и двореца "Кричим", за който Върховният касационен съд постанови, че бившият цар Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза нямат право на собственост, тъй като резиденцията е строена с пари на интендантството в началото на миналия век.   Тогава дворецът и ловното стопанство бяха дадени на Министерството на финансите, а тогавашният му ръководител Симеон Данков обяви, че "Кричим" ще бъде отворен за посетители, конференции и симпозиуми, но това така и не стана.   Сега се посочва само, че стопанството се връща в НСО, която ще получи за управлението на стопанството допълнително 180 хил. лв. в бюджета си за тази година. Също така към службата минава и персоналът в "Кричим", който досега е бил на щат във финансовото министерство.   За двореца не се съобщава нищо.

Одобриха промени в бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2014 г.

http://econ.bg/Новини/Одобриха-промени-в-бюджета-на-Министерството-на-вътрешните-работи-за-2014-г-_l.a_i.557731_at.1.html

Промени в бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР) за 2014 г. бяха одобрени от министерски съвет днес (23 юли). Измененията се отнасят до...

Кабинетът е отложил решението за реактор в "Козлодуй" за следващото правителство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/23/2348907_kabinetut_e_otlojil_reshenieto_za_reaktor_v_kozlodui/?ref=rss


Кабинетът е оставил за следващото правителство решението за договора с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" по нейна технология, съобщи на пресконференция след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът Даниела Бобева.

Отложено е и решението за български еврокомисар, каза пред журналисти земеделският министър Димитър Греков на излизане от заседанието на правителството днес. Според него обаче решението за реактора е оставено за...

Скандалната кметица от Пловдив уредила близък до сърцето й с 1500 лева заплата

http://pik.bg/скандалната-кметица-от-пловдив-уредила-близък-до-сърцето-й-с-1500-лева-заплата-news205753.html

Скандалната кметица от Пловдив уредила близък до сърцето й с 1500 лева заплата

Бившата кметица на район "Централен" Райна Петрова уредила мъж, близък до сърцето й, със заплата от 1500 лева на месец от фирма "Надежда 2000", пише "Марица".

Той обаче успял да взема парите само няколко месеца, тъй като през април разследването срещу Петрова вече бе в напреднала фаза. 6000 лева броила фирмата, която снабдяваше детските заведения в район "Централен", за да купи картини от дъщерята на Петрова - художничката Даниела Драганова.

Освен това кметицата е давала консултантски услуги на "Надежда 2000" срещу 4000 лева. Подробностите излязоха на бял свят вчера по време на делото за отстраняването от длъжност на Петрова в Апелативния съд.

Магистратите потвърдиха решението на окръжните съдии. Според процедурата Петрова е отстранена от поста, докато тече разследването, за да не оказва натиск на подчинените си. 

50 свидетели, разпитани по делото, са заявили, че се страхуват да говорят, за да не бъдат уволнени от Райна Петрова. Ден преди делото са разпитани още двама нови свидетели. Една от тях е бившата юристка на район "Централен" Соня Аспарухова. Тя е напуснала през април, за да не се окаже замесена в схемата на кметицата, по която бизнесмените са делени на наши и ваши.

Юристката е заявила, че Петрова е решавала коя обществена поръчка от коя фирма да се вземе.

Делото срещу Петрова набъбна до 18 тома, заяви прокурорът Красимир Папаризов. То бе разгледано при закрити врати заради използваните СРС-та. Няма какво да коментирам, делото е секретно, заяви Райна Петрова в съда. Според процедурата имаме право наново да поискаме връщането на длъжност, ако настъпят нови обстоятелства.

13 млрд. лева достигнали до 4 млн. българи

http://www.moreto.net/novini.php?n=258911

През изминалата година, в която страната се управлява от правителството на Пламен Орешарски, 13 млрд. лева достигнали до 4 млн. българи под различна форма на подпомагане на техния живот и ежедневие. С тези думи председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова започна своя отчет за дейността на комисията в на брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Според министър Греков петък е подходящ ден за гласуване на оставката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/23/2348909_spored_ministur_grekov_petuk_e_podhodiasht_den_za/?ref=rss


Петък е подходящ ден за гласуване на оставката на кабинета, смята земеделският министър Димитър Греков. С тези думи той отговори на журналистически въпроси кога да се очаква правителството да подаде оставка. 

Самият премиер Пламен Орешарски беше посочил днешната дата - 23 юли, като подходяща за това. В прогнозите си политици, членове на кабинета и наблюдатели не са единни за това кога формално този акт ще бъде извършен - днес или утре, за да бъде гласувана от Народното събрание. ...

Цитат на деня: Правителството на Орешарски бе необходимото правителство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/23/2348904_citat_na_denia_pravitelstvoto_na_oresharski_be/?ref=rss


Правителството на Орешарски бе необходимото правителство, тъй като ГЕРБ се отказа да поеме отговорност за властта. Дестабилизирано по политически причини, то доведе до добри икономически показатели.

Това отговаря министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за "Дневник" на въпроса чие беше правителството на Орешарски и какъв е ефектът от него върху БСП. Разговорът със Стойнев е в ролята му на кандидат за председател на лявата партия.
...

20 тона алкохол поглъщат дневно туристите в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/tyristite-alkohol-tona-1422103.html

/КРОСС/ По 20 тона алкохол на ден изпиват туристите у нас само в Слънчев бряг, показват изчисления на в. „Телеграф". Те са направени на база допитвания до търговци, бармани и ресторантьори. „Като имате предвид, че в момента в курорта има над 200 000 души, които изпиват по 100-200 грама на човек дневно, то може да се разбере колко се изпива", коментира бивш барман. Цифрите варират и зависят пряко от метеорологичните условия. Ако денят е хладен и дъждовен, то туристите се задържат по-малко в откритите заведения. Продажбите на „твърдо гориво" ще скочат само след броени дни, когато започва пикът на сезона и се очаква туристите да достигнат максималния си брой. Очаква се само в курортите около Варна този сезон да бъдат изпити 350 тона твърд алкохол, основната част от който - водка и текила.  

Западна Украйна се бунтува – не иска да воюва

http://www.cross.bg/zapadna-ykraiina-se-byntyva-ne-iska-da-voyuva-1422106.html

/КРОСС/ След като Върховната рада прие закона за частична мобилизация, в Прикарпатието започна анти-мобилизационно въстание, предаде Интерфакс. В пет села на Яремчанския градски съвет, на страната на протестиращите роднини на наборници и военни застанаха представители на местното управление. Кметовете на селищата Микуличин, Ворохта, Татаров, Яблуница и Полянице публично изгориха удостоверенията за мобилизация и списъците с имената на местни мъже преминали медицинска комисия. Също така, завеждащият лекар на Яремчанската градска болница написа разписка, в която се отбелязва, че «проведените медицински прегледи са - непълни», а следователно - незаконни. За разрешаването на конфликта в гр. Яремчу, на военния комисар на района ще се наложи първо да разговаря с местните жени...  

ООН: Действията на Израел в Газа може да се тълкуват като престъпления срещу човечеството

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/23/2348905_oon_deistviiata_na_izrael_v_gaza_moje_da_se_tulkuvat/?ref=rss


Действията на Израел в ивицата Газа с наказателните разрушавания на къщи и убийството на децабиха могли да се тълкуват като военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Това заяви върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай, цитирана от "Ройтерс".

При откриването на извънредно заседание на Съвета на ООН за човешки права Пилай осъди безразборния ракетен и минометен обстрел от движението "Хамас" срещу Израел. "За пореден път принципите на разграничение и...

Посланикът на САЩ за ЕС: Споразумението за свободна търговия е и геостратегически важно

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/23/2346114_poslanikut_na_sasht_za_es_sporazumenieto_za_svobodna/?ref=rss


САЩ и Европа трябва да работят конструктивно, за да приключат Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) не само заради увеличаване на работните места и растежа. Налице са критични геостратегически причини, за да се сключи тази сделка, каза посланикът на САЩ за Европейския съюз Антъни Гарднър в интервю за EurActiv.

Документът представлява споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. По план то трябва да бъде сключено до 2015 г., а миналата седмица започна...

Списъкът на изделията и технологиите с двойна употреба, подлежащи на контрол при внос, е осъвременен

http://www.cross.bg/kontrol-vnos-izdeliyata-1422104.html

/КРОСС/ Министерският съвет осъвремени Списъка на продуктите, свързани с отбраната и Списъка на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос. Целта е да бъдат отразени актуалните изменения, съответстващи на Общия списък на оръжията на ЕС и на международните режими за експортен контрол в националното законодателство. Списъкът на продуктите, свързани с отбраната, е изготвен в изпълнение на чл. 12 на Общата позиция 2008/944/ОВППС на Съвета на ЕС, определяща общи правила за режим на контрол върху износа на военни технологии и оборудване и е идентичен с публикувания през 2014 г. актуализиран Общ списък на оръжията на Европейския съюз (OB, С107/1 от 09.04.2014 г.). Общият списък на оръжията на ЕС служи за основа при приемането на националните списъци на контролираното военно оборудване и технологии на държавите от съюза. Списъкът на изделията и технологиите, които подлежат на контрол при внос, е прецизиран по отношение на токсични химически вещества и техните прекурсори и е приведен в съответствие с разпоредбите на Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. В Списъка на изделията и технологиите, които подлежат на контрол при внос, са отразени и приетите през 2013 г. промени в съответните списъци на международните режими за експортен контрол.  

Спечелете специална среща с Testament!

http://music.actualno.com/Spechelete-specialna-sreshta-s-Testament-news_41073.html

На 11 август (вторник) в София ще пристигнат едни от легендите на американската траш сцена - Testament. Ако сте истински фенове на този стил музика, включете се в играта на Actualno.com и LoudConcerts...

Тежка самолетна катастрофа в Тайван, вероятно има много загинали

http://asia.actualno.com/Tejka-samoletna-katastrofa-v-Tajvan-verojatno-ima-mnogo-zaginali-news_41075.html

Поредна тежка самолетна катастрофа. Самолет на авиокомпанията TransAsia е кацнал аварийно в тайванската провинция Пенгу, информира Reuters. Машината се е запалила, след като се е приземила в края на ...

Всички възможни биологични видове - хора, тролове, елфи и орки, чакат оставката на Орешарски

http://politics.actualno.com/Vsichki-vyzmojni-biologichni-vidove---hora-trolove-elfi-i-orki-chakat-ostavkata-na-Oresharski-news_41074.html

Очакваната с болезнено нетърпение оставка на правителството на Пламен Орешарски все още не е официално факт, но в Интернет се появиха слухове, че тя е дадена. Слухът дойде от сайта http://dalipodadoh...

Разкриха бардак с 18 български и румънски проститутки в Кипър

http://pik.bg/разкриха-бардак-с-18-български-и-румънски-проститутки-в-кипър-news205752.html

Разкриха бардак с 18 български и румънски проститутки в Кипър

Полицията в Кипър е разбила публичен дом и е арестувала работилите в него 18 българки и румънки, съобщи newsbg.eu.

Официално бордеят е работил като център за сауна, джакузи и масаж. Той се намирал на Лимасол, вторият по големина град в Кипър. 

Разкриването на същинската му дейност става от двама полицаи под прикритие, които са посетили центъра за масаж и са поискали платени сексуални услуги от две от работещите там жени.

Арестувани са всички работещи по това време в публичния дом. Полицията е задържала и двама охранители. 

Прегледаха питон, дълъг 7 метра

http://www.vesti.bg/novini/pregledaha-piton-dylyg-7-metra-6018067

Екип от зоопарка Честър извърши редовния годишен преглед на изключително едър екземпляр мрежест питон, който е дълъг 7 м. и тежи около 60 кг., предаде Би Би Си. На влечугото с име JF дори било направено ултразвуково изследване на главата.

Увеличение на чуждестранните активи у нас през юни

http://econ.bg/Новини/Увеличение-на-чуждестранните-активи-у-нас-през-юни_l.a_i.557721_at.1.html

През юни месец 2014 г. нетните чуждестранни активи са нараснали с 2,2% и са достигнали размер от над 41 млрд. лв. спрямо предходния май месец. На...

Григор Димитров: Аз съм интроспективен, див и страстен

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/23/2348895_grigor_dimitrov_az_sum_introspektiven_div_i_strasten/?ref=rss


Интроспективен, див и страстен. С тези три думи определи себе си Григор Димитров. Българският тенисист отдели време за своите почитатели, като отговаряше на въпросите им в Twitter. Инициативата беше организирана от спонсора му Nike.

Димитров сподели, че е щял да стане състезател по десетобой, ако не беше тенисист. Той е хванал първата си ракета на тригодишна възраст, а негов учител е бил баща му Димитър Господинов.

По думите му най-хубавото на това да си професионален...

Марихуана в Белия дом?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/marihuana-v-beliia-dom-6018065

За последен път Снууд Дог Лайън е посещавал Белия дом през декември 2013 г. на церемонията по раздаване на наградите на Центъра Кенеди

Нова функция на Фейсбук пази важни данни

http://www.cross.bg/informatziya-dostupna-zapazi-1422101.html

/КРОСС/Фейсбук представи нова функция. Тя носи името "запази" и ще помага на потребителите да не губят важна информация, за която не могат да отделят време на момента. Освен текстове, ще могат да бъдат съхранявани филми, музика, линкове, статии и други. Цялата информация ще бъде запазвана в отделна секция в профила ви, която ще е достъпна само за вас. До няколко дни се очаква функцията "запази" да е достъпна за всички потребители на социалната мрежа. Тя ще бъде валидна както за уеб версията, така и за мобилните приложения.

Разбиха публичен дом с 18 български и румънски проститутки в Кипър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208058

Полицията в Кипър е разбила публичен дом и е арестувала работилите в него 18 българки и румънки, съобщи newsbg.eu.
Официално бордеят е работил като център за сауна, джакузи и масаж. Той се намирал на Лимасол, вторият по големина град в Кипър. 
Разкриването на същинската му дейност става от двама полицаи под прикритие, Полицията в Кипър е разбила публичен дом и е арестувала работилите в него 18 българки и румънки, съобщи newsbg.eu. Официално бордеят е работил като център за сауна, джакузи и масаж. Той се намирал на Лимасол, вторият по големина град в Кипър.  Разкриването на същинската му дейност става от двама полицаи под прикритие,

МС одобри Доклад за изпълнението на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка през първото полугодие

http://www.cross.bg/sudebnata-izpulnenie-sistema-1422100.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри Доклад за постигнатите резултати за периода януари - юни 2014 г. по Пътната карта за 2014 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2014 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка /МСО/. Пътната карта за 2014 г., по която оперативно се проследява изпълнението на ангажиментите по МСО и се обменя информация с ЕК, е одобрена с Решение на Министерски съвет на 21.05.2014 г. Докладът за постигнатите резултати за периода януари - юни 2014 г. отразява предприетите от отговорните по МСО институции действия в изпълнение на препоръките на ЕК. Основните моменти са свързани с:1. Област „Независимост, отчетност и етика на съдебната власт":- С оглед извършването на реформа в процеса на атестиране и след широко обсъждане в рамките на цялата професионална общност, ВСС прие нов Единен формуляр за атестиране на съдия, прокурор, следовател, административен ръководител и заместник на административния ръководител и изменение и допълнение на Методиката за атестиране на съдия, прокурор, следовател, административен ръководител и заместник на административния ръководител;- НИП провежда обучения за магистрати и съдебни служители, насочени към независимостта, отчетността и управлението на съдебната система;- За прилагане на обективни стандарти за заслуги и почтеност, ВСС прие Правила за формирането, организацията и дейността на комисиите по професионална етика в органите на съдебната власт

Oтпуснаха 40 хил. лв. за безжичен интернет в НДК

http://pik.bg/oтпуснаха-40-хил-лв-за-безжичен-интернет-в-ндк-news205750.html

Oтпуснаха 40 хил. лв. за безжичен интернет в НДК

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 40 000 лв. по бюджета на Министерството на културата за 2014 г. за финансиране на дейности по доизграждане на Wi-Fi-мрежа в сградата на "Национален дворец на културата - конгресен център София" ЕАД - София.

Разходите са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г., се посочва в съобщение на правителствения пресцентър.


Лондон не е спрял износа на оръжия за Русия, сочи доклад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/23/2348843_london_ne_e_sprial_iznosa_na_orujiia_za_rusiia_sochi/?ref=rss


Над 200 разрешителни за продажба на оръжия на Русия, в това число и оборудване за изстрелване на ракети, все още са в сила въпреки твърденията на британския премиер Дейвид Камерън, че Лондон е въвел пълно оръжейно ембарго на Москва. Това става ясно от доклад на депутати от камарата на общините (долната камара на парламента), цитиран от британския вестник "Гардиън".

В понеделник Дейвид Камерън заяви пред камарата на общините, че "бъдещи военни продажби от която и да е страна от Европа...

Вижте последните решения на Министерски съвет преди оставката на Орешарски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208061

Приключи последното заседание на Министерски съвет, преди официално да бъде депозирана оставката на кабинета "Орешарски", съобщиха от правителствената пресслужба.
Министрите се явиха в пълен състав за заседанието и преминаха през дневен ред – повече от 40 точки.
Ето и пълния текст на решенията на МС:
Доклад отчита изпълнението на директива относно Приключи последното заседание на Министерски съвет, преди официално да бъде депозирана оставката на кабинета "Орешарски", съобщиха от правителствената пресслужба. Министрите се явиха в пълен състав за заседанието и преминаха през дневен ред – повече от 40 точки. Ето и пълния текст на решенията на МС: Доклад отчита изпълнението на директива относно

Старо устройство причинило катастрофата при Калояновец

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/staro-ustrojstvo-prichinilo-katastrofata-pri-kaloianovec-6018064

Синдикатите категорично се обединяват около тезата, че не човешкият фактор е причината за катастрофата, а лошата инфраструктура

400 000 българи засегнати от редки болести

http://pik.bg/400-000-българи-засегнати-от-редки-болести-news205748.html

400 000 българи засегнати от редки болести

Семинар за по-добра информираност на лекарите за диагностиката и лечението на редките болести ще се проведе в събота в сградата на Общинския съвет, пише "Марица".

Форумът е част от националната кампания подета от Националния алианс на хората с редки болeсти.

Въпреки на пръв поглед заблуждаващото си наименование, съществуват над 7000 редки диагнози и от 6 до 8 процента на всяка страна са засегнати от тях, обясни регионалният координаторор на алианса Йорданка Петкова. За малка страна като нашата, става въпрос за около 400 000 души.

Това са най-често генетични заболявания, повечето от които са хронично-прогресиращи и водещи до тежки увреждания и инвалидизация.

Според експерти - няма случаи на бяс във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=258919

Няма установени случаи на бяс по животните във Варненско - това стана ясно на заседание на общинската епизоотична комисия, обяви д-р Лидия Маринова, зам.-кмет по здравеопазване в община Варна. На срещата е била разгледана Националната програма за контрол и изкореняване на болестта бяс на територията на Република България, която е в сила до края на годината.

Вижте последните решения на Министерски съвет преди оставката на Орешарски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207979

Приключи последното заседание на Министерски съвет, преди официално да бъде депозирана оставката на кабинета Приключи последното заседание на Министерски съвет, преди официално да бъде депозирана оставката на кабинета "Орешарски", съобщиха от правителствената пресслужба. Министрите се явиха в пълен състав за заседанието и преминаха през дневен ред – повече от 40 точки. Ето и пълния текст на решенията на МС: Доклад отчита изпълнението на директива относно

МС одобри доклада за изпълнение на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка за първите шест месеца на 2014г

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4208045


Министерският съвет одобри Доклад за постигнатите резултати за периода януари - юни 2014 г. по Пътната карта за 2014 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2014 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка /МСО/. Пътната карта за 2014 г., по която оперативно се проследява изпълнението на ангажиментите Министерският съвет одобри Доклад за постигнатите резултати за периода януари - юни 2014 г. по Пътната карта за 2014 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2014 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка /МСО/. Пътната карта за 2014 г., по която оперативно се проследява изпълнението на ангажиментите

"Левски" поднови договора си с "Мтел" за една година

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/23/2348894_levski_podnovi_dogovora_si_s_mtel_za_edna_godina/?ref=rss


"Левски" продължи спонсорския си договор с "Мтел", обявиха двете страни. Споразумението е за една година.

Липсва информация за финансовата стойност на договора, както и за ангажимента на клуба към компанията. Предполага се, че "Мтел" вече не е в ролята на генерален спонсор.

Като такъв се очаква да бъде представена "Лев инс". Това ще означава, че логото на "Мтел" ще бъде преместено на екипите на сините или пък ще отпадне от тях.

В първия кръг срещу "Локомотив"...

Подаваме заявления за имотна собственост във всяка служба в страната

http://econ.bg/Новини/Подаваме-заявления-за-имотна-собственост-във-всяка-служба-в-страната_l.a_i.557728_at.1.html

Заявления за удостоверения за собствеността върху недвижими имоти, за извършени сделки с имоти, вписани ипотеки, възбрани, договори за наем, аренда и...

Разкриха бардак с 18 български и румънски проститутки в Кипър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4208033

Полицията в Кипър е разбила публичен дом и е арестувала работилите в него 18 българки и румънки, съобщи newsbg.eu.
Официално бордеят е работил като център за сауна, джакузи и масаж. Той се намирал на Лимасол, вторият по големина град в Кипър. 
Разкриването на същинската му дейност става от двама полицаи под прикритие, Полицията в Кипър е разбила публичен дом и е арестувала работилите в него 18 българки и румънки, съобщи newsbg.eu. Официално бордеят е работил като център за сауна, джакузи и масаж. Той се намирал на Лимасол, вторият по големина град в Кипър.  Разкриването на същинската му дейност става от двама полицаи под прикритие,

Украйна налага санкции на Русия

http://news.ibox.bg/news/id_820085985

Той заяви пред министрите си, че е създал специална комисия

Кабинетът отпуска близо 18 млн. лв. на министерства

http://frognews.bg/news_73503/

Кабинетът даде допълнително близо 18 млн. лева на министерства и ведомства. Министерският съвет отпусна 7 милиона 365 хиляди лева на Министерството на финансите.

Антъни Хопкинс и Ивън Рейчъл Ууд ще участват в научнофантастичен сериал за HBO

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/23/2348898_antuni_hopkins_i_ivun_reichul_uud_shte_uchastvat_v/?ref=rss


Сър Антъни Хопкинс е поредната кинозвезда, която пренасочва таланта си към малкия екран. Той и актрисата Ивън Рейчъл Ууд ще играят главни роли в нов сериал за канала HBO, който ще възкреси уестърна-научна фантастика на Майкъл Крайтън от 1973 г. "Западен свят", пише "Холивуд Рипортър". Продуцент ще бъде създателят на "Изгубени" и режисьор на "Междузвездни войни 7" Джей Джей Ейбрамс.

Оригиналът от 1973 г. един от първите филми, които се възползват от възможностите на компютърната...

Доклад отчита изпълнението на директива относно общностната рамка за безопасност на ядрените инсталации

http://www.cross.bg/ramka-bezopasnostta-oruzhie-1422098.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри Доклад за изпълнението на Директива 2009/71/Евратом на Съвета от 25 юни 2009 г. за установяване на общностна рамка за ядрената безопасност на ядрените инсталации. В доклада са отразени подробно законодателната, организационната и регулаторната рамка по ядрена безопасност и радиационна защита, функциите и структурата на регулиращия орган, извършените оценки и анализи на безопасността, както и изпълнените програми за реконструкция и модернизация на намиращите се в експлоатация ядрени енергийни блокове. Описани са също използваните методи за оценка на безопасността и получените резултати и главните заключения. Разгледана е и безопасността при експлоатацията на АЕЦ, като където е подходящо са използвани представителни индикатори. В доклада са включени и регулаторните практики на регулиращия орган в областта на актуализирането на законодателната рамка, лицензирането, създаването на регулиращи ръководства, оценките и анализите на безопасността и инспекционната дейност. На днешното си заседание Министерският съвет одобри и Годишния доклад за 2013 г. на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и енергетиката в изпълнение на Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори

Sky Sports: Григор Димитров може да достигне до нови висини

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-dzhokovich-1422099.html

/КРОСС/ Тенис коментаторът на Sky Sports Бари Коуън се изказа много ласкаво за Григор Димитров като предвиди сериозни успехи за българина в следващите месеци. Бившият тенисист направи своята прогноза за предстоящите турнири на твърди кортове в Северна Америка, в които акцентът са двата Мастърс турнира в Торонто и Синсинати, както и Откритото първенство на САЩ. Според него, освен основните заподозрени Джокович, Надал, Федерер и Мъри, фаворити за тези турнири са Стан Вавринка и Григор Димитров, пише Гонг. „Сигурен съм, че полуфиналистът от Уимбълдън Григор Димитров може да достигне до нови висини. Димитров има вътрешното спокойствие и увереност, които се увеличиха в следствие на спечелването на някои тежки мачове, включително измъкването от 1:2 сета, за да бие Александър Долгополов на Уимбълдън", споделя Коуън за българина „Димитров има вярата, че може да обърне всяка ситуация и знанието, че не се е панирал в ключовите моменти", допълва той. „Единственото, което в момента му липсва, извън триумф в Големия шлем, е победа на Мастърс 1000 и ако имаше това, мисля, че срещата му с Джокович на Уимбълдън можеше да завърши в негова полза. Този полуфинал беше за взимане, защото Джокович беше на ръба, а не вдъхновеният Джокович, който видяхме да побеждава Федерер на финала. А ако Григор бе преминал, кой знае как щеше да завърши финалът", подчертава Коуън

70-годишен уби два пъти по-младата си любовница

http://frognews.bg/news_73502/

70-годишен мъж от Пазарджик наръга и уби два пъти по-младата си любовница. Кървавият инцидент се разиграл тази нощ в града.

Стратегия предвижда създаване на българско лоби в чужбина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/23/2348889_strategiia_predvijda_suzdavane_na_bulgarsko_lobi_v/?ref=rss


На днешното си заседание Министерският съвет прие Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, съобщиха от правителствената информационна служба.

Стратегията цели създаването на политическа рамка за изграждане на комплексна, дългосрочна и интегрирана държавна политика за българските граждани и историческите български общности в чужбина. Тя се основава на категоричната позиция, че българските граждани - постоянно или временно пребиваващи...

Рачо Рибаров ще бъде почетен консул на Литва в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208028

Правителството прие решение, с което дава съгласие за откриване на консулство на Република Литва в България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, съобщиха от Министерски съвет.
Министерският съвет се съгласява още българският гражданин Рачо Стефанов Рибаров да изпълнява функциите на почетен консул на Република Литва в България със Правителството прие решение, с което дава съгласие за откриване на консулство на Република Литва в България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, съобщиха от Министерски съвет. Министерският съвет се съгласява още българският гражданин Рачо Стефанов Рибаров да изпълнява функциите на почетен консул на Република Литва в България със

Рачо Рибаров става почетен консул на Литва в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4208014

Правителството прие решение, с което дава съгласие за откриване на консулство на Република Литва в България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, съобщиха от Министерски съвет.
Министерският съвет се съгласява още българският гражданин Рачо Стефанов Рибаров да изпълнява функциите на почетен консул на Република Литва в България със Правителството прие решение, с което дава съгласие за откриване на консулство на Република Литва в България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, съобщиха от Министерски съвет. Министерският съвет се съгласява още българският гражданин Рачо Стефанов Рибаров да изпълнява функциите на почетен консул на Република Литва в България със

Лондон: Свободното движение в ЕС се използва за трафик на хора и наркотици

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/23/2348885_london_svobodnoto_dvijenie_v_es_se_izpolzva_za_trafik/?ref=rss


Свободното движение на хора в рамките на Европейския съюз се използва все повече от организираната престъпност за трафик на наркотици и хора, твърди официален доклад на британското правителство, пише "Дейли телеграф".

Докладът е един от 11-е текста, които преглеждат баланса на правомощията и правителството публикува, за да покаже какво е влиянието на ЕС върху Обединеното кралство. Тяхното публикуване беше отложено заради неразбирателство в колацията между консерваторите и...

Украйна налага санкции на руснаци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208002

Украинските власти възнамеряват да наложат санкции на физически лица, които са граждани на Русия, подкрепящи опълченците в Украйна, съобщи Интерфакс.
Изявлението е на украинския премиер Арсений Яценюк при откриването на заседание на правителството. По неговите думи за тази цел ще бъде създаден специален комитет, Украинските власти възнамеряват да наложат санкции на физически лица, които са граждани на Русия, подкрепящи опълченците в Украйна, съобщи Интерфакс. Изявлението е на украинския премиер Арсений Яценюк при откриването на заседание на правителството. По неговите думи за тази цел ще бъде създаден специален комитет,

НСО поема управлението на стопанство "Кричим"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208010

Министерският съвет предостави управлението на стопанство „Кричим“ на Националната служба за охрана при Президента на Република България, съобщиха от министерския пресцентър. Досега стопанство „Кричим“ се управляваше от Министерството на финансите.
Правителството предоставя и допълнителни разходи по бюджета на НСО за 2014г. Министерският съвет предостави управлението на стопанство „Кричим“ на Националната служба за охрана при Президента на Република България, съобщиха от министерския пресцентър. Досега стопанство „Кричим“ се управляваше от Министерството на финансите. Правителството предоставя и допълнителни разходи по бюджета на НСО за 2014г.

Неправителствена организация ще сватосва ГЕРБ и Реформаторския блок

http://www.mediapool.bg/nepravitelstvena-organizatsiya-shte-svatosva-gerb-i-reformatorskiya-blok-news222960.html

Новият Институт за дясна политика си постави за цел да коалира ГЕРБ и Реформаторския блок, стана ясно в сряда. В неправителствената организация рамо до рамо ще работят партийни кадри и "хора с академична обвързаност", които имат десни възгледи. Те искат да сближат политическите програми на ГЕРБ и Реформаторския блок с цел да направят значително по-лесно общото им управление след изборите.   Новината бе съобщена пред БНР от члена на ръководството на "Движение България на гражданите" Петър Николов. Останалите, които ще влязат в новата организация, са Тома Биков ("Движение България на гражданите"), Веселин Пенев от партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство", социологът и член на ЦИК от квотата на ГЕРБ Цветозар Томов, Георги Харизанов (ГЕРБ), медийният анализатор Джими Найденов, Ирена Тодорова и Александър Владимиров.   Финансирането ще е на проектен принцип, а потенциалните донори на новата организация засега са немски християндемократически и американски републикански фондации.   "Целта ни е да стиковаме програмите на формациите от политическото семейство на Европейската народна партия (ЕНП) чрез серия от кръгли маси по основните секторни политики и така да подменим разговора за личности в ГЕРБ и Реформаторския блок с реален разговор за управленски решения", обясни Петър Николов, цитиран от сайта "Дневник".   Според него така може най-сетне да започне и "тежкият дебат за българската десница". Първото събитие на новата неправителствена организация ще бъде кръгла маса, която ще се проведе в понеделник в София. Темата е "Десницата пред избор". Поканени са представители на основните десни партии. "Щом ГЕРБ е най-голямата призната на запад дясна българска партия, не можем да се правим, че не я виждаме", каза Николов. Той декларира, че неправителствената организация няма да се превърне в политическа партия, няма и да осигурява кадри за бъдещото управление.   По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да се коалира с никоя партия, ако има по-малко от 121 депутати. Причината е, че не иска някой да извива ръцете на партията му. Той спомена директно Реформаторския блок, който поставял условия кои да влизат в евентуалното бъдещо коалиционно правителство. Условието на реформаторите било Борисов да не е премиер, а осъденият на първа инстанция бивш вътрешен министър Цветан Цветанов да не е отново шеф на МВР.

НСО ще поеме управлението на стопанство Кричим

http://pik.bg/нсо-ще-поеме-управлението-на-стопанство-кричим-news205742.html

НСО ще поеме управлението на стопанство Кричим

Министерският съвет предостави управлението на стопанство "Кричим" на Националната служба за охрана при Президента на Република България. Досега стопанство "Кричим" се управляваше от Министерството на финансите.

Правителството предоставя и допълнителни разходи по бюджета на НСО за управление на стопанството. На НСО се възлагат функции по ползване и стопанисване на имотите.

Допълнителните разходи за издръжка на "Кричим" до края на настоящата година са в размер на 180 000 лв. и се осигуряват за сметка на намаление на бюджетното взаимоотношение на централния бюджет с бюджета на Министерството на финансите за 2014 г.

Увеличава се и числеността на персонала на НСО за сметка на намаляване на числения състав на Министерството на финансите.


Изпратиха в Холандия първите тела от сваления самолет

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-samoletnata-katastrofa-v-iztochna-ukrajna/izpratiha-v-holandiia-pyrvite-tela-ot-svaleniia-samolet-6018063

Междувременно черните кутии от самолета бяха предадени на холандските власти, които пък поискаха записите да бъдат изследвани от експерти във Великобритания

Дадоха стопанство "Кричим" на НСО

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207997

Министерският съвет предостави управлението на стопанство „Кричим“ на Националната служба за охрана при Президента на Република България, съобщиха от министерския пресцентър. Досега стопанство „Кричим“ се управляваше от Министерството на финансите.
Правителството предоставя и допълнителни разходи по бюджета на НСО за 2014г. Министерският съвет предостави управлението на стопанство „Кричим“ на Националната служба за охрана при Президента на Република България, съобщиха от министерския пресцентър. Досега стопанство „Кричим“ се управляваше от Министерството на финансите. Правителството предоставя и допълнителни разходи по бюджета на НСО за 2014г.

12 198 млади мозъци изтичат в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=258872

Над 12 000 младежи стягат куфарите за чужбина през тази година. Толкова млади българи са поискали легализация на дипломите си за средно и висше образование до момента. Това съобщиха за „Монитор“ от образователното министерство. До края на годината броят им дори може да се увеличи, защото експертите продължават и в момента да превеждат документи.

След Стара Загора и в Пловдив ветеринарните лекари тръгнаха на протест

http://plovdiv.actualno.com/Sled-Stara-Zagora-i-v-Plovdiv-veterinarnite-lekari-trygnaha-na-protest-news_41071.html

Протестна нота връчи днес д-р Вяра Гришина, председател на пловдивската колегия на Българския ветеринарен съюз, на директора на пловдивската агенция по храните д-р Иван Шиков, предаде БГНЕС. Десетк...

Министрите одобриха отчета за изпълнението на бюджета за 2013 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/23/2348875_ministrite_odobriha_otcheta_za_izpulnenieto_na/?ref=rss


Министерският съвет одобри отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2013 г. и предлага на Народното събрание да го приеме. 

Кабинетът отчита, че фискалният резерв към 31 декември е бил 4.7 млрд. лв., с 0.2 млрд. лв. над законовия минимум. 

Събрани са 97.9% от планираните данъчни приходи - 96.3% от преките, 97.3% от косвените и 99.8% от осигуровките, а от други данъци планът е надхвърлен с 1 процентен пункт.  

Кабинетът отчита, че върху размера на приходите...

Украйна ще наложи санкции на руски граждани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207980

Украинските власти възнамеряват да наложат санкции на физически лица, които са граждани на Русия, подкрепящи опълченците в Украйна, съобщи Интерфакс.
Изявлението е на украинския премиер Арсений Яценюк при откриването на заседание на правителството. По неговите думи за тази цел ще бъде създаден специален комитет, Украинските власти възнамеряват да наложат санкции на физически лица, които са граждани на Русия, подкрепящи опълченците в Украйна, съобщи Интерфакс. Изявлението е на украинския премиер Арсений Яценюк при откриването на заседание на правителството. По неговите думи за тази цел ще бъде създаден специален комитет,

Отиващият си кабинет захрани ведомствата с още 18 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/otivashtiyat-si-kabinet-zahrani-vedomstvata-s-oshte-18-mln-lv-news222959.html

Около 18 млн. лв. допълнително получават от правителството различни министерство и ведомство в сряда, реши Министерския съвет на заседанието си в сряда, когото се очакваше кабинетът на Пламен Орешарски да подаде оставка, но се оказва, че тя ще бъде изпратена служебно в четвъртък.   Почти половината пари от отпуснатата допълнителна сума са за Министерството на финансите. 4 млн. лв. се дават на БАН за строеж на многофункционален компютърен строеж, нови 1 млн. лв. ще получи и земеделското министерство за закупуване на противоградни ракети, след като миналата седмица Агенцията за борба с градушките получи други 1.2 млн. лв. Допълнителни средства получават и Националната разузнавателна служба, социалното министерство, Агенцията за ядрено регулиране, комисиите за отнемане на незаконно придобитото имущество и за защита от дискриминация и др.   С отпуснати 7.365 млн. лв. на Министерството на финансите за 2014 г. се осигуряват осигуряват средства за неотложни разходи за изпълнение на дейности на приходните агенции, свързани с повишаване на бюджетните приходи и за намаляване административната тежест за бизнеса, с цел изпълнение на приоритетите на правителството, информират от правителствената пресслужба. Ще се обезпечат и дейности за развитие и поддръжка на информационните системи и информационните инфраструктури на МФ.   Четири милиона лева получава БАН от бюджета на Министерството на образованието и науката за многофункционален компютърен комплекс в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, който да обслужва всички институти на Академията и основните университети в България и да предлага услуги на малки и средни предприятия, ИТ компании и софтуерни фирми.   Социалното министерство се урежда с 3 млн. лв., с които да се продължи наемането на безработни в стартираната от сегашното ръководство на МВР акция по опазване на реда и предотвратяване на кражбите в селата.   На Националната разузнавателна служба се отпускат за тази година още 2 млн. лв. за неотложни текущи разходи. Като такива от пресцентъра на правителството са изброили обезпечаване на дейността на НРС и изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба.   Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество получава 300 000 лв. за ремонт и преустройство на предоставените за нуждите на комисията работни помещения в гр. Пловдив. На Комисията за защита от дискриминация пък се отпускат 50 000 лв. за финансиране на ремонтните дейности на предоставените за нуждите на комисията работни помещения, част от административна сграда в София. Агенция за ядрено регулиране ще получи допълнителни средствата за възлагане на експертизи с цел обезпечаване на процеса по лицензиране и контрол по Закона за безопасно използване на ядрената енергия, но не се посочва каква ще е сумата.   С друго постановление на Министерския съвет се правят компенсирани промени между бюджетни политики и програми в рамките на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2014 г. Целта е да се осигурят необходимите средства за издръжка на задграничните представителства и да се създаде възможност за изплащане на дължимите за 2014 г. командировъчни средства на дългосрочно командированите служителите на МВнР, но отново в съобщението не се посочват суми.   Правят се и промени в Постановление номер 3 на Министерския съвет от 2014 г. за изпълнението на държавния бюджет на България за 2014 г., с които се осигурява усвояване по "Втори проект за улесняване на търговията и транспорта', финансиран със заем от Световната банка, необходимо за приключване на изпълнени дейности по проекта.

В Монтана беше открита Синя стая за разпит и изслушване на деца

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/07/23/2348869_v_montana_beshe_otkrita_sinia_staia_za_razpit_i/?ref=rss


Днес в Монтана беше открита т.нар. Синя стая - специализирано помещение за изслушване и разпит на деца, а на последващата кръгла маса професионалисти обсъдиха практики по щадящо изслушване на деца. Те разказаха за международните стандарти и националното законодателство в областта на правосъдието за детето. 

През последното десетилетие в България се утвърдиха добри практики по използването на специализирани помещения за изслушване и разпит, особено за децата свидетели и жертви на...

Йосиф Сърчаджиев с есемес: В болница съм, докато се оправя или...

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207975

Актьорът Йосиф Сърчаджиев е влязъл в болница, след като здравословното му състояние се е влошило, пише в. "Галерия".
В есемес до изданието той написал: "В болница съм, докато се оправя или...".
Йосиф Сърчаджиев получи тежък инсулт през 2004 година и докторите не дават надежда, че ще се възстанови.
Въпреки това обаче той не се отказва от битката и Актьорът Йосиф Сърчаджиев е влязъл в болница, след като здравословното му състояние се е влошило, пише в. "Галерия". В есемес до изданието той написал: "В болница съм, докато се оправя или...". Йосиф Сърчаджиев получи тежък инсулт през 2004 година и докторите не дават надежда, че ще се възстанови. Въпреки това обаче той не се отказва от битката и

Министерският съвет разпредели 18 млн. лева допълнително

http://www.cross.bg/razhodi-ytvurdenite-leva-1422097.html

/КРОСС/Кабинетът разпредели допълнително близо 18 милиона лв. за министерства и ведомства.  Министерският съвет отпусна 7 милиона 365 хиляди лева на Министерството на финансите. Целта е да се повиши събираемостта на приходите в бюджета и за намаляване административната тежест за бизнеса. 3 милиона лева получава Министерството на труда и социалната политика, за да се осигури заетостта на наетите безработни лица в програмата „Сигурност". Един милион лева се дават на Министерството на земеделието за покупка на противоградови ракети във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната. С 2 милиона лева се допълва бюджетът на Националната разузнавателна служба за покриване на неотложни текущи разходи. Министерският съвет одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2014 г. Изменението на утвърдените разходи между програмите не променя общия размер на утвърдените разходи. Предложените промени с проекта на акт по бюджетни програми, са както следва: Намаляват се утвърдените разходи по бюджетна програма „Пожарна безопасност и защита на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации" с 3 212 500 лв.; Намаляват се утвърдените разходи по бюджетна програма „Информационно осигуряване, обучение и квалификация, медицинско и административно обслужване" със 7 288 000 лв

Йосиф Сърчаджиев: В болница съм, докато се оправя или...

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207963

Актьорът Йосиф Сърчаджиев е влязъл в болница, след като здравословното му състояние се е влошило, пише в. Актьорът Йосиф Сърчаджиев е влязъл в болница, след като здравословното му състояние се е влошило, пише в. "Галерия". В есемес до изданието той написал: "В болница съм, докато се оправя или...". Йосиф Сърчаджиев получи тежък инсулт през 2004 година и докторите не дават надежда, че ще се възстанови. Въпреки това обаче той не се отказва от битката и

Цитат на деня: Този парламент беше усмихнат, отворен, обграден, а понякога и празен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/23/2348873_citat_na_denia_tozi_parlament_beshe_usmihnat_otvoren/?ref=rss


"Изложбата е симпатично намигване и опит за представяне във фотоси доловените парламентарни мигове на живота на 42-ия парламент. Той беше особен. На първо място беше отворен парламент и усещането за отвореност личи от всички тези снимки. Той беше обграден парламент и обграждането личи на същите тези снимки. Той беше понякога и празен парламент. Той беше и усмихнат парламент, в който политиците и от управляващото мнозинство, и от опозицията имаха мигове на усмивки, на емоция, на реакция"....

Най-красивите острови в света

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/naj-krasivite-ostrovi-v-sveta-6018059

Впечатляващите гледки биха накарали всеки да стегне куфарите набързо и да потегли към някой от тях

Жителите на Ню Йорк - най-нещастните в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207958

Експерти от Университета на Британска Колумбия и Харвард обявиха Ню Йорк за най-нещастният град в САЩ.
Вестник The New York Post коментира, че „градът, който никога не спи, изглежда и не е толкова усмихващ се”.
При съставянето на класацията са използвани данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Експерти от Университета на Британска Колумбия и Харвард обявиха Ню Йорк за най-нещастният град в САЩ. Вестник The New York Post коментира, че „градът, който никога не спи, изглежда и не е толкова усмихващ се”. При съставянето на класацията са използвани данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

С още 40 000 лв. доизграждат Wi-Fi мрежата в НДК

http://www.cross.bg/sofiya-g-kyltyrata-1422096.html

/КРОСС/Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 40 000 лв. по бюджета на Министерството на културата за 2014г. за финансиране на дейности по доизграждане на Wi-Fi мрежа в сградата на „Национален дворец на културата - конгресен център София" ЕАД в гр. София. Разходите са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014г.

Жителите на Ню Йорк - най-нещастните в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207946

Експерти от Университета на Британска Колумбия и Харвард обявиха Ню Йорк за най-нещастният град в САЩ.
Вестник The New York Post коментира, че „градът, който никога не спи, изглежда и не е толкова усмихващ се”.
При съставянето на класацията са използвани данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Експерти от Университета на Британска Колумбия и Харвард обявиха Ню Йорк за най-нещастният град в САЩ. Вестник The New York Post коментира, че „градът, който никога не спи, изглежда и не е толкова усмихващ се”. При съставянето на класацията са използвани данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

Скандален шеф на фонда за наука се върна на работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207912

Бившият управител и главен юрисконсулт на фонда за наука, от който преди две години бяха източени 14,8 млн. лева, е възстановен на работа. 
Христо Петров напусна, след като “Труд” разкри, а по късно и инспекторатът на Министерския съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция потвърдиха фрапантни нарушения при раздаването на милиони за научни Бившият управител и главен юрисконсулт на фонда за наука, от който преди две години бяха източени 14,8 млн. лева, е възстановен на работа. Христо Петров напусна, след като “Труд” разкри, а по късно и инспекторатът на Министерския съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция потвърдиха фрапантни нарушения при раздаването на милиони за научни

Руските инвестиции бележат спад в Бяла, Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=258902

Руските инвестиции бележат спад в община Бяла. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Анастас Трендафилов, кмет на населеното място. По негови думи, всяка година в общината има нови инвестиции, които са свързани предимно с изграждане на туристически обекти и жилища.

Контадор пропуска Вуелтата заради усложнение на контузията

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/23/2348867_kontador_propuska_vueltata_zaradi_uslojnenie_na/?ref=rss


Двукратният шампион в "Тур дьо Франс" Алберто Контадор ще пропусне Обиколката на Испания, която ще се проведе между 23 август и 14 септември.

Испанският колоездач падна много тежко в десетия етап на тура и беше принуден да прекрати участието си. Впоследстиве стана ясно, че той е получил фрактура на пищяла. Според първоначалните прогнози десният му крак трябваше да бъде обездвижен за около месец.

Днес Контадор премина прегледи в клиниката "Семтро" в Мадрид. След тях...

Борисов сочи Павлова за следващ премиер?

http://www.cross.bg/pavlova-borisov-kandidatyrata-1422094.html

/КРОСС/ Лиляна Павлова е следващият министър-председател на България. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обявил в тесен кръг, че неговият фаворит за поста е Павлова. Това предложение Борисов е сондирал в САЩ, докато беше на посещение зад океана, допълва изданието. Зад граница той получил и еднозначен сигнал, че няма да е добре да оглави втори кабинет. При завръщането си у нас експремиерът започнал сондажи с евентуалните си бъдещи коалиционни партньори за подкрепата на кандидатурата на Павлова, пише „Галерия", като цитира хора от обкръжението на експремиера. Говори се, че Реформаторите и БСП са „за" кандидатурата на бившата регионална министърка, допълва вестникът.

Кобилата на Елизабет II с положителен допинг тест

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kobilata-na-elizabet-ii-s-polozhitelen-doping-test-6018060

Петгодишната кобила Естимейт, обучавана от сър Майкъл Стоут, спечели второ място на същото състезание тази година

Приходите на „Майкрософт“ растат, печалбата намалява

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/prihodite-na-majkrosoft-rastat-pechalbata-namaliava-6018051

Миналата седмица компанията обяви, че съкращава 18 хил. работни места, главно заради покупката на телефонния бизнес на „Нокиа“

Приходите на „Майкрософт“ растат, печалбата намалява

http://www.vesti.bg/prihodite-na-majkrosoft-rastat-pechalbata-namaliava-6018051

Миналата седмица компанията обяви, че съкращава 18 хил. работни места, главно заради покупката на телефонния бизнес на „Нокиа“

Журналист: САЩ знаят, че "Боингът" е свален от украински военни

http://www.vesti.bg/novini/zhurnalist-sasht-znaiat-che-boingyt-e-svalen-ot-ukrainski-voenni-6018061

Известният независим разследващ журналист от САЩ Робърт Пери разкри, че разполага с информация, според като малайзийския самолет е бил свален над Украйна от нейната армия и САЩ знаят това.

Шефът на спасителите: Морето е най-опасно до 2 август!

http://pik.bg/шефът-на-спасителите-морето-е-най-опасно-до-2-август-news205736.html

Шефът на спасителите: Морето е най-опасно до 2 август!

Оказва се, че това не е просто мит от едно време, а истинска тенденция, свързана с реалността. Това потвърди директорът на Водно- спасителната служба към БЧК Антон Налбантов, като каза, че действително в този период морето се променя, съобщи News 7.

Започват да духат по-силни ветрове – мелтеми, които предизвикат по-висок бал на вълните и много коварни мъртви вълнения. 

Образуват се и дънни ями, които са много коварни за хората. Може да попаднеш в такова място и тогава се стресираш, а паниката най-често е причина за много удавяния, дори сред добрите плувци, допълни Налбантов.

Той потвърди информацията, че за съжаление и тази година има недостиг на спасители. Причините са няколко – ниското заплащане, недобрите условия на труд и като цяло отношението към водните спасители, което ги демотивира, както и сезонността на тази професия.

Налбантов подчерта, че освен да развиват плувни умения, много важно е от най-ранна възраст децата да са запознати с основните правила за безопасно поведение във водата, което със сигурност ще предотврати неприятните инциденти.

Морето не е до колене – не бъдете самоуверени, спазвайте правилата и не го подценявайте, дори когато на плажа има зелен флаг, с този съвет завърши разговора водният спасител. 

Украйна ще наложи санкции на руски лица и компании, "подпомагали терористи"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/23/2348866_ukraina_shte_naloji_sankcii_na_ruski_lica_i_kompanii/?ref=rss


Украинският премиер Арсений Яценюк заяви в сряда, че Украйна ще наложи санкции над руски лица и компании, които директно или индиректно "подпомагат терористи", съобщи агенция "Ройтерс".

По време на среща на министрите Яценюк обяви, че е разпоредил съставянето на специална комисия, която разполага с 10 дни да предложи списък от лица и фирми, обект на наказателните мерки. Премиерът не даде подробности какви по-точно ще бъдат санкциите.

По думите на Яценюк, цитиран от...

Пред Върховна рада занесоха тяло на убит украински войник

http://www.cross.bg/aiidar-batalyon-ykrainskiya-1422095.html

/КРОСС/ Роднини на убит боец от украински батальон „Айдар" занесоха гроба с тялото му пред Върховната рада в Киев, предаде lifenews. Показателната акция е организирана от роднини и приятели на 58-годишния Алексей Лепкалюк, боец от украинския наказателен батальон „Айдар". Целта на акцията е украинските власти да станат свидетели на това, какво правят с народа си. „За да види властта какво прави!", кратко коментира случващото се синът на загиналия. Тъй като убитият е един от първите участници в Евромайдана, тялото първо е било занесено на Майдана, а след това процесията продължи до сградата на украинския парламент. На 18 юли батальон „Айдар" се изтеглил от град Счастье към Луганск за настъпление, но по пътя след с. Металист и бил подложен на мощно съпротивление от страна на опълченците на Донецка народна република. Те организирали засада и разгромили украинския батальон. Сблъсъкът продължил от 14:00 до 17:00 ч. В редиците на „Айдар" е имало около 300 бойци, от тях 100 са загинали по време на сражението. След разгрома, батальонът е разформирован. video:http://www.youtube.com/watch?v=J_KS46tE3PQ „Айдар" е създаден от доброволци от градовете: Волин, Харков, Ужгород, Луганск, Киев и Донецк, а също от активисти на Майдана.

Мария Габриел: Съгласуваната политика в защита правата на европейските граждани

http://www.cross.bg/gabriel-mariya-raboti-1422093.html

/КРОСС/ Италианското председателство на Европейския съюз, представлявано от министъра на вътрешните работи на Италия Анжелино Алфано и министъра на правосъдието Андреа Орландо, представи приоритетите си в областта на правосъдието и вътрешните работи за следващите 6 месеца пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Ръководителят на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП Мария Габриел, която е и член на комисията и зам.-председател на Групата на ЕНП, повдигна три основни въпроса по време на дебата. На първо място Габриел обърна внимание на присъединяването на България и Румъния към Шенген. „ЕС не трябва да създава впечатление сред европейските граждани, че съществуват две отделни категории граждани по отношение на техните права. След като техническите критерии бяха изпълнени, остава въпросът кога ще продължим напред", подчерта Мария Габриел. На следващ ред българският евродепутат от ГЕРБ засегна темата с визовия режим с Канада и Съединените щати. Принципът на реципрочност заема централно място във визовата политика, но Канада и Съединените щати все още не го прилагат спрямо някои държави-членки на ЕС. „Миналата година направихме стъпка напред, като създадохме възможност за временно суспендиране на визовия режим и особено за единен европейски отговор, който защитава общата ни позиция

Нинова: 13 млрд. лева са достигнали до 4 млн. българи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207941

През изминалата година, в която страната се управлява от правителството на Пламен Орешарски, 13 млрд. лева достигнали до 4 млн. българи под различна форма на подпомагане на техния живот и ежедневие.
Това заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова при представяне на отчет за дейността на комисията в на брифинг в През изминалата година, в която страната се управлява от правителството на Пламен Орешарски, 13 млрд. лева достигнали до 4 млн. българи под различна форма на подпомагане на техния живот и ежедневие. Това заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова при представяне на отчет за дейността на комисията в на брифинг в

Нинова: 13 млрд. лева са достигнали до 4 млн. българи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207936

През изминалата година, в която страната се управлява от правителството на Пламен Орешарски, 13 млрд. лева достигнали до 4 млн. българи под различна форма на подпомагане на техния живот и ежедневие.
Това заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова при представяне на отчет за дейността на комисията в на брифинг в През изминалата година, в която страната се управлява от правителството на Пламен Орешарски, 13 млрд. лева достигнали до 4 млн. българи под различна форма на подпомагане на техния живот и ежедневие. Това заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова при представяне на отчет за дейността на комисията в на брифинг в

Бездомни стават актьори

http://www.grreporter.info/Bezdomni_stavat_aktori/15848

Театралната трупа към Центъра за прием и солидарност на общината в Атина е сформирана с цел да помогне на бездомните да се реинтегрират в обществото въпреки трудностите.

прочети повече

Фед: Deutsche Bank предоставя неточни данни за операциите си в САЩ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cc943d3/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cfed0Edeutsche0Ebank0Epredostavia0Enetochni0Edanni0Eza0Eoperaciite0Esi0Ev0Esasht0H176740A0C/story01.htm

Допускани са сериозни неточности в отчетите на американските клонове на банката в продължение на години, посочва отделът на централната банка в Ню Йорк


Изгониха майка с четири деца от дома им в Казанлък

http://starazagora.actualno.com/Izgoniha-majka-s-chetiri-deca-ot-doma-im-v-Kazanlyk--news_41064.html

Дни след събарянето на ромските къщи в старозагорския квартал "Лозенец", в Казанлък се заражда подобен скандал. Тук не става въпрос за събаряне на постройки, а за прогонване на майка с че...

Бобева: Следващото правителство ще решава за VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://business.actualno.com/Bobeva-Sledvashtoto-pravitelstvo-shte-reshava-za-VII-blok-na-AEC-Kozloduj-news_41060.html

Прекалено много се спекулира около оставката. Само премиерът може да каже кога ще бъде подадена тя и ще го направи в следващите часове. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на Мини...

Проф. Близнашки пред Actualno.com: Никой официално не е говорил с мен да съм служебен премиер

http://izbori2014.actualno.com/Prof-Bliznashki-pred-Actualnocom-Nikoj-oficialno-ne-e-govoril-s-men-da-sym-slujeben-premier-news_41061.html

Не съм давал категорично съгласие да застана начело на служебно правителство, не съм водил официален разговор с президента, от когото зависи какъв ще е съставът на служебния кабинет. Това заяви профес...

Франция започва реформи за имигрантите и търсещите убежище

http://europe.actualno.com/Francija-zapochva-reformi-za-imigrantite-i-tyrseshtite-ubejishte--news_41063.html

Два проектозакона във Франция, насочени към промени в неефикасната система за убежище и към реформи на строгите имиграционни правила, предизвикаха противоречия още преди да са официално представени. ...

Пийчис Гелдоф е починала от свръхдоза хероин

http://showbusiness.actualno.com/Pijchis-Geldof-e-pochinala-ot-svryhdoza-heroin-news_41065.html

В Лондон беше огласена експертизата на британски съдебен медик, според която манекенката и телевизионна звезда Пийчис Гелдоф е починала от свръхдоза хероин, предадоха Асошиейтед преси Ройтерс. Ескперт...

Льов: Не съм помислял да спра с Германия

http://worldcup2014.actualno.com/Liov-Ne-sym-pomisljal-da-spra-s-Germanija-news_41067.html

Напълно очаквано селекционерът на Германия Йоаким Льов потвърди, че ще води националния отбор и на европейското първенство във Франция през 2016 година. Льов триумфира с титлата от световното първенс...

Испанската икономика е отбелязала най-силен растеж от 6 години

http://europe.actualno.com/-Ispanskata-ikonomika-e-otbeljazala-naj-silen-rastej-ot-6-godini-news_41069.html

Испанската икономика е отбелязала най-силен растеж от шест години по време на второто тримесечие на 2014 година, съобщава AFP. БВП на иберийската държава е нараснала с 0.5% в сравнение с предходното т...

Бойко Борисов пред "24 часа": След оставката на кабинета ще се намери специалист за БНБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207931


Не бива да се отлага чак за есента въпросът с оставката на гуверньора на БНБ. Нека си подаде правителството оставката и след това да се види какво може да направи парламентът по въпроса за ново ръководство.
Това призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Не бива да се отлага чак за есента въпросът с оставката на гуверньора на БНБ. Нека си подаде правителството оставката и след това да се види какво може да направи парламентът по въпроса за ново ръководство. Това призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред "24 часа". Той не пожела да влиза в процедурни детайли, за да не излезе,

Петьо Блъсков официално става главен редактор на „Труд”

http://www.cross.bg/bluskov-redaktor-petyo-1422091.html

/КРОСС/ Дългогодишният издател и един от основателите на пресгрупите „168 часа" и „Монитор" Петьо Блъсков от сряда официално поема поста „главен редактор" на вестник „Труд". Така, по ирония на съдбата, след повече от 20 години остра борба на вестникарския пазар, Блъсков сяда на стола на дългогодишния си конкурент Тошо Тошев, отбелязва Vevesti.bg. Тошев напусна "Труд", когато "Медия холдинг" бе закупена от Любомир Павлов и Огнян Донев. Досега той ръководеше вестника, след като го закупи, но главен редактор все още беше Иван Михалев. Сега на Михалев е предложена длъжността „търговски директор" и той е приел. В "Труд" ще ръководи рекламата. Блъсков купи „Труд" и „Жълт труд" в средата на април, като официално собственик е синът му, Петьо Блъсков-младши. Той притежава 99% от акциите на дружеството, като капиталът е общо 50 хил. лв., но в момента на покупката са били внесени 25% от него. Останалите акции се държат от Донка Дончева, която с Блъскови - баща и син, е член на съвета на директорите на фирмата. В момента Блъсков младши издава в. „Репортер" с предишно име „Република". През 2007 г. Блъсков продаде "Монитор", "Политика" и "Телеграф", на Ирена Кръстева, с което бизнесдамата заедно със сина си, Делян Пеевски, постави началото на медийната си групировка

Бежанците не искат да работят, заплатите били много ниски

http://www.moreto.net/novini.php?n=258901

Около 15 трудови борси са организирани за бежанците от „Военна рампа” досега. Но работните места остават незаети. Най-нежелана за хората от Близкия изток се оказва земеделската работа, която им предлагали. „Аз съм образован човек и не бих работил физическа работа.

Лейбълът на Джак Уайт издава музикално-поетична антология

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/23/2348840_leibulut_na_djak_uait_izdava_muzikalno-poetichna/?ref=rss


Джак Уайт, бившият вокалист на алтернативното дуо "Уайт страйпс" и успешен солов изпълнител продължава експериментите си в звукозаписната индустрия. След като през юни издаде албума си Lazaretto на невиждана досега плоча със скрити тракове, холограми и алтернативни части на песните, между които можеш да избираш, сега се готви да излезе и на книжния пазар с компанията си Third Man Records, пише "Гардиън".

Тя ще пусне антологията Language Lessons (в груб превод от английски - "Езикови...

Видео: Една година след "белия автобус" в очакване на оставката

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/23/2348833_video_edna_godina_sled_beliia_avtobus_v_ochakvane_na/?ref=rss


Една година, след "нощта на белия автобус", пред Министерски съвет е насрочен нов протест.  Идеята е с него  да се отбележи годишнината от първия по-сериознен сблъсък между протестиращи и полицията.

"Измина една година от най-срамната дата на това престъпно управление - "нощта на белия автобус". Денят, в който народните избраници застанаха срещу народа си. Денят, в който политиците смазаха достойнството на гражданите и проляха българска кръв. Денят, в който паднаха маските. Нека...

Уреждаме транспортните взаимоотношения между България и Косово

http://econ.bg/Новини/Уреждаме-транспортните-взаимоотношения-между-България-и-Косово_l.a_i.557724_at.1.html

Уреждаме транспортните връзки с Косово с нова Спогодба за международен автомобилен превоз на пътници и товари. От транспортното министерство смятат,...

Редакционната отговорност значи ли цензура?

http://www.cross.bg/mediite-medii-gisdi-1422092.html

/КРОСС/„Недобросъвестно тълкуване", по думите на председателя на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Михаил Екмиджиев, на предложенията на ГИСДИ за редакционна отговорност на медиите в изборен процес, за ненакърняване на правата и доброто име на другиго, непризоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността, за разграничаване на новина от коментар, не само е възможно, то вече е факт в публичното медийно пространство. Не се бях сетила, че „в български условия" настояването за законова среда, която стимулира професионализъм на медиите, може да се тълкува не положително от уж независимите медии. Какво предложи ГИСДИ?  Задължението на медиите да поемат своята редакционна отговорност в изборен процес да бъде изведено от сянката на „Допълнителни разпоредби" на Изборния кодекс и осветлено в основния текст на кодекса, в частите, регулиращи дейността на медиите, където му е мястото. За всички невярващи колеги, моля, обърнете внимание на чл. 16 от Допълнителни разпоредби на Изборен кодекс „Манолова" от 2014. Сравнете този текст с текста на чл. 20 от Изборен кодекс „Фидосова" от 2011. Еднакви са

Най-много дъжд за денонощието е паднал в Смолянско

http://pik.bg/най-много-дъжд-за-денонощието-е-паднал-в-смолянско-news205731.html

Най-много дъжд за денонощието е паднал в Смолянско

Най-голямо количество валежи за денонощието са измерени в село Манастир, област Смолян – 74 л/ кв. м., сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.

В София количеството валежи средно е между 15 и 30 л/ кв. м – кв. Младост 19 л/ кв. Бояна 30 л./ кв. м, Банкя 14 л/ кв. м, Кокаляне 13 л/ кв. м.

От началото на валежната обстановка до тази сутрин количеството валежи на територията на страната са както следва: Видин 13 л/ кв. м, Враца 10 л/ кв. м, Монтана 23 л/ кв. м, Лом 27 л/ кв. м, Оряхово 17 л/ кв. м, Бяла Слатина 21 л/ кв. м, Роман 29 л/ кв. м, Плевен 24 л/ кв. м, Кнежа 14 л/ кв. м, Ловеч 20 л/ кв. м, Троян 42 л/ кв. м, Тетевен 26 л/ кв. м, Рибарица 23 л/ кв. м, Априлци 21 л/ кв. м, Черни Осем 38 л/ кв. м, Дерманци 15 л/ кв. м, Чифлик 37 л/ кв. м, Габрово 9 л/ кв. м, Велико Търново 6 л/ кв. м, Трявна 31 л/ кв. м, Самоков 19 л/ кв. м, Етрополе 24 л/ кв. м, Правец 41 л/ кв. м, Годеч 24 л/ кв. м, Златица 15 л/ кв. м, Елин Пелин 14 л/ кв. м, Костенец 16 л/ кв. м, Черни връх 18 л/ кв. м, Драгоман 27 л/ кв. м, връх Мургаш 30 л/ кв. м, Мусала 13 л/ кв. м, Пловдив 25 л/ кв. м, Пазарджик 20 л/ кв. м, Велинград 26 л/ кв. м, Панагюрище 20 л/ кв. м, Пещера 24 л/ кв. м, Асеновград 61 л/ кв. м, Садово 30 л/ кв. м, Карлово 17 л/ кв. м, Съединение 38 л/ кв. м, Първомай 23 л/ кв. м, Брягово 53 л/ кв. м, Област Смолян – с. манастир 74 л/ кв. м, Широка лъка 36 л/ кв. м, Триград 28 л/ кв. м, Мугла 38 л/ кв. м, Гражден 55 л/ кв. м, Чепеларе 41 л/ кв. м, Девин 33 л/ кв. м. Благоевград 16 л/ кв. м, Сандански 17 л/ кв. м, Гоце Делчев – 15 л/ кв. м, Рожен – 39 л/ кв. м.

Очакват се по-интензивни валежи в Централна България, след пладне и в Източна България, главно в източната половина на страната се очакват и градушки.

Миризма от спукан канал се разнася в Дружбите

http://dobrudjatv.net/%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%bf%d1%83%d0%ba%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%8f-%d0%b2-%d0%b4%d1%80/

Утрото посрещна жителите на квартал Дружба 2, блок 26, с неприятен аромат, разнасящ се от градската канализация. Оказа се, че вонята идва от спукани тръби на мръсния канал. Шахтата зад жилищния блок днес сутринта бълваше мръсотия. Според живущите в района, канализацията е затлачена и спукана […]

"Партизан": Срещу "Лудогорец" ще покажем, че невинаги по-богатият печели

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/23/2348844_partizan_sreshtu_ludogorec_shte_pokajem_che_nevinagi/?ref=rss


Старши треньорът на "Партизан" Марко Николич се закани сръбският шампион да си отмъсти за миналогодишното отпадане от "Лудогорец" в третия предварителен кръг на Шампионската лига.

През този сезон двата тима отново ще се срещнат в тази фаза. "Партизан" отстрани "Торшавн" от Фариорски острови с общ резултат 6:1, а "Лудогорец" елиминира "Дюделанж" от Люксембург с общ резултат 5:1.

Първият мач между шампионите на България и Сърбия ще бъде на 29 или 30 юли в Разград, а реваншът...

"Партизан": Срещу "Лудогорец" ще покажем, че не винаги по-богатият печели

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/23/2348844_partizan_sreshtu_ludogorec_shte_pokajem_che_ne_vinagi/?ref=rss


Старши треньорът на "Партизан" Марко Николич се закани сръбският шампион да си отмъсти за миналогодишното отпадане от "Лудогорец" в третия предварителен кръг на Шампионската лига.

През този сезон двата тима отново ще се срещнат в тази фаза. "Партизан" отстрани "Торшавн" от Фариорски острови с общ резултат 6:1, а "Лудогорец" елиминира "Дюделанж" от Люксембург с общ резултат 5:1.

Първият мач между шампионите на България и Сърбия ще бъде на 29 или 30 юли в Разград, а реваншът...

Вуцов: Ако издържим физически, няма да имаме проблеми

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/23/2348852_vucov_ako_izdurjim_fizicheski_niama_da_imame_problemi/?ref=rss


Треньорът на "Ботев" Велислав Вуцов каза, че ако издържи физически, отборът му няма да има проблем да отстрани "Санкт Пьолтен". Пловдивчани гостуват в Австрия в четвъртък.

"Не ни е страх, не отиваме да ни колят. Очакваме труден двубой. Те са доста агресивни при домакинствата си, при всяко положение ще ни пресират сериозно. Ако издържим на тази преса в по-предни позиции и не сбъркаме, съм убеден, че ще вкараме гол, даже повече от един", каза Вуцов.

Очакванията му са...

В Монтана бе открита Синя стая - специализирано помещение за изслушване и разпит на деца

http://www.cross.bg/detzata-ynitzef-detza-1422090.html

/КРОСС/ Синя Стая - специализирано помещение за изслушване и разпит на деца, бе официално открита в град Монтана. Церемонията бе последвана от кръгла маса, където професионалисти обсъдиха практики по щадящо изслушване на деца. Бяха представени международни стандарти и националното законодателство в областта на правосъдието за детето. Използването на специализирани помещения за изслушване и разпит, особено за децата свидетели и жертви на насилие, се утвърждава в България през последното десетилетие в съответствие със съществуващите добри практики в страни като Норвегия, Швеция, Исландия, както и на опита на Франция и Полша, съобразени с международните стандарти. Целите са да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят неговите права и най-добър интерес, като в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай, за да може да се приложи ефективно правосъдие. Децата, участващи в правни процедури, независимо дали като свидетели или жертви на престъпление, деца в конфликт със закона или участници в административни и граждански производства са уязвими и затова е необходимо да ползват от щадящи процедури, прилагани от специално обучени професионалисти

Ветеринарите от областта готови за протест

http://dobrudjatv.net/%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80/

Ветеринарите от областта подкрепят колегите си в протестите им срещу опитите на Областните дирекции по безопасност на храните да изземат функциите им. Днес, председателят на Областната колегия на Български ветеринарен съюз д-р Димитър Димитров ще внесе писмо до местната дирекция, в което се заявява категоричното […]

Екоминистърът - поредната "калинка", няма диплома

http://news.ibox.bg/news/id_871881895

Станислав Анастасов е следвал в германски университет, но не се е дипломирал

Машинисти избегнали нова влакова катастрофа

http://pik.bg/машинисти-избегнали-нова-влакова-катастрофа-news205728.html

Машинисти избегнали нова влакова катастрофа

Машинистите от Пловдив заплашиха ръководството на БДЖ, че ще спрат работа, ако не получат по-добри условия на труд, съобщи Би Ти Ви.

Липсата на пари и условия са предпоставка за инциденти, казват машинистите и признават, че след катастрофата на гара Калояново работят под стрес.

„Сигурността на движението на влаковете, това е наш приоритет определено. Конкретно искаме да се повиши сигурността, заплатите, пари искаме основно”, заяви Димитър Шотов.

Машинистите разказаха за нов случай от вторник, при който за щастие е избегната влакова катастрофа.

„Пак имаше разминаване в сигнала, където не е редно да бъде допуснато. Машинистът спрял и е съставен акт, реагирал е навреме”, обяснява Стоян Златев.


Кабинетът освободи от такса длъжниците, когато платят доброволно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/23/2348849_kabinetut_osvobodi_ot_taksa_dlujnicite_kogato_platiat/?ref=rss


Кабинетът освободи от такса длъжниците, които започват да си плащат в срока за доброволно изпълнение, поставен от частните съдебни изпълнители, съобщи "Фокус". 

Това става с поправка в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители. В т. 26 "Забележки" се създава т. 6, предвиждаща, че върху сумата, която длъжникът е погасил в срока за доброволно изпълнение, такса не се събира.

По този начин се уеднаквява регламентацията на събираните от...

Куриозите в най-старото плувно състезание у нас – маратонът „Галата-Варна“

http://www.moreto.net/novini.php?n=258900

В спортната летопис на Варна присъстват събития, чиято красота и значимост увеличават авторитета на морската столица на България. На достойно място в плувните спортове се извисява най-старото плувно състезание в България – маратонът „Галата-Варна“.

Великобритания се отказва от по-сериозните наказания за онлайн пиратите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/23/2348835_velikobritaniia_se_otkazva_ot_po-serioznite_nakazaniia/?ref=rss


Великобритания се отказва от планираните по-строги наказания за онлайн пиратите. Вместо това ще въведе по-лека система за предупреждения без наказания при тяхното неизпълнение, съобщава онлайн изданието CVG.

Новата система ще започне да се прилага от следващата година. Редовните нарушители на авторските права в интернет ще получават до четири писма годишно, които да ги информират за проблема. Тонът на писмата няма да е обвинителен и ще се стреми да убеждава хората, не да ги заплашва....

Чии са кандидатите за председател на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/23/2348191_chii_sa_kandidatite_za_predsedatel_na_bsp/?ref=rss


След близо 13 години начело на БСП председателят й Сергей Станишев реши да се оттегли от поста. Оставката му, макар и дълго чакана в и извън партията, обаче го завари сякаш неподготвен. Той така и не успя да отгледа свой наследник, а в последния момент лансира за поста бившия си съветник и сега министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Дни преди конгреса на 27 юли, на който трябва да бъде избран новият председател на БСП, кандидатите вече са осем - Георги Гергов, Георги Кадиев,...

Най-много дъжд е паднал в Смолянско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207919

Най-голямо количество валежи за денонощието са измерени в село Манастир, област Смолян – 74 л/ кв. м., сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.
В София количеството валежи средно е между 15 и 30 л/ кв. м – кв. Младост 19 л/ кв. Бояна 30 л./ кв. м, Банкя 14 л/ кв. м, Кокаляне 13 л/ кв. м. Най-голямо количество валежи за денонощието са измерени в село Манастир, област Смолян – 74 л/ кв. м., сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус. В София количеството валежи средно е между 15 и 30 л/ кв. м – кв. Младост 19 л/ кв. Бояна 30 л./ кв. м, Банкя 14 л/ кв. м, Кокаляне 13 л/ кв. м.

Най-много дъжд за денонощието е паднал в Смолянско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207881

Най-голямо количество валежи за денонощието са измерени в село Манастир, област Смолян – 74 л/ кв. м., сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.
В София количеството валежи средно е между 15 и 30 л/ кв. м – кв. Младост 19 л/ кв. Бояна 30 л./ кв. м, Банкя 14 л/ кв. м, Кокаляне 13 л/ кв. м. Най-голямо количество валежи за денонощието са измерени в село Манастир, област Смолян – 74 л/ кв. м., сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус. В София количеството валежи средно е между 15 и 30 л/ кв. м – кв. Младост 19 л/ кв. Бояна 30 л./ кв. м, Банкя 14 л/ кв. м, Кокаляне 13 л/ кв. м.

Италиански журналист: ЕС е виновен за Boeing 777

http://www.cross.bg/kobianchi-voiina-natzii-1422088.html

/КРОСС/ “Европейският съюз – това е истинското име на виновника за гражданската война в Украйна и за смъртта на всички 298 пътника на Malaysia Airlines. Именно ЕС носи главната отговорност за гибелта на мирните жители и военни, за всички загинали и всички, които ще загинат в сърцето на континента”, пише журналистът Марио Кобианчи в статията си в италианския ежеседмичник Panorama. Според Кобианчи, с подписването на договора за асоциация с ЕС, украинското правителство е провокирало избухването на гражданска война между руско- и украиноговорящото население на страната, които дотогава съжителстват в мир и съгласие. Журналистът обвини европейския империализъм в стремеж да налага мирогледа си на останалите нации. Европейските страни, според Кобианчи, не възнамеряват да уважат волята на рускоговорящата част на Украйна, което ще доведе до нарастване на конфликта. „Как в ЕС не се замислиха,че сътрудничеството със страна, намираща се в такъв деликатен баланс между две нации, може да доведе до гражданска война? Това е просто загадка”, недоумява журналистът. „Поздравявам ви, Брюксел, смъртта на 298 души ще лежи на вашата съвест”, пише в заключение Кобианчи.

Конят на английската кралица хванат с допинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207915

Състезателният кон Естимейт, който принадлежи на британската кралица Елизабет Втора, е дал положителна проба за морфин, съобщи Би Би Си.
Кралицата вече е информирана за случая, а според първоначалните резултати от изследванията, причината за положителната проба е в замърсен фураж, който е бил даван на животното. Състезателният кон Естимейт, който принадлежи на британската кралица Елизабет Втора, е дал положителна проба за морфин, съобщи Би Би Си. Кралицата вече е информирана за случая, а според първоначалните резултати от изследванията, причината за положителната проба е в замърсен фураж, който е бил даван на животното.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване