Нетаняху: Призивът на ООН за примирие пренебрегва сигурността на Израел

http://asia.actualno.com/Netanjahu-Prizivyt-na-OON-za-primirie-prenebregva-sigurnostta-na-Izrael-news_42056.html

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя да се сложи край на насилието в ивицата Газа и обвини лидерите на Израел и Хамас, че са безотговорни и допускат хората им да бъдат избивани. По-рано днес...

Кери: Решението на кризата в Газа преминава през разоръжаване на Хамас

http://asia.actualno.com/Keri-Reshenieto-na-krizata-v-Gaza-preminava-prez-razoryjavane-na-Hamas--news_42059.html

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че международните усилия за договаряне на примирие между Израел и палестинците в Газа трябва да доведе до разоръжаването на Хамас. Кери, който се приб...

Нова промяна в движението по Цариградско шосе

http://society.actualno.com/Nova-promjana-v-dvijenieto-po-Carigradsko-shose--news_42058.html

Нова реорганизация на движението по ремонтиращия се в момента булевард "Цариградско шосе" влиза в сила от вторник. От 04.30 часа на 29 юли до 24.00 часа на 20 август се забранява влизането...

Самарас обеща подкрепата си за преговорите за обединение на Кипър

http://varna.actualno.com/Samaras-obeshta-podkrepata-si-za-pregovorite-za-obedinenie-na-Kipyr-news_42060.html

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви след среща с кипърския президент Никос Анастасиадис в Атина днес, че ще продължи да подкрепя кипърското правителство в преговорите с кипърските турци за обединен...

Реформаторите ще настояват за смяна на всички областни управители

http://izbori2014.actualno.com/Reformatorite-shte-nastojavat-za-smjana-na-vsichki-oblastni-upraviteli-news_42061.html

Реформаторският блок ще настоява служебното правителство да смени всички областни управители, за да се проведат чисти избори на есен. Това обяви организационният секретар на обединението Найден Зелено...

Временно прекратиха огъня в Газа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217803

Израелската армия официално обяви прекратяване на активните действия в ивицата Газа, а и палестинският ракетен обстрел по израелска територия рязко намаля, съобщи Ройтерс. Това се случи малко след като ООН и САЩ призоваха за трайно прекратяване на огъня в района.
Според новите изисквания израелските войници могат да предприемат действия само в Израелската армия официално обяви прекратяване на активните действия в ивицата Газа, а и палестинският ракетен обстрел по израелска територия рязко намаля, съобщи Ройтерс. Това се случи малко след като ООН и САЩ призоваха за трайно прекратяване на огъня в района. Според новите изисквания израелските войници могат да предприемат действия само в

Нова промяна в движението по Цариградско шосе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243956_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA

 Нова реорганизация на движението по ремонтиращия се в момента булевард "Цариградско шосе" влиза в сила от вторник. От 4.30 ч. на 29 юли до 24.00 ч. на 20 август се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" между спирка "УМБАЛ Св. Анна" (Окръжна болница) и надлеза над бул. "Д-р Г. М. Димитров".

Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в южното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" в същия участък. В посока центъра линиите на обществения транспорт ще се движат без промяна в маршрутите, спазвайки въведената временна организация на движение.
Спирка с код "УМБАЛ Св. Анна" ще се измести на 170 метра назад преди изхода от северните локали на бул. "Цариградско шосе".
В посока Пловдив автобусните линии ще се движат по маршрутите си като спазват временната организация на движение. Местата на спирките се запазват. Спирка с код "Държавна печатница" ще се възстанови на постоянното й място.
От 4.30 ч. до 24.00 ч. на 29 юли се забранява влизането на превозни средства по дясната пътна връзка от южното пътно платно на бул. "Ботевградско шосе" към столичен Околовръстен път в посока Пловдив. Движението на превозни средства в посока Пловдив ще се извършва от бул. "Ботевградско шосе" по дясна пътна връзка на пътния възел на Околовръстен път в посока Калотина, по Околовръстен път, по дясната пътна връзка на пътния възел на Околовръстен път в посока център, по бул. "Ботевградско шосе", по дясната пътна връзка на пътния възел на Околовръстен път в посока Пловдив, Околовръстен път.
От 4.30 ч. до 24.00 ч. на 30 юли частично се променя маршрута на автобусна линия № 14, само в посока гара "Искър" както следва: от автостанция "Изток" по маршрута си по бул. "Ботевградско шосе" до Околовръстен път, по дясна пътна връзка на пътния възел на Околовръстен път в посока Калотина, по Околовръстен път, по дясната пътна връзка на пътния възел на Околовръстен път в посока център, по бул. "Ботевградско шосе", по дясната пътна връзка на пътния възел на Околовръстен път в посока Пловдив, Околовръстен път и по маршрута си.

Искат да се отнемат коли, карани без книжка

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/iskat-da-se-otnemat-koli-karani-bez-knizhka-6018507

25% от тежките катастрофи са причинени от водачи с по-малко от година опит зад волана

Маскирани ченгета хванаха банда за чейндж измама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217771

Цивилни ченгета, направили се на руски туристи, заловиха банда, мамила с уличен чейндж гостите на Слънчев бряг. 
Четиримата измамници, които имат и присъди за такива престъпления, са родом от Бургас и Несебър. Те били изключителни виртуози в маскирането. През два часа си сменяли дрехите, лепели си изкуствени бради и мустаци и си бръснели... Цивилни ченгета, направили се на руски туристи, заловиха банда, мамила с уличен чейндж гостите на Слънчев бряг. Четиримата измамници, които имат и присъди за такива престъпления, са родом от Бургас и Несебър. Те били изключителни виртуози в маскирането. През два часа си сменяли дрехите, лепели си изкуствени бради и мустаци и си бръснели...

Не съм скандалджийка, хората ме харесват заради гласа

http://www.bnews.bg/article-112312

Певицата Соня Немска е от популярните личности, които не са привърженици на скандалния имидж, на който мнозина публични хора разчитат, въпреки че преди няколко години самата тя попадна в полезрението на медиите с един любовен триъгълник, който й костваше доста нерви и бурни страсти.

Тълпа уби пакистанка и внучките й заради "богохулство" във "Фейсбук"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/28/2351950_tulpa_ubi_pakistanka_i_vnuchkite_i_zaradi_bogohulstvo/?ref=rss


В Пакистан тълпа уби жена и две от внучките й, след като член на сектата "Ахмади" е бил обвинен в публикуването на богохулствен материал във "Фейсбук", предаде агенция "Ройтерс".

Тримата загинали също са били част от "Ахмади", които определят себе си като мюсюлмани, но вярват в пророк, живял след Мохамед. Според приет през 1984г. закон те са немюсюлмани и голяма част от пакистанското общество ги смята за еретици, обяснява агенцията.

Полицията в град Гуджранвала, който се...

АБВ ще обсъди избора за лидер на БСП на пресконференция в Плевен

http://www.cross.bg/pleven-lider-preskonferentziya-1422844.html

/КРОСС/ На 29 юли - вторник, в пресклуба на БТА в Плевен от 12:30 ч. АБВ ще даде пресконференция. Участие ще вземат Румен Петков - член на националното ръководство на АБВ, Цветан Антов - регионален координатор на АБВ в Плевен и кметове на АБВ. На пресконференцията ще бъдат обсъдени следните теми: Икономическата и политическа обстановка; Структуриране на партията в региона и страната; Изборът за лидер на БСП.  

Няма бедстващи и пострадали хора след зверския порой в Ямболско

http://pik.bg/няма-бедстващи-и-пострадали-хора-след-зверския-порой-в-ямболско-news207715.html

Няма бедстващи и пострадали хора след зверския порой в Ямболско

На около 20 сигнала са се отзовали и пожарникарите и спасителите в района на Ямбол. Няма бедстващи и пострадали хора, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В района на град Тетевен и селата Голям Извор и Гложене е имало силни валежи, придружени с вятър. В резултат на дъжда е паднала скална маса в района на Воденицата, поради което пътят между Тетевен и село Гложене е временно затворен за движение. Реката, преминаваща през долната част на село Голям Извор, е излязла от коритото си и е заляла два моста.

Съоръженията не са срутени. На двете места са изпратени екипи на ОУПБЗН - Ловеч за отводняване на участъците, извършване на дейности по изрязване на дървета, клони и почистване на камъни от пътните платна. От община Тетевен е изпратена строителна техника за разчистване падналата скална маса.

Около 20 са постъпилите сигнали, свързани с наводняване на обекти и отстраняване на паднали дървета след силния дъжд, придружен от вятър и лека градушка в района на Ямбол. По-голяма част от сигналите вече са отработени. В момента екипи от пожарникари и спасители работят по отводняване на три адреса и по отстраняване на паднали дървета.

На два сигнала за отводняване на мазета са се отзовали екипи на столичната пожарна след падналия в София дъжд.

Към момента няма данни за бедстващи или пострадали хора.

Поморие, Несебър и Балчик с по-високи данъци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YsdAQydE6Ow/

Данъците за имотите в три черноморски града и две села край София ще се повишат. Поскъпване основно на данък сгради ще има в Балчик, Поморие и Несебър, както и в софийските села Иваняне и Кубратово, съобщава Труд.

Причината е, че категорията на населените места се променя към по-висока, а с това се повишават и някои коефициенти, използвани при определянето на данъчните оценки на имотите. Те са база за пресмятане на данък сгради.

Категорията се изменя със заповед на регионалния министър Десислава Терзиева. С нея Балчик, Несебър и Поморие преминават от трета във втора категория. Това повишава коефициента за местоположението на имотите драстично, особено в най-скъпата I зона на градовете – обикновено центъра.

Досега коефициентът за местоположение при определянето на данъчната оценка на имотите (без производствените) в трите черноморски града в най-скъпата зона е бил 11, а с повишаването на категорията на населените места става 21,6. За имоти в същата I зона в Иваняне и Кубратово данъчната оценка вече ще се смята с коефициент за местоположение 6,5 вместо с досегашния 3,2. Двете села край София се местят от VI в V категория.

За още седем населени места промяната на категорията ще означава понижаване на данъците заради по-ниски оценки на имотите. Сред тях е видинският град Кула – родно място на председателя на парламента и новоизбран лидер на БСП Михайл Миков. Населеното място е понижено от III в IV категория и коефициентът за местоположение в най-скъпите му райони ще се понижи от 11 на 6,5. Същото се отнася за пазарджишкия град Ракитово. Понижение на данъците ще има и в тервелските села Орляк и Зърнево и вълчедръмското Разград.

Още 65 населени места са с нова категория, но това няма да се отрази на оценките на имотите, тъй като коефициентите за местоположение остават същите.

38 млн.лева са нужни на Велико Търново след пороите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217679

Община Велико Търново иска над 38 млн. лв. от държавата, за да възстанови всички щети, които нанесе потопът от 19 юни. Окончателните изчисления и подробните доклади за вредите от природното бедствие вече са пратени на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. До момента обаче са преведени едва около 500 000 лв.
Община Велико Търново иска над 38 млн. лв. от държавата, за да възстанови всички щети, които нанесе потопът от 19 юни. Окончателните изчисления и подробните доклади за вредите от природното бедствие вече са пратени на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. До момента обаче са преведени едва около 500 000 лв.

Богата културна програма за „Седмица на морето 2014“ в Бяла

http://www.moreto.net/novini.php?n=259402

Поредица от културни събития през първите дни на месец август ще придадат особен колорит на Бяла и ще направят почивката на летуващите още по-незабравима. От 1 до 10 градът ще посрещне едни от най-популярните изпълнители и групи в страната.

Специален офис на ИДИЛ набира съпруги за бойците на групировката

http://www.cross.bg/boiitzite-idil-zhenite-1422843.html

/КРОСС/ Бойците от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) отвориха офис в северната част на Сирия, където неомъжени жени и вдовици могат да се регистрират, за да сключат брак с някой от бойците на групировката. За това съобщава базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права, цитирана от агенция "Ройтерс". В офиса кандидат-съпругите оставят имената и адресите си, за да могат бойците да отидат при семействата им и да направят формално предложение за брак. Групировката въведе и строги ограничения както за правата на жените, така и за тяхното облекло. В съобщение на ИДИЛ миналия месец става ясно, че жените в иракския град Мосул, който е под тяхна власт от юни, трябва да покриват напълно лицата си, в противен случай ги чакат сурови наказания. Според ООН все повече се увеличава броят на бунтовници, които преминават към ИДИЛ, най-радикалната фракция сред сражаващите се в сирийския конфликт, пише Дневник.  

Wall Street не пое в ясна посока

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cf40f62/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cwall0Estreet0Ene0Epoe0Ev0Eiasna0Eposoka0H1770A390C/story01.htm

Оптимизмът около финансовите отчети заглуши опасенията заради геополитическото напрежение


Виц от конгреса: Как да се казва БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/28/2352189_vic_ot_kongresa_kak_da_se_kazva_bsp/?ref=rss


"БСП се преименува на БКП - Българска корпоративна партия"

Виц от отминалия тази неделя конгрес на лявата партия, на който за нейн председател беше избран Михаил Миков. Шегата е измислена сред делегатите след новината, че на балотаж отиват Миков и Стойнев.

Всичко за новия лидер на БСП - четете в специалната тема на "Дневник".

Кал и камъни откъснаха пътя до Тетевен (снимки)

http://pik.bg/кал-и-камъни-откъснаха-пътя-до-тетевен-снимки-news207717.html

Кал и камъни откъснаха пътя до Тетевен (снимки)

Земни маси, примесени с огромни камъни са блокирали пътя между Гложене и Тетевен, пише BNews.

От изпратените снимки ясно се вижда как минаващата неголяма река е заляла пътя, веднага след като излезеш от селото в посока Тетевен.

До свличането на земните маси и камъните се е стигнало след преливането на барата след изсипалите се привечер поройни дъждове и гръмотевици.

Пътят е напълно блокиран, а на място работят служители на Пожарната, които заедно с местното население се опитват да го разчистят.

На място е докарана и техника - багери, която помага на нагазилите до колене във вода хора да разчистят наносите.

Поройните дъждове не подминаха и столицата.

От Столична община съобщиха, че са изпратили свой екип, който да наблюдава ситуацията на Витоша.

От местната администрация поясниха, че във връзка със съобщение на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, че над Природен парк „Витоша” вали силен дъжд и градушка, за които има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево,

е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община.

По-рано град падна и в редица други градове в страната. Мълния пък запали къща в пловдивско село.

Хората разказват, че въпросната бара е използвана преди време за нуждите на стара воденица, която се намира в близост. От години обаче не е почиствана и най-вероятно, според тях, това е довело до излизането й от коритото, и поразиите, които е направила след това.

Около 20 часа дъждът вече е спрял, а пожарникарите и жителите на Гложене са запретнали ръкави и се опитват с всички средства, включително и подръчни материали, да отворят пътя.

"Локомотив" (София) остави "Литекс" и Балъков на последното място

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/28/2352184_lokomotiv_sofiia_ostavi_liteks_i_balukov_na_poslednoto/?ref=rss


"Локомотив" (София) победи гостуващия "Литекс" с 2:0 в последен мач от втория кръг на А група. "Железничарите" взеха първите си точки през новия сезон, докато третият от миналото първенство остава на последно място без точка и без отбелязан гол. 

Отборът от Ловеч продължи разочароващото си представяне, откакто начело застана Красимир Балъков. В първия кръг на А група оранжевите отстъпиха с 0:1 срещу ЦСКА, а през седмицата победиха унгарския "Дьошдьор" с 2:1, но отпаднаха във втория...

Трус от 6,8 премести гръцки остров с 5 см

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217855

Гръцкият о-в Лимнос в Егейско море се е изместил с 5 см в югозападна посока след силното земетресение от 6,8 по Рихтер, което разтърси района на 24 май, пише в. “Етнос”. Изместването било открито от гръцки учени от Атинския институт по геодинамика след техни изследвания и анализи на данни от GPS станции. Гръцкият о-в Лимнос в Егейско море се е изместил с 5 см в югозападна посока след силното земетресение от 6,8 по Рихтер, което разтърси района на 24 май, пише в. “Етнос”. Изместването било открито от гръцки учени от Атинския институт по геодинамика след техни изследвания и анализи на данни от GPS станции.

Правозащитници: Свободата на словото в САЩ е под заплаха

http://www.cross.bg/programi-sigyrnost-zaplaha-1422842.html

/КРОСС/ Мащабните програми за следене, които провежда Агенцията за национална сигурност на САЩ, поставят под заплаха свободата на словото в страната. С такова заявление се изказаха две правозащитни организации - Human Rights Watch и Американският съюз за защита на гражданските свободи. Правозащитниците отбелязват, че чиновниците започнали със страх да общуват със журналисти, тъй като „всеки обмен на информация, било то електронна преписка или телефонни разговори, рискува да остави цифрова следа, която след това може да бъде използвана против тях". Според правозащитните организации, американските програми за следене излизат извън рамките на осигуряване на национална сигурност, пише Гласът на Русия.  

След пороите: Кал и камъни откъснаха пътя до Тетевен (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-112323

Пътят между село Гложене и Тетевен е блокиран след тазвечерните порои, които се изсипаха в района. Кални маси и огромни камъни са довлечени от минаващата наблизо бара, която обаче е излязла от коритото си след обилните валежи.

Динозаврите изчезнали заради "изключително лош късмет"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/28/2352029_dinozavrite_izcheznali_zaradi_izkljuchitelno_losh/?ref=rss


Динозаврите са изчезнали напълно след сблъсък на Земята с астероид, но и поради твърде неблагоприятните климатични условия в този момент, показва ново изследване, публикувано в журнала Biological Reviews и цитирано от BBC.

В изследването са участвали 11 водещи експерти в областта на динозаврите от Великобритания, САЩ и Канада, които са имали за задача да оценят обстоятелствата около изчезването на динозаврите преди приблизително 65 милиона години.

Д-р Стив Брусейт от...

Варненката Джорджия e републикански шампион при жените с нов национален рекорд

http://www.moreto.net/novini.php?n=259471

Състезателката на КПС Астери Джорджия Кадоглу стана отново републикански шампион при жените с нов национален рекорд. От петък до неделя се проведе държавно лично-отборно първенство за мъже, жени и младежи в спортен комплекс „Дианабад” в София.

Проф Близнашки може да оглави служебния кабинет?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217790

Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки може да оглави служебния кабинет, намекна самият той пред bTV днес.
„Ясен и еднозначен отговор” той обеща да даде, след като и третата парламентарна партия – ДПС, върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание. Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки може да оглави служебния кабинет, намекна самият той пред bTV днес. „Ясен и еднозначен отговор” той обеща да даде, след като и третата парламентарна партия – ДПС, върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание.

Родните богаташи – с поне един имот извън граница

http://econ.bg/Новини/Родните-богаташи-с-поне-един-имот-извън-граница_l.a_i.558751_at.1.html

Родните богаташи са собственици на поне един имот в чужбина и на два-три у нас. Голяма част от тях са припечелили минимум един милион лева за една...

Свлачище затвори пътя между Тетевен и Гложене

http://www.cross.bg/teteven-glozhene-ekipi-1422841.html

/КРОСС/ Временно е затворен за движение е пътят между Тетевен и село Гложене. В района на град Тетевен и селата Голям Извор и Гложене е имало силни валежи, придружени с вятър. В резултат на дъжда е паднала скална маса в района на Воденицата, поради което пътят между Тетевен и село Гложене е временно затворен за движение. Реката, преминаваща през долната част на село Голям Извор, е излязла от коритото си и е заляла два моста. Съоръженията не са срутени. На двете места са изпратени екипи на ОУПБЗН - Ловеч за отводняване на участъците, извършване на дейности по изрязване на дървета, клони и почистване на камъни от пътните платна. От община Тетевен е изпратена строителна техника за разчистване падналата скална маса. Около 20 са постъпилите сигнали, свързани с наводняване на обекти и отстраняване на паднали дървета, след силния дъжд, придружен от вятър и лека градушка в района на Ямбол. По-голяма част от сигналите вече са отработени. В момента екипи от пожарникари и спасители работят по отводняване на три адреса и по отстраняване на паднали дървета. На два сигнала за отводняване на мазета са се отзовали екипи на столичната пожарна след падналия в София дъжд. Към момента няма данни за бедстващи или пострадали хора.  

Паднала мазилка потроши кола във Варна (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217655

Голям къс мазилка се стовари вчера следобед върху паркиран лек автомобил на централната варненска улица "Преслав". Парчето от фасадата на сградата се е отчупило от високата част на двуетажната жилищна постройка, която се намира точно срещу Областната управа в морската столица.
Огромният къс можел да убие пешеходец, ако на терасата на сградата Голям къс мазилка се стовари вчера следобед върху паркиран лек автомобил на централната варненска улица "Преслав". Парчето от фасадата на сградата се е отчупило от високата част на двуетажната жилищна постройка, която се намира точно срещу Областната управа в морската столица. Огромният къс можел да убие пешеходец, ако на терасата на сградата

Трите загуби не притесняват Георги Младенов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217469

България записа 3 загуби на баскетболния турнир за мъже в Олерварт. Нашите отстъпиха на домакините от Австрия (67:78), Унгария (63:71) и Португалия (74:80). Двубоите са част от подготовката на националите за евроквалификациите.

“Не ме притеснява фактът, че загубихме и трите мача в Австрия - каза националният селекционер Георги Младенов. - Все па България записа 3 загуби на баскетболния турнир за мъже в Олерварт. Нашите отстъпиха на домакините от Австрия (67:78), Унгария (63:71) и Португалия (74:80). Двубоите са част от подготовката на националите за евроквалификациите. “Не ме притеснява фактът, че загубихме и трите мача в Австрия - каза националният селекционер Георги Младенов. - Все па

България изпревари Украйна по износ на слънчоглед, вече е №1 в света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217709


България вече е най-големият износител на слънчогледово семе в света. Страната ни е изместила от челната позиция раздираната от конфликти Украйна, показват данни на Световната търговска организация. През миналата година приходите за България от експорта на слънчоглед са достигнали 743,625 млн. долара.
Изнесени са
над 1 млн. България вече е най-големият износител на слънчогледово семе в света. Страната ни е изместила от челната позиция раздираната от конфликти Украйна, показват данни на Световната търговска организация. През миналата година приходите за България от експорта на слънчоглед са достигнали 743,625 млн. долара. Изнесени са над 1 млн.

Нетаняху: Призивът на ООН за примирие пренебрегва сигурността на Израел

http://www.cross.bg/gaza-ivitzata-izrael-1422840.html

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя да се сложи край на насилието в ивицата Газа и обвини лидерите на Израел и Хамас, че са безотговорни и допускат хората им да бъдат избивани. По-рано днес Съветът за сигурност на ООН призова за "незабавно и безусловно хуманитарно примирие" в ивицата Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче разкритикува призива на Съвета за сигурност на ООН за незабавно хуманитарно примирие в ивицата Газа, защото според него с това се удовлетворяват исканията на ислямистките екстремисти от Хамас и се пренебрегва сигурността на Израел, предава БНР.  

Русия заплашва със спиране на вноса на плодове от Европа

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/28/2352132_rusiia_zaplashva_sus_spirane_na_vnosa_na_plodove_ot/?ref=rss


Руските власти обмислят да ограничат или изцяло да преустановят вноса на плодове от Европейския съюз и особено от страните от Източна Европа, предаде агенция "Ройтерс".

Съобщението беше публикувано само часове след постановлението на съда в Хага, според което Русия трябва да заплати обезщетение в размер на 51.6 милиарда долара на собствениците на вече национализирания петролен гигант ЮКОС. Тази присъда, ако бъде реализирана в пълния й размер, се очаква да повлияе осезаемо на руската...

Взимат спешни мерки за почистването на яз. „Боровица"

http://www.cross.bg/ypravitel-prelivnika-kurdzhali-1422839.html

/КРОСС/ Има реална опасност от задръстване на преливника с дървесна маса, довлечена в язовир „Боровица", заяви областният управител на Кърджали Бисер Николов на пресконференция. Той и директорът на ВиК инж. Кера Василева са били на оглед до язовира, от който черпят вода 65 хиляди души в Кърджалийска област в общините Кърджали, Момчилград и още 35 населени места. Според Николов при нова приливна вълна вероятността дървесната маса да се озове в преливника и да го задръсти е голяма. Областният управител е разговарял с министъра на регионалното развитие Даниела Терзиева. По думите му тя е проявила разбиране по отношение на кризисната ситуация с питейната вода, която от 23 юли не е годна за пиене и готвене и се е ангажирала да осигури допълнителни финансови средства за почистване на чашката на язовира, предава Дарик.    

Четенето в ранна възраст повишава интелекта

http://www.moreto.net/novini.php?n=259472

Учени от САЩ и Великобритания откриха зависимост между възрастта, в която детето започва да чете, и по-нататъшното му интелектуално развитие. Резултатите от изследванията на специалистите са публикувани в сп. "Чайлд дивелъпмънт".

ИДИЛ отвори офис в Сирия за набиране на съпруги за своите бойци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/28/2352165_idil_otvori_ofis_v_siriia_za_nabirane_na_suprugi_za/?ref=rss


Бойците от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) отвориха офис в северната част на Сирия, където неомъжени жени и вдовици могат да се регистрират, за да сключат брак с някой от бойците на групировката. За това съобщава базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права, цитирана от агенция "Ройтерс".

Офисът се намира в град Ал Баб, на североизток от град Алепо. В него кандидат-съпругите оставят имената и адресите си, за да могат бойците да отидат при...

Близнашки дал принципно съгласие за служебен премиер

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bliznashki-dal-principno-syglasie-za-sluzheben-premier-6018506

"Аз съм дал принципно съгласие, но нека президентът да има свободата на действие през тези няколко дни, за да намери най-доброто решение“, заяви професорът по конституционно право

До месец става е ясно мястото на Дунав мост 3

http://www.cross.bg/most-dynav-postroeno-1422838.html

/КРОСС/ До месец се очаква да бъде посочено най-подходящото място за трети мост над река Дунав между България и Румъния, съобщава БНР. Народният представител от ГЕРБ Стефан Господинов обяви, че е събира подкрепа от българските евродепутати транспотното съоръжение да бъде построено между Силистра и съседния румънски град Кълъраш. "Мостът Силистра-Калараш е приоритет за региона и всички трябва да дадем своя принос, съоръжението да бъде построено", смята Стефан Господинов. Има възможности предпроектните проучвания да бъдат финансирани от бюджета, а мостът да бъде изграден с частни капитали. Обсъждат се общо четири варианта за изграждането на Дунав мост 3. Между Силистра и Калараш, Никопол и Турно Мъгурели и Оряхово и Бекет. Сред възможностите е и строежът на нов мост при Русе.  

Искат да се конфискуват колите на шофьори без книжка

http://frognews.bg/news_73813/

Да се конфискуват автомобилите на шофьори, които карат без книжки. С такова предложение излязоха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи по повод големия брой фатални инциденти на пътя от последните дни.

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 юли - 01 август 2014 г.

http://www.zapernik.com/obshtestvo/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_33315/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както...

Продължава

ЕС със санкции към приближени на Путин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4216948

Европейският съюз иска да наложи санкции на бизнесмени, близки до руския президент Владимир Путин, предаде АФП, позовавайки се на дипломатически източници. 
Обвинението към бизнесмените е, че са подкрепяли активно или са се облагодетелствали от дестабилизирането на Източна Украйна и анексирането на Крим към Русия. Европейският съюз иска да наложи санкции на бизнесмени, близки до руския президент Владимир Путин, предаде АФП, позовавайки се на дипломатически източници.  Обвинението към бизнесмените е, че са подкрепяли активно или са се облагодетелствали от дестабилизирането на Източна Украйна и анексирането на Крим към Русия.

Томислав Дончев: Вече имаме 200 страници програма, свиваме я на 30

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217885

- Г-н Дончев, защо вечно се карате вдясно? Реформаторите са вечно против Борисов, Меглена Кунева е срещу Костов? Как ще се преодолее това напрежение? - В политиката винаги личността е важна. Но има моменти, в които тя трябва да следва посока, приоритети и т.н. Така че не е реалистично да говорим за общи симпатии между всички десни политически - Г-н Дончев, защо вечно се карате вдясно? Реформаторите са вечно против Борисов, Меглена Кунева е срещу Костов? Как ще се преодолее това напрежение? - В политиката винаги личността е важна. Но има моменти, в които тя трябва да следва посока, приоритети и т.н. Така че не е реалистично да говорим за общи симпатии между всички десни политически

Общината ще издържа "Спартак 1918"

http://www.moreto.net/novini.php?n=259480

Община Варна в лицето на кмета Иван Портних ще поеме издръжката на ФК Спартак 1918 за сезон 2014/2015 година. Това е гарантирал лично градоначалникът на среща с шефа на Управителния съвет на футболния клуб Антон Фажев. „Появиха се колебания в част от хората със забавянето на последната заплата.

Пожарът в нефтохранилището край Триполи е извън контрол

http://www.cross.bg/tripoli-pozharut-kompaniya-1422837.html

/КРОСС/ Пожарът, обхванал два резервоара в нефтохранилището край Триполи, вече е извън контрол, обяви либийската национална петролна компания, предава Франс прес. "Пожар е неконтролируем. Пожарникарите напуснаха мястото окончателно", заяви говорителят на компанията Мохамед ал Храри. Правителство призова гражданите, живеещи в радиус от 3 км от мястото на пожара, да напуснат района незабавно. Същевременно петролната компания отново призова за международна помощ. Припомняме, че резервоар с милиони литра гориво бе запален по време на боевете в Триполи.    

МВнР: Българите да напуснат веднага Либия, опасно е!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217832

Външното министерство в София призова настоятелно вчера българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Либия, а намиращите се на нейната територия да напуснат незабавно страната във връзка с ескалацията на напрежението там.
Редица западни държави призоваха гражданите си да напуснат Либия, Външното министерство в София призова настоятелно вчера българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Либия, а намиращите се на нейната територия да напуснат незабавно страната във връзка с ескалацията на напрежението там. Редица западни държави призоваха гражданите си да напуснат Либия,

Затварят Цариградско между Окръжна болница и 4-ти километър

http://frognews.bg/news_73812/

От 04.30 часа на 29 юли до 24.00 часа на 20 август се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе" между спирка "УМБАЛ Св. Анна" (Окръжна болница) и надлеза над бул. „Д-р Г. М. Димитров" (4-ти километър), съобщиха от общината.

Лидерите на Запада се договориха за нови санкции срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/28/2352182_liderite_na_zapada_se_dogovoriha_za_novi_sankcii/?ref=rss


Лидерите на пет от водещите западни държави се споразумяха в телефонен разговор да бъдат наложени нови санкции срещу Русия заради ролята й в кризата в Украйна.

Според ръководителите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия трябва да се засили натискът над Москва, за да използва тя влиянието си над проруските сепаратисти в Източна Украйна за спиране на огъня.

Участниците в разговора са изразили съжаление, че Русия не успява да накара "опълченците" да приемат...

Мотористите да преминат курсове по първа помощ, предлагат от БЧК

http://www.cross.bg/pomosht-purva-shofyori-1422836.html

/КРОСС/ Рокери в Спешна помощ. След като няколко групи таксиметрови шофьори бяха обучени да оказват първа помощ, сега БЧК предлагат мотористите също да помогнат за решаването на проблема. Първите пет минути са критичният момент, в който бързата реакция на очевидец може да спаси човешки живот след поредната касапница на пътя. „Те получават едни познания, които са на такова ниво, че да може да поддържат жизнените функции на пострадалия", обясни д-р Никола Николов от БЧК в ефира на Нова телевизия. От инциденти застраховани няма, но пък всеки може да помогне. Особено, ако знае какво да прави в първите минути на катастрофата. „Не трябва да се забравя, че моторите са най-маневрените и най-бързо могат да стигнат до мястото", обяснява председателят на БЧК Христо Григоров. Всеки един мотоклуб може да се включи в инициативата за оказване на първа помощ. По програмата вече са обучени близо 40 таксиметрови шофьори. А у нас от тази есен вече ще се изучава и специалност парамедик - желаещи не липсват, въпреки кризата в Спешна помощ.  

Позиция на Младежкото обединение в БСП: Повече от всякога са ни необходими леви решения и популяризиране на левите идеи

http://www.zapernik.com/politika/poziciya-na-mladejkoto-obedinenie-v-bsp-poveche-ot-vsyakoga-sa_33314/

НС на МО се разграничава от ДПС и оценява политиката на ръководството му като непоследователна и национално безотговорна

НС на МО призовава да се продължи по пътя на промяната и да се отстояват левите идеи и политики в полза на хората На заседание на Националния съвет на Младежкото обединение през изминалия уикенд младите социалисти оцениха като непоследователно и национално безотговорно поведението на ръководството на ДПС. Според тях в трудни моменти се изисква държавническо поведение...

Продължава

Черна серия във Варна: Втори труп за ден!

http://www.bnews.bg/article-112322

37-годишен мъж от варненския квартал Младост загина, след като скочи от тераса, намираща се на четвъртия етаж на блока, в който живее. По-рано от полицията съобщиха за друга жертва - 84-годишен мъж, който изгоря в дома си в квартал Владиславово в морската ни столица.

И Евромайките искат развод с Бареков

http://frognews.bg/news_73811/

Структурите на „Евромайки" в Сливен и Котел напускат „България без цензура", съобщи Женя Колева, която е председател на организацията в Сливен.

Мъж скочи от шестия етаж на блок във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217862

След като 84-годишен мъж изгоря в апартамента си днес във Варна, друг се хвърли от 6-ия етаж на вход 10 в бл. 107 в квартал Младост на морската столица.
Около 18,30 часа ужасени минувачи видели как мъжко тяло полита от 6-ия етаж. Става въпрос за млад мъж на 37 години, каза говорителката на ОД на МВР-Варна Ивана Милева. След като 84-годишен мъж изгоря в апартамента си днес във Варна, друг се хвърли от 6-ия етаж на вход 10 в бл. 107 в квартал Младост на морската столица. Около 18,30 часа ужасени минувачи видели как мъжко тяло полита от 6-ия етаж. Става въпрос за млад мъж на 37 години, каза говорителката на ОД на МВР-Варна Ивана Милева.

Мъж се хвърли от шестия етаж на блок във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217853

След като 84-годишен мъж изгоря в апартамента си днес във Варна, друг се хвърли от 6-ия етаж на вход 10 в бл. 107 в квартал Младост на морската столица.
Около 18,30 часа ужасени минувачи видели как мъжко тяло полита от 6-ия етаж. Става въпрос за млад мъж на 37 години, каза говорителката на ОД на МВР-Варна Ивана Милева. След като 84-годишен мъж изгоря в апартамента си днес във Варна, друг се хвърли от 6-ия етаж на вход 10 в бл. 107 в квартал Младост на морската столица. Около 18,30 часа ужасени минувачи видели как мъжко тяло полита от 6-ия етаж. Става въпрос за млад мъж на 37 години, каза говорителката на ОД на МВР-Варна Ивана Милева.

Лошото време задържа крадците в големите градове

http://www.cross.bg/vreme-spetzialni-golemite-1422835.html

/КРОСС/ Заради лошото време крадците не заминаха за морето, а останаха в големите градове. Обирите по домовете зачестиха и заради това, че хората са в отпуск, а апартаментите им са празни. Хората разчитат на дебели решетки, тежки ключалки и СОТ. Това три от възможните начини да се предпазите от обирджии по време на отпуска. „Използват момента през лятото. Имат си едни специални куки, които се хвърлят и се прекачват през терасата. Има едни уреди специални дето режат прозорци. Аз не ги знам точно какви са. Бутат го, то пада, те влизат и започват да тарашат. Каквото намерят вътре скъпоценно - обират го и така...", описва Стоил Павлов - Пастора, излежал 18-тата си присъда за кражба, в ефира на бТВ. За мишена се избират хора, които карат хубави коли и живеят в добри райони. Други атакуват през нощта. Няколко съвета от криминалистите: Докато сте в отпуска, не публикувайте в социалните мрежи снимки от лятната си почивка, застраховайте скъпата техника и не дръжте ценности у дома.  

ГЕРБ и ДПС си слагат мина, на която след това ще стоят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243955_+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B8+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%82%D0%

 Приказките за актуализация на бюджета в над 90% са политически.

Актуализация на бюджета не се налага. Това са чисто политически игри. Ако ги слушаме политиците – колко черни прокоби вещаят за всяко нещо, което някой реши, че трябва да става. Навремето, когато вдигахме ДДС-то, всички казваха, че в България няма да има кина, няма да има театри. Като си спомним какви бури се правеха, подобни на сегашните, но нищо от тези прокоби не се сбъдна. Е, вярно, че тогава билетите за кино бяха 20 стотинки, а сега са 10 лева.

Приказките за актуализация на бюджета в повече от 90 на сто имат политически смисъл. Не съм убеден дали изобщо парламентът ще гласува актуализация на бюджета, не съм убеден и дали Орешарски няма да оттегли точката под натиск от БСП. Всеки си прави политически дивиденти. С половин уста се твърди, че трябва да се остави по-спокойна среда за служебното правителство. Това не звучи сериозно.

Второ това, че ще има правна възможност, не значи, че служебното правителство ще се възползва. Ако например финансов министър е Калин Христов, не смятам, че ще се възползва, дори да има възможност. Е, ако сложат някой друг финансов министър, поставен човек на Бойко Борисов, може и да се възползва.

Искането на актуализация е унижение на досегашното управление, макар че и ДПС бяха от тази страна. Това е индиректно признаване на това, което Бойко Борисов всеки ден говори – че държавата е фалирала, че е настъпил крах. Той просто преследва това последователно с типичната си захапка. Ясно е, че и двете политически сили – и ГЕРБ, и ДПС ще бъдат в следващото управление. Отделен въпрос е какви бъдещи стратегии има ДПС. Всъщност те си слагат мина, на която след това ще стоят. И какво като се оправдават с предишното управление. Има цифри. Те не говорят, че наследството е зле. Борисов обяви, че има неизпълнение на планираните завишени приходи. В същото време се казва, че има достатъчно буфери, че има резерви в коалиционната програма, може да се съкратят и разходите. Какъв е проблемът служебният кабинет да свива разходи, а не да харчи? Но това са изтъркани номера. В момента е по-интересно дали има прозрачност и доколко ДПС правят на инат някаква коалиция, за да накажат БСП. Но кой знае какво ще стане. Защото, ако има някой, който да изхвърли ДПС зад борда, това ще бъде ГЕРБ и никой друг.

Да се приготвят пари за следващо правителство е рисково. Не се знае кой ще влезе в следващия парламент. Смятам, че ще влезе НФСБ на Валери Симеонов. Не съм убеден дали Бареков ще влезе при тази нова ситуация, защото избори без пари и без телевизия не се правят. Още повече той сам си поставя нещата така, че да бъде захапван от всички. А обикновено, който открие фронт срещу много врагове, е губещ. Възможно е в НС да влязат и реформатори и АБВ, и други. И вече кой с кого, как и при какви условия – много сложно става, ако всеки иска да спечели симпатии на гърба на предишните. А и улицата винаги ще е нащрек. Те какво смятат – че протестите свършват с оставката на Орешарски ли? Така че всеки трябва да си прави сметката от тук нататък – кой с кого е, за какво се е съюзявал.

Президентът също има интерес кабинетът, назначен от него, да излезе с някакво достойнство. Иска му се, ако има възможност, да му е широко около врата. Но в крайна сметка има реалности. Ако служебният кабинет се изправи пред трудности, трябва да ги решава, а не просто ей така да се носи по повърхността и да каже "бяхме много успешни". Ние се нагледахме на успешни служебни кабинети. Всички те се бият в гърдите колко са велики. Те всъщност нищо съществено не правят. Те управляват след криза, а тогава е много лесно – нещичко малко да направиш, даже да стопираш някой проблем, вече можеш да обираш лаври.

Никаква финансова нестабилност няма. Идеологема е, че данъкоплатецът ще плаща. Предизвикана е суматоха около банката. Това е въпрос, който явно сегашният парламент и правителство не могат да решат, те впрочем помогнаха да се случи случката. Моята позиция съм я заявил - от тук нататък най-евтино е да бъде възстановена и да остане тази банка. Всички други схеми са по-скъпи. Това не значи да бъде върната на Цветан Василев. Т.е. дори да има намеса на държавата, тя трябва да бъде по линия на одържавяване на КТБ. Ако се спази законът, пари на данъкоплатците няма да бъдат пипани. Трябва да бъдат платени около 3.5 млрд. лв. Трябва да бъдат спасени парите на държавата, на общините, на болниците, на фондациите на НПО. И понеже във фонда за гарантиране на влоговете има 2 млрд., държавата трябва да се бръкне за още 2 млрд. плюс не спасени държавни и общински пари. Докато с половината на тези 4 млрд. при едно одържавяване на КТБ и при реален преглед на портфейла и успокояване на хората, банката може да бъде възстановена да работи. Тогава ще си остане фондът от двата милиарда, ще бъдат спасени пари на държавата и на общините. На държавата това ще струва около 2 млрд., които като продаде по-нататък на някой стратегически инвеститор, ще си ги върне. Няма защо да плашите гаргите.

Лавров: Русия няма да налага ответни санкции на САЩ и ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=259460

Външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че страната няма да налага реципрочни мерки на санкциите от страна на ЕС и САЩ. Говорейки по време на пресконференция в Москва, Лавров заяви, че се надява за обективно разследване на катастрофата на полет MH 17 в Източна Украйна.

Нова промяна в движението по Цариградско шосе

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nova-promiana-v-dvizhenieto-po-carigradsko-shose-6018505

От 29 юли до 24.00 ч. на 20 август се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" между спирка Окръжна болница и надлеза над бул. "Д-р Г. М. Димитров"

За седмица гето стана парк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217515

Само за седмица парк "Борова гора" над ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора се преобрази от гето в подготвен за залесяване хълм. На 21 юли при мащабна акция на общината и жандармерията бяха съборени 55 незаконни постройки. Общо 500 камиона с отпадъци бяха извозени на градското сметище. На изчистените близо 7 дка вече е насипан хумусен слой Само за седмица парк "Борова гора" над ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора се преобрази от гето в подготвен за залесяване хълм. На 21 юли при мащабна акция на общината и жандармерията бяха съборени 55 незаконни постройки. Общо 500 камиона с отпадъци бяха извозени на градското сметище. На изчистените близо 7 дка вече е насипан хумусен слой

CECA инкогнито на сватбата на Новак Джокович

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243954_CECA+%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BA+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%

 Ден след като спечели "Уимбълдън", световният номер едно в тениса Новак Джокович сключи брак с дългогодишната си приятелка Йелена Ристич. Много роднини и приятели, сред които Борис Бекер, Янко Типсаревич и Виктор Троицки, уважиха двойката на стилната церемония в прекрасния черногорски курорт „Свети Стефан”. Тенис звездите Ана Иванович и Анди Мъри също присъстваха на грандиозното събитие, определяно от сръбските медии, като „Сватбата на века“. Само най-приближеният приятелски кръг на Джокович обаче успя да се наслади на живо на някои от най-популярните хитове на CECA. Поканена специално за частното парти, примата на сръбската музика е изпяла и голяма част от любимите на всички балади. Носят се слухове, че след изпълнението на певицата, Ноле и компания са се забавлявали до изгрев слънце. 

 

Концертът на най-голямата звезда на сръбската музика в София е на 7 ноември, зала „Арена Армеец“. Начало 20:00 часа. Билети търсете в мрежата на TicketPro и Eventim на цени от 20 до 55 лева.

Г. Близнашки: Дал съм съгласие да участвам в служебния кабинет

http://frognews.bg/news_73810/

Дал съм принципно съгласие за участие в служебния кабинет, но нека президентът намери най-правилното решение. Той има право на това пред следващите няколко дни. Това съобщи по БиТиБи проф. Георги Близнашки.

Уверена съм, че нашите действия ще ускорят възстановяването на временно спрените плащания по двете оси на ОП „Регионално развитие”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243953_%D0%A3%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%BC%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D

 Министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева откри семинар за представяне на подобрените системи за контрол върху обществените поръчки на проекти, съфинансирани от ЕС. Обучението се провежда съвместно с одиторите на ГД „Регионална и градска политика” на ЕК. Тази дейност е една от стъпките залегнали в плана за действие на министерство на регионалното развитие, целящ ускоряване на възстановяването на временно спрените плащания приоритетни оси 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и 3 „Устойчиво развитие на туризма“ на Оперативна програма „Регионално развитие“.

„Като министър и експерт съм отчитала и отчитам факта, че винаги има място за подобрение“, каза още Терзиева. „Затова направихме задълбочен преглед на състоянието на нашите системи за контрол и управление и ги оптимизирахме.” Пред участниците във форума Терзиева изрази увереност в успеха на предприетите мерки за създаването на условия за възстановяване на плащанията по програмата. Тя заяви, че е от първостепенно значение средствата по ОПРР да бъдат усвоявани в пълно съответствие с приложимото национално и европейско законодателство.

Пред експертите бяха представени добрите практики и успешни системи за „улавяне на грешките“ и произтичащите от това финансови последици.

Обама и четирима европейски лидери договориха нови мерки срещу Русия

http://www.mediapool.bg/obama-i-chetirima-evropeiski-lideri-dogovoriha-novi-merki-sreshtu-rusiya-news223128.html

Лидерите на Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Франция се договориха по време на конферентен телефонен разговор в понеделник да предприемат нови мерки срещу Русия заради украинската криза, съобщи френското президентство, цитирано от Ройтерс.   Лидерите са изразили съжаление, че Русия не оказва натиск върху сепаратистите да седнат на масата за преговори, и че не предприема действия за контрол над руско-украинската граница, се казва в съобщението от Елисейския дворец в Париж.   Те също така следят дали Русия оказва пряка военна помощ на сепаратистите. "При тези обстоятелства петимата държавни и правителствени ръководители потвърдиха намерението си да приемат нови мерки срещу Русия", са казва в документа.

Водата по Черноморието е чиста, но въпреки това има риск от зарази

http://www.cross.bg/vodata-moreto-chernomorieto-1422834.html

/КРОСС/ "Пробите от водата по Черноморието вече са чисти, но въпреки това има риск от зарази." Това обяви пред ТV7 д-р Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София. В момента почти всички деца с вируси, настанени в детското отделение, преди това са били на морето. Тонове мръсна вода изтекоха в морето след проливните дъждове и наводненията около Черноморието. Последваха положителни проби за ешерихия коли на Офицерския плаж във Варна. Взети бяха и проби за Хепатит А и други зарази. В момента всички плажове са отворени, а пробите вече са отрицателни. Въпреки, че плажовете са пълни, инфекционистите напомнят, че морето не е място за малки деца. Именно те са най-податливи на вирусните инфекции. Лекарите напомнят още, че инкубационния период на така наречените морски вируси е една седмица. Именно това са и дните, в които болестта протича без симптоми, но рискът да се предаде съществува. Колкото до басейните, лекарите опровергаха широко разпространеното схващане, че вероятността за заразяване с венерически болести там е по-висока. Според д-р Мангъров, риск все пак има, но най-вече заради досега на кожата с препаратите за дезинфекция на водата. И тъй като водата, третирана с евтини и по-качествени препарати, изглежда еднаква, съвета на медиците е просто да избягваме местата, където се вижда, че не се държи на хигиената.  

Поклонническият туризъм е ниша, която все още не е разработена у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243952_%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%B5+%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D1

 Министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева инспектира ремонта на пътя Батановци – Пали лула – Гигинци. Към момента строителството е изпълненo на над 50 %  и трябва да приключи до средата на август. Финансирането от около 3 млн. лв. е осигурено от Публичната инвестиционна програма на правителството. Пътят е много важен за развитието на региона, не само защото ще обслужва жителите на населените места, през които минава, но и ще осигури удобна връзка до шест манастира в района, заяви Терзиева.

По покана на отец Никанор Терзиева посети Гигинския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян". През тази година се навършват 200 години от възстановяването на светата обител, която е опожарена през 30-те години на 18 век, когато българите от околността въстават срещу османската власт.

Министърът в оставка разговаря с отец Никанор за възможностите за развитие на поклонническия туризъм в този район. Терзиева подчерта, че винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя развитието на туризма в регионите, а поклонническият туризъм е ниша, която все още не е разработена у нас. Пътят, който тя инспектира днес, осигурява достъп до 6 манастира – Гигински, Ерлово, Пенкьовски, Билински, Одраница, Земенски. Подобрявайки пътните връзки до манастирите ще стимулираме развитието на туризма в региона, респективно икономическото му възраждане, допълни министърът в оставка. Терзиева информира отец Никанор, че по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., както и по новите програми за трансгранично сътрудничество, Българската православна църква ще има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране за църкви и манастири.    

Вали дъжд и градушка над Витоша, следят накъде ще тръгне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217733

Във връзка със съобщение на НИМХ при БАН, че над Природен парк „Витоша” вали силен дъжд и градушка, за които има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево, е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община, съобщиха за Фокус от Столична община. Във връзка със съобщение на НИМХ при БАН, че над Природен парк „Витоша” вали силен дъжд и градушка, за които има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево, е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община, съобщиха за Фокус от Столична община.

Близнашки призна, че му е предложено участие в служебния кабинет

http://www.cross.bg/otkaz-prezidenta-bliznashki-1422833.html

/КРОСС/ "Още утре със заседанието за актуализация на бюджета, ще се види дали новият лидер на БСП Михаил Миков е способен да скъса с практиките създадени и използвани по времето на предишния председател на партията, които й вредят от толкова години." Това каза проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право в СУ в ефира на БНТ. Професорът не отрече и призна, че се е срещал с президента Плевнелиев, който му е предложил да участва в бъдещия състав на служебното правителство. Той обаче отказа да назове каква позиция му е била предложена, като заяви, че първо все още нямаме отказ от третото връчване на мандата на ДПС за съставяне на правителство в този парламент, а второ дори след като има такъв отказ ще е задължение и отговорност на президента да съобщи какъв ще е съставът на служебния кабинет.  

Обезвредиха гранатата във Варна със 7-часово забавяне

http://www.moreto.net/novini.php?n=259483

Гранатата, която бе открита в избено помещение на ул. ''Воден'' тази сутрин, бе обезвредена със 7-часово забавяне, установи проверка на Topnovini.bg. След подаването на сигнала в полицията на мястото пристигнаха униформени служители, които отцепиха значителен участък от улицата, като по този начин възпрепятстваха живущите в района да достигнат до домовете си.

Дъжд и градушка над Витоша, следят накъде ще тръгне (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217714

Във връзка със съобщение на НИМХ при БАН, че над Природен парк „Витоша” вали силен дъжд и градушка, за които има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево, е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община, съобщиха за Фокус от Столична община. Във връзка със съобщение на НИМХ при БАН, че над Природен парк „Витоша” вали силен дъжд и градушка, за които има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево, е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община, съобщиха за Фокус от Столична община.

Русия няма да отвърне на ЕС и САЩ със санкции

http://econ.bg/Новини/Русия-няма-да-отвърне-на-ЕС-и-САЩ-със-санкции_l.a_i.558745_at.1.html

Русия няма да отговори със санкции за Европейския съюз и САЩ, заради наложените нови ристрикции на страната. Това увери руският външен министър на...

На Световния хепатитен ден медии, лекари и пациенти се обединиха в борбата срещу хепатит С

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243951_%D0%9D%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%2C+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0

 На 28 юли 2014 г. НСБХ „Хепасист“ и пациентско сдружение „ХепАктив“  по повод Световния ден за борба с хепатита организираха дискусия на тема „Ролята на медиите за повишаване информираността на обществото относно хепатит С“. Лекари, лидери на пациентски организации и журналисти взеха участие в срещата и заедно обсъдиха проблемите, свързани с общественото възприятие на болестта и възможните решения за промяна в социалните нагласи.

 

Сред медицинските специалисти, които взеха активно участие на събитието, бяха проф. Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, и доц. Генов, завеждащ Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология, КЦГЕ, МУ – София, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Те направиха въведение по темата и представиха основните проблеми, пред които е изправено обществото в борбата с хепатита.

 

„Има само четири заболявания в света, на които е посветен световен ден малария, туберкулоза, СПИН и хепатит. Това са заболявания с огромна социална значимост. По света има около 170 милиона болни от хепатит С. И всяка година възникват между 3 и 4 милиона нови случаи на хепатит С. В световен мащаб смъртността от хепатит С е около 1, 5 млн. души годишно. В Европа има между 7 и 9 милиона болни. Пациентите с хепатит С в Европа умират три пъти по-често, отколкото всички останали хора. Средната смъртност е между 3 и 11 на 100 000 души, каза доц. Генов.

Проф. Матева допълни: „Имаме огромна нужда от изготвяне на Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в България, както и от изготвяне на Национален регистър на HCV инфектираните. Само по този начин можем да допринесем за ранното диагностициране на хроничния хепатит С и да предотвратим бъдещи усложнения при развитие на болестта.

 

Силвана Лесидренска, пациент и председател на пациентско сдружение „ХепАктив“, коментира: „Време е да се обърне сериозно внимание на тихата епидемия от хепатит С, която само в България засяга 110 000 души. Специалистите от години алармират за мащаба и последиците от заболяването, но проблемът се задълбочава. За съжаление, липсата на симптоматика, както и предразсъдъците, ширещи се в обществото, допринасят за това българите масово да не се изследват за хепатит С. Надявам се здравната система да се ангажира със създаването на национална програма за профилактика и информираност относно начините на заразяване и лечение на хепатит С. Едва тогава стигмата в обществото ще изчезне“.

 

В края на дискусията участниците стигнаха до единно мнение, че е необходимо да се положат общи усилия в борбата с хепатита, като се повишат ангажираността и информираността на обществото по проблемите, свързани с тежката болест, както и да се промени отношението към пациентите с това заболяване. Това мнение беше подкрепено с действия още днес, когато

 журналисти, лекари и лидери на пациентски организации се включиха в инициативата на Световния хепатитен алианс по повод отбелязването на Световния хепатитен ден, като застанаха пред фотообектива и се снимаха. Повече информация за инициативата може да намерите тук: http://bit.ly/1mUbfBW.

 

След официалната част на събитието всички участници пуснаха балони във въздуха в знак на съпричастност към хората, страдащи от болестта. 

Порой с мощни гръмотевици над Витоша! Слиза към София?

http://www.bnews.bg/article-112321

Малко след 17 часа светкавици пронизаха небето над София, а над много квартали започва да вали като из ведро. Над Природен парк „Витоша” вали силен дъжд и градушка, за които има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево.

Проф. Близнашки е дал съгласие да бъде служебен премиер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/28/2352177_prof_bliznashki_e_dal_suglasie_da_bude_slujeben_premier/?ref=rss


Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки не отрече възможността да оглави служебния кабинет. Това намекна самият той пред Би Ти Ви и обеща да отговори ясно и еднозначно след като и ДПС върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание.

Проф. Близнашки каза, че е дал съгласието си да участва в служебния кабинет. "Аз съм дал принципно съгласие, но нека президентът има пълна свобода през тези няколко дни, за да намери най-правилното...

Лондончани са най-нещастните британци

http://www.cross.bg/britantzi-zhitelite-zdraveopazvaneto-1422832.html

/КРОСС/ Според изследване на социологическата агенция на Еврокомисията "Ърбан Одит" британската столица бе призната за най-нещастния град в Обединеното кралство, съобщава "Ню Стейтсмън". Агенцията провела допитване сред жителите на британските градове, като въпросите засягали различни сфери на градския живот - от здравеопазването до местата за отдих. Най-висока неудолетвореност бе регистрирана именно в Лондон. Столичани най-много от останалите британци са недоволни от образованието, здравеопазването, защитата на околната среда, спортните площадки и най-вече от цената на жилищата. Те смятат, че безопасността им е на най-ниско равнище и като цяло са най-нещастните обитатели на Острова. Транспортът е единственото нещо, което задоволява лондончани. В същото време най-щастливи британци се оказаха жителите на Кардиф, столицата на Уелс, пише Преса.  

Г. Марков: Борисов направи спортна зала да се облизвам по гимнастичките

http://frognews.bg/news_73809/

При Бойко Борисов има нещо неуспоримо. Тръгна да модернизира тази страна, направи магистрали и спортна зала да се облизвам по гимнастичките. Това каза бившият конституционен съдия Георги Марков по БНТ.

Швайни се извини за “к...ски синове” по адрес на "Борусия" (Д)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217800


Световният шампион с бундестима Бастиан Швайнщайгер се извини официално за своя певческа изява при купон по повод титлата от Бразилия.
Лидерът на “Байерн” дере гърло с познат фенски рефрен, в който играчите на големия противник на баварския гранд в Бундеслигата “Борусия” (Д) се наричат “к...ски синове”. Световният шампион с бундестима Бастиан Швайнщайгер се извини официално за своя певческа изява при купон по повод титлата от Бразилия. Лидерът на “Байерн” дере гърло с познат фенски рефрен, в който играчите на големия противник на баварския гранд в Бундеслигата “Борусия” (Д) се наричат “к...ски синове”.

Проф. Близнашки ще е служебен премиер?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217773

Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки може да оглави служебния кабинет, намекна самият той пред bTV днес.
„Ясен и еднозначен отговор” той обеща да даде, след като и третата парламентарна партия – ДПС, върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание. Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки може да оглави служебния кабинет, намекна самият той пред bTV днес. „Ясен и еднозначен отговор” той обеща да даде, след като и третата парламентарна партия – ДПС, върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание.

Ройтерс: КТБ няма да погаси емисия от 150 млн. долара на 8 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=259466

Правителството подаде оставка на 23 юли без да постигне споразумение с депутатите как да се спаси КТБ, която беше ударена от масово изтегляне на депозити на вложители. Парламентът от своя страна отхвърли предложения спасителен план от БНБ и едва ли ще одобри нещо по темата заради малкото му оставащо време до 6 август, пише "Ройтерс".

Обама: Бъдещето на света зависи от стабилността на Африка

http://www.cross.bg/afrika-amerikanskiyat-obama-1422830.html

/КРОСС/ "Бъдещето на света ще зависи от стабилността на Африка", заяви американският президент Барак Обама, цитиран от АФП. „Сигурността, просперитетът и справедливостта, които искаме да постигнем в целия свят, не могат да бъдат осъществени без силна, просперираща и самоуверена Африка", заяви американският държаввен глава по време на среща с младежки лидери от африканските страни.  

Великобритания възобновява добива на шистов газ и петрол

http://www.cross.bg/shistov-petrol-dobiva-1422831.html

/КРОСС/ Британското правителство реши да възобнови търсенето и добива на шистов газ и петрол три години след като опасения от трусове доведоха до отмяна на фракинга. „Добивът на шистов газ и шистов петрол означава много нови работни места, а също и устойчива основа за националната енергетика много години напред", обоснова решението британският министър по енергетиката и климатичните промени Матю Ханкок, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според данни от щателно проучване на експерти, добивът на шистов газ и петрол не може да предизвика земетресение. Въз основа на този извод правителството е решило да възобнови фракинга. Запасите на Великобритания на шистов газ са оценени на около 23 трилиона кубични метра.  

BMW изгоря като факла край нива, спасиха 200 дка жито

http://www.bnews.bg/article-112261

Инцидентът станал в неделя около 17.30 часа, когато е получен и сигнал за пожара. Екип огнеборци от Берковица са изпратени на място, за да потушат пламъците от запаленото возило и да спасят нивите, които се намирали край него.

Проливен дъжд и градушка над София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217740

Проливен дъжд се излива в центъра на София. 
Силен дъжд, придружен с градушка се излива над Природен парк „Витоша” и има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево. Във връзка с това екип е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община, съобщи „Фокус”. Проливен дъжд се излива в центъра на София.  Силен дъжд, придружен с градушка се излива над Природен парк „Витоша” и има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево. Във връзка с това екип е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община, съобщи „Фокус”.

Лили Алън свалила 19 кг с чипс

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/lili-alyn-svalila-19-kg-s-chips-6018504

29-годишната певица, която има и 2-годишна дъщеря, в момента е на турне и изпълнява енергични танци по време на концертите си

Проливен дъжд и градушка над София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217761

Проливен дъжд се излива в центъра на София. 
Силен дъжд, придружен с градушка се излива над Природен парк „Витоша” и има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево. Във връзка с това екип е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община, съобщи „Фокус”. Проливен дъжд се излива в центъра на София.  Силен дъжд, придружен с градушка се излива над Природен парк „Витоша” и има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево. Във връзка с това екип е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община, съобщи „Фокус”.

Силни бури в Ямбол и Природния парк „Витоша”

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/silni-buri-v-iambol-i-prirodniia-park-vitosha-6018464

Към момента силен дъжд вали в ж.к. „Младост 4”, както и на Южната дъга на столичния Околовръстен път

Великобритания ще стимулира добива на шистов газ

http://econ.bg/Новини/Великобритания-ще-стимулира-добива-на-шистов-газ_l.a_i.558740_at.1.html

Великобритания започна подготвянето и издаването на нови лицензи за добиването на шистов газ и петрол, като по-евтин и по-сигурен енергиен ресурс. ...

БТПП открива Център за кариерно развитие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259445

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обяви, че създава Център за кариерно развитие във Варна, научи Moreto.net. Такива центровете са създадени в градовете, в които функционират БТПП и 28-те Регионални търговско-промишлени палати в системата на БТПП: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Застрояването в София расте, а жилищата стоят празни

http://www.cross.bg/sofiya-arhitektite-bakalov-1422829.html

/КРОСС/ Най-малко 35 хил. жилища в София продължават да стоят празни, сочат данни на Съюза на архитектите в България. В същото време, застрояването продължава с пълни темпове. Председателя на Съюза на архитектите Георги Бакалов обаче увери, че строителство на парче няма да има. "София е добре да се разраства на сателитен принцип и да има бързи транспортни връзки към центъра. Напоследък даже се забелязва тенденция към изселване в близките градове - например към Ботевград", допълни още архитектът. Той коментира и спорния проект да има трамвай, който да минава през Борисовата градина. "Мога да кажа, че колкото повече транспортни връзки, толкова по-добре за София. Градът трябва да е отворена система", категоричен е архитект Бакалов в ефира на News7.  

Д. Атанасова: Таня Андреева е раздавала бонуси за устна консултация

http://frognews.bg/news_73808/

Министърът на здравеопазването Таня Андреева е раздавала бонуси в размер на над 15 000 лв. за устни консултации. Това разкри предшественичката й Десислава Атанасова по БНТ.

Бизнес климатът се влошава в разгара на лятото

http://www.bnews.bg/article-112282

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Марков: В Конституцията за съжаление няма нито дума за служебните правителства

http://www.cross.bg/markov-gerb-georgi-1422828.html

/КРОСС/ "Досега в историята не е имало такъв казус - за толкова кратък период президентът да трябва да назначава две служебни правителства. Българският президент не може да назначи служебен кабинет още в сряда или четвъртък, защото има конституционно записани срокове, а и постигнати договорки, които трябва да бъдат спазвани." Това каза в предаването на БНТ „Още от деня" бившият конституционен съдия Георги Марков. "В Конституцията за съжаление няма нито една дума относно служебните правителства и тяхната дейност и правомощия освен това, че президентът е този, който ги назначава. Именно все пак, за да се уточни неговата дейност беше записано в конституцията, че служебният кабинет може да преговаря за сключването на договори за заем, ако това се наложи, но само ако преди това такива права са му гласувани от редовно избрания парламент и не виждам пречка настоящия 42-ри парламент да гласува такива правомощия", смята Георги Марков. "ГЕРБ в петте най-големи градове има над 20 процента преднина пред БСП на последните евроизбори, има голяма преднина в голяма част от другите градове и затова смятам, че на изборите на 5 октомври ГЕРБ ще постигне една голяма победа, защото не може избори да се печелят и да се управлява само с успехи в селата, без да подценявам хората там", каза бившият конституционен съдия. "Аз избирам ГЕРБ и Борисов", заяви Георги Марков.    

Десен институт се опитва да "ожени" ГЕРБ и РБ чрез "десница на идеите"

http://www.mediapool.bg/desen-institut-se-opitva-da-ozheni-gerb-i-rb-chrez-desnitsa-na-ideite-news223127.html

Създаването на десница на идеите, а не на личностите, е заявената цел на новия Институт за дясна политика, който дебютира в понеделник с кръгла маса по "проблемите на дясното" в България. В новата гражданска организация влизат познати лица от партиите в Реформаторския блок, личности близки до ГЕРБ и интелектуалци с десни политически разбирания. В по-прагматичен план задачата е как да стане така, че ГЕРБ и Реформаторският блок "да се оженят", без това да буди съмнения за безпринципност и отстъпление от ценности у онези избиратели, които остават лоялни към т.нар. стара десница и упорито отказват да припознаят Бойко Борисов и партията му като автентична десница.   Председател на Управителния съвет на института е Петър Николов, бивш апаратчик в ДСБ, който впоследствие мина към Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева.   Той дефинира като първа цел на новата организация промяна на дебата в дясно. Сега разговорът между десните се свежда "до това дали една или друга личност е подходяща да управлява, а не до една или друга идея", поясни той.   Институтът иска да промени това и ще проведе серия от дискусии, посветени на различните сектори от управлението, за да се определят основните приоритети за едно бъдещо дясноцентристко реформаторско управление. В първата дискусия участваха и евродепутатите Томислав Дончев (ГЕРБ) и Светослав Малинов (Реформаторски блок).   "Изглежда десницата има шансове да управлява в България, затова трябва да се търси единодействие. Дошло е времето за събиране на камъни, а не за разпиляването им", коментира теологът и член на ДСБ Калин Янакиев.   Според него в България дясното има за свой основен противник не изявеното ляво, а "биографичното сантиментално фундаментално ляво, превърнало се в олигархия". Той раздели и дясното на две основни групи. Първата е около политическия ГЕРБ, която бе определена от него като "народняшка партия". Втората част от десницата е около Реформаторския блок, смята Янакиев.   Неговата теза е, че привържениците на втората група са силно биографично обвързани с годините от 1989 година насам. Тя е "софийска, интелигентска, свързана със стари дисидентски години, но силно смалила се". Според него противопоставянето между тези две групи трябва да бъде изживяно.   "Аз бих работил в качеството си на интелектуалец за бъдещо единодействие между тези две десници в България. В състояние на разкол и разпад десницата не би могла да го направи успешно", каза той.   Социологът Румяна Бъчварова, която бе шеф на политическия кабинет на бившия премиер Бойко Борисов, а сега е зам.-председател на ГЕРБ, обясни, че българската десница има повече потенциални избиратели от левицата. Този потенциал, смята тя, по една или друга причина не може да бъде използван.   "Голямото ветрило на десните избиратели, ако не получи своя по-добра организираност, остава разпиляно, не може да се прояви като значим обществен фактор", каза Бъчварова. По думите й правилният път към тази цел е "пътят на интелектуалната общност". Според нея десните трябва да се разграничат ясно от привържениците на останалите политически партии и да избистрят политическата си доктрина.   "Разговорът вдясно не трябва да бъде пост фактум, когато има проблем за разрешаване, а да върви крачка напред", допълни Бъчварова.   Политологът Ружа Смилова обаче предложи друг път за сближаване на десните партии. Според нея ГЕРБ и Реформаторският блок трябва да поемат ясен ангажимент за изчистване на политическата система от корпоративни интереси. Тя допълни, че тази операция трябва да започне вътре в самите десни партии и да се развива постъпателно.   В Института са още Тома Биков ("Движение България на гражданите"), Веселин Пенев от партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство", социологът и член на ЦИК от квотата на ГЕРБ Цветозар Томов, Георги Харизанов (ГЕРБ), медийният експерт Димитър Найденов и други.

"Наръчник" за по-високи доходи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217631

По света той се спазва, у нас още не работи
Защо дори при криза, богатите по света не я усещат, а средната класа и по-бедните понасят цялата тежест? Икономисти, финансисти и маркетолози стигнали до няколко заключения, които по света се оказват все по-масово спазвани, но у нас още не са популярни.  Заможните увеличават или поне запазват стандарта По света той се спазва, у нас още не работи Защо дори при криза, богатите по света не я усещат, а средната класа и по-бедните понасят цялата тежест? Икономисти, финансисти и маркетолози стигнали до няколко заключения, които по света се оказват все по-масово спазвани, но у нас още не са популярни.  Заможните увеличават или поне запазват стандарта

Търсят спешно пари за почистване на яз. „Боровица“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217556

Спешно са необходими средства за почистването на питейния язовир „Боровица“, обяви областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той вече е провел разговори на най-високо ниво и имал уверения, че държавата ще отпусне финансова помощ. Губернаторът е направил оглед на водоема днес. Констатирал е, че в язовира са се свлекли големи количества дървеси Спешно са необходими средства за почистването на питейния язовир „Боровица“, обяви областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той вече е провел разговори на най-високо ниво и имал уверения, че държавата ще отпусне финансова помощ. Губернаторът е направил оглед на водоема днес. Констатирал е, че в язовира са се свлекли големи количества дървеси

Треньорът на "Партизан": "Лудогорец" има пари, а ние - глад за победи

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/28/2352157_trenyorut_na_partizan_ludogorec_ima_pari_a_nie_-_glad/?ref=rss


Старши треньорът на "Партизан" Марко Николич отново изтъкна предимството на "Лудогорец" във финансово отношение, но е уверен в успеха на своя отбор в сблъсъка от третия предварителен кръг на Шампионската лига. 

Николич даде пресконференция преди утрешното пътуване на сръбския шампион за Разград. Първият мач между двата отбора е в сряда от 21.00 часа на стадион "Лудогорец арена", а реваншът е седмица по-късно в Белград. 

През миналата година "Лудогорец" и "Партизан" отново...

Русия бе осъдена да изплати 50 млрд. долара на акционерите на бившата компания "Юкос"

http://www.moreto.net/novini.php?n=259451

Москва трябва да изплати щети на стойност 50 милиарда долара на акционерите на бившия руски петролен гигант "Юкос". Това реши постоянният Арбитражен съд в Хага, който се произнесе по общ иск на вложителите на национализираната преди десетина години компания, собственост на олигарха Михаил Ходорковски.

Политици и политолози дадоха рецепти за сближаване на ГЕРБ с Реформаторите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/28/2352150_politici_i_politolozi_dadoha_recepti_za_sblijavane_na/?ref=rss


Политици от ГЕРБ и Реформаторския блок и анализатори, близки до двете формации, представиха на кръгла маса в София днес вижданията си за общите ценности и политики на бъдещо дясно управление. Форумът под наслов "Десницата пред избор" е първият, организиран от новосформирания Институт за дясна политика, поставил си за цел да търси допирни точки между основните десни партии.

В тричасовите дебати и организатори, и участници подчертаха, че разговорите за десницата вече трябвало да се...

Едно наум: Според вестник на Пеевски "сближаването" между ГЕРБ и ДПС е заради обществената полза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/28/2352101_edno_naum_spored_vestnik_na_peevski_sblijavaneto_mejdu/?ref=rss


В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информация, откъси от материали, изказвания и други, които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се.

"Под вола няма теле - "сближаването" между ГЕРБ и ДПС е единствено заради обществената полза". Това е цитат от статия в днешния брой на "Монитор". Вестникът, за който депутатът от ДПС Делян Пеевски, преди няколко дни каза, че все още принадлежи на семейството му. Цитатът от "Монитор" е от отбелязаното...

Нина Добрев плени Орландо Блум

http://www.cross.bg/blym-nina-orlando-1422827.html

/КРОСС/ Всеизвестният похотливец Орландо Блум си набеляза нова жертва. Актьорът бил забелязан да флиртува с канадската актриса от български произход Нина Добрев. Звездата от "Властелинът на пръстените" през октомври 2013 г. се раздели със съпругата си Миранда Кер, майка на тригодишния му син Флин. Блум присъствал на няколко партита в рамките на фестивала Comic Con в Сан Диего със звездата от "Дневниците на вампира" и двамата изглеждали много близки. Орландо пристигнал сам на парти на Playboy в петък вечер, но скоро на масата му се присъединила и Нина, която неотдавна се раздели с колегата си в сериала Иън Сомърхолдър. Двамата били забелязани да си говорят близо един до друг, докато Блум пийвал текила. По-късно двамата били забелязани да напускат партито заедно, а след полунощ били засечени на друг купон, където танцували много близо един до друг, флиртували и си шепнели на уше, пише News7.  

Българите избягаха по чуждите курорти

http://www.bnews.bg/article-112316

В Гърция българите предпочитат да почиват, защото е близо и могат да ползват личните си автомобили.

Атанасова: Човек може да се замисли какво означава "експертност" в момента

http://www.cross.bg/atanasova-miliona-aktyalizatziya-1422826.html

/КРОСС/ "Не знам какви сблъсъци може да се очакват утре на извънредното заседание на НС относно това има ли нужда от актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК, защото колегите, които гласувахме да има такова заседание, както и Министерски съвет, сме на позицията, че такава актуализация е нужна." Това каза в предаването на БНТ „ Още от деня" Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ, бивш министър на здравеопазването. "Комично е опозицията, една партия от управляващата коалиция и правителството да са на едно мнение, а мандатоносителят да е на различно мнение относно тази сериозна тема. Самите експерти в правителството са признали за дупката в бюджета, която към момента е около 491 милиона лева и които са заявили, че има нужда от актуализация, а в същото време имаме експерти, които казват, че не е нужна такава актуализация. Човек може да се замисли какво означава понятието експертност в момента", каза още тя. Според Атанасова ще има спорове и относно актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото левицата е на мнение, че актуализацията трябва да е само 225 милиона, докато тя и ГЕРБ са на мнение, че тя трябва да е в пълния искан размер около 330 милиона. "Когато ние управлявахме имаше законодателни промени относно това как един здравно неосигурен може да се върне в системата на здравно осигурените, а сега виждаме какво се случва", добави депутатката от ГЕРБ

"Огнено предизвикателство" в социалните мрежи застрашава живота на деца

http://www.cross.bg/predizvikatelstvo-mrezhi-sotzialnite-1422825.html

/КРОСС/ Тинейджър пострада сериозно заради опасна „игра" в социалните мрежи. Децата, които участват в „Огненото предизвикателство" се самозапалват пред камера. 15-годишното момче от Кентъки е с изгаряния втора степен по гърдите и лицето. Младежът гледал клип в интернет, където учатници в „Огнено предизвикателство" поливат кожата си със спирт, след което се подпалват. „Болката е непоносима. Не го препоръчвам на никого", споделя пострадалият. Все повече тийнейджъри са изкушени от онлайн предизвикателството без да се замислят за рисковете. Опасната мания вече е взела една жертва в Съединените щати. Пожарникарите, които са спасили момчето, предупреждават че подобни изгаряния, могат да имат последствия върху здравето му за цял живот. Притеснени родители са започнали да следят профилите на децата си в социалните мрежи, в опит да ги предпазят, предава бТВ.  

Хванаха джебчийка откраднала телефон във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259429

Разкрита е извършителката на джебчийска кражба на мобилен телефон, извършена на 13 юли, в магазин за хранителни стоки от голяма верига магазини, намиращ се в ж.к. "Вл. Варненчик", съобщиха от полицията за Moreto.net. Задържана е Т.

Проф. Близнашки потвърди, че може да е служебен премиер

http://www.mediapool.bg/prof-bliznashki-potvardi-che-mozhe-da-e-sluzheben-premier-news223126.html

Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки не отрече, че има вариант да оглави служебното правителство, което президентът Росен Плевнелиев се очаква да назначи следващата седмица.   В понеделник той заяви пред бТВ, че ще даде "ясен и еднозначен отговор”, след като и третата парламентарна партия – ДПС, върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание. Очаква се това да стане в сряда.   Проф. Близнашки не уточни дали президентът му е предложил поста на премиер или на министър. "Различни са вариантите, президентът ще оглежда нещата до последния момент и това е негово суверенно право", коментира той.   "Аз съм дал принципно съгласие, но нека президентът има пълна свобода през тези няколко дни, за да намери най-правилното решение”, продължи професорът.   Бивш депутат от БСП, проф. Близнашки се открои като лице на гражданските протести, след като подкрепи окупацията на студенти от Софийския университет и несъгласието им с председателя на Конституционния съд след оспорваното решение депутатът от ДПС Делян Пеевски да остане в парламента, въпреки че е бил избран за шеф на ДАНС. Проф. Близнашки беше един от организаторите на подписка за провеждане на референдум за изборните правила, какъвто президентът Росен Плевнелиев предложи в началото на годината.   Към инициативата за събиране на 500 000 подписа, с които провеждането на националното допитване щеше да стане задължително, се присъединиха ГЕРБ и Реформаторския блок.   Заради цялата си тази дейност Георги Близнашки бе изключен от БСП.   По информация на Mediapool в служебния кабинет са поканени личности, които ясно се свързват с антиправителствените протести.

Райс Мболи ще играе във Филаделфия

http://www.cross.bg/interes-filadelfiya-raiis-1422824.html

/КРОСС/ Вратарят на ЦСКА Райс Мболи подписа 3-годишен договор с Филаделфия, пише изданието "O Jogo". Медиите в Алжир потвърждават информацията за преминаването на играча във Филаделфия. През последните седмици се заговори за интерес на клуба към вратаря като според информациите ЦСКА ще получи 300 хиляди евро от трансфера на 28-годишния страж, предава бТВ. Самият алжирски национал призна: „Знам за техния интерес към мен. Има интерес, разглеждам внимателно всички опции."  

Американски талант обяви Кобрата за аутсайдер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217683


Брайънт Дженингс обяви, че Владимир Кличко ще постигне лесна победа в мача срещу Кубрат Пулев. Според тъмнокожия здравеняк, с когото са свързани надеждите на САЩ за световна титла, Кобрата няма достатъчно инструменти, за да спечели.
“Мисля, че Владимир го очаква много лесен мач. Пулев въобще не ме впечатли в боя си с Тони Томпсън, Брайънт Дженингс обяви, че Владимир Кличко ще постигне лесна победа в мача срещу Кубрат Пулев. Според тъмнокожия здравеняк, с когото са свързани надеждите на САЩ за световна титла, Кобрата няма достатъчно инструменти, за да спечели. “Мисля, че Владимир го очаква много лесен мач. Пулев въобще не ме впечатли в боя си с Тони Томпсън,

Шефът на парламента (новият лидер на БСП) харесва баладите на “Скорпиънс”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217329

Запомнял уроците си бързо на фона на класическа музика, член е на аерокосмическата агенция
Тази статия за председателя на парламента Михаил  Миков е публикувана в Запомнял уроците си бързо на фона на класическа музика, член е на аерокосмическата агенция Тази статия за председателя на парламента Михаил  Миков е публикувана в "24 часа" през май миналата година. Препубликуваме я в 24chasa.bg, във връзка с избора му за лидер на БСП на конгреса на столетницата вчера.

Без златни медали на ХХVI Международeн балетен конкурс във Варна

http://www.cross.bg/medal-diplom-zvanie-1422823.html

/КРОСС/ Завършиха трите оспорвани тура на ХХVI Международeн балетен конкурс Варна 2014, които превърнаха Летния театър в българския морски гранд в сцена на световния балет. Днес на пресконференция в хотел „Черно море" международното жури с председател проф. Владимир Василиев, Русия, обяви лауретите на конкурса. Утре вечер публиката ще ги види на сцената в гала концерта. Проф. Владимир Василиев, председател на журито, подчерта, че с всяка година става все по-трудно да се блесне на балетния небосклон, защото балетът се развива и усложнява, информацията е обилна, постиженията на всички са пред очите на целия балетен свят. Той призна, че журито е било затруднено поради много близките добри резултати на изявените участници и заключи: „Това изобилие от добри постижения ме кара да мисля, че класическият танц няма да умре, ще бъде жив, докато сме живи ние и докато ги има добрите школи, които подготвят младите артисти." Членът на управителния съвет на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна" Илия Раев огласи наградите на тазгодишното издание: ГРУПА "А" - СТАРША ВЪЗРАСТ "Голямата награда на град Варна" - златен медал и диплом не се присъжда. Първа нагрда и златен медал не се присъжда и при жените, и при мъжете. Две втори награди - сребърен медал, диплом и звание "лауреат на ХХVI Международен балетен конкурс - Варна 2014" при жените се присъждат на Хана О'Нийл, Франция и Йе-Рим Чои, Корея

Пхенян плаши да взриви с ядрена ракета Белия дом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217668

Главният политкомисар на севернокорейската армия Хван Пхьон Со храбро заплаши САЩ с ядрен удар, предаде АФП.
“С нагнетяването на военното напрежение на Корейския полуостров, американските империалисти заплашват суверенитета и оцеляването ни”, заяви Хван на “побден” военен парад в Пхенян по случай 61-вата годишнина от примирието с Южна Корея. Главният политкомисар на севернокорейската армия Хван Пхьон Со храбро заплаши САЩ с ядрен удар, предаде АФП. “С нагнетяването на военното напрежение на Корейския полуостров, американските империалисти заплашват суверенитета и оцеляването ни”, заяви Хван на “побден” военен парад в Пхенян по случай 61-вата годишнина от примирието с Южна Корея.

Плачи посети националите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217674


Камило Плачи посети националния отбор по волейбол. Бившият наставник на тима пристигна за няколко дни в София и в петък е отскочил до Правец, където състезателите водят подготовка.
Италианският специалист се видя с играчите и треньорския щаб, който в по-голямата си част бе селектиран от него. Плачи разговаря и с наследника си Пламен Константинов, Камило Плачи посети националния отбор по волейбол. Бившият наставник на тима пристигна за няколко дни в София и в петък е отскочил до Правец, където състезателите водят подготовка. Италианският специалист се видя с играчите и треньорския щаб, който в по-голямата си част бе селектиран от него. Плачи разговаря и с наследника си Пламен Константинов,

Стефан Софиянски: Когато на площадите се бореха за демокрация, Борисов си държеше партийната книжка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217666

Аз работя върху една нова радикална икономическа програма. Чисто прагматична. Работя и върху нова конституция. Това каза бившият кмет и екслидер на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски пред bTV относно присъствието си в „България без цензура”.
По повод твърденията на лидера на ББЦ Николай Бареков за обвързаност на Бойко Борисов с Аз работя върху една нова радикална икономическа програма. Чисто прагматична. Работя и върху нова конституция. Това каза бившият кмет и екслидер на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски пред bTV относно присъствието си в „България без цензура”. По повод твърденията на лидера на ББЦ Николай Бареков за обвързаност на Бойко Борисов с

Софиянски: Когато на площадите се бореха за демокрация, Борисов си държеше партийната книжка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4217650

Аз работя върху една нова радикална икономическа програма. Чисто прагматична. Работя и върху нова конституция. Това каза бившият кмет и екслидер на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски пред bTV относно присъствието си в „България без цензура”.
По повод твърденията на лидера на ББЦ Николай Бареков за обвързаност на Бойко Борисов с Аз работя върху една нова радикална икономическа програма. Чисто прагматична. Работя и върху нова конституция. Това каза бившият кмет и екслидер на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски пред bTV относно присъствието си в „България без цензура”. По повод твърденията на лидера на ББЦ Николай Бареков за обвързаност на Бойко Борисов с

АБВ вече е партия

http://www.moreto.net/novini.php?n=259467

Софийски градски съд вписа в регистъра на политическите партии ПП АБВ (Алтернатива за за българско възраждане) по Закона за политическите партии, съобщиха от АБВ. Решението влиза в сила от днес – 28.07.2014 г. В решението за вписване са посочени председателят на партията Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012), 55-членният Национален съвет и 22-членният Контролен съвет.

Чужденци бягат от нова война в Либия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217661

Настоятелен призив за незабавна евакуация на гражданите им от Либия отправиха късно в неделя Великобритания, Германия, Франция и Холандия. А вчера по обед към тях се присъедини и България. С мотив “ескалация на напрежението, изостряне на вътрешната обстановка и неблагоприятни тенденции за нейното развитие” МВнР посъветва и имащите намерение да Настоятелен призив за незабавна евакуация на гражданите им от Либия отправиха късно в неделя Великобритания, Германия, Франция и Холандия. А вчера по обед към тях се присъедини и България. С мотив “ескалация на напрежението, изостряне на вътрешната обстановка и неблагоприятни тенденции за нейното развитие” МВнР посъветва и имащите намерение да

НОИ продължава да превежда пенсии в затворените КТБ и "Креди Агрикол"

http://www.mediapool.bg/noi-prodalzhava-da-prevezhda-pensii-v-zatvorenite-ktb-i-kredi-agrikol-news223125.html

Националният осигурителен институт (НОИ) продължава да превежда пенсии в затворените преди повече от месец "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и "Креди Агрикол". НОИ се оправда за случая със закона, който не предвиждал как да се действа в такава ситуация и те превеждали парите по "декларираните от хората лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки".   "6000 български пенсионери получават пенсиите си по карта на КТБ. От НОИ чакат пенсионерите да бъдат активни, защото НОИ не знае, че КТБ има проблем. Това просто е безобразие", възмути се омбудсманът Константин Пенчев пред Нова телевизия. Според него служителите на НОИ е можело за два дена да прозвънят хората по телефона и, ако се налага, да им задържат парите в НОИ. "Това е безхаберие и мързел. Наливаме пари в една дупка , без да знаем какво ще стане с тая дупка", каза Пенчев.   Подобно действие би довело до задълбочаване на кризата с КТБ, коментират от НОИ. "В обстоятелствата към онзи момент щеше да бъде много опасно и непредсказуемо като ефект”, заяви управителят на института Бисер Петков.   "Това е лична воля всеки как да получава пенсията си, в което НОИ не може да се намесва. Това, което НОИ е предприел като действия, е в рамките на закона, адекватно и в навременни срокове”, коментира управителят на института.   НОИ: Свършили сме си работата   От НОИ не чувстват вина, че продължават да превеждат пенсиите в двете затворени банки и твърдят, че са изпълнили задълженията си по закон.   Близо 80% от пенсионерите са сменили банковите сметки в КТБ и "Креди Агрикол", се казва в съобщението на НОИ. В него е посочено, че от около 6000 души, получаващи пенсиите си в двете банки, още до 2 юли тази година, са подадени и обработени 3672 заявления на пенсионери за смяна на платеца на пенсията, което прави малко над 61%.   В Контактния център на НОИ са регистрирани значителен брой обаждания от пенсионери, които въпреки че са били информирани за възможността да променят банковата си сметка за получаване на пенсия, не са предприели действия в тази насока, позовавайки се на официалната информация, че двете банки ще бъдат отворени на 21 юли 2014 г., посочват от НОИ.   Първоначално обявеното намерение на БНБ беше двете банки да отворят на 21 юли, но след това централната банка промени позицията си и банките бяха оставени под особен надзор за срок от три месеца, които изтичат на 21 септември. Няма яснота дали и на тази дата ще отворят врати.   "Реакцията на НОИ по казуса е навременна, компетентна и адекватна и предприетите действия са в рамките на закона и в интерес на потребителите", се казва в съобщението на НОИ.   "Критиките на омбудсмана са неоснователни и не кореспондират с обективната истина. Те въвеждат в заблуждение обществеността и уронват престижа и доверието в една социално- отговорна институция, каквато е НОИ", заявяват още от института.   От НОИ разясняват, че основанията за спиране на пенсията са изброени в чл. 95 от Кодекса за социално осигуряване и сред тях не попада настоящата ситуация.   Паричните обезщетения от данък обществено осигуряване се изплащат единствено по декларирани от хората лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки в срок до 15 работни дни от представянето в съответното териториално поделение на НОИ на всички необходими документи, се казва в съобщението от НОИ.   Осигурителният институт е популяризирал възможността за промяна на банковата сметка или преминаване към изплащане чрез Български пощи. Предоставена е информация до всички медии за възможностите за промяна на банковите сметки и определяне на по-дълъг от нормативния срок за подаване на заявления - до 2 юли 2014 г. Информацията е публикувана на 24 юни и на интернет страницата на НОИ.   Омбудсманът: Гражданите нямат информация   За гражданите, които имат влогове, или получават заплати или пенсии в КТБ, липсва каквато и да било информация, смята обаче омбудсманът Константин Пенчев.   Той посочи, че е получил много жалби от хората по този случай, като всеки се оплаква с конкретния проблем. "Едни не могат да отидат на море, други не могат да си платят наема и ще бъдат изгонени. Няма да чакам седем месеца дали тая банка ще се фалира или няма да се фалира", каза Пенчев.   Той посочи, че по закон КТБ и "Креди Агрикол" може да са затворени общо 6 месеца след 20 юни, когато бяха поставени под специален надзор от БНБ и определи този период като "безвремие". "Ако след шест месеца разберем, че дупката е толкова огромна, че не може да бъде запълнена, още поне един месец ще сме в безвремие", каза Пенчев.   Неговата оценка е, че КТБ се превърнала "от една обикновена банка, в мегабанка – т.нар. банка на властта и всичко това е ставало под контрола на БНБ, но явно е липсвало желание да има надзор". Според омбудсмана БНБ не е реагирала по случая КТБ адекватно, показала е, че не може да се справи в криза и е отговорна за създалата се ситуация.   Пенчев коментира и темата за това дали трябва влогове над 100 хиляди евро да бъдат обезпечени от държавата, ако се докаже произходът им. "Имаме закон и той казва, че гарантира до 100 хиляди. Кой нормален човек, който не може да докаже произхода на парите си, ги държи в банка. Няма чисти и мръсни, всички влогове са чисти", смята омбудсманът.   Той заяви, че е останал учуден от факта, че правителството и парламентът са намалили бюджета на неговата институция. "Това обаче няма да повлияе на работата и ще се мобилизираме. За мен това е наказателна акция. Много говоря, върша си работата и трябваше да бъда санкциониран", смята Пенчев.

НФСБ и ВМРО стават патерица на ГЕРБ

http://www.zapernik.com/bulgariya/nfsb-i-vmro-stavat-paterica-na-gerb_33333/

НФСБ и ВМРО са се обединили с протекцията на ГЕРБ, за да им служат като патерица, научи Bgpravda от сигурни източници.

Тази коалиция е резервен вариант, ако от ДПС почнат прекалено много да изнудват ГЕРБ за политически постове.

Първоначалният вариант е предвиждал само НФСБ да влезе в парламента с финансовата подкрепа на ГЕРБ, но после за по-голяма сигурност за влизане в Народното събрание е привлечена и ВМРО. Войводите напуснаха коалицията "България без цензура", за...

Продължава

Кери бил като извънземен в Близкия изток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217652

След яростна вълна на израелски подигравки срещу държавния секретар на САЩ Джон Кери президентът Барак Обама взе в свои ръце дипломатическата офанзива за мир в Близкия изток, съобщи Би Би Си.
Кери предложи миналата седмица свой мирен план на Израел и Палестина, но той се провали. Еврейската държава възнегодува, След яростна вълна на израелски подигравки срещу държавния секретар на САЩ Джон Кери президентът Барак Обама взе в свои ръце дипломатическата офанзива за мир в Близкия изток, съобщи Би Би Си. Кери предложи миналата седмица свой мирен план на Израел и Палестина, но той се провали. Еврейската държава възнегодува,

Йотова: БСП трябва да се яви самостоятелно на предстоящите избори

http://www.cross.bg/partiyata-iiotova-budeshti-1422822.html

/КРОСС/ "Въпросът не е толкова дали новият лидер на БСП Михаил Миков ще доведе до промяна и бъдещи успехи на партията, а въпросът е по-скоро каква промяна очакваме да се случи." Това каза в предаването на News7, NewsRoom Илияна Йотова, евродепутат от БСП. "В момента ние сме притиснати от много срокове свързани с предстоящите предсрочни избори през октомври, защото през август трябва да бъдат готови листите на партията за предстоящия вот, така че ще е много трудно новият лидер да пристъпи към някакви сериозни реформи. Една от най-важните задачи стоящи пред Миков ще е след изборите да направи една сериозна проверка какво е състоянието на структурите на левицата по места и какви промени и действия трябва да се извършат, защото нека не се лъжем, има места в България, в които просто структурите на БСП просто ги няма и партията отдавна е изгубила влиянието си там", добави Йотова. "Михаил Миков отдавна работи и отстоява целите и идеите на партията - и като вътрешен министър, и като председател на НС и моето мнение е, че в момента на БСП й трябваше точно такава фигура като него, която да познава в конкретност работата на партията, за да може да я засили и заздрави с цел постигането на бъдещи успехи", категорична бе тя. Илияна Йотова призна, че една от грешките на БСП през изминалата година на управление на кабинета „Орешарски" е била, че не е било подписано конкретно и ясно споразумение с партньорите им от ДПС

След MH17 Emirates спират да летят над Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/28/2352139_sled_mh17_emirates_spirat_da_letiat_nad_irak/?ref=rss


Дубайският авиопревозвач Emirates Airline спира да лети над Ирак, за да предпази своите самолети от потенциални ислямистки удари след свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна. Това съобщи Би Би Си.

Авиокомпанията е взела решението като "предпазна мярка" и вече "работи по алтернативни маршрути за полетите си, използващи иракското въздушно пространство". Някои маршрути вече са променени, а това ще стане за всички полети до няколко дни.

"Наблюдаваме внимателно...

Излезе първият трейлър на "Игрите на глада: Сойка-присмехулка - Част 1"

http://www.cross.bg/glada-igrite-chast-1422821.html

/КРОСС/ Официално излезе първият трейлър на третия филм от поредицата „Игрите на глада". Филмът пресъздава историята от последния роман от трилогията на Сюзън Колинс и се казва „Игрите на глада: Сойка-присмехулка - Част 1". Лентата дебютира в кината по света на 21 ноември 2014-а. Втората част се очаква през 2015г. В трейлъра на „Игрите на глада: Сойка-присмехулка - Част 1" виждаме вече покойния Филип Сиймор Хофман в една от последните му роли на големия екран. Във видеото дебютира героинята на Джулиан Мур - Алма Койн. video:http://www.youtube.com/watch?v=JzcYyzCZdiM

Киев почти стигна до сваления боинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4217646

Украинската армия постепенно завзема района на катастрофата на малайзийския “Боинг 777”, при която загинаха 298 души, предаде АФП.
След ожесточени боеве въоръжените сили на Киев поеха контрола над Шахтьорск, на 10 км от останките на полет МН17, и няколко села, в които бяха открити части от самолета. Украинската армия постепенно завзема района на катастрофата на малайзийския “Боинг 777”, при която загинаха 298 души, предаде АФП. След ожесточени боеве въоръжените сили на Киев поеха контрола над Шахтьорск, на 10 км от останките на полет МН17, и няколко села, в които бяха открити части от самолета.

Леки изменения на индексите на БФБ

http://econ.bg/Новини/Леки-изменения-на-индексите-на-БФБ_l.a_i.558738_at.1.html

През първия ден на тази седмица, почти всички индекси на Българската фондова борса (БФБ) завършиха в зелената зона. Единствено CGIX падна с 0,47%...

Пак ще ни пердаши дъжд

http://frognews.bg/news_73807/

Интензивни валежи и локални наводнения предвиждат метеоролозите през следващия ден.

Корабът на "Грийнпийс" отново пристига във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259462

От 20 до 25 август на Морска гара-Варна ще акостира ветроходът на Грийнпийс. Целта на визитата е да се популяризира допълнително добива и използването на зелена енергия. В рамките на гостуването ще се организират демонстрации на мини слънчеви колектори.

Шрапнел от ракета е разрушил малайзийския самолет, обяви Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_90951233

Това обаче не е потвърдено от експертите, анализиращи черните кутии във Великобритания

Орландо Блум и Нина Добрев са все по-близки

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/orlando-blum-i-nina-dobrev-sa-vse-po-blizki-6018503

Орландо Блум бил забелязан да флиртува с канадската актриса от български произход Нина Добрев през уикенда

Кърджали и 35 села остават без питейна вода поне до неделя

http://www.mediapool.bg/kardzhali-i-35-sela-ostavat-bez-piteina-voda-pone-do-nedelya-news223124.html

Кърджали, Момчилгард и още 35 села в района ще останат без питейна вода поне до неделя. Причината е, че падналите обилни валежи на 23 юли, доведоха до увеличаване на мътността на водата и излизането от строя на пречиствателната станция.   Местното ВиК беше обещало да пусне питейната вода на 28 юли, но в понеделник обяви, че все още не става за пиене, а като причина са посочени нови валежи през почивните дни.   В събота към питейния язовир "Боровица" е постъпила нова приливна вълна замърсени води от планината. "В момента водата, която достига до Кърджали и останалите населени места не отговаря на стандартите нито по биологични, нито по физико-химични показатели", се казва в съобщение на Районната здравна инспекция (РЗИ).   Екипи на инспекцията ежедневно вземат проби от помпената станция и от 7 различни места на водопроводната мрежа, но навсякъде се отчита замърсяване. Специалистите съветват течността от чешмите да се използва единствено за битови нужди, миене и пране, но не и за пиене и готвене.   ВиК Кърджали планира водата от мрежата да бъде изпусната в понеделник, като по този начин трябва да се отстранят натрупалите се утайки. В 3 часа на 29 юли ще започне извършване на масирана дезинфекция на водопроводната мрежа. При успешна дезинфекция ще се вземат проби за микробиологичен анализ. Резултатите от пробите ще бъдат известни след 48 часа или след обяда на 1 август, се казва в съобщение на ВиК Кърджали.   Това означава, че най-рано през почивните дни кърджалийци ще имат питейна вода   В същото време депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева сезира Окръжната прокуратура в Кърджали за влошеното качество на питейната вода в града. Тя настоява да се провери дали са предприети адекватни мерки за овладяването на проблема.   Реакцията на Караянчева е продиктувана от многото запитвания и сигнали на местни жители. Те са недоволни, че от близо седмица водата в Кърджали и още 35 населени места е с повишена мътност и има забрана за нейното използване за пиене и готвене.   Според Караянчева има съмнения, че аварията се дължи не само на валежите, а и на изпробването на нов вносен препарат в пречиствателната станция, без необходимите сертификати и разрешения за българския пазар. Депутатката иска прокуратурата да установи има ли такъв нов реагент, тестван ли е той в лабораторни условия и защо представители на фирмата -доставчик са имали достъп до пречиствателната станция. Караянчева настоява и ВиК да отговори на осем въпроса по проблема.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване