Два района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260767

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии днес без вода ще са следните райони: - около старият хлебозавод - от 9.30 часа до 14 часа; - района между ул."Отец Паисий", ул."Струга", бул.

Нови улични лампи в София

http://pik.bg/нови-улични-лампи-в-софия-news212597.html

Нови улични лампи в София

Започна монтажът на 8799 нови лампи в София. Първите осветителни тела са сложени на бул. "Цариградско шосе", а подмяната ще завърши лятото на 2015 година.

Тя ще обхване разширен център, жк "Дружба" 1 и 2 и Банкя - център.Финансирането е безвъзмездно от фонд "Козлодуй" на стойност 3.3 милиона евро. Подмяната е с цел да се подобри качеството на градското осветление, както и да се намалят разходите за електроенергия. С новите лампи се очаква икономията на пари за ток да бъде около 500 хил. лв. годишно. Районите са избрани след извършен енергиен одит и тези са местата, които имат най-лоша видимост през нощта. /

Служебният вицепремиер поиска криминализиране на укриването на осигурителни вноски в големи размери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239053

Служебният вицепремиер и социален министър  Йордан Христосков поиска криминализиране на укриването на осигурителни вноски в големи размери.
Служебният вицепремиер и социален министър  Йордан Христосков поиска криминализиране на укриването на осигурителни вноски в големи размери. "Това ще е едно от предложенията ни. Ще препотвърдим това предложение, което от 2000 г. насам непрекъснато се предлага. Тогава Конституционният съд отмени едно решение за неплащане на вноски,

Служебният вицепремиер поиска криминализиране на укриването на осигурителни вноски в големи размери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239071

Служебният вицепремиер и социален министър  Йордан Христосков поиска криминализиране на укриването на осигурителни вноски в големи размери.
"Това ще е едно от предложенията ни. Ще препотвърдим това предложение, което от 2000 г. насам непрекъснато се предлага. Тогава Конституционният съд отмени едно решение за неплащане на вноски, Служебният вицепремиер и социален министър  Йордан Христосков поиска криминализиране на укриването на осигурителни вноски в големи размери. "Това ще е едно от предложенията ни. Ще препотвърдим това предложение, което от 2000 г. насам непрекъснато се предлага. Тогава Конституционният съд отмени едно решение за неплащане на вноски,

Областен финал-купа България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/htAT9NUEEh8/

На 13.08. сряда от 18:00 часа на Стадион Поморие ще се състои футболна среща между отборите на ОФК “Поморие” и ОФК “Несебър”, която ще излъчи представителя на Областния съвет на БФС гр. Бургас за Купата на България. Срещата е своеобразен Областен финал и ако завърши наравно в редовното време ще се изпълнят наказателни удари (дузпи) за определяне на победителя.

След добрия старт на първенството на ЮИ “В” група отбора на ОФК “Поморие” Мъже ще бъде домакин във II-ят кръг на ФК “Розова долина” гр. Казанлък. Срещата ще се проведе на 16.08. събота от 18:00 часа на градския стадион в гр. Поморие. Домакините ще излязат за първото си домакинство без титулярния вратар Свилен Нотев,който получи червен картон при гостуването на Раднево.

 

 

 

Безплатни тестове за ХИВ в столични молове

http://pik.bg/безплатни-тестове-за-хив-в-столични-молове-news212593.html

Безплатни тестове за ХИВ в столични молове

Лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН стартира в неделя. Тя ще продължи до 20 септември и ще се провежда във всички 28 области на страната. През това лято два столични мола подават партньорска ръка на столичната здравно-информационна кампания чрез предоставяне на свое пространство за безплатни тестове и консултации, съобщава News7.Къде и кога можем да се изследваме безплатно

Мобилният екип пред централния вход на търговския център на бул. "Александър Стамболийски" 101А ще бъде на разположение между 18 и 21 ч. на 19 и 26 август, както и на 2, 9 и 18 септември. Мобилният екип на първия етаж на търговския център на бул. "Цариградско шосе" 115 ще бъде на разположение между 18 и 21 ч. на 21 и 28 август, както и на 4 и 16 септември. Медицинският екип, който ще консултира и тества за ХИВ/СПИН в столичните молове, е на сдружение "Здраве без граници”, работещо по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

За 11-а поредна година Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването организира национална лятна кампания главно с мобилни медицински кабинети. Над 30 хил. души са се изследвали досега в подобни летни компании, сочат данни на програмата. Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Как се предава вирусът и как да се предпазим

Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който може да се пренася чрез кръвта, семенната течност, влагалищния секрет и майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИВ: полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив); кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица) и от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

Здравното министерство припомня и начините, по които можем да се предпазим от ХИВ инфекция: постоянни и верни сексуални партньори с проверен ХИВ статус, избягване на случайни сексуални контакти, използване на презерватив при всеки сексуален контакт, въздържание, избягване на употребата на общи игли и спринцовки и профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото. Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ, съветват специалистите. В цялата страна работят и 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), информация за които може да бъде получена на телефон 0700 130 40.

Шокирани граждани: Полето е осеяно с трупове на щъркели, гледката е покъртителна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239048

Щъркели масово измират след удряне от ток край Добрич и Варна. Птиците кацат по далекопроводите и впоследствие падат по колите, преминаващи край полето.
„29 трупа на щъркели видяхме на мястото, след като получихме сигнал. Птиците са падали по колите на хората. Животните са се пържели, след като са кацали на жиците. Щъркели масово измират след удряне от ток край Добрич и Варна. Птиците кацат по далекопроводите и впоследствие падат по колите, преминаващи край полето. „29 трупа на щъркели видяхме на мястото, след като получихме сигнал. Птиците са падали по колите на хората. Животните са се пържели, след като са кацали на жиците.

Плановете за наемане на Острова са на 16-годишен връх

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d61e734/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cplanovete0Eza0Enaemane0Ena0Eostrova0Esa0Ena0E160Egodishen0Evryh0H1778620C/story01.htm

Някои фирми за услуги обаче изпитват недостиг на квалифицирани работници, който може да бъде преодолян чрез работна ръка от Европа, посочват от BDO


Ердоган спечели президентските избори в Турция

http://econ.bg/Новини/Ердоган-спечели-президентските-избори-в-Турция_l.a_i.561162_at.1.html

Настоящият премиер на Турция Реджеп Ердоган спечели президентски избори в страната, които се проведоха вчера (10 август). На вота той получи 51,8% от...

Проф. Иванов: ДПС в момента са настръхнали като таралеж

http://www.cross.bg/ivanov-prezidenta-ovcharov-1424943.html

/КРОСС/ Председателят на Института по теория и практика на лидерството проф. Димитър Иванов в ефира на бТВ заяви, че България има нужда от социална политика, справедлива и разсъдливост. „Струва ми се, че Близнашки е човек, който безспорно произлиза от лявото политическо семейство, а е получил доверието на десни политици и конкретно на президента Плевнелиев, който не крие своята дясна нагласа", отбеляза той. Професорът сподели, че не вижда пръст в посочването на имена за служебното правителство. „Виждам представата на президента за политически модел на обществото. Не зная дали сам е редил имената, но какво значение има? Може леля му да се е обадила от Гоце Делчев, нямам представа", коментира той. Според проф. Иванов обвиненията за влияние на ГЕРБ върху президента не са полезни, а контрапродуктивни. „Всички управляващи трябва първо да осъзнаят своята отговорност към хората. Политическият живот е силно мобилен в България - днес си човек на този, утре на друг", каза той. По думите на проф. Иванов ДПС в момента са настръхнали като таралеж. "Наострили са си бодлите, за да се пазят от външни атаки, но това им пречи да водят нормален политически живот. Има изолираност на ДПС", категоричен бе той. По думите на професора новият председател на партията Михаил Миков прави плахи опити да дистанцира от стила „Станишев", но до сега го показва много слабо

Шефът на БАБХ: Болестта "син език" не може да бъде овладяна, а само ограничена

http://pik.bg/шефът-на-бабх-болестта-син-език-не-може-да-бъде-овладяна-а-само-ограничена-news212592.html

Шефът на БАБХ: Болестта "син език" не може да бъде овладяна, а само ограничена

Всички професионални действия за ограничаване на последствията от кризата в Мизия се извършват от Агенцията за безопасност на храните. В най-кризисния етап сме изпратили три допълнителни екипа. Екарисажите в страната са два. Мизия е разпределена към Шуменския и труповете на животните се извозват всеки ден. Това каза проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните пред БТВ.

Всички нужни професионални действия се предприемат от колегите ми. Дезинфекция също се прави. Екипите ни работят всеки ден, а седем души дезинфекцират постоянно, увери Моллов. В репортаж беше показано, че ситуацията в Мизия остава сложна. Хората се оплакват, че никой не извозва мъртвите животни и ще плъзне епидемия. Жегите също създават опасност от епидемия. Има 16 области в страната, които са сполетени от болестта "син език".

Тя не може да бъде овладяна, а само ограничена. Имаме по един лекар във всяка община, имаме и допълнителни екипи, но те няма как да се справят сами с всички починали животни. По закон няма нарушение, той ни дава възможност частни ветеринари да помогнат при такава ситуация. Но те спекулират със ситуацията като искат повече пари, смята Моллов.

Гонзо: "Левски" отпадна физически, само ритахме топката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239077

"Не съм доволен, допуснахме два леки гола през първото полувреме и стана много трудно - коментира загубата на "Левски" от "Берое" с 1:2 треньорът и спортен директор на "сините" Георги Иванов. - През второто полувреме отпаднахме физически и почнахме само да ритаме топката напред, а аз казах на играчите обратното - да я свалят на земята."

Гонзо не "Не съм доволен, допуснахме два леки гола през първото полувреме и стана много трудно - коментира загубата на "Левски" от "Берое" с 1:2 треньорът и спортен директор на "сините" Георги Иванов. - През второто полувреме отпаднахме физически и почнахме само да ритаме топката напред, а аз казах на играчите обратното - да я свалят на земята." Гонзо не

Христо Иванов максимално ще тушира употребата на "министър на протеста"

http://www.cross.bg/ministur-hristo-ivanov-1424942.html

/КРОСС/ След като беше назначен за служебен министър на правосъдието и вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и отбрана Христо Иванов е обект на разнопосочни критики. В предаването "Преди всички" по БНР той коментира персоналните атаки срещу него, избора на председател на ВКС, назначенията в съдебната власт. "До известна степен е нормално. Аз мисля, че е функция на медиите в демократичните общества да задават тези въпроси. Желанието ми е колкото може повече да отговоря на фактологичната част от това, което излезе. Аз съм един обикновен гражданин, който рязко прави прехода към публичната сфера. На тази граница е възможно да възникнат въпроси, да се окаже, че има неща, които от моя страна са недоглеждани. Някакси не съм се готвил за министър. Разбира се, има и елемент, който следва от факта, че през последните години в българското общество се натрупа огромен антагонизъм и напрежение. Доста се разкаля публичния терен. Голяма част от нещата, които излизат са по-скоро в спекулативния регистър", коментира той темата за атаките срещу него. Христо Иванов каза още, че иска максимално да тушира употребата на това, че е министър на протеста: "Аз съм изпълнявал гражданския си дълг, участвал съм в множество протести през последните години. След като приключи кратния ми престой като министър, очаквам с нетърпение да се включа в естествената си гражданска роля. В този смисъл е абсурдна тази квалификация

Трупове на животни и птици задръстиха Мизия

http://www.bnews.bg/article-113491

Повече от седмица след потопа в наводнените имоти в Мизия има стотици трупове на животни и птици.

Овчаров: Корпоративно-олигархичното задкулисие управляваше в последната година

http://news.ibox.bg/news/id_747340011

След погрома на Европейските избори, Сергей Станишев поиска да довърши мандата на Пламен Орешарски като премиер. ДПС нямаше как да позволи това. Попитайте Стойнев кой от "Позитано" се срещна с "Уестингхаус" и защо не извади фирмите на Пеевски и Василев от консорциума за строежа на "Южен поток", призова социалистът.

Експерти: Някой притиска БНБ, за да не реши проблема с КТБ

http://frognews.bg/news_74454/

Някой притиска членовете на управителния съвет на БНБ, за да не реши проблема с КТБ. Тази банка е в добро финанасово състояние и още днес дъщерната банка може да работи. Това казаха експертите по финанси Емил Хърсеви проф. Валери Димитров.

Моллов: Няма апокалиптична картина в Мизия

http://www.cross.bg/mollov-miziya-zhivotni-1424941.html

/КРОСС/ "Всички необходими професионални действия за справяне със ситуацията в Мизия се извършват", увери директорът на Агенция по безопасност на харните Пламен Моллов от ефира на бТВ. „Седем души постоянно са на терен. В най-кризисния момент бяха изпратени три допълнителни екипа, които да се справят със ситуацията. Те се занимават както с изнасянето животински трупове, така и с контрол на храните. Мизия е разпределена към екарисаж в Шумен и всеки ден има поне по две коли, които изтеглят животни. Няма апокалиптична картина, каквато се представя. Общият брой на изнесените животни е известен", заяви Моллов. Той информира, че 16 области в България са сполетени от болестта син език. От тях областите Кърджали, Ямбол, Хасково, Шумен и Велико Търново са в по-критично състояние. „Във всяка община има по един официален лекар, изпратени са и допълнителни екипи, но няма как те едновременно да изтеглят всички животни.", обясни Пламен Моллов.  

Няма риск за парите за саниране в доверителните сметки в КТБ

http://www.mediapool.bg/nyama-risk-za-parite-za-sanirane-v-doveritelnite-smetki-v-ktb-news223554.html

Няма риск за парите за саниране на гражданите в доверителните сметки в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ), които възлизат на около половен милион лева. Под заплаха обаче са 13-те млн. лв. отпуснати на КТБ за нисколихвени кредити. По тази причина служебният вицепремиер Екатерина Захариева е имала среща с квесторите на банката, в търсене на решение за спасение на програмата за саниране.   Квесторите са уверили Захариева, че няма опасност за парите на собствениците на жилища, които са вложени по доверителни сметки в банката, защото те са в лимита до 100 хил.евро и съгласно действащото законодателство са защитени.   След затварянето на КТБ не са постъпвали плащания, както и не са откривани нови доверителни сметки в затворената банка, са уверили квесторите Захариева.   Последната вноска по доверителна сметка е била четири дни преди поставянето на КТБ под специален надзор, или на 16 юни, а за последно нова доверителна сметка в КТБ е била открита на 9 юни.   В КТБ има разкрити общо 51 доверителни сметки, сключени са 52 споразумения на сдружения на собственици и са одобрени 19 кредита.   Под риск обаче остават 13 млн. лв. европейски средства, вложени по програмата за осигуряване на нисколихвени кредити, които не са защитени с Държавни ценни книжа.   Министър Захариева подчерта, че се предприемат спешни мерки, за да може проектът за саниране на жилищни сгради да бъде спасен. Ще бъдат проведени срещи с български търговски банки, които имат интерес да осигурят нисколихвени кредити на собствениците на сгради, одобрени за саниране. Възможности за финансиране може да се потърсят и от държавния бюджет.   Предстои и проверка на собствениците, определени като социално слаби, които получават 100% безвъзмездна финансова помощ, съгласно правителствено постановление.   Вицепремиерът изтъкна, че парите по програмата за Енергийно обновяване на българските домове не са застрашени, тъй като те не са в КТБ.   "Гражданите трябва да са спокойни първо за собствените си средства, вложени в доверителни сметки и второ за самата програма, защото ще бъдат предприети всички мерки тя да бъде спасена, като не се пропусне нито една възможност", каза Захариева.   Тази година най-вероятно няма да има саниране на блокове с изключение на двата пилотни в София. Причината е, че още не са избрани нито проектантите, нито строителите и не е ясно това, кога ще се случи. Най-оптимистичните планове предвиждат това да бъде факт до края на октомври, когато свършва строителния сезон.   По същото време около 300 души, основно вложители в КТБ, се събраха пред сградата на Българска народна банка (БНБ). Акцията беше организирана през социалната мрежа Фейсбук.   Хората настояха банката да бъде отворена и те да получат достъп до влоговете си. Те поискаха и среща с управителя на БНБ Иван Искров, която обаче им бе отказана. Такава засега им е отказана.   Протестиращите скандираха "оставка" и "затвор".   Участници в акцията съобщиха, че обмислят и постоянно присъствие пред централата на КТБ и пред БНБ до решаване на проблема. Те планират да организират голям протест на 18 август.   Пред присъстващите дойде да говори лидерът на партия "Другата България" Божидар Томалевски. Той се появи и с протестна декларация до ръководството на БНБ. Някои от гражданите го приветстваха, но други се нахвърлиха срещу него с обвинения, че се опитва да "яхне" протеста на потърпевшите.   Акцията премина под зоркия поглед на полицейската охрана на БНБ, както и на допълнителни сили, които се погрижиха да ограничат протестиращите в тясно пространство пред банката.

Вложители в КТБ протестираха пред БНБ с искане за незабавно отваряне на банката

http://www.mediapool.bg/vlozhiteli-v-ktb-protestiraha-pred-bnb-s-iskane-za-nezabavno-otvaryane-na-bankata-news223554.html

Протест на граждани с депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) събра в понеделник ранния следобед около 300 души пред сградата на Българска народна банка (БНБ). Акцията беше организирана през социалната мрежа Фейсбук. Хората настояха банката да бъде отворена и те сда получат достъп до влоговете си. Те поискаха и среща с управителя на БНБ Иван Искров, която обаче им бе отказана. Такава засега им е отказана. Протестиращите скандираха "оставка" и "затвор". Участници в акцията съобщиха, че обмислят и постоянно присъствие пред централата на КТБ и пред БНБ до решаване на проблема. Те планират да организират голям протест на 18 август. Пред присъстващите дойде да говори лидерът на партия "Другата България" Божидар Томалевски. Той се появи и с протестна декларация до ръководството на БНБ. Някои от гражданите го приветстваха, но други се нахвърлиха срещу него с обвинения, че се опитва да "яхне" протеста на потърпевшите. Акцията премина под зоркия поглед на полицейската охрана на БНБ, както и на допълнителни сили, които се погрижиха да ограничат протестиращите в тясно пространство пред банката.

Вложители в КТБ излизат на протест пред БНБ

http://www.mediapool.bg/vlozhiteli-v-ktb-izlizat-na-protest-pred-bnb-news223554.html

Вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще протестират в понеделник от 15 часа пред сградата на Българска народна банка (БНБ). Те се организираха през миналата седмица във Фейсбук. "Държавните институции не правят нищо и не желаят да правят. Зад всеки един вложител стоят конкретни съдби, със собствени проблеми", коментира Даниел Божилов. Вложителите настояват за бързо решаване на казуса. В поставената под специален надзор банка има средства на онкоболни, на които парите са им необходими за лекарства. Има блокирани и "дарителски сметки". Очаквайте подробности

Отхвърлиха подозренията за Ебола в Румъния

http://www.cross.bg/ebola-nigeriya-simptomi-1424940.html

/КРОСС/ Хоспитализираният 51-годишен румънец със симптоми, характерни за Ебола, не е заразен с този вирус, съобщиха румънски медии, цитирани от Нова телевизия. Мъжът пристигнал в Румъния от Нигерия, където работел. Първоначално бил в добро здравословно състояние. По-късно вдигнал температура, започнал да повръща и имал диария. След направените епидемиологични изследвания лекарите са изключили зараза с Ебола. Лекарите успокояват, че подобни симптоми имат и редица други заболявания. До момента Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала близо 1000 мъртни случая от 1711 заразени от вируса Ебола, предизвикал епидемия в три държави от Западна Африка (Либерия, Сиера Леоне и Гвинея) и която започва да настъпва към Нигерия.  

Руските санкции не будят особена тревога

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238367

НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ,
 ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
Експортът за Москва е 2,6% от общия износ на България през 2013 г.
Забраната на вноса на селскостопанска продукция и храни в Русия от страни, които са въвели икономически санкции спрямо нея, няма да засегне в значителна степен българската икономика. От публикувания списък със забранени стоки, НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ, ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА Експортът за Москва е 2,6% от общия износ на България през 2013 г. Забраната на вноса на селскостопанска продукция и храни в Русия от страни, които са въвели икономически санкции спрямо нея, няма да засегне в значителна степен българската икономика. От публикувания списък със забранени стоки,

Алкохолната зависимост вече е в миналото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4236169

Аз съм един много доволен от себе си човек, защото оставих алкохолната зависимост в миналото
За да се сучи това, много ми помогнаха билковите капки Алкофитал, чиято уникална билкова комбинация предизвиква непоносимост към алкохола. За човек-бохем и обичащ купоните, като мен, това е голяма помощ. Ден след ден аз постигах все по-големи успехи с Аз съм един много доволен от себе си човек, защото оставих алкохолната зависимост в миналото За да се сучи това, много ми помогнаха билковите капки Алкофитал, чиято уникална билкова комбинация предизвиква непоносимост към алкохола. За човек-бохем и обичащ купоните, като мен, това е голяма помощ. Ден след ден аз постигах все по-големи успехи с

Алкохолната зависимост вече е в миналото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236160

Аз съм един много доволен от себе си човек, защото оставих алкохолната зависимост в миналото
За да се сучи това, много ми помогнаха билковите капки Алкофитал, чиято уникална билкова комбинация предизвиква непоносимост към алкохола. За човек-бохем и обичащ купоните, като мен, това е голяма помощ. Ден след ден аз постигах все по-големи успехи с Аз съм един много доволен от себе си човек, защото оставих алкохолната зависимост в миналото За да се сучи това, много ми помогнаха билковите капки Алкофитал, чиято уникална билкова комбинация предизвиква непоносимост към алкохола. За човек-бохем и обичащ купоните, като мен, това е голяма помощ. Ден след ден аз постигах все по-големи успехи с

Ревизори разкриха как се източва болница чрез ДДС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238342

Ревизори разкриха игри с ДДС при използването под наем на скъпа апаратура в областната болница във Велико Търново. Злоупотребата е за поне 148 066 лв. Проблемът е, че доставката на апаратите е договорена без ДДС, а лечебницата е плащала всичко с данък и така наемът е излязал “златен”.
 Ревизорите засекли и документи с невярно съдържание за Ревизори разкриха игри с ДДС при използването под наем на скъпа апаратура в областната болница във Велико Търново. Злоупотребата е за поне 148 066 лв. Проблемът е, че доставката на апаратите е договорена без ДДС, а лечебницата е плащала всичко с данък и така наемът е излязал “златен”. Ревизорите засекли и документи с невярно съдържание за

Овчаров: БСП трябва да е незаобиколим фактор

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ovcharov-bsp-triabva-da-e-nezaobikolim-faktor-6019556

Случилото се през последната година е индиректно свързано с връзките в управлението на страната, категоричен е бившият енергиен министър

На път: Каньонът на водопадите. И мечките.

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/08/11/2350353_na_put_kanyonut_na_vodopadite_i_mechkite/?ref=rss


Ако срещнете мечка, не правете резки движения, говорете й монотонно, в краен случай се качете на някое дърво. Това гласят част от указанията, поместени на табела, която се намира в началото на Каньона на водопадите. Той е в Родопите, съвсем близо до един от крайните квартали на Смолян в посока село Мугла.

Каньоните не са най-типичното природно чудо за България, но все пак има няколко (макар и условно наречени така), които радват окото и душата на всеки, решил да ги посети.
...

Необезопасени електрически стълбове убиват щъркели в Добричко

http://pik.bg/необезопасени-електрически-стълбове-убиват-щъркели-в-добричко-news212587.html

Необезопасени електрически стълбове убиват щъркели в Добричко

Щъркели масово умират изпържени на електрически стълбове край Добрич, съобщава Би Ти Ви.

„29 трупа на щъркели видяхме на мястото, след като получихме сигнал. Птиците са падали по колите на хората. Животните са се пържели, след като са кацали на жиците.  Трябва да се приберат труповете, защото ще пламне зараза”, обясни пред телевизията представител на екоорганизация.

Според свидетели на инцидента всичко е станало около стълбове на „Енерго про”, които не били обезопасени. От компанията също са запознати с инцидента и са обещали да направят проверка дали стълбовете са техни, или на НЕК.

Необезопасени електрически стълбове убиват шъркели в Добричко

http://pik.bg/необезопасени-електрически-стълбове-убиват-шъркели-в-добричко-news212587.html

Необезопасени електрически стълбове убиват шъркели в Добричко

Щъркели масово умират изпържени на електрически стълбове край Добрич, съобщава Би Ти Ви.

„29 трупа на щъркели видяхме на мястото, след като получихме сигнал. Птиците са падали по колите на хората. Животните са се пържели, след като са кацали на жиците.  Трябва да се приберат труповете, защото ще пламне зараза”, обясни пред телевизията представител на екоорганизация.

Според свидетели на инцидента всичко е станало около стълбове на „Енерго про”, които не били обезопасени. От компанията също са запознати с инцидента и са обещали да направят проверка дали стълбовете са техни, или на НЕК.

Топлим се 200 г. с ток от Черно море

http://pik.bg/топлим-се-200-г-с-ток-от-черно-море-news212590.html

Топлим се 200 г. с ток от Черно море

Може ли Черно море да топли например Варна? Отговорът в скоро време ще бъде "да". Български учени успяха да добият ток от сероводорода в морската вода, разказа пред "Стандарт" проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия на БАН. Екипът, в който влизат също румънски и грузински изследователи, съумя да създаде електричество от морето по време на експедиция с кораба на академията, който, естествено, също носи името "Академик".
Идеята да почерпи ток от дълбините на Черно море е дългогодишна мечта на проф. Венко Бешков, която успя да се сбъдне преди десетина дни. Още в първия ден от четиридневната експедиция на "Академик" учените получили електричество, след като навлезли на 50 мили, или над 90 км навътре в морето.

"След като достигнахме 1000 м дълбочина, взехме вода оттам и планът проработи. За наша изненада се оказа, че експериментът ни се получава дори по-добре на практика, отколкото в лабораторни условия", разказва проф. Бешков. Той е създал една пилотна инсталация, която е прототип на промишлената и в нея се извършва химичната магия. В Института по инженерна химия преди това експериментирали, като се опитвали да създадат ток от обикновена чешмяна вода, в която разтварят купена от магазина морска сол и сероводород. Тя обаче не дала тези резултати, които се получили на финала от истинската морска вода. "Безспорно, още сме далеч от това полученият ток да бъде вкаран в употреба. Енергията може да задвижи и акумулатора на автомобила ви, но може да захранва и батерията на часовника ви. Все още сме на етапа с батерията шегува се професорът. Важното обаче е, че екипът вече има идея как да продължи и какво да направи, за да може проектът да стане привлекателен и за прилагане в промишлени мащаби. Това е и следващата стъпка - учените да не се занимават повече с чисто научни изследвания, а да предложат директно технология, която да се използва за промишлени цели. Те подготвят проект, с който да кандидатстват по европейската програма "Хоризонт 2020", за да си осигурят финансиране за следващата част от изследванията. Досегашният струва 300 000 лв.

"Първата ни работа е да намерим катализатори, за да ускорим процеса. Защото сега заедно с добива на електроенергия в клетката текат паралелни процеси, които не допринасят за крайния резултат и не ни дават нужната енергия", казва ученият. Те вече имат идея какви метални съединения да използват, за да стигнат до максимален добив на ток, но в момента те си остават "патентна тайна". Другата задача е да се увеличи площта на електродите и да се намали съпротивлението вътре в клетката, където се извършват химичните процеси. "Поставили сме си за цел това да стане до края на годината", разказва проф. Бешков.

Мотото на цялото изследване е "Да направим от боклука на Европа енергия", тъй като сероводородът в Черно море всъщност е резултат от това, че реките, които се вливат в него, влачат огромно количество органични отпадъци от бита на хората. Именно това кара планктона в морето да цъфти, а той консумира кислород, за да живее. Под 150 м в морето на практика кислород няма, затова бактериите, обитаващи дълбините, ползват сулфатните йони в морската вода, за да дишат с тях. Последицата е натрупването на сероводород, който е в огромни количества. В момента в Черно море има 4,6 млрд. тона от газа

Ако той бъде използван за направа на електричество, това може да реши енергийните проблеми на страната ни за 200 г. напред. По време на експеримента е станало ясно, че КПД на залежите от този газ може да бъде използвано на 90%. Всяка година сероводородът в морето ни се увеличава със 78 млн. тона, които са еквивалент на 43 млрд. куб. метра природен газ. Според учените преработката само на това непрестанно нарастващо количество може да спаси от изчезване обитателите на морските дълбини, както и флората.
Един от практическите въпроси, които трябва да бъдат решени, ако се стигне до промишлено прилагане на изобретението, е как да се добива токът - като се транспортира до брега морска вода, вземана от големи дълбочини, или като се създаде специална платформа, на която токът да се получава директно сред морските вълни и после преминава по далекопровод. Най-вероятно вторият вариант ще се окаже по-удачен, тъй като транспортирането ще оскъпи допълнително процеса.

Проф. Бешков се занимава с такива изследвания още от 1998 г., когато наш икономист му дал идеята и заедно започнали да работят върху нея. Първоначално ученият се опитал да превърне директно сероводорода във водород и сулфатни йони. "Но се оказа, че разходът на енергия е много голям и не си струва", спомня си той. Тогава му дошла идеята да използва сероводорода като гориво и да го превърне в енергия, както става в батериите.

Доскоро проектът звучеше като утопия, но да не забравяме, че именно в утопиите се намират онези зрънца, които в крайна сметка променят света радикално. Може това да се окаже една от тях.

Заради опасност от болест кметове в пернишко следят за добичета, кравите - с вечерен час

http://www.zapernik.com/obshtestvo/zaradi-opasnost-ot-bolest-kmetove-v-pernishko-sledyat-za-dobicheta_33612/

Кметовете на населени места в Пернишко ще бъдат инструктирани да следят за нерегламентиран превоз на добитък, съобщи директорът на Областната дирекция за безопасност по храните д-р Татяна Вангелова. Мярката е превантивна и цели да не се допусне вкарването на болни от син език животни на територията на областта. В региона няма регистриран случай на заболяването. С изключение на Брезник и Трън, област Перник попада в 50- километровата надзорна или наблюдавана зона, обясни Вангелова. Друга...

Продължава

Вложители искат незабавното отваряне на КТБ

http://www.vesti.bg/pari/biznes/vlozhiteli-iskat-nezabavnoto-otvariane-na-ktb-6019559

Недоволни граждани ще протестират пред БНБ с искането за повече бързина при решаването на проблема гарантираните депозити

ЦСКА разби "Хасково" с 4:0 и е първи в "А" група

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239066

ЦСКА разби с 4:0 новака "Хасково" на стадион "Българска армия" и излезе на първо място в "А" група.

Завърналият се след три месеца отсъствие капитан Валентин Илиев даде тон с първия гол, а бижуто на вечерта дойде за 2:0 от Тони Силва. Крилото разстреля вратаря на гостите от 30 метра с рядко виждано по родните терени попадение.

В края първи го ЦСКА разби с 4:0 новака "Хасково" на стадион "Българска армия" и излезе на първо място в "А" група. Завърналият се след три месеца отсъствие капитан Валентин Илиев даде тон с първия гол, а бижуто на вечерта дойде за 2:0 от Тони Силва. Крилото разстреля вратаря на гостите от 30 метра с рядко виждано по родните терени попадение. В края първи го

Труп на мъж е бил открит в коритото на р. Елов дол

http://lovech.actualno.com/Trup-na-myj-e-bil-otkrit-v-koritoto-na-r-Elov-dol-news_44358.html

Труп на 53-годишен мъж е бил открит в коритото на река Елов дол, в тетевенското село Глогово, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч. Сигналът е подаден в неделя в Районното полицейско управ...

Румен Овчаров изригна: Корпоративно-олигархичното задкулисие управляваше България през изминалата една година!

http://pik.bg/румен-овчаров-изригна-корпоративно-олигархичното-задкулисие-управляваше-българия-през-изми-news212589.html

Румен Овчаров изригна: Корпоративно-олигархичното задкулисие управляваше България през изминалата една година!

Корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше България през изминалата една година, през която трябваше да управлява правителство с мандата на БСП. Това каза Румен Овчаров от БСП в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.

По думите му, правителството на Пламен Орешарски, което е било обявено за „правителство на националното спасение“, формално се е превърнало в двойна коалиция между БСП и ДПС, а на практика е било правителство на тройна коалиция, в която БСП е била третата по важност политическа сила. 

Румен Овчаров посочи, че външнополитическите зависимости на страната през периода на управление на кабинета „Орешарски“ също са били доста изявени.

„Подписването на споразумението с „Уестингхаус“ за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ говори, че когато се намесват определени външни фактори, в България правилата и законите престават да действат“, каза Овчаров.

Овчаров: Управляваше ни корпоративно-олигархично задкулисие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239042

„Случилото се през последната година е индиректно свързано с връзките в управлението на страната. Истината е елементарна – корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше страната през последната една година”, каза пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. „Случилото се през последната година е индиректно свързано с връзките в управлението на страната. Истината е елементарна – корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше страната през последната една година”, каза пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

За самоуважението

http://noresharski.com/za-samouvazhenieto/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=za-samouvazhenieto

Автор: Даниел Смилов*

Докато бухалките и подгряващите ги „независими интелектуалци“ се занимават с някаква членска вноска на Христо Иванов и с ролята на Тони Цонева (най-вече никаква) за кадрова неудача в служебното правителство, един „независим интелектуалец“ (по-известен като „професор Митьо Гестапото“) започна да се изявява като директор на държавен институт – не по друго, а по Лидерство с главно л. По теорията и практиката му в медийната среда.

Всъщност частната фондация на г-н Гестапото била високо оценена и минала на държавна издръжка, сигурно за да допринесе за изразстване на лидери като Стамболов. Или поне като граф Дракула или Лаврентий Берия.

Събитието по откриването през май т.г. на въпросния институт било уважено освен от Цветлин Йовчев, контравицепрезидента Попова (с поздравително писмо) и лично от проф. Иван Илчев – зер това е наистина историческо събитие. Все едно някой младши адютант на Химлер да го назначат за шеф на фондация „Конрад Аденауер“.

Да пожелаем успех на новия институт, щедро държавата да го спонсорира – както него, така и други начинания на запасните герои от тихия фронт – а и все така да го отразяват обилно по БТВ. До пълната победа абсурда.

А за българското общество да си пожелаем само едно – повече самоуважение.

* Текстът е публикуван във Facebook профила на автора

The post За самоуважението appeared first on Noresharski.com.

Kinder Morgan обединява активи в сделка за 70 млрд. долара

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d621a9e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Ckinder0Emorgan0Eobediniava0Eaktivi0Ev0Esdelka0Eza0E70A0Emlrd0Edolara0H177860A0C/story01.htm

Обединението ще създаде най-голямата компания за енергийна инфраструктура в Северна Америка и третата по големина енергийна компания в света


Христосков иска криминализиране на неплащането на осигуровките

http://www.cross.bg/hristoskov-pomosht-politika-1424939.html

/КРОСС/ "Даваме си сметка, че за два месеца и половина не може да се свърши някаква съществена работа и да преобърнем негативните тенденции по много проблеми - в това число безработица или да направим всичко необходимо в пенсионната реформа, но можем да дадем старт на едно добро начало", заяви в студиото на "Денят започва" Йордан Христосков, вицепремиер и министър на социалната политика. По темата "Мизия" той обясни, че 325-те лева, отпуснати от правителството, са неотложна помощ за най-необходимото. "Това не е същинската помощ и обезщетение, което те ще получат за загубеното си имущество и разрушените си домове. Около 1150 човека ще имат право на неотложна помощ. До петък на 522 души бяха изплатени тези помощи. Другото, от което се нуждаят хората там, са работници, които да помогнат за възстановяването на нормалния живот, както и дезинфектанти", каза още той. Вицепремиерът съобщи, че до края на седмицата ще започнат заседания на Консултативния съвет по пенсионна реформа с цел изготвянето на различни варианти, които ще бъдат предложени на следващото правителство. В съвета няма да има политици, за да не се политизира темата, допълни Христосков. Христосков похвали въвеждането на Швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите, което направи кабинета „Орешарски". Според него увеличаването на възрастта за пенсиониране трябва да бъде обмислено внимателно, а не автоматизирано

ГЕРБ намалява с 1/3 общините

http://pik.bg/герб-намалява-с-1/3-общините-news212588.html

ГЕРБ намалява с 1/3 общините

В работните групи на ГЕРБ, които подготвят управленската програма, се обсъжда намаляване на броя на общините. Целта е да се пести финансов и административен ресурс и по-лесно да се усвояват европари, съобщава „Преса”.

Идеята е към по-големи съседни общини да се влеят най-малките и неефективни, с раздута администрация и без никакви приходи, обясниха от партията. 

Има вариант поне с 1/3 да се намали броят на общините. Сега те са 264. Обсъждате се и по-драстични идеи – областите от 28 да станат 6, а броят на общините два се свие да 150.

Дайнов: Да сте виждали Меркел да надува мускули като Борисов?

http://offnews.bg/news/n_1/n_375233.html

"Това не е демократично. Путин ходи гол до кръста с пушка и трепе тигри, а така да го имитраме на Балканите пак голи до кръста и с два шарана е грешно. Грешно е да демонстрираш сила, когато искаш да управляваш, защото при демокрацията управляват слабите. Дейвид Камерън да сте го виждали да помпа мускули? Меркел? Обама?" Така политологът Евгений Дайнов коментира пред Нова тв полуголата снимка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който се хвали с улов от два шарана. "Първо, тази снимка е пълно отрицание на цивилизацията и, второ,... два шарана и то от развъдник... Как ще изглежда, ако аз дойда във вашето студио гол до кръста и покажа сила и татуировки? И всякакви трицепси, за това ли ще ме поканите?", обърна се към водещата политологът. В коментар за отказа на Красимира Медарова да поеме поста министър, отговарящ за провеждането на изборите Дайнов заяви, че "не би било лошо да има министерство, което да се занимава с изборите". По думите му би било добре да има една институция, която да гледа всичко и отговорността да е събрана на едно място поне за провеждането на няколко избори напред. На въпрос добър ли е изборът на проф. Георги Близнашки за служебен премиер Дайнов отговори, че президентът иска да даде знак, че проблемите не са нито леви, нито десни. „Протестиращ ляв човек начело на правителството, което е пълно с десни хора. В момента трябва да се решават много по-фундаментални неща”, допълни той. Относно репликата на Близнашки, че „комунизмът е красив идеал” политологът заяви, че това изказване не е приемливо. „Част от учението на комунизма беше, че няма такова нещо като върховенство на закона. И това си е чист гаф. Не може конституционалист да каже, че комунизмът е бил светъл идеал”, аргументира се Дайнов.

Една обществена тоалетна на 100 хил. варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=260766

Във Варна подобно на София се пада по едно WC на 100 000 души, пише "Монитор" в днешния си брой. Така на нашенеца се налага да стиска или да се облекчава в храсти и градинки. Масова практика е хората да тичат до близки заведения, но пък в голяма част от техните тоалетни се влиза с код.

Овчаров: Геополитическо задкулисие стои зад договора с „Уестингхаус”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239033

„Случилото се през последната година е индиректно свързано с връзките в управлението на страната. Истината е елементарна – корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше страната през последната една година”, каза пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. „Случилото се през последната година е индиректно свързано с връзките в управлението на страната. Истината е елементарна – корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше страната през последната една година”, каза пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239031

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

IT специалист: У нас има хора, които са способни да разбият системата

http://www.cross.bg/sistemata-zashtitena-mirchev-1424938.html

/КРОСС/ „Не се разбира много какво точно се е случило, но дори и да има частично пробиване, хубавото е, че не са успели", каза в „Здравей, България" Иво Мирчев, IT специалист, относно опита да бъдат откраднати 5 милиона лева от Българския спортен тотализатор с фалшив фиш. По думите му нещо не е наред, след като от тотализатора са стигнали до там, че да обявят, че джакпота е спечелен, за да хванат двама 19-годишни младежи. „Няма система, която да е напълно защитена. Тотото загуби доверие и трябва да се направи одит на системата, да се види колко е защитена", смята Мирчев. Според него у нас има хора, които са способни да разбият системата. „Щом две 19-годишни момчета могат да го направят, то както остава за някоя престъпна група", заяви той. По думите на експерта ръководството на тотото трябва да излезе и да обясни какво се е случило, за да върне доверието на хората.  

Експерти: КТБ АД може да бъде оздравена и да продължи да работи

http://econ.bg/Новини/Експерти-КТБ-АД-може-да-бъде-оздравена-и-да-продължи-да-работи_l.a_i.561161_at.1.html

Корпоративна търговска банка АД може да бъде оздравена и да продължи да работи. Около това мнение се обединиха икономистите Емил Хърсев и проф....

Финансисти: Креди Агрикол може да отвори още днес!

http://www.bnews.bg/article-113492

Дъщерната компания на КТБ - "Креди Агрикол" може да се пусне да работи още днес. Това заяви финансистът Емил Хърсев.

Константинов: Десните първо да реализират идеите си, а след това да се карат

http://www.cross.bg/konstantinov-gerb-shans-1424937.html

/КРОСС/ "Новата коалиция "Десните" няма никакъв шанс да влезе в следващия парламент. АБВ са на кантар, а за Реформаторския блок ще е успех, ако вземе 20 мандата", заяви в "Добро утро, България!" по TV7 проф. Михаил Константинов. Той коригира предишната си прогноза с пет депутатски места в полза на ГЕРБ - на 105. 60-те, които предрече на БСП, остават. Въпреки увеличаващата се преднина обаче, Константинов подчерта, че ГЕРБ нямат шанс да управляват самостоятелно. Патриотичният съюз между ВМРО и НФСБ призна за сериозна сила, но на този етап не я видя в 43-ото Народно събрание. За продължаващото роене вдясно беше категоричен, че това е самоубийство. Той призова десните първо да влязат в управлението, да реализират идеите си, полезни за България, и след това да се карат.  

Бербатов спечели дузпа, но "Монако" падна на старта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239036

"Монако" сензационно загуби у дома от "Лориан" на старта на френското първенство - 1:2. Димитър Бербатов игра 90 минути за тима от Княжеството и получи добри оценки за представянето си от в. "Екип".

Голът за "Монако" дойде от дузпа, отсъдена за нарушение срещу българина 12 минути преди края, а от 11-те метра за 1:1 реализира Радамел Фалкао, вляз "Монако" сензационно загуби у дома от "Лориан" на старта на френското първенство - 1:2. Димитър Бербатов игра 90 минути за тима от Княжеството и получи добри оценки за представянето си от в. "Екип". Голът за "Монако" дойде от дузпа, отсъдена за нарушение срещу българина 12 минути преди края, а от 11-те метра за 1:1 реализира Радамел Фалкао, вляз

Престъпната безотговорност и човешката глупост са в основата на трагедията в Мизия

http://www.cross.bg/fonda-boyukliev-otishli-1424936.html

/КРОСС/ "Системата за контрол на реките и язовирите е ликвидирана преди 16 г. Именно престъпната безотговорност и човешката глупост са в основата на трагедията в Мизия", това заяви в предаването "Добро утро, България!" доц. д-р Огнян Боюклиев от Българската академия на науките. По думите му това е една предизвестена трагедия, чиито корени датират от 1997 г. Тогава е било приватизирано предприятието "Механизация, мелиорации и борба с ерозиите", а цялата налична специализирана техника, с която то е разполагало, е била предадена за скарп и изнесена в Гърция, където и сега работи, сподели доц. Боюклиев. В момента не се знае и къде са отишли парите от фонда за поддръжка на съоръженията. Те изчезнаха след 1997 г., след като от Световната банка ни посъветваха да закрием фонда, а средствата от него да влязат в министерството на земеделието и храните. Нека министрите от този период и по-конкретно Венцислав Върбанов да кажат къде са отишли, призова гостът. Според него трябва да се възстанови държавността в тези звена, които по принцип не са печеливши. Снимка: Булфото, всички права запазени

BH Air пуска директни полети от София до Ню Йорк и Чикаго

http://offnews.bg/news/n_1/n_375226.html

Авиокомпанията BH Air съобщи, че започва директни полети от София до Ню Йорк и Чикаго, пише "24 часа". До месец и половина ще е готов проектът за продажба на билети на BH Air ("Balkan Holidays") и в началото на есента ще се направи официалният анонс към пътниците за резервация на билети. А 330-200, с който ще се прелита океана без междинно кацане, долетя в София и преди седмица дори направи тестови полет над града. Той е с 24 седалки в бизнес класа и с 242 в икономична. Авиокомпанията започва тренировъчните програми със състава си - обучение на пилоти, инженери, стюардеси и кетеринг.

Ердоган призова за социално помирение в първата си реч след изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/11/2359505_erdogan_prizova_za_socialno_pomirenie_v_purvata_si/?ref=rss


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието обяви победата си на първите в страната президентски избори с пряко гласуване, съобщиха световните агенции.

"Благодаря на нацията, че ме назначи за 12-ия президент на Турската република", заяви Ердоган пред хиляди свои привърженици, в първата си реч като новоизбран държавен глава, от балкона на централата на управляващата партия в Анкара.

"Благодаря на всички, които...

Гърция обяви мерки за намаляване на последиците от руското ембарго

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/11/2359500_gurciia_obiavi_merki_za_namaliavane_na_posledicite_ot/?ref=rss


Гърция обяви мерки за намаляване на последиците от руското ембарго върху вноса на гръцка земеделска продукция, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Мерките са разработени от министерствата на външните работи и на аграрното развитие на страната и предвиждат компенсации за гръцките фермери, които ще пострадат от руското ембарго. Те включват и задействане на механизми за пласиране на селскостопанската продукция по други експортни дестинации, а също и на вътрешния пазар.
...

Част от пернишките общини може да изчезнат

http://www.zapernik.com/politika/chast-ot-pernishkite-obshtini-moje-da-izcheznat_33611/

ГЕРБ иска да намали с 1/3 броя на общините в страната

В работните групи на ГЕРБ, които подготвят управленската програма, се обсъжда намаляване на броя на общините. Целта е да се пести финансов и административен ресурс и по-лесно да се усвояват европари, съобщава „Преса”.Идеята е към по-големи съседни общини да се влеят най-малките и неефективни, с раздута администрация и без никакви приходи, обясниха от партията.

Има вариант поне с 1/3 да се намали броят на общините. Сега те са 264. Обсъждате се и по-драстични идеи – областите от 28 да...

Продължава

Гага хвана височинна болест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238601

Лейди Гага е приета в болница с височинна болест. Както обикновено, тя прие с въодушевление възможността да пусне в социалните мрежи своя снимка от болничното легло. Под селфито с кислородна маска Гага пише: “Височинната болест не е шега.”
Странното е, че певицата е пострадала на концерта си в Денвър, който е на едва 1600 м надморска височина. Оби Лейди Гага е приета в болница с височинна болест. Както обикновено, тя прие с въодушевление възможността да пусне в социалните мрежи своя снимка от болничното легло. Под селфито с кислородна маска Гага пише: “Височинната болест не е шега.” Странното е, че певицата е пострадала на концерта си в Денвър, който е на едва 1600 м надморска височина. Оби

Румен Овчаров: Корпоративно-олигархично задкулисие управляваше последната година

http://www.mediapool.bg/rumen-ovcharov-korporativno-oligarhichno-zadkulisie-upravlyavashe-poslednata-godina-news223553.html

Истината е елементарна и аз бих я казала така – корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше България през изминалата една година. Това заяви понеделник пред Нова телевизия бившият депутат и министър от БСП Румен Овчаров.   "Тогава, когато би трябвало да управлява правителство с мандата на БСП, тоест, едно правителство, националното спасение, както беше обявено правителството на Пламен Орешарски, формално се превърна в правителство на една двойна коалиция – БСП – ДПС. Практически и фактически беше правителство на тройна коалиция, в която БСП беше третата по важност политическа сила", каза Овчаров, след което многократно отказа да назове конкретни имена.   Вместо това добави "тъжната" по думите му истина, че освен корпоративно-олигархичното задкулисие, има "едно геополитико-политическо, така да се каже, задкулисие, което също дърпа доста здраво конците на българските политически мъже".   В това отношение той посочи два примера - подписаният в последната секунда договор с "Уестингхаус“ за 7-мия блок на АЕЦ "Козлодуй“ и проекта за газопровода "Южен поток".   "Това ни говори, че когато се намесват определени външни фактори, в България правилата, а и законите също престават да работят", обясни Овчаров.   По темата "Уестингхаус" той каза, че доскорошният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е само изпълнител, "който в крайна сметка ще се окаже на топа на устата". "Той прави това не защото сам е решил така, той просто изпълнява роля, която на него му е възложена" от задкулисни кръгове в самата БСП, добави Овчаров, като отново отказа да посочи имена.   "Ще извикате самият г-н Стойнев, той си позволи да го каже публично кои са хората на "Позитано", които са разговаряли с "Уестингхаус" и са поемали ангажименти. Дано събере смелост да го каже и тук във вашето студио", обясни Овчаров и разказа как на съвета по енергетика към Националния съвет на БСП Стойнев е казал с кого на "Позитано“ са се срещали представителите на американската компания.   "Когато в един такъв огромен инвестиционен проект, не чуеш нищо за вътрешна норма за възвращаемост, нетна начална стойност, за осреднена цена за целия проект и други такива икономически параметри, а слушаш едни абра-кадабри“ като това е най-добрият, най-хубавият, най-безопасният, ей такива неща, които не могат да бъдат количествено доказани, то става ясно, че този проект се реализира не защото е икономически доказан, а защото се реализира по някакви политически съображение. Между другото същият случай е с "Южен поток” и там не знаем за колко време ще се върне инвестицията", каза Овчаров.   Според него е факт, че за „Южен поток” също няма тези икономически параметри, които характеризират всеки един голям инвестиционен проект, което също поражда съмнение.   "Въпросът е какво печели България, освен геостратегическата позиция. Кои са икономическите параметри? Каква е цената на транзитната такса? Какво се случва с цената на самия проект? Как се избират строителите на този проект? Моята критика към ръководството на министерството през изминалите години, не само през изминалата една е, че този консорциум, който ще изгражда беше съставен по един изключително непрозрачен начин", каза Овчаров, след което добави, че фирмите в избрания за изпълнител на проекта консорциум са били избрани от Бойко Борисов.   По думите му фирмите, свързани с Делян Пеевски, в този консорциум не са извадени от него, както твърди бившият енергиен министър, а са прехвърлили дяловете си на една от другите фирми, което съвсем не променя нещата.   "Делян Пеевски, и Цветан Василев са били фаворитите на Бойко Борисов когато е съставял този консорциум. А тъжната истина е, че правителството с мандата на БСП не направи нищо, за да ги промени", каза Овчаров.   По-нататък той обясни, че разривът между БСП и ДПС е намерил своя външен израз едва когато бившият председател на БСП Сергей Станишев, въпреки катастрофалната загуба на изборите, решил, че има морално право да поиска да бъде следващия министър-председател на България в т.нар. партийно отговорно правителство. "Това вече в сянката на започналия конфликт между Делян Пеевски и Цветан Василев нямаше как да бъде позволено от ДПС. Това доведе до онази пресконференция на Лютви Местан", разказа Овчаров и допълни, че "това също е публична тайна и при това пред доста свидетели е правено това заявление".   Задачата максимум пред БСП е да остане "незаобиколим фактор в българската политика", каза Овчаров. По думите му това означава на предстоящите парламентарни избори левицата да спечели 70-80 депутати.   Ако имаме под 50 народни представители, ситуацията ще бъде изключително тежка, смята Овчаров. Според него тогава може да има повторение на управлението на Бойко Борисов.   Борисов: Изказването на Овчаров е политическа наглост   Политическа наглост е да обвиняват ГЕРБ за "Южен поток" и "Уестингхаус", като се има предвид, че всички конкурси и подписвания на договори бяха проведени не от кого да е, а от кандидата за лидер на БСП – Драгомир Стойнев (пощальонът), написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук в отговор на твърденията на Румен Овчаров.   "Като гледах сутринта Р.Овч. какви ги говореше, и аз започнах да се чудя през последната година ГЕРБ ли управляваше или тройната коалиция с мандатоносител БСП?... И да не забравяме, че същият пощальон предаде националния суверенитет като лично занесе пълномощно и го предаде на рецепцията на еврокомисаря Йотингер, през секретарката, за да може ЕК да предоговори от името на България проeкта "Южен поток", допълни той.   Именно след тази случка Бойко Борисов започна да нарича Драгомир Стойнев "пощальон".

Разривът на левицата с ДПС e заради мерака на Станишев да довърши мандата на Орешарски

http://www.mediapool.bg/razrivat-na-levitsata-s-dps-e-zaradi-meraka-na-stanishev-da-dovarshi-mandata-na-oresharski-news223553.html

Разривът между БСП и ДПС е настъпил след намерението на лидера на европейските социалисти Сергей Станишен да довърши мандата на Пламен Орешарски. Тази "публична тайна" беше разкрита от Румен Овчаров пред Нова телевизия. По думите му това е станало пред много свидетели. Това е поредната разкрита "публична тайна" след като в петък бившият енергиен министър Драгомир Стойнев неволно призна, че фирми на Делян Пеевски участват в строежа на газопровода "Южен поток". Според Овчаров строителните компании, зад които стои "успелият млад мъж", не са излезли от консорциума, а са прехвърлили дяловете си.  И Делян Пеевски, и Цветан Василев са били фаворитите на Бойко Борисов за строителството на "Южен поток", а БСП не направи нищо за да промени това, каза Румен Овчаров. Според него и двата договора - за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с американската "Уестингхаус" и този с руската "Газпром" за "Южен поток" са сключени, без да е ясно за обществото какви ангажименти са поети, каза Овчаров. Неясни са и финансовите параметри по договорите. "Уплътняване на подкрепата на големия бял брат" – така определи подписването на договора с "Уестингхаус" Румен Овчаров. Задачата максимум пред БСП е да остане "незаобиколим фактор в българската политика", каза Овчаров. По думите му това означава на предстоящите парламентарни избори левицата да спечели 70-80 депутати. Ако имаме под 50 народни представители, ситуацията ще бъде изключително тежка, смята Овчаров. Според него тогава може да има повторение на управлението на Бойко Борисов.

Разривът между левицата и ДПС e заради мерака на Станишев да довърши мандата на Орешарски

http://www.mediapool.bg/razrivat-mezhdu-levitsata-i-dps-e-zaradi-meraka-na-stanishev-da-dovarshi-mandata-na-oresharski-news223553.html

Разривът между БСП и ДПС е настъпил след намерението на лидера на европейските социалисти Сергей Станишен да довърши мандата на Пламен Орешарски. Тази "публична тайна" беше разкрита от Румен Овчаров пред Нова телевизия. По думите му това е станало пред много свидетели. Това е поредната разкрита "публична тайна" след като в петък бившият енергиен министър Драгомир Стойнев неволно призна, че фирми на Делян Пеевски участват в строежа на газопровода "Южен поток". Според Овчаров строителните компании, зад които стои "успелият млад мъж" не са излезли от консорциума, а са прехвърлили дяловете си.  И Делян Пеевски, и Цветан Василев са били фаворитите на Бойко Борисов за строителството на "Южен поток", а БСП не направи нищо за да промени това, каза Румен Овчаров. Според него и двата договора - за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с американската "Уестингхаус" и този с руската "Газпром" за "Южен поток" са сключени без да е ясно за обществото какви ангажименти са поети, каза Овчаров. Неясни са и финансовите параметри по договорите. "Уплътняване на подкрепата на големия бял брат" – така определи подписването на договора с "Уестингхаус" Румен Овчаров. Задачата максимум пред БСП е да остане "незаобиколим фактор в българската политика", каза Овчаров. По думите му това означава на предстоящите парламентарни избори левицата да спечели 70 – 80 депутати. Ако имаме под 50 народни представители, ситуацията ще бъде изключително тежка, смята Овчаров. Според него тогава може да има повторение на управлението на Бойко Борисов. Очаквайте подробности

Григор Димитров запазва осмото си място, доближи се до седмия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/11/2359506_grigor_dimitrov_zapazva_osmoto_si_miasto_dobliji_se_do/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров запазва осмото си място в световната ранглиста. След силното си представяне в Торонто хасковлията увеличи точките си до 3620 и се доближи до седмата позиция.

Димитров игра в полуфиналите, където загуби от Жо-Вилфред Цонга. Французинът спечели надпреварата от сериите "Мастърс" в Канада и се изкачи до десетото място в класацията на АТП.

"Трябва да погледна върху позитивните страни на цялата седмица. Сега отивам в Синсинати и се чувствам...

Йордан Христосков: Ще дадем още пари за пострадалите в Мизия

http://pik.bg/йордан-христосков-ще-дадем-още-пари-за-пострадалите-в-мизия-news212585.html

Йордан Христосков: Ще дадем още пари за пострадалите в Мизия

325-те лева, отпуснати на пострадалите от наводнението в град Мизия, не са единствените пари за хората там, каза социалният министър Йордан Христосков по БНТ. Гостът в студиото допълни, че в момента продължават да се приемат молби за помощи и скоро помощите ще бъдат изплатени.

Христосков допълни, че хората в Мизия вече се хранят с топла храна, а не с консерви. Трябва да има превенция не само в инфраструктурата, а трябва да се обучават и хората, които се борят с природните бедствия. Христосков одобри решението на правителството на Пламен Орешарски за индексирането на пенсиите. Според него има малки проблеми със събираемостта на социалните осигуровки, но не и на здравните. Министърът заяви, че е готов да предложи криминализирането на укриването на осигуровки в особено големи размери.

ВСС ще проведе извънредно заседание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/11/2359497_vss_shte_provede_izvunredno_zasedanie/?ref=rss


Висшият съдебен съвет ще проведе извънредно заседание. Според предварителна информация прекъсването на лятната ваканция на ВСС се налага заради няколко спешни кадрови решения, които трябва да бъдат гласувани, предаде БНР

Основното решение, което трябваше да вземе по спешност съветът, беше по искането на съдията от Софийски апелативен съд Красимира Медарова временно да излезе от системата, за да поеме поста министър за изборите в служебния кабинет. Тя обаче в неделя отказа да бъде...

Започват проверки в строителния бранш

http://pik.bg/започват-проверки-в-строителния-бранш-news212584.html

Започват проверки в строителния бранш

Главната инспекция по труда започва проверки в строителния бранш. До края на септември ще бъдат проверени 400 строителни фирми заради зачестилите случаи на тежки инциденти, съобщи БНР.

9 са смъртните случаи само за първото полугодие на тази тодина при 4 за същия период на миналата. За кампанията е разработен въпросник за самоконтрол, който ще помогне на отговорните длъжностни лица да определят сами доколко са изпълнили изискванията за безопасност и здраве при работа и какви пропуски имат.

Westinghouse тепърва ще прави анализ за цената на тока от седми блок

http://business.actualno.com/Westinghouse-tepyrva-shte-pravi-analiz-za-cenata-na-toka-ot-sedmi-blok-news_44350.html

След като в петък вечерта (8 август), след 19:30, АЕЦ „Козлодуй” ЕАД публикува официално акционерното споразумение с американската компания Westinghouse за седми блок на ядрената н...

Бестселъра на Кейт Уайт - "Не трябваше да ти казвам това" излиза на български език!

http://books.actualno.com/Bestselyra-na-Kejt-Uajt---Ne-trjabvashe-da-ti-kazvam-tova-izliza-na-bylgarski-ezik-news_44351.html

Легендарната главна редакторка на американското списание Cosmopolitan - Кейт Уайт, споделя личен опит и тайни за успешно израстване в кариерата и в живота в книгата си “Не трябваше да ти каз...

Наско Сираков: Няма кой да спре Лудогорец към четвърта поредна титла

http://bgfootball.actualno.com/Nasko-Sirakov-Njama-koj-da-spre-Ludogorec-kym-chetvyrta-poredna-titla-news_44353.html

Легендата на Левски и бивш директор в клуба Наско Сираков сподели, че няма кой да спре Лудогорец в "А" група. Според него „зелените” могат единствено сами да се спрат по ...

Бареков иска ЕС да ни решава проблемите

http://politics.actualno.com/Barekov-iska-ES-da-ni-reshava-problemite-news_44354.html

В свое нарочно писмо лидерът на "България без цензура" Николай Бареков потърси помощ от Европейския съюз заради ембаргото от Русия за внос и износ на хранителни стоки. Бареков изтъкна невъзм...

Хилари се разграничи от външната политика на Обама

http://america.actualno.com/Hilari-se-razgranichi-ot-vynshnata-politika-na-Obama-news_44356.html

Разграничавайки се от външната политика на президента Барак Обама, потенциалният кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън заяви в интервю, че решението на САЩ да не се намесват в началото на сирийс...

Стивън Сегал: „Аз съм руснак“

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/stivyn-segal-az-sym-rusnak-6019557

Американският актьор сякаш следва примера на френския си колега Жерар Депардийо

Вложители в КТБ АД на протест пред БНБ

http://econ.bg/Новини/Вложители-в-КТБ-АД-на-протест-пред-БНБ_l.a_i.561160_at.1.html

Вложителите в КТБ АД се събират днес на протест пред Българската народна банка с настояване за незабавното отваряна на банката. Те се организират във...

Миков готви почивка за червени апаратчици

http://www.bnews.bg/article-113490

Председателят на БСП Михаил Миков готви "един мандат почивка" за някои от досегашните червени депутати,

Димитър Иванов: Близнашки бе изключен от БСП, защото споделяше десни идеи

http://pik.bg/димитър-иванов-близнашки-бе-изключен-от-бсп-защото-споделяше-десни-идеи-news212582.html

Димитър Иванов: Близнашки бе изключен от БСП, защото споделяше десни идеи

Георги Близнашки бе изключен от БСП, защото споделяше десни идеи. Това стана на конференция на партията в началото на годината. Той говореше за неща, които не се споделяха от партията. Това обяви проф. Димитър Иванов пред bTV.

„Близнашки произлиза от лявото политическо пространство, а в същото време получи доверието на президента, който не крие своята пронатовска и дясна ориентация. Това е ход в полза на обществото”, обясни още Иванов. 

Попитан дали е имало влияние върху президента при определяне на кабинета, историкът каза: ”Какво значение има дали е оказвано влияние, след като служебният кабинет има задачата да организира изборите. Може лелята на президента от Гоце Делчев да му се е обаждала. Какво значение има това...”

Димитър Иванов добави още, че на столичната БСП в последно време й е дошло малко в повече, защото са направени кардинални промени. „Румен Овчаров сдаде поста на Калоян Паргов, е разликата при тях като отношение е като баща и син. Има много неща да се свършат като организация, но промяната е факт и нещата вървят напред”, сподели още той.

Последните езичници на Ирак

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d61b88c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Caziia0C3360Ca0Cposlednite0Eezichnici0Ena0Eirak0H1778480C/story01.htm

Джихадистката групировка Ислямска държава е напът да ликвидира древна религиозна общност, живееща от векове в страната


Наркодилър: Суперизгодно е да наемам ученици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238616

ченици масово стават дилъри на марихуана още от 10-и клас, установи “24 часа”. За по-големите пласьори във веригата това е удобно, защото хлапетата са близо до връстниците си, които искат да си купят трева. Другата причина е, че 
носят по-малка 
наказателна 
отговорност,
 а и самите те пушат трева и като ги хванат... ченици масово стават дилъри на марихуана още от 10-и клас, установи “24 часа”. За по-големите пласьори във веригата това е удобно, защото хлапетата са близо до връстниците си, които искат да си купят трева. Другата причина е, че носят по-малка наказателна отговорност, а и самите те пушат трева и като ги хванат...

Овчаров: Проблемът между ДПС и БСП настъпи, когато Станишев поиска да довърши мандата на Орешарски

http://www.cross.bg/ovcharov-stanishev-bulgariya-1424935.html

/КРОСС/ „Служебното правителство очевидно трябва да бъде наблюдавано, тъй като президентът му възложи прекалено амбициозни задачи. Аз онзи ден се пошегувах, че и мен трябва да ме изключат от партията (визира изключването на Близнашки от БСП, бел.ред), за да станем хора. Успех пожелавам на Георги Близнашки." Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Румен Овчаров. „Аз виждах промяната в БСП по малко по-различен начин - в посока истина и отговорност. Истината, за това, което стана в БСП и отговорност занапред. Истината е елементарна - корпоративното-олигаргично задкулисие практически управляваше през последната година. Правителството на спасението формално се превърна в кабинет на коалиция между БСП и ДПС, но в крайна сметка се отказа тройна коалиция, в която БСП беше трета. Освен това имаше и геополитическо задкулисие, което също дърпа доста здраво конците на българските политици. Подписаният в последната минута договор с „Уестингхаус" е показателен - в България правилата и законите спират да действат при определени фактори. Стойнев просто изпълняваше роля. Когато се поемат такива сериозни ангажименти, те трябва да бъдат разследвани. Проблемът е, че в България има закон за новите енергийни мощности и този закон не е спазен при договора с „Уестингаус"", каза още Овчаров, като не пожела да спомени конкретни имена свързани с кръговете, които описа

Р. Овчаров: Станишев искаше да смени Орешарски, това вбеси ДПС

http://frognews.bg/news_74453/

Доскорошният лидер на БСП Сергей Станошев е искал да стане премиер на мястото на Пламен Орешарски и да довърши 4-годишния мандат на правителството. Това разкри Румен Овчаров по Нова тв.

Христосков поиска затвор за укриване на осигуровки

http://offnews.bg/news/n_1/n_375216.html

Криминализиране на укриването на осигурителни вноски в големи размери поиска служебният вицепремиер и социален министър Йордан Христосков . "Това ще е едно от предложенията ни. Ще препотвърдим това предложение, което от 2000 г. насам непрекъснато се предлага. Тогава Конституционният съд отмени едно решение за неплащане на вноски, но при умишлено укриване на вноски в големи размери това деяние трябва да се криминализира", каза Христосков в интервю за БНТ. Той коментира оттеглянето на Красимира Медарова от поста служебен министър, отговарящ за изборите. Огласяването на номинацията предизвика негативни реакции. "Това показва, че премиерът се съобразява с общественото мнение. Ще се намери подходящ човек за изборите", каза Христосков. За работата на служебния кабинет той заяви: "За два месеца и половина не може да се свърши някаква съществена работа и да обърнем негативните тенденции, но можем да дадем старт за по-добро начало". Той обяви още, че в края на седмицата започва работа консултативен съвет, който ще изработи варианти за пенсионна реформа. 522 от имащите право на неотложна помощ заради наводнението в Мизия и района са получили сумата от 325 лева. Право на нея имат общо 1150 човека, каза още Христосков. "325 лева са неотложна помощ, за най-необходимото – храна, облекло. Това не е същинската помощ и обезщетението, което те ще получат за това, че са загубили имущество, домове", допълни той. До петък са приети около 940 молби. Социални работници са приемали молби и в събота и неделя. До вторник ще бъдат изплатени всички помощи, обеща Христосков.

Румънецът със симптоми на Ебола не е заразен с вируса

http://www.vesti.bg/novini/rumynecyt-sys-simptomi-na-ebola-ne-e-zarazen-s-virusa-6019558

Румънецът, който вчера беше приет в болница със симптоми на Ебола, не е заразен с вируса, съобщиха румънските здравни власти.

30 млади перничани ще търсят находки на крепостта Кракра

http://www.zapernik.com/obshtestvo/30-mladi-pernichani-shte-tursyat-nahodki-na-krepostta-krakra_33610/

От днес, 11 август, от 18:00 часа на Крепостта “Кракра“ тържествено ще бъде открито 7-то издание на Лятна археологическа експедиция “Кракра“ 2014. Експедицията ще се проведе в периода от 10 до 23 август. Още от вчера младите археолози от пернишките училища търсят находки в местнотстта "Св.Спас" и на хълма Кракра. В програмата се предвижда ученици от Перник да бъдат екскурзоводи, като за целта ще посрещат туристи и ще им разказват за историята на историческия хълм “Кракра“. Децата ще помагат и на Регионалния исторически музей при обработката на находки, открити край автомагистрала "Струма". Тази година експедицията е посветена на 85-та годишнина от обявяването на Перник за град. Общо 30 ученици се включиха в експедицията тази година. За участниците в експедицията ще бъде монтирано грънчарско колело. На него младежите ще изработват съдове, характерни за бита на местното население. Те ще конструират и макети на исторически забележителности, ще бъдат ангажирани в разнородни дейности в Регионалния исторически музей. Официалното откриване ще направи кметът на Перник Росица Янакиева. Всички граждани са поканени на откриването.

Преглед на печата, понеделник, 11 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-11-август_l.a_i.561159_at.1.html

СТАНДАРТ: Прогноза: 12% срив в туризма Приходите от туризъм ще намалеят с 12 на сто тази година, прогнозира Румен Драганов, директор на...

Издигат Лукарски срещу Кънев за шеф на реформаторите

http://pik.bg/издигат-лукарски-срещу-кънев-за-шеф-на-реформаторите-news212579.html

Издигат Лукарски срещу Кънев за шеф на реформаторите

Лидерът на СДС Божидар Лукарски вероятно ще бъде издигнат като претендент на председателя на ДСБ Радан Кънев за шеф на Реформаторския блок.

Гражданският съвет към обединението предложи то да има едноличен председател броени дни след като наследникът на Иван Костов хвърли оставка като негов говорител. Впоследствие бе издигната кандидатурата на Кънев. „Останал съм с впечатление, че е напълно възможно Божидар Лукарски да се кандидатира”, обяви пред Offnews зам.-председателят на ДБГ Йонко Грозвев. По думите му в партията не били обсъждали все още дали ще предложат за поста свой човек. Съдбата за лидерското място ще се реши на конгреса на реформаторите през септември.

Овчаров: От "Позитано" натиснаха Стойнев да подпише с "Уестингхаус" в 12 без 5

http://offnews.bg/news/n_1/n_375215.html

Хора на високи постове от "Позитано" 20 са накарали бившия енергиен министър Драгомир Стойнев да подпише в последните си минути на управление договора с "Уестингхаус" за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви енергийният министър при управлението на тройната коалиция Румен Овчаров в ефира на Нова телевизия. Според него Драгомир Стойнев по никакъв начин не е взел решението сам, а е играл само роля на задкулисието при подписването на договора с "Уестингхаус". "Подписания в последната минута договор е доказателство, че когато се намесват външни фактори, закони няма", заяви Овчаров.  Бившият енергиен министър отказа да даде конкретни имена и да каже кой стои зад договора с "Уестингхаус".  Според Овчаров, когато в един такъв огромен инвестиционен проект не чуеш нищо за начална стойност, осреднена цена за целия проект, а слушаш "абракадабри", като това колко е хубав и добър за страната, става ясно, че се реализира по политически съображения, а не защото е наистина добър.  По думите на Овчаров цялостната политика на управлението на Орешарски е била диктувана от "корпоративно олигархичното задкулисие".  "Правителството на Орешарски, което беше експертно и "за национално спасение", се превърна в коалиция на БСП и ДПС, но стана на тройна коалиция, където БСП беше третата партия.", каза Овчаров.  Според него освен "корпоративно олигархичното задкулисие", България е управлявана и от "геополитическо задкулисие", което "дърпа много здраво конците на политическите мъже".  Овчаров разказа, че разривът между БСП и ДПС е започнал, когато от ДПС са заявили ясно, че в този кабинет няма да има нов премиер, като в същия момент Станишев е имал желанието да довърши мандата на Орешарски.  По темата за "Южен поток" Овчаров коментира, че БСП е "узаконило" решението на Борисов и ГЕРБ да вкара в консорциума за строежа на проекта Делян Пеевски и Цветан Василев.  "Делян Пеевски не само че участва в "Южен поток",  а е бил сред фаворитите на Бойко Борисов като е съставян консорциума, а БСП не направи нищо. ", коментира Овчаров.  Бившият енергиен министър коментира и програмата на БСП за изборите, като по негови думи главната цел на червената партия е отново да бъде незаобиколим фактор при следващото управление.  "Ако това не стане, ще бъдем свидетели на управлението на Бойко Борисов. Нашата цел е да имаме поне 70-80 депутати, а при по-малко ситуацията ще стане изключително тежка", коментира Овчаров. 

Заради санкциите на Русия стотици наши производители пред фалит

http://www.moreto.net/novini.php?n=260764

След търговските санкции, които въведе Москва, са възможни фалити на български производители. Това прогнозира пред „Преса“ индустриалецът Васил Василев. Той обясни, че много по-тежки от пропуснатия износ към Москва, който не е голям, ще бъдат косвените удари върху икономиката на страната ни.

Трябва да има министерство на изборите, смята Дайнов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239014

„След всичките купувания на гласове и всякакви скандали през последните години, не е лошо да има министерство, което да се занимава само с изборите”, заяви пред Нова телевизия политологът Евгений Дайнов.
По думите му е хубаво да има една институция, която да гледа всичко и отговорността да е събрана на едно място поне за няколко избори напред. „След всичките купувания на гласове и всякакви скандали през последните години, не е лошо да има министерство, което да се занимава само с изборите”, заяви пред Нова телевизия политологът Евгений Дайнов. По думите му е хубаво да има една институция, която да гледа всичко и отговорността да е събрана на едно място поне за няколко избори напред.

Дайнов: Трябва да има министерство на изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239010

„След всичките купувания на гласове и всякакви скандали през последните години, не е лошо да има министерство, което да се занимава само с изборите”, заяви пред Нова телевизия политологът Евгений Дайнов.
По думите му е хубаво да има една институция, която да гледа всичко и отговорността да е събрана на едно място поне за няколко избори напред. „След всичките купувания на гласове и всякакви скандали през последните години, не е лошо да има министерство, което да се занимава само с изборите”, заяви пред Нова телевизия политологът Евгений Дайнов. По думите му е хубаво да има една институция, която да гледа всичко и отговорността да е събрана на едно място поне за няколко избори напред.

Жега! Живакът ще удари 36 градуса

http://www.bnews.bg/article-113488

Лятно време ни очаква днес. Ще е максималните температури ще са между 31° и 36°.

Интриги при подреждането на листите в БСП-София няма, посочи Бойчев

http://pik.bg/интриги-при-подреждането-на-листите-в-бсп-софия-няма-посочи-бойчев-news212574.html

Интриги при подреждането на листите в БСП-София няма, посочи Бойчев

БСП е единствената партия, в която има традиция при реденето на листите. В БСП интрига с тези неща няма. Подреждането на листите в София беше определено с тайно гласуване. В 23 район аз съм на първо място, но водачите на листите се определя от Висшия съвет на партията. Това каза бившият депутат от БСП Жельо Бойчев пред БТВ. Янаки Стоилов получи най-много гласове в 25 район. Георги Свиленски е първи в 24 район, но това не значи, че водачите на листите ще са тези. Това класиране беше отредено чрез тайно гласуване на делегатите на БСП на партийна конференция, отбеляза той.

Противно на очакванията, лидерът на БСП Михаил Миков не бе избран за водач на листа в нито един от трите многомандатни избирателни района в София на заседанието на столичната организация на социалистите. Чрез тайно гласуване на „Позитано” 20 определиха за водачи на 23-ти, 24-ти и 25-и МИР досегашните депутати Жельо Бойчев, Георги Свиленски и Янаки Стоилов. Това даде повод за коментари, че има разрив в редиците на БСП. Според Бойчев промените в партията предстоят. Аз съм доволен от това, че се направи първа крачка към промяна. По време на предизборна кампания да правиш промени в партийните редици е твърде налудничево, посочи Бойчев.

Станало е ясно, че бившият лидер на БСП Сергей Станишев не е присъствал на градската конференция на БСП. Бойчев коментира, че в БСП са допуснали много грешки през изминалата година. Той беше категоричен, че в хората е останало впечатлението, че партията е зависима от задкулисието. Въпреки това той определи управлението като полезно. Не трябва да търсим вината за положението, до което се докарахме, в други партии. Трябва да търсим вините само в себе си, заяви Бойчев. Като грешка определи и подписването на споразумението с "Уестингхаус" без достатъчно яснота. Като друга грешка той визира и неуспеха да се рестартира проектът за АЕЦ "Белене".

10 катастрофи и двама пострадали за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260762

Двама души са пострадали в пътни инциденти през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. За живота на ранените няма опасност. 10 са катастрофите за последните 24 часа, причинени са материални щети. Настилките в морската столица са сухи, видимостта е добра.

Експерт за тото скандала: Няма система, която да е напълно защитена

http://pik.bg/експерт-за-тото-скандала-няма-система-която-да-е-напълно-защитена-news212573.html

Експерт за тото скандала: Няма система, която да е напълно защитена

„Не се разбира много какво точно се е случило, но дори и да има частично пробиване, хубавото е, че не са успели”, каза в „Здравей, България”  по НТВ Иво Мирчев, ай ти специалист, относно опита да бъдат откраднати 5 милиона лева от Българския спортен тотализатор с фалшив фиш. По думите му нещо не е наред, след като от тотализатора са стигнали до там, че да обявят, че джакпота е спечелен, за да хванат двама 19-годишни младежи. „Няма система, която да е напълно защитена.

Тотото загуби доверие и трябва да се направи одит на системата, да се види колко е защитена”, смята Мирчев. Според него у нас има хора, които са способни да разбият системата. „Щом две 19-годишни момчета могат да го направят, то както остава за някоя престъпна група”, заяви той. По думите на експерта ръководството на тотото трябва да излезе и да обясни какво се е случило, за да върне доверието на хората. 

Стойнев да каже кой от "Позитано" се е срещал с "Уестингхаус"!

http://www.bnews.bg/article-113489

Време и аз, и други председатели на БСП София да направим нещо, та да ни изключат, за да станем хора. Така Румен Овчаров коментира избора на проф. Георги Близнашки за служебен премиер.

Ердоган обяви началото на нова ера в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238998

Реджеп Тайип Ердоган, който спечели първите в Турция президентски избори с пряко гласуване, отправи послание за единство и социално помирение в първата си реч след обявяването на победата му на вота.
Реджеп Тайип Ердоган, който спечели първите в Турция президентски избори с пряко гласуване, отправи послание за единство и социално помирение в първата си реч след обявяването на победата му на вота. "Днес приключваме една ера и влизаме в нова ера", заяви Ердоган, цитиран от Франс прес, пред хиляди свои привърженици,

Ердоган: Ще бъда президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които гласуваха за мен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239004

Реджеп Тайип Ердоган, който спечели първите в Турция президентски избори с пряко гласуване, отправи послание за единство и социално помирение в първата си реч след обявяването на победата му на вота.
"Днес приключваме една ера и влизаме в нова ера", заяви Ердоган, цитиран от Франс прес, пред хиляди свои привърженици, Реджеп Тайип Ердоган, който спечели първите в Турция президентски избори с пряко гласуване, отправи послание за единство и социално помирение в първата си реч след обявяването на победата му на вота. "Днес приключваме една ера и влизаме в нова ера", заяви Ердоган, цитиран от Франс прес, пред хиляди свои привърженици,

Пунктове за скрап пред фалит

http://pik.bg/пунктове-за-скрап-пред-фалит-news212571.html

Пунктове за скрап пред фалит

Масово пунктовете за изкупуване на скрап в Кюстендил и региона са поставени пред фалит заради забраната за изкупуване на черни и цветни метали от физически лица, съобщава „Монитор”.

„Имаме лиценз да изкупуваме абсолютно всичко – от желязо до пластмаси и други подобни отпадъци. Проблемът на нас идва от новия Закон за изкупуването на черни и цветни метали. Зная, че Конституционният съд го е отменил и топката отново е в ръцете на парламента. В момента имаме право да изкупуваме отпадъци само от бяла техника и автомобили. Така ограничават всяко физическо лице да не може да предаде отпадъка си на пунктовете за изкупуване на вторични суровини”, каза управителят на фирма „Унитрейд 2011” Йордан Георгиев. Пред наш екип той върна две каруци с роми, които са намерили пред контейнерите в града пружини от легла, тенекии и други отпадъци. Положението е такова от няколко седмици. Всеки мургав жител на ромския квартал „Изток” е връщан заради забраната.

„Хората негодуват, чудят се какво да правят. При нас цената на желязото е 32 ст. за дебелото и 26 ст. за тънко. Цял ден ромите събират боклуци по реките и накрая изкарат 20 кг, което им е 5-6 лв. Пари, които им стигат за хляба”, казва още Георгиев. Той се опасява, че съвсем скоро при него може да прави съкращение на персонала, ако положението продължи да е така. Във фирмата работят 9 човека, които могат да преминат в редиците на безработните, ако няма законова промяна.

„Правихме маса преустройства след предписание на РИОСВ – Перник, и сега отново спънки. Предполагам, че това се прави, за да се облагодетелства някой. Няма изградени площадки. Държавата иска без пари да им се оставя отпадъкът, което не може да стане”, твърди още управителят на частната фирма.

В средата на юли бившият екоминистър Станислав Анастасов заяви, че ще има гратисен период за изкупуване на метали от физически лица до края на 2015 г. Това стана, след като фирми от бранша блокираха граничния пункт Капитан Андреево с искане за удължаване на срока за прием на метали от граждани. Ден след обещанието на Анастасов депутатите от екокомисията в парламента приеха на първо четене промяната в Закона за управление на отпадъците. Заради липсата на кворум в пленарната зала промяната така и не беше приета.

Четирима ще редят червените водачи, 15 от 31 са сигурни, изолират напълно Станишев

http://pik.bg/четирима-ще-редят-червените-водачи-15-от-31-са-сигурни-изолират-напълно-станишев-news212567.html

Четирима ще редят червените водачи, 15 от 31 са сигурни, изолират напълно Станишев

Mихаил Миков и още трима висши соцфункционери разпределят кой коя червена листа ще води за предстоящия вот. На лидера помагат заместникът му Димитър Дъбов и двамата секретари на ИБ - Катя Николова и Бойко Великов, разкриха от “Позитано” 20, пише "24 часа".

Бившият лидер Сергей Станишев е абсолютно изолиран от реденето на листите, твърдят запознати. Според други обаче той също води преговори за водачи и ще има глас в последното “раздаване” на региони. Първите в кандидатдепутатските листи трябва да бъдат гласувани от Националния съвет на партията в края на седмицата. Според източници от “Позитано” 20 вече са ясни имената на 15 от 31-те водачи.

Дора Янкова запазва първото място в листата в Смолян, Атанас Мерджанов - Ямбол, Мая Манолова - Кюстендил, Марияна Бояджиева - Велико Търново, Антон Кутев - Силистра, Милко Багдасаров - Кърджали, Васил Антонов - Плевен, Емил Райнов - Ловеч, Йордан Стойков - Габрово, Явор Куюмджиев - Търговище. За столичните листи още няма решение, но според запознати и те са ясни. За 23 МИР се спряга Румен Овчаров, който даде заявка, че ще се завръща на партийните постове, от които бе отстранен от Станишев преди година. За 24 МИР е уговарян Стефан Данаилов и според запознати Ламбо вече дал съгласие. За този район мерак да е първи има и ексвъншният министър Кристиан Вигенин. В 25 МИР пък по традиция води лидерът на партията.

Михаил Миков обаче не бил решил още, затова заявка за мястото даде заместникът му Янаки Стоилов. Много проблемно обаче се оказало намирането на първо място в листите за другия зам.-шеф на партията - Драгомир Стойнев. Той няма да води в Хасково, както бе на предишния вот, защото там се очаква да се върне Ангел Найденов. Местните социалисти в Хасково, където е роден Стойнев, обаче заплашили, че ще вдигнат бунт. Засега за Стойнев се спрягат като варианти Бургас и една от столичните листи.

Според осведомени срещу него се водела “локална червена война”, за да ограничат влиянието му в БСП. Официално Заради споразумението с “Уестингхаус” в соццентралата пристигали декларации с искания той да бъде отстранен не само от ръководството на партията, но и да бъде изключен от нея. Румен Овчаров, за когото на “Позитано” казват, че “възкръснал като феникс”, поискал от лидера отстраняването на Стойнев от зам.-шефското място и от ръководството. Той разказа това пред другарите си на заседанието на градската конференция на БСП-София, в събота.

Миков обаче предпочел “междинен път” - да не отстранява Стойнев, “за да не си отваря фронтове” и все пак да го направи водач. Лидерът отчел факта, че на балотажа на конгреса победи Стойнев само с 40 гласа. Социологът Юрий Асланов пък призова Стойнев да не е в листите, за да не влиза партията в обяснителен режим. Атаките срещу бившия енергиен министър идват основно от противниците на Станишев, които разказват още, че именно екслидерът е този, който заедно със Стойнев се е срещал с ръководството на “Уестингхаус”.

Острието на атаките срещу Стойнев бил Явор Куюмджиев, твърдят от “Позитано” 20. Миналата година той имал надежди, че ще получи министерския пост, но остана само зам.-шеф на енергийната комисия в парламента. Той е и основен лобист на руснаците, докато Стойнев е възприеман повече като проамерикански човек, коментират червени депутати. 

Кметът на Мизия: Компрометирани язовирни стени може да са причина за трагедията

http://pik.bg/кметът-на-мизия-компрометирани-язовирни-стени-може-да-са-причина-за-трагедията-news212564.html

Кметът на Мизия: Компрометирани язовирни стени може да са причина за трагедията

Kомпрометирани стени на язовири и повредени преливници около Мизия са причина за унищожителното наводнение в града. Това заяви кметът на града Виолин Крушовенски пред Tв7. Той уточни, че от вчера тече проверка на съоръженията, от която станало ясно, че има пропукани стени, както и повредени изпускателни кранове. Инспекцията ще продължи и днес, за да стане ясно дали има и скъсани стени, което може да се окаже причината за трагедията, застигнала Мизия. 

Положението в града остава тежко, като в ниската част на населеното място водата още не се е оттекла. 

Продължават да падат сгради, залети от стихията. До момента като "кибритени кутийки са се срутили 40 къщи, 27 гаража и 20 селскостопански постройки. 

Наводнението е заляло много от земеделските площи, като фермерите търпят огромни загуби.  Те са загубили не само реколтата си, но и техниката, с която обработват земята. 

Кметът на града е категоричен, че до трагедията се е стигнало не само заради проливните дъждове. Според него водата, заляла Мизия е била мътна, което показва, че тя е преляла от язовирите и минала през земеделски площи. 

Родна авиокомпания ще лети директно до САЩ

http://econ.bg/Новини/Родна-авиокомпания-ще-лети-директно-до-САЩ_l.a_i.561157_at.1.html

Българска авиокомпания получи лиценз за директни полети до САЩ. Очкава се от София до Ню Йорк и Чикаго да може да се лети още от следващата...

Българският кондом се завръща

http://pik.bg/българският-кондом-се-завръща-news212570.html

Българският кондом се завръща

След лукчетата, бисквитите „Детска радост" и крема за бръснене „Каро", още една икона на плановото стопанство се завръща в търговските вериги, аптеките и денонощните будки - българският презерватив. Сравняван с вътрешна гума от жигула и обвиняван за резкия прираст на населението в началото на 80-те, каучуковият продукт отново ще се произвежда в своя роден дом - русенския градец Бяла, съобщава "Всеки ден".

Легендарният цех 104 затваря врати в началото на 90-те и е закупен от последния си началник - Никодим Аспарухов. Днес румънска фирма с първоначална инвестиция от малко над 500 хил. евро му дава възможност да възобнови производството на гумените калпачета. Според самия специалист продуктът ще бъде конкурентоспособен, тъй като поточната линия е внесена от ФРГ през 1988 година и е съобразена с настоящите евростандарти.

Основният проблем на родните капути не е ниското им качество, а неконкурентната опаковка. Именно това обаче ще бъде и тяхното спасение, тъй като гумичките ще се пускат отново по три в комплект в картонена кутийка, която да събуди носталгията на по-възрастните и любопитството на по-младите потребители.

„Сега продават кондоми с аромат на ягода, малина, бор, сандалово дърво, каквото се сетите. На нашите ще пише „С аромат на социализъм", подсмихва се Аспарухов и потрива ръце в очакване на сериозни обороти.

Някогашният социалистически мастодонт - завод „Латекс" в Бяла, днес е разпродаден на парче и в различните цехове се произвеждат премети за бита - от кухненски ръкавици до пълнеж за матраци. Халето за презервативи обаче е непокътнато, Никодимов дори е поставил денонощна охрана в очакване на сакралния миг на повторното откриване. Според него в производството още от първия ден могат да се включат 60 човека, което ще е сериозен скок за закъсалата икономика в градчето.

Цех 104 функционира едва 2 години, но за периода произвежда близо 10 милиона презерватива. Една машина извършва 20 операции. Състои се от множество апарати и стъклени макети на пенис, върху които се отмерва размерът на презерватива. За да бъде достатъчно здрав презервативът, макетите се топят в латексова смес по два пъти.

На този етап от производството презервативите все още са „сурови". Необходимо е да бъдат изпрани в друга машина с антибактериален препарат, за да не предизвикват алергии и дразнения. Следва изсушаване на презервативите, за което е нужно да отлежат две денонощия в специално пригодено помещение. След това чрез електронен тест се отстраняват спуканите бройки.

Липсата на маркировка причинява катастрофи край Мъглиж

http://crime.actualno.com/Lipsata-na-markirovka-prichinjava-katastrofi-kraj-Myglij-news_44345.html

Лошо начало на деня и седмицата за работничка на военния завод "Арсенал" и семейство от София, отиващо на почивка. Те катастрофираха рано тази сутрин на разклона за завода край Мъглиж.Жената...

Приказки от 1001 нощ - докога?

http://viewpoint.actualno.com/Prikazki-ot-1001-nosht---dokoga-news_44347.html

Лятото е вече тук и горещите политически теми уж трябва да се поохладят за сметка на горещите летни емоции, но засега такива индикации няма. Дойде служебното правителство и от шкафа със скелетите взе...

ЕС призовава Ердоган да работи за помирение на турското общество

http://asia.actualno.com/ES-prizovava-Erdogan-da-raboti-za-pomirenie-na-turskoto-obshtestvo-news_44349.html

Европейският съюз призова Реджеп Ердоган, избран вчера за президент на Турция, "да работи за помиряване на турското общество", предаде БГНЕС. "Поздравяваме Ви с избирането и се надявам...

Ново примирие в Газа в търсене на мира

http://www.moreto.net/novini.php?n=260760

Ново 72-часово примирие в Газа беше договорено след посредничеството на Египет. То влeзе в сила в полунощ в неделя. Това е второто тридневно примирие между Израел и "Хамас" в рамките на една седмица. Предишното спиране на огъня приключи в петък сутринта.

Държавният инвестиционен фонд на Малайзия ще оздравява Malaysia Airlines

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d61a13f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Caziia0C3360Ca0Cdyrjavniiat0Einvesticionen0Efond0Ena0Emalaiziia0Eshte0Eozdraviava0Emalaysia0Eairlines0H1778540C/story01.htm

Фондът е предложил да придобие пълен контрол над националния превозвач, в който държи 69%, като предстои да обяви план за основно преструктуриране


20 нови автобуса в София сменят 30-годишните

http://pik.bg/20-нови-автобуса-в-софия-сменят-30-годишните-news212569.html

20 нови автобуса в София сменят 30-годишните

Първите 20 нови автобуса по различни линии на градския транспорт в София ще бъдат пуснати в движение до края на август. Новите коли постепенно ще заменят повечето съчленени автобуси, които се ползват над 30 години.

Новите 126 автобуса са оборудвани с най-модерната за момента техника, отговарят на всички европейски екологични норми и на изискванията за достъпност, съобщава News7. Имат климатици, ниски подове, газови двигатели, системи за аудио информация.

С тях ще бъде подменен около 35% от столичния автопарк. Проектът е по оперативната програма "Околна среда".

E. Дайнов: Огромна част от медийте са дефектирали, поръчкови и корумпирани

http://frognews.bg/news_74452/

Не чета вестници. Огромна част от тях са дефектирали, поръчкови и корумпирани. Това призна политологът Евгени Дайнов по БиТиВи.

Жельо Бойчев: В БСП интрига няма

http://www.cross.bg/boiichev-zhelyo-natzionalniya-1424934.html

/КРОСС/ "БСП е единствената партия, която има определена традиция. В БСП интрига няма", заяви в сутрешния блок на бТВ народният представител от Коалиция за България Жельо Бойчев. Той обясни, че в София всяка една от районните организации е имала възможност да извърши до 3 кандидатури, които били предмет на конференцията в събота. „В 23-ти район подреждането ме поставя на първо място, но водачите на листата се определят от Националния съвет на партията", отбеляза Бойчев. Той добави още, че в 25-ти район с най-много номинации за водач на листите е председателят на партията Михаил Миков. „Съставът на Националния съвет не е никак малък и обикновено се минава през сериозна и тежка дискусия. БСП непрекъснато е била коментирана в медиите, но последното, което може да се твърди е, че един или няколко човека могат да решават това", коментира Жельо Бойчев. Той сподели, че е доволен от направената първа крачка към промяна в партията чрез смяната на лидера. Относно оставката на цялото ръководство Бойчев посочи, че да бъдеш в изборна кампания и да правиш кадрови размествания във вътрешен план не е най-умното нещо, което може да се направи. Според него разговорът за това по какъв начин организационно и политически ще бъде извършена промяната в БСП ще остане за периода след 5-ти октомври

Супер луната над София (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_375209.html

В нощта срещу 11 август светът стана свидетел на явлението "Супер Луна". Тогава Луната изглеждаше с 14% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята. Зрелището накара любители и професионалисти фотографи да грабнат апаратите, за да заснемат Луната, която ще бъде толкова близо до Земята чак след 20 години. Вижте част от снимките. Супер Луната над София:  Снимка: "Булфото", Евгени Димитров.  Снимка: "Булфото", Евгени Димитров. Ето как е изглеждала супер Луната през обектива на читатели на Би Би Си: 

Дъщерята на Джон Клийз го взе на подбив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238577

“Храни куче да те лае” е това, което е направила дъщерята на звездата от “Монти Пайтън” Джон Клийз. 30-годишната Камила Клийз е стендъп комик. В последното си шоу в Единбург тя е посветила 30 минути на гавра с баща си и неговите съпруги. Последната му жена - Дженифър Уейд, която е на 42 г. - с 32 г. по-млада от Клийз, Камила нарича “дете”, предпосл “Храни куче да те лае” е това, което е направила дъщерята на звездата от “Монти Пайтън” Джон Клийз. 30-годишната Камила Клийз е стендъп комик. В последното си шоу в Единбург тя е посветила 30 минути на гавра с баща си и неговите съпруги. Последната му жена - Дженифър Уейд, която е на 42 г. - с 32 г. по-млада от Клийз, Камила нарича “дете”, предпосл

OMV: Кризата в Украйна няма да засегне строителството на "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/11/2359496_omv_krizata_v_ukraina_niama_da_zasegne_stroitelstvoto/?ref=rss


Противопоставянето между Запада и Русия заради Украйна няма да отмени планираното строителство на газопровода "Южен поток", заяви ръководителят на австрийската нефтогазова компания OMV Герхард Ройс, пише "Файненшъл таймс".

Руският газов монополист "Газпром" влага милиони долари в газопровода, за да внасят газ в Европа през Черно море и Балканите от края на 2015 г. Заради напрежението в Украйна обаче Европейската комисия възрази на строежа, като заяви, че проектът не се изпълнява по...

Близнашки назначава 45 зам.-министри

http://offnews.bg/news/n_1/n_375208.html

45 ще са заместник-министите в служебното правителство, които ще бъдат назначени от премиера проф. Георги Близнашки, пише "Труд". Повечето министри ще имат по трима заместници. Изключение от тях са военният министър Велизар Шаламанов и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, които по всяка вероятност ще имат по двама заместници. Един от членовете на 20-членния политически кабинет на проф. Близнашки ще е проф. Емилия Друмева, обяви самият той вчера. По всяка вероятност един от тримата зам.-министри в образованието ще е Ваня Кастрева, сега началник на Регионалния инспекторат по образованието в София. Тя ще отговаря за средното образование и сред задачите й ще бъде организацията на поправителната сесия на матурите през август-септември, както и началото на новата учебна година. Очаква се днес ВСС да освободи временно двама съдии и един прокурор, които ще са зам.-министри в служебния кабинет. Те са съдиите Петко Петков и Аглика Адамова, които ще са зам.-министри на правосъдието, и прокурора Андрей Янкулов, който ще е зам. вътрешен министър.

Самолет на Air France кацна аварийно в Лагос

http://www.bnews.bg/article-113487

Самолет на Air France със 178 души на борда е извършил аварийно кацане на международното летище в най-големия град и бивша столица на Нигерия, Лагос.

Главната инспекция по труда започва проверки в строителния бранш

http://www.cross.bg/intzidenti-elektricheski-tryda-1424933.html

/КРОСС/Заради зачестилите случаи на тежки инциденти в сектор „Строителство" Главна инспекция по труда стартира от 11 август извънредна информационна и инспекционна кампания с основна цел превенция на злополуките в него, водещи най-често до смърт и инвалидност. Ще бъдат проверени над 400 предприятия, извършващи строителни дейности в цялата страна. По време на кампанията сериозно внимание ще бъде отделено на информираността на работодателите и длъжностните лица как да осигурят по-безопасни и здравословни условия на труд на работниците и служителите си. Предпоставки за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки, изкопи и електрически инсталации; неправилно боравене с машини, инструменти, електрически уреди; неправилно изградени и нестабилно фиксирани скелета и др. Те могат да доведат до падания от височина, до инциденти, предизвикани от свличане на земни маси, до удари от падащи предмети, до поражения от електрически ток. Почти винаги подобни злополуки водят до тежки увреждания и дори смърт. Проверките в рамките на кампанията ще се извършват от специално подготвени инспектори до 30 септември. На извънреден контрол ще подлежат задължително и обекти, на територията на които са станали трудови злополуки, довели до инвалидност или смърт, въпреки че те със сигурност са проверявани във връзка с инцидентите

Дванайсет кметове под меча на Темида

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238482

Най-малко 16 кметове у нас са попаднали под меча на Темида след злоупотреби с власт в последните няколко години. Само 4-ма от тях са оправдани. Това установи репортерска проверка на “Труд. Повечето от градоначалниците - бивши и действащи,  са обвинени за престъпления по служба и търговия с влияние, а разследванията срещу тях са висящи. Някои са дър Най-малко 16 кметове у нас са попаднали под меча на Темида след злоупотреби с власт в последните няколко години. Само 4-ма от тях са оправдани. Това установи репортерска проверка на “Труд. Повечето от градоначалниците - бивши и действащи, са обвинени за престъпления по служба и търговия с влияние, а разследванията срещу тях са висящи. Някои са дър

Дайнов за снимката на Борисов: Ако голата сила управлява, тя мачка всичко

http://www.cross.bg/sila-daiinov-borisov-1424932.html

/КРОСС/ „Помним как чували с бюлетини се разнасяха по времето на Мадарова и тя не реагира подобаващо, което само по себе си е безобразие. След цялото купуване на гласове и скандали, не е лошо поне известно време да има такъв министър обаче. В България има над 70 контролни институции, които обаче не контролират нищо. Не може всичко да е разхвърляно, а трябва да има някой, който да отговаря за всичко. Аз съм „за" събиране на отговорността, поне известно време." Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Евгений Дайнов, политолог и преподавател в Нов български университет на въпрос относно евентуалния министър на изборите. „Начело на правителството е ляв, протестиращ човек. Президентът ни дава следния знак със избора на Близнашки - проблемите в България ни не са нито леви, нито десни, а фундаментално дълбоки и спорът за ляв или десен не е адекватен в момента. Чист гаф обаче беше изказването на служебния премиер, че комунизмът е много красив идел. Гафът му може би е от неопитност", категоричен бе той. „Номерът да има избори е следният - да не знаеш какъв ще е резултатът, а не да насочваш всичко, за да се получи определен сценарии", така Дайнов коментира масовите спекулации, че Бойко Борисов ще спечели изборите. „Това е недемократично. Голотата до кръста и двата шарана внушават сила и това е грешно, тъй като при демокрация управляват слабите, а не силните

Служебният кабинет ще емитира ценни книжа за 500 млн. лева

http://econ.bg/Новини/Служебният-кабинет-ще-емитира-ценни-книжа-за-500-млн-лева-_l.a_i.561156_at.1.html

Заем от над 500 млн. лева ще изтегли служебният кабинет. Това става ясно от публикуван на страницата на финансовото министерство емисионен календар....

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239035

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Трупове на животни пълнят улиците на Мизия седмица след потопа

http://pik.bg/трупове-на-животни-пълнят-улиците-на-мизия-седмица-след-потопа-news212563.html

Трупове на животни пълнят улиците на Мизия седмица след потопа

Стотици трупове на животни и птици пълнят улиците седмица след наводнението, съобщава Би Ти Ви. Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. Събрани в чували мъртви животни стоят неприбрани.

В много от наводнените къщи все още не може да се стигне до стопанските сгради. 

Червеният кръст обяви, че свършват запасите от пакети с храна за бедстващите и призова за дарения от вносители и производители на консерви.

Спешно се търсят и фирми производители на дезинфектанти с молба да направят дарения на града.

Реджеп Ердоган спечели президентските избори в Турция и обяви началото на "нова ера” за страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=260761

Днес е нов ден. Този ден е основополагащ. Това е ден, в който Турция се надига от пепелта, каза Реджеп Ердоган, след като стана ясно, че печели първите преки избори за президент на страната. Една от основните задачи пред новия държавен глава на Турция е да промени конституцията и да даде повече правомощия на президентската институция.

Тотото загуби доверие, незабавен одит на софтуера му!

http://www.bnews.bg/article-113486

Няма система в света, която да е абсолютно защитена. Трябва да се види как е изградена системата. Тотото загуби доверие и затова трябва да се направи одит на ИТ системата и да се каже дали е защитена.

Ураган удари Япония

http://www.vesti.bg/novini/uragan-udari-iaponiia-6019555

Десет души загинаха и още двама се водят безследно изчезнали, след като ураганът "Халонг" удари Япония през почивните дни.

Стотици трупове на животни и птици в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238986

Повече от седмица след потопа в наводнените имоти в Мизия има стотици трупове на животни и птици, съобщи bTV.
Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. Събрани в чували мъртви животни стоят неприбрани.
В много от наводнените къщи все още не може да се стигне до стопанските сгради. Повече от седмица след потопа в наводнените имоти в Мизия има стотици трупове на животни и птици, съобщи bTV. Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. Събрани в чували мъртви животни стоят неприбрани. В много от наводнените къщи все още не може да се стигне до стопанските сгради.

В Мизия все още има стотици трупове на животни и птици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238988

Повече от седмица след потопа в наводнените имоти в Мизия има стотици трупове на животни и птици, съобщи bTV.
Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. Събрани в чували мъртви животни стоят неприбрани.
В много от наводнените къщи все още не може да се стигне до стопанските сгради. Повече от седмица след потопа в наводнените имоти в Мизия има стотици трупове на животни и птици, съобщи bTV. Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. Събрани в чували мъртви животни стоят неприбрани. В много от наводнените къщи все още не може да се стигне до стопанските сгради.

В Ирак не могат да постигнат съгласие за избора на нов премиер

http://www.cross.bg/premier-maliki-nyri-1424931.html

/КРОСС/ Партиите в иракския парламент не могат да постигнат съгласие за избора на нов премиер, въпреки международните призиви. Ново заседание беше насрочено за 19 август. Междувременно, специални части, верни на премиера Нури ал Малики, заеха позиции в стратегически райони в столицата Багдад, предава БНР. Войници и полицаи отцепиха силно охранявания квартал, известен като "зелената зона", в който са ключови институции на страната. Има танкове по главните улици, обявена е повишена бойна готовност. Мерките бяха предприети, след като ал Малики обяви, че няма да отстъпи под натиска да се откаже от борбата за трети мандат и ще подаде жалба срещу президента Масум за нарушаване на конституцията. Премиерът на Ирак обвинява президента, че не е спазил крайния срок да поиска от най-големия политически блок да номинира премиер и да състави правителство. Премиерът шиит Нури ал Малики, чийто блок спечели парламентарните избори, е обвиняван, че е маргинализирал сунитското малцинство и го е тласнал към екстремистите.  

САЩ ще увеличават военното си присъствие в Австралия

http://america.actualno.com/SASht-shte-uvelichavat-voennoto-si-prisystvie-v-Avstralija--news_44340.html

Властите в САЩ планират да увеличат числеността на бойните самолети и военнослужещите, които се намират в базата на австралийските ВВС край гр. Дарвин и се подменят на ротационен принцип, съобщава ...

Китай се готви за двупосочна мисия до Луната

http://cosmos.actualno.com/Kitaj-se-gotvi-za-dvuposochna-misija-do-Lunata--news_44341.html

До края на годината Китай се готви да проведе първата си двупосочна мисия до Луната и обратно, обяви правителството в Пекин. Това ще е поредната значителна стъпка в развитието на една амбициозна ко...

Р. Овч. забрави кой управляваше последната година, та намеси ГЕРБ в Южен поток, заяви Борисов

http://politics.actualno.com/R-Ovch-zabravi-koj-upravljavashe-poslednata-godina-ta-namesi-GERB-v-Ujen-potok-zajavi-Borisov-news_44342.html

Сутрешното твърдение на бившия икономически и енергиен министър Румен Овчаров, че Бойко Борисов е вкарал Делян Пеевски и Цветан Василев в "Южен поток" бързо доведе до ответен удар от страна ...

Ердоган: Турция се възроди от пепелта

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/erdogan-turciia-se-vyzrodi-ot-pepelta-6019551

В първата си реч, след като бе избран за държавен глава, досегашният премиер на Турция призова за социално помирение и пожела опозицията да промени отношението си

Безредици в американски град

http://www.vesti.bg/novini/bezredici-v-amerikanski-grad-6019554

Американският град Фъргюсън в щата Мисури стана арена на безредици и вандализъм.

Вижте Супер Луната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238965

Тази нощ жителите на много страни по света наблюдаваха Супер Луна.
При подобно явление Луната е най-близо по орбитата си около Земята.
Спътникът ни беше с 16 % по-голям и с 30 % по-ярък, отколкото при обикновено пълнолуние.
На 14 ноември 2016 година луната ще застане най-близко до Земята за цялото десетилетие. Тази нощ жителите на много страни по света наблюдаваха Супер Луна. При подобно явление Луната е най-близо по орбитата си около Земята. Спътникът ни беше с 16 % по-голям и с 30 % по-ярък, отколкото при обикновено пълнолуние. На 14 ноември 2016 година луната ще застане най-близко до Земята за цялото десетилетие.

Ердоган обяви началото на "нова ера" за Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_375204.html

Днес ние приключваме с един период и правим първата крачка към нова ера. Това заяви Реджеп Тайип Ердоган в реч, произнесена от балкона на партийната му централа в Анкара след победата му на президентските избори в Турция. Той обеща започването на "нов социален процес на помирение". Реджеп Ердоган е спечелил президентските избори с 51.7% от вота, съобщи председателят на турската Централна избирателна комисия  Сади Гювен . "След преброяване на 100 процента от бюлетините кандидатът Тайип Ердоган има подкрепата на абсолютното мнозинство избиратели. По тази причина ЦИК постанови да бъде отменена подготовка за втория тур на гласуване", каза Ердоган, който е на власт от 2003 г. „Благодаря на всеки гражданин, който гласува, без значение дали за мен или за някой друг, защото той участва в писането на историята в този исторически ден”, каза още той, като подчерта, че „споровете от миналото” ще бъдат забравени. "Докато съм жив ще продължавам нашата борба за по-развита демокрация", каза той. След изявлението Ердоган влезе в джамия, построена след превземането на Константинопол през 1453 г., за да се помоли. По-късно Ердоган ще отлети за Анкара, където ще произнесе победна реч. Съперникът му в битката за президентския пост, кандидатът на опозицията  Екмеледин Ихсаноглу , поздрави Ердоган. Той определи като успешен собствения си резултат. "Само преди месец малко хора знаеха за мен, а днес почти 40% от избирателите са дали гласа си за мен. Тази цифра е много показателна. Поздравявам Тайп Ердоган с победата и му пожелавам успех по този път”, заяви Ихсаноглу.

Спад на туризма с 12% това лято

http://www.vesti.bg/novini/spad-na-turizma-s-12-tova-liato-6019552

С около 10-12 на сто по-малко приходи очаква туристическият бранш в края на летния туристически сезон.

Вижте Супер Луната (Галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238956

Тази нощ жителите на много страни по света наблюдаваха Супер Луна.
При подобно явление Луната е най-близо по орбитата си около Земята.
Спътникът ни беше с 16 % по-голям и с 30 % по-ярък, отколкото при обикновено пълнолуние.
На 14 ноември 2016 година луната ще застане най-близко до Земята за цялото десетилетие. Тази нощ жителите на много страни по света наблюдаваха Супер Луна. При подобно явление Луната е най-близо по орбитата си около Земята. Спътникът ни беше с 16 % по-голям и с 30 % по-ярък, отколкото при обикновено пълнолуние. На 14 ноември 2016 година луната ще застане най-близко до Земята за цялото десетилетие.

Влезе в сила ново тридневно примирие в Газа

http://www.cross.bg/izrael-ogunya-prekratyavane-1424930.html

/КРОСС/ Новото тридневно примирие между Израел и палестинската фракция Хамас в Газа не е било нарушено тази нощ и остава в сила, съобщава BBC. По-рано вчера враждуващите страни приеха предложението на Египет за прекратяване на огъня за три денонощия, за да продължат преговорите за трайно примирие. Това е второто 72-часово прекратяване на огъня за по-малко от седмица. Минути преди примирието да влезе в сила, екстремисти съобщиха, че са изстреляли няколко ракети по Израел, включително по Тел Авив, но няма съобщения за нанесени щети. Ако настоящото прекратяване на огъня се задържи, Израел отново ще изпрати делегация в Кайро за продължаване на преговорите с палестинците, съобщи израелският в. "Аарец". Около 2000 души са загинали от началото на конфликта, който започна на 8 юли, когато Израел стартира операция, имаща за цел да прекрати атаките на екстремисти от Газа. Сред загиналите са над 1900 палестинци, повечето от които мирни граждани, според ООН. От израелска страна са загинали 67 души, включително трима цивилни граждани.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване