Политолог: Партиите ще си купят 250 000 служебни гласа

http://offnews.bg/news/n_1/n_380042.html

Партиите ще си купят 250 000 служебни гласа. Това заяви пред "Труд" политологът Димитър Димитров.  "Броят на лицата, които имат служебен статут по сегашния кодекс, е огромен. Първо партиите назначават членовете на комисиите. След това партиите изпращат представители, които ще контролират тези назначения. После изпращат застъпници на кандидатите, които ще наблюдават първите две категории. И накрая се появяват т.нар. наблюдатели, които ще са 80-100 хил. души. Т.е. съществува огромна армия от 200-250 хил. служебни лица на тези избори. Големият проблем е, че партиите възмездяват финансово това тяхно участие. Казано в прав текст - това са купени гласове", обяснява Димитров. По думите на Димитров купуването на гласове важи за всички партии, които има финансов ресурс.  Според него повечето от 25-те партии и колиции, които ще се явят на изборите, ще го направят на олимпийски принцип. "Някои от тях дори отиват на избори не заради себе си, а за да навредят на други", каза той, като допълни, че минимумът от необходими гласове за влизане в парламента е 140 000 гласа. "Очаквам резултатът на ГЕРБ да бъде два пъти по-голям от този на БСП. Няма как ГЕРБ да получи по-малко от 1 млн. и 200 000 гласа, при положение че на предишните избори имаха 1 млн. и 100 хил. гласа. И обратно, БСП няма как да получи повече от 600 000, при положение че е имала 420 000 на изборите преди 2-3 месеца", прогнозира Димитров. Мнозинството на ГЕРБ в парламента обаче зависи от представянето на АБВ, Реформаторския блок, Патриотичния блок (НФСБ и ВМРО) и ББЦ. Според политолога ако две от тези коалиции не успеят да влязат в парламента, ГЕРБ ще бъде близо до 120 мандата. Но ако и четирите преминат бариерата, трудно ще вземе дори 110 мандата. “Любимец 15” се получи, защото БСП се отнесе лекомислено към преференциите. Ако имаха ясна кампания как да се гласува, щеше да е друго", коментира Димитър Димитров една от големите изненади на изборите за европарламент от тази година.

Бъркаш се с 10 бона за шоуто на Виктория Сикрет

http://www.bnews.bg/article-114488

Билетите за модното шоу на Victoria's Secret вече са в продажба, съобщава "Индипендънт".

Уволниха пиян спасител, опипал 6-годишно момиче в Аспарухово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258594

Страхотен скандал е станал на плажа във варненския квартал „Аспарухово”. Пиян спасител на около 50 години пошляпал по дупето преминаващо покрай него 6-годишно момиченце, съобщиха пред Агенция Днес + очевидци на грозната гледка. Инцидентът се разиграл около 15 часа, а възмутените родители на детето веднага подали жалба в полицията. Страхотен скандал е станал на плажа във варненския квартал „Аспарухово”. Пиян спасител на около 50 години пошляпал по дупето преминаващо покрай него 6-годишно момиченце, съобщиха пред Агенция Днес + очевидци на грозната гледка. Инцидентът се разиграл около 15 часа, а възмутените родители на детето веднага подали жалба в полицията.

Отпуснаха детските добавки

http://frognews.bg/news_75058/

Социалното министерство е отпуснало парите за социални помощи и детски добавки. Това съобщи министър Йордан Христосков.

Променят нормативната база за асансьорите

http://www.moreto.net/novini.php?n=261917

Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков и вицепремиера Екатерина Захариева обсъдиха днес на среща в Министерски съвет предложенията на ДАМТН за промяна в нормативната база, с цел увеличаване нивото на безопасност при съоръжения с повишена опасност (СПО), към които се отнасят и асансьорите.

Пиян спасител, уволнен за опипване на дете: Аз така ги пошляпвам децата (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258585

Страхотен скандал е станал на плажа във варненския квартал „Аспарухово”. Пиян спасител на около 50 години пошляпал по дупето преминаващо покрай него 6-годишно момиченце, съобщиха пред Агенция Днес + очевидци на грозната гледка. Инцидентът се разиграл около 15 часа, а възмутените родители на детето веднага подали жалба в полицията. Страхотен скандал е станал на плажа във варненския квартал „Аспарухово”. Пиян спасител на около 50 години пошляпал по дупето преминаващо покрай него 6-годишно момиченце, съобщиха пред Агенция Днес + очевидци на грозната гледка. Инцидентът се разиграл около 15 часа, а възмутените родители на детето веднага подали жалба в полицията.

Скандал на плажа: Пиян спасител опипал момиченце

http://www.cross.bg/plazha-asparyhovo-spasitelite-1426769.html

Варна /КРОСС/ Страхотен скандал е станал на плажа във варненския квартал „Аспарухово". Пиян спасител на около 50 години пошляпал по дупето преминаващо покрай него 6-годишно момиченце, съобщиха пред Агенция Днес + очевидци на грозната гледка. Инцидентът се разиграл около 15 часа, а възмутените родители на детето веднага подали жалба в полицията. В момента майката и бащата на момиченцето са в 4 РУП - Варна, където дават показания.Преди да отидат в полицейското управление, родителите се оплакали пред ръководителя на спасителите на плажа в „Аспарухово". Той им отвърнал в прав текст: „Имате проблем с емоциите, овладейте ги, за да не Ви изгоня от плажа", сопнал се ръководителят.След взета проба се оказало, че провинилият се спасител е бил на работното си място след употреба на алкохол от 2,5 промила, научи Днес + от свои източници. Родителите на детето потърсили сметка и на спасителя, който опипал дъщеря им, но той им отвърнал: „Аз така си ги пошляпвам децата".В края на миналия месец се появиха снимки от плажа в кв. „Аспарухово", на които се вижда, че единият от спасителите надига жадно чаша с бира още преди обяд при вдигнат червен флаг. Родителите на потърпевшото дете също коментирали на плажа, че миналата седмица посетели ивицата в „Аспарухово" и засекли единият от спасителите да употребява алкохол в работно време.

Първите камиони от руския хуманитарен конвой пристигнаха в Луганск

http://www.cross.bg/tona-lygansk-konvoii-1426770.html

/КРОСС/ Първите камиони от руския хуманитарен конвой, който днес влезе на територията на Украйна, са пристигнали в Луганск, съобщи РИА „Новости". Камионите са преминали безпрепятствено участъка, контролиран от украинските военни. Около обяд на 22 август във Външно министерство на Русия съобщи, че хуманитарната колона е започнала да се придвижва към Луганск. От ведомството поясниха, че Русия е започнала да действа, защото украинските власти умишлено са забавяли процеса. Руският хуманитарен конвой тръгна от подмосковския Наро-Фоминск на 12 август. Камионите превозват 2000 тона продоволствия, медикаменти, питейна вода и други продукти : 400 тона зърнени култури, 100 тона захар, 62 тона бебешка храна, 54 тона лекарства, 12 000 спални чували, 69 електромощности с различен капацитет.   video:http://www.youtube.com/watch?v=6dBUNAF4wiM

С 83 млн. евро ще бъдат финансирани проекти със Сърбия, Турция и Македония

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/22/2366485_s_83_mln_evro_shte_budat_finansirani_proekti_sus/?ref=rss


С над 83 млн. евро ще бъдат финансирани проекти по трите трансгранични програми през следващия програмен период, съобщиха от Министерството на регионалното развитие след като експерти от България и съседните й Сърбия, Турция и Македония одобриха последните версии на програмите за следващия период - 2014-2020 г. 

От ведомството уточняват, че това ще даде възможност  програмите да бъдат внесени в срок за одобрение от Европейската комисия, който изтича на 22 септември.

"При...

Ще разкрият ли археолозите тайната на Александър Велики

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/shte-razkriiat-li-arheolozite-tajnata-na-aleksandyr-veliki-6020616

Внимателните разкопки в земите на древна Македония продължават от много години. Само две стени делят вече археолозите от вътрешността на една от най-големите гробници, откривани в Гърция в земите на завоевателя

Георги Гергов: "В момента се редят листи, не се вари боб"

http://www.mediapool.bg/georgi-gergov-v-momenta-se-redyat-listi-ne-se-vari-bob-news224025.html

"В момента се редят листи, не се вари боб", "нормално е да има напрежение". Така председателят на БСП - Пловдив Георги Гергов описа ситуацията в партията, като категорично отрече да е имало кавги и бой в неговата организацията заради водача на листата. Гергов заяви в петък пред БНР, че той е предложил Георги Търновалийски да бъде първи в листата и омаловажи съпротивата на местни партийни активисти срещу тази кандидатура. "Това са глупости, чак до кавги и до бой не се е стигнало, но си има дебати. И в момента се редят листи, не се вари боб. Особено когато се редят листи, няма начин да няма напрежение. Това е нормално и аз се радвам, че има дебат. Дебатът е едно, а това, че е имало бой са глупости. Медийни приказки, но не е така", коментира спорният бизнесмен. Въпреки подписката на пловдивски социалисти, изпратена до централата на БСП в София, Гергов смята, че Търновалийски ще остане начело. "Няма такива изгледи да бъде сменен водачът на листата, това е решение на Националния съвет, но в крайна сметка то си имаше гласуване и това гласуване беше 86 срещу 31 гласа, тъй че какво да коментираме, когато са гласували две трети за статуквото и за предложението на Националния съвет, а и не е органът на конференцията в Пловдив да решава кой ще води листата. Тъй че това е малко пресилено медийно", каза Георги Гергов пред БНР. "Аз, председателят на партията, аз го предложих", заяви той по повод възмутените изказвания на съпартийците си, които по време на заседанието на градския съвет на БСП са задавали въпроса "Кой предложи Търновалийски" (по аналогия с най-болезнения въпрос от управлението на кабинета "Орешарски" – "Кой предложи Пеевски?"). "Aми защото преценявам, че в парламента трябва да пратим хора професионалисти, технократи и можещи хора, а не просто да се отдадем на емоция. Не съм еднолично решил, аз съм си казал мнението а решението еднолично го е взел Националният съвет, който знаете, че не е от един човек, а от 200 човека, тъй че еднолично никой не решава нищо в БСП. Разбира се, че всички имаме интерес да е Георги Търновалийски, защото той е доказал се специалист, в този момент в парламента трябва да попадат такива хора, това е моето мнение", аргументира си Георги Гергов. Той каза, че Георги Търновалийски не е работил за негови фирми: "Не, не е работил в мои фирми, никога не сме имали такива близки отношения, за каквито говорите. А жена му, че работила в Пловдивския панаир, тя е работила и преди аз да вляза в Пловдивския панаир". Гергов повтори, че ако неговият избраник не спечели, той ще поеме лична отговорност за това и на 11 октомври ще се състои вот на доверие към него. "Ако хората решат, ще ме снемат. Така трябва да бъде, всеки трябва да си носи отговорността. Аз имам интерес БСП да бие, нищо повече. Моите лични интереси мога сам да си ги защитавам“, заяви председателят на БСП – Пловдив.

Йордан Христосков: Дефицитът в социалното министерство е 50 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Йордан-Христосков-Дефицитът-в-социалното-министерство-е-50-млн-лв-_l.a_i.563087_at.1.html

Дефицитът в Министерството на труда и социалната политика до края на годината е 50 милиона лева. Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и социален...

Русия отговори на японските санкции

http://www.cross.bg/sanktzii-stranata-spisuk-1426768.html

/КРОСС/ Руското външно министерство връчи на посланика на Япония в Москва Чикахито Харада списък на лицата, по отношение на които ще бъдат въведени ограничения за влизане в страната. Тези мерки са предприети в отговор на визовите санкции Токио, съобщава сайтът на ведомството. "На Харада е връчен списък с имената на японски граждани, по отношение на които ще бъдат въведени ограничения за влизане в страната в отговор на визовите санкции срещу редица граждани на нашата страна", се казва в съобщението на министерството. Кой точно е включен в черния списък обаче не се съобщава. В началото на август японското правителство забрани на руски и украински длъжностни лица да влизат в страната. В списъка със санкции са включени 40 души, включително бившият украински президент Виктор Янукович.

Агенцията по храните показа на стопаните мерките срещу болестта "син език"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258588

По инициатива на Министерство на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, днес в село Сушица, Карловско екип на Агенцията показа нагледно методите, които се прилагат за противодействие на разпространението на болестта “син език”, както и ефективни действия за справяне с последствията от нея. По инициатива на Министерство на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, днес в село Сушица, Карловско екип на Агенцията показа нагледно методите, които се прилагат за противодействие на разпространението на болестта “син език”, както и ефективни действия за справяне с последствията от нея.

Почина бащата на Стоичков

http://frognews.bg/news_75057/

Бащата на футболната легенда Христо Стоичков е починал тази нощ след кратко боледуване. Погребението на Стоичко е насрочено за утре.

Още 150 домакинства в Аспарухово чакат помощи от БЧК

http://www.moreto.net/novini.php?n=261914

Над 150 домакинства от Аспарухово, останали извън списъците с нуждаещи се, са подали молби за финансово подпомагане в Българския червен кръст (БЧК) във Варна. Това съобщи за Topnovini.bg председателлят на Областния съвет на хуманитарната организация Илия Раев.

Почина бащата на Христо Стоичков

http://www.bnews.bg/article-114496

Татко много бързо си отиде, съобщи сестрата на Камата.

Специализираният наказателен съд разглежда делото срещу Веселина Спасова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258581

Специализираният наказателен съд в София разглежда делото срещу Веселина Спасова, която е обвинена за ръководене на организирана престъпна група с участници Христо Христов, Мартин Петров, Борислав Команчев и Дияна Александрова, съобщи „Фокус”.
По думите на адвокат Илия Златев, защитаващ Веселина Спасова, Специализираният наказателен съд в София разглежда делото срещу Веселина Спасова, която е обвинена за ръководене на организирана престъпна група с участници Христо Христов, Мартин Петров, Борислав Команчев и Дияна Александрова, съобщи „Фокус”. По думите на адвокат Илия Златев, защитаващ Веселина Спасова,

Специализираният наказателен съд в София разглежда делото срещу Веселина Спасова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258566

Специализираният наказателен съд в София разглежда делото срещу Веселина Спасова, която е обвинена за ръководене на организирана престъпна група с участници Христо Христов, Мартин Петров, Борислав Команчев и Дияна Александрова, съобщи „Фокус”.
По думите на адвокат Илия Златев, защитаващ Веселина Спасова, Специализираният наказателен съд в София разглежда делото срещу Веселина Спасова, която е обвинена за ръководене на организирана престъпна група с участници Христо Христов, Мартин Петров, Борислав Команчев и Дияна Александрова, съобщи „Фокус”. По думите на адвокат Илия Златев, защитаващ Веселина Спасова,

Агенцията по храните показа на стопаните мерките срещу болестта "син език"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258538

По инициатива на Министерство на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, днес в село Сушица, Карловско екип на Агенцията показа нагледно методите, които се прилагат за противодействие на разпространението на болестта “син език”, както и ефективни действия за справяне с последствията от нея. По инициатива на Министерство на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, днес в село Сушица, Карловско екип на Агенцията показа нагледно методите, които се прилагат за противодействие на разпространението на болестта “син език”, както и ефективни действия за справяне с последствията от нея.

АБВ тръгва на избори с девиза "За силна държава, за преуспяваща нация, за достоен живот на всеки"

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/22/2366502_abv_trugva_na_izbori_s_deviza_za_silna_durjava_za/?ref=rss


"За силна държава, за преуспяваща нация, за достоен живот на всеки" е девизът на кампанията на АБВ за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това съобщи в Стара Загора председателят на формацията Георги Първанов.

"Звучи може би малко по-тежко, отколкото обичайните слогани, но всичко е в един системен подход – има я силната държава, която искат нашите сънародници", коментира той. И уточни, че идеята е за силна, не администрираща и бюрократична, силна със своите правила. В...

Пак сезират прокуратурата за строежа на „Корал"

http://www.bnews.bg/article-114491

Захариева ще поиска от държавното обвинение да протестира издадените разрешения за строеж заради тежки пороци при издаването им

Захариева: Трябват нови наредби, за да се подобри сигурността на асансьорите

http://pik.bg/захариева-трябват-нови-наредби-за-да-се-подобри-сигурността-на-асансьорите-news216945.html

Захариева: Трябват нови наредби, за да се подобри сигурността на асансьорите

Заместник министър-председателят по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева се срещна с председателя на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков.

В разговора участва и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова, съобщиха от пресцентъра на министерството. На срещата бяха представени резултати от проверката на подемните съоръжения, разпоредена от вицепремиера Екатерина Захариева след инцидента от 19 август в София, при който загина една жена, а друга беше тежко ранена.

Некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма са основните причини, довели до трагичния инцидент. Замесените в случая лица носят и отговорност по Наказателния кодекс. Очаква се в близките дни ДАМТН да изпрати подробен доклад по този случай до прокуратурата.

По време на срещата бе отчетено, че са необходими и спешни промени в нормативните изисквания, които да гарантират безопасността на асансьорите в страната за опазване живота и здравето на хората. Липсата на базово оборудване и инструменти, с които трябва да разполагат поддържащите фирми също бе посочена като причина за недоброто качество на тяхната работа.

Става въпрос за оборудване, чиято стойност не надвишава няколко хиляди лева. Вицепремиерът Екатерина Захариева пое ангажимент да съдейства за ускорено приемане на нови наредби към закона за техническите изисквания към продуктите, които се очаква да нормализират работата в сектора.

„Не бива да убиваме конкуренцията, но не бива и да рискуваме живота и здравето на хората, като допускаме асансьорите да се обслужват от фирми без достатъчно хора и техника“, категорична бе г-жа Захариева. Тя разкритикува и липсата на регистър на асансьорите в страната, което е пречка за качествен контрол. Цанков обясни, че агенцията има защитен проект по ОПАК за 800 хил. лв. и до седмица ще стартира обществена поръчка за изготвянето на такъв регистър.

В него фирмите ще описват кога, къде и какви дейности предстои да извършват, за да може след това по системата „анализ на риска“ агенцията за метрология и технически надзор да контролира по-ефективно дейността им. По време на разговора бе коментирана и възможността при установяване на нередност от поддържащата фирма и подаден сигнал за това до агенцията, съответният асансьор да се спре временно от употреба до извършването на ремонт. Причината е, че в момента масово се допускат компромиси в тази посока.

Коларова проверява поръчки на училища и МОН за милиони левове

http://offnews.bg/news/n_1/n_379907.html

Служебният министър на образованието Румяна Коларова разпореди проверка на обществени поръчки и договори на училища и МОН за милиони левове. Една от проблемните поръчки е за изграждането на платформа за електронно обучение, пусната от МОН на 29 април 2014 г. Въпреки че все още няма ясна нормативна уредба за електронното обучение и електронно учебно съдържание, държавата е на път да даде 7.2 милиона лева за създаването и внедряването в училищата на платформа за електронно обучение. Друга проверявана поръчка е за доставка и гаранционен сервиз на компютърна и периферна техника и системи и решения за видео наблюдение и сигурност, пусната на 18 юни, също по времето на кабинета "Орешарски", в който министър на образованието беше проф. Анелия Клисарова. Тя е за 15 милиона лева. И срещу двете поръчки реагира Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) чрез писмо, изпратено до бившия премиер Пламен Орешарски. Председателят й Петър Иванов заявява, че част от условията са дискриминационни по отношение на изискванията към кандидатите, което "ограничава свободната конкуренция и създава предпоставки за корупция". "Тези изисквания са обект на обжалвания на отделни фирми пред съответните съдебни институции, което води до отлагане на процедурите и в някои случаи до неосъществяването им, съответно реален риск от загуба и/или отказ на финансиране от европейските съобщностни фондове", пише още той. Иванов е категоричен, че в техническите задания са допуснати "груби грешки, които водят до странни критерии за оценка на техническите оферти на кандидатите и будят подозрения за корупция". Така зададените критерии изключват възможността утвърдени български и чуждестранни ИТ компании да кандидатстват по проектите. "Като следствие се създава впечатление за недобросъвестно изразходване на огромни суми от държавния бюджет и европейки съобщностни фондове за изпълнението на проекти, чиято крайна цел или ефективност са неясни и неадекватни", се казва още в писмото му. Сред проверяваните договори има и такъв от 2012 година за доставка на мебели за училищата. Договорът е по рамково споразумение с фирма "Никром-тръбна мебел" и срещу него има възражение от конкурентна фирма заради факта, че съгласно договора училищата са длъжни да поръчват мебели само от "Никром-тръбна мебел". По всяка вероятност МОН ще децентрализира поръчките и училищата сами ще могат да избират откъде да поръчват мебели. Бюджетът на Министерството по тази програма за тази година е 5 милиона лева. Сред "странните" договори, които се проверяват Коларова откроява и поръчка за финансиране на ремонт на тоалетни в едно училище - директорът поискал 20 000 лева, а му били отпуснати 70 000 лева. Друго училище пък получило двукратно финансиране за една и съща дейност. Заради актуализацията на бюджета на Здравната каса министерствата, включително МОН, трябваше да свият бюджетите си. Заради това бюджетът на МОН трябваше да се свие с 19 млн. лева, заради което бе спряна поръчка за ремонт на санитарни възли в училищата. Има и недостиг за транспорт за около 6 милиона лева, каза Коларова тази сутрин пред bTV. "Имаме ограничени средства не можем да си позволим те да изтичат като през решето. Действаме максимално бързо и оперативно", каза още Коларова. Тя уточни, че ремонтите в 514 училища са приключили, 566 протичат в момента, за 25 има информация, че няма да приключат до 15 септември. Въпреки това там учебният процес ще започне нормално. Само за едно училище - в Перущица - има опасения, че учебната година няма да може да започне нормално, каза Коларова.

Продават един от най-големите заводи в Бургас за 1,3 млн. лв.

http://www.cross.bg/byrgas-baza-melnitzi-1426767.html

Бургас /КРОСС/ Един от най-големите заводи в Бургас, който беше сред стълбовете на икономиката в града - „Големи български мелници", отново е обявен за продан в Камарата на частните съдебни изпълнители. Огромната производствена база в Северната промишлена зона заедно със силозите, административната сграда и големи парцели земя се предлагат на начална цена от 1 340 680 лв. Това е с около 300 хил. лв. по-малко с цената, обявена в края на миналата година. Тогава купувач не се намери.Имотът се продава заради дълг на „Вайцман България" ЕООД към Обединена българска банка. Фирмата е собственик на материалните активи на мелницата и с парите от тях трябва да се погасят кредити към ОББ.Оферти за производствената база се приемат от 25 август до 25 септември. Отварянето и обявяването на постъпилите наддавателни предложения ще се извърши на 26 септември в присъствието на явилите се наддавачи в канцеларията на съдебно изпълнителната служба към Бургаския районен съд. Тогава ще се състави протокол и ще се обяви купувачът, разбира се, ако има такъв. Ако при обявяването на купувача някой от явилите се участници в търга устно предложи цена, по-висока с 10 % от първоначално посочената оценка, то ще се пристъпи към наддаване.„Големи български мелници" беше най-голямото предприятие за преработка на зърно и производство на брашно. Фирмата фалира през 2001 г

Пребиха бившия депутат от СДС Христо Марков

http://frognews.bg/news_75056/

Бившият депутат от СДС Христо Марков е бил пребит в дома си в Брестовица. За нападението съобщи самият той във фейсбук.

"Хамас" екзекутира 18 души в Газа

http://www.moreto.net/novini.php?n=261920

Военното крило на групировката "Хамас" екзекутира 18 души, обвинени, че са сътрудничели с Израел. Шестима от тях са разстреляни публично в близост до най-голямата джамия след петъчната молитва в град Газа. Останалата част са убити в близост до полицейския участък в центъра на град Газа.

Отиде си бащата на Стоичков

http://www.cross.bg/stoichkov-stoichko-bashtata-1426766.html

Пловдив /КРОСС/ Тази нощ след кратко боледуване е починал бащата на Христо Стоичков - Стоичко Стоичков, съобщи за "Марица" сестрата на най-успелия български футболист Петя."Татко много бързо си отиде. Беше болен, лекуваше се, но...", промълви Петя.Тя каза, че погребението на Стоичко Стоичков е утре от 13 часа в село Ясно поле. Христо Стоичков е бил уведомен за кончината на баща си, но още не се знае дали ще успее да долети от Маями, където работи от началото на годината.

Променят нормативната уредба на асансьорите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258445

Експерти от Агенцията за метрологичен и технически надзор ще проверяват състоянието на асансьорите заедно с фирмите, оторизирани за тяхната поддръжка. Това решиха на заседание председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков и вицепремиерът Екатерина Захариева. Експерти от Агенцията за метрологичен и технически надзор ще проверяват състоянието на асансьорите заедно с фирмите, оторизирани за тяхната поддръжка. Това решиха на заседание председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Набират се младежи за дуално обучение в Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258546

Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life” (MobiPro-EU). Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово, общо 2 000 младежи от ЕС, които искат за започнат дуално професионално Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life” (MobiPro-EU). Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово, общо 2 000 младежи от ЕС, които искат за започнат дуално професионално

Самолетът от Нигерия не може да ни зарази с ебола!

http://www.bnews.bg/article-114495

След паниката, която настана на летището и сред хората заради новината за пристигането на нигерйиски самолет за планов ремонт на летище София, след като в други европейски държави не е бил допуснат, здравното министерство официално излезе с изявление, целящо да тушира страховете.

"Ротшилд" ще продава бизнеса на украинския президент

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/22/2366464_rotshild_shte_prodava_biznesa_na_ukrainskiia_prezident/?ref=rss


Президентът на Украйна Петро Порошенко подготвя продажбата на контролираната от него компания "Рошен" ( Roshen) и други активи, като скоро ще бъде подписано споразумение с инвестиционната компания "Ротшилд" ( Rothschild), която да ръководи този процес.

Порошенко обеща преди да победи на изборите на 25 май 2014г., че ако стане държавен глава, ще се раздели с бизнеса си , за да е честен към избирателите си.

В интервю за германския в."Билд" от началото на април той каза, че...

Самолет от страна с Ебола кацна у нас

http://frognews.bg/news_75055/

Самолет от Нигерия, където се шири в момента Ебола, кацна у нас. Машината ще остане на столичното летище до края на седмицата заради ремонт.

Набират се младежи за дуално обучение в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258541

Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life” (MobiPro-EU). Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово, общо 2 000 младежи от ЕС, които искат за започнат дуално професионално Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life” (MobiPro-EU). Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово, общо 2 000 младежи от ЕС, които искат за започнат дуално професионално

Кв. Изток се зарина от боклуци !!!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kv-iztok-se-zarina-ot-bokluci_33856/

Квартал Изток се зарина от боклуци. Още от далеч се разнасяше "приятна" миризма, когато наближих видях за какво става въпрос. Тонове боклук, изхвърлено бюро и телевизор, имаше дори оставен почти цял хляб на бюрото. Така стои от доста време и с дните се трупа все повече и повече. Питам се аз кога ще престанем да живеем в кочина, г-жо Янакиева?

Държавата няма да плати честванията на Шипка

http://offnews.bg/news/n_1/n_380021.html

Държавата няма да отпусне пари за националните чествания на Шипченската епопея, които ще се преведат тази събота, съобщи Нова телевизия. За участието на националната гвардейска част в честванията и за провеждането на тържествена заря-проверка, са необходими 10 000 лв. Държавата обаче не може да си позволи да отпусне тази сума. Необходимите за честването средства ще бъдат поети от дарители от Габрово и Севлиево, обясни областният управител на Габрово Николай Григоров.  Почти всички, към които се обърнахме, откликнаха и направиха своите дарения. И смело мога да кажа, че благодарение на гражданите, на гражданското общество се провеждат и ще се провеждат тези чествания, коментира Григоров. Когато има такива национални чествания е редно някакво символично участие от държавата да има, говоря за финансиране на част от мероприятията, допълни Григоров.  Честването ще се проведе по традиция под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Паркингът на общината вече е отворен за граждани

http://www.moreto.net/novini.php?n=261921

Паркингът на община Варна, в непосредствена близост до сградата на администрацията, вече е отворен за ползване от граждани. Това стана след разпореждане на кмета Иван Портних. Съоръжението разполага с общо 38 паркоместа и се управлява от общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“.

Христо Стоичков неотлъчно до баща си в последните 11 дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258525

Стоичко Стоичков, бащата на най-великия български футболист Христо Стоичков, е починал малко след полунощ в четвъртък срещу петък от рак на панкреаса.
В последните 11 дни Камата е бил до него. Преди седмица Стоичков уреди и лично заведе баща си в една от най-добрите медицински клиники в света в Истанбул. Стоичко Стоичков, бащата на най-великия български футболист Христо Стоичков, е починал малко след полунощ в четвъртък срещу петък от рак на панкреаса. В последните 11 дни Камата е бил до него. Преди седмица Стоичков уреди и лично заведе баща си в една от най-добрите медицински клиники в света в Истанбул.

Мечка разкъса 4 овце в Калоферския Балкан

http://www.vesti.bg/novini/mechka-razkysa-4-ovce-v-kaloferskiia-balkan-6020617

Мечка разкъсала четири овце в Калоферския Балкан. Нападението хищното животно извършило тази нощ пред очите на собственика на овцете.

Деси Атанасова: Листите на ГЕРБ ще бъдат представени в началото на следващата седмица

http://pik.bg/деси-атанасова-листите-на-герб-ще-бъдат-представени-в-началото-на-следващата-седмица-news216937.html

Деси Атанасова: Листите на ГЕРБ ще бъдат представени в началото на следващата седмица

Листите на ГЕРБ ще бъдат представени в началото на следващата седмица. Това каза на пресконференция на ПП ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде "Фокус".

„ В началото на следващата седмица листите на ГЕРБ ще бъдат представени от националния предизборен щаб”, каза още Атанасова и посочи, че тогава ще се разбере дали ще има нови лица в листите на партията.

На въпрос как от ГЕРБ си обясняват това, че тръбите за проекта „Южен поток” са доставени във Варна при положение, че всички процедури около проекта трябва да са спрени, Атанасова коментира:

„Знам, че кабинетът и министърът на икономиката и енергетика са се разпоредили всички действия по „Южен поток” да бъдат спрени. Не мога да си обясня дали в момента се изпълняват някакви договори. Коректно е да зададете въпроса си към министъра на икономиката”. 

Оградата по границата с Турция не спира бежанците

http://crime.actualno.com/Ogradata-po-granicata-s-Turcija-ne-spira-bejancite-news_46432.html

От завършването на строежа на оградата (3 метра висока и 33 км дълга) на границата с Турция вече има 6 опита за проникване на наша територия с рязане или прескачане. Информацията съобщи шефът на Грани...

Атентат в сунитска джамия в Ирак взе много жертви

http://asia.actualno.com/Atentat-v-sunitska-djamija-v-Irak-vze-mnogo-jertvi-news_46433.html

Най-малко 68 души бяха убити днес при нападение на шиитски милиции срещу сунитска джамия в иракската провинция Диала. Информацията съобщи съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ИТАР-ТАСС....

Потвърдиха случай на антракс в Шуменско

http://healthy.actualno.com/Potvyrdiha-sluchaj-na-antraks-v-Shumensko-news_46434.html

Потвърден е случаят на антракс в шуменското село Загориче. Това уточниха от Българската агенция по безопасност на храните. "Животното е унищожено, било е отглеждано в частно стопанство, в което ...

Коварна болест в напреднал стадий отнесе бащата на Христо Стоичков (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258498

Пловдивското село Ясно поле погребва утре в 13 часа бащата на именития ни футболист Христо Стоичков - Стоичко Стоичков. 73-годишният мъж издъхнал в четвъртък срещу петък.
Пловдивското село Ясно поле погребва утре в 13 часа бащата на именития ни футболист Христо Стоичков - Стоичко Стоичков. 73-годишният мъж издъхнал в четвъртък срещу петък. "Допреди 3 месеца беше на крака. Работеше като пазач в завода за боклука в с. Шишманци. Наскоро го оперираха от жлъчка, а след това му откриха и коварна болест в напреднал

Паси: Има спешни задачи във външната политика, които могат да се свършат

http://www.cross.bg/politiki-bulgariya-politika-1426765.html

София /КРОСС/ Има спешни неща в българската външна политика, които могат да бъдат свършени още от служебното правителство. Това заяви пред БНР бившият външен министър Соломон Паси.Би трябвало изборите да са се превърнали в рутина, а не цялата национална енергия през тия три месеца да бъде вложена в тях. Това, което трябва спешно да се направи, това е един въпрос, по който имаме забавяне около година - това е подготовката за българското председателство на ЕС през 2018-а година. Това е един изключително отговорен ангажимент, който имаме към ЕС. То е и един много мощен стимул за усъвършенстване на страната ни.Втори изключително спешен въпрос е да се преборим за добро портфолио на номинираната за комисар Кристалина Георгиева. Има и други много важни неща, които могат да се инициират - членството на България в еврозоната, членството в Европейския банков съюз и, разбира се, може да бъде подадена една много серизона молба на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Европейската космическа агенция.Най-голямата дупка във външната ни политика бих нарекъл неизползването на отношенията със Съединените щати. В тези два или три месеца могат да се направят правилни стъпки в това отношение.Соломон Паси коментира и идеята си за преименуване на Министерството на външните работи на Министерство на външните и европейските политики

Мечка уби пет овце

http://frognews.bg/news_75054/

Мечка е убила 5 овце в местността Старчовец, Калофер. Това заяви за "Фокус" кметът на кметство Калофер, Румен Стоянов.

Природозащитник спаси блъсната коала, направи й изкуствено дишане уста в уста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258492

Активист от организация за защита на дивата фауна спаси блъсната от автомобил коала като й направи изкуствено дишане, съобщи Тhe guardian. Инцидентът станал в петък в предградие на Мелбърн, Австралия. При пристигането си пожарникарите открили животинчето, покатерило се на едно дърво. "Решихме, че е умряло там.

В събота - облаци и краткотрайни валежи с гръмотевици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258485

Утре облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 26 и 31 градуса, в крайните югозападни райони до 33-34 градуса, в София около 27 градуса.
Над Черноморието също облачността ще е по-често Утре облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 26 и 31 градуса, в крайните югозападни райони до 33-34 градуса, в София около 27 градуса. Над Черноморието също облачността ще е по-често

МВР предаде на прокуратурата мъж, заклал домашно куче пред деца

http://www.cross.bg/rybi-mizov-kycheto-1426764.html

София /КРОСС/ Разследващите полицаи от столичното Пето РПУ са изпратили на Софийската районна прокуратура случая на Владимир Мизов, който на 15 август буквално е заклал 3-годишния питбул Руби пред ужасените погледи на няколко деца. Това съобщи пред Mediapool собственичката на кучето Марияна Гьорева, която заедно със сина си подава сигнал срещу техния съсед Мизов още същия ден.Шокиращата случка се разиграва в столичния кв. "Левски" Г около 20.30 часа, когато съседското дете Митко традиционно извежда Руби на разходка. Прибирайки се, на входната врата на блока се засичат с комшията от втория етаж. С неговото куче - лабрадор, те излизат на разходка."Той отваря входната врата и кучето му излиза пред него навън, без повод и каишка, при което Руби захапва кучето му за ухото. Съседът започва да крещи и да обижда, нанасяйки удари по главата на Руби, вади нож, с едната си ръка хваща Руби за каишката, а с другата ръката започва да му нанася удари с ножа", разказва Марияна.Три от ударите попадат в главата на кучето, а четвъртият е фатален, пробождайки го в дясната му страна между ребрата и разкъсвайки дълбоко белия му дроб. Руби умира в големи мъки от масирана кръвозагуба, показва впоследствие аутопсията на животното.Ужасените собственици веднага викат полиция и Мизов е задържан за 24 часа, а след това освободен. По думите на съседите му това не е първият случай, в който той убива домашен любимец, но досега властите не са се намесвали

Дружката на кмета от Варна си докара епилепсия от дрога?

http://www.bnews.bg/article-114492

Нека да кажат специалистите може ли епилепсията, о която страда Спасова, да е продиктувана от употребата на наркотици, призова още юристът.

Облаци покриват небето в събота, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258496

Утре облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 26 и 31 градуса, в крайните югозападни райони до 33-34 градуса, в София около 27 градуса.
Над Черноморието също облачността ще е по-често Утре облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 26 и 31 градуса, в крайните югозападни райони до 33-34 градуса, в София около 27 градуса. Над Черноморието също облачността ще е по-често

Мечка уби 5 овце край Калофер

http://pik.bg/мечка-уби-5-овце-край-калофер-news216933.html

Мечка уби 5 овце край Калофер

Мечка е убила 5 овце в местността Старчовец, Калофер. Това заяви за "Фокус" кметът на кметство Калофер, Румен Стоянов.

Местността се намира на 7 км от Калофер, в балканския район посока Стара планина, където мечката е нападнала овцете посред бял ден. Това се е случило в рамките на два дни. Първоначално е убила две от тях, а после още три. „Просто се е научила и вече прави бели”, коментира Румен Стоянов.

По думите му, министъра вече е информиран и е на мястото на инцидента заедно с началника на Горското стопанство. В момента се подготвя протокол, за да бъдат взети превантивни мерки срещу мечката. В понеделник ще бъде задействана процедурата за обстрелване на животното. В момента собственикът се предпазва чрез вдигане на шум с пиратки, за да уплаши животното и да спаси овцете си, докато не се предприемат някакви конкретни действия. 

Самолет от Нигерия създаде напрежение у нас

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/samolet-ot-nigeriia-syzdade-naprezhenie-u-nas-6020614

Малта и Финландия са му отказали достъп заради случаите на ебола в африканската държава, съобщава изданието

Активист спаси коала с изкуствено дишане уста в уста (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258483

Активист от организация за защита на дивата фауна спаси блъсната от автомобил коала като й направи изкуствено дишане, съобщи Тhe guardian. Инцидентът станал в петък в предградие на Мелбърн, Австралия. При пристигането си пожарникарите открили животинчето, покатерило се на едно дърво. "Решихме, че е умряло там.

"Сега": Самолет от Нигерия създаде напрежение у нас

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sega-samolet-ot-nigeriia-syzdade-naprezhenie-u-nas-6020614

Малта и Финландия са му отказали достъп заради случаите на ебола в африканската държава, съобщава изданието

Детският радиохор репетира на морето

http://www.cross.bg/detskiyat-podgotovka-vreme-1426763.html

/КРОСС/ Детският хор на БНР за поредна година заминава на творческа подготовка в с. Кранево, Варненска област. От 28 август до 7 септември певците ще съчетаят почивката, организирана от БНР, с усилена подготовка за предстояща важна изява и старта на новия музикален сезон. Детският радиохор ще представи България по време на Дните на европейската култура, организирани от Европейската централна банка и БНБ във Франкфурт на Майн, Германия. Концертът ще се състои на 1 ноември в катедралата „Свети Павел". Солист ще бъде Мария Радоева - възпитаничка на акад. Христо Недялков, която вече успешно се реализира като оперна певица в Италия. По време на лятната си подготовка децата ще работят и за обновяване на репертоара си под ръководството на диригента Венеция Караманова.    

Арестуваха кмета на Куклен

http://offnews.bg/news/n_1/n_379983.html

Временният кмет на община Куклен Костадин Павлов беше арестуван вчера при акция на ДАНС, съобщиха от агенцията. Павлов е обвинен за това, че на 10 юни е взел подкуп от 1200 лв., за да окаже влияние на член на комисия за определяне на победител на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти.  Костадин Павлов е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинени чл. 304б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Разследването по случая продължава. 

Мъж преби деца на ченгета заради пейка

http://frognews.bg/news_75053/

Мъж от Враца преби деца на полицаи заради спор за пейка. Случката се разиграла тази сряда около 17 ч. пред блок в ж.к.“Дъбника".

Октай Енимехмедов се кандидатира за депутат

http://www.moreto.net/novini.php?n=261915

Мъжът, заплашил с пистолет Ахмед Доган на 19 януари 2013 г., по време на националната конференция на ДПС, е издигнат от инициативен комитет, в който е и брат му, танцьорът Метин Енимехмедов. Той се регистрира в Районната избирателна комисия.

САЩ и Хърватия преговарят за доставка на Ми-8 в Украйна

http://www.cross.bg/hurvatiya-ykraiina-helikoptera-1426762.html

/КРОСС/ САЩ и Хърватия водят преговори за доставка на военни транспортни хеликоптери Ми-8МТВ-1 в Украйна. В рамките на евентуалната сделка САЩ могат да доставят на Хърватия 20 хеликоптера UH-60 Black Hawk, а 14 хърватски Ми-8МТВ-1 ще бъде прехвърлени в Украйна за участие в антитерористичната операция в югоизточната част на страната. Това съобщава седмичникът Jane's Defence Weekly.Изданието не съобщава подробности около американско-хърватските преговори, но отбелязва, че евентуалната сделка може да бъде реализирана като трансфер на излишните вертолети, с които САЩ разполага. Министърът на отбраната на Хърватия потвърди за преговорите, но отказа да даде каквито и да е коментари по темата. Според изданието, преговорите между двете страни могат да бъдат продължени през септември, по време на посещението на най-високопоставеният американски военен, генерал Мартин Демпси в Хърватия. Според западни експерти, украинската армия в югоизточната част на страната изпитва остър недостиг на хеликоптери, след като около 10 хеликоптера, сред които Ми-24 и Ми-8, са били свалени от опълченците.

Забраняват използването на части втора употреба при ремонт на асансьори

http://econ.bg/Новини/Забраняват-използването-на-части-втора-употреба-при-ремонт-на-асансьори_l.a_i.563073_at.1.html

Да се забрани използването на части втора употреба при ремонт на асансьори, а проверките им да станат веднъж годишно, а не както досега - на три...

Заловиха мъжа, ограбил лекарка във Вършец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258464

Ченгета попаднаха по следите на апаш, ограбил лекарка от курорта Вършец, връщала се от нощна смяна в Спешния център. От извършените оперативно издирвателни мероприятия е установено, че извършител на грабежа е 31- годишният Пенчо С. от квартал Ченгета попаднаха по следите на апаш, ограбил лекарка от курорта Вършец, връщала се от нощна смяна в Спешния център. От извършените оперативно издирвателни мероприятия е установено, че извършител на грабежа е 31- годишният Пенчо С. от квартал "Изток" на гр. Вършец. Крадецът знаел, че полицията диша във врата му и затова се укривал цял месец по

Пороите съсипаха лилиите в Аркутино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258465




Природният резерват с лилиите в местността Аркутино на река Ропотамо е затворен. На входа на езерото е поставена метална врата с надпис, че атракцията не работи, защото буря е отнесла мостчето, по което се минаваше, за да се видят красивите растения.
Голямото наводнение и пороите, които се изляха, буквално са съсипали лилиите, Природният резерват с лилиите в местността Аркутино на река Ропотамо е затворен. На входа на езерото е поставена метална врата с надпис, че атракцията не работи, защото буря е отнесла мостчето, по което се минаваше, за да се видят красивите растения. Голямото наводнение и пороите, които се изляха, буквално са съсипали лилиите,

Маркетинг директорът на "Левски" се оттегли под натиск от феновете

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/22/2366411_marketing_direktorut_na_levski_se_ottegli_pod_natisk/?ref=rss


Маркетинг директорът на футболния "Левски" Милена Модева се оттегли, след като в последните два дни оставката й поискаха от Националния клуб на привържениците и тръста "Синя България".

Модева беше обвинена за състоянието в търговските приходи и за неефективни решения при организирането на 100-годишния юбилей на клуба през май.

"Последното, което желая е да се създава напрежение между привържениците и ПФК "Левски". По тази причина се оттеглям от заеманата от мен длъжност в...

Двама получиха бъбреците на донора от Бургас

http://www.bnews.bg/article-114490

36-годишен мъж и 37-годишна жена, нуждаещи се от спешна трансплантация, получиха бъбреците на починалия от мозъчен кръвоизлив наш емигрант на 61 г. Операциите са извършени в УМБАЛ " Александровска".

Ракът вече убива повече хора от сърдечните болести

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258460

В Европа годишно умират повече от осем милиона души, а причината за четири милиона от смъртните случаи до скоро бяха сърдечните заболявания.
Изследване, публикувано в "Юръпиън Харт джърнъл", показва, че в някои страни ракът е станал по-голям убиец от сърдечните болести. Броят на смъртните случаи от сърце намаляват през десетилетията. В Европа годишно умират повече от осем милиона души, а причината за четири милиона от смъртните случаи до скоро бяха сърдечните заболявания. Изследване, публикувано в "Юръпиън Харт джърнъл", показва, че в някои страни ракът е станал по-голям убиец от сърдечните болести. Броят на смъртните случаи от сърце намаляват през десетилетията.

Бащата на Валя не се вяснал на работа след погребението й

http://frognews.bg/news_75052/

Бащата на удавилата се Валя Иванова-Иван не е стъпвал на работа след погребението й. Той не могъл да преживее загубата и се затворил в дома си.

Спасители ловят змия в дома на пенсионери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258446

Служители от група Служители от група "Спасителни дейности" в Горна Оряховица избавиха семейство пенсионери от голяма змия, която пропълзяла в къщата им в с. Първомайци. Хората се натъкнали на влечугото следобед в четвъртък. Ужасените стопани позвънили на спешния тел. 112 за помощ. На мястото на ул. "Пушкин" веднага пристигнали двама спасители със специализиран

British Petroleum инвестира над 9 млрд. долара за експанзия в Австралия

http://econ.bg/Новини/British-Petroleum-инвестира-над-9-млрд-долара-за-експанзия-в-Австралия_l.a_i.563071_at.1.html

Операторът на най-голямата петролна рафинерия в Австралия British Petroleum (BP) планира да инвестира 9,3 млрд. щатски долара за настоящото...

Мъж се отрови повторно с мухоморка, децата му починали от натравяне с гъби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258452

Смолянски лекари от интензивно отделение спасиха живота на мъж, който се отрови със зелена мухоморка. Днес 65-годишният Крум Сотиров бе изписан, като му е назначено домашно лечение.
Пациентът постъпи в болницата миналия петък. Смолянски лекари от интензивно отделение спасиха живота на мъж, който се отрови със зелена мухоморка. Днес 65-годишният Крум Сотиров бе изписан, като му е назначено домашно лечение. Пациентът постъпи в болницата миналия петък. "Мъжът е в задоволително състояние, с нормализирана чернодробна функция, но са възможни късни усложнения от страна на

Мъж с деца, починали от натряване с гъби, се отрови с мухоморка отново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258457

Смолянски лекари от интензивно отделение спасиха живота на мъж, който се отрови със зелена мухоморка. Днес 65-годишният Крум Сотиров бе изписан, като му е назначено домашно лечение.
Пациентът постъпи в болницата миналия петък. "Мъжът е в задоволително състояние, с нормализирана чернодробна функция, но са възможни късни усложнения от страна на Смолянски лекари от интензивно отделение спасиха живота на мъж, който се отрови със зелена мухоморка. Днес 65-годишният Крум Сотиров бе изписан, като му е назначено домашно лечение. Пациентът постъпи в болницата миналия петък. "Мъжът е в задоволително състояние, с нормализирана чернодробна функция, но са възможни късни усложнения от страна на

Варненски фирми в битка за поддръжка на АМ "Хемус"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261910

Шуменската фирма „Автомагистрали – Черно море”, ДЗЗД „Поддържане Хемус”, в което участват „Пътища и мостове” и „Финанс Груп 2013”, и ДЗЗД „ПОНТ“, включващо фирмите „Хидрострой“ и „Инжстройинженеринг“, са подали оферти в откритата процедура за избор на изпълнител за поддържане на автомагистрала „Хемус” в Шуменско и Варненско.

Мис Испания разплака мъжете с признанието си

http://www.cross.bg/ispaniya-priznanieto-patrisiya-1426733.html

/КРОСС/ Мис Испания Патрисия Юрена Родригес направи признание, което хвърли в потрес всички нейни фенове от силния пол. Красавицата призна, че си пада по нежния пол, публикувайки в социална мрежа Instagram снимка с приятелката си, съобщава TheLocal.es. Според изданието тя става първата победителка в конкурс за красота, която заявява, че е лесбийка. Половинката на Патрисия е певицата Ванеса Кляйн. „Ромео и Жулиета" - така е написала под общата им фотография миската. В интервю за местната преса тя подчертава, че не съжалява за признанието си. „Предприех тази стъпка, защото много се радвам на това, което се случва в живота ми", каза испанката и благодари на интернет потребителите за тяхната подкрепа.    

Ракът измести сърдечните болести като най-голям убиец в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258442

В Европа годишно умират повече от осем милиона души, а причината за четири милиона от смъртните случаи до скоро бяха сърдечните заболявания.
Изследване, публикувано в В Европа годишно умират повече от осем милиона души, а причината за четири милиона от смъртните случаи до скоро бяха сърдечните заболявания. Изследване, публикувано в "Юръпиън Харт джърнъл", показва, че в някои страни ракът е станал по-голям убиец от сърдечните болести. Броят на смъртните случаи от сърце намаляват през десетилетията.

Няма риск от ебола в самолета, пътувал от Африка

http://society.actualno.com/Njama-risk-ot-ebola-v-samoleta-pytuval-ot-Afrika-news_46431.html

Не е установен риск от ебола в самолет Boeing 737, който е  пътувал от Африка за София. Информацията съобщи БГНЕС, позовавайки се на компанията "Луфтханза Техник София". По-рано дн...

Руският земеделски сектор се нуждае от допълнителни 13,2 млрд евро

http://www.vesti.bg/novini/ruskiiat-zemedelski-sektor-se-nuzhdae-ot-dopylnitelni-132-mlrd-evro-6020615

Руският земеделски сектор се нуждае от допълнителни инвестиции в размер на 636 милиарда рубли (17,6 милиарда долара, 13,2 милиарда евро), за да замени забранените за внос продукти в отговор на западните санкции, съобщи руският министър на земеделието Николай Фьодоров.

ЦИК нареди да се махнат билбодовете на Бареков

http://www.mediapool.bg/tsik-naredi-da-se-mahnat-bilbodovete-na-barekov-news224024.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) е възложила в началото на август на областните управители на няколко области да премахнат билбордове на Николай Бареков и неговата партия "България без цензура", съобщи говорителят на комисията Цветозар Томов, цитиран от "Дневник". Билбордовете с лика на Бареков са поставени край главните пътища из цялата страната още от кампанията за европейските избори. Наскоро те бяха освежени като върху стария лик на новия политик бе добавен надписа "България без цензура е България без ДПС и ГЕРБ!". Според ЦИК тези билбородве нарушават забраната в Изборния кодекс за поставяне на предизборни агитационни материали извън предизборната кампания, която за предстоящите предсрочни парламентарни избори започва на 5 септември. Глобата за престъпване на забраната е от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв. Наказателните постановления се издават от областните управители или кметовете. При предизборната кампания за евровота през май 2014 г. ЦИК по същия начин нареди да се махнат агитационните материали на "Атака".

Клон уби дървар на място

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258441

36-годишен мъж бе убит от клон, докато режеше дърва край ловешкото село Лесидрен. Нелепият инцидент станал в четвъртък след обяд. В местността Капин в държавна горска територия добивали дървесина неколцина, сред които и Т. Т. от с. Кирчево. Докато той се опитвал да повали голям ствол внезапно бил ударен от клон, паднал от съседно дърво. 36-годишен мъж бе убит от клон, докато режеше дърва край ловешкото село Лесидрен. Нелепият инцидент станал в четвъртък след обяд. В местността Капин в държавна горска територия добивали дървесина неколцина, сред които и Т. Т. от с. Кирчево. Докато той се опитвал да повали голям ствол внезапно бил ударен от клон, паднал от съседно дърво.

ГЕРБ представя листите за вота следващата седмица

http://www.cross.bg/gerb-listite-revanshizum-1426761.html

София /КРОСС/ Служебният кабинет не е правителство на ГЕРБ. Това заяви на пресконференция Десислава Атанасова от ГЕРБ и добави, че това била поредната „опорна точка на другарите социалисти". "Залязваща партия да говори за реваншизъм и да коментира назначенията на служебното правителство най-малко е несериозно и прилича на сценка за подготвената самодейност", подчерта Атанасова.Според нея БСП трябва да се съсредоточи върху собствените си партийни проблеми и подредбата на листите. "Хора, които довчера подкрепяха безумните назначения на кабинета "Орешарски", зам.-министри за един ден, хора без всякакво образование, представящи дипломни от университети, в които не са стъпвали, в момента да правят коментари за реваншизъм, е недопустимо", подчерта Атанасова.Тя съобщи, че листите на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори ще бъдат представени през следващата седмица.

Октай Енимехмедов отново ще се пробва за кандидат-депутат

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/22/2366427_oktai_enimehmedov_otnovo_shte_se_probva_za/?ref=rss


Инициативен комитет за издигане на кандидатурата на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов се е регистрирал днес в Районната избирателна комисия в Бургас, съобщи за БТА като се позова на председателя на комисията Георги Миков.

Енимехмедов се пробва и за независим кандидат за депутат на изборите през 2013 г., но не успя да събере нужните 5000 подписа на избиратели в негова подкрепа.

Сега обаче изискването е за 1000 подписа, които трябва да бъдат представени до 2...

Хамас езкекутира 18 души в Газа заради връзки с Израел

http://www.mediapool.bg/hamas-ezkekutira-18-dushi-v-gaza-zaradi-vrazki-s-izrael-news224023.html

Палестинското ислямистко движение Хамас уби още седем души, заподозрени в колаборация с Израел, съобщи Ройтерс.   Очевидци съобщи, за публична екзекуция на един от централните прощади в Газа, а информация се появи и на един от уебсайтовете на Хамас.   Жертвите, с покрити глави и вързани ръце, бяха разстреляни от маскирани стрелци, облечени в черно, пред тълпа от богомолци край джамия след молитва.   По-рано тази сутрин бяха разстреляни други 11 души, заподозрени, че са информатори на Израел. Екзекуцията е станала в изоставен полицейски участък в Газа, съобщиха служители на Хамас по сигурността.   Така общият брой на екзекутираните само по обвинение в сътрудничество с Израел достигна 18. Новината за днешните убийства идва ден след като Израел уби трима висши военни командири от ислямисткото движение при въздушен удар срещу къща в южната частна Газа. Хамас се зарече да отмъсти за убитите си лидери.   Според АП, цитирана от БТА, израелските разузнавателни служби частично разчитат на информатори, за да определят местонахожденията на лидерите на Хамас, които веднага стават мишена на израелски въздушни удари.

ЕК ще даде половината пари за нужните ни 5 млн. ваксини срещу "син език"

http://www.mediapool.bg/ek-shte-dade-polovinata-pari-za-nuzhnite-ni-5-mln-vaksini-sreshtu-sin-ezik-news224022.html

ЕК ще даде половината пари за нужните ни 5 млн. ваксини срещу "син език" Отпускането на пет милиона ваксини срещу болестта "син език" по животните у нас ще бъде договорено с Европейската комисия на 3 септември, Брюксел ще финансира и половината от необходимите около 5.5 млн. лв. за закупуването на ваксините, съобщи в Карлово зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Радослав Карабаджаков. Той участва в пръскане с препарат против комари оборите, торищата, местата около поилките във ферма в местното село Сушица, за да не се пренася заразата. Самата ваксинация трябва да започне до края на същия месец след провеждането на процедура и ще обхване здравите животни, а напролет ще бъде приложена на всички дребни и едри преживни животни, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. До момента загиналите от болестта "син език" животни у нас са 3074, каза Карабаджаков. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол. Екарисажите у нас работят на пълен капацитет за унищожаване на узмрелите животни, а кметовете са инструктирани да определят площадки за загробването им. Стопаните ще бъдат компенсирани по пазарни цени за всяко загубено от болестта животно, като се предвижда да им бъдат изплатени и компенсации за непреките загуби. “Агенцията като структура, заставаме зад исканията на животновъдите за финансови компенсации от ЕС във връзка със загубите, които понасят и ще настояваме за такива. Това е състояние на криза и ние се стремим да управляваме тази криза тъй като това е нашата роля като агенция”, коментира сутринта пред БНТ шефът на агенцията Пламен Моллов. “В момента тече процедура за диагностична апаратура, с която да се изследват кръвните проби от животните”, каза още д-р Карабаджаков.  

Семейството на Валя прибра тялото на баща й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258436

Току-що семейството на удавената медсестра Валентина прибра тялото на баща й в дома им в бургаския кв. Лозово.
Екип на Току-що семейството на удавената медсестра Валентина прибра тялото на баща й в дома им в бургаския кв. Лозово. Екип на "24 часа" бе на мястото, но както се очакваше роднините на обесилия се Иван Иванов не пожелаха да разговарят с журналисти. "Поставете се на мое място", промълви само синът Константин.

Над 4 млн. трябват за цялостен ремонт на Пловдивския театър

http://www.cross.bg/teatur-plovdiv-remont-1426760.html

Пловдив /КРОСС/ За цялостен ремонт на театъра са нужни 4 милиона 252 хлд. лв., съобщи директорът на Драмата под тепетата Кръстю Кръстев. Половината от средствата са за сцената и салона.„Ако се направи нещо отгоре, отдолу ще остане една развалина. Ако не се направи както трябва този ремонт, просто нещата няма да бъдат завършени никога", категоричен е Кръстю Кръстев.14 проектантски бюра и над 40 души са били включени в цялостното обследване на сградата и сцената и всички системи и инсталации в сградата, поясни арх. Атанас Недев от проектантския екип.Готовият проект за ремонт с цялата документация е бил внесен в Министерство на културата през месец май, но това съвпадна с политическата криза и оставката на кабинета Орешарски, обясни Кръстю Кръстев. До момента не е ясно и какво се случва с обещаните от старото Министерство на финансите 1 мил.и 200 хил. лв. „Единствената сума, която е постъпила по нашите сметки са 196 хиляди лева от застрахователя. Налични са и над 80 хиляди лева - суми от дарителите.", поясни Кръстю Кръстев. Година след пожара на голямата сцена на Драматичен театър - Пловдив директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстьо Кръстев отчете на пресконференция в Община Пловдив работата на своя екип за преодоляване на щетите

63 966 деца са записани за първи клас през учебната 2014/2015 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=261904

63 966 деца са записани за първи клас през учебната 2014/2015 година, съобщиха от образователното министерство. Децата ще се обучават в 3250 паралелки. През 2013 година първокласниците са били 63 596, т.е с 370 по-малко в сравнение с предстоящата учебна година.

Над 1200 пострадали от наводнението във Врачанско получиха еднократна помощ

http://www.cross.bg/oblast-molbi-pomoshti-1426759.html

Враца /КРОСС/ Еднократни помощи до 325 лева вече са изплатени на 1231 нуждаещи се след наводненията в област Враца. Oбщата сума наближава 400 000 лева. Подадените молби в цялата област са 1464.Най-много хора - 958, са подали заявление за еднократно подпомагане в Мизия и Крушовица. 845 от тях вече са получили парите си. Подадените молби в Бяла Слатина са 441, а плащанията - 328.В ход е и плащането на еднократните помощи на засегнатите от юлските наводенения региони. В област Варна са приети 407 молби, помощите са изплатени на 373 пострадали. В област Добрич помощ са получили 456 лица и семейства, молбите са 485.Общо за 8 области в страната са подадени 2477 молби за еднократна помощ. 2150 нуждаещи се вече са получили помощи на обща стойност 691 115 лева.Интензивната обработка на молбите в социалните служби от засегнатите райони продължава.

Махат паветата по бул. "Дондуков" в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_380014.html

Асфалт ще замени паветата по столичния бул. "Дондуков", на който са сградите на президента и Министерския съвет. Общината планира основен ремонт на участъка от ул. "Кракра" до Младежкия театър през 2015 г., съобщи "Преса". Идеята за такава реконструкция беше обявена още през 2012 г., но така и не се реализира през 2013 г. За следващата година е планиран и основен ремонт на бул. "Витоша", не само в пешеходната част, а и в отсечката от бул. "Патриарх Евтимий" до Южния парк. За следващата година остава и ремонтът на последната отсечка от пешеходната зона на бул. "Витоша" - от ул. "Солунска" до ул. "Алабин". Това трябваше да се случи тази година, но обжалване на процедурата по избор на изпълнител ще забави ремонта. С нови пътни настилки и трамвайни релси ще се сдобият бул. "Джеймс Баучер" - от бул. "Черни връх" до площад "Велчова завера" и ул. "Козлодуй" - от бул. "Мария Луиза" до ул. "Константин Стоилов". Общината ще отложи за пролетта на 2015 г. и ремонта на кръговото около Руски паметник.

Британските спецслужби са установили самоличността на екзекутора на Джеймс Фоули

http://www.mediapool.bg/britanskite-spetssluzhbi-sa-ustanovili-samolichnostta-na-ekzekutora-na-dzheims-fouli-news224021.html

Британските спецслужби успяха да установят самоличността на екзекутора на американския журналист Джеймс Фоули, твърди британският в. "Сън".   Спецслужбите са успели да установят кой стои зад прозвището Джон Бийтъл, който говори на характерния за жителите на Лондон диалект кокни, се казва в статията. Според изданието става въпрос за приел исляма млад британец, който заедно с група радикални ислямисти от лондонския квартал Тауър Хемлетс заминал преди известно време за Сирия. Авторите на статията отбелязват, че половината от около 500-те британци в редиците на ислямистки терористични групировки в Сирия, Ирак и Ливан, са бивши жители на Лондон.   Според кореспондент на Би Би Си негови източници потвърдили, че групировката "Ислямска държава" използва трима британски джихадисти да охраняват чуждестранните заложници. По данни на Би Би Си ислямистите държат в плен над 20 чужденци.   Британски лекар от Източен Лондон, обвинен преди време в отвличане на западни журналисти в Сирия, може да се окаже ключът към идентифицирането на джихадиста, обезглавил Фоули, отбелязва в. "Дейли телеграф", позовавайки се на разузнавателни източници. Джахул Ислам беше арестуван и обвинен в отвличане на британския журналист Джон Кантли през 2012 г., но беше освободен, след като делото беше преустановено, тъй като Кантли не успя да даде показания.   Ислам винаги е твърдял, че е невинен и че е заминал за Сирия да упражнява лекарските си умения, оказвайки медицинска помощ на пострадали в гражданската война.   Неговият 21-годишен брат Разул също заминал за Сирия и се смята, че се бие в редиците на групировката "Ислямска държава". Има сведения, че той е в списъка на заподозрените британски джихадисти, които британските специални служби сравняват с убиеца на видеозаписа с екзекуцията на Джеймс Фоули. Екзекуторът е британец, наречен "Джон" и описан като водач на британска клетка джихадисти, известни като "Бийтълс".   Заснетото убийство на американския журналист Джеймс Фоули в ръцете на британски ислямистки екстремист е смразяващо свидетелство за заплахата от доморасъл джихадизъм. Британските служби за сигурност са изправени пред незавиден проблем, предупреждава в. "Файненшъл таймс" в статия, посветена на проблема на Лондон с джихадизма.   Гледката как британски гражданин от групировката "Ислямска държава" (ИД) поема отговорност за обезглавяването на завързана жертва цели да провокира, но това не я прави по-малко шокираща.   Британски граждани се стекоха в Сирия след избухването на бунта срещу режима през 2011 г. От 500 души, пребивавали в Сирия и Ирак, около 200 са се върнали във Великобритания. Те със сигурност са добре обучени и радикализирани.   Правителството на Дейвид Камерън с право проучва дали прави достатъчно, за да се противодейства на ИД и нейните заблудени поддръжници. Въпросът, който започва да се налага, е дали Великобритания трябва да се присъедини към американските въздушни удари, за да се попречи на групировката да създаде строг халифат. Каквото и да реши Камерън, той ще иска да проучи дали Великобритания разполага с достатъчно законови правомощия и ресурси да се справи с жестоките ислямисти на родна почва.   Политиците трябва да признаят, че Великобритания има проблем с мюсюлманския екстремизъм и бързо се превръща във виден износител на джихад. Политици и медии трябва също да помислят върху щетите, нанесени от бившия шпионин Едуард Сноудън с разкритията му за работата на американската Агенция за национална сигурност и британската правителствена служба за електронно разузнаване.   Неговите разкрития дадоха в ръцете на джихадистите пълен наръчник с информация на какво са способни американските и британските власти в областта на електронното следене, а също излишно навредиха на общественото доверие в британските служби за сигурност, предавайки погрешното послание, че се извършва масово следене, отбелязва вестникът.   Предотвратяването на радикализацията на младите мюсюлмани е задача, която ще отнеме десетилетия. Междувременно британските служби за сигурност и Западът са накрая на възможностите си да преследват онези, които се опитват да ни навредят. Ние забравяме това на свой риск, допълва "Файненшъл таймс".

Документите от проверката на падналия асансьор ще бъдат предадени на прокуратурата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/22/2366350_dokumentite_ot_proverkata_na_padnaliia_asansyor_shte/?ref=rss


До дни държавната агенция по метрология и технически надзор ще внесе в прокуратурата пълен доклад от проверката на случая, при който в повреден асансьор в София жена загина. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие след като вицепремиерът и председателят на агенцията обсъдиха случая.

Некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма са основните причини, довели до трагичния инцидент, е...

Ръст на трафика на летището във Варна

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-трафика-на-летището-във-Варна_l.a_i.563070_at.1.html

С близо 6% се е увеличил трафикът на летището във Варна в сравнение с миналогодишния сезон. Това съобщи директорът на аерогарата Димитър Костадинов...

Защита от заразата: Сапун, дезинфектанти и покрити рани

http://www.bnews.bg/article-114471

Двамата американци, изписани от болницата след проведеното им лечение, не носят вируса ебола и не са опасни за обществото, увериха лекарите на специална пресконференция в щата Джорджия. Смъртта на ирландец, завърнал се от Африка, обаче ще тревожи сънародниците му, докато се разбере причината за леталния му край.

Атанасова: Служебното правителство не е на ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258407

Служебното правителство не е правителство на ГЕРБ. Това е поредната опорна точка на другарите социалисти. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на пресконференция в отговор на изявлението на говорителят на БСП Атанас Мерджанов, че служебният кабинет е коалиционното правителство, съставено от представителите на „Протестна мрежа“, Служебното правителство не е правителство на ГЕРБ. Това е поредната опорна точка на другарите социалисти. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на пресконференция в отговор на изявлението на говорителят на БСП Атанас Мерджанов, че служебният кабинет е коалиционното правителство, съставено от представителите на „Протестна мрежа“,

Бензинът, дизелът и пропан-бутанът ще поевтиняват

http://www.cross.bg/technite-benzinut-propan-bytanut-1426758.html

София /КРОСС/ Бензинът, дизелът и пропан-бутанът ще поевтиняват. Това прогнозира пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той обаче очаква поевтиняването на течните горива да е с по-малко от 10 процента, колкото в момента е спадът на цените на петрола.Ако петролът е спаднал с 10%, не можем да очакваме същото спадане и при течните горива. Просто там механизмът на ценообразуване е по-различен, включително и заради огромната тежест на вземанията на държавата. Огромната част от цената са плащания към държавния бюджет, посочи той.

Атанасова: Служебното правителство не е на ГЕРБ, това е поредната опорна точка на БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258377

Служебното правителство не е правителство на ГЕРБ. Това е поредната опорна точка на другарите социалисти. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на пресконференция в отговор на изявлението на говорителя на БСП Атанас Мерджанов, че служебният кабинет е коалиционното правителство, съставено от представителите на „Протестна мрежа“, Служебното правителство не е правителство на ГЕРБ. Това е поредната опорна точка на другарите социалисти. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на пресконференция в отговор на изявлението на говорителя на БСП Атанас Мерджанов, че служебният кабинет е коалиционното правителство, съставено от представителите на „Протестна мрежа“,

Нови „паяци” тръгват по старозагорските улици

http://www.cross.bg/zagora-stara-spetzializirani-1426757.html

Стара Загора /КРОСС/ От 1 септември 2014 г. на територията на град Стара Загора ще заработят нови два специализирани автомобила тип „паяк", с което броят им става общо три. Принудителното преместване на неправилно паркираните автомобили е мярка, която се предприема с цел повишаване безопасността на движение в града.Колите ще се транспортират до специализирани паркинги на територията на Стара Загора, а именно:1. Специализиран паркинг „Берое" - южно от стадион „Берое";2. Специализиран паркинг - бул. „Никола Петков" №20 /северно от магазин „Технополис" - Арена парк МОЛ Стара Загора /;Информация за местоположението на принудително преместено ППС ще се получава на тел. 112 - за цялата страна или 0800 157 37 - Градска мобилност при Община Стара Загора. Принудително преместените ППС се освобождават от специализираните паркинги след заплащане на дължимите суми за разходите по отстраняване, транспортиране и паркиране.Община Стара Загора призовава водачите на моторни превозни средства при паркиране да спазват разпоредбите на Закона за движение по пътищата.

"Вредните'' гласове на България

http://www.mediapool.bg/vrednite-glasove-na-bulgaria-news224020.html

Или кой има интерес от кампанията за дискредитиране на независимите граждански организации Иван Бедров, Дойче веле Масираната атака на някои български медии срещу неправителствения сектор има една цел - да запуши устите на последните независими гласове в България. Защото за определени хора тези гласове са очевидно много вредни. Не знам си колко милиона взели видни протестъри, още не знам си колко милиона взел правосъдният министър, вицепремиерът замислил не знам си какво убийство на площада, всичко е свързано, замислете се!!! Така звучат заглавията в огромен брой сайтове и вестници, а после тезите се пренасят в разговорите в телевизионните студия. Целта е публиката да остане с впечатлението, че някой е извадил едни пари, дал ги е на едни хора и им е поръчал да излязат на улицата и да искат оставката на бившия премиер Пламен Орешарски. Подновената атака срещу някои от изявените участници в започналите преди 14 месеца протести е на пръв поглед необяснима. Оставката е факт от месец, изборите вече са насрочени, Пеевски не е председател на ДАНС. При повторно вглеждане обаче се откроява следното възможно обяснение - разпадът на тандема Василев-Пеевски не бе причинен, но бе катализиран от сигналите, които "Протестна мрежа“ внесе срещу двамата в прокуратурата. Продължаващите сигнали срещу някои назначения в служебния кабинет, както и успешната атака срещу първоначалната номинация на Красимира Медарова за министър на изборите, със сигурност изнервиха и отнеха част от комфорта на големите политически играчи. Но и това изглежда твърде конюнктурно, за да принуди статуквото да организира толкова мащабна кампания. Притеснително е следващото възможно обяснение - дали не става дума за целенасочена кампания за пълно дискредитиране на неправителствения сектор. Технология на манипулацията Българският медиен пейзаж винаги е разполагал с кадри, които във всеки един момент са готови да подредят спекулативно група факти, така че да стигнат до "разкритие“. На пръв поглед всичко е вярно, но всъщност нищо не е вярно. Прокурорски свидетел твърдял, че "убийството“ на Делян Пеевски било договорено "на протеста“. Кой протест? Кое убийство? Депутати от "Атака“ твърдят, че вицепремиерът Христо Иванов бил "участвал в опит за убийство“ на Волен Сидеров пред централата на партията им. Тиражирането на подобни изказвания оставя в главите на публиката няколко думи - убийство, вицепремиер, протест. Успоредно с това близки до идеите на депутата Делян Пеевски издания започват да тиражират отново информация, появила се още миналото лято - сумираните бюджети на някои от най-големите неправителствени организации, чиито популярни представители са участвали в протестите. Произволно свързвани лица, произволно избрани срокове, нещо като да сравняваш ябълки с круши. Милиони, протестъри, взели - това са ключовите думи, на които публиката трябва да реагира. И нито една от медиите не се опита да обясни на читателите си за какво точно става дума - за проекти за обучение на магистрати например, за наблюдение на изборите, за мониторинг на незаконната сеч и т.н. Все дейности, които са пред очите на всички от години и които нямат нищо общо с участие, още по-малко пък с организиране на протести. Парадоксът е, че точно медиите, участващи в тази кампания, имат богат архив от отразяване на тези дейности през годините. Но изглежда през лятото архивът им не работи... Третата вълна Впрочем, връзка между дейността на неправителствените организации и протестите действително има, но говорителите на статуквото не я забелязват. С помощта на независимо от държавата финансиране израснаха редица организации, които имат достатъчно експертен капацитет, за да оспорват действия на властта чрез институциите. Предлагат законопроекти, изготвят становища, забелязват нарушения и сигнализират прокуратурата или Европейската комисия. От средите на тези организации се наложиха подготвени говорители, които се намесват в публичните дебати. Когато ги има. Най-големият проблем на властта (която и да е) с тези организации е, че в двора си има "куче-пазач“, но няма инструмента да го подложи на глад. След овладяването на огромна част от медиите, неправителствените организации са последният пост на гражданското общество, способен на някакъв вид съпротива. Затова: да се удари! Преди десетина години неправителственият сектор бе подложен на първата масирана атака. Тогава опорната точка бяха "милионите за циганите“. Репортери отиваха в произволна махала и питаха произволен човек с по-тъмна кожа "Къде са парите?“. Публиката бе облъчвана с посланието, че "циганите източват милиони“. Втората вълна също бе секторна - когато природозащитните организации проведоха серия от големи протести, опорната точка бе "зеленият октопод“, който "получава пари от Швейцария, за да разбие българския туризъм“. Вълната през лятото на 2014 година вече не е секторна - този път атаката е срещу всички, които имат капацитета да следят какво върши властта и да предлагат готови решения за подобряване на системата. Нито една партия и нито един политик засега не са реагирали. Никой не е извикал: Чакайте, настигаме Путин!

Правосъдният министър влиза в Ловешкия затвор

http://www.cross.bg/svoboda-ministur-lisheni-1426756.html

/КРОСС/ В понеделник, 25 август, заместник-министър председателят и министър на правосъдието Христо Иванов ще посети затвора в Ловеч, където ще се запознае с условията, в които се лекуват и обучават лишените от свобода. По време на посещението си министър Иванов ще разгледа психиатричното отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода (СБАЛЛС), което ще бъде основно ремонтирано по проект на Норвежкия финансов механизъм. Болницата е с ранг на републиканско лечебно заведение и е единственото, в което се предлага лечение на туберколоза и други заболявания на горните дихателни пътища на лишени от свобода. В Ловешкия затвор министърът на правосъдието ще посети и СОУ "Д. Митев", в което се обучават лишени от свобода в две специалности - "Оператор на металорежещи машини" и "ВиК".

Утре облачността над Черноморието ще е по-често значителна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261909

През нощта на отделни места, главно Северна България, ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Утре облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд.

Германия одобри продажбата на газовата компания RWE Dea

http://europe.actualno.com/Germanija-odobri-prodajbata-na-gazovata-kompanija-RWE-Dea-news_46429.html

Германското правителство одобри продажбата на компанията RWE Dea на фирма, близка до руския олигарх Михаил Фридман. Dea e подразделението на германския енергиен гигант, което отговаря за доставките ...

Назначиха нов шеф на "Български пощи"

http://politics.actualno.com/Naznachiha-nov-shef-na-Bylgarski-poshti-news_46430.html

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова назначи за главен изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Станислав Дочев. Той има дълго...

Руски журналисти попаднаха под минометен обстрел в Луганск

http://www.cross.bg/obstrel-lygansk-minometen-1426755.html

/КРОСС/ Журналистите "Русия днес", ИТАР-ТАСС, НТВ, Първи канал и редица други медии са попаднали под минометен обстрел в Луганск. За това съобщи РИА „Новости", позовавайки се на пресслужбата на Луганска народна република. По данни на опълченците при инцидента няма жертви.    

"Уестингхаус" лобира ЕС да намали ядрената си зависимост от Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/22/2366404_uestinghaus_lobira_es_da_namali_iadrenata_si/?ref=rss


Американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) лобира в Брюксел за създаването на нови правила за конкуренцията в ядрената енергетика, за да се намали зависимостта от доставките на руско ядрено гориво за реактори на територията на Европейския съюз, съобщи в."Файненшъл таймс".

Изданието обяснява, че над една трета от горивото за АЕЦ в 28-те държави от съюза идва от Русия. Според "Уестингхаус" тези централи нямат алтернативен доставчик и това пряко засяга енергийната сигурност на...

ДАНС задържа кмета на Куклен

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/dans-zadyrzha-kmeta-na-kuklen-6020613

На изпълняващия длъжността кмет на Куклен Костадин Павлов е повдигнато обвинение във връзка с провеждана обществена поръчка за доставка на храни на детска градина в града и „Домашен патронаж” – гр. Куклен

Дъбов повежда в Пловдив

http://frognews.bg/news_75051/

Димитър Дъбов ще е водач на депутатската листа в Добрич на БСП. Това съобщиха от столетницата.

2-годишната щерка на Дрю Баримор се зачете в роман

http://www.bnews.bg/article-114487

Актрисата пусна в мрежата снимка, на която 2-годишното й детенце съсредоточено чете роман в ръка.

Почина волейболната легенда Тодор Пиперков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258383

Вчера в родната си Берковица почина Тодор Пиперков, съобщиха на сайта на БФВ. Днес волейболната легенда щеше да навърши 82 години (22.08.1932).
Започва да играе от средата на миналия век в един от най-оживените ни волейболни центрове Берковица. Талантът му е забелязан от треньора на „Славия” Иван Милев и като войник е привлечен в Спортната рота на Вчера в родната си Берковица почина Тодор Пиперков, съобщиха на сайта на БФВ. Днес волейболната легенда щеше да навърши 82 години (22.08.1932). Започва да играе от средата на миналия век в един от най-оживените ни волейболни центрове Берковица. Талантът му е забелязан от треньора на „Славия” Иван Милев и като войник е привлечен в Спортната рота на

Отиде си волейболната легенда Тодор Пиперков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258375

Вчера в родната си Берковица почина Тодор Пиперков, съобщиха на сайта на БФВ. Днес волейболната легенда щеше да навърши 82 години (22.08.1932).
Започва да играе от средата на миналия век в един от най-оживените ни волейболни центрове Берковица. Талантът му е забелязан от треньора на „Славия” Иван Милев и като войник е привлечен в Спортната рота на Вчера в родната си Берковица почина Тодор Пиперков, съобщиха на сайта на БФВ. Днес волейболната легенда щеше да навърши 82 години (22.08.1932). Започва да играе от средата на миналия век в един от най-оживените ни волейболни центрове Берковица. Талантът му е забелязан от треньора на „Славия” Иван Милев и като войник е привлечен в Спортната рота на

Българо-китайски бизнес форум в София

http://www.cross.bg/provintziya-kitaiiskata-biznes-1426754.html

София /КРОСС/ На 25 август 2014 г. (понеделник) от 9:30 ч. в зала „Сердика" в София Хотел Балкан (Шератон) ще се проведе Българо-китайски бизнес форум. Събитието се организира от Министерството на икономиката и енергетиката, Посолството на Китайската народна република, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Бюрото за външно-икономическите връзки на провинция Фудзиен. Регистрацията на участниците ще започне в 8:30 ч.От българска страна приветствия към участниците в бизнес форума ще отправят Ирена Младенова, заместник-министър на икономиката и енергетиката, и Милена Христова, главен секретар на ИАНМСП. Официални лица на китайската делегация са Сон Кенин, генерален директор на Бюрото за външно-икономическите връзки на китайската провинция Фудзиен, и Ю Вейгуо, заместник-партиен секретар на провинция Фудзиен.В състава на китайската делегация са включени около 20 представители на фирми от секторите: логистика и транспорт, туризъм, военнопромишлено производство, химия, металообработка, търговия с машини, производство на двигатели, оборудване и части за моторни превозни средства, вкл. гуми, недвижими имоти, биомедицинско инженерство и др. Участие във форума заявиха близо 100 български компании, които ще имат възможност да проведат В2В срещи с чуждестранните партньори.Предстоящото събитие е в рамките на посещението на официална и бизнес делегация от китайската провинция Фудзиен в България в периода 24-25 август 2014 г

Кадиев: Не ми е мечта да съм депутат

http://www.cross.bg/kampaniya-depytat-mechta-1426753.html

София /КРОСС/ Нямам намерение да правя особена преференциална кампания в 23 МИР. Още по-малко искам да правя тази кампания против някой. Не ми е мечта да съм депутат, нито да се занимавам с политика. Имам достатъчно други занимания. Но е моя мечта да променя БСП, и да помогна за промяната в България, написа на профила си във Фейсбук Георги Кадиев. „Преференциалната кампания е ЗА: за личен ангажимент, за амбицията да направиш нещо за тази общност, която точно на теб е възложила да ги представляваш. И всеки от избраните трябва да съзнава този статут и тази особена отговорност. Тя няма нищо общо с отговорността пред партийните ръководства и апарат. Има общо с обикновените членове на партията, която те е избрала. Затова ще направя всичко, за да има национална кампания за преференциален вот. Трябва вълна от истинско /не купено и дирижирано/ преференциално гласуване. Тя ще покаже какво искат гласуващите за БСП- които ние всъщност не познаваме. Тя ще покаже кои са естествените лидери. Тя ще даде шанс да привлечем онези, които са леви, но точно сега не биха гласували за БСП поради разочарованието си от последната година. НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ ОТ ПРЕФЕРЕНЦИАЛЕН ВОТ. ПРОМЯНАТА ВИНАГИ Е ТРУДНА, НО СИ ЗАСЛУЖАВА", пише в заключение бившият депутат.

Нероден Петко и отпечатването на нови банкноти

http://www.mediapool.bg/neroden-petko-i-otpechatvaneto-na-novi-banknoti-news224019.html

За по-малко от седмица нещо нормално като отпечатването на банкноти от страна на БНБ се превърна в едва ли не един от най-големите проблеми за икономиката и започна да се всява неистова паника.   Недобронамерените, меко казано, наблюдатели цяла седмица се упражняват на тема причините и последствията, стоящи зад решението на Българската народна банка (БНБ) да отпечата 60 млн. банкноти с номинал 10, 20 и 50 лв., без каквито и да било реални аргументи.   Абсурдът достигна най-високата си, до момента, точка, когато след заседание на Министерския съвет премиерът и финансовият министър обясниха, че не са запознати с темата, което беше изтълкувано като че ли БНБ работи зад гърба на правителството.   Да започнем по реда на нещата – кой има правото и взема решението за отпечатване на хартиени банкноти и метални монети?   Според чл. 25, ал. 1 от Закона за Българската народна банка (ЗБНБ) "Българската народна банка има изключителното право да пуска в обращение банкноти и монети”. След като централната банка има това изключително право, то тя е компетентната институция, която може да обясни защо се печатат нови банкноти.   Решението за отпечатване на 60 млн. нови банкноти през 2014 г. е взето още в края на 2013 г. с приемането на бюджета на БНБ. За това решение има ясно и еднозначно обяснение: "производството им е свързано главно с подмяната на негодните купюри, които ще бъдат изтеглени от обращение”. Думата "главно” в горното изречение означава, че има и друга причина, която също е упомената – "поддържането на запаси от банкноти и разменни монети, което ще даде възможност да се гарантират чистотата и качеството на налично-паричното обращение”. Последното е необходимо, защото предпочитанията и необходимостта от хартиени пари се променя и БНБ трябва да е готова във всеки един момент да отговори на това търсене.   Накратко – БНБ още в края на миналата година взема решението и информира, че ще отпечата 60 млн. нови банкноти през 2014 г. и обяснява защо го прави.   Обявената информация в Агенцията по обществени поръчки [1] единствено потвърждава взетото решение в края на 2013 г. и не е плод на някаква конспирация, каквито внушения изобилстват цяла седмица.   Според европейското законодателство БНБ трябва да обяви обществена поръчка за отпечатването на банкнотите. Поради продължителността на стандартната процедура по ЗОП, БНБ може да сключи договор едва в края на годината, когато може да започне и реалното отпечатване. Този срок обаче е твърде дълъг и банката се позовава на чл. 119 в, ал. 3, т. 3 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), за да премине към директно договаряне.   Причините за това са "напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви”, което съвпада с "традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти предвид настъпването на летния активен туристически сезон”.   Както и по-горе споменахме, когато има промяна в търсенето на хартиени пари за сметка на електронните, БНБ трябва да има готовност да отговори на това търсене. Предвид туристическия сезон и банковата паника в края на юни резервите на БНБ от хартиени пари намаляват и това, че те ще бъдат възстановени в края на годината, не помага особено в летните месеци, поради което се преминава към отпечатването им във възможно най-кратки срокове.   Спекулациите, че отпечатването на пари ще доведе до хиперинфлация или нестабилност на валутния борд, могат спокойно да се отдадат на топлото и слънчево време през последната седмица.   Съществуват само два начина, по които централна банка, която и да е, може да налее пари в икономиката – като финансира правителството и като финансира банковата система. Според чл. 45, ал. 1 от ЗБНБ "Българската народна банка не може да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти на Министерския съвет, на общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия”.   Т.е., поради функционирането на валутен борд в страната няма как отпечатването на тези нови 60 млн. банкноти да бъде използвано от правителството.   Наливането на пари чрез банките работи по следния начин: търговска банка взима кредит от централната банка обикновено в замяна на обезпечение под формата на ценни книжа, валута, монетарно злато и др. Според чл. 33, ал. 1 от ЗБНБ "Българската народна банка не може да предоставя кредити на банки”. Изключение от това правило може да бъде допуснато единствено при възникване на ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата система, но дори и тогава кредитирането на банките е ограничено до "размера на превишението на левовия еквивалент на брутния международен валутен резерв спрямо общата сума на паричните задължения на Българската народна банка”.   Т.е., отново поради функционирането на валутен борд и този канал принципно не може да бъде използван.   Има само две възможностите новоотпечатаните от БНБ 60 млн. банкноти да влязат в обръщение: ако има промяна в предпочитанията на хората и нуждите на икономиката да държат повече хартиени пари. Т.е., ако необходимостта от електронни пари намалява за сметка на търсенето на хартиени пари, тогава част от новоотпечатаните банкноти ще влязат в обръщение. Това обаче не променя паричната база в страната, тъй като обемът на електронните и хартиените пари остава непроменен.   Втората е, когато в страната има приток на чуждестранна валута и поне частична необходимост от левови хартиени пари, която е свързана с него. В този случай паричната база се увеличава, но заедно с това се увеличава и обезпечението ѝ с валутни резерви. С други думи подобни действия няма да окажат каквото и да било влияние върху валутния борд, още по-малко върху инфлацията в страната, каквото не е имало през последните 17 години.   Излишно е в така или иначе нестабилната политическа ситуация да се търси под вола теле и да се всява допълнително паника, още повече когато подобни внушения не почиват на каквито и да било факти. Обяснения от рода на "ама може да се случи еди какво си” не са самодостатъчни.   По същата логика някой може да каже, че утре метеорит може да удари земята, каквато възможност реално съществува. Ако в същото време му липсват факти и аргументи, с които да подкрепи твърдението си, бихте ли изпаднали в паника?   _____________________________________   [1] Това не е първият път, когато БНБ отпечатва нови банкноти, но от началото на 2014 г. европейското законодателство задължава банката да провежда обществена поръчка за тази услуга.

63 966 първолаци наесен

http://frognews.bg/news_75050/

63 966 деца ще прекрачат за първи път прага на училището наесен. Това съобщиха от Министерството на образованието.

Украйна обвини Русия в "директна инвазия"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261907

Около 70 камиона от руския хуманитарен конвой вече са пресекли украинската граница и се движат към Луганск. Това обаче е станало без разрешението на Киев. Камионите не са придружавани и от представители на Червения кръст, както бе договорено по-рано.

"Ботев" (Пловдив) привлече босненец, но ще се раздели с други чужденци

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/22/2366389_botev_plovdiv_privleche_bosnenec_no_shte_se_razdeli_s/?ref=rss


"Ботев" (Пловдив) привлече босненския офанзивен полузащитник Горан Галешич. Договорът е за две години, съобщиха от клуба. 

25-годишният Галешич е играл в младежкия национален отбор на Босна и Херцеговина, иначе е юноша на "Борац" (Баня Лука). 

Пет години от кариерата му преминават в словенския "Горица", като записва 103 мача и реализира 22 попадения. Следва един сезон в белгийския "Беершот" преди да премине в "Копер", откъдето идва при пловдивчани. В последните два сезона...

МВР предаде на прокуратурата мъж, заклал домашно куче пред деца

http://www.mediapool.bg/mvr-predade-na-prokuraturata-mazh-zaklal-domashno-kuche-pred-detsa-news224018.html

Разследващите полицаи от столичното Пето РПУ са изпратили на Софийската районна прокуратура случая на Владимир Мизов, който на 15 август буквално е заклал 3-годишния питбул Руби пред ужасените погледи на няколко деца.   Това съобщи пред Mediapool собственичката на кучето Марияна Гьорева, която заедно със сина си подава сигнал срещу техния съсед Мизов още същия ден.   Шокиращата случка се разиграва в столичния кв. "Левски" Г около 20.30 часа, когато съседското дете Митко традиционно извежда Руби на разходка. Прибирайки се, на входната врата на блока се засичат с комшията от втория етаж. С неговото куче – лабрадор, те излизат на разходка.   "Той отваря входната врата и кучето му излиза пред него навън, без повод и каишка, при което Руби захапва кучето му за ухото. Съседът започва да крещи и да обижда, нанасяйки удари по главата на Руби, вади нож, с едната си ръка хваща Руби за каишката, а с другата ръката започва да му нанася удари с ножа", разказва Марияна.   Три от ударите попадат в главата на кучето, а четвъртият е фатален, пробождайки го в дясната му страна между ребрата и разкъсвайки дълбоко белия му дроб. Руби умира в големи мъки от масирана кръвозагуба, показва впоследствие аутопсията на животното.   Ужасените собственици веднага викат полиция и Мизов е задържан за 24 часа, а след това освободен. По думите на съседите му това не е първият случай, в който той убива домашен любимец, но досега властите не са се намесвали.   "Цялата тази ситуация се разиграва пред очите на съседското дете, което го връща от разходка и пред съседи и майки с деца, играещи на улицата и пред съседния вход. Митко е на 16 години, много обича Руби и многократно го е извеждал на разходки", добавя Гьорева.   По думите й Руби е бил много добро и умно куче, редовно си е играел с децата от квартала, които са обичали да се разхождат с него.   "С комшията ни никога не сме имали каквито и да е било пререкания. Разбрахме, че това не му е първи случай на убийство на домашен любимец", казва още собственичката на убитото куче.   Сегашната екзекуция обаче се разиграва пред множество свидетели. От 3 години насам в Наказателния кодекс (НК) са включени специални текстове, криминализиращи насилието над животни. Особено, когато то е извършено по особено жесток начин, на публично място и пред малолетни и непълнолетни деца.   Разследващите от Пето РПУ изпращат случая на СРП на 19 август. От държавното обвинение уточниха пред Mediapool, че се изисква технологично време преписката да бъде заведена и разпределена и затова все още няма напредък.   Според разпоредбите на НК, съдбата на Мизов изглежда повече от ясна – той трябва да бъде съден по чл. 325Б, който предвижда наказание до 3 години затвор за проява на жестокост или убийство на гръбначно животно. В случая с Руби обаче има няколко утежняващи вината обстоятелства, тъй като убийството е извършено "по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост", както и "на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице". В тази хипотеза законът предвижда затвор от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лева.

Самолет от държава с ебола каца в София за ремонт след отказ от Малта и Финландия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258372

Нигерийски самолет ще кацне на софийското летище до края на седмицата за ремонт. Самолетът от африканската държава, в която досега са регистрирани 10 случая на ебола, е бил върнат от Малта и от Финландия преди да поиска престой в България, съобщава Нигерийски самолет ще кацне на софийското летище до края на седмицата за ремонт. Самолетът от африканската държава, в която досега са регистрирани 10 случая на ебола, е бил върнат от Малта и от Финландия преди да поиска престой в България, съобщава "Дневник". Министерствата на транспорта и на здравеопазването са дали разрешение за това и уверяват,

Първолаците тази година са повече, над половината училища още са в ремонт

http://www.mediapool.bg/parvolatsite-tazi-godina-sa-poveche-nad-polovinata-uchilishta-oshte-sa-v-remont-news224017.html

През новата учебна година първолаците ща се 63 966, което е с 370 деца повече спрямо миналата година, но незаетите учителски места са близо 2 хиляди. Повече от половината училища все още не са приключили традиционните летни ремонти три седмици преди началото на учебния процес, а в 25 школа вероятно санирането няма да приключи до 15 септември, но това нямало да попречи на обучението, съобщиха от просветното министерство в петък. Според изнесените от ведомството данни сред тазгодишните първокласници ще има 732 деца със специални образователни нужди. Очаква се най-много първокласници да има в София-град, тъй като подадените заявления за постъпване в училище са 9989. В Пловдивска област първокласниците ще са 6363, следвани от Бургаска област, където на училище се очаква да тръгнат 4552 деца. Във Видинска област най-малко деца - 752, ще чуят за първи път училищен звънец на 15 септември. Училището, което ще приеме най-много първокласници, е 119-то СОУ "Академик Михаил Арнаудов" в София, чийто праг за първи път се очаква да прекрачат 192 деца. В 514 училища ремонтите за подготовката на новата учебна година вече са завършили, а в други 566 още са в процес на подновяване, допълни министерството на образованието, цитирайки министъра Румяна Коларова. По думите й в 25 училища е възможно дейностите по саниране и обновяване да не приключат до 15 септември, но без да възпрепятстват нормалното започване на учебния процес. Незаетите учителски места в системата са 1928, като най много са свободните позиции за преподаватели по английски език. - 173. Следващиет най-търсени учители са тези по математика, за които има свободни сто места, и по български език и литература, за чието преподаване се търсят 77 души. Преди учебната 2014/2015 година са закрити 10 училища заради липса на ученици. Пет от тези училища са основни и са в малки населени места, а три са професионални гимназии. "Единственият начин да се справим с проблема с малкото деца в селата и закриването на училища е създаването на средищни училища", е подчертала Румяна Коларова. Тя е съобщила, че се проверяват две обществени поръчки – за доставка на компютърно оборудване и за мебелно обзавеждане на училищата.

Партиите ще си купят служебно 250 хил. гласа на изборите, прогнозира експерт

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/22/2366392_partiite_shte_si_kupiat_slujebno_250_hil_glasa_na/?ref=rss


Партиите ще си купят служебно 250 000 гласа на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това прогнозира в интервю за в. "Труд" експертът по изборни системи и полотилог Димитър Димитров.

"Наистина броят на лицата, които имат служебен статут по сегашния кодекс, е огромен. Първо партиите назначават членовете на комисиите. След това партиите изпращат представители, които ще контролират тези назначения. После изпращат застъпници на кандидатите, които ще наблюдават първите две...

Прокуратурата предупреди кмета на Малко Търново заради паметника на Петрова нива

http://pik.bg/прокуратурата-предупреди-кмета-на-малко-търново-заради-паметника-на-петрова-нива-news216871.html

Прокуратурата предупреди кмета на Малко Търново заради паметника на Петрова нива

Кметът на Малко Търново е получил предупредително писмо от прокуратурата във връзка с кампанията за набиране на средства за възстановяване на паметника в историческата местност Петрова нива, каза кметът Илиян Янчев, цитиран от "Фокус". В писмото се казва, че ако монументът е паметник на културата, кметът няма право да събира средства за него.

„Оказва се, че той е само със статут на паметник на културата, но иначе земята и паметника са собственост на общината“, обясни Янчев. Той допълни, че няма проблем с кампанията. 

Копнеж по Рила планина

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2014/08/22/2366393_kopnej_po_rila_planina/?ref=rss


Да стоиш с очи, пленени от внушителната Рила планина! И този миг да е само твой! Можеш да вдъхваш аромата ѝ, да слушаш реката ѝ, да следиш стрелкащите се малки рибки в езерото ѝ. Всичко е твое и има толкова цветя, толкова свеж въздух! Има и сняг от миналата зима. Високо до връх Мусала! И има спокойствие! Просто всички хора са с отпуснати черти. Майки целуват децата си и нещо прекрасно обхваща всички, чувстваме се като с крила. Чувстваме се с отворени души, изпълнени с копнеж. Колко отдавна не...

Паяците предпочитат градския живот

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/paiacite-predpochitat-gradskiia-zhivot-6020609

Капризните арахнофоби от градовете по-добре да се преместят в предградията, а още по-добре - на село

Нападателят на Доган се кандидатира за депутат

http://frognews.bg/news_75049/

Нападателят на Ахмед Доган-Октай Енимехмедов се кандидатира за депутат. Това съобщи член на РИК-Бургас.

Мъж ругае и бие деца на полицаи заради пейка на детска площадка, била лично негова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258368

Мъж от Враца би деца на полицаи, съобщи „Конкурент“. Случката се разиграла тази сряда около 17 ч. пред блок в ж.к.“Дъбника".
По данни на полицията И.Д. на 64 години от Враца е предизвикал скандал с група тийнейджъри. Започнал да използва ругатни, обидни думи и цинични изрази на публичното място пред петимата непълнолетни. Мъж от Враца би деца на полицаи, съобщи „Конкурент“. Случката се разиграла тази сряда около 17 ч. пред блок в ж.к.“Дъбника". По данни на полицията И.Д. на 64 години от Враца е предизвикал скандал с група тийнейджъри. Започнал да използва ругатни, обидни думи и цинични изрази на публичното място пред петимата непълнолетни.

НАП предлага още 4 електронни услуги

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/08/22/2366382_nap_predlaga_oshte_4_elektronni_uslugi/?ref=rss


Четири нови електронни услуги са достъпни на интернет страницата на НАП, услугите са разработени по Оперативна програма "Административен капацитет", казаха ръководителите на проекта, който е част от информационна система "Контрол", съобщи БТА.

При новите услуги са валидни общите правила за достъп и работа с информационната система на НАП като за ползването им се изисква идентификация с квалифициран електронен подпис (КЕП) и подаване на заявление.

Една от услугите...

Бареков се заля с ледена вода и предизвика Борисов и Цветанов (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_380003.html

Лидерът на ББЦ Николай Бареков също стана част от световната инициатива “Ice bucket challenge”. Заедно със своя син - Николай, той се поля с ледена вода благотворително, но за разлика от световната кампания, която цели събиране на средства за борба с болестта Амиотрофична латерална склероза (АЛС), Бареков го направи "за децата в Аспарухово". Бареков обяви, че ще дари отново средства за детска градина и училището за незрящи деца в пострадалия от наводнението „Аспарухово“. Както си е редът на „Ледена кофа“, Бареков отправи и предизвикателство към избрани от него лица. "Номинирам двама от най-богатите българи – Бойко Борисов и Цветан Цветанов също като мен да помогнат финансово на бедстващия варненски квартал", обяви той.

Протестъри и Марси Рийс се засякоха при Близнашки

http://www.bnews.bg/article-114485

През служебния вход решиха да влязат протестърите от Протестна мрежа, воглаве с Антоанета Цонева и костюмирания специално за случая блогър Асен Ненов. Охраната обаче ги върна към официалния вход към Министерски съвет. По време на срещата си с премиера, обявена от МС за работна, протестърите се засякоха с американската посланичка Марси Рийс.

„Света Анастасия“ посрещна 30 000-ния си посетител

http://www.cross.bg/byrgas-anastasiya-ostrova-1426751.html

Бургас /КРОСС/ В предпоследния петък от август Остров "Света Анастасия" посрещна 30 000-ния си посетител. Той се казва Александър Петров Атанасов, на 8 години от град София. Александър пристигна на Острова точно в 10:30 часа с кораба "Афала", придружен от своето семейство.30 000-ният островитянин получи подарък - бурканче сладко от зелени смокини и чай от Острова, тениска с логото на туристическия комплекс и ръчно изработени сувенири. Това е първото посещение на Александър на Острова, но не и първото в Бургас, тъй като детето има баба тук, която често посещава. Първото място, което избра да разгледа, беше островния музей. Остров "Света Анастасия" отвори врати за посетители на 15 май тази година, след като беше изцяло реставриран и превърнат в туристическа атракция в рамките на проект на Община Бургас, финансиран по ОП "Регионално развитие". Ежедневно до Острова от Бургас има по пет курса, които досега се изпълняваха от три кораба, а от следващата седмица превози ще извършва и общинският кораб "Анастасия". Освен от Бургас, до "Света Анастасия" всеки ден с туристически корабчета или частни лодки идват посетители от Созопол, Несебър, Приморско, Царево.

Сидеров: Всички институции се готвят за завръщането на Борисов

http://www.cross.bg/borisov-ataka-siderov-1426752.html

София /КРОСС/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира ситуацията в държавата и подчерта, че се случват тревожни неща, които са опасни. Той припомни решението на пълния с върнати кадри на ГЕРБ кабинет, да допусне в България американски бойни самолети и 250 души персонал към тях, за да въвлекат България във война. Сидеров подчерта, че това, което е говорил и писал в статии още от 1997г се е случило. Лидерът на "Атака" заяви, че неговият анализ днес говори, че всички институции се готвят за завръщането на Борисов на власт. За него работят и социолози, медии, управленци. „Служебният кабинет е изцяло кабинет на Бойко Борисов. Президентът е изцяло човек, марионетка на Бойко Борисов, спомняте си, че той го чукаше по челото когато стана президент. Това са хора сложени във властта от Бойко. Също така вие знаете, че 2013-та година ние спряхме връщането на Борисов. И ни нанесоха щети, пропагандите, медиите, тези купени, поръчкови медии, на които трябва да им платиш, за да те отразяват и пак не те отразяват в някои случаи. Същите тези медии щедро платени от Борисов през всичките тези 4-5 години, а и назад във времето, насложиха внушението, че той се връща. Насложиха внушението миналата година, че ние сме лошите от "Атака", защото го спряхме от власт. Всъщност през цялото време на тази една година, изпълнена с външно драматични събития, псевдопротести, платени агитки и т.н

Германка стана едномилионния пътник на летище Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261883

Верена Елзенбергер от Мюнхен е 1-милионният пътник на летище Варна за тази година. Тя пристигна със съпруга си Томас и двете им деца - Лука на 2 години и Марко на 5 години, за втори път на почивка в България. Димитър Костадинов - директор на аеропорта, и Алета фон Масенбах - изпълнителен директор в компанията „Фрапорт туин стар”, посрещнаха семейството с цветя и подаръци, както и с куфар с надпис „1 000 000 пътник”.

Слоганът на АБВ: Силна държава, преуспяваща нация и достоен живот

http://frognews.bg/news_75048/

За силна държава, за преуспяваща нация, за достоен живот на всеки - това е слоганът на АБВ за предстоящия вот. Това обяви в Стара Загора Георги Първанов.

Повечето германци считат, че война между Русия и Украйна ще има

http://europe.actualno.com/Povecheto-germanci-schitat-che-vojna-mejdu-Rusija-i-Ukrajna-shte-ima-news_46422.html

Почти две трети от германците се притесняват от плановете на Русия да завземе още части от Украйна, показват резултатите от ново социологическо проучване, цитирано от БГНЕС. 60% от анкетираните смя...

Дефицитът в МТСП е 50 млн. лв.

http://politics.actualno.com/Deficityt-v-MTSP-e-50-mln-lv--news_46427.html

Дефицитът в социалното министерство е 50 милиона лева. Информацията съобщи в Пловдив вицепремиерът и социален министър в служебното правителство Йордан Христосков. Проблемът е поставен пред Министерс...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване