Българин се опита да стигне с гумена лодка от Великобритания до САЩ

http://www.cross.bg/lodka-velikobritaniya-muzhut-1425891.html

/КРОСС/ Българин бе спасен, след като се опитал да стигне с гумена лодка от Великобритания до Съединените щати, съобщава Daily Mirror. 30-годишният българин е трябвало да бъде отведен насила от спасителния екип, който го е застигнал след отплаването му от пристанищети Крайстчърч, в британското кралство Дорсет. Един от спасителите, Пийт Дадс, заяви, че мъжът не е бил склонен да се откаже от пътешествието си до Америка. Мъжът потеглил с 14-футовия (около 4,20 метра) си импровизиран плаватален съд от Дорсет. Псевдомореплавател бил странно "въоръжен" само с улична карта на английския град Саутхамптън. Той си носел раница с бисквити, боб и хотдози, но не разполагал дори със спасителна жилетка, а гумената лодка нямала никакви светлини. Когато мъжът бил върнат обратно на брега, се наложил до бъде завит, тъй като показвал първите признаци на хипотермия.  

Социалният министър представя екипа си

http://offnews.bg/news/n_1/n_378156.html

Служебният вицепремиер и социален министър Йордан Христосков ще представи днес екипа си. Заместник-министрите му са Румяна Георгиева , Петя Евтимова и Спаска Петрова. Румяна Георгиева  ще организира и координира работата в сферата на защитата при безработица и насърчаване на заетостта, пазара на труда, трудовото и общественото осигуряване, доходите и жизненото равнище, демографското развитие, социалното осигуряване, трудовата миграция и свободното движение на работници, безопасността и здравето при работа. Георгиева е завършила „Икономика и управление на промишлеността” в УНСС и до момента е парламентарен секретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. В ресора на заместник-министър Петя Евтимова  (бивш министър на образованието) влизат Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, европейските програми и проекти и международното сътрудничество и координацията по въпросите на ЕС. Заместник-министър Спаска Петрова  ще отговаря за политиката по социално подпомагане и социални услуги, политиката за децата и политиката за хората с увреждания. Тя координира дейността на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за хората с увреждания. Петрова е ръководител на проекти към Сдружение „Нов път”. Тя е бакалавър по предучилищна педагогика от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и магистър по публична администрация от СУ „Св. Климент Охридски”. Началник на кабинета на министър Христосков е Ася Чолашка . Днес ще бъдат представени и заместниците на външния министър Даниел Митов . Един от тях е  Катя Тодорова е била посланик на България в Мароко и ръководител на инспектората на МВнР.

Защитата на човешките права не е…

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/18/2358552_zashtitata_na_choveshkite_prava_ne_e/?ref=rss


"Дневник" публикува статията от сайта Marginalia

Може би разгарът на лятото не е най-подходящият момент за отрезвяващи, неромантични и незадушевни размисли. Може би най-подходящ момент за тях няма. И все пак има проблеми във връзка с разбирането на човешките права в България, които все някога трябва да бъдат изговорени. Може би лятото е предпоставка за спокойното им и неистерично осмисляне.

Защитата на човешките права не е нещо особено популярно по нашите ширини. У нас –...

"Кокаиновите крале" осъдени и на втора инстанция в Италия

http://frognews.bg/news_74760/

Обвиняемите по наркоаферата, станала известна като "Кокаиновите крале", са с потвърдени присъди от втората инстанция в Милано. 20 години затвор остава наказанието на Евелин Банев-Брендо, апелативният съд е оставил Матей Боев за 12 години в затвора, а Тинко Гарев за 15 г.

Без вода в някои части на столицата на 19 август

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4250935

Утре във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. “Черни връх” в кв. Драгалевци се налага спиране на водоподаването от 9,00 до 18,00 часа на клиентите на “Софийска вода”, живеещи в района на ул. “Витошка зорница”, ул. “Паиде Судисов” и бул. “Черни връх” от №181 до №185.
В с. Мрамор от 9,30 до 19, Утре във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. “Черни връх” в кв. Драгалевци се налага спиране на водоподаването от 9,00 до 18,00 часа на клиентите на “Софийска вода”, живеещи в района на ул. “Витошка зорница”, ул. “Паиде Судисов” и бул. “Черни връх” от №181 до №185. В с. Мрамор от 9,30 до 19,

Спират водата в два столични квартала на 19 август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250933

Утре във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. “Черни връх” в кв. Драгалевци се налага спиране на водоподаването от 9,00 до 18,00 часа на клиентите на “Софийска вода”, живеещи в района на ул. “Витошка зорница”, ул. “Паиде Судисов” и бул. “Черни връх” от №181 до №185.
В с. Мрамор от 9,30 до 19, Утре във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. “Черни връх” в кв. Драгалевци се налага спиране на водоподаването от 9,00 до 18,00 часа на клиентите на “Софийска вода”, живеещи в района на ул. “Витошка зорница”, ул. “Паиде Судисов” и бул. “Черни връх” от №181 до №185. В с. Мрамор от 9,30 до 19,

Международен ден на морските фарове

http://www.moreto.net/novini.php?n=261410

18 август по света се отбелязва като Международен ден на морските фарове. Отбелязва се за първи път в Шотландия през 1994 г. 20 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Цената на доматите тръгна надолу

http://pik.bg/цената-на-доматите-тръгна-надолу-news215066.html

Цената на доматите тръгна надолу

Увеличените заради руското ембарго доставки от други страни от ЕС на плодове и зеленчуци у нас доведе само за седмица до срив на цените на едро на оранжерийните домати с 44 ст. за килограм. Това сочат данните от петък на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), пише "Монитор". На 8 август средната им цена борсите на зеленчука е била 1,24 лв./кг, в петък - 0,80 лв. Вносните домати също отчетоха силен спад от 1,20 на 0,58 лв./кг. Оранжерийните краставици за периода поевтиняха от 1,09 на 0,90 лв./кг. Експерти припомнят, че производителите на плодове и зеленчуци от другите страни от общността получават много по-големи субсидии от българските и могат да си позволят да продават на много по-ниски цени. Ябълките от България и ЕС на борсите паднаха от 1,32 на 0,90 лв./кг, а пъпешите от 0,64 на 0,45 лв./кг. Вносните пъпеши поевтиняха с 28 ст. до 0,65 лв./кг.

Родните дини и тези от ЕС в петък вървяха на борсите по 0,28 лв./кг, а тези от трети страни поевтиняха чувствително за седмица с 9 ст. до 0,17 лв./кг. От началото на месеца гроздето на едро пада с левче до 1,60 лв./кг. От началото на август месеца слънчогледовото олио в пластмасова бутилка от 1 литър поевтиня на борсите с 9 ст. до 1,97 лв. За същото време захарта на едро е поевтиняла също с 9 ст. и в последния работен ден на миналата седмица се е котирала средно по 1,21 лв./кг.

В началото на годината сладките кристали по борсите са се продавали по 1,65 лв./кг, олиото - по 2,12 лв./л. За последните 15 дни доста по-различна е конюнктурата при зрелия фасул, който поскъпна с над половин лев до 4,54 лв./кг и така на практика се върна почти до цената си от началото на годината, сочи още статистиката. Спрямо по-миналия петък макароните на едро увеличиха цените си на едро от 1,34 на 1,89 лв./кг, а фидето от 1,62 на 1,83 лв./кг. Подобно е конюнктурата и при ориза, който от 2,10 лв./кг за кило на 8 август се увеличи до 2,21 лв. в петък. От началото на месеца немалки колебания в цените на едро са отчетени при лещата. На 1 август тя се котира средно по 2,50 лв./кг, седмица по-късно поевтинява с 44 ст., а в последния работен ден на миналата седмица поскъпва до 2,25 лв./кг, сочи статистиката на ДКСБТ.


Христосков: Пенсионната реформа е като саденето на орех

http://www.cross.bg/pensiya-fondove-pensionnata-1425890.html

/КРОСС/ Интервю на Мишел Гутсузян за "Труд" с Йордан Христосков, вицепремиер и социален министър. - Министър Христосков, какво предприехте за подпомагане на пострадалите от наводненията? - До момента са приети 1353 молби за еднократна помощ от 325 лв. за покриване на неотложни нужди. На 1100 човека помощите вече са изплатени. За останалите това ще бъде направено в най-кратки срокове. Вторият начин, по който министерството на труда помага на пострадалите, е с осигуряване на работна сила за почистване на калта и тинята. През програмите по заетост, финансирани от националния бюджет или от европейските програми, са наети 745 души. С почистването са ангажирани и 1198 души, които получават месечни социални помощи. - Според Световната банка България може да противодейства на негативното влияние на демографската криза върху пенсионната система с повишаване на осигуровките, намаляване на пенсиите или на периода за получаването им. Кой вариант е за предпочитане? - Сигурно и трите заедно. Като служебно правителство си поставихме за цел да подновим работата на Консултативния съвет за оптимизация на осигурителната система в България. В него няма да участват политици, тъй като навлизаме в предизборен период и не бих желал тази експертна дейност да получи политическа окраска. Поставили сме си за цел да разработим различни варианти за реформа в пенсионната система. Пред скоби ще изведем въпроса с пенсиите на работещите в първа и втора категория труд

Спасиха българин, тръгнал с лодка през Атлантика

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/spasiha-bylgarin-trygnal-s-lodka-prez-atlantika-6020172

Мъжът, който носел странен багаж – раница с бисквити, хотдог и карта на Саутхемптън, искал да стигне с лодка от Великобритания до САЩ

Търсят 15 потънали край самотен остров, на него избухнал вулкан

http://www.bnews.bg/article-114064

Съдбата на 15 туристи остава неизвестна, след като корабът им потъна в бурните води в близост до индонезийски остров, до който 10 други туристи са успели да се доберат след шест часа плуване, пише Daily Mail.

Социалният и външният министър ще представят заместниците си

http://www.cross.bg/ministur-hristoskov-predstavi-1425889.html

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще представи новите заместник-министри и членове на политическия кабинет. Заместник-министър Румяна Георгиева ще организира и координира дейността на министерството в сферата на защитата при безработица и насърчаване на заетостта, пазара на труда, трудовото и общественото осигуряване. В ресора на заместник- министър Петя Евтимова влизат оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", европейските програми и проекти и международното сътрудничество и координацията по въпросите на ЕС. Заместник-министър Спаска Петрова отговаря за политиката по социално подпомагане и социални услуги. Началник на кабинета на министър Христосков е Ася Чолашка. Същевременно министърът на външните работи в служебното правителство Даниел Митов ще представи своя екип и основните приоритети в работата на министерството в Зала 101 на МВнР.    

Коалицията "анти-Протест"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/18/2363186_koaliciiata_anti-protest/?ref=rss


Новина! Ексклузивно! Шок! Ток! Щепсел!: създават тихомълком нова коалиция "анти-Протест"! Това е негативна коалиция, която е против най-активната част от протестиращите, както и срещу самата кауза на протестите, започнали през лятото на 2013 г.

Кой? 

Че ДПС и БСП са ex officio нейни членове е ясно: по-изненадващо е потенциалното членство на ГЕРБ в нея, а и най-вече неволното съучастничество на РБ в нейното създаване. Дори Протестна мрежа – в бойно-революционен дух –...

Европа ни дава над 2 млрд.за селско стопанство

http://frognews.bg/news_74759/

Европейската помощ за селата е най-големият ресурс, който се очаква да влезе в страната ни от Брюксел. До 2020 г. земеделците и агробизнесмените ще могат да си поделят 2,338 млрд. евро за модернизиране на предприятията и развитие на бизнес по Програмата за развитие на селските райони. Всяка година над 1,5 млрд. евро ще се разпределят и за подпомагане на единица площ. Въвежда се обаче таван за тази помощ, която може да получи едно лице, и той ще бъде 300 000 лв. след приспаднати разходи за заплати, осигуровки и други социални плащания.

Трус от 6,3 по Рихтер разтърси Иран

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4250929

Силно земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Западен Иран. За момента няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.
Силният трус е станал на дълбочина от 10 километра, с епицентър на около 480 километра западно от столицата Силно земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Западен Иран. За момента няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. Силният трус е станал на дълбочина от 10 километра, с епицентър на около 480 километра западно от столицата

Ментета превзеха моловете

http://www.cross.bg/menteta-prevzeha-molovete-1425888.html

/КРОСС/ От сергиите по пазарите ментета на маркови дрехи и козметика превзеха моловете в големите градове, пише в. Преса. Фалшификати свободно се пласират в лъскавите магазини и бутици, като се смесват с оригиналите на известни марки. Голяма част от продукцията се внася нелегално от Турция, посочват митничари, цитирани от изданието. Според представител на международна компания за сертификати у нас 10 процента от лекарствата в българската търговска мрежа са имитации.    

Трус от 6,3 по Рихтер разтърси Западен Иран

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250927

Силно земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Западен Иран. За момента няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.
Силният трус е станал на дълбочина от 10 километра, с епицентър на около 480 километра западно от столицата Силно земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Западен Иран. За момента няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. Силният трус е станал на дълбочина от 10 километра, с епицентър на около 480 километра западно от столицата

Над 4 милиона на почивка у нас през август

http://www.cross.bg/miliona-draganov-tyrizum-1425887.html

/КРОСС/ Над 4 милиона души ще почиват у нас през август, от тях 2,5 милиона са българите, а около 1,55 млн. идват от чужбина. Това прогнозира за „Монитор" Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма. Хубавото време е гаранция, че активният туристически сезон влиза в нормалния си ритъм, и то не само по Черноморието, но в планинските курорти, които са много активни и предлагат богата културна програма за гостите си. Август е най-силният месец в българския туризъм, затова браншът разчита изключително много на приходите в този период. Като цяло обаче през тази година се очаква те да намалеят с повече от 10 на сто заради слабата рубла. По-малки постъпления ще има при допълнителните услуги, понеже туристите от Русия се ограничават и разполагат с по-малко средства. Няма намаление обаче в техния брой въпреки сътресенията с фалиралите им оператори. В страната дори се очаква да има около 2% повече туристи през тази година в сравнение с 2013 г., прогнозира Драганов. Според него комшиите не са спечелили от лошото време у нас, данните на статистиката сочат, че през юли има намаление и на изходящия туризъм към Гърция с 6,6 на сто. Междувременно туристическите агенции започнаха активно да предлагат септемврийски почивки на значително по-ниски цени.    

Р. Янакиева: До 24 август ще сме готови със състава на листите

http://izbori2014.actualno.com/R-Janakieva-Do-24-avgust-shte-sme-gotovi-sys-systava-na-listite--news_45528.html

До 24 август ще бъдем готови с листите (на коалиция АБВ). Това каза в ефира на БНТ кметът на Перник Росица Янакиева, която е и член на ПП "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). В пред...

Антиперспирантите могат да влошат положението с изпотяването

http://interest.actualno.com/Antiperspirantite-mogat-da-vloshat-polojenieto-s--izpotjavaneto-news_45534.html

Антиперспирантите, които използваме за да потискаме потта, могат да предизвикат още по-лоша миризма, като увеличат броя на виновните за тях бактерии, съобщи "Хъфингтън пост". Целта на антипе...

Португалска легенда пристига в ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4250485

Едно от най-ярките светила в историята на "Бенфика" идва в ЦСКА. По покана на Стойчо Младенов на един от септемврийските домакински мачове ще присъства Тони Оливейра - легендарен футболист и треньор в Португалия. Специалистът е близък и с треньора на вратарите в ЦСКА Пауло Грило, който му беше асистент седем години поред.
С поканата към Оливейра " Едно от най-ярките светила в историята на "Бенфика" идва в ЦСКА. По покана на Стойчо Младенов на един от септемврийските домакински мачове ще присъства Тони Оливейра - легендарен футболист и треньор в Португалия. Специалистът е близък и с треньора на вратарите в ЦСКА Пауло Грило, който му беше асистент седем години поред. С поканата към Оливейра "

Трус от 6.2 раздруса Иран

http://www.bnews.bg/article-114062

Земетресение с магнитуд 6.2 бе регистрирано в западната част на Иран на границата с Ирак. Около 40 души са били ранени, според АФП.

Най-важното от Варна във вчерашния 17 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261417

Крадена яхта с бежанци от Афганистан и Сирия задържаха във Варна Крадена яхта с нелегални бежанци е била задържан от Гранична полиция край Шабла. На борда на плавателния съд е имало 63 души от Афганистан и Сирия. От сутринта те се намират на Морска гара Варна, научи Дарик.

Слънчево и топло днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4250921

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове над планинските райони ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. По-късно през деня северният вятър и в Източна България ще отслабне. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са между 24° и 29°, в София около 25°.° Такава е прогнозата за времето на Националния Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове над планинските райони ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. По-късно през деня северният вятър и в Източна България ще отслабне. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са между 24° и 29°, в София около 25°.° Такава е прогнозата за времето на Националния

Американските банки се подготвят за евентуално напускане на Лондон

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d99ff55/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Camerikanskite0Ebanki0Ese0Epodgotviat0Eza0Eeventualno0Enapuskane0Ena0Elondon0H178280A0C/story01.htm

Ако Великобритания излезе от ЕС те вероятно ще преместят част от операциите си другаде в Европа, като един от вариантите е Ирландия, пише CNBC


Слънчево и топло днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250919

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове над планинските райони ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. По-късно през деня северният вятър и в Източна България ще отслабне. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са между 24° и 29°, в София около 25°.° Такава е прогнозата за времето на Националния Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове над планинските райони ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. По-късно през деня северният вятър и в Източна България ще отслабне. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са между 24° и 29°, в София около 25°.° Такава е прогнозата за времето на Националния

Готвят по-лек режим за трудовите посредници

http://www.cross.bg/rabota-taksa-dokymenti-1425886.html

/КРОСС/ Регистрацията на фирмите посредници за наемане на работа ще бъде безсрочна. Досега тя беше 5 години, след което, за да я подновят, те плащаха такса от 670 лв. или 380 лв. според това дали устройват кадрите в чужбина, или у нас. Фирмите няма да плащат и такса от 120 лв. за регистрация на посреднически договор с чужд работодател. Тези и други облекчения за частните трудови борси предвижда проект на постановление за промени в наредбата за дейността им. То е подготвено от екипа на служебния вицепремиер и социален министър Йордан Христосков, пише в."Преса. В момента 215 фирми имат лиценз за посредническа дейност за наемане на работа в чужбина и 251 - в България. Само 1012 български строители са заминали на работа в Израел по двустранната спогодба между двете държави, казаха междувременно за „Преса" от Агенцията по заетостта. Определената в началото на 2012 г. квота от 3500 души не е запълнена. Търсят се още 2488. В края на 2013 г. приемането на документи на желаещите да заминат беше временно прекратено поради усложнената ситуация в района на Близкия изток. В началото на 2014 г. подаването на заявления беше възобновено. До края на юни са подали документи само 703-ма кандидати.  

Бойкот на вота в Мизия ?

http://frognews.bg/news_74758/

Позволи ли си някой кандидат депутат да използва трагедията в град Мизия за предизборни цели, вотът на 5 октомври 2014 г., ще бъде бойкотиран.До това споразумение стигнаха представители на основните политически сили в потопеното градче.

Морският ни флот се е стопил шест пъти

http://www.cross.bg/flot-tovari-korabi-1425885.html

/КРОСС/ За 25 години капитализъм морските товарни кораби, плаващи под български флаг, намаляха шест пъти, но речните се увеличиха. Това показва справка на Изпълнителна агенция „Морска администрация", предоставена на „Преса". Товарните кораби в момента са 364 - 18 морски и 346 речни. За сравнение през 1989 г. търговският ни флот се е състоял от 409 плавателни съда - 109 морски и 300 речни. Данните за миналото са на Бургаската морска асоциация. Това не означава, че морската ни армада е почти изцяло остаряла и бракувана. В последните 10 години българските транспортни компании масово регистрираха корабите си в чужбина. Прехвърлянето се прави от данъчни съображения - налозите в някои държави са много по-ниски. Почти целият състав на Параходство „Български морски флот" например плава под малтийски флаг. Затова не е чудно, че превозените товари от български кораби намаляват драстично напоследък. По данни на Националния статистически институт водният транспорт на страната е извозил 3,1 млн. тона товари през 2013 г. През 2009 г. по вода са транспортирани три пъти повече товари - 9,9 млн. тона. А през 1989 г. само по море са превозени 25,5 млн. тона. „Героите на Одеса" и „Героите на Севастопол" са най-дългите кораби, вписани в регистъра на Изпълнителна агенция „Морска администрация". И двата ферибота са с еднакви показатели - 185,4 метра дължина и тонаж от 19 518 бруто тона

Редактират соцлистите, Нинова поема Благоевград

http://www.bnews.bg/article-114063

Заради нежеланието на благоевградчани да приемат за водач Кристиан Вигенин с опасение, че ще свали резултата им, соцръководството обмисля да сложи там Корнелия Нинова, а на нейно място - Кирил Добрев в София-област.

Над 20 000 българи празнуват Деня на миньора

http://www.cross.bg/kamara-minno-geolozhka-stranata-1425884.html

/КРОСС/ В понеделник в цялата страна миньорите ще честват своя професионален празник.  18 август, денят на Успението на Свети Иван Рилски, е определен за професионален празник на работещите в мините преди 110 години - с указ на цар Фердинанд и по предложение на пернишките миньори. Празникът е възстановен през 1996 година, а националното му честване по традиция се организира съвместно от Българска минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и миньорските синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа". Минерално-суровинната индустрия е отрасъл със стратегическо значение за икономиката на България. Тя е важен фактор за икономическата стабилност и енергийна независимост на страната. По информация на Българска минно-геоложка камара България заема водеща позиция в Европейския рудодобив,заемайки второ място по добив на злато и трето място по добив на мед на континента. По индекс добив на глава от населението, страната ни попада в определението „минна държава" с показател над средния в световен мащаб. Основните суровини, които се добиват в България, са лигнитни въглища, оловно-цинкови, медни и полиметални руди, гипс, варовик, бетонит, каолин, кварцови пясъци, огнеупорни глини, мрамор

Петролът поевтиня, но остана под натиск в Азия

http://www.vesti.bg/novini/petrolyt-poevtinia-no-ostana-pod-natisk-v-aziia-6020171

Цените на петрола на азиатските пазари се спуснаха надолу в понеделник , но останаха под натиск поради ситуацията в Украйна, която заплашва да ескалира, съобщи АФП.

Втори фестивал на „Фоерверките“ в Каварна

http://dobrudjatv.net/%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8-%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%be%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b0/

Фестивал на „Фоерверките“ за втора поредна година ще се проведе в Каварна. Ще има истински фоерверки , а не заря, зарича се режисьорът Андрей Слабаков, който е в основата на организацията.Тази година фестивалът е с международно участие от румънска и евентуално гръцка страна.Пет различни фирми […]

Пътна обстановка в страната - 18 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261409

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: посока Бургас-София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта: 60 км/ч.

Ако искаш да запазиш нещо в тайна, трябва да го скриеш и от себе си

http://www.cross.bg/skriesh-zapazish-taiina-1425883.html

/КРОСС/ Цитат от романа на Джордж Оруел (британски писател, журналист и поет) "1984": "Ако искаш да запазиш нещо в тайна, трябва да го скриеш и от себе си."

Мизия може и да не гласува на изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250632

Ако някой кандидат за депутат си позволи да използва с предизборни цели трагедията на пострадалите хора в Мизия в престоящата кампания, вотът на 5 октомври т.г. ще  бъде бойкотиран. За това се споразумяха  представители на основните политически сили в засегнатия от голямото наводнение град. Тези дни предстои да бъде подписано и  споразумение. Ако някой кандидат за депутат си позволи да използва с предизборни цели трагедията на пострадалите хора в Мизия в престоящата кампания, вотът на 5 октомври т.г. ще бъде бойкотиран. За това се споразумяха представители на основните политически сили в засегнатия от голямото наводнение град. Тези дни предстои да бъде подписано и споразумение.

Йордан Христосков, вицепремиер и социален министър: Пенсионната реформа е като саденето на орех

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4250423

На 1100 човека помощите вече са изплатени. За останалите това ще бъде направено в най-кратки срокове. Вторият начин, по който министерството на труда помага на пострадалите, е с осигуряване на работна сила за почистване на калта и тинята. През програмите по заетост, финансирани от националния бюджет или от европейските програми, са наети 745 души. На 1100 човека помощите вече са изплатени. За останалите това ще бъде направено в най-кратки срокове. Вторият начин, по който министерството на труда помага на пострадалите, е с осигуряване на работна сила за почистване на калта и тинята. През програмите по заетост, финансирани от националния бюджет или от европейските програми, са наети 745 души.

"Датчик на напрежението" ще помогне за разкриване на атентатори самоубийци в тълпата

http://interest.actualno.com/Datchik-na-naprejenieto-shte-pomogne-za-razkrivane-na-atentatori-samoubijci-v-tylpata--news_45526.html

Учени от Китай работят над създаването на мини камери за сканиране на тълпата с цел да бъдат открити потенциално опасни хора. Технологията за визуализация ще помогне на службите за сигурност на страна...

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-zala-izbori-1425881.html

/КРОСС/ СофияОт 12.00 часа министър-председателят проф. Георги Близнашки ще участва в националното честване на Деня на миньора, което ще се проведе в хотел „Шератон". Събитието се организира от Българската минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Синдикалната миньорска федерация „Подкрепа". СофияОт 09.00 часа на пл. Княз Александър 1 (ЦИК) ПП „Република БГ" ще се регистрира за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. СофияВ 09.30 часа министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова ще поздрави участниците в четвъртото ежегодно издание на Международния студентски форум „Бъдещите световни лидери" на тема „Неравенствата в световната политика: „Как да се справим с настоящите и икономически различия?". СофияОт 11.00 часа вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще представи новите заместник-министри и членове на политическия кабинет на МТСП в зала 2 на министерството. СофияОт 11.30 часа Коалиция „Патриотичен фронт" ще внесе в ЦИК документите за регистрацията си за участие в предстоящите избори. СофияОт 12.00 часа Реформаторският блок ще проведе редовна пресконференция в сградата на СДС на ул. „Раковски" 134. СофияВ 12

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/anna-bezhantzi-kraii-1425882.html

/КРОСС/ в. Труд Пипнаха наша яхта с бежанци край Шабла56 афганистанци и петима сирийци бяха заловени вчера от Гранична полиция край Шабла. Те били натъпкани в откраднатата от турски каналджии българска яхта „Св. Анна", която побира 10 души. Бежанците трябвало да бъдат закарани в Румъния.Яхтата на капитан Стоян Стоянов била наета за фамилен круиз по маршрут Варна - Истанбул - Варна. Капитанът акостирал в четвъртък вечерта в турския порт Елеада. Каналджиите го настанили в хотел и взели документите на „Св. Анна" под предлог за регистрация. На другия ден Стоянов разбрал измамата, но яхтата вече била в открито море. в. Капитал ДейлиБНБ разреши селективен подбор на сделките в КТБКредитополучателите, изтеглили заеми от Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й „Виктория" (новото име на „Креди агрикол България") ще имат по-широко поле за действие. Например ще могат да превалутират или да прихващат суми, за да плащат задълженията си. Това реши управителният съвет на БНБ в петък. От централната банка посочват, че някои текстове от Закона за кредитните институции дават такава възможност за банки, които са поставени под надзор, в случаите, в които е преценено, че това е в интерес на самите кредитори. Освен превалутирането решението дава поле и за други операции, най-вече по прихващания между депозанти и кредитополучатели. в. 24 часаОчевидно се готви коалиция ГЕРБ - ДПС, установи МиковОчевидно е

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/televiziya-ytro-zdraveii-1425880.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва"Тема: След есенното лято очаква ли ни лятна есен?Гост: Георги Рачев, климатологТема: За алтернативите в лявотоГост: Росица Янакиева, АБВТема: За болестите на съвременното общество - психичните разстройства. И трябва ли да има регистър на психичноболните у нас?Тема: За банковата стабилност. Какво ще стане с парите на вложителите в КТБ?Тема: В БНТ "ПАРК LIVE" ударно седмицата с ансамбъл "Българе", M-Otive и Ди Джей БорчеБНТ1, "Денят започва" Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Ексклузивен репортаж, в който Вероника Димитрова разказва как земеделци заграбват чужди земи, за да прибират субсидии.Тема: За скандала „Ало, Ваньо", партийните листи и АБВ накъдеГост: Георги Първанов, АБВТема: Служебният кабинет, „Протестна мрежа" и шумните назначенияГост: Сашо Диков и Асен ГеновТема: Кой убива кучета с отрова по детските площадки в Люлин?Тема: Има ли откъде да се намерят пари, за да се плати на вложителите в КТБ?Гост: Кольо Парамов, финансистТема: Любомир Милчев-Денди за летния гардероб на българките.Нова телевизия, „Здравей, България" TV7, "Добро утро, България"Тема: Ексклузивно: жена продава сърцето си заради дълг от 6 000 лева. Защо? Какво накара една баба да вземе подобно решение - изповед на една отчаяна жена пред Михаела Карабельова

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1425879.html

/КРОСС/ Цветелин Атанасов (Цецо Елвиса), певец Венко Евтимов, поет и драматург Д-р Владимир Коларов, завеждащ хирургичното отделение в МБАЛ „Пълмед" Проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН Михаил Главчев, бивш зам.-директор на „Паркиране и мобилност" Николай Банев. бизнесмен Христо Монов, депутат в 42-рото НС от ПГ на Коалиция за България  

В Мизия заплашват да бойкотират изборите

http://pik.bg/в-мизия-заплашват-да-бойкотират-изборите-news215059.html

В Мизия заплашват да бойкотират изборите

Ако някой кандидат за депутат си позволи да използва трагедията в град Мизия за предизборни цели, вотът на 5 октомври 2014 г., ще бъде бойкотиран, пише "Преса". До това споразумение стигнаха представители на основните политически сили в потопеното градче.

Очаква се тези дни да бъде постигнато споразумение. И без това ще ни е трудно да гласуваме, защото урните в големите секции са в засегнатите от водната стихия училища и детска градина, коментира ръководителят на местния кризисен щаб Николай Нековски. Изданието коментира, че бедственото положение в града все още не е отменено. Остра е нуждата от техника и доброволци.


И от (летен) дъжд спомен има

http://www.dnevnik.bg/fotokonkursi/2014/08/18/2360379_i_ot_leten_dujd_spomen_ima/?ref=rss




Лятото си е лято. Дори да е дошло късно, дори да е дъждовно, гръмотевично или градоносно. И макар тази година юни, юли и август да донесоха повече вода и облаци, отколкото слънце и бриз, след още два месеца в спомените ще остане само топлият дъх на щастливите мигове. 

Времето за ваканции още не е свършило. Независимо дали сега тръгвате във ваканция, или вече сте се върнали, можете да покажете в снимки най-хубавите си летни моменти и да спечелите награди. 

...

18 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-bulgariya-izliza-1425878.html

/КРОСС/ 1201 г. - Основан е град Рига - днешната столица на Латвия.1682 г. - Петър I става цар на Русия.1743 г. - Влизат в действие първите правила на бокса, изготвени от Джек Броунгтън.1786 г. - Рейкявик, сегашната столица на Исландия получава статута на град.1868 г. - Френският астроном Пиер Жансен открива хелия, докато анализира хромосферата на Слънцето по време на пълно слънчево затъмнение.1870 г. - Френско-пруската война: Започва Битката при Гравлот.1877 г. - Американският астроном Асаф Хол открива естествения спътник на Марс Фобос.1917 г. - При голям пожар в Солун изгарят над 30% от сградите и 70 000 души остават без дом.1917 г. - България в Първата световна война: Започва едномесечна българска офанзива по Солунския фронт, отблъсната от Антантата, която завзема Лерин и Поградец.1920 г. - Влиза в сила 19-та поправка на Конституцията на САЩ, даваща право на жените да гласуват.1945 г. - СССР анексира от Япония Курилските острови.1949 г. - Основана е немската компания Adidas.1958 г. - В САЩ излиза от печат скандалният роман на Владимир Набоков Лолита.1962 г. - Ринго Стар за първи път излиза на сцена като барабанист на Бийтълс.1964 г. - МОК отстранява ЮАР от участие в XVIII летни олимпийски игри заради политиката на апартейд на правителството.1971 г. - Виетнамската война: Австралия и Нова Зеландия изтеглят своите войски от Виетнам.1982 г

Защо инвестициите са в депозити, въпреки доходните акции?

http://www.bnews.bg/article-113647

Основната част от спестяванията на българите са в депозити, въпреки по-високата доходност при влагане в акции и взаимни фондове. Ако не се увеличи ръстът на кредитите, лихвите по депозитите да продължат нисходящия си тренд и в близките месеци.

Успение на св. Иван Рилски

http://www.cross.bg/prepodobniya-grad-prepodobniyat-1425877.html

/КРОСС/ Преподобният и богоносен наш отец Иоан чудотворец се роди в едно село, наречено Скрино, близо до София, от благочестиви и добродетелни родители, българи по произход, по време на царуването на българския цар Петър и на византийския император Константин Диоген, в 884 г. Още от млада възраст светецът беше хрисим и благочестив и служеше на Бога със страх и любов. А тази любов го научи да спазва заповедите Христови, както казва Господ в евангелията: "Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби" (Иоан. 14:21). Като гледаха младия човек, някои завистливи и немарливи към добрите дела негови съселяни, го наричаха лицемерен. А преподобният, без много да мисли за тези обвинения, раздаде своето имущество на бедните, отиде в манастир и стана монах. След като се обучи в послушание и смирение, вечнопаметният беше удостоен с дара на божественото видение, който го отведе на една планина и там безмълвстваше. След като възлезе на тази планина, той си направи малка колибка и живееше в безмълвие, като се хранеше с дивата планинска растителност; беше облечен в кожена дреха и прекарваше в пост, молитва, бдения и другите злострадания на пустинния живот. Племенникът на преподобния, на име Лука, бидейки още дете, тайно избяга от родителите си и отиде при чичо си, понеже желаеше да стане подражател на неговото житие

Ментета изместват марковите стоки в моловете

http://pik.bg/ментета-изместват-марковите-стоки-в-моловете-news215054.html

Ментета изместват марковите стоки в моловете

От сергиите по пазарите ментета на маркови дрехи и козметика превзеха моловете в големите градове, пише "Преса".

Фалшификати свободно се пласират в лъскавите магазини и бутици, като се смесват с оригиналите на известни марки. Голяма част от продукцията се внася нелегално от Турция, посочват митничари, цитирани от изданието. Според представител на международна компания за сертификати у нас 10 процента от лекарствата в българската търговска мрежа са имитации.

Румяна Коларова ще участва в световен студентски форум за лидери

http://pik.bg/румяна-коларова-ще-участва-в-световен-студентски-форум-за-лидери-news215052.html

Румяна Коларова ще участва в световен студентски форум за лидери

Министърът на образованието и науката в служебното  правителство Румяна Коларова ще поздрави участниците в  четвъртото ежегодно издание на Международния студентски форум  "Бъдещите световни лидери". Той е на тема: "Неравенствата в световната  политика: Как да се справим с настоящите икономически  различия?". 

Форумът ще започне  в 9.30 часа, в Аулата на  Софийски университет "Св. Климент Охридски" и в него ще участват  преподаватели и студенти от Бразилия, Индия, Египет,  Киргизстан, Мексико, Южна Африка, Швейцария, Тунис, Япония и  България.

Христосков предлага автоматични механизми в осигурителната система

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d995e71/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Christoskov0Epredlaga0Eavtomatichni0Emehanizmi0Ev0Eosiguritelnata0Esistema0H1782750C/story01.htm

Освен обвързване на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота, трябва да се въведе автоматизъм и за нарастване на максималния осигурителен доход


18 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=261408

1201 г. — Основан е град Рига — днешната столица на Латвия. 1682 г. — Петър I става цар на Русия. 1743 г. — Влизат в действие първите правила на бокса, изготвени от Джек Броунгтън. 1786 г. — Рейкявик, сегашната столица на Исландия получава статута на град.

Ментета превземат и моловете

http://www.bnews.bg/article-114061

Ментета превземат и луксозните магазини в моловете.

Папата призова за обединение на Северна и Южна Корея

http://www.bnews.bg/article-114060

Папата призова двете Кореи да се обединят, защото са един и същи народ.

Акционери искат главата на Стойчо

http://bgfootball.actualno.com/Akcioneri-iskat-glavata-na-Stojcho-news_45513.html

Оставката на Стойчо Младенов поискаха част от акционерите на ЦСКА. На "Армията" дори се шушука, че в близките дни ще има спешна сбирка между по-сериозните от тях и Александър Томов, за да бъ...

Без жертви в катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/Bez-jertvi-v-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_45515.html

21 души са ранени в 19 катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали едно тежко и 37 леки пътнотранспортни произшествия, при които е ранен един ч...

Жена продава органите си, за да си плати заемите

http://crime.actualno.com/Jena-prodava-organite-si-za-da-si-plati-zaemite-news_45517.html

Преди три години 49-годишна жена пуска обява в интернет, че тя и съпругът й спешно продават органите си. Шокиращото в случая е, че жената предлага и сърцето си. Семейството се решило на подобна кра...

Мизия може и да не гласува на предсрочните избори

http://izbori2014.actualno.com/Mizija-moje-i-da-ne-glasuva-na-predsrochnite-izbori--news_45522.html

Ако някой кандидат за депутат си позволи да използва с предизборни цели трагедията на пострадалите хора в Мизия в престоящата кампания, предсрочният вот на 5 октомври ще бъде бойкотиран. За това се сп...

Богат, по-богат, Microsoft

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d9988e4/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C910Ca0Cbogat0Epo0Ebogat0Emicrosoft0H1782660C/story01.htm

Големите щатски концерни плуват в пари, но ги пазят в чужбина, вместо да ги инвестират, за да пестят данъци


На 18 август рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250617

Божидар Йотов, бивш кмет на Русе

Венко Евтимов, поет

Д-р Владимир Коларов, завеждащ хирургичното отделение в МБАЛ Божидар Йотов, бивш кмет на Русе Венко Евтимов, поет Д-р Владимир Коларов, завеждащ хирургичното отделение в МБАЛ "Пълмед" Здравко Мавродиев, художник Красимира Медарова, съдия, бивш председател на ЦИК Проф. Митко Димитров, директор на Институт за икономически изследвания на БАН Михаил Главчев, бивш зам.-директор на "Паркиране и м

Прогноза за времето - 18 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261407

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове над планинските райони ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. По-късно през деня вятърът и в Източна България ще отслабне. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са между 24° и 29°.

20 ваканции, които трябва да предприемете

http://www.bnews.bg/article-113957

Всяка ваканция има своя чар, но от тези места със сигурност ще останат спомени за цял живот. Пътешествията няма да бъдат евтини, но си заслужават. Вижте 20 ваканции, които трябва да предприемете в живота си, подбрани от Conde Nast Traveler:

Вицепремиерът Йордан Христосков представя екипа си днес

http://pik.bg/вицепремиерът-йордан-христосков-представя-екипа-си-днес-news215050.html

Вицепремиерът Йордан Христосков представя екипа си днес

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в  служебното правителство Йордан Христосков ще представи  новите  заместник-министри и членове на политическия кабинет на  социалното министерство.

Началото е в 11:00 часа в зала 2 на  министерството.

6,2 на границата между Иран и Ирак

http://www.vesti.bg/novini/62-na-granicata-mezhdu-iran-i-irak-6020170

Земетресение с магнитуд 6,2 стана в западната част на Иран на границата с Ирак, съобщи Геологическата служба на САЩ.

Близнашки участва в тържеството за Деня на миньора

http://pik.bg/близнашки-участва-в-тържеството-за-деня-на-миньора-news215049.html

Близнашки участва в тържеството за Деня на миньора

Премиерът Георги Близнашки ще участва  в тържественото събрание, посветено на  Деня на  миньора днес. То ще се състои от 12.00 часа в хотел "Шератон" в София.

Близшашки ще поздрави празнуващите. Ще бъде  представен анализ за състоянието на минерално-суровинната  индустрия през 2013 г., както и по-важните акценти от работата  на Българската минно-геоложка камара ще бъдат оповестени пред  медиите от 10.00 ч. в хотел "Шератон". Пресконференцията е в  рамките на Националното честване на Деня на миньора, което ще  започне с молебен за здраве на миньорите от 11.30 ч. в  Катедрален храм "Св. Неделя".

Пътна полиция с акция срещу превишената скорост

http://crime.actualno.com/Pytna-policija-s-akcija-sreshtu-previshenata-skorost-news_45508.html

Пътна полиция излиза започва акция за засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение. По инициатива на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция, от 18 до 2...

Как да разпознаваме манипулаторите?

http://books.actualno.com/Kak-da-razpoznavame-manipulatorite-news_45511.html

    Кои са причините понякога да изпитваме големи затруднения в прекратяването на отношения, в които се чувстваме изтощени и използвани? Грешка ли е да мислим, че любим човек злоуп...

Светлина в руините

http://books.actualno.com/Svetlina-v-ruinite-news_45512.html

На 22 август излиза „Светлина в руините“ от Крис Боджелиън. Крис Боджелиън е американски автор с арменски и шведски корени. Автор е на 17 книги, от които 9 бестселъра в класацията...

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4250427

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Венец с патладжани и домати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250219

КОЙ ГОТВИ
Стела Георгиева тепърва ще е студентка в УНСС, но вече се увлича по кулинарията и има авторски специалитети. Идеята за формата на венеца взела от кулинарен блог.
ПРОДУКТИ
1 пакетче суха мая, 100 г кисело мляко, разбито с около 50 мл вода, 2 яйца, брашно за меко тесто - около 300 г, 5-6 скилидки чесън, 1 патладжан, 1 домат, КОЙ ГОТВИ Стела Георгиева тепърва ще е студентка в УНСС, но вече се увлича по кулинарията и има авторски специалитети. Идеята за формата на венеца взела от кулинарен блог. ПРОДУКТИ 1 пакетче суха мая, 100 г кисело мляко, разбито с около 50 мл вода, 2 яйца, брашно за меко тесто - около 300 г, 5-6 скилидки чесън, 1 патладжан, 1 домат,

Гръм от ясно небе уби баща и рани дете в Русия

http://www.vesti.bg/novini/grym-ot-iasno-nebe-ubi-bashta-i-rani-dete-v-rusiia-6020169

В руския Забайкалски край от удар на мълния при безоблачно небе загина мъж, а неговият едногодишен син получи изгаряния и травми от падането, съобщава регионалното управление на МВР, цитирано от лента.ру.

Донецк остана без вода, Луганск трета седмица е без ток

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/18/2363176_doneck_ostana_bez_voda_lugansk_treta_sedmica_e_bez_tok/?ref=rss


Двата основни града с общо близо 1 млн. души население в разкъсваната от конфликт Източна Украйна останаха без вода.

В неделя вечерта общинският съвет на 700-хилядния Донецк съобщи на интернет сайта си, че призовава всички жители до 21 часа спешно да се запасят с вода. Причината е, че заради прекъсване на електропровод е спрял основният източник - Верхнекалмиуската станция.

От комуналното предприятие "Донецкгорводоканал" заявяват, че след това спират напълно подаването на...

Ако Христо Стоичков беше кинорежисьор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4250410

Понякога чужденците се шегуват, че ако барелефът на Христо Стоичков стоеше на герба на България вместо лъвчето, щяхме да сме по-разпознаваеми в света. Без никакво съмнение - така е. Обичаме го, мразим го, Камата е най-популярният българин в света. 
“Ако Христо Стоичков беше кинорежисьор”, е чудесно заглавие на филм. Името продава. Всеки би се върз Понякога чужденците се шегуват, че ако барелефът на Христо Стоичков стоеше на герба на България вместо лъвчето, щяхме да сме по-разпознаваеми в света. Без никакво съмнение - така е. Обичаме го, мразим го, Камата е най-популярният българин в света. “Ако Христо Стоичков беше кинорежисьор”, е чудесно заглавие на филм. Името продава. Всеки би се върз

Българин се опита да прекоси Атлантическия океан с гумена лодка

http://society.actualno.com/Bylgarin-se-opita-da-prekosi-Atlanticheskija-okean-s-gumena-lodka-news_45496.html

Мъж бе спасен на пет мили от бреговете на британското графство Дорсет, опитвайки се да проплава до Америка с гумена лодка за 300 паунда, предаде Sky News. 30-годишният българин е закупил лодката с ...

6,2 по Рихтер на границата между Иран и Ирак

http://asia.actualno.com/62-po-Rihter-na-granicata-mejdu-Iran-i-Irak-news_45498.html

Земетресение с магнитуд 6,2 стана в западната част на Иран на границата с Ирак, съобщи Геологическата служба на САЩ. Епицентърът на подземните трусове е на 480 км югозападно от Техеран. Огнището е на...

Георги Първанов: Нямам нищо общо с Ваньо Танов, Борисов го назначи отново

http://politics.actualno.com/Georgi-Pyrvanov-Njamam-nishto-obshto-s-Vanio-Tanov-Borisov-go-naznachi-otnovo-news_45501.html

Аз оставам в политиката, ще помагам със своя опит, но няма да ставам депутат – време е по-млади хората да поемат щафетата. Президентът си е президент за цял живот – не искам да вли...

Неясноти и противоречия около Панагюрското съкровище

http://society.actualno.com/Nejasnoti-i-protivorechija-okolo-Panagurskoto-sykrovishte-news_45502.html

"Аз не твърдя, че Панагюрското съкровище е менте. Просто при търсенията ми с моята сестра в архивите се натъкнахме на много неясноти и противоречия." Това каза в сутрешния блок на БТВ &am...

Преглед на печата от 18 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/18/2363193_pregled_na_pechata_ot_18_avgust/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Сменят ръководителя на "Конкурентоспособност" заради проблеми
Това е втората програма, която сменя ръководството си при служебния кабинет

Финансови корекции от 24 млн. лв. заплашват оперативна програма "Транспорт"
Служебният транспортен министър представи заместниците си

Сега

Италиански съд потвърди присъдите на "кокаиновите крале"
Втората инстанция остави наказанието от 20 години затвор за...

Масови проверки за спазване на разрешената максимална скорост за движение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/L_dkM3LSK7M/

Пътна полиция се включва в инициативата на TISPOL, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По инициатива на TISPOL – европейската мрежа на службите на пътна полиция, от 18 август 2014 г. до 24 август 2014 г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа, отчитат от европейската мрежа.

За периода от 01 септември 2013 г. до 30 юни 2014 г. в страната са регистрирани 3157 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 283 и са ранени 3823 граждани. Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз. Именно затова осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряването на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.

По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите.

 

 

 

Федерер най-сетне успя да вземе Мастърс титла

http://tennis.actualno.com/Federer-naj-setne-uspja-da-vzeme-Mastyrs-titla-news_45490.html

След цели три неуспешни опита да спечели Мастърс титла през този сезон и загуби на финалите в Индиън Уелс (от Новак Джокович), Монте Карло (от Станислас Вавринка) и Торонто (от Жо-Вилфред Цонга), тени...

Жена с предположение за ебола е починала в Абу Даби

http://europe.actualno.com/Jena-s-predpolojenie-za-ebola-e-pochinala-v-Abu-Dabi-news_45493.html

Жена със симптоми, наподобяващи тези на смъртоносния вирус ебола, е починала в транзитната зона на летището в Абу Даби, предаде РИА Ноности. Жената е имала симптоми, наподобяващи смъртоносния вирус еб...

1,6 млрд. лева в КТБ са на хора с влогове над 100 хил. евро, твърди Кольо Парамов

http://business.actualno.com/16-mlrd-leva-v-KTB-sa-na-hora-s-vlogove-nad-100-hil-evro-tvyrdi-Kolio-Paramov-news_45492.html

КТБ е опера в четвърто действие и очаквам скоро Иван Искров да бъде задържан, за да се отпушат нещата. Това заяви известният с левите си убеждения финансист Кольо Парамов в сутрешния блок на Нова теле...

Предимно сухи са пътищата в страната

http://society.actualno.com/Predimno-suhi-sa-pytishtata-v-stranata-news_45494.html

Пътната обстановка в страната е нормална. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, съобщават от СБА. На АМ "Тракия" в област Пазарджик във връзка с извършване на ремонтно-възстан...

Чака ни спокойна макро-икономическа и корпоративна седмица

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d9909c8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cchaka0Eni0Espokoina0Emakro0Eikonomicheska0Ei0Ekorporativna0Esedmica0H1781950C/story01.htm

БНБ ще публикува данни за дейността на инвестиционните дружества, а НСИ - за разходите за придобиване на дълготрайни материални активи


Чака ни спокойна макроикономическа и корпоративна седмица

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d9909c8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cchaka0Eni0Espokoina0Emakroikonomicheska0Ei0Ekorporativna0Esedmica0H1781950C/story01.htm

БНБ ще публикува данни за дейността на инвестиционните дружества, а НСИ - за разходите за придобиване на дълготрайни материални активи


Правила и условия за участие в "Спомен от лятото 2014"

http://www.dnevnik.bg/fotokonkursi/2014/08/18/2359671_pravila_i_usloviia_za_uchastie_v_spomen_ot_liatoto_2014/?ref=rss



Условия за включване

За да се включите във фотоконкурса "Спомен от лятото 2014", трябва:

- Да сте регистриран потребител. Да сте посочили двете си имена по лична карта в полето "Вашето име" във формата за лични данни на профила си в id.capital.bg. Препоръчително е имената ви да са на кирилица.

- Да изпратите най-малко 10 и най-много 30 авторски снимки.

- Към всяка снимка да има описание на български език, написано на кирилица.

-...

Оскверниха гроба на Степан Бандера

http://europe.actualno.com/Oskverniha-groba-na-Stepan-Bandera-news_45486.html

Гробът на Степан Бандера (1909-1959), бивш лидер на украинските националисти, чиято фигура оставя противоречивите си отпечатъци и в съвременността, бе осквернен в неделя, съобщи баварската полиция...

Италиански съд потвърди 20 г. затвор за Брендо

http://crime.actualno.com/Italianski-syd-potvyrdi-20-g-zatvor-za-Brendo-news_45491.html

Всички обвиняеми по наркоаферата, станала известна като "Кокаиновите крале", са с потвърдени присъди от втората инстанция в Милано. 20 години затвор остава наказанието на Евелин Банев-Бре...

Откриха оцелели от корабокрушение край Индонезия

http://www.vesti.bg/novini/otkriha-oceleli-ot-korabokrushenie-kraj-indoneziia-6020168

Още осем чужденци и петима индонезийци бяха спасени в понеделник сутринта, два дни след потъването на малък туристически кораб в източната част на идонезийския архипелаг, съобщиха местните власти.

По-хладно начало на седмицата

http://society.actualno.com/Po-hladno-nachalo-na-sedmicata-news_45484.html

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове над планинските райони ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. По-късно през деня вятърът и в Източна България ще отслабне. Т...

Успение на Св. Иван Рилски

http://celebrate.actualno.com/Uspenie-na-Sv-Ivan-Rilski-news_45485.html

Най-великият светец на българска земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма. Бил съвременник на княз Борис, на неговия с...

СССР анексира от Япония Курилските острови

http://chronicles.actualno.com/SSSR-aneksira-ot-Japonija-Kurilskite-ostrovi-news_45172.html

Курилските острови, наричани понякога само Курили, са вулканични острови, разположени между полуостров Камчатка и остров Хокайдо. Те отделят Охотско море от Тихия океан. Разположени са в протежение на...

Еврокомисар: Германия да вдигне заплатите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250475


Брюксел счита за наложително вдигане на заплатите в Германия, за да може страната да помага на съседни европейски страни, които изостават в икономическото си развитие, обясни еврокомисарят по труда и социалната политика Ласло Андор. Вдигането на заплатите изостава по отношение на развитието на производителността от повече от 10 години в Германия, Брюксел счита за наложително вдигане на заплатите в Германия, за да може страната да помага на съседни европейски страни, които изостават в икономическото си развитие, обясни еврокомисарят по труда и социалната политика Ласло Андор. Вдигането на заплатите изостава по отношение на развитието на производителността от повече от 10 години в Германия,

Пътна полиция се включва в инициативата на TISPOL

http://press.mvr.bg/NEWS/news140818_02.htm

В рамките на седмица ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение

Близо 4000 служители на областните и общинските администрации ще бъдат обучени за действия при бедствия

http://press.mvr.bg/NEWS/news140818_01.htm

Всички участници в проекта ще получат брошура с конкретни указания за първите стъпки, които трябва да предприемат при възникване на извънредна ситуация

Левски с драматичен обрат срещу Ботев до 2:1 в тишината на "Герена"

http://bgfootball.actualno.com/Levski-s-dramatichen-obrat-sreshtu-Botev-do-21-v-tishinata-na-Gerena-news_45479.html

Левски продължава да играе слабо, но успя с драматичен обрат да спечели с 2:1 срещу Ботев (Пд) в тишината на стадион "Георги Аспарухов". Мачът от 5-ия кръг в "А" група се състоя пр...

Почти без посока започна сесията на борсата в Токио

http://www.vesti.bg/novini/pochti-bez-posoka-zapochna-sesiiata-na-borsata-v-tokio-6020167

Индексът Никей на Токийската фондова борса започна деня без промяна в първите часове на понеделник, след ръст от над 3,6% миналата седмица на фона на относителна стабилност на основните валути спрямо йената.

Джихадистите избили 700 души от племе в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250450

Джихадистите от радикалната група “Ислямска държава” са убили над 700 членове на племе, което се опитало да и? се противопостави, съобщи АФП. Според сирийска организация за правата на човека през последните две седмици джихадистите избили над 700 членове на племето, живеещо в източната част на Сирия. Джихадистите от радикалната група “Ислямска държава” са убили над 700 членове на племе, което се опитало да и? се противопостави, съобщи АФП. Според сирийска организация за правата на човека през последните две седмици джихадистите избили над 700 членове на племето, живеещо в източната част на Сирия.

Въоръжени отмъкнаха кола на саудитски принц в Париж

http://www.vesti.bg/novini/vyoryzheni-otmyknaha-kola-na-sauditski-princ-v-parizh-6020166

Нападатели похитиха дипломатически автомобил на посолството на Саудитска Арабия във френската столица, в който имало 250 хил. евро.

Българин бе спасен при опит да преплува Атлантическия океан

http://pik.bg/българин-бе-спасен-при-опит-да-преплува-атлантическия-океан-news215009.html

Българин бе спасен при опит да преплува Атлантическия океан

 Мъж бе спасен на пет мили от бреговете на британското графство Дорсет, опитвайки се да проплава до Америка с надуваема лодка за 300 паунда, предаде Sky News. 

30-годишният българин е закупил лодката с дължина 14 фута от пристанището на Крайстчърч в неделя, след което се е отправил на 3500-километрово пътешествие през Атлантическия океан. 
Екипажът на преминаваща в близост яхта е подал сигнал до бреговата охрана, след като са видели, че мъжът изглежда страда от морска болест. 

Българинът, който е бил сам в надуваемата лодка, е отказал помощ след пристигането на спасителите и е заявил многократно: „Отивам на запад!”.

След като в продължение на 45 минути е отказвал помощ, екипажът го е издърпал насила на спасителната лодка и го отвел до брега. 

Един от спасителите, Пийт Дадс, заяви, че лодката се е пълнила с вода и че мъжът е щял да загине, ако не е бил спасен. „Ние му казахме, че ако не дойде с нас ще умре. Той беше с тежка форма на морска болест, на лице бяха първите признаци на хипотермия, а лодката му се пълнеше с вода”, разказа спасителят. 

Българинът не е носил спасителна жилетка, лодката му не е била снабдена със светлини и единствената му навигационна помощ е била улична карта на Саутхамптън. Той обаче е носил в себе си паспорт с американска виза, кренвирши, боб и плик с бисквити. 

Украински туроператори остаят в беда свои туристи в България

http://pik.bg/украински-туроператори-остаят-в-беда-свои-туристи-в-българия-news215005.html

Украински туроператори остаят в беда свои туристи в България

Държавната агенция по туризма на Украйна препоръчва на украинските туристи при закупуване на почивка от туроператори и агенции да получават потвърждение за осъществяване на заплащане за услугите на чуждестранния туроператор, се съобщава на сайта на ведомството, предаде украинското издание Минфин.уа. 

„В последно време на пазара на туристическите услуги в Украйна се наблюдава тенденция към неизпълнение на договореностите с чуждестранните партньори от страна на украинските туроператори за заплащането на оказаните услуги. В резултат на такава дейност биват ощетени украинските туристи”, се отбелязва в съобщението. По информация на ведомството, клиенти на няколко туристически компании вече са потърсили помощ. Чуждестранни туроператори в България и Тунис са отказали да настанят туристи, след като не са получили пари от украински фирми. Техните проблеми е трябвало да бъдат решавани от дипломати и чиновници, посочва изданието. 

Киев иска военна намеса на ЕС и НАТО

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250490


Украинският външен министър Павло Климкин призова НАТО и ЕС да осигурят военна подкрепа за украинските войски, сражаващи се срещу проруските сепаратисти, и посочи, че западният военен алианс трябва да възприеме нова стратегия спрямо Киев, предаде Ройтерс.
Пред германското радио Дойчланфунк Климкин заяви: “Ние се нуждаем от военна помощ, защото, Украинският външен министър Павло Климкин призова НАТО и ЕС да осигурят военна подкрепа за украинските войски, сражаващи се срещу проруските сепаратисти, и посочи, че западният военен алианс трябва да възприеме нова стратегия спрямо Киев, предаде Ройтерс. Пред германското радио Дойчланфунк Климкин заяви: “Ние се нуждаем от военна помощ, защото,

Котаракът на Део стана дядо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250622

Снимка на две малки сиви котета публикува бизнесдамата Мария Бонева в личния профил на Део във фейсбук, а под нея написа “Дедо Мачо, честито!”. Те са от породата “Синя бриританска” и са внуци на Мачо - котарака на тв водещия и любимката на Бонева Джоя.
Миналата година домашните животни на певеца и бизнесдамата се сродяват, като от любовта им се ра Снимка на две малки сиви котета публикува бизнесдамата Мария Бонева в личния профил на Део във фейсбук, а под нея написа “Дедо Мачо, честито!”. Те са от породата “Синя бриританска” и са внуци на Мачо - котарака на тв водещия и любимката на Бонева Джоя. Миналата година домашните животни на певеца и бизнесдамата се сродяват, като от любовта им се ра

Федерер спечели турнир №80

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4250888

Роджър Федерер написа поредната златна страница от богатата си спортна биография. Швейцарският тенисист спечели турнира от веригата "Мастърс" в Синсинати и това бе шестата му победа в надпреварата в този град.

За Федерер това бе 80-и спечелен турнир, от които 17 са от Големия шлем. На финала в Синсинати 33-годишният швейцарец пречупи испа Роджър Федерер написа поредната златна страница от богатата си спортна биография. Швейцарският тенисист спечели турнира от веригата "Мастърс" в Синсинати и това бе шестата му победа в надпреварата в този град. За Федерер това бе 80-и спечелен турнир, от които 17 са от Големия шлем. На финала в Синсинати 33-годишният швейцарец пречупи испа

Видео: Бербатов вкара, но "Монако" бе смазан от "Бордо"

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/18/2363201_video_berbatov_vkara_no_monako_be_smazan_ot_bordo/?ref=rss


"Монако" претърпя тежка загуба с 1:4 от "Бордо" в мач с две лица и изпълнен със съдийски грешки.

Българският нападател на "монегаските" Димитър Бербатов материализира доминацията на своя тим с красиво попадение с глава в края на първото полувреме, но след почивката всичко бе в полза на домакините.

С две попадения от спорни дузпи и едно от засада "жирондинците" стигнаха до успеха, който ги изведе на второ място след втория кръг на Лига 1.

"Монако" властваше...

Гърция ще печели от вила на Мусолини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250443


Гърция дава под наем за 50 години вила, построена за Бенито Мусолини на остров Родос, за да събере пари за покриване на дълговете си, пише в. “Дейли телеграф”.
Вила Де Веки била вдигната през 1936 г. на острова за италианския диктатор, но той бил убит, преди да успее да я посети.
Двуетажната постройка от дърво и камък впечатлявала с красотата си. Гърция дава под наем за 50 години вила, построена за Бенито Мусолини на остров Родос, за да събере пари за покриване на дълговете си, пише в. “Дейли телеграф”. Вила Де Веки била вдигната през 1936 г. на острова за италианския диктатор, но той бил убит, преди да успее да я посети. Двуетажната постройка от дърво и камък впечатлявала с красотата си.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4250507


Александър Ангелов, бивш зам. главен редактор на в. “Труд”, 58 г.
Венко Евтимов, поет и драматург, 59 г.
Д-р Владимир Коларов, завеждащ хирургичното отделение в МБАЛ “Пълмед”
Проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН, 64 г.
Михаил Главчев, бивш зам.-директор на “Паркиране и мобилност”, 27 г. Александър Ангелов, бивш зам. главен редактор на в. “Труд”, 58 г. Венко Евтимов, поет и драматург, 59 г. Д-р Владимир Коларов, завеждащ хирургичното отделение в МБАЛ “Пълмед” Проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН, 64 г. Михаил Главчев, бивш зам.-директор на “Паркиране и мобилност”, 27 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване