Оставката на Орешарски се очаква днес

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/ostavkata-na-oresharski-se-ochakva-dnes-6018024

Ако това се случи, тя следва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента в четвъртък

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/23/2348519_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Влизат в сила новите правила за кредитите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JCdDKeTRZjY/

Наказателната такса за предсрочно погасяване на ипотечен заем след първата година от тегленето отпада от днес. На 23-ти юли влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит, които бяха приети през април, пише КРОСС.

Годишният процент на разходите, който включва лихвата и всички такси по жилищни, потребителски и бързи кредити вече не може да надхвърля 5 пъти закононовата лихва. От днес няма да се събират никакви такси за усвояване и управление на кредита. Запазва се единствено таксата за кандидатстване за заем.

Банките могат да променят едностранно лихвите само, ако в договора е предвидена възможност за намаляване или увеличаване на разхода по кредита.

Забранява се използването на дребен шрифт в договорите. Тектовете трябва да са с еднакъв по размер, вид и формат шрифт.

При ипотечен кредит получателят има два варианта на договор. Ако заемът не може да бъде изплащан, банката се удовлетворява окончателно до размера на обезпечението. Втората възможност е както досега – кредитополучателят носи отговорност с цялото си имущество.

Борисов се ядоса: Ще оставя ГЕРБ в опозиция! Тогава да видим дали ще сте доволни

http://www.cross.bg/gerb-borisov-vidim-1422032.html

/КРОСС/Бойко Борисов се ядоса. Ще оставя ГЕРБ в опозиция, въпреки че има 119 депутати, да ви управляват пак БСП и ДПС, ако това искате! - заяви лидерът на ГЕРБ пред Нова тв. Той бе категоричен, че ГЕРБ ще се яви, както винаги, самостоятелно на предсрочните парламентарни избори. Аз споразумение с никого не подписвам.Ако ГЕРБ няма пълно мнозинство, ще остане в опозиция! Тогава да видим дали ще сте доволни! - повтори Борисов. Той бе категоричен, че абсолютно никой не може да влияе върху решенията в ГЕРБ. Те се взимат от мен и от моите заместници, уточни Борисов.  Лидерът на ГЕРБ недоволстваше, че му се пришиват коалиции и дружби с хора, с които няма такива. На въпрос възможно ли е управление заедно с реформаторите той попита: "Кои реформатори?" и след уточнение, че става въпрос за Реформаторския блок Борисов каза: Ами те не ни искат. При 119 депутати оставям ГЕРБ в опозиция. Кой да бъде премиер, ако спечелим изборите, Радан Кънев ли, попита той.

Изоставеният пред болница във Варна мъртвец бил издирван от полицията

http://pik.bg/изоставеният-пред-болница-във-варна-мъртвец-бил-издирван-от-полицията-news205588.html

Изоставеният пред болница във Варна мъртвец бил издирван от полицията

Изоставеният пред варненската болница "Св. Анна" мъж е бил издирван от полицията през 2009г, съобщават от ОД на МВР, цитирани от "Стандарт".

Припомняме, че 40-годишният мъж е бил убит от ток, а трупът му бил оставен от двама мъже с тъмносин микробус, които след това изчезнали от паркинга. 

Мъжът починал при инцидент, докато работел по отводняването на мазе на строителен обект. 

ОСТАВКА НЯМА ДА ИМА ДНЕС

http://noresharski.com/ostavka-niama-da-ima-dnes/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ostavka-niama-da-ima-dnes

От два независими източника NОresharski научи, че ОСТАВКАТА ще бъде подадена утре – 24 юли, четвъртък, след като това правителство подпише договора с “Уестингхаус” за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Веднага след това ще бъде депозирана и ОСТАВКАТА.

Екипът ни искрено се надява, всичко това да е грешка и да бъдем опровергани с ОСТАВКА в рамките на днешния ден. По информация на Дневник, обаче, които от своя страна цитират свои източници от БСП на днешното заседание и.д. правителството ще обсъжда именно този договор като допълнителна и необявена в дневния ред точка.

Според медийни публикации, се предвижда „Уестингхаус“ да получи 30% в смесената компания с българското държавно дружество „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“.

По информация на „Ройтерс“ стойността на реактора AP-1000 ще е около 5 млрд. долара.

The post ОСТАВКА НЯМА ДА ИМА ДНЕС appeared first on Noresharski.com.

ОСТАВКА НЯМА ДА ИМА ДНЕС

http://noresharski.com/ostavka-niama-da-ima-dnes/

От два независими източника NОresharski научи, че ОСТАВКАТА ще бъде подадена утре – 24 юли, четвъртък, след като това правителство подпише договора с “Уестингхаус” за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Веднага след това ще бъде депозирана и ОСТАВКАТА.

Екипът ни искрено се надява, всичко това да е грешка и да бъдем опровергани с ОСТАВКА в рамките на днешния ден. По информация на Дневник, обаче, които от своя страна цитират свои източници от БСП на днешното заседание и.д. правителството ще обсъжда именно този договор като допълнителна и необявена в дневния ред точка.

Според медийни публикации, се предвижда „Уестингхаус“ да получи 30% в смесената компания с българското държавно дружество „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“.

По информация на „Ройтерс“ стойността на реактора AP-1000 ще е около 5 млрд. долара.

Изоставеният пред болница във Варна мъртвец бил издирван от полицията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207394

Изоставеният пред варненската болница "Св. Анна" мъж е бил издирван от полицията през 2009г, съобщават от ОД на МВР, цитирани от "Стандарт".
40-годишният мъж е бил убит от ток, а трупът му бил оставен от двама мъже с тъмносин микробус, които след това изчезнали от паркинга. 
Мъжът починал при инцидент, Изоставеният пред варненската болница "Св. Анна" мъж е бил издирван от полицията през 2009г, съобщават от ОД на МВР, цитирани от "Стандарт". 40-годишният мъж е бил убит от ток, а трупът му бил оставен от двама мъже с тъмносин микробус, които след това изчезнали от паркинга.  Мъжът починал при инцидент,

Изоставеният пред варненска болница мъртвец бил издирван от полицията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207385

Изоставеният пред варненската болница Изоставеният пред варненската болница "Св. Анна" мъж е бил издирван от полицията през 2009г, съобщават от ОД на МВР, цитирани от "Стандарт". Припомняме, че 40-годишният мъж е бил убит от ток, а трупът му бил оставен от двама мъже с тъмносин микробус, които след това изчезнали от паркинга.  Мъжът починал при инцидент,

Жълт код днес във Варна заради гръмотевици и вероятност от градушки

http://www.moreto.net/novini.php?n=258863

Жълт код е обявен за днес, както за Варненска област, така и за цялата страна. Причината за обявения код за потенциална опасност е, че по-късно през деня на 23.07.2014г. и през нощта срещу 24.07.2014г. ще има краткотрайни интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

При 42,5 градуса раковите клетки умират

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207389

Методът на проф. Алексей Сувернев от гр. Новосибирск “Обща управляема хипертермия” се прилага вече и у нас. Д-р Асен Янчев от Варна усвоява техниката на водонагряване, която се развива от руския учен повече от 20 години. Проф. Сувернев е доктор на медицинските науки, директор на научния институт по хипертермия СибНИИГ в Новособириск и професор в Методът на проф. Алексей Сувернев от гр. Новосибирск “Обща управляема хипертермия” се прилага вече и у нас. Д-р Асен Янчев от Варна усвоява техниката на водонагряване, която се развива от руския учен повече от 20 години. Проф. Сувернев е доктор на медицинските науки, директор на научния институт по хипертермия СибНИИГ в Новособириск и професор в

Министър Терзиева: Надявам се в края на септември да бъдат пуснати средствата по първа и трета оси на Оперативна програма „Регионално развитие“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2lRF3YtsmXw/

„Надявам се в края на септември средствата по първа и трета оси на Оперативна програма „Регионално развитие“ да бъдат пуснати. В постоянен контакт сме с представителите на Европейската комисия и  целта, около която се обединихме е обща – да усвоим средствата по програмата навреме, като не допускаме нередности и имаме сигурна система за управление и контрол.

Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след проведената вчера поредна среща с генералния директор на ГД „Регионална и градска политика“ в ЕК Валтер Дефа.

В Брюксел министър Терзиева проведе отново разговори с Дефа във връзка с казуса с временно спрените плащания по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма“ по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Пред журналисти в белгийската столица регионалният министър съобщи, че плащанията към бенефициентите по проекти по оперативната програма не са спирани.

На срещата с Валтер Дефа регионалният министър още веднъж е представила българската позиция и предприетите от Управляващия орган действия по констатациите, визирани в писмото на ЕК в началото на месец юни. По време на разговора Терзиева е подчертала, че българската страна все още не е получила одитния доклад, така както е изискването, заложено в чл.91/1.а от Регламент 1083/2006. „Въпреки това вече сме подобрили процедурите и контролните листове, свързани с контрола при възлагането на обществените поръчки“, обясни министърът и беше категорична, че необходимите стъпки са предприети, остава самата процедура, свързана с връчването на одитния доклад, да бъде изпълнена.

„Получих уверение от г-н Дефа, че до няколко дни ще разполагаме с одитния доклад, за да се запознаем с конкретните констатации и да започне истинската процедура по доклада“, обясни още регионалният министър.

Терзиева съобщи, че директорът на ГД „Регионална и градска политика“  я е уверил, че към България няма по-различно отношение отколкото към всяка друга държава.

В хода на разговора Десислава Терзиева е предложила на Валтер Дефа следващата седмица да се направи техническа среща с одиторите, които ще обучават представителите на УО и бенефициентите, като се разпише точен график, какви действия ще предприеме Управляващият орган по извадките и времето на мисията на одитните органи, за да има яснота, кога ще приключат процедурите.

„С Европейската комисия мислим в една посока и работим в пълно партньорство и днешната среща е показателна в това отношение, което за мен, като министър е най-важното. Мой приоритет е да възстановим плащанията по програмата, дори и поетапно, като започнем с ос 3“, заключи министърът.

Срещата на Десислава Терзиева с директора на ГД „Регионална и градска политика“ Валтер Дефа е третата по ред техническа среща в Европейската комисия за ускоряване на процеса на възстановяване на плащанията по програмата.

В Брюксел министърът на регионалното развитие е провела и телефонен разговор с евро комисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Пред него Терзиева е поставила няколко основни въпроса – получаването на одитния доклад в най – кратки срокове; възможността за поетапно пускане на средствата по Оперативна програма „Регионално развитие“ и гарантиране за България на средствата по програмата след пускане на плащанията по първа и трета оси.

Микродиаманти в България имало край Чеперале

http://www.vesti.bg/novini/mikrodiamanti-v-bylgariia-imalo-kraj-cheperale-6018025

Диаманти в България са били открити, но не в родопското с. Светулка, а в района на Чепеларе. Това пише в. "Преса", като цитира трима учени - проф. Ангел Кунов, доц. Светослав Петрусенко и проф. Илия Балтов.

ГЕРБ ще влезе в парламента само за оставката на кабинета

http://www.cross.bg/borisov-gerb-parlamenta-1422030.html

/КРОСС/ГЕРБ ще влезе в парламента само за оставката на кабинета. Ако тройната коалиция - БСП, ДПС и „Атака" - си осигури кворума, с който си управляваха еднагодина, ще влезем в парламента за точка „Оставка на кабинетът „Орешщарски"". В противен случай - не. Това заяви пред Нова тв лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. БСП да не плачат, че ГЕРБ не били в залата. Те неморално, без никакво право, управляваха една година и доведоха държавата до катастрофа. Да си сърбат тази седмица всичката попара, която си надробиха за една година, допълни Борисов. Борисов разкритикува работата на правителството през годината му управление и обвини БСП, че през цялото време БСП е работило за съсипването на ГЕРБ. Това, което сега става в КТБ, трябваше да стане с ГЕРБ, каза Борисов. Надявам се г-н Василев да си дойде в България и да даде една пространна пресконференция, каза още Борисов. Най-важното е управителят и подуправителят на БНБ да бъдат отстранени. Прокуратура, НАП, БНБ и всички институции с цялата си мощност, след като влязоха, трябва да се произнесат. Едва сега БНБ започна да прави това, което трябваше да направи преди месец. И да не лъжат обществото. За да няма спекулации, ние бяхме на консултации, посочи лидерът на ГЕРБ по отношение на казуса с КТБ и БНБ.  Не сменихме Искров, за да демонстрираме, че има спокойствие в системата

ГЕРБ ще влезе в парламента само за оставката на кабинета

http://www.cross.bg/borisov-gerb-vasilev-1422030.html

/КРОСС/ГЕРБ ще влезе в парламента само за оставката на кабинета. Ако тройната коалиция - БС, ДПС и „Атака" - си осигури кворума, с който си управляваха еднагодина, ще влезем в парламента за точка „Оставка на кабинетът „Орешщарски"". В противен случай - не. Това заяви пред Нова тв лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов разкритикува работата на правителството през годината му управление и обвини БСП, че през цялото време БСП е работило за съсипването на ГЕРБ. Това, което сега става в КТБ, трябваше да стане с ГЕРБ, каза Борисов. Надявам се г-н Василев да си дойде в България и да даде една пространна пресконференция, каза още Борисов. Най-важното е управителят и подуправителят на БНБ да бъдат отстранени. Прокуратура, НАП, БНБ и всички институции с цялата си мощност, след като влязоха, трябва да се произнесат. Едва сега БНБ започна да прави това, което трябваше да направи преди месец. И да не лъжат обществото. За да няма спекулации, ние бяхме на консултации, посочи лидерът на ГЕРБ по отношение на казуса с КТБ и БНБ.  Не сменихме Искров, за да демонстрираме, че има спокойствие в системата. Дори и когато имаше проблеми, хората не са разбирали за тях, заради тишината в системата, която е необходима, разкри Борисов.  Ние не сме част от този процес, категоричен бе той. Според Борисов, безспорно е, че войната между Делян Пеевски и Цветан Василев "нажижи обстановката"

Третирали обвиняемите за КТБ с методи от ‘70-те г.

http://frognews.bg/news_73489/

Защо обвинените за източването на КТБ са невинни, обясни по НТВ Христо Ботев, адвокат на зам.-главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева-Кючукова. Тя е една от задържаните, и оставените вчера в ареста, за изчезването на 206 млн. от касата на поставената под надзор финансова институция.

САЩ видяха нарушения и на "Дойче банк"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243867_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%94%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%22

 Финансовите власти в Ню Йорк видяха в работата на една от най-големите световни финансови институции – германската "Дойче банк" (Deutsche Bank AG) поредица нарушения при работата й в САЩ. Това се казва в статия, публикувана във вторник на сайта на американския вестник "Уолстрийт джърнъл".
Изданието се е сдобило с писмо от името на Даниел Мучи – вицепрезидент на Федералната резервна система в Ню Йорк, която изпълнява ролята на централна банка. 
В писмото, адресирано до управата на "Дойче банк", се казва, че финансовата институция е представяла финансова отчетност, в която е имало и неточни и съмнителни данни. Освен това финансовите власти в Ню Йорк обвиняват германската банка в некачествен одит. Особено е подчертано, че банката така и не е отстранила недостатъците, които са й били посочвани по-рано. Посланието е с дата декември 2013 г., но за него става известно едва сега.
Аналитиците отбелязват, че през последните месеци властите в САЩ са започнали да се отнасят към работещите в страната големи банки значително по-твърдо и да ги наказват по-сурово заради нарушения.
В началото на юли регулаторния орган принуди френската "БНП Париба" (BNP Paribas) да плати 8,83 милиарда долара за извършване на международни сделки, противоречащи на американски санкции спрямо Куба и Иран. Втората по големина в Швейцария банка "Креди Сюис" (Credit Suisse) през май бе призната за виновна, че е помагала на американски вложители да избегнат плащането на данъци и трябва да плати глоба 2,8 милиарда долара.
Дали "Дойче банк" е заплашена от глоба и каква може да бъде тя, засега не се съобщава.

Можем ли да отслабнем, докато спим?

http://interest.actualno.com/Mojem-li-da-otslabnem-dokato-spim--news_40986.html

Възможно е, стига да си лягаме в студени помещения, тъй като тялото изгаря допълнителни мазнини, за да се стопли, пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на последно американско проучване.Ек...

3,5 млн. туристи са посетили Гърция до май

http://balkani.actualno.com/35-mln-turisti-sa-posetili-Gyrcija-do-maj--news_40978.html

Броят на чуждестранните туристи в Гърция за периода януари - май 2014 г. се е увеличил със 17%, достигайки 3,5 милиона души, предаде БГНЕС. Приходите от туризъм са нараснали с 10,6% в сравнение със с...

Ердоган: Не говоря с Обама

http://asia.actualno.com/Erdogan-Ne-govorja-s-Obama--news_40982.html

Турският министър-председател Тайп Реджеп Ердоган призна, че през последните месеци няма директна комуникация с американския президент Барак Обама, предаде БГНЕС. "Преди време аз се обаждах ди...

Пълна мъгла около оставката на кабинета

http://izbori2014.actualno.com/Pylna-mygla-okolo-ostavkata-na-kabineta-news_40981.html

Министрите от правителството не знаят кога точно премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставката на кабинета. Министърът на отбраната Ангел Найденов предположи, че това ще се случи най-късно до края н...

УЕФА глобява нередовен ЦСКА със 100 000 франка

http://bgfootball.actualno.com/UEFA-globjava-neredoven-CSKA-sys-100-000-franka-news_40983.html

УЕФА най-вероятно ще глоби ЦСКА за поредните нередности в клуба, пише "България Днес". Както е известно, "червените" са следени изкъсо от европейската футболна централа и са постав...

Преглед на печата, сряда, 23 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-23-юли_l.a_i.557653_at.1.html

СТАНДАРТ: Пороите съсипаха 4000 декара жито 4517 дка са пропадналите на 100% площи с пшеница в Добричка област, сочи справка на земеделската...

Нови цени на музеите в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dwfGVvI-WBg/

Исторически музей – Поморие, Куполната гробница и Музеят на солта вече работят с нови цени:
Билетът за възрастни е на стойност 3 лв., а за учащи и пенсионери – 2 лв. Предвидени са и много намаления при групови посещения на един музеен обект( над 15 души) и пакетни цени за неорганизирани и организирани посещения на няколко исторически обекта. За посещения на групи над 14 души може да се възползвате и от услугата- осигурен транспорт и включена беседа.
За повече подробности може да се обадите на:
0596/2 20 38- ИМ -Поморие
0596/ 2 53 44- Музей на солта
0882 4201 02- Куполна гробница

Информационното бюро на ЕП в България представя българските евродепутати

http://www.moreto.net/novini.php?n=258858

На 28 юли от 11 часа Информационното бюро на ЕП в България организира представяне на българските членове на Европейския парламент пред българските граждани и пред медиите в Дома на Европа в София на ул. „Георги С. Раковски“ 124. Събитието ще бъде предавано на живо в интернет.

Адвокатът на заместничката на главния счетоводител на КТБ категоричен: Тя не е виновна

http://pik.bg/адвокатът-на-заместничката-на-главния-счетоводител-на-ктб-категоричен-тя-не-е-виновна-news205585.html

Адвокатът на заместничката на главния счетоводител на КТБ категоричен: Тя не е виновна

Адвокатът на заместничката на главния счетоводител на КТБ Боряна Кючукова – Христо Ботев, заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия, че няма как тя физически да е извършила това, в което е обвинена.

По думите му, ако това е истина, е трябвало по 333 хил. лв. да са изнасяни всеки един работен ден. Ботев не знае защо клиентката му е обвиняема и поясни, че отговорът на въпроса трябва да се даде от прокуратурата.

Той съобщи, че клиентката му наистина е притискана от Следствието да си признае. Върху нея, по думите му, са използвани методи, характерни за 70 – те години на миналия век.


Борисов: Ще оставя ГЕРБ в опозиция, да управляват БСП и ДПС

http://frognews.bg/news_73482/

Ще оставя ГЕРБ в опозиция, за да управляват БСП и ДПС, зарече се Борисов, уточнявайки, че това ще стане при положение, че ГЕРБ нямат мнозинство. При 119 депутати оставям ГЕРБ в опозиция. Кой да бъде премиер, ако спечелим изборите, Радан Кънев ли, попита той.

Кражба на плажа до Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/t6sEvwbNOGc/

Руски турист, отседнал в Свети Влас, подал оплакване в полицията, че от багажника на лекия му автомобил е извършена кражба по неустановен начин на мобилен телефон «Айфон 5 S», сумата от 400 евро и 200 лева. Автомобилът е бил паркиран на плажа в близост до Ахелой. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Силен дъжд над София, жълт код в цялата страна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207377

Силен дъжд вали над София тази сутрин. 
Жълт код за опасност от обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за днес в цялата страна, съобщават на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Във всички 28 области по-късно през деня и през нощта срещу 24 юли ще има краткотрайни интензивни валежи, Силен дъжд вали над София тази сутрин.  Жълт код за опасност от обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за днес в цялата страна, съобщават на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Във всички 28 области по-късно през деня и през нощта срещу 24 юли ще има краткотрайни интензивни валежи,

Силен дъжд над София, жълт код в цялата страна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207380

Силен дъжд вали над София тази сутрин. 
Жълт код за опасност от обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за днес в цялата страна, съобщават на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Във всички 28 области по-късно през деня и през нощта срещу 24 юли ще има краткотрайни интензивни валежи, Силен дъжд вали над София тази сутрин.  Жълт код за опасност от обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за днес в цялата страна, съобщават на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Във всички 28 области по-късно през деня и през нощта срещу 24 юли ще има краткотрайни интензивни валежи,

Мишо Миков абсолютен фаворит за БСП, Драго Стойнев е втори, а Мая Манолова - трета, според залози

http://pik.bg/мишо-миков-абсолютен-фаворит-за-бсп-драго-стойнев-е-втори-а-мая-манолова---трета-според-за-news205582.html

Мишо Миков абсолютен фаворит за БСП, Драго Стойнев е втори, а Мая Манолова - трета, според залози

Председателят на Народното събрание Михаил Миков е фаворит за наследник на Сергей Станишев в БСП.

Това поне сочат коефициентите на българския букмейкър "Евробет". Според тях всеки заложен лев в полза на Миков ще се връща като печалба след умножаване по 1.3.

Челната тройка допълват Драгомир Стойнев с коефициент 2 и Мая Манолова, за която е определена ставка 3. Извън почетната стълбичка остават Корнелия Нинова - 3.75, военният министър Ангел Найденов - 5, председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов - 7 и червеният евродепутат Илияна Йотова - 10.

Победителят в надпреварата за върховния пост на "Позитано" 20 ще стане ясен на конгреса на БСП в неделя.

Nvidia пуска на пазара геймърски таблет (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/23/2348467_nvidia_puska_na_pazara_geimurski_tablet_video/?ref=rss


Nvidia се завръща на пазара на мобилни устройства с нов таблет, който е насочен към почитателите на видео игрите. Shield Tablet разчита на Android за своя операционна система, но хардуерът му поддържа повечето от технологиите, които са налични и в GeForce видео картите на компанията.

Хардуерната платформа е Tegra K1 с архитектура Kepler. Това означава, че тя има съвместимост с OpenGL 4.4, DirectX 12, Tesselation и други технологии, които са широко използвани от видеоигрите. Диспелят...

И днес с чадър

http://www.cross.bg/bulgariya-iztochna-valezhi-1422029.html

/КРОСС/И днес времето ще остане необичайно за юли.  Жълт код е обявен за 23 юли в цялата страна заради гръмотевични бури и интензивни валежи, съобщиха от НИМХ. На много места в Западна и Централна България, а по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък и в Източна ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са от 24-25° в западните райони до 31-32° в Източна България. За София около 24°. Столичната община е в контакт с всички служби, за да може да се реагира адекватно при необходимост и усложнена метеорологична обстановка на територията на София, заяви пред Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова. „В разговор с всички служби, включително и с директора на Изпълнителна агенция за борба с градушките, който ме информира, че няма техническа възможност за въздействие в посоката, от която се очакват съответните облаци. Екипите на Столична община, на столичната пожарна, са на терен, както и са мобилизирани, както и миналият път всички фирми, които имат отношение към инфраструктурата, така че ако се наложи да се реагира при криза", допълни Фандъкова. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, но по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък на места там ще превали и прегърми. Вятърът ще е от изток, след обяд до умерен

И днес с чадър

http://www.cross.bg/valezhi-denya-iztochna-1422029.html

/КРОСС/И днес времето ще остане необичайно за юли.  Жълт код е обявен за 23 юли в цялата страна заради гръмотевични бури и интензивни валежи, съобщиха от НИМХ. На много места в Западна и Централна България, а по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък и в Източна ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са от 24-25° в западните райони до 31-32° в Източна България. За София около 24°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, но по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък на места там ще превали и прегърми. Вятърът ще е от изток, след обяд до умерен. Максимални температури 26°-29°, а температурата на морската вода е 24°на север и 26° на юг. Вълнението на морето сутринта ще е 1 бал, но през деня ще се усили до 3 бала. Над планините ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Вятърът ще е от югоизток - до умерен. Максимална температура на 1200 метра около 19°, на 2000 метра - около 12°.

Само в "24 часа": В БСП искат тайно гласуване за шеф, Сергей май е за, Дъбов –против

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207128

Червените делегати да гласуват тайно като при национални избори – в тъмна стаичка и в урни пред комисия, са поискали членове на Изпълнителното бюро на БСП във вторник. Аргументът бил, че големият брой кандидати да наследят Сергей Станишев щял да обърка хората и да се окаже, че няма да се стигне до избор. Червените делегати да гласуват тайно като при национални избори – в тъмна стаичка и в урни пред комисия, са поискали членове на Изпълнителното бюро на БСП във вторник. Аргументът бил, че големият брой кандидати да наследят Сергей Станишев щял да обърка хората и да се окаже, че няма да се стигне до избор.

Доайенът на пернишката фотография Костадин Михов говори за живота, фотографията и Перник пред ZaPernik.com - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/doaienut-na-pernishkata-fotografiya-kostadin-mihov-govori-za-jivota-fotografiyata_33205/

Доайенът в пернишката фотография Костадин Михов подготвя уникална изложба, която не е правена досега, предаде човек на ZaPernik.com.

От началото на 2013 година фотографът подбира снимки от богатия си архив. В по - късен етап той и неговия ученик и приятел професор Емил Попов ще подберат най - добрите снимки за изложбата, която ще включи фотоси предимно на деца. Уникалното в изложбата е, че част от снимките, които ще бъдат включени са на повече от 40 години. Децата...

Продължава

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206883


Бистра Георгиева, главен редактор на в. “Банкеръ”.
Данчо Лазаров, президент на Българската федерация по волейбол, 71 г.
Евгения Петкова, завеждащ Справочно-информационен отдел на в. “Труд”.


Живко Колев, поет, продуцент, режисьор, 60 г.
Любомир Стоичков, бизнесмен, 62 Бистра Георгиева, главен редактор на в. “Банкеръ”. Данчо Лазаров, президент на Българската федерация по волейбол, 71 г. Евгения Петкова, завеждащ Справочно-информационен отдел на в. “Труд”. Живко Колев, поет, продуцент, режисьор, 60 г. Любомир Стоичков, бизнесмен, 62

Жълт код за валежи обхваща цялата страна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/23/2348680_jult_kod_za_valeji_obhvashta_cialata_strana/?ref=rss


Предупреждението "жълт код" заради гръмотевични бури и интензивни валежи е обявено днес за цялата страна,  сочи справка на "Фокус" в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Във всички области на страната ще има краткотрайни интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия за градушки.

Жълтият код означава, че прогнозираните природни явления са с потенциална опасност, това е най-слабата степен на...

В Холандия е ден на траур заради загиналите в катастрофата на малайзийския боинг

http://www.cross.bg/ykraiina-ryute-zaginalite-1422028.html

/КРОСС/Холандското правителство обяви ден на национален траур. В страната по-късно днес се очаква да пристигнат първите тленни останки на загиналите в катастрофата на малайзийския боинг над Източна Украйна, предадоха осведомителните агенции. Следобед в Айндховен с два самолета ще бъдат докарани първите тела на жертви от катастрофата, в която загинаха всичките 298 души на борда, от които 193-ма са холандци. Останките ще бъдат веднага откарани във военната база Хилверсум, където ще започне работата по идентифицирането им. На траурната церемония в Айндховен ще присъстват крал Вилем-Александър и неговата съпруга кралица Максима, премиерът Марк Рюте, високопоставени представители на други държави, чиито граждани са се намирали на борда на боинга и близки на загиналите, предаде ИТАР-ТАСС. Кацането на самолетите с телата на жертви ще бъде почетено с минута мълчание в цялата страна. Записите от черните кутии на самолета ще бъдат анализирани във Великобритания. След телефонен разговор президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Холандия Марк Рюте са се съгласили, че Русия трябва да плати по-висока цена, ако продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, съобщиха от Белия дом. Обама и Рюте разговаряха по телефона, след като външните министри от Евросъюза одобриха разширение на списъка на руски лица със замразени авоари

Влизат в сила новите правила за кредитите

http://www.cross.bg/kredit-vuzmozhnost-shrift-1422027.html

/КРОСС/Наказателната такса за предсрочно погасяване на ипотечен заем след първата година от тегленето отпада от днес. На 23-ти юли влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит, които бяха приети през април. Годишният процент на разходите, който включва лихвата и всички такси по жилищни, потребителски и бързи кредити вече не може да надхвърля 5 пъти закононовата лихва. От днес няма да се събират никакви такси за усвояване и управление на кредита. Запазва се единствено таксата за кандидатстване за заем. Банките могат да променят едностранно лихвите само, ако в договора е предвидена възможност за намаляване или увеличаване на разхода по кредита. Забранява се използването на дребен шрифт в договорите. Тектовете трябва да са с еднакъв по размер, вид и формат шрифт. При ипотечен кредит получателят има два варианта на договор. Ако заемът не може да бъде изплащан, банката се удовлетворява окончателно до размера на обезпечението. Втората възможност е както досега - кредитополучателят носи отговорност с цялото си имущество.  

В очакване на оставка

http://frognews.bg/news_73481/

Очаква се днес кабинетът „Орешарски” да подаде оставка след редовното заседание на Министерския съвет. Ако това се случи, тя следва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента в четвъртък или петък.

Варна отбелязва 72 години от разстрела на Н. Вапцаров

http://www.moreto.net/novini.php?n=258862

Днес се навършват 72 години от разстрела на патрона на Висшето военноморско училище, големият български поет Никола Йонков Вапцаров. На този ден ръководството организира тържествено полагане на венци на паметника в района на ВВМУ ”Н.

На последното си заседание кабинетът дава пари на редица ведомства

http://www.cross.bg/leva-hilyadi-reditza-1422026.html

/КРОСС/Правителството планира да отпусне на днешното си заседание допълнителни средства за редица ведомства. Близо 6 милиона лева са предвидени за Минитерството на финансите. 4,5 милиона лева са за повишаване събираемостта на приходите в бюджета и над 1 милион и 300 хиляди за подръжка на информационните системи. 800 хиляди лева допълнително е поискал министърът на земеделието за справяне с огнищата на болеста син език при преживните животни в 11 области на страната. Пари ще получат социалното министерство и БАН - за оборудване и софтуер. Допълнително средства за тази година са поискали и Агенцията за ядрено регулиране, Комисията за отнемане на незаконо придобито имущество и тази за защита от дискириманция. Допълнителни средства правителството ще предостави и на Националната разузнавателна служба. Националната служба за охрана ще получи 180 хиляди лева, за да стопанисва отново резиденция Кричим до края на годината. В края на мандата на кабинета Борисов резиденцията беше прехвърлена към Министерството на финансите. На редица общини правитеството ще предостави управлението или собствеността на имоти държавна собственост.  

Влизат в сила новите правила за кредитите

http://econ.bg/Новини/Влизат-в-сила-новите-правила-за-кредитите_l.a_i.557652_at.1.html

Отпада наказателната такса за предсрочно погасяване на ипотечен заем след първата година от тегленето. От днес (23 юли) влизат в сила приетите през...

Пред провал е първото заседание на НС за тази седмица

http://www.cross.bg/zakona-gerb-ostavkata-1422025.html

/КРОСС/Днешното заседание на Народното събрание е под въпрос. След като вчера консултациите при председателя на парламента Михаил Миковсе провалиха, заради отсъствието на ГЕРБ и "Атака", стана ясно, че кворумът на днешното първо заседание от седмицата вероятно ще бъде провален за пореден път. Условията на ГЕРБ да влязат в пленарната зала са гласуването на оставката на кабинета и когато премиерът Пламен Орешарски внесе обсъждането на актуализацията на бюджета на Здравната каса и то с параметри в реалния размер, а не само с 225 милиона лева. От БСП и ДПС потвърдиха, че оставката на кабинета ще бъде гласувана още през тази седмица. Има вероятност още днес, след заседанието на правителството премиерът да депозира оставката си в парламента, коментира председателят на групата на левицата Атанас Мерджанов. И БСП, и ДПС са готови да влязат днес в пленарната зала, но без ГЕРБ не могат да осигурят необходимия кворум от 121 -един депутати, за да има заседание. Тази седмица ще подложи на изпитание готовността на ГЕРБ за постигане на консенсус с БСП и ДПС, след като вчера управителят на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка, ако парламентът постигне съгласие за избор на нов управител до неговото разпускане на 6 август. ГЕРБ настояват за оставката на Искров заради ситуацията с Корпоративна търговска банка.Парламентът ще обсъжда на първо четене промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 г

Влизат в сила новите правила за кредитите

http://econ.bg/Новини/Влизат-в-сила-новите-правила-за-кредит_l.a_i.557652_at.1.html

Отпада наказателната такса за предсрочно погасяване на ипотечен заем след първата година от тегленето. От днес (23 юли) влизат в сила приетите през...

Пред провал е първото заседание на НС за тази седмица

http://www.cross.bg/gerb-ostavkata-zasedanie-1422025.html

/КРОСС/Днешното заседание на Народното събрание е под въпрос. След като вчера консултациите при председателя на парламента Михаил Миковсе провалиха, заради отсъствието на ГЕРБ и "Атака", стана ясно, че кворумът на днешното първо заседание от седмицата вероятно ще бъде провален за пореден път. Условията на ГЕРБ да влязат в пленарната зала са гласуването на оставката на кабинета и когато премиерът Пламен Орешарски внесе обсъждането на актуализацията на бюджета на Здравната каса и то с параметри в реалния размер, а не само с 225 милиона лева. От БСП и ДПС потвърдиха, че оставката на кабинета ще бъде гласувана още през тази седмица. Има вероятност още днес, след заседанието на правителството премиерът да депозира оставката си в парламента, коментира председателят на групата на левицата Атанас Мерджанов. И БСП, и ДПС са готови да влязат днес в пленарната зала, но без ГЕРБ не могат да осигурят необходимия кворум от 121 -един депутати, за да има заседание. Тази седмица ще подложи на изпитание готовността на ГЕРБ за постигане на консенсус с БСП и ДПС, след като вчера управителят на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка, ако парламентът постигне съгласие за избор на нов управител до неговото разпускане на 6 август. ГЕРБ настояват за оставката на Искров заради ситуацията с Корпоративна търговска банка.  

САЩ: Полет MH17 е свален по погрешка

http://frognews.bg/news_73480/

Представители на американското разузнаване заявиха, че про-руски бунтовници са свалили полет МH 17 по погрешка.Не е открита пряка връзка с Русия, добавиха те.

Учените разбраха защо децата учат по-лесно чужди езици

http://actualno.actualno.com/Uchenite-razbraha-zashto-decata-uchat-po-lesno-chujdi-ezici--news_40972.html

Известен е фактът, че децата по-лесно запомнят чужди езици, отколкото възрастните. Ако и вие сте във втората група, вероятно сами сте се убедили в истинността на това твърдение. Но защо е така? Ученит...

Джаз емоции превземат отново морския Лозенец в началото на август

http://scene.actualno.com/Djaz-emocii-prevzemat-otnovo-morskija-Lozenec-v-nachaloto-na-avgust-news_40971.html

За трета поредна година крайморското курортно селище Лозенец  ще бъде домакин на джаз вибрации с двудневния фестивал Jazz Time, който ще се проведе на 1 и 2 август, организиран от Община Лозе...

Защо Владимир Зографски обмисля да се състезава за друга страна

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/23/2348309_zashto_vladimir_zografski_obmislia_da_se_sustezava_za/?ref=rss

Само преди половин година Владимир Зографски беше една от малкото надежди за добро представяне на зимните олимпийски игри в Сочи. Днес кариерата му в един традиционно загърбен в България спорт е пред провал.

В момент, когато всички асове в ски скоковете тренират активно за зимния и се готвят за първите участия в лятната Гран при, българинът е на кръстопът. Той трябва да избере дали да продължи проблемното си сътрудничество с Българската федерация по ски (БФСки), да избере да се...

За Швейк - паметник, за наш Емил - пандиз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206821

Кюстендилското циганче Емил цели 14 години съвършено симулирало лудост. Майсторското му превъплъщение било възнаградено от социалните служби с помощи поради "олигофрения". Самородният талант не е чувал за добрия войник Йозеф Швейк, но уверено следвал стъпките на прославения герой. От позицията на идиот си обезпечил оцеляването, а в битността си на

Кошмар! Сръбски облак пак носи градушка

http://pik.bg/кошмар-сръбски-облак-пак-носи-градушка-news205564.html

Кошмар! Сръбски облак пак носи градушка

Сръбски облак пак носи градушка. Очаква се ледените бури да преминат над страната ни днес привечер, пише "Стандарт".

Те ще са съчетани и с проливни дъждове с гръмотевици. За това във всички 28 области на страната е обявен жълт код. Градушки се очакваше да има и вчера, но те не паднаха. За сметка на това се изляха проливни дъждове в Плодвивско.

Силният дъжд наводни улици, мазета и цехове в Асеновград. Пострадали хора няма. Според специалистите градушките не са паднали, защото фронтът се движи бавно. Хората обаче започнаха да завиват колите си с платнища или да ги карат на закрити паркинги. От МВР пък дадоха съвети за безопасно поведение в случай на наводнение и ледени бури. Подаването на сигнал на тел. 112 е сред първите неща, които трябва да направите.

При наводнение, ако се намирате у дома, трябва незабавно да изключите газта и електричеството и да поставите на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Когато не сте в състояние да напуснете сградата, е добре да се преместите на най-горните етажи или на покрива.

При пътуване с кола е препоръчително да се спре на възможно най-високото и безопасно място и да се изчака спадането на нивото на водата. Не е зле да си имаме и чанта за спешни случаи, в която да има фенерче, ножовка, и дори съдийска свирка, съветват ескпертите от МВР.


Посъветваха японците да пият вода през целия ден

http://www.vesti.bg/novini/posyvetvaha-iaponcite-da-piiat-voda-prez-celiia-den-6018023

Властите в централните части на Япония обявиха официално, че е настъпило "истинското лято".

Преглед на печата - 23 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258859

„24 часа": Служебният кабинет съставен от бивши министри и депутати Според одита около 300 млн. лв. кредити, отпуснати от КТБ, са редовни - предоставени са на фирми, които не са учредени преди получаването му, имат реален бизнес, редовно правят вноски.

Първите тестове с автономен камион на "Мерцедес" приключиха успешно (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/07/23/2348546_purvite_testove_s_avtonomen_kamion_na_mercedes/?ref=rss


Товарният автомобил на бъдещето с автономно управление е една крачка по-близо, след като от "Мерцедес" направиха първите успешни тестове с подобен камион. Той е оборудван с интелигентната асистираща система Highway Pilot, която позволява напълно самостоятелно управление при движение по магистрала със скорост до 85 км/ч .

Как работи системата беше демонстрирано на участък от автомагистрала A14 близо до Магдебург  в напълно реални пътни ситуации. Новият "прозорлив" темпомат Predictive...

Столичната община ще се презастрахова със заем, за да има нови автобуси

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/07/23/2348475_stolichnata_obshtina_shte_se_prezastrahova_sus_zaem_za/?ref=rss


Столичната община се подготвя да изтегли заем до 40 млн. евро от Европейската инвестиционна банка за градския транспорт, с който да се презастрахова за вариант, при който плащанията по европейската оперативна програма "Околна среда" не се възстановят.

Зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов е внесъл доклад за даване на мандат кметът Йорданка Фандъкова да започне преговори с банката. Предложението ще бъде разгледано на заседанието на общинския съвет в четвъртък.

Има...

Първите тестове с автономен камион приключиха успешно (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/07/23/2348546_purvite_testove_s_avtonomen_kamion_prikljuchiha/?ref=rss


Товарният автомобил на бъдещето с автономно управление е една крачка по-близо, след като от "Мерцедес" направиха първите успешни тестове с подобен камион. Той е оборудван с интелигентната асистираща система Highway Pilot, която позволява напълно самостоятелно управление при движение по магистрала със скорост до 85 км/ч .

Как работи системата беше демонстрирано на участък от автомагистрала A14 близо до Магдебург  в напълно реални пътни ситуации. Новият "прозорлив" темпомат Predictive...

Ден на траур в Холандия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207365

Днес е ден на национален траур в Холандия. Очаква се по-късно през деня да пристигнат първите тленни останки на загиналите в катастрофата на MH17 над Източна Украйна. 193-ма от всичките 298 души на борда са холандци.
Останките ще бъдат откарани във военна база, където ще започне работата по идентифицирането им. Днес е ден на национален траур в Холандия. Очаква се по-късно през деня да пристигнат първите тленни останки на загиналите в катастрофата на MH17 над Източна Украйна. 193-ма от всичките 298 души на борда са холандци. Останките ще бъдат откарани във военна база, където ще започне работата по идентифицирането им.

Оставка?

http://www.cross.bg/ostavka-izbori-konsyltatzii-1422024.html

/КРОСС/Очаква се днес кабинетът „Орешарски" да подаде оставка след редовното заседание на Министерския съвет. Ако това се случи, тя следва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента в четвъртък или в петък.  Кабинетът много отдавна е готов да си подаде оставката, посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти днес преди началото на заседанието на МС. Единственото, което спира оставката е необходимостта всички процеси след това да бъдат управлявани и да гарантират стабилността и на управлението, и на нормалното провеждане на изборите, обясни той.  Оставката така или иначе е декларирана и ще стане факт. Йовчев напочни, че на консултативния съвет при президента бяха постигнати договорености между политическите сили и министър-председателя ги спазва. Ако оставката бъде депозирана, това ще съвпадне с първата годишнина от нощта на белия автобус. На 23-ти юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Напрежението беше провокирано от решение на МВР народните представители да бъдат изведени с бял автобус. По повод една година от така наречената „Нощ на белия автобус" недоволни граждани ще се съберат в 17:30 часа на площад „Независимост", до фонтаните пред президентството. През цялата година кабинетът работи под натиска за оставка от различни страни

Оставка?

http://www.cross.bg/ostavka-izbori-pravitelstvoto-1422024.html

/КРОСС/Очаква се днес кабинетът „Орешарски" да подаде оставка след редовното заседание на Министерския съвет. Ако това се случи, тя следва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента в четвъртък или в петък.  Ако оставката бъде депозирана, това ще съвпадне с първата годишнина от нощта на белия автобус. На 23-ти юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Напрежението беше провокирано от решение на МВР народните представители да бъдат изведени с бял автобус. По повод една година от така наречената „Нощ на белия автобус" недоволни граждани ще се съберат в 17:30 часа на площад „Независимост", до фонтаните пред президентството. През цялата година кабинетът работи под натиска за оставка от различни страни. Началото бе на 14 юни 2013 година, когато по предложение на премиера, парламентът избира депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това предизвиква многохилядни протести в страната. За оставка настояваха и от опозицията - ГЕРБ и извънпарламентарно представени политически партии. Кабинетът преодоля няколко вота на недоверие, внесени от хората на Борисов.  Настъпи обаче парламентарна криза, която доведе отново до говорене за оттегляне на правителството, но този път от страна на подкрепящото го ДПС

Министрите се събират, очаква се оставката на правителството

http://pik.bg/министрите-се-събират-очаква-се-оставката-на-правителството-news205545.html

Министрите се събират, очаква се оставката на правителството

Очаква се правителството да подаде оставка на редовното заседание на Министерския съвет днес. Ако това се случи, тя трябва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента в четвъртък или в петък.

Правителството ще обсъди и новата методика за определяне на таксата за смет, допълнително финансиране за Българската академия на науките, а също и позицията на България за днешното заседание на министрите в Брюксел, съобщава БНТ. Възможно е по време на дискусиите да бъде обсъдена и номинацията на българския еврокомисар.

Ако оставката бъде депозирана днес, това ще съвпадне с първата годишнина от нощта на белия автобус, информира Нова телевизия.

На 23 юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Напрежението беше провокирано от решение на МВР народните представители да бъдат изведени с бял автобус.

Днес по повод една година от белия автобус, недоволни граждани ще се съберат в 17:30 часа на площад „Независимост“ до фонтаните пред президентството.

Най-важното от Варна във вчерашния 22 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258826

Организацията на маратона Галата – Варна върви с пълна сила С пълна сила върви организацията на плувния маратон Галата – Варна, научи Moreto.net. 74-ото издание на най-старата плувна проява у нас е на 3 август. На работно заседание на организационния комитет стана ясно, че всички задачи по ресори вървят в график до момента, няма изоставане в подготовката.

Ден на траур в Холандия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207363

Днес е ден на национален траур в Холандия. Очаква се по-късно през деня да пристигнат първите тленни останки на загиналите в катастрофата на MH17 над Източна Украйна. 193-ма от всичките 298 души на борда са холандци.
Останките ще бъдат откарани във военна база, където ще започне работата по идентифицирането им. Днес е ден на национален траур в Холандия. Очаква се по-късно през деня да пристигнат първите тленни останки на загиналите в катастрофата на MH17 над Източна Украйна. 193-ма от всичките 298 души на борда са холандци. Останките ще бъдат откарани във военна база, където ще започне работата по идентифицирането им.

Кремена Сокерова оживява с картините си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206593

Днес, 23 юли, от 18 ч в галерия “Академия” с помощта на НХА се открива ретроспективна изложба на Кремена Пенчева-Сокерова. Измина година и половина, след като тя ни напусна едва на 35 г. Експозицията включва част от страхотните неща, които тя създаде в областта на илюстрацията, графичното оформление, живописта и сценографията за куклен театър.

К Днес, 23 юли, от 18 ч в галерия “Академия” с помощта на НХА се открива ретроспективна изложба на Кремена Пенчева-Сокерова. Измина година и половина, след като тя ни напусна едва на 35 г. Експозицията включва част от страхотните неща, които тя създаде в областта на илюстрацията, графичното оформление, живописта и сценографията за куклен театър. К

Новото Volvo XC90 ще е един от най-сигурните автомобили

http://cars.actualno.com/Novoto-Volvo-XC90-shte-e-edin-ot-naj-sigurnite-avtomobili-news_40963.html

Новото Volvo XC90 ще е натъпкан с всевъзможни високотехнологични системи за безопасност. Новият 7-местен премиум SUV XC90 ще се предлага стандартно с две напълно нови за света технологии за безопаснос...

Батман навършва 75 години днес

http://cinema.actualno.com/Batman-navyrshva-75-godini-dnes-news_40967.html

Американският супергерой Батман ще отпразнува днес 75-ата си годишнина в прекрасна форма, предаде Франс прес. Той е обожаван от безбройните си фенове и е в очакване на много нови приключения, филми и ...

Психично болен рани тежко полицай в Разградско

http://crime.actualno.com/Psihichno-bolen-rani-tejko-policaj-v-Razgradsko-news_40969.html

Полицай е бил тежко ранен при изпълнение на служебния си дълг. Вчера към 19.50 часа екип от двама полицаи бил повикан, за да окаже помощ за извеждането и настаняването в медицинско заведение на 44-...

Бебето на Златка ще се казва Мирослав

http://www.bnews.bg/article-111740

Златка Димитрова разкри името на бъдещия си син. Момченцето ще се казва Мирослав и ще е зодия Скорпион.

Днес отново ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, максималните температури ще са от 24-32°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243866_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8+%D1%8

  Днес отново на много места в Западна и Централна България, а по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък и в Източна ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са от 24-25° в западните райони до 31-32° в Източна България. За София около 24°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус”дежурният синоптик Георги Цеков.
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, но по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък на места там ще превали и прегърми. Вятърът ще е от изток, след обяд до умерен. Максимални температури 26°-29°, а температурата на морската вода е 24°на север и 26° на юг. Вълнението на морето сутринта ще е 1 бал, но през деня ще се усили до 3 бала.
Над планините ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Вятърът ще е от югоизток - до умерен. Максимална температура на 1200 метра около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Марк Фабер: Пазарите в Китай и Хонконг предлагат атрактивна доходност

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cc63855/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Cmark0Efaber0Epazarite0Ev0Ekitai0Ei0Ehonkong0Epredlagat0Eatraktivna0Edohodnost0H1766920C/story01.htm

Популярният с мрачните си прогнози инвеститор харесва компаниите от селскостопанския сектор и препоръчва инвестиции в ценни метали


Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207359

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Изненада! И бивш член на БСП в рулетката за служебен премиер! Вижте кой!

http://pik.bg/изненада-и-бивш-член-на-бсп-в-рулетката-за-служебен-премиер-вижте-кой-news205536.html

Изненада! И бивш член на БСП в рулетката за служебен премиер! Вижте кой!

Георги Близнашки, професор по конституционно право, е най-новото име, което вчера се завъртя в рулетката за служебен премиер. Близнашки бе изключен от БСП заради несъгласия с ръководството. Той бе сред организаторите на подписката в подкрепа на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за задължително гласуване, съобщи "Стандарт".

Според тях до дни професорът щял да има разговор на 4 очи с президента Росен Плевнелиев. С още четирима души е разговарял държавният глава за първия пост в служебния кабинет. Това са подуправителят на БНБ Калин Христов, началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, служебният министър на транспорта Кристиян Кръстев и шефът на БАН проф. Стефан Воденичаров, който обаче категорично отказал. Калин Христов бе ковчежник на държавата в първия служебен кабинет.

Сега Плевнелиев разчитал да го убеди да е едновременно премиер и финансов министър. Засега Екатерина Захариева предпочитала да е служебен вицепремиер. Дори и да оглави правителството, тя ще бъде и министър на регионалното развитие, твърдят от "Дондуков" 2. Президентът планирал да върне в строителното ведомство сегашното Министерството на инвестиционното проектиране. Кандидатурата на Кристиян Кръстев е сериозна, обясняват от екипа на Плевнелиев. Ако не стане министър-председател, той се връщал на стария си пост като транспортен министър, но щял да е и вице.

От бранша обаче номинират и Камен Кичев, който бе зам.-министър преди Кръстев в кабинета "Борисов". Очаква се социален министър и вицепремиер отново да е Деяна Костадинова. Сред почти сигурните министри е плувецът Петър Стойчев, който пак ще поеме спорта. Най-коментираният кандидат за министър на културата е актьорът Христо Мутафчиев, като за поста е разговаряно и със съветника по културата на президента Григор Антонов. Две имена се обсъждат за дипломат номер 1 - Соломон Паси и секретарят по външната политика на Плевнелиев Тихомир Стойчев. За вътрешен министър президентът поканил Йордан Бакалов, твърдят в МВР. На "Дондуков" 2 обаче не са се отказали да върнат в екипа и служебния МВР шеф Петя Първанова. Два модела за правителство сондирал Росен Плевнелиев.

Първият е служебен кабинет на националното съгласие. Идеята е партиите да надмогнат противоречията си и в екипа да има представители на повече политически сили. Така хората ще повярват, че лидерите имат воля за приемственост в управлението и за бъдещи коалиции, обясняват от "Дондуков" 2. Но веднага допълват, че вероятността е малка. В случай че политическите сили превърнат консултациите при Плевнелиев в борба за разпределение на постове, президентът бил готов с Министерски съвет предимно от доверени хора в екипа му. Ще нося отговорност и подписът ми ще стои не само под името на премиера, но и под назначението на всеки министър, многократно подчерта държавният глава.

Структурни промени предвижда още Росен Плевнелиев. Целта е да акцентира върху обявените вече приоритети на служебното правителство - пари от Брюксел и енергетика. В отделно министерство отново ще бъдат отделени еврофондовете. Ведомството обаче почти сигурно няма да бъде поето от Илияна Цанова заради ангажиментите й в ЕБВР. В креслото вероятно ще седне секретарят по икономика, регионалното развитие и инфраструктура на президента Елица Николова.

Предвижда се енергетиката да бъде отделена от икономиката в самостоятелно министерство. Заради настоявания на туристическия бранш да има своя институция в момента се обсъжда дали туризмът също да не бъде отделен от икономиката в агенция или направо министерство.

Очаква се икономически министър пак да е Асен Василев. Но се споменава и икономическия съветник на държавния глава Евгени Ангелов, зам.-министър в кабинета Борисов.


Volvo S60 превръща шофирането в хоби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243865_Volvo+S60+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D1%88%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D1%85%D0%BE%D0%B1%D0%B8

 С изцяло освежен дизайн, подобрено пътно поведение, нови технологии за сигурност и отличителен шведски интериор, новото Volvo S60 лесно може да превърне шофирането в хоби. В него има всичко необходимо за едно приятно и луксозно пътуване. Отвън новото S60 се отличава с изчистени линии на купето, а отвътре водачът и неговите спътници са заобиколени от висококачествени материали и интуитивни технологии. За да направят интериора още по-ергономичен, инженерите на Volvo внедриха в новото S60 нови спортни седалки, които в допълнение с превключвателите на предавките от волана гарантират още по-удобно и вълнуващо шофиране в продължение на часове.

 

Отскоро Volvo S60 е оборудвано с ново поколение 4-цилиндрови двигатели, носещи наименованието VEA (Volvo Engine Architecture). Това са 2,0-литрови дизелови и бензинови мотори, които използват директно впръскване и турбокомпресори, покриващи широк диапазон от мощности. Новите 4-цилиндрови мотори на Volvo предлагат по-голяма мощност от съвременните 6-цилиндрови и същевременно са с

 

по-нисък разход

 

на гориво и емисии на СО2

 

от сегашните 4-цилиндрови агрегати. По желание някои варианти могат да бъдат комбинирани с хибридно задвижване, което освен до повишаване на мощността води и до допълнително намаляване на разхода. Стандартно в новото поколение агрегати на Volvo S60 се предлагат дизеловите системи Common-rail и технологията за директно впръскване при бензиновите двигатели. Заедно с новата генерация двигатели Volvo въвежда в S60 и нова 8-степенна автоматична трансмисия, която допринася за повишаването на енергийната ефективност, както и за допълнителния комфорт и удоволствие при шофирането. Истинско удоволствие е да изпробвам Volvo S60 с мощния 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател D4, който разполага със запас от 181 к.с. Максималният въртящ момент на двигателя от 400 Нм е на разположение в интервала от 1750 до 2500 об./мин, което осигурява впечатляваща динамика при старт от място и доускорение при изпреварване. Новата 8-степенна автоматична скоростна кутия сваля предавките бързо, за да ускори колата по-динамично. Ако натискате газта по-плавно, няма да разберете кога трансмисията превключва предавките. Въпреки високата мощност и свежия прилив на тяга Volvo S60 D4 с 8-степенната автоматична скоростна кутия харчи едва 4,1 л/100 км в комбиниран цикъл, а емисиите на СО2 са минималните 108 г/км. Благодарение на ниския разход на гориво с един резервоар от 68 л новото Volvo S60 D4 може да

 

измине над 1600 км автономен пробег

 

което го прави маратонец на дълги разстояния.

 

На пътя седанът Volvo S60 впечатлява със стабилната си стойка и с предсказуемо пътно поведение. В острите завои автомобилът не се наклонява благодарение на векторното разпределение на въртящия момент в завой. Обноските му са по-скоро като на спортен автомобил, отколкото на седан от D-сегмента. Автомобилът е обзаведен с новата система за контрол на сцеплението в завой Corner Traction Control, която имитира блокировка на предния диференциал. При влизане в завой с висока скорост се намесва системата за стабилизация Advanced Stability Control, която улавя в най-ранна фаза евентуалната загуба на сцепление на едно или повече от колелата и предотвратява още в зародиш загубата на контрол върху автомобила с помощта на системите Dynamic Stability и Traction Control. Новият приборен панел с адаптивен цветен цифров TFT дисплей има способността да променя цвета на осветлението на приборния панел според режимите. Например в икономичния режим Eco свети в зелено, в режим Elegance осветява в синьо, а в спортния режим Performance се оцветява в червено.

 

Динамиката на новото Volvo S60 се определя от шофьора на автомобила, който може да избира между

 

четири вида настройки на шасито –

 

Touring, Dynamic, Four-C и Lower Sport. В режим Touring седанът вози плавно, а в режим Lower Sport воланът има по-остри реакции и водачът може да осъществява по-прецизен контрол, тъй като кормилният механизъм става по-твърд. Благодарение на уникалния баланс на автомобила шофьорът на Volvo S60 се чувства сигурен и му се иска да кара все по-динамично и по-бързо.

 

Новото Volvo S60 може да бъде видяно и тествано в комплексите на официалния представител на марката у нас „Мото-Пфое” в цялата страна. Цените на модела S60 започват от 53 270 лева, а модификацията D4 с 8-степенна автоматична скоростна кутия струва минимум 67 160 лева. Седанът S60 се предлага у нас с 5 години гаранция без ограничение на пробега и с платинена карта Europe Assistance Door to Door.

 

Volvo S60 D4 8-Automatic

 

2,0-литров 4-цилиндров турбодизел

 

181 к.с. максимална мощност при 4250 об./мин

 

400 Нм въртящ момент при 1750 -2500 об./мин

 

7,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

 

230 км/ч максимална скорост

 

4,1 л на 100 км среден разход на дизел

 

108 г/км емисии на СО2

 

53 270 лева базова цена на модела

 

67 160 лева цена на тествания модел

Opel е любимата марка на българина за 2014 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243864_Opel+%D0%B5+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+2014+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%

 Германската марка Opel спечели първо място в категорията „Автомобили“ на единствената потребителска класация у нас „Любимите марки”. Над 20 000 потребители, участвали в конкурса, избраха Opel за тяхна любима марка автомобили. Марката Opel завоюва първото място със 7492 гласа, като по този начин се наложи над Great Wall със 7006 гласа, а на трето място с 5359 гласа се нареди дългогодишният победител BMW. Конкурсът се проведе в три етапа, продължи от 12 май до 23 юни и се състоеше от 34 категории. На първия етап бяха отличени шестте най-предпочитани марки в различните категории съгласно потребителския вот. На втория етап на провеждане на класацията бяха определени трите най-предпочитани марки, а в третия етап потребителите трябваше да отличат по една марка във всяка категория. За разлика от други класации „Любимите марки” не разчита на жури при номинациите – те са свободни, основани единствено на потребителските предпочитания и не включват специални пазарни критерии. По този начин конкурсът „Любимите марки” представя не експертното, а потребителското мнение за отделните марки.

Пътна обстановка в страната - 23 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258846

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока София – Бургас: няма ограничения.

И днес дъжд и градушки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207348

Валежи и хладно време вещаят синоптиците за днес. Отново на много места в Западна и Централна България, а по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък и в Източна ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Валежи и хладно време вещаят синоптиците за днес. Отново на много места в Западна и Централна България, а по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък и в Източна ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. В Източна България ще духа слаб източен вятър.

Дъжд и градушки днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4207351

Валежи и хладно време вещаят синоптиците за днес. Отново на много места в Западна и Централна България, а по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък и в Източна ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Валежи и хладно време вещаят синоптиците за днес. Отново на много места в Западна и Централна България, а по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък и в Източна ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. В Източна България ще духа слаб източен вятър.

Кой и защо се страхува от „България без цензура“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243863_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%86

 Шест месеца яка работа, ярка личност за лидер, учредяване на модерна партия и 10.66 % подкрепа от избирателите. Това е кратката равносметка от представянето на ББЦ на изборите за Европейски парламент. Веднага след изборите станахме свидетели на безпрецедентна атака от страна на абсолютно всички политически сили и прилежащите им медии. В невиждан и нечуван синхрон БТВ и Нова Телевизия се напреварваха да набеждават Бареков и компания ни в купуване на гласове, нерегламентирани дарения и още куп „прегрешения“, които след проверки на Сметната палата, прокуратурата и НАП малко по малко отпаднаха.

В опитите си да оклеветят новата партия по медиите дори започнаха да пускат хора със скрити лица, които твърдяха, че всички партии си платили за гласовете, а само Бареков не бил платил. Това би трябвало да внуши злокобен образ, но не би, защото медийната среда у нас се е докарала до там, че когато кажат нещо по телевизията, да започваш да мислиш точно обратното.

Някъде там започнаха да се прокрадват и лични нападки срещи бившия ТВ водещ. Редица некадърни журналисти, изявяващи се като добре платени ПР-и пускаха слухове, че имал незаконни деца и хиляди любовници. И това докато в рамките на месец, Бареков стана решителната теглилка, с която Европейските консерватори и реформисти станаха трета група в ЕП и единствена опозиция на ЕНП и ПЕС. Те пък му се отблагодариха като го направиха част от Изпълнителното им бюро, а накрая и заместник-председател на парламентарната им група. Между пътуванията София-Брюксел-Страсбург Бареков разказа, че има втори син и обяви на клюкарски настроената общественост, че се е развел. Постъпка, която не е ясно колко му струва в личен план, но със сигурност прави добро обществено впечатление.

В това време се разви и скандалът между Пеевски и Василев, който носи всички белези на задкулисна договорка между ГЕРБ, ДПС и БСП. Пришиването на Бареков към двамата очевидно е съшито с бели конци, точно толкова, колкото купуването на гласове и уж незаконните дарения. Самият Цветан Василев лично обяви, че не е подпомагал ББЦ, с което разруши митовете за корпоративно-търговска връзка в партията. Остана Бареков да бъде залепен за Пеевски и действията не закъсняха. Вече бившият заместник-председател на ББЦ Ангел Славчев се вряза като камикадзе с думите, че ДПС депутатът диктувал правилата в „България без цензура“. И това след съюза „България без ДПС“ и почти ежечасните съобщения на Бареков, че следващото управление ще е „национална катастрофа“, защото ще се състои от Борисов и Местан. По-паметливите помнят и клетвата на Бареков да бъде прокълнат, ако се продаде на ДПС.

Последната атака срещу ББЦ е признак за това, че външните набези срещу партията са изчерпани и е време да се прибегне към вътрешни такива. Подкупването на Ангел Славчев изглежда като чиста проба изпълнение на политическа поръчка с икономически смисъл. Сега на ход е коалицията между ББЦ и ВМРО, чиято цялост е под въпрос след мазната покана на НФСБ към воеводите от последната седмица.

Остава въпросът кой и защо се страхува от Николай Бареков. Отговорът се крие в последните социологически изследвания, които дават твърда четвърта позиция на ББЦ и сигурно участие в следващия парламент. Ясно е, че нервите на старите лидери не издържат и атаката срещу Бареков ще е безмилостна заради простичката истина, че хората харесват партията му и виждат в нея алтернатива на сегашния хаос. Дали ще се сбъдне лелеяната мечта на бившия журналист да стане премиер не е ясно, но е сигурно едно – ударите от всички посоки означават, че си силен и че си заплаха.

В БСП обмислят да избират нов председател с тайно гласуване

http://politics.actualno.com/V-BSP-obmisljat-da-izbirat-nov-predsedatel-s-tajno-glasuvane--news_40953.html

Делегати от БСП са поискали новият лидер на партията в неделя да бъде избран с тайно гласуване. Това трябвало да стане с гласуване като при национални избори - в тъмна стаичка и в урни пред комисия А...

МОСВ предупреждава за повишени нива на реките

http://society.actualno.com/MOSV-preduprejdava-za-povisheni-niva-na-rekite-news_40959.html

По прогноза на НИМХ днес в Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакват се интензивни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони ще има и градушки. Среднит...

Бойко Борисов: Искров да депозира оставка и да чака

http://politics.actualno.com/Bojko-Borisov-Iskrov-da-depozira-ostavka-i-da-chaka-news_40964.html

Не съм свикнал да работя с писма. Не знам защо Искров пише такива, без да си е подал оставката. Да я депозира, и оттам нататък да чака. По този начин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира заявката о...

Родопите крият пещери на бирниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206502

Стадо от 300 овце изведнъж изчезва от очите на бирниците, а стопанинът плаща данъци само за десет. Тази хитрост се е прилагала векове в смолянските села по горното течение на река Арда. Там е пълно с пещери, в които местните криели стоката.
Като тръгнел бирникът да описва кой какво има и какво дължи, от първото село предупреждавали в последното. Стадо от 300 овце изведнъж изчезва от очите на бирниците, а стопанинът плаща данъци само за десет. Тази хитрост се е прилагала векове в смолянските села по горното течение на река Арда. Там е пълно с пещери, в които местните криели стоката. Като тръгнел бирникът да описва кой какво има и какво дължи, от първото село предупреждавали в последното.

Дружество без активи взема 30 млн. лв. кредит от КТБ и раздава заеми за 29 млн. лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4207182

На столичната улица “Дамян Груев” 46 се намират “Ареском” и “Си Ди Дивелопмънтс”, които са обвързани с общ управител и сложни финансови операции
Какво е истинското състояние на Корпоративна търговска банка - пълна с пари или източена пирамида? Този въпрос зададе “24 часа” в понеделник, когато одитори и проверяващи начертаха схеми, На столичната улица “Дамян Груев” 46 се намират “Ареском” и “Си Ди Дивелопмънтс”, които са обвързани с общ управител и сложни финансови операции Какво е истинското състояние на Корпоративна търговска банка - пълна с пари или източена пирамида? Този въпрос зададе “24 часа” в понеделник, когато одитори и проверяващи начертаха схеми,

Поставят "легнал полицай" на главната улица до новия парк в село Дивотино

http://www.zapernik.com/obshtestvo/postavyat-legnal-policai-na-glavnata-ulica-do-noviya-park-v_33228/

Ограничител на скоростта или така наречения "легнал полицай" ще бъде поставен на главната улица "Миньор" в пернишкото село Дивотино, предаде човек на ZaPernik.com.

Мерките, които ще бъдат взети за "убиване" на скоростта на автомобили по улицата са заради новопостроения модерен парк в селото. Преди 2 месеца - на събора на Дивотино той беше открит. От откриването посетителите, сред които предимно деца са се увеличили. Пътникопокът, който...

Продължава

23 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=258845

Събития 1881 г. — Учредена е Международната федерация по гимнастика — първата международна спортна федерация. 1914 г. — България в Първата световна война: Предложението на Русия до Царство България за съюз в избухналата на 15 юли война е отхвърлено с мотив за неутралитет.

Корупцията и „приятелският капитализъм“ в България са сред основните причини за срива на КТБ.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243862_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%E2%80%9E%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8

 Кризата на доверието към българската банкова система е само един от симптомите за наличието на много по-дълбоки и фундаментални проблеми в България, смята Даниел Кадик. Според германския политолог важен е въпросът за функционирането на институциите в страната. "Не мога да коментирам пропуските в работата на БНБ, но моят опит показва, че отговорността и отчетността на българските институции не са тяхната най-силна страна. Налице е вмешателство на партии и политици в тяхната работа", казва той.

Явлението "приятелски капитализъм"

Дълбоки поражения нанася и практикуваният в България „приятелски капитализъм“. Така Кадик нарича прякото обвързване на успеха в бизнеса с личните познанства и връзките с властимащите. "От 2 години съм в София и недоумявам как, след толкова корупционни скандали и случаи на доказани зависимости между олигарси, сенчеста икономика и управляващи, българите продължават да се чудят колко много пари имали политиците им, пълнили джобовете си догоре след всяко идване на власт“, казва той по повод на съобщенията за „ужилени“ партийни босове след срива на пирамидата КТБ. Системата трябва да се рестартира, категоричен е германският политолог.

Германия не е застрахована срещу подобни катастрофи като тази с КТБ, но не и в тези размери и с такива поражения, които сривът на банката на Цветан Василев нанесе на България. Причината - в Германия се държи много повече на хигиената на връзките между държавата, политиката и бизнеса и съществуват строги механизми за техния контрол. Друга разлика с България е прозрачността и предвидимостта на държавните поръчки и търговете за спечелването им в Германия. "Въпреки мониторинга на Европейския съюз и наложения от Брюксел механизъм за сътрудничество и контрол, в България няма прозрачна система за възлагане и отчетност на държавните и общинските поръчки“, казва Кадик, който ръководи проектите на фондация „Науман“ за Югоизточна Европа. Повече прозрачност - това е, от което България драстично се нуждае, казва експертът.

България вече не е финансово стабилна

Съобщение от квесторите посреща клиентите на входа на КТБ

Даниел Кадик е на мнение, че членството на България в Европейския банков съюз е необходимо, но не и достатъчно условие за засилване на отговорността и отчетността на БНБ, на нейния надзор и на останалите държавни институции. “Българските политици пак искат някой отвън да дойде и да им свърши работата“, резюмира той постигнатия консенсус между основните партии за търсене на помощ от надзора на Европейската централна банка при създалата се ситуация. "За съжаление България вече не е финансово стабилна държава, за каквато се смяташе доскоро", казва по този повод германският политолог.

Според него разклащането на финансово-банковата и изобщо на макроикономическата стабилност в страната допълнително влошава и без това тежкото състояние на пенсионната система и здравеопазването. „За жалост, нито сегашното, нито предишните управления направиха нещо да се спре пропадането в тези две най-пряко влияещи върху благосъстоянието на българите обществени сфери. Прогнозата ми е, че състоянието им ще продължава бързо да се влошава“, казва Кадик.

Не звучи особено оптимистично и оценката му за изхода от банковата криза, защото българската банкова система е слабо диверсифицирана, надзорът върху нея не е на ниво и няма ясна представа кои банки са здрави и в кои има проблеми.

Кадик: Системата в България трябва да се рестартира

"Една здрава пазарна икономика е в състояние да реши бързо и относително безболезнено възникналите проблеми с отделни банки. В България обаче нещата не са така прости заради видимото и невидимо обвързване между политиката и бизнеса. "Според мен, пораженията от кризата в КТБ ще бъдат платени в крайна сметка от българските данъкоплатци, но и европейските няма да бъдат пощадени", прогнозира представителят на "Фридрих Науман". Според него валутният борд е котвата, която задържа България да не се плъзне към бездната по подобие на Гърция преди няколко години.

Кой е "Великият спасител" на България?

И още една прогноза се осмелява да направи Даниел Кадик: че сривът на КТБ ще повлияе на изхода от предсрочните избори. Той очаква една предизборна кампания със силно изразено популистко и националистическо говорене. Подобни кризи в миналото доведоха до възхода на партии като „Атака“ и „България без цензура“, припомня Кадик. Кризисната ситуация сега ще бъде използвана по много грозен начин и от популистите, и от ГЕРБ, която също използваше политическото покровителство като основен лост при управлението си. „Великият спасител“ Бойко Борисов непрекъснато повтаря: „Вижте какво се случва, когато аз не съм на власт!“. Боя се, че хората отново ще му се доверят, въпреки гафовете на предишното управление“, казва в заключение Даниел Кадик от германската фондация "Фридрих Науман".

Първите диаманти у нас са открити в Чепеларе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243861_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%A7%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%

 Диаманти в България са открити, но не в родопското село Светулка, а в Чепеларе. Това обявиха  трима учени - проф. Ангел Кунов, доц. Светослав Петрусенко и проф. Илия Балтов. Откритието става през 2011 г. от експедиция чужди геолози, в която има и един българин - Иван Савов. Новината е съобщена на научна конференция в Калифорния, но до момента у нас това не бе известно.

Намерените скъпоценни камъни са с малки размери, затова са наречени микродиаманти. За разлика от тези в Южна Африка, които се формират в кимбърлитови скали, наречени така по находището Кимбърли, чепеларските са в гранатови шисти. Намерени са на север от града до стара юзина (малкаВЕЦ).

Проф. Ангел Кунов категорично отрече твърденията, че край Враца има дълбочинни скали (еклогити), които се свързват с диамантите. „Такива скали във Врачанско няма. Там има пясъци, варовици и меркели. Еклогити има на малко места в България и те трудно се разпознават“, посочи ученият.

По повод информацията за откритията в с. Светулка той заяви, че в научните среди няма подобни данни. Прието е геоложките открития да се публикуват или обявяват на научни форуми, а не чрез медиите, каза професорът. Хората в Светулка обаче са готови да запретнат ръкави и да почнат да търсят скъпоценни камъчета по околните баири.

Според проф. Илия Балтов находки като тази в Чепеларе имат предимно научна стойност. Те показват, че въглеродът може да кристализира и при нетипични условия. До промишлен добив може и да не се стигне.

 

Геологът на Националния природонаучен музей Илия Димитров показа парче от скалите край Чепеларе, в които са открити диаманти.

 


1 милион лопати трябват за 1 карат

 

Няма да бъде лесно на тези, които са решили сами да ровят за диаманти в Родопите. Искат се много познания и къртовски труд. Според геолозите, за да намериш 1 карат диаманти (1 карат = 0,20 г), трябва да прехвърлиш един милион лопати.

Дълго време начело на класация на скъпоценните камъни стоял рубинът. Едва по-късно в Холандия започват да обработват диаманти. „Те искрят, а всъщност са обикновен въглерод. Като ги сложите в кислородна среда при определени условия, се превръщат в пепел“, казва минерологът Светослав Петрусенко.

Най-голямото диамантено находище - Кимбърли, в Южна Африка е открито от две деца. Те намират интересно камъче, баща им го взел и го продал за дребни пари. По-късно разбрали, че кристалът е ценен. Започнали да търсят в околностите на града и така находището било открито.

Полицай е пострадал тежко при изпълнение на служебните си задължения

http://press.mvr.bg/NEWS/news140723_01.htm

В ОДМВМР-Разград и РУ-Кубрат е създадена организация за даряване на кръв от колеги на ранения служител

Искров е дискредитиран, НС да приеме оставката му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243860_%D0%98%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%2C+%D0%9D%D0%A1+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D

 Фактът, че гуверньорът на БНБ Иван Искров е готов да подаде оставка заслужава внимание, както той заявява днес в писмо до председателя на НС Михаил Миков.

Нормално е парламентът да намери време да издигне нов кандидат и да я приеме, иначе ние работещ парламент по-рано от октомври или ноември т.г. няма да имаме. Ако се вземе някакво решение за КТБ, където водеща роля има БНБ, Иван Искров е дискредитиран вече, няма кой да му вярва. А КТБ няма как да възстанови работата си без подкрепата на Централната банка и държавата. Разбира се, основната подкрепа ще дойде от акционерите и евентуално от депозантите, но, все пак, за ликвидността много важна е позицията на БНБ и правителството. Кабинет ние ще имаме, но за избор на нов управител късната есен ще бъде прекалено дълъг период.

Не искам да коментирам основанията на Иван Искров в писмото до председателя на НС Михаил Миков дали е обиден или не. Но е нормално след като е поел няколко ангажимента, неясно дали са съгласувани с правителство и парламент и те го измамиха или просто не ги е съгласувал, а договорил от тяхно име, те да са достатъчно основание да не му се вярва повече. В банковата система водещо е доверието, особено към Централната банка - тежката артилерия на финансите в страната.

Не бива да се прави прибързан паралел с бъдещето на Валутния борд. Централната банка няма никакво отношение към него. Той е въведен със закон от законодателния орган и може да бъде премахнат по същата процедура, което означава, че е изцяло в ръцете на политиците. Централната банка просто се грижи за валутния резерв на страната, за покритието на националната валута с резервна, но бъдещето на борда е в прерогативите на политиците. Ако действително това е желанието на Иван Искров - да подаде оставка, това е добър ход. Дано политиците да намерят време, гласувайки оставката на правителството да намерят нов кандидат за управител на ЦБ и да гласуват и оставката на сегашния гуверньор на най-важната банка у нас. По принцип този пост не се заема от политическо лице, така че новият управител трябва да е достатъчно авторитетно лице, за да не стане повод за пазарлък и разменна монета между политиците.

Съдът в Ню Йорк удари нов шамар на дребните инвеститори в Empire State Building

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cc5c5c7/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpo0Esveta0C4530Ca0Csydyt0Ev0Eniu0Eiork0Eudari0Enov0Eshamar0Ena0Edrebnite0Einvestitori0Ev0Eempire0Estate0Ebuilding0H1766910C/story01.htm

Според щатския съд инвеститорите са изгубили правото си да съдят собствениците на сградата заради сключено през миналата година споразумение


Бежанците не искат земеделска работа

http://business.actualno.com/Bejancite-ne-iskat-zemedelska-rabota-news_40957.html

Около 15 трудови борси са организирани за бежанците от „Военна рампа” досега. Но работните места остават незаети. Най-нежелана за хората от Близкия изток се оказва земеделската раб...

В Холандия днес е ден на национален траур

http://europe.actualno.com/V-Holandija-dnes-e-den-na-nacionalen-traur--news_40948.html

В Холандия днес е обявен национален траур в памет на жертвите при свалянето на самолета на малайзийските авиолинии Боинг-777. При него загинаха 298 души - от тях 193 холандци, предадоха световните аге...

Армения капитулира пред Москва

http://asia.actualno.com/Armenija-kapitulira-pred-Moskva-news_40951.html

Политическата и икономическата принуда на Кремъл дават резултат: Армения се готви да се присъедини към руския проект за Евразийски митнически съюз. Ползите за Ереван от това обаче са по-скоро съмнит...

Нивата на реките са повишени

http://society.actualno.com/Nivata-na-rekite-sa-povisheni-news_40955.html

По прогноза на НИМХ днес в Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакват се интензивни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони ще има и градушки. Среднит...

САЩ видяха нарушения и на "Дойче банк"

http://www.vesti.bg/novini/sasht-vidiaha-narusheniia-i-na-dojche-bank-6018020

Финансовите власти в Ню Йорк видяха в работата на една от най-големите световни финансови институции – германската "Дойче банк" (Deutsche Bank AG) поредица нарушения при работата й в САЩ. Това се казва в статия, публикувана във вторник на сайта на американския вестник "Уолстрийт джърнъл".

Приключили са 7 от общо 256 дела за Северната скоростна тангента

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cc58f32/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Cprikliuchili0Esa0E70Eot0Eobshto0E2560Edela0Eza0Esevernata0Eskorostna0Etangenta0H1766890C/story01.htm

От тях 5 са в полза на АПИ, а за останалите 2 решението на съда е в полза на гражданите, чиито имоти са засегнати от изграждането на тангентата


Приключили са 7 от общо 256 дела за Северната скоростна тангента

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cc58f32/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cprikliuchili0Esa0E70Eot0Eobshto0E2560Edela0Eza0Esevernata0Eskorostna0Etangenta0H1766890C/story01.htm

От тях 5 са в полза на АПИ, а за останалите 2 решението на съда е в полза на гражданите, чиито имоти са засегнати от изграждането на тангентата


Редица авиокомпании спряха полетите си до Израел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243859_%D0%A0%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+

 Френската авиокомпания "Ер Франс" съобщи, че спира до второ нареждане полетите си до Израел заради напрежението в региона, предаде Франс прес. "Ер Франс" заяви, че следи отблизо ситуацията на място.

Германската авиокомпания "Луфтханза" обяви, че спира полетите си до Тел Авив за срок от 36 часа заради "нестабилната ситуация" на летище "Бен Гурион".

Решението се отнася за всички полети на "Луфтханза" и филиалите ѝ "Джърмънуингс", "Остриън еърлайнс" и "Суисеър". То е взето заради безопасността на пътниците и екипажите, въпреки че не е отправена официална препоръка от органите по контрола на въздушния транспорт, отбеляза "Луфтханза".

Малко по-рано същото съобщение направиха три американски авиокомпании - "Делта еърлайнс", "Ю Ес еъруейс" и "Юнайтед еърлайнс". Решението е взето заради падането на ракета близо до международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив.

"Делта еърлайнс" е преустановила всичките си полети за Израел до второ нареждане. Един от нейните самолети Боинг 747, който излетя от летище "Кенеди" в Ню Йорк за Тел Авив с 290 души на борда бе отклонен към парижкото летище "Шарл де Гол" заради информации за ракети или отломки близо до летище "Бен Гурион".

"Ю Ес еъруейс" анулира полети 797 от Тел Авив за Филаделфия и 796 по линия Филаделфия-Тел Авив, съобщи компанията в "Туитър". В сайта на "Юнайтед еърлайнс" се съобщава, че полетът от Нюарк за Тел Авив е анулиран заради проблем с наличността на един самолет.

Израелският министър на транспорта Израел Кац заяви, че няма никаква причина авиокомпании да анулират свои полети до Израел,

предаде Франс прес.

"Министърът на транспорта Израел Кац се свърза с американските авиокомпании, за да им обясни, че излитането и кацането на летище "Бен Гурион" не представляват никакъв проблем за сигурността нито на самолетите, нито на пътниците.

Няма никаква причина американските авиокомпании да анулират свои полети и да отстъпват пред тероризма", заяви, цитирайки  министъра, говорителят на израелския орган за контрол на гражданската авиация.

Американската федерална авиационна агенция забрани на американски авиокомпании да изпълняват полети до или от Израел за срок от 24 часа.

Решения за отмяна на полетите взеха самостоятелно американските компании "Делта еърлайнс", "Ю Ес еъруейс" и "Юнайтед еърлайнс", както и европейските "Ер Франс", "Луфтханза" и филиалите ѝ "Джърмънуингс", "Остриън еърлайнс" и "Суисеър", а също "Бръселс еърлайнс", "Изиджет" и "Еър Канада".

Палестинските екстремисти са изстреляли над 2000 ракети към Израел. Няколко от тези

ракети, насочени към района на летище "Бен Гурион", бяха прехванати от израелската ПВО система "Железен купол",

но по-рано днес ракета от ивицата Газа падна в близост до летището и един израелец бе ранен.

Говорителка на полицията заяви, че днешното попадение е било най-близкото до летището от началото на израелската военна операция в ивицата Газа на 8 юли.

В боевете са убити над 600 палестинци, 27 израелски войници и двама израелски цивилни.

Представят нова туристическа карта на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243858_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91

 Изготвят нова карта на България - Страната ще бъде разделена по критерий "туризъм", информира Нова ТВ.

Според концепцията, новата карта ще включва девет региона - София, Варна, Бургас, Рила-Пирин, Родопи, Стара планина, Дунав, Балкан и Долина на розите.

Търсеният ефект е всеки район да подобри качеството на услугите и разбира се да привлече повече посетители. Регионите ще имат свое емблематично название, лого и рекламно послание.

Така например Родопския регион, би могли да се казва Планината на Орфей. На новата карта ще се появят две нови наименования - Балканът и Долината на розите.

Полетата с маслодайна роза привличат туристи от цял свят. Ценителите на царственото растение, пълнят музея на розата целогодишно. Учени доказаха, че маслото от бялата маслодайна роза, което през последните години стана хит в Япония, е панацея за организма.

"За района на Казанлък, насажденията на маслодайна роза, роза "Дамасцена" или така познатата казанлъшка роза са около 38 хиляди декара и продължава да е най-висококачествено, именно нашето розово масло”, казва научният сътрудник в Института по розата Роксана Минева.

Долината на розите обаче разкрива и уникални исторически паметници от древната култура на траките. Затова и от министерството на икономиката настояват, тя да бъде обособена като отделен туристически регион.

Така

розовата долина може да се промотира у нас и в чужбина като дестинация за здравен и културен туризъм.

"Смисълът на районирането е да бъдат изградени районни стратегии на всеки един от туристическите райони, и той да включва продуктите, характерни за съответния район", допълни Минева.

Казанлъшкия регион привлича 110 хиляди туристи всяка година. Според проекта, всеки регион трябва да се профилира в конкретна туристическа дейност.

Предложенията са Стара планина да се рекламира с планински и екотуризъм, Тракия с културен и винен, Рила и Пирин - с планински и религиозен. Районите ще имат и свои така наречени "столици".

Туристическият център на Дунав например, вероятно ще бъде Русе.

Прогноза за времето - 23 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258808

През нощта на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, като най-активни ще са процесите в Северозападна България. Очакват се градушки. До сутринта явленията в повечето места временно ще спрат.

Сръбски доброволци в Донецк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243857_%D0%A1%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BA

 Към т.нар. опълчение на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Украйна са се присъединили 205 доброволци от Сърбия. Те ще попълнят състава на подразделението “Йован Шевич”, в което до тяхното пристигане е имало 45 човека. Това съобщава ръководителят на донецките сепаратисти Игор Гиркин (Стрелков) пред УНН.

 

Гиркин казва, че така подразделението на Славянския четнически отряд “Йован Шевич” е станало най-голямо по численост – от 45 до 250 човека.

 

Ето какво казва командирът на сръбските четници Братислав Живкович:

 

“Досега нашият отряд няма загуби, прииждат все повече и повече доброволци от славянските страни, на което аз много се радвам, тъй като благодарение на това сърбите и хърватите отново се обединиха. Ние, сърбите, както никой друг разбираме цялата важност и значимост на славянското братство, още повече че ни се отдаде шанс да воюваме рамо до рамо с руснаците. А как да е иначе, ние без руснаците не можем”.

 

По-рано САЩ обвиниха Донецката народна република, че на територията на Русия създава пунктове за набиране на доброволци, които да имат “опит в управлението на тежко въоръжение”.

Чакаме повишаване на лихвите и нови такси по кредитите

http://www.bnews.bg/article-111768

От 23 юли (сряда) влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит.

Експерт по ракети Лесно е да се открие истината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243856_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D1

 Според военен експерт на руския в. “Московский комсомолец” останките от боинга дават възможност със сигурност да се установи от какъв тип е поразилата го ракета и дори номерът на пусковия комплекс. В различните типове ракети, използвани от ПВО, има пълнеж от поразяващи елементи с различна форма - ромбове, квадрати, кубчета. Води се точна отчетност къде какви ракети са доставяни, в кои поделения и къде са зареждани след това. За всичко се попълват съответните формуляри. Пътят на всяка ракета се проследява по документи от момента на създаването й, докато бъде заредена в пусковата установка преди изстрелването й, обяснява ген.-полковник Юрий Соловьов, бивш командващ ПВО на Москва и т.нар. Централен промишлен район от Руската федерация. С улики от този род е лесно да се определи за каква ракета става дума, кой и откъде я е изстрелял, тъй като ракетите от всеки тип оставят специфични следи, уверява руският генерал.

ЦРУ знае, че Киев свали самолета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243855_%D0%A6%D0%A0%D0%A3+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0

 

Според Пери разузнаването на САЩ много добре знае кой е свалил самолета.
Бивш репортер на агенция Асошиейтед прес, Робърт Пери е научил от източници в американското разузнаване, че САЩ разполагат със сателитни снимки, които показват, че украинските военни са отговорни за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Коментарите на Пери се появиха в изданието Consortium News.

 

При липсата на подобаващо разследване на трагедията до момента всички сочеха като главни виновници подкрепяните от Русия опълченци в Източна Украйна, но източникът на Пери разказва съвсем различна история.

 

„Това, което научих от източник, който ми е предоставял точна информация по подобни въпроси в миналото, е, че разузнавателните агенции на САЩ притежават детайлни сателитни снимки на предполагаемата ракетна установка, която е изстреляла фаталната ракета, но батареята вероятно е била под контрола на украинските правителствени войски, облечени, видимо, в украински униформи”, споделя Пери.

 

„Според източника анализаторите на ЦРУ все още не изключват възможността войниците да са били опълченци, облечени във вражеските им униформи, но според първоначалните оценки става въпрос за украински войници. Също така има и предположение, че въпросните войници са били недисциплинирани и вероятно пияни, защото на снимките се виждат разхвърляни бирени бутилки”, разказал източникът от ЦРУ пред Пери.

 

Работата на Пери и неговите журналистически разследвания в сферата на въпросите на разузнаването, за която той получи наградата „Джордж Полк”, навеждат на мисълта, че информацията, предоставена от неговия източник, заслужава сериозно внимание.

 

САЩ и властите в Украйна продължават да настояват, че подкрепяните от Москва опълченци са отговорни за трагедията, като твърдят, че самолетът е свален с установка „Бук”. Това обаче противоречи на думите на главния прокурор на Украйна Виталий Ярема, който каза, че „военните са информирали президента след свалянето на пътническия самолет, че терористите не разполагат с установка „Бук”, завършва коментара си Пери.

Най-подходящият ден за оставка на кабинета "Орешарски"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/23/2348547_nai-podhodiashtiiat_den_za_ostavka_na_kabineta/?ref=rss


Премиерът Пламен Орешарски обяви 23 юли за най-подходящия ден да подаде оставката на правителството. Той посочи в началото на месеца, че в сряда, четвъртък или петък парламентът ще може да я гласува, ако събере кворум.

Представителите на БСП също очакват оставката да бъде обявена днес след редовното заседание на правителството, а гласуването й да е в четвъртък или петък. Според министри обаче е по-вероятно тя да бъде депозирана в четвъртък и гласувана съответно същия ден или в...

От днес теглим кредити по новите правила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243854_%D0%9E%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BC+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B

 От днес теглим кредити по новите правила. Според промените в Закона за потребителския кредит, които влизат в сила на 23 юли, годишният процент на разходите – ГПР (лихви плюс такси), по заемите вече има таван. Той няма да може да надхвърля 50% към днешна дата, или пет пъти законната лихва, която се начислява при просрочия на задълженията. Тя от своя страна е равна на основния лихвен процент, определян от БНБ, плюс 10%. Таванът засяга основно бързите кредити и най-вече тези под 400 лв., където ГПР е доста по-висок.

 

В тази връзка вчера от новата асоциация, създадена от част от фирмите за бързи кредити, съобщиха, че от днес потребителите ще трябва да сключват допълнителни договори за застраховки, да предоставят като обезпечение гаранции и поръчители с добри доходи, както и да заплащат цената на услуги, които досега са били включвани в ГПР по бързите кредити.

 

Пак от днес всички сключени потребителски и ипотечни кредити ще се погасяват предсрочно без такса. За ипотеките безплатното погасяване важи след първата година, а преди това таксата не може да е над 1%. Това условие важи и за старите ипотеки.

 

По отношение на лихвата по банковите заеми - тя ще се изчислява по нова методика. Това е т.нар. референтна лихва, която ще се базира на някой от пазарните индекси – “Либор”, “Юрибор”, “Софибор” и/или индикатори на БНБ и/или на Националния статистически институт, или комбинация от тях.

 

Банките вече няма да могат да събират и такси за усвояването и управлението на кредита. Разглеждането на документите за заем обаче може да струва пари.

Най-купувани са двустайните за около €39 000

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243853_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%E2%82%AC39+000

 Българинът най-често купува двустайно жилище средно за 39 000 евро, сочат данни на „ЕРА България“.

 

Статистиката сочи, че 41% от продажбите за този период са именно този тип апартаменти. От всички имоти на пазара

 

жилищата се

 

продават почти два пъти по-бързо

 

Към месец юни времето за реализиране на сделка отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас, при 120 дни през 2013 г. Това показва, че първото полугодие е било най-подходящото време за покупка на жилище.

 

По данни на брокерите от компанията през първите шест месеца на 2014 г. в градовете Варна и Бургас има 35% по-малко сделки с недвижими имоти, сключени с руски граждани, в сравнение със същия период на миналата година.

 

„Причините за подобно развитие са комплексни. Но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна-Русия. Тя неизбежно

 

дава отражение върху интереса

 

към покупка на втори дом“, смята Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“.

 

Въпреки това продължава ръстът на броя на продажбите, като агенцията отчита за първото полугодие увеличаване на сделките с жилища с 64% спрямо същия период на 2013 г. Повишен е интересът към покупка на жилища в София през месец юни. Според специалистите това се дължи на политическата обстановка и на банковата криза. Очаква се този тренд да продължи и през следващите месеци.

 

На европейско ниво е налице слабо възстановяване на пазара на недвижими имоти през 2014 г. Положително влияние оказват и все още запазващите се ниски цени на ипотечни кредити. Очакванията до края на годината са цените на жилищата в големите столици на Европа да се запазят по-устойчиви, отколкото в по-малките градове.

В ГЕРБ е абсурдно да се върне това задкулисие

http://cite.actualno.com/V-GERB-e-absurdno-da-se-vyrne-tova-zadkulisie-news_40939.html

Това завяви известният с левите си убеждения икономист и финансист Кольо Парамов. Той посочи, че сегашното правителство взема едно решение, когато трябва да спасява една банка и друго, когато трябва д...

Кворум пак няма

http://politics.actualno.com/Kvorum-pak-njama-news_40944.html

110 регистрирани депутати - толкова се регистрираха днес в Народното събрание при минимално изискван брой от 121 народни представители за кворум. Те бяха само от Коалиция за България и ДПС. "При...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване