Преглед на печата - 11 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=260759

Водещи заглавия в печата в. Труд - Туризмът пада с 12% това лято в. 24 часа - Директно ще летим до Ню Йорк и Чикаго в. Стандарт - Баба дари последните си 4 лева в. Новинар - 980 пациенти на опашка за бъбрек в. Дума - Красимира Медарова се отказа от министерския пост в.

Деца горят живи котета за забавление

http://pik.bg/деца-горят-живи-котета-за-забавление-news212558.html

Деца горят живи котета за забавление

12-годишни момченца от пловдивския район „Тракия” горели живи котета или ги разчленявали за забавление, пише в. "Монитор". Родителите на хлапетата най-вероятно не знаели за техните садистични занимания през ваканцията. Зверствата били видени от други деца от квартала, веднага след което един от очевидците - 14-годишният Димитър Таков, отишъл разтреперан при своята съседка Галина Сичанова и й разказал всичко.

„В четвъртък около 14-15 часа три момчета подпалиха живо котенце. Видях ги и много се разстроих”, признава Митко. Той разказва, че познава само едно от съседчетата си, които са на видима възраст около 12 години. Те живеели наблизо и ходели до горичка зад гаражи до блока на Митко, където в храстите се криели няколко котенца. Момчетата подмамвали полупитомните животни и първо ги галели и си играели с тях безобидно. След известно време започвали да ги тероризират.

„Не знам защо го правят. ДвамаРодителите на хлапетата най-вероятно не знаели за техните садистични занимания през ваканцията. държаха котето, а третият го подпали с кибрит. Пред очите ми котето изгоря”, казва още 14-годишният свидетел. Седмица по-рано хлапаците се скарали за едно от котенцата. Единият от тях държал животинчето за краката, а другият – за главата. Започнали да го дърпат, докато не го разчленили, продължава с потресаващия си разказ Митко. Месец по-рано същите момчета запалили друго коте, а свидетел на този палеж станало момиченце от квартала.

„Подмамват ги, галят ги, играят си с тях, след което ги палят”, не скрива отвращението си състрадателният осмокласник. Той потърсил помощ от възрастните след последния садизъм от миналия четвъртък, а после се опитал да скрие котенцата в храстите, така че да не излизат навън. Струпал две автомобилни гуми и прибрал в тях оцелелите седем мъници, а отгоре ги покрил със завивки в опит да спаси живота им. Ходел по три пъти на ден да храни и да дава вода на оцелелите животинки. Междувременно на Галя Сичанова се обадила позната от близко до Пловдив село, която се ангажирала да приюти временно котенцата в къщата си.

Европа и САЩ - на двата полюса за войната в Газа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238430

Ако прекосите Атлантика от Лондон до Америка, както направих аз наскоро, попадате в среда, в която войната на Израел с Хамас в Газа се възприема по съвършено различен начин. Гневът заради палестинските цивилни жертви достигна връх в Европа, преминавайки от антиционизъм в антисемитизъм (границата между които и без това често е доста размита). Атакит Ако прекосите Атлантика от Лондон до Америка, както направих аз наскоро, попадате в среда, в която войната на Израел с Хамас в Газа се възприема по съвършено различен начин. Гневът заради палестинските цивилни жертви достигна връх в Европа, преминавайки от антиционизъм в антисемитизъм (границата между които и без това често е доста размита). Атакит

Цветанов: В парламента ще предложим съгласие по 4-5 приоритета

http://www.cross.bg/gerb-listite-depytati-1424929.html

/КРОСС/ Интервю с вицепремиерът и министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов" от 2009 до 2013 г Цветан Цветанов. Интервюто е на Кристина Кръстева за в. "24 часа". - Г-н Цветанов, между кросовете и джагите, с които се разтоварвате през ваканцията, редактирате ли листи? - Старая се да бъда максимално отдаден на семейството. Малко е времето, когато човек може да е толкова пълноценно с близките си. Що се касае до листите, преди две седмици приключиха общинските и областните събрания на партията. Когато са готови листите, те ще бъдат одобрени от изпълнителната комисия, но решаващата дума остава на председателя на ГЕРБ. И този път листите ще са много силни. Хората, които бяха наши депутати в последната 1 г., показаха голяма лоялност към партията и към държавата. - С някои изключения. - Имаше 3-ма, които тръгнаха по свой път, но това е оздравяващо за партия в опозиция - да провери дали кадрите ѝ са готови за тежки битки. - Сега тече обратният процес - на прилив към ГЕРБ. Как ще гарантирате, че в листите няма да има хора, склонни да се отлюспват? Преди подписваха декларации за лоялност. - Това е т.нар. обществен договор, който се подписва от кандидатите. Ще ги има пак - те са си една традиция за ГЕРБ. За мен по-важното е да се оцени приносът на тези, които са били депутати. Както и да запазим възможността за гражданската квота

Протест пред БНБ за отварянето на КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_375199.html

Днес от 11 часа пред сградата на БНБ ще се проведе протест с искане за незабавното отваряне на КТБ.  Акцията е организирана от Фейсбук групата "КТБAlive", която към момента има над 2200 члена.  На протеста хората ще искат банката да бъде "незабавно отворена", а Управителят и Управителният съвет на БНБ "да започнат да си вършат работата, за която им плащаме и да решат проблема в сроковете, в които много по-тежки проблеми бяха решени в съседна Гърция, Кипър и Португалия". "Ние не сме по-малко европийци от вложителите в техните страни и считаме, че след като техните проблеми са решени за дни и седмици е недопустимо нас да ни баламосват вече 2 месеца! Искаме българските институции да работят по европейски, като направят така, че да получим достъп до сметките си още в следващите дни, както стана в горепосочените страни", пишат те.

Протестират пред БНБ за незабавно отваряне на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238949

Днес пред БНБ фейсбук група организира протест с искане за незабавно отваряне на КТБ.
Групата се казва „КТБalive” и заявява, че възникналите сериозни проблеми с Корпоративна търговска банка и поставянето й под специален надзор от органите на БНБ, чрез който е замразена цялата дейност на банката, създават изключително сериозни и тежки проблеми на Днес пред БНБ фейсбук група организира протест с искане за незабавно отваряне на КТБ. Групата се казва „КТБalive” и заявява, че възникналите сериозни проблеми с Корпоративна търговска банка и поставянето й под специален надзор от органите на БНБ, чрез който е замразена цялата дейност на банката, създават изключително сериозни и тежки проблеми на

Кръвен тест предупреждава за претърпян инфаркт

http://pik.bg/кръвен-тест-предупреждава-за-претърпян-инфаркт-news212555.html

Кръвен тест предупреждава за претърпян инфаркт

Учените са успели да разработят евтин кръвен тест, който предупреждава навреме за претърпян инфаркт, пише в. „Дейли мирър”, цитиран от БТА.

При него резултатите стават ясни в рамките на 30 минути. Досега тестовете, използвани в болничните заведения, даваха резултати след  цели 6 часа. Разработката е британска и струва само 10 лири. Тя бързо може да бъде приложена на пациенти, почувствали болки в гърдите. Тестът открива протеин, които се освобождава в кръвта след получаването на сърдечен удар - H-FABP. Новият тест е бил успешно изпробван от д-р Рик Боди в Кралската клиника в Манчестър. „С новия продукт ние веднага можем да изпишем пациенти, които предполагат, че са претърпели инфаркт, а не са.

Така те получават успокоение, а ние не ангажираме без нужда болнични легла”, коментира Боди. Приоритет се дава единствено на пациентите, за които тестът се окаже положителен. Изданието припомня, че във Великобритания от сърдечни болести умират всяка година 74 000 души. Коронарните заболявания причиняват смъртта на двадесет на сто от мъжете и на 17% от жените. В страната с подобни заболявания са диагностицирани 2,7 милиона пациенти. Повечето от пациентите с болки в гърдите отиват в болничните заведения, за да им се направи електрокардиограма.

Лекарите им препоръчват и кръвни тестове, за да изключат възможността от инфаркт. По тази причина пациентите биват хоспитализирани. Но много често кръвните тестове след това показват, че не са претърпели инфаркт. Но се губи много време. С новия тест диагнозата отнема само 30 минути.  

Протест за незабавно отваряне на КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238946

Днес пред БНБ фейсбук група организира протест с искане за незабавно отваряне на КТБ.
Групата се казва „КТБalive” и заявява, че възникналите сериозни проблеми с Корпоративна търговска банка и поставянето й под специален надзор от органите на БНБ, чрез който е замразена цялата дейност на банката, създават изключително сериозни и тежки проблеми на Днес пред БНБ фейсбук група организира протест с искане за незабавно отваряне на КТБ. Групата се казва „КТБalive” и заявява, че възникналите сериозни проблеми с Корпоративна търговска банка и поставянето й под специален надзор от органите на БНБ, чрез който е замразена цялата дейност на банката, създават изключително сериозни и тежки проблеми на

ГЕРБ ще намалява броя на общините, за да пести

http://www.cross.bg/obshtinite-obshtini-gerb-1424928.html

/КРОСС/ В работните групи на ГЕРБ, които готвят управленската й програма, се обсъжда намаляване на броя на общините с цел пестене на финансов и административен ресурс. Освен това по-лесно могат да се усвояват европари. Първоначално към по-големи съседни общини ще се влеят най-малките и неефективните, с по няколко села, с раздута администрация и без никакви приходи, обясниха от партията. Това са част от мерките за стабилизиране на държавата, които във формацията на Борисов обмислят да приложат, ако спечелят изборите. Идеята е поне с една трета да се намали броят на общините, пише в. "Преса". В момента те са 264, което означава да станат 176. Има и по-драстични идеи - областите от 28 да станат шест, а броят на общините да падне до 150. Сега една община може да съществува, ако има над 6000 население с околни села, които са на разстояние до 40 км. През 2010 г. идеята за окрупняване на общини бе широко дискутирана. Тогава Томислав Дончев, под чието ръководство сега се пише управленската програма, предлагаше да се дадат финансови стимули за тези, които ще се присъединят към съседните по-големи общини. Промяната на границите на общините може да стане само с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Заради огромната финансова дупка в хазната се налага оптимизиране на всички разходи, смятат от ГЕРБ. „Тази идея е още много сурова", уточняват от ръководството

Организират протест пред БНБ за незабавно отваряне на КТБ, вложителите бесни

http://pik.bg/организират-протест-пред-бнб-за-незабавно-отваряне-на-ктб-вложителите-бесни-news212546.html

Организират протест пред БНБ за незабавно отваряне на КТБ, вложителите бесни

Днес пред БНБ се организира протест с искане за незабавно отваряне на КТБ. Според групата във Facebook, която го организира „КТБalive”, възникналите сериозни проблеми с Корпоративна търговска банка и поставянето й под специален надзор от органите на БНБ, създават изключително сериозни и тежки проблеми на нас, вложителите, добросъвестните кредитополучатели, фирми и др., посочват организаторите.

От всички досегашни действия на компетентните органи виждаме, че те нямат никакво желание да работят по европейски и освен размотаване и препращане във времето на решението на проблема, друго не се случва.

"В тази връзка създадохме Facebook група „КТБalive”, в която участват пострадали вложители, служители и фирми от бездействието на компетентните органи и институции, която организира пред БНБ протестно събиране, на което да бъде поискано от Управителя и Управителния съвет на банката да започнат да си вършат работата, за която им плащаме".

Протестиращите настояват и да се реши проблемът в кратки срокове. Те посочват за пример страни като Гърция, Кипър и Португалия, където подобен проблем е бил решен бързо и навременно.

"Ние не сме по-малко европейци от вложителите в техните страни и считаме, че след като техните проблеми са решени за дни и седмици, е недопустимо нас да ни баламосват вече два месеца! Искаме българските институции да работят по европейски, като направят така, че да получим достъп до сметките си още в следващите дни, както стана в горепосочените страни!"

"Апелираме към вашата подкрепа за начинанието, тъй като решаването на този проблем не засяга само нас, а всеки член на българското общество, тъй като колкото повече решението се отлага в бъдещето, толкова цената му ще бъде по-висока и поета от всички нас - европейските данъкоплатци в България, заявяват организаторите на протеста”, пишат на страницата си от групата.

Протест иска незабавно отваряне на КТБ

http://www.bnews.bg/article-113484

Днес пред БНБ Facebook група организира протест с искане за незабавно отваряне на КТБ.

Днес обявяват имената на зам.-министрите

http://pik.bg/днес-обявяват-имената-на-зам-министрите-news212553.html

Днес обявяват имената на зам.-министрите

Служебният премиер проф. Георги Близнашки ще обяви днес имената на 45 зам.-министри, които трябва да влязат в Министерски съвет. Повечето членове на правителството обявиха, че ще имат по трима заместници, пише в. „Труд".

Част от министрите вече са предложили свои заместници, но имената им ще бъдат обявени накуп. Както беше и със съставянето на служебното правителство, така и с част от зам.-министрите се преговаряше до вчера вечерта. Очаква се премиерът Близнашки да представи до дни с кратки биографии и своите съветници, когато е готов с назначаването на политическия си кабинет. Вчера той обяви, че бившият член на Конституционния съд проф. Емилия Друмева ще е част от екипа му. Служебният военен министър Велизар Шаламанов каза, че му трябват двама заместници. За двама в екипа си говори и вътрешният министър Йордан Бакалов. Вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева ще работи със седем души политически кабинет вместо с 11, с колкото разполагаше предшественичката й Даниела Бобева.

Социалният вицепремиер Йордан Христосков ще има политически кабинет от 5-има души, вицепремиерът с ресор правосъдие и вътрешен ред - Христо Иванов ще работи с четирима вместо 10-те бройки в кабинета на Цветлин Йовчев. Вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова ще има 6-членен политически кабинет. С промените в устройствения си правилник служебното правителство е отменило задължението на заседанията на правителството да присъства областният управител на София.


Дефицит на обществени тоалетни в цяла България

http://www.cross.bg/toaletni-obshtestveni-varna-1424927.html

/КРОСС/ Над един милион столичани чакат ред пред около 10 обществени тоалетни. Причината е, че нужниците се броят на пръстите на двете ръце. Тоалетни за спешни нужди има в Южния парк, пред „Пирогов", пред Халите, както и в някои подлези. В Докторската градинка и на жп гарата в момента се ремонтират. Като спасителен вариант общината поставя химически кенефи в парковете, пише в. "Монитор". Във Варна подобно на София се пада по едно WC на 100 000 души. Масова практика е хората да тичат до близки заведения, но пък в голяма част от техните тоалетни се влиза с код. Преди време главният архитект на столицата Петър Диков обеща да изготви схемата за разполагане на 40 обществените тоалетни. Те трябваше да бъдат разположени на по-големи публични пространства, а не на улици и булеварди. Граждани обаче се възпротивиха на изграждането им в близост до домове и търговски обекти заради очаквана мръсотия и лоша миризма. Ето защо на столичния бул. „Витоша" няма да има обществени тоалетни, каквито бяха предвидени. Независимо че Морската градина във Варна е едно от най-оживените места, предпочитано за разходка и развлечение, един от най-сериозните проблеми там остава липсата на достатъчен брой тоалетни. Оказва се, че в градината има няколко химически, които обаче или не функционират, или са в изключително лошо хигиенно състояние

НАСА тества нова надуваема спирачна система за космически кораби

http://actualno.actualno.com/NASA-testva-nova-naduvaema-spirachna-sistema-za-kosmicheski-korabi-news_44332.html

Интересни изпитания на нов тип спирачна система за космически кораби провеждат специалистите от НАСА. Става дума за надуваемата спирачна система Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD), която е пред...

Представиха звяра Range Rover Sport SVR

http://cars.actualno.com/Predstaviha-zvjara-Range-Rover-Sport-SVR-news_44333.html

Описан като „най-динамично фокусираният“ Land Rover, произвеждан някога, спортният модел ще бъде представен за публика за пръв път на 14 август, когато започва Конкурсът за елегант...

Прогнозират 12% спад на туризма това лято

http://business.actualno.com/Prognozirat-12-spad-na-turizma-tova-ljato--news_44336.html

С около 10-12 на сто по-малко приходи очаква туристическият бранш в края на летния туристически сезон. Прогнозата направи Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма, пише "Тр...

Защо осъждаме случайния секс?

http://interest.actualno.com/Zashto-osyjdame-sluchajnija-seks-news_44335.html

Сексът за една нощ погубва политически кариери и „захранват” редица медии. Той е обсъждан и осъждан, сякаш от всички. Но толкова ли е праведен гневът ни по отношение на мъжете и же...

Директни полети от София до Чикаго и Ню Йорк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238644

Резервациите започват още в началото на есента. Българска авиокомпания получи лиценз в САЩ, но ще чака от нашите власти разрешение за Китай и Индия
Още от пролетта може да започнат директни полети от София до Ню Йорк и Чикаго.
Това съобщиха от авиокомпания Би Ейч Еър. До месец и половина ще е готов проектът за продажба на билети и в началото на Резервациите започват още в началото на есента. Българска авиокомпания получи лиценз в САЩ, но ще чака от нашите власти разрешение за Китай и Индия Още от пролетта може да започнат директни полети от София до Ню Йорк и Чикаго. Това съобщиха от авиокомпания Би Ейч Еър. До месец и половина ще е готов проектът за продажба на билети и в началото на

Не се потвърди опасението за заразен с ебола в Румъния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238940

Хоспитализираният 51-годишен румънски гражданин със симптоми, характерни за ебола, не е заразен с този вирус, съобщиха румънски медии.
Mъжът пристигнал в Румъния от Нигерия, където работел. Pървоначално бил в добро здравословно състояние. По-късно вдигнал температура, започнал да повръща и имал диария. Хоспитализираният 51-годишен румънски гражданин със симптоми, характерни за ебола, не е заразен с този вирус, съобщиха румънски медии. Mъжът пристигнал в Румъния от Нигерия, където работел. Pървоначално бил в добро здравословно състояние. По-късно вдигнал температура, започнал да повръща и имал диария.

10 тоалетни за 1 милион столичани

http://pik.bg/10-тоалетни-за-1-милион-столичани-news212552.html

10 тоалетни за 1 милион столичани

Над един милион столичани чакат ред пред около 10 обществени тоалетни. Причината е, че нужниците се броят на пръстите на двете ръце. Тоалетни за спешни нужди има в Южния парк, пред „Пирогов”, пред Халите, както и в някои подлези. В Докторската градинка и на жп гарата в момента се ремонтират. Като спасителен вариант общината поставя химически кенефи в парковете, пише „Монитор“.

Във Варна подобно на София се пада по едно WC на 100 000 души. Така на нашенеца се налага да стиска или да се облекчава в храсти и градинки. Масова практика е хората да тичат до близки заведения, но пък в голяма част от техните тоалетни се влиза с код. Приватизацията на WC-тата в София започна през 2002 г. с идеята новите собственици на обектите да ги направят достъпни за хора с увреждания и да подобрят поддръжката им. В резултат 18 от общинските нужници са продадени на частни фирми, но вместо да се модернизират, повече от половината от тях са затворени.

Повечето от инвеститорите са се надявали, че на мястото на тоалетните в градинките ще могат да се направят търговски обекти. Новите собственици са планирали да направят там фризьорски салони, ателиета за химическо чистене и дори кафенета. В същото време в одобрените при продажбата архитектурни проекти се забранява промяна на дейността. Въпреки приватизационните условия в някои от обектите се появява магазин за дрехи, върху покрива на друг се издига талашитена барака кафене.

Преди време главният архитект на столицата Петър Диков обеща да изготви схемата за разполагане на 40 обществените тоалетни. Те трябваше да бъдат разположени на по-големи публични пространства, а не на улици и булеварди. Граждани обаче се възпротивиха на изграждането им в близост до домове и търговски обекти заради очаквана мръсотия и лоша миризма. Ето защо на столичния бул. „Витоша” няма да има обществени тоалетни, каквито бяха предвидени.

Независимо че Морската градина във Варна е едно от най-оживените места, предпочитано за разходка и развлечение, един от най-сериозните проблеми там остава липсата на достатъчен брой тоалетни. Оказва се, че в градината има няколко химически, които обаче или не функционират, или са в изключително лошо хигиенно състояние. Не са редки случаите, когато разхождащите се, подгонени от физиологичните си нужди, прибягват до храстите за облекчение. Други пък използват тоалетните в заведенията или хотелите, намиращи се в самата Морска градина, като чинно си плащат по левче такса за санитарното помещение. Не са редки и случаите, когато за облекчаване се използват и подлезите, което осезаемо личи по миризмата в тях, особено през лятото.

Обществена поръчка за около 50 мобилни тоалетни и тяхната поддръжка пусна община Варна тази година, но на два пъти процедурата се проваляше. Договорът с фирмата изпълнител ще бъде за една година, като реализацията трябваше да започне от 15 май, но се проточи във времето. Наемът на кабинките ще струва на местната хазна 55 000 лева без ДДС. Освен доставка на мобилните тоалетни, поръчката покрива и тяхното сервизно обслужване. Двете обществените тоалетни на Кюстендил са в ужасно състояние и това възмущава най-вече гостите на града. Местните избягват да ги ползват и притичват до близки и познати. В Благоевград пък няма обществени тоалетни. Три вече са в историята и са разрушени като опасни, тъй като не се поддържаха и бяха в ужасно състояние.

Хоспитализираният в Румъния не е заразен с ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238937

Хоспитализираният 51-годишен румънски гражданин със симптоми, характерни за ебола, не е заразен с този вирус, съобщиха румънски медии.
Mъжът пристигнал в Румъния от Нигерия, където работел. Pървоначално бил в добро здравословно състояние. По-късно вдигнал температура, започнал да повръща и имал диария. Хоспитализираният 51-годишен румънски гражданин със симптоми, характерни за ебола, не е заразен с този вирус, съобщиха румънски медии. Mъжът пристигнал в Румъния от Нигерия, където работел. Pървоначално бил в добро здравословно състояние. По-късно вдигнал температура, започнал да повръща и имал диария.

Австрийски политик иска отмяна на санкциите

http://www.vesti.bg/novini/avstrijski-politik-iska-otmiana-na-sankciite-6019550

Европейският съюз трябва незабавно да отмени санкциите срещу Русия и да се върне дипломатическото решение на разногласията.

Мока шоколадови кексчета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238281

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви

Велина Вълкова Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Велина Вълкова

Окончателно решават за поста министър на изборите днес

http://pik.bg/окончателно-решават-за-поста-министър-на-изборите-днес-news212551.html

Окончателно решават за поста министър на изборите днес

Окончателно днес ще стане ясно дали ще има нов министър, който да отговаря за изборите или въобще да няма такъв пост, съобщи Нова телевизия.

Вчера Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли. Премиерът Близнашки коментира, че е възможно и да няма такъв пост.

Медарова прекара два дни като министър. Различни граждански организации критикуваха избора й с доводи, че е близка до ГЕРБ, че е оглавявала ЦИК по време на президентските и местни избори през есента на 2011 година и на предсрочните парламентарни през пролетта на 2013-та.

И двете кампании тогава оставиха сериозни съмнения за честността и редовността на изборния процес.

Еминем рапирал на плейбек на концерт с Риана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238545

Еминем рапирал на плейбек по време на концерта си с Риана. В петък двамата потеглиха на първото си съвместно турне The Monster (“Чудовището”). Белият рапър се изложил още на първото им шоу в Калифорния. Той изпял без плейбек само няколко парчета, при това по-бавните като Stan, пише музикалният редактор на L.A. Weekly Бен Уестхоф. Риана не си позвол Еминем рапирал на плейбек по време на концерта си с Риана. В петък двамата потеглиха на първото си съвместно турне The Monster (“Чудовището”). Белият рапър се изложил още на първото им шоу в Калифорния. Той изпял без плейбек само няколко парчета, при това по-бавните като Stan, пише музикалният редактор на L.A. Weekly Бен Уестхоф. Риана не си позвол

Миков готви "мандат почивка" за някои от червените депутати

http://www.cross.bg/dosegashnite-gotvi-izbranitzi-1424926.html

/КРОСС/ Председателят на БСП Михаил Миков готви "един мандат почивка" за някои от досегашните червени депутати, съобщава "Стандарт". Той се е зарекъл да спре интригите в средния ешелон и затова народни избраници, които не са работили активно, "а са създавали крамоли в партията", ще си починат. Очаква се 1/3 от досегашните избраници в листите, които на миналия вот са били до номер 6, да отпаднат. Тази седмица ще бъде пленумът, на който тези въпроси ще бъдат решени.  

Кои са зам.-министрите ще разберем днес

http://www.bnews.bg/article-113483

45 са новите зам.-министри, които трябва да влязат в Министерски съвет днес, за да получат назначенията си от служебния премиер проф. Георги Близнашки.

Най-важното от Варна във вчерашния 10 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=260758

Янко Русев и португалци подкрепиха Живко Господинов в борбата му с рака Олимпийският и многократен световен и европейски шампион по щанги Янко Русев подкрепи футболната легенда на "Спартак" и Варна Живко Господинов в борбата му с рака.

Започват назначенията на зам.-министрите в кабинета "Близнашки"

http://www.cross.bg/kabinet-ostane-bliznashki-1424925.html

/КРОСС/ От днес в служебното правителство започват назначенията на заместник-министрите в кабинета на проф. Георги Близнашки. Очаква се във втория ешелон на властта да влязат представители на президентската администрация, лица от бизнеса и активисти на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. В служебния кабинет остават и някой заместник-министри от предишния кабинет - неофициално се очаква Йордан Йовчев да остане заместник-министър на спорта, а заместник-министъра в икономиката с ресор туризъм да остане Бранимир Ботев.  

Днес става ясно дали ще има министър за изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238932

Днес се очаква президентът Росен Плевнелив и служебният премиер проф. Георги Близнашки да решат ще избират ли нов министър, който да отговаря за изборите или въобще да няма такъв пост, съобщи Нова телевизия.
Вчера Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли. Днес се очаква президентът Росен Плевнелив и служебният премиер проф. Георги Близнашки да решат ще избират ли нов министър, който да отговаря за изборите или въобще да няма такъв пост, съобщи Нова телевизия. Вчера Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли.

Става ясно ще има ли министър за изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238928

Днес се очаква президентът Росен Плевнелив и служебният премиер проф. Георги Близнашки да решат ще избират ли нов министър, който да отговаря за изборите или въобще да няма такъв пост, съобщи Нова телевизия.
Вчера Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли. Днес се очаква президентът Росен Плевнелив и служебният премиер проф. Георги Близнашки да решат ще избират ли нов министър, който да отговаря за изборите или въобще да няма такъв пост, съобщи Нова телевизия. Вчера Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли.

Обама си взе отпуск, почива на остров край Масачузец

http://www.bnews.bg/article-113482

Президентът Барак Обама напусна със семейството си Вашингтон, за да отиде на своето познато място в Мартас Винярд за двуседмична лятна ваканция. Там разпуска с голф.

Протест пред БНБ заради КТБ

http://www.cross.bg/problemi-vlozhitelite-sedmitzi-1424924.html

/КРОСС/ В 15 часа създатели на Фейсбук група организират протест, с който ще призоват управителния съвет на БНБ да си свърши работата и да реши проблемът на всички граждани с блокирани сметки и авоари, и с искане за незабавно отваряне на КТБ. Групата се казва „КТБalive" и заявява, че възникналите сериозни проблеми с Корпоративна търговска банка и поставянето й под специален надзор от органите на БНБ, чрез който е замразена цялата дейност на банката, създават изключително сериозни и тежки проблеми на вложителите, добросъвестните кредитополучатели, фирми и др. "От всички досегашни действия на компетентните органи виждаме, че те нямат никакво желание да работят по европейски и освен размотаване и препращане във времето на решението на проблема друго не се случва", пишат вложителите до медиите. Организаторите призовават БНБ да вземе пример от банковите кризи в Гърция, Кипър и Португалия, където финансовите проблеми на хората са били решени за дни и седмици. "Ние не сме по-малко европийци от вложителите в техните страни и считаме, че след като техните проблеми са решени за дни и седмици е недопустимо нас да ни баламосват вече 2 месеца! Искаме българските институции да работят по европейски, като направят така, че да получим достъп до сметките си още в следващите дни, както стана в горепосочените страни", пишат те.  

Деца ранени при стрелба в САЩ

http://www.vesti.bg/novini/deca-raneni-pri-strelba-v-sasht-6019549

Двама души загинаха при стрелба в американския трад Ню Орлиънс, щат Луизиана, съобщи местната телевизия WAFB.

Министър на изборите няма да има

http://www.cross.bg/medarova-bliznashki-organizatzii-1424923.html

/КРОСС/ Няма да има министър, който да отговаря за организацията на изборите след отказването на Красимира Медарова. Новината съобщи за bTV служебният премиер професор Георги Близнашки. По думите му той и неговият екип се наемат с отговорността да организират вота на есен. Вчера Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли. Премиерът Близнашки коментира, че е възможно и да няма такъв пост. Медарова прекара два дни като министър. Два дни, в които от различни граждански организации критикуваха избора й с доводи, че е близка до ГЕРБ, че е оглавявала ЦИК по време на президентските и местни избори през есента на 2011 година и на предсрочните парламентарни през пролетта на 2013-та. „Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи. Не се срамувам от работата си като председател на ЦИК в последните години, гордея се, че именно тогава беше поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации. Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес", се посочва в писмото на Медарова.  

Ще има ли министър на изборите?

http://www.cross.bg/medarova-bliznashki-ministur-1424923.html

/КРОСС/ Днес се очаква президентът Росен Плевнелив и служебният премиер проф. Георги Близнашки да решат ще избират ли нов министър, който да отговаря за изборите или въобще да няма такъв пост. Вчера Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли. Премиерът Близнашки коментира, че е възможно и да няма такъв пост. "Ако така остро се реагира на всяка кандидатура, която се предлага ще запазим старото положение. Не е имало министър досега, имам чувството, че който и да се предложи реакцията ще бъде еднотипна. Все още решението не е взето, до края на деня има време", каза проф. Георги Близнашки. Медарова прекара два дни като министър. Два дни, в които от различни граждански организации критикуваха избора й с доводи, че е близка до ГЕРБ, че е оглавявала ЦИК по време на президентските и местни избори през есента на 2011 година и на предсрочните парламентарни през пролетта на 2013-та. „Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи. Не се срамувам от работата си като председател на ЦИК в последните години, гордея се, че именно тогава беше поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации

Слънчево и горещо днес. Валежите са малко вероятни

http://pik.bg/слънчево-и-горещо-днес-валежите-са-малко-вероятни-news212545.html

Слънчево и горещо днес. Валежите са малко вероятни

В понеделник ще бъде слънчево, а в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни, съобщиха от НИМХ за Дарик.

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месец август. Слънчево и топло време ни очаква и в планините. В следобедните часове над старопланинското било и планините в Югозападна България ще се развие купеста облачност, но вероятността за валеж е малка. Ще духа слаб, по високите части до умерен северозападен вятър. Над Черноморието ще е слънчево, след пладне - със слаб югоизточен вятър. Дневните температури по крайбрежието ще са в интервал 30°-32°. Температурата на морската вода е 27°-28°.

Стартираха проект за подготовка на масово гласуване в чужбина на изборите

http://noresharski.com/startiraha-proekt-za-podgotovka-na-masovo-glasuvane-v-chuzhbina-na-izborite/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=startiraha-proekt-za-podgotovka-na-masovo-glasuvane-v-chuzhbina-na-izborite

Група българи и организации на българи, живеещи в чужбина, обединиха усилията си в рамките на проект за подпомагане на масовото участие на българите извън страната на парламентарните избори на 5 октомври 2014, съобщава сайтът „Инициативи за България“.

Целта на проекта е да се даде възможност на сънародниците, които имат желание, да упражнят при нормални условия правото си на глас. Без да им се налага да пътуват стотици километри или да чакат с часове на опашки.

При оптимално изпълнение на проекта се очаква между 200 000 и 350 000 българи извън страната, над половината от които в страните от ЕС и САЩ, да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас.

Задачите на проекта са:

1. Да се отворят достатъчно на брой изборни секции в населените места по света, в които живеят български граждани.

За нормално протичане на изборния процес, без опашки, е необходимо броят на гласуващите в една секция да не надминава 500. Реално извън страната, поради малкия брой секции, се е стигало и до гласуване на над 2000 души в една секция (в Лондон през 2013), като се формира огромна опашка от стотици метри, на която се чака от 4 до 6 часа, понякога в дъждовно време. Изчисленията показват, че при наличие на над 1 милион потенциални български избиратели извън страната и разумен брой от около 500 гласуващи в секция, са необходими минимум 2000 изборни секции в чужбина. От избори 2001 насам обаче, максимумът секции, отварян извън страната, е бил 342 и е реализиран през 2005г. Българските избиратели там де факто са физически ограничени да упражнят правото си на глас. Това е една от причините за ниската избирателна активност извън страната, която при тези условия на практика не може да надмине 15%.

Екипът на проекта идентифицира и изобрази на карта първите сигурни изборни секции, които ще бъдат открити извън страната. Става въпрос за почти 200 места по света (от които 148 извън Турция). Съгласно правилата на новия изборен кодекс, това са така наречените „автоматични“ изборни секции, които се откриват в места, където на предишни избори в рамките на последните 5 години са гласували най-малко 100 души.

2. Изборните секции да са разположени оптимално географски, според нуждите на местната българска диаспора, и да са на лесно достъпни места.

Голяма част от изборните секции биват отваряни в дипломатически и консулски представителства (ДКП). Те обикновено са в дипломатически зони, далеч от кварталите, в които живеят българските граждани и често са трудни за достигане с градски транспорт (например посолството ни в Брюксел или в Атина). Отварянето на Евроизбори 2014 на изборна секция извън посолството в Атина, в едно от българските училища в квартал Екзархия, в който живеят много българи, доведе до това, че в тази секция гласуваха повече хора, отколкото сумарно в двете секции, отворени в посолството.

3. Българските граждани от целевите местни диаспори и населени места по света да бъдатмасово, навреме и качествено информирани

  • както за адреса на най-удобната за тях секция за гласуване
  • така и за предизборните платформи на всички регистрирани партии, коалиции и независими кандидати, и особено за техните визии, отношения и ангажименти спрямо българите извън страната, с което те да могат да вземат мотивирано решение за своя избор.

Българската държава е задължена по закон по време на избори да организира информационна кампания за българските граждани извън страната. Поради различни причини (нисък приоритет, неизградени или зле функциониращи информационни канали към местните български диаспори) такива кампании досега са били само частично провеждани и са били неефективни.

Сред организациите, подкрепящи изпълнението на проекта, са:

  • Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС,http://www.globalbulgaria.org)
  • АБГ-Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф (http://www.abg-site.de)
  • Сдружение „Бай Ганьо“, Манхайм (Bai Ganyo“ e.V. , http://www.baiganyo.de)
  • Сдружение „Българско общество“, Фрайбург (Verein Bulgarische Gesellschaft 681 e.V.,http://www.bg681.org)

Проекта е възможен изключително поради доброволния труд на стотици граждански активни българи в чужбина, сред които и активисти на групата ДАНСwithmeGlobal.

Повече информация за проекта и за възможностите да го подкрепите ще намерите на страницата му http://news-bg-abroad.com/parliamentelections2014Main/.

The post Стартираха проект за подготовка на масово гласуване в чужбина на изборите appeared first on Noresharski.com.

Горещ и слънчев понеделник, до 36°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238918

Днес ще бъде слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Днес ще бъде слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при

Двама са с опасност за живота след катастрофи

http://crime.actualno.com/Dvama-sa-s-opasnost-za-jivota-sled-katastrofi--news_44325.html

През изминалото денонощие са станали 19 тежки пътно-транспортни произшествия, информират от пресцентъра на МВР. Ранени са 28 души, от които двама са с опасност за живота. В София са регистрирани 49 ...

Ердоган след изборите: Турция се възроди от пепелта

http://www.cross.bg/erdogan-tyrtziya-prezident-1424922.html

/КРОСС/ Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който вчера спечели първите в страната президентски избори с пряко гласуване, отправи послание за единство и социално помирение, в първата си реч след обявяването на победата му на вота. „Днес ние приключваме с един период и правим първата крачка към нова ера", заяви той в реч, произнесена от балкона на партийната му централа в Анкара. Ердоган обеща започването на „нов социален процес на помирение". „Благодаря на всеки гражданин, който гласува, без значение дали за мен или за някой друг, защото той участва в писането на историята в този исторически ден", каза още той, като подчерта, че „споровете от миналото" ще бъдат забравени. "Аз ще бъда "президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които гласуваха за мен", обеща Ердоган. Новоизбраният президент каза още, че опозиционните партии трябва да се откажат от досегашния си стил на общуване с управляващата партия и да започнат да търсят компромиси, предава ИТАР-ТАСС. Победителят в президентската надпревара напомни, че от 2002 г., когато ПСР дойде на власт, тя е спечелила девет избори. "И всеки път получавахме все по-голяма подкрепа. Аз още веднъж благодаря на нацията, че ме назначи за 12-ия президент на Турската република", заяви Ердоган, наричайки вчерашния ден "нов ден за Турция, в който тя се възроди от пепелта"

Горещ понеделник, градусите стигат 36°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238916

Днес ще бъде слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Днес ще бъде слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при

Цонга не прости и на Федерер и грабна трофея в Торонто

http://www.cross.bg/federer-tzonga-masturs-1424921.html

/КРОСС/ Французинът Жо-Вилфред Цонга спечели турнира от сериите "Мастърс" в Торонто, след като на финала победи Роджър Федерер със 7:5, 7:6 (3). Припомняме, че в предишните мачове Цонга надви българската ракета Григор Димитров, Анди Мъри и Новак Джокович. Френският тенисист спечели втората си титлата от сериите "Мастърс", но първа на открито. Тази му победа срещу Федерер бе едва пета от общо 16 мача. Швейцарецът Федерер пък загуби четвърти голям финал през 2014 г. след пораженията на "Уимбълдън" и на мастърсите в Монте Карло и Индиън Уелс.  

Пътна обстановка в страната - 11 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=260757

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока София – Бургас: няма ограничения.

Мизия е пред епидемия

http://frognews.bg/news_74451/

Потъналият под вода град Мизия е на прага на емидемията. Липсват достатъчно дезинфектанти, за да справят местните хора с проблема.

Животновъди: Закъсняхме с мерките за "син език"

http://www.bnews.bg/article-113481

Със „синият език” застрашаваме и други членки на Европейският съюз. Ако не можем да се справим, трябва да потърсим помощ от Европейската комисия. Това каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България. Само захлаждане може да спре епидемията.

45 зам.-министри влизат днес при премиера, за да бъдат назначени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238413

45 са новите зам.-министри, които трябва да влязат в Министерски съвет днес, за да получат назначенията си от служебния премиер проф. Георги Близнашки. 
Повечето членове на правителството обявиха, че ще имат по трима заместници. 
Служебният военен министър Велизар Шаламанов каза, че му трябват двама заместници. За двама в екипа си говори и вътреш 45 са новите зам.-министри, които трябва да влязат в Министерски съвет днес, за да получат назначенията си от служебния премиер проф. Георги Близнашки. Повечето членове на правителството обявиха, че ще имат по трима заместници. Служебният военен министър Велизар Шаламанов каза, че му трябват двама заместници. За двама в екипа си говори и вътреш

Когато критикуваш, критикувай мнението, а не автора му

http://www.cross.bg/avtora-kritikyvash-kritikyvaii-1424920.html

/КРОСС/ Леонардо да Винчи, италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса: Когато критикуваш, критикувай мнението, а не автора му.

Цветан Цветанов: В парламента ще предложим съгласие по 4-5 приоритета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238373

- Г-н Цветанов, между кросовете и джагите, с които се разтоварвате през ваканцията, редактирате ли листи?
- Старая се да бъда максимално отдаден на семейството. Малко е времето, когато човек може да е толкова пълноценно с близките си.
Що се касае до листите, преди две седмици приключиха общинските и областните събрания на партията. - Г-н Цветанов, между кросовете и джагите, с които се разтоварвате през ваканцията, редактирате ли листи? - Старая се да бъда максимално отдаден на семейството. Малко е времето, когато човек може да е толкова пълноценно с близките си. Що се касае до листите, преди две седмици приключиха общинските и областните събрания на партията.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/novinar-dyma-presa-1424919.html

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - Туризмът пада с 12% това лятов. 24 часа - Директно ще летим до Ню Йорк и Чикагов. Стандарт - Баба дари последните си 4 левав. Новинар - 980 пациенти на опашка за бъбрекв. Дума - Красимира Медарова се отказа от министерския поств. Сега - Българите са спестили 1813 лв. средно за втора пенсияв. Земя - 1 500 000 без лекарствав. Всеки ден - Магия уби бебето на Златкав. България днес - Духът на Ванга слезе сред насв. Капитал - Първи летен спад от 4 годинив. Преса - ГЕРБ ще реже броя на общините Водещи заглавия на вътрешните страници Провал на Плевнелиев с министър на изборите в. Труд - стр. 245 зам.-министри влизат днес при премиера, за да бъдат назначени в. Труд - стр. 2ЦИК предвижда повече пари за членовете на РИК и СИК - в. Дума - стр. 2Близнашки заговори за бъдещи мащабни конституционни реформи - в. Дума - стр. 2БСП-София призова за повече лява политика - в. Дума - стр. 37000 души годишно искат статут на бежанец - в. Дума - стр. 4Протестът изгони министър от правителството - в. Репортер - стр. 3126 автобуса с климатик пускат в София - в. Репортер - стр. 3Пет пъти по-скъпи плодове по морето - в. Репортер - стр. 4България има опит в лечението на ебола - в. Репортер - стр. 5Познати имена влизат във втория ешелон на властта - в. Сега - стр. 2Дело за корупция в УНСС приключи безславно - в. Сега - стр. 4Прашасалата сага "Топлофикация" няма да приключи и тази година - в. Сега - стр

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/zala-byrgas-provede-1424918.html

/КРОСС/ СофияЩе се проведе заседание на Правния съвет към Президента на Републиката. СофияОт 11.00 часа пред сградата на БНБ ще се проведе протест с искане за решение на проблема с Корпоративна търговска банка „в сроковете, в които много по-тежки проблеми бяха решени в съседна Гърция, Кипър и Португалия. Протеста се организира от Фейсбук групата „КТБalive". СофияОт 14.00 часа в Министерството на земеделието служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев ще се срещне с браншови организации, с които ще обсъдят проблемите в сектор „Земеделие". БургасВ 17.00 часа от летището в Бургас ще излети Евакуационен полет № 6922 Бургас-Москва за руските туристи в България, клиенти на преустановилата дейността си руска туристическа компания „Лабиринт". БлагоевградОт 11.00 часа пред зала „22 септември" започва благотворителна кампания за пострадалите при водната стихия в Мизия. На място ще бъде поставена кутия за набиране на парични средства. Пред благоевградската зала ще се събират също дрехи и одеяла за бедстващите. Повече информация може да бъде получена на място пред зала „22 септември". ВарнаОт 18.30 часа на ХVIII Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" ще се състои и официалното откриване на сборната изложба на конкурс за млади автори

“Бургас - Александруполис” трупа загуби, петима чиновници са на хранилка по спрения проект

http://pik.bg/“бургас---александруполис”-трупа-загуби-петима-чиновници-са-на-хранилка-по-спрения-проект-news212542.html

“Бургас - Александруполис” трупа загуби, петима чиновници са на хранилка по спрения проект

Три години след спирането на изграждането на нефтопровода “Бургас - Александруполис”, българската компания, отговаряща за проекта, продължава да съществува и да трупа загуби. Това показва отчетът на Проектна компания “Нефтопровод Бургас - Александруполис” за 2013 г. Неин принципал е Министерството на финансите, пише в. "Труд".

За 2013 г. тя има 712 хил. лв. разходи, което е с 3,5% по-малко от 2012 г. Единствените приходи са 23 хил. лв. от банков депозит. Така натрупаната загуба за миналата година от проектната фирма е 632 хил. лева. По-голяма част от разходите са за лихви, а за персонал са отишли 98 хил. лева. В компанията работят петима души - трима мениджъри в съвет на директорите и двама оперативни служители. Средната им месечна заплата е 1633 лв. Мениджърите са Иван Иванов, Анжел Димитров и Александър Гаргов.

Отделно компанията е похарчила 15 хил. лева за канцеларски материали и 25 хил. лв. за външни услуги. Загубата на дружеството, включително от минали години, е 5,7 млн. лв. Изграждането на “Бургас - Александруполис” беше спряно с решение на правителството “Борисов” в края на 2011 г., а в началото на 2013 г. със закон беше денонсирано споразумението за тръбата между България, Русия и Гърция. Според отчета на родната компания тя не дължи нищо към другите акционери, но виси с 8,3 млн. лв. към свързани лица, без да пише кои са те. 

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/bulgariya-horata-ovcharov-1424917.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Пробита ли е системата на тотото? И как хакери опитаха да отмъкнат джакпота от 5 милиона лева?Тема: Първи оттеглен министър от служебния кабинет - кадрува ли някой в правителството?Гост: Евгений Дайнов, преподавател в Нов български университетТема: Разговор с Румен Овчаров за „Лявата България", „Уестингхаус" и Южен поток".Гост: Румен Овчаров, БСПТема: Мисия възможна ли е спасяването на КТБ?Тема: Абсурд - болница, ремонтирана с дарение от чужбина, се разграбва и тъне в разруха.Тема: Фолк певицата Адриана твърди, че е обезобразена от пластичен хирург. bTV, "Тази сутрин" Тема: Започват големите жеги! Каква е опасността от зарази за хората след потопа в Мизия и епидемията от „син език" в ЯмболскоГост: Пламен Моллов, директор на Агенцията по безопасност на храните;Тема: Ще се измъкне ли БСП от блатото и колко още червени глави ще паднат предизборно след скандала с „Уестингхаус"?Тема: На живо от Рупите: 18 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/tzentur-direktor-bivsh-1424916.html

/КРОСС/ Владислав Карамфилов-Влади Въргала, актьор и шоумен, 47 г. Галина Милева-Георгиева, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС. Деян Енев, писател, 54 г. Проф. д-р Дрозда Писева-Стоянова, психиатър, зам. генерален директор на Международния биографичен център - Кеймбридж. Елена Драгостинова, музиковед, директор на Музикален център „Борис Христов". Проф. Ивайло Мирчев, художник, бивш председател на Съюза на българските художници, 60 г. Стефан Цветков-старши, бивш капитан на България по тенис за купа „Дейвис", 73 г. Ценко Минкин, композитор, 55 г.  

11 август в историята

http://www.cross.bg/sveta-voiina-organizatziya-1424915.html

/КРОСС/ 117 г. - Адриан става император на Римската империя.1492 г. - Александър VI е избран за римски папа.1786 г. - Основана е първата британска колония в Малайзия.1791 г. - Адмирал Ушаков побеждава турския флот край нос Калиакра.1804 г. - Императорът на Свещената Римска империя Франц II става първи император на Австрия.1849 г. - Лидерът на унгарските революционери Лайош Кошут бяга от Унгария.1858 г. - За първи път е изкачен връх Айгер в Бернските Алпи от Кристиан Алмер, Петер Борен и Чарлз Барингтон.1863 г. - Камбоджа става протекторат на Франция.1877 г. - Водят се най-ожесточените и решаващи боеве при Шипка в Руско-турската война.1903 г. - При пожар в Парижкото метро умират 84 човека.1906 г. - Във Великобритания Французинът Йожен Лост получава първия в света патент за говорещ филм.1923 г. - Българското правителство отпуска по 30 млн. лв. за подпомагане на бежанците и на инвалидите, сираците и вдовиците от войните.1926 г. - Кодак започва работа по създаването на цветна фото- и кинолента.1941 г. - От СССР в България пристигат нелегално инструктори за партизанското движение и за изграждане на разузнавателна организация, начело с Цвятко Радойнов и Съби Димитров.1944 г. - Втората световна война: Англо-американската съюзна авиация бомбардира с. (сега град) Койнаре.1948 г. - Българският национален комитет се регистрира като антикомунистическа организация и става официален представител на българската политическа емиграция по света.1952 г. - Хюсеин I става крал на Йордания.1959 г

Агитката на Спартак прекъсна на два пъти мача с Добруджа

http://dobrudjatv.net/%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%ba-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%8a/

На два пъти беше прекъсван мачът между Спартак (Варна) – Добруджа, игран снощи на стадион „Спартак“. В основата на това бяха феновете на домакините, които явно искаха да покажат отношението си към случващото се в клуба.

Св. мъченик и архидякон Евпъл

http://www.cross.bg/evpul-sveti-kalvisiyan-1424914.html

/КРОСС/ Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия св. дякон Евпъл. Той без страх служил на Господа Бога. По това време било строго забранено на християните да държат в къщи свещени книги, които езическите власти старателно търсили и ги изгаряли, когато успявали да ги намерят. Християните криели книгите и предпочитали по-скоро да отидат на смърт, отколкото да предадат на езичниците това драгоценно съкровище. Св. дякон Евпъл, ревностно служейки на Господа, се старал чрез молитва и наставление да укрепва вярата и духа на християните. Той събирал около себе си народ, учил го, чел на неграмотните и обяснявал словото Божие. Бил заловен, когато в една бедна колиба чел св. Евангелие. Завели го при съдията с книгата в ръце. - Защо е в ръцете ти тая книга? - попитал го съдията. - Аз си я четях, когато ме заловиха - отговорил дяконът. - Прочети нещо от нея! Евпъл разтворил книгата и прочел: "Блажени са гонените за правда, защото е тяхно Царството небесно". След това на друго място: "Ако някой иска да върви след Мене, нека вземе кръста си и Ме последва". - Какво е това? - попитал съдията. - Това е заповед, дадена нам от Господа - отговорил Евпъл. Съдията се помъчил да го склони да се отрече, но старанията му били напразни. И св. Евпъл бил предаден на жестоки изтезания, а след това - отведен в тъмница. Няколко пъти подновявали разпитванията и изтезанията, като укорявали Евпъл, загдето има свещени книги. - Аз съм християнин - казал св. Евпъл

Висшето образованиe има ясна стратегия

http://www.bnews.bg/article-113225

Работещ план за действие ще има Стратегията за развитие на висшето образованиe, която ще получи в наследство за обсъждане и приемане новият парламент

Интелектуалци призоваха за промяна и обединение на обществото

http://www.bnews.bg/article-113323

За спиране на 25-годишния геноцид срещу българския народ настояват интелектуалци, които излязоха с „Призив за възраждане на България".

Зукърбърг призна, че е наполовина българин

http://sciencelogy.actualno.com/Zukyrbyrg-prizna-che-e-napolovina-bylgarin-news_44326.html

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг призна в интервю за АП, че е наполовина българин, съобщава македонското електронно издание Република като се позовава на американски медии. Зукърбър е признал, ...

Играй и спечели с Actualno.com и „Костенурките нинджа”

http://cinema.actualno.com/Igraj-i-specheli-s-Actualnocom-i-Kostenurkite-nindja-news_44324.html

Филмът "Костенурките нинджа" е най-новата екранизация на комикса за легендарните градски нинджи, превърнали се в любимци на няколко поколения. Ню Йорк има нужда от герои. Градът тъне в мра...

11 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=260756

117 г. — Адриан става император на Римската империя. 1492 г. — Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. — Основана е първата британска колония в Малайзия. 1791 г. — Адмирал Ушаков побеждава турския флот край нос Калиакра. 1804 г.

Убийство на цветнокож младеж разбуни протести в САЩ

http://www.bnews.bg/article-113480

Убийството на 18-годишният Майкъл Браун от полицай предизвика протести в събота и неделя във Фъргюсън – работническо предградие с население от около 20 хил. жители.

За да работите по-добре, работете по-малко

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d60aeb4/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C3460Ca0Cza0Eda0Erabotite0Epo0Edobre0Erabotete0Epo0Emalko0H1778440C/story01.htm

Полагането на труд в продължение на дълги часове често води до разсеяност, която убива производителността


Саймън пита

http://noresharski.com/sajmn-pita/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sajmn-pita

Автор: Александър Кръстев

Преди почти 20 години на Брус Уилис му се наложи да умира трудно за трети път. Тогава с големия Джеръми Айрънс трябваше да поиграят на класическата американска игра „Саймън каза“, за да проверят наистина ли доброто винаги побеждава.

Сега, почти 20 дни след оставката на кабинета „Орешарски“, протестиращите са принудени отново да доказват, че доброто винаги побеждава, но този път играта е „Саймън пита“, а въпросите задават не точно тези, които би се очаквало да го правят.

„Кои сте Вие?“

„Кого представлявате?“

„Къде бяхте, когато аз бях на площада?“ (сякаш на ръба на опорната точка, че да си „на площада“ е като да си на надница)

„Не се ли напротестирахте?“

„Какво пък искате сега?“

И накрая, с ясно оцветен плам в очите, „Сега с ТЯХ ли сте?“

Саймън още дълго ще задава тези въпроси. Ще ги примесва ту с опорните точки на едните, ту с гнева на другите, докато благоговее пред лика на любимия лидер. А отговорите ще останат съвсем същите, каквито бяха и на 14 юни 2013 г.:

„Аз съм и представлявам себе си. Тук съм и ще продължа да съм тук. Искам нормален живот и ще се боря за него. Защото светът не е черно-бял. Не е и червено-син.“

The post Саймън пита appeared first on Noresharski.com.

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238217

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Прогноза за времето - 11 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=260755

Днес ще е слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месец август.

Експерти: Бездействието за КТБ ще умори банката, БНБ не иска да поеме отговорност

http://business.actualno.com/Eksperti-Bezdejstvieto-za-KTB-shte-umori-bankata-BNB-ne-iska-da-poeme-otgovornost-news_44320.html

Експертният консултативен съвет за КТБ е просто обществен орган, който трябва да е гласът на обществения разум – очевидно се налага. Това каза един от членовете му – бившият шеф на...

1813 лв. средно за втора пенсия са спестили българите

http://business.actualno.com/1813-lv-sredno-za-vtora-pensija-sa-spestili-bylgarite-news_44322.html

1813,61 лв. средно има в партидите за втора пенсия на българите. За шест месеца спестяванията за старини на хората, родени след 1959 г., са се увеличили с близо 172 лв. Това показват най-новите дан...

Сам Хезълдейн: Когато сте добър преговарящ, можете да създадете собствена икономика

http://interview.actualno.com/Sam-Hezyldejn-Kogato-ste-dobyr-pregovarjasht-mojete-da-syzdadete-sobstvena-ikonomika-news_42672.html

Mеждународният лектор и автор на бестселъри в областта на преговорите - Саймън Хезълдейн, ще бъде лектор на второто издание на семинар "Mr. Negotiator" (http://mr-negotiator.com/). Събитието...

Директни полети от София до Чикаго и Ню Йорк

http://business.actualno.com/Direktni-poleti-ot-Sofija-do-Chikago-i-Nu-Jork-news_44323.html

Резервациите започват още в началото на есента. Българска авиокомпания получи лиценз в САЩ, но ще чака от нашите власти разрешение за Китай и Индия. Още от пролетта може да започнат директни полети...

Регионалното министерство ще разговаря с квесторите в КТБ заради санирането

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d60f0ba/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Cregionalnoto0Eministerstvo0Eshte0Erazgovaria0Es0Ekvestorite0Ev0Ektb0Ezaradi0Esaniraneto0H1778410C/story01.htm

В банката са блокирани 425 хил. лв. на собственици на жилища в сгради, одобрени за саниране с европейски пари, както и фондът за нисколихвените кредити


Преглед на печата от 11 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/11/2359463_pregled_na_pechata_ot_11_avgust/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Четири жалби срещу старта на строежа на "Южен поток"
Драгомир Стойнев извадил български фирми от консорциума заради съмнения за връзки с Пеевски

България може да загуби 62 млн. лв. за саниране
Евросредствата могат да не бъдат усвоени заради забавените процедури за проекти и строители

Българите са спестили 1813 лв. средно за втора пенсия
Фондовете продължават да печелят повече от такси, отколкото от...

Осем квартала на Сливен са без вода

http://sliven.actualno.com/Osem-kvartala-na-Sliven-sa-bez-voda-news_44319.html

Осем квартала на Сливен и една от вилните зони на града ще са без вода, съобщи дежурният диспечер във водоснабдителното дружество. Причината за спирането на водата е реконструкция на главен водопрово...

Румънецът със симптоми на Ебола не е заразен с вируса

http://europe.actualno.com/Rumynecyt-sys-simptomi-na-Ebola-ne-e-zarazen-s-virusa-news_44321.html

Румънецът, който вчера беше приет в болница със симптоми на Ебола, не е заразен с вируса, съобщиха румънските здравни власти. Мъжът работил в Нигерия, но се прибрал в Румъния на 25 юли в добро здрав...

Нападнат затвор в Хаити

http://www.vesti.bg/novini/napadnat-zatvor-v-haiti-6019547

Няколко затворници избягаха след въоръжено нападение срещу затвора в хаитянската столица Порт-о-Пренс.

Без вода в част от Красна поляна

http://society.actualno.com/Bez-voda-v-chast-ot-Krasna-poljana-news_44316.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на...

Две деца бяха ранени при стрелба в САЩ

http://america.actualno.com/Dve-deca-bjaha-raneni-pri-strelba-v-SASht-news_44317.html

Двама души загинаха при стрелба в американския трад Ню Орлиънс, щат Луизиана, съобщи местната телевизия WAFB. Други петима са сериозно ранени, сред тях са и две деца на възраст 2 и 4 годинки. Ранени...

Овчаров: Борисов вкара Пеевски и Василев в "Южен поток", от "Позитано" пуснаха Westinghouse

http://business.actualno.com/Ovcharov-Borisov-vkara-Peevski-i-Vasilev-v-Ujen-potok-ot-Pozitano-pusnaha-Westinghouse-news_44318.html

Когато се намесват определени външни фактори, правилата и законите в България не действат. Не обвинявам Драгомир Стойчев заради договора за седми блок с Westinghouse или заради „Южен поток&a...

16-годишна стана Мис Дупница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238599

Светски живот кипи в Дупница. В четвъртък вечерта жителите на града разведриха души и оплакнаха очи с най-големите дупнишки красавици. Конкурсът “Мис Дупница - Лято 2014” се проведе на градския плаж. В шоуто, водено от Део и огласяно от Ангел и Мойсей, победи 16-годишната Цветелина Накова.
На кастинг по бански и в официални тоалети на токчета се п Светски живот кипи в Дупница. В четвъртък вечерта жителите на града разведриха души и оплакнаха очи с най-големите дупнишки красавици. Конкурсът “Мис Дупница - Лято 2014” се проведе на градския плаж. В шоуто, водено от Део и огласяно от Ангел и Мойсей, победи 16-годишната Цветелина Накова. На кастинг по бански и в официални тоалети на токчета се п

Любим виц на проф. Божидар Димитров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238383

Любим виц на
проф. Божидар Димитров

Пътува самолет. В него са Барак Обама, Владимир Путин и македонският президент Георге Иванов. Самолетът започва да пада, а в него - само един парашут.
- Аз трябва да скоча с него, командвам най-голямата държава с 15 000 атомни ракети, кой знае какво ще стане с тях, ако мен ме няма - казва Обама.
- Аз ще го Любим виц на проф. Божидар Димитров Пътува самолет. В него са Барак Обама, Владимир Путин и македонският президент Георге Иванов. Самолетът започва да пада, а в него - само един парашут. - Аз трябва да скоча с него, командвам най-голямата държава с 15 000 атомни ракети, кой знае какво ще стане с тях, ако мен ме няма - казва Обама. - Аз ще го

Главната инспекция по труда започва проверки в строителния бранш

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UFvQXpxcXdY/

Заради зачестилите случаи на тежки инциденти в сектор „Строителство” Главна инспекция по труда стартира от 11 август извънредна информационна и инспекционна кампания с основна цел превенция на злополуките в него, водещи най-често до смърт и инвалидност. Ще бъдат проверени над 400 предприятия, извършващи строителни дейности в цялата страна. По време на кампанията сериозно внимание ще бъде отделено на информираността на работодателите и длъжностните лица как да осигурят по-безопасни и здравословни условия на труд на работниците и служителите си.

Предпоставки за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки, изкопи и електрически инсталации; неправилно боравене с машини, инструменти, електрически уреди; неправилно изградени и нестабилно фиксирани скелета и др. Те могат да доведат до падания от височина, до инциденти, предизвикани от свличане на земни маси, до удари от падащи предмети, до поражения от електрически ток. Почти винаги подобни злополуки водят до тежки увреждания и дори смърт.

Проверките в рамките на кампанията ще се извършват от специално подготвени инспектори до 30 септември. На извънреден контрол ще подлежат задължително и обекти, на територията на които са станали трудови злополуки, довели до инвалидност или смърт, въпреки че те със сигурност са проверявани във връзка с инцидентите. Всички проверени обекти ще подлежат и на последващ контрол, за да се установи дали са изпълнени предписанията на инспекторите по труда за отстраняване на нередностите./КРОСС/

 

 

Бананите и бадемите зареждат женското либидо

http://health.actualno.com/Bananite-i-bademite-zarejdat-jenskoto-libido-news_44313.html

Индийският сексолог Адил Долани съветва дамите да хапнат малко, ако решат да повторят сексуалния акт с партньора си. Според него най-положително въздействие на женското либидо между първия и втория ...

Как двама младежи хакнаха системата на тотализатора, пита Иво Мирчев

http://crime.actualno.com/Kak-dvama-mladeji-haknaha-sistemata-na-totalizatora-pita-Ivo-Mirchev-news_44314.html

Преди близо месец, след голямото наводнение в „Аспарухово”, беше съобщено, че фиш от Варненско на Спорт Тото е печеливш и взима 5 млн. лева. Месец по-късно се оказа, че фишът изоб...

Операцията в източна Украйна може да доведе до еко катастрофа

http://europe.actualno.com/Operacijata-v-iztochna-Ukrajna-moje-da-dovede-do-eko-katastrofa-news_44315.html

Артилерийските удари на украинската армия срещу химическия концерн "Стирол" в град Горловка могат да предизвикат катастрофално изтичане на отровни вещества, което би довело до гибел на хо...

Жельо Бойчев: В БСП интрига няма

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Wto0f2mpsH8/

“БСП е единствената партия, която има определена традиция. В БСП интрига няма”, заяви в сутрешния блок на бТВ народният представител от Коалиция за България Жельо Бойчев.

Той обясни, че в София всяка една от районните организации е имала възможност да извърши до 3 кандидатури, които били предмет на конференцията в събота.

„В 23-ти район подреждането ме поставя на първо място, но водачите на листата се определят от Националния съвет на партията”, отбеляза Бойчев. Той добави още, че в 25-ти район с най-много номинации за водач на листите е председателят на партията Михаил Миков.

„Съставът на Националния съвет не е никак малък и обикновено се минава през сериозна и тежка дискусия. БСП непрекъснато е била коментирана в медиите, но последното, което може да се твърди е, че един или няколко човека могат да решават това”, коментира Жельо Бойчев. Той сподели, че е доволен от направената първа крачка към промяна в партията чрез смяната на лидера.

Относно оставката на цялото ръководство Бойчев посочи, че да бъдеш в изборна кампания и да правиш кадрови размествания във вътрешен план не е най-умното нещо, което може да се направи. Според него разговорът за това по какъв начин организационно и политически ще бъде извършена промяната в БСП ще остане за периода след 5-ти октомври.

 

„За мен най-важното от тук нататък е да бъдат направени необходимите избори за да не се повтарят грешките”, заяви Бойчев и отбеляза, че за него управлението на кабинета Орешарски беше необходимо и полезно.

 

 

 

Седем ранени при стрелба на вечеринка в Калифорния

http://www.vesti.bg/novini/sedem-raneni-pri-strelba-na-vecherinka-v-kaliforniia-6019546

Седем души бяха ранени при стрелба на вечеринка в американския ат Калифорния, съобщи местната телевизия КАВС-TV.

Редица важни макроданни приковават вниманието през седмицата

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d60761c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Credica0Evajni0Emakrodanni0Eprikovavat0Evnimanieto0Eprez0Esedmicata0H1777870C/story01.htm

Ще бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт, чуждите инвестиции и инфлацията, а БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 5-годишни ДЦК


Дайнов за снимката на Борисов: Ако голата сила управлява, тя мачка всичко

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BVxaotEkSgQ/

„Това е недемократично. Голотата до кръста и двата шарана внушават сила и това е грешно, тъй като при демокрация управляват слабите, а не силните. Грешно е да показваш, че управляваш, защото си силен. Не бива да се избират хората, защото са силни. Ако голата сила управлява, тя мачка всичко. Това е цивилизацията. Това е цивилизацията преди да има демокрация, когато е управлявала голата сила и мускулите”, заяви политологът Евгений Дайнов в сутрешния блок на Нова телевизия на въпрос за снимката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, която той публикува във Фейсбук.

 

 

Камиони със зърно блокираха бургаското пристанище

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fCMt4kiBRIA/

Заради започналия износ на пшеница, стотици камиони със зърно блокираха входа на Пристанище Бургас. Шофьорите чакат ред повече от денонощие. Колоната от камиони е дълга километри. Шофьорите не са спали, за да не губят ред, съобщава bTV. Георги е пристигнал от Елхово. В занаята е от 35 години.

„Вътре има 100 камиона, отвън – 150 и нищо не върви, как ще я караме така, какви заплати ще взимаме, един курс 50 лева излиза, аз три дена като го правя смятайте за какво става въпрос… Няма храна, няма условия елементарни, даже вода няма от къде да си налее човек.”, оплака се той.

„Къде да спреш, а кажете ми къде да спрем?!Тук на паркинга вземат пари, там пишат актове, на другия му пречиш”, възмути се негов колега. Община Бургас са поставили знаци и са направили безплатен паркинг, но шофьорите се страхуват да не загубят реда си за влизане в пристанището. Органите на реда се намесват само когато напрежението ескалира.Според водачите, вътре в пристанището има достатъчно място, но организацията е лоша.

„Превозвачите на зърно трябва да си предупредят хората да не идват тук да стоят, а да си изчакват там на място. (…) Там от където вземат и товарят продукцията си. Товарят в Стара Загора, Свиленград , Ямбол. Разбирам ви, просто кажете къде да ги сложим, кажете къде?”, заяви организаторът охрана на БМФ Порт Бургас Георги Чалъков.

Изпълнителният директор на частния пристанищен оператор каза, че хаосът извън територията на пристанището трябва да се регулира от спедиторите и доставчиците на продукция. Жалби са подадени и до омбудсмана на Бургас.

 

ГЕРБ ще намалява броя на общините, за да пести

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vmr861Fn1jY/

В работните групи на ГЕРБ, които готвят управленската й програма, се обсъжда намаляване на броя на общините с цел пестене на финансов и административен ресурс. Освен това по-лесно могат да се усвояват европари. Първоначално към по-големи съседни общини ще се влеят най-малките и неефективните, с по няколко села, с раздута администрация и без никакви приходи, обясниха от партията. Това са част от мерките за стабилизиране на държавата, които във формацията на Борисов обмислят да приложат, ако спечелят изборите. Идеята е поне с една трета да се намали броят на общините, пише в. “Преса”.

В момента те са 264, което означава да станат 176. Има и по-драстични идеи – областите от 28 да станат шест, а броят на общините да падне до 150. Сега една община може да съществува, ако има над 6000 население с околни села, които са на разстояние до 40 км.

През 2010 г. идеята за окрупняване на общини бе широко дискутирана. Тогава Томислав Дончев, под чието ръководство сега се пише управленската програма, предлагаше да се дадат финансови стимули за тези, които ще се присъединят към съседните по-големи общини.

Промяната на границите на общините може да стане само с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Заради огромната финансова дупка в хазната се налага оптимизиране на всички разходи, смятат от ГЕРБ. „Тази идея е още много сурова”, уточняват от ръководството. Тя ще бъде обсъждана след изборите и ще се случи след промяна в закона за местното самоуправление.

 

Там, където е погребан Орфей

http://literature.actualno.com/Tam-kydeto-e-pogreban-Orfej-news_44312.html

РОДАТА Широко разклонена е нашата рода – из цялата страна, далече извън границите на страната. „Имаме само роднини“, казва майка ми, докато разбърква гювеча, „...

Лятното турне на Богдан Томов започна от Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/R6NsRiVxGKg/

За 15-та поредна година лятното турне на Богдан Томов започна от Поморие на 10.08.2014г.

На лятната сцената на читалище „Светлина -1939”, пред многобройна публика певецът се изяви като водещ, шоумен и изпълни любими песни, с които спечели сърцата на поморийската публика и на гостите на града.

 

Днес ще е слънчево, даже горещо

http://society.actualno.com/Dnes-shte-e-slynchevo-daje-goreshto-news_44311.html

Днес ще е слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София 31°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, пред...

Житие на св. мъченик и архидякон Евпъл

http://celebrate.actualno.com/Jitie-na-sv-mychenik-i-arhidjakon-Evpyl-news_44310.html

Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия св. дякон Евпъл. Той без страх служил на Господа Бога. По това време било строго забранено на християните да държат в къщи свещени книги...

Ислямистите заравяли живи жени и деца в Ирак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238446

Джихадистите от “Ислямска държава” са заплашили да изколят 300 семейства от общността язиди от три села в Северен Ирак, ако те не приемат исляма. “Ако това не стане, ще умрете”, поставили им ултиматум ислямистите.
Иракските власти са открили масови гробове с над 500 тела на язиди, много от които са на жени и деца, като има доказателства, Джихадистите от “Ислямска държава” са заплашили да изколят 300 семейства от общността язиди от три села в Северен Ирак, ако те не приемат исляма. “Ако това не стане, ще умрете”, поставили им ултиматум ислямистите. Иракските власти са открили масови гробове с над 500 тела на язиди, много от които са на жени и деца, като има доказателства,

Открит е варненският делфинариум

http://chronicles.actualno.com/Otkrit-e-varnenskijat-delfinarium-news_44038.html

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна. Открит е на 11 август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 ме...

300 000 искат билет на мач за "Байерн"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238234

300 000 заявки за билети е получил "Байерн" за домакинския мач срещу "Борусия" (Дортмунд) през есента. Никога преди местата на баварците не са се котирали толкова много. Най-слабо желаният мач на "Алианц Арена" е срещу "Падерборн" - 120 хил. А за гостуването на новака в "Байерн" са постъпили 42 000 заявки, като капацитетът на стадиона е 15 000. Зар 300 000 заявки за билети е получил "Байерн" за домакинския мач срещу "Борусия" (Дортмунд) през есента. Никога преди местата на баварците не са се котирали толкова много. Най-слабо желаният мач на "Алианц Арена" е срещу "Падерборн" - 120 хил. А за гостуването на новака в "Байерн" са постъпили 42 000 заявки, като капацитетът на стадиона е 15 000. Зар

Ирански самолет рухва при излитане, 39 гинат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238453

39 души загинаха и 9 бяха ранени, след като малък ирански самолет се разби след излитане от столицата Техеран, предадоха световните агенции.
Първоначално бе съобщено, че всичките 48 души на борда са загинали. Сред пътниците е имало пет деца под 12-годишна възраст.
Самолет “Иран-140” на авиокомпания “Сепахан еър” се разби до летище “Мехрабад” и 39 души загинаха и 9 бяха ранени, след като малък ирански самолет се разби след излитане от столицата Техеран, предадоха световните агенции. Първоначално бе съобщено, че всичките 48 души на борда са загинали. Сред пътниците е имало пет деца под 12-годишна възраст. Самолет “Иран-140” на авиокомпания “Сепахан еър” се разби до летище “Мехрабад” и

Франция е заплаха за възстановяването на еврозоната

http://www.vesti.bg/novini/franciia-e-zaplaha-za-vyzstanoviavaneto-na-evrozonata-6019545

Бавният ход на реформите във Франция може да тласне еврозоната на ръба на нова криза, предупреди водещ мозъчен ръст, на когото се позовава британският в. "Телеграф"

Рая София Думан: Арабите в Израел са единствените в арабския свят, чиито права са защитени

http://e-vestnik.bg/21108/raya-sofiya-duman/

Палестина няма легално право над територията на Израел, разказва българка, живееща в Тел Авив

Рая София Думан. Снимка: лична страница

Рая София Думан е българка, която живее в Израел със семейството си. По време на неотдавнашните военни действия в ивицата Газа много активно разкриваше във Фейсбук същността на конфликта и съобщаваше новини, които световните медии пропускат.

- Има ли разлика между живот в “мирна обстановка” в Израел и в условията на война?

- Аз живея в Тел Авив. До съвсем скоро (2012) Хамас нямаха ракети, чийто обсег достига до централен Израел. Сега имат такива, но са ограничен брой. Те достигат до нас между веднъж и два пъти на ден. Повечето ракети, които се изстрелвани в наша посока са с по-малък обсег и попадат в Южен Израел, в градовете в близост до Газа. Там хората нямат нито миг покой. Честотата, с която ракетите падат в тези градове, варира от 2-3 до 15-20 минути. На хората се налага да стоят в бомбоубежища по цял ден и животът в градовете напълно се парализира. Това, което става скрито за света, е фактът, че в тази част на държавата, ракетите на Хамас продължават да валят непрестанно. Този факт не се отразява от световните медии, защото не е новина, а е ежедневие. Светът го отчита като „проблемът на Израел със сигурността”, заедно с постоянната заплаха от терористични актове, с които държавата ни се справя сама.

Следи от зенитните ракети, изстреляни да прихванат ракетите на Хамаз в небето над Тел Авив. Любителска снимка от Фейсбук

Целта на Хамас (при това тя е официална), е унищожението на държавата Израел и прогонването или избиването на всеки един неин жител от еврейски произход. Нещо, което те наричат „борба с ционизма”. Следователно Хамас трупат оръжия и копаят тунели с цел постигането на крайната си цел - нашето унищожение.

- Какъв беше поводът за последната ескалация на напрежението, която прерасна във военна операция?

- Отвличането и бруталното убийство на три израелски момчета, ученици. Това хвърли цялата държава в смут и скръб. Отначало армията ни започна претърсване на домовете на заподозрени в отвличане, при което обаче се откриха доста на брой тунели и оръжия. Това доведе до осъзнаване, че броят на тунелите и оръжията от палестинска страна е огромен и представлява истинска заплаха за сигурността на държавата ни, предвид целите на Хамас. Говорим за няколко хиляди тунела и няколко десетки хиляди ракети, както и стабилна и работеща инфраструктура за внасяне на далекобойни оръжия в Газа.
Както вече казах, медиите не отразяват стотиците ракети, които падат в Израел, нито опитите за терористични атаки, а често и самите терористични атаки. Това води до абсурдната ситуация, че когато Израел все пак отвърне на тази постоянна агресия, по какъвто и да било начин, това веднага получава международен отзвук и излиза едва ли не, че ние започваме конфликта ей така, без причина, с една “мирна страна”.

- Предупреждават ли ви преди бомбардировка? Колко време имате да реагирате?

- Израел има много добра противоракетна защита, нарича се Железен Купол. Тя се смята за най-добрата противоракетна защита в света в момента. Благодарение на нея и взетите мерки за сигурност от наша страна, се наблюдава такава огромна разлика в броя на загиналите от двете страни на конфликта. Ударените от Израелската Армия цели в Газа не надвишават с много броя на ракетите изстреляни от Газа към територията на Израел и въпреки това разликата в броя на жертвите е шокираща. По тази причина Айрън Дом (Железен купол) е истинска звезда в израелската поп култура тия дни. И няма ...

"Ботев" ще връща Гулдан в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238251

"Ботев" е в напреднали преговори да върне словашкия защитник Любомир Гулдан в България. 30-годишният футболист напусна като свободен агент миналото лято "Лудогорец" и отиде в "Заглебме" (Полша). Интерес към него имаше от ЦСКА и "Левски", но те не удовлетвориха условията му.
Преговорите с Гулдан се водят лично от треньора на "Ботев" Велислав Вуцов. "Ботев" е в напреднали преговори да върне словашкия защитник Любомир Гулдан в България. 30-годишният футболист напусна като свободен агент миналото лято "Лудогорец" и отиде в "Заглебме" (Полша). Интерес към него имаше от ЦСКА и "Левски", но те не удовлетвориха условията му. Преговорите с Гулдан се водят лично от треньора на "Ботев" Велислав Вуцов.

Тайфун прогони 1,6 млн. в Япония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238456

Един човек загина, а други 30 са ранени при нахлуването на тайфуна Халонг завчера вечерта в Япония, предаде Би Би Си.
Повече от 1,6 милиона души бяха евакуирани заради бурята, която удари югозападната част на страната. Най-сериозна е обстановката в префектурата Мие, където паднаха безпрецедентни поройни дъждове. Един човек загина, а други 30 са ранени при нахлуването на тайфуна Халонг завчера вечерта в Япония, предаде Би Би Си. Повече от 1,6 милиона души бяха евакуирани заради бурята, която удари югозападната част на страната. Най-сериозна е обстановката в префектурата Мие, където паднаха безпрецедентни поройни дъждове.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване