Представят мерки срещу "син език"

http://www.cross.bg/razprostranenieto-ezik-bolestta-1426639.html

/КРОСС/ Специалисти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще представят днес в Карлово конкретни мерки в подкрепа на стопаните, чиито животни са засегнати от разпространението на болестта „син език". Екипи на агенцията ще покажат нагледно различни методи за противодействие на разпространението на заразата, както и ефективни действия за справяне с последствията от нея. След представянето на мерките д-р Радослав Карабаджаков, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, както и експерти от агенцията ще представят актуална информация за разпространението на болестта в страната. По-късно специалистите ще посетят и гр. Калофер, където е едно от 2-те доказани огнища на болестта „син език" в Пловдивска област. По последни данни вече има измрели над 300 животни в региона, от които около 150 овце са в района на Калофер.  

Българин от Австрия стана донор на трима

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244417_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B

 Семейството на 61-годишен мъж в мозъчна смърт дари органите му за трансплантация, съобщават от МБАЛ - Бургас. Починалият е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си. След като получава мозъчен кръвоизлив и лекарите установяват инструментална мозъчна смърт, именно тя взима трудното, но и изключително хуманно решение да дари органите му, които могат да спасят трима души.

 

Екип от лекари от Александровска болница заминаха за Бургас в сряда вечерта, където заедно със свои колеги от тамошната многопрофилна болница

 

направиха експлантацията на органите на донора

 

Те бяха превозени с транспортния самолет С-27J „Спартан“ от състава на Военновъздушните сили, обясни здравният министър Мирослав Ненков.

 

61-годишният мъж постъпва в реанимацията на МБАЛ – Бургас, във вторник с диагноза мозъчен кръвоизлив. В сряда по обяд направените изследвания доказват мозъчна смърт и семейството дава съгласие за донорство. За да бъде извършена експлантацията, екипите на МБАЛ – Бургас, действат изключително бързо. Координаторът по донорство на болницата д-р Минева и председателят на комисията по мозъчна смърт д-р Здравка Инджова веднага уведомяват Изпълнителната агенция по трансплантации. Те, заедно с началника на отделението д-р Григоров и останалите им колеги, подготвят пациента и остават по време на експлантацията, която започва в 3 часа сутринта.

 

Вчера черният дроб на донора беше трансплантиран на 36-годишна жена

 

в последен стадий на чернодробна цироза

 

в резултат на инфектиране с хепатит Б. Операцията беше извършена от екипа на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия.

 

Ръководството и целият персонал на МБАЛ – Бургас, благодарят на семейството на починалия пациент и им изказват съболезнования.

 

„За нас те са силни и благородни хора. Благодарим им, че въпреки болката си дават надежда на още няколко души да продължат живота си”, каза изпълнителният директор на МБАЛ – Бургас, д-р Бойко Миразчийски.

 

От лечебното заведение припомнят, че МБАЛ – Бургас, е база за експлантации на черен дроб и бъбреци, които се извършват от специализирани екипи.

И най - обикновеното нещо придобива очарование щом започнем да го крием

http://www.cross.bg/zapochnem-kriem-ocharovanie-1426638.html

/КРОСС/ "И най - обикновеното нещо придобива очарование щом започнем да го крием" - "Портретът на Дориан Грей" на Оскар Уайлд, британски драматург, писател и поет.

Слънчево и до 34° днес, слаби валежи в планините

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257543

Днес до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони ще превали. Вятърът ще е слаб и постепенно ще се ориентира от североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са между 29° и 34°, по морския бряг - малко по-ниски. В София около 29°. Днес до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони ще превали. Вятърът ще е слаб и постепенно ще се ориентира от североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са между 29° и 34°, по морския бряг - малко по-ниски. В София около 29°.

Днес ще е предимно слънчево, максималните температури до 34°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257541

Днес до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони ще превали. Вятърът ще е слаб и постепенно ще се ориентира от североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са между 29° и 34°, по морския бряг - малко по-ниски. В София около 29°. Днес до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони ще превали. Вятърът ще е слаб и постепенно ще се ориентира от североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са между 29° и 34°, по морския бряг - малко по-ниски. В София около 29°.

Иракският посланик Асад ал Самарай: Властите в Ирак харесаха българско изобретение за защита на нефтопроводи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257189

- Г-н посланик, появиха се информации, че бойците на организацията “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) са постигнали част от военните си победи за т.нар. халифат с помощта на българско оръжие. Възможно ли е тази организация наистина да разполага с българско въоръжение? - Не мога да потвърдя подобен факт. - Г-н посланик, появиха се информации, че бойците на организацията “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) са постигнали част от военните си победи за т.нар. халифат с помощта на българско оръжие. Възможно ли е тази организация наистина да разполага с българско въоръжение? - Не мога да потвърдя подобен факт.

Св. мчк Агатоник и дружината му

http://www.cross.bg/agatonik-sveti-zotik-1426637.html

/КРОСС/ Някой си Евтолмий бил пратен в малоазийската област Понт да преследва християните. В гр. Карпен той убил Зотик с учениците му. А като се върнал в Никодимия, той уловил Агатоник, който бил от знатен род и още други християни, в числото на които били Теопрепий, Акиндин, Зенон и Севериан, и ги завел в Тракия, гдето тогава император бил Галерий. По пътя в местността Потам убил Зенон, Теопрепий и Акиндин, понеже вече не могли да вървят от нанесените им по-преди рани и от изтощение. Близо до Халкидон убил и Севериан. Агатоник и останалите били доведени в Силиврия. Подложени на изтезания, те били обезглавени по заповед на Галерий. Мощите на св. Агатоник още във времето на император Констанций били пренесени в Цариград и поставени в храма, посветен на негово име, а главата му останала в Силиврия. Христовият мъченик Агатоник живял в Никомидия при царуването на император Максимиан . Той отвръщал елините от поклонение на идолите и ги привеждал към Христа. Бил задържан за мъчения от комита (3) Евтолмий. Когато този комит, изпратен от императора в понтийската област, за да измъчва християните, след като плувал с кораб, пристигнал на едно място, наречено Карпин, намерил там свети Зотик и неговите ученици, които изповядвали Христа. Евтолмий осъдил учениците му на кръстна смърт, а свети Зотик взел със себе си

Кметове бягат от Родопите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257046

Родопски села си търсят кметове за без пари, след като заради ниски заплати управниците им напускат. Двама наместници зарязаха постовете си само за последния месец, а от началото на годината са общо петима. Кметът на Славейно Сийка Касабова стана директор на център към Софийския университет, а управникът на Левочево Ангел Хворев отиде на гурбет в Родопски села си търсят кметове за без пари, след като заради ниски заплати управниците им напускат. Двама наместници зарязаха постовете си само за последния месец, а от началото на годината са общо петима. Кметът на Славейно Сийка Касабова стана директор на център към Софийския университет, а управникът на Левочево Ангел Хворев отиде на гурбет в

Декада експерти съветва Близнашки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244416_%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8

 Служебният премиер Георги Близнашки се обгради с 10 съветници, като повечето от тях са юристи и университетски преподаватели.

 

Освен тях министър-председателят си избра и шеф на кабинета. Това е бившият член на Комисията по досиетата Георги Георгиев. Той е магистър по право, бил е зам. регионален министър и главен секретар на просветното министерство.

 

В екипа от съветници на Близнашки влиза бившият кадър на ДАНС Цвятко Георгиев, който ще дава акъл на премиера по въпросите на националната сигурност. В родното ФБР той

 

отговаряше за класифицираната информация

 

Работил е и в службата за охрана на властта, участвал е в Комитета по сигурността и Специалния комитет на НАТО.

 

Съветник на служебния премиер по икономическите въпроси ще бъде деканът на Стопанския факултет в ЮЗУ проф. Ганчо Ганчев. Той е завършил международни отношения в Московския държавен институт. Позицията, която Ганчев защитава, е, че валутният борд у нас ограничава икономическия растеж и не е успял да ни предпази от световната криза, но в същото време не сме готови за премахването му.

 

Шефката на катедрата по правни науки във ВСУ „Черноризец Храбър” доц. Юлиана Матеева пък ще дава наставления на Близнашки по наказателно-правна реформа, каквато очевидно планират в МС.

 

Бившата шефка на Изборния борд към предишния служебен кабинет проф. Емилия Друмева ще подпомага премиера по организацията на изборите, както той бе обявил в аванс. Тя е бивш конституционен съдия в периода 2003-2012 г.

 

По външнополитическите въпроси съветник на премиера ще бъде бургазлийката Деница Желева. Тя е била координатор на медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер”. Желева е завършила магистратура по скандинавистика, американистика и икономическа психология от Рейнския университет в Бон.

 

Юридическият съветник на агенция „Морска администрация” Мая Иванова ще дава акъл на Близнашки по правните въпроси.

 

По европейските теми пък служебният премиер ще получава съвети от преподавателя по право в СУ Христо Христев, който е работил и по проекти на Европейската служба за борба с измамите (OЛАФ).

 

Проф. Калин Янакиев, който

 

рамо до рамо събира подписи с Близнашки

 

за референдум за изборните правила, сега ще го съветва по въпросите на духовната сфера. Той е преподавател във Философския факултет на СУ.

 

Най-успешната българска тенисистка Мануела Малеева ще подпомага министър-председателя по въпросите на младежта и спорта. Тя е трета в световната ранглиста от тенисисти през 1985 г., бронзов медалист е от олимпийските игри в Сеул, а през 1993 г. е била спортист №1 на Швейцария. Малеева е съосновател на фондация, която работи в подкрепа на децата с увреждания в България.

 

Веселин Нинов пък е съветникът на Близнашки по медийната политика. Той се премести в МС от „Дондуков” 2, където оглавяваше прессекретариата на президента Росен Плевнелиев.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/ministur-zdraven-tanya-1426636.html

/КРОСС/ 24 Часа„Иракското правителство е харесало изобретение на Българската академия на науките (БАН), което позволява защита на нефтопроводите от терористични атаки. Това съобщи иракският посланик в София Асад ал Самарай пред „24 часа"." Преса„Радан Кънев успя да втвърди позицията на Реформаторския блок (РБ) към ГЕРБ и торпилира засега възможна коалиция с партията на Борисов. Още преди да е влязъл в парламента, Кънев започна да кадрува на най-високо ниво. Лидерът на ДСБ демонстрира надмощие в коалицията, налагайки декларация с безалтернативен ултиматум - независимо от изборния резултат блокът не приема Бойко Борисов отново да стане премиер."   Телеграф„Спасители вадят всяка сутрин банкноти от 2, 5 и 20 лева от морето. Много туристи влизат да се къпят, като затъкват парите си В банските, за да не им ги откраднат, но често ги губят, разкриха плажни гардове пред „Телеграф". Доста беден обаче е в последно време „уловът" на пясъка. Все по-рядко туристите губят бижута, като най-често забравят дрехи и шапки. Във Варна например са останали само 4-5 плажни иманяри, които минават вечер с детектор да търсят „съкровища", след като си тръгнат летовниците

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1426634.html

/КРОСС/ Искра Фидосова. бивш депутат от ГЕРБ в 41-ото и 42-ро-то НС.Панайот Денев, журналист, бивш генерален директор на БТА и бивш главен редактор на в. .Демокрация", 69 г.Динко Динев, строителен предприемач, почетен консул на Грузия, 49 г.Д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ „Софиямед"Младен Червеняков, посланик в Черна гора, бивш депутат от „Коалиция за България", министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов, 60 г.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/zala-partiyata-prezident-1426635.html

/КРОСС/ СофияОт 10.00 часа в зала 2 на Министерството на труда и социалната политка ще бъде представено изследване за влиянието на минималните осигурителни доходи върху заетостта. В представянето ще участват доц. д-р Емилия Ченгелова от Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките, директорите на дирекциите „Политика на пазара на труда и трудова мобилност" и „Жизнен стандарт, демографско развитие, политики и стратегии" в МТСП Елка Димитрова и Веселин Инджев. Стара ЗагораОт 10.00 часа лидерът на ПП АБВ и президент на РБългария за периода 2002 -2012 г. Георги Първанов и представители на партията ще представи водача на листата на КП АБВ за 27-и Старозагорски избирателен район - проф. Иван Станков на пресконференция в малката конферентна зала на комплекс „Верея". БлагоевградОт 11.00 часа в "Голяма концертна зала" на Радио-Благоевград ПП АБВ ще представи на пресконференция листата на партията за 1МИР с водач Николина Чакърдъкова БургасОт 17.00 часа лидерът на ПП АБВ и президент на РБългария за периода 2002 -2012 г. Георги Първанов, водачът на листата на ПП АБВ - Бургас - ген. Михо Михов и представители на партията ще дадат пресконференция в зала „Компас", интерхотел „България". От 20.00 часа лидерът на ПП АБВ и президент на РБългария за периода 2002 -2012 г. Георги Първанов, ген

Москва остава без хамбургери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244415_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B8

 Руските контролни органи затвориха четири ресторанта на „Макдоналдс” в Москва заради нарушаване на санитарните норми, информира вчера ИТАР-ТАСС. Спря работа и първото в страната заведение от американската верига. Пресата припомня, че станалият легендарен ресторант за бързо хранене на Пушкинския площад отвори врати на 31 януари 1990 г. – още преди разпадането на СССР.

 

От Роспотребнадзор обявиха, че ще проверят за нарушения всички 115 заведения на „Макдоналдс” в Москва. Пресата информира, че контрольорите са тръгнали и из ресторантите от веригата в Свердловска област. В. „Комерсант” информира, че масовата проверка се извършва по поръчение на руския Министерски съвет.

 

От пресслужбата на ресорния вицепремиер Аркадий Дворкович не можаха да дадат коментар на съобщенията в пресата за правителственото разпореждане.

 

Въпреки действията на контролните органи от американската верига не са се отказали от намеренията си да отворят два нови ресторанта в Новосибирск и Омск, информира ИТАР-ТАСС. Нещо повече, по думите на директора по развитие за Русия Ленар Кутлин до 2015 г. „Макдоналдс” планира да стигне до Сибир. В момента в Русия има 435 ресторанта от веригата, в които работят 35 000 души. Годишният доход на компанията в страната възлиза на 1,2 млрд. евро.

22 август в историята

http://www.cross.bg/svetovna-voiina-vtora-1426632.html

/КРОСС/ 565 г. - За първи път се съобщава за чудовище в Лох Нес, Шотландия.1642 г. - Английския крал Чарлз I изпраща армията си срещу пуританските сили на Парламента на Англия, с което започва Английската революция.1770 г. - Експедицията на Джеймс Кук достига източния бряг на Австралия.1780 г. - Корабът на Джеймс Кук Resolution се завръща в Англия (Кук е убит на Хаваите по време на пътуването).1788 г. - Великобритания основава колонията Сиера Леоне.1849 г. - За първи път в историята са хвърлени бомби от въздуха - австрийските войски бомбардират от безпилотни балони жителите на Венеция по време на Венецианското въстание за независимост.1849 г. - Във Видин пристига като емигрант унгарския революционер Лайош Кошут.1851 г. - Около остров Уайт (САЩ) се провежда първата официална международна регата за яхти.1864 г. - Дванадесет нации подписват първата Женевска конвенция - учредени са Червеният кръст и Червеният полумесец.1867 г. - В периода 22-26 август Васил Левски пребивава заедно с войводата Панайот Хитов и Иван Кършовски (писар на четата на Хитов) в Белград в "Хайдут Велковото кафене" (където вероятно е имало и хан).1879 г. - От 22 до 31 август се състои събор на митрополитите и духовенството в София по уредба на църквата в Княжество България.1886 г. - Срещу Преврата в България от 21 август започва контрапреват, оглавяван от Стефан Стамболов и подполковник Сава Муткуров.1902 г. - General Motors създава компанията Cadillac за производство на луксозни автомобили.1910 г

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-denyat-ytro-1426633.html

/КРОСС/ bTV, "Тази сутрин"Тема:След екзекуцията на американския журналист от джихадистите на „Ислямска държава" - каква е заплахата за Европа? Надежда Нейkски, Алекс Алексиев и Мохамед Халаф;Тема:Защо реформаторите искат да отрежат пътя на Бойко Борисов към властта? В студиото Радан КъневТема:Училищата в Мизия - без ремонт след потопа! Защо няма пари за възстановяването им. Служебният министър на образованието Румяна КолароваТема:Революция z - финалът!Тема: Как калта и лошото време провалиха опита за рекорд на Кирил Николов - Дизела Нова ТВ, "Здравей, България"Тема: За политическите уволнения в Агенцията по рибарство, евтините вносни домати, синия език и незаконната сеч. Разговор със земеделския министър Васил Грудев.Тема:Източването на КТБ - мит или реалност? Коментират Стоян Александров и Владимир Каролев.Тема: На живо: Експеримент на Нова телевизия - какво има в наливното мляко, купено от багажника на кола или от пазара?Тема:Защо рибари искат да избиват делфини в Черно море?Тема: Ромски сватби тормозят до късно жителите на квартал "Меден рудник" в Бургас.Тема:Кои филми си заслужава да гледате тази седмица? БНТ1, "Денят започва"Тема: Втори златен медал за България на Младежките олимпийски игри в Китай от турнира по спортна стрелба. Специално интервю за "Денят започва" с Лидия НенчеваТема: След случая с убития американски журналист

eBay все пак ще отдели PayPal?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3dbee1d3/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cweb0C4560Ca0Cebay0Evse0Epak0Eshte0Eotdeli0Epaypal0H1786110C/story01.htm

Към тази стъпка може да се стигне през следващата година, предава авторитетно технологично издание


Нова Камила тръгна към двореца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244414_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B0

 Британският принц Хари излиза с бивша шотландска Кралица на красотата, съобщават британските медии.

 

След като през април се раздели с приятелката си Кресида Бонас, 29-годишният Хари не си губеше времето – ходеше по мачове и състезания, забавляваше се с приятели. През последните седмици обаче рижавият принц

 

нееднократно е бил забелязван

 

в компанията на бившата Мис Единбург Камила Търлоу.

 

Според източник от обкръжението на принца, цитиран от сп. OK!, новата възлюбена на Хари няма нищо общо с предишните му приятелки и направо го „подлудява”. „Тя е най-интелигентната жена, с която Хари е имал връзка. Той просто е запленен от нея. Камила редовно му отказва срещи, ако има други ангажименти, и това го кара да я желае още повече”, разкрива неназованият източник.

 

Новата избраница на принца се отличава и по още нещо от досегашните му приятелки – тя е първата брюнетка в дългия му списък.

 

Освен че двамата са били забелязани да се целуват в лондонския клуб Tonteria, последните информации твърдят, че Камила

 

е гостувала и в двореца

 

на Кейт и Уилям – Кенсингтън. „Двамата не спират да си пишат съобщения, вече няколко вечери тя беше на по питие в апартамента му – веднъж с приятели и веднъж сама”, коментират запознати.

 

Ако нещата между тях потръгнат, може да се появи още една Камила в двореца.




Отдадена на каузата на Даяна

 
Освен че носи името на мащехата на любимия си, Камила работи в неправителствената организация HALO Trust, бореща се срещу употребата на противопехотни мини – същата, в която активно участваше неговата майка, покойната принцеса Даяна. Освен това Кралицата на красотата от Единбург може да се похвали и с отлично образование – завършила е престижния Фетис Колидж в Шотландия.

Пени заприлича на Джъстин Бийбър

http://www.bnews.bg/article-114425

„Истината е, че с къса коса се чувствам по-свободна. Имах нужда да намеря себе си отново и го направих като отрязах косата си“, разкрива чаровната блондинка за новата си пикси прическа.

22 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=261832

Събития 565 г. — За първи път се съобщава за чудовище в Лох Нес, Шотландия. 1642 г. — Английския крал Чарлз I изпраща армията си срещу пуританските сили на Парламента на Англия, с което започва Английската революция. 1770 г.

Залезът на олигарсите

http://e-vestnik.bg/21156/zalezat-na-oligarsite/

Как се стопиха състоянията на най-богатите румънци

Джиджи Бекали. Снимка: от тв екрана

До неотдавна се смяташе, че Дину Патричиу, Джиджи Бекали, Сорин Овидиу Вънту и Дан Войкулеску имат богатства за милиарди евро. Това бе по времето, когато тези олигарси се занимаваха с политика и се ползваха от протекция на високо ниво. Наказателни преследвания, загуба на влияние и лоши инвестиции станаха причина огромното им състояние да се стопи.

Смъртта на бизнесмена Дину Патричиу на 64-годишна възраст поради чернодробно заболяване отново провокира вниманието върху зрелищното стопяване на състоянието му за сравнително кратък период. Оценявано през 2007 година на 3,3 милиарда долара, богатството на основателя на дясноцентристката Националнолиберална партия в Румъния се стопи до 190 милиона евро, поне според официалните данни.

Дину Патричиу стана най-богатият румънец през 2007 година, когато продаде 75 на сто от акциите си в „Ромпретрол” на казахската компания „Казмунайгаз”за сумата от 2,7 милиарда долара. По-късно бизнесменът продаде на същата компания от Казахстан и останалите си акции за също значителна сума.

Само че начинът, по който Дину Патричиу стигна до тази успешна сделка, остана спорна тема. По професия архитект, основател на Националнолибералната партия, депутат три мандата, Дину Патричиу купи през 1998 година заедно с инвестиционен фонд бившето петролно държавно дружество „Ромпетрол”, междувременно приватизирано.

През 2001 година „Ромпетрол” придоби рафинерията “Петромидия”, която към този момент бе натрупала задължения към държавния бюджет от близо 400 милиона долара. Макар Дину Патричиу да се ангажира да ги плати, пресата писа, че правителството тайно му е предложило облекчения при плащането на акциите и освобождаване от дълговете към държавата. В действителност тези исторически задължения не бяха платени и до днес и в момента са тема на нападки между президента и премиера, както и на лобистки компании от казахстанска страна.

След като продаде „Ромпетрол”, Дину Патричиу инвестира пари в много бизнеси, които нямаха връзка с румънската държава и които в по-голямата си част фалираха. Един от най-впечатляващите провали на бизнесмена бе търговската верига Мик.ро, която през 2012 година стигна до близо 1000 магазина. Продажбите не вървяха, така че същата година бе обявен фалитът на Мик.ро, оставил след себе си 700 кредитори и над 5000 служители, които се бореха да си получат над 265 милиона евро, според централната преса. Освен това Дину Патричиу бе търсен от банките за връщането на кредити от 20 милиона евро.

По-късно и веригата му от заложни къщи - БетКафе Арена, се сблъска с големи финансови проблеми, така че само през 2012 година 10 фирми поискаха обявяване на несъстоятелност със същата цел - да си върнат задълженията, натрупани от бившия собственик на всекидневника „Адевърул”. Накрая Дину Патричиу беше принуден да продаде и медийната компания „Адевърул Холдинг”, след като беше инвестирал около 80 милиона евро в нея. Така финансовото му положение ставаше все по-лошо, а пресата писа миналата година, че след като е претърпял операция за трансплантиране на черен дроб в клиника в Милано, бил изчезнал без да плати болничните разноски.

БЕКАЛИ - ОТ 2,8 МИЛИАРДА ДОЛАРА НА „САМО” 49 МИЛИОНА ЕВРО

Един от най-изтъкнатите бизнесмени, за когото през 2007 година се смяташе, че има огромно състояние, е Джиджи Бекали. Списанието „Капитал” пресметна по онова време, че собственикът на футболния отбор „Стяуа” притежава около 2,8-3 милиарда долара, пари, дошли от имотни сделки, строителство, месна индустрия. През 2013 година според същото списание крупният земевладелец е имал само 49 милиона евро.

Основната причина за стопяване на богатството му бе спуканият балон на пазара на имотите през 2009 година и обезценяването на имотите му. Освен това част от скъпите му парцели бяха придобити по незаконен начин чрез корупционни замени на парцели с военното министерство, поради което Бекали ...

Властелинът на Сицилия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244413_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F

 Матео Месина Денаро е най-силният мъж в Сицилия, който премахва враговете си и  прави приятелите мощни индустриалци. Но истинското чудо е неговата способност да създава поминък и да разкрива работни места в един изключително изостанал регион. Нещо повече – той успява да манипулира всеки вот така, че най-верните му политици да бъдат избрани в институциите на централната и на местната власт. Без значение на това, че от 21 години е

 

най-търсената в Европа личност

 

която се укрива успешно от правосъдието. То отдавна го е пратило до живот зад решетките заради извършени лично или по негово нареждане десетки убийства, включително на деца и жени, но той продължава да се радва на свободата.

 

Така авторитетното италианско седмично списание „Еспресо” описа в последния си брой Матео Месина Денаро. Но авторът на статията Лирио Абате сякаш забрави да каже в своеобразното представяне нещо, което и децата в Италия знаят – най-силният според него мъж в Сицилия е всъщност мафиот №1, върховен бос на Коза ностра, „капо ди тути капи” на организираната престъпност на острова. Определения, които медиите на Апенините тръбят непрекъснато и до втръсване, но които журналистът на „Еспресо” сякаш умишлено убягна. Само някак между другото спомена, че Матео не само остава неуловим, но

 

през годините в нелегалност

 

той бил успял да изгради модерен метод да бъде мафиотът, който не бърка нито един свой ход. Метод, чиято същност може би се състои най-вече в това да не се показва пред никого, никой да не познава сегашните черти на лицето му и да бъде просто призрак. Покаялите се мафиоти наистина му правят редовно в полицията портрети роботи, ама те са по спомени отпреди 15-20 години и поне досега не са свършили никаква работа.  В същото време търсеният под дърво и камък 52-годишен мъж продължава да диктува законите на Коза ностра и да управлява стопанската си империя.

 

Що се отнася до „законите”, то Лирио Абате дава да се разбере, че най-важният, „писан” от Матео, е този за „замлъкването на оръжията”. В началото на 90-те години на миналия век той е един от главните организатори на зрелищните атентати срещу легендарните антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Не много време след двете касапници е закопчан тогавашният върховен тартор на Коза ностра Тото Риина, последват масови арести на мафиоти от различен калибър. Тогава намиращите се на свобода босове започват да четкат яко Матео Месина Денаро с цел да поеме съдбата на мафията в свои ръце. Но комплиментите, че е най-харизматичният лидер сред тях, че само той е в състояние да разработи глобална стратегия за подем на мафията, че е този, който единствен може да възстанови Куполата или върховния управителен съвет на Коза ностра, въобще не го блазнят. Дава си сметка, че властта на старите „кръстници” и техните прийоми на действие при упражняването й се градят преди всичко върху откритата конфронтация с държавата, върху въоръжената разправа с нейните служители. Подход, който според Матео няма бъдеще и затова той казва „Сбогом на оръжията!” Но него не го интересува и предлагания му скиптър на водач на организираната престъпност в Сицилия, тъй като е осъзнал, че можеш да станеш властелин на острова, като заложиш

 

предимно на легалния бизнес

 

на икономическото развитие. Като започнеш оттам, където си най-силен и можеш да разчиташ на огромна подкрепа, от корените -  родното село Кастел Ветрано и близкия до него голям пристанищен град Трапани.

 

И сега Сицилия е осеяна с негови централи за алтернативна енергия, с негови вериги от супермаркети, с бетонни възли, асфалтови бази, строителни и транспортни компании, земеделски кооперации, въобще с  контролирани от него предприятия, които се развиват и разкриват непрекъснато нови работни места. Именно те му осигуряват мощ и дори комфорт, които не биха могли да му дадат хиляди „лупари”. Защото както пише Лирио Абате в „Еспресо”, той е ограден от хиляди всеотдайни съучастници, от стотици верни ятаци – роднини и авери, които го

 

обожават като светец

 

„Заповядал е и е извършил десетки убийства – подчертава журналистът, но в разговорите на неговия народ той е ангелът на доброто, този, който разрешава отмъщенията, който уталожва насилието, а неговият съд е единственият уважаван трибунал.” По простата причина, че в Сицилия държавното правосъдие и особено гражданското обичайно закъсняват прекалено много, а Матео гарантира бързи и неумолими присъди. Неговите момчета за всичко пък прекратяват свади, възстановяват кредити, решават спорове. А там, където политиката се оказва далеко от проблемите на обикновените хора, волята на Матео успява достойно да замести тази на местните управници.

 

Но може би той се е превърнал в призрак не само защото така повелява новаторското му разбиране за дирижиране на мафиотската мрежа, а и защото се е научил да използва прекрасно съвременните технологии. Чрез тях той успява и да помпа несметното си богатство, и да се укрива от правосъдието. Ами никога не използва телефон – стационарен или GSM, много често обаче дава нареждания или заповеди по „Скайп”, включително и за разправа с неудобни.

 

Но може би най-важното за Матео е това, че независимо от разстоянията технологиите му позволяват да бъде винаги близко до тези, които обича и които са му най-голямата опора – сестри, братя, братовчеди, въобще до голямата си фамилия. И  най-вече до

 

18-годишната дъщеря Лоренца

 

– единствената негова законна наследничка. Тя живее при родителите на майка си Франка Аланя и вече пише редовно на стената си във Фейсбук изпълнени с обич послания до баща си. По принцип те са безлични, липсва каквото и да е обръщение, но всички знаят към кого са отправени. Е, как да не те окриля синовната любов на най-милото ти създание?!

 

Иначе антимафиотите в Италия продължават да издирват Матео Месина Денаро все така настървено. Но засега напразно.

 

Освен откровеното разнищване, което  „Еспресо” прави на „призрака”, авторитетното списание косвено задава и един доста неудобен въпрос: къде е държавата в Сицилия? Дали тя не използва голяма част от ресурсите си в напъните да пипне на всяка цена Матео Месина Денаро?  А оставя на него да решава многобройните екзистенциални проблеми на острова.

Вярвам на прокуратурата, но нещо почвам да не вярвам на прокурорите

http://cite.actualno.com/Vjarvam-na-prokuraturata-no-neshto-pochvam-da-ne-vjarvam-na-prokurorite-news_46307.html

С тези думи икономистът и финансист Владимир Каролев коментира ситуацията около КТБ и фактът, че точно прокуратурата бързо-бързо лансира как от Корпоративна търговска банка са изнасяни чували с пари, ...

Три различни лаборатории ще разглеждат частите на асансьора ковчег

http://pik.bg/три-различни-лаборатории-ще-разглеждат-частите-на-асансьора-ковчег-news216704.html

Три различни лаборатории ще разглеждат частите на асансьора ковчег

Частите от асансьора ковчег, който падна и уби 47-годишната Цветелина и прати в кома шест години по-младата Мария, ще бъдат изпратени в три различни лаборатории, пише "Монитор". Останките от съоръжението са били свалени още след инцидента от експертите от Държавната агенция по метрология и технически надзор.Те направиха вчера и втори оглед, при които взеха още материал за изследване. Всичките части ще се анализират в три различни лаборатории, а след това резултатите ще бъдат сравнени. Целта е да няма съмнение в обективността на тестовете, на които ще бъдат подложени чарковете. Едното изследване ще се прави в базата на агенцията, а след това частите от машината ще бъдат проучвани и от други експерти. Първоначалните данни сочат, че причините за пропадането на асансьора в жилищната сграда в столичния квартал „Гео Милев” са скъсаните въжета на кабината. Те са се срязали от триенето с ролка, която не е подходяща за този тип асансьор и е неправилно монтирана.

„Двете въжета на асансьора убиец пък най-вероятно не са издържали, защото каналите на фрикционната шайба са 10 милиметра, а използваните въжета – 11 милиметра, поради което не лягали добре в каналите и се образувало триене. На мястото инспекторите открили стружки, които са подсказвали, че в случая има проблем”, обясниха вчера експерти. Другият основен проблем, който довел до трагедията, бил, че автоматичната защитна система не се е задействала. Клиновата система не е успяла да спре летящия от деветия етаж асансьор, тъй като не е била проверявана и поддържана 5-6 години.

„Клиновете са тръгнали да се отварят и са надрали релсите, но не са успели да се забият, поради което кабината се е разбила със страшна скорост в мазето след скъсването на въжетата. Вероятно съвсем малко не е достигнало спирачката да закове и 47-годишната Цветелина да бъде спасена”, е първоначалното становище на техниците. Жената вчера беше погребана в столицата. Софийската градска прокуратура също образува вчера разследване за убийство, но то се води срещу неизвестен за момента извършител. Магистратите са назначили експертизи. Едва след излизането на резултатите им ще стане ясно дали ще има обвинени и кои ще са те.

„Уестингхауз” призовава ЕС да прекрати зависимостта от Русия

http://e-vestnik.bg/21160/uestinghauz-prizovava-es-da-prekrati-zavisimostta-ot-rusiya/

„Уестингхауз”, японско-американската компания от сектора на ядрената енергетика, оказва натиск върху ЕС да въведе правила в областта на конкуренцията, които ще сложат край на зависимостта на Източна Европа от руско ядрено гориво.

Макар че кризата в Украйна насочи вниманието върху европейската уязвимост от прекъсване на доставките на руски газ, „Уестингхауз” настоява, че Брюксел трябва да намери решение и за подобни рискове за сигурността, породени от контрола на Москва върху ядреното гориво в източните страни от ЕС.

„Уестингхауз”, най-големият в света доставчик на гориво, би могъл да се окаже печеливш, ако източноевропейският пазар бе с отворен достъп, но компанията посочва, че желае да обърне внимание на друг аспект от енергийната зависимост на ЕС от Русия.

Русия покрива 36% от европейските нужди от обогатен уран, но тези услуги могат да бъдат осигурени на други места при спешни случаи. По-наложителният стратегически проблем, който Европа трябва да реши, според „Уестингхауз”, е това, че много реактори в Източна Европа изцяло разчитат на специално създаден набор от горивни пръти от Русия.

Унгария, Словакия, България и Чехия зависят изцяло от руското ядрено гориво и всички разчитат до голяма степен на реактори за битовата си електроенергия. Финландия също е голям потребител на руско гориво.

„Уестингхауз” посочи, че слабото място на ЕС е в руските реактори VVER в бившия комунистически блок и Финландия, чийто единствен доставчик е руската компания TVEL. “Има очевиден проблем със сигурността на доставките (…) нямате втори доставчик,” посочи Майкъл Кърст, който е вицепрезидент на „Уестингхауз”, отговарящ за стратегията.

Централите, които изцяло зависят от Русия, поемат голям риск, допълни той.

Кърст допълни, че е нужен втори доставчик в случай на технически проблеми при доставките на горива, както и при политически санкции.

Кърст посочи, че „Уестингхауз” се стреми Брюксел да въведе “предписание за сигурност на доставките”, което да подтикне източноевропейските енергийни компании да диверсифицират източниците си. Той подчерта, че вече е имало прецедент, когато ЕС е накарал Франция да отвори пазара си за ядрено гориво през 2000 година.

Европейската комисия посочи, че насърчава диверсификацията на доставките на ядрено гориво в ЕС на свободния пазар, като допълни, че алтернативен доставчик би бил желателен „за всички етапи на горивния цикъла”. Комисията допълни, че не обмисля използването на квоти за постигане на тази цел.

„Уестингхауз” обаче настоява ЕС да направи повече, тъй като няма напълно отворен пазар и много сделки за доставки в Източна Европа не са прозрачни. По думите на Майкъл Кърст в много случаи междуправителствени договори „събират” в един кюп няколко различни енергийни цени, понякога дори се включат и цените на газа от руски тръбопроводи.

„Уестингхауз” поиска от Комисията да разследва дали руските сделки за горива са антиконкурентен дъмпинг или стоки, които се продават на загуба, за да се привлекат купувачи. Представители на Комисията обаче са довели случая до предварителна фаза, тъй като пълно разследване би изисквало претърсване на руски обекти, което пък би било невъзможно.

„Уестингхауз” е сред компаниите, които най-настоятелно призовават за диверсификация в Източна Европа, тъй като компанията е единственият евентуален алтернативен доставчик на ядрено гориво за реакторите VVER-440. „Уестингхауз” произвеждаше това гориво до 2007 година, защото вече не можеше да се конкурира с руските сделки.

Японско-американската компания посочва, че може да възстанови производството на гориво за VVER-440 с инвестиция от 20 милиона долара. Тя предупреждава обаче, че процесът на предоставяне на алтернативно гориво вероятно ще отнеме над две години.

Майкъл Кърст посочи, че след падането на комунизма Брюксел е разрешил на източноевропейските страни да продължат да ползват руското ядрено гориво и да връщат в Русия ядрените отпадъци, докато са в експлоатация реакторите. По думите му обаче това споразумение зависи от разбирането, че западна компания не може да произвежда горивото.

„Иронично” е това, че „Уестингхауз” се е ...

75 години след пакта Молотов-Рибентроп сферите на влияние не са забравени

http://e-vestnik.bg/21157/75-godini-sled-pakta-molotov-ribentrop-sferite-na-vliyanie-ne-sa-zabraveni/

Франс прес

Външният министър на СССР Вячеслав Молотов подписва Пакта за ненападение с Германия на 23 август 1939 г. в Москва. Зад него са Сталин и Рибентроп. Снимка: Национален архив на САЩ

По повод кризата в Украйна Западът и Русия се обвиняват взаимно в експанзионизъм в Европа - тема с дълбоки исторически резонанси 75 години след подписването на германско-съветския пакт, чрез който двете велики сили си поделиха част от континента.

На 23 август 1939 г. съветският министър на външните работи Вячеслав Молотов и германският му колега Йоахим Рибентроп подписват пакт за ненападение. Документът съдържа секретна клауза, предвиждаща разделение на Източна Европа между двете подписали държави.

Две седмици след подписването на пакта Хитлер изпраща войските си срещу Полша, принуждавайки Франция и Великобритания да се включат във войната. СССР навлиза в Източна Полша на 17 септември.

Въпросът за предполагаемите сфери на влияние на една или друга сила в Европа се завръща с първостепенна важност заради двубоя между Запада и Русия за съдбата на Украйна.

Според Сузана Хаст, изследовател в Института за международни теоретични изследвания и развитие в Женева, „де факто съществуват сфери на влияние” заради диспропорцията във възможностите на великите сили и техните по-слаби съседи. „Важно е да се знае за какъв тип влияние говорим”, допълва тя.

Разпространението на демократичните идеали е една от главните цели, които Европейският съюз преследва чрез т.нар. “Политика на добросъседство”, която предлага споразумения за асоцииране на страни, които не членуват в ЕС и провеждат демократични и антикорупционни реформи.

Украинската криза се разрази след като ЕС предложи на Украйна и на още няколко страни от ОНД търговски споразумения.

Украинският президент по това време Виктор Янукович отказа споразумението през ноември и предпочете финансова помощ от Русия на стойност 15 милиарда долара. Последвалите протести доведоха до свалянето му от власт през февруари и до идването на власт на проевропейско правителство.

Руските власти реагираха на смяната на властта в Украйна, като видяха в нея заплаха за интересите им в региона, който в Русия е прието да се нарича „близката чужбина” - непосредствените съседи на Русия и някогашните й фактически васали от съветската епоха.

„На руските управници не е необходимо да консолидират зоната си на влияние, докато никоя друга сила не упражнява влияние в региона”, твърди Сузана Хаст.

През февруари руският външен министър Сергей Лавров откри размяната на обвинения като заяви, че „упражняването на натиск върху Украйна с твърдения, че тя трябва да е или с ЕС, или с Русия е опит за създаване на сфера на влияние.”

Германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер отвърна, че “Украйна не е геополитическа шахматна дъска”. Въпреки това изглежда, че Москва възприема ситуацията точно по този начин.

Владимир Путин обоснова анексирането на Крим през март с руското минало на полуострова и предимно руското му население, но освен това и с аргумента, че руската военноморска база в Севастопол не бива да попада в ръцете на НАТО след смяната на режима в Киев.

„НАТО остава военен съюз и ние не желаем да наблюдаваме как един военен съюз се настанява в задния ни двор, нито върху наша историческа територия”, декларира руският президент на 18 март, приветствайки връщането на Крим в границите на Русия.

В същото изявление Владимир Путин призова новите власти в Украйна да защитават интересите на рускоговорещите в Украйна, предупреждавайки, че сигурността на това население представлява “гаранция за стабилността и териториалната цялост на Украйна”.

Вече четири месеца проруски сепаратисти се сражават с украинската армия в Източна Украйна, където мнозинството от населението е рускоезично. Киев обвинява Москва, че снабдява бунтовниците с оръжия.

Москва отрича да оказва такава подкрепа и поиска да бъде предоставена хуманитарна помощ на населението в рускоезичната Източна Украйна, като използва аргумент, използван много пъти от САЩ ...

Ръката на Катар зад провала на мирните преговори за Газа?

http://e-vestnik.bg/21161/rakata-na-katar-zad-provala-na-mirnite-pregovori-za-gaza/

Асошиейтед прес

Доха, столицата на Катар. Снимка: официален сайт

Експлозиите, разтърсващи ивицата Газа, може да изглеждат далеч от лъскавите коли и небостъргачи на ултрабогатия Катар, но усилията за прекратяване на боевете между Хамас и Израел може да зависят от това, как малката арабска страна от Залива ще използва влиянието си над палестинска екстремистка групировка, на която не й остават много приятели.

От 2012 г. Катар дава убежище на лидера на Хамас в изгнание Халед Мешаал и си е спечелил ролята на ключов финансов донор за Газа, купувайки влияние докато крепи икономика, ръководена от Хамас.

Тази подкрепа води до обвинения, че Катар е помогнал за провала на трайното примирие в едномесечната война в Газа, увеличавайки натиска докато страната, съюзник на САЩ, се оказва във все по-голяма изолация след като по-големите сили в Близкия изток започнаха да изолират ислямистите след Арабската пролет.

Представител на движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас заяви вчера, че Катар е провалил мирните преговори. След знаците за напредък миналата седмица, преговарящите от Хамас се върнаха на масата с нови условия след консултации в Катар - предизвиквайки подобен отговор от Израел, каза той.

Представителят на Фатах, пожелал анонимност, защото няма разрешение да обсъжда преговорите публично, заяви че този случай показва, че Катар “няма интерес” от успеха на ръководените от Египет преговори и че Катар и “Мюсюлманските братя” работят заедно, за да подкопаят Египет.

Базираният в Лондон панарабски вестник “Ал Хаят” цитира отделно високопоставен представител на Фатах, заявил че Катар е заплашил да изгони Мешаал, ако Хамас приеме египетското мирно предложение.

Вестникът написа, че Хамас е поискал Египет да признае ролята на Катар при решаването на кризата в Газа, но от Кайро са отхвърлили идеята, докато Катар не се извини официално за своята политика в Египет от свалянето на подкрепяния от “Мюсюлманските братя” президент Мохамед Морси миналото лято.

Не можа да бъде осъществена връзка с представители на Катар, които да коментират твърденията. Говорител на Хамас в Катар отхвърли статията в “Ал Хаят” като неоснователна и заяви, че тя е опит да се саботират преговорите.

“Това е безсмислица. Същността на отношенията между Катар и Хамас не е такава”, заяви пред АП Хусам Бадран, говорителят на Хамас.

Представителят на екстремистката организация “Ислямски джихад” Халед ал Батш също отрече наличието на катарска намеса. “Никога, в никакъв момент не сме почувствали наличието на катарско присъствие на преговорите”, заяви той.

Представител на израелското правителство, пожелал анонимност защото няма разрешение да обсъжда въпроса с медиите, заяви че не знае дали Катар активно е насърчавал Хамас да заеме твърда линия, но заяви, че Катар е най-малкото непряко отговорен за провала на преговорите.

“Катар за нещастие беше част от проблема. Те са важен поддръжник на Хамас”, заяви израелският представител.

По едно време Катар беше разрешил в страната да работи израелско търговско представителство - рядкост в арабския свят - преди да нареди то да бъде затворено след израелския конфликт с Хамас от 2008 година.

Бившият ръководител на израелския преден пост, Ели Авидар, заяви пред АП, че вярва, че Катар притежава “огромно влияние” над Хамас и че страната е оказвала натиск над Мешаал да заеме много по-екстремна позиция в преговорите.

“Точно в момента Катар е главният проблем и определено не е част от решението”, написа той в имейл. “Управляващото семейство в Катар трябва да разбере, че техният емир играе опасна игра.”

Но при последвалото развитие на ситуацията, отразяващо както значението на Катар, така и влиянието му върху Хамас, страната от Залива съобщи, че Абас е пристигнал вчера в Доха, където ще води преговори с Мешаал и емира.

Това далеч не е първият случай, в който Катар е обвиняван, че заема непопулярна в региона позиция. През март Саудитска Арабия, Обединените арабски ...

Мегаполисът Сао Пауло е обхванат от страшна суша

http://e-vestnik.bg/21158/megapolisat-sao-paulo-e-obhvanat-ot-strashna-susha/

Франс прес

Водохранилище край Сао Паоло. Снимка: глобо

Сао Пауло, мегаполис и икономическо сърце на Бразилия, от месеци е обхванат от страшна суша, която заплашва снабдяването с вода на милиони хора. Водохранилищата на мрежата „Система Кантарейра”, която захранва 45 процента от град Сао Пауло и околности - район с население 20 милиона души - са на най-ниското равнище в историята си и продължава да спада, докато други мрежи показват признаци на умора.

Местното правителство, оглавявано от социалдемократа Жералдо Алкмин, който през октомври ще се бори за преизбиране, изключи възможността за режим в града и предградията въпреки препоръките на прокуратурата да въведе ограничение на потреблението в най-голямата си мрежа за водно разпределение, за да се справи с най-тежката водна криза в района и да предотврати авария, която да засегна цялата мрежа от водохранилища.

Водната компания „Сабесп” гарантира водоснабдяването до март 2015 г., смятайки да прехвърля вода от други язовирни системи и да продължи да използва резервите за кризисни ситуации, като наред с това насърчава населението да намали потреблението. А водата?

Според „Сабесп” няма да има нито спиране, нито режим на водата в 364-те общини в Сао Пауло, които тя обслужва (повече от половината от всички).

За живеещите в щата Сао Пауло 41,2 милиона души обаче няма нищо по-несигурно.

Допитване на всекидневника „Фоля де Сао Пауло” показа, че през август на 46 процента от жителите на града водоснабдяването е спирано поне веднъж, докато в предишно допитване от май това се е случило на 35 на сто от анкетираните.

„Миналата седмица останахме четири дни без капка вода в крановете. Беше много трудно”, разказва пред АФП Адилсон Бесера, 36-годишна продавачка, която живее в предградията.

Дъждовният период, който трае от октомври до март, беше белязан през 2013-2014 г. от необичайна суша в Сао Пауло, а според експертите това положение ще се запази и през 2015 г.

Липсата на валежи се отразява и на производството на водноелектрическа енергия - основния вид в Бразилия, който отстъпи пред по-скъпите и замърсяващи околната среда топлоелектрическите централи. В година на избори обаче бразилското правителство изключи идеята за режим.

„При питейната вода и енергетиката положението е критично. Идеалното би било населението да намали потреблението”, коментира Кристофер Влавианос, президент на независимата електроразпределителна компания „Комерк Енержия”. Малко валежи

В други градове в щат Сао Пауло, които не се обслужват от “Сабесп”, режимът вече е налице. Например в Гуарульос, община с 1,3 милиона жители, водата се спира от март.

„Създало се е впечатление, че в Бразилия никога няма недостиг на вода. През 2009 и 2010 г. имаше воден излишък, но тази вода беше изгубена, тъй като нямаше къде се съхранява. Ситуацията е сложна”, казва Марко Аурелио Кардозо, директор на водна компания „Гуарульос”.

„Години наред бяхме на ръба на запасите си и нищо не беше направено за подобряване на инфраструктурата, докато населението и търсенето се увеличиха”, обяснява географът Пауло Роберто Мораес от Католическия университет в Сао Пауло.

Системата удържа на натиска, но „сега преживяваме суша, поради която във водохранилищата няма достатъчно вода от 15 месеца”, допълва той.

Сао Пауло е икономическата столица на Бразилия и важен индустриален център с автомобилни заводи и самолетостроене, селскостопанско производство, минна, петролна, текстилна и химическа промишленост, строителни предприятия и т.н.

„Недостигът на вода ще има икономически последици с още неизвестен мащаб. Най-лошото обаче е положението с недоверието и очакванията, тъй като изводите, които се правят, са че управлението е лошо”, отбелязва икономистът Андре Парфейто от консултантската агенция „Градуал инвестиментос”.

БТА

Прогноза за времето - 22 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261831

Днес до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони ще превали. Вятърът ще е слаб и постепенно ще се ориентира от североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са между 29° и 34°, по морския бряг - малко по-ниски.

67 пострадали при свлачището в Хирошима, 39 загинали

http://www.vesti.bg/novini/67-postradali-pri-svlachishteto-v-hiroshima-39-zaginali-6020550

Броят на пострадалите от свлачището в японската префектура Хирошима е 67 души, четирима от които са в тежко състояние, съобщава телевизионният канал NHK.

67 пострадали при свлачището в Хирошима, 39 загинали, 52-ма изчезнали

http://www.vesti.bg/novini/67-postradali-pri-svlachishteto-v-hiroshima-39-zaginali-52-ma-izcheznali-6020547

Броят на пострадалите от свлачището в японската префектура Хирошима е 67 души, четирима от които са в тежко състояние, съобщава телевизионният канал NHK.

Държавата дава на 824 000 лв. на малките партии за агитация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257150

Прогнозно 824 000 лв. ще даде държавата на малките партии, за да покрият разходи за предизборна агитация в медиите за вота на 5 октомври. Това показват предварителните сметки, ако за участие в изборите бъдат допуснати 20 партии и 7 коалиции и те регистрират листи във всички избирателни райони. Заради липсата на документи и подписи вчера Центра Прогнозно 824 000 лв. ще даде държавата на малките партии, за да покрият разходи за предизборна агитация в медиите за вота на 5 октомври. Това показват предварителните сметки, ако за участие в изборите бъдат допуснати 20 партии и 7 коалиции и те регистрират листи във всички избирателни райони. Заради липсата на документи и подписи вчера Центра

Меркел в Украйна

http://e-vestnik.bg/21159/merkel-v-ukrayna/

Асошиейтед прес

Визитата отразява нарастващите амбиции на Германия

Ангела Меркел и Владимир Путин на Петербургския форум. Снимка: официален сайт

Изпъкването на канцлера Ангела Меркел като водач в усилията за решаване на украинската криза, демонстрирано от предстоящата й визита в Киев този уикенд, подчертава нарастващите амбиции на Германия да се превърне от икономическа сила в дипломатически авторитет.

Меркел и нейният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изведоха Берлин на предната линия на безплодните засега дипломатически усилия, докато много европейски държави са се съсредоточили върху вътрешните си проблеми, а САЩ са заети с кризи другаде.

След близо девет години на власт като безспорен лидер у дома, Меркел даде авторитетната подкрепа на Германия за европейските икономически санкции срещу Русия, като същевременно продължи месеци наред редовната телефонна дипломация с президента Владимир Путин.

Меркел „осъзнава, че никоя друга институция не може да поеме тази посредническа роля”, казва Олаф Бьонке, който оглавява берлинския офис на международния мозъчен тръст Европейски съвет за външна политика. По думите му „американците не стават за посредници и никой друг в ЕС няма властта, с която Меркел разполага”.

Посещението на Меркел в Киев в събота, 23 август - нейната първа визита в Украйна от началото на кризата в края на миналата година, отразява желанието на Берлин да окаже подкрепа за правителството на президента Петро Порошенко, изправено пред опитите на Русия, както твърди Западът, да подклажда бунт в Източна Украйна.

Преди това в началото на седмицата тя бе в Латвия, която подобно на много други източни членове на НАТО и ЕС все повече се безпокои от осезаемата заплаха от Русия. Там Меркел изтъкна, че клаузата за колективна сигурност „трябва да бъде съживена”, ако ситуацията го изисква, но даде да се разбере, че няма да има „постоянно дислоциране на бойни части” по източната граница на съюза - нещо, което би разгневило Москва.

Това бе балансиран акт на Германия, която се стреми да запази единството на Запада, но и да остави отворени линиите за комуникация с Москва, за която Берлин настоява, че трябва да бъда част от политическото решение на конфликта.

Статутът на Германия като държава, резделена в миналото между Изтока и Запада, и нейната традиция да се стреми към политическа умереност и икономически връзки с Русия я поставя в добра позиция да посредничи. И Германия не е изцяло зависима от тази държава, която през миналата година е била неин 11-и търговски партньор.

„Санкциите, сами по себе си, не са външна политика”, каза Щайнмайер по тв канал Цет Де Еф, като отбеляза, че целта на мярката е „да накара един нежелаещ партньор да преговаря”. В неделя Щайнмайер беше домакин на своите партньори от Русия, Украйна и Франция на четиричасова среща в Берлин, от която произтекоха малко осезаеми признаци на напредък. Но външният министър настоя, че вижда „промяна в позицията на двамата партньори” и двамата като че ли търсят пътища за сключване на примирие.

Германският подход се характеризира с тиха настойчивост, въвличане на другата европейска сила Франция като знак за европейско единство и то по време, когато институциите в Брюксел са объркани от прехода към ново ръководство. Меркел и френският президента Франсоа Оланд събраха Путин и Порошенко през юни във Франция.

„Част от професионалния подход към външната политика е да не се оставяш пречките да те отклоняват от пътя, която смяташ за правилен”, казва Щайнмайер, отхвърляйки като „безсмислица” твърдението на интервюиращия, че Германия е прекалено мека с Русия.

Меркел координира отблизо действията си с Щайнмайер - на времето неин съперник за канцлерството и трезв, много уважаван дипломат, който през декември за втори път стана външен министър.

Украинската криза се разгоря сериозно тъкмо когато видни политици, вкл. Щайнмайер, се изказаха по-рано тази година ...

От септември работодателите заявяват кадри онлайн

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244412_%D0%9E%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%

 - Г-н Ангелов, Нацио­нал­ният статистически институт излезе с данни, че през второто тримесечие броят на заетите се е увеличил с над 82 000, нивото на безработицата също намалява. Какво показват данните на Аген­цията по заетостта?

 

- В края на юли нивото на безработицата е 10,6%, а в бюрата по труда са регистрирани 347 249 души. За първите седем месеца на годината броят им е намалял с 54 000 души. Проследявайки статистиката на НСИ и данните на Агенцията по заетостта, тенденцията от началото на годината е положителна.

 

- Продължава ли тенденцията за увеличение на свободните работни места, заявени от бизнеса?

 

- В Агенцията по заетостта винаги има заявени свободни работни места. По всяко време можем да предложим работа на тези, които са активни и искат да започнат. Една от основните ни цели е през следващите месеци да повишим броя както на регистрираните свободни места, така и този на работодателите, желаещи да се възползват от нашите услуги.

 

- Как точно ще повишите броя им?

 

- Чрез активна работа с работодателите. Стремим се да намалим административната тежест така, че по-лесно бизнесът да заявява свободните работни места. А от наша страна да предлагаме потенциални техни служители. В началото на септември имаме намерение да обявим електронна заявка за свободно работно място, което да пести време и усилия на работодателите. Това, разбира се, са само част от подходите на работа, които сме планирали да променим до края на годината. Важно е за Агенцията по заетостта да има все повече заявени свободни работни места. Това, от една страна, говори за доверие на бизнеса към институцията, а от друга, когато предлагаме повече възможности за работа, може да се предполага, че все повече работници с подходящо образование, квалификация и умения също ще се обръщат към нас. По този начин и по-лесно ще срещнем интересите на работодателите и тези, които търсят работа.

 

- Какви други идеи ще се опитате да реализирате до края на година?

 

- Посоката е към внедряване на все повече електронни услуги. Имам увереност, че до края на годината ще успеем да изградим обща електронна среда, в която да работим заедно с частни трудови посредници. По този начин желаем навреме и в реална среда да обменяме възможностите, които има­ме. В крайна сметка целите, които сме си поставили – както Агенцията по заетостта, така и частните посредници, са едни и същи. Електронна трудова борса, достъпна в интернет и чрез приложение за мобилните телефони, в която всеки ще може да провери дали има подходящо работно място. Работим за по-активно присъствие на агенцията в социалните мрежи, видеомаркетинг, споделяне на информацията с всички заинтересовани чрез видеа в сайта на Агенцията по заетостта и социалните мрежи са все инициативи, върху които работим в момента.

 

- Казахте, че ще има онлайн услуга за работодателите, а търсещите работа ще могат ли да се регистрират в бюрата по труда онлайн?

 

- С онлайн регистрацията сме готови. Но важна част от регистрацията на един безработен човек е личният контакт с трудовия посредник. Точно затова не бързаме с тази онлайн услуга, важно е да се осъществи среща и разговор с посредника. Така най-коректно и прецизно могат да бъдат идентифицирани всички качества на търсещия работа – образование, специфични умения, личностни характеристики, амбиции на човека за професионалното му развитие. Подобни обстоятелства трудно могат да се идентифицират по електронен път.

 

- А колко младежи всъщност са регистрирани в бюрата по труда?

 

- В края на юли регистрираните младежи до 29 г. са 58 266, което е 16,8% от всички регистрирани безработни. За сравнение една година по-рано те са били с 14 000 души повече.

 

- На какво се дължи това намаление? Повече работни места за младите хора ли има, или младежите не са активни и не желаят да се регистрират като безработни?

 

- Нямам впечатление, че младите хора не са активни и не желаят да търсят работа и със съдействието на бюрата по труда. Особено в периодите, когато има конкретен повод, като например подходящите за тях работни места, които Агенцията по заетостта обявява. През последните няколко месеца всеки ден имаме подходящи свободни работни места, за които си заслужава човек да опита да разбере дали тази работа ще му хареса и е подходяща за него. Относно причината за намаляването на младежката безработица, не може да се отговори еднозначно, но не бива и да се подценява работата на посредниците в бюрата по труда. От началото на годината променихме начина на работа с млади хора, проведохме и обучения на служителите за работа с тях, както и други предприети комплексни мерки, които вече дават резултат.

 

- Колко младежи са преминали през консултации с трудови посредници?

 

- Всички младежи, които са се регистрирали, са консултирани. Поставихме си за цел да изготвим подробни профили първоначално на младежите, а след това и на останалите регистрирани безработни. Когато разполагаме с пълната информация за тези, които търсят работа, можем най-ефективно да ги презентираме и пред работодателите.

 

- В началото на годината стартирахте инициативата “Работа за мен”, която е насочена към възможността младежите, учили зад граница, да намерят работа в Бъл­гария. Колко младежи успяхте да върнете?

 

- Чрез инициативата “Ра­­бота за мен”, която реализирахме с минимални средства, но с максимални усилия, успяхме да информираме много хора за нашите намерения да работим индивидуално с работодателите. Вече имаме сключени договори и около 50 младежи са в различен етап на одобрение от компаниите, проявили интерес към тях. Също така трябва да се има предвид, че инициативата се проведе сред учещи хора, които невинаги са на разположение да започнат работа. Най-важното за нас е широкият отзвук и изразеното наше желание да съдействаме за професионалната реализация на всеки, който ни се довери.

 

- В рамките на тази инициатива проведохте срещи с работодателите с цел да презентирате младежите. Има­ха ли интерес фирмите да наемат младежи с дипломи от чужбина, владеещи чуж­ди езици?

 

- От страна на работодателите интересът беше доста сериозен. Запознахме ги с всички профили на младежите, които изготвихме. Моето впечатление е, че всеки работодател има нужда от можещ служител.

 

- Традиционно наесен, след като приключи сезонната заетост, нивото на безработицата се покачва. Какви са очакванията ви за нивото й?

 

- Вече сме навлезли в периода, в който обикновено се повишава безработицата. Подготвени сме и полагаме усилия да преодолеем, доколкото можем, очакваните негативни тенденции за тази част от годината.

 

- Как точно сте подготвени - с нови схеми за субсидирана заетост?

 

- Агенцията не може съществено да повлияе на нивото на безработицата, но може да подпомага работодателите и търсещите работа. Продължаваме активно да работим с бизнеса, разчитаме най-вече на посредническите услуги, с които сме натоварени, и не толкова на програми, финансирани от държавния или от европейски бюджети. Въпреки това ще предложим нови възможности за участие по такива през септември.

 

- А каква част от хората, включени в схеми за субсидирана заетост, се връщат в бюрата по труда след края на програмата?

 

- Този показател е различен при отделните програми, които прилагаме на пазара на труда. Това, което със сигурност може да се каже, е, че програмите дават положителен ефект в краткосрочен план. От друга страна, се наблюдава, че прилаганите активни политики до голяма степен са направили неактивни както работодателите в процеса на търсене на нови работници, така и безработните в процеса на постоянна грижа за тяхната лична професионална реализация. Струва ми се дори, че с годините сме направили зависими както безработните, които чакат назначение, така и работодателите тогава, когато прекалено много разчитат на тези програми. В никакъв случай не трябва да се твърди, че тези схеми за субсидирана заетост не са необходими на пазара на труда, но в точно определен момент, за определен регион и за точно определени сектори на икономиката. През последните години много малка част от наетите остават на работното място след приключване на програмата. В дългосрочен план и така, както са формирани в момента, не можем да говорим за положителен ефект на програмите, свързани със субсидирана заетост.

 

- Кои програми имат най-малка ефективност?

 

- Много голяма част от програмите за субсидирана заетост са насочени към хора на социално подпомагане. Това е една група от безработни, по-голямата част от които имат ниско образование или квалификация и в не малка част от случаите - ниска мотивация. Прог­рамите за субсидирана заетост, свързана с тези лица, в много от случаите преодоляват ситуацията на безизходица, пред която са изправени безработните лица Но в този си вид не дават решение на проблема в средносрочен и дългосрочен план. Необходимо е полагане на усилие за тяхното преразглеждане.

 

 - Колко бежанци се възползваха от схемата за осигуряване на заетост?

 

- Активността на бежанците за трудова реализация в България до момента е сравнително ниска. Само 48 от тях са се регистрирали в бюрата по труда като търсещи работа. Отделно от това служителите на агенцията от началото на годината работят активно на място в центровете за настаняване. Провеждаме интензивна информационна кампания в тези центрове в цялата страна. Изготвихме информационни материали на няколко езика, с които ги информираме за услугите, които предоставяме. Сега предстои проект, по който Агенцията по заетостта е партньор, за изготвяне на два кратки филма. Единият е насочен към самите бежанци за правата им и как да постъпят, ако искат да намерят работа в България. Той ще бъде прожектиран в центровете за настаняване на бежанци. Вторият филм е насочен към българските граждани, а целта му е да обясни, че не би следвало да приемаме движението на бежанци към България единствено и само като негативна тенденция. Много от тях имат образование, професионална квалификация и други качества, които биха били полезни на икономиката в страната. 




1,45 млрд. лв. раздал БЕХ на дъщерните си компании

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244411_1%2C45+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B2.+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%91%D0%95%D0%A5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%

 1,45 млрд. лв. стигнаха кредитите и търговските вземания на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към дъщерните му компании, показва междинният отчет на холдинга за първото полугодие на тази година.

 

83 на сто от тази сума, или 1,2 млрд. лв., се падат на най-закъсалата компания в холдинга – НЕК. Сумата е получена по общо 7 договора между БЕХ и НЕК. На 14 юли с решение на борда на холдинга те са обединени в един общ договор за кредит, който чака одобрение от министъра на икономиката и енергетика, в случая – от служебния министър Васил Щонов. Договорът е със срок от 10 г., гратисен период на главницата от 4 месеца и лихва 4,49 на сто, се посочва в отчета на БЕХ.

 

Останалите 232 млн. лв. до 1,45 млрд. лв. са търговските вземания отново от свързани лица. Освен тях

 

БЕХ има да си получава 319 млн. лв. от „Топлофикация София”

 

като в сравнение със същия период на миналата година тази сума е скочила с над 130 млн. лв. Увеличението се дължи на закупените от БЕХ през първото полугодие вземания на „Булгаргаз” от столичното парно за около 120 млн. лв.

 

В същото време от холдинга отчитат рязък спад на приходите – от 245 млн. лв. за първите шест месеца на 2013 г. до 34 млн. лв. за същото полугодие на тази година. Това се дължи основно на сериозното намаление на приходите от дивиденти на дъщерните компании – от 235 млн. лв. на 33 млн. лв. Освен намалението на процента на отчисленията от печалбата – от 80% на 70% в сравнение с 2013 г., седемкратното намаление на дивидента е и поради влошаване на финансовия резултат със 144 млн. лв. Освен това една от малкото печеливши компании в групата на холдинга - „Булгартрансгаз”, е получила одобрение за отчисления дивидент за 2013 г. от надзора си едва през юли. Става въпрос за сума от близо 54 млн. лв.

 

Друго сериозно перо, по което намаляват приходите на БЕХ, е от таксите за управление, които събира от дъщерните си компании – с над 9 млн. лв. Причината е, че от 1 юли миналата година БЕХ намали тези такси с 85%. Като краен резултат БЕХ отчита печалба за полугодието от 48 млн. лв. при 253 млн. лв. за същия период на 2013-а.

 

Най-закъсалата компания в рамките на холдинга остава НЕК. Към края на юни тя е на минус с 250 млн. лв. при 17 млн. лв. плюс за същия период на миналата година. От НЕК обаче уточняват, че реалният финансов резултат за първото полугодие на 2013 г. е минус 156 млн. лв. Компанията е изкарана на печалба, тъй като приходи от разполагаемост на двата американски ТЕЦ-а са отчетени и осчетоводени като студен резерв. Впоследствие ЕСО не ги плаща на НЕК. Скандалният случай стана известен в началото на тази година. Оказа се, че като шеф на НЕК Иво Лефтеров е фактурирал тези пари за плащане към ЕСО. Впоследствие Лефтеров беше назначен за шеф на ЕСО и от този си пост той отказа да плати сумата. В крайна сметка той беше уволнен и срещу него започна прокурорска проверка. От отчета на НЕК става ясно, че ДКЕВР се е разпоредила този разход да бъде признат на НЕК и компанията го отразява всеки месец в разходната си част. Освен това общественият доставчик търпи загуби от зелената енергия и от изкупуването на тока от топлофикациите, които не са включени на 100% в цените.

 

Вероятно в резултат на това

 

за шест месеца НЕК е инвестирала във вецовете си

 

едва 385 хил. лв.

 

ЕСО също отчита влошаване на финансовия си резултат – загуба от 41,7 млн. лв. това полугодие при минус 9 млн. лв. за същото на 2013 г.

 

Сериозно подобрение се отчита за „Булгаргаз”, но не без помощта на изкупените от БЕХ дългове на „Топлофикация София”. Газовият доставчик е на плюс с 42,3 млн. лв. при печалба от 2,6 млн. лв. за шестмесечието на 2013 г.

Звезден радар: Дженифър Лоръс и Крис Мартин

http://www.bnews.bg/article-114402

Фронтменът на Coldplay е харесал 24-годишната актриса защото била пълна противоположност на бившата му съпруга Гуинет Полтроу.

Религиозен календар за 22 август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256590

Св. мчк Агатоник и дружината му. Св. мчца Евлалия девица
 Св. Агатоник, Золит, Теопрепий и последователите им били християни, които не криели своята дълбока обич към Бог. Непоколебимостта, с която приемали всички страдания в името на Иисус, станала причина светите мъже да бъдат изтезавани и обезглавени по заповед на Галерий от ревностните езичници Св. мчк Агатоник и дружината му. Св. мчца Евлалия девица Св. Агатоник, Золит, Теопрепий и последователите им били християни, които не криели своята дълбока обич към Бог. Непоколебимостта, с която приемали всички страдания в името на Иисус, станала причина светите мъже да бъдат изтезавани и обезглавени по заповед на Галерий от ревностните езичници

Отпада роумингът на Балканите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244410_%D0%9E%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Отпадане на цените за роуминг между балканските държави договарят регулаторите от Македония, Турция, България, Сърбия и Албания. Инициативата, започнала преди почти 2 месеца, се очаква да влезе в сила от 1 януари 2015 г., като в нея ще бъдат включени също Косово и Босна и Херцеговина, съобщи вчера БГНЕС. От пресцентъра на българската Комисия за регулиране на съобщенията потвърдиха, че участват в преговорите. От там обаче коментираха, че за България подобно нещо би било сложно за реализация. Първо, защото сме страна - членка на Европейския съюз. Освен това обаче, за да стане факт, това ще наложи множество поправки в закони и други нормативни актове, поясниха от пресцентъра.

 

Според директора на македонската Агенция за електронни комуникации Роберт Орданоски обаче има възможност за реализиране на инициативата, но трябва да се намерят съответните законови решения. ”Докато чакаме Европейската комисия да адаптира нашите цени за роуминг към европейските, които са 4-5 пъти по-високи, ние, балканските регулатори, решихме да договорим двустранно и многостранно отпадане на роуминга за нашите клиенти”, подчерта Орданоски.

1300 скъпи къщи чакат купувачи в провинцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244409_1300+%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%

 Над 1300 къщи с обявена цена от поне 200 000 евро чакат купувачи в провинцията. Това сочат данни от сайтовете за недвижими имоти. 770 от тях са в селища извън големите областни градове.

 

В 3 области - Видин, Монтана и Разград, няма предложения над тази граница, същото важи и за градовете Велико Търново, Кърджали и Смолян.

 

Край морето има доста оферти и над 1 млн. евро.

 

Най-високата от 2,58 млн. евро

 

е за къща от 860 квадрата в местността “Св. Никола” до Варна. В Бургаско максималното предложение в сегмента от 1,5 млн. евро е за 385 кв. м тузарски дом, разположен на скалите в местността Буджака. В Добричко за най-скъпата къща се искат 2,5 млн. евро. Тя се продава от наследниците на починал богаташ заедно с имение от 50 дка. Имотът включва и неголяма винарска изба.

 

Най-високата оферта за къща в Пловдив е 820 000 евро. Триетажният имот от 760 квадрата е в центъра на града под тепетата.

 

В Софийска област няколко собственика на къщи им искат над половин милион евро. Най-скъпият имот обявен за продажба в района е с цена от 1,09 млн. евро и се намира с. Пролеша. За къщата, както и за много други подобни оферти

 

се търси купувач повече от година

 

Изчисленията сочат, че спрямо лятото на 2005 г. средните офертни цени на по-скромните къщи с площ до 200 квадрата са паднали чувствително. Във Велико­търновско понижението е над 3 пъти. Преди 2 петилетки къщите в района са се продавали средно по 61 250 евро, а сега - по 20 000 евро. В момента стотина имота в областта се оферират до 5000 евро, а трийсетина - над 100 000 евро. Най-много пари - 350 000 евро, се искат за луксозна къща с басейн и двор от 3,5 дка в с. Присово. През 2012 г. обявата за същия имот е била с 300 000 евро по-висока.

 

Във Великотър­новско има най-голямо предлагане

 

на къщи, като бройката им е над 2000.

 

Във Варненско (извън района на бреговата ивица) се търсят купувачи за около 700 къщи до 200 кв. м, като десетина от тях може да се вземат на цена до 5000 евро. За други петдесетина собствениците са обявили цена 100 000 евро и нагоре. Максималната от 250 000 евро е за къща от 200 м в с. Генерал Кантарджиево.

 

Без крайбрежието в Бур­гаско се предлагат за продажба само трийсетина неголеми къщи. Най-скъпата от 125 000 евро чака купувач в с. Пис­ме­ново.

Федерер дебне Григор на 1/4-финал на US Open

http://tennis.actualno.com/Federer-debne-Grigor-na-14-final-na-US-Open-news_46297.html

Григор Димитров ще се изправи срещу американеца Райън Харисън в първия кръг на Откритото първенство на САЩ, стана ясно след тегленето на жребия. Българският тенисист срещна същия съперник и в първия ...

Sony готви фотоапарат за селфита с интересна форма?

http://actualno.actualno.com/Sony-gotvi-fotoaparat-za-selfita-s-interesna-forma-news_46298.html

Правенето на селфита е издигнато почти във форма на изкуство. Ами ако това може да се случи с нещо красиво? По-рано тази седмица азиатската социална мрежа Weibo публикува снимки на нещо, което се пре...

Квебек ще получи независимост от Канада в интернет

http://america.actualno.com/Kvebek-shte-poluchi-nezavisimost-ot-Kanada-v-internet-news_46299.html

По липса на политическа независимост Квебек ще се отдели от Канада поне в интернет от ноември. Тогава влиза в сила собственото му име на домейн - ".quebec", предаде Франс прес. Френскоезичн...

Двама са загинали при катастрофи

http://crime.actualno.com/Dvama-sa-zaginali-pri-katastrofi-news_46301.html

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 23 тежки катастрофи, с 29 ранени и двама загинали, съобщават от СБА. За района на столицата са станали 98 леки и 4 тежки катастрофи с...

Каролев: В прокуратурата да си понесат отговорността заради глупостите около КТБ

http://business.actualno.com/Karolev-V-prokuraturata-da-si-ponesat-otgovornostta-zaradi-glupostite-okolo-KTB-news_46303.html

Има два закона, които влизат в сила в случая „КТБ” – Закона за кредитните институции и Закона за банковата несъстоятелност. Това заяви икономистът Владимир Каролев. Вчер...

Морна - блусът на Кабо Верде

http://music.actualno.com/Morna---blusyt-na-Kabo-Verde-news_46281.html

Океански полъх, от който в такт с музиката се полюшват небрежно красивите цветни рокли на креолките, чаша грого, от която отпиваме спокойствието на малки глътки, няколко китари и един дълбок женски гл...

Джип събори оградата на полицията в Благоевград

http://crime.actualno.com/Djip-sybori-ogradata-na-policijata-v-Blagoevgrad--news_46305.html

Джип събори оградата пред сградата на ОД на МВР - Благоевград. За щастие няма пострадали, информира БГНЕС. Пътният инцидент е станал в 23:55 часа тази нощ на ул. "Владо Черноземски" пред сг...

Смартфонът стана на 20 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244408_%D0%A1%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+20+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Смартфоните навлязоха масово в употреба едва през последните няколко години, но съществуват от цели 20 години. Точно такава възраст навърши първият в света умен телефон – Simon. Дебютът му на пазара е през август 1994-та, а през октомври тази година ще стане част от постоянната експозиция в Музея на науките в Лондон.

 

Устройството е разработено от американските компании IBM и BellSоuth. Simon има функция за писане на бележки, внасяне на промени в календара и в телефонния указател, изпращане и получаване на факсове, дори има слот за специален вид карти, които съхранявали примитивни приложения. Размерът на този прародител на смартфоните обаче не може да се сравнява със сегашните, тъй като е голям колкото половин тухла и тежи около 500 грама. Батерията му издържа само един час, ако се провеждат разговори. Телефонът се е продавал само в САЩ на цена около 899 долара, продадени са около 50 000 устройства, предимно на бизнесмени.

Лазер предава електричество безжично

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244407_%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B6%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE

 Нова технология за предаване на електрически заряд безжично на разстояние 10 метра разработиха германски и американски учени от Университета на Аризона. Те използвали система с два електрода и фемтосекунден лазер, който образува между тях тънък плазмен канал. Така може да се предава електричество без помощта на физически проводник като метален кабел. Другото евентуално приложение на тази технология е взривяването на мини от разстояние.

 

Единствената трудност за учените е била да съхранят достатъчно дълго плазмения канал, тъй като електромагнитните импулси, излъчвани от лазера, имат продължителност само няколко десетки фемтосекунди. Заради това те използвали и допълнителен наносекунден лазер, който генерира импулси с над един милион пъти по-голяма продължителност. Така успели да поддържат стабилен плазмения канал достатъчно дълго.

 

Специалистите от Универ-ситета в Аризона смятат в бъдеще да използват микровълнови лазери, за да предават енергията на още по-голямо разстояние.

Google Street View вече и със звук

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244406_Google+Street+View+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA

 Услугата Google Street View вече ще предлага и звук към някои от местата, които разглежда потребителят. Специалисти от британската фирма Amplifon озвучиха парка „Балбоа” в Сан Диего, хавайския плаж Хапуна и дворцовия площад в Монако. Така, докато разглеждате тези места, можете да чувате птичи песни, океански шум и т.н.

 

Аудиото е добавено без съдействие от Google. Британците са използвали разработен от тях софтуер за 3D звук. Благодарение на него виртуалната разходка още повече се доближава до реалната, като аудиофонът се променя заедно с придвижването.

 

Всеки потребител може сам да запише звук за добавяне и да го изпрати на Amplifon по електронна поща на адрес kelly.ward@epiphanysolutions.co.uk.

Вълшебни пръчици за фотографи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244405_%D0%92%D1%8A%D0%BB%D1%88%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8

 Магията на фотографията отдавна не се случва само в тъмната стаичка, далеч от погледите на „непросветените”. Днес пазарът изобилства от новаторски, ексцентрични, че даже и откровено гениални джаджи, които значително ще подобрят снимките ви, независимо дали сте професионалист или любител. Тук представяме няколко изключителни продукта, с които да направите още по-интересно „рисуването със светлина”. Повечето от тях не се продават в България, но се предлагат в сайтовете за онлайн шопинг като Ebay, Amazon и др.

Joby GorillaPod – универсален трипод
На улицата фотографите рядко използват триподи, но има случаи, в които тези „патерици” за камери са повече от необходими. Често те са тежки и нефункционални – едни са подходящи за гладки и равни повърхности, други – за прикрепяне към вертикални обекти. Това обаче не важи за Joby GorillaPod, който хем е универсален войник, хем има вид на комично извънземно. На всичкото отгоре е лек, здрав и в зависимост от модела е способен да крепи във всевъзможни позиции голям DSLR фотоапарат, обикновена „сапунерка” или смартфон.


The Selfie – дистанционно за селфита

 
Ако и вие не сте пощадени от всемирната мания по селфитата, това е една must have и крайно fashion джаджа за вас. The Selfie на Gabbagood е устройство за дистанционно снимане на перфектния автопортрет. Към момента е достъпно само за устройства на Apple, но скоро ще бъде пуснат вариант и за други производители на смартфони и таблети. Как работи? Пъхате кабела на The Selfie в 3,5-сантиметровия жак за слушалките, стартирате приложението за камерата, натискате копчето и готово! Останалото зависи от въображението ви.




Bird Photo Booth – фотокапан за птици

 
„Я елате, пилеца, при батко”, пее мустакатият класик на свиленградската чалга Милко Калайджиев. Този рефрен може да послужи за реклама на фотокапана за птици Bird Photo Booth, предназначен специално за мързеливи орнитолози. Вместо да строите къщички със скрити в тях фотоапарати, вземете това хитроумно устройство. Закачете го някъде сред природата, поставете смартфона си в него, отдалечете се и чакайте. Привлечени от хранилката, птичките кацат на точно определена позиция и активират самоснимачката, която командва телефона ви чрез апликации като Videography или Motion.






Fujifilm Instax Share SP-1 – принтер за смартфони

 
Добрите стари полароиди правеха инстантни снимки на също толкова добрия и стар физически носител – хартия. С навлизането на дигиталните камери тези динозаври на фотографията постепенно изчезнаха. Сега Fujifilm осъвременява и възражда въпросната традиция с мобилния принтер за смартфони Instax Share SP-1. След като направите снимка, можете да я изпратите безжично към печатащото устройство чрез безплатната апликация TheInstax. Тя е достъпна както за iOS, така и за Android.

Преглед на печата от 22 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/22/2365965_pregled_na_pechata_ot_22_avgust/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Здравният министър успя да спре поръчки на предшественика си
Документите на търговете за почти 30 млн. лв. имат законови несъответствия

Раданова смени борда на "Академика 2011" заради Зимния дворец
Министерството ще търси начини за прекратяване на процедурата за изпълнител на ремонта

Сега

Здравното министерство спря поръчки за близо 30 млн. лв.
Конкурсите са правени в последния момент на...

Литва намали с норвежката "Статойл" зависимостта си от "Газпром"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/22/2365876_litva_namali_s_norvejkata_statoil_zavisimostta_si_ot/?ref=rss


Литва, която през юни откупи дела на "Газпром" в местните газови компании Lietuvos dujos и Amber Grid., продължава да намалява зависичостта си от руския енергиен монополист. В четвъртък литовската държавна компания "Литгаз" ( Litgas) и норвежката "Статойл" (Statoil) подписаха 5-годишно споразумение за доставка на втечнен природен газ, което ще засдоволи около 16% от нуждите на страната. Според "Газпром" сделката е политическа.

В съобщението на "Литгаз" се казва, че от 2015г. ще...

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4256586

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Смъртта на една държава

http://features.actualno.com/Smyrtta-na-edna-dyrjava-news_46289.html

Случващото се в Ирак е всъщност закономерно историческо развитие. Тази държава, обитавана от три много различни народностни групи, се ражда по изкуствен път. И сега страда заради греховете на създат...

Ако ГЕРБ са първи след изборите, Борисов не трябва да е премиер, смята Радан Кънев

http://izbori2014.actualno.com/Ako-GERB-sa-pyrvi-sled-izborite-Borisov-ne-trjabva-da-e-premier-smjata-Radan-Kynev-news_46293.html

"За първи път в новата българска история една коалиция в същия състав се регистрира и участва в два поредни избора и дори само този факт говори за това дали партиите в Реформаторския блок продълж...

ЕС може да не ни възстанови 1,5 млрд. лева по ПРСР

http://business.actualno.com/ES-moje-da-ne-ni-vyzstanovi-15-mlrd-leva-po-PRSR-news_46294.html

Като мерки за компенсации заради руското ембарго ще предприемем необходимото. Преките щети от ембаргото са около 5-10 млн. лева, но ще искаме обезщетение и за косвени щети. Това заяви земеделският мин...

Федерер дебне Григор на 1/4-финал в Ю Ес Оупън

http://tennis.actualno.com/Federer-debne-Grigor-na-14-final-v-U-Es-Oupyn-news_46297.html

Григор Димитров ще се изправи срещу американеца Райън Харисън в първия кръг на Откритото първенство на САЩ, стана ясно след тегленето на жребия. Българският тенисист срещна същия съперник и в първия ...

Русия задържа японски кораб

http://www.vesti.bg/novini/rusiia-zadyrzha-iaponski-korab-6020546

Руски граничари задържаха японския патрулен кораб "Шонан Мару 2", който е част от китоловния флот на страната, в териториалните води на Руската федерация в Охотско море, съобщава агенция Киодо.

Евросреща за руското контраембарго

http://www.vesti.bg/novini/evrosreshta-za-ruskoto-kontraembargo-6020545

Втората среща на представители на министерствата на земеделието на страните от ЕС и експерти от Европейската комисия ще се състои в петък по въпроса с руската забрана за внос на редица хранителни продукти от 28-те.

Goldman Sachs: S&P 500 ще нарасне с 6% в следващите 12 месеца

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3dbe33a0/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cgoldman0Esachs0Esp0E50A0A0Eshte0Enarasne0Es0E60Ev0Esledvashtite0E120Emeseca0H1784390C/story01.htm

Прогнозата съвпада с очакванията на анализаторите на банката, че Фед ще повиши лихвите най-рано през третото тримесечие на 2015 г.


Още 20 заложници в плен на "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Oshte-20-zalojnici-v-plen-na-Isljamska-dyrjava-news_46282.html

В плен на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), екзекутирала американския журналист Джеймс Фоли, са още около 20 граждани на западни страни, пише в. "Телеграф". В ръ...

Пътищата са проходими

http://society.actualno.com/Pytishtata-sa-prohodimi--news_46283.html

Временната организация в движението на МПС над 12 тона, включително ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, за дните петък /от ...

ЕС поиска от Сърбия да не увеличава износа си за Русия

http://europe.actualno.com/ES-poiska-ot-Syrbija-da-ne-uvelichava-iznosa-si-za-Rusija-news_46284.html

Европейският съюз поиска от Сърбия да не увеличава износа си на хранителни продукти за Русия и да не заема мястото на други европейски доставчици на руския пазар, пише белградският вестник "Б...

Шефът на БАБХ призна, че заради липса на пари не е имало превенция за "син език"

http://business.actualno.com/Shefyt-na-BABH-prizna-che-zaradi-lipsa-na-pari-ne-e-imalo-prevencija-za-sin-ezik-news_46285.html

Болестта „син език” не се случва заради лоша превенция от страна на ветеринарите. Тя се разпространява заради едни насекоми, наречени куликоиди. Насекомите виреят във влажно и ветр...

Рибари от Царево искат санитарен улов на делфини

http://burgas.actualno.com/Ribari-ot-Carevo-iskat-sanitaren-ulov-na-delfini-news_46286.html

Делфините се превръщат в истинска напаст за рибарите по родното Черноморие, твърдят рибари от Царево. По закон бозайниците са защитени и уловът им е забранен. Според рибарите обаче ситуацията е абсур...

Скандал! "Техем" играе с цени на топломери из България

http://pik.bg/скандал-техем-играе-с-цени-на-топломери-из-българия-news216665.html

Скандал! "Техем" играе с цени на топломери из България

Комисията за защита на конкуренцията разследва за злоупотреба с монополно положение най-голямата компания за топлинно счетоводство у нас – „Техем”. Причината е, че фирмата е продавала един и същ уред на различни цени.

Проверка на антимонополната комисия е установила, че от февруари 2013 година до февруари 2014 година компанията е продавала една и съща марка топломери на цена от 39 лева в София, Плевен и Русе, а в Пловдив – за 43 лева.

Самото отчитане на уреда в Пловдив е струвало 8,95 лева, в София и Плевен – 5 лева, а в Русе – 1,07 лева. Ако се докаже злоупотребата на „Техем”, глобата може да стигне до 10% от оборота на фирмата за съответния период.

 

"Труд"

Св. мчк Агатоник и дружината му Св. мчца Евлалия девица

http://celebrate.actualno.com/Sv-mchk-Agatonik-i-drujinata-mu-Sv-mchca-Evlalija-devica-news_46279.html

Христовият мъченик Агатоник живял в Никомидия при царуването на император Максимиан. Той отвръщал елините от поклонение на идолите и ги привеждал към Христа. Бил задържан за мъчения от комита Евт...

Хроники на болката

http://literature.actualno.com/Hroniki-na-bolkata-news_46280.html

Нека заедно си представим група кашлящи кръв хора, страдащи от охтика, в прогресивен планински санаториум през ХІХ в. Добре уреденият им болничен живот включва най-модерните медицински протоколи: древ...

Изтеглят Националната гвардия от Фъргюсън

http://news.ibox.bg/news/id_10866501

През последните две седмици Фъргюсън стана арена на най-яростните протести в двата президентски мандата на Барак Обама

До обяд ще бъде предимно слънчево

http://society.actualno.com/Do-objad-shte-byde-predimno-slynchevo-news_46278.html

Днес до обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след пладне облачността ще се увеличи и главно в планинските райони краткотрайно ще превали. Вятърът ще е слаб и постепенно ще се ориентира от северо...

За пръв път е видяно Чудовището от Лох Нес

http://chronicles.actualno.com/Za-pryv-pyt-e-vidjano-Chudovishteto-ot-Loh-Nes-news_46161.html

На днешната дата през 565 година за пръв път се съобщава за чудовище, което обитава езерото Лох Нес в Шотландия. Езерото се намира в Северна Шотландия, край град Ивърнес и е най-големият сладководен ...

Гърция предлага механизъм в ЕС за доставки на газ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257304

Гърция предлага ЕС да създаде европейски механизъм за доставки на втечнен природен газ, за да бъде предотвратена евентуална енергийна криза заради ситуацията в Украйна. В писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Атина предлага приоритетно да се доставя синьо гориво на най-пострадалите от евентуална криза страни на ЕС. Гърция предлага ЕС да създаде европейски механизъм за доставки на втечнен природен газ, за да бъде предотвратена евентуална енергийна криза заради ситуацията в Украйна. В писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Атина предлага приоритетно да се доставя синьо гориво на най-пострадалите от евентуална криза страни на ЕС.

Вещиците се събират в десет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257154

Има тайни, които е по-добре майките да разкриват на дъщерите си. Особено ако става въпрос за портали във времето, вещерски умения и магии. Просто така ще бъде по-лесно и за двете страни.
Всяка сряда от 22,00 ч вещиците ще се събират, като сборният им пункт ще бъде ефирът на Фокс Лайф. Поредицата “Вещиците от Ийст Енд” разказва историята на Има тайни, които е по-добре майките да разкриват на дъщерите си. Особено ако става въпрос за портали във времето, вещерски умения и магии. Просто така ще бъде по-лесно и за двете страни. Всяка сряда от 22,00 ч вещиците ще се събират, като сборният им пункт ще бъде ефирът на Фокс Лайф. Поредицата “Вещиците от Ийст Енд” разказва историята на

4 “Макдоналдс” затворени в Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257300


Санитарната служба в Москва затвори четири закусвални от веригата “Макдоналдс”, предаде Интерфакс. Мотивите са, че при проверка в засегнатите закусвални било установено нарушаване на хигиенните изисквания.
В края на юли руската санитарна служба изразила забележки към качеството и безопасността на продукцията на американската мрежа. Санитарната служба в Москва затвори четири закусвални от веригата “Макдоналдс”, предаде Интерфакс. Мотивите са, че при проверка в засегнатите закусвални било установено нарушаване на хигиенните изисквания. В края на юли руската санитарна служба изразила забележки към качеството и безопасността на продукцията на американската мрежа.

Холандия харчи 461 000 евро за ограда на краля

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257297

Холандската държава е изхарчила близо половин милион евро, за да наеме терен за издигане на ограда около ваканционната къща на крал Вилем-Александър в Гърция, съобщиха местни медии.
Сайтът Ер Те Ел публикува договора на стойност 461 000 евро за наем на терен около този, на който е разположена вилата, Холандската държава е изхарчила близо половин милион евро, за да наеме терен за издигане на ограда около ваканционната къща на крал Вилем-Александър в Гърция, съобщиха местни медии. Сайтът Ер Те Ел публикува договора на стойност 461 000 евро за наем на терен около този, на който е разположена вилата,

Не вярвай на кучката отсреща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257147

Когато някой добронамерен съсед те предупреди “Не се доверявай на кучката от апартамент 23”, можеш или да го послушаш, или да се пренесеш при момичето и лично да провериш дали има нещо вярно в думите му.
Когато Джун се нанася при Клои, тя няма голям избор. Пристигнала е в големия град, за да получи мечтаната работа, но остава на улицата, след Когато някой добронамерен съсед те предупреди “Не се доверявай на кучката от апартамент 23”, можеш или да го послушаш, или да се пренесеш при момичето и лично да провериш дали има нещо вярно в думите му. Когато Джун се нанася при Клои, тя няма голям избор. Пристигнала е в големия град, за да получи мечтаната работа, но остава на улицата, след

Бум в Швейцария на туристи самоубийци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257284

Двойно е скочил за 4 години броят на чужденците, отиващи в Швейцария, за да сложат край на живота си с лекарска помощ, съобщи Ройтерс.
През 2012 г. 172-ма чужденци са си отнели живота в Швейцария, където има либерални правила за евтаназия. За сравнение през 2009 г. са били 86 чужденци. Две трети от тях са от Германия и Великобритания и са страдащи Двойно е скочил за 4 години броят на чужденците, отиващи в Швейцария, за да сложат край на живота си с лекарска помощ, съобщи Ройтерс. През 2012 г. 172-ма чужденци са си отнели живота в Швейцария, където има либерални правила за евтаназия. За сравнение през 2009 г. са били 86 чужденци. Две трети от тях са от Германия и Великобритания и са страдащи

Протест на испански фермери срещу "Карфур"

http://www.vesti.bg/novini/protest-na-ispanski-fermeri-sreshtu-karfur-6020551

Необичайна протест предприеха фермери в южния испански град Гранада – те изсипаха два тона картофи пред входа на френския супермаркет "Карфур".

Джип събори оградата на полицията в Благоевград

http://www.vesti.bg/novini/dzhip-sybori-ogradata-na-policiiata-v-blagoevgrad-6020544

Джип събори оградата на полицията пред сградата на ОД на МВР - Благоевград. За щастие няма пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Сенегал затвори границата с Гвинея заради Ебола

http://www.vesti.bg/novini/senegal-zatvori-granicata-s-gvineia-zaradi-ebola-6020543

Сенегал затвори границата си с Гвинея, за да предотврати разпространението на вируса на Ебола, предаде АФП.

Украинската армия стреля с отровни ракети край Донецк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4257232

Украинската армия е използвала касетъчни ракети, пълни с отровни вещества, за да обстрелва донецкото село Дмитровка, съобщи “Лайф нюз”. Проруските сепаратисти твърдят, че при избухването на снаряда от него се разпръскват иглички, които при досег с човек водят до силно натравяне.
Четирима загинаха, а други 6-има са ранени, Украинската армия е използвала касетъчни ракети, пълни с отровни вещества, за да обстрелва донецкото село Дмитровка, съобщи “Лайф нюз”. Проруските сепаратисти твърдят, че при избухването на снаряда от него се разпръскват иглички, които при досег с човек водят до силно натравяне. Четирима загинаха, а други 6-има са ранени,

Филми в Дневник След 5: На един черпак разстояние

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/08/22/2364257_na_edin_cherpak_razstoianie/?ref=rss


Жанр: Романтичен
Минути: 122
Език:английски - САЩ
Режисьор: Ласе Халстрьом
В ролите: Шарлот Льо Бон, Мишел Блан, Хелън Мирън, Ом Пури, Маниш Дайал, Амит Шах
В "На един черпак разстояние" Хасан Кадам (Маниш Даял) е млад готвач с невероятен вроден гастрономически талант. Прокудено от родната си Индия, семейството му, водено от Папа (Ом Пури), се установява в Сан-Антонин-Нобъл-Вал - едновременно живописно и изискано селце в Южна Франция, в което родът Кадам открива...

Филми в Дневник След 5: Костенурките нинджа

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/08/22/2277669_kostenurkite_nindja/?ref=rss


Жанр: Екшън, Приключенски
САЩ / 2014 / 0 минути
Сценарист: Андре Немец, Джош Епълбаум
Режисьор: Джонатан Лийбесман
В ролите: Дани Удбърн, Ноел Фишер, Джеръми Хауърд, Уил Арнет, Мегън Фокс, Уилям Фичнер, Упи Голдбърг, Пийт Плозек, Алън Ричсън
Продуцент: Майкъл Бей
"Костенурките нинджа" на Майкъл Бей се води от познатата съвременна история за легендарните градски нинджи, любимци на няколко поколения. Ню Йорк  има нужда от герои. Градът тъне в мрак, откакто Шрьодер...

Филми в Дневник След 5: Град на греха: Жена, за която да убиваш

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/08/22/2364103_grad_na_greha_jena_za_koiato_da_ubivash/?ref=rss


Жанр: Екшън, Трилър, Криминален
САЩ / 2014
Сценарист: Франк Милър
Режисьор: Робърт Родригес, Франк Милър
В ролите: Ева Грийн, Джуно Темпъл, Кристофър Мелони, Рей Лиота, Джеръми Пивън, Стейси Кийч, Джулия Гарнър, Кристофър Лойд, Лейди Гага, Денис Хейсбърт, Брус Уилис, Джоузеф Гордън-Левит, Девон Аоки, Пауърс Бут, Мики Рурк, Росарио Доусън, Джош Бролин, Джесика Алба, Мартон Чокаш, Джейми Кинг, Джейми Чънг
Оператор: Робърт Родригес
Продуцент: Арън Кауфман, Александър...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4257097


Динко Динев, строителен предприемач, почетен консул на Грузия, 49 г.



Д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ “Софиямед”
Искра Фидосова, бивш депутат от ГЕРБ в 41-ото и 42-рото НС.



Младен Червеняков, посланик в Черна гора, бивш депутат от “Коалиция за България”, министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов, 60 г. Динко Динев, строителен предприемач, почетен консул на Грузия, 49 г. Д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ “Софиямед” Искра Фидосова, бивш депутат от ГЕРБ в 41-ото и 42-рото НС. Младен Червеняков, посланик в Черна гора, бивш депутат от “Коалиция за България”, министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов, 60 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване