НАСА: Земята е била на косъм от Апокалипсис преди 2 години

http://www.cross.bg/byrya-magnitna-nasa-1422727.html

/КРОСС/През 2012 година Земята е била на косъм от изпепеляващ Апокалипсис, който е щял да унищожи света, който познаваме днес, пише АФП, цитирайки изявление на НАСА. Преди 2 години е имало силно изригване на Слънцето, което предизвикало магнитна буря, чиято сила е била достатъчна, "за да ни върне обратно в 18 век". Мощната буря от 23 юли 2012 година е била най-силната от 150 години насам според изявление на НАСА, публикувано в сайта им. "Ако бурята се бе развила само седмица по-рано, Земята щеше да се превърне в огнено кълбо", пише в сайта на НАСА професор Даниъл Бейкър, специалист по атмосферна и космическа физика в Колорадския университет. Тя е била два пъти по-силна от тази през 1989 година, когато магнитна буря прекъсна захранването най-голямата по площ провинция в Канaда - Квебек. Бурята от 2012 е била еквивалентна по сила на популярната в историята магнитна буря от 1859 година, наречена "Събитието Карингтън" ("Carrington Event"). Тогава небето в някои части на света през нощта буквално е светело заради сиянието от магнитния вятър, който преминал през Земята, пише offnews.bg. Според професор Бейкър 12% е вероятността през следващите 10 години да има нова мощна магнитна буря.  

Дора Янкова поздрави мюсюлмани за Шекер Байрам

http://www.cross.bg/sheker-yankova-myusyulmani-1422726.html

/КРОСС/Дора Янкова, народен представител в 42-то Народно събрание, поздрави мюсюлмани за Шекер Байрам, който започва днес. В поздравителното си писмо Янкова посочва:  Уважаеми мюсюлмани, Желая Ви в трите дни на Шекер Байрам да изживеете много приятни емоции, да сте заобиколени от най-близките си, да усетите духа на празника, да дадете и да получите прошка.Пожелавам ви здраве, успехи и благоденствие. Нека този празник, който ни учи на мъдрост, ни направи още по-добри и отговорни.Щастлив празник! След месец строг пост, пречистени и закалени във вярата, днес празнуваме празника на опрощението, покаянието и милосърдието, дар от Всевишния за добрите дела, които всеки е извършил. Днес къщите са пълни с роднини и приятели от близко и далеч, с вяра и надежда за по-добри дни и по-големи успехи. В Родопите от десетилетия християни и мюсюлмани посрещаме заедно големите си празници, като пример за сплотено общество, братски корени и искрено приятелство.

Отлагат връчването на проучвателен мандат на ДПС за 30 юли (обновена)

http://www.cross.bg/mandat-pravitelstvo-sustavyane-1422725.html

/КРОСС/Очакваното днес връчване на проучвателен мандат на ДПС за съставяне на правителство се отлага за неопределено време. Причината за мярката не е ясна. Възможно е това да се дължи на започващия днес Рамазан Байрам - празник, който бележи края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. В изпълнение на конституционните си правомощия по чл. 99, ал. 3, на 30 юли, сряда, в 14.00 часа, на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание на Парламентарната група на Движението за права и свободи, посочват от пПрезиденството. Росен Плевнелиев вече връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент на ГЕРБ и на БСП. И от двете политически сили мандатът бе върнат. От ДПС също заявиха, че ще върнат мандата. По този начин ще се изчерпи формалната процедура, преди да се пристъпи към разпускането на 42-то Народно събрание и насрочването на предсрочни парламентарни избори.  

НОИ хвърля пенсиите през прозореца и очаква да паднат в джоба на пенсионерите

http://www.cross.bg/pensiite-dzhoba-padnat-1422724.html

/КРОСС/Националният омбудсман Константин Пенчев пред Нова телевизия по повод липсата на активност от страна на Националния осигурителен институт (НОИ) при уреждането на проблема с пенсиите, изплащани чрез поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка: "НОИ хвърля пенсиите през прозореца и очаква да паднат в джоба на пенсионерите".

Акция в брезнишко! Двама шофьори отнесоха актове, а други трима получиха глоби с фишове

http://www.zapernik.com/krimi/akciya-v-breznishko-dvama-shofiori-otnesoha-aktove-a-drugi-trima_33327/

Две бързи производства за шофиране след употреба на алкохол са започнати от пернишки полицаи през почивните дни, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

В събота е проведена специализирана полицейска операция с цел подобряване безопасността на движението в малките слабонаселени и отдалечени места на територията на РУП - Брезник. В хода на операцията са проверени 38 броя моторни превозни средства и 40 лица. За констатираните нарушения по...

Продължава

Израел спря ударите по обекти в ивицата Газа

http://www.cross.bg/gaza-ivitzata-operatziyata-1422723.html

/КРОСС/Израелската армия спря да нанася удари по обекти в ивицата Газа, предаде ИТАР-ТАСС. "Ситуацията в момента представлява спиране на огъня без договорени ограничения", цитират местни медии говорител на израелската армия. Според него войската има нужда от "още няколко дни, за да приключи с тунелите". Унищожаването на подземните тунели бе заявено като цел на сухопътната фаза от операцията в Газа, посочва агенцията. Мрежата от тунели се използва според Израел от бойци на Хамас, за да нападат израелците и да пренасят оръжия. Израелската армия остава обаче в пълна готовност да отблъсква атаки и "получи ли заповед - да продължи да се бие и да развива операцията", заяви военният говорител. По данни от пресслужбата на израелските въоръжени сили, за трите седмици от началото на въздушната фаза от операцията бойната авиация, военноморският флот и сухопътните войски са поразили в ивицата Газа 3865 обекта на терористите. Тази нощ в ивицата Газа бе сравнително спокойна и след полунощ битките започнаха да стихват. Нямаше сериозни обстрели на израелската територия. На сутринта обаче в южния град Ашкелон завиха сирените за въздушна тревога, съобщи пресслужбата на войските. По данни на местни медии армията в Газа е получила заповед да открива огън само при атаки на палестинските радикали, а също и по време на ракетни и минометни обстрели на еврейската държава

Чешма в памет на загиналите в Сарафово

http://www.cross.bg/ahmed-pamet-mystafa-1422722.html

/КРОСС/Чешма в памет на сина си Мустафа Кьосов, загинал при атентата на летището в Сарафово, вдига баща му Ахмед, пише в. „Вяра". Шофьорът на взривения автобус, родом от село Юруково, бе единственият български гражданин, поразен фатално от бомбата, предназначена да убива израелски туристи. Според мюсюлманските обичаи градеж на чешма е добро дело и начин да се отдаде почит към починалите. Ахмед Кьосов избра стратегическо място за своята чешма - на самата автобусна спирка в селото, за да може хората, които пътуват, да утолят жаждата си и да споменат с добро загиналия му син. Той е поръчал и надпис над чучура, в който споменава в чия памет е издигната чешмата. Трагедията на летището в Сарафово преди две години остави семейство Кьосови без Мустафа и оттогава сълзите на неговите близки не секват. Вдовицата му почти не излиза от къщата, където живее с дъщеря си Емине, а баща му Ахмед все още не може да спре сълзите си, когато си спомни за сина Мустафа. Дори това ,че вече са известни имената на атентаторите, не може да облекчи мъката на близките му.  

Смърт на Е-79! Шофьор на камион загина в катастрофа край Старо село, двама негови колеги са ранени

http://www.zapernik.com/krimi/smurt-na-e-79-shofior-na-kamion-zagina-v-katastrofa-krai_33326/

45-годишен софиянец е загинал вследствие на пътно-транспортно произшествие, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Инцидентът е станал в петък, около 16:00 часа на главен път Е-79, в района на село Старо село. Софиянецът Е . А. извършвал ремонтни дейностти по управлявания от него товарен камион с влекач "Скания". Помагали му и двама негови колеги. При преминаване на тежкотоварен камион "Рено" със софийска регистрация, управляван от...

Продължава

В Луганск спряха да дезинфекцират водата

http://www.cross.bg/regiona-voda-lygansk-1422721.html

/КРОСС/ От кметството в Луганск заявиха, че обектите за водоснабдяване на Компания „Лугансквода“ вече не получават хлор за дезинфекциране на питейната вода в региона, съобщи РИА Новости. „Водата ще бъде непречистена и в непълен обем“. Поради тази причина, от ведомството посъветваха жителите в региона да преваряват течащата вода или да купуват бутилирана от магазини и аптеки.

Кубрат Пулев: Кличко да се държи мъжки и да даде допинг проба

http://www.cross.bg/pylev-doping-proba-1422720.html

/КРОСС/Малко повече от месец преди мача срещу Владимир Кличко, Кубрат Пулев го призова да даде допинг проба. „Бих му казал да се държи мъжки и да даде допинг проба. Аз всеки момент мога да дам, не се крия", заяви Пулев пред камерата на Нова телевизия. Българският боксьор допълни, че не се чувства нито напрегнат, нито притеснен. „Имам достатъчно опит и енергия, с които нищо да не ме притеснява. Превъзхождам го с много неща, но няма да кажа, за да не му давам идеи. От всяка една дума и аз, и той си вадим изводи", заяви Пулев. С късмет, Пулев се надява да победи съперника си. „Това ще е най-големият връх. Но нека да не се настройваме. Не се изправям срещу един боксьор, а срещу една империя. Няма да е лесно", заяви Пулев". Той е доволен, защото в залата се очаква да има много българи. „И да бием, и да паднем пак ще сме си ние. Нищо не ме притеснява. Отивам за победа. Чувствам се достатъчно силен да го смачкам", заяви Пулев.

Десислава Терзиева: Уверена съм, че ще ускорим възстановяването на спрените плащания

http://www.cross.bg/razvitie-terzieva-sistemi-1422719.html

/КРОСС/Министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева откри семинар за представяне на подобрените системи за контрол върху обществените поръчки на проекти, съфинансирани от ЕС. Обучението се провежда съвместно с одиторите на ГД „Регионална и градска политика" на ЕК. Тази дейност е една от стъпките залегнали в плана за действие на министерство на регионалното развитие, целящ ускоряване на възстановяването на временно спрените плащания приоритетни оси 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие" и 3 „Устойчиво развитие на туризма" на Оперативна програма „Регионално развитие".  „Като министър и експерт съм отчитала и отчитам факта, че винаги има място за подобрение", каза още Терзиева. „Затова направихме задълбочен преглед на състоянието на нашите системи за контрол и управление и ги оптимизирахме." Пред участниците във форума Терзиева изрази увереност в успеха на предприетите мерки за създаването на условия за възстановяване на плащанията по програмата. Тя заяви, че е от първостепенно значение средствата по ОПРР да бъдат усвоявани в пълно съответствие с приложимото национално и европейско законодателство. Пред експертите бяха представени добрите практики и успешни системи за „улавяне на грешките" и произтичащите от това финансови последици.

Райдовски за Фрог: Не диария, а идейна констипация има у БСП

http://frognews.bg/news_73774/

Когато си в тази кочина, не може да не се оваляш в л..., заяви в коментар за приключилия конгрес на БСП Красимир Райдовски. Не знам какви ще са отношенията между Станишев и Миков, но по-интересни са тези между Миков и Мерджанов, защото познавайки втория, не знам накъде той ще поведе Миков.

Държавната агенция за закрила на детето прави проверка на Центъра за настаняване от семеен тип в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/durjavnata-agenciya-za-zakrila-na-deteto-pravi-proverka-na-centura_33325/

Държавната агенция за закрила на детето ще извърши мониторинг на грижата за децата и младежите с увреждания, настанени в центрове за настаняване от семеен тип.

В периода от 28 юли до 6 август ще бъдат мониторирани 10 ЦНСТ в гр. Перник, гр. Ямбол, гр. Силистра, гр. Червен бряг, гр. Пловдив и гр. Русе.
Целта е да се проследи спазването на правата на децата и младежите в процеса на извеждането им от специализираните институции, да бъдат подкрепени местните...

Продължава

Икономиката на България предоставя достатъчно аргументи за развитието на страната ни

http://www.cross.bg/polovina-dolara-godinata-1422718.html

/КРОСС/Прогнози 2014 на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank - преглед на второ полугодие І. Глобалната икономика Преглеждайки развитието на глобалната икономика през първото полугодие на 2014 г., анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че техните очаквания за устойчиво развитие на американската икономика бяха потвърдени от възстановяването на пазара на труда и от растежа на индустрията и услугите в САЩ. Безработицата слезе до нивата от преди кризата от 2008 г., а бизнес климатът показва наличните условия за растеж. Важна роля за това има запазването на стимулите и липсата на инфлационен натиск върху производители и потребители. Федералният резерв на САЩ постепенно намалява покупките на правителствени облигации, но засега очакванията са, че ще има повишение на лихвите не по-рано от второто тримесечие на следващата година. В тази посока са изводите и на специалистите от Saxo Bank, които също очакват американската икономика да продължи да расте.  Според тях САЩ ще регистрира ръст от 2.2% тази година, който ще бъде подобрен до 3% през 2015 г. Относно еврозоната, анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг коментират, че формулата за наливане на пари в икономиката чрез изкупуване на правителствени облигации се оказва единственият вариант и за Европейската централна банка. Преди да се дават адмирации на банката за нейния ход в средата на годината, трябва да се има предвид, че тази политика вече се провежда няколко години от Федералния резерв

ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank: Акциите продължават да доминират до края на годината

http://www.cross.bg/dolara-godinata-elana-1422717.html

/КРОСС/Отново предимство за акциите като инвестиция прогнозират за второ полугодие на 2014 г. българският инвестиционен посредник ЕЛАНА Трейдинг и европейската инвестиционна банка Saxo Bank в поредния си съвместен анализ за финансовите пазари за годината. Като най-евтините фондови пазари тази година определят Русия, Китай, Южна Корея, Сингапур и Австрия. Баланс между еврото и долара, както и ценови движения в определен диапазон за златото и петрола посочват експертите на двете институции в прегледа си на второ полугодие на 2014 г. От ЕЛАНА Трейдинг отбелязват, че българската икономика няма да има съществени подобрения до края на годината, но е възможно ниските лихви по депозитите и кредитите да раздвижат потреблението, което да се отрази положително. Техните очаквания са, че Българската фондова борса ще завърши 2014 г. отново със значителен ръст от поне 30%. Българската икономика:  Ниските лихви трябва да стимулират потреблението Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг предупредиха още в началото на годината, че единствената добра новина за българската икономика може да дойде от събираемостта на данъците, акцизите, митата и осигуровките. Това трябваше да позволи политика на стимулиране на икономиката. Вместо това в средата на годината имаме очакване за предсрочни избори, криза в една от големите банки, натрупани неравновесия в много отрасли и сектори с държавно участие

ДАЗД започва мониторинг на новите резидентни услуги

http://www.cross.bg/yslygi-detzata-detza-1422715.html

/КРОСС/Държавната агенция за закрила на детето ще извърши мониторинг на грижата за децата и младежите с увреждания, настанени в центрове за настаняване от семеен тип. В периода от 28 юли до 6 август ще бъдат мониторирани 10 ЦНСТ в гр. Перник, гр. Ямбол, гр. Силистра, гр. Червен бряг, гр. Пловдив и гр. Русе. Целта е да се проследи спазването на правата на децата и младежите в процеса на извеждането им от специализираните институции, да бъдат подкрепени местните власти и екипите на новите услуги за справяне с трудностите и предизвикателствата при предоставянето и развиването на социалните услуги, както и за развитието на собствен механизъм за усъвършенстване на качеството на услугите. Сред задачите, които си поставя ДАЗД с настоящия мониторинг, са идентифициране, анализ и оценка на добрите практики, както и на трудностите, които срещат екипите на ЦНСТ в грижата за децата и младежите. Ще бъдат изследвани резултатите от дейностите, свързани с подготовката и подкрепата на екипите от ЦНСТ за работа с деца и младежи със специфични потребности и с повишаване мотивацията на родителите за осъществяване на контакти, както и за реинтеграция. Ще бъде направена моментна снимка на положението на настанените в новите услуги деца, която ще подпомогне планирането на конкретни дейности във връзка с реализирането на заложените цели в Плана за действие към Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България"

Daily Mirror представи момиче от предградията на Москва за дъщеря на Путин

http://www.cross.bg/pytin-snimkata-zhyrnalisti-1422716.html

/КРОСС/ Британски журналисти от Daily Mirror объркаха дъщерята на Путин. Таблоидът публикува на първа страница гръмко заглавие, че Мария Путина съвсем до скоро е живяла в пентхаус в предградията на Хага. От луксозното си жилище на стойност 2 млн. британски лири Мария е избягала заради нарасналото възмущение сред обществеността във връзка с катастрофата на малайзийския самолет, пишат журналисти. Статията в британското издание е подкрепена със снимка, на която според Daily Mirror, Мария Путина е с баща си. Наистина, трябва да отбележим, че от руското посолство в Лондон веднага опровергаха достоверността на снимката. Оказва се, че момичето, което е до Путин на фотографията е съвсем обикновена девойка от предградията на Москва. Казва се Даря Захарова и е домакиня. Не й е никак приятно, че западните журналисти са я представили като дъщеря на Путин и снимката й е публикувана на първа страница. Самата фотография е направена след случайната им среща пред избирателен участък. Ето какво каза Даря пред журналисти от „Россия 24“: - Вие дъщеря на Владимир Путин ли сте? - Не. -  Как разбрахте за тази странна публикация? -  Не си спомням точно, някой ми я изпрати. Тогава ние се посмяхме и не се отнесохме към това сериозно. Ние много се учудихме, когато видяхме снимката в западните медии. -  Как се чувствате след подобно непорядъчно тиражиране на образа ви? - Това е много неприятно и аз съм страшно изненадана и озадачена. Нищо повече

Два руски ККП са затворени

http://www.cross.bg/rabota-ykrainski-deiinostta-1422714.html

/КРОСС/ Два руски КПП «Куйбишево» и «Новошахтинск» са затворени, заради прекратяване на работа на два съседни украински КПП, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщение на Южно гранично управление на РФ. «От 9:30 тази сутрин на КПП «Куйбишево» и «Новошахтинск» не се извършва митническа дейност, поради прекратяване на работа на съседни украински КПП-та», се казва в съобщението. При това, служителите на руските гранични пунктове в момента се намират на местата си в пълна готовност за работа. В нощта срещу понеделник в района на няколко украински гранични пункта са продължили военните сблъсъци между украинските сили и опълченците. Поради тези обстоятелства, украинският КПП «Новоазовск» е спрял дейността си в 22:30 (московско време) и чак в 5:50 (понеделник) е възстановил дейността си. В неделя КПП «Новошахтинск» е спрял дейността си за 4,5 часа.По данни на Министерството на отбраната на Русия, руските гранични контролно-пропусквателни пунктове са били нееднократно обстрелвани от украинска страна.  

Отсякоха вековно дърво по поречието на река Струма, край пътя за ковачевското село Косача

http://www.zapernik.com/obshtestvo/otsyakoha-vekovno-durvo-po-porechieto-na-reka-struma-krai-putya_33323/

Вековен орех е бил отсечен и натоварен в камион в радомирско, научи ZaPernik.com.

Дърварите изравнили дървото със земята през изминалата седмица. Работници нарязали ореха и го натоварили на камион с пловдивска регистрация.

Вековният орех се намирал по поречието на река Струма, край пътя между град Радомир и ковачевското село Косача.

Според запознати хората осакатили дървото имали предписание, че дървото било потенциално опасно, както и разрешение от...

Продължава

Кадиев: Хвърлих всички усилия за промяна. Или не съм избрал правилните идеи, или изборът е по други критерии и начини

http://www.cross.bg/kadiev-nachini-georgi-1422713.html

/КРОСС/Хвърлих всички усилия за промяна на БСП, но очевидно без успех. Или не съм избрал правилните идеи, или изборът е по други критерии и начини.  Това пише във Фейсбук Георги Кадиев, който бе един от кандидатите за нов лидер на БСП.  Социалистът благодари за подкрепата и поздрави победителят в партийното състезание - Михаил Миков.  Благодаря на всички, които ме подкрепиха и бяха до мен - на конгреса, в ежедневието, онлайн. Пожелавам на Михаил Миков да върне достойнството на БСП, да промени коренно ръководния състав, да изкорени наследените от Станишев начини на правене на политика, да отреже всякакви корпоративни, родови, политически и др. зависимости. Само тогава БСП има шанс, написа Георги Кадиев. 

Борисов пожела успех на Миков

http://frognews.bg/news_73773/

Желая Ви успех, поздрави Бойко Борисов новоизбрания председател на БСП Михаил Миков, съобщиха от ГЕРБ.

Борисов в поздрава си към Миков: За България е важно да има силно ляво и дясно

http://www.cross.bg/dyasno-slychaii-izbiraneto-1422712.html

/КРОСС/„Приемете моите поздравления по случай избирането Ви за председател на БСП. За България е важно да има силно ляво и дясно, за да има както политически дебат, така и сблъсък на идеи и политики, от които се раждат правилните решения за развитието на страната и за благото на българския народ". С тези думи лидерът на ГЕРБ отправи поздравленията си към Михаил Миков по случай избирането му за председател на БСП. "Вярвам, че предстоящата предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори ще бъде поле за съревнование между политически платформи и послания, а не за водене на компроматна война, която отблъсква българските граждани и води до ниска избирателна активност. Желая Ви успех", се посочва в поздравителния адрес на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Правят чешма в памет на загиналия в Сарафово Мустафа Кьосов

http://frognews.bg/news_73772/

Чешма в памет на сина си Мустафа Кьосов, загинал при атентата на летището в Сарафово, вдига баща му Ахмед, информира в. „Вяра”. Шофьорът на взривения автобус, родом от село Юруково, бе единственият български гражданин, поразен фатално от бомбата, предназначена да убива израелски туристи. Според мюсюлманските обичаи градеж на чешма е добро дело и начин да се отдаде почит към починалите.

Няма регистрирани нарушения от руска страна на границата с Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-granitzata-rysiya-1422710.html

/КРОСС/ Международните инспекции не са регистрирали никакви нарушения от страна на Русия на границата с Украйна, в това число военна дейност, съобщи ИТАР-ТАСС. Това заяви официалният представител на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Така той опроверга изявленията на представителя на държавния департамент на САЩ за уж «забелязаната концентрация на около 15 хиляди военнослужещи» до границата с Украйна. Според Конашенков, през последните четири месеца граничните райони на Русия с Украйна са били посетени от 18 международни инспекции. В техния състав влизали не само представители на САЩ и страни от НАТО, но и от Украйна. Тези групи извършили въздушни наблюдения на посочените райони, а също посещавали интересуващи ги военни части.  

Пламен Ангелов: Международният опит показва, че превенцията е най-ефективният способ за борба с престъпността

http://press.mvr.bg/NEWS/news140728_03.htm

Заместник-министърът на вътрешните работи в оставка откри 25-тата годишна среща на Международния симпозиум на полицейските ръководители /IPES/

Кадиев: Или не съм избрал правилните идеи, или изборът е по други критерии

http://frognews.bg/news_73771/

Благодаря на всички, които ме подкрепиха и бяха до мен - на конгреса, в ежедневието, онлайн. Хвърлих всички усилия за промяна на БСП, но очевидно без успех, написа на стената си в социалната мрежа Фейсбук неуспелият кандидат за лидер на БСП Георги Кадиев.

21 души са отведени в столичните районни управления преди, по време и след футболната среща между отборите на ЦСКА и „Левски“

http://press.mvr.bg/NEWS/news140728_02.htm

От хвърлена самоделна бомбичка е повредена полицейска каска; предстоят разпити на свидетели, преглеждане на голям обем видеозаписи за установяване и задържане на извършители на противообществени прояви

Първи кадри от филма на Максим Генчев "Васил Левски"

http://www.cross.bg/genchev-maksim-apostola-1422711.html

/КРОСС/Българският филм Дяконь Львский скоро по екраните! Това обяви преди дни във фейсбук профила си режисьорът Максим Генчев. Филмът вече е заснет, съобщи Генчев. В момента се монтира. Премиерата му по кината ще бъде през февруари, за годишнината от смъртта на Апостола. Филмът обхваща живота на националния ни герой от 1841 г. до обесването му през 1873-та.  Режисьорът и сценарист Максим Генчев определя серийния филм за Левски като трилър с елементи на екшън.  В YouTube вече се въртят и първи кадри от филма. В клипа липсва главният герой - Апостола, в чиято роля влиза Веселин Плачков, но пък се появява Генчев, който играе турски бей. video:http://www.youtube.com/watch?v=X72HtaU6AgI    

Сергей Станишев пред конгреса на БСП: Простете, ако съм сгрешил!

http://www.cross.bg/ypravlenieto-bulgariya-partiyata-1422708.html

/КРОСС/Днес е моят ден за равносметка. Спомням си 15 декември 2001 г. Бях на 35. Видимо по-слаб, с неоредели и непрошарени коси. Дадохте ми шанса, огромната привилегия и чест да застана начело на БСП. Бях повече притеснен, отколкото щастлив в онзи ден. Заради огромната отговорност пред вас, пред партията, в чиито идеи ме е възпитал моят баща. Заради огромната отговорност пред България. Тогава завърших своето слово с испанската молитва: "Господи, дай ми сили да променя това, което мога. Дай ми смирение да приема това, което не мога. И ми дай мъдрост да отлича първото от второто." Сега, 13 г. по-късно, промених немалко, но и много не успях да променя. Признавам, че ми e трудно да се примиря с последното. Това е моят последен конгрес като лидер на БСП. И затова искам да погледнем към пътя, който извървяхме заедно. Честно. Открито. Нека за миг забравим за различията помежду ни, за споровете през годините, за отправените упреци. За горчивината и болката, които всеки от нас е изпитал, когато е бил обвиняван несправедливо. Нека си спомним днес с добро за стъпките, които извървяхме заедно. Другари, България цяла сега нази гледа! Ще затъне ли партията в раздори след моето оттегляне? Ще загуби ли БСП проевропейското си лице и поведение? Не бягам ли от отговорност и от следващите битки, оттегляйки се от лидерския пост? Важни са не само отговорите, а и как ще стигнем до тях

Киев свърши парите за заплати на военните

http://www.cross.bg/parite-yltrasi-voennite-1422709.html

/КРОСС/ Свършиха парите на Киев за заплати на военните. Затова от 1 август те ще участват в силовата операция в югоизточните райони на страната безвъзмездно, или простичко казано, даром. Кадровите военни са твърдо против подобни лишения, но пък футболните „ултраси“, като най-изтъкнати и агресивни представители на украинските патриоти, са готови да воюват дори безплатно, само и само да получат възможността да ликвидират няколко „колоради“. Именно тези футболни „ултраси“ започнаха да убиват служители на реда и мирни граждани още от Евромайдана. Същите тези се отличиха и в „Одеския Хатин“. Затова и не е никак странно, че точно от тези среди са съставени вече три (ако не е и четири) батальона „Азов“.

Руските центрове за бежанци приеха над 32 хиляди украинци

http://www.cross.bg/hilyadi-horata-ykraiina-1422707.html

/КРОСС/Броят на украинските бежанци, които се намират в центровете за временно настаняване в различни руски региони, се е увеличил до над 32 хиляди души, съобщи РИА Новости. В същото време броят на центровете, които предоставят подслон на бежанците в Русия, достига около 448, след като само в неделя са били открити 12 нови пункта. Потокът на хора силно е нараснал, казват руските власти. Граничната Ростовска област приема най-много от хората, търсещи спокойствие от кризата в Украйна. Според статистиката по-голямата част хората се настаняват при близки или роднини. По данни на руската страна повече от 500 хиляди души са се преместили от Украйна в Русия от началото на въоръжените сблъсъци.  

Ограничиха движението на ТИР-ове и селскостопански машини над 12 тона в пернишко и страната

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ogranichiha-dvijenieto-na-tir-ove-i-selskostopanski-mashini-nad-12-tona_33322/

Агенция пътна инфраструктура (АПИ) въвежда допълнителни ограничения за движение на превозните средства над 12 тона, включително селскостопанска и земеделска техника и трактори до 15 септември 2014 г., съобщиха от АПИ.

Ограничението ще важи за всички автомагистрали и за определени пътища от първокласната и второкласната пътна мрежа в рамките на активния туристически сезон.

• за периода до 15 септември за ден петък е от 18:00 ч. до 21:00 ч., а за неделя...

Продължава

Мерджанов: Коалицията ДПС - ГЕРБ е факт

http://frognews.bg/news_73770/

Коалицията ДПС - ГЕРБ е факт, гласуването на бюджета е един от основните признаци за един политически субект, когато имаш едно мнозинство, което подкрепя актуализацията и практически нов бюджет, съобщи по БНТ шефът на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

Анджелина и Брад минават под венчило

http://www.cross.bg/film-brad-venchilo-1422706.html

/КРОСС/Анджелина и Брад минават под венчило в нов филм. Следващия месец знаменитата двойка започва снимка на нов филм, в който ще се врекат във вярност може би не само като на филм, надяват се почитателите им. Докато двамата правят снимките, шестте им деца, от които три осиновени, ще се наслаждават на остров Малта, където всъщност ще бъде сниман филмът, твърди "Контакт мюзик". Заглавието на лентата още не се знае. Правата върху филма се държат от компанията "Юнивърсъл пикчърс", с която Джоли работеше по време на режисьорския си дебют "Несломеният". Хонорарът на Джоли за новия филм ще бъде по-голям отколкото на Пит, защото главната роля се изпълнява от нея.  

Доц. Георги Лозанов: Цветан Василев ще е черният лебед на изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_367307.html

С председателя на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов разговаряме за това нужни ли са промени в Изборния кодекс по отношение на медиите, кой би могъл да реши "медийно" резултата от предсрочните избори и каква бе ролята на журналистите по време на банковата криза. - Доц. Лозанов, може ли по друг начин освен като откровен опит за цензура да се обяснят предложенията за промени в Изборния кодекс (ИК), засягащи редакционната отговорност на медиите по време на предизборна кампания? - Малко на умряло куче нож ще вадим, защото те за щастие явно няма да бъдат приети, но пък можем през тях да обсъдим някои медийни проблеми в предстоящата кампания. Не знам дали замисълът на предложенията е бил да наложат цензурата, но със сигурност такива биха били последствията. Пък и текстът, който задължава да се ползват само официални източници, в известен смисъл е неприложим. Моника Станишева, например, като е неофициален източник за плановете на мъжа си, значи ли, че в предизборна ситуация никой няма право нищо да я пита? Необходима е точно обратната по дух на промяна на закона, която да реабилитира журналистиката преди избори, а не да я превръща в конферансие на послания, тръгнали от партийните централи. Дори да има основание политиците да се пазят от лъжи и компромати, не това им е проблемът. Основният им проблем са си те самите. Ако ги оставиш един месец да се хвалят необезпокоявани, както си представят идеалната медийна кампания, тя би била най-отблъскващата и най-досадната. Именно самохвалството, в което се надпреварват, ги кара да изглеждат кухи и смешни, повдига разочарованието от тях на квадрат. Така и не мога да разбера защо ако в обикновен разговор започнеш сам да твърдиш, че си най-умният, най-образованият, най-цененият и пр., се смята за лош вкус, а в политиката не. Как стана така, че в политическото говорене байганьовщината не само е допустима, а е „висока мода”. - Появи се и теза, че тези предложения целят да отклонят вниманието от други – за това медиите да обявяват 40 дни преди избори тарифите си и да изискват заплащане предварително. Какво мислите? - Изискването за равни и предварително обявени цени на платените форми в кампанията не само, че не е осъдително, а отговаря на европейската препоръка за равнопоставено и балансирано отразяване на кандидатите. Защото това не е банална търговия, макар че станаха популярни аграрните метафори – домати, плод-зеленчук... нформацията в предизборна ситуация формира вота, той – властта, а тя – живота на хората. Така че всякакви аналогии с други пазарни сектори, както и въобще предоверяването на пазарния подход, са меко казано неуместни. Те са налагане на друг вид цензура по примитивната логика на поговорката „Който плаща, той поръчва музиката”. От тази гледна точка още в предишната редакция на ИК имаше някои попадения – разпоредбата да се обозначава платената част от съобщенията, ваучерите за медиен достъп на малките и на новите политически субекти, а и поправката на глупавия сам по себе си термин „агитация“. В дефиницията, останала от Искра Фидосова (благодарение на която се оказа, че аферата „Костинброд“ не е агитация в изборния ден) се говореше само до агитация „за”, сега вече е прибавена и агитация „срещу“. - Вашият мониторинг за договорите на медии за кампанията по евровота какво показа? - Според изискването на закона повечето медии качиха договорите си с партиите на своите интернет страници, но често със закъснение и по твърде нечетлив начин. Нас не ни интересува финансовата страна, а програмната: да се види каква част от политическата кампанията в съответната медиа е платена и каква е продукт на редакционна независимост. Не отричам правото на парите да генерират медийни послания, но тогава те са търговско слово и както в другите му форми зрителите и слушателите трябва недвусмислено да са известени за това. И по-важното: търговското слово трябва да има алтернатива, което значи журналистите да могат свободно да представят, съпоставят и критикуват кандидатите, независимо как са с парите. - В предложените текстове за ИК за пръв път се говори и за контрол върху онлайн медиите и печатните издания. Споменава се, че контролът ще се упражнява от неправителствен орган. Кой може да бъде той? - Предполагам някакво професионално сдружение или фондация в сферата на медиите. За мен в случая това си остава неразработена идея, въпреки модерната тенденция законодателството да прехвърля ангажименти от регулацията на саморегулацията. Добре щеше да е например, ако така и така създадените вече Комисии но журналистическа етика разширят дейността си и поемат и тази форма на контрол, но за съжаление, заради войните в сектора, те почти не действат. Настоявам обаче, че нито саморегулацията, нито регулацията са заплаха за медиите, напротив, шанс са. И вестниците, които за разлика от радиото и телевизията, не са регулирани, все повече губят от това, стапят се пред очите ни. Защото, ако традиционните медии имат някаква привилегия в конкуренцията си с несъмнено по-свободните нови медии, то тя е в авторитетността. Която пък се гарантира от функционирането на норми и от контрол по спазването им. В технологично предопределената конвергенция между традиционни и нови медии първите носят със себе си регулация, а вторите свобода, така че противопоставянето между регулация и свобода много скоро ще се окаже анахронизъм от „първоначалното натрупване на влияние”, рев на медийни динозаври. - Въобще има ли нужда от промени по отношение на медиите в ИК? - Разбира се, че има и те произтичат от един особено важен, според мен, въпрос: чии са парите, които отиват в медиите по време на кампанията? Наложила се е привидността, че те са на партиите и се изписаха цели статии в защита на правото им да си ги харчат както намерят за добре. Само че няма такова нещо. Парите са на данъкоплатеца, който ги е дал на партиите, за да ги дадат на свой ред на медиите, така че последните да му помогнат да се ориентира за кого да гласува. Тоест, аудиторията си плаща, за да може информирано да направи своя избор, а не за да може политиците да се направят на велики пред нея. Затова бях предложил част от тези пари да отиват във фонд, пред който медиите да кандидатстват с проекти за отразяване на кампанията в полза на аудиторията. Всички видове медии, за да може кампанията да е максимално плуралистична, като основният критерий да е евристичността на предложенията, която да върне обезпокоително затихналия интерес към предизборните послания в ефира. - Как си представяте тази евристичност? - Продуцентите и журналистите трябва да дадат идеи, но във Франция, например, има предаване, в което кандидатите се явяват на нещо като политическа матура – застават пред най-добрите експерти от различни сфери и отговарят на въпросите им. Освен, че бързо разбираш кой колко струва, се получава и впечатляващ спектакъл, който буди колективни емоции – от възхищение през съчувствие до присмех. - Това е смело решение имайки предвид, че политиците тук трудно се навиват дори да участват в дебати. - Това не е въпрос на тяхно желание, а на очакване от страна на обществото, така че ако някой политик откаже да се яви, да се гледа на него като на предварително загубил изборите. В сегашния си вид нашите медийни кампании са ритуално харчене на пари, което почти не се отразява на нагласите на избирателите. Навремето сме правили такива изследвания с фондация „Медийна демокрация“ и те показаха, че вложените средства нямат връзка с получения резултат или дори, че тя е обратно пропорционална. А има и още един твърде тревожен показател – увеличаването на купения вот. Защото, когато медийната кампания е неефективна, политиците бързо стигат до извода, че е по-добре да дадат пари направо на податливите избиратели. Можем и така да обърнем въпроса: колкото по-добре си свършат работата медиите, толкова по-малко купени гласове ще има. Само че кръгът е омагьосан, защото, за да си свършат работата, политиците трябва да ги оставят да организират свободна и евристична кампания, в която те да се чувстват длъжни да участват по законите на професионалната журналистика, а не на пиарските илюзии за себе си. Затова в ИК трябва да влязат разпоредби, които да регулират публичното поведение, не само на медиите, а и на политиците. Да са длъжни да стоят в центъра на публичността и оттам да влияят. Докато това не стане, кампаниите ще се обезмаслят от събития, произведени извън тях, като аферата „Костинброд”. И вместо да гледаме и слушаме дежурните хроники и обръщения и спорадичните вяли дебати, ще стоим в очакване на неочакваното, на поредния „чернен лебед“, който ще повлияе вота. - Този път кой ще е черният лебед? - Можем да предположим, че Цветан Василев има такъв ресурс, ако реши, по начина, по който говори напоследък – с писмо или интервю от чужбина, да посочи политици, обвързани с КТБ. Предизборно настръхналото обществено мнение едва ли ще има нужда дори от някакви специални доказателства. Ако продължим с метафорите, „Черният Петър” на тази кампания пък очевидно ще ДПС. И БСП засега сякаш успяват да го пробутат на ГЕРБ. Има и още един фактор извън пиарските стратегии на партиите – гласът на протестите от миналото лято, който пръв поиска оставката на правителството и в последна сметка я получи. Въпросът е как той ще звучи в кампанията и на чия страна. Защото отсега е ясно, че резултатът от изборите вече не дава достатъчна легитимност на властта, необходимо е и гражданско доверие в нея. - СЕМ прави мониторинг по време на банковата паника. Какви са изводите? - Могат да се направят следните изводи, поне що се отнася до кризата с ПИБ, кризата с КТБ не е специфично банкова. Първо, ако медиите не бяха отразявали банковата криза, хората още щяха да са пред гишетата. Един слух, когато не е коментиран и евентуално опроверган в медиите, разпалва колективни истерии, а не обратното, както си мислиха вносителите на още един цензурски законопроект напоследък. Вторият извод е, че институционалните представители и политиците нямат комуникативна готовност за такива ситуации. Излъчват разнопосочни и често уплашени послания, които не внушават убеденост, че знаят изхода. В този смисъл медиите, наслагвайки мненията им и пресрещайки ги с тези на експертите, свършиха и тяхната работа. Трето, има кръг от събеседници с неясна компетентност и мотивация, които в такива моменти нямат място в дебата. - Има ли новина около ситуацията с цифровизацията? Прави ли нещо държавата, за да запази ефирната телевизия и да няма повече телевизии, които да поискат да свалят програмите си от мултиплексите, както това направиха РИНГ и bTV Lady? - Няма новини, а това вече е много лоша новина. Защото рискът частните телевизии да се откажат от цифрово разпространение си стои, а институциите, които имат пряка отговорност в случая, просто забравиха за проблема. Органът по цифровизация, например, въпреки насроченото заседание, така и не се събра. Заместник-министърът, който трябваше да го направи, изчезна някъде. Което показва, че изразената в началото готовност да се предприемат спешни мерки е била само начин да се забави, изискваното от закона, решение на СЕМ за прекратяването на цифровите лицензии по искане на bTV Media Group. Това е липсва на каквато и да е воля за мислене и действие в перспектива, въпреки, че сега, заради кризата с КТБ, положението с цифровизацията става още по-тежко. Моят страх е накрая да не останем единствената страна в ЕС без безплатно разпространение на телевизионни програми или най-много с един обществен мултиплекс. Но да спи зло под камък.

Град Радомир се сдобива с цифрова кадастрална карта

http://www.zapernik.com/obshtestvo/grad-radomir-se-sdobiva-s-cifrova-kadastralna-karta_33321/

Град Радомир ще има цифрова кадастрална карта, съобщи пред вестник "Монитор" изпълнителният директор на агенцията по кадастър инж. Валентин Йовев.

По думите му агенцията следва инвеститорския интерес и към тези райони се насочват усилията за създаване на кадастрални карти, което прави по-сигурен и пазара на имоти. "Ползите от кадастъра не са преки, въпреки че нашите приходи са добри", смята Йовев. "Подобрява се сигурността на ипотеките",...

Продължава

Томислав Дончев: С колебливата си позиция за еврокомисар България изпусна много възможности

http://www.cross.bg/vuzmozhno-izborite-izpysna-1422704.html

/КРОСС/С колебливата си позиция за еврокомисар България изпусна много възможности. Надявам се да не са изпуснати всички, каза евродепутатът Томислав Дончев. В интервю за БНР той коментира: Напълно нормално е всяка страна-членка да се бори да получи максимално добър ресор, мобилизирайки всякакъв потенциал. В случая това не се случи и името на комисар Кристалина Георгиева беше коментирано по-скоро в следствие на високите и персонални и професионални качества. Факт е, че е възможно постът на върховен представител да се окаже и обвързан с поста председател на Съвета. Напълно е възможно да се търси политическа сделка между леви и десни, което не ерозира категорично шансовете на г-жа Георгиева, защото при всички случаи, когато говорим за подобни постове, личните качества имат огромно значение. Нека да напомня, че постът на върховен представител не е единственият възможен. Напълно възможно е да се коментира ролята на заместник-председател и най-малкото отново комисар, но с много солиден портфейл. По отношение на изборите на 5-и октомври, Томислав Дончев обясни: Имам ангажименти относно изборите. В момента пишем програма. Миналите два дни с повече от 20 експерти се опитвахме да финишираме нещата със сектор „Здравеопазване". Не мога да изпусна изслушването на комисарите, но през септември ще се опитам да бъда тук и да помагам в кампанията. По-скоро няма да участвам като кандидат в нея

Съдът в Хага осъди Русия да плати 50 млрд. долара

http://www.cross.bg/rysiya-yukos-haga-1422705.html

/КРОСС/ Бившите акционери на ЮКОС спечелиха съдебния процес, който продължи почти 10 години, пише в. „Комерсант". Още на 18 юли Съдът в Хага взе решение за удовлетвори иска на Group Menatep Limited (GML), представляваща интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и др.Съдът призна, че Русия е нарушила международната харта от 1991 г., в която има обвързващи клаузи, засягащи инвестициите в енергийния сектор. Съдът на практика признава, че Русия е експроприировала активите на ЮКОС. GML оценява своите загуби в размер на 114 млрд. долара, но съдът й присъди 50,02 млрд. долара. Делото продължи почти 10 години и засяга един от най-големите търговски искове срещу Русия. Той бе заведен от кипърски поделения на регистрираната в Гибралтар група "Менатеп", чрез която Михаил Ходокросвски контролираше петролния гигант и беше навремето най-богатият човек в страната. Днес групата е холдингова компания по името Group Menatep Limited (GML), но Ходорковски, амнистиран след 10 години престой в затвора, не е акционер в нея и не е страна по делото в Хага. Руската страна настоява, че решението, заемащо около 500 страници, е неоснователно, тъй като Енергийната харта е подписана от премиера Виктор Черномирдин през 1994г., но тя така и не е ратифицирана от парламента в Москва и е действал само частично, т.е. в онези текстове, които не противоречат на Конституцията и руските закони

Десислава Терзиева: Действията ни ще ускорят възстановяването на временно спрените плащания по двете оси на ОП „Регионално развитие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/b4XcNQ_6Owc/

Министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева откри семинар за представяне на подобрените системи за контрол върху обществените поръчки на проекти, съфинансирани от ЕС. Обучението се провежда съвместно с одиторите на ГД „Регионална и градска политика” на ЕК. Тази дейност е една от стъпките залегнали в плана за действие на министерство на регионалното развитие, целящ ускоряване на възстановяването на временно спрените плащания приоритетни оси 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и 3 „Устойчиво развитие на туризма“ на Оперативна програма „Регионално развитие“.

„Като министър и експерт съм отчитала и отчитам факта, че винаги има място за подобрение“, каза още Терзиева. „Затова направихме задълбочен преглед на състоянието на нашите системи за контрол и управление и ги оптимизирахме.” Пред участниците във форума Терзиева изрази увереност в успеха на предприетите мерки за създаването на условия за възстановяване на плащанията по програмата. Тя заяви, че е от първостепенно значение средствата по ОПРР да бъдат усвоявани в пълно съответствие с приложимото национално и европейско законодателство.

Пред експертите бяха представени добрите практики и успешни системи за „улавяне на грешките“ и произтичащите от това финансови последици.

 

 

Осемсантиметрова миома бе отстранена на бременна жена в МБАЛ „Дева Мария“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m01DTnD61aw/

В акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ „Дева Мария“ Бургас бе извършена високорискова операция на бременна жена, при която се отстрани 8 сантиметров миомен възел в разпад. Пациентката постъпва в болницата със силни болки. След прегледа от специалист се потвърждава наличието на бременност в 4 – 5 месец и голям дегенеративен миомен възел, който предизвиква силни болки, маточни контракции и опасност за живота на бебето.

Първото си дете родих точно ден преди официалното откриване на „Дева Мария“ преди 5 години. Две години по-късно за първи път използвах услугите ѝ, когато постъпих с болки и бях оперирана от д-р Георги Хубчев по повод киста. Тогава той извърши успешна безкръвна операция. В този момент разбрах , че имам и миома, но не е премахната поради нейното местоположение – в непосредствена близост до фалопиевата тръба и големият риск тя да бъде засегната, разказва 30 годишната бургазлийка. Тя сподели, че след като е забременяла преди близо 5 месеца до този момент не е имала никакви проблеми. В последните две седмици миомата е започнала рязко да се увеличава, с по сантиметър на седмица. През последните няколко дни е изпитвала болки, поради което се е консултирала със своя наблюдаващ гинеколог.

Пациентката сподели, че е била посъветвана моментално да потърси медицинска помощ в София, тъй като само там имат компетентността да помогнат в този случай. Поради силните болки, които изпитва в този момент решава да не предприема толкова дълго пътуване. Отива в болница „Дева Мария“ търсейки вече познатия и д-р Хубчев, който я приема веднага и обсъждат вариантите за лечение.

Благодарна съм на целият екип, който ми помогна и се моля всичко да е наред с моето бебче. Изключително съм доволна от обслужването в болницата и от грижите, които се полагат за мен. Днес вече съм раздвижена и се чувствам добре, изказа благодарността си младата жена.

След подобни обемни интервенции върху бременни жени много рядко се случва да се запази бременността, а в случая успяхме да запазим и самата тръба, разказа излизайки от операционната д-р Георги Хубчев. Това е високорискова операция, която извършихме с д-р Габриела Панайотова, операционна акушерка Юркюш Ахмед и анестезиологът д-р Стоян Милушев. Рисковете бяха големи, тъй като миомата заемаше почти цялата стена на матката и при отстраняването и се виждаше околоплодния мехур с плода. В много от случаите може да се износи бебето въпреки наличието на миомен възел. Но тук това беше невъзможно, тъй като той започва да дегенерира и разпада. Момичето ще остане на медикаментозна терапия и под лекарско наблюдение, допълни за нейното състояние началникът на АГ отделението.

Д-р Георги Хубчев е един от най-признатите специалисти по лапароскопска гинекология, урогинекология, онкогинекология и гинекологична ендокринология в България. Неговата помощ в МБАЛ „Дева Мария“ търсят пациентки с гинекологични заболявания не само от Бургас и региона, но и от цялата страна. Припомняме, че той е и причината всяка година в болницата във Ветрен да се провеждат демонстративни обучения на български лекари, водени от световноизвестни чужди специалисти по онко и урогинекология.

В „Пирогов" стартира кампанията за даряване на кръв

http://www.cross.bg/kruv-daryat-startira-1422703.html

/КРОСС/Днес в 10 часа в „Пирогов" стартира кампанията за даряване на кръв. В нея се включват служители на университетската спешна болница. Възможност да дарят кръв имат и близки на пациенти, които лежат в лечебното заведение. Инициативата е на Националания център по трансфузионна хематология. Камапанията се провежда два пъти годишно. И този път екипите на НХТЦ ще очакват всички желаещи да дарят кръв от 10 до 14 часа от 28-ми до 30-ти юли (понеделник, вотрник и сряда) в рапортната зала на Клиниката по детска хирургия, ет. 2 (до скенера).

Решено! Бъркате се с 20 лева за почистване на единичен гроб в Перник

http://www.zapernik.com/politika/resheno-burkate-se-s-20-leva-za-pochistvane-na-edinichen_33320/

С решение на местния Общински съвет, Община Перник въвежда такса за почистване на гробните места, съобщи председателят на Общинския съвет Милан Миланов.

Услугата се предлага за първи път и е по желание. Досега близките на починалите сами се грижеха за поддържането на гробните места. Според взетото решение, почистването на единично гробно място за 12 месеца ще се извършва срещу 20 лева, а за половин година - срещу 10 лева. За еднократно почистване предлаганата такса...

Продължава

Стефан Диомов открива фотоизложба

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bHgz1jLSt50/

Маестро Стефан Диомов все още лети на крилете на вдъхновението, предизвикано от срещата с водопадите Игуасу. На 1 август /петък/ от 18.00 часа той открива в Културен център “Морско казино” фото изложба с кадри от пътешествието си до природното чудо, разположено на границата между Аржентина и Бразилия. Чрез нея той иска да предаде на хората силните си емоции, като ефектът ще бъде подсилен с прожектирането на заснет от самия него мини филм.

Възобновиха честването на деня на трезвеността в Русия

http://www.cross.bg/trezvenostta-otbelyazvan-tzurkva-1422702.html

/КРОСС/На заседание на светия синод на руската православна църква бе взето решението да се възобнови отбелязването на ден на трезвеността, предаде ИТАР-ТАСС. За последно денят на трезвеността е бил отбелязван в Русия преди Революцията. Денят ще бъде отбелязван всяка година на 11 септември, като духовенството ще изнася проповеди на тази тема, ще извършва молебен за страдащите от недъга "винопитие". Синодът препоръча по възможност във взаимодействие с държавните и обществените организации да бъдат издавани публикации и да бъдат провеждани мероприятия, насочени към поучения за трезвеността и водене на живот без алкохол. На заседанието на синода бе утвърдена „Концепцията на Руската православна църква за утвърждаване на трезвеността и профилактика на алкохолизма, като е написан и специален молебен за страдащите от недъга винопитие или наркомания".  

Атанас Мерджанов: Коалицията ДПС - ГЕРБ е факт

http://www.cross.bg/merdzhanov-lider-aktyalizatziyata-1422701.html

/КРОСС/Коалицията ДПС - ГЕРБ е факт, гласуването на бюджета е един от основните признаци за един политически субект, когато имаш едно мнозинство, което подкрепя актуализацията и практически нов бюджет. Това заяви пред БНТ председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. Според Мерджанов актуализацията на бюджета е доста спорна и освен това не е толкова необходима. Позицията на БСП е принципна спрямо този бюджет, каза още Мержданов. По повод избирането на Михаил Миков за лидер на БСП Мерджанов обясни, че неговата задача е да се насочи към вътрешната политика, както е заложено в платформата му, защото „БСП е един от достатъчно добре утвърдените субекти на европейската политическа сцена и това е заслуга на Станишев". „Може да има съмнения, че бившият лидер на БСП ще влияе на процесите в партията, но това е естествен процес, защото българинът винаги се съмнява в това, което е предложено на публичната сцена", коментира още Мерджанов.  

Двама издали корупция за милиони в НКЖИ, почва разследване

http://frognews.bg/news_73768/

Паника цари в ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Причината е натиск от Служба за инфраструктура и логистика в Брюксел (OIB) да се извърши проверка на договори от последните години, чрез които е извършен мащабен грабеж на стотици милиони, научи Фрог нюз от източници в Брюксел.

Увеличават се жертвите на пътя

http://www.cross.bg/putya-knizhka-putishtata-1422700.html

/КРОССПрез изминалото денонощие двама души са загинали при катастрофи, съобщава МВР. При станалите в страната 19 пътнотранспортни произшествия са били ранени 24 души, които са без опасност за живота. В София са станали 39 леки и 7 тежки пътни инцидента, при които има един загинал и 8 ранени. От началото на месеца смъртта си при катастрофи са намерили 72 души, а от началото на годината след произшествия на пътя са починали 355 души. От началото на годината по пътищата в страната са станали близо 3800 катастрофи. Според отчета на МВР за изпълнението на политиките и програмите на ведомството през първото полугодие на 2013 г. са регистрирани 3102 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП). Загиналите на пътя от началото на т.г. до 25 юли са близо 350, докато за първите 6 месеца на м.г. са били 243, което е с 4% повече от същия период на 2012 г. През т.г. ранените са над 4500. Само в петък живота си загубиха на пътя 8 души, шестима от които са на възраст между 16 и 22 г. В края на миналата седмица във великотърновската болница починаха баща и син вследствие на получените травми в катастрофата в Прохода на републиката на 23 юли. Тогава джип БМВ с турска регистрация навлезе в насрещното платно в района на с. Вонеща вода и помете "Ситроен", който от удара се запали. Пострадаха тежко 24-годишният водач на леката кола и баща му, който бе до него. Двамата бяха с 50% изгаряния по тялото и с фрактури. С опасност за живота бе и 11-годишно момиче

Равен резултат при поредната контролна среща на ОФК “Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8mMCmgOR1LU/

На 26.07. /събота/ от 18:00 часа се изигра контролна среща на к-с “Кампус-акули” между отборите на ФК “Верея” и ОФК “Поморие” Мъже,след което срещата завърши с равен резултат 2:2.

Голмайстори за отбора на ОФК “Поморие”  Деян Лефтеров и Мартин Петров

На 30.07. 2014 г./ сряда / от 18:00 часа в гр. Несебър ще се играе следващата контролна среща, тя е  между отборите на ОФК “Несебър” и ОФК “Поморие” Мъже.

Светофарите в Перник - едно от нещата в града, които работят с помощта на свръхестествена сила

http://www.zapernik.com/obshtestvo/svetofarite-v-pernik-edno-ot-neshtata-v-grada-koito_33319/

Пернишките светофари определено са едно от нещата в града, които работят на магия. Някаква свръхестествена сила ги поддържа работещи, а техниците, които периодично пипат по таблата продължават предсмъртната им агония.

В Перник са разположени 9 работещи (половината често не работят) светофари. Първият е на улица "Софийско шосе", а последният се намира на кръстовището на "Юрий Гагарин" и "Ленински проспект" в квартал...

Продължава

О. Минчев: Станишев си тръгва, за да остане

http://frognews.bg/news_73766/

БСП вече е средна по големина партия и за това си има причини, отбеляза политологът.

Стефани Музакова стана шампион на регата в Гърция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wdYBEDrJVEo/

Състезателката на ОМСК „Циклон” (Поморие) Стефани Музакова спечели първо място на силната ветроходна Golden NOA Regatta Alexandroupolis в Гърция, провела се от 24.07 до 27.07.2014г.

17-годишната Стефани финишира първа в три от общо осемте старта в олимпийския клас „Лазер Радиал”, а в останалите гонки бе втора. В надпреварата в този клас стартираха 25 ветроходци от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

 

 

Една от най-старите църкви на България - „Св.Атанасий“ - е руска

http://www.cross.bg/seloto-bryagovo-vreme-1422699.html

/КРОСС/Многобройни са селата в Родопите, ако ги гледаш отгоре, приличат на мънички калинки накацали по зелената морава. Китни и тиха селца, но малцина знаят исторята на всяко едно от тях. Има и такива, които даже ги няма на картата, като село Душка, например, където и до ден днешен няма ток и вода , а хората живеят в кръгли колиби от кал. Газовите лампи за нас, градските, са романтика, а за тези утрудени хорица са неудолство. Ако цял ден си прекарал на къра или в тютюна, едвали ще ти направи впечатление, че осветлението ти от пламък, когато заспиваш капнал от ралотата на полето и стававаш в 4 сутринта. Това е живота в тези селца, но въпреки еднообразието на дните, всяко едно от тях има своята специфика, чар, индивидуалност и красота , характерна за подножието на Източните Родопи в околията на Община Първомай. Село Брягово се намира в полите на Родопите от дясната страна на връх Драгойна . През селото минава река Каялийка, която се явява географската граница между Западните и Източните Родопи, влива се в река Марица. Уникалното георгафско положение в миналото е определяло просперитета на селото. Турското име на село Брягово е Кара Алан. Една легенда гласи,че то е било основано от един родолюбив българин, който се е казвал Кара Иван. В нея се разказва,че той е дошъл от Северна България, бягайки от турците и опитите им да го накарат да приеме вярата им. Първоначално се заселва с челядта си по-нагоре в планината

Обраха квартирата на руска туристка, отседнала в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/h2akgTfXVO0/

На 28.07.т.г. около 00.00 ч. в Районно управление „Полиция” – Поморие е получено съобщение от 61- годишна руска туристка, отседнала в Каблешково за това, че чрез взломяване на врата е проникнато в обитавания от нея дом, като е извършена кражба на сумата от 500 рубли, 1 200 лв., 3 035 евро, мобилен телефон, два айпада и две дебитни карти. Работата по случая продължава от служители на Районно управление „Полиция” – Поморие.

Плувците на ПСК "Черно море" спечелиха 14 медала на държавното

http://www.moreto.net/novini.php?n=259378

Четиринадасет медала - два златни, шест сребърни и шест бронзови, спечелиха плувците на ПСК "Черно море" на държавния личен отборен шампионат за мъже, жени и младежи, който се проведе на столичния басейн "Диана", научи Moreto.

Калин Терзийски представя "Емигрант" на Мартин Ралчевски

http://www.cross.bg/martin-emigrant-kalin-1422698.html

/КРОСС/,,Родината е тук, а аз съм някъде там. Далече. И като много други емигранти не знам правилния път. Не го знам, но обичам. Обичам тази чудна земя и този отруден и добър народ. Моят народ. Единственият!" Казва Мартин Ралчевски, чиято книга "Емигрант" ще бъде представена днес, 28 юли, от 18:30 часа в книжарница ,,Сиела", в подлеза на Ректората.  Книгата ще представи писателят Калин Терзийски. За "Емигрант" и Мартин Ралчевскитй казва: "Това високо и силно момче пише както винаги обезоръжаващо честно, обикновено и мъдро.    

Жената, която се спаси от обрязване в Кения

http://www.grreporter.info/Zhenata_koyato_se_spasi_ot_obryazvane_v_Keniya/15871

Тя е на 42 години, леко пълничка и с къса къдрава коса. През последните години живее в централния атински квартал Кипсели и ходи навсякъде с тригодишното си дете. Двамата й по-големи синове живеят в домове на фондации.

прочети повече

Крикор Азарян няма нищо общо с Държавна сигурност

http://www.cross.bg/azaryan-durzhavna-sigyrnost-1422696.html

/КРОСС/Крикор Азарян няма нищо общо със структурите на Държавна сигурност. Това разкриха роднините му след запитване в Комисията по досиетата. В писмо № 9597 от 15 юли 2014-а, подписано от шефа на Комисията Евтим Костадинов, се казва, че не са открили „документи за принадлежност на Крикор Азарян към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия". Дъщеря му Хермина и съпругата му Валентина Радинска решиха да докажат, че режисьорът не е принадлежал към ДС и да изчистят всички съмнения около името му, след подмятанията на театроведката Мирослава Кортенска, че професорът е писал доноси срещу Иван Радоев, Милчо Левиев и Кольо Георгиев, и след откъса от личния дневник на проф. Васил Стефанов „Народният театър като съдба", който публикуваме във формата на сериал в „Площад Славейков". Бившият директор на първата ни сцена описва свое гостуване в дома на актьора Стефан Гецов, който е любимец на Тодор Живков. Ето какво разказва Стефанов: „... За театъра говори малко, главно за свои представления и за прекарването след тях с този или онзи големец. И неочаквано ме запита: "Ти знаеш ли кой беше човекът на Държавна сигурност в театъра?" Точно това пък въобще не ме е занимавало. "Никога няма да се сетиш", продължи Гецов и като се наслаждаваше на недоумяващото ми мълчание тържествуващо изстреля: "Азарян, бе, Коко Азарян!" Бях направо гръмнат

В Русия отбелязаха Деня на военноморския флот

http://www.cross.bg/rysiya-flot-pytin-1422697.html

/КРОСС/ В Русия на 27 юли бе отбелязан Денят на военноморския флот. Първи в честването на празника бяха моряците от Владивосток с традиционното вдигане на Андреевския флаг. Военният парад премина в акваторията на Амурския залив, където десетки кораби, катери, подводници и морска авиация приеха участие в честването на Деня на ВМФ в Балтика. Севастопол за първи път отбеляза презника като част от Русия, където също се проведе парад, на който жители и гости на града можеха да видят представянето на кораби, шоу на палубната авиация и салют. Върховният главнокомандващ ВС на Руската федерация Владимир Путин поздрави руските моряци и офицери с Деня на военноморския флот в северното пристанище Североморск край Мурманск. Путин прие парада на борда на тежкия авионосещ крайцер „Адмирал от флота на Съветския съюз Кузнецов”. В приветствието си той постави акцент на това, че денят на ВМФ е празник за цяла Русия, защото „военноморският флот за нашата страна – това е нейната гордост, мощ и достойнство”. Руският президент приведе данни, че през миналата година руските военноморски сили са извършили общо 43 големи похода включително и за защита на руското морско корабоплаване и за противодействие на пиратството. Путин напомни, че за изминалата година са били спуснати на вода 26 нови военни кораби и съдове, седем от които вече са предадени за служба на ВМФ

Ивайло Калфин: Имаме готовност за преговори с БСП

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/ivajlo-kalfin-imame-gotovnost-za-pregovori-s-bsp-6018446

АБВ се появи точно заради ръководството, в което активно участваше и Михаил Миков, заяви Калфин

Черните кутии от самолета на "Ер Алжери" ще бъдат изпратени във Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=259377

Черните кутии от самолета на "Ер Алжери", който се разби в Мали, са били пренесени от град Гао до столицата Бамако, откъдето ще бъдат изпратени във Франция. Информацията бе съобщена за Франс прес от малийския министър на съобщенията Мамаду Камара.

Изложба фотографи показва трагичните събития в Одеса

http://www.cross.bg/ryskiya-odesa-tzentur-1422695.html

/КРОСС/Събитията в Украйна запечатани във фотографии, към които никой не може да остане безразличен, ще бъдат показани в Руския културен информационен център в София. Изложбата се открива в петък, 1 август, от 18 часа.  Изложбата "Трагичните събития в Одеса" е дело на руски сънародници в България, партията "Родина" (Одеса) и Руския културно-информационен център. На откриването й ще присъстват и очевидци на събитията.   

Седем златни медала донесоха българските атлети от 73-тата Балканиада

http://www.cross.bg/zlatni-medala-specheli-1422694.html

/КРОСС/Седем златни медала спечелиха българските атлети от 73-ата Балканиада, която се проведе през уикенда в Питещ (Рум). След титлите в събота на Георги Иванов (гюле), Тихомир Иванов (скок на височина) и Силвия Дънекова (3000 м с преп.) вчера националите ни взеха още 4 златни медала. Инна Ефтимова триумфира на 200 м с 23,99 сек и то при насрещен вятър от 3,7 м/сек. Радослава Мавродиева победи в тласкането на гюле със 17,60 м. Опитната Венелина Венева-Матеева спечели титлата в скока на височина със 190 см. Най-куриозна, но и убедителна пък бе победата на Митко Ценов (на снимката) на 3000 м с преп. Националът подмина първото водно препятствие и след това се наложи да се върне, за да го преодолее, както изисква правилника. Въпреки това забавяне Ценов успя да спечели убедително златото с 8:52,33 мин. Сребърни медали взеха Радослав Димитров на троен скок с 16,62 м и Мирела Демирева в скока на височина със 187 см. Бронзови отличия заслужиха Силвия Дънекова (1500 м - 4:26,54 мин) и Андриана Бънова (скок на дължина - 6,22 м). Общо за двата дни България спечели 7 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала. Участниците, които за първи път в историята са от 15 държави останаха много доволни от организацията на Румънската атлетическа федерация и Асоциацията на балканската атлетическа федерация с президент Добромир Карамаринов.

Защо оставката не решава нищо!

http://pik.bg/защо-оставката-не-решава-нищо-news207438.html

Защо оставката не решава нищо!

Тези, които се радват заради оставката на правителството, страдат от силна интелектуална недостатъчност. По-просто казано, да се радваш на конкретната политическа ситуация означава, че никак не можеш да мислиш. Не е възможно да демонстрираш някакъв оптимизъм, имайки предвид плачевното състояние, в което се намира страната.Тоталната криза, обхванала България, не е предизвикана нито само от Орешарски или Местан, нито само от Станишев или Борисов. Действията на тези хора само задълбочават едни процеси, които се развиват в българското общество през последните 20 години, но всички се правят, че не ги виждат. Става дума за постоянно разширяващата се пропаст между елита и обикновените хора. Тази пропаст има най-различни измерения, като най-силното, безспорно, е икономическото. След 25 години преход България окончателно се е превърнала в страна, разделена на миниатюрен свръхпривилегирован елит и огромно мнозинство от бедстващи хора. Икономическото неравенство у нас е достигнало ужасяващи размери, като нито управляващите партии, нито опозиционните правят каквото и да било, за да обърнат тази тенденция.

Като естествен резултат от постоянното обедняване на все повече хора идва тоталното им недоверие към елита. Даже недоверие е твърде слаба дума. Тук вече трябва да говорим за истинска омраза. И ако обичат разните всичколози да не ни обясняват, че това било "изначалната омраза на българина към богатите, дължаща се на обикновена завист". Това са глупави обяснения. Българите не харесват елита си не заради богатствата му, а защото прекрасно знаят как са натрупани тези богатства. В почти всички случаи те са натрупани не с къртовски труд и оригинални идеи, а с далавери и кражби. Когато в обществото е изработен консенсус за нелигитимността на елита, ситуацията е изключително тревожна. Защото именно върху такъв консенсус се развиват идеите за революционна трансформация на страната. След като все повече и повече хора възприемат елита като враг, на все по-голяма популярност започват да се радва схващането за необходимостта от радикалн действия срещу статуквото. Казано по друг начин, идеята за революция излиза от учебниците по история и безапелационно се настанява в настоящето.

Когато революцията излезе от пашкула на теоретичните дискусии и добие практични измерения, никой не бива да се изненадва от нейния екстремен характер. Ако искате да добиете представа как изглеждат истински революционни действия, може да се върнете към руския октомври от 1917г., например. Или ако държите на българския контекст и имате слабост към литературата, може да си припомните "Септември" на Гео Милев. Това е истинска революция, а онова, което наблюдавахме на софийските жълти павета миналото лято, си беше обикновена бутафория, разиграна с финансовата помощ на партии и задкулисни олигархични кръгове, срещу които уж беше всички. За аматьорския характер на миналогодишните площадни блуждаения говори и фактът, че те дори не можаха да свалят правителството на Орешарски, чиято отличителна черта беше крайната нестабилност. Само че и най-нестабилното правителство изглежда като скала на фона на групичката индивиди, за които протестът е просто начин на препитание и които се отличиха най-вече с фалцетни интонации, изцъклени погледи и невероятна способност да бълват огромно количество клишета, кое от кое по-досадни. Това жалко театро нямаше как да събори правителството. То си отиде в момента, в който ДПС пожела това, а твърде реалистична изглежда хипотезата, според която тази партия ще играе ключова роля и в следващия кабинет.

Разбира се, няма особено значение кой точно и с какви точно проценти ще участва в следващото управление. Несравнимо по-важно е друго. Несравнимо по-важно е България да излезе от модела, при който единият процент от населението контролира всчки ресурси, а останалите 99 процента търпят все по-големи лишения. Ако този модел на обществено развитие продължи, рано или късно ще се стигне до експлозия. С непредвидими последици.

От "Поглед.инфо".

Volkswagen са любимите коли на българина

http://www.cross.bg/koli-registrirani-vozila-1422693.html

/КРОСС/Все повече нашенци си купуват луксозни автомобили. От началото на 2014 г. регистрираните лъскави возила наброяват близо 4000 бройки. Това показва статистиката на Министерство на вътрешните работи (МВР) за регистрираните автомобили за първата половина на 2014 г. Според данните в нея общо 1958 българи форсират возила с марката Porsche по родните улици. Регистрираните коли от марката Jaguar пък са 1557. Заедно с това за първите шест месеца на настоящата година в МВР са били регистрирани 114 коли от марките Maserati, 78 от Lamborghini и 72 от Ferrari. Изглежда, че заедно с това все още има любители на старите класики като руската „Волга" (2890 регистрирани коли), полската „Варшава" (174 регистрирани) и българската „Чайка" (72 регистрирани). Изглежда Volkswagen са любимите коли на българина, а ако не - то поне са най-предпочитаните. Общо 500 хиляди возила от тази марка са били регистрирани за разглеждания период. Данните на ведомството показват, че над половината от тях са поне втора ръка. Общо 238 940 от фолксвагените са в употреба над 20 години. Други предпочитана марка от българите е Opel. От нея за периода януари - юли са били регистрирани над 436 хил. бройки. След нея се нареждат возилата на Ford и на Mercedes. Асоциацията на автомобилните производители в Европа излезе със статистика, че общо 10 332 нови автомобила са били закупени в периода от януари до края на юни в България

Баничката на плажа с 200% печалба

http://www.moreto.net/novini.php?n=259373

Скъпотията по морето продължава да мори летовниците, като в надпреварата с търговци, кръчмари и хотелиери се включиха и разносните търговци по плажовете, сто процента от които са незаконни. Само от банички и гевреци те си докарват печалби от порядъка на 200-300%.

Двама загинали при 19 катастрофи за денонощие

http://pik.bg/двама-загинали-при-19-катастрофи-за-денонощие-news207435.html

Двама загинали при 19 катастрофи за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 19 тежи катастрофи,, информира СБА.

При тях са загинали двама.  Ранените са 24 - ма На територията на София са станали 39 леки и седем тежки ПТП с един загинал и седем ранени.

Българи спечелиха за първи път световното еко рали "България"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/28/2351645_bulgari_specheliha_za_purvi_put_svetovnoto_eko_rali/?ref=rss


Екипажът на "Октан рали тийм" Калин Дедиков и Георги Павлов изненадаха елитната чуждестранна конкуренция и триумфираха във второто издание на световното еко рали "България".

Състезанието бе осми кръг от FIA Alternative Energies Cup, а българският тандем се наложи над фаворита и действащ трикратен световен шампион Масимо Ливерани.

Право на участие в надпреварата имат всички одобрени за движение по пътната мрежа автомобили, задвижвани от алтернативни енергийни източници....

Ракета е покосила малайзийския Боинг 777

http://www.cross.bg/news-razchitaneto-chernite-1422692.html

/КРОСС/ Телевизионният канал CBS News разкри подробности относно разултатите от разчитането на данни в черните кутии, които са били намерени на мястото на крушението на малайзийския Боинг 777 в източна Украйна. Според получената информация от CBS News, фюзелажът на самолета е бил поразен няколко пъти от шрапнели на взривена ракета. «Ракетата е направила това, за каквото е била предназначена. Тя е свалила самолета», CBS News цитира думите на представителя на европейската комисия за сигурност на полетите. Също така източникът на канала е описал причината за крушението като „масивна експлозивна декомпресия". Засега тази информация не е потвърдена официално. По-рано се съобщаваше, че разчитането на черните кутии ще отнеме минимум няколко седмици. Напомняме, че на 17 юли в района на Донецк в източна Украйна бе свален граждански самолет на Малайзийските авиолинии, с 298 пътници на борда.  

100 км велоалея край морето от Елените до Резово

http://www.cross.bg/veloaleya-elenite-byrgas-1422691.html

/КРОСС/Общините по Южното Черноморие може да се свържат с една велоалея като алтернатива на автобусния и автомобилния превоз, които все повече се задъхват заради задръстванията през лятото. Замисълът е шестте морски общини - Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, да кандидатстват с общ проект за европейско финансиране. С колело Бургас можел да се свърже и с пограничния Малко Търново, и със Средец в сърцето на Странджа. Идеята бе лансирана от кмета на Бургас Димитър Николов на среща с евродепутата от ГЕРБ Томислав Дончев вчера. "Освен че е екологично чист транспорт, общата веломрежа ще спомогне и за развитието на алтернативни форми на туризъм като културен и селски", каза Димитър Николов, цитиран от "24 часа". Ако проектът се реализира, дължината на трасето може да достигне близо 100 км от ваканционно селище Елените до границата с Турция при река Резово. "По на север от Елените велоалея не може да се прокара, тъй като влизаме в планината и изграждането към Обзор и Иракли ще е много скъпо - все едно да строим магистрала "Черно море", заяви кметът на Несебър Николай Димитров. "Няма проблем крайната точка на веломаршрута да стигне до Резово, тъй като пътят дотам е оправен", каза и кметът на Царево Георги Лапчев. Той даже възнамерявал последната спирка на велоалеята да е огромен 30-метров пилон с българския трикольор, който ще показва най-югоизточната точка на ЕС

Константин Пенчев: Безобразие е, че НОИ превежда пенсии в КТБ

http://www.cross.bg/penchev-zakon-vlogove-1422690.html

/КРОСС/6000 български пенсионери получават пенсиите си по карта на КТБ. НОИ чакат пенсионерите да бъдат активни, защото НОИ не знае, че КТБ има проблем. Това просто е безобразие, каза омбудсманът Константин Пенчев пред Нова тв. Можеха за два дена да им прозвънят по телефона, ако трябваше да им задържат парите в НОИ. Това е безхаберие и мързел. Наливаме пари в една дупка , без да знаем какво ще стане с тая дупка, обясни Пенчев. БНБ се обиди на света. По закон може да има квестура три месеца плюс още три. То ест по закон ние сме 6 месеца в безвремие. Ако след шест месеца разберем, че дупката е толкова огромна, че не може да бъде запълнена, още поне един месец ще сме в безвремие. Пенчев разказа и за историите на хора, потърпевши от случилото се в КТБ: "Едни не могат да отидат на море, други не могат да си платят наема и ще бъдат изгонени. Няма да чакам седем месеца дали тая банка ще се фалира или няма да се фалира. Той коментира и темата за това дали трябва влогове над 100 хиляди евро да бъдат обезпечени от държавата, ако се докаже произходът им. "Имаме закон и той казва, че гарантира до 100 хиляди. Кой нормален човек, който не може да докаже произхода на парите си ги държи в банка. Няма чисти и мръсни, всички влогове са чисти". Никой не може да ме убеди, че БНБ не е отговорно, каза относно положението на КТБ Пенчев. Видяхме какво стана, аз твърдя че БНБ трябваше да знае това.  

Иво Инджев: Изборът на Миков беше предопределен, Станишев играе с повече от един кон

http://pik.bg/иво-инджев-изборът-на-миков-беше-предопределен-станишев-играе-с-повече-от-един-кон-news207433.html

Иво Инджев: Изборът на Миков беше предопределен, Станишев играе с повече от един кон

Изборът на Миков беше предопределен. Очевидно Станишев играе с повече от един кон. Жертваш една фигура, за да спечели друга. Така журналистът Иво Инджев коментира в ефира на Нова телевизия изборът на Миков за нов председател на БСП.

Той определи победата му като „технология на партийните структури”.

„Партията, управлявала най-много България през целия преход, никога не излезе на светло, а твърди, че си решава проблемите в тъмната стаичка. Това е театър за наивници”, заяви Инджев.

„Чета и виждам абсурди. Станишев не става за шеф на БСП, подава си оставката просълзен, след толкова много загуби на избори. Изключително провален политик в България, като лидер на партията. Но става според този мини конгрес за лидер на европейските социалисти. Това е пълен абсурд”, коментира Иво Инджев.

 

Стотици искания за сваляне на банковата тайна гледат съдилищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=259380

През 2013 г. към Софийския районен съд са отправени 1026 искания за сваляне на банковата тайна. За същия период исканията към Районния съд във Варна са 376. Това показват данни, предоставени на "Сега" от двете районни съдилища.

Жълт код за интензивни валежи в Северозападна България

http://www.cross.bg/grumotevitzi-mesta-bulgariya-1422689.html

/КРОСС/Жълт код за интензивни валежи е обявен в две област на Северозападна България - Видин и Монтана. Там се очаква сумарните валежи за денонощието да бъдат до 15-25 л/кв.м, на отделни места е възможно да достигнат и 30-40 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен. Главно в Западна и Централна България ще вали, ще се развиват гръмотевични бури. Някои от тях ще бъдат силни, придружени от градушка. От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че се очаква по-значително покачване на нивата на реките западно от р. Огоста, както и на реките Нишава, Ерма, горната част от водосборите на Огоста и Искър и горното течение на р. Струма. В Източна България времето ще е предимно слънчево с разкъсана облачност, но изолирани превалявания и гръмотевици не биват да се изключват. Максимални температури между +27° и +32°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 29°-31°. Температурата на морската вода е 25°-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, по-интензивни в следобедните часове. Ще духа умерен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра 19°, на 2000 метра - около 13°

В парижки хотели клиентът сам определя цената

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/07/28/2351488_v_parijki_hoteli_klientut_sam_opredelia_cenata/?ref=rss


Парижки хотели експериментират с оферта към клиентите като им дават възможност  сами да определят цената за престоя си. 

Френската столица, която е един от най-скъпите туристически градове, опитва да покаже, че цените си заслужават. Пет места за настаняване обявиха двуседмична акция, по време на която цената на нощувката зависи единствено от съвестта на туриста. 

В програмата участват няколко три и четиризвездни хотела в 9 и 11 район - Hôtel Tour d’Auvergne 4*, Grand Hotel...

Цитат на деня: НОИ хвърля пенсиите през прозореца и очаква да паднат в джоба на пенсионерите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/28/2351641_citat_na_denia_noi_hvurlia_pensiite_prez_prozoreca_i/?ref=rss


"НОИ хвърля пенсиите през прозореца и очаква да паднат в джоба на пенсионерите".

Националният омбудсман Константин Пенчев пред Нова телевизия по повод липсата на активност от страна на Националния осигурителен институт (НОИ) при уреждането на проблема с пенсиите, изплащани чрез поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка. 

По думите на Пенчев 6000 пенсионери са без достъп до пенсии, а единственото, което НОИ е направил, е да публикува в сайта си...

Британският вицепремиер призова да отнемат световното по футбол на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-svetovnoto-ykraiina-1422688.html

/КРОСС/Британският вицепремиер Ник Клег призова Русия да бъде лишена от правото да организира световното първенство по футбол през 2018 г. заради събитията в Украйна, писа в. "Сънди таймс". Според него отнемането на домакинството трябва да бъде част от пакета нови санкции, които ЕС готви. Световната общност трябва да откаже тази чест на Владимир Путин, който закриля сепаратистите в Украйна, заявява Клег за вестника. Трагедията със сваления малайзийски боинг, две трети от чиито пътници бяха холандски граждани, предизвика вълна от призиви и в страната на лалетата за строги санкции срещу Русия, дори те да навредят на холандската икономика. Бяха изпратени и много запитвания за участието на световното в Русия през 2018 г. ФИФА обаче излезе със становище, като заяви, че бойкотите на спортни състезания никога не са довели до нищо хубаво.  

Социални мрежи ще плащат на най-активните потребители

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/28/2351639_socialni_mreji_shte_plashtat_na_nai-aktivnite/?ref=rss


Битката на новите социални мрежи с Facebook е много трудна и изглежда предрешена. Все пак има компании, които смятат, че могат да си завоюват дял от този иначе доста активен пазар.

Две от тях ще привличат потребители с обещания за парични възнаграждения за най-активните, съобщава агенция Associated Press. Те се казват Bubblews и Bonzo Me, като идеята им е да плащат на потребителите, чийто публикации привличат още трафик и рекламодатели.

"Смятам, че социалните мрежи се...

Част от Аспарухово остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=259381

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в кв."Аспарухово" около ул."Костур" и ул."Кирил и Методий". Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 13 часа, уточняват от дружеството.

Решението на Столична община да има релсов път през Борисовата градина вероятно ще се оспорва

http://www.cross.bg/dikov-obshtinata-transport-1422687.html

/КРОСС/Световната практика в последните петдесет години показва, че единственият начин, по който големите градове могат да се справят с градския трафик, това е с добър, работещ, удобен и бърз градски транспорт. Позицията на Столична община е, че трябва да се работи сериозно по развитието на градския транспорт и основно на релсовия градски транспорт, т.е. на метрото и трамвая. Това каза в сутрешния блок на БНТ главният архитект на София Петър Диков. По думите му вероятно ще има оспорване на решението на общината да има релсов път през Борисовата градина, който да стига до Студентски град. „За съжаление повечето от проектите на общината се оспорват по различни причини в съда. Най- прекият ефект от това оспорване е забавянето на проектите, ако разбира се излезе с положително решение, потвърждаващо решението на общината", обясни Диков. Архитектът смята, че се спекулира по въпроса за изсичането на дърветата в Борисовата градина за изграждане на трасето. „ Искам да повторя, че това трасе е просека на път, който не се поддържа повече от 40 години и на практика за тези година е обрасло от самозалесили се дървета. Категорично не се засяга паркът", обясни той. „Това трасе свързва едни големи квартали на София с метрото, една удобна връзка с центъра. Осен това по трасето на този трамвай са четири висши училища, които имат повече от 20 000 студенти", обясни главният архитект на София Петър Диков.

Григор Димитров отказа участие на турнира във Вашингтон

http://www.cross.bg/ychastie-tyrnira-dimitrov-1422686.html

/КРОСС/Българският тенисист Григор Димитров отказа участие на турнира във Вашингтон, съобщи Yahoo! Sports. Състезанието се провежда от днес до 3 август. Димитров посочи като причина да откаже участие грипно заболяване. Все още не са ясни точните срокове на възстановяването на тенисиста.Димитров става втори тенисист от основната схема, който отказва участие в турнира след французина Гаел Монфис.

Омбудсманът: Един проблем се появи и Искров не се справи

http://frognews.bg/news_73764/

Има закон за депозитите, той гарантира парите до 100 000 евро, но те трябва да бъдат изплатени по-бързо на хората, които имат нужда от тях, заяви по НТВ омбудсманът Константин Пенчев. Всички пари в банките са чисти, кой нормален човек си държи мръсните пари в банка, попита той.

Мерджанов: Конгресът на БСП доказа, че сме най-демократичната партия

http://pik.bg/мерджанов-конгресът-на-бсп-доказа-че-сме-най-демократичната-партия-news207430.html

Мерджанов: Конгресът на БСП доказа, че сме най-демократичната партия

Конгресът показа, че БСП не е изпразнена от кадърни хора, които могат да предложат решение на проблемите в държавата. Стана ясно, че БСП е най-демократичната партия. Това каза в сутрешния блок на БНТ Атанас Мерджанов, председател на парламентарната група на БСП.

"Състезанието беше много оспорвано и честно. Фактът, че се стигна до балотаж и толкова малка разлика показва, че и двамата кандидати са били много достойни. БСП е достатъчно утвърден субект на европейската сцена. Това се дължи на Сергей Станишев. Усилията на новия председател трябва да бъдат насочени във вътрешната политика", коментира Мерджанов.

"Миков има богат парламентарен опит и познава структурите на БСП. Това ще му е от полза. Предимството на Миков е в партийния опит, който има. БСП е сега на ход и ние сме партията, която е най-в крак с времето", категоричен беше Мерджанов.

"Правителството е в оставка. Актуализацията на държавния бюджет е доста спорна и не е толкова необходима. Служебното правителство ще може да действа в добра обстановка. Същото важи и за следващото редовно правителство.

"БСП трябва да наложи определени корективи към отношението си с другите политически партии. Видя се, че цената на тройната коалиция беше платена от БСП. На евроизборите пак ние отнесохме най-много критики. Надявам се на 5 октомври да не е така", заяви още той. 


Страхил Ангелов: В БСП няма кадър с безспорен авторитет

http://www.cross.bg/angelov-strahil-mikov-1422685.html

/КРОСС/Не гласувах за този, който е победител, призна пред ТВ7 социалистът Страхил Ангелов.  Михаил Миков вчера бе избран за председател на БСП - аз му давам кредит на доверие. Всичко е в негови ръце в момента - дали ще успее да консолидира партията, посочи депутат от Коалиция за България. По думитена Ангелов 9-та кандидатури на конгреса показват, че разделението е голямо и очевидно няма кадър с безспорен авторитет, зад който масово да застанат делегатите на конгреса. „Видно е, че няма изявен лидер. Но може би в момента състоянието е такова, че пък и да не е необходим. Но, ако Миков постъпи както аз предполагам - да протегне ръка на всички останали, мисля, че ще станат нещата. Аз лично ще помогна на новия председател, стига и той да поиска", коментира Страхил Ангелов.

Падането на малайзийския "Боинг" е резултат от ракетна експлозия

http://www.mediapool.bg/padaneto-na-malaiziyskiya-boing-e-rezultat-ot-raketna-eksploziya-news223099.html

Данните от бордовите записващи устройства на катастрофиралия малайзийски "Боинг"-777 свидетелстват, че причина за падането на самолета е ракетна експлозия, съобщи в понеделник пресслужбата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.   Експертите от комисията за проучване на причините за авиокатастрофата съобщиха, че данните от бордовите записващи устройства показват, че причина за разрушаването и падането на самолета е "пълна взривна декомпресия в резултат на многобройни шрапнелни поражения от ракетна експлозия", са казва в съобщението.   Пред АФП холандският разследващ Съвет за безопасност (OVV), който координира разследването, не пожела да коментира информацията. "Предпочитаме да изчакаме да добием по-пълна представа за случилото се, вместо да огласяваме частична информация", каза говорителка на Съвета.   Проучването на черните кутии на малайзийския самолет е поверено на Британското бюро за разследване на самолетни катастрофи (AAIB). Данните ще бъдат анализирани от международен екип, ръководен от Холандия.   Боевете наближават района на катастрофата   Същевременно в Югоизточна Украйна в района между градовете Донецк и Луганс се активизираха боевете между украинската армия и силите на проруските сепаратисти и се приближават до мястото, където преди 10 дни се разби самолетът на малайзийските авиолинии с 298 души на борда.   Украинските сили съобщиха, че са навлезли в няколко града в Донецка област, контролирани от сепаратистите в този район - Шахтьорск, Торез и Лутугин. Продължават боевете за пълното освобождаване на Первомайск и Снежное. Завзето е стратегическото възвишение Саур-Могила, съобщи украинският Съвет за национална сигурност и отбрана.   Саур-Могила е стратегическо възвишение на границата между областите Донецк и Луганск с Ростовска област в Русия, откъдето сепаратистите обстрелват украинските войници и някои селища, отбеляза украинското президентство в отделно комюнике.   Подразделения на въоръжените сили и националната гвардия се установиха на позиции в околностите на Горловка и се готвят да я освободят, посочи пресслужбата на съвета. Украинската армия плътно доближи мястото на самолетната катастрофа, но не води активни бойни действия в този район, подчерта тя.   Би Би Си, позовавайки се на свой кореспондент в района, съобщава, че, ако се съди по избраната тактика, главната цел на украинските войски е да поемат контрола върху два стратегически пътя. Украинското командване смята, че именно по тези два пътя се извършва доставката на оръжия от Русия за сепаратистите.   Сепаратистите се опитвали да контраатакуват в района на Луганск, използвайки установки "Град", танкове и миномети. Според украински източници позиции на украинската армия били поне два пъти били подложени на артилерийски обстрел от територията на Русия.   От друга страна, по данни на сепаратистите най-малко 8 цивилни са били убити при сблъсъци и обстрел в Луганск и Донецк през нощта. Властите в Луганск обявиха, че в града са били убити петима души, а 15 са били ранени. В Донецк в резултат на сблъсъци с правителствените сили през нощта има три жертви.   Бунтовниците обвиняват правителствените части в насочване на артилерийски огън срещу жилищни райони, а властите в Киев твърдят, че бунтовниците установяват стрелковите си позиции в жилищни блокове. Най-малко 1129 души са загинали в конфликта в Украйна и 3442 са ранени от средата на април досега, се казва в доклад на ООН. Докладът беше представен в Женева от върховният комисар за правата на човека на ООН Нави Пилай. Той е изготвен от мониторинговата мисия на ООН за Украйна. При представянето на документа Нави Пилай заяви, че свалянето на малайзийския самолет от ракета в зона, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, може да бъде оприличено на военно престъпление.   Международен полицейски екип пак не стигна до останките на самолета Международен полицейски екип в понеделник отново не успя да стигне до мястото на катастрофата на малайзийския самолет, предаде Асошиейтед прес.   Група от австралийски и холандски полицейски и съдебни експерти спря в Шахтьорск, на около 30 километра от мястото, където беше свален самолетът. От Шахтьорск се чувала стрелба, а жители бягали от града с коли.   Репортери на Асошиейтед прес съобщиха, че са видели как жилищен блок в Шахтьорск е бил подложен на артилерийски обстрел.   Задачата на полицейския екип е да обезопаси района, който в момента е под контрола на бунтовниците, за да може да започнат обстойни следствени дейности и евентуално да бъдат открити останали тела.   Сателитни снимки показват артилерийски обстрел от руска територия След няколко твърдения на САЩ, че от руска територия се обстрелват украински части и настояването на Москва да покаже някакви доказателства, Държавният департамент публикува четири сателитни снимки, на които твърди, че е документирано точно това.   Късно в неделя посланикът в Киев Джефри Паят коментира в "Туитър", че това е свидетелство, че руската армия унищожава обекти на украинските сили за сигурност, сражаващи се срещу проруските сепаратисти.   Надписи на снимките показват, че те са направени през вече изминалата седмица.   Обяснението към кадрите е, че на тях се виждат позиции на руската артилерия, позиции на системите за залпов огън "Град" и последиците от стрелбата им в Украйна.   В края на седмицата САЩ заявиха, че се увеличава руският контингент по границата с Украйна и той е достигнал 15 000 души.   Руското министерство на отбраната опроверга тези обвинения и със саркастичен тон напомни на "отвъдокеанските ни колеги", че освен да набират информация за руската армия от социалните мрежи в интернет има и други източници, "достоверността на които не предизвиква съмнение".   Освен това за последните 4 месеца граничните райони били посетени от 18 международни инспекции с участието на представители на САЩ и страните от НАТО, които не са съобщили за някаква военна дейност на Русия.   Малко след като сателитните снимки бяха показани, Държавният департамент съобщи, че държавният секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са говорили по телефона. Кери призова руския си колега да спре притока на тежки оръжия и да спре ракетния и артилерийски огън от Русия към Украйна.   Сергей Лавров зове за мирно уреждане и разследване под егидата на ООН Уреждането на ситуацията в Украйна "трябва да бъде единствено политическо, дипломатическо и мирно", заяви Сергей Лавров по късно на пресконференция, цитиран от ИТАР-ТАСС. През последните месеци Русия - заедно с много партньори, предприела по думите му настойчиви отговорни стъпки в тази посока. Западните страни обаче не забелязвали всичко, което се случва в Украйна.   Москва очаква на КПП "Гуково" и "Донецк" на руско-украинската граница в близките дни да започне работа наблюдателна мисия на ОССЕ, каза Лавров. Това според него ще разсее подозренията, че тези пунктове се използват за масирано прехвърляне на оръжия от Русия.   Разследването на катастрофата с малайзийския самолет в Източна Украйна трябва да протича под егидата на ООН, заяви руският външен министър. Той изрази тревога, че "някои партньори" на федерацията се опитват да договорят практически въпроси, свързани с тази дейност, чрез "сепаративни двустранни преговори с украинските власти".   "Параметрите на мисията, която ще разследва случая, трябва да бъдат ясно съгласувани в Съвета за сигурност на ООН, да се опират на авторитета му и да имат гаранции за сигурност", добави Лавров.   "Някой иска украинската криза да продължи и да я използва като предлог, за да промени радикално позитивните неща, постигнати в отношенията между Русия и Запада през последното десетилетие", отбеляза той.   По думите му санкциите срещу Русия "по дефиниция няма да могат да постигнат целите си" и федерацията "ще преодолее евентуалните трудности в някои области от икономиката". "Може би ще станем по-самостоятелни, по-уверени в силите си", заяви руският министър. Русия няма намерение да действа заради санкциите на принципа "око за око, зъб за зъб" - това е недостойно за голяма държава, допълни той.   Заради санкциите Русия трябва да се готви за "затягане на коланите" В редакционна статия руският делови всекидневник "Ведомости" обаче отбелязва, че събитията със санкциите набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.   "Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Напримеру ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.   "За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава друг руски вестник - "Новая газета".   Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.   Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".   А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Обама призова за незабавно примирие в ивицата Газа

http://www.moreto.net/novini.php?n=259375

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, американският президент Барак Обама настоя за незабавно и безусловно хуманитарно примирие в Газа, съобщава Би Би Си. Обама е настоял за абсолютно разоръжаване на воюващите в региона групировки и за демилитаризиране на Газа.

Григор Димитров пропуска турнира във Вашингтон заради грип

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/28/2351640_grigor_dimitrov_propuska_turnira_vuv_vashington_zaradi/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров пропуска турнира във Вашингтон. Хасковлията има грип и инфекция на синусите.

Полуфиналистът от "Уимбълдън" беше трети в схемата на надпреварата и трябваше да започне с мач във втория кръг срещу американеца Доналд Йънг или или квалификант.

"Григор ще ни липсва тази година, но здравето му е най-важно. Надяваме се той да се възстанови бързо. Желаем му успех до края на сезона", каза директорът на турнира Джеф Нюман.

Българинът,...

Цар Киро взел 9,5 млн. от алкохолен бос

http://www.cross.bg/kiro-rashkov-zdravko-1422683.html

/КРОСС/Кирил Рашков е декларирал, че е взел 9,5 млн. лв. от алкохолния бос Здравко Куманов в началото на 90-те години на миналия век, и така се е опитал да оправдае богатството си пред данъчните. Това е записано в данъчния ревизионен акт на Рашков, според който става ясно, че разходите му превишават приходите с 1,5 млн. лв. за периода от 2005 до 2010 г. Установено е, че е строил къщи, купувал е джипове, пътувал е в чужбина, а няма как да е спечелил пари, за да води този охолен начин на живот. Не бил подавал и данъчни декларации и съответно не плащал налози за доходите си. Сега трябва да внесе 471 хил. лв. данъци, колкото е начетът и на съпругата му Костадинка - 471 хил. Срещу самотитулувалия се като монарх на ромите в България Цар Киро и роднините му текат и наказателни дела за укриване на данъци. Освен това те трябва да платят налозите си. Административният съд в Пловдив вече е потвърдил актовете на НАП като законосъобразни, но предстои да се произнесе и ВАС. Делата са насрочени за 2015 г. "24 часа" цитира с ревизионните актове на цялата фамилия Рашкови и кореспонденцията по тях. В документите имало фрапиращи факти. Всички от семейството ще трябва да внесат близо 2 млн. лв. в хазната, ако съдът потвърди решенията на данъчните. Когато стартира данъчната ревизия на Цар Киро, Здравко Куманов подписва и декларация пред нотариус, че през 1993 и 1994 г. е дал заемите на Рашков. Точно по това време е създадена и фирмата му с Моллов

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

http://www.cross.bg/hepatita-borba-hepatit-1422682.html

/КРОСС/Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Заболяването е едно от най-коварните, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения, ако не бъдат лекувани, припомнят специалисти. Оказва се, че от 100 000 души, заразени с хепатит С у нас, 99 000 не подозират, че са инфектирани със заболяването, а причината за това се крие именно в неясните му симптоми. Различното обаче е, че основен източник на инфекцията вече не са спринцовките при употребяващите наркотици. Използване на обща четка за зъби, поставяне на татуировка или пък посещение при зъболекар е също толкова вероятно да ни заразят с Хепатит С. Във връзка с днешния Световен ден за борба с хепатита, Националното сдружение „Хепасист" организира поредица от безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C във Варна, Кърджали и Хасково.    

Мерджанов: В отношението към бюджета личи коалицията ГЕРБ - ДПС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/28/2351633_merdjanov_v_otnoshenieto_kum_bjudjeta_lichi/?ref=rss


БСП ще търси съгласие с политическите партии, включително извънпарламентарните,  за запазване на демокрацията и парламентарната република. Оценката на левицата е, че президентът Росен Плевнелиев се стреми към президентска република и БСП "ще артикулира ясно тази опасност". Това каза пред БНТ председателят на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов.

Той посочи, че за БСП актуализацията на бюджета не е консенсусен приоритет, а идеите на държавния глава за разширяване на...

Калфин: Станишев остава човекът, който ще решава

http://www.cross.bg/kalfin-stanishev-ivaiilo-1422681.html

/КРОСС/„Всичко започва с разговори и не мисля, че имаме нужда от подканяне за това нещо. Ние нееднократно заявявахме, че имаме готовност да говорим по конкретни политики, но преди да говорим за партньорство трябва да се променят няколко неща." Това заяви за сутрешния блок на Нова телевизия водачът на АБВ на евроизборите Ивайло Калфин. „Със слизането на Сергей Станишев от председателството на БСП, той остава човекът, който ще решава каква ще е програмата и какви ще са листите и кои ще са депутатите в следващия парламент в „Коалиция за България". За мен, за да има отворени врати за диалог, то трябва да затворим страницата на миналото и да кажем къде бяха разликите. АБВ се появи точно заради ръководството, в което активно участваше и Михаил Миков", уточни Ивайло Калфин. Калфин посочи, че АБВ отдавна са подали ръката за съвместна работа с БСП, но уточни:„Сергей Станишев сега да морализаторства и да казва, че един вид ще преодолее себе си, за да седне на  една маса с АБВ, не е честно. Всъщност ние предупреждавахме, че зависимостта от корпоративни интереси, неясното управление и липсата на ангажимент за изпълнение на политическите ангажименти ще свали БСП от власт". По думите на Ивайло Калфин, на конгреса на БСП, на който Михаил Миков бе избран за нов председател на партията, не са били дадени отговорите на тези въпроси. Даже напротив - истинските причини защо има проблем в левицата били скрити

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/28/2351589_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Кабинетът „Орешарски" оставя резерв на ръба

http://www.cross.bg/mlrd-rezerv-godinata-1422680.html

/КРОСС/Кабинетът "Орешарски" оставя на служебното правителство крехки публични финанси, пише „Сега". След приспадането на предстоящи падежи по емитиран дълг фискалният резерв би се оказал на ръба на позволения законов минимум. Малък на фона на заложения дефицит е и размерът на новия дълг, който може да се емитира до края на годината. Това показват числата за състоянието на публичните финанси. Спекулациите с данните вече започнаха, а тази седмица се очаква противопоставянето да се изостри заради свиканото с гласовете на ГЕРБ и ДПС извънредно заседание на парламента за приемане на актуализация на държавния бюджет и бюджета на здравната каса. Финансовият министър Петър Чобанов вече се похвали, че размерът на фискалния резерв в момента възлиза на около 8 млрд. лв. Ако към тях се прибавят и бъдещи вземания от ЕС, размерът му стига 9 млрд. лв., изтъкват от МФ. Тези числа звучат респектиращо на фона на заложен минимум за размера на фискалния резерв от 4.5 млрд. лв. към края на годината. Високите нива обаче са само временни и след броени месеци резервът ще падне надолу. До края на годината предстоят три големи плащания по настъпващи падежи. Първото голямо плащане е през септември, когато трябва да бъдат платени емитирани през 2013 г. ДЦК в размер на 300 млн. лв. В края на октомври предстои плащане по други падежиращи ДЦК в размер на 400 млн. лв. На 30 ноември е падежът и по извънредно емитираните 5-месечни ДЦК заради кризата с ПИБ в размер на 1.228 млрд

Франция обяви тридневен траур заради катастрофата на самолет в Мали

http://www.cross.bg/tridneven-mali-trayr-1422679.html

/КРОСС/Франция обяви тридневен траур от днес в памет на 54-ма френски граждани в самолетната катастрофа в северната част на Мали. Самолетът се разби на 24 юли, на борда имаше 118 души. Полетът беше от столицата на Буркина Фасо Уагадугу за Алжир. Засега версията за инцидента е неблагоприятни метеорологични условия.  

Десислав Аспарухов: ГЕРБ съсипа пернишките тролеи и ги докара пред фалит, няма да има нови мотриси

http://www.zapernik.com/politika/desislav-asparuhov-gerb-susipa-pernishkite-trolei-i-gi-dokara-pred_33318/

Управлението на Александър Шаламанов, назначен по предложение на мнозинството на общинските съветници от ГЕРБ съсипа "Тролейбусен танспорт" - Перник и ги докара пред фалит. Това каза заместник - председателят на общинския съвет Десислав Аспарухов.

По времето на Александър Шаламанов са назначение над 50 нови служители, при положение, че в предприятието вече има около 60 работещи. Вероятно тези назначени хора не са знаели, че работят в пернишките тролеи, а...

Продължава

Вкарват дюните в специални карти

http://www.moreto.net/novini.php?n=259372

До края на годината трябва да са готови специализираните карти на черноморското крайбрежие, в които ще бъдат отбелязани всички защитени зони с лагуните, лиманите, езерата, дюните. Това включват плановете на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Деца от Перник изкарват над 1000 лева на месец от просене в София

http://www.zapernik.com/obshtestvo/deca-ot-pernik-izkarvat-nad-1000-leva-na-mesec-ot_33317/

Над 400 деца просят по улиците на София. Това показват данните на Столичната община, цитирани от „Монитор”. Хлапетата са установени от началото на 2010 година, когато към общината е стартирал проектът „Мобилна работа с деца на улицата”, който продължава и до днес. В рамките му само от началото на годината от просия са спасени 36 деца.

От тях пет са настанени в домове. Социалните работници, които са поели грижите за тях, обясниха, че много...

Продължава

150 на изпит за депутати при Бойко

http://frognews.bg/news_73763/

Не трябва да има издънки в листите, предупредил Генералът. 150 души ще чакат на опашка пред дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в седмицата след сформирането на служебния кабинет.

Корнелия Нинова: Вярвам, че Михаил Миков ще обедини БСП

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-mihail-1422678.html

/КРОСС/Вярвам, че Михаил Миков ще обедини БСП, каза Корнелия Нинова от БСП, която остана трета при избора на нов лидер на партията. Пожелавам на Михаил Миков успех и силен екип, допълни Нинова.  В интервю за Националното радио Нинова каза: Моето усещане и преди беше, че имам естествен авторитет в БСП и очаквах добър резултат. Получих го и благодаря на тези, които ме подкрепиха.  Нинова заяви, че не е очаквала досегашният лидер на БСП Сергей Станишев да се яви на пленума. Този ход обаче е логичен. Това е партията, която го подкрепяше, която г направи министър-председател, логично е да бъде там, допълни тя.  Според Корнелия Нинова е логично и че не е имало и представители на ДПС на конгреса предвид различията в позициите между двете партии. Наистина отношенията ни се обтегнаха и изостриха. В последната една година нямаше ясни правила в отношенията ни. Наистина трябваше това споразумение за подкрепа на правителството да бъде писмено, ясно указано кой какви отговорности носи и какви задачи има да изпълнява. Разми се някак си отговорността, повече паднаха негативите върху БСП и това доведе до този резултат, коментира червената депутатка.  Корнелия Нинова потвърди, че има скъсана връзка между структурите и ръководството: Има дистанция, има липса на разговори между нас и структурите, има едно високомерие. Това е абсолютно така и това е една от задачите, които имаме да решаваме - да преодолеем тази пропаст между нас, каза тя

Екатерина Бончева: Борисов няма досие

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/ekaterina-boncheva-borisov-niama-dosie-6018445

Ако Бареков има такива документи, само офицери от ДС може да са му ги дали, заяви тя пред Нова ТВ

Корнелия Нинова: Надявам се Михаил Миков да обедини БСП

http://pik.bg/корнелия-нинова-надявам-се-михаил-миков-да-обедини-бсп-news207428.html

Корнелия Нинова: Надявам се Михаил Миков да обедини БСП

Вярвам, че Михаил Миков ще обедини БСП. Това каза пред БНР червената депутатка от Корнелия Нинова, която остана трета при избора на нов лидер на партията.

"Моето усещане и преди беше, че имам естествен авторитет в БСП и очаквах добър резултат. Получих го и благодаря на тези, които ме подкрепиха. Пожелавам на Михаил Миков успех и силен екип“, допълни тя.

Нинова заяви,че не е очаквала досегашният лидер на БСП Сергей Станишев да се яви на пленума, но определи появата му като логична.

„Този ход обаче е логичен. Това е партията, която го подкрепяше, която го направи министър-председател, логично е да бъде там“.

Според Нинова е логично, че не е имало и представители на ДПС на конгреса предвид различията в позициите между двете партии

„Наистина отношенията ни се обтегнаха и изостриха. В последната една година нямаше ясни правила в отношенията ни. Наистина трябваше това споразумение за подкрепа на правителството да бъде писмено, ясно указано кой какви отговорности носи и какви задачи има да изпълнява. Разми се някак си отговорността, повече паднаха негативите върху БСП и това доведе до този резултат", коментира Нинова.


Започват тридневните празници Рамазан байрам

http://www.cross.bg/ramazan-sladki-praznitzi-1422677.html

/КРОСС/От днес започват тридневните празници Рамазан байрам.  По време на свещения месец Рамазан, мюсюлманите се въздържат от храна, пиене и полови актове от зори до здрач. Празникът продължава 3 дни. Заради сервираните сладки ястия - баклава, сладки и кафе с много захар - някои от мюсюлманите наричат празника Шекер Байрам. Трите дни - 28,29 и 30 юли 2014 г. са неработни за изповядващите ислямското вероизповедание в България.По традиция празничната молитва започва при изгрев слънце и продължава докато то се издигне до зенита.  

Инджев: Влаковете с парите от Русия идат, не се знае кого ще прегазят

http://frognews.bg/news_73762/

Единствените избори, които Станишев е печелил, това са само изборите срещу Първанов на миналия конгрес, коментира по НТВ журналистът Иво Инджев.

Цар Киро взел 9,5 млн. от алкохолен бос, снаха му - 650 бона от съден за данъчни измами бизнесмен

http://www.moreto.net/novini.php?n=259376

Кирил Рашков-Цар Киро е декларирал, че е взел 9,5 млн. лв. от алкохолния бос Здравко Куманов в началото на 90-те години на миналия век, и така се е опитал да оправдае богатството си пред данъчните. Това е записано в данъчния ревизионен акт на Рашков, по който става ясно, че разходите му превишават приходите с 1,5 млн.

Сагата продължава! Пернишкият университет заведе дела срещу държавата

http://www.zapernik.com/obshtestvo/sagata-produljava-pernishkiyat-universitet-zavede-dela-sreshtu-durjavata_33316/

Европейският политехнически университет в Перник води четири дела срещу държавата, показва справка в регистъра на делата във Върховния административен съд. Наскоро агенцията по акредитация отказа да даде програмна акредитация на ВУЗ-а за специалностите, по които обучава. По тази причина и правителството не отпусна свободни места за първокурсници от есента. Просветното министерство пък отказва да даде холограмни стикери, без които ЕПУ не може да издаде легитимни дипломи на студентите...

Продължава

Страхил Ангелов: В БСП няма кадър с безспорен авторитет

http://pik.bg/страхил-ангелов-в-бсп-няма-кадър-с-безспорен-авторитет-news207426.html

Страхил Ангелов: В БСП няма кадър с безспорен авторитет

След гласуването вчера стана ясно, че няма в БСП няма изявен лидер. Не гласувах за Миков, но му давам кредит на доверие. Това коментира в сутрешния блок на Тв7 червеният депутат Страхил Ангелов. 

„Видно е, че няма изявен лидер. Но може би в момента състоянието е такова, че пък и да не е необходим. Но, ако Миков постъпи както аз предполагам – да протегне ръка на всички останали, мисля, че ще станат нещата", допълни той.

"Аз лично ще помогна на новия председател, стига и той да поиска“, каза още Страхил Ангелов. 

.

 

Велева: Вероятно Борисов ще бъде доволен от избора в БСП, защото ще има един много удобен противник

http://www.cross.bg/veleva-valeriya-stanishev-1422676.html

/КРОСС/На конгреса на БСП победиха апаратните игри. Победи Димитър Дъбов. Победи Сергей Станишев. В това няма никакво съмнение. Сергей Станишев ще бъде лидер на Коалиция за България. Сергей Станишев ще реди листите. Сергей Станишев ще продължи да има влияние в партията. А Мишо Миков с неговата доброта и с неговото чувство за хумор, просто ще казва „Yes". Това каза в коментар на конгреса на столетницата, на който бе избран новия лидер Михаил Миков, журналистката Валерия Велева. По станишевски ще продължи БСП, обобщи тя. В студиото на Нова Валерия Велева подчерта, че Михаил Миков е добър юрист, но не и добър организатор. Мишо Миков не носи промяната, коментира тя. Тя обаче посочи, че сред социалистите има крайно недоволни от този избор. При избора в залата е имало група недоволни от БСП-София област, които са викали „Оставка" и „Мафия". Много доволен обаче вероятно ще бъде Бойко Борисов, защото ще има един много удобен противник, прогнозира Велева. Аз смятах, че на БСП й трябва нещо абсолютно нетрадиционно, нещо, което да я извади от това състояние, каза Велева. Според нея това можеше да се случи с жена лидер - Мая Манолова ли Корнелия Нинова. Зам.-главният редактор на „Преса" отбеляза, че на конгреса на БСП не са посочени конкретни политики, като уточни, че заявката „с ДПС никога повече" не е политика, а стратегия

Преглед на печата, понеделник, 28 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-28-юли_l.a_i.558579_at.1.html

СТАНДАРТ: Дълговете на БДЖ - за новия кабинет Проблемът с огромните дългове на "Холдинг БДЖ" ще остане за решаване от следващия кабинет. Това...

Безплатни изследвания за хепатит ще се проведат днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259359

Във връзка със Световния ден за борба с хепатита (28 юли), Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” организира поредица от безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C в градовете Варна, Кърджали и Хасково. Във Варна акциите ще се проведат днес и утре, 28 и 29 юли (понеделник и вторник), в интервала от 8:00 до 14:00 ч.

Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

http://www.cross.bg/sveti-prohor-apostol-1422675.html

/КРОСС/Житие на св. апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен Тези св. апостоли от 70-те били избрани за дякони със Стефан, Фипип и Николай, когато в обществото вярващи възникнало някакво недоволство от начина, по който тогава били раздавани всекидневните дажби в йерусалимската църква. Там било поверено да раздават помощи на нуждаещите се. Освен това те деятелно се занимавали с проповядване на Словото Божие и почти всички умрели от мъченическа смърт. Ние разказваме за св. първомъченик Стефан (27 декември) и за св. дякон Филип (11 октомври). Дякон Николай не влиза в числото на светците. Св. Прохор придружавал известно време апостол Петър. Сетне станал спътник на св. Йоан Богослов и с него делил и трудове, и заточение в Патмос. Св. Прохор записвал боговдъхновените откровения, които св. Йоан Богослов получил. По-късно той бил епископ в Никодимия. Загинал е мъченически, убит от езичниците. Св. Никанор бил убит от юдеите, когато след мъченическата смърт на архидякон Стефан започнало голямо гонение против Божията църква. Св. Тимон бил - както се предполага - епископ в един аравийски град. Той понесъл жестоки мъки и умрял разпнат на кръст. Св. Пармен изпълнявал вярно и усърдно повереното му служение. Завършил живота си тихо пред очите на апостолите. Някои обаче предполагат, че умрял мъченически

Президентът Плевнелиев се очаква да връчи мандата на ДПС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/28/2351631_prezidentut_plevneliev_se_ochakva_da_vruchi_mandata_na/?ref=rss


Очаква се днес президентът Росен Плевнелиев да връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент на трета политическа сила, след като първите две - ГЕРБ и БСП върнаха мандата, веднага след неговото получаване, съобщиха БНР и БНТ. Няма официално потвърждение от прессекретариата на държавния глава.

Очаква се ДПС също да върне мандата.

По този начин ще се изчерпи формалната процедура, преди да се пристъпи към разпускането на 42-то Народно събрание и...

Румяна Бъчварова: Спекулациите за коалиция между ГЕРБ и ДПС идват от кръгове в БСП

http://pik.bg/румяна-бъчварова-спекулациите-за-коалиция-между-герб-и-дпс-идват-от-кръгове-в-бсп-news207425.html

Румяна Бъчварова: Спекулациите за коалиция между ГЕРБ и ДПС идват от кръгове в БСП

Последната година решенията в БСП се взимаха извън партията, надявам се сега това да се промени. Това каза в сутрешния блок на БНТ Румяна Бъчварова, член на изпълнителната комисия на ГЕРБ. 

"Коалициите е много възможно да се случат, но е много важно как се случват. При последната управляваща коалиция нямаше прозрачност. Въпросите, които трябва да реши Народното събрание не са много. Най-важните са актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК. Трябва да видим как ще реагират от БСП", коментира тя.

"Спекулациите за коалиция между ГЕРБ и ДПС идват от средите на БСП. Те трябва да дадат обяснение за своята коалиция. ГЕРБ няма да участва в коалиция с партия, която е участвала в сегашното управление", беше категорична Бъчварова.

"Всеки ден правим такива изявления. ДПС показват едно по-различно поведение напоследък, но в крайна сметка те бяха съставна част от управлението през последните 14 месеца. Те също не дават оценка за това управление", каза още Бъчварова.



Михаил Миков e новият лидер на БСП

http://www.cross.bg/stanishev-mikov-lider-1422674.html

/КРОСС/48-мия конгресът на БСП избра Михаил Миков за нов лидер на партията. Председателят на НС спечели на балотажа гласовете на 377 делегати, оставяйки зад себе си Драгомир Стойнев, който получи 333 гласа. На конгреса гласуваха 726 делегати, а недействителни бяха бюлетините на 16 от тях. След първия тур за Миков бяха гласували 167 делегати, а за Стойнев - 126. Мая Манолова събра 83 гласа, а Корнелия Нинова - 119. На предсрочните парламентарни избори БСП не отива като победена партия. Това каза в последното си обръщение като лидер на БСП Сергей Станишев. Едночасовата си реч Станишев посвети на равносметката за 13-те години, през които БСП бе ръководена от него. Той поиска подкрепа при кандидатирането му за председател на Партията на европейските социалисти, както и мандат от конгреса да бъде ръководител на Коалиция за българия, за да вложи целия си опит в предизборната кампания: Ако БСП не спечели изборите, промяна на България ще има, но от ГЕРБ в познатата посока - чрез война и реваншизъм, затягане на коланите, социален геноцид и полицейщина. Камък върху камък няма да остане от направеното през управлението ни през последната година. Не губете кураж от това. Напротив - почерпете кураж". За своето оттегляне Станишев обясни: Правя стъпка в страни и поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативите. Смятам, че така постъпват лидерите. Оттеглям се, не защото бягам. Ако съм сгрешил, простете ми

Осмелете се - това е вашето екстремно състезание

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/28/2350474_osmelete_se_-_tova_e_vasheto_ekstremno_sustezanie/?ref=rss


Обичате ли да усещате как кръвта пулсира във вените ви? Обичате ли да усещате, че сте жив и подлагате психиката и физиката си на изпитание? Ако е така, това е състезанието за вас.

XCo Adventure Cup ще се проведе за пети път от 19 до 22 септември. Изпитанието изисква много повече от желание за силни емоции. Необходими са основни познания в скално катерене, спускане на рапели, колоездене, плуване и гребане.

Отборите са от двама души, като акцентът е върху партньорството -...

Михаил Миков e новият лидер на БСП

http://www.cross.bg/stanishev-lider-delegati-1422674.html

/КРОСС/48-мия конгресът на БСП избра Михаил Миков за нов лидер на партията. Председателят на НС спечели на балотажа гласовете на 377 делегати, оставяйки зад себе си Драгомир Стойнев, който получи 333 гласа. На конгреса гласуваха 726 делегати, а недействителни бяха бюлетините на 16 от тях. След първия тур за Миков бяха гласували 167 делегати, а за Стойнев - 126. Мая Манолова събра 83 гласа, а Корнелия Нинова - 119. На предсрочните парламентарни избори БСП не отива като победена партия. Това каза в последното си обръщение като лидер на БСП Сергей Станишев. Едночасовата си реч Станишев посвети на равносметката за 13-те години, през които БСП бе ръководена от него. Той поиска подкрепа при кандидатирането му за председател на Партията на европейските социалисти, както и мандат от конгреса да бъде ръководител на Коалиция за българия, за да вложи целия си опит в предизборната кампания: Ако БСП не спечели изборите, промяна на България ще има, но от ГЕРБ в познатата посока - чрез война и реваншизъм, затягане на коланите, социален геноцид и полицейщина. Камък върху камък няма да остане от направеното през управлението ни през последната година. Не губете кураж от това. Напротив - почерпете кураж". За своето оттегляне Станишев обясни: Правя стъпка в страни и поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативите. Смятам, че така постъпват лидерите. Оттеглям се, не защото бягам. Ако съм сгрешил, простете ми

Правителството решава дали да изтегли предложението си за актуализация на бюджета

http://www.cross.bg/aktyalizatziya-zaiikova-angelov-1422673.html

/КРОСС/Очаква се днес да стане ясно дали правителството ще изтегли от парламента предложението си за актуализация на държавния бюджет преди насроченото за утре, с гласовете на ГЕРБ и ДПС, извънредно заседание на Народното събрание за гласуване на актуализацията. От БСП, които са против актуализацията, поискаха от премиера в оставка да оттегли предложението. На последната си среща с граждански организации в петък Пламен Орешарски заяви, че "искането за актуализация е обмислено, а не необмислено". Финансовият министър Петър Чобанов също защити тази мярка с обяснението, че по този начин ще бъде създаден допълнителен финансов буфер за следващите месеци. Според мен всичко това е една политическа интрига и Орешарски под натиск пожела тази актуализация на бюджета каза икономическият експерт Мика Зайкова пред БТВ. „Категорично смятам, че можеме да се справми само с актуализация в НЗОК, без да правиме голяма актуализация", коментира Зайкова. Икономистът Георги Ангелов обаче подкрепи актуализацията. „Най-добрият вариант е да има реформи, за да се свие дупката". За типичен пример Ангелов посочи Здравната каса. когато не се правят реформи, приходите намаляват, а разходите растат, отбеляза той. По думите му фискалният резерв е по-малък, отколкото разходите, които трябва да се покрият, а те надхвърляли милиард. Необходимо е да има възможност служебното правителство, при извънредна ситуация, да има възможност да реагира, обясни Ангелов

Плевнелиев връчва мандат на ДПС

http://www.cross.bg/plevneliev-mandata-mandat-1422672.html

/КРОСС/Очаква се днес президентът Росен Плевнелиев да връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент на трета политическа сила, след като първите две - ГЕРБ и БСП върнаха мандата, веднага след неговото получаване. От ДПС също заявиха, че ще върнат мандата. По този начин ще се изчерпи формалната процедура, преди да се пристъпи към разпускането на 42-то Народно събрание и насрочването на предсрочни парламентарни избори.  

Екатерина Бончева: Няма документи, които да доказват, че Борисов е проект на ДС

http://www.cross.bg/dokymenti-boncheva-ekaterina-1422671.html

/КРОСС/В документите, които е проверявала Комисията по досиетата, няма и следа от факти, сочещи, че Бойко Борисов е проект на Държавна сигурност, каквито обвинения към лидера на ГЕРБ отправи Николай Бареков. При нас подобни документи няма. Ако имаше, ние щяхме да сме ги обявили, каза в студиото на Нова тв Екатерина Бончева, член на комисията. Не мога да повярвам, че това може да го каже един политик, който твърди, че е политик с нов морал, каза още Екатерина Бончева и определи това като спекулация с документи и служби. Страшно е, че започва отново да се спекулира на темата за досиетата, каза още тя. Екатерина Бончева посочи, че Бойко Борисов е проверяван няколко пъти и подобни документи не са открити. Но големият проблем е, посочи тя - има ли документи, които са извън архива. И Бареков от къде има тези документи. Ако той има оригинални документи, които не са подадени в комисията, той подлежи на наказателна отговорност. В закона има такъв текст, според който, ако някой притежава такива документи, трябва да ги предаде на комисията в 14-дневен срок, заяви Бончева. Всички документи за всички хора, за които ние сме се произнесли, се пазят под строг контрол и те са публични, посочи Екатерина Бончева и попита: „Защо се връщаме отново към 90-те с размахването на документи?" това трябва да спре, това не може да продължава. Ако не бъде сложен финал на това досиета да се използват в предизборна кампания, това няма да има край, завърши тя.

Финансист и бивш директор на ЦКБ седна на шефския стол на Тролейбусен транспорт - Перник

http://www.zapernik.com/biznes/finansist-i-bivsh-direktor-na-ckb-sedna-na-shefskiya-stol_33301/

Специалист в банковото дело е новият управител на общинското предприятие "Тролейбусен транспорт" - Перник, научи ZaPernik.com.

Тодор Йончев беше избран за управител на предприятието на сесия на общински съвет - Перник, която се проведе през изминалата седмица.

Той е на 49 години и е от София, но живее в Перник. Средното си образование е завършил в Първа английска гимназия и УПК Автротранспорт в столицата. През 1992 година е завършил висшето си...

Продължава

Синоптиците очакват дъжд и гръмотевици в Западна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/28/2351628_sinopticite_ochakvat_dujd_i_grumotevici_v_zapadna/?ref=rss


Над Западна, а по-късно след обяд и над Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, по-интензивни в северозападните и планинските райони,  съобщи за агенция "Фокус"дежурният синоптик Христо Христов. 

Над Източна България ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен източен вятър.

Максималните температури ще са от 25° в западните, до...

Плевнелиев връчва мандата на ДПС

http://www.moreto.net/novini.php?n=259371

Очаква се днес президентът Росен Плевнелиев да връчи проучвателен мандат на третата по численост парламентарно представена политическа сила – ДПС. Държавният глава проведе консултации и връчи първия проучвателен мандат, броени часове след Народното събрание одобри оставката на кабинета "Орешарски".

Петър Диков: Очаквам протести заради трамвайната линия през Борисова градина

http://pik.bg/петър-диков-очаквам-протести-заради-трамвайната-линия-през-борисова-градина-news207423.html

Петър Диков: Очаквам протести заради трамвайната линия през Борисова градина

Вероятно ще има оспорване в съда на проекта за трамвайна линия през Борисовата градина до Студентски град. Това каза пред БНТ главният архитект на София Петър Диков. Предположението му е заради протестите, които проектът предизвика заради опасенията, че заради линията ще се изсекат много дървета. Диков определи тези твърдения като спекулация.

"Ще бъдат засегнати 47 дървета, две трети от тях са под 15 см. Трасето е просека на път, която не се е поддържала повече от 40 години и е обрасла с дървета. Дори има осветителни стълбове, които са в добро състояние", коментира  Диков. Той уточни, че линията ще обслужва още две висши училища, както и общежитията.

Преди няколко дни столичният общински съвет (СОС) одобри плана за трасето на трамвая до Студентски град въпреки протестите на живеещи в кварталите "Лозенец", "Изгрев" и "Дианабад" и неправителствени организации.

Те подозират общината, че се готви да изсече поредната порция дървета, за да задоволи бъдещи частни интереси за застрояване на Борисовата градина.

СОС одобри регулационният план за участъка от кръстовището на булевардите "Стоян Михайловски" и "Пейо Яворов" до гара Пионер. Това беше единственият участък без план заради съпротивата на живеещите в района и минаването на релсите под прозорците на живеещите на ул. "Никола Габровски".

Новата трамвайна линия е с дължина от 8,8 километра единичен коловоз. Трасето започва от кръстовището на бул. "Пейо Яворов" при "Семинарията", минава по бул. "Стоян Михайловски" през гората и стига до жп гара "Пионер". После трамваят продължава по улица "Никола Габровски", като се предвижда там да бъдат поставени шумозаглушителни стени. Оттам маршрутът е по бул."Г. М. Димитров" и се предвижда той да достига до едноименната станция на метрото.

Оттам трамваят ще се движи по бул. "Св. Климент Охридски" до съществуващото обръщателно ухо след кръстовището с бул. "Андрей Ляпчев". 

Диков каза още, че вече се работи по нов план за Борисовата градина. Според него това е сложна задача, която засяга много интереси. 

Диков заяви, че градината трябва да бъде опазена като градски парк, а частите от нея, които са отнети за друга цели, да бъдат върнати на софиянци.

Плевнелиев връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС

http://pik.bg/плевнелиев-връчва-проучвателен-мандат-за-съставяне-на-правителство-на-дпс-news207421.html

Плевнелиев връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС

Очаква се днес президентът Росен Плевнелиев да връчи третият и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство на излъчен от ДПС кандидат за премиер.

ГЕРБ и БСП върнаха мандата, веднага след неговото получаване, припомня БНР. 

От движението бяха категорични, че също ще го върнат върнат. По този начин ще се изчерпи формалната процедура, преди да се пристъпи към разпускането на 42-то Народно събрание и насрочването на предсрочни парламентарни избори.

Е. Бончева: Няма следа за ДС-принадлежност на Борисов

http://frognews.bg/news_73759/

Започва да се случва нещо, което сме гледали и се притеснявам, заяви по НТВ Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. В документите, които са над 15 км в Комисията, няма следа за такава дейност на Борисов в ДС, за която говори Бареков.

Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта преди да се появи

http://www.cross.bg/poyavi-sprete-bolestta-1422670.html

/КРОСС/Лао Дзъ е китайски философ от древността, централна фигура в даоизма: Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта преди да се появи.

Преглед на печата - 28 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=259357

"Стандарт": Миков нави часовника на БСП Часовник на промяната в БСП нави новият лидер Михаил Миков. Той оглави партията с 377 гласа след балотаж. Втори остана Драгомир Стойнев с 333 бюлетини. Уникалният ръчен часовник е подарен от ветеран социалист преди години на Сергей Станишев, за да му напомня завета на Левски: "Времето е в нас и ние сме във времето".

Над 400 деца просят по софийските улици

http://pik.bg/над-400-деца-просят-по-софийските-улици-news207420.html

Над 400 деца просят по софийските улици

Над 400 деца просят по улиците на София. Това показват данните на Столичната община, цитирани от „Монитор”. Хлапетата са установени от началото на 2010 година, когато към общината е стартирал проектът „Мобилна работа с деца на улицата”, който продължава и до днес. В рамките му само от началото на годината от просия са спасени 36 деца. От тях пет са настанени в домове. Социалните работници, които са поели грижите за тях, обясниха, че много голяма част от децата са били принуждавани от техните родители да просят. Интересен бил фактът, че само малка част били от ромски семейства. Повечето били българчета. „Споделиха, че са изкарвали над 1000 лева месечно от просия. Парите прибирали техните родители. Децата се радвали просто че не са гладни. Близките им обаче не прекалявали с лакомствата, за да не напълнеят прекалено и да не будят съжаление”, разясниха още социалните пред „Монитор”.

Заради тези нарушения от полицията са съставили само от началото на годината 27 предупредителни протокола на родители, чиито деца са намерени просещи на улицата. При трикратно издаване на такива протоколи се сезира прокуратурата, която може да определи по-тежки санкции за тези родители. Специализираните екипи към общината, които денонощно обхождат столицата, са установили, че най-голямо струпване на просещи деца има в районите „Средец”, „Лозенец” и „Триадица”, както и по големите кръстовища в центъра. "Това са и местата, където най-трудно се преодолява проблемът с просещите. Нашите екипи минават, просещите в момента се отстраняват и малко по-късно на тяхно място идват нови групи от провинцията", казва пред „Монитор” ръководителят на дирекция „Социални дейности” в Столичната община Минка Владимирова.

В София идвали групи от Стамболийски, Перник и Монтана специално за да просят, сред тях имало и деца. Социалните дори установили цяло семейство, което успяло да си наеме апартамент в столицата, в който да спи нощем, а през деня да работи. Едно такова семейство спокойно си докарвало до 2 хил. лева на месец от просия.


28 юли в историята

http://www.cross.bg/igri-olimpiiiski-voiina-1422669.html

/КРОСС/1330 г. - В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия, а Михаил Шишман умира три дни по-късно (31 юли 1330) от раните си и в плен. 1402 г. - В Битката при Ангора (дн. Анкара) Тимур разгромява завоевателя на Търново Баязид I и го взима в плен.1402 г. - Започва Османско междуцарствие.1540 г. - Томас Кромуел е обезглавен със заповед на крал Хенри VIII по обвинение в измяна; в същия ден кралят се венчава с петата си жена - Катрин Хауърд.1609 г. - На Бермудските острови се установяват първите заселници от Англия.1794 г. - Максимилиан Робеспиер, един от лидерите на Френската революция, е екзекутиран с гилотина в Париж.1821 г. - Хосе де Сан Мартин декларира независимостта на Перу от Испания.1868 г. - В САЩ влиза в сила 14-та поправка на Конституцията, която дава определение на американското гражданство.1879 г. - Излиза първият брой на Държавен вестник.1913 г. - Сключен е Букурещки мирен договор, с който приключва Междусъюзническата война от 1913 г. Хамбург след британската бомбардировка1914 г. - Първата световна война: Австро-Унгария обявява война на Сърбия точно един месец след убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево, което е начало на войната.1942 г. - Втората световна война: Съветският ръководител Сталин подписва известния Указ №227, съгласно който всяко отстъпление от позицията се наказва с разстрел.1943 г

Преглед на печата

http://www.cross.bg/partiyata-mikov-sulzi-1422668.html

/КРОСС/в. Монитор Гратисчии смляха 13 контрольориНай-агресивни са пътниците в крайградските линии13 контрольори в крайградските линии са били бити от гратисчии от началото на годината. Вместо да платят глобата си, пътниците без билет обръщат рейса в бойно поле. в. 24 часаСергей си отиде със сълзи, завеща часовникСергей си отиде със сълзи, завеща часовникСъс сълзи на очи и ръка на сърцето Сергей Станишев обяви пред партията: Тръгвам си от лидерството в БСП много богат. Богат с обичта и доверието на много хора.Станишев се отчете с добра кадрова политика, довела до 29 кандидати за поста му - „функцията на лидерството е да се произвеждат повече лидери, а не повече последователи. Значи съм се справил добре". Но разкритикува мераклиите, че са се нападали публично помежду си, че са правили кампания на гърба и за сметка на авторитета на БСП, а лидерът трябва да обединява, _ не да разделя.Труд„Михаил Миков е новият лидер на БСП. Той спечели поста с 377 гласа на оспорван балотаж. Драгомир Стойнев загуби надпреварата, но получи подкрепата на 333 делегати на Конгреса на БСП." ЗемяСергей Станишев поиска прошка"В живота на всеки настъпва момент на равносметка - на постиженията и на грешките. Днес е моят ден. Промених много, но и много не успях, а с последното не мога да се примиря", по този начин лидерът на БСП в оставка Сергей Станишев се обърна към делегатите на конгреса на партията

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiya-preskonferentziya-provede-1422667.html

/КРОСС/София Президентът Росен Плевнелиев ще удостои с орден „Мадарски конник" първа степен посланиците у нас на Австрия, Дания, Кипър и Полша. София От 10:30 ч. в 90 СОУ в „Люлин" ще бъде открита четвъртата поредна „Лятна академия за успех и забавления" на „Заедно в час". София От 11:00 часа Информационното бюро на ЕП в България организира представяне на българските членове на Европейския парламент пред българските граждани и пред медиите, в Дома на Европа в София на ул. „Георги С. Раковски" 124. София От 11:00 часа в заседателната зала на Министерството на правосъдието, Ръководството на министерството ще отчете дейността си. София От 11.00 часа в сградата на КНСБ, ет. 11, конферентна зала ще се проведе пресконференция на тема „Издръжка на живота през юни 2014 г.". София. От 12:00 часа ще се проведе редовна пресконференция на РБ в сградата на СДС на ул. „Раковски"-134. София От 12:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Седем послания към президента Росен Плевнелиев за това не „Кой?", а „Как?" да се управлява България за да се премине от устойчива разруха към устойчиво развитие

Днес да почерпят...

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1422666.html

/КРОСС/Александър Христов, боксьор, световен и европейски шампион за аматьори Елена Лафазанова, актриса Иван Такев, журналист Йордан Скорчев, член на УС и изпълнителен директор на ПИБ Константин Андреев, дипломат, бивш постоянен секретар на Министерството на външните работи Катя Тодорова, главен инспектор в МВнР, бивш посланик в Мароко, зам.-външен министър в правителството на НДСВ Акад. Петя Василева, лекар офталмолог Станчо Тодоров, депутат в 40-ото НС Явор Спасов, актьор и режисьор    

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-gost-partiyata-1422665.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва" Тема: За приоритетните проекти на София и новата трамвайна линия през Борисовата градина Гост:арх. Петър Диков. Тема: Кога ще спрат дъждовете и какво време ни очаква през август? Тема: Какви са очакванията на ГЕРБ от служебния кабинет и изборите Гост:Румяна Бъчварова. Тема: Накъде ще поведе БСП новият лидер на партията? Тема: Каква политическа есен ни очаква - коментар след 8:30. БТВ, „Тази сутрин" Тема: Битката за БСП: Михаил Миков седна в стола на Станишев, ще излекува ли партията от политическата немощ? Тема: Каква промяна й трябва на Столетницата и в коалиция с кого Гост:политолозите Огнян Минчев и Мария Пиргова; Тема: Ще фалира ли държавата без ремонт на бюджета Гост: икономистите Владимир Каролев и Георги Ангелов; Тема: Нощен терор на проститутки и сводници в центъра на Стара Загора Тема:Ексклузивно: Пламен Стоянов - Дамбовеца за битката с държавата и милионите от скрап; Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Кой е новият лидер на БСП. Развръзката в студиото. Тема: Ще се прегърне ли АБВ с новото ръководство на „Позитано" 20? Гост: Ивайло Калфин. Тема: И още - коментарите на Валерия Велева и Иво Инджев. Тема: Изнасял ли е Бойко Борисов досиета и кой е проект на службите? Гост: Екатерина Бончева. Тема: Да се отвори ли кутията на тайните в КТБ? Омбудсманът Константин Пенчев

Най-важното от Варна във вчерашния 27 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=259344

Варна празнува 136 години от своето Освобождение Варна празнува 136 години от своето Освобождение от турско робство. Честванията започнаха със Света литургия в Духовно-просветния център „Свети Архангел Михаил", водена от митрополит Йоан.

Правото да пораснеш

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/07/28/2350596_pravoto_da_porasnesh/?ref=rss


Националната мрежа за децатаобединява над 125 неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на децата и семействата. Организацията работи за промяна на нагласите, свързани със спазването на правата на децата в България, и насърчава родителите да търсят различни подходи за възпитанието на децата. 

Тази статия е част от кампания, която цели да помогне на родителите и младите хора да развиват умения за общуване с децата, да ги насърчават да проявяват положително отношение и...

Село Спартак, Украйна: Като няма телевизия гледаме войната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/28/2351581_selo_spartak_ukraina_kato_niama_televiziia_gledame/?ref=rss


Понеже няма ток, за да работят телевизорите, жителите на село Спартак гледат небето, където нощем се издигат "фойерверки".

Всъщност, "фойерверките" са сигнални ракети, трасиращи куршуми и снаряди, падащи често до това село само на 5 км от летището на Донецк, където украински части и отряди на сепаратистите се сражават от седмици насам, разказва "Ройтерс".

Мнозина са избягали и в Спартак е останала една смес от старци и жители, които отказват да си тръгнат, защото се...

Пътна обстановка в страната - 28 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=259340

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока София – Бургас: няма ограничения.

Виктор Орбан: Ще преследвам националния интерес, а не демокрацията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/28/2351587_viktor_orban_shte_presledvam_nacionalniia_interes_a_ne/?ref=rss


Унгарският премиер заяви в събота, че в новия му 4-годишен мандат категоричен приоритет ще е да преследва националните интереси, а не някакъв модел на либерална демокрация.

В изказване пред етнически унгарци в румънския град Байле Тушнад премиерът Виктор Орбан посочи като примери Сингапур, Китай, Индия, Русия и Турция - все страни със силни авторитарни тенденции.

Според него те са показали как можеш да бъдеш успешен на световната сцена без да си либерален.
"Водещ...

Идващият фалит на ДПеевСки

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/28/2348931_idvashtiiat_falit_na_dpeevski/?ref=rss


След като очертанията на Пеевски и на ДПС съвпаднаха напълно, анализите стават много по-лесни. Анализираш един субект – ДПеевСки – а не два. И ето как изведнъж става ясно, кой какви ги върши – и защо сегашният танц на ДПеевСки няма да го отведе там, където му се иска.

ДПеевСки със сравнителна лекота направи пирует на 90 градуса. С изнесен встрани крак шутира БСП и я изкара извън голямата властова игра. С протегната ръка забърса ГЕРБ и ББЦ. Заедно с ДПеевСки в същата посока се...

Ученичка удуши и обезглави приятелка в Япония

http://www.vesti.bg/novini/uchenichka-udushi-i-obezglavi-priiatelka-v-iaponiia-6018441

Петнайсетгодишна японка, заподозряна, че е убила и разчленила съученичка, бе арестувана в неделя, съобщиха японските медии в понеделник.

САЩ и Русия с нови взаимни обвинения за Украйна

http://www.vesti.bg/sasht-i-rusiia-s-novi-vzaimni-obvineniia-za-ukrajna-6018440

Вашингтон представи сателитни снимки, които доказвали, че Русия снабдява с оръжия сепаратистите; Москва обвинява САЩ, че подкрепят Киев

28 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=259339

Събития 1330 г. — В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия, а Михаил Шишман умира три дни по-късно (31 юли 1330) от раните си и в плен.

Григор Димитров пред "Дневник": Трябва да стана още по-нападателен и имам всичко за това

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/28/2351233_grigor_dimitrov_pred_dnevnik_triabva_da_stana_oshte/?ref=rss


Деветият в света Григор Димитров се съгласи да говори пред "Дневник" в първото си интервю пред българска медия след успешните турнири в последната година. Полуфиналистът от "Уимбълдън" разказа за избора и съвместната си работа с треньора Роджър Рашид, както и какво би искал да подобри в играта си. Димитров беше така любезен да отговори на въпросите ни в навечерието на турнира на твърди кортове във Вашингтон. 23-годишният българин е поставен под номер 3 в основната схема и почива в първия кръг...

Прогноза за времето - 28 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=259338

Днес въздушната маса над по-голямата част от страната ще остане неустойчива. До обяд в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, на места придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване