Брюксел отпуска 125 млн. евро на производители, пострадали от руското ембарго

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/18/2363531_brjuksel_otpuska_125_mln_evro_na_proizvoditeli/?ref=rss


Европейската комисия обяви днес, че отпуска 125 милиона евро в помощ на селскостопанските производители, пострадали от руското ембарго, предаде агенция "Франс прес". Това са първите общи мерки, които Брюксел предприема в помощ на фермерите, след като миналата седмица обяви, че подготвя действия в защита на селскостопанския сектор на ЕС. Те са насочени главно към нетрайни плодове и зеленчуци, като престои да бъдат обсъждани и други мерки.

"Тези средства ще бъдат използвани за...

Брюксел отпуска 125 млн. евро на производителите, пострадали от руското ембарго

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/18/2363531_brjuksel_otpuska_125_mln_evro_na_proizvoditelite/?ref=rss


Европейската комисия обяви днес, че отпуска 125 милиона евро в помощ на селскостопанските производители, пострадали от руското ембарго, предаде агенция "Франс прес". Това са първите общи мерки, които Брюксел предприема в помощ на фермерите, след като миналата седмица обяви, че подготвя действия в защита на селскостопанския сектор на ЕС.

"Тези средства ще бъдат използвани за изтегляне на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да се предотврати спад на цените", посочи говорителят...

България е сред водещите страни по добив на минерални суровини

http://econ.bg/Новини/България-е-сред-водещите-страни-по-добив-на-минерални-суровини_l.a_i.562374_at.1.html

България заема една от водещите позиции в европейския добив на минерални суровини. Това заяви министър-председателят Георги Близнашки по повод...

Близнашки: България заема водеща позиция в европейския добив на минерални суровини

http://www.moreto.net/novini.php?n=261483

Минерално-суровинната индустрия създава ресурсната основа на съвременната икономика, а България заема една от водещите позиции в европейския добив на минерални суровини. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки по повод професионалния празник на миньорите, който беше отбелязан с тържествено събрание в столицата.

Никола Спасов се завърна като треньор на "Черно море"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/18/2363477_nikola_spasov_se_zavurna_kato_trenyor_na_cherno_more/?ref=rss


"Черно море" обяви назначението на Никола Спасов за треньор на отбора. Той ще замени на поста Александър Станков, който си тръгна заради слабите резултати.

Спасов се завръща начело на "моряците" след петгодишно отсъствие. Той беше наставник на отбора в период 2007-2009 и успя в два поредни сезона да играе в евротурнирите с варненския тим. Въпреки това Спасов беше уволнен на 15 септември 2009 г.

През 2008 г. "моряците" се класираха на петото място, но играха в турнира за...

70-годишен БГ инженер - цар на машините в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250477

Американски вестник написа статия за български инженер, направил невероятен пробив с изобретенията си в САЩ. “Магьосникът на машините” - така “Колорадо спрингс газет” е озаглавил статията за 70-годишния Илия Петков, президент на технологичната компания “Ай Пи отомейшън”. Нейни клиенти са големи компании, сред които е и “Найки”. Американски вестник написа статия за български инженер, направил невероятен пробив с изобретенията си в САЩ. “Магьосникът на машините” - така “Колорадо спрингс газет” е озаглавил статията за 70-годишния Илия Петков, президент на технологичната компания “Ай Пи отомейшън”. Нейни клиенти са големи компании, сред които е и “Найки”.

Реформаторите призоваха Близнашки да спре "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/18/2363466_reformatorite_prizovaha_bliznashki_da_spre_jujen_potok/?ref=rss

Реформаторският блок призова служебния премиер Георги Близнашки да спре проекта "Южен поток". "Когато правителството бездейства, изпълнителите действат и това прави последиците необратими", заяви на пресконференция днес зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

По думите му конституцията предвижда правителството да може да отмени незаконосъобразен или неправилен акт на министър, а текст от закона за администрацията дава право не само на премиера, но и на...

Кюрдите си върнаха ключов язовир край Мосул от "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/18/2363456_kjurdite_si_vurnaha_kljuchov_iazovir_krai_mosul_ot/?ref=rss


Кюрдските въоръжени отряди "Пешмерга" и антитерористични иракски сили са си върнали контрола над ключовия язовир на река Тигър край град Мосул, съобщи агенция "Ройтерс".

Обектът, който се намира на 50 километра от град Мосул, е от важно стратегическо значение, тъй като от него зависи достъпът до вода и електричество за голяма част от Северен Ирак. На 7 август той беше превзет от бойци на сунитската радикална групировка "Ислямска държава", която завладя големи територии в Ирак и...

Nintendo ще кръсти герой в играта "Легенда за Зелда" на Робин Уилямс

http://scene.actualno.com/Nintendo-shte-krysti-geroj-v-igrata-Legenda-za-Zelda-na-Robin-Uiljams-news_45652.html

Близо 110 000 почитатели помолиха през интернет производителя на видеоигри Nintendo да нарече герой от сагата си "Легенда за Зелда" с името на Робин Уилямс, предаде Франс прес. Починалият ...

Менса предлага кандидатите за депутати да положат IQ тест

http://society.actualno.com/Mensa-predlaga-kandidatite-za-deputati-da-polojat-IQ-test-news_45655.html

От българския клон на Международната организация на хората с висок коефициент на интелигентност (Менса - България) отправят покана към всички потенциални кандидати за народни представители, които ще в...

БЧК призовава повече доброволци да се включат във възстановителните действия

http://www.cross.bg/dobrovoltzi-miziya-voda-1425983.html

/КРОСС/ Във връзка с продължаващото подпомагане на стотици пострадали хора след бедствието в област Враца, БЧК се обръща към обществото с апел за включване на повече доброволци в дейностите по разчистване на последиците. Координацията на пристигащите да помагат се осъществява от общината в Мизия. Желаещите трябва да се регистрират в доброволческия офис, който се намира в читалището в центъра на града, откъдето ще получат необходимите материали за работа /ботуши, лопати, ръкавици, маски/ и ще бъдат инструктирани какво се очаква от тях. За всички доброволци на терен са предвидени храна, вода и място за спане. Военно-полевата кухня в Мизия продължава предоставянето всекидневно на топъл обяд на бедстващите, който се приготвя с продукти, закупени с дарени финансови средства по кампанията на БЧК. Екипите на БЧК продължават раздаването на вода, хляб, и консервирани трайни храни, готови за директна консумация.  

Прокуратурата използвала дело срещу магистрат за фалшива реклама пред ЕК

http://www.cross.bg/toshev-prokyratyrata-vredi-1425984.html

София /КРОСС/ Прокуратурата е използвала делото срещу обвинителя от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Боян Тошев като реклама за непримиримата си борба с корупцията, но в случая рекламата се оказва фалшива, а борбата с корупцията неуспешна.Това става ясно от решение на Софийския градски съд, с което на Тошев е присъдено обезщетение в размер на 200 000 лева за претърпени неимуществени вреди в резултат на незаконно обвинение и незаконна мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 50 дни.Искът на Тошев е по Закона за отговорността на държавата и общини за вреди (ЗОДОВ) и е за 400 000 лева. Преди два месеца Софийският апелативен съд намали размера на обезщетението на 80 000 лева.Боян Тошев бе задържан на 5 април 2007 г., а после и обвинен за получаването на подкуп. Към онзи момент той е ръководител на отдел "Инспекторат" към ВКП. На 18 април 2007 г. ВСС го отстранява временно от длъжност. На 25 май 2007 г. той напуска ареста, след като съдът му определя парична гаранция в размер на 2500 лева.На 4 юли с.г. прокуратурата внася обвинителен акт в СГС, в който твърди, че в периода 1 март - 5 април 2007 г. е поискал от прокурора от РП-Варна Георги Манасиев сумата от 30 000 евро. Срещу парите Тошев щял да упражни влияние върху главния прокурор, който трябвало да внесе във ВСС кандидатурата на Манасиев за шеф на РП-Варна. За посредник на "сделката" бил посочен Владислав Марчев.На 30 май 2008 г

Миньори: Трябват ни бързи мерки, има опасност от режим на тока

http://pik.bg/миньори-трябват-ни-бързи-мерки-има-опасност-от-режим-на-тока-news215238.html

Миньори: Трябват ни бързи мерки, има опасност от режим на тока

За опасност от режим на тока предупредиха от миньорските синдикати навръх професионалния си празник. От бранша настояват да получат парите си, които НЕК и енергодружествата им дължат, за да могат да се подготвят за есенно-зимния сезон, съобщи Дарик.

Миньорите предупредиха, че в противен случай може да не успеят да осигурят достатъчно количество въглища, с които да работят въглищните централи и да се произведе необходимото количество ток. „Напълно приемаме тезата на вицепремиера, че е възможен режим на тока при определена ситуация, която няма да зависи от хората, а от природата. Ако тези обстоятелства се насложат, това е напълно възможно да се случи и затова трябва да има спешни мерки, които да подсигурят необходимите количества", каза Владимир Топалов от миньорския синдикат към КТ "Подкрепа".

Той обясни, че е заблуда успокоението на някои експерти за наличието на достатъчно мощности: „Виждат, че има 12 000 мегавата мощности, но това не значи, че те ще са работещи в дадената ситуация. Съществува тази опасност при една студена есен без дъждове. Единственото, на което в този случай ще можем да разчитаме, е на атомната и топлоелектрическите централи.

Въпросът е дали топлоелектрическите централи имат готовност да поемат необходимото. Към тази дата отговорът е „не". Според него това се дължи на липсата на средства. Задълженията само към „Мини Марица - изток" са над 140 млн. Дори тристранните договори между мините, централата и НЕК правят така, че НЕК стана директен длъжник на мините и оттам не се разплаща.

Следователно трябва да се набележат конкретни бързи мерки, за да се гарантира това нещо, посочи Топалов. „Виждате какво се случи с Украйна, която беше износител. Има проблеми с газа в Западна Европа. И да се разчита на внос оттам за мен е нереалистично и затова трябва да набележим бързи мерки", категорични са от бранша.


Реформаторите: Кабинетът да спре незабавно "Южен поток"

http://frognews.bg/news_74786/

Служебният кабинет да предприеме бързи действия за проекта "Южен поток" и проектът да бъде спрян незабавно, призоваха на пресконференция от Реформаторския блок.

"Лидер" се коалира с Николай Бареков

http://offnews.bg/news/n_1/n_378310.html

"Партия „ЛИДЕР“ влезе в коалиция „България без цензура“. Формацията подписа коалиционно споразумение, час преди политическият съюз около Николай Бареков да се регистрира в ЦИК", съобщиха от "България без цензура". В Централната избирателна комисия с него, освен лидерите на партньорите ЗНС и Гергьовден – Румен Йончев и Драгомир Стефанов, присъства и председателят на "Лидер" Кънчо Филипов . „Реал Мадрид продаде неможещия Пепе и купи Роналдо“, коментира Бареков по повод факта, че наскоро ВМРО напусна коалицията. И Бареков, също като лидера на "Атака", обяви, че е избрал днешния ден за регистрация на коалицията, защото е Денят на Св. Иван Рилски - небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон на миньорите и българските будители. Бареков обяви, че допирните точки с "Лидер" са за откриване на нови реални работни места, а не само раздуване на администрацията, както направили ГЕРБ и БСП.  Очаквайте позитивна кампания от наша страна, обеща Бареков. Няма да разтягаме коалицията докрай в пространството, желанието ни е да направим нещо смислено, допълни той.

Гавра с паметника на Хаджи Димитър: „Смърт на гяурите“

http://www.bnews.bg/article-114105

Вандали оскверниха паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа, изписвайки със спрей "Смърт за гяурите".

Партиите в изборна битка за 140 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251479

Партиите, които ще участват в парламентарните избори на 5 октомври, се борят за партийни субсидии в общ размер на 140 млн. лв., информира РЕПОРТЕР.
Формациите, които получат място в следващия парламент или завоюват поне 1%, ще си разделят сумата в рамките на четиригодишния мандат на Народното събрание. За година партийните субсидии са близо 35 млн. Партиите, които ще участват в парламентарните избори на 5 октомври, се борят за партийни субсидии в общ размер на 140 млн. лв., информира РЕПОРТЕР. Формациите, които получат място в следващия парламент или завоюват поне 1%, ще си разделят сумата в рамките на четиригодишния мандат на Народното събрание. За година партийните субсидии са близо 35 млн.

ДПС-Кърджали номинира Местан за водач на листата

http://www.cross.bg/listata-mestan-mandata-1425982.html

Кърджали /КРОСС/ Структурите на ДПС в кърджалийско единодушно номинират за водач на листата за предстоящите парламентарните избори лидера на Движението Лютви Местан. Това стана ясно след проведеното разширено заседание на Областния съвет на партията, в което участваха също ръководители на Младежкото ДПС и председателките на 7-те женски дружества на партията.Присъстващите гласуваха листа от 50 кандидати за народни представители в 43-то Народно събрание, които са подредени по азбучен ред. Препоръката към Централния предизборен щаб в София е да ги подреди до 10-то място. Постигнат е консенсус председателят на ДПС Лютви Местан да води листата в 9-ти Многомандатен избирателен район в Кърджали.Областният лидер Бахри Юмер е подчертал, че очаква максимална мобилизация на местните структури на предстоящия вот през октомври.Местни политици коментират, че ДПС Кърджали ще се бори за спечелване на четири от петте мандата. След изборите през 2013 година партията изпрати трима депутати от региона в парламента, останалите два мандата в Кърджалийско си поделиха ГЕРБ и Коалиция за България, пише standartnews.com.   Снимка: Булфото, всички права запазени

"Зелените" предлагат план за изход от кризата с КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/18/2363465_zelenite_predlagat_plan_za_izhod_ot_krizata_s_ktb/?ref=rss


България е изправена пред няколко основни проблема и всички участващи на парламентарните избори партии са длъжни да дадат ясни отговори как смятат да ги разрешат, тъй като става въпрос за харченето на милиарди левове от джоба на данъкоплатците. Това посочват в писмо до медиите "Зелените".

Според партията един от основните казуси, които трябва да намерят своето решение скоро, е този с поставената под специален надзор КТБ и възникналите в резултат на това принципни въпроси, свързани с...

Войни на тролове

http://offnews.bg/news/n_1/n_378316.html

Новата война Както 1914 година се смята за историческото начало на 20 век, с началото на Първата световна война, водена с оръжията на масовото фабрично производство и довела до масово изтребление, така и 2014 година претендира за истинското начало на 21 век, с първата масова война от съвсем нов тип, водена със средствата на модерните комуникационни и изчислителни технологии. Това е категоричната позиция на руската журналистка Юлия Латинина, която вярва, че окончателната концепция за войната от нов тип е продукт на няколко щаба около руския президент Владимир Путин и че точно такава война наблюдаваме в руско–украинския конфликт. Парадоксално звучи, но някои отношения това е „по–хуманна“ война от големите войни на 20 век и не предизвиква толкова човешки жертви и физически страдания, защото се води главно с „виртуални средства“, на полето на съзнанието. Или поне засега. От друга страна, това е тотална война, в която участват всички, дори и жените и децата. Може да се каже дори, че на жените и децата вече е отредена ролята на основно оръжие и бойна сила. Заличена е напълно границата между лично и обществено пространство, както и се ликвидират независимите агенти, които правят войната „по–цивилизована“. Дистанцията (която, да сме обективни, и досега не е била особено стриктно спазвана) от една страна, между цивилни, медицински лица, дипломати и медии, които би трябвало да се ползват със специална защита на живота, здравето и правата си и от друга, на военнослужещи, които участват пряко във военните действия, почти не съществува. Всеки е участник и всичко е оръжие в този тип военни действия. Пропагандните звена на воюващите страни, или поне на едната от тях, от спомагателни структури, с мобилизираща и охранителна роля в тила на военните действия, се превръщат в основен вид въоръжени сили – пропагандни въоръжени сили. Образът на военните действия, който се излъчва от бойното поле, в някои моменти става по–важен от самите бойни действия, защото тежестта и скоростта на реакция на световното обществено мнение е такова, че то накланя везните на победата в една или друга посока, независимо от диспропорцията във военната мощ. Предимство има този, който ще покаже по–убедителен образ по медиите (и най–вече по телевизията). Една картина струва колкото 1000 думи. Това изображение на бойните действия на екрана се явява като вирутална съставка, която може да си представим като компютърна игра, от чийто резултат зависи много и за резултата на бойното поле. Картината е оръжието, което участва на новото поле на бойните действия – съзнанието на гражданите, така че в критичен момент, съвсем демократично и „спонтанно“, те да вземат полезното за пропагандния щаб решение – например, да не се съпротивляват или дори да приветстват „освобождението“ си (в Украйна), да не протестират срещу статуквото, защото „всичко е наред“ и защото всеки, протестиращ срещу правителството е „платен“ (в България), което пък поощрява пасивността и улеснява задачата на пропагандиращата страна. Защо да се протестира, ако „всички са маскари“? Руските управляващи и пропагандисти обичат да наричат този тип бойни действия „информационна война“, за да се освободят дори от формалните изисквания за спазване на журналистически стандарти в медиите, защото, ако това е война, то на война всичко е позволено. За значението, което придобива пропагандната война в съвременния конфликт, и за превръщането на пропагандистите в отделен вид въоръжени сили, говори награждаването от президента Путин на повече от 300 редактори, журналисти и кореспонденти от водещи руски медии с бойни ордени след анексирането на Крим – „За заслуги пред отечеството“, „За героизъм“ и т.н. Не само бойните действия имат виртуална съставляваща. Виртуална съставляваща имат и пропагандните въоръжени сили. Към официално наградените и признати за воюващи журналисти и медии трябва да се добавят и сенчестите виртуални армии, съставени от интернет тролове, в разнообразни форми – като ботове (тоест като виртуални роботи, бълващи предварително заредени реплики), като виртуални личности (профили на несъществуващи хора) или като реални личности със собствените си профили (най–редки). Според списание „Форбс“, това е „невидимата армия от пропагандисти в социалните мрежи“. Тролология Троловете като социален и психологически феномен съществуват от самата зора на компютърните и комуникационни мрежи, от момента, в който става технологично възможна сравнително евтината и по принципно анонимна комуникация по електронен път. Тоест, те могат да бъдат разглеждани като спонтанен феномен, присъщ на електронните социални мрежи. В нормална ситуация, когато трол активността не се подпомага ресурсно, като част от нечия кампания, винаги съществува определен контингент„спонтанни“ тролове. Това са личности, които не са доволни от своя социален статус, реализация, сексуален или социален живот, които жадуват признание, и жадуват „доказателства“ за собствената си значимост. Намесвайки се в чужди дискусии и разрушавайки ги, те доказват (поне на себе си) че имат достатъчно власт, ако не да създадат нещо значимо, то поне да го разрушат, а именно да саботират най–важното предимство на онлайн медиите и на световната мрежа – мигновената обратна връзка с публиката на автора на даден материал и съответно да унищожат репутацията на цялата онлайн медия, или репутацията на отделен журналист или активист, ако действат в твърде големи количества. В България дори сред подобен тип потребители се срещат онлайн звезди, отличаващи се с хиперактивност и хиперпродуктивност, например известните на всички многословен емигрант в Скандинавия, оператор на коментарен сайт и хоби-политик, както и залязваща звезда от зората на Интернет в България. Затова, присъствието на „спонтанните“ тролове в „нормални“ количества може да подейства мобилизиращо и организиращо на онлайн общностите. Те се сдружават и постепенно изработват свои писани и неписани правила за поведение, които ограничават неетичните практики на потребителите, включително тролските практики. Постепенно се натрупва и глобална култура на неписаните правила за добро поведение в Мрежата (т. нар.„ нетикет“). Обикновено, в различни форуми и социални мрежи, някъде най–отгоре и на видно място са описани добрите практики за поведение в съответната онлайн общност, възможните най–чести нарушения и санкциите, които биха последвали от администратора на форума, ако някой ги нарушава (като се започне от премахване на проблемния коментар и се стигне до изхвърляне на потребителя от онлайн общността). Виртуалните армии от тролове, обаче, които се мобилизират в пропагандните онлайн войни, приличат на традиционните спонтанни тролове единствено по деструктивните си тактики на поведение, докато мотивацията им е напълно различна. Това са или бригади от доброволци, които действат в името на обединяваща идея или кауза, или платени лица, които действат по договор за „управление на онлайн репутация“ с работодателя си. Идеята, върху която се базират тези масови коментарни кампании, е пропагандната максима , приписвана на главния пропагандист на нацистка Германия, Йозеф Гьобелс, че ако дадена лъжа бъде повторена достатъчен брой пъти, то тя се превръща в истина за обработваната аудитория. Заслужава си да се спомене, че на 9 юли 2014 г. Владимир Путин, на среща с лидерите на еврейските религиозните общности в Русия, похвали същия Гьобелс като „талантлив човек, който постига своето“. Може да се каже че има още една, междинна категория тролове – тролизирани потребители, които започват да придобиват някои поведенчески навици на тролове, като продукт на психозата си, предизвиквана от официалната пропаганда. Но те трябва по–скоро да бъдат разглеждани като продукт на и част от офлайн пропагандата (и особено телевизионната). Войни на тролове в България Може да се заключи от изтеклите в медиите сведения (виж Биволъ, BSP Leaks), че активното използване на тролове в кампании в България датира от 2011 година, когато паралелно няколко политически сили (БСП и ДСБ между тях) сключвайки договори за управление на „онлайн репутация“ и започват активно да използват услугите на платени тролове. Както е видно от изтеклите документи, в началото трол кампанията е само елемент от цялостна договорена кампания за подпомагане на интернет присъствието и подобряване на интернет репутацията. Само че нищо извън троленето не изглежда да е реализирано. Кампанията на БСП през 2011 г. е особено ценна като опит за използване на тролове в политически кампании, защото се опитва да комбинира „партизанския“ подход (изразът е на актива на БСП и отново е препратка към времето на Втората световна война) с комерсиалния – тоест да съвместява усилията на групи доброволци с тези на платени коментатори. След недобрия резултат на предизборната кампания през 2011г. ДСБ изоставя тази практика, докато БСП чрез медийния си отдел много сериозно инвестира в нея чак до началото на 2014г., когато тези практики стават широко известни на обществеността чрез публикации в Биволъ и други медии. Трол кампаниите се използват и в кампании на местната политика. Известен е случаят, в който на новината във в–к „Марица“ за назначаването на зам. кмета на Пловдив Георги Титюков на мястото на отстранената кметица на район „Централен“ Райна Петрова за няколко часа събира около 200 коментара, повечето от които силно отрицателни за Титюков, и решително преминаващи границите на добрия тон. Изглежда от същото време датира и „обслужването“ на онлайн репутацията на печално известния бивш банкер и беглец от правосъдието Цветан Василев, който с няколко появявания в медиите от няколко години насам предизвиква необясними експлозии на коментарна любов към собствената си персона и дейност. Кампанията (или може би е по–редно да я наречем „контра–кампанията“) срещу едногодишните протести срещу назначението на Делян Пеевски за директор на ДАНС и за оставката на правителството на Пламен Орешарски, също бяха обект на изключително мащабна и разклонена кампания, включваща и интернет тролове. Стратегии на противодействие на организираната трол пропаганда Преди всичко трябва да се има предвид, че използването на тролове в кампании, не е незаконно. Според Конституцията на България, всеки има право да изразява мнение, писмено или устно, тъй че простото отстраняване на троловете от дискусиите е форма на цензура, която се преследва от закона. Затова и противодействието на трол кампаниите се развива в рамките на вътрешните регулации и саморегулации на сайта, например в рамките на Общите условия за ползване на услугата или на правилата на онлайн общността. Това не значи от друга страна, че при провеждането на трол кампании, всичко е в рамките на закона. Често трол кампаниите са съпроводени и/или подготвени с различни незаконни практики – като незаконно събиране на лични данни, незаконно използване на чужда самоличност, клевета, нарушаване на авторски права и т.н. Докато трол активността в даден сайт или социална мрежа е слаба или троловете са само „спонтанни“, самите онлайн общности могат успешно да им противодействат. „Не хранете троловете“ е най–популярната стратегия, която се базира на ликвидиране на мотивацията на трола, тоест на неговата психологическа „награда“, че е успял да унищожи дискусията, предизвиквайки силна емоционална реакция от другите участници и/или от автора на материала. Изключително ценни за изследване на явлението са документите в BSP Leaks (които могат да бъдат приемани с известни резерви, най–малко по отношение на тяхната пълнота), където ефектът от проведените трол кампании се анализира от поръчителя. Можем да си създадем представа за ефективността им, както и да се опитаме да предвидим, дали тези кампании ще продължат в бъдеще или ще бъдат изоставени като безперспективни. На пръв поглед парадоксално, между организираните на „партизански принцип“, по терминологията на БСП, тролове и „наемниците“, мотивирани чрез заплащане от външни фирми подизпълнители (като Лийдуей Медия Солюшънс, агенция 60К) възникват противоречия. Въпреки, че служат на една и съща кауза, доброволните участници в онлайн кампании се чувстват силно демотивирани и пренебрегнати за сметка на „платените“. Търканията са обясними щом си представим усещанията на доброволците, че тяхната кауза се е превърнала в платена любов. Контрата остава в медиите, които страдат най–много от трол активността, тъй като троловете унищожават възможността на авторите да общуват с публиката си, в крайна сметка съдържанието в медията губи ценност, ако потребителят не може да участва ефективно в дискусията под него. Съответно медията губи капитализация и дори се увеличава вероятност от нейния фалит. Като всяко оръжие, при използването му, страната която го използва непрекъснато преценява дали ресурсите вложени за използването му, се изплащат, тоест дали ако същите ресурси ако биха били вложени за друг тип пропаганда, биха донесли по–голям резултат. Затова, най–лесния начин за противодействие е да се направи така че организираното тролене да стане икономически неефективно. Ако усилията да бъде оставен един коментар нараснат твърде много, а ефектът от него бъде минимизиран, то това ще създаде известно неудобство на нормалния потребител, но ще направи автоматизираното тролене доста по–трудно и съответно икономически значително по–неефективно и в крайна сметка – с много по–ограничено приложение. Възможно е и постигане на ограничаване на неетичните интернет практики на партиите по време на политически кампании и по косвен начин – чрез по–стриктен контрол върху разходваните средства. * Константин Павлов-Комитата работи по различни проекти, свързани с използването на новите информационни технологии в полза на гражданското общество. В настоящия анализ са представени основните проблеми, свързани с "троленето" в онлайн медиите, както и възможните решения. Текстът е публикуван от Асоциацията на европейските журналисти - България в рамките на проект "Медиатор".

Красимир Янков измести Борислав Гуцанов от второто място във варненската листа на БСП

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/08/18/2363490_krasimir_iankov_izmesti_borislav_gucanov_ot_vtoroto/?ref=rss


Областният съвет на БСП - Варна утвърди листата от кандидати си за народни представители  от Коалиция "БСП - лява България" за Трети варненски многомандатен избирателен район. Това съобщи пресцентърът на левицата в града.

Водач на листата ще е Ангел Найденов, реши вчера  Националния съвет на БСП. След  гласуване членовете на Областния съвет на БСП-Варна определиха втори в листата да е Красимир Янков, а трети Борислав Гуцанов. Така вътрешно партийната битка, която двамата водят от...

Фалшиви парфюми за над 300 000 лв. заловиха на митница Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261475

18 739 флакона парфюмерийни продукти, имитиращи световноизвестни марки, задържаха служителите на отдел „Митническо разследване и разузнаване" при митница Варна, научи Moreto.net. Стоката е пристигнала с камион от Турция и е предназначена за българския пазар.

ЕС отпуска помощ на земеделците заради руското ембарго

http://www.vesti.bg/novini/es-otpuska-pomosht-na-zemedelcite-zaradi-ruskoto-embargo-6020217

Европейската комисия обяви серия от извънредни мерки в помощ на земеделците, засегнати от забраната на Русия за внос на плодове и зеленчуци.

"ЛИДЕР" влезе в коалиция „България без цензура“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251483

Партия „ЛИДЕР“ влезе в коалиция „България без цензура“. Формацията подписа коалиционно споразумение, час преди политическият съюз около Николай Бареков да се регистрира в ЦИК. В Централната избирателна комисия с него, освен лидерите на партньорите ЗНС и Гергьовден – Румен Йончев и Драгомир Стефанов, бе и председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов, Партия „ЛИДЕР“ влезе в коалиция „България без цензура“. Формацията подписа коалиционно споразумение, час преди политическият съюз около Николай Бареков да се регистрира в ЦИК. В Централната избирателна комисия с него, освен лидерите на партньорите ЗНС и Гергьовден – Румен Йончев и Драгомир Стефанов, бе и председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов,

Джудистка спечели първия медал за България от младежките олимпийски игри

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/18/2363470_djudistka_specheli_purviia_medal_za_bulgariia_ot/?ref=rss


Българката Бетина Темелкова спечели сребърен медал в турнира по джудо от младежките олимпийски игри в Нанджин.

17-годишната състезателка от Сливен постигна успеха си в кат. до 52 кг., като след три победи стигна до финала. В спора за титлата Темелкова загуби с ипон срещу Лиана Колман от Бразилия.

Преди това българката спечели срещу перуанката Камара, Амираде Саджида от Алжир и словачката Маруса Стангар.

Десислава Георгиева се класира за полуфиналите на скул в...

Нови случаи на "син език" в Ловешка област

http://www.cross.bg/zabolyavaneto-obekti-obshtini-1425981.html

/КРОСС/ Нови случай на болестта „син език" са констатирани в Ловешка област. През последната седмица са взети проби от животновъдни обекти в 15 населени места в пет общини в областта, а окончателните резултати от изследванията ще бъдат готови следващите дни. Директорът на областната служба по безопасност на храните в Ловеч д.л Ивайло Йотов съобщи, че най-тревожно е положението в подбалканските райони - Априлци, Троян и Тетевен, предава БНР. "Ежедневно изплащаме проби за доказване на заболяването. То обхваща вече доста общини. В момента всичко, което коментираме, е на база съмнение, независимо че животните вече имат клиника, но трябва да се докаже и серологично. Ситуацията е много сложна. С наличната техника и колеги се опитваме по всякакъв начин да направим превенция на заболяването, но при условие, че знаем как се разпространява, е много трудно", каза той. Ивайло Йотов апелира собствениците на животновъдни обекти да ги третират с репелентни препарати, които унищожават комарите, мухите и останалите насекоми, които пренасят заразата. Той увери, че няма опасност за хората и проблеми с трупното месо и производството на месни продукти. В кланиците работят само със здрави животни, така че няма някакъв сериозен проблем или риск.  

Ремонтът на жп линията Септември-Пловдив сред рисковите проекти по ОП Транспорт

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d9d4e31/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevroproekti0C2640Ca0Cremontyt0Ena0Ejp0Eliniiata0Eseptemvri0Eplovdiv0Esred0Eriskovite0Eproekti0Epo0Eop0Etransport0H1783340C/story01.htm

Най-голямо е забавянето на строителството на отсечката от Пазарджик до Стамболийски – 4 месеца, установи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова


ПОТРЕС!!! Буса Перник - Расник отново претъпкан!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/potres-busa-pernik-rasnik-otnovo-pretupkan_33764/

Оставам без думи със всеки изминал ден от тази наша тъпа и скапана държава. Днес се случи така да пътувам с бус Перник - Расник и за пореден път оставам без думи! Абе няма оправия ужас, буса претъпкан до тавана ... Правостоящи имаш към 15 човека, то имаше повече правостоящи от седнали не ги ли е срам фирмата която изпълнява курсовете да си наемат автобуси какво е това нещо бе хора плащаме билет за да седиме и да се прибереме нормално до вкъщи, а не да мирише в автобуса на пот и да се тъпкаме...

Продължава

"Лидер" влезе в коалиция „България без цензура“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4251481

Партия „Лидер“ влезе в коалиция „България без цензура“. Формацията подписа коалиционно споразумение, час преди политическият съюз около Николай Бареков да се регистрира в ЦИК. В Централната избирателна комисия с него, освен лидерите на партньорите ЗНС и Гергьовден – Румен Йончев и Драгомир Стефанов, бе и председателят на Партия „Лидер“ влезе в коалиция „България без цензура“. Формацията подписа коалиционно споразумение, час преди политическият съюз около Николай Бареков да се регистрира в ЦИК. В Централната избирателна комисия с него, освен лидерите на партньорите ЗНС и Гергьовден – Румен Йончев и Драгомир Стефанов, бе и председателят на "Лидер" Кънчо Филипов,

Украинската армия възобнови обстрела на Донецк

http://www.cross.bg/donetzk-yasinovataya-kontrol-1425980.html

/КРОСС/ Сутринта на 18 август украинската армия възобнови обстрела на Донецк: чуват се взривове от юг, от Петровския район, и от север, от град Ясиноватая - предградие на Донецк, съобщи RT. Сега Ясиноватая, както и преди е под контрола на опълченците. Украинските военни отново се опитват да вземат Донецк под свой контрол. Според съобщения на местни жители, в града е прекъсната мобилната мрежа, не работят и телефонни централи, в някои райони е прекъснато електричеството, има много разрушени сгради и пожари. По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко в своя Twitter написа, че с. Ясиноватая е взето под контрол от украинските войски.    

ЕК дава 125 млн. евро за пострадалите от руското ембарго земеделци

http://offnews.bg/news/n_1/n_378312.html

Европейската комисия е отделила 125 млн. евро за компенсации за земеделците, пострадали от руското ембарго, съобщиха от Брюксел, цитирани от ИТАР-ТАСС. ЕК обяви по-рано, че очаква от страните членки на ЕС данни за потенциалните щети от забраната за внос на земеделски продукти в Русия от държавите, въвели санкции срещу Москва. Във фонда, от който ще бъде заплатено на земеделците, има около 400 млн. евро, а според предварителните оценки, ембаргото за страните от ЕС обхваща продукция на стойност над 7 млрд. евро. В началото на август Москва въведе забрана за внос на земеделски продукти в Русия от страни, въвели санкции срещу Русия или подкрепили такива санкции. Според Федералната митническа служба на Русия става въпрос за внос на продукция за над 9 млрд. долара, като най-много ще пострадат страните членки на ЕС. Руското ембарго беше въведено в отговор на санкциите, които въведоха срещу Русия САЩ, страните от ЕС, Австралия, Канада и др.

НАТО и ЕС не могат да предоставят военна помощ на Украйна

http://www.cross.bg/pomosht-nato-voenna-1425979.html

/КРОСС/ НАТО и Европейският съюз няма да могат да предоставят военна помощ на Украйна. Това заяви министър-председателят на Финландия Александър Стуб. По думите му да се отговори на молбата на украинския външен министър Павло Климкин за военна помощ. НАТО може да предостави помощ само на своите членове, а ЕС няма ресурси, каза финландският премиер. Той смята, че е важно страните да се върнат обратно на масата за преговорите.

След Мика и Иво Аръков напуска България

http://www.bnews.bg/article-114103

След като Мика Стоичкова напусна България сега и бившето й гадже Иво Аръков е твърдо решен да напусне родината и да потърси някакво развитие в чужбина.

Mercedes-Benz манипулирала цените в Китай

http://econ.bg/Новини/Mercedes-Benz-манипулирала-цените-в-Китай_l.a_i.562372_at.1.html

Луксозната марка на германския производител на автомобили Daimler AG - Mercedes-Benz бе признат за виновен в манипулиране на цените в Китай, съобщи...

Вотът на 5 октомври - драмата на втория

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250574

Листите не са това, което бяха. Неприятна изненада поднесе Мая Манолова с Изборния кодекс. Тази жена направо ни заложи бомба. Така описа новите правила за вота виден партиен началник. Причината - централите ще вкарват една листа, а на изхода, т.е. на път за пленарните банки, ще поема съвсем друг състав. Листите не са това, което бяха. Неприятна изненада поднесе Мая Манолова с Изборния кодекс. Тази жена направо ни заложи бомба. Така описа новите правила за вота виден партиен началник. Причината - централите ще вкарват една листа, а на изхода, т.е. на път за пленарните банки, ще поема съвсем друг състав.

Ако обичате животните, ще се влюбите в тези дестинации

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/ako-obichate-zhivotnite-shte-se-vliubite-v-tezi-destinacii-6020215

Да плувате със стотици медузи или с шарени рибки, да гушкате зайчета или да галите котки - предлагаме ви едно бързо бягство от ежедневието с няколко животинки и техните родни земи

За опасност от режим на тока предупредиха миньорските синдикати

http://www.cross.bg/tzentrali-opasnost-rezhim-1425978.html

/КРОСС/ За опасност от режим на тока предупредиха от миньорските синдикати на професионалния си празник. От бранша настояват да получат парите си, които НЕК и енергодружествата им дължат, за да могат да се подготвят за есенно-зимния сезон. В противен случай може да не успеят да осигурят достатъчно количество въглища, с които да работят въглищните централи и да се произведе необходимото количество ток. "Не говорим за увеличение цената на въглищата, макар че това е необходимо. В случая говорим за бързи мерки, които трябва да бъдат направени, за да се гарантират количества въглища." Това заяви пред журналисти Владимир Топалов, председател на Синдикалната миньорска федерация към КТ „Подкрепа". „Ние напълно приемаме тезата на вицепремиера, че е възможен режим на тока при определена ситуация, която няма да зависи от хората, а от природата. Съществува тази опасност, защото при една студена есен, без дъждове, това ще се случи. Единственото, на което ще може да разчитаме ще бъде на атомната централа и топлоелектрическите централи. Въпросът е дали топлоелектрическите централи имат готовност да поемат необходимото", каза още той. Според Топалов не може да се разчита и на внос.  

Събрали сме 6,1 млрд. лева във фондове за втора пенсия

http://econ.bg/Новини/Събрали-сме-6-1-млрд-лева-във-фондове-за-втора-пенсия_l.a_i.562371_at.1.html

Общо 6,1 млрд. лева държат българите, родени след 31 декември 1959 г., във фондове за втора пенсия. С тази сума те разполагат в сметките си по...

Джулиан Асанж се кани да се предаде на британските власти

http://www.moreto.net/novini.php?n=261458

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж обмисля възможността да напусне посолството на Еквадор в Лондон и доброволно да се предаде на полицията, съобщи британският телевизионен канал Скай Нюз. В следващите часовe Асанж планира да даде пресконференция, на която се очаква да направи важното изявление.

Близнашки: България заема водеща позиция в европейския добив на минерални суровини

http://www.cross.bg/bliznashki-minyorskata-ministur-predsedatelyat-1425977.html

София /КРОСС/ Минерално-суровинната индустрия създава ресурсната основа на съвременната икономика, а България заема една от водещите позиции в европейския добив на минерални суровини. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки по повод професионалния празник на миньорите, който беше отбелязан с тържествено събрание в столицата. Според премиера, от изключително значение е този отрасъл да се развива динамично - в съответствие с българския национален интерес и приоритети, както и в съзвучие с най-добрите европейски и световни практики. Премиерът Близнашки отбеляза, че когато се говори за миньорската професия, определяна като една от десетте най-опасни професии в света, в съзнанието на всеки от нас възникват две представи. Първата е свързана с романтичния образ на героя от стихотворението на Христо Смирненски „Въглекопач". Другата изграждат драматичните картини на трагични инциденти с миньори в различни точки на света - в мина „Ораново", в Чили, в Турция, в Китай. По думите на министър-председателя, когато се говори за миньорския труд, не бива да се имат предвид само хроничните проблеми, пестенето на средства за сметка на безопасността и нормативните пропуски. Министър-председателят напомни за указа на цар Фердинанд през 1903г., с който определя 18 август, деня на Успението на Св. Иван Рилски, за Ден на миньорската професия

Бареков: След 5 октомври ще съм министър-председател

http://offnews.bg/news/n_1/n_378302.html

Аз мисля, че след 5 октомври ще бъда министър-председател. Това обяви лидерът на „България без цензура” Николай Бареков при регистрация на коалицията около неговата партия в ЦИК за парламентарните избори на 5 октомври. „Регистрирахме се успешно с 7777 подписа, седмата поред сила, която се е регистрирала и се разбрахме с колегите да вземем 7-ми номер при тегленето на жребия. 25-ти район в София най-вероятно ще се води от софиянец, израснал там. Аз лично мисля, че това ще бъде Росен Петров . Той е готов на тази лидерска битка. Г-н Миков ( Михаил Миков , лидер на БСП) няма работа в този район, защото той е от Видин и бих му казал да се регистрира там, където го познават комшиите”, обяви Бареков. Лично той ще бъде водач на листата в Пловдив, където е израснал и във Варна, защото това бил неговият град. "Разбира се, винаги е възможно да взема решение и да се впусна в битка в София срещу г-н Борисов ( Бойко Борисов , лидер на ГЕРБ), но доколкото знам той се готви за Пловдив. Така че аз го чакам там да проведем лидерския двубой”, уточни Бареков.

"Широкото" пътно платно на "Раковска" се стеснява за сметка на тротоара

http://www.mediapool.bg/shirokoto-patno-platno-na-rakovska-se-stesnyava-za-smetka-na-trotoara-news223833.html

Столичната община разширява "тесния" тротоар по част от столичната ул. "Раковски" за сметка на широкото пътно платно. Това стана ясно от обясненията на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов пред Mediapool. От петък пътното платно на ул. "Раковски" се разкопава до тротоара в петдесетина метров участък до пресечката с ул."Граф Игнатиев", сигнализираха читатели на Mediapool. Те са възмутени от случващото се. Аргументът им е, че само преди година тротоарите бяха основно ремонтирани, а сега се разкопават. Столичани питат кой ще понесе отговорност за това "безобразие". Пътното платно на ул."Раковски" беше основно реконструирано през 2006 г., като тогавашният кмет Бойко Борисов обеща да не се пипа нищо през следващите десет години. През 2012 г. беше направен и ремонт на тротоарите, като здравите тротоарни плочи бяха разбити, за да се сложи модерния унипаваж, като в момента във въпросния участък част от него се унищожава. В момента се прави малка реконструкция на ул."Раковски" в участъка до ул."Граф Игнатиев", като целта е да се разшири пешеходната зона, която е много натоварена и сравнително тясна, обясни Любомир Христов пред Mediapool. По думите му след като се прави сега, "очевидно не е могло да бъде направено" по времето, когато се е ремонтирал тротоарът. Малката реконструкция не е била заложена в ремонтната програма на общината, която се представя пред Столичния общински съвет за одобрение. Любомир Христов не пожела да каже кой е взел решението за разширяването на тротоара за сметка на пътното платно. Според зам.-кмета по транспорта това, което се случва в момента, е "абсолютно нормално и в реда на нещата". Обикновено Столичната община взима решения за разширяване на пътните платна за сметка на тротоарите, за да няма задръствания. В този участък на ул."Раковски" редовно стават задръствания, защото улицата е тясна и не може да поеме трафика. Затова е странно решението за разширяването на пешеходната част за сметка на уличното платно. Живеещи в квартала подозират, че това се прави с цел да се обслужат бизнес интереси, защото точно в този участък има няколко заведения за бърза закуска. За да се реши проблемът със задръстванията преди години, имаше дори авангардни идеи за прокарване на подземен булевард под ул. "Раковски" от бул. "Сливница" до излизането му на бул. "Евлоги Георгиев", защото само така можел да се реши проблемът със задръстванията. Впоследствие Столичната община се отказа заради високата стойност на съоръжението.

Поляк уби служител в хотел заради направена забележка

http://www.cross.bg/slyzhitel-zabelezhka-napravena-1425975.html

/КРОСС/ Турист от Полша уби служител в гръцки хотел заради направена забележка. Инцидентът е станал в събота в курорта Лаганас в Закинтос. 51-годишният служител помолил компанията на поляка да не вдига шум през нощта. В отговор, гостите на хотела започнали да се държат агресивно. Един от туристите блъснал гърка, който в резултат на падането получил сериозно нараняване на главата. По-късно мъжът е починал в болницата. Полският турист е задържан от местната полиция.

До 270 млн. евро ще струва третият мост на река Дунав

http://society.actualno.com/Do-270-mln-evro-shte-struva-tretijat-most-na-reka-Dunav-news_45649.html

Изграждането на нов мост над река Дунав ще струва между 200 и 270 млн. евро. Това показват проучванията на четири места, където може да се построи новото съоръжение. Във втория етап ще се конкретизир...

Двама алпинисти и техният водач загинаха във френските Алпи

http://www.mediapool.bg/dvama-alpinisti-i-tehniyat-vodach-zaginaha-vav-frenskite-alpi-news223832.html

Двама алпинисти и техният водач загинаха вчера във френските Алпи, съобщи Франс прес, като се позовава на местните власти. Не са известни обстоятелствата около тяхната гибел. ДПА съобщи, че алпинистите са французи и са загинали при падане от връх, по време на изкачване.   Във вторник четирима мъже и една жена, френски граждани на възраст между 27 и 45 години, участвали в двуседмичен стаж за усъвършенстване и придружавани от 42-годишен водач, загинаха при падане от 250 метра под връх Егюй д'Аржантиер.

Учат Близнашки как да финтира медиите

http://news.ibox.bg/news/id_237751694

Премиерът така и не се появи на обещания от пиарите му брифинг

Украйна планира да се присъедини към ЕС и НАТО след пет години

http://www.cross.bg/nato-ykraiina-tyrchinov-1425974.html

/КРОСС/ Украйна планира да се присъедини към ЕС и НАТО след пет години. По думите на председателя на Върховната Рада Олександър Турчинов, за пет години Киев смята да приложи реформите, необходими за присъединяване към ЕС и Алианса. В интервю за балтийската информационна агенция BNS политикът прогнозира, че споразумението за асоцииране с ЕС ще бъде ратифициран в близко бъдеще. Според Турчинов европейската интеграция и членство в НАТО са избор на самите украинци. "Повечето украинци разбират необходимостта от присъединяването на страната към НАТО, тъй като присъединяването към Северноатлантическия алианс е начин да защитим Украйна от агресивната политика на Русия", каза председателят. По-рано генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът оставя вратата за членство на Украйна отворена.

Обама е разрешил нови въздушни удари срещу джихадистите в Ирак

http://www.mediapool.bg/obama-e-razreshil-novi-vazdushni-udari-sreshtu-dzhihadistite-v-irak-news223831.html

Президентът на САЩ Барак Обама е уведомил Конгреса, че е разрешил на американските въоръжени сили да нанесат въздушни удари в Ирак, за да помогне на кюрдските милиции да отвоюват от джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД) най-големия язовир в страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.   "Тези операции са ограничени в своята същност, продължителност и обхват и са предприети в координация и по искане на иракските власти", подчертал Обама. Той уверил, че въздушните удари са в унисон с неговата цел да защитава гражданите на САЩ в Ирак.   "Падането на язовир "Мосул" (в ръцете на джихадистите) може да заплаши живота на голям брой цивилни, да заплаши американски персонал и бази, включително посолството на Съединените щати в Багдад, и да не позволи на иракското правителство да предоставя критично важни услуги на населението", аргументирал се Обама.   Властите в автономния кюрдски регион в Северен Ирак съобщиха, че техните бойци са превзели части от язовира с американска помощ от въздуха, посочва Асошиейтед прес. Американската военна авиация е нанесла вчера 14 удара в Ирак, при които е повредила или унищожила 10 автомобила с монтирани на тях оръжия, 7 военни всъдехода "Хъмви", два бронетранспортьора, както и един импровизиран контролно-пропускателен пункт на джихадистите. В събота тя извършила 9 нападения в страната, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ.   Обама ще прекъсне временно своята лятна отпуска и ще се върне в Белия дом за провеждане на поредица работни срещи. Това ще стане на фона на кризите в Ирак и Украйна и на вълненията в самите Съединените щати след убийството на чернокож младеж от полицай. Очаква се той да остане в столицата на САЩ два дни, след което да се завърне при своето семейство, което продължава ваканцията си на шикозния курортен остров Мартас Винярд, щата Масачузетс.

За да се удави дете са достатъчни 5 секунди и 5 сантиметра вода

http://www.grreporter.info/Za_da_se_udavi_dete_sa_dostatchni_5_sekundi_i_5_santimetra_voda/15968

С 15 случаи на удавяне от началото на лятото Гърция е първа в европейската класация по този показател и втора в света след Япония, казва инструкторът от Гръцкия център за обучение на водни спасители Lifeguard Hellas Спирос Митрицакис.

прочети повече

“Белла България” дарява 4,5 тона храна за Мизия и Бяла Слатина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4251464


Хранителният холдинг “Белла България” дарява 4,5 тона хранителни продукти за бедстващите в Мизия и Бяла Слатина. Доставките ще бъдат извършвани регулярно и включват храни от първа необходимост.
Помощта на компанията ще достигне до всички 2000 бедстващи семейства и доброволците, които помагат на хората в Мизия и Бяла Слатина. Хранителният холдинг “Белла България” дарява 4,5 тона хранителни продукти за бедстващите в Мизия и Бяла Слатина. Доставките ще бъдат извършвани регулярно и включват храни от първа необходимост. Помощта на компанията ще достигне до всички 2000 бедстващи семейства и доброволците, които помагат на хората в Мизия и Бяла Слатина.

Ужасът наречен КАТ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ujasut-narechen-kat_33763/

Добър ден, днес ходих да си подавам документи за смяна на СУМПС, нема такъв ужас, първо лелките вместо да работят си почиват от 12 да 13ч. Хубаво нема лошо обаче като отвориха се оказа че е само една на две гишета за подаване и за вземане, нямат химикали държът се грубо па и отгор на всичко един дебел полицай със странна униформа се предреди май че им е началник! Време е вече да въвеждат по бързо това електронно правитлство и тези овци да изхвърчат на улицата!!! НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

Сидеров: Много хора не смеят да кажат, че симпатизират на "Атака"

http://www.cross.bg/ataka-agentzii-hora-1425973.html

/КРОСС/ "Атака" е готова за изборите, каза в предаването "12+3" лидерът й Волен Сидеров, малко след като партията беше регистрирана в ЦИК за предстоящия парламентарен вот. "Има мобилизация на хората за участие в парламентарните избори. Аз вече втори месец съм на обиколки в страната. Листите са почти готови. Няма някакви изненади при тях. Това са активисти на "Атака", отбор, който вече съм сформирал. Няма да има някакви изненади, но самото подреждане предстои. Ще залагаме на хора, които са се доказали в боя. Предстои една много трудна битка. Аз подозирам, че следващите управления няма да са стабилни. Възможно е след тези избори да има нови. Така че трябва бойна форма", категоричен е националистът. Това, че социологическите агенции дават по-висок процент доверие на НФСБ, според Волен Сидеров е игра на самите агенции. "Те винаги са снижавали нашето реално присъствие. Освен това при допитванията много хора не смеят да кажат, че симпатизират на "Атака". В страната има голям страх. Там, където властва ДПС или ГЕРБ в много от общините, има страх да не загубят работата си, ако заявят, че подкрепят "Атака". Но в тъмната стаичка те ще гласуват. Така че при замерването на социологическите агенции е трудно да се установи реалният вот. Има много скрит вот", на мнение е той. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Партията около Христо Ковачки - ЛИДЕР, влезе в коалиция с Николай Бареков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/18/2363464_partiiata_okolo_hristo_kovachki_-_lider_vleze_v/?ref=rss


Коалицията "България без цензура" около формацията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков внесе 7777 подписа за регистрация в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

"Седмицата е моето щастливо числото от времето, когато ТВ 7 беше добра телевизия и аз й бях шеф. Идваме тук, за да обявим нашия много голям съюз. Благодаря на социолозите, че ми дадоха голям процент миналата седмица", заяви пред журналисти Бареков, цитиран от агенция "Фокус".
...

БЧК-Варна приемат молби за помощи от пострадалите в Аспарухово до сряда

http://www.moreto.net/novini.php?n=261474

Предоставянето на паричните помощи на пострадалите от наводнението в кв. Аспарухово ще продължи до 22 август (петък). Това съобщиха за Moreto.net от Областният съвет на Български Червен кръст – Варна Молби и заявления от граждани, които считат, че имат основание да бъдат подпомогнати, а не са попаднали в списъците, ще се приемат до 20 август (сряда) включително.

Жената на Пирло се разсъблече за отмъщение

http://www.bnews.bg/article-114096

Бившата съпруга на Андреа Пирло показа на какво се е радвал италианският национал през последните 12 години.

ЕК дава 125 млн. евро на земеделските производители заради руските санкции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251456

Европейската комисия обяви, че ще предприеме редица мерки за компенсиране на земеделските производители в ЕС, пострадали от наложеното от Москва ембарго за внос на плодове и зеленчуци, съобщи АФП.
За засегнатите производители ще бъдат отделени 125 млн. евро за подпомагане на производителите на домати, моркови, бяло зеле, чушки, карфиол, краставици, Европейската комисия обяви, че ще предприеме редица мерки за компенсиране на земеделските производители в ЕС, пострадали от наложеното от Москва ембарго за внос на плодове и зеленчуци, съобщи АФП. За засегнатите производители ще бъдат отделени 125 млн. евро за подпомагане на производителите на домати, моркови, бяло зеле, чушки, карфиол, краставици,

Коларова назначава проверка на университета в Перник

http://www.cross.bg/kolarova-priem-pernik-1425971.html

/КРОСС/ "Учителите ще получат увеличение на заплатите въпреки съкращенията в бюджета на просветното министерство." Това увери министър Румяна Коларова. "Въпреки съкращенията на бюджета, които ще ни бъдат наложени, които вече са ни наложени, 19-те милиона, които неколкократно сме ги споменавали, повишението на заплатите на учителите ще бъде гарантирано и ние няма да отстъпим нито крачка от ангажимента, който сме поели", увери тя. "Все още не е ясно колко ще са първокласниците в страната за новата учебна година, тъй като данните още не са окончателни", каза още министърът. Тя отбеляза, че директорите на училища правят всичко възможно, за да гарантират максималното обхващане на първокласниците в клас. "Ще бъде извършена проверка дали университетът в Перник е започнал кампания за прием на студенти, въпреки че при предишното правителство му бе отказана акредитация", каза още министър Коларова. Попитана какво конкретно ще предприеме МОН, тъй като кампанията на университета в Перник тече, а той няма отпуснат прием от Министерския съвет, Румяна Коларова отговори, че "след като нямат отпуснат прием, те нямат основание да имат прием". "Всичко това е публично и МОН със сигурност ще публикува на своя сайт позиция по този въпрос. Ще използваме всички канали за комуникация, с които разполагаме, за да информираме хората, за да не да бъдат подвеждани, ако става дума за нещо, което е в нарушение на закона", заяви Коларова

ЕК отпуска 125 млн. евро за производителите, пострадали от руското ембарго

http://www.cross.bg/govoritelyat-proizvoditeli-izteglyane-1425972.html

/КРОСС/ Европейската комисия отпуска 125 млн. евро в помощ на селскостопанските производители, пострадали от руското ембарго. Това съобщиха днес от пресслужбата на комисията. Помощта ще бъде на разположение от днес до края на ноември.„Тези с125 млн. ще бъдат използвани за изтегляне на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да се предотврати спад на цените", посочи говорителят на ЕК Роджър Уайт. По думите му отпуснатите средства ще бъдат насочени към покриване на 50% от разходите по изтегляне от пазара на продукция най-вече за безплатно разпределение, допълни говорителят. За обезщетение ще могат да кандидатстват производители на домати, моркови, карфиол, чушки, краставици, гъби, ябълки, круши, десертно грозде и киви.

Проруските бунтовници поразиха автобуси с бежанци с ракета "Град"

http://offnews.bg/news/n_1/n_378253.html

Автоколона от автобуси с бежанци от град Луганск е била ударена от ракета "Град", изстреляна от бунтовниците, съобщи"Ройтерс", като се позова на говорител на украинската армия. Инцидентът е станал в понеделник. Според изданието има загинали, но засега не е ясен точният им брой. Говорителят на Донецка народна република каза, че няма информация по въпроса. Местна новинарска агенция обаче твърди, че в района на трагедията е имало артилерийска престрелка между украинската армия и бунтовниците. Украинската войска продължава да превзема населени места в Източна Украйна, като в момента е обсадила град Горловка. Говорител на военното министерство в Киев заяви, че сепаратистите за пръв път са стреляли с руска ракетна установка "Ураган" близо до село, намиращо се на изток от Донецк.

Дават 125 млн. евро на фермерите, засегнати от руското ембарго

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4251451

Европейската комисия обяви, че ще предприеме редица мерки за компенсиране на земеделските производители в ЕС, пострадали от наложеното от Москва ембарго за внос на плодове и зеленчуци, съобщи АФП.
За засегнатите производители ще бъдат отделени 125 млн. евро за подпомагане на производителите на домати, моркови, бяло зеле, чушки, карфиол, краставици, Европейската комисия обяви, че ще предприеме редица мерки за компенсиране на земеделските производители в ЕС, пострадали от наложеното от Москва ембарго за внос на плодове и зеленчуци, съобщи АФП. За засегнатите производители ще бъдат отделени 125 млн. евро за подпомагане на производителите на домати, моркови, бяло зеле, чушки, карфиол, краставици,

Моци: "Стяуа" е много по-опитен отбор, но напрежението е при тях

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/18/2363463_moci_stiaua_e_mnogo_po-opiten_otbor_no_naprejenieto_e/?ref=rss


Румънският защитник Козмин Моци заяви, че предимството на "Стяуа" пред "Лудогорец" е опитът. Бранителят очаква вълнуващи мачове в плейофа в Шампионската лига.

"Не знам дали сме по-добър отбор от "Стяуа", но ще направим всичко по силите си, за да се класираме. Не бих казал, че те са фаворити. Със сигурност обаче имат много по-голям опит от нас. Много добър отбор са, но ние имаме шанс. Напрежението е при тях", каза Моци пред сайта на УЕФА.

"Според мен плейофът е много...

Ген. Брийдлав: Източна Европа е заплашена от "малки зелени човечета" от Русия

http://www.mediapool.bg/gen-briydlav-iztochna-evropa-e-zaplashena-ot-malki-zeleni-chovecheta-ot-rusiya-news223829.html

Ако Русия се опита да инфилтрира свои войски в държава членка на НАТО, дори и да не са в официалните си униформи, както направи преди да анексира украинския полуостров Крим, НАТО ще отговори с военни средства. Това заявява в интервю за германския вестник "Ди Велт" върховният главнокомандващ на пакта за Европа ген. Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.   Войници с униформи без национални обозначителни знаци бяха изпратени от Русия в Крим в края на февруари. Първоначално руският президент Владимир Путин отричаше руската намеса, но после, през април, той призна, че руски военни са действали на полуострова.   Въпреки че Алиансът няма планове да се намесва в територии, които не са негови членки, страните от НАТО в Източна Европа трябва да се подготвят срещу заплахата от "малки зелени човечета" - войници в униформи без националните емблеми на Русия, каза Брийдлав.   "Ако видим подобни неща в страна членка и можем да идентифицираме страната агресор, тогава имаме Член 5 - отговор с военни действия."   От началото на украинската криза организацията прие серия от стъпки, за да подсили военното си присъствие в Източна Европа, отбелязва "Ройтерс". Очаква се НАТО да вземе решение за дългосрочни действия на срещата си на върха в Уелс през септември.   Попитан дали пред НАТО стои опцията да увеличи натиска върху Владимир Путин с военна операция, той отговаря, че сред страните членки няма призиви за военни маневри. "Алиансът се е договорил да помогне на Украйна за отбранителните й способности и за реформите в сектора по сигурността. Някои държави помагат на Украйна в рамките на двустранните им отношения. Но в този момента, искам да подчертая, никоя страна членка на НАТО не иска военна намеса", подчертава той.

Приемен ден в Поморие на омбудсмана на Република България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z1p81PzWG8M/

На 29 август 2014 г. (петък), от 10.00 до 12.00 ч.,  приемен ден ще има  националният омбудсман Константин Пенчев в гр. Поморие (в сградата на бившия „Пансионат”, на ул. „Солна” № 15, ет. 1). Гражданите могат да се записват за среща с омбудсмана на тел.: 0596 22004, информира  pomorie.bg. Писмените жалби на всички, които не успеят да говорят лично с Константин Пенчев, ще бъдат приети от експерти на институцията, като отговорите по тях ще бъдат изпратени по пощата на подателите.

250 са пострадали при земетресението в Иран

http://www.vesti.bg/novini/250-sa-postradali-pri-zemetresenieto-v-iran-6020216

Над 250 души са пострадали в резултат на днешното земетресение в Западен Иран, съобщи агенция ИРНА.

Биткойнът поевтиня с над 17% за седмица

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d9d2011/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cbitkoinyt0Epoevtinia0Es0Enad0E170Eza0Esedmica0H178330A0C/story01.htm

Спекулантите разширяват "мечите" си залози след предупреждението за рисковете пред виртуалните валути от страна на американските власти


България и израелско-палестинската война

http://www.cross.bg/bulgariya-obshtnost-izrael-1425970.html

Има ли опасност ескалацията на близкоизточния конфликт да предизвика напрежения и в България? Какво е отражението върху живеещите в страната евреи и араби? Н. Цеков потърси мнения от представители на двете общности. Две години след кървавия атентат на летището в Бургас всичко изглежда наред в отношенията между общността на българските евреи, наброяваща около 3000 души, и близо 15-те хиляди араби, пребиваващи постоянно или временно в страната. Недалеч от внушителната сграда на софийската синагога се развива обитаван от изселници от арабските страни голям жилищен квартал с множество магазинчета, закусвални и кафенета. Из сокаците на тази отдавна занемарена част от центъра на българската столица, известна като „Секторът Газа", се чува предимно арабска реч, а бръснарниците и бакалиите с храни от Близкия изток оставят у минувачите впечатление, че са се озовали в някой забутан квартал на Дамаск или Кайро. „Малките камъчета" под колата на етническия мир Главният секретар на еврейската организация „Шалом" в София Йосиф Меламед твърди, че от страна на живеещите в България араби няма провокации - и преди, и след ескалацията на конфликта в Газа. „Положението е под контрол, но знае ли човек? Вземаме превантивни мерки. Неотдавна на софийската синагога български младежи от „агитките" бяха написали „Смърт на евреите!"

Задържаха фалшиви парфюми за над 300 хил. лева

http://pik.bg/задържаха-фалшиви-парфюми-за-над-300-хил-лева-news215198.html

Задържаха фалшиви парфюми за над 300 хил. лева

18 739 флакона парфюмерийни продукти, имитиращи световноизвестни марки, задържаха служителите на отдел „Митническо разследване и разузнаване" при Митница Варна, съобщиха от там.

Стоката е пристигнала с камион от Турция и е предназначена за българския пазар. Сред по-известните брандове, които са станали обект на фалшификация, са Nina Ricci, Chanel, Versace, Tom Ford, Hermes, Bourjois, Lacoste.

Стойността на заловените артикули в търговската мрежа надвишава 300 000 лв. Подобни продукти, освен че нарушават права по интелектуална собственост, могат да представляват и сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите, предупреждват от митниците.

ЕК ще компенсира земеделците със 125 млн. евро заради руското ембарго

http://econ.bg/Новини/ЕК-ще-компенсира-земеделците-със-125-млн-евро-заради-руското-ембарго_l.a_i.562367_at.1.html

125 млн. евро компенсация ще отпусне Европейската комисия на земеделските производители, засегнати от руското ембарго. Помощта ще бъде предоставена...

София готова за аварийна консервация на Ларгото със свои средства

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d9d2013/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Csofiia0Egotova0Eza0Eavariina0Ekonservaciia0Ena0Elargoto0Esys0Esvoi0Esredstva0H1783280C/story01.htm

Причината за състоянието на Ларгото не е природно бедствие, а бездействие и мудност на собственика - Министерство на културата, коментира Фандъкова


Руски турист се удави в Свети Влас, червени флагове по плажовете на морето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251444

Мъж се е удавил в курорта Свети Влас, съобщиха от полицията.
Руският турист Владимир Минсаев, който летувал у нас, влязъл да се къпе и не изплувал. Летовници видели безжизненото му тяло и се обадили на тел. 112.
Дошлият на място медицински екип обаче има съмнения, че не подводно течение или яма, а инфаркт е покосил 58 годишният летовник, Мъж се е удавил в курорта Свети Влас, съобщиха от полицията. Руският турист Владимир Минсаев, който летувал у нас, влязъл да се къпе и не изплувал. Летовници видели безжизненото му тяло и се обадили на тел. 112. Дошлият на място медицински екип обаче има съмнения, че не подводно течение или яма, а инфаркт е покосил 58 годишният летовник,

Реформаторите: Служебният кабинет да спре незабавно „Южен поток”

http://www.moreto.net/novini.php?n=261476

Реформаторският блок поиска служебният премиер Георги Близнашки да отмени всички актове на министри от кабинета „Орешарски", свързани с реализацията на „Южен поток" у нас. Според политическата формация трябва да бъдат спрени всички строителни действия по газопровода, докато не бъде постигнато съгласие с Европейската комисия по изпълнение на проекта.

Италианският съд потвърди 20-годишната присъда на Евелин Банев - Брендо

http://www.mediapool.bg/italianskiyat-sad-potvardi-20-godishnata-prisada-na-evelin-banev---brendo-news223828.html

20 години затвор остава наказанието на Евелин Банев - Брендо, Матей Боев ще лежи 12 години, а Тинко Гарев - 15 години. Присъдите на тримата българи бяха потвърдени от на втора инстанция от съда в Милано, съобщи в. "Сега".   Няма промяна в наказанията и на останалите подсъдими чужденци, които бяха признати за виновни в участие в международен канал за трафик на наркотици от Латинска Америка до Европа.   Всички те имат право да обжалват пред Върховния съд на Италия, след като излязат мотивите на присъдите им.   В началото на юли Софийският апелативен съд пусна Банев на свобода срещу подписка, след като го оправда по обвинение за организиране и участие в престъпна група за пране на 2 млн. евро, които разследващите смятат, че са от наркотрафик. На първа инстанция той получи наказание от 7.5 години. Втората инстанция отмени и условните присъди на бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и Симо Карайчев.   Преди това Банев беше в италиански арест, но беше предаден на българските власти заради делото му тук. През това време и Румъния поиска да й бъде предаден, за да бъде съден за наркотици. Софийският градски съд разреши, но апелативният отказа. Така Брендо не стана подсъдим в Букурещ за участие в престъпна група.   От мотивите на първоинстанционния съд в Италия стана ясно, че италианци, българи, словенци, румънци, гърци, грузинци играят най-различни роли в престъпната група, а Банев я ръководи. Матей Боев е сочен за финансов посредник в Швейцария за придобитите чрез дрога капитали на Брендо. Италианските магистрати се позоваха на записи от подслушване на групата. Въпреки че гласът на Банев не фигурира никъде, се смята, че той се крие зад прозвището Дядото, за когото говорят много от подслушаните.   Банев престоя близо две години в италиански арест, преди да бъде предаден на българския съд по делото за пране на пари. Вместо да бъде върнат обратно обаче, той беше пуснат на свобода. Всички останали подсъдими са в затвора.

Помощите за Аспарухово – до 22 август

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/pomoshtite-za-asparuhovo-do-22-avgust-6020213

Молби и заявления от граждани, които считат, че имат основание да бъдат подпомогнати, а не са попаднали в списъците, ще се приемат до 20 август (сряда) включително

ЕК отпуска 125 млн. евро заради руското ембарго

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ek-otpuska-125-mln.-evro-zaradi-ruskoto-embargo-6020214

Освен изкупуването на продукти, които ще се раздават безплатно в детски и благотворителни учреждения, Еврокомисията обсъжда възможността да организира продажбата на селскостопански стоки за промишлени цели

Задържаха сина на Джеки Чан за наркотици

http://www.cross.bg/narkotitzi-dzheki-sina-1425969.html

/КРОСС/ Полицията в Пекин задържа сина на актьора Джеки Чан за наркотици, съобщава вестник South China Morning Post. 32-годишният Джейси Чан е задържан заедно със свой приятел. Повече подробности не се съобщават. От полицията не коментират информацията.

Изроди оскверниха паметника на Хаджи Димитър със "Смърт на гяурите"

http://frognews.bg/news_74785/

С червен спрей "Смърт на гяурите" неизвестни оскверниха паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа, съобщава kazanlak.com. Надписът се е появил точно върху имената на загиналите четници.

Играй и спечели с Actualno.com и „Костенурките нинджа” - етап 3

http://cinema.actualno.com/Igraj-i-specheli-s-Actualnocom-i-Kostenurkite-nindja---etap-3-news_45645.html

В рамките на две седмици Actualno.com ти дава уникалния шанс да спечелиш оригинален мърчъндайз от „Костенурките нинджа”, който от 22 август ще е в кината на 3D и IMAX 3D.Запознайте...

„Лидер“ влезе в коалиция „България без цензура“

http://www.cross.bg/barekov-plovdiv-sofiya-1425968.html

/КРОСС/ Партия „Лидер" влезе в коалиция „България без цензура". Формацията подписа коалиционно споразумение, час преди политическият съюз около Николай Бареков да се регистрира в ЦИК. В Централната избирателна комисия с него, освен лидерите на партньорите ЗНС и Гергьовден - Румен Йончев и Драгомир Стефанов, бе и председателят на „Лидер" Кънчо Филипов. "Очаквайте много гласове за нас на предстоящия вот и позитивна кампания от наша страна", обеща Бареков на журналистите, чакащи го пред ЦИК като допълни, че продължават преговорите с още потенциални партньори. Няма да разтягаме коалицията докрай в пространството, желанието ни е да направим нещо смислено, коментира той. Лидерът на ББЦ избра щастливото си число 7 за регистрацията за първия си парламентарен вот. В комисията бяха внесени 7 777 подписа. По щастлива случайност формацията бе записана в ЦИК също под номер 7. Относно водачите на листи, Бареков обяви, че вероятно зам.-председателят на ББЦ Росен Петров ще е начело в 25-ти МИР в София. Самият лидер на „България без цензура" е избрал да бъде водач в родния си Пловдив и във Варна. Бареков призова председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира за депутат също от Пловдив, ако иска директен двубой с него, като не изключи възможността и сам да стане водач в София, за да премери сили с основния си опонент на вота през октомври.  

КЗП установи 46 нарушения по Черноморието

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pfiLPwOhVOA/

439 проверки в туристически обекти извърши Комисията за защита на потребителите (КЗП) при поредна акция на морето миналата седмица (12-16.08.), като 136 от тях са в средства за подслон и места за настаняване и 291 – в заведения за хранене и развлечения. Констатирани са 46 нарушения, съобщи Poligraff.net. Заведенията и хотелите в морските курорти са проверявани за наличие на категоризация и съответствие на предоставяните от тях услуги с дадената им категория. Сред констатираните нарушения в заведенията за хранене и развлечения е липсата на меню на български език и на цени и грамажи на предлаганите храни и напитки. Тази информация е важна за потребителите, за да се ориентират устройват ли ги цените на съответното заведение, което от своя страна може да бъде определящо дали ще останат в него или ще потърсят алтернативно.

Друго нарушение в някои от проверените заведения е отсъствието на табела с вида и категорията на обекта в близост до входа, което затруднява потребителите да се ориентират за типа му и нивото на обслужване, което могат да очакват.В някои хотели в хода на проверките инспекторите на контролния орган са установили липса на ценоразпис в близост до рецепцията с цени на нощувките и другите предлагани услуги. В други случаи е имало ценоразпис, но цените не са обявени в български лева или са били без ДДС.

По такъв начин гостите не могат да се информират за услугите, които могат да ползват, и за тяхната стойност. Сред констатираните нарушения са още липсата на регистър на предявените рекламации, отсъствието на информация за броя на реализираните нощувки, предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран обект или които не отговарят на изискванията за определената категория, както и табели със заблуждаващи надписи за вида, наименованието и категорията на обекта.

Експертите на КЗП считат, че не е голям броят на констатираните нарушения спрямо броя на извършените проверки. Те обясняват тези резултати с факта, че Законът за туризма действа вече години наред и търговците са запознати с изискванията за упражняване на туристичеста дейност – от една страна, и регулярните целогодишни инспекции на контролния орган – от друга.

От началото на сезона съгласно програмата за контролната дейност на институцията инспекторите на КЗП са извършили 3 600 проверки в туристически обекти по българското Черноморие, като са съставили 320 акта за нарушения. За предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект са издадени 17 заповеди за временно затваряне.

Проверките на Комисията за защита на потребителите продължават, като акцент при тях ще бъде съответствието на предоставяните туристически услуги с определената категория на обектите. Туристите могат да се обръщат с въпроси, сигнали и жалби към регионалните дирекции на контролния орган във Варна на телефон: 052/ 603 778052/ 603 778 и в Бургас: 056/ 841 246056/ 841 246. На разположение е и Националният телефон на потребителя: 0700 111 220700 111 22.

Над 6000 подписа внесе коалицията "Патриотичен фронт" за регистрация в изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/18/2363459_nad_6000_podpisa_vnese_koaliciiata_patriotichen_front/?ref=rss


Коалиция "Патриотичен фронт НФСБ – ВМРО" внесе днес в ЦИК документите си за регистрация в предстоящите парламентарни избори. Регистрацията бе подкрепена от подписите на 6 хиляди граждани.

"Патриотичният фронт", в който влизат Националният фронт за спасение на България, ВМРО-БНД, "Национален идеал за единство – НИЕ", ГОРД на Слави Бинев, "Средна европейска класа" и "Целокупна България", подаде документи за регистрация в ЦИК за изборите.

"Патриотичният фронт ще бъде...

Двама от обвиняемите за КТБ привикани на разпит

http://offnews.bg/news/n_1/n_378295.html

Двама от обвиняемите за източването на КТБ бяха привикани на разпит в столичното следствие. Изпълнителният директор Орлин Русев и главният счетоводител Мария Димова отказаха коментар след краткия си престой в следствието. Адвокатът на Димова Николай Рангелов заяви, че няма промяна в обвиненията срещу Димова и зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова, според които двете са подпомогнали присвояването на 206 млн. лева от банката с мажоритарен собственик Цветан Василев, по чиято поръчка била извършена операцията. Разпитът на Борислава Тренева-Кючукова ще е в Националното следствие. Адв. Рангелов коментира, че е научил от медиите, че мярката на Петрова е променена в по-лека и предположи, че тя най-вероятно е оказала съдействие на разследващите, съобщи БНР. Адвокатът на Русев Янко Янков пък заяви, че не намира логика между освобождаването на Маргарита Петрова и това, че сочената за неин помагач, Кючукова, остава в ареста. По казуса с КТБ бяха задържани главният касиер на КТБ Маргарита Петрова, която вече е пусната от ареста с мярка за неотклонение " подписка", Борислава Тренева-Кючукова, Орлин Русев и Мария Димова. Последната беше пусната под домашен арест. Първоначално с тях бе задържан изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, но Софийски градски съд го освободи срещу гаранция от 10 000 лв. Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Прокуратурата привлече като обвиняем Василев на 28 юли. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова /главен касиер/ и Орлин Русев /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. По отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол".

Задържаха парфюми, имитиращи скъпи марки, струват над 300 хил. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251431

18 739 флакона парфюмерийни продукти, имитиращи световноизвестни марки, задържаха служителите на отдел „Митническо разследване и разузнаване" при Митница Варна, съобщиха от там.
Стоката е пристигнала с камион от Турция и е предназначена за българския пазар. Сред по-известните брандове, които са станали обект на фалшификация, са Nina Ricci, Chanel, 18 739 флакона парфюмерийни продукти, имитиращи световноизвестни марки, задържаха служителите на отдел „Митническо разследване и разузнаване" при Митница Варна, съобщиха от там. Стоката е пристигнала с камион от Турция и е предназначена за българския пазар. Сред по-известните брандове, които са станали обект на фалшификация, са Nina Ricci, Chanel,

Задържаха фалшиви парфюми за над 300 хил. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4251427

18 739 флакона парфюмерийни продукти, имитиращи световноизвестни марки, задържаха служителите на отдел „Митническо разследване и разузнаване 18 739 флакона парфюмерийни продукти, имитиращи световноизвестни марки, задържаха служителите на отдел „Митническо разследване и разузнаване" при Митница Варна, съобщиха от там. Стоката е пристигнала с камион от Турция и е предназначена за българския пазар. Сред по-известните брандове, които са станали обект на фалшификация, са Nina Ricci, Chanel,

„Патриотичен фронт” внесе документите си в ЦИК

http://www.cross.bg/front-protivnik-vlastta-1425967.html

/КРОСС/ Коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" внесе днес в ЦИК документите си за регистрация в предстоящите парламентарни избори. Регистрацията бе подкрепена от подписите на 6 хиляди граждани. Ангел Джамбазки - зам.председател на ВМРО, и Данчо Хаджиев - съпредседател на НФСБ, предоставиха на ЦИК необходимия комплект документи. „Патриотичният фронт ще бъде най-сериозният противник на политическия монопол в 43-то Народно събрание. Ще бъдем безкомпромисен коректив на властта, която работи срещу интересите на българите", заяви Данчо Хаджиев. „Патриотичен фронт" се бори за българската национална кауза, искаме да предложим нещо различно и смислено. Основен наш противник е ДПС", каза Джамбазки на излизане от сградата на ЦИК и добави, че заиграването с етнически вот е изключително опасно. Време е ДПС да бъде изхвърлена от властта, е категоричната позиция на коалицията. Представителите на коалицията подчертаха, че в техните листи са хора с характер и кауза, които не са участвали в разграбването на държавата.  

Сидеров моли Цацаров да разследва Близнашки

http://offnews.bg/news/n_1/n_378275.html

Във връзка с встъпването в длъжност на новото служебно правителство в публичното пространство бе изнесена информация, че по отношение на новоназначения служебен министър председател г-н Георги Близнашки е налице конфликт на интереси по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Това е написал лидерът на "Атака" Волен Сидеров в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров . Причина за нападките срещу Близнашки е фактът, че все още е член на неправителствени организации - Център за конституционни изследвания и Дружество за развитие на социално-икономическите изследвания. Това стана ясно от декларацията му за конфликт на интереси. Като служебен премиер той няма право да участва в НПО-та. "С оглед на изложеното Ви моля да предприемете необходимите действия по Ваша преценка за установяване на обстоятелството дали има извършено от г-н Георги Близнашки престъпление по чл.308 от НК и съответно да бъде подведен под наказателна отговорност", пиша в края на писмото на Сидеров до Близнашки. Междувременно днес "Атака" се регистрира в ЦИК за парламентарните избори на 5 октомври. Националистите внесоха максималния възможен брой подписи - 9 999.  „Днес е един много специален ден за България. 18-ти август е ден на успение на Св. Иван Рилски. Това е небесният покровител на България и е хубаво всеки българин днес да запали свещ и да се помоли за България и за българския народ, за целостта на страната, за мир, благоденствие и за добър живот, защото България отива на зле”, обяви Сидеров, след като регистрира партията си. На изборите за Европейски парламент за "Атака" гласуваха едва 2.97% от избирателите. С подобен резултат националистите на Сидеров няма да вкарат нито един депутат в парламента.

Читателски сигнал: "Ранният час спаси варненци от падащ клон"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261472

Читателка на Moreto.net изпрати снимки до редакцията, на които се вижда отчупен клон, който виси оплетен в кабели. Жената съобщава и за друго дърво, което според нея е потенциално опасно. Ето какво пише в писмото: Тази сутрин в 07:30 на ул.

Юрист сяда в креслото на Вълчев в "Движение БГ"

http://offnews.bg/news/n_1/n_378243.html

Юристът Димитър Делчев е новият зам.-председател на "Движение България на гражданите". Той бе представен днес на редовната пресконференция на Реформаторския блок. От януари 2014 г. досега Делчев бе член на Изпълнителния съвет на партията, а преди това беше областен координатор в София-област. Делчев е магистър по право в СУ, специализирал е в Кеймбридж. Ръководител на "Юридическата група" на Движението. Делчев става зам.-председател, след като бившият вицепремиер и министър на образованието Даниел Вълчев напусна "Движение БГ". На днешната пресконференция Реформаторите настояха за незабавното спиране на дейностите по проекта "Южен поток". Те са изпратили писмо до служебния премиер проф. Георги Близнашки, в което искат отмяна на актовете на министрите от кабинета "Орешарски", които дават зелена светлина за дейности по проекта. Сред тях бяха решение на земеделския министър за продажба на земи на "Южен поток" и разрешение на регионалния министър за строеж на газопровода. "Искаме от премиера да се вземе решение на база член 107 от Конституцията за спиране на проекта „Южен поток“. Когато правителството бездейства, изпълнителите действат и това прави последиците необратими. Да не стане така, че заради изчакване и непоемане на отговорност проектът да се случи и България да търпи тежки санкции", заяви Делчев. РБ настоява и за прозрачни предсрочни избори, без купуване на гласове, заяви председателят на СДС Божидар Лукарски. Представители на Блока поискали среща с вътрешния министър Йордан Бакалов, за да връчат  списък с компрометирани лица, назначени от бившия кабинет в областни дирекции и МВР.

Пострадали пред Фрог: Главестия дава един милион за свободата си

http://frognews.bg/news_74784/

Страшилището в Северозападна България Ангел Попов-Главестия дава един милион, ако някой го отърве от ареста. Това алармираха пред Фрог нюз местни жители, пострадали от издевателствата му.

Музикант свири на операционната маса, докато го оперират (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251424

Цигуларят Роджер Фриш свири на операционната маса, докато лекари му поставят мозъчен пейсмекър. Фриш е професионален цигулар от 40 години. През 2009 г. обаче ръцете му започват да треперят. "За други професии това не е чак такъв проблем. Но за цигулар стабилните ръце са от огромно значение и това означаваше потенциален край на кариерата ми",

Киев: Сепаратисти бомбардираха колона бежанци, има много убити

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/18/2363455_kiev_separatisti_bombardiraha_kolona_bejanci_ima_mnogo/?ref=rss


Автоколона с жители на Луганска област, които са напускали района, е била подложена на директен артилерийски и минометен обстрел и има много загинали, съобщи Андрей Лисенко от Съвета за национална сигурност и отбрана в Киев.

Според него виновни са проруски сепаратисти, използвали системи за залпов огън "Град", "предадени на бандитите от Русия".

"Загинаха много хора, включително жени и деца", допълни Лисенко, но не можа да посочи някакъв брой на жертвите.
...

Киев: Сепаратисти бомбардираха колона бежнаци, има много убити

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/18/2363455_kiev_separatisti_bombardiraha_kolona_bejnaci_ima_mnogo/?ref=rss


Автоколона с жители на Луганска област, които са напускали района, е била подложена на директен артилерийски и минометен обстрел и има много загинали, съобщи Андрей Лисенко от Съвета за национална сигурност и отбрана в Киев.

Според него виновни са проруски сепаратисти, използвали системи за залпов огън "Град", "предадени на бандитите от Русия".

"Загинаха много хора, включително жени и деца", допълни Лисенко, но не можа да посочи някакъв брой на жертвите.
...

Музикант свири на цигулка по време на мозъчна операция (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4251271

Цигуларят Роджер Фриш свири на операционната маса, докато лекари му поставят мозъчен пейсмекър.
Фриш е професионален цигулар от 40 години. През 2009 г. обаче ръцете му започват да треперят.
Цигуларят Роджер Фриш свири на операционната маса, докато лекари му поставят мозъчен пейсмекър. Фриш е професионален цигулар от 40 години. През 2009 г. обаче ръцете му започват да треперят. "За други професии това не е чак такъв проблем. Но за цигулар стабилните ръце са от огромно значение и това означаваше потенциален край на кариерата ми",

Джихадистите отвлякоха 1500 момиченца

http://www.cross.bg/yazidi-durzhava-suprygi-1425966.html

/КРОСС/ Повече от 1500 момичета от малцинството язиди са били отвлечени с цел превръщането им в съпруги на джихадистите от "Ислямска държава", предават световните агенции. След като стана ясно, че било извършвено масово убийство на язиди, сега се оказва, че невръстни деца от същото село са взети в плен, за да станат съпруги на екстремистите. Според очевидци джихадистите разделили момичетата от останалата част на местното неселение в градчесто Синджар и ги отвели с автобуси и камиони, пише Daily Mail. Малкият град е населен от язиди и е под контрола на групировката "Ислямска държава". Хората били събрани в местното училище. Мъжете били принудени да се откажат от религиозните си убеждения. Всички, отказали да се покорят, били закарани в края на селото и разстреляни.    

Търсят доброволци за работната ваканция на Поморийско езеро

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hZX3OPVkaic/

От 1 до 7 септември ще се проведе традиционната бригада на Поморийско езеро, организирана от Зелени Балкани, съобщи Агенция Фокус. Целта на събитието е да се създадат и подобрят местообитанията на редки птици, гнездящи в езерото. Тази година работната ваканция е фокусирана върху няколко дейности: Почистване на изкуствените острови от инвазивна растителност; Укрепване и ремонт на създадените гнездилки за водоплаващи птици; Почистване на брега от инвазивни видове; Поставяне на гнездилки за бял ангъч; Мониторинг на мигриращите птици.

Всички желаещи да помогнат за опазването на природата на Поморийско езеро като прекарат една седмица в активен доброволен труд, могат да заявят участие на адрес sdeleva@greenbalkans.org до 28 август.

Ще бъдат осигурени инструменти за работа и консумативи. Пътните, както и разходите по престой са за сметка на участниците.

Ученици и студенти с интерес към природозащитата могат ще бъдат настанени в базата на „Посетителски център Поморийско езеро“ при заявено участие.

Ежегодните работни ваканции на Поморийско езеро се провеждат от 1996 г. благодарение на съвместните усилия на Зелени Балкани и Британския Тръст на Доброволците за Консервация (BTCV). Чрез тези ваканции, познати и като работни бригади, голям брой ентусиасти и доброволци от България, Великобритания, САЩ, Нова Зеландия, Македония, Турция и Русия са съчетали своя отпуск и обичта си към природата с доброволен труд в името на нейното опазване.

В началото на работните ваканции през 1996 г. в солената лагуна на Поморие са преброени само 6 двойки от редкия вид Гривеста рибарка (Sterna sandvicensis), докато през 2009 г. на новите гнездови местообитания вече гнездят близо 1 500 двойки от този рядък вид! Резултатът от консервационните дейности е един от най-значимите за българската природозащита по отношение на опазване на редки видове.

Благодарение на тези усилия в Поморийско езеро има възстановени нови гнездови местообитания на рибарки, саблеклюни и други дъждосвирцови птици, на които гнездят над 3 000 птици от вида гривеста рибарка. Новосформираната благодарение на успешните консервационни дейности колония представлява една от най-големите колонии на вида в Югоизточна Европа и е голяма атракция за любителите на орнитологичния и познавателния туризъм.

Лекари оставиха кърлеж в жена, защото нямала 10 лева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BqAL4rHB5yA/

В четвъртък вечерта перничанката Деси от квартал “Тева” е излязла с приятелки на новата детска площадка. Още от предния ден Деси има съмнения, че нещо не е наред по тялото. Тя предполага, че й се е забил кърлеж в крака, но така и не разбрала дали е така. На детската площадка и прилошало. Приятелките й я посъветвали да отиде в Спешното отделение на пернишката болница.

“Отидох до Спешното. Видях една жена на портала и попитах към кого да се обърна, тъй като имам съмнения, че имам скъсан кърлеж в себе си. Питаха ме какво съм направила. Понеже съм се почесала и съм го скъсала. Те казха “лягай”, за да ме погледнат. Бяха започнали да изкарват инструментите, за да го извадят. И питаха “Ще платиш ли?”. На една бележка пишеше, че се плаща по 10 лева. В момента нямах възможност и те като чуха викат “Ставай!” и леко ме побутнаха”, разказа Деси.

Медицинските лица в Спешното казали на перничанката, че когато намери възможност тогава да се яви пак за изваждането на кърлежа.

Тук е моментът да се подчертае, че ако кърлеж не се извади от тялото на човек има голяма опасност той да се разболее от лаймска болест. Деси е и здравноосигурена, но и това не помага срещу таксата от 10 лева за изваждане на кърлеж. /КРОСС/

 

 

 

НАП проверява оборота на 3600 фирми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251411

3600 фирми в София са получили писма от НАП, че фискалните им устройства и дейността им са поставени под наблюдение, заради значително по-нисък от обичайния оборот, съобщи БНТ. Обектите са били избрани автоматично от компютърната програма на агенцията, към която са свързани 400 хиляди касови апарати. 3600 фирми в София са получили писма от НАП, че фискалните им устройства и дейността им са поставени под наблюдение, заради значително по-нисък от обичайния оборот, съобщи БНТ. Обектите са били избрани автоматично от компютърната програма на агенцията, към която са свързани 400 хиляди касови апарати.

Пловдив е горяща джунгла в премиерния спектакъл на Красен Кръстев

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/18/2363424_plovdiv_e_goriashta_djungla_v_premierniia_spektakul_na/?ref=rss


Българският хореограф Красен Кръстев, който работи в швейцарския град Лозана, ще представи премиерно спектакъла си The Jungle. Plovdiv is burning! (от англ. - Джунглата. Пловдив гори!) като част от българо-швейцарския проект Dance Connected по време на следващото издание на фестивала One Dance Week на 29 август в Stage 51 в Пловдив, съобщиха организаторите.

Началото на репетициите на спектакъла са последен етап от проекта за "създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на...

Дипломатите Валентин Порязов и Румен Александров са назначени за зам.-министри на външните работи

http://www.moreto.net/novini.php?n=261454

Премиерът Георги Близнашки назначи двама дипломати от кариерата за заместник-министри на външните работи. Валентин Порязов работи в МВнР повече от 25 години. Започнал като стажант-аташе, той преминава през всички позиции до директор на дирекция и извънреден и пълномощен посланик на България – в Холандия (2002-2006 г.

Асандж: Скоро напускам посолството на Еквадор

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/asandzh-skoro-napuskam-posolstvoto-na-ekvador-6020210

Основателят на „Уикилийкс“ прекара две години там, без да може да излезе, тъй като британските власти ще го арестуват, ако престъпи прага

Жените режат плаващите си ребра за по-тънка талия, мъжете - за да си правят автофелацио

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250672

Силиконови импланти в гърдите и устните, инжекции с мускулни паралитици и филъри, пилене на носен хрущял и на какви ли не други, звучащи като средновековни методи за изтезания интервенции, се подлагат жените днес. И всичкото това - рязане и моделиране, правят наглед добре изглеждащи момичета с единствената цел да бъдат красиви. Вероятно никога не б Силиконови импланти в гърдите и устните, инжекции с мускулни паралитици и филъри, пилене на носен хрущял и на какви ли не други, звучащи като средновековни методи за изтезания интервенции, се подлагат жените днес. И всичкото това - рязане и моделиране, правят наглед добре изглеждащи момичета с единствената цел да бъдат красиви. Вероятно никога не б

НАП постави под наблюдение 3600 фирми заради съмнителни обороти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4251406

3600 фирми в София са получили писма от НАП, че фискалните им устройства и дейността им са поставени под наблюдение, заради значително по-нисък от обичайния оборот, съобщи БНТ. Обектите са били избрани автоматично от компютърната програма на агенцията, към която са свързани 400 хиляди касови апарати. 3600 фирми в София са получили писма от НАП, че фискалните им устройства и дейността им са поставени под наблюдение, заради значително по-нисък от обичайния оборот, съобщи БНТ. Обектите са били избрани автоматично от компютърната програма на агенцията, към която са свързани 400 хиляди касови апарати.

Фалкао отива в Ливърпул, но при едно условие

http://www.cross.bg/livurpyl-falkao-yslovie-1425964.html

/КРОСС/ Колумбийската звезда на Монако Радамел Фалкао може да се превърне в деветото ново попълнение на Ливърпул това лято. Голмайсторът на френския тим влиза в полезрението на мърсисайдци, които усилено търсят заместник на Луис Суарес, който бе продаден в Барселона. Според различни източници във Франция, Фалкао е дал съгласието си за трансфер на „Анфийлд" под наем, но е поставил едно условие. Колумбиецът е готов да облече фланелката на Ливърпул срещу седмична заплата от 200 000 паунда. Първоначалното желание на самия нападател е било той да премине в Реал Мадрид, но това е малко вероятно да се случи, тъй като мадридчани биха нарушили финансовия феър плей. Мениджърът на Ливърпул Брендън Роджърс намекна, че ръководството на клуба работи по привличането на нов нападател, пише Гонг.  

Социалистите в Сливен на бойкот, не щат Ерменков за водач

http://www.bnews.bg/article-114100

Социалистите в Сливен място не могат да си намерят, защото на втори поредни избори за парламент партийната централа им спуска парашутист и никому непознат за водач.

Животновъдите настояват за спешни мерки срещу "син език"

http://business.actualno.com/Jivotnovydite-nastojavat-za-speshni-merki-sreshtu-sin-ezik-news_45644.html

В Пловдив днес се събраха на неформална среща животновъди от цялата страна, за да обсъдят ситуацията с болестта "син език", която настъпва все повече в страната и убива животни, съобщи БГН...

Украинските военни понасят огромни загуби в Източна Украйна

http://www.cross.bg/opulchentzite-voenni-ykrainski-1425963.html

/КРОСС/ През изминалото денонощие опълченците в Донецка област унищожиха почти 40 единици военна техника на украинските военни. “В резултат от ожесточените и продължителни сблъсъци в Нижная Кринка противникът загуби 32 единици военна техника, в това число и шест установки за залпов огън “Град”. Предотвратени са всички опити за превземането на Иловайск. Противникът изгуби 2 танка, 2 бронемашини и 30 души от личния си състав. В хода на артилерийския удар в Саур могила  опълчението ликвидира 2 бронетранспортьора на противника”, се казва в съобщение на пресслужбата на Донецка народна република. Сутринта под артилерийския огън на военните попадна територията  на една от най-големите украински мини в околностите на Донецк. След обстрела на мина “Комсомолец Донбасса” избухна огромен пожар. Електроснадяването в рудника е прекъснато, но огънят създава опасност от взрив. На свой ред, опълченците от самопровъзгласилата се Луганска народна република превзеха с. Червоний Жовтен, където по техни данни, са били убити 14 украински военни. По-рано бе съобщено, че опълченците са свалили изтребител МИГ-29 , както и два Су-25 край Краснодон. Отломките на единия самолет вече бяха открити и в момента се провежда издирване на пилотите

Хора в народни носии quot;превземат" Жеравна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251401

Фестивалът на фолклорната носия ще се проведе за седми път от 22 до 24 август в местността Добромерица край живописното село Жеравна, съобщиха организаторите от ансамбъл "Българе".
Българи и чуждестранни гости, облечени в народни носии от различните фолклорни области на страната, в продължение на три дни отново ще се потопят във вълшебството... Фестивалът на фолклорната носия ще се проведе за седми път от 22 до 24 август в местността Добромерица край живописното село Жеравна, съобщиха организаторите от ансамбъл "Българе". Българи и чуждестранни гости, облечени в народни носии от различните фолклорни области на страната, в продължение на три дни отново ще се потопят във вълшебството...

Реформаторите с предложения за прозрачни и честни избори

http://www.cross.bg/ministur-bloka-reformatorite-1425962.html

/КРОСС/ "Реформаторският блок настоява предсрочните парламентарни избори да бъдат проведени прозрачно и да не се допуска купуване на гласове." Това заяви председателят на СДС Божидар Лукарски на редовната пресконференция на Блока. Той изрази надежда, че мерките, които МВР смята да предприеме за провеждането на изборите няма да останат само пожелания и допълни, че реформаторите също имат предложения в тази насока, които ще представят на вътрешния министър Йордан Бакалов на официална среща по-късно през седмицата. Синият лидер подчерта, че от Блока ще обърнат внимание на извършените в последния момент назначения от предишното правителство в някои от областните дирекции на МВР, "които са направени с цел да подпомогнат определени политически сили". "Изготвяме списък с тези назначения, който ще бъде предоставен на министър Бакалов, каза още той. Зам.-председателят на „Движение България на гражданите" Димитър Делчев заяви, че в програмата си реформаторите залагат мерки за подобряване на икономическия климат, привличане на инвеститори, против корупцията и за реформи в правосъдието и вътрешния ред, които заедно определят качеството на икономическата средата у нас.  

Венгер: Отчаяно искаме да влезем в групите на Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/18/2363449_venger_otchaiano_iskame_da_vlezem_v_grupite_na/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер заяви, че тимът се нуждае отчаяно от влизане в групите на Шампионската лига. Лондончани гостуват утре вечер на турския "Бешикташ" в първи сблъсък от плейофите

"Отчаяно се нуждаем от влизане в групите, защото искаме да играем в Шампионската лига и знаем колко важни са мачовете там", призна Венгер.

За директното класиране в плейофите "артилеристите" спечелиха 2.1 млн. евро. При елиминиране на турците възнаграждението ще бъде минимум 8.6...

Продават учебния кораб “Петър Берон”

http://www.moreto.net/novini.php?n=261469

$555 555,55 е първоначалната цена, за която “Български морски квалификационен център” ЕАД продава кораб “Петър Берон”. От години съдът се използва за учебна база на морския център и стои в стария канал. За продажбата се говори от дълго време, но едва сега БМКЦ обяви процедурата.

Мексиканец ходи по вода и за разлика от Исус има снимка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4250296

Само трима души в историята са ходили по вода - Исус, св. Петър и Хосе. Но само Хосе има снимка!
Това споделят зевзеци за мексиканец, подгонен от разярен бик в столицата Само трима души в историята са ходили по вода - Исус, св. Петър и Хосе. Но само Хосе има снимка! Това споделят зевзеци за мексиканец, подгонен от разярен бик в столицата

Ангел Джамбазки: Ще дадем Борисов на Комисията за защита от дискриминация

http://pik.bg/ангел-джамбазки-ще-дадем-борисов-на-комисията-за-защита-от-дискриминация-news215168.html

Ангел Джамбазки: Ще дадем Борисов на Комисията за защита от дискриминация

Лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че Коалиция „Патриотичен фронт", в която участват неговата партия и НФСБ, са силно притеснени от изказването на лидера на ГЕРБ от вчера, че ако той поеме кабинета, ще има 10 зам.-министри мюсюлмани.

За Джамбазки това изказване е на ръба на безотговорното, тъй като не може да има квоти за религиозни общности, а всеки трябва да бъде назначаван заради своите качества и компетентности.

Той подчерта, че „Патриотичният фронт" смята да сезира Комисията за защита от дискриминация с въпроса дали това изказване на Борисов не е дискриминиращо спрямо българите от всички останали вероизповедания.

Днес Коалиция „Патриотичен фронт" на ВМРО и НФСБ официално стана втората регистрирана след АБВ за предсрочния парламентарен вот на 5 октомври.

Запитан какъв процент е целта на коалицията за предизборния вот, Джамбазки констатира, че патриотите са близо 15% и двете политически формации ще се опитата да покажат, че предлагат това, което родолюбиво настроените граждани търсят.

На въпрос дали коалицията ще подкрепи правителство на Борисов евродепутатът бе категоричен, че няма да се обявява подкрепа в аванс за когото и да е.

Ще заобиколи ли "Южен поток" България?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d9cb3b1/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cshte0Ezaobikoli0Eli0Eiujen0Epotok0Ebylgariia0H1783240C/story01.htm

Маршрутът на газопровода в крайна сметка може да се окаже Турция – Гърция – Италия – Австрия, пише руското издание „Взгляд“


Жалба може да забави ремонта на бул. "Витоша" в София

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/08/18/2363428_jalba_moje_da_zabavi_remonta_na_bul_vitosha_v_sofiia/?ref=rss


Общинското предприятие "Софинвест" е подало жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу обществената поръчка за ремонта на отсечка от бул. "Витоша", обявена от собственика му - Столичната община. Жалбата, подадена на 1 август, може да забави рехабилитацията на участъка от ул. "Солунска" до ул. "Алабин", която се очакваше да приключи до края на тази година. Това ще стане, само ако КЗК уважи искането на предприятието.

"Софинвест" обжалва втората обособена позиция на...

Общинска структура обжалва поръчката за бул. "Витоша" в София

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/08/18/2363428_obshtinska_struktura_objalva_poruchkata_za_bul_vitosha/?ref=rss


Общинското предприятие "Софинвест" е подало жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу обществената поръчка за ремонта на отсечка от бул. "Витоша", обявена от собственика му - Столичната община. Жалбата, подадена на 1 август, може да забави рехабилитацията на участъка от ул. "Солунска" до ул. "Алабин", която се очакваше да приключи до края на тази година.

"Софинвест" обжалва втората обособена позиция на поръчката за търсене на фирма за изпълнение на строителния контрол....

1131 души от наводнените райони във Врачанска област са получили помощ

http://pik.bg/1131-души-от-наводнените-райони-във-врачанска-област-са-получили-помощ-news215171.html

1131 души от наводнените райони във Врачанска област са получили помощ

Административно определяне на минималните осигурителни доходи за дейностите, в които не е постигнато споразумение, е  възможно да бъде приложено.

Това каза социалният министър Йордан Христосков на пресконференция, на която бяха представени приоритетите на Министерството на труда и социалната политика. По думите му се наблюдава тенденция на умишлено недоговаряне на минималните осигурителни доходи. Христосков призова да бъдат постигнати договорености и допълни, че министърът има право да упражни административно определяне на праговете, но не е  желателно да се стига до това. " Където две или три години няма договаряне, ще се наложи административно увеличение", посочи  Христосков.

Това право вече е упражнявано от предишни министри като праговете са увеличавани или със средния процент на договорените или с процента на инфлацията. Средното увеличение на минималните осигурителни прагове за 2015 година на договорените до момента споразумения за 35  икономически дейности, които обхващат около един милион работници, е 4,1 процента, каза Христосков.

Под един процент  увеличение на МОД е договорено в хотелиерството и ресторантьорството, производство на хлебни и тестени изделия  продукти, съобщи заместник -социалният министър Румяна Георгиева, която отговаря за ресор осигуряване. Висок процент на увеличение е договорено в производство на компютри и комуникационни технологии - 11,3 на сто, а в селското стопанство увеличението на минималните осигурителни прагове е с 8,3 процента. 1131 души, населяващи наводнените райони във Врачанска област, към момента са получили еднократна финансова помощ, в размер на 325 лв., съобщи още Йордан Христосков.

По думите му 1383 са молбите за еднократно финансово обезщетение, постъпили от живеещите в наводнените райони в страната. 1131 от тях са удовлетворени, а останалите 252 щели да бъдат разгледани в най-кратък срок, за да може нуждаещите се да получат по 325 лева, с които да покрият най-неотложните си нужди. Социалният министър добави, че над 700 души към момента са пряко ангажирани с отстраняване на последствията от наводненията в Мизия.

"Убийството" на Пеевски билo уговоренo на протестите според прокурорски свидетел

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/18/2363377_ubiistvoto_na_peevski_bilo_ugovoreno_na_protestite/?ref=rss


"При това доказателствено анализиране, обосновка и правни изводи, изложени в постановлението, съдът не е в състояние да даде отговор" дали разследването е прекратено правилно заради недоказаност и дали има данни за приготовление на убийството на Пеевски.

Това са част от изводите на съдия Мариета Райкова от Софийски градски съд, записани в определението й, с което в края на юли тя отмени прекратяването на разследването за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. От...

Опитът за убийство на Пеевски бил уговорен на протестите според свидетел

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/18/2363377_opitut_za_ubiistvo_na_peevski_bil_ugovoren_na/?ref=rss


"При това доказателствено анализиране, обосновка и правни изводи, изложени в постановлението, съдът не е в състояние да даде отговор" дали разследването е прекратено правилно заради недоказаност и дали има данни за приготовление на убийството на Пеевски.

Това са част от изводите на съдия Мариета Райкова от Софийски градски съд, записани в определението й, с което в края на юли тя отмени прекратяването на разследването за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. От...

Миньорите поискаха отпадане забраната за фракинг за шистоф газ

http://news.ibox.bg/news/id_507977218

Добивът на шистов газ ще даде възможност за диверсификация на газовите доставки за страната, смятат миньорите. Те връчиха на премиера списък с искания и предложения. Сред тях е МС да гласува подготвения вече проект за устойчиво развитие на минната индустрия в България. От бранша поискаха и подобряване на бизнес климата в страната.

ВСС с публична демонстрация на системата си за гласуване

http://www.cross.bg/sistemata-glasyvane-sudebnata-1425961.html

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет ще представи системата за гласуване, чрез която се провеждат избори за административни ръководители в съдебната система, в т.ч. и предстоящият избор за председател на ВКС. Инициативата е на Ясен Тодоров - председател на ПК „Професионална етика и превенция на корупцията", съобщиха от ВСС. Демонстрацията ще се проведе в сряда и четвъртък. Презентирането на изключително важната кадрова процедура в съдебната власт има за цел да предостави повече информация, свързана с гаранциите за надеждност и сигурност на системата за гласуване, заявяват още от ВСС и допълват, че с това показват на обществеността, че осъществяват открита, прозрачна и публична процедура по гласуване и гарантират сигурността на системата. Първите, които са получили покана да тестват системата на 20 август от 10:00 часа, са представители на организациите, които членуват в Гражданския съвет. В рамките на пробното гласуване те ще имат възможност да получат отговори на въпроси, свързани със системата. Ще бъдат запознати и с гаранциите за прозрачна и открита процедура по изборите в съдебната система, се казва още в съобщението. На 21 август от 10:00 часа, да тестват системата за гласуване във ВСС са поканени посланиците на страните от ЕС в България, както и съветникът на ЕК по въпросите на МСО г-н Юри Тавание.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване